PAGE
2
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
20/01/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 161>
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, י"ט בשבט התשע"ד (20 בינואר 2014), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 20/01/2014
חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 150), התשע"ד-2014
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 148), התשע"ד-2013>
מוזמנים
¶
>
פרופ' אשר אורנוי - מנהל אגף בריאות הנפש, משרד הבריאות
ד"ר גדי לובין - ראש שירותי בריאות הנפש, משרד הבריאות
דינה ברק - מנהלת תחום בריאות הנפש, משרד הבריאות
דניאל כץ - מפקח ארצי, תעסוקה, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
גיא הרמתי - רפרנט ביטוח לאומי, אגף התקציבים, משרד האוצר
לימור לוריא - אגף נכות, המוסד לביטוח לאומי
עו"ד שלומי מור - המוסד לביטוח לאומי
קולט אביטל - חברת כנסת לשעבר
מרים בר ניר - עוצמה, פורום ארצי של משפחות נפגעי נפש
רות פרמינגר - משפחות נפגעי פעולות איבה
לבנת פורן - מנכ"ל המרכז למימוש זכויות רפואיות בע"מ
גיתית שלומי - מנהלת קשרי חוץ ופיתוח מקצועי, המרכז למימוש זכויות רפואיות בע"מ
שלמה מומו נקוב - יו"ר ארגון נכי ישראל
משה בסעד - מנכ"ל ארגון נכי ישראל
שמחה ניטה - יו"ר עמותת מזור
נעמי מורביה - יו"ר מטה מאבק הנכים
ניסים מורביה - מנכ"ל מטה מאבק הנכים
משה בר - מטה מאבק הנכים
עפרה בלבן - יו"ר עמותת חן לפריון
היו"ר חיים כץ
¶
צהרים טובים. יום שני בשבוע, י"ט בשבט, ה-20 בינואר 2014 ואני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. על סדר היום הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 148), התשע"ד-2013.
נציגי הביטוח הלאומי, בבקשה.
שלומי מור
¶
תודה. עורך דין שלומי מור, המוסד לביטוח לאומי. אנחנו מבקשים להציג בפני הוועדה תיקון חקיקה מיטיב, תיקון חקיקה שאנחנו שמחים להציג אותו. מדובר בתיקון חקיקה שנועד לתת פתרון לאיזשהו עוול שהמוסד לביטוח לאומי גילה שמתרחש לעניין נכי נפש בנכויות כלליות ואני אסביר במה מדובר.
בשנת 2002, בעקבות מאבק הנכים, נחקק סעיף 200(א) לחוק הביטוח הלאומי והוא הוסיף קצבה חודשית נוספת שנקראת קח"ן. הקצבה החודשית הנוספת הזאת, על פי חוק הביטוח הלאומי, מוענקת רק למי שיש לו נכות רפואית בשיעור מינימלי של חמישים אחוזים. הקצבה החודשית הנוספת הזאת, שהשיעור הבסיסי שלה הוא 247 שקלים, ניתנת ומתווספת למי שיש לו נכות רפואית בשיעור של חמישים אחוזים ומעלה. מצא הביטוי הלאומי שלעניין נכי נפש, התנאי הזה לא מתקיים. יש נכי נפש מסוג מסוים שדי להם בארבעים אחוזי נכות כדי להביא את המגבלה התפקודית שלהם, את היכולת שלהם, לפגוע ביכולת שלהם במידה מאוד קשה אבל עדיין על פי חוק הביטוח הלאומי או על פי ספר הליקויים, הנכות הרפואית שלהם היא ארבעים אחוזים בלבד ואז יוצא שהם לא מקבלים את התוספת הזאת. לא זו בלבד שהם לא מקבלים את התוספת הזאת, אני מניח שאתם יודעים שלנכים כלליים יש תוספת נוספת או גמלה נוספת שנקראת שר"ם, שירותים רפואיים מיוחדים, שניתנת למי שזקוק לסיוע בלבישה, באכילה, בפעולות היום יום. הנכים הללו, כיוון שהנכות שלהם היא נפשית ולא פיזית, יוצא שהם נפגעים פעמיים. הם גם לא מקבלים את השר"ם כי אין להם פגיעה פיזית והם גם לא מקבלים את התוספת של קח"ן כי אין להם חמישים אחוזים.
על פי הפילוח של המוסד לביטוח לאומי מדובר בערך ב-16 אלף נכים. אם נכפיל את זה באותם 247 שקלים, בעצם מדובר בתיקון שעלותו היא כחמישים מיליון שקלים ואותו אנחנו מביאים כאן. למעשה אנחנו מציעים לגבי נכי נפש.
שלומי מור
¶
לא. אני מיד אתייחס לשאלה. אנחנו בעצם מציעים את התוספת הזאת ועכשיו אני אסביר לאילו נכי נפש.
בספר הליקויים של הביטוח הלאומי יש מספר סעיפים שעוסקים בנכות נפשית. סעיף 33, סעיף 34 וסעיף 91. ההצעה שלנו כאן מדברת רק על סעיפים 33 ו-91.
שלומי מור
¶
מדובר ב-16 אלף אנשים. פריט ליקוי 34 שגם עוסק בנכי נפש אבל הוא עוסק בליקויים שעל פי הלשכה הרפואית שלנו הם בעלי השפעה תפקודית נמוכה יותר, שמדובר בליקויים כמו הפרעות אכילה, הפרעות חרדה ולא בנכויות נפשיות קשות יותר, הם 11 אלף נכים נוספים.
שלומי מור
¶
התיקון של מה שאנחנו מציעים, העלות היא של כחמישים מיליון שקלים. ההוספה של פריט ליקוי 34 מוערכת בעוד 35 מיליון שקלים.
שלומי מור
¶
בוודאי שאם היינו מדברים על תקציבים לא מוגבלים, היינו מנסים גם לתקן את העוול לעניין אותם נכים שנכנסים בפריט ליקוי 34 אלא שבמגבלות התקציב אנחנו רוצים קודם כל לטפל במי שאנחנו סבורים שהעוול הוא רב יותר.
היו"ר חיים כץ
¶
כי אלה צריכים חוסם עורקים אבל מה אנחנו עושים עם אלה ששברו את הרגל? יש תאונה גדולה עם הרבה נפגעים ואתה אומר שאתה עכשיו הולך לנפגעי הנפש הקשים יותר ולהם אתה נותן, אבל מתי יקבלו היותר קלים?
היו"ר חיים כץ
¶
כן. את ה-12 אלף. אתם יכולים לפצל ולהביא עוד עשרה מיליון שקלים במקום 35 מיליון שקלים? אתה מרחיב את האוכלוסייה ואז אנחנו יודעים שמה שנשאר לנו זאת אוכלוסייה יותר מצומצמת שנוכל להביא אותה בפרק זמן מסוים.
לימור לוריא
¶
אנחנו מתנצלים. אני רוצה להסביר איך זה הולך. לא נוכל לפלח את סעיף 34 לפי סוגי הליקויים. זאת אומרת, סעיף 34 היום, נכנסים אנשים עם חרדות, עם בעיות אכילה, עם דיכאונות ואין במערכות שלנו את הפילוח. סעיף 34 מורכב מ-12 אלף אנשים שהם במצב תפקודי מסוים שיכול להיגרם בגלל סוגים שונים של ליקויים.
לימור לוריא
¶
מבין 220 אלף מקבלי קצבת נכות, כל מי שמקבל חמישים אחוזים רפואי, ולא משנה אם זה אורתופדי או נפשי או אונקולוגי, מקבל את התוספת הזאת שנקראת קח"ן. נשארו לנו משהו – אל תתפסו אותי במספר – כמו 28 אלף אנשים שיש להם בין ארבעים ל-49 אחוזים רפואי ומאה אחוזים אובדן כושר. 16 אלף מביניהם הם סעיף 33 ו-91 כאשר סעיף 91 הוא מוגבלות שכלית ו-33 הוא לקות נפשית קשה שזה בעיקר סכיזופרנים ודימנסיות עם ליקויים מאוד מאוד קשים שמשפיעים באופן מהותי על התפקוד היום יומי שלהם וגם הטיפול התרופתי שלהם קשה במיוחד.
לימור לוריא
¶
נכון. זה הייעוד שדל 48 מיליון שהתנהל במסגרת משא ומתן שניהלנו כאן עם נציגי הנכים שהיו שותפים ב-2010.
לימור לוריא
¶
נכון. נשארו לנו עוד כ-12 אלף אנשים שהם סעיף 34, שזה מגוון של ליקויים עליהם דיברנו. העלות שלהם היא תוספת של 35 מיליון שקלים ויש עוד כ-5,000 אנשים שהם עם בעיות אורתופדיות ואחרות שהם בין ארבעים ו-49 אחוזים, שגם הם לא יקבלו את התוספת הזאת.
בסך הכול מדובר ב-17 אלף אנשים שלא יקבלו והם בין ארבעים ל-49 אחוזים וב-16 אלף שכן ייכנסו בעלות של 48 מיליון שקלים.
(היו"ר שולי מועלם-רפאלי)
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
שאלה. גם אותם אלה שלא יקבלו, אותם 12 אלף פלוס 5,000 הנוספים, 17 אלף אנשים, גם אותם את מכניסה תחת פגיעה ניכרת בתפקוד?
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
את לא מפסיקה את התשובה שאת נותנת לי כי אני רוצה להבין אם מקובל עליך ועל אנשי המקצוע שגם הם תחת אותה מטריה בעייתית של השתכרות ותפקוד, איך את יוצרת ולמי את נותנת?
לימור לוריא
¶
כמו שעורך דין מור אמר, אם היו לנו עכשיו עוד ארבעים מיליון שקלים, יכול להיות שההצעה הייתה כאן עכשיו.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
לשאלתו של היושב ראש, האם אתם זקוקים לזמן נוסף כדי לפלח את ה-17 אלף האלה ולבדוק בתוכם כמה אתם יכולים לתת? האם בעוד איקס זמן תהיה לכם תוספת תקציבית בתוכה נכניס חלק נוסף מה-17 אלף האלה?
שמחה בניטה
¶
המאתיים מיליון הם כבר מ-2010. עברו כבר ארבע שנים והם נאחזים במאתיים המיליון האלה כמו בקרנות המזבח. עוד לא התחלתם לתת. מ-2010 אנחנו מדברים על מאתיים מיליון שקלים.
שלומי מור
¶
פריט ליקוי 34 בו מדובר - אם נוסיף אותו, עלותו הוא 35 מיליון שקלים – עוסק בנכויות שהפגימה התפקודית בגינן נמוכה יותר.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
אחר כך את תסתרי את העובדות שלהם. יושבים כאן חברי כנסת חכמים ונבונים, לא יודעים את כל התורה אבל לפחות יודעים לשאול את השאלות הנכונות.
שלומי מור
¶
יכולתו של אדם לדאוג לענייניו, נשמרת במידה כזאת או אחרת אם אתה בפריט ליקוי 34 לעומת פריט ליקוי 33 שהוא הרבה יותר חמור.
באופן ישיר לשאלתה של גברתי. אם היום היו לנו שלושים מיליון שקלים, סביר – זאת לא החלטת מינהלת המוסד – שזה לא היה הולך לדבר הזה אלא היה הולך לילדים נכים ששם אנחנו חושבים שיש בעיה הרבה יותר גדולה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
מה שאתה עושה עכשיו, זאת מניפולציה רגשית שאין לה מקום. תמיד יהיו אנשים נוספים שזקוקים לכסף הזה. מדינת ישראל לצערי, ב-2014, יש בה מספר רב של אנשים שיש לנו עוד מה לתקן באופן שהמדינה תומכת בהם. מניפולציות רגשיות, בוא נשאיר בחוץ ובטח לא על ילדים. אדוני, זאת הייתה מניפולציה רגשית.
קולט אביטל
¶
שאלת הבהרה. אני רוצה לדעת אם החוק הזה יעבור, אם הוא יחול גם על ניצולי שואה מכיוון שאצלם המספר הרב ביותר של נכי נפש, של אנשים שסובלים מחרדות. לקחתם אותם בחשבון או לא לקחתם אותם בחשבון?
לימור לוריא
¶
אני רוצה להסביר. יש מקרים לפני, לצערנו, וכל בן אדם שהוא לפני גיל 67 והוא בגיל העבודה ויש לו ליקוי נפשי, יהיה זכאי לתוספת. ניצולי השואה הם מעל גיל 67. מדובר כאן בחוק נכות.
היו"ר חיים כץ
¶
אם יש ניצולי שואה שהם מתחת לגיל 67, זה חל עליהם. מישהו שהיה עובר. יש היום ניצולי שואה שמוגדרים כעוברים.
נעמי מורביה
¶
יש לי כאן את ההעתק, שנתתי לך כבר לפני שנה ולפני שנתיים, של ההסכם, חתום על ידי הגברת אסתר דומיניסיני. מאתיים מיליון שקלים הוגדרו, הובאו בפנינו כדי שאנחנו נעשה את התעדוף איך הם יחולקו. מתוך המאתיים מיליון האלה, בפועל מעט מאוד הגיע לידי חשבונות בנק של האנשים עם המוגבלות. מה שמומש זה הנושא של הילדים.
נעמי מורביה
¶
השר"ם שמופיע כאן, עד היום לא שולם. המונשמים, תוספת זכאות לקרן לנכים מונשמים, 1,100 שקלים בחודש, עד היום לא מומש והנושא של קצבה חודשית נוספת לכל בעלי המוגבלות, בעלי תיוג, לא מומש.
לימור לוריא
¶
זה לא אנחנו התחייבנו למאתיים מיליון. אני רוצה להסביר מה היה במשא ומתן הזה של המאתיים מיליון. מתוך המאתיים מיליון, יש תיקונים שחלים על נכות ותכף אני אציין מה הם, מה בוצע ומה לא, ומתוך המאתיים מיליון שאסתי בזמנו השיגה, מאה מיליון הם בעצם תקציבים שמשרד האוצר העביר למשרד הרווחה לתת אותם בשירות, מבחינת חוק הביטוח הלאומי.
היו"ר חיים כץ
¶
תבדקי ותגידי לי תוך כמה זמן את רוצה לסיים את היתרה. הם באו, ישבו אתכם ואמרו שיהיו מאתיים מיליון. מאתיים מיליון לעשרים שנים? לשבעים שנים?
שמחה בניטה
¶
כבוד היושב ראש, אני רוצה להגיד לך משהו. ב-2010, בהפגנה שעשינו מול ראש הממשלה, נתנו לנו מאתיים מיליון שקלים.
שלמה מומו נקוב
¶
לוריא, תחשבי טוב כי תרצי שנשב אתם עוד פעם אבל לא נשב אתכם. אנחנו לא נשב אתכם עוד פעם.
לימור לוריא
¶
במשא ומתן שהיה ב-2010 ולא הגדירו אותו למשך שנים אלא הגדירו כמשא ומתן בו דיברו על מאתיים מיליון שקלים. זה מה שהיה ב-2010.
לימור לוריא
¶
כבוד היושב ראש, אני לא רואה לפני את ההסכם. במשא ומתן הספציפי הזה, אנחנו התחייבנו לשורה של תיקונים שאני יכולה לפרט אותם כאן ככל שהזיכרון נותן לי.
לימור לוריא
¶
עד היום, לא כולל הקח"ן של הפיגור והנפש שאנחנו מביאים היום, מנוצלים כמאתיים מיליון שקלים.
היו"ר חיים כץ
¶
אתם רוצים להיות בשקט? לפחות תדעו מה הם חושבים. אם תצעקו ולא תקשיבו, לא תדעו כלום. תחשבו את מה שאתם חושבים. חוסר אינפורמציה זה אחד המובילים לטרגדיה. כשיש לכם אינפורמציה אתם יודעים להיערך, אתם יודעים להתכונן, אתם יודעים מה אתם רוצים. יש לכם אינפורמציה, אתם יודעים הכול. כשאין לכם אינפורמציה, אתם לא יודעים כלום. בא לכאן הביטוח הלאומי והולך לפרוס הכול ולומר מה הוא רואה במאתיים מיליון. אתם, במקום לשבת בשקט ולרשום כל מה שהם אומרים, אתם מתווכחים אתם. בשביל מה? כך לא מנהלים עסק. כשאתה הולך למשא ומתן, תקשיב מה מוכן לתת הבן אדם השני ואל תתווכח. אחר כך תבוא עם מה שאתה רוצה. קודם כל, קבל אינפורמציה. תקשיבו בשקט, תבינו ותגידו את מה שאתם רוצים אבל תנו להם לדבר.
ביטוח לאומי, תתחילי לפרט. מאתיים מיליון.
היו"ר חיים כץ
¶
הצעת החוק הזאת לכאורה מיטיבה אבל יחד עם זאת היא באה לא מטוב לבו של אף אחד אלא היא באה כתוצאה ממשא ומתן עם הנכים. אני חשבתי שהביטוח הלאומי בא פתאום עם משהו טוב ועושה את מה שהוא עושה. אני רוצה שתבואו לכאן מוכנים. אני רוצה לדעת כל מה שנתתם מאז המשא ומתן. תבדקי את התאריכים. תבדקי אם מאתיים המיליון שקלים היו מוגבלים לתקופה. אני רוצה את כל ההוצאות שנתתם ואז נקיים את הדיון הזה.
לבנת פורן
¶
אני בכל זאת אגיד מה שהתכוונתי להגיד. סעיפי הנכות לנכי נפש השתנו ב-2012, אני חושבת, בתחילת 2012. מה שהיה פעם הבדל בין 33 ל-34, לא קיים היום יותר. זאת אומרת, כן יש 33 ו-34 ויש ביניהם הבדלים אבל לא בעוצמה. היום יש נכי נפש מאוד מאוד קשים שהם נופלים על סעיף 34 ואני רק רוצה לתת דוגמה מתוך התקנות של ביטוח לאומי כשהם אומרים אין נכי נפש קשים ב-34. אני רוצה לשאול אם מישהו שיש לו הפרעה ניכרת בתפקוד הנפשי והחברתי, קיימת הגבלה ניכרת על כושר העבודה או הפרעה קשה בתפקוד הנפשי והחברתי, יש הגבלה קשה על כושר העבודה, זאת לא נכות קשה?
היו"ר חיים כץ
¶
יושבים מולך אנשים שמבינים ובקיאים והם כלולים בתוך מה שאת אומרת כי הם כבר חמישים אחוזים.
לבנת פורן
¶
קיימת הגבלה ניכרת על כושר העבודה, שלושים אחוזים. זה בן אדם שב-99 אחוזים לא יהיה מסוגל להשתלב בשוק העבודה. זה בן אדם שמגיעה לו התוספת הזאת כי מהכסף הזה הוא צריך לחיות.
היו"ר חיים כץ
¶
תודה רבה, אבל הנכים יצטרכו להחליט, כשהם יראו את ההוצאות, על סדר העדיפות שלהם. אם הם יצטרכו להחליט אם הם רוצים סעיף 34 או רוצים משהו אחר כי זה משא ומתן שלהם.
ניסים מורביה
¶
מנכ"ל מטה מאבק הנכים. אני רוצה לציין עובדה אחת. אני הייתי חלק מהמשא ומתן וישבתי בו. דומיניסיני אמרה לי שיש לנו מאתיים מיליון שקלים לחלוקה. עשינו יחד אתם הערכת מצב, עשינו את ההעדפות, עשינו כל מה שצריך, ביטוח לאומי אמר שאין שום בעיה ועשה את החלוקה בצורה מסודרת ומידית.
ניסים מורביה
¶
זה מופיע. ברור. הכול יהיה במידי ולא ייגרר למשך שנים. זה כסף שנאמר במפורש שקיבלנו כרגע מאתיים מיליון שקלים לחלוקה. נקודה. ביטוח לאומי צריך לעשות את הבדיקה שלו למה לטענתם חילקו מאתיים מיליון שקלים, לפי איזו העדפה הם עשו את זה ולמה הכסף נגמר ולא התחלק נכון.
מרים בר ניר
¶
אני מעוצמה, פורום ארצי של משפחות נפגעי נפש. מדוע נכות קשה פיזית היא מאה אחוזים ונכות קשה נפשית היא חמישים אחוזים? כשבאים לבקש את השר"ם ואומרים חמישים אחוזים, צריך להיות מצב על הפנים, ממש משותק, בלי לקבל שר"ם וזה עוול גדול שנעשה בלי ההסכמים לבריאות הנפש שחייבים לתקן אותו.
היו"ר חיים כץ
¶
גם על זה תביאו תשובה עת תביאו את כל הנתונים. תודיעו לוועדה מתי אתם מוכנים עם הנתונים ונקיים דיון.
היו"ר חיים כץ
¶
לא. היום כבר לא יהיה לכם דיון. אתם לא יכולים לשבש את כל סדר היום. יש סדר יום שנקבע אליו אנשים הוזמנו. תבואו מוכנים לדיונים. אתם מתעסקים עם אנשים שרוצים לדעת ולא יכול להיות שאתם באים לא מוכנים ואנחנו לא יכולים לשאול כי אתם מבקשים לבדוק. תבואו מוכנים כמו לבחינת הסמכת עורכי דין. תבואו מוכנים עם תשובות לשאלות.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 12:30.>