PAGE
6
ועדת הפנים והגנת הסביבה
01/01/2014
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 173>
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום רביעי, כ"ט בטבת התשע"ד (01 בינואר 2014), שעה 8:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 01/01/2014
צו הגנת הסביבה (פליטות והעברות לסביבה - חובות דיווח ומרשם) (שינוי התוספת השנייה לחוק), התשע"ד-2013
פרוטוקול
סדר-היום
<צו הגנת הסביבה (פליטות והעברות לסביבה - חובות דיווח ומרשם) (שינוי התוספת השנייה לחוק), התשע"ד–2013>
מוזמנים
¶
>
אלון זסק - ראש אגף מים ונחלים, המשרד להגנת הסביבה
אורי שלהב - אגף מים ונחלים, המשרד להגנת הסביבה
נעמה שחל - עו"ד, לשכה משפטית, המשרד להגנת הסביבה
אורן תמיר - עו"ד, ייעוץ וחקיקה כלכלי-פיסקלי, משרד המשפטים
זאב ברל - סגן מנהל מינהל סביבה ופיתוח בר-קיימא, משרד הכלכלה
אמיתי גבע - מדריך מדגה, שה"מ, משרד החקלאות
יוסי יעיש - מזכיר, ארגון מגדלי הדגים בישראל
ישי פולק - סמנכ"ל, התאחדות האיכרים
זכריה רייך - שדלן, "פרילוג"
וסאם ג'בר - כתב לענייני איכות הסביבה, רדיו "קול ישראל"
רישום פרלמנטרי
¶
רונית יצחק
<צו הגנת הסביבה (פליטות והעברות לסביבה - חובות דיווח ומרשם) (שינוי התוספת השנייה לחוק), התשע"ד–2013>
היו"ר מירי רגב
¶
בוקר טוב לכולם, אני פותחת את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה בדיון בסוגיית: צו הגנת הסביבה (פליטות והעברות לסביבה - חובות דיווח ומרשם) (שינוי התוספת השנייה לחוק), התשע"ד–2013. הדיון הזה בעצם הוא כתוצאה מבקשת השר להגנת הסביבה שוועדת הפנים תאשר תקנה בסמכותו מתוקף החוק - בשינוי של חוק שחל על מגזר החקלאות במים. החוק בעצם כולל רק חקלאות בים, ואתם רוצים לשנות את זה גם לכל מה שקשור לבריכות דגים הנמצאות על היבשה - זה בעצם השינוי של התקנה ושל האישור של ועדת הפנים.
אבקש שתסבירו לי מה מהות הבקשה ומדוע אתם מבקשים אותה, ונביא את זה להצבעה עם כל חברי הכנסת שנמצאים פה בדיון היום. וכמובן, היועץ המשפטי יוכל להביע את עמדתו בסוגיה רחבה ומורכבת זאת.
נעמה שחל
¶
באפריל 2012 נכנס לתוקף חוק הגנת הסביבה (פליטות והעברות לסביבה - חובות דיווח ומרשם), זה חוק שיש לו בעצם שני עיקרים מרכזיים: הראשון זה חובות דיווח של גורמים במשק הישראלי - תעשייה ואחרים - למשרד להגנת הסביבה, דיווח על פליטות והעברות של חומרים מזהמים ופסולת; והחלק השני של זה - זה בעצם פרסום של הנתונים הללו שמתקבלים לציבור.
קיבלנו את הדיווח הראשון ביוני האחרון ופרסמנו לציבור ב-1 בדצמבר. אגב, אתמול הוגש לוועדה, לפי סעיף 12 לחוק, הדוח השנתי הראשון אודות יישום החוק, הוא נמצא בידי היועצים המשפטיים ואתמול הוא גם הוגש לוועדה.
היו"ר מירי רגב
¶
- - זה בכלל נושא חשוב כל סוגיית אשדוד, אז נקיים על זה דיון ונשמע את הגורמים הרלוונטיים בסוגיה הזאת.
נעמה שחל
¶
בשמחה.
התוספת השנייה לחוק קובעת איזה סוגי פעילויות מביאים למצב שמפעל יצטרך לדווח למפעל, כלומר, מי שעוסק בסוג פעילות מסוים צריך לדווח למפעל. זה כולל - מהפקת גז או נפט דרך מתקני אספלט או מתקני התפלה, אתרי פסולת וכו' וכו' וכו' - רשימה של 74 סוגי פעילויות, כשאחד מהם זה סוג פעילות שכוללת חקלאות ימית, כאשר הכוונה היא בעצם לגידול דגים או רכיכות.
בשל טעות הנוסח כיום מתייחס לגידול ימי ולא לגידול מימי, זו טעות בתרגום מהאמנה הרלוונטית, מדובר בפרוטוקול קייב, זה פרוטוקול של ה-UNECE מכוח אמנת AARHUS שעוסקת במבנה סביבתי.
נעמה שחל
¶
הם לא מדווחים. דיווחו לנו מגדלי דגים בים, לא מגדלי דגים בבריכות דגים ביבשה. היינו בדין ודברים עם ארגון מגדלי הדגים ועם משרד החקלאות שהוא המשרד הרלוונטי, הבהרנו להם שלעמדתנו הם צריכים לדווח, וככל שיש בעיה בתרגום החוק בכוונתנו לשנות את התוספת, והנה אנחנו כאן בפני הוועדה.
אמיתי גבע
¶
לשינויים האלה המשרד מסכים. אני רוצה לציין שלפי ההסכמים, שהם כמעט מלאים בנושא הרפורמה, כל מגדלי הדגים ידווחו, ופה זה קצת יותר מצומצם. מה שרצינו לראות - שזו אותה צורת דיווח ולא מערכת מסרבלת שסתם יישבו עוד כל מיני גופים חיצוניים על החקלאים ויגבו מהם כסף בשביל לדווח דברים לא רלוונטיים.
היו"ר מירי רגב
¶
בסדר, אבל אנחנו לא מדברים על הרפורמה, הרפורמה זה בסדר וזה דבר חשוב, אבל אנחנו מדברים כרגע בעצם על מינוח שפשוט פירשו אותו לא נכון ואת הכוונה של החוק. הם התכוונו בעצם לדיווח על כלל הגידול שקשור במים, אם זה בבריכות ואם זה בים, והמינוח בחוק הוא: "גידול מימי", זאת אומרת, מתוך החוק אפשר להבין ימי בלבד. פה הם פשוט עושים - -
היו"ר מירי רגב
¶
- - הבהרה של הנוסח, מרחיבים את זה לא רק לים, גם לבריכות דגים, ואני לא רואה עם זה בעיה.
תומר רוזנר
¶
אין לנו התנגדות כמובן. יש לנו שאלה והערה, שאנחנו מקווים שהוועדה תאמץ אותה לגבי מועד הדיווח הראשון. כיוון שאנחנו נמצאים כבר בינואר 2014, ולפי החוק מועד הדיווח צריך להיות במרץ - באופן כללי אנחנו מציעים לדחות את מועד הדיווח הראשון כדי לאפשר לגורמים שצריכים לדווח זמן מספיק להיערכות. לכן אנחנו מציעים לדחות את מועד הדיווח בשנה הראשונה בשלושה חודשים כדי לאפשר לדווח.
תומר רוזנר
¶
אני רוצה להפנות שתי שאלות למשרד החקלאות:
1. רמזת בדבריך שמדובר בשלב הזה בדיווח חלקי ורק כשתיושם הרפורמה יהיה דיווח מלא יותר - אנחנו רוצים להבין למה כוונתך בדברים אלה.
2. השאלה הנשאלת היא - כוונת המשרד להגנת הסביבה הייתה בשנה שעברה לקבוע תקנות לגבי צורת הטיפול בפליטות מבריכות הדגים, האם הדבר הזה יבוא לידי סגירה סופית במסגרת הרפורמה או שאנחנו נצטרך להתערב בעניין?
אמיתי גבע
¶
במסגרת הרפורמה זה יבוא לסגירה סופית, נשארו לנו עוד פרטים מאוד קטנים בחילוקי דעות, אני מניח שנתגבר עליהם, ואז גם הדיווח יהיה מכל המשקים, לא רק מהמשקים מעל 1,000 טון.
לגבי התאריך, היות שהפליטות הן בסתיו אז אני חושב שדיווחים ב-2014 הם לא רלוונטיים והדיווח צריך להיות מ-2015.
נעמה שחל
¶
"צו הגנת הסביבה (פליטות והעברות לסביבה - חובות דיווח ומרשם) (שינוי התוספת השנייה לחוק), התשע"ד–2013".
נעמה שחל
¶
כן, הוא קיים כיום, לא שינינו אותו.
"בתוקף סמכותי לפי סעיף 36 לחוק הגנת הסביבה (פליטות והעברות לסביבה - חובות דיווח ומרשם), התשע"ב–2012 (להלן – החוק), לאחר שפרסמתי באתר האינטרנט של המשרד להגנת הסביבה הודעה לפי הסעיף האמור, ובאישור ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, אני מצווה לאמור:
שינוי התוספת השנייה לחוק
1.
בפרט 71 לתוספת השנייה לחוק
¶
(1)
בטור א', במקום "חקלאות ימית אינטנסיבית" יבוא "חקלאות מים".
(2)
בטור ב', אחרי "מיתקנים לגידול דגים או רכיכות", יבוא "בים או ביבשה".
ורד קירו-זילברמן
¶
2. נוסיף את הוראת המעבר:
"על אף האמור בסעיף 3 לחוק, מפעל שהחוק הוחל עליו לראשונה לפי הוראות צו זה ימסור דיווח שנתי ראשון לעניין שנת הכספים 2013, לפי הוראות הסעיף האמור, עד ליום" – התאריך העברי והתאריך הלועזי– "ב' בתמוז התשע"ד (30 ביוני 2014)".
היו"ר מירי רגב
¶
מקובל על כולם? יפה. אז אני מביאה את זה להצבעה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – פה אחד
צו הגנת הסביבה (פליטות והעברות לסביבה - חובות דיווח ומרשם) (שינוי התוספת השנייה לחוק), התשע"ד–2013, נתקבל.