ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 20/01/2014

חוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 109), התשע"ד-2014

פרוטוקול

 
PAGE
2
ועדת הכלכלה
20/01/2014

הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן

מושב שני
<פרוטוקול מס' 176>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, י"ט בשבט התשע"ד (20 בינואר 2014), שעה 9:00
סדר היום
<הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (הוראות לעניין השכרת רישיון להפעלת מונית), התשע"ג-2013 – בקשה לדיון מחדש ודיון מחדש מאת חה"כ יריב לוין>
נכחו
חברי הוועדה: >
אבישי ברוורמן – היו"ר
יצחק וקנין

איציק שמולי
יריב לוין
אורי מקלב
מוזמנים
>
חוה ראובני - סגנית בכירה ליועצת המשפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

יוסי ניזרי - מנהל מחלקת מוניות, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

שרון שלאין - תובעת, מדור תביעות, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים

זמר בלונדהיים - משפטן, משרד המשפטים

פריד אברהם - יו"ר ארגון בעלי המוניות בישראל, ארגוני המוניות

יהודה בר-אור - יו"ר איגוד המוניות, ארגוני המוניות

רצון שרעבי - ממונה נתניה, ארגוני המוניות
ייעוץ משפטי
אתי בנדלר
מרב תורג'מן
מנהלת הוועדה
לאה ורון
רישום פרלמנטרי
הילה מליחי
<הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (הוראות לעניין השכרת רישיון להפעלת מונית), התשע"ג-2013
בקשה לדיון מחדש ודיון מחדש מאת חה"כ יריב לוין>
היו"ר אבישי ברוורמן
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכלכלה. אנחנו דנים עכשיו בהצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (הוראות לעניין השכרת רישיון להפעלת מונית) – אני רואה פה את יהודה בר-אור, שמזמן כבר לא נסעתי במונית שלו – התשע"ג-2013, של חבר הכנסת, מכובדנו, יריב לוין. בקשה לדיון מחדש ודיון מחדש.
לאה ורון
קודם כל מאשרים את הבקשה.
היו"ר אבישי ברוורמן
מי בעד לאשר את הבקשה?

הצבעה

בעד אישור הבקשה לדיון מחדש – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
הבקשה אושרה.
היו"ר אבישי ברוורמן
מאושר פה אחד. חבר הכנסת לוין, בבקשה.
לאה ורון
הוא מצביע במקום חבר הכנסת צחי הנגבי.
יריב לוין
תודה אדוני היושב-ראש. אפשר לומר שאני מוצא את עצמי במצב שבו אני נמצא בקריית שמונה ורוצה להגיע לירושלים, ופתאום מסתבר שמתעקשים לקחת אותי במונית עד אילת, ולא מוותרים לי חצי מטר בדרך. כך אני נמצא מול הממשלה כרגע בעניין הזה. אני רק לא בטוח שיצאתי מהבית עם מספיק כסף כדי לשלם את כל עלות הנסיעה עד אילת.
אני אנסה להציג את התמונה, ובאמת צריך לראות איך אנחנו מצליחים להגיע בסוף לתוצאה שתהיה גם נכונה וגם שכולם יכולים לחיות אתה. הצעת החוק באה לתקן מצב שאין חולק – נדמה לי שלפחות על הדבר הזה יש הסכמה כללית – שהוא לא מצב תקין ולא מצב טוב. מצב שבו חלה חובה על נהג ששוכר רישיון מונית לרשום את הרכב שלו על שמו של בעל הרישיון, מכיוון שאי-אפשר, על-פי המצב הקיים, כפי שנהלי משרד התחבורה קובעים, לנתק בין שני הדברים. התוצאה הזו היא בעייתית בהרבה מאוד מובנים. היא קודם כל בעייתית מבחינת הנושא של רשויות האכיפה, מכיוון שאז הדוחות מגיעים לבעל הרישיון הציבורי, ולאו דווקא לנהג שבאמת ביצע את העבירות. הנהג הוא בעל הרכב, אבל הרכב איננו רשום על שמו, ולכן הוא חשוף מצד אחד לעיקולים שיכולים להיות מוטלים על זכויות בעל הרישיון הציבורי. מצד שני, זה מקשה עליו לקחת הלוואות. זה מחייב את בעל הרישיון הציבורי, לכאורה, להיות זה שמשעבד את הרכב, ושורה שלמה של בעיות מהסוג הזה.

ואז אני חשבתי לתומי שאני מציע הצעת חוק שבמסגרתה נקיים הפרדה, ונאפשר לאדם להיות רשום כבעל הרכב גם אם הוא שוכר את הרישיון, כאשר הרישיון צריך להיות צמוד לאותה מונית. עד כאן נדמה לי שגם אין ויכוחים ואין חילוקי דעות. אין גם הרבה ויכוח על כך שבכל אופן, שינוי בבעלות על הרכב צריך להיעשות בהסכמת בעל הרישיון הציבורי, כדי שלא ימצא את עצמו עומד מול נהג שמלכתחילה הוא לא הסכים לתת לו את הרישיון, ומצד שני ברור שאי-אפשר להעביר את הרכב ללא שנלווה אליו רישיון ציבורי מסודר. עד כאן הדברים הם ברורים ומסודרים. אבל מנימוקים שאני מניח שהממשלה תיטיב להציג אותם – אני מודה שאני מבין אותם, אם כי לא לגמרי מסכים איתם. באה הממשלה ואומרת אנחנו רוצים לייצר איזשהו עיקרון הדדיות, למרות שעד היום לא היה עיקרון הדדיות כזה בכלל. אנחנו רוצים ליצור מצב שבו לא רק שנלך פעם אחת לקראתו של בעל הרכב במובן הזה שאנחנו נאפשר לו לרשום את הרכב על שמו, בניגוד למצב שהיה עד היום, אלא אנחנו גם נעניק לו מעין זכות וטו על היכולת של בעל הרישיון הציבורי להעביר את זכויותיו ברישיון.
לכן נתתי את המשל שהצגתי קודם, משום שאני רציתי להגיע לאיזושהי תחנה בדרך, ועכשיו רוצים להמשיך את הנסיעה הזאת למקום הרבה יותר רחוק. על-פי הסידור הזה, שמנומק באיזשהו עיקרון של הדדיות, כלומר, לעשות את המהפכה אל הקצה השני, הרעיון הוא ליצור תלות הדדית של שני הצדדים, וליצור מצב שצד אחד איננו יכול להעביר את זכויותיו. זה לא יכול להעביר את זכויותיו ברכב בלי הצד השני, ובעל הרישיון להיפך. כלומר, מהצעת החוק שתכליתה הייתה לתת לבעל הרכב את היכולת לרשום את הרכב על שמו, אנחנו עוברים כבר למצב של משטר חדש לחלוטין, שבו אנחנו גם מעניקים לו סמכויות להטיל וטו על העברות הרישיון על-ידי בעל הרישיון. אני אומר מראש, לא זאת הייתה כוונת הצעת החוק המקורית שלי. יש היגיון מסוים בהסדר הזה. אני לא בטוח שהוא נכון, ואני לא בטוח שנכון ללכת אתו בצורה כל כך מרחיקת לכת. יכול להיות שצריך לייצר איזשהו מנגנון, למשל שיעניק לבעל הרכב איזושהי ודאות במובן הזה שאי-אפשר יהיה להעביר את הרישיון מבלי שמתחייבים לקיים את העניין מולו על-פי התנאים שנחתמו אתו מלכתחילה. בזה יש היגיון.
אגב, זה ממילא נעשה במערכת של ייפוי כוח בתוך המערכת ההסכמית. אני לא מאמין שמישהו יקנה מונית בלי שיהיה לו מראש הסכם שמעגן את הזכויות שלו בנקודה הזאת. אבל אני לא בטוח שזה נכון להגיע עד למצב הקיצון הזה, ממצב שבו בעל הרכב לא רק שלא יכול היה אפילו לרשום את הרכב על שמו, והיה תלוי לחלוטין בבעל הרישיון הציבורי לכל דבר ועניין, פתאום אנחנו לא רק נותנים לו מידת עצמאות מסוימת על-ידי זה שהרכב רשום על שמו, אלא כבר קושרים את בעל הרישיון אליו במן עבותות כאלה שקבועות בחוק. וזו השאלה שמונחת כרגע לפתחה של הוועדה.
אורי מקלב
רק שאלת הבהרה. גם לפי ההצעה שלך, איזה שחקן הוא, אם כך, בעל הרישיון הציבורי בתוך כל העניין הזה? הרכב שייך לבעל - - -
שרון שלאין
לשוכר.
יצחק וקנין
לשוכר.
אורי מקלב
הוא שוכר את המספר. הרכב הוא שלו, הוא שילם על הרכב. הוא רק משתמש ברישיון - - -
יריב לוין
נכון, אבל בלי זה הרכב לא שווה כלום.
אורי מקלב
למה זה צריך להיות כך שבעל הרישיון הזה צריך להיות צמוד לרכב?
יריב לוין
בגלל שזה הכלל. הכלל נובע משני דברים. א', כל עוד אתה רוצה לתפעל את הרכב כמונית, אתה חייב שיהיה לך רישיון לאותו רכב מסוים. ב', אתה גם נהנה מהטבות כאלה ואחרות מבחינת מיסוי כאשר אתה קונה את הרכב, דבר שכמובן אי-אפשר – אין מצב שבו אתה יכול לקנות את הרכב ואחרי יום לגלגל אותו בשוק כאילו הוא מונית בלי שיש לך רישיון צמוד אליו. ולכן אם אתה תותיר את בעל הרכב – בוא נלך למצב תיאורטי שבו בעל הרכב יקנה מכונית היום, ומחר ייקחו לו את הרישיון, התוצאה תהיה שהוא קנה איזה פח שהוא לא יכול להשתמש בו, והנזק שנגרם לו הוא עצום. הרי עד היום התלות שלו הייתה מוחלטת. המערכת שמסדירה את זה, בכל מקרה היא מערכת הסכמים. נותנים ייפויי כוח בלתי חוזרים, חותמים בהסכם על התחייבות שהרישיון לא יעבור. מה שמוצע כאן זה ללכת צעד הרבה יותר מרחיק לכת ולהגיד לבעל הרישיון: אדוני, גם אם אתה הגעת להסכמה עם אדם X שאתה מוכר לו את הרישיון, והוא מבטיח לקיים את כל ההתחייבויות שלך כלפי בעל הרכב, עכשיו אנחנו אומרים לך לא. בלי שבעל הרכב חותם לך אתה לא יכול להעביר. לדבר הזה יש בעיני משמעויות של פגיעה לא פשוטה בבעלי הרישיונות.
אורי מקלב
אבל בעל הרישיון לא השקיע שום דבר ברכב.
יריב לוין
לא, אבל הוא משקיע ברישיון. הוא קנה את הרישיון.
חוה ראובני
בהרבה מאוד כסף.
יריב לוין
תחשוב שיש בעל רישיון כזה שרוצה מסיבה כלשהי להעביר את הרישיון שלו, והרישיון הזה צמוד לאותה מונית, והוא מסוגל להביא לך מישהו שיחליף. אתה אומר לו אדוני, עכשיו יבוא בעל הרכב ויגיד מאה אחוז, אתה רוצה להחליף את הרישיון? 100,000 שקל, אחרת אני לא מוכן לשחרר. וזה לעומת המצב הנוכחי שבו בעל הרכב אפילו לא יכול לרשום את הרכב על שמו, והתלות שלו היא מוחלטת מכל כיוון. אני לא בטוח שזה נכון לייצר מהפכה כל כך דרמטית.
חוה ראובני
אפשר להשיב?
שרון שלאין
אדוני, יש לי הצעה.
היו"ר אבישי ברוורמן
רק דקה אחת. אני מבקש קודם כל ממשרד התחבורה, עורכת הדין חוה ראובני. אחרי זה רפ"ק שרון שלאין. בבקשה.
חוה ראובני
ראשית אומר שהתיאור של הבעיות במצב הנוכחי הוא מוסכם לחלוטין. עכשיו היסטוריה של הצעת החוק, כיוון שאנחנו מדברים על מאיפה לאיפה רוצים להגיע. הצעת החוק המקורית, כמו שהוגשה, שיצרה הפרדה מוחלטת, הייתה מוסכמת על הממשלה. אני מבקשת להזכיר שבדיון בהכנה לקריאה ראשונה פתאום נולדה – וזה טושטש כאן בדיבורים עד כה – הצעה להחזיר רובד של תלות של בעל הרכב בבעל הזכות. מצד אחד, הפרדה. מצד שני, בעל הרכב – לפי מה שעבר פה בהכנה לקריאה הראשונה – לא רק שהוא לא יוכל להעביר בעלות ברכב שלו – דהיינו, האוטו התיישן, הוא רוצה להפעיל עכשיו עם אוטו אחר, אז הוא רוצה למכור את הרכב שלו ולקבל חדש – הוא לא יכול לעשות את זה, לפי מה שאושר פה בהכנה לקריאה הראשונה, בלי הסכמה של בעל הרישיון. בכל ההסברים לא שמעתי התייחסות לתלות הזאת.
יריב לוין
אבל גם היום הוא לא יכול. אבל גם היום הוא לא יכול.
חוה ראובני
רגע. אנחנו מדברים על הפרדה. ומה שעשינו כאן זה שאם היום התלות הזאת היא לא סטטוטורית בכלל, יצרנו בחקיקה ראשית הגבלה על שכירות של נכס. יצרנו תלות מוחלטת. ולא רק להעברת בעלות, אלא אפילו טסט. מה שעבר פה בהכנה לקריאה ראשונה – אני מבקשת להזכיר – אמר שאפילו לחדש את רישיון הרכב, בעל הפח – הנכס הזה, שהוא שילם עליו 150,000-100,000 שקל – לא יכול להעביר אותו טסט ולהמשיך לנסוע בו אם בעל הזכות הציבורית לא ירשה לו, ובעל הזכות הציבורית, כמובן, ירשה לו או לא ירשה לו בתנאים כאלה ואחרים. ולכן אנחנו סברנו - - -
יריב לוין
חוה, יש לי שאלה. קודם כל, על הטסט אנחנו לא מתווכחים.
חוה ראובני
אני לא הפרעתי.
יריב לוין
אני רק שואל. המצב היום, מהו? הרי המצב היום - - -
חוה ראובני
אותו באנו לתקן.
יריב לוין
מאה אחוז. אבל צריך לומר שזה המצב. זה לא שאנחנו מטילים היום מגבלות שלא קיימות.
חוה ראובני
עכשיו אני אומרת, אנחנו רצינו לשחרר את התלות. כל אחד ינהג מנהג בעלים בנכס שלו. מי שיש לו רכב, ינהג בו מנהג בעלים. מי שיש לו זכות ציבורית, ינהג בה מנהג בעלים. כל אחד באופן עצמאי, וכל אחד יעמוד בחוזים שהוא חתם עליהם. אם הוא התחייב לשלם 1,500 שקל תמורת הזכות הציבורית, גם אם הוא מכר את הרכב, הוא עדיין חתום על החוזה הזה. ולכן אנחנו סברנו שמה שעבר פה בקריאה ראשונה היה לא נכון מבחינת הענף, ומשרד המשפטים, שבוודאי יוכל להרחיב בהמשך, סבר שגם מבחינה משפטית עקרונית זה לא נכון. ואחר כך היה דיבור בינינו לבין - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
עורך הדין בלונדהיים, אתה מנענע בראש להסכמה.
זמר בלונדהיים
אכן כן. אנחנו אמרנו את זה גם בזמנו בקריאה הראשונה. ההפרדה הבסיסית שחווה וחבר הכנסת לוין תיארו, אנחנו כמובן בעדה. אבל השימוש בכוח של רגולטור כופה כשאין אינטרס מדינתי בעניין הזה, ואפשר להסדיר את זה במערכת יחסים חוזית – כשמישהו משכיר את הזכות הציבורית שלו, הוא הרי יכול להכניס בחוזה שהשוכר מודע לזה שהוא יהיה רשאי להחליף למישהו אחר כל עוד הוא שומר על אותם תנאים. למה אנחנו כרגולטור צריכים להתערב בזה באופן חיצוני? יש פה הגבלה קניינית לא פשוטה, וכשיבואו ויתקפו את ההסדר הזה, וישאלו למה לא הסתדרתם עם שעבודים והתניות חוזיות כמו שעושים בכל תחום אחר, אין לנו תשובה טובה לזה. אני רק אזכיר שכמו שאנחנו רוצים לוודא שבעל זכות ציבורית – וזה ברור לי – לא השכיר למישהו אחד ומתעורר בבוקר עם מישהו אחר, אותו דבר הפוך. לי יש רכב ואני שכרתי זכות ציבורית מחבר הכנסת לוין. אני רוצה לוודא שמחר בבוקר אני לא מתעורר עם מישהו אחר שהוא בעל הזכות הציבורית של הרכב שלי באותה מידה. לכן אם עושים הגבלה, היא צריכה להיות הדדית. אנחנו בעד לא לעשות אותה בכלל. אבל אם עושים אותה - - -
חוה ראובני
מצדנו לחזור לנוסח המקורי.
היו"ר אבישי ברוורמן
רפ"ק שלאין.
שרון שלאין
קודם כל, המטרה של המשטרה היא להגיע למשתמש הקצה. ולכן ההצעה היא נכונה כי אנחנו יודעים מי הבעלים של הרכב. אבל במובן מסוים, אם אנחנו מאפשרים להעביר בלי כל ידיעה בין הצדדים לאן הולכת הזכות או לאן הולך הרכב, תהיה לנו בעיה, כי אז עוד פעם אנחנו לא נדע, לא נוכל לעקוב אחר משתמש הקצה. ולכן אני גם הצעתי את זה בישיבה הקודמת – זה נבלע – לאיגוד המוניות, בחצי אוזן, הם ישבו לידי. כי הם דיברו על הסכמה וידיעה. אני הצעתי ידיעה, וידיעה הדדית. כי זה לא כובל. אין כבילה.
חוה ראובני
- - - בעל הרכב הרשום.
שרון שלאין
קודם כל, אף אחד לא כובל את השני בעצם הידיעה. שגם הבעלים של הזכות הציבורית יידע מה קורה עם הזכות שלו, וגם בעל הרכב ידע. זאת אומרת, הידיעה צריכה להיות הדדית, ואז המשטרה תוכל לדעת בהמשך לאן הרכב הלך, לאן הזכות הציבורית הלכה. כן יהיה לנו מעקב אחרי זה. אז אם הם ירצו לפעול למען עצירת הדברים, אז הם יוכלו לעשות את זה בדרכים לגיטימיות מבלי שזה יכבול אותם בצורה יוצאת דופן או לא מקובלת.
חוה ראובני
שרון, סליחה, אני לא מבינה את ההערה. הרי האחריות על רכב היא של בעל הרכב הרשום. ואם הוא מסר את הרכב לאחר – זה לא שונה במוניות מבכל רכב אחד – אם בעל הרכב הרשום הוא לא המשתמש, הוא האחראי להגיד לך מי המשתמש, אחרת הוא נושא באחריות. ועל הזכות הציבורית אין לך עניין בכלל, כי הזכות הציבורית לא מבצעת עבירות, זה הרכב שמתבצעות בו עבירות. כל הוויכוחים האלה לא נוגעים לתוצאה הבסיסית שהיא לא משתנה בנוסח הזה, בנוסח שאושר לקריאה הראשונה או בנוסח של הצעת החוק המקורית. בכולם כאחד המטרה שלך היא שהרכב יהיה רשום על שם בעל הרכב. בכל הנוסחים זה קיים. ומבחינתך, זה מה שאת צריכה.
שרון שלאין
נכון - - -
חוה ראובני
וכל ההסתבכויות והעסקאות בזכות לא מעניינות אותך. אתה פונה לבעל הרכב הרשום.
היו"ר אבישי ברוורמן
לי יש בדרך כלל מוצא, שאני לא יודע אם הפעם הוא יצליח. מכיוון שאני – מכיר אותי חבר הכנסת לוין – לא איש ריבים, אני מנסה למצוא דרך. לכן כשאני מרגיש שמשהו לא קורה, עיני נשואות לחבר הכנסת יצחק וקנין. אולי ממנו תבוא הישועה.
יצחק וקנין
האמת היא שאני רוצה לעזור פה, אבל היא משכנעת אותי נכון.
היו"ר אבישי ברוורמן
עורכת הדין ראובני.
יצחק וקנין
כן. אני מנסה לחשוב בהיגיון איך אתה יכול לשמור על כל הצדדים במציאות כזו שמישהו לא יכול להתנער מהשני. ועל-פי מה שמוצע כרגע, עלול להיווצר פה מצב שאחד הגורמים יכול להתנער. את זה לפחות על פניו אני רואה. אחד הגורמים יכול ללכת ולעשות בדבר הזה כבשלו. אם אני לא יוצר את החיבור בין שני הגורמים – יש לי את בעל הרכב, יש לי את בעל הרישיון. ברגע שאני עושה הפרדה ביניהם, ההפרדה הזאת יכולה ליצור מצב לא בריא. כל עוד אתה ואני מחייכים אחד לשני, הכול טוב ויפה. אבל ברגע שמתגלעת מחלוקת בין שני הצדדים, עלול להיות מצב שאני אחזיק בנכס, ואתה לא תוכל להשתמש בו. זאת מציאות שיכולה להיות. אני שואל האם זה נכון? לפי מה שאת הסברת, יכול להיות מצב שאני מחזיק את הנכס ואני לא יכול להשתמש בו.
חוה ראובני
אתה שוכר הזכות?
יצחק וקנין
כן.
חוה ראובני
אם אתה צריך את הסכמת בעל הרישיון כדי לחדש את רישיון הרכב, אז יכול להיות מצב שבו הרכב יושבת.
יצחק וקנין
הרכב הזה יעמוד בצד. יכולה להיות מציאות כזו?
שרון שלאין
כן, כן.
חוה ראובני
כי הוא לא יסכים, הוא יתנה את זה בתנאים שאתה לא יכול לעמוד בהם.
היו"ר אבישי ברוורמן
יריב, איש חכם אתה. חוקים רבים חוקקת. עוד חוק, פחות חוק. אבל אנחנו רוצים לעשות לטובת הצרכן. הנימוקים האלו הם כבדי משקל. מה אתה מציע לנו?
אורי מקלב
הוא הזכיר את אותו רב שהיו אצלנו שני בעלי דינים. אומרת לו אשתו: אני לא מבינה. לבעל הדין הראשון אמרת אתה צודק. ההוא, גם אתה צודק. גם את צודקת. תשאל אותו מי צודק, הוא אומר שניהם צודקים.
יריב לוין
בואו נשמע אולי עוד פעם - - -
יצחק וקנין
עורכת הדין ראובני, יש איזו אפשרות למצוא חיבור בין שני הצדדים כך שאף צד לא ייפגע? זאת אומרת, את רוצה להחזיר את זה למצב הקודם?
חוה ראובני
לא, לגמרי לא.
שרון שלאין
ממש לא.
חוה ראובני
העדיפות הראשונה שלי היא הצעת החוק המקורית כמו שהוגשה על-ידי חבר הכנסת לוין.
יריב לוין
נכון. גם אני חושב שזה הכי טוב.
חוה ראובני
לחזור לנוסח הזה.
אתי בנדלר
על איזה נוסח את מדברת?
חוה ראובני
מה שהוגש והונח על שולחן – לטרומית.
אתי בנדלר
מי ששכר רישיון להפעלת מונית מבעל רישיון – אבל זה לא נכון, כי הצעת החוק המקורית, אולי דברי ההסבר שלה - - -
אורי מקלב
זה נותן לכל אחד אחיזה, לכל צד.
אתי בנדלר
אבל הנוסח לא - - -
אורי מקלב
המהות שלה.
חוה ראובני
המהות שלה. בשום שלב לא עשינו את הנסחות על זה. המהות של ההצעה הראשונה כפי שהועברה בטרומית הייתה הפרדה מוחלטת. כל אחד - - -
יריב לוין
ואז היא משאירה את חופש החוזים הכי פתוח.
חוה ראובני
חופש החוזים. זאת העדיפות שלי.
יריב לוין
לכן הצעתי את זה ככה מההתחלה. אני יודע. זה הכי נכון.
אתי בנדלר
אבל זה לא מה שמופיע בנוסח הראשוני לדעתי.
חוה ראובני
צריך לנסח את זה. היו לי הערות לנוסח.
היו"ר אבישי ברוורמן
אנחנו נמצא את הדרך.
חוה ראובני
אבל ברגע שנוצרה תלות לאחד, אמרתי שצריך לעשות את זה סימטרי.
היו"ר אבישי ברוורמן
עורכת הדין ראובני, הבנו, אנחנו מנסים להתקדם לפתרון. אני מבקש מנציגי המוניות. אני לא יודע אם אברהם פריד ראשון או יהודה.
פריד אברהם
יהודה ראשון, אני שני.
היו"ר אבישי ברוורמן
יהודה בר-אור.
יריב לוין
וגם רצון שרעבי.
היו"ר אבישי ברוורמן
רשמתי גם את נתניה, עיר בישראל, לא נקפח אותה. לפי הסדר הזה – יהודה בר-אור, אברהם פריד ושרעבי רצון. כן.
יהודה בר-אור
החוק הזה מחולק לשני כיוונים. בכיוון אחד, בדרך אחת, אנחנו מסכימים, ואמרנו שאנחנו מסכימים כי זה טוב לשני הצדדים. שיהיה ברור למי שלא מכיר, אני וחברי, פריד אברהם, כיושבי-ראש איגוד המוניות הארצי, רואים ושומעים מקרים, ונמצאים יום-יום עם הנהג, כצד אחד ששוכר את המספר, ועם בעל הזכות שנותן, שמשכיר את המספר. זאת אומרת, אנחנו נמצאים עם הדבר הזה יום-יום בשטח. עם שניהם כל יום, כל יום, במשך כל ימות השנה. הסיפורים שאנחנו שומעים משני הצדדים הם יום-יום, והם ברורים לנו, ידענו שיש בעיה עם זה. רצינו שהבעיה תיפתר על-ידי זה שתהיה אפשרות להוציא את האלמנות והיתומים ואת הפנסיונרים שכבר הגיעו לגיל הפנסיה, שהם בדרך כלל משכרי המספרים, כי הצעירים עובדים על המספרים, הוא לא משכיר את זה לאף אחד. על-פי כל הנתונים שראינו, יש בעיות. כביש 6, כל הרפורטים, אפילו על חניה פשוטה – הכול מגיע לבעל הרכב. מבעל הרכב שעשה בפועל, עובר לבעל הרישיון. ולכן אנחנו אמרנו בואו נמצא פתרון. הפתרון הזה נמצא פה כרגע בחלקו בשולחן. החלק הראשון אומר שאנחנו מפרידים ברישיון - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
רבותי, להקשיב ליהודה. בבקשה, פתרון. חוה, אתם לא מקשיבים ליהודה.
חוה ראובני
אני נפגשתי אתו, אני יודעת בדיוק מה עמדתו. ישבנו.
היו"ר אבישי ברוורמן
אבל אולי הוא יפתיע אותך בבוקר ויוסיף עוד איזו מילה?
יהודה בר-אור
מה שראינו בעניין הזה, שסעיף 13א הוא דבר טוב לשני הצדדים. את ההפרדה ברישיון, ואתו יחד – אפילו אמרנו שאנחנו הולכים צעד אחד נוסף לקראתם. בהתחלה אמרנו שהוא לא יכול לעבור טסט. במצב של היום, הוא לא יכול לעבור גם טסט בלי חתימה של בעל הזכות. אמרנו שהיות והרכב הופך להיות שלו, אין לנו עניין – שהאפשרות שלו להעביר טסט בלי בעל הרכב יכולה להיות קיימת. מה הבעיה האחרת? נוצרה בינינו מחלוקת גדולה מאוד. וההבנה של גברת חוה ראובני, עם כל הכבוד שלי אליה, היא פשוט מאוד לא מהשטח. 90%, אפילו 92% מהתלונות באות מצד השוכרים. כי הם צריכים להשתחרר מהבן-אדם, מבעל האוטו, ולא הפוך. הפוך, אין כמעט בעיות. אנחנו מכירים מקרים בודדים שבהם בא הנהג אלי ואמר לי הוא עושה לי בעיות ולא משחרר לי את האוטו. אין דבר כזה. יש הסכם כתוב. עד תום ההסכם הוא נמצא אתה, הוא מחלק את הדברים האלה.
כל שאר הדברים הם דמיוניים, לא 150 ולא כלום. קונים גם מונית ב-12,000 או 13,000 שקל, ואז בשביל 12,000 או 13,000 שקל הוא תופס אותי עם 200,000, שזו הפנסיה שלי, ואומר לי אני לא משלם לך עכשיו את הצ'ק שנתת לך. למה? אין לי כרגע כסף. אין לי כסף. איך עכשיו, כשיש לי את כל הכוח – האוטו רשום על שמי במצב הקיים. יש לי עליו שליטה, כמו שהיא אומרת, ואין שליטה בכלל, כי הוא לא משלם. אין לאלמנה, ליתומים ולזקנים האלה לקחת עורכי דין וללכת למלחמה. אתה משכיר את המספר ב-1,200 שקל בלבד. זו הפנסיה של נהג המונית. זו הפנסיה של האלמנות האלו. עכשיו אתה רוצה לעשות להם את החיים עוד יותר קשים? אתה אומר לא רק שאני צריך אותו, להיות במצב שאני תלוי בו, היום אני גם אצטרך לבקש ממנו אישור אם אני ארצה למשכן את המספר שלי באיזשהו מקום, או אם אני ארצה לדוגמה למכור אותו. ההצעה הזאת מהצד השני – אמרנו שאנחנו הולכים לכיוון המשכירים.
אנחנו אומרים אתה רוצה להגן על השכירות? הייתה טענה שאולי יעלו במהלך הזה את המחיר. אנחנו אומרים אוקיי. עד תום השכירות ידאג בעל הרישיון שמשכיר בפועל את המספר, אם הוא רוצה להחליף את זה מיוזמתו והם רוצים להגיע להסכמה, אז הכול בסדר. אם לא מגיעים להסכמה, ידאג לו לרישיון חלופי באותו סכום שהוא סגר אתו. אם הוא סגר אתו ב-1,200 ונשארו עוד שישה חודשים, ישלם 1,200 עד סוף התקופה, השוכר, והוא גם ידאג לו לרישיון מספר חלופי תמורת המספר שלו. כל מה שהוא עושה, הוא מעביר את המספר במספר אחר, ובא צדק לישראל.
היו"ר אבישי ברוורמן
יהודה, תודה. אברהם, בבקשה.
פריד אברהם
בוקר טוב לכולם, ליושב-ראש ולמציע ההצעה, יריב לוין. חברי הציג בצורה ברורה מאוד את הקשיים שאנחנו חווים. אני אפרט אותם כבעל ניסיון. אני בענף הזה משנת 66'. 66'. תעשו את החשבונות. מאז הייתי נהג מונית, נהג מונית שכיר, כל מה שצריך, והיום אני בעל מספר. יותר ממספר. ואני אומר לכם שוב, התופעה שעד היום הייתה – ואני מברך על כך שמביאים את ההצעה – שקיבלתי את האגרה, וקיבלתי רפורטים, וקיבלתי את כביש 6, וקיבלתי דוחות, וקיבלתי הכול. רדפתי אחרי בעל האוטו שישלם אותם. לפעמים שילם, לפעמים לא שילם. לכן אנחנו מברכים על ההפרדה הזאת. אבל מה, משרד התחבורה, עם כל הכבוד, כל זמן שזה היה קיים ואנחנו סבלנו, הם אפילו לא חיפשו פתרון. אבל היום, כאשר בא פתרון, אומרים רק רגע, אם כבר יש פתרון, אנחנו לא נשחרר אותך, בעל המספר. בואו נשמור גם על זה. אין על מה לשמור.
רבותי – והגדיר את זה פה הכי ברור – לפעמים בא אדם – לפעמים הוא אפילו שליח של קבוצה עבריינית, קוף, כמו שקוראים לזה – להשכיר ממני את הזכות הציבורית. קונה אוטו ב-10,000 או 12,000, אפילו פחות מזה, אוטו זרוק במגרש, סליחה על הביטוי. והוא כבר הופך להיות שותף שלי. למה? אני צריך את אישורו אחרי שאני מגלה שהוא עבריין, שמשתמשים בזה אני לא יודע למה. רק שבוע שעבר נהג מונית נתפס בדרך לנצרת מנסה לאנוס בחורה. הוא בכלל לא בעל זכות ציבורית. הוא נהג מונית שכיר. במקרה כזה, אם המספר היה שלי, אני על המקום רוצה להוריד לו את המספר. סליחה שאני מתרגש בקטע הזה. עכשיו אני קשור בו. אני צריך את אישורו. איזה אישורו, לעזאזל? סליחה על הביטוי, שאני מתבטא ככה. אני פשוט מתרגש. איזה אישורו? ההסכם שגיבשנו, גם יהודה וגם אני, והבאנו אותו לידיעתה של עורכת הדין ראובני, היה שכל זמן שיש הסכם חוזי, אנחנו נשמור על החוזה. אני רוצה להיפטר מהעסקה. אני אשמור על החוזה, נקודה. תודה.
היו"ר אבישי ברוורמן
פריד אברהם, דבריך ברורים. האחרון בשורה, איש נתניה, רצון שרעבי. בבקשה.
רצון שרעבי
אני ביקשתי לשנות את המתכונת שהייתה עד עכשיו. משרד התחבורה - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
אתה מסכים עם שתי ההערות של קודמיך?
רצון שרעבי
כן ולא.
היו"ר אבישי ברוורמן
מה כן, מה לא?
יצחק וקנין
זה כבר חידוש.
רצון שרעבי
כן, שחייבים לשנות את זה. הלא, המספר הוא 200,000-150,000 שקל, ויש בתים שמשכירים אנשים במיליוני שקלים, מאות אלפי שקלים. הכול עניין חוזי. היום, כשאנחנו עוסקים בענף, אנחנו מחתימים את בעל המספר על ייפוי כוח נוטריוני ועושים במספר מה שרוצים. את אותו נהג שמשכירים לו מספר אפשר להחתים על ייפוי כוח, אותו דבר. במידה והוא מפר את אחד הסעיפים, אני לא צריך אותו בכלל. שהוא ילך ויתבע אותי.
יהודה בר-אור
אבל איך תשתחרר ממנו?
רצון שרעבי
ברגע שהוא חותם לי על ייפוי כוח שאני יכול להוריד את המספר מתי שאני רוצה – אם לא, אני לא משכיר לו מספר. מה הבעיה? וצריך להתקדם עם זה ולגמור עם כל הבלגן הזה. יש היום צורה משפטית חוזית לכל דבר, לכל נכס. וגם את זה אפשר לפתור. יעלה לו עוד כמה שקלים, אבל יש שקט לכולם. אי-אפשר להמשיך ולהמשיך עם הסאגה הזו.
יריב לוין
אז מה אתה מציע, לחזור, פחות או יותר, לכיוון של ההצעה המקורית?
רצון שרעבי
להצעה המקורית, שמי שרוצה להשכיר מספר, זו בעיה שלו. ילך עם מי שרוצה לקחת ממנו את המספר לעורך דין, יחתים אותו על חוזה - -
יריב לוין
זו ההצעה הכי הגיונית.
רצון שרעבי
- - שהוא יכול בכל רגע נתון – הרי אני משכיר בית במאות אלפי שקלים, מה, אני לא אשכיר כי אם הוא לא – זה לא הגיוני בכלל.
היו"ר אבישי ברוורמן
יהודה, מקובל?
יהודה בר-אור
ההיפך. אם לוקחים את התגובה של רצון, זה רק מראה כמה שהוא רחוק מענף המוניות, ואין לו שום עניין בתוך ענף המוניות. זה בסך הכול עניין – הרי אני אמרתי בצורה ברורה - - -
יריב לוין
אבל יהודה, על ההצעה המקורית לא היה ויכוח. זה פחות או יותר הכיוון של ההצעה המקורית, במקום לעשות אובר רגולציה כזה. בוא נשאיר להם את זה.
חוה ראובני
יש הסכמים חוזיים, זה עובד בכל מקום אחר.
יריב לוין
בוא נשאיר להם את זה, רק נקבע את העיקרון שהרישום נפרד, וניתן לחתום על הסכמים איך שהם רוצים.
זמר בלונדהיים
יעשו פיצויים מוסכמים.
יריב לוין
נכון, זה הכי נכון.
יהודה בר-אור
הכוח הזה, שיהיה כתוב כמו שכתוב פה: לא יתיר המפקח את העברת הרישיון כאמור ללא הסכמת בעל הרכב הרשום, הוא בעיה. הוא בעיה שאפילו היינו מוותרים על כל החוק הזה בשביל זה.
זמר בלונדהיים
אין בעיה - - -
חוה ראובני
אז נוריד את הסעיף גם מהצד השני.
יהודה בר-אור
לא רוצים את זה. אם הבן-אדם לא - - - הוא נותן - - -
קריאות
- - -
יהודה בר-אור
- - - הוא נותן דוגמה מהשכרת בית. אתה עכשיו משכיר בית - - -
רצון שרעבי
מה שיהודה אומר, אפשר להוסיף בצד.
היו"ר אבישי ברוורמן
חבר'ה, אני אומר לכם אני לא מסוגל לשמוע את כולם ביחד.
יהודה בר-אור
- - - זה שהשכיר ממך את המספר לא יוצא מהדירה שלך אם אתה לא נותן לי אפשרות – או מוריד לי חצי מהשכירות, אני לא אשחרר אותך - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
רבותי. יהודה. יהודה.
יהודה בר-אור
- - - לא תשחרר אותי מהמספר.
היו"ר אבישי ברוורמן
הקצרנית לא מסוגלת לרשום דבר. אתם מדברים ארבעה, כל אחד לתוך השני, שום דבר לא נרשם, שום דבר לא ברור. רצון, בבקשה, מילה אחרונה.
רצון שרעבי
אפשר להוסיף אחוזים, מה הבעיה?
יריב לוין
הכיוון נראה לי ברור לחלוטין. צריך פחות או יותר ללכת בקו שהוא הכי מינימליסטי שיש, שיבוא ויאמר אנחנו מאפשרים לרשום בנפרד את בעל הרכב, משאירים את כל השאר למשא ומתן ביניהם ולהסכמים שהם עושים ולייפויי הכוח שהם נותנים. זה הכול. ואז פתרנו גם את הבעיה של המשטרה, גם את הבעיה של הדוחות.
היו"ר אבישי ברוורמן
שום דבר לא יתבצע עד שעורכת הדין בנדלר לא תנסח אותו. סליחה חוה.
אתי בנדלר
בחילופי ניירות עם חבר הכנסת לוין, חבר הכנסת לוין לא מסתפק – ואני מבינה אותו – בהצעה שאת הצעת, חוה, לפיה ברישיון רכב המשמש כמונית יירשמו גם פרטי הרישיון להפעלת המונית - - - אם אני מבינה נכון, מה שחבר הכנסת לוין רוצה, ואני אקרא את זה קצת משודרג: ברישיון רכב המשמש כמונית יירשמו גם פרטי הרישיון להפעלת מונית כפי שמצוין במרשם רישיונות הפעלת מונית וכפי שיקבע השר. ומכאן לומדים שיש שני מרשמים. יש מרשם של רישיונות רכב, ויש מרשם של רישיונות הפעלת מונית. כאן אנחנו רק אומרים שברישיון הפעלת רכב יופיעו גם פרטי רישיון הפעלת מונית.
חוה ראובני
אין בחקיקה זכר למרשם הזה. הוא קיים, אבל הוא לא – כתוב שיש רישיונות ושיש - - -
אתי בנדלר
נכון, אז אולי אנחנו צריכים באותו סעיף שמדבר על הרישיונות להוסיף איזושהי הוראה שתאמר שהתנהל מרשם רישיונות הפעלת מונית.
שרון שלאין
על הזכות הציבורית.
זמר בלונדהיים
אבל היא קונסטיטוטיבית.
חוה ראובני
לא, הוא קונסטיטוטיבי בכל מקרה.
אתי בנדלר
הזכות הציבורית לרישיון להפעלת מונית.
זמר בלונדהיים
מרשם הוא לא קונסטיטוטיבי.
חוה ראובני
לא, מרשם כלי הרכב הוא לא קונסטיטוטיבי, ולא על זה מדברים. מדברים על מרשם - - -
זמר בלונדהיים
אני יודע, על הזכויות הציבוריות.
חוה ראובני
אני לא בטוחה מה זה מוסיף.
אתי בנדלר
הדבר היחידי שחבר הכנסת לוין רוצה לוודא - -
יריב לוין
אני רוצה שההפרדה תהיה ברורה וחדה, ושום נוהג לא יוכל לשנות אותה.
אתי בנדלר
- - שהפרשנות של הסעיף כפי שאנחנו ננסח לא יאפשר לכם לעקוף את הרעיון הזה שיש שני מרשמים.
חוה ראובני
אנחנו לא רוצים.
יריב לוין
אתם לא רוצים, אבל אני לא יודע מה עלול להיות מחר.
היו"ר אבישי ברוורמן
היום רוצה, מחר יבוא מישהו שרוצה אחרת. יבוא רצון אחר.
יריב לוין
למה לא לכתוב בלשון - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
פריד אברהם, מילה, כי אני רוצה להגיע לסיכום.
פריד אברהם
אני הבאתי את העותק של הרישיון האורגינלי, נכון להיום.
זמר בלונדהיים
יש לי הצעה לנוסח.
היו"ר אבישי ברוורמן
רק דקה. פריד אברהם, מילה אחרונה. אחר כך עורך הדין בלונדהיים.
פריד אברהם
הבאתי עותק, שנכון להיום הוא קיים, של רכב, של מונית, שהיא רשומה גם למעלה, גם למטה. למעלה זה בעל הרכב, למטה זה בעל המספר. אבל שניהם אותו מספר. הרעיון הוא שאם בעל הרכב רוצה להיות בעל הרכב? שיירשם למעלה. למטה חייב להיות בעל המספר.
יריב לוין
נכון. נכון. זה מה שאנחנו מציעים. זה מה שמוצע.
היו"ר אבישי ברוורמן
זה מה שמוצע.
יריב לוין
פריד, זה בדיוק מה שמוצע. זה ברור לחלוטין.
חוה ראובני
למעלה כתוב מי שקנה את האוטו, את הפרטים שלו, כולל חברת ליסינג.
יריב לוין
אני רק שואל בצד הניסוחי למה לא לומר - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
עורך הדין בלונדהיים, תן לנו את הניסוח המושלם.
זמר בלונדהיים
ברישיון רכב המשמש כמונית יירשמו פרטי בעל הרכב, וכן פרטי בעל הרישיון להפעלת מונית באופן שיקבע השר.
יריב לוין
מצוין.
היו"ר אבישי ברוורמן
מה שפריד כרגע אמר. יפה.
יריב לוין
זה מה שאני רוצה, בסדר.
אתי בנדלר
אוקיי. זה אותו דבר. לי אין בעיה עם זה, רק אני הבנתי שאתה חושש - - -
יריב לוין
לא, אני רוצה את זה. אני רוצה שיהיה רשום פרטי בעל הרכב ופרטי בעל הרישיון.
היו"ר אבישי ברוורמן
מה שאמר פריד. סגור.
חוה ראובני
לא רק בעל הרישיון. אני רוצה את מספר הרישיון.
אתי בנדלר
אוקיי, עוד פעם. תכתיב שוב.
היו"ר אבישי ברוורמן
יהודה, תקשיב. פריד, רצון. בבקשה, כן.
זמר בלונדהיים
ברישיון רכב המשמש כמונית יירשמו פרטי בעל הרכב, וכן פרטי - - -
חוה ראובני
תרשום פרטי הרישיון ובעליו.
היו"ר אבישי ברוורמן
עורך הדין בלונדהיים, לאט.
אתי בנדלר
ברישיון רכב המשמש כמונית יירשמו פרטי בעל הרכב - -
זמר בלונדהיים
וכן פרטי בעל הרישיון להפעלת מונית ומספרו - - -
חוה ראובני
לא, הייתי אומרת: וכן פרטי הרישיון להפעלת מונית וזהות בעליו, או משהו כזה.
היו"ר אבישי ברוורמן
וזהות בעליו.
חוה ראובני
מצדי לא צריך את הזהות, אני צריכה רק את - - -
יריב לוין
לא, אני רוצה את זה.
חוה ראובני
אין לי בעיה.
היו"ר אבישי ברוורמן
וזהות בעליו.
יריב לוין
אני רוצה את זה, שיהיה ברור שהם לא אחד.
היו"ר אבישי ברוורמן
מה שפריד אמר.
יהודה בר-אור
אדוני היושב-ראש, מי בעל הרכב? אם אתה כותב זהות בעל הרכב, אז מי בעל האוטו? אתה משאיר אותו באותו מצב כמו היום.
יריב לוין
לא, לא, לא.
יהודה בר-אור
וזהות בעליו זה אותו דבר.
חוה ראובני
בעל הרכב זה כמו כל רכב. כמו שכל רכב.
יריב לוין
זהות בעל הרישיון, לא זהות בעל הרכב. בעל הרישיון.
יהודה בר-אור
אבל כתוב הרישיון.
היו"ר אבישי ברוורמן
זהות בעל זכות הרישיון.
יריב לוין
לא רישיון הרכב, זה רישיון - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
זה זהות בעל הרישיון.
יהודה בר-אור
רישיון הרכב.
חוה ראובני
בתקנות התעבורה, כבר היום יש לי הליך איך מוציאים רישיון רכב על שם בעליו. בעל הרכב מגיש בקשה, הרישיון יוצא על שמו.
יריב לוין
רק אם אפשר להקריא עוד פעם, שנבין בדיוק.
היו"ר אבישי ברוורמן
רבותי, הקריאה האחרונה תהיה של עורכת הדין בנדלר.
אתי בנדלר
אני אקריא את מה שאני רשמתי. חוה וזמר, תקשיבו אם רשמתי נכון. ברישיון רכב המשמש כמונית יירשמו פרטי בעל הרכב, וכן פרטי הרישיון להפעלת מונית ופרטי בעליו כפי שיקבע השר.
היו"ר אבישי ברוורמן
נהדר.
חוה ראובני
רגע, בואו נוודא מהנוסח – תיקון סעיף 13א, מכותרת השוליים המילה "חובה" תימחק. (2)(ב)(1) כפי שנקרא. (ב)(2) לא יהיה. 2, תיקון 14ד לא יהיה.
יריב לוין
זה מה שיהיה, אותו דבר.
אתי בנדלר
זה כל מה שיהיה. יהיה תיקון כותרת שוליים והנוסח - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
רבותי, אני עובר להצבעה. אני אומר לכם עוד פעם, מה שמאפיין את ועדת הכלכלה זה חוכמת השולחן. ברגע שעובדים ביחד, מגיעים לפתרון הנכון. מי בעד?
הצבעה

בעד אישור התיקונים – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
אושר.
היו"ר אבישי ברוורמן
אושר פה אחד. יישר כוח חבר הכנסת לוין. תודה רבה לכולכם. תודה לכל נציגי המוניות. הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 09:50.>

קוד המקור של הנתונים