PAGE
2
ועדת החוקה, חוק ומשפט
07/01/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 113>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, ו' בשבט התשע"ד (07 בינואר 2014), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 07/01/2014
תקנות בתי המשפט (אגרות)(תיקון), התשע"ג-2013, תקנות בית הדין לעבודה (אגרות)(תיקון), התשע"ג-2013
פרוטוקול
סדר היום
<1. תקנות בתי המשפט (אגרות)(תיקון), התשע"ג-2013>
<2. תקנות בית הדין לעבודה (אגרות)(תיקון), התשע"ג-2013>
מוזמנים
¶
>
לירון בנית ששון - עו"ד, משרד המשפטים
לילך וגנר - ייעוץ וחקיקה פלילית, משרד המשפטים
רועי כהן - עו"ד, ממונה קשרי ממשל, לשכת עורכי הדין
מאירה בסוק - עו"ד, נעמ"ת
שרון צ'רקסקי - מנהלת קשרי ממשל, ויצ"ו
קרן גרינבלט - יועצת משפטית, שדולת הנשים בישראל
ליאת קליין - יועצת משפטית, איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית
רישום פרלמנטרי
¶
הילה מליחי
<תקנות בתי המשפט (אגרות)(תיקון), התשע"ג-2013>
<תקנות בית הדין לעבודה (אגרות)(תיקון), התשע"ג-2013>
היו"ר אורי מקלב
¶
במקרה הייתי מטר מפה, זה בסדר. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. יש לנו שתי תקנות שאנחנו מתבקשים לאשר אותן: תקנות בתי המשפט (אגרות)(תיקון), התשע"ג-2013, פרוטוקול מס' 113; ותקנות בית הדין לעבודה (אגרות)(תיקון), התשע"ג-2013, פרוטוקול מס' 113. נעמה, בקשה.
לירון בנית ששון
¶
לירון בנית ששון, משרד המשפטים. לגבי תקנות בתי המשפט (אגרות), במסגרת התיקון, אנחנו מציעים להפחית את האגרה המשולמת בשלושה סוגי תביעות. אחד זו תביעה הנגררת להרשעה בפלילים בעבירות מין. שני זו תביעה אזרחית שהגישה הנפגעת נגד מי שביצע מעשה המהווה עבירת מין. שלישי הוא בתביעות לפי החוק למניעת הטרדה מינית. אנחנו מציעים לתקן את האגרה כך - - -
לירון בנית ששון
¶
במקום 2.5% מסכום התביעה. בבית המשפט המחוזי זה יעמוד על סכום של 1,135 שקלים. גם, במקום 2.5% מסכום התביעה.
לירון בנית ששון
¶
מעל 2.5. התיקון נועד להקל על נשים שנעברו כלפיהן עבירות מין, או שחוו הטרדה מינית. כידוע, לרוב, נשים כאלו ניצבות בפני מכשולים רבים, ומבחינה נפשית קשה להן מאוד לנקוט בפתיחת הליך משפטי.
אברהם מיכאלי
¶
אם כבר באים לקראת ומתחשבים, נעשה משהו סמלי. יש לנו אגרות סמליות כאלה בכמה הליכים. אלו לא מקרים רגילים של פגיעה שמישהו מחפש להתעשר מהתביעה שלהן.
לירון בנית ששון
¶
אני חושבת שהמבחינה הזאת כדאי דווקא לשמור על האחידות שכבר קיימת בתקנון, ולא ליצור משהו חדש. כי כבר יש לנו מן הסדרים כאלה לגבי הפחתת אגרות. יש את תקנה 3 שמסדירה באילו עניינים – זה בנוגע לתביעות שלא ניתנות לביטוי כספי, וגם יש תיקון שעשינו ממש לא מזמן – למשל, אגרה בתביעה לפיצוי עונשי בשל פעולות טרור או מעשי איבה. שר המשפטים הקודם, השר נאמן, גם ביקש לקדם את זה. וגם אז קבענו אגרה שכבר קיימת וכבר מופיעה בתוספת.
לירון בנית ששון
¶
אותו דבר, 645 שקלים ו-1,135. אנחנו מפנים לפרט מסוים בתוספת, וזה חל לגבי מספר תביעות.
היו"ר אורי מקלב
¶
דווקא על המחוזי אני רוצה לשים פחות דגש מכיוון שאני מניח שיש תביעות מעטות של מעל 2.5 מיליון שקל. בתביעות כאלה אני מניח שאפשר להסתדר. מי שהולך לתבוע – יש לו עורכי דין. יכולה להיות גמישות. אבל בהרבה תביעות מדובר על עשרות אלפי שקלים גם כן, נכון? סדר הגודל היום הוא לא גדול. זה אומר שהאגרה ב-20,000 שקל תביעה – כמה זה 2.5%?
לירון בנית ששון
¶
היום, לפי החוק יש פיצוי ללא הוכחת נזק על 120,000 שקל. אז לא נראה לי הגיוני שמישהי תגיש בסכום של 20,000.
אברהם מיכאלי
¶
את הזכרת איזה חוק קודם. החוק הזה כבר נכנס לתוקף, של תביעה של נפגעי עבירה – לא עבירת מין – שיכולים להגיש תביעה לפיצויים? כי החוק הזה לא קיים. על איזה חוק את מדברת?
לירון בנית ששון
¶
מה שהזכרתי קודם היה בלי קשר. רק ניסיתי לתת כדוגמה את העניין – אתה מתכוון על פעולות טרור, מה שהזכרתי מקודם?
אברהם מיכאלי
¶
לא פעולות טרור, פעולות של פשע מאורגן. הרבה פעמים היו מקרים של אנשים שנפגעו שם, ולצערנו, עד עכשיו - - -
אברהם מיכאלי
¶
יש, אבל עד שמאשרים להם מוציאים להם את הנשמה. מסכנים האנשים. צריכים להביא כל כך הרבה הוכחות בשביל לקבל דחיית אגרה. זה לא נקרא פטור, זו דחיית אגרה.
אברהם מיכאלי
¶
אדוני היושב-ראש, מכיוון שפה מדובר בקבוצת הליכים ספציפיים ובעייתיים, מי שכבר עבר, חלילה, את הפגיעה מן הסוג הזה וצריך להגיש תביעת פיצויים, הוא כבר נמצא באיזשהו מצב נפשי לא נעים. אני לא יודע אם יש לו יכולת כספית גם כדי לנהל תביעות כאלה. לכן אפשר לעשות – אפילו אולי אם זה חריג. לא כל מקרה אנחנו פוטרים מאגרה בכלל. לתת פה איזושהי הקלה, שהאנשים האלה ידעו שהם יכולים לגשת לבית המשפט בלי – 600 שקל בשביל אנשים מסוימים זה רבע משכורת. לא כולם עובדים בכנסת.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני שואל בשביל ההשכלה. תביעה אזרחית היא רק במידה שיש הרשעה בדיני פליליים, או שיכולה להיות תביעה אזרחית גם בלי הרשעה בדיני פלילים?
אברהם מיכאלי
¶
הרשעה בפלילים עוזרת לך לא להוכיח את העובדות. אתה לא צריך להוכיח את העובדות מחדש, פחות או יותר.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל משקבע בית המשפט פיצויים ואדם לא משלם את זה, ואז בא לתבוע אותו – זה רק הוצאה לפועל.
נעמה מנחמי
¶
ממבט על התוספת אני יכולה לראות שהסכומים הנמוכים היחידים שישנם שהם נמוכים מ-645 שקלים הם תביעה בבית דין לשכירות, שזה 236 שקלים. בקשת רשות ערעור וערעור על החלטת ראש ההוצאה לפועל היא 408 שקלים. בקשה שאינה פטורה מאגרה לפי תקנות אלה היא 243 שקלים.
לירון בנית ששון
¶
כי אגרה מצד אחד רוצה להפחית כמה שיותר תביעות סרק, מצד שני, לשקף באופן מסוים את העלות של ההליך המשפטי.
לירון בנית ששון
¶
אתה מתכוון בתביעות לפי חוק למניעת הטרדה מינית או עבירות מין. זה 2.5% מסכום התביעה.
היו"ר אורי מקלב
¶
נעשה את זה לפי סדר, חבר הכנסת מיכאלי. מי ביקש את רשות הדיבור? קיבלתי בקשה מעורכת הדין גרינבלט.
קרן גרינבלט
¶
עורכת דין קרן גרינבלט. אני יועצת משפטית בשדולת הנשים. קודם כל, אנחנו רוצים לברך על היוזמה הזאת. ברור שאחד החסמים המרכזיים בפני הגשת תביעות וקבלת פיצויים על פגיעה מינית – בתחום שלנו, זה יותר בנושא של הטרדה מינית – זה הנושא של האגרות. יש לנו אפילו מקרים מהשטח שאנחנו מכירות שפונות אלינו, שנמנעות מהגשת תביעות, או שמפחיתות את הסכומים המבוקשים בגלל הקושי בהתמודדות עם האגרות, ולכן אנחנו מאוד תומכות ביוזמה הזאת. כמובן שאנחנו תומכות בהצעה שעלתה כאן להפחית עוד יותר את האגרות, אבל זה כמובן לא עומד על הפרק. רק להוסיף שאנחנו גם מברכות את שרת המשפטים, שהתקדמו עם העניין הזה אחרי שפנינו, וארגונים נוספים פנו בעניין הזה. אנחנו מאוד מברכות על ההתקדמות.
ליאת קליין
¶
עורכת הדין ליאת קליין, היועצת המשפטית של איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית. אנחנו כמובן גם נצטרף לברכות. אנחנו נזכיר שזה הליך שהחל באיזושהי הצעת חוק פרטית ביוזמה של חקיקה, ששרת המשפטים לקחה על עצמה להעביר את זה בתקנות. זה הפך את התהליך הזה למאוד מהיר ומאוד יעיל. אנחנו מברכות על המהלך. אני מפרידה בין הטרדה מינית לבין פגיעות מיניות בהליכים. אם אני לא טועה, היום אנחנו מדברים על 141 שקל. נכון, זה הסכום של הטרדה?
אברהם מיכאלי
¶
ומי שמגיש תביעה של למעלה מ-2.5 מיליון שקל – יכול להיות שהוא כן יבקש דחיית אגרה. הוא יטפל בזה בהליך כזה או אחר. אבל מי שמגיש תביעה על 20,000 שקל או 30,000 שקל – אני לא יודע מה הנזקים שהוא יצטרך להוכיח – אז אפשר להפחית שם.
ליאת קליין
¶
למרות שגם בתביעות שהסכום שלהם הוא מאוד גבוה – זה גם בהתאם, מה סוג הפגיעה שמתאפיינת. צריך לזכור שנפגעות תקיפה מינית ונפגעי תקיפה מינית – מדובר בהרבה מהתביעות האלה. בטח התביעות הגדולות. יש תביעות של מיליון ולמעלה מזה, או 2.5 מיליון ויותר. אבל אלו באמת מקרים של פגיעות קשות שהנזק – ואין מאיפה לגייס את זה. היום זה באמת חסם מאוד גדול בפני הגשת תלונות. אין היום כמעט תביעות אזרחיות. הכלי האזרחי כמעט לא בא לידי ביטוי. וצריך לזכור – אני אומרת במאמר מוסגר – שאין היום בכלל תכנית פיצוי. הדברים שהועלו לגבי עבירות המתה, ששם יש פיצוי של המדינה, ומסלולי שיקום – אין היום. הדרך היחידה היום לנפגעת תקיפה מינית שהיא בוגרת, או גם לילדים – יש הסדר קטן מאוד, של 10,000 שקלים, אם נפסק בהליך פלילי. אבל כיום אין דרך להיפרע, ואין לנו שום אחריות של המדינה על כל הליך השיקום, הטיפול והפיצוי. הדרך היחידה היא להיפרע ממי שפגע. וכאן יש את החסם הגדול מאוד הזה של אגרה. ולכן אם יש מה לעשות עם הסכום של 640, כאן אנחנו נשמח לראות אם גם את זה אפשר להפחית.
היו"ר אורי מקלב
¶
הסיפור הוא לא לאשר או לא לאשר. השאלה אם לעשות משהו דיפרנציאלי. השאלה אם אנחנו עושים גם משהו דיפרנציאלי, דהיינו, בתביעה גדולה יותר – גם בבית משפט השלום. הרי עד 2.5 מיליון זו תביעה גדולה מאוד. האגרה הזאת מתאימה לתביעות קצת יותר גדולות. לתביעות קטנות יותר, בסכומים קטנים יותר, האם אפשר שם לקבוע אגרה קטנה יותר?
נעמה מנחמי
¶
אני סתם זורקת לחלל האוויר – נגיד שאם אפשר היה לכתוב אחוז אחד עד 50,000 או 100,000 שקלים, ומעל לתביעה כזאת, אגרה של 645 שקלים.
לירון בנית ששון
¶
אני לא מתנגדת כעיקרון לעניין. הבעיה היחידה מבחינתי היא רק האחידות והפישוט. לדעתי זה הרבה יותר פשוט כשיש סכום אחד. גם המזכירות נדרשת – זה גם משליך מבחינתי על תיקונים אחרים. למשל התיקון האחר שעשינו. אז למה שם כן - - - את זה לסכום הזה? אבל מבחינתנו אין התנגדות עקרונית.
היו"ר אורי מקלב
¶
יש נפגעות עבירות מין יותר מנפגעי טרור. או שתתני מה שנעמה הציעה, אחוז, או שתי אגרות – אחת בתביעה מעל חצי מיליון או מתחת לחצי מיליון, או 100,000. בזה דווקא אולי הייתי מקבל את העזרה שלכם, אם יש איזה סכום ממוצע.
קרן גרינבלט
¶
חשוב להזכיר שאין שום קשר בין גובה התביעה לבין היכולת של הנפגע או הנפגעת לשלם. ככל שהפיצויים המבוקשים הם גבוהים יותר, זה אומר שהפגיעה הייתה קשה יותר, וזה בכלל לא אומר שלאדם התובע יש יכולת לשלם סכומים גבוהים יותר.
נעמה מנחמי
¶
כי תביעה של 10,000 שקל לא לוקחת את אותו זמן כמו תביעה של מיליון שקלים. אני רק רוצה להפנות את תשומת הלב של הוועדה - - -
נעמה מנחמי
¶
צריך להיות קשר. לא תמיד יש, אבל אמור להיות. אני כן רוצה להפנות את תשומת הלב של הוועדה לכך שהאגרות האלה והסכום 645 שקלים עודכנו בפעם האחרונה ב-2007. זה אומר שעם עליית המדד, 645 שקלים זה סכום גבוה יותר, אפילו בהרבה מאוד. זה סכום שמתקרב לדעתי לפחות ל-1,000 שקלים.
נעמה מנחמי
¶
לפרוטוקול, עדכנו אותי בינתיים שכן מעדכנים את הסכומים, ו-645 שקלים זה הסכום הנכון להיום.
לירון בנית ששון
¶
שוחחתי עם דורון סמיש מאגף התקציבים, והוא מוסר שבמקרה שמחליטים להפחית את האגרה, שזה יחזור לוועדת האגרות הבין-משרדית על מנת שהיא תשקול את השיקולים הרלוונטיים. אם אנחנו מפחיתים באופן משמעותי את הסכום, אז אין ספק שצריך. השאלה במה מדובר. אם מדובר בהפחתה משמעותית, או הפחתה בסביבות - - -
לירון בנית ששון
¶
נראה לי ש-500 שקלים זה משהו שאפשר יהיה – כי נראה לי שחבל על כל הזמן הזה, כי לחזור לוועדת אגרות הבין-משרדית זה - - -
רועי כהן
¶
אדוני, אפשר להגיד משהו לפרוטוקול? עורך דין רועי כהן, אני ממונה קשרי ממשל של לשכת עורכי הדין. קודם כל, אנחנו מצטרפים ליוזמה של שרת המשפטים - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
טוב שאתה מגיע, אבל חבל שאתם לא מודיעים מראש שאתם מגיעים. זה נמצא בפרוטוקול, ורואים שאתם מגיעים, ואנחנו מכינים את עצמנו נפשית שאתם מגיעים. תעשו את זה מושלם.
רועי כהן
¶
אנחנו מצטרפים ליוזמה. כמו שאמר חבר הכנסת מיכאלי, כמי שמכיר – ברגע שהאנשים האלה מגישים את התביעה, הם מגישים תביעה בסדר גודל נמוך מאוד בבית משפט השלום. אין להם את האפשרות, ואנחנו מצטרפים ליוזמה גם שלך, וגם של חבר הכנסת מיכאלי לנסות להפחית את האגרה. מלכתחילה הגעתי לפה, ואני חושב שהרעיון היה להצמיד את זה למקרים שבהם לא נקבעה אגרה בתקנות, שזה בסדר גודל של 243 שקלים. אם אפשר יהיה להתקרב לסכום הזה, מה טוב.
לירון בנית ששון
¶
אפשר להציע את הסכום של אגף התקציבים? אגף התקציבים מציע 500 שקלים בבית משפט השלום, ו-900 שקלים בבית משפט מחוזי.
אברהם מיכאלי
¶
מותר לשאול אנשים בשטח- אולי לא יכולים את כל העמותות, אבל לשכת עורכי הדין, שהיא בדרך כלל מאגדת את היועצים המשפטיים.
היו"ר אורי מקלב
¶
נעמה, לפני שאנחנו מצביעים, תקריאי בבקשה על מה אנחנו מצביעים, כדי שזה יהיה לפרוטוקול. על זה אנחנו נקיים את ההצבעה.
לירון בנית ששון
¶
אני רק רוצה להעיר לפני כן שאנחנו נייעד פרט ספציפי לתקנה הזאת. כלומר, זה לא ישנה עכשיו את הסכומים לגבי כל יתר התקנות.
נעמה מנחמי
¶
רק נקריא כמה דברים, כי היו כאן עוד תיקונים טכניים שכבר נכנסו לתקנות האלה, אבל הם באמת מאוד טכניים.
"תיקון תקנה 4 –
1. בתקנה 4 לתקנות בתי המשפט (אגרות), התשס"ז-2007 (להלן - התקנות העיקריות), במקום "בתוספת הראשונה", יבוא "בתוספת".
תיקון תקנה 5 –
2. בתקנה 5 לתקנות העיקריות –
(1)
בתקנת משנה (א), אחרי "כמשמעותה בסעיף 77 לחוק", יבוא "למעט כאמור בתקנה 5א";
(2)
בתקנת משנה (ב1), במקום "שבתוספת הראשונה", יבוא "שבתוספת".
הוספת תקנה 5א –
3. אחרי תקנה 5 לתקנות העיקריות יבוא:
"אגרה בתביעה בשל עבירות מין
5א. בתביעה הנגררת להרשעה בפלילים בעבירות מין לפי סימן ה' בפרק י' לחוק העונשין או בתביעה שהגיש הנפגע נגד מי שביצע מעשה המהווה עבירת מין בשל עבירות מין שנעברו כלפיו לפי סימן ה' האמור או בתביעה לפי חוק למניעת הטרדה מינית, התשנ"ח-1998, תשולם אגרה בסכום של 500 ו-900 שקלים, לפי העניין.
תחילה –
תחילתן של תקנות אלה 30 ימים מיום פרסומן". אלה תקנות בתי המשפט (אגרות).
"תקנות בתי הדין לעבודה (אגרות), תיקון התשע"ד-2014
הוספת תקנה 6א –
אחרי תקנה 6 לתקנות בית הדין לעבודה (אגרות), התשס"ח-2008), יבוא:
"אגרה בתביעה לעניין הטרדה מינית 6א בתביעה לפי חוק למניעת הטרדה מינית, התשנ"ח-1998, תשולם אגרה לפי פרט 8 שבתוספת הראשונה". אמרנו שזה 141 שקלים.
"תחילה –
תחילתן של תקנות אלה 30 ימים מיום פרסומן".
היו"ר אורי מקלב
¶
פה אחד. תודה רבה לכם. בהצלחה. אנחנו גם מודים למשרד המשפטים על הגמישות והנכונות שהם גילו בעניין הזה.