פרוטוקול

 
PAGE
3
ועדת החוקה, חוק ומשפט
20/01/2014

הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן

מושב שני
<פרוטוקול מס' 119>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, י"ט בשבט התשע"ד (20 בינואר 2014), שעה 10:20
סדר היום
<1. הצעת חוק-יסוד : הממשלה (תיקון) (הגברת המשילות)>
<2. הצעת חוק הבחירות לכנסת (תיקון מס' 61) (העלאת אחוז החסימה והגברת המשילות), התשע"ג-2013>
נכחו
חברי הוועדה: >
דוד רותם – היו"ר
שולי מועלם-רפאלי – מ"מ היו"ר

קארין אלהרר

ג'מאל זחאלקה

אברהם מיכאלי

מרב מיכאלי

אורי מקלב

אורית סטרוק

אברהים צרצור

עדי קול

עפו אגבאריה

עמר בר-לב

רונן הופמן

ניצן הורוביץ

דב חנין

אחמד טיבי

משה מזרחי

מיכל רוזין
מוזמנים
>
עמי ברקוביץ - עו"ד, מח' ייעוץ וחקיקה - חקיקה, משרד המשפטים

דנה יפה - עו"ד, משרד המשפטים, מח' ייעוץ וחקיקה

יגאל אברהמי - מתמחה, משרד המשפטים

יפית שלו - מתמחה, משרד המשפטים

אברהם דיסקין - מכון קהלת, מומחים שונים

דבי גילד-חיו - מקדמת מדיניות וחקיקה, האגודה לזכויות האזרח בישראל

אור טוטנאור - חוקר, המכון הישראלי לדמוקרטיה

שמחה דן רוטמן - עו"ד התנועה למשילות ודמוקרטיה

אורלי עדס - עו"ד, מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית

נסים עוג'ר - יועץ משפטי, הארגונים החברתיים
ייעוץ משפטי
סיגל קוגוט
אפרת חקאק
מנהלת הוועדה
דורית ואג
רישום פרלמנטרי
אסתר מימון
הצעת חוק-יסוד
הממשלה (תיקון) (הגברת המשילות)
<הצעת חוק הבחירות לכנסת (תיקון מס' 61) (העלאת אחוז החסימה והגברת המשילות), התשע"ג-2013>
היו"ר דוד רותם
אני פותח את הדיון. רבותי, אנחנו חוזרים לדיון בחוקי המשילות. הוגשה בקשה לרביזיה על החלטת הפיצול.
רונן הופמן
אני מושך את הרביזיה הזאת.
היו"ר דוד רותם
אתה לא מושך את הרביזיה, אני לא מצביע עליה היום.
רונן הופמן
זה בסדר. אז הוגשה.
דב חנין
אני רוצה ברשותך, אדוני, להתייחס לסוגיה הזאת בדקה.
היו"ר דוד רותם
כן, בוודאי.
ג'מאל זחאלקה
רק לגופו של עניין, חבר הכנסת ...
דב חנין
רק לגופו של עניין, בוודאי.

אדוני היושב-ראש, עמיתי חברי הוועדה, הצטערתי לשמוע על הרביזיה שהוגשה. אני חושב שזאת טעות גם ברמה העניינית, אבל גם ברמה של האינטרסים של שני הצדדים שמעורבים בוויכוח. יש פה עמדה של האופוזיציה, יש פה עמדה של הקואליציה, ולאף אחד משני הצדדים אין אינטרס שהרביזיה הזאת תתקבל מעבר לשאלה המהותית. למה? יש שאלות רבות בסוגיות המשילות. החבילה הגדולה של המשילות היא חבילה שכוללת בתוכה אלמנטים שאין עליהם ויכוח קשה. בתוך החוק שאיננו חוק יסוד, יש הרבה דברים שבסך הכול מוסכמים. יש ויכוח קשה מאוד על סוגיית אחוז החסימה.
היו"ר דוד רותם
אתה טועה, כשאתה אומר קואליציה ואופוזיציה. אתמול בערב קיבלתי טלפון מאחד מראשי הקואליציה שמתנגד להעלאת אחוז החסימה, יש גם הסתייגות של חבר הכנסת - - -
ג'מאל זחאלקה
מה זה המילים "ראשי האופוזיציה"?
דב חנין
ראשי הקואליציה.
ג'מאל זחאלקה
זה ראש הממשלה או יש עתיד או בנט.
היו"ר דוד רותם
חבר הכנסת אלעזר שטרן גם הגיש הסתייגות, למרות שהוא בקואליציה, לגבי הנושא של אחוז החסימה.
דב חנין
אדוני צודק, אני מתקן את הניסוח שלי. אני מנסח את הדברים מחדש. אכן הסוגיה היא סוגיה שמעוררת ויכוח קשה בבית הזה. יש התנגדות של האופוזיציה, אבל גם בקואליציה יש קולות שונים בסוגיית אחוז החסימה. אני רוצה להפריד בין שתי רמות של הדיון, כדי לשכנע גם את חברי, חבר הכנסת הופמן, שהגיש את הרביזיה, וגם את יושב-ראש הקואליציה – אני לא רואה אותו כאן – שאני מבין שהוא חושב שהרביזיה היא רעיון נכון, אז אני אעביר לו את דברי בנפרד.
יש שני מישורים של הדיון
יש המישור הענייני של הדיון, שבו ברור לחלוטין שמדובר פה בשתי סוגיות רעיוניות שונות, נבדלות, ולכן ההפרדה ביניהם נכונה וראויה; יש המישור הפוליטי של העניין. אנחנו לא מעוניינים בהעלאת אחוז החסימה, אז אנחנו מעוניינים בזה שיהיה עליו דיון נפרד. הקואליציה מעוניינת בהעלאת אחוז החסימה, ולכן אין לה שום אינטרס אמיתי פוליטי לערבב את הסוגיה הזאת עם עוד המון-המון סוגיות נוספות באופן שיאפשר מאוד-מאוד לסרבל את הדיון.
לכן אני אומר בשני ההיבטים האלה, גם בהיבט הרעיוני האנליטי וגם בהיבט הפרקטי, הפיצול של אחוז החסימה לסוגיה נפרדת מאפשר יותר גמישות של המערכת, מאפשר יותר גמישות של הדיון ומאפשר יותר חשיבה.
<(היו"ר שולי מועלם-רפאלי, 10:25)>
אחמד טיבי
אפשר לתת לה לנהל את הדיון כולו?
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
כבר סוכם בוועדה שאם אני אנהל אותו, כנראה נגיע לתוצאות יותר מוסכמות.
דב חנין
אדוני היושב-ראש הקבוע, חבר הכנסת רותם - -
דוד רותם
אני מקשיב.
דב חנין
- - רק לפני שאתה יוצא בקשתי אליך, לפני שאתה מביא את הרביזיה הזאת להצבעה – היא כרגע על השולחן אבל עדיין לא מוצבעת – הייתי מבקש שתקיים התייעצות לא פורמלית, שבה כולנו ננסה לחשוב על המשמעויות ולראות האם אנחנו יכולים להגיע, אולי אפילו לחשיבה דיונית משותפת, שתוכל לייצר בסופו של דבר תוצאה יותר טובה. תודה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
תודה, חבר הכנסת חנין. המטרה היום, אחרי שגמרנו את הסוגיות הקודמות, היא להתחיל בדיון. אני מניחה שאנחנו רק נתחיל בדיון באחוז החסימה ולא נסיים. היועצת המשפטית, בסוף או עכשיו?
אורית סטרוק
יש לי הצעה לסדר אם אפשר. דנו בדיון קודם בנושא של פיצול סיעות, מפלגות, מימון וכו'. נראה לי שלא דנו מספיק בנושא אחד מאוד אקוטי, שקשור לזה ולטעמי צריך לחזור לזה, בשאלה מה קורה כאשר יש פיצול. דיברנו מה קורה עם המימון ולא כל-כך דיברנו מה קורה עם החובות, אם המימון במינוס, לאן הוא הולך.
סיגל קוגוט
יש סעיף על זה היום בחוק מימון מפלגות. תמיד כשיש פיצול שמאפשר חלוקת מימון יש נשיאה בחלק היחסי של החובות. עושים חישוב בחשבות הכנסת במה מדובר, מאחר שאם יש למשל מפלגה מאוד ותיקה, שהיא נושאת חובות זה עשרות שנים, לא מצפים מהחלק המתפלג בכנסת האחרונה להיות עם החלק היחסי של כל חובות העבר של המפלגה, אבל כן מביאים בחשבון את החובות שלה מהתקופה שהם היו ביחד, וכאן יש סעיף שאומר שחלק מהמימון של החלק המתפלג צריך להינתן לתשלום החובות למפלגה אם אכן יש כאלה. יש חישוב כזה שנעשה בחשבות הכנסת איך עושים את הדבר הזה. יש לזה דווקא מענה בחוק.
דב חנין
גברתי היועצת המשפטית וגברתי היושבת-ראש - - -
סיגל קוגוט
אני מציעה לכם כן להתחיל באחוז החסימה, אחר-כך תמיד נוכל לחזור לסוגיות.
דב חנין
משפט למען הפרוטוקול בהמשך להערתה של חברת הכנסת סטרוק. אומנם נעשתה עבודה רבה בוועדה על השאלות האחרות שאינן אחוז החסימה, וגם ראיתי את סיכומי הביניים שנעשו בתחום הזה, אבל יש המון-המון שאלות מהותיות שנותרו עדיין פתוחות ולא ברורות בשינוי של ההסדרים שנעשו, וחבל שחבר הכנסת רותם - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
בנושא הפיצול?
דב חנין
הפיצולים והמימונים. נותרו שם המון המון חוטים פתוחים. כיוון שבסוף כל השאלות האלה יגיעו הרי לבעיות פה בכנסת, וועדת הכנסת תצטרך לריב עליהן וזה יגיע לבתי משפט וכדומה, אני חושב שאנחנו חייבים לחזור ולעשות דיון בהשתתפות יותר חברי כנסת, כי היו מעט מאוד חברי כנסת באותם דיונים, דיון מאוד מעמיק בכל אותן סוגיות פתוחות שהן רבות מאוד, ועל חלק מהן אני אולי גם אבקש להיפגש עם היועצת המשפטית בנפרד.
אני אומר את הדברים כאן וחשוב לי שהם ייאמרו, כי אני לא מתייחס לנושאים האלה כנושאים טקטיים למטרה של אחוז החסימה, לכן אמרתי: אני בעד פיצול. אפשר עם אחוז החסימה להתקדם בנפרד, אבל בואו נעשה עבודה כמו שצריך בסוגיות האחרות.
רונן הופמן
היו פה דיונים – סליחה שאני מפריע לך – היו דיונים, היו מעט מאוד חברי-כנסת, זה לא כמו היום שבאה התקשורת. היו פה דיונים, היו שניים-שלושה חברי כנסת.
דב חנין
חבר הכנסת הופמן, למרבית הצער בדיונים האלה - - -
מיכל רוזין
אתה אומר את זה למי שכן נוכח.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
בדיונים האלה נכחו אותם חברי כנסת כל הזמן.
דב חנין
חבר הכנסת הופמן, למרבית הצער בדיונים האלה – בוודאי זו לא ביקורת אישית, לא עליך ולא על אף אחד אחר – יצרתם הסדר מלא חורים יותר מאשר גבינה שוויצרית בנושא של פילוגים, פיצולים ומימונים. ולכן הדבר הזה ראוי לבחינה מחודשת, בסופו של דבר יש כאן שאלות קריטיות לתפקוד הדמוקרטיה. אני אומר את זה כמי שבעד פיצול, אחרת היית חושד בי שאני מעלה את כל השאלות האלה כדי לעצור את אחוז החסימה.
רונן הופמן
אני לא חשדן כמוך, אני רק אומר שהיו פה דיונים.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
חבר הכנסת חנין, אני אעביר את הבקשה הזאת גם של אורית וגם שלך לדודו.
אורית סטרוק
התשובה שקיבלתי, אני לא בטוחה, במחילה, סיגל, שהיא מספקת, כי אם פתחנו את הנושא ודנו בו בהיבטים של מימון, אני לא מבינה למה לא צריך לדון בו בהיבטים של - - -
סיגל קוגוט
אם ההסדר הנוכחי לא מוצא חן בעיניך, את יכולה לדון, רק אמרתי לך שיש הסדר.
אורית סטרוק
יש לבחון את כל המצבים וכל האפשרויות שאני חושבת שלא נדונו.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
ממה שאני שומעת מחברת הכנסת אורית סטרוק וגם מחבר הכנסת דב חנין, יש נקודות נוספות שאולי לא נעשה בהן דיון מעמיק, כל האפשרויות שיכולות להיות בעקבות פיצולים - -
סיגל קוגוט
הם רוצים להעלות נקודות נוספות.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
- - או להעלות נקודות נוספות שהמצב הקיים כרגע אולי לא נותן להן מענה והן כן יצוצו ביתר שאת בעקבות השינוי שהתקבל. אני אעביר את זה לחבר הכנסת דודו רותם, וייקבע, אני מניחה, או דיון או יותר מדיון אחד בהיבטים הנוספים או באפשרויות נוספות בעניין הזה של הפיצול והנושא של המימון.
אני מחזירה אותנו לדיון, לתחילת הדיון, אני מניחה שלא נגיע אל סופו היום, בנושא של אחוז החסימה. את רוצה לפתוח? בבקשה.
סיגל קוגוט
החוק הזה נועד להגביר את המשילות, ואחד הדברים שצריכים לענות עליהם זה מהי משילות בהקשר הזה. כל הסוגיות כאן הן סוגיות חוקתיות, אבל גם עלתה פה טענה נגד חוקתיות המהלך. אני אתייחס אליה בהמשך, לא עכשיו. בגדול אני אגיד שאני לא חושבת שהחוק הזה ייפסל אם יועלה אחוז החסימה למספרים שמדובר בהם היום. אבל זאת לא השאלה המרכזית שאתם צריכים לדון בה לטעמי, כי בין אם בג"ץ יחליט כך או אחרת, ואני חושבת שיש נימוקים כבדי משקל, ואני אעלה אותם כשנדבר על החוקתיות, למה זה לא דבר שבג"ץ צריך לפסול אותו, זה לא אומר שהכנסת לא צריכה לדון בשאלה מה קורה, מצד אחד, אם פוגעים בייצוגיות ובשוויון, שהם עקרונות הבחירות בסעיף 4, גם אם הפגיעה היא מידתית ותאושר, האם היא משיגה תוצאות מועילות והאם הצער שווה בנזק המלך, ומצד שני, מהי המשילות שאותה רוצים לקדם, כי יש כאן שני סוגים של משילות ובמהלך הדיונים חברי הכנסת התייחסו לדבר הזה. סוג אחד, שזה אחד הנימוקים החזקים שבגללו רוצים להעלות את אחוז החסימה, ראיתי את זה גם בכתיבה האקדמית הזרה - - -
ג'מאל זחאלקה
אתה עוזב בתור מחאה?
דב חנין
אני מבטיח לחזור.
עפו אגבאריה
הוא עוזב לשם חזרה.
אברהם מיכאלי
נעלה רגע לוועדת הכנסת.
מיכל רוזין
אתה מעליב אותנו.
דב חנין
יש לי דיון בוועדת הכנסת.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
בואו נאפשר ליועצת המשפטית של הוועדה להמשיך. בבקשה.
דב חנין
רק נשמע את היועצת המשפטית ואני ארוץ לוועדת הכנסת.
סיגל קוגוט
אתה יכול לרוץ גם עכשיו, זה בסדר. סוג אחד של משילות שאליו התומכים בדרך כלל מכוונים הוא ליצור גושים גדולים, מתוך מחשבה שפחות שחקנים בזירה ייטיבו עם האפשרות למשול. על זה בטח ידבר פרופ' דיסקין, הוא גם העיר על הדבר הזה שזה גם שאלה אמפירית, מאחר שיש הסבורים שדווקא ריבוי שחקנים מאפשר יותר תמרון לראש הממשלה. מצד שני, יש כאלה שמגדירים משילות – ואת זה ראיתי הרבה בפסיקה הבין-לאומית, כשנדונו עתירות נגד העלאת אחוז חסימה – כלומר, שיצירת הגושים נועדו למצע דעות. וכאן היו בפירוש חברי כנסת שדיברו בצורה חזיתית נגד הדבר הזה, כי זה נובע מתוך השקפה שדעות קיצוניות עדיף למצע. וכאן הדעה שנשמעה מקרב לא מעט מחברי הכנסת היא שאין אינטרס בחברה הישראלית למצע דעה על מנת שהדעות שנחשבות קיצוניות לא יזכו לייצוג בפרלמנט. אז כשמדברים על משילות צריך קודם לשאול איזה סוג של משילות, האם משילות במובן של הקלה בהרכבת קואליציה, ואז מה בדיוק מקל על הרכבת קואליציה, או משילות במובן שקולות קיצוניים, או ירדו לטמיון או ימצעו את עצמם וילכו למפלגות יותר מרכזיות. תשובה לכל אחת מהשאלות האלה היא מאוד חשובה כשבאים לראות את ההסדר המוצע והאם הוא משיג את התכלית שלה הוא נועד. וכאן אני חושבת שאתם צריכים להתייחס לדברים האלה. אני מציעה שוב שלסוגיות החוקתיות נתייחס בהמשך הדיון, לא עכשיו.
ג'מאל זחאלקה
גברתי, אני חושב שיש בעיה בעניין המיצוע. אי-אפשר לעשות מיצוע בישראל בגלל השסע האידיאולוגי העמוק. זו לא המפלגה הדמוקרטית בארצות-הברית שהכילה את השחורים, את האינדיאנים. לנו קשה. היום דיברתי ברדיו עם חבר הכנסת הופמן, הוא הציע לערבים להצטרף למפלגות הציוניות, ואני אומר לך: זה לא עובד. הבעיה לא אצלנו. אין מפלגה ישראלית דמוקרטית אמיתית שבשלה שהאזרחים הערבים יכולים להיות חברים בה. כל עוד הדבר הזה לא קיים, העלאת אחוז החסימה מונעת את ההסדר. בהודו הקונגרס מכיל את כל המיעוטים בהודו, המפלגה הדמוקרטית מכילה את כל המיעוטים בארצות-הברית, המפלגה הקומוניסטית העירקית הכילה את כל המיעוטים בעירק. יש דברים כאלה, אבל פה בארץ אין מפלגה כזאת. אתם מציעים לנו פה, בסופו של דבר, אם אני הולך לפי ההיגיון של העלאת אחוז החסימה, גם עניין המיצוע, אנחנו אפילו לא יכולים לסרב לו, כי הוא לא מוצע. המיצוע לא מוצע.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
תודה, חבר הכנסת זחאלקה. חבר הכנסת הופמן.
רונן הופמן
כאחד היוזמים של ההצעה הזאת אני מבקש – גברתי היושבת ראש, אני גם מבקש שאני אוכל לדבר רגע ברצף – להציג את הנימוקים כפי שאני רואה אותם בעד העלאת אחוז החסימה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
מצוין.
ג'מאל זחאלקה
זו היתה הערת ביניים, מה שאמרתי.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
לגמרי הבנתי, חבר הכנסת זחאלקה. רונן, בבקשה.
רונן הופמן
אני סבור שהעלאת אחוז החסימה יוצרת בראש ובראשונה תמריץ ליצירת גופים פוליטיים רחבים שמייצגים ציבורים רחבים, שחוברים יחד בהשקפות עולם, גם אם לא זהות, דומות וקרובות אחת לשנייה, ובסופו של דבר גופים פוליטיים שמייצגים גם ציבור רחב כאמור יקבלו כוח פוליטי שהוא בפרופורציה לגודל האמיתי שלהם.
אחוז חסימה נמוך לעומת זאת בעיני מעודד פלגנות, מעודד בידול, מפלגות קטנות שמתמודדות על אותו קהל בוחרים, שנוטות להתחרות זו בזו ולהקצין ממש את העמדות שלהן. אני לא חושב שצריך לשלול הבעת עמדות קיצוניות, אבל אני חושב שהנטייה או התפקיד שלנו הוא לתמרץ, שכל הדעות, גם דעות קיצוניות, תהיינה ותובענה במסגרת גופים פוליטיים משולבים יותר, רחבים יותר, משום שיש לזה השלכה אחרת, שאני תיכף אגיע אליה, שקשורה ביציבות הקואליציה למשל וכן הלאה.
מיכל רוזין
אתה אומר פה שני טיעונים שונים ומחבר אותם. אתה צריך להסביר את זה.
רונן הופמן
אני אסביר, לכן ביקשתי לדבר רצוף.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
אם אפשר תוך כדי, רק שאלות. אם אני מתייחסת למה שאמרה היועצת המשפטית, נקודת המוצא שלך שככל שיהיו גופים גדולים, יכולת הקואליציה או הממשלה למשול עולה. אם הבנתי נכון את הדברים שלך.
רונן הופמן
אני אסביר. קואליציה שמתנהלת עם הרבה מפלגות, עוד לפני גודלן, ככל שהמפלגות בקואליציה רבות יותר, כך קשה יותר לנהל את הקואליציה וכך ראש ממשלה מבזבז זמן ואנרגיה על ניהול הקואליציה במקום על ניהול ענייני המדינה.
ניצן הורוביץ
זו הנחה במחלוקת.
רונן הופמן
חבר'ה, לכן ביקשתי - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
בדיוק. רונן ביקש לדבר ברצף, אז נאפשר לו, אלא אם כן יש שאלות. שאלות אפשר, לא הערות.
מיכל רוזין
זו היתה שאלה, אם זה עומד במבחן המציאות.
רונן הופמן
אני ער לכך שמדובר בהצעה שיש לגביה מחלוקת.
מיכל רוזין
לא ההצעה, הקביעה. הבאת לפה הנחת בסיס.
רונן הופמן
גם הנחות. אפשר לחלוק.
אורית סטרוק
אולי נזמין את יושב-ראש הקואליציה הנוכחית לחלוק אתנו מחוויותיו.
מיכל רוזין
נסכים קודם על הנחות הבסיס, ואז נדבר איך פותרים. הבעיה שאנחנו לא מסכימים על הנחות הבסיס, מהי הבעיה וכיצד מחזקים משילות.
רונן הופמן
חברת הכנסת רוזין, אני אציג את הנחות הבסיס כפי שאני רואה אותן.
עדי קול
השאלה האם זה מבוסס על מחקר אמפירי – שוב, אני תמיד שואלת אתכם לגבי העולם – האם היתה מדינה שבה עברו משיטה כזאת לכזאת וראו שהיה שיפור במשילות? האם יש נתונים כאלה?
ג'מאל זחאלקה
יש. טורקיה.
מיכל רוזין
הסבירו בפרוטרוט למה זה לא מחזק את הקואליציה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
- - - שלושה פרופסורים הציגו בפנינו שעות רבות של נתונים.
מיכל רוזין
הם סתרו את הנחת היסוד הזאת.
עדי קול
שולי, הם סתרו את זה. אף אחד מהם לא אמר את זה. אני שוב שואלת, אני לא תוקפת. אני רוצה להבין על סמך מה האמירה הזאת, כיוון ששמענו קודם - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
אני מסכימה אתך, בעיקר כי הם סתרו את ההנחה.
אורית סטרוק
- - - אפשר לשאול אותם שוב - - -
מיכל רוזין
כל אחד הבין אחרת, היא צודקת, אורית .
רונן הופמן
אני מבקש להמשיך. אני לא רואה בפוליטיקה מדע מדויק, אני מצטער. הפוליטיקה היא תחום חברתי. אני מתבונן הרבה שנים במערכת הזאת, אני לא טוען שאני המומחה הכי גדול לכל דבר, אבל אני מסתכל. זה לא מדע מדויק ועל כן אני מתבונן כאזרח והיום כנבחר ציבור ומסתכל מהי המערכת המאוזנת ביותר שאפשר לייצר כדי שבאמת אפשר יהיה לנהל ממשלה בצורה סבירה, לנהל קואליציה בצורה סבירה. הייתי פה כשהייתי הרבה יותר צעיר, נתקלתי במצבים שבהם מפלגות קטנטנות, ממש רסיסי מפלגות, השפיעו וקיבלו כוח יחסי גדול בהרבה מגודלן האמיתי, והדבר הזה יצר פוטנציאל של סחטנות פוליטית, לדעתי מסוכנת, לקיומה של הקואליציה. לא מסוכנת במובן הפוליטי אפילו, אלא באופן שבו אפשר לנהל מערכת או אי-אפשר לנהל מערכת. לכן אני אומר שהעלאת אחוז החסימה – הצעתי ל-4% – בעיני תסייע בייצוב המערכת הפוליטית ולא תמנע אפשרות לתתי-זרמים פוליטיים להיות מיוצגים.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
איך?
אחמד טיבי
איך?
רונן הופמן
תנו לי, בואו נעשה לרגע דיון ענייני.
אחמד טיבי
לכן שאלנו אותך איך.
רונן הופמן
אני זוכר את מפלגת העבודה בשיא גדולתה, כשהיא עשתה בעיני דברים גדולים באותה עת, הסכמי אוסלו ואחרים. אני יודע שגם זה במחלוקת, אבל בעיני דברים גדולים.
אורית סטרוק
גדולים מאוד...
מיכל רוזין
אתה פותח חלונות פה לדיונים נוספים.
רונן הופמן
אני אביא רק שתי דוגמאות, שני אנשים. באותה עת במפלגת העבודה יוסי ביילין, שהיה דמות מאוד משמעותית באותה עת, בעמדותיו המדיניות היה קרוב יותר למרצ באותה עת מאשר לפרופ' שמעון שטרית, חבר מפלגתו, שהיה קרוב יותר בעמדותיו המדיניות לליכוד מאשר ליוסי ביילין, ובכל זאת יוסי ביילין ושמעון שטרית ישבו באותה מפלגה, משום שהמפלגה היתה מפלגה שייצגה גם נושאים וגם ציבורים רחבים והם מצאו מכנה משותף.
מיכל רוזין
בדוגמה שלך אליה וקוץ בה, כי עובדה שהוא עזב והצטרף למרצ. אנשים רוצים להיות נאמנים לאידיאולוגיה שלהם ולהביא את האידיאולוגיה שלהם ולא להיות חלק מסופרמרקט.
רונן הופמן
תסלחי לי, יאיר צבן וויקטור שם טוב יכולים היו לשבת ביחד עם אברהם פורז ואמנון רובינשטיין - - -
מיכל רוזין
עובדה שהם פרשו. אתה מביא דוגמאות שוב ושוב של מחלוקות אידיאולוגיות קשות ביותר שהסתיימו בפירוק. למה הם התפרקו? למה הם הקימו מפלגה חדשה?
רונן הופמן
אני משלים את דברי. בסופו של דבר - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
יהיה יותר טוב לךְ לא להגיד את זה בקול.
מיכל רוזין
באתי רגועה הבוקר.
אחמד טיבי
אגב, יש עתיד יכולה ללכת עם הליכוד לפי אותו קנה מידה.
רונן הופמן
באיזה היבט אתה שואל את זה?
אחמד טיבי
מה שאמרת, פורז, ויקטור שם טוב, יוסי ביילין, שטרית. גם ההבדלים בין חלק מיש עתיד - - -
רונן הופמן
תמיד יש. זה בדיוק העניין, תלוי באיזה נושא. מה העניין של אחוז חסימה נמוך? אחוז חסימה נמוך בעיני מתמרץ או מאפשר או מעודד מצבים שכל זרם או כל תת-זרם שמייצג ציבור מצומצם מאוד וצר מאוד ירוץ ויתמודד בעצמו, דבר שאין - - -
אחמד טיבי
האם תוכל להביא לוועדה הוכחה שמפלגות - - -
אורית סטרוק
תסתכל רק ימינה ותראה את עדי קול, מה היא חושבת על הליכוד.
רונן הופמן
מפלגת הירוקים לא עברה את אחוז החסימה - - -
אחמד טיבי
היא לא היתה מיוצגת. החוק בגלל הירוקים?
רונן הופמן
לא. מה שאני רוצה לומר שיש כאן חברי כנסת - - -
עפו אגבאריה
גם עלה ירוק לא עברה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
רגע, חברים. תנו לרונן הופמן.
רונן הופמן
יש כאן חברי כנסת שמייצגים את הנושא שמפלגת הירוקים קמה עליו כמפלגה. דב חנין שישב פה קודם - - -
מיכל רוזין
הם לא נכנסו לכנסת, זאת ההוכחה. הקהל הישראלי בכל זאת מווסת.
רונן הופמן
מיכל, העובדה שמפלגה סקטוריאלית על נושא אחד, נישה קטנטנה, לא עברה את אחוז החסימה - -
מיכל רוזין
זו הוכחה שיש ויסות בדמוקרטיה הישראלית.
עדי קול
הטיעון בדיוק הפוך.
רונן הופמן
- - איננה פוגעת בכך שהנושאים שאותה מפלגה מתיימרת לייצג מיוצגים על-ידי חברי כנסת - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
חבר הכנסת הופמן, איך אתה מתמודד - - -
עפו אגבאריה
מי פגע במשילות, מפלגת הירוקים? מפלגה קטנה או מפלגה גדולה? כל הפילוגים שהיו לא היו ממפלגות קטנות.
קריאות
- - -
ג'מאל זחאלקה
גברתי, כל מה שהוא אמר זה נגד העלאת אחוז החסימה. אתה נותן לנו תחמושת.
מיכל רוזין
אתה נותן דוגמאות שהן הפוכות לטיעונים שלך.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
חלק ניכר מאתנו דנים בדיון הזה מחודשי הקיץ החמים אל חודשי החורף. אני שומעת את עצמנו שוב ושוב על אותו דבר, אבל אני עדיין חושבת שצריך לאפשר לחבר הכנסת הופמן לסיים את הטיעונים שלו באופן מכובד.
רונן הופמן
את הטיעונים הללו גם הצגתי בעבר וכן הלאה. אני רוצה לומר משהו, ועכשיו זה עניין פוליטי, לאו דווקא קשור לשיטות פוליטיות וכן הלאה. אני אומר, וזה סוג של וידוי. ישבתי כאן בכל הדיונים, למעט אחד אולי, ובעיני הטענות של האופוזיציה, תסלחו לי – ממפלגת העבודה אני לא רואה פה אף אחד וחבל – יש בהן מידה לא מבוטלת של צביעות בעניין הזה, משום שהגדולים שבתומכי העלאת אחוז החסימה, הקולניים שבהם, הם אנשים שהיום יושבים באופוזיציה, ועד לפני שנה הם לא חשבו שהעלאת אחוז החסימה היא פגיעה בדמוקרטיה והיא ממדרת מיעוטים – הגדולים והקולניים בתומכי העלאת אחוז החסימה.
מיכל רוזין
זו ההוכחה שזה אינטרסנטי ולא אידיאולוגי ומהותי, מה שאתה אומר עכשיו. כל הדוגמאות שאתה נותן מצדיקות את מה - - -
רונן הופמן
ההוכחה שהם היום נגד העלאת אחוז החסימה היא בדיוק - - -
מיכל רוזין
תמיד במרצ היינו נגד, ולכן אני אומרת שזה בדיוק מוכיח את זה שזה אינטרסנטי.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
צריך רק לשים לב שיש מפלגות שתמיד התנגדו לזה, ויש גם מפלגות בקואליציה שמתנגדות לזה. זאת אומרת, גם בתוך המפלגה שלך. אני לוקחת אותך בתור דוגמה, עדי - - -
עדי קול
איך את יודעת?
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
כי אנחנו מנהלים את הדיון הזה כבר כמה חודשים, שום דבר פה לא הפיל אף אחד מהכיסא בהפתעה, לא הדברים שאמרת עכשיו, ולא הדברים שאחרים מאתנו אומרים.
עדי קול
אני אשמח להגיד עוד.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
אני חושבת שהטיעון הזה, רונן, הוא אולי טיעון פוליטי, אבל הוא לא טיעון ענייני.
רונן הופמן
הוא פוליטי ענייני. לי היתה ציפייה שהדיון בעניין אחוז החסימה יהיה דיון ענייני.
מיכל רוזין
הוא מאוד ענייני.
רונן הופמן
מה שקרה כאן - - -
מיכל רוזין
הוא מאוד ענייני, מה שאתה אומר עכשיו לא ענייני.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
אני חושבת, רונן, שלא התמודדת, ואני מבקשת, אם אתה מסכים' להתמודד עם האמירה של חבר הכנסת זחאלקה.
רונן הופמן
כל הבוקר התמודדתי אתו.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
לא שמעתי את השידור.
ג'מאל זחאלקה
אני רוצה להעלות טיעון ענייני, בבקשה. כל מה שאמר חבר הכנסת הופמן אני לוקח לטובתי. כל הטענות שלו הן נגד העלאת אחוז החסימה, אחת-אחת. הוא אמר "דיון ענייני". מה זה דיון ענייני? שיינתן חופש הצבעה לכל חברי הכנסת. יש היגיון בזה, קודם כול, כי זה דבר חשוב מאוד. דבר שני, כי הממשלה, כשנוח לה, אומרת: החוק הזה הוא לבחירות לכנסת, זה תלוי בכנסת ולממשלה אין עמדה.
אני מציע לחבר הכנסת הופמן, אם הוא רוצה להמשיך את קו המחשבה, אם יש יושרה בדבריו, להגיד שתהיה הצבעה עניינית של חברי הכנסת ולא תיכפה משמעת קואליציונית על חברי הכנסת, כל חבר כנסת יצביע במצפונו בצורה העניינית ביותר שיכולה להיות.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
חבר הכנסת זחאלקה, אני חושבת שחבר הכנסת הופמן כן רוצה להגיע עם הסכמה מקסימלית בכל הנושא של החוק הזה, וזאת המטרה של כל הדיונים שנעשו פה.
ג'מאל זחאלקה
כל מי שביש עתיד רוצה להצביע נגד החוק, שחבר הכנסת הופמן יפעל לאפשר לו. כל מי שרוצה להצביע עם החוק, בבקשה, ניתן לו.
רונן הופמן
אתה מוכן שכל מי שבאופוזיציה רוצה להצביע בעד, יצביע בעד?
ג'מאל זחאלקה
אין לי בעיה. יינתן חופש הצבעה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
את ענייני האופוזיציה-קואליציה נראה לי שנשמור לוועדה אחרת.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
חברת הכנסת עדי קול, את הבאה בתור, אבל אחמד מבקש לשאול שאלה.
אחמד טיבי
רונן, אני רוצה לשאול אותך שאלה. אמרת כשהירוקים נכנסו לכנסת, דעתם נשמעה, כי היה שם דב חנין שהוא מייצג את הטיקט הזה - - -
רונן הופמן
לא אמרתי שדעתם נשמעה, אמרתי שהנושאים - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
הנושאים שחשובים להם עולים פה לדיון.
רונן הופמן
אמרתי שאין צורך לרוץ במפלגה סקטוריאלית כל-כך צרה.
ג'מאל זחאלקה
אתה מייצג את שינקין. אתה הכי סקטוריאלי שיכול להיות, אתה מייצג חלק משינקין.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
חבר הכנסת זחאלקה, מספיק.
אחמד טיבי
נגיד ששלוש המפלגות שמייצגות את הציבור הערבי לא עוברות את אחוז החסימה, איך לדעתך הן ייוצגו בכנסת? מי ייצג אותן? מי ייצג את דעותיהן? אף מפלגה כמעט לא תעבור את אחוז החסימה אם זה 4%.
רונן הופמן
אני מיד אהפוך להיות יעד, ולא אכפת לי, כי אני אענה לך מה אני באמת חושב. אני חושב, שוב אני לא פרופסור לממשל, אבל אני מסתכל - - -
אחמד טיבי
אתה חבר כנסת ממפלגה חשובה.
רונן הופמן
- - - אני מסתכל על המערכת הפוליטית ואני אומר לך שדעתי – זאת דעתי האישית, כי שאלת – גאלב מג'אדלה ממפלגת העבודה ונוואף מסאלחה במפלגת העבודה וחברי כנסת ערבים נוספים דאגו ובאמת יצגו את הציבור הערבי. אין לי שום דבר נגד ההתאגדות - - -
אחמד טיבי
האם אתה שם לב לחיוך שעל פני - -
מיכל רוזין
אתה מרים לו להנחתות, חבל על הזמן.
אחמד טיבי
- - או לחיוך שעל פניו של זחאלקה או של עפו אגבאריה?
רונן הופמן
האם אני מכתיב לכם אם כן להתמודד או לא להתמודד והאם לעבור או לא לעבור את - - -
ג'מאל זחאלקה
ראית את הגשש? "הצחקתני."
עפו אגבאריה
- - -
סיגל קוגוט
חבר הכנסת הופמן, אתה לא מכתיב להם, אבל אתה צריך לייצר מערכת שהם יוכלו להיות מיוצגים בכנסת. חשבתי שההנחה שלך היא שהם אכן יהיו מיוצגים בכנסת.
רונן הופמן
הם יהיו מיוצגים.
אחמד טיבי
ענית, אני מסתפק בתשובה שלך. יש תקשורת כאן. תודה רבה. חשבתי שזאת תהיה התשובה, אגב, כי אין תשובה אחרת.
רונן הופמן
יש תשובה אחרת.
אחמד טיבי
אין תשובה אחרת לשאלה ששאלתי על סמך התיזה שלך.
רונן הופמן
עכשיו אני אשאל אותך שאלה. אתה בעצמך אמרת, חבר הכנסת טיבי, שהעלאת אחוז החסימה תוביל לזה שהמפלגות הערביות ביחד יהיו 15 או 17 מנדטים, ושאתה תומך בזה.
מיכל רוזין
אתה וש"ס יכולים ללכת יחד לכנסת כי אתם יהודים? מה זו הגזענות הזאת?
רונן הופמן
איזה גזענות?
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
זו לא גזענות.
מיכל רוזין
זו גזענות, כי הוא אומר שבגלל שהם ערבים לכולם יש אותם אינטרסים, אותה אידיאולוגיה, אותו מצע, והם צריכים ללכת יחד לכנסת.
רונן הופמן
מה הקשר לגזענות?
מיכל רוזין
זה בדיוק זה. אתה אומר שכל המפלגות הערביות צריכות להתאחד. מי אתה שתחליט?
רונן הופמן
לא אמרתי שכל המפלגות הערביות צריכות להתאחד.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
הוא רק ציטט את חבר הכנסת טיבי שאמר את זה באחד הדיונים – אני זוכרת את זה, חבר הכנסת טיבי – שאפשר להגיע ל-17-15 מנדטים של ציבור ערבי.
אחמד טיבי
זה נכון.
עדי קול
זה רק חיבור וחיסור.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
זה לא רק חיבור וחיסור.
ג'מאל זחאלקה
גברתי היושבת-ראש, ניסינו לשכנע את הימין למשוך את החוק - -
מיכל רוזין
זה דווקא חיסור, לא חיבור.
ג'מאל זחאלקה
- - ואיימנו עליו שנכניס לכנסת 15 חברי כנסת.
אחמד טיבי
וזה לא השפיע.
ג'מאל זחאלקה
זה לא השפיע. האיום הזה לא עבד, הלכנו לחפש משהו אחר. נביא 17.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
בואו נדבר על דברים ענייניים ולא על איומים, אז נצליח בכל זאת לשנות משהו. עדי.
עדי קול
קודם כול, אני מצטערת שהדוגמה שהבאת והאופציה היא מפלגת העבודה. כמובן גם מפלגת יש עתיד תהיה כתובת עבור האוכלוסייה הערבית.
ג'מאל זחאלקה
ממש. אני מבקש בלי בדיחות גרועות.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
חבר הכנסת זחאלקה, מה יהיה בסוף עם כל הקריאות הקצרות שאתה אומר?
עפו אגבאריה
- - - עמדות בתוך יש עתיד.
עדי קול
חבל שאתם לא רואים את זה.
ג'מאל זחאלקה
אפשר לבקש פה בלי בדיחות גרועות?
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
בואו. עדי.
עדי קול
אני מאוד מצטערת שלא רואים בנו כתובת. אני רוצה להסיט רגע את הדיון – לא הייתי פה בדיונים האחרונים מבחירה ובמודע, כי אני תוהה מה באמת נעשה כאן בחודשים האחרונים. אני יודעת שנפגשתם וישבתם שלוש פעמים בשבוע ואמרתם את אותם דברים שנאמרים כאן, שנאמרו בנובמבר, בדצמבר ובחודשים האחרונים - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
גם ביולי.
עדי קול
- - ואני חייבת להגיד שזאת בעיני בעיה קשה מאוד של משילות שהכנסת, לא באמת יש לה תפקיד בחקיקת החוק הזה. כולנו כאן בזכותו של יהונתן ליס שהצהיר על הדיון הזה בעמוד הראשון של הארץ, אבל האם אנחנו יודעים על איזה אחוז חסימה אנחנו בכלל מדברים? האם הוסכם על 4%, האם על 3.5%, האם על 3.25%, 3.14%, שזה דרך אגב פאי, וזה יכול להיות מעניין, כי באמת אין שום הסכמה - - -
עמר בר-לב
זה אין סופי אחרי הנקודה.
עדי קול
כן, אני רק אומרת שאף אחד לא הסביר עובדתית את המספרים האחרים, אז אני אומרת: אם כבר, אז בואו נלך על פאי, יש גם "יום הפאי הבין-לאומי" - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
גברתי היועצת המשפטית, האם את יודעת על משהו שאולי חברת הכנסת עדי קול לא יודעת?
עדי קול
אני חברת כנסת, חברת הוועדה, ואני אומרת: שוב פתחנו דיון כשעובדה היחידה שיש לנו לגבי מה הנושא לדיון היא מהעיתונים. אני חושבת שאם הממשלה מחוקקת זו פגיעה מאוד-מאוד קשה במשילות. המשטר הדמוקרטי דיבר על הפרדת רשויות ברורה – הכנסת היא המחוקקת ולא הממשלה, ועכשיו במשך חודשים, אתם יושבים כאן, מנהלים דיונים ואומרים את אותם טיעונים, כאשר בסך הכול כולנו מחכים שהממשלה תחליט מהו אחוז החסימה. אז אני באמת שואלת - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
עמי, אתה רוצה לענות על זה בבקשה?
עמי ברקוביץ
ההצעה היא הצעת חוק פרטית, המציע יושב לשמאלך.
עדי קול
כאמור, כמו שאתה רואה, אנחנו לא מצביעים עליה. אנחנו מחכים למשהו.
עמי ברקוביץ
לא. לא. לא.
סיגל קוגוט
חברת הכנסת קול, הדיונים עד עכשיו לא היו על אחוז החסימה - -
עדי קול
למעלה זה ברמה הפוליטית.
סיגל קוגוט
- - בכל נושא היה דיון והוחלט שההצבעות נעשות בסוף, כי חברי הכנסת גם רוצים להגיש הסתייגויות. הדיונים דווקא היו דיונים ממצים בכל הנושאים עד עכשיו.
עדי קול
ולא הוצבע. החשש שלי שלא הצבענו הוא כמו שאורית אמרה: אנחנו עוד רוצים לפתוח נושאים שלא סגרנו, כיוון שבסוף ההחלטות לא יהיו על-ידי הוועדה. לכן אני אומרת: אני מודה שלא באתי כי הרגשתי שאין לי יכולת להשפיע. אני שואלת אם לגבי הדברים האלה יש לנו יכולת להשפיע. אם לא, אז מה אנחנו עושים כאן?
סיגל קוגוט
למה שלא תהיה לך יכולת להשפיע?
עדי קול
שוב, כי אני מבינה שהמספר 4% או 3.5% - - -
מיכל רוזין
בסוף יקראו לאצבעות של הקואליציה, ירימו יד, שלום.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
או של האופוזיציה.
עדי קול
מה המספר?
מיכל רוזין
סליחה, בידיים יש לכם רוב, מה לעשות.
עדי קול
אני רוצה להגיד בריש גלי: אני לא יודעת על מה הנושא. התחלנו עם 6%, אחרי זה עברנו ל-4% והיום זה 3.5%. אני יכולה להגיד שהתנגדתי - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
3.25%, למיטב ידיעתי.
עדי קול
לא, כתוב "3.5%". שולי, תסתכלי הטקסט נמצא אצלך והוא אומר 3.5%. 3.25% זה בתקשורת.
אורית סטרוק
זה לא חשוב, חשוב מה כתוב בעיתון.
עדי קול
זה בדיוק מה שאני אומרת. אני לא יודעת להגיד לכם היום אם אני מתנגדת להעלאת אחוז החסימה, כי אני לא יודעת לכמה אנחנו מעלים אותו. על מה כולם דנים פה? על מה?
רונן הופמן
לכמה את מציעה להעלות?
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
מה את מציעה, עדי? עדי, הרי היו כאן דיונים מקדמיים שבמסגרתם הוצגו פה הרבה-הרבה אפשרויות. חלק מהאנשים הציעו לא להעלות בכלל.
עפו אגבאריה
אני חושב שגם עדי מציעה לא להעלות.
עדי קול
אני מצטרפת לעמדתה של היועצת המשפטית לוועדה שאמרה שאנחנו לא צריכים - - -
סיגל קוגוט
זה הדיון. השאלה שאת שואלת את המציעים, איך בחרתם את המספר שבחרתם.
עדי קול
שאלתי כבר עשרות פעמים ולא קיבלתי תשובה.
סיגל קוגוט
זה ראוי לתשובה כמובן, אבל זאת השאלה שלך, נכון?
עמי ברקוביץ
שהמצביעים יגידו מה הם רוצים.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
אחד המציעים יושב כאן.
עדי קול
תרשו לי, אני רוצה לסיים. אני מבינה שלא הבהרתי את דברי, כי אולי הציניות שלי לא מספיק עוברת בין הדברים. כבר שאלנו: למה 6%?
סיגל קוגוט
לא היה 6% אף פעם.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
לא היה 6%. היה 4% - - -
ג'מאל זחאלקה
6% במצע של יש עתיד.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
היא מכירה את המצע של יש עתיד.
ג'מאל זחאלקה
זה ה-6 שלה.
עמי ברקוביץ
יש גם הסכם קואליציוני בין יש עתיד לבין - - -
סיגל קוגוט
זה לא בטקסטים שלנו.
עדי קול
שאלתי לגבי 6%, שאלנו לגבי 4%, עכשיו אנחנו שואלים לגבי 3.5%. אני שואלת כדי לגבש עמדה. מה המספר על השולחן? אני רוצה לדעת מה המספר שאנחנו צריכים לגבש עמדה לגביו. שוב, אמרתי כבר פעם, אני מאוד-מאוד מוטרדת מהעלאת אחוז החסימה ואני לא חושבת שזה יסדיר את בעיית המשילות שלנו, אני לא חושבת שזה הצעד שאנחנו צריכים לעשות. אני כמובן אצביע עם הקואליציה, אבל אני רוצה - - -
עפו אגבאריה
תבקשי חופש הצבעה. אתה תבקש גם חופש הצבעה. אם אתה באמת כזה דמוקרט ואתה רוצה - - -
ג'מאל זחאלקה
בעניין כזה, אני חושב, שיש מקום לחופש הצבעה. יש גם היגיון.
קריאות
- - -
עפו אגבאריה
אז נראה מה הפנים האמיתיות - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
תחסכו לי את ההקדמות של חברת הכנסת. רונן, האם אתה רוצה לענות לעדי מה המספר? בעצם יש הצעה שלך, שהיא 4%, ויש הצעה של דודו, שהיא 3.5%.
עדי קול
יש הצעה של הוועדה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
לא. לא היתה הצעה של הוועדה.
מיכל רוזין
יש. ליברמן ונתניהו סיכמו על 3.25%.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
יש התנגדות של שרת המשפטים - - -
עדי קול
גרסה ג'.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
יש התנגדות של שרת המשפטים או שזה גם רק תקשורתי?
סיגל קוגוט
גרסה ג' אומרת שאפשר לעשות את זה מדורג, אבל לא אמרנו מה האחוזים. זה דבר שהוועדה צריכה להחליט עליו.
עדי קול
יש גרסה ג' - - -
סיגל קוגוט
השאלה הראשונית שלך איך בחרו את המספר, באמת צריך להציע לך את התשובה.
עדי קול
קיבלתי תשובה לשאלה איך בחרו את המספר.
סיגל קוגוט
איך קיבלת תשובה?
עדי קול
- - - לא מצאתי שום מחקר, שום הסבר, למספר הספציפי, ואני חושבת ששאלנו שוב ושוב. בעיני אין תשובה לגבי המספר. אין תשובה לגבי המספר, יש הרבה גרסאות - -
עמי ברקוביץ
יש מספר?
עדי קול
- - ואני רוצה לדעת מה המספר.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
שני המציעים הציעו שני מספרים, רונן הציע 4% ודודו הציע 3.5%. אלה המספרים.
עדי קול
מאיפה הגיע 3.25%?
רונן הופמן
אני יכול לומר שההצעה שלי היתה ונותרה 4%.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
ההצעה שלך 4% וההצעה של דודו רותם היתה 3.5%.
רונן הופמן
היא מבוססת על הדברים שהצגתי לא רק היום.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
אני רק מזכירה שכל הפרופסורים המלומדים שדיברו בפנינו, דיברו על מגוון רחב יותר של מספרים. זאת אומרת היו כאלה שדיברו על יותר והיו כאלה שדיברו על פחות, דיברו על 2.5%.
אורית סטרוק
זה העניין. עדי אומרת שיש פה זילות של חברי הכנסת. אנחנו יושבים שעות על גבי שעות, סיגל בעצמה אמרה את זה באנדרסטייטמנט בעדינות שבנושאים אחרים שלא קשורים לאחוז החסימה באמת יכולנו לדון, לחשוב ולעצב את מה שנראה לנו, ובנושא הזה אנחנו עושים פה הצגת תכלית.
עדי קול
אורית, אני לא בטוחה. יכולנו לדון ולחשוב, לא הצבענו. אני לא בטוחה שגם בהצבעה - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
כן עשינו שינוים בלשון ההצעות. עדי, בנושאים האחרים שאינם אחוז החסימה, לדיוני הוועדה היתה משמעות עובדתית בשינוי של החוק.
עדי קול
השאלה על מה נצביע. אני עדיין לא יודעת אם בסוף תקבלי נוסח ותגידי: כל מה שדנו זה אחד, הוסכם במקום אחר.
אורית סטרוק
לא. עדי, את לא מבינה. תביני שכל הסעיפים האחרים שמסביב לסוגיית אחוז החסימה זה כל מיני קישוטים יפים, אבל כולם יודעים בסוף בשביל מה כלה נכנסת לחופה. כל החוק הזה נועד - - -
עדי קול
אני עוד לא הבנתי את הסיפור הזה של הכלה והחופה.
אורית סטרוק
לא משנה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
אחר-כך בשקט.
מיכל רוזין
נעשה לך שיעור...
אורית סטרוק
כל החוק הזה נועד כדי להעלות את אחוז החסימה, ובדיוק כמו שאמר חברך לסיעה, רונן הופמן, זה נועד לאפשר למפלגות הגדולות להעיף הצידה את הקטנות, לציבורים שבמרכז המפה הפוליטית למחוק את אלה שבצד, כי חשובה להם ריקי כהן מחדרה למשל ולא חשובה להם בתיה כהן מחברון למשל, או לא זוכרת איך חבר הכנסת טיבי קרא לזאת מטייבה.
אחמד טיבי
פטמה עבדאללה ...
אורית סטרוק
בסדר. רוצים להעיף אותם הצידה, הן לא חשובות בעיניהם, הם רוצים למחוק אותן, והדבר הזה נעשה למעלה בממשלה. סיגל אמרה את זה באנדרסטייטמנט. אנחנו פה בסך-הכול מדברים. זה פרלמנט, אז אפשר לדבר.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
למיטב הבנתי הממשלה עוד לא דנה באחוז החסימה.
עדי קול
רגע, יש עוד שני משפטים. אני רואה ברביזיה של אלעזר, שהוא מנסה לתקן סעיף שכתוב בו "שלושה ורבע", שלא ראיתי, והוא בכלל מציע "שלושה". יש עוד ארבעה מספרים חדשים על השולחן.
סיגל קוגוט
הוא הגיש לנו היום נייר, הוא צריך לנמק אותו כמובן.
עדי קול
הוא אומר שהוא רוצה לשנות את הסעיף הקטן שאומר "3.25%", אבל איפה ה-3.25% הזה? הוא אומר: הסתייגותי בסעיף 81 לחוק הבחירות לכנסת, בסעיף קטן (א), במקום המילים 3.25% - - -. מה הוא רוצה? מה רוצים? מה המספר?
סיגל קוגוט
תשאלי אותו. את יודעת שזה לא על השולחן עכשיו, 3.25%.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
עדי, אני רק אסיים אתך בשאלה לפני שאחמד ידבר. האם את רוצה אולי להציע מספר שייראה יותר נכון למה שאת חושבת שהמטרה של החוק, או לא להציע בכלל שינוי, או אפילו להוריד את אחוז החסימה כמו שהעלה פה אחד הדוברים בפעמים הקודמות?
אחמד טיבי
אני.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
אם את רוצה להציע משהו עכשיו, מצוין. אם לא, בהמשך, אם תרצי.
ג'מאל זחאלקה
אני מציע שורש של 2.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
חבר הכנסת זחאלקה, זה קשה למי שאינו מתמטיקאי.
מיכל רוזין
בדיוק. איך נחשב ...
ג'מאל זחאלקה
אי-אפשר.
עדי קול
אני רוצה להגיד באופן רשמי שזה חסר טעם להציע מספר כשאין שום השפעה להצעות של הוועדה. אחרת, הייתי שמחה להציע. שוב, יש מספרים יצירתיים כאלה ואחרים.
מיכל רוזין
2.85% ...
ג'מאל זחאלקה
לא, שורש של 2 זה מספר שאי-אפשר להשיג אותו, עד שמגיעים אליו יהיה אחוז חסימה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
רק מתמטיקאים יודעים את זה.
עדי קול
זה מחזק את הטענה שלי ואת העובדה שבדיונים האחרונים לא ניתן צידוק לאף אחד מהמספרים, ואין שום מספר שמישהו אמר שיעשה בוודאות את הצעד שכולם אומרים כאן – הגברת המשילות.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
תודה, עדי. אחמד, בבקשה.
אחמד טיבי
יש כישלון טכנולוגי במקרן. תדלגי עלי.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
אנחנו מדלגים עליך. מיכל, בבקשה.
מיכל רוזין
בוקר טוב. אתמול בשמונה בבוקר התייצבתי בפני כיתה ח' באחת מחטיבות הביניים בפתח-תקווה – ילדים מאוד חכמים, כיתת מופ"ת. הסברתי להם על המערכת הפוליטית, לא דיברתי אתם מפלגתית או אידיאולוגית. דיברתי על המערכת הפוליטית, מה זה להיות חבר כנסת, על הכנסת, קואליציה-אופוזיציה. הסברתי להם קצת איך מחלקים את המנדטים ועל אחוז החסימה וכדומה. והילדים החכמים האלה בכיתה ח' אמרו לי: אבל למה לחסום? למה שלא כולם יגיעו לכנסת, יביעו את העמדות שלהם וייוצגו? מה שהם מבינים, אנחנו עוד לא מבינים.

עדי, לשאלתך, לאורך כל הישיבות ניתן צידוק הפוך. לצערי הרב זה לא הצליח לשכנע את חברי רונן הופמן. כל העובדות, כל ההוכחות, כל ההסברים לא הצליחו לשנות את עמדתו לצערי הרב. אני גם מזכירה שלא התנגדתי רק לעניין של העלאת אחוז החסימה, התנגדתי גם לנושא של השינוי באי-אמון. אני באמת חושבת בצורה עקבית ולא אינטרסנטית, רונן.
עדי קול
את מתנגדת סדרתית, זה טוב.
מיכל רוזין
לא. אני תומכת בדברים שצריך לתמוך - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
אני חושבת שהיא מתנגדת עניינית. כך הייתי מגדירה.
מיכל רוזין
- - אני מתנגדת עניינית. אני רוצה להגיד לך, עדי, כשכתבתי את התיזה שלי לתואר השני, והוא היה נגד חוק הבחירה הישירה, כל המדינה עוד חגגה על החוק וחשבה שזה הדבר הנפלא ביותר שקרה לדמוקרטיה הישראלית, ואפילו המנחה שלי היה נגד עמדתי, רק שעד שסיימתי את התיזה – לקח לי הרבה זמן – כולם כבר הגיעו לעמדה שלי. לא שזה אומר שתמיד העמדה שלי צודקת, אבל בדרך כלל.
לגבי אחוז החסימה, ועל זה אנחנו מדברים פה היום - - -
ג'מאל זחאלקה
לא הבנו למה המסטר שלך נמשך – גם שלי נמשך – בגלל מחלוקת עם המנחה או בגלל העצלנות שלך?
מיכל רוזין
לא. אתה יודע, כנשים – זה כבר דיון אחר, לוועדה אחרת – בשנים שבהן אנחנו מפתחות קריירה, עושות תארים, אנחנו גם צריכות לגדל ילדים, משפחה. אנחנו עושות הרבה דברים ביחד, אתם לא מכירים את זה - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
ומצליחות.
מיכל רוזין
בדיוק. הוא שאל שאלת הבהרה.

אנחנו מדברים על עניין אחוז החסימה, וכל טיעון שעלה פה – עוד לפני שאנחנו מדברים על מספרים, על אחוזים, עדי, וזה חשוב ​– כל טיעון ענייני שעלה פה, עוד לפני האחוזים, שדיבר האם ריבוי מפלגות בתוך הקואליציה מייצג את הממשלה או לא, אני חושבת שהוכח כמעט ללא ספק, לפחות מבחינת כל ההיסטוריה הישראלית של 65 שנה שזה חיזק את הקואליציה ואת יכולת המשילות. כאשר דיברו על מפלגות בינוניות מול מפלגות קטנות בתהליך המשא-ומתן שוב הוכח שכאשר היו פחות מפלגות שהיו מעורבות במשא-ומתן הקואליציוני, זה לקח יותר זמן, והיתה להן יכולת סחיטה יותר גבוהה, כמו למשל המפלגה שלך בבחירות האחרונות, כשהרבה זמן לא היה לנו משא-ומתן קשה כזה להרכבת ממשלה. תביא לפה את בנימין נתניהו והוא יסכים אתי מילה במילה, והוא לא נוהג להסכים אתי.
רונן הופמן
איך משא-ומתן קואליציוני קשה קשור לסחטנות?
מיכל רוזין
ודאי שזה קשור, כי יכולת הסחיטה של מפלגות בינוניות היא רבה יותר גדולה מאשר אם יש יותר מפלגות שנכנסות לתוך קואליציה, וגם היכולת בהמשך - - -
אורית סטרוק
לא יכולת סחיטה, זו יכולת ההתמקחות.
מיכל רוזין
יכולת התמקחות, בסדר. נדבר יפה.
רונן הופמן
ככל שמפלגה גדולה יותר, יש לה כוח פוליטי רב יותר.
מיכל רוזין
מפלגת השלטון, בזה אני מסכימה אתך, לא המפלגות שמרכיבות את הקואליציה. דווקא למפלגות בינוניות יש יכולת מיקוח יותר רבה מאשר מפלגות קטנות וגם לאורך כל תקופת כהונת הממשלה יש להן יותר יכולת. כל מפלגה בתוך הקואליציה יכולה להפר את האיזון, לפרק את הממשלה וללכת לבחירות, כשזה לא כך כאשר יש יותר מפלגות קטנות. אני רואה את זה כעובדה. אתה יכול להגיד שעדיין לא מוצא חן בעיניך כיצד נראית הדמוקרטיה הישראלית ושאנחנו צריכים לשנות אותה, אבל יש כאן עובדה מתמטית. סלח לי, עדיין גם מדע המדינה הוא מדע, וזו עובדה שהוכחה גם אמפירית.

לגבי ויסות של הציבור והנושא של הייצוג, אני חושבת שזו נקודה חשובה מאוד. עדי, צר לי לומר לך, זה לא שהם לא רואים בכם כתובת, אתם לא ראיתם בהם כתובת, כי בהבדל משאר המפלגות שיש בהן פריימריז וצריכים להתמודד, קשה להיכנס ויש חסמים, את צודקת, לנשים, ערבים וכדומה, אצלכם הרכיבו רשימה, אז יכלו להכניס ערבי. הכניסו כל מיני, ערבי לא חשבו להכניס, אז זה לא שהם לא רואים בכם כתובת, אתם לא ראיתם בהם כתובת. וזה לא מפתיע, חבר הכנסת הופמן, חלק מהם יראו כתובת במרצ, חלק מהם יראו כתובת אולי ביש עתיד ואולי אפילו בבית היהודי, חלק לצערי גם מצביעים לליברמן וש"ס, נפלאות דרכי הבוחרים, אבל בסופו של דבר יהיו הרבה שלא ימצאו את עצמם במקום הזה ולא יוכלו להיות שם, כי גם במפלגות סופרמרקט, הדוגמאות שהבאת הן בדיוק הדוגמאות שמוכיחות ההפך, כי יוסי ביילין לא היה יכול להישאר דקה במפלגת העבודה.
רונן הופמן
מה דקה? הוא היה שם עשרות שנים.
מיכל רוזין
הוא היה שנים, כמו שאתה אומר, עד שהוא התקרב בדעתו למרצ, ולכן הוא עבר למרצ. אותו דבר פורז שהיה אצלנו – אל תלמד אותי את ההיסטוריה, כי הייתי בכל הדיונים הכי פנימיים בעניין הזה, בשני המקרים – כאשר פורז לא היה יכול, פשוט הוא לא היה יכול לתמוך בעמדות הכלכליות של מרצ והיה חייב לתמוך בנתניהו, כי אלה היו עמדותיו הכלכליות, הוא פרש ממרצ והוא הקים מפלגה אחרת. היכולת שלו לעשות את זה, היכולת שלו לייצג פלג בוחרים שאחרת לא היה מיוצג, בעיני זה הדבר היפה בדמוקרטיה הישראלית. זה מה שיפה בייצוג. הדוגמאות שהבאת מוכיחות בדיוק ההפך.

לא סתם זה 3.25%, עדי – עכשיו אני מגיעה למספרים – תעשי חשבון שה-3.25% מוציא מהכנסת מפלגות שהן עד 3 מנדטים פלוס, כלומר, הוא מחייב להיות 4 מנדטים ומעלה, וזה לא סתם. יש פה בוודאות ניסיון לצמצם מפלגות שהן אידיאולוגיות יותר בתפיסה שלהן, לצמצם את המפלגות הערביות. וכן, הופמן, סליחה שזה פוגע בך, אבל בעיני זה כן גזעני להגיד, ואתה חייב להבין את זה - - -
רונן הופמן
ברור שזה פוגע בי, כי אין פה שמץ של גזענות.
מיכל רוזין
אני לא אומרת שאתה גזען, אני אומרת שהטענה היא גזענית. בוא נפריד. אבא שלי תמיד לימד אותי: אל תגידי שקרן, תגידי: אתה משקר. זה שני דברים שונים. זה עדות אופי וזה מעשה.
אני לא אומרת שאתה גזען חס וחלילה, ולכן אני מדברת אליך ואומרת לך: תבין שהטענה שלך היא גזענית, כי כאשר אתה אומר להם שאתם כולכם יכולים להיות מפלגה אחת, אתם יכולים להציג לציבור הערבי – בואו, יש לכם כתובת, זה חוטא לאמת, ולא סתם הבאתי את הדוגמה שלכם ושל ש"ס, כי זה בדיו העניין. זה שאני יהודי, אפילו אם אני יהודי מסורתי, אפילו אם אני יהודי דתי, זה לא אומר שאני מצביע אוטומטית לבית היהודי, לש"ס או למרצ.
רונן הופמן
אני אומר את זה גם לקדימה. קדימה גם לא יעברו את אחוז החסימה. למה שם זה לא גזעני?
מיכל רוזין
שנייה, אני אגיד לך. ה-3.25% הוא - - -
רונן הופמן
אני לא מבין. הרי הייצוגיות היא חוצת מפלגות.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
מיכל, אני מזכירה לך שהוא רוצה 4%.
רונן הופמן
אני באמת שואל.
עדי קול
היא אומרת ש-3.25% ו-4% זה אותו דבר, אם הבנתי נכון.
מיכל רוזין
לא בדיוק. א', אני חושבת שנכון שייפלו מפלגות כמו קדימה, ולאף אחד כנראה זה לא מפריע - - -
רונן הופמן
למה לאף אחד זה לא מפריע?
מיכל רוזין
רגע. בעיקר זה מכוון בדיוק למפלגות הערביות. ואנחנו רואים את זה לפי המתמטיקה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
מיכל, אני חושבת שהאמירה שלך הראשונית יותר מדויקת. זה מכוון נגד מפלגות אידיאולוגיות. לא הייתי שמה שם - - -
מיכל רוזין
אני רואה את זה כך. תרשי לי, זו עמדתי.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
סליחה.
מיכל רוזין
אל תתקנו אותי. זו העמדה שלי. היא עמדה מורכבת, יש בה הרבה סעיפים, זה אחד מהם. אני חושבת שאי-אפשר להתעלם - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
אני חושבת שזה פוגע בחוזק העמדה, זה הכול.
מיכל רוזין
יכול להיות. אני חושבת שאי-אפשר להתעלם מזה. אי-אפשר להתעלם מזה. זה לא סתם. בסוף אנחנו מדברים על מפלגות, אנחנו מדברים על אנשים ואנחנו מדברים על עמדות.

טענת פה במהלך הישיבות ואחד הדברים שאמרת: אני לא רוצה שייכנסו כל מיני מפלגות נישה קטנות לכנסת, הן יכולות למצוא את עצמן במפלגות גדולות. העובדה היא שהדמוקרטיה הישראלית והייצוג כפי שהוא היום ולאורך השנים לא הביא לכך שנבחרו לכנסת מפלגות נישתיות צרות וקטנות. אני לא אתייחס, אחר-כך אתה תגיד מי נישה ומי לא. לא יביאו את המפלגות האלה, עדיין יבוזבזו קולות על המפלגות האלה, גם אם אחוז החסימה יהיה 5%, כי עלה ירוק עדיין ירוצו והירוקים ירוצו ואולי תקום מפלגת נשים ואני לא יודעת מה. העובדה היא שהציבור הישראלי בסופו של דבר רוצה מפלגות שנותנות לו את מגוון היריעה, נותנות להם את כל האידיאולוגיה, וזה מה שהם בוחרים. תסמכו על הציבור הישראלי, תסמכו על הבוחר הישראלי. הדמוקרטיה שלנו לא מתפקדת טוב במקומות אחרים, יש לי רשימה ארוכה להגיד לכם במה היא לא מתפקדת טוב, אבל לא בנושא משילות ויציבות.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
תודה. תודה רבה, מיכל. אורית.
אורית סטרוק
אני חושבת שהסיפור של העלאת אחוז החסימה הוא צעד שנועד להרחיק ולהדיר מהכנסת קבוצות אידיאולוגיות. זה צעד מאוד מסוכן לחברה בישראל, משום שהבית הזה מהווה את המקום שבו הקבוצות האלה יכולות לבוא לידי ביטוי דמוקרטי. ברגע שהן לא תוכלנה להיכנס ולבוא לידי ביטוי דמוקרטי, רונן, אנחנו עלולים לקבל אותן בצורה אחרת, הרבה-הרבה פחות סימפתית לכולנו.

אני חושבת שיש פה צעד שעלול להכות קשה מאוד במבנה החברה בישראל. אני מסכימה במאה אחוז עם מיכל שהורדת הרף עד המספר הזה של 3.25% – מילא היו נשארים על 4% או היו הולכים ל-3% – המספר הזה של 3.25% הוא ממש לירות חץ ואחר-כך לסמן סביבו את המטרה. זה יותר מדי בוטה, זה יותר מדי דורסני, זה יותר מדי גועלי כלפי ציבורים מסוימים שמנסים להדיר אותם מפה.
כמו שאמרתי, הסיטואציה שאנחנו נמצאים בתוכה היא הזויה, היא זילות של הכנסת. אנחנו יושבים ומקיימים פה דיונים, מיכל אמרה דברי טעם כל-כך רבים וגם אחרים, וכל זה לא חשוב, כי בסוף יושבים כמה אנשים שרוצים להמשיך ולהחזיק ברסן השלטון ולא מעניין אותם מה קורה עם שאר הציבור שלא בדיוק מתאים לדעות שלהם.

עם זאת, מתוך עיון בחומרים שנשלחו אלינו במייל, אני חושבת שאנחנו צריכים לכל הפחות לדון בצורה רצינית ולנסות גם להביא לאותם בכירים שיושבים בחדר אחר לגמרי והם אלה שקובעים – לכל הפחות להביא את ההצעה שהובאה פה, הצעתו של פרופ' דיסקין, שבאיזה מקום היא ממזערת את הנזק, אם אני מבינה נכון. חבל שאני אסביר אותה, יותר טוב שהוא יסביר אותה. אם יש לנו אפשרות לכל הפחות להביא למזעור הנזק ושאדם במדינת ישראל שצריך ללכת לקלפי לא יעמוד בפני שוקת שבורה לגמרי ויאמר שאין לו טעם בכלל ללכת להצביע, כי אין לו למי, כי אין גוף והוא מפחד שאם הוא יצביע למפלגה מסוימת שלא תעבור את אחוז החסימה, הקול שלו ילך למפלגה שרחוקה ממנו ב-180 מעלות, הפוכה לחלוטין, יש לנו אפשרות אולי למזער את הנזק הזה ולהביא לדמוקרטיה קצת יותר שפויה, כי ההחלטה הזאת, כפי שהיא מונחת, בלי ההצעה של פרופ' דיסקין – נראית לי הרס הדמוקרטיה בישראל.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
תודה, אורית. פרופ', דיסקין, הגענו אליך. אני אשמח שתתייחס גם לנושא של אחוז החסימה ותנסה לענות לי האם נעשה איזה ניסיון שנשמע קצת נבואי או איזה בדיקה האם הצר שווה בנזק המלך. מה יקרה פה בעקבות העלאת אחוז החסימה? בעיקר נודה לך אם תציג אתה את ההצעה שלך כמכלול.
אברהם דיסקין
לגבי אחוז החסימה. דבר ראשון, ברור שאם אתה מציב חסם בדרך לייצוג בכנסת, ברור שאתה פוגע בייצוגיות. זה עניין שאי-אפשר לתפוס אותו בצורה אחרת. השאלה האם באמת זה מגביר את המשילות. יש כאלה שאומרים: אני אפגע קצת ביציגות, אבל אני אגביר את המשילות.
העלה פה קודם חבר הכנסת זחאלקה את הדוגמה של טורקיה. אם מעלים את אחוז החסימה ל-10% כמו בטורקיה, או ל-15%, אולי ל-25%, יכול להיות שזה מגביר את המשילות, כי אז יש מפלגת רוב, ואז אם מפלגת הרוב היא באמת מפלגה מלוכדת, היא לא צריכה לבוא במשא-ומתן עם שום גורם אחר. נניח שאז הגברת את המשילות. אנחנו לא מדברים על מצב מהסוג הזה, אנחנו מדברים על העלאת אחוז החסימה שלא ייצור מפלגת רוב. כאשר אין מפלגת רוב – הסברתי את זה כבר יותר מפעם אחת, וחבל לי לחזור על הדברים – ככל שמספר המפלגות קטן, כוח המשילות, גם יכולת ההרכבה של הממשלה וגם יכולת התחזוק של הממשלה קטן. אפשר להוכיח את זה גם מתמטית, דדוקטיבית, אפשר להוכיח את זה גם אמפירית.
אני אסתפק רק בדוגמה אחת שאני חוזר עליה מפני שקל לזכור אותה. אם יש מפלגה אחת שיש לה 59 מושבים בכנסת, מה היא מעדיפה, המפלגה הזאת, כשהיא מרכיבה קואליציה, שיתר 61 המושבים יתחלקו בין שתי מפלגות או בין 20 מפלגות? אני חושב שהתשובה מובנת מאליה וגם יכולת המשילות, יכולת ההרכבה והשרידות של הקואליציות קשורים בדוגמה הזאת, כשזאת הדוגמה שקורית תמיד. אני יכול להבין אין-סוף דוגמאות אמפיריות לעניין הזה.

לפני הבחירות שהיו בגרמניה, בנובמבר, הבאתי את הדוגמה של גרמניה. והנה, היו בחירות בגרמניה עם אחוז חסימה של 5%, השותף הטבעי לא הצליח לעבור, המפלגה הגדולה, למרות שהיא הצליחה כל-כך יפה בבחירות בעצם נשענת על מיעוט. לכן אני חושב שברור שכל העלאה באחוז החסימה, ברור שהיא פוגעת בייצוגיות – זה עניין של הגדרה. לפי דעתי כל עוד לא העלית את זה לדוגמה הטורקית זה גם פוגע במשילות. אם הייתי קובע את האחוז שאני רוצה, הייתי מוריד את אחוז החסימה. אמרתי את זה אין-ספור פעמים. זאת העמדה שלי.
בהנחה שאחוז החסימה יעלה, אני רוצה להסביר מה המצב. יושבת המנכ"לית של ועדת הבחירות לצדי, ובבחירות האחרונות יותר מ-7% מהקולות הכשרים ניתנו למפלגות שלא עברו את אחוז החסימה. הקולות האלה נזרקים לפח. בסיטואציה של מדינת ישראל שיש פחות או יותר מאזן בין הגושים, 65 מול 55, 61 מול 59 וכיוצא בזה, הקולות האלה שנזרקים לפח הופכים את התוצאה הפוליטית של הבחירות להגרלה פרועה, כי הם מתחלקים פעם בכיוון הזה ופעם בכיוון הזה. ההצעה שאני מציע פשוט לעשות שינוי קטנצ'יק בחישוב של העודפים, שימנע את ההגרלה הפרועה.
השינוי שאני מציע, שהוא עוד יותר תקף אם יועלה אחוז החסימה, אבל גם אם יורד אחוז החסימה אני בעד השינוי הזה, ודאי שהוא הכרחי אם יעלה אחוז החסימה, הוא כדלקמן: א', הסכם עודפים יכול להיות בין יותר משתי מפלגות. הרי בזמנו נקבע שזה שתי מפלגות, זה בכלל דבר שרירותי. הסכם עודפים יכול להיות בין שלוש מפלגות, בין ארבע מפלגות ובין כל המפלגות של גוש הימין או כל המפלגות של המרכז, או כל המפלגות של גוש השמאל, או כל המפלגות שקוראים להן "מפלגות ערביות", שאחת מהן היא לא בדיוק מפלגה ערבית, אבל נתמכת ביותר מ-90% בבוחרים ערבים. דבר ראשון להרחיב את הסכם העודפים ליותר משתי מפלגות.
דבר שני, מפלגות שלא עברו את אחוז החסימה, הקול שלהן לא נזרק לפח אם אחת או יותר בברית העודפים כן עברו את אחוז החסימה. מה שקורה שהקולות האלה, שפעם היו נזרקים לפח, ואני מקווה שלא ייזרקו לפח, פשוט יתחלקו בין המפלגות באותו גוש, שעברו את אחוז החסימה.
אני אביא רק דוגמה אחת, אם למשל בבחירות של 92' נניח כל הימין היה עושה הסכם עודפים וכל השמאל היה עושה הסכם עודפים. המון קולות הלכו לפח, מה שקרה בפועל שמפלגות הימין קיבלו באותה נקודת זמן רוב קטנצ'יק ומפלגות השמאל, בגלל קולות שבוזבזו, קיבלו 61 מושבים, והיתר היסטוריה. לא חשוב אם אנחנו בעד אוסלו או נגד אוסלו, בעד רבין או נגד רבין – עבדתי עם רבין, הערכתי אותו, זה לא קשור לעניין – אם ההסדר הזה היה נהוג אז, לא היתה קמה ממשלת מיעוט וכל מה שנבע מזה, לרבות ענייני מיצובישי וכל מיני דברים כאלה.
מה שאני מציע שקולות של מפלגות שלא עברו את אחוז החסימה, אבל בברית שלהן, שכוללת יותר משתי מפלגות יש מפלגות שעברו את אחוז החסימה – זה גם ידחוף את הסכמי העודפים בכיוון של אידיאולוגיה - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
אידיאולוגיים וענייניים.
אברהם דיסקין
כיום השיקול של הסכם עודפים הוא בראש ובראשונה אריתמטי. ברור שמפלגה קטנה, לא כדאי לה לעשות הסכם עודפים עם מפלגה גדולה, כי היא תאבד את כל העודף שלה, גדול ככל שיהיה. היה רצח פוליטי על הנושא הזה, של חמד אבו רביע. נדמה לי שהרוצחים שוחררו לא מכבר מבית הסוהר. בגלל חוסר הבנה של העניין הזה, השיקול הוא רק אריתמטי, אז לכל הפחות הוא ידחוף את האנשים בכיוון שאתה עושה ברית עם אנשים שאתה קרוב אליהם.
אני גם מציע שהשיטה של החישוב תישאר מה שקוראים לו בשם "באדר-עופר". האמת היא שבאופן אישי יש לי בעיות עם השיטה הזאת. יש לה יתרונות ויש לה חסרונות, אבל אני חייב להגיד שהשיטה הזאת היא השיטה המקובלת ברוב המדינות שיש בהן בחירות יחסיות. לא נהוגה השיטה של העודף הגדול ביותר. אני מציע להשאיר את הדבר הזה על כנו, כדי שבתוך כל ברית עודפים כזאת וגם בכנסת כולה יזכו המפלגות הגדולות.
אם תרשי לי, אני רוצה להעלות טיעון נגדי. הטיעון הנגדי שבוודאי יעלו אנשים, הם יגידו: רגע, בזה שאתה עושה מן הסדר כזה, אתה מעודד להצביע למפלגות קטנות. דבר ראשון, אני רוצה שאנשים יצביעו הצבעה כנה, אבל לגופו של עניין, לי ידוע במדינת ישראל רק על מקרה אחד ששיקול של הסדר עודפים באמת השפיע על התנהגות של בוחרים. דרך אגב הוא קשור ברצ, עדיין לא במרצ. אתה רץ במחנה אחד גדול. אמפירית זה באמת השפיע. זה לא משפיע, העניין של הסכמי עודפים לא משפיע על בוחרים. דבר שני, קל וחומר אם תעלה את אחוז החסימה - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
הציבור הישראלי הוא הרבה יותר מתקדם מאתנו. החברה בישראל היא חברה שמצביעה הצבעת אמת.
מיכל רוזין
היא גם עושה שיקולים אם הקול ילך לאיבוד או לא.
אברהם דיסקין
ב', ודאי שהדבר הזה לא נכון גם אם תעלה את אחוז החסימה. ג', אם אתה באמת רוצה להרוג מישהו במחנה שלך ואתה מפלגה גדולה, ונניח שזה כן היה משפיע, אתה אומר להם: אדוני או גברתי, אתכם אני לא מוכן לקבל בברית. תדעו לכם, המפלגה הזאת לא הולכת לעבור את אחוז החסימה ואני לא מסכים להיכנס אתה לברית. זאת אומרת, גם השיקול היחיד שאפשר להעלות כנגד מה שאני מציע הוא שיקול שאין לו ידיים ורגליים. לכן הסידור הזה הוא סידור הכרחי. גם אם יורד אחוז החסימה, כמו שאני תומך, וודאי שהוא הכרחי אם יועלה אחוז החסימה, כי אחרת אתה הופך את תוצאות הבחירות להגרלה פרועה שבינה לבין רצון הבוחרים אין ולא כלום, בטח בהקשר הישראלי.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
תודה. חבר הכנסת הופמן, גם דודו, תצטרכו בהמשך להתייחס. זה נשמע כל-כך מתבקש לקבל את זה.
רונן הופמן
לא מתוך צורך, מתוך עניין.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
בדיוק, לכן אני אומרת שתצטרכו להתייחס, לפחות למהות.
מיכל רוזין
לתת מענה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
כן, למהות שעליה מדבר פרופ' דיסקין, שמתחדדת ביתר שאת, שוב ושוב הוא חזר עליה, אם תוחלט פה החלטה להעלות את אחוז החסימה.
אורית סטרוק
הצעתי שנשמע את פרופ' דיסקין, אני כמובן מאוד מסכימה עם ההצעה שלו, ואני רק מעירה הערה קטנה למה שאמרת בסוף דבריך, היות שאני באה מציבור אידיאולוגי. בהחלט יש אנשים אידיאולוגיים שהשאלה אם יש סיכוי או אין סיכוי שהמפלגה שהם יצביעו לה תיכנס והקול שלהם ילך לפח משפיעה מאוד על ההצבעה שלהם, ובהחלט יש אנשים אידיאולוגיים שמכיוון שהם מרגישים שאין להם למי להצביע, הם גם לא ילכו לקלפי.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
הם אפילו לא באים.
אורית סטרוק
גם זה קורה. כשאנחנו מנהלים דמוקרטיה ייצוגית, אנחנו צריכים לחשוב קודם כול על הציבור הרחב, על המוני האזרחים שרגע אחרי שהם הלכו לקלפי אין להם עוד דרך להשפיע, אלא באמצעות הנציגים שלהם, ולאפשר ייצוג מקסימלי.

מה שאני רוצה להציע, גברתי היושבת-ראש, כל עוד את עדיין יושבת שם על כיסאך, אני רואה שהיושב-ראש הקבוע כבר נכנס - - -
דוד רותם
היושב-ראש הקבוע נהנה לשבת בצד.
אורית סטרוק
מצוין.
ג'מאל זחאלקה
אני מקווה שתמשיך לעשות את זה.
דוד רותם
אני יודע שהיית מקווה.
אורית סטרוק
אני לא חוזרת בי ממה שאמרתי, שמה שקורה כאן זו זילות של הכנסת. אנחנו יושבים ומדברים וההחלטות מתקבלות בחדרים אחרים. מה שאני רוצה להציע, שלפחות אנחנו, כוועדה, נפנה לאנשים שיושבים בחדרים האחרים ונבקש מהם שייפגשו עם פרופ' דיסקין - -
ג'מאל זחאלקה
יבואו לוועדה.
אורית סטרוק
- - ישמעו את ההצעה שלו, ישקלו אותה בכובד ראש, ואולי נראה ברכה מהעניין הזה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
נכון. דודו, עלתה פה מיותר מחבר כנסת אחד התחושה הקשה שמתנהלים פה דיונים ודיונים. חברת הכנסת עדי קול העלתה סימן שאלה גדול על איזה מספרים אנחנו מדברים, כי בהצעה שלך זה 3.5%, בהצעה של רונן זה 4%, פתאום יש פה רביזיה של שטרן על 3.25% - - -
דוד רותם
זו הסתייגות.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
הסתייגות, אבל על 3.25%, שזה מספר שבשום נייר פורמלי לא מופיע. התחושה היא ביתר שאת שמתקיימים פה דיונים, אבל ההחלטות מתקבלות במקומות אחרים.
משה מזרחי
3.25% מופיע בעיתון.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
מה המשמעות של הכנסת ושל הוועדה - - -
דוד רותם
שולי, זה נכון שההחלטות מתקבלות במקומות אחרים, כי בסופו של דבר אנחנו מייצגים פה קואליציה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
מצוין, אז נורא חשוב לקואליציה ולאופוזיציה בוועדה הזאת שמי שמקבל את ההחלטות ישמע את פרופ' דיסקין וגם יקבל החלטה באיזה מספה הוא תומך.
אורית סטרוק
היושב-ראש לא שמע אותך.
עדי קול
- - - שאלתי איך זה מסתדר עם משטר דמוקרטי וקיבלתי את התשובה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
עדי תגידי בקול.
עדי קול
שאלתי איך זה מסתדר עם משטר דמוקרטי וקיבלתי את תשובת היושב-ראש שאנחנו לא משטר דמוקרטי.
אברהם דיסקין
דרך אגב, המספר הלא רציונלי היחיד שעלה פה זה פאי, כל היתר הם מספרים רציונאליים.
ג'מאל זחאלקה
גם שורש של 2 הוא מספר לא רציונלי. באותה מידה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
עו"ד שמחה רוטמן.
שמחה דן רוטמן
אני לא רוצה להתייחס למספרים בכלל, כי אני חושב שהנקודה שגם חבר הכנסת הופמן, מציע ההצעה, דיבר עליה היא שיש דרך להגדיל ולייצר מפלגות יותר גדולות, אם משום מה רוצים לעשות את זה, למרות החסרונות של זה, בלי לפגוע ביציגות. והדרך לעשות את זה, ההצעה של פרופ' דיסקין היא ודאי אפשרות אחת, אבל היא לא משוכללת עד הסוף. מה שקורה במקומות שבהם הדוגמאות שחבר הכנסת הופמן הביא של המפלגה דמוקרטית והרפובליקנית בארצות-הברית, באמת של מקומות עם משטר של שתי מפלגות - - -
מיכל רוזין
גם משטר נשיאותי.
שמחה דן רוטמן
או משטר נשיאותי, אבל לאו דווקא, גם משטרים פרלמנטריים שבהם יש שתי מפלגות גדולות או שלוש מפלגות גדולות, כמו באנגליה. יש אלמנט מאוד-מאוד חזק של דמוקרטיזציה בתוך המפלגה באמצעות הכנסת המרכיב האזורי.
לצורך העניין אני מניח שלאף אחד לא היתה בעיה אם היינו יודעים עכשיו בוודאות שכל המפלגות בכנסת ייבחרו על-ידי בוחריהן באופן דמוקרטי, היינו יודעים שגם קבוצת מיעוט תוכל להכניס את נציגיה, אבל כאשר יש מפלגות בכנסת מכל מיני סיבות, מצד אחד, מפלגות דתיות, שהרשימה שלהן מוכתבת, מצד שני מפלגות, אולי דתיות מסוג אחר, שבהן הרשימה מוכתבת, ואין אפשרות לבוחרים להרכיב את הרכב המפלגה, זה פוגע ביציגות, זה פוגע ביציגות של הרכב המפלגות בלי לשפר את המצב של גודל המפלגה. ולכן חייבים, גם אם הולכים למנגנון של העלאת אחוז החסימה, כדי לא לפגוע ביציגות – יהיו חייבים להכניס מנגנונים נוספים של דירוג חברי כנסת, מנגנונים של בחירות פנימיות חובה במפלגות, כדי לא לפגוע באלמנט הדמוקרטי.
מיכל רוזין
אני נגד שני הדברים.
שולי מועלם-רפאלי
צריך לנסות להביא רעיונות שאפשר בפועל לקיים אותם.
שמחה דן רוטמן
אני לא אומר אפילו שזה אפשרי. אני אומר שבלתי אפשרי להעלאות את אחוז החסימה בלי לפגוע ביציגות, בלי לקבל רעיונות, או שאולי אי-אפשר לעשות אותם מסיבות אחרות וזו סיבה לא לעשות את הכול.
התייחסתי לדוגמאות שהביא חבר הכנסת הופמן, ואי-אפשר להתייחס לדוגמאות האלה בלי לשים לב שבכל המקומות האלה האלמנט של הרכבת הרשימה מאוד-מאוד דמוקרטי מסיבות אחרות. כל זמן שזה לא קיים במדינת ישראל, וכרגע אין כוונה לעשות את זה, אי-אפשר לעשות הגדלה בלי יציגות.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
תודה רבה. עו"ד דבי גילד-חיו.
דבי גילד-חיו
אם זה יתקבל, נשים זה 50% - - -
מיכל רוזין
צודקת. אם יהיו החלטות כאלה, 50% זה חייב להיות נשים בכל רשימה.
קריאה
ו-20% ערבים בכל רשימה ועוד כל מיני.
דבי גילד-חיו
אני אדבר מאוד בקצרה, הדברים כבר נאמרו גם על-ידינו וגם על-ידי אחרים הרבה פעמים, אבל אני מרגישה שהדברים הכי בסיסיים ויסודיים יש צורך להגיד עוד פעם, במיוחד כשאני רואה שאף אחד לא השתכנע ואותן הצעות עומדות - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
יושב-ראש הוועדה היא מדברת אליך.
דבי גילד-חיו
השיח הוא בעיקר איפה לשים את הקו, אם זה יהיה 4% או 3.5% או 3.25%, או אני לא יודעת מה, ובמהות לא השתנה שום דבר. מאוד בקצרה אני רוצה למנות את הבעיות שמעלה העלאת אחוז החסימה.
בגדול, אנחנו בעד להוריד בכלל או אפילו להוריד מ-2% ולאפשר הרחבת הייצוג והבטחת הייצוג כמה שיותר. זה לא רק ייצוג, זה גם השתתפות בכלל במערכת בחירות של גורמים חדשים, של הגורמים הקיימים כו'.

קודם כול, הפגיעה בייצוג, אני מצטרפת למה שפרופ' דיסקין אמר, ברור מאליו שזה פוגע בייצוג, זאת המטרה של העלאת אחוז החסימה, ובחברה שלנו, שהיא כל-כך מגוונת, זה פוגע לא רק בערבים, בחרדים וכו', אלא גם בקבוצות דתיות שונות, גם בקבוצות פוליטיות ואידיאולוגיות שונות, שלא יוכלו להיכנס, אלא אם הן יתאחדו, וגם אז האיחוד הזה בעייתי, כי הוא לא נותן לקבוצות את המגוון שמגיע להן כחלק מהייצוג הזה.
עוד בעיה היא שזה לא מאפשר לגורמים חדשים להיכנס לכנסת. יש עתיד שמעלים את ההצעה הזאת הם גורם חדש בפוליטיקה הישראלית. תיאורטית התמזל מזלם או מצבם טוב שהם זכו בפעם הראשונה במנדטים רבים, אבל אנחנו זוכרים בסקרים שהיו נקודות שגם הם היו יכולים לא לעבור את אחוז החסימה. מראש הם מונעים ממפלגות מהסוג הזה להיכנס. כמובן יש פגיעה מאוד קשה בהשתתפות. אלה דברים שעלו פה. אנשים בארץ מצביעים מאוד אידיאולוגית, וראינו במחקרים בעולם כולו שברגע שיש אחוזים ניכרים של קולות שנפסלים או אי-אפשרות להצביע בעד מפלגות שאתה מזדהה אתן, אחוז ההשתתפות הולך ויורד.
דבר אחרון שהוא מאוד חשוב זה הפגיעה ביחסיות, שנהיה חוסר פרופורציה בכנסת. הכנסת לא משקפת באמת את הבחירה של הציבור, אלא מפלגות מסוימות זוכות מן ההפקר והן חזקות יותר באופן יחסי.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
תודה רבה, דבי. חבר הכנסת דב חנין, אתה רוצה להוסיף משהו, כי אנחנו הולכים לקראת סגירת הדיון?
דב חנין
יש לי המון מה להגיד, זה ייקח לפחות שעה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
המון מה להגיד יעבור לדיון הבא, כי אנחנו הולכים לקראת סיום.
רונן הופמן
אולי תעביר נאום.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
אל תחסום שור בדישו.
דב חנין
בכנסת הבאה אני כבר לא אוכל להגיד את זה, אז תן לי לפחות את ההזדמנות להגיד את זה עכשיו ...
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
המכון הישראלי לדמוקרטיה.
אור טוטנאור
תודה. אני אעשה את זה קצר, כי העמדות שלנו ושל כולם כבר נשמעו. המלצנו עוד בספר שלנו, שגם פרופ' דיסקין אוהב לצטט ממנו, העלאה ל-3% בערך. המספר אצלנו זה 3% בחלוקה לשתי פעימות, מהטעם שאכן לדעתנו באופן עקרוני עדיף שאחוז החסימה בארץ יהיה קצת יותר גבוה, בגלל שהמטרה היא לא לחסום ציבורים מסוימים וכו', אז לאפשר גם למפלגות שעלולות להיפגע מזה וגם לבוחרים שעלולים להיפגע מזה זמן להתאים את עצמם, בין אם על-ידי התאחדויות או מעבר להצבעה למפלגות אחרות וכדומה.
רונן הופמן
למה אתם רוצים להעלות את אחוז החסימה?
אור טוטנאור
הובאו פה כל מיני דוגמאות ותיאוריות למה זה לא יעבוד. בפועל מחקרים משנות ה-70 ועד 2010 מראים שככל שיש פחות מפלגות בפרלמנט, הממשלה יותר יציבה. מה זה אומר ממשלה יציבה? האם זה ראש ממשלה שמחזיק מעמד? האם זה הרכב קואליציוני שמחזיק מעמד? זה דיון כשלעצמו.
רונן הופמן
למה לא צועקים לך שאתה אנטי דמוקרט וגזען? למה זה קורה?
אברהם דיסקין
אני אגיד לך למה, מפני שהמחקר הבסיסי בנושא הזה הוא של אחד בשם לורנס דוׂד. אתה מכיר את ה-American Political Science review, הוא גם פרסם ספר בנושא הזה, ולפי מיטב זכרוני – במקרה אני גם מלמד את זה – הוא אומר ההפך ממה שאור אמר.
רונן הופמן
מה שהוא אמר - - -
אברהם דיסקין
בבדיקה של כל המשטרים הרב-מפלגתיים, כל המשטרים הרב-מפלגתיים, מאז מלחמת העולם השנייה עד שהספר הזה פורסם, הוא פשוט אומר ההפך.
אור טוטנאור
אם אני יכול להמשיך בדברי, דוׂד הוא מ-1977, אם אני לא טועה, ומאז נעשו מחקרים ב-1990, 1996, 2010.
עמי ברקוביץ
האם אתה יכול להסביר את זה בזיקה לפוליטיקה הישראלית?
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
למציאות הישראלית. לשאלה המתוקה מדבש האם הצר שווה בנזק המלך. יכול להיות שתיאוריות ומחקרים במקומות אחרים שלא משקפים את הגיוון הזה שאנחנו מדברים עליו שוב ושוב של החברה הישראלית, שלא משקפים שוב ושוב קבוצות שבמקומות אחרים מוצאות את עצמן במסגרות קיימות, כי הן הרבה יותר פתוחות, אבל פה כנראה אף אחד לא נתן תשובה לשאלה האמיתית שהעלה חבר הכנסת זחאלקה, לאן ילכו הערבים במדינת ישראל. זה נשמע כאילו עכשיו התפקיד שלי פה לדאוג לבוחרים הערבים, אבל יש פה משהו מהותי, יש פה מציאות ישראלית - - -
קריאות
- - -
דב חנין
במכון הישראלי לדמוקרטיה היה ליקוי מאורות זמני, כי המכון הישראלי לדמוקרטיה לא שם לב אולי ברגעים מסוימים שיש גם את המילה "דמוקרטיה" בשם שלו. אני חושב שזו היתה תקלה, תקלה מצערת אגב.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
כפי שאמרתי בכל הדיונים הקודמים, אין לי אלה לשמוח שחבר הכנסת דב חנין מזכיר שוב ושוב שבמכון הישראלי לדמוקרטיה אין דמוקרטיה.
אורלי עדס
יש פה אינטרסים אחרים.
דב חנין
גברתי היושבת-ראש, אני רוצה להציע ברשותך כמה הצעות לסדרי הדיון שלנו להמשך הדרך.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
אוקיי, כי אנחנו ממש צריכים לסיים.
אור טוטנאור
שאלת אותי - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
במציאות הישראלית.
מיכל רוזין
שולי, נראה לי שמה שעשית עכשיו באמירה הזאת – תיקנת את כולם לא לעשות את זה, אבל את היושבת-ראש, את צריכה לחזור בך מאמירתך.
אור טוטנאור
בשאלה של משילות מול ייצוג המחקר לא יכול לענות, כי אם אני אגיד לך שפגיעה בכך וכך אחוז בייצוג תיתן עוד שנה בממוצע לממשלה, זה עדיין החלטה של היושבים פה האם זה שווה את זה או לא.
עמי ברקוביץ
אולי תראה את זה.
עדי קול
איך אתה יכול לאמת את האמירה הזאת?
דבי גילד-חיו
האם היציבות היא רק אם משלימים את ארבע השנים?
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
זאת השאלה הראשונה שהעלתה היועצת המשפטית, מה זאת משילות. איזה משילות החוק הזה, מטרתו לקדם? זאת שאלה שהמציעים יצטרכו שוב ושוב לתת עליה מענה.
סיגל קוגוט
האם המשילות שאתה מדבר עליה זו היציבות של הממשלה ואיך אי-כניסה של מפלגות ערביות למשל, שלא יושבות בממשלה בדרך כלל, תעזור ליציבות הממשלה?
עדי קול
מישהו הגדיר פעם מה זו משילות, איפשהו, לא המציעים? משילות – מה ההגדרה?
דב חנין
ראשית כול, משילות, מקורה היסטורי במכתבו של בניטו מוסוליני לקלארה פטצ'י.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
חברים, אנחנו צועדים בסך ודי רחוק.
דב חנין
כן, אבל זה המקור ההיסטורי. המכתב הזה, אגב, הוא מכתב מעניין. אני מציע שהוא יונח בפני הוועדה. מוסוליני מסכם במכתב הזה - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
בשפתו המקורית או בתרגומו?
דב חנין
בתרגומו. מוסלוני מסכם במכתב הזה לקלארה פטצ'י – אגב, שלושה שבועות לאחר מכן שניהם נתלו ביחד עם הרגליים למעלה – את הקריירה הפוליטית שלו ומביע טענות מאוד קשות ביחס לעם האיטלקי. אומר מוסוליני שכמה שהוא היה מנהיג מוכשר, מסתבר שהעם האיטלקי הוא בלתי אפשרי – אי-אפשר למשול בו. יש אתו בעיית משילות מאוד-מאוד רצינית ומאוד גדולה. זה מקורו ההיסטורי המדויק של הדיון לגבי משילות.
דוד רותם
בקיצור, את מי אתה רוצה שיתלו עם רגלים למעלה?
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
חבר הכנסת דב חנין, אתה מסיים, כי עוד דקה אנחנו מסיימים.
דב חנין
רק למען הדיוק ברקורד ההיסטורי. המונח משילות תורגם לעברית לא במישרין מאיטלקית – אני רוצה שלא תהיה פה איזה אי-הבנה – הוא תורגם לעברית מהמסה המאוד-מאוד בעייתית של סמואל הנטינגטון, שידוע לנו יותר מהמחקר המפורסם שלו על "התנגשות הציביליזציות". הנטינגטון כותב בסוף שנות ה-70' הרצאה לוועדה הטרילטרלית על האיומים על המשטרים המערבים. טוען הנטינגטון שהבעיה העיקרית של המשטרים המערביים היא בעיית עודף ההשתתפות הדמוקרטית – אנשים יותר מדי משתתפים בתהליכים. לגברת מזרחי מנתניה יש מה להגיד בכל נושא. יש לה מה להגיד בכל נושא, וזה היה עוד לפני עידן הפייסבוק. ולכן כותב הנטינגטון שאחד האתגרים שיאפשרו למערכת לפעול זה לצמצם את ההשתתפות הדמוקרטית. ההשתתפות הדמוקרטית היא האויב הגדול של היכולת לנהל את המערכות הדמוקרטיות, וכדי לעשות את זה הוא מעלה את הרעיון של ה-governability, המשילות, כמערכת שבעצם מכוונת ועומדת מול השיקולים של ההשתתפות הפוליטית. זה המקור ההיסטורי.
מיכל רוזין
שולי, נראה לי שבנימה "אופטימית" זו נסיים.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
בקריאת אזהרה זו מסתיים הדיון הזה.
אורית סטרוק
מה שאמר דב חנין, שאם אי-אפשר להחליף את העם, לפחות נעיף כמה ממנו לצדדים שלא יפריע.
דב חנין
לאט-לאט נעיף יותר...
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
הדיון הסתיים.

<הישיבה ננעלה בשעה 11:45.>

קוד המקור של הנתונים