PAGE
2
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
20/01/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 162>
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, י"ט בשבט התשע"ד (20 בינואר 2014), שעה 12:35
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 20/01/2014
חוק עבודת נשים (תיקון מס' 51), התשע"ד-2014
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק עבודת נשים (תיקון - הגנה לעובדת העוברת טיפולי פוריות), התשע"ג-2013, הצעתם של חברי הכנסת אורית סטרוק, דב ליפמן, אברהם מיכאלי, דוד רותם, מירי רגב, שולי מועלם-רפאלי, יוני שטבון, עדי קול, נחמן שי ושמעון אוחיון>
מוזמנים
¶
>
ויקטור בר גיל - מנכ"ל הקרן לשיקום, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
אורי שיינין - רפרנט תעסוקה, אגף התקציבים, משרד האוצר
עו"ד מאיה טאוסינג - הלשכה המשפטית, משרד הכלכלה
עו"ד איה דביר - משרד המשפטים
מירב שקד - משאבי אנוש, קופת חולים מאוחדת
מוריס מסלם - קרן למפעלי שיקום למוגבלים
דורון מור - קרן למפעלי שיקום למוגבלים
בלה מאיס - יו"ר ועד עובדי הקרן למפעלי שיקום למוגבלים
עפרה בלבן - יו"ר עמותת חן לפריון
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון - חבר המתרגמים
<הצעת חוק עבודת נשים (תיקון - הגנה לעובדת העוברת טיפולי פוריות), התשע"ג-2013
>הצעתם של חברי הכנסת אורית סטרוק, דב ליפמן, אברהם מיכאלי, דוד רותם, מירי רגב, שולי מועלם-רפאלי, יוני שטבון, עדי קול, נחמן שי, שמעון אוחיון
היו"ר חיים כץ
¶
צהרים טובים. יום שני בשבוע, י"ט בשבט, ה-20 בינואר 2014 ואני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. על סדר היום הצעת חוק עבודת נשים (תיקון – הגנה לעובדת העוברת טיפולי פוריות), התשע"ס-2013 של חברות הכנסת אורית סטרוק, שולי מועלם-רפאלי ועוד שורה ארוכה של חברי כנסת.
מאחר ואת חברת כנסת חדשה, אני מסביר לך שאם את רוצה להגיש הצעת חוק, את לא צריכה לרשום עוד אנשים אלא תגישי את הצעת החוק. זה לא מוסיף שעוד חברים רבים רשומים על הצעת החוק. אם את היוזמת וזה שלך, תובילי את ההצעה בגאון וקחי גם את הקרדיטים.
היו"ר חיים כץ
¶
כשיש למישהו הצעת חוק עליה הוא טרח ועמל, לשם כך הוא בכנסת. חבר כנסת בא לחוקק ולקבוע נורמות בחיי אזרחי מדינת ישראל וזה שיא היצירה שלו. הוא צריך להגן על שיא היצירה שלו. זאת המשמעות האמיתית של חבר כנסת שמחוקק, משפר, מנסה לשפר את איכות החיים של האזרחים במדינת ישראל.
בבקשה גברתי, תציגי את הצעת החוק שלך.
אורית סטרוק
¶
הצעת החוק באה לתקן לפי דעתי טעות שנעשתה בעבר. נכון לחוק הקיים היום אישה שנאלצת לעבור טיפולי פוריות כדי ללדת, היא יכולה לקבל מימון רק עבור טיפולי הפוריות של הילד הראשון והשני ומשום מה באותו מקום של הילד השני גם חתכו את ההגנה שיש לה מפני פיטורים, דבר שלי לא נשמע סביר. אני חושבת שנשים כאלה סובלות סבל בל יתואר, נפשי ופיזי, בניסיונות שלהן ללדת ולהביא ילדים לעולם, וצריך להקל עליהן ככל הניתן ובוודאי שאין להכביד עליהן באיום פיטורים בפניו הן עומדות.
בהתחלה רציתי להסיר בכלל את ההגבלה אבל במשא ומתן עם המשרדים הרלוונטיים הגענו לאיזושהי פשרה.
אורית סטרוק
¶
משרד הכלכלה ומשרד האוצר. הגענו להסכמות עם הגבלות שבעצם לכל מעסיק, על מנת לא לפגוע במעסיקים יתר על המידה, שני ילדים.
אורי שיינין
¶
רפרנט תעסוקה באגף התקציבים. מקובל עלינו הנוסח המוצע הוא על דעת משרד הכלכלה, משרד האוצר והמציעה.
עפרה בלבן
¶
אני יושבת ראש עמותת חן לפריון. קודם כל, ההצעה הזאת נחמדה מאוד אבל אם מישהי עובדת עשרים שנים באותו מקום, זה נעצר בילד השני, ולכן למה האפליה הזאת?
הערה שנייה. אני בדעה שמדינת ישראל שמממנת ילד ראשון ושני, צריכה להקפיד גם על הנושא הזה לילד ראשון ושני. צריך לקחת בחשבון שטיפולי פוריות היא עלות תקציבית גבוהה מאוד ואין סיבה לעשות את התיקונים האלה כי אחר כך מתחילים עם ילד שלישי ורביעי. צריך להגן על אנשים אבל עדיין אנחנו עובדים בבתי משפט על ילד ראשון ושני, אז קודם, אנא, עזרו לנו, לעמותת חן לפריון, להגן על נשים ובעלים שמפטרים אותם בתהליכי פוריות לילד ראשון ושני ואל תרוצו עם כל מיני הצעות חוק קוסמטיות כאלה לילד שלישי ורביעי, שאין להן שום משמעות אמיתית בשטח.
עפרה בלבן
¶
מפני שאנחנו רואים שלילד שלישי ורביעי, קופות החולים מממנות רק חמישים אחוזים. אחוז הזוגות שמגיעים לטיפולי פוריות לילד שלישי, הוא קטן מאוד, ולילד רביעי, עוד יותר קטן. בדרך כלל אלה נשים שאינן עובדות.
היו"ר חיים כץ
¶
אלף משפחות, זה הרבה.
הבנו את מה שאת אומרת אבל אני רוצה שתביני שמי שהיה כאן מעורב בחקיקה שאת עזרת בה, לא חי בוואקום. היית בדיון לפני כן ובטח תהיי בדיון שיתקיים בהמשך. אם אנחנו היינו חיים בוואקום, הכול היה בסדר.
היו"ר חיים כץ
¶
תודה רבה. אמרת את שלך. מאחר ואנחנו גם לא כל כך מסכימים להגבלות האלה, אנחנו נעביר את זה לקריאה ראשונה. נשלח אתכם הביתה לחשוב על תיקון ההגבלות. אני מקווה שאחרי קריאה ראשונה אנחנו נראה איך אנחנו משפרים את זה ואיך אנחנו מתקנים את זה. תחשבו טוב. תחזרו הביתה. בשלב זה אנחנו עומדים בהסכמות.
היו"ר חיים כץ
¶
תלמדי מניסיוני הדל. נעביר את זה בקריאה ראשונה ואחרי קריאה ראשונה, בדיונים לקראת קריאה שנייה ושלישית, נראה היכן אנחנו חיים. אם זה עובר קריאה ראשונה, את עושה צעד גדול קדימה. זאת הצעת חוק ראשונה שלך?
נעה בן שבת
¶
הצעת חוק עבודת נשים (תיקון – הגנה לעובדת העוברת טיפולי פוריות), התשע"ד-2014
1. תיקון סעיף 9
בחוק עבודת נשים, התשי"ד-1954, בסעיף 9(ה), בפסקה (1):
(1) המלים "לקראת ילדם הראשון או השני" – יימחקו.
(2) ובמקום הסיפא החל במלים "הוראת סעיף קטן זה" יבוא "הוראת סעיף קטן זה תחול לגבי עובד או עובדת העוברים טיפולים כאמור בפסקה זו לקראת ילדם הראשון או השני שלצורך הולדתו הם עוברים טיפולי פוריות, בתקופת העסקתם אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה. ולעניין עובד או עובדת שעברו טיפולי פוריות לקראת ילדים כאמור מבן זוג קודם – גם לגבי ילדם הראשון או השני כאמור מבן זוג נוכחי.
היו"ר חיים כץ
¶
לפני שאנחנו מצביעים, אני אומר לכם, תחשבו, שלא נדפוק לכם בראש. תשמעו מה אני אומר לכם, שלא נדפוק לכם בראש. תחשבו כי להסכמות שלה, אני לא מחויב להן. תחשבו טוב מה אני אומר לכם.
יעקב מרגי
¶
כשבאים לוועדת שרים ביום ראשון וכאשר מתעקשים להתנגד להצעות חוק, אומרים שזה בהסכמה ובתיאום. הם יגידו שחיים כץ לא מחויב להסכמות שלהם.
היו"ר חיים כץ
¶
אני בטוח שאורית סטרוק שתיאמה, תעמוד על כך שיהיה לפי ההסכמות.
אנחנו מצביעים.
מי בעד אישור הצעת חוק עבודת נשים (תיקון - הגנה לעובדת העוברת טיפולי פוריות), התשע"ג-2013?
את מצביעה במקום יוני שטבון.
הצבעה
בעד – פה אחד
הצעת החוק אושרה
היו"ר חיים כץ
¶
הצעת החוק אושרה פה אחד להכנה לקריאה ראשונה. אני מקווה שהיא תעבור במליאה בקריאה ראשונה ותבוא לכאן להכנה לקריאה שנייה ושלישית. כאמור, תעשו טוב חושבים.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 12:45.>