PAGE
2
ועדת הכלכלה
08/01/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 172>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, ז' בשבט התשע"ד (08 בינואר 2014), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 08/01/2014
צו לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות (דחיית יום התחילה), התשע"ד-2013
פרוטוקול
סדר היום
<צו לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות (דחיית יום התחילה), התשע"ד-2013>
מוזמנים
¶
>
יורם הורוביץ - סמנכ"ל שלטון מקומי, המשרד להגנת הסביבה
רועי שינדלר - יועץ השר, המשרד להגנת הסביבה
יהושע פדרסן - לשכה משפטית, המשרד להגנת הסביבה
דוד כהן - המשרד להגנת הסביבה
אורן תמיר - ייעוץ וחקיקה - משפט כלכלי-פיסקלי, משרד המשפטים
זאב ברל - סגן מנהל מינהל סביבה ופיתוח בר קיימא, משרד הכלכלה
רז הילמן - מנהל תחום החשמל והאלקטרוניקה, איגוד לשכות המסחר
אלון גבריאל - מנכ"ל מחזור עולם, מפעלי השבה ומחזור
שלומי טלמור - מנכ"ל גרין סנטר, מפעלי השבה ומחזור
אמנון שחרור - מנכל מ.א.י תאגיד מיחזור אלקטרוניקה לישראל, מפעלי השבה ומחזור
רוני וולקן - מנכ"ל שורו מיחזור פסולת אלקטרוניקה, מפעלי השבה ומחזור
יוגב ברקוביץ - מנהל פיתוח עסקי, גרין סנטר, מפעלי השבה ומחזור
אסף רוזנבלום - מנהל מחלקה משפטית, אדם טבע ודין
גלעד אוסטרובסקי - ראש תחום פסולת ומחזור, אדם טבע ודין
חיליק רוזנבלום - מנכ"ל העמותה למניעת רעש וזיהום אוויר
עמיר קובי - רכז תחום בניינים ירוקים עם הפנים לקהילה, עמותת מלר"ז
יובל יפת - אדם טבע ודין
שרון מדל ארצי - משרד עורכי דין גרוס
מתן גורפינקל - משרד עורכי דין גרוס
עו"ד יהל עמית - לוביסט, חב' "פוליסי", מייצג את HP
רישום פרלמנטרי
¶
אתי אפלבוים
<צו לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות (דחיית יום התחילה), התשע"ד-2013>
היו"ר יצחק וקנין
¶
בוקר טוב. אני פותח את ישיבת ועדת הכלכלה. על סדר-היום: צו לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות (דחיית יום התחילה), התשע"ד-2013.
החוק היה צריך להיכנס לתוקף ב-1.1.2014. אתם לא הגשתם את התקנות והן לא אושרו, זה מעכב את תחילת המועד. אתם מבקשים דחייה של 60 יום, אם אני מבין נכון.
ראשית, אני רוצה לומר משהו כמי שיושב הרבה בוועדה ומטפל בנושאים שאתם מביאים מידי תקופה. הנושאים האלה חשובים לנושא הסביבתי ולאיכות הסביבה בכלל. לא פעם אנחנו נמצאים בוויכוח מתי להחיל? מה אנחנו יכולים לעשות כדי שאיכות החיים שלנו תהיה הרבה יותר טובה. לצערי הרב, אני חושב שאתם פה לא הייתם בסדר בזה שלא הגשתם את התקנות בזמן. גם עכשיו אני לא יודע איך כל העניין הזה עם התקנות יתנהל מכיוון שעדיין יצטרך להתקיים דיון בוועדה על-מנת לאשר את אותן תקנות.
אני חושב שהמשרד צריך לקחת את הדברים בכובד ראש. לא פעם אתם לוחצים עלינו כדי שנקדם לכם דברים. לצערי הרב, אתם אלה שגורמים עכשיו שהעניין הזה יידחה. ישנה התמרמרות של כמה מחברי הכנסת שפנו בשאלה למה מעכבים את התקנות החוק הזה?
לאה ורון
¶
אדוני היושב ראש, אני רוצה לומר שעל סדר יומה של הוועדה ב-28.1 שמנו את התקנות לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות (יצרן ויבואן בהיקף מוגבל ומשווק בגודל מזערי), בתקווה שהם אכן יאושרו באותה ישיבה. אם לא נידרש לישיבה נוספת.
יורם הורוביץ
¶
אני סמנכ"ל לשלטון מקומי במשרד ואני מנהל על-פי החוק. השר הסמיך אותי.
שמענו את הערת הוועדה. התקנות הוגשו באמת סמוך למועד כניסת החוק לתוקף. אני רק רוצה לציין שהתקנות הן מורכבות מבחינה מקצועית ואנחנו עשינו עבודה מקצועית מאוד יסודית כדי להביא מוצר טוב בפני הוועדה. התקנות עברו עיבוד מקצועי מאוד יסודי כי אין לנו דוגמה כזאת בחוקים אחרים והיינו צריכים לראות דוגמאות מחו"ל.
קיימנו שורה ארוכה של דיונים עם כל הנוגעים בדבר כדי להביא לכם משהו שהוא לא קונפליקטואלי, שהוא כמעט מוסכם על כל הנוגעים בדבר.
יורם הורוביץ
¶
ישבנו עם כלל הגורמים והתקנות מוסכמות. קיבלנו הערות מינוריות בלבד מגורמים אחרים. לכן אני חושב שבלוח הזמנים שנקבע נוכל לאשר את זה ולאפשר את כניסת החוק לתוקף בתוך חודשיים.
עוד הערה אחת. אני יכול להגיד שפעולות אחרות שנדרשות על-ידי המשרד, כמו הכרה בגופי יישום מוכרים, הושלמו ואנחנו מוכנים גם בתחום הזה. עם אישור התקנות החוק ייכנס לתוקף ונוכל להפעיל אותו באופן אפקטיבי.
יורם הורוביץ
¶
יש 7 בקשות על שולחננו, שהוגשו בכמה שלבים. בשלב הראשון הוגשו שתי בקשות. כמובן, באופן טבעי, אנחנו נוכל לתת הכרה בהתאם לסדר ההגשה. אנחנו דנים בבקשות שהוגשו ראשונות ואלה שיהיו בשלות, נוכל להכיר בהן. מה שאיננו בשל, כמובן נעשה את כל הפרוצדורה הנדרשת של השלמות, שיפוט וןכדומה.
אתי בנדלר
¶
אני רק רוצה להעיר להערתו של מר הורוביץ. החוק לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות, התשע"ב-2012, פורסם בספר החוקים בסוף חודש יולי 2012. בסעיף 73 שלו נאמר שבכפוף להוראות סעיפים קטנים אחרים, תחילתו של החוק ב-1.1.2014, דהיינו, כשנה וחצי לאחר פרסומו ברשומות ובלבד שעד לאותו מועד יותקנו התקנות לפי סעיף 12א ו-67א(4). אלה התקנות שעליהן מדובר כרגע.
הוספה הוראה שנאמרה, שמכוחה מוצא הצו כרגע: "לא הותקנו כאמור עד לאותו מועד, ידחה השר בצו, באישור הוועדה, את יום התחולה בתקופה שלא תעלה על 6 חודשים בכל פעם".
כדי להשלים את התמונה חשוב לציין שבסעיף קטן ד' של אותו סעיף נאמר, שתקנות ראשונות, לפי אותם סעיפים שהזכרתי קודם, כאן זה 12א ו-15ב, יובאו לאישור הוועדה בתוך 6 חודשים מיום פרסומו של חוק זה.
דהיינו, בתיאום עם המשרד בזמנו, נאמר שיובאו לוועדה תקנות כדי שהדיון יהיה רציני בתוך חצי שנה. לוועדה ניתן עוד טווח של שנה לדון באותן תקנות, עם אפשרות לדחות את תחילת החוק ככל שהתקנות לא אושרו.
מה קורה עכשיו? הצו עדיין לא הוצג בפני הוועדה אבל זה פחות או יותר בהסכמה. מבקשים דחייה של חודשיים כדי שלוועדה יהיה פחות מחודש לדון בתקנות במקום שנה. זאת אומרת שהוועדה מלחיצה את עצמה בצורה בלתי רגילה. ההוראה שקבעה שתקנות ראשונות יובאו לאישור הוועדה בתוך חצי שנה מיום פרסומו של החוק נקבעו על דעת המשרד. זאת לא היתה איזו קפריזה של הוועדה. אכן היו בחירות והיו חילופי שרים באמצע, הכול נכון. עדיין, לקחת טווח של כמעט שנה וחצי ולהותיר לוועדה טווח כל-כך קצר, אני חושבת שיש להביא את הדברים לידיעת הוועדה.
היו"ר יצחק וקנין
¶
תודה ליועצת המשפטית של הוועדה. אני חושב שלפי דבריה ברור לחלוטין שצריכה להיעשות עבודה מאוד יסודית ומכינה לתאריך ה-28.1, על-מנת שנוכל בתוך חודש ימים לסיים את התקנות ולא לעמוד במצב שנצטרך עוד פעם לדחות את התחולה של החוק.
גלעד אוסטרובסקי
¶
אני מעמותות אדם טבע ודין.
אני רוצה להדגיש 3 דברים. ההשתהות המאוד מאוד ארוכה הזאת בהבאת התקנות, אנחנו מצרפים לדעה שנשמעה פה שהיא מאוד בעייתית ויוצרת ממש פגיעה באמון הציבור. יחד עם זאת, אנחנו חושבים שיש הרבה התקדמות. יש מתקנים שנבנים, תשתית שמוקמת. פרק הזמן הזה הוא לדעתנו מקסימאלי. אנחנו חושבים שאפשר היה בלי התקנות אלא לנסות לדחוף ולאשר.
גלעד אוסטרובסקי
¶
לא הסברתי את עצמי, סליחה.
כל שלושת התקנות של הפחת עיצומים, של פרסום ושל יצרן בהיקף מוגבל, הן בסך הכול תקנות שהן לא מאוד מהותיות לחוק. הן כמובן חשובות וצריך להסדיר אותן אבל כל ההיערכות לחוק קיימת כבר בהוראות שנקבעו בחוק. התקנות כמובן חשובות מאוד. חלקן הן מאוד טכניות, כמו הפחתת עיצומים וגם יצרן בהיקף מוגבל זאת נישה קטנה. בעצם כבר המסגרת ידועה וגם התקנת האלה חלות לגבי דברים שיהיו בעוד כשנה.
היו"ר יצחק וקנין
¶
כבודו מבין שאם בהמשך לא יהיו התקנות שמסדירות את כל הנושא של העיצומים והפחתת העיצומים, אם אין לך עיצומים אתה יודע מה שווה החוק. כרגע אנחנו מדברים רק על התקנות שמסדירות את הרגולציה של הפעולה של החוק עצמו. יש עוד שני סטים, גם של ההפחתה וגם של העיצומים.
גלעד אוסטרובסקי
¶
לדעתנו מניסיון בחוקי אחריות יצרן קודמים, המועד שבו נכנס החוק לתוקף הוא מועד קריטי על-מנת שכל בעלי העניין יבינו שהחובה מתחילה בתוקף. גם אחרי שהוא נכנס יש עוד תקופה של הסתגלות, כפי שראינו בחוק האריזות.
לכן, אני מדגיש את החשיבות המאוד גדולה כדי שלא תהיה דחייה נוספת ושכל הגורמים יתאמצו שזה יקרה.
היו"ר יצחק וקנין
¶
זה תלוי במי שמביא את התקנות. אנחנו נשתדל לעשות את המרב.
חיליק רוזנבלום, מנכ"ל המועצה הציבורית למניעת רעש וזיהום אוויר, בבקשה.
חיליק רוזנבלום
¶
שלום רב. מזה כ-12 שנה אנחנו אוספים סוללות וחלקי ציוד אלקטרוני יחד עם עובדים מוגבלים וישנו סעיף בחוק שמתייחס לכך. לצערי, אם החוק לא ייכנס במהרה וימשיך להתעכב, הרבה גופים אומרים שלא כדאי להם לבוא לקחת את הציוד. חשוב שהוועדה תדע שזורקים פסולת. אנשים שמפרקים מחשבים או ציוד דומה קוראים לנו לקחת, לא כדאי לנו כלכלית לעשות את זה. לכן, אם החוק ייכנס בהקדם, תיפסק השלכת פסולת לרחובות ולכל מיני מקומות. סעיף 25 לחוק מאפשר העסקת עובדים מוגבלים, דבר שהוא היום צורך חשוב מאוד ששייך גם לוועדת הכלכלה וגם לאיכות הסביבה. אנחנו כבר פועלים היום ב-50 מגדלים משרדיים. יורם היה וראה חלק מהפרויקט שלנו. הדבר הזה חייב להתממש.
אני מאוד מקווה שהמשרד להגנת הסביבה, שיש בו צוות מעולה, יסיים את כל ההליכים עד סוף פברואר ושהחוק ייצא לדרך.
רז הילמן
¶
אני מנהל את תחום החשמל והאלקטרוניקה באגוד לשכות המסחר.
כמו שאמרתי בפעם הקודמת, אנחנו שותפים לחשיבות של החוק הזה והיינו שותפים מאוד משמעותיים בכל הליך החקיקה.
אנחנו חושבים שמה שחשוב זה לא מועד הכניסה לתוקף של החוק אלא מועד היישום שלו בפועל. לארגונים הירוקים חשוב שהפסולת תתחיל לזרום למכוני הגריטה ולא שהכסף יתחיל לזרום לאותם גופים מוכרים. בעצם התאריך שבו החוק ייכנס לתוקף הוא התאריך שבו בדיעבד, יבואנים ויצרנים שיתקשרו עם גופים מוכרים, יצטרכו לשלם להם דמי טיפול. אנחנו חושבים שקודם צריך להכיר בגופים מוכרים, מה שעדיין לא קרה. אני מבין שזה אמור לקרות כל יום. צריך להכיר בגופים מוכרים בצורה מהירה ואז לתת תקופה סבירה ליבואנים להיפגש ולדבר עם הגופים האלה. אנחנו יודעים ש-7 גופים כבר הגישו בקשות. כנראה שזה כסף שמונח על הרצפה והרבה אנשים רוצים לאסוף אותו. זה יהיה מורכב ליבואנים לנהל את המשא ומתן הזה ולבחור איזה גוף הוא באמת רציני ושהתכנית שלו באמת מבוססת.
לכן, מעבר לתקופה שנדרשת עד שיכירו בגופים המוכרים, אחרי שמכירים בגופים המוכרים צריך לקחת בחשבון כמה חודשים טובים לפני שהחוק נכנס לתוקף שממנו מתחילים לשלם. בשלב הזה הגופים יהיו מרוכזים בלהחתים יבואנים, יצרנים, משווקים ולהיפגש עם רשויות מקומיות. בשלב הזה, פסולת בקושי תיאסף. צריך לקחת את זה בחשבון.
אני רוצה להזכיר שבחוק האריזות נוצר עודף משמעותי לגוף. היה רק גוף אחד, "תמיר", ונוצר לו עודף משמעותי. העודף הזה עכשיו יורד מדמי הטיפול בשנים הבאות. בחוק הזה, הגופים יכולים להיות גם למטרת רווח ואז דמי הטיפול העודפים שנגבו, לא בהכרח יקטינו את דמי הטיפול, שבסופו של דבר מתגלגלים לצרכנים, אלא יוכלו להיות מועברים למי שהקימו את הגופים האלה. יכול להיות שזה אחד התמריצים של חלק מהגופים להיכנס ללופ הזה. אני חושב שאם לא ניתן תקופת היערכות משמעותית נוספת, זאת תהיה עצימת עיניים, כי בפועל, לצערי, הפסולת לא תיאסף ב-1 במרץ.
יורם הורוביץ
¶
אני לא בטוח שזה נושא שבו אנחנו יכולים להיכנס לדיון לעומק כאן בוועדה. בכל אופן, החוק נותן למנהל ולמשרד סמכויות פיקוח מאוד מרחיקות לכת על הגופים המוכרים. אנחנו נמנע מצב שנעשה שימוש לא ראוי בכספים שייגבו. אם לא תיעשה פעולה, אז לא יהיה צורך לשלם עבורה. הכול ייכנס בתוך תנאי ההכרה ובתכניות העסקיות שאנחנו מאשרים לגופים המוכרים. אני חושב שלא צריך לדאוג, אנחנו נפעל בצורה מאוד זהירה כדי לוודא שכל בעלי העניין, היצרנים, היבואנים, המשווקים, הציבור הרחב, כולם מקבלים שירות טוב מהתאגידים הללו.
יורם הורוביץ
¶
מבחינת המשרד, אנחנו ערוכים. מבחינת המשא ומתן שיצטרך להיות בין הגופים המוכרים לבין המשווקים, אכן יהיה משא ומתן כזה ואנחנו ניקח בחשבון בכל התכניות את התקופה הזאת. כמובן שלא נעשה פעולות אכיפה ופעולות כאלה שאינן יכולות להתבצע, כאשר בפועל עדיין לא היתה התקשרות בין היצרנים והיבואנים לגופים המוכרים.
גלעד אוסטרובסקי
¶
אני מבקש להוסיף שבפועל כבר יש משא ומתן בין הגופים שהגישו בקשה והתהליך הזה כבר החל. כל דחייה פורמאלית, תגרום לעוד דחיות, מה שלא מתקבל על הדעת.
יהושע פדרסן
¶
אני מהמשרד להגנת הסביבה. בחוק עצמו נקבע סעיף, שדנו בו ארוכות פה בוועדה. לעניין חלוקת דיבידנדים על-ידי גופי יישום מוכרים, זה בעצם כפוף לאישור אסיפת היצרנים והיבואנים, שהיא אורגן ספציפי שקבענו כדי לאזן את יחסי הכוחות של כל היצרנים והיבואנים שהתקשרו ונמצאים באסיפת היצרנים והיבואנים. חלוקת דיבידנד על-ידי גוף יישום מוכר, היא בכפוף לאישור, אם זה חורג מגבולות הסביר של אישור אסיפת היצרנים והיבואנים.
רז הילמן
¶
אני רק רוצה לוודא שהבנתי את דבריו של סמנכ"ל המשרד להגנת הסביבה. בעצם, בתנאי ההכרה שלכם, אתם תגדירו שבעצם דמי הטיפול לא ייגבו ממועד כניסת החוק לתוקף - - -
יורם הורוביץ
¶
זה לא מה שאמרתי. אמרתי שהחוק נותן לנו את הכלים. לגבי פתרון כזה או אחר, אנחנו נצטרך לבדוק את זה.
היו"ר יצחק וקנין
¶
אמרתי בתחילת דבריי. החוק הזה מאוד חשוב לוועדה. אתם רואים שנקבע תאריך מייד עם הגשת התקנות, על-מנת לקדם את יישום החוק. אני קצת מצטער שזה התהליך שנוצר כי התהליך היה צריך להיות קצת אחר. בסופו של יום, כולנו חפצים שאיכות החיים שלנו תהיה הרבה יותר טובה. צריך להבין שבכל חוק חדש יש דברים שמתאימים אותם ביישום החוק עצמו.
אני מציע שנקרא את הבקשה של המשרד לדחיית החוק ונקווה שבתוך חודש ימים נסיים את כל הנושא של התקנות.
היו"ר יצחק וקנין
¶
ידידנו היקר דב חנין. אם היית מגיע 5 דקות לפני, היית רואה שאני יותר חזק ממך. אני חושב שאתה בין אלה שמובילים את הנושא של איכות הסביבה ביד רמה.
היו"ר יצחק וקנין
¶
יש מגבלות לא רק של המשרד אלא גם של הוועדה. היועצת המשפטית לוועדה אומרת שיש כאן בעיה נוספת. על-פי החוק, היה צריך להגיש את התקנות לפני כשנה בערך, שנה לפני יישום החוק. עכשיו אנחנו מקבלים אותם חודש לפני יישום החוק. תבין שזה לא פשוט.
דב חנין
¶
אדוני היושב ראש, אני בהחלט ער לדברים שאתה אומר ואני גם ער למורכבות של הסוגיות האלה גם של החוק וגם של התקנות. אכן זה מורכב מאוד.
אני אומר את הדברים בצער. אני מאוד אוהב את המשרד להגנת הסביבה ומאוד מעריך את העבודה שלהם. אני חושב שהמשרד להגנת הסביבה לא פעל כאן בצורה נכונה. אני חושב שתקנות כאלה כן צריכות להגיע בזמן.
מבחינתו ככנסת, כאשר אנחנו קובעים מועד לתחילה לחוק, מעבר לשאלה הסביבתית הנקודתית החשובה והמהותית של מחזור פסולת אלקטרונית, יש פה גם מסר לציבור שהכנסת מתייחסת בכבוד לחוקים שלנו. אנחנו מצפים שגם הממשלה תתייחס בכבוד. כבוד לחוקים זה בין היתר למועדי תחולה.
שרון מדל ארצי
¶
אני ממשרד עורכי דין גרוס. מילה אחת בהמשך למה שאמר חבר הכנסת דב חנין.
אנחנו כן מכירים בחשיבות של החוקים האלה.
שרון מדל ארצי
¶
אנחנו מייצגים את עמותת הפורום לישראל ירוקה, שזאת עמותה שמקדמת את תחום המחזור במדינת ישראל.
אנחנו מבקשים שהוועדה תתייחס לנושא של קידום המחזור. כמו שמתייחסים בחוק פסולת אלקטרונית, שבעצם מאפשרים הקמה של מספר תאגידים ולא רק תאגיד אחד יחיד ורוצים שהמשק יהיה משק משוכלל. היה רצוי שחברינו מהתאחדות לשכות המסחר יוכל לשבת עם מספר תאגידים ולהחליט מי טוב בשבילו. כך צריך לנהוג גם בחוקים אחרים.
בזמן שבפני הוועדה הזאת מבקש המשרד להגנת הסביבה לאשר צו שדוחה את תחילתו של חוק פסולת אלקטרונית, באותה נשימה נחתם גם צו להארכת תקופת הכרה במסגרת חוק הטיפול באריזות. זה צו שלא אמור להגיע לאישור הוועדה הנכבדה הזאת, אולם המשמעות שלו היא שוב פעם שלא מכבדים את מה שנקבע בחוק. לא מכבדים את זה שבחוק האריזות נקבע שרק במשך 3 שנים ניתן לאפשר פעולה של תאגיד אחיד, או תאגיד שהוא לתועלת הציבור ולאחר מכן יש לאפשר גם לגופים אחרים לפעול.
בעצם, אנחנו רואים כאן שבחוק פסולת אלקטרונית מאפשרים לגופים ולתאגידים שונים לפעול כתאגידי יישום לחוק ובחוק האריזות, שהוא חוק רחב מאוד אפילו יותר מחוק פסולת אלקטרונית, יש איזה מהלך אחר ושונה בצורה קיצונית. היינו מבקשים שהוועדה תשקול לבחון גם את הסוגיה הזאת.
היו"ר יצחק וקנין
¶
אין דיון כרגע בחוק. אנחנו סיימנו עם החוק. אנחנו אמורים לאשר את התקנות ואת הצו להארכה לעוד חודשיים. במקביל, לאשר את התקנות בעוד שבועיים. זה מה שעומד על הפרק. הצער הוא כולו שלי, את הדברים האלו היה צריך לעשות לפני כשנה וחצי כשחוקקו את החוק ולא בזמן הזה. אני מציע שנתחיל את ההקראה.
יהושע פדרסן
¶
"צו לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות (דחיית יום התחילה), תשע"ד-2014.
בתוקף סמכותי לפי סעיף 73א לחוק לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני וסוללות, תשע"ב-2012 (להלן – החוק), באישור ועדת הכלכלה בכנסת, אני מצווה לאמור:"
יהושע פדרסן
¶
"דחיית יום התחילה.
1. תחילתו של החוק ביום כ"ט באדר א', התשע"ד, 1 במרץ 2014.
תחילה
2. תחילתו של צו זה ביום כ"ט בטבת התשע"ד, 1 בינואר 2014".