הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 188>
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, י"ט בשבט התשע"ד (20 בינואר 2014), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 20/01/2014
מימון וארגון עמותות המסייעות למסתננים
פרוטוקול
סדר היום
<מימון וארגון עמותות המסייעות למסתננים>
מוזמנים
¶
>
עו"ד לימור תוסיה כהן - ייעוץ וחקיקה כלכלי פיסקאלי, משרד המשפטים
עו"ד יפית בבילה שמר - עוזרת ליועצת המשפטית, משרד המשפטים
יואל הדר - יועץ משפטי בט"פ, המשרד לביטחון פנים
יואל מאסטר - יועץ מדיני באגף תקשורת והסברה, משרד החוץ
דניאל סלומון - יועץ משפטי, רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול
ארז אורעד - מנהל תחום בכיר מלכ"רים, רשות המיסים
אלון שוורצר - קשרי ממשל, תנועת "אם תרצו"
אורן בוטבול - תנועת "אם תרצו"
אוהד יחזקאלי - תנועת "אם תרצו"
עובד חוגי - נציג שכונות דרום תל אביב
מאיר דויטש - תנועת "רגבים"
דוד דהאן
היו"ר מירי רגב
¶
טוב, אני פותחת את ועדת הפנים והגנת הסביבה בסוגיית דיון בנושא מימון וארגון עמותות המסייעות למסתננים.
אני ביקשתי מהיועץ המשפטי לממשלה, שלחתי לו מכתב, לבדוק האם הוא מזהה התארגנות של עמותות שמסייעות למסתננים כדי להגביר את ההסתה בשטח מדינת ישראל, ובעצם לחתור כנגד מדינת ישראל. ראינו סדרה של הפגנות בימים האחרונים, שההפגנות האלה היו בעצם מאורגנות באופן מופתי: הגיעו 150 אוטובוסים, כולם הגיעו בצורה מסודרת, מישהו ארגן אותם, מישהו תמך בהם, מישהו מימן אותם. השאלה היא מה אנחנו עושים כדי לשמור על האופי היהודי והדמוקרטי של המדינה שלנו, ולמנוע את אותן עמותות שבעצם תורמות להסתה בתוך שטח מדינת ישראל. לכן שלחתי מכתב ליועץ המשפטי לממשלה, ואני מבקשת לשמוע את תגובתו פה.
אני מבקשת לשמוע את הנציג, היועץ המשפטי, עורך הדין דניאל סלומון, שנמצא פה, של רשות האוכלוסין וההגירה, ואתם תפתחו בסקירה אם אתם מזהים איזושהי התארגנות של ארגונים כאלה ואחרים. החלפתי כמה מילים קודם עם שר הפנים גדעון סער בדיון שהיה לנו בעניין הזה. האם אתם מזהים איזושהי התארגנות של ארגונים שמנסים בעצם להסית ולהתסיס את הרחוב כנגד ביצוע חוקי המדינה? אנחנו אישרנו פה חוק, חוק למתקן פתוח – אתה יודע. היית שותף בו, שותף לחוק הזה – ובעצם אי הרצון שלהם להגיע לאותו מתקן פתוח גורם להסתה ולהתססה, ואני רוצה לשמוע מה אתם, כמשרד האמון על ההגירה, חושבים על הסוגיה הזאת. לאחר מכן, גורמים שביקשו להתייחס: יש כאן את "אם תרצו" שביקשו להתייחס, וחברי הכנסת – נמצא כאן חבר הכנסת נחמן שי.
אז בואו נפתח בבקשה עם רשות האוכלוסין וההגירה, מה אתה מזהה? האם אתם מזהים כזאת התארגנות? לאחר מכן, היועץ המשפטי לממשלה, נציגתו, תגיד כאן מה אתם חושבים על העניין הזה. ואז - - - יעזור לי עם חוק העמותות שאני רוצה להביא, ואז נמשיך הלאה.
בבקשה, עורך הדין דניאל סלומון.
דניאל סלומון
¶
בוקר טוב. באופן כללי אני רוצה לומר שאנחנו מכירים בסיוע של עמותות מעמותות שונות שמטפלות בנושאים שקשורים בהגירה במשך השנים, ובשנים האחרונות זה נוגע יותר לתופעת ההסתננות, אבל לאו דווקא. אני לא מתייחס כרגע בשום צורה למידת החוקיות או אי החוקיות, על זה אנחנו נשמע בהמשך. אני מדבר על, כפי ששאלת, שיתוף של ארגונים - - -
דניאל סלומון
¶
ישנם ארגונים, יש סדרה די קבועה של ארגונים מוכרים, עמותות מוכרות שמופיעות. למשל: היו בין העותרות בעתירה, בעתירות שהוגשו כנגד חוקתיות החוק, ארגונים שמוכרים בישראל. אלה ארגונים שאנחנו מכירים אותם: האגודה לזכויות האזרח, מוקד הסיוע לעובדים זרים וכדומה. ארגונים שהבהירו שזה אחד הנושאים שהם מטפלים בהם. הם מלווים את הנושאים האלה גם בטיפול במקרים פרטניים בעבודה מול רשות האוכלוסין וההגירה וגם בסוגיות עקרוניות. אני חושב שהשוני שזיהינו לאחרונה, וכאן זה משהו שעוד יצטרך להיבחן ביחס להתארגנות שהייתה ברחובות זה האם יש מעבר לזה כניסה של גופים נוספים או חדשים שלא מוכרים לנו או לצד זה התארגנות מצד הזרים עצמם, שאלה כבר אנשים שיש להניח שאינם מאורגנים בצורה רשמית - - -
היו"ר מירי רגב
¶
נו, אז אם אתם רואים את השינוי בהתארגנות, האם אתם מזהים מי יזם את השינוי בהתארגנות הזאת? מי מוביל את העניין הזה? אתה יכול להצביע לנו מי הן העמותות האלה?
דניאל סלומון
¶
לא, אני לא חושב. מעבר לעמותות שציינת אנחנו לא מכירים עמותה ספציפית שהיא לא מוכרת או שהיא חדשה לנו, שאני יכול לומר בוודאות שהיא עומדת מאחורי הדברים. העמותות - - -
דניאל סלומון
¶
העמותות שאנחנו מכירים אלה עמותות שפועלות בגלוי, כמו שאני אומר, ולא בסתר, ועמותות מוכרות. וכאן יצטרכו לבחון אם יש פה באמת איזושהי פעילות שהיא - - -
היו"ר מירי רגב
¶
נמצא פה היועץ המשפטי של המשרד לביטחון פנים. אני רוצה לשמוע את עמדתך גם בעניין הזה.
יצטרכו לבחון מה? אם הנושא הזה הוא נושא פלילי.
דניאל סלומון
¶
צריך לעשות הפרדה בין הזכות, שהיא מוכרת, להפגין, ואלה זכויות שאנחנו מכירים, וראינו את זה שאנחנו - - -
דניאל סלומון
¶
אז אני אקח את הדוגמה הבולטת שהייתה כאן מול המשכן: אז הייתה הפרדה בין מה שהיה קשור בזכות ההפגנה, וההפגנה התקיימה, ולפי להבנתי התקיימה ברישיון - - -
היו"ר מירי רגב
¶
אני שמחה גם שיושב ראש הכנסת אימץ ואישר את הבקשה לא להכניס לפה את אותם גורמים שניסו להתסיס.
דניאל סלומון
¶
נכון, היא התקיימה ברחוב. אבל עם תום ההפגנה, בסופו של דבר, אותם אנשים שיצאו מן המתקן שלא כדין, אנחנו פעלנו לפי החוק והם הושבו.
דניאל סלומון
¶
כל אחד לפי עניינו האישי, לפי התיקון לחוק שעבר כאן.
אז אני עושה הפרדה בין הזכות הזאת לבין התארגנות שהיא מעבר לכך, שהיא תיבחן לא בכלים שלנו.
היו"ר מירי רגב
¶
אוקיי.
מר יואל הדר, אני רוצה לשמוע מכם האם יש בדיקה של המשטרה לגבי התארגנות של עמותות שמסייעות להפגנות באופן שבעצם מתסיס ומונע מהם לפעול, הם לא פועלים על פי החוק.
יואל הדר
¶
טוב, בנוגע לחקירות אז אנחנו, המשרד לביטחון פנים, לא נכנס לנושא של חקירות. זכותו של כל אדם להגיש תלונה אם לדעתו מישהו מפר את החוק. אנחנו ככלל, המשרד עצמו שומר על נתק מהנושא הזה של החקירות, ואם היא מתנהלת אז לא בידיעת המשרד, העניין הזה. בהחלט עניין משטרתי טהור.
יואל הדר
¶
לא, דווקא לא. משרד הביטחון – אנחנו קיבלנו רמז מאיזשהו דיון אחר של גברתי שהיא סבורה שאולי יש קשר למשרד הביטחון. לא. אנחנו אחראים. אבל בנושא של חקירות ככלל, המשרד לביטחון פנים לא - - -
היו"ר מירי רגב
¶
אני שואלת האם המשטרה קיבלה פנייה ממשרד הפנים בעניין התארגנות וסיוע של עמותות וארגונים למפרי חוק במדינת ישראל כדי להמשיך את התסיסה בתוך מדינת ישראל? זה מה שאני שואלת אותך. האם המשטרה קיבלה פנייה כזאת או לא?
יואל הדר
¶
לא, לא למיטב ידיעתי לא. אני לא יודע. לא בגלל שאני צריך להיות בתוך הלופ של העניין. אני אומר בגלל שאנחנו לא בתוך הלופ של - - -, אני לא יודע אם משרד הפנים פנה למשטרה בנושא הזה.
בנושא של חקירות – שוב, אני ניסיתי להסביר: יש הפרדה דווקא בנושא של חקירות בינינו לבין המשטרה. זה הדבר היחיד שיש בינינו הפרדה. בכל נושא אחר - - -
היו"ר מירי רגב
¶
אוקיי. בפעם הבאה אני אזמין את המפכ"ל עצמו, לא את נציגי המשרד לביטחון פנים. אולי הוא יוכל לענות.
נחמן שי
¶
אם במקרה לא ענה על מה שאת רוצה לשמוע, לא צריך להחליף אותו. סך הכול, יכול להיות שזו עמדתו המקצועית.
לימור תוסיה כהן
¶
שמי לימור תוסיה כהן. אני עובדת אצל עורך הדין אבי ליכט, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, כלכלי-פיסקאלי.
מכתבה של יושבת הראש הגיע אליי רק היום, לצערי. אמנם, הוא התקבל זה מכבר. בשל תקלה טכנית כלשהי הוא הועבר לגורמים שמטפלים בנושא של מסתננים ולא אצלנו, ולכן אין לי תשובה על דעתו של היועץ המשפטי לממשלה כדי להשיב.
מה שאני יכולה לומר שאנחנו בוודאי נבדוק את זה על רקע כל הדברים ששמעתי כאן גם עכשיו. אבל אני רוצה להוסיף משהו יותר כללי - - -
לימור תוסיה כהן
¶
אני לא יודעת מה בדיוק היה שם. אמנם בתקשורת, כל מה שאני יודעת זה מהתקשורת; לשם גם הופניתי כדי לוודא מה הנושא של הדיון בוועדה היום. מה שאני ראיתי, אמנם יש מימון מסוים של עמותות מסוימות שפועלות בארץ לטובת אותן התארגנויות. אבל יחד עם זאת, ראיתי גם מימון עצמי של גורמים יחידים: כל אותם פליטים או מבקשי הגנה שגם הם השתתפו. אז אני לא יודעת לומר. אבל אני לא יודעת לומר כרגע. כל מה שחשוב לי לומר שאנחנו נבדוק את הדברים. אנחנו בוודאי מייחסים לפנייה של גברתי, יושבת הראש, את הכבוד הראוי לה, ואנחנו נבדוק אותה, ונתייחס לגופם של דברים על דעתו של היועץ המשפטי לממשלה. זה בהקשר הזה.
עכשיו, אם גברתי רוצה שאני אפרט קצת יותר על חוק העמותות - -
היו"ר מירי רגב
¶
חובת הדיווח גם ידועה לי.
תראי, עורכת הדין לימור תוסיה כהן, אנחנו, הבוקר, לצערי, קמנו לתופעה מאוד-מאוד חמורה, של אנשים שנהרגו כתוצאה מפיצוץ של גז. אני כבר במשך ארבעה חודשים מקיימת דיונים ומבקשת מהיועץ המשפטי לממשלה שיביע את עמדתו באופן ברור לכך שחייבים ראשי הערים והארגונים המסייעים כמו כיבוי האש לדעת איפה יש צוברי גז, כדי למנוע מצב שכזה דבר יקרה. כדי למנוע מצב שראש עיר יבנה גן על צובר גז. מה התשובה שקיבלתי? שבגלל שזה עסקי ומסחרי הם עדיין לא יודעים. אז אמרתי ליועץ המשפטי לממשלה: נא תגיד לי האם מותר או אסור, ומה נכון שיהיה, כדי שראש עיר ידע איפה יש צובר גז או לא, ועד היום עוד לא קיבלתי תשובה של היועץ המשפטי לממשלה. אני מאמינה שבשבוע הבא, כשיהיה דיון, אני אקבל תשובה.
הדיון הזה – ידעתם עליו. ידעתם שאני מבקשת את עמדת היועץ המשפטי לממשלה בנושא עמותות שעוסקות בהתרסה, ופוגעות באושיות הדמוקרטיות של מדינת ישראל, - - - ולא באת מוכנה.
אני מבקשת, אני מכבדת את היועץ המשפטי לממשלה, ואני מכבדת גם את המשנים שעובדים איתנו, עם הוועדה. אני מבקשת לקבל תשובה ברורה מהיועץ המשפטי לממשלה לגבי עמותות שמקבלות מימון מחוץ לארץ, ובעצם מסייעות כאן לאנשים כדי להפיל את המדינה הזאת.
לימור תוסיה כהן
¶
גברתי, אז אוקיי, אתמול, כשניסינו לברר מה נושא הדיון, אז דיברנו גם עם מנהלת הוועדה וגם עם היועץ המשפטי לוועדה. המכתב הזה - - -
לימור תוסיה כהן
¶
אז אף אחד לא ציין את המכתב עד היום כשהפנו אותי לתקשורת, ושם באמת ראיתי שגברתי פנתה בזמנו ליועץ המשפטי לממשלה, ואז התחלתי לבדוק איפה מצוי בדיוק אותו המכתב.
היו"ר מירי רגב
¶
את דיברת איתה אתמול. היא ידעה שיש מכתב, נכון? היא ידעה שיש מכתב ליועץ המשפטי לוועדה.
אני לא אעמת ביניכם, כי אני מכירה את עבודת מנהלת הוועדה.
היו"ר מירי רגב
¶
אני אומרת שוב: היועץ המשפטי לממשלה קיבל מכתב ברור לבדוק מי עומד מאחורי מימון העמותות האלה, והאם אנחנו מזהים לאחר שמשרד הפנים אמר שהוא מזהה שינוי בהתארגנות של אותם מסתננים, פורעי חוק, הגיע הזמן שנבדוק גם מי מממן אותם, ולא נשב מהצד וכל הזמן נפזול לעבר ז'נבה. בסוף יש לנו פה מדינה.
לימור תוסיה כהן
¶
אוקיי. אם אפשר להתייחס לעניין המימון: בשנת 2011 ישב צוות בין-משרדי על רקע טענות כאלה, של גורמים שפועלים בארץ, בעיקר עמותות וחברות לתועלת הציבור, שמקבלות מימון מישויות מדיניות זרות. הנושאים אינם מובאים לידיעת הציבור, ולכן יש איזשהו עיוות בדעת הקהל הישראלי ובשיח הציבורי שנובע מחוסר הידיעה הזו של מקורות המימון של אותן עמותות. הצוות בדק את הנושא הזה וההמלצה הייתה באמת לטפל בנושא על רקע השקיפות.
לימור תוסיה כהן
¶
בעקבות עבודת הצוות חוקק חוק חובת גילוי, יוזמו היה חבר הכנסת זאב אלקין. ובמסגרת אותו חוק באמת טופלו כל העניינים האלה שנועדו להגביר את הידע הציבורי, להעמיד את מקורות המימון של אותן עמותות לידיעת כלל הציבור. באופן זה כל אדם יודע מי עומד מאחורי אותו הגוף, ויכול - - -
לימור תוסיה כהן
¶
לפי החוק יש חובה על כל עמותה או חברה לתועלת הציבור שמקבלת מימון מישות מדינית זרה להגיש דיווחים רבעוניים לרשם העמותות. הדיווחים האלה מפורסמים לעיון הציבור: גם באתר של רשות התאגידים, וגם באתר של כל עמותה או חברה לתועלת הציבור, ככל שיש לה כזה. זה לפי החוק. הדיווחים האלה מוגשים - - -
היו"ר מירי רגב
¶
שלום. האם מאז חוק חובת הגילוי, האם רשם העמותות יודע מי הגורמים המממנים את העמותות השונות? איזה מדינות עומדות מאחוריהן?
יפית בבילה שמר
¶
אני עורכת הדין יפית בבילה שמר, המחלקה המשפטית ברשות התאגידים.
הדיווחים לגבי עמותות שמקבלות מימון מישויות מדיניות זרות מגיעים אלינו באופן רבעוני. יש גם דיווח שנתי נוסף על אותם דיווחים, שמגיע לפי חוק העמותות. הדיווח הזה, להבדיל מהדיווחים הרבעוניים הוא שנתי, והוא עוסק בתרומות של מעל 20,000. זה בעצם דיווח כפול.
יפית בבילה שמר
¶
הדיווחים השנתיים מפורסמים. כמובן נמצאים בתיק העמותה שניתן לעיין בו ולקבל דיסק צרוב. הדיווחים הרבעוניים מופיעים גם באתר שלנו, בצורה גלויה ושקופה, וניתן לבדוק אותם. מעבר לזה אין לנו פילוח לפי פעילות כזאת. יש דו"ח כספי ודו"ח מילולי שעמותות וחברות לתועלת הציבור צריכות להגיש מידי שנה, שבהם יש גם דיווח על פעילותן. כמובן מתקבל חצי שנה ויותר אחרי אותה פעילות. זאת אומרת, בדיעבד. ויש כמובן את אתר guide star, שהוא גם מאפשר שקיפות רבה, שבו ניתן לבדוק - - -
היו"ר מירי רגב
¶
אתם יודעים לדוגמה, רשם העמותות יודע איזה עמותות עמדו מאחורי ההפגנות האחרונות של המסתננים?
זבולון קלפה
¶
את אומרת שבמסגרת החוק, חוק הגילוי, בעצם הם התחייבו להעביר אליכם את הפירוט לגבי מקורות המימון השונים. במסגרת אותה עבודה שהגיעה אליכם, העמותות השונות שהגישו, באמת יש מקורות מימון ממדינות - - -
לימור תוסיה כהן
¶
אני רוצה להתייחס: החוק הזה נכנס לתוקף כשהותקנו תקנות לפיו, שזה החל מינואר 2012. הוגשו דיווחים לרשם. זאת אומרת, יש באתר של רשם העמותות רשימה ארוכה של עמותות וחברות לתועלת הציבור שהגישו דיווחים כאלה. הדיווחים הם רבעוניים. אז לגבי כל אחת מהעמותות או החברות לתועלת הציבור גם ניתן לראות בפילוח רבעוני. ובמסגרת הפרסום הזה מפורסמים גם גודל התרומה, גם מקורה. זאת אומרת, מיהו התורם; גם המטרה לשמה ניתנה, ככל שיש מטרה ספציפית כזו; וגם, ככל שיש התחייבויות מסוימות שהעמותה קיבלה על עצמה, עמותה או חברה לתועלת הציבור, קיבלה - - - כתנאי למתן התרומה.
היו"ר מירי רגב
¶
זאת אומרת שאם מחר אני מעבירה לרשם העמותות רשימה של מספר עמותות – שתיכף נדבר עליהן פה, היום – אני מקבלת מיד, בערב, דו"ח מסודר: מי העמותה - - -
היו"ר מירי רגב
¶
לא, לא, אני לא רוצה לראות באתר. אני רוצה לקבל שירות. מותר לי לקבל שירות ממשרדי הממשלה.
היו"ר מירי רגב
¶
נכון. בוודאי. אם יש חוקי גילוי והם לא גילו את הנתונים, אז הם עברו על החוק. אני רוצה לדעת האם אתם מפקחים על הגילוי? האם עברתם על כל רשימת העמותות וראיתם מי דיווח, מי לא דיווח, איפה הפערים, ולמה הם לא דיווחו?
לימור תוסיה כהן
¶
גברתי, כרגע לרשם העמותות, ככל שלא מוגשים אליו דיווחים, אין לו יכולת לדעת אם גורם מסוים קיבל או לא קיבל.
היו"ר מירי רגב
¶
אז יש לך כבר מתלוננת ראשונה. הצטרף אליי חבר הכנסת זבולון קלפה, ומר עובד חוגי – נציג השכונות. אני מתלוננת עכשיו, אני מבקשת לבדוק האם בהתאם לחוק שאושר, חוק חובת הגילוי, כל העמותות דיווחו; מי העמותות שלא דיווחו? ומה קרה לאותן עמותות שלא דיווחו? קבלי את תלונתי כתלונה רשמית.
מנהלת הוועדה, נא לרשום בבקשה, שנוציא גם מכתב רשום בשמנו ליועץ המשפטי לממשלה, לרשם העמותות, לבדוק מיהן העמותות שפעלו על פי החוק – חוק חובת הגילוי.
לימור תוסיה כהן
¶
גברתי, אם אפשר רק לדייק: החובה לפי החוק היא לא חובה אקטיבית על כל עמותה לדווח אם קיבלה או לא קיבלה. עמותות שלא קיבלו ממילא אינן חייבות לדווח.
לימור תוסיה כהן
¶
עמותות שקיבלו חייבות לדווח. ומי שיודע פרטים על עמותה שקיבלה ולא דיווחה, פה יש בעיה.
היו"ר מירי רגב
¶
חבר הכנסת נחמן שי, זכות הדיבור היא שלך עכשיו. לאחר מכן, "אם תרצו". ואולי נסייע לממשלה ולמי שעוסק בעמותות, פעם אחת ולתמיד נבדוק האם באמת העמותות האלה מסייעות למדינה או פוגעות במדינה.
חבר הכנסת נחמן שי, בבקשה.
היו"ר מירי רגב
¶
תאמין לי, זה יפתור את הבעיה. אתה לא מאמין. ברגע שנגיע למי מממן את אותם מסתננים ומהגרי עבודה, אתה תראה שבחצי או בשליש ירדו כל ההפגנות פה.
נחמן שי
¶
זה לא שייך. זה לא שייך לעניין. אני בעד לטפל בבעיה הזאת מן היסוד ולהגיע לפתרון, ואני לא רוצה שהם יישארו בארץ. לא רוצה. אני לא צריך אותם פה, וזה בסדר, אבל צריך לעשות בצורה אנושית, בצורה שמכבדת זכויות אדם, והבעיה הזאת תגיע לידי פתרון בצורה כזו או אחרת. לא במרדף ולא במצוד על אנשים. לא, ולא במדינת משטרה, כמו שאמרתי לך קודם.
היו הפגנות
¶
הפגנות מסודרות, הפגנות מאורגנות, והפגנות שלא היה בהם אפילו שבב של אלימות. כולם התנהגו כפי שצריך. קיבלו את אישור המשטרה - - -
נחמן שי
¶
היו הפגנות. כמו במדינה דמוקרטית מותר לאנשים להפגין. הם קיבלו אישור מהמשטרה, והם הפגינו. ההפגנות הסתיימו. הם בינתיים חזרו למקומות שהם חזרו, אם הם עובדים, אם הם לא עובדים, והמדינה צריכה להמשיך ולטפל בדרכים שהיא עיצבה בעצמה, כולל החוק וכן הלאה, כדי להביא לפתרון הבעיה הזאת. זה מה שצריך לעשות.
עכשיו, כל עניין המימון הוא תקין רק אם יש הפרה של החוק. אני עוד לא הבנתי איפה יש הפרה של החוק.
נחמן שי
¶
לא שמעתי אף משפטן בחדר הזה מדבר על הפרה של החוק עד עכשיו. לא שמעתי. מה לעשות?
עכשיו, אי אפשר להמציא הפרות של החוק במקום שהן אינן. אם יש הפרה של החוק אז יושבת פה נציגת היועץ המשפטי לממשלה ומשרדי ממשלה אחרים – שיטפלו בזה כפי שנדרש.
נחמן שי
¶
כפי שנדרש. זו מדינת חוק, ואם מפרים את החוק צריך למצות את הדין. ועד עכשיו לא התרשמתי שהייתה הפרה של החוק.
היו"ר מירי רגב
¶
מאה אחוז. אז יפה, אז בעניין הזה אנחנו מסכימים.
"אם תרצו", בבקשה. נא אולי תגלו לנו ולרשם העמותות וליועץ המשפטי לממשלה, אולי יש כמה עמותות שעומדות מאחורי המסתננים. ואז נשאל לגבי אותן עמותות אם הן עשו חובת גילוי או לא.
אלון שוורצר
¶
צהריים טובים. אלון שוורצר מ"אם תרצו".
עוד מעט אני אגע במימון. אני רוצה רגע לדבר באמת על הנקודה המהותית פה, שלא בפעם הראשונה אנחנו רואים כיצד כסף זר בעצם נועד לשבש את הריבונות של מדינת ישראל, ולמנוע מהממשלה לבצע את המדיניות שלה. אנחנו רואים את זה לפני חודשיים בכל המאבק סביב חוק פראוור, שמותר להיות נגדו, מותר להיות בעדו; אבל מה שארגונים, שממומנים בין השאר על ידי "הקרן החדשה לישראל" ועל ידי מדינות אירופה והאיחוד האירופי, גרמו זה ליום זעם, זה לאלימות נגד הממשלה, כדי למנוע מהממשלה לבצע את המדיניות שלה. כאשר במקביל אנחנו רואים את אותם ארגונים פונים ללחץ בינלאומי.
וקמפיין המסתננים הזה, ששוב, אין פה מחאה ספונטנית, כי מחאה ספונטנית לא יכולה להביא 60,000 איש לכיכר רבין, ולא להביא עשרות הפגנות מול שגרירויות זרות, ולא להביא אוטובוסים לכנסת. אבל יש פה משהו - - -
היו"ר מירי רגב
¶
יש לנו ציטוטים להעביר ליועץ המשפטי לממשלה? כנראה הוא לא קרא עיתונים או נציגיו לא קראו עיתונים. גם ברשם העמותות לא קראו. הם לא קראו כנראה את העיתונים של אותן עמותות, איך המסתננים מדברים בחוץ לארץ נגד מדינת ישראל. תבדקו את זה בצורה רצינית.
אלון שוורצר
¶
יש ציטוטים. לנו יש סרטון שהראנו איך גם המסתננים וגם פעילים באותם ארגונים אומרים בפירוש שהם עוזרים למסתננים, והם תומכים בהם משפטית - - -
אלון שוורצר
¶
יש לנו, לדוגמה, את ארגון "א.ס.ף" שמקבל 30,000 דולר מ"הקרן החדשה לישראל" בכל שנה, וכמובן גם כסף ממדינות אירופה; המרכז לקידום פליטים אפריקאים – 50,000 דולר בשנה מ"הקרן החדשה לישראל" - - -
היו"ר מירי רגב
¶
אבל אנחנו ניקח את אותן עמותות שהן מדווחות, ונבדוק האם הן פועלות בהתאם לעקרונות שמדינת ישראל צריכה לפעול. האם גם באירופה, כמו שכל הזמן אוהבים לשמוע, היועץ המשפטי ואירופה ובאו"ם, שכל הזמן מסתכלים ופוזלים לכיוון ז'נבה, האם גם שם עמותות פועלות כנגד אותן ישויות של המדינה? האם גם שם הן פועלות נגד המדיניות של המדינה. ואת זה נצטרך לבדוק.
אלון שוורצר
¶
- - הן אותן מטרות שהן בפועל. כי לדוגמה המטרה של קמפיין המסתננים, זה שתי מטרות בולטות: אחת זה להשאיר את המסתננים בישראל. ואיך אני יודע את זה? יש את מה שנקרא פורום למען הפליטים, שזה פורום שהוקם במימון ובחסות "הקרן החדשה לישראל", שכלל גופים כמו "האגודה לזכויות האזרח", "רופאים לזכויות אדם", מוקד הסיוע, "א.ס.ף" כמובן, ועוד ארגונים כאלה ואחרים. הוא פרסם מסמך. במסמך הזה, סעיף 11 שלו הוא רושם: על מדינת ישראל לפעול למען שילובם של פליטים בחברה הישראלית, ולאפשר להם לרכוש מעמד של קבע בישראל. כלומר, המטרה זה להשאיר אותם בישראל. לא לעזור להם זמנית, אלא שיהיו אזרחי מדינת ישראל. כלומר, שינוי דמוגרפי בזהותה של מדינת ישראל כמדינה יהודית.
ושוב, זה המשך לקמפיין הבדווים, המשך לדו"ח גולדסטון, המשך אפילו לוועדת - - -, שגם שם השתתפו ארגונים של הקרן - - -
היו"ר מירי רגב
¶
מאה אחוז. אנחנו הפעם נתעסק עם העמותות בצורה מאוד-מאוד רצינית. לא נרפה עד שנדע את האמת. את האמת. לא נרפה.
אלון שוורצר
¶
עכשיו, רק באמת שני משפטים לסיכום: עוד פעם, "הקרן החדשה לישראל" והארגונים שממומנים על ידיה, שוב, דרך הפעולה - - -
אלון שוורצר
¶
עכשיו - - - המסתננים, יש את דו"ח גולדסטון, רדיפת בכירים ישראלים, חרם ה-B.D.F – זה אותם ארגונים. זה אותם ארגונים: "עדאללה", "האגודה לזכויות האזרח" - - -
היו"ר מירי רגב
¶
אני חושבת שהמדינה לא יכולה להרשות לעצמה דבר כזה. ויש כאן מצב של עצימת עיניים של היועץ המשפטי לממשלה. נקודה.
אלון שוורצר
¶
אני רוצה להקריא את מה שסמנכ"לית "הקרן החדשה לישראל", חדווה - - -, אמרה בשנת 2011: "היעלמותה של המדינה היהודית לא תהיה טרגדיה". לשם הם מכוונים. הם רוצים לשנות את האופי היהודי דמוקרטי של מדינת ישראל.
אלון שוורצר
¶
אז לסיום: - - - ולהעביר את חוק העמותות. כי חוק השקיפות, חוק גילוי השקיפות הוא חשוב, אבל רק חוק העמותות, שבאמת ימנע את האינטרס לבחוש במדינת ישראל - - -
היו"ר מירי רגב
¶
חוק העמותות שיגיע בשבוע הבא לוועדת השרים לחקיקה , שאומר שעמותה לא יכולה לפעול אלא אם כן היא שומרת על זכותה של מדינת ישראל – בתוך מדינת ישראל, כמובן, לא באירופה – היא שומרת על הצביון היהודי והדמוקרטי שלה.
היו"ר מירי רגב
¶
אני בטוחה שאת תמליצי ליועץ המשפטי ולשרת המשפטים לאשר את עצם - - - בתוך מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. בטוחה שאתם תהיו הראשונים שתשמרו על צביון המדינה הזאת. אני בטוחה בזה. כן, תודה.
חבר הכנסת זבולון קלפה, בבקשה.
זבולון קלפה
¶
אני שמח על זה שהדיון פה מתחיל להתעורר קצת, כי אני חושב שאנחנו נוגעים פה בנקודה שהיא לב ליבו בעצם של הדיון פה ובכלל במציאות שלנו במדינת ישראל בשנים האחרונות. יש פה תופעה שהולכת ומתעצמת מרגע לרגע, של כל מיני גופים וארגונים שונים ששמו לעצמם למטרה לשנות את המציאות של מדינת ישראל כמדינה יהודית, והם פועלים בכל דרך. הגיע הזמן שבמקום שנתעסק בסימפטומים של הדברים או - - - במקום לתפוס את המים בכיור למטה, הגיע הזמן לסגור את הברז מלמעלה. פעם אחת ולתמיד להבהיר לכולם, קודם כל לעצמנו פנימה: מדינת ישראל היא מדינה יהודית, נקודה. יש בה מיעוטים, זה לגיטימי. אף אחד לא בא, שום דבר נגד המיעוטים. אבל לא יעלה על הדעת שאזרחים במדינת ישראל במקומות שונים מרגישים את עצמם מאוימים במדינתם, ולמדינה אין את האמצעים כדי להתמודד עם הדבר הזה. ולעומת זאת, כל אותם ארגונים מארגנים פה בלי סוף הפגנות ואירועים לטובת אותם אנשים. ודרך אגב, אומרים שזה ספונטני לחלוטין, דבר שלא נראה בעליל כי הנתונים מדברים בעד עצמם. עשרות אלפי אנשים לא מגיעים בצורה ספונטנית למקום מסוים. יש מישהו, מערכת שלמה שמארגנת את הדבר הזה. ואני בניגוד לדעות של חלק מהאנשים שאומרים שהמציאות פה היא, אפשר מה שנקרא לישון בשקט, אני מציע לאף אחד לא להירדם פה בשמירה כדי שלא נתעורר במציאות, כמו שתיארה פה יושבת ראש הוועדה בסיטואציה אחרת לגמרי שהיא סבוכה מאוד.
אני חושב שהגיע הזמן, חבר הכנסת נחמן שי, שניקח את הדברים, נאחוז את השור בקרניו, ונטפל בדבר הזה כטיפול שורש.
עובד חוגי
¶
קודם כל, אני מודה לעמותות. סופסוף, בארגון של ההפגנה הזאת, כל מדינת ישראל ראו במו עיניהם את היקף הבעיה.
עובד חוגי
¶
ראו את היקף הבעיה שתושבי דרום תל אביב סובלים. קודם כל זה היה לי מעולה. ואגיד לך עוד משהו? כמה שעות היה לי שקט. נוף ילדותי חזר אליי כשכולם היו בכיכר רבין או היו פה, בכנסת. זה דבר אחד.
עכשיו, דרך אגב, למשטרה, על תרחישים: כמו שההפגנות האלה היו מסודרות יש תרחישים במשטרה – אם הדובר לא אומר את זה פה כנראה הוא לא רוצה – ואני יודע שיש תרחישים שההפגנות האלה גם יהיו לא מסודרות. חבר הכנסת נחמן שי, שייקח את זה לתשומת ליבו.
עובד חוגי
¶
ובמשטרה יודעים את זה טוב מאוד, רק פשוט מאוד לא אומרים את זה, וזה חשוב מאוד שזה עולה לדיון.
עכשיו, כל העמותות. את יודעת, אני נכנסתי לנושא הזה בקטע החברתי. באמת: לבוא, לעזור לשיקום שכונות. באמת, לטפל באוכלוסיות החלשות שלנו.
עובד חוגי
¶
ופתאום אני מגלה שאני בשביל מהלך של משהו קטן, צריך לארגן אוטובוס לבג"ץ שהגשנו, צריך לקחת מזה 50 שקל, ומזה 100 שקל, וזה אין לו, וזה יש לו. פתאום פה יש 150 אוטובוסים. כל אוטובוס קרוב ל-1,000 שקל.
עובד חוגי
¶
150,000 שקל, אבל לארגן כזה דבר בכל הזה. לא משנה. אמרתי, מעניין, יש להם עמותות לזכויות האזרח, זכויות האדם, זכויות העובדים, זכויות הזה – לנו אין זכויות?
עכשיו, אני רוצה להגיד משהו
¶
מעניין, אתם כל הזמן, עמותות השמאל, מפחידות אותנו שיטילו סנקציות. מעניין אם האיחוד האירופי הטיל סנקציות עליכן או שהוסיף לכן יותר כסף. אתם תבדקו את זה, היועץ המשפטי לממשלה, אם בשנים האחרונות מדינות, האיחוד האירופי, לא תרמו יותר כסף לעמותות האלה. זאת אומרת, מצד אחד הם דורשים שיהיו סנקציות כלפי מדינת ישראל פנים, ואחר כך הם מקבלים גם יותר כסף להמשיך את הסנקציות האלה.
עכשיו, קודם כל, הציטוט שלך אתה אמרת. אני רוצה להגיד עוד דבר: את יודעת, יש פה, אני יכול להפנות אתכם לדוקטור גיא בכור. מסתבר שממשלת גרמניה היא בין התורמות הראשיות ל"קרן החדשה לישראל", ל"שתיל", לכל העמותות. זה, דרך אגב, עובר דרך שגרירויות. חבר הכנסת נחמן שי, תבדוק את זה.
היו"ר מירי רגב
¶
לא, אבל צריך להגיד לממשלה אולי היא לא יודעת מה באמת הם עושים פה במדינה. האם מדינה הייתה מוכנה שמדינת ישראל תתרום לעמותה שפועלת נגד אותה מדינה? צריך להעביר את זה לעניין של משרד החוץ.
עובד חוגי
¶
- - - חוק, אם לא הפרו חוק.
עוד דבר, אני מבקש. חבר הכנסת נחמן שי, חשוב מאוד: בעקבות התחקיר הקטן שאני עשיתי, כן, ואני לא פרופסור למחשבים, אז בדקתי וראיתי שבראש זה מדינות ובראשן גרמניה כמדינה. עכשיו, האינטרס הוא שגרמניה כנראה, אני לא רוצה להגיד משהו חמור ביותר פה, כן, שמה שיימח שמו לא הצליח לעשות - - -
עובד חוגי
¶
- - - כמדינת ישראל יתרמו לאיזו עמותה בארצות הברית כמדינה? זה נראה סביר, חבר הכנסת נחמן שי?
עובד חוגי
¶
מי הריבון פה? מי הריבון? פה אתם הריבונים. אתם, אתם צריכים להחליט פה. אתם נבחרים. אתם אלה שצריכים להחליט מה יקרה פה, לא העמותות. ממשלות גרמניה, האיחוד האירופי קובע מה יקרה פה. אתם הנבחרים שלנו. לא חיפשתי שום עמותה. אתם הנבחרים שלנו ואנחנו בחרנו בכם. לא משנה - - -
פה הנקודה הזאת של מדינות שמתערבות במדיניות הפנים של מדינת ישראל, ואני פתאום שם לב, כל דבר יש להם עמותה, ויש להם עמותות הכי יפות: לזכויות האזרח, וכל השמות הכי יפים - - -
שמעון אוחיון
¶
טוב, קודם כל, תודה רבה. ואני רוצה לומר לידידי, חבר הכנסת נחמן שי: אי אפשר להתעלם מתחושה שיש פה איזושהי קנוניה. אני אתן לך דוגמה אחת: כשאתה רואה פרסומת של "גוש שלום", שלכאורה עניינו קידום משא ומתן לשלום בין פלסטינאים לישראלים. "גוש שלום" מממן מודעות לתמיכה במסתננים. בעיתון "הארץ", שבוע אחרי שבוע, "גוש שלום" - - -
שמעון אוחיון
¶
לא, שנייה אחת. הלוא זה ברור בעניין הזה מהי המגמה. המגמה היא ברורה: מדינת כל אזרחיה, מדינת כל מסתנניה, העיקר לא מדינת כל יהודיה. וזאת הבעיה, שלא תהיה כאן. ולכן יש פה חשדנות גדולה מאוד. לא מדובר פה בעמותות שהן עמותות חברתיות, שהן רוצות לסייע, לעזור, לתמוך, בבעיות חברתיות ואחרות. אלה עמותות שרוצות לשנות את אופייה של המדינה. את האופי של המדינה הזאת. את הדברים היסודיים, הבסיסיים ביותר. זו הבעיה פה. זה לא עניין של איזשהו מאבק. בוודאי ליבי עם אותו מסתנן שמחפש עבודה ומחפש פרנסה, אבל מה אעשה? מדינתי לא יכולה לקלוט כל כך הרבה. אנחנו מחפשים מדינה. אגב, אני עוד לא יודע, אומרים שתי מדינות לשני עמים, אני עוד לא יודע בדיוק איפה - - -
שמעון אוחיון
¶
שנייה, שנייה אחת, הכול מתחבר. הכול מתחבר. גם מבחינת הרוב, אני לא רואה את הרוב. מבחינת שטח, אני לא רואה שטח. הכול חוק פראוור. המצב בגליל, מניעת ועשיית קשיים להתיישבות יהודית. מה שקורה עם הבדווים בדרום, מה שקורה עם המסתננים. עדיין מחפש את המדינה היהודית שלי. ההפרדה הזאת לשני עמים, שאנחנו פה והם שם, אני עוד לא רואה את הדברים האלה.
ולכן אני מתייחס בחשדנות רבה וצריך לנהל מעקב אחרי העמותות הללו, משום שמדובר בהפרת חוק.
שמעון אוחיון
¶
השר לביטחון פנים, אני שואל אותו: הייתה הפגנה. יש חוק המסתננים שהכנסת חוקקה, והם אמורים לחזור בחזרה למתקן "חולות" ולשהות בשעות מסוימות. כמה אנשים חזרו? אז הוא אומר לי: מאות לא חזרו, מחפשים אחריהם. לא חזרו לא בשעות ולא חזרו למחרת, מחפשים אחריהם. מי עומד מאחורי זה? בוודאי ובוודאי העמותות. גם כשאנחנו ניגשנו, וביקרנו והיינו במתקן "סהרונים", והיינו במתקן "גבעון", ראינו עין בעין מי עושה את העבודה. כשאתה מתחקר עובדים סוציאליים במקום, ואתה מתחקר שוטרים במקום, ואיך בן אדם הגיע – הגיע כמחפש עבודה. והנה, צ'יק-צ'אק, תוך חודש-חודשיים-שלושה הוא מודרך, מכוון ומצויד עם מסמכים: תבקש, תגיד שאתה מבקש מקלט. פתאום הוועדה לעובדים זרים, כמעט ולא משתמשים במונח מסתננים.
שמעון אוחיון
¶
כולם שם מבקשי מקלט. כולם נרדפים. כל המושגים הללו הם פרי עבודותיהם של אותן עמותות שצריכים לבדוק מה הן עושות כאן, וצריך באמת לנהל מעקב אם הן באו בשביל פעילות חברתית כלשהי, לסייע, לעזור, בהתאם לשמירת חוק במדינה, לא להפרה, לא לעודד הפרת חוק. ויש חוק המסתננים, והמסתננים צריכים לעמוד בתנאי החוק. ומי שמסייע להם, גם הוא עובר על החוק.
יעקב אשר
¶
קודם כל, אני מודה לך על הדיון. אני חושב שהדיון הוא חשוב למרות שמעשית צריך לראות איך ממשיכים עם זה הלאה. אני גם אציע אולי איזשהו רעיון. אבל הנקודה המרכזית פה, שבואו נשים לב: יש פה כמה קמפיינים שאנחנו מכירים, שקורים בשנים האחרונות. הקמפיין של המסתננים הוא האחרון שבהם, נקרא לזה ככה, ואני אומר, ואני מדבר על המסתננים כראש עיר לשעבר, שבה שכונה שלמה, שכונת מצוקה, שהיא שכונת פרדס כץ, הלכה אחורה הרבה מאוד שנים בגלל הדבר הזה. אבל בואו ניקח את מה שקורה פה מאחורי הקמפיינים: יש קמפיין אחד נגד הימין וכולי, נקרא לו קמפיין רחב נגד הימין; יש קמפיין נגד הדת והרבנות, שממומנים על ידי אותן קרנות; ויש עכשיו את קמפיין המסתננים. אנחנו לא צריכים להיות חוקרי משטרה ולא חוקרי שב"כ כדי להבין גם אולי את ההקשר בין הדברים האלה ביחד. הרי בסופו של יום ההקשר הוא להפוך את המדינה. וחבל, אמרת ציטוט מקודם, ואני מוכן לתת לך על חשבון זמני שתחזור על הציטוט של יושבת ראש הקרן שהיא דיברה. זה משפט אחד. אני נותן את זה על זמני. תקריא את זה עוד פעם.
היו"ר מירי רגב
¶
זהו. אנחנו נגיש תלונה. הרי בסוף היועץ המשפטי לממשלה יבדוק רק אם נגיש תלונה למשטרה, שפועלות לא כחוק העמותות האלה. נגיש אנחנו תלונה למשטרה, ואז זה יחייב אתכם לבדוק את זה כמו שצריך. כי מישהו נרדם פה בשמירה. מי שמקבל פה משכורת ברשם העמותות בלי לפקח על מיהן העמותות, מה המטרה שלהן, מה הפערים בין המטרות שלהן לבין הביצוע שלהן בשטח. ועל המשפט הזה שהן אמרו אנחנו נגיש תלונה למשטרה אם זו עבירה על החוק או לא עבירה על החוק, במסגרת המטרה שעל פיה הן נרשמו כעמותה.
היו"ר מירי רגב
¶
אל תדאג. שנייה, שנייה, אל תדאג, אנחנו נרשום את הכול ונפעל פעם אחת ולתמיד ברצינות כדי לראות את העניין הזה.
יעקב אשר
¶
גברתי, בראש "הקרן החדשה לישראל" עומד רב רפורמי, שכל הדברים הללו ביחד, בואו, רבותיי, בואו, - -
יעקב אשר
¶
- - בואו לא נעשה דיון טכני, בואו נעשה דיון מהותי, דיון מהותי. והדיון המהותי אומר דבר אחד: מי שמנסה לקעקע את המסורת הישנה שלנו, מי שמנסה לקעקע את גודלה של ארץ ישראל ומדינת ישראל, ומי שמנסה לערבב את אוכלוסייתה רוצה בעצם בכך שהמדינה אולי תהיה דמוקרטית, היא לא תהיה יהודית. ופה כולנו צריכים להתעורר. כי לפעמים יש צדדים בבניין הזה שאוהבים כל מיני דברים שעושים נגד הדת או נגד הימין או נגד אחרים. תבינו, יש פה משולש קדוש שעובד ביחד על אותה נקודה, וזו סכנה חמורה מבחינת מדינת ישראל.
יעקב אשר
¶
אני אומר עוד פעם: אותו משולש – גם הנושא של ימין, של ארץ ישראל, כן או לא; גם הנושא של מסתננים בתוך הארץ, דמותה וזהותה היהודית של המדינה בתוכו; וגם דמותה וזהותה ההלכתית המסורתית של המדינה הזאת. כל הדברים האלה ביחד זה איש אחד, בראש אחד, ואנחנו נילחם על זה בראש אחד.
היו"ר מירי רגב
¶
חברים, יש לנו פה, מחכה השר גלעד ארדן. אני רוצה רגע לסכם. הדיון היום בעצם הוא דיון ראשוני בסוגיה מהותית של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. ויש לי איזושהי תחושה שיש איזו הירדמות בשמירה, גם של היועץ המשפטי לממשלה וגם של רשם העמותות. יש לי איזושהי תחושה שנוח לא לראות את מה שקורה בשטח. נוח להגיד: העמותות האלה רשומות כדין, העמותות האלה יש להן מטרות מסוימות. אני לא ראיתי איזה דיווח של רשם העמותות: מה העמותות האלה עושות, האם יש פער בין מטרת העמותה לבין מה שהיא עושה בשטח, האם היא דיווחה לאחרונה או לא דיווחה באופן יזום.
היו"ר מירי רגב
¶
מצפים ממני, כשאני משרתת בצבא, לדוגמה, שנים, מצפים ממני: תעשי את ביקורת יזומה על הפעילות שלך, לא רק מבחוץ. אני לא ראיתי עוד פעילות יזומה שלכם, לראות מה קורה עם העמותות האלה.
היו"ר מירי רגב
¶
עלו פה מספר שמות של עמותות: "גוש שלום", "הקרן החדשה לישראל", "א.ס.ף". אני מבקשת מ"אם תרצו" להעביר לי רשימה מסודרת של כל האמירות של אותם, של הפרסומים של העמותות האלה. אני רוצה שתעביר לי בבקשה במה הם השתתפו לאחרונה, כי אין מישהו אחר שיעביר לי את זה הרי.
היו"ר מירי רגב
¶
ואני רוצה שתעביר לי איך הם נרשמו ברשם העמותות. את הפערים. תעשו לי את עבודת המטה, בבקשה.
היו"ר מירי רגב
¶
תעשו לי את עבודת המטה, כי אני לא אקבל את זה כנראה מכל ארגון, משום ארגון ממשלתי באופן זה.
רשם העמותות והיועץ המשפטי לממשלה
¶
בדיון הבא, שיהיה בתחילת מארס לפני שנצא לפגרה, אני מבקשת שבדיון הזה יהיה גם משרד החוץ, ומשרד החוץ יגיב כיצד מדינות - - -
היו"ר מירי רגב
¶
אל תדאג, הוא הגיע אתמול לאשרות של גאורגיה, יהיו עוד כמה אשרות שצריכים לתת למשרד החוץ. הם - - - פה אם הם לא יבואו.
היו"ר מירי רגב
¶
משרד החוץ פה. יפה. סתם, סתם לכלכתי עליכם. סליחה.
משרד החוץ, לדיון הבא יבדוק את המדינות העיקריות שמממנות. נניח, גרמניה ל"קרן החדשה לישראל". האם גרמניה יודעת מה מעשיה של "הקרן החדשה לישראל" במדינת ישראל? והאם גרמניה מאשרת שמדינה אחרת תממן עמותות בתוך גרמניה, שפועלות כפי שהן פועלות פה, במדינת ישראל. קרי, כנגד אושיות המדינה הזאת כמדינה יהודית ודמוקרטית. לא, לא, לא, אל תגיב עכשיו. אתה תגיב בצורה מסודרת בדיון הבא. ניתן לכם זמן.
היו"ר מירי רגב
¶
מאה אחוז.
אז זה משרד החוץ, יתייחס לזה בדיון הבא. היועץ המשפטי לממשלה יתייחס גם הוא – נציגתו, עורכת הדין לימור תוסיה כהן או כל גורם אחר שיבוא. תתאמו ביניכם, שלא תדעו את זה יום לפני וכאלה. להעביר את זה בפעם הבאה לכל גורמי היועץ המשפטי לממשלה שיידעו על מה הדיונים.
ודבר אחרון
¶
אני מקווה גם מאוד שמשרד המשפטים והיועץ המשפטי לממשלה יאשרו את הצעת החוק שלי, שתבוא לוועדת השרים בקרוב, שעמותה שתוכל לפעול במדינת ישראל תפעל רק אם היא מכבדת את עצם קיומה של מדינת ישראל כיהודית ודמוקרטית. אני מקווה מאוד שאתם תאשרו את החוק הזה, כי זה חוק כל כך בסיסי וחשוב לטובת המדינה הזאת.
תודה רבה, הדיון תם. אנחנו חייבים פשוט לעבור לדיון הבא.
<הישיבה ננעלה בשעה 13:19.>