ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 31/12/2013

הצעה לסדר-היום בנושא: "מעמד מזכירי בתי הספר והזכויות שלהם"

פרוטוקול

 
PAGE
2
ועדת החינוך, התרבות והספורט
31/12/2013

הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן

מושב שני
<פרוטוקול מס' 131>
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שלישי, כ"ח בטבת התשע"ד (31 בדצמבר 2013), שעה 11:00
סדר היום
<הצעה לסדר-היום של חבר הכנסת מסעוד גנאים בנושא: "מעמד מזכירי בתי הספר והזכויות שלהם">
נכחו
חברי הוועדה: >
עמרם מצנע – היו"ר
מסעוד גנאים

אחמד טיבי
מוזמנים
>
דיאא אסדי - סגן בכיר לממונה על השכר, משרד האוצר

שאול כהן - מנהל כלכלי, מינהלת בתי ספר בניהול עצמי, משרד החינוך

עו"ד דן בן חיים - ראש מינהל שכר והסכמי עבודה, מרכז שלטון מקומי

שלמה שטרן - ראש חטיבת הרשויות, ההסתדרות הכללית החדשה

אבינועם מצובע - מנהל משאבי אנוש וארגון, עיריית תל אביב-יפו

חסיה אלול - מנהלת חטיבת אילן רמון, כוכב יאיר

צילה ששון - חטיבת אילן רמון, כוכב יאיר

ורד אידו - בית הספר היסודי קיסריה

זהבה בכר - בית ספר יסודי נהלל

יעל חסון - בית הספר כפר שמריהו רשפון

אביר פראג' - בית ספר יסודי ב' טורעאן

רינה לוי - בית ספר אחדות, קריית מוצקין

חנה חזן - בית ספר "שלב", בית שמש

שרה בלילטי - בית הספר לוי אשכול, בית שמש

קלרה שוורצמן - בית ספר "בגין", בית שמש

אילנה אבשלום - בית ספר לוין, בית שמש

דפנה ארביב - עכו
מנהלת הוועדה
יהודית גידלי
רישום פרלמנטרי
אהובה שרון – חבר המתרגמים
<הצעה לסדר-היום של חבר הכנסת מסעוד גנאים בנושא: "מעמד מזכירי בתי הספר והזכויות שלהם">
היו"ר עמרם מצנע
אני מתנצל על האיחור. הדיון הוא בעקבות הצעה לסדר יום של חבר הכנסת מסעוד גנאים בנושא מעמד מזכירי/מזכירות בתי הספר והזכויות שלהם. משך הדיון הוא עד שעה.
מסעוד גנאים
תודה רבה אדוני היושב ראש. תחילה אני מברך את המזכירות שבאו לדיון ואת כל האורחים. אני לא רואה מזכירים בין האורחים שלנו כאן וזה מעיד על כך שהרוב הן מזכירות או כפי שרשמו לי מינהלניות.

אדוני היושב ראש, אתה יודע שאני הייתי מורה בבית ספר. כמורה בבית ספר תיכון ראיתי את העבודה של המזכירות וזאת עבודה רבה עם עומס רב. הבעיה היא שמערכת החינוך בישראל השתנתה בשנים האחרונות. אופק חדש, עוז לתמורה, ניהול עצמי של בתי הספר – כל הדברים האלה הוסיפו עומס עבודה על המזכירות והמזכירה מוצאת עצמה עובדת מול המנהל, מול התלמידים, מול צוות המורים, מול הרשות המקומית, מול משרד החינוך ואפילו מול משרד הבריאות כי מאז ביטלו את תקן האחות בבית הספר, המזכירה היא זאת שמטפלת בנושא הזה. כל עומס העבודה הזה, כל הנטל הזה, הייתי אומר שהן נאנקות תחת הערימות של הניירות והניירת כל היום וזאת ללא תגמול. הכוונה היא שמעמד המזכירות והגדרת התפקיד שלהן נשאר כפי שהיה לפני כשלושים שנים כאילו לא קרה כלום, כאילו לא עברו שינויים, כאילו לא הוסיפו להן עבודה רבה, מטלות ומשימות.

אני אקצר כדי לתת להן את האפשרות לדבר. דרוש שינוי במעמד של המזכירות או המינהלניות, הגדרת תפקיד חדשה לאור כל השינויים שהזכרתי ולאור העבודה שנוספה להן וגם תגמול בשכר. למשל אדוני היושב ראש, אמרתי לך שאני הייתי מורה בבית ספר תיכון. בבית ספר תיכון, מזכירת בית הספר עבדה לפי התכנית של המנב"ס או המנב"סנט אבל למנב"ס או למנב"סנט יש תגמול. כשאת עובדת לפי התכנית הזאת במחשב, יש לך תגמול. החטיבות העליונות, במיוחד בתיכון, לא תגמלו את המזכירות שעבדו במנב"ס.

אני מקווה שמוועדת החינוך תצא קריאה לשינוי מעמדן של המזכירות לטובה ותוספת לשכרן כך שתתאים לעבודת הקודש שהן עושות יום יום מול התלמידים, מול כולם. מגיע להן שמעמדן ישונה כך שיהיה יותר טוב, יותר מוגדר ויותר בהיר. אני יודע שהנושא הזה לא רלוונטי רק למשרד החינוך אלא יש עוד כמה משרדים כמו משרד הפנים, השלטון המקומי וההסתדרות. אני מקווה שבסוף נצא עם מסקנות מכאן ונקרא לכל הגורמים האלה – ונעקוב אחריהם – לשנות את מעמד המזכירה. תודה.
היו"ר עמרם מצנע
תודה.
אחמד טיבי
אני רוצה להודות לעמיתי חבר הכנסת מסעוד גנאים על שהעלה את הנושא הזה. גם אני הייתי בקשר וקיבלתי פניות מחלק מהמזכירות, בעיקר אביר מטורען שנמצאת כאן. אני רוצה לומר מילה טובה על הקמפיין שאתן עושות כדי לקדם ולהרים את הנושא. הדבר החשוב ביותר הוא שחבר הכנסת גנאים הביא את זה לדיון בוועדה. השורה התחתונה היא שאכן נעשו שינויים, תכניות חדשות, עומס כבד יותר על המזכירות המינהלניות וכל זה ללא תמורה כספית וללא שינוי בשכר כאשר הסטטוס של השכר הוא הסטטוס שנקבע נדמה לי לפני 14 שנים ומאז הוא יציב. יש לתגמל את המזכירות על עבודה נוספת, על ניהול חשבונות, הנפקת תעודות וכדומה, דבר שלא היה קיים בעבר.
אני מודה לך על שהסכמת לנהל את הדיון הזה. תודה.
היו"ר עמרם מצנע
נמצא כאן מישהו מהשלטון המקומי?
דן בן חיים
הממונה על הסכמי עבודה ושכר בשלטון המקומי. המינהלניות או מזכירות בתי הספר מקבלות את שכרן בדיוק לפי ההסכמים הקיבוציים שקיימים ותקפים בינינו לבין ההסתדרות ואין טענה להפרת הסכמים. מדובר על אפשרות לפתיחת הסכמים.
מסעוד גנאים
מדברים על שיפור.
דן בן חיים
בסדר. קודם כל, מה שמגיע להן, הן מקבלות. הנושא של מעמד, גם למשרד החינוך יש מה לומר בעניין הזה כדי לקבוע את תיאור התפקיד, את דרישות התפקיד ואת דרישות המשרה. מכיוון שמשרד החינוך הוא הגורם שמממן את רוב של המזכירות, העבודה של המעמד שלהן צריכה להיעשות יחד עם משרד החינוך ואין לנו כל התנגדות שהיא תיעשה.

בנושא השכר. לא מדויק להגיד שהשכר לא השתנה עשר שנים או 14 שנים. השכר שלהן התעדכן ומתעדכן כל הזמן עם השינויים שנעשים ביחס לכלל העובדים המינהליים בשלטון המקומי. הייתה תוספת של למשל 22 אחוזים בשכר לכולם עוד בשנת 2003, תוספות משמעותיות ב-2009 וב-2011 והצמדה להסכמי השכר הכלליים במשק.

בתיאום עם ההסתדרות, שנציגה יושב כאן, סיכמנו שבמסגרת הסכם השכר הבא – יושב כאן גם נציג הממונה על השכר שמשגיחים עלינו שלא נתפרע בדברים האלה – יילקח איזשהו נתח ייחודי לטפל באוכלוסייה הזאת במסגרת מה שאנחנו קוראים תיקוני עיוותים.
מסעוד גנאים
מתי זה יהיה? יש תאריך מסוים?
דן בן חיים
כרגע הסכמי השכר במשק הם עד סוף 2014 וב-2015 יהיה הסכם שכר.
היו"ר עמרם מצנע
הוועדה בדרך כלל לא עוסקת בנושאי שכר, אבל יש כאן שאלה ממנה אולי נובע השכר וזה בעצם אפיון התפקיד. מניסיוני, אני גם זוכר לא מעט פעמים, כאשר הוכנסו דברים חדשים לתוך בית הספר – למשל ניהול עצמי, למשל בתי ספר קהילתיים שהפעילו גם את המתקנים שיש להם אחר הצהרים, המנב"ס, למשל בתי ספר שנכנסים לפרויקט השאלת ספרים ובטח יש עוד דוגמאות רבות מאוד – הרבה פעמים היה ויכוח שהגיע לפעמים עד לסכסוכי עבודה לגבי מה המזכירה חייבת לעשות ומה היא לא חייבת לעשות. לכן השאלה עד כמה מבחינתכם יש עדכון של מה שנקרא מאפייני המקצוע.
דן בן חיים
אני אסביר. קודם כל, לגבי הסוגיה של ניהול עצמי. יושב כאן גם הנציג של משרד החינוך שמוביל את הפרויקט הזה. לדעתי אתמול הגענו לאיזשהו הסכם או סיכום.
היו"ר עמרם מצנע
אתמול?
דן בן חיים
אתמול. בלי שום קשר לדיון. הסיכום משפר את מעמדן ושכרן של המזכירות בבתי הספר בהם הונהג ניהול עצמי.
היו"ר עמרם מצנע
אופק חדש למשל, גם הוא בפנים?
דן בן חיים
אופק חדש, כאשר הונהג, לא הביא בחשבון. הסכם אופק חדש כידוע נחתם עם הסתדרות המורים ולא התייחסו שם לעלויות שיש לדבר הזה על המעטפת שהשלטון המקומי אחראי עליה, המזכירות, שרתים וכולי. אנחנו העלינו את הסוגיה הזאת גם בפני משרד האוצר וגם בפני משרד החינוך ואמרו לנו שקודם כל זה לא הובא בחשבון ואין כסף לדבר הזה, ושנית, אמרו שאין כאן איזושהי תוספת עבודה כפי שניתנה למורים. בסך הכול מסגרת שעות העבודה לתפקיד של עובדי המינהלה בבתי הספר לא השתנתה. יחד עם כל זה, כפי שאמרתי, אנחנו כן הגענו לאיזושהי הבנה, גם עם ההסתדרות וגם עם משרד האוצר, שבאוכלוסייה הזאת, גם בגלל התוספות האלה של אופק חדש והדברים האחרים, אנחנו כן נראה בהה איזושהי אוכלוסייה שיש לעשות בה תיקון עיוותים, כך אנחנו קוראים לזה, וזה כאשר בפעם הבאה תהיה תוספת שכר במשק ממנה אפשר לגזור איזשהו אחוז לטובת טיפול באוכלוסיות מסוימות.
היו"ר עמרם מצנע
מה עמדתכם? ברגע שיעלו את השכר, זה ייפול גם עליכם כי אחוז מסוים מההשתתפות הוא על השלטון המקומי.
דן בן חיים
הדינמיקה של הסכמי השכר במשק היא שאחת לתקופה – בדרך כלל שלוש שנים – אומרים מה עלות התוספות. בתוך זה אנחנו יכולים לעשות איזשהו משחק ולנצל חלק מזה לטיפול באוכלוסיות מסוימות. למשל בהסכם האחרון עשינו דבר כזה לטובת סייעות לגננות כאשר כל האוכלוסייה קיבלה קצת פחות והן קיבלו יותר על חשבון העלות הכוללת.
היו"ר עמרם מצנע
משרד החינוך.
שאול כהן
מנהל כלכלי, מינהלת בתי ספר בניהול עצמי, אחראי על כל נושא מעבר בתי ספר לניהול עצמי במתכונת המחודשת.

ברור לנו שעם המעבר לניהול עצמי נוסף נדבך נוסף בכל מה שקשור להנהלת חשבונות וביצוע תקציב מעבר למה שנעשה בבתי ספר שלא בניהול עצמי שגם שם יש נתח כזה. גם ברור לנו שנדרש איזשהו סוג של הכשרה בהקשר הזה ובשנה וחצי האחרונות קידמנו משא ומתן יחד עם הממונה על השכר, עם מרכז השלטון המקומי , ההסתדרות ונציג משרד הפנים כדי לתת מענה לנושא הזה.

אתמול בשעה טובה – במקרה בסמיכות לישיבה – הגענו לסיכום. עדיין דרושים ניסוחים משפטיים. הגענו לסיכום כלכלי ועכשיו יש את הפן המשפטי. עוד אין לנו הסכם חתום להראות ואני גם לא בטוח שעד שנסיים את כל הניסוחים המשפטיים יהיה נכון לרדת לפרטים. אני חושב שכל הצדדים חושבים שניתן מענה בהקשר של בתי ספר בניהול עצמי.
מסעוד גנאים
ניתן מענה, הכוונה גם בקשר למזכירות?
שאול כהן
ספציפית למזכירות בבתי ספר בניהול עצמי.
היו"ר עמרם מצנע
תודה. ההסתדרות.
שלמה שטרן
ראש חטיבת עובדי חינוך. אני נציגו של יושב ראש הסתדרות המעו"ף, מר ארנון בר-דוד.

אנחנו בהסתדרות – ואני באופן אישי – מעריכים מאוד מאוד את עבודת המזכירות. אני מכיר אותה באופן אישי, הייתי גם מנהל בית ספר ואחותי הייתה מזכירה. במהלך השנים למדתי את עבודתן והן עושות עבודה מצוינת ואחראית. אנחנו מעריכים את זה ולו זה היה תלוי בנו, בהסתדרות, היינו מסכימים לתת להן משכורת של רופאים ומהנדסים אבל מגבלות התקציב הן כאלה שזה בלתי אפשרי.
היו"ר עמרם מצנע
מאחר ואתם גם לא מממנים את זה.
שלמה שטרן
אנחנו מאפשרים להן לעשות את העבודה ומצפים שיתגמלו אותן. לצערנו בשנים האחרונות, כפי שנאמר קודם, הוטלו עליהן הרבה מאוד מטלות בלי שיכולנו לתקצב אותן. אתמול הגענו לאיזשהו סיכום שהוא מקובל עלינו ואני יכול לפרט את עיקריו. כל מזכירת בית ספר שעוסקת בניהול עצמי תקודם בדרגה נוספת כאשר המשמעות של זה היא תוספת שכר של כעשרה אחוזים. אגב, בשנים האחרונות אנחנו עושים צעדים קטנטנים, במגבלות התקציב ובמגבלות ההסכמים הקיבוציים, לטובת כל המשק וגם לטובת המזכירות כאשר כיוונו אליהן את אור הפנס לגבי ההסכם הקיבוצי הבא. מדובר על תוספת נוספת שתבוא כתגמול בגין המטלות הנוספות כמו אופק חדש ועוז לתמורה סדר גודל של עשרה אחוזים לכל מזכירת בית ספר.

יש לנו כרגע בעיה עם מה שנקרא מנב"ס שחבר הכנסת המכובד הזכיר. משרד החינוך קבע קריטריונים שלדעתי הם מאוד מוזרים ומשונים, לפיהם תגמול מזכירת בית הספר מותנה בכך שמורים ייכנסו לתוכנת מחשב מסוימת באחוז מסוים ובתוך תקופת זמן מסוימת.
קריאה
יונת דואר.
שלמה שטרן
אם המורים לא נכנסים לתוכנה הזאת, המזכירה לא תקבל את התגמול. זה ממש מקומם. הוצאתי מכתבים למשרד החינוך והוצאנו גם מכתבים לוועדי העובדים ואני מקווה שהוא בקרוב יגיע למזכירות. מי שלא מקבלת את התגמול שלה, שהוא שווה ערך לשבעה וחצי אחוזים שהם תוספת מאוד מכובדת, תסגור לאלתר את תוכנת המנב"ס ולא תתעסק בה. מטלה נוספת שהועברה למזכירות ללא תגמול היא הנפקת תעודות בבתי הספר. אני הייתי מורה ואני זוכר שאני כתבתי את התעודות של התלמידים שלי אבל היום זה מוטל על המזכירות ללא כל תגמול. אם היא לא מכינה 75 אחוזים מהתעודות, היא לא מקבלת תגמול מנב"ס. זה בלתי נסבל.
אנחנו נמשיך לשרת אותן. אנחנו מאוד מכבדים את המקצוע הזה שהוא מקצוע מאוד אחראי וטוב. אנחנו נעשה את כל מה שאפשר כדי לשפר את שכרן, כמובן במסגרת התקציב.
היו"ר עמרם מצנע
תודה. הממונה על השכר.
דיאא אסדי
בוקר טוב. סגן בכיר לממונה על השכר.

בהמשך לדברים של חבריי. בעניין המינהליות בבתי ספר עם ניהול עצמי, כמו שהוסבר הגענו לסיכום שאמור לתת מענה. בעניין הטיפול ברמות השכר של המזכירות, צריך לקחת בחשבון שאנחנו חיים בעולם של מסגרות של הסכמים קיבוציים. יש הסכם ארצי שאמור להסתיים עד סוף 2014 וכאשר יהיה הסכם ארצי חדש ותהיה הסכמה בין המעסיקים הישירים להסתדרות לקחת נתח מהעלות הכוללת ולתת אותו לקבוצה מסוימת – במקרה שלנו המינהלניות – לא תהיה לנו התנגדות כל עוד אנחנו שומרים על מסגרת העלות שנקבעה בהסכם.
היו"ר עמרם מצנע
אני מבין שללא קשר למועדי פתיחת דיונים על הסכמי שכר חדשים, אם יש מטלה נוספת אפשר תוך כדי - למשל, נושא של בית ספר בניהול עצמי – ולא מחכים עד סוף 2014.
דיאא אסדי
לגבי בית ספר בניהול עצמי ניהלנו דיונים וקבענו מסגרת. הגענו להסכמות ואנחנו בשלבים של ניסוחים. לזה ניתן מענה.
היו"ר עמרם מצנע
בסדר. נשמע קצת מזכירות. נתחיל עם רינה לוי, בית ספר יסודי קריית מוצקין.
רינה לוי
שלום. קודם כל, תודה רבה ליושב ראש. הייתה צריכה לדבר מישהי אחרת, אבל אני אשמח להתייחס. תודה רבה ליושב ראש הוועדה מר מצנע ולחבר הכנסת מסעוד גנאים. אני מאוד מודה לנציג ההסתדרות שלמה שטרן שקיבל בהתראה מאוד קצרה את ההזמנה לדיון ובא לייצג אותנו.

נאמרו כאן דברים ואני מאוד שמחה על כך שאנשים הפנימו את הדברים האלה.
היו"ר עמרם מצנע
כמה שנים את מזכירה?
רינה לוי
עשרים שנים.
היו"ר עמרם מצנע
באותו בית ספר?
רינה לוי
באותו בית ספר.
היו"ר עמרם מצנע
אפשר לשאול אותך מה השכר שלך? את לא חייבת לענות.
רינה לוי
אני אומר לך בדיוק. עם שני גמולים, השכר שלי הוא 5,600 שקלים.
מסעוד גנאים
משרה מלאה?
רינה לוי
משרה מלאה. אני בדרגה העליונה, דרגה 10. כל פעם שבאנו לבקש משהו, אמרו לנו שזה לא תלוי בהם אלא זה תלוי באוצר. אני העברתי דגם, איור על מקומה של המזכירה. כאן הציגו את מקומה של המזכירה וזה מדבר בעד עצמו.
היו"ר עמרם מצנע
בקריית מוצקין, גביית אגרות התלמידים נעשית בבית הספר או בעירייה?
רינה לוי
רק בבית הספר. אנחנו התחלנו בשנת 1995 את הגבייה בבתי הספר.
היו"ר עמרם מצנע
עד אז זה היה בעירייה?
רינה לוי
עד אז זה היה בעירייה.
היו"ר עמרם מצנע
בדרך כלל הכיוון הוא הפוך.
רינה לוי
העבירו את כל נושא הגבייה לבתי הספר. אחר כך העבירו אותנו לאוטונומיה תקציבית וכמעט שלוש שנים אנחנו בניהול עצמי.
היו"ר עמרם מצנע
בבית הספר שלכם יש פרויקט השאלת ספרים?
רינה לוי
כן. ודאי, משנת 1995. אנחנו היינו בין הראשונים.
היו"ר עמרם מצנע
בחיפה זה קיים משנות ה-50.
רינה לוי
רציתי לציין שמזכירות של הרשויות, אין להן את אותה הגדרה של מזכירה בחיפה, בתל אביב ובירושלים אלא זה לגמרי שונה. שם המשכורות יותר משלושים אחוזים מהמשכורות שלנו.
היו"ר עמרם מצנע
העיריות השונות יכולות לשלם שכר יותר גבוה. זה לא אחיד.
רינה לוי
מדברים כאן על שכר, אבל יש עוד בעיה והיא התקן. ככל שנוספו מטלות, גם אם המזכירה תקבל את המשכורת הכי גבוהה, היא לא תוכל לעמוד בכל המשימות והמטלות שמטילים עליה.
היו"ר עמרם מצנע
התקן הוא לפי גודל בית הספר.
רינה לוי
כן.
מסעוד גנאים
לפי מספר הכיתות.
רינה לוי
היום זה לפי מספר תלמידים בבית הספר.
דיאא אסדי
לא. 12 או 14 כיתות למשרה מלאה. בתיכון הרשויות המקומיות מתגברות. או 12 או 14 כיתות, תלוי איזה מטלות יש להן. משרה מלאה זה אם יש גם גביית כספים וגם חלוקת ספרים, זה 12 כיתות, ואם לא, 14 כיתות.
מסעוד גנאים
גם זה לא מיושם בכל העיריות.
היו"ר עמרם מצנע
השאלה למה זה לא מיושם כי משרד החינוך מעביר את הכסף.
דפנה ארביב
הנציג מהשלטון המקומי מדבר על כל מיני תוספות ועל כל מיני הסכמים ששדרגו את השכר של עובדי הרשויות ואכן זה נכון, יישרו קו אבל לא בהכרח סייעות שנתנו להן תוספת של עשרה אחוזים באופק, לא בהכרח התווספו להן הרבה מטלות כפי שהתווספו למזכירה. למזכירות כן נוספו מטלות עם אחריות מאוד כבדה, עם המון משמעות, לעסוק עם כספים ותקציבים. אם בשנות ה-90 – אני מראה לכם את האיור – השינויים בתפיסת האחריות והסמכות הייתה משרד החינוך והרשות המקומית והם היו מעבירים את התקציבים לבתי הספר, כל ההתנהלות הכספית התנהלה ברשויות, הרי שהיום בית הספר עומד בראש הפירמידה וכל הכספים עוברים למנהל בית הספר הפכו אותו למעין מנכ"ל כך שהוא פחות צריך את הדברים מאגף החינוך או מהמפקח ומי שאמור לבצע ולנהל את כל העבודה – אלה בעצם אנחנו. זה נופל על כתפינו. זה יפה שרוצים לשדרג את המערכות, זה יפה שרוצים להתקדם אבל תמיד זה מתנקז לעבודת המזכירה והיא זו שצריכה לבצע את העבודה.

באופק חדש העבודה הורחבה ויש יותר מטלות על המזכירה. קודם כל, יום הלימודים הוארך ואנחנו צריכים לשרת את התלמידים עד שעה יותר מאוחרת. בעבר זה היה עד 1:00 והיום זה עד 2:30 או אפילו מעבר לכך. אתה אמרת שבאופן חדש לא היה איזשהו שינוי אבל באופק חדש נוספו לנו תוכנות ובכלל כל השדרוג של שכר המורים, שאנחנו אמורות לעשות, זה שוב מתנקז אלינו. זה שדרוג של מערכות ותוכנות והכל מתנקז אצלנו.

בעבר היה גמול יוח"א. המורים כן מקבלים את הגמול ואנחנו מדווחים עליהם בסוף השנה ואנחנו יודעים שכספים מועברים לרשויות המקומיות עבור גמול יוח"א והמזכירות לא מקבלות אותו אלא זה נבלע בקופת העירייה משום שאין הסכם. מי אמור לעשות הסכמים, אני לא יודעת אבל הסכם חייב להתבצע כי הכסף נבלע בקופת העירייה והמזכירות לא נהנות ממנו.
כפי שאתם שומעים ורואים, המזכירה היא במרכז. כל רשות או כל גוף שרוצה לייעל את המערכת, הכול מתנקז למזכירה. גם הנושא של הסכמים שנעשו, הסכם הבנות בין האוצר לשלטון המקומי, מי שמבצע את העבודה הזאת אלה אנחנו. חייבים לעשות שינוי בעבודת המזכירה. הנושא של המזכירה שיושבת במשרד שלה, מקבלת עשרות טלפונים, משרתת תלמידים, משרתת מורים, כל הזמן לתת מענה – מאוד קשה לבצע את עבודת ניהול החשבונות.
היו"ר עמרם מצנע
תודה. אביר פראג'.
אביר פראג'
דיברתם הרבה על ניהול עצמי. השינוי בעצם קיים כבר עשרות שנים. מאז הגדרת התפקיד של המזכירה, היום המזכירה לא עונה על הגדרת התפקיד שהייתה לפני עשרים שנים או כמו שאמר לנו שלמה שטרן שזה בתקשי"ר משנת 1987. באופק חדש, עוד לפני הניהול העצמי, עוד מטלות התווספו למזכירות ואלה התכניות האין סופיות שמפתח משרד החינוך, הפניות של משרד החינוך כשהוא פונה במכתבים שלו והם בטח יודעים שחלק מהעבודה שמופנות למנהל, להנהלה, לסגן המנהל, חלק גדול עושה המזכירה. הם יודעים זאת. אני לא יודעת איך זה מתחלק, אבל הם שולחים כל מיני מכתבים המופנים לכבוד המנהל, סגן, מזכירה. איפה נופל הגמול בהתכתבויות שלהם? זה נופל בחלקו של המנהל ובחלקו של הסגן.
לא סתם רצינו לבוא לכנסת. העבודות האין סופיות והמטלות שמתווספות כל שנה וכל גמול מותנה בקריטריונים שונים, זה כבר מגוחך. ב-1994 התחילו בתוכנה ופיתחו אותה. אנחנו במגזר הערבי היינו בית ספר ניסויי. התוכנה נקראת תוכנת מנב"ס. כל שנה יש קריטריונים חדשים עם כל החידושים שבתוכנה עצמה. התוכנה לא נשארת אותה תוכנה, אתה לא עובד על אותם חלונות בתוכנה של המנב"ס אלא כל שנה היא מתחדשת וכל שנה מתווספים עוד קריטריונים שצריך לעמוד בהם.

באופק חדש יש לנו עוד משהו אותו אני רוצה להדגיש לפני הניהול העצמי שהוא משהו אחר לגמרי. אם אנחנו נדון בניהול עצמי, לא נגיד מזכירות מול ניהול עצמי, מול משרדים שונים. אני חושבת שזה תפקיד אחר מכפי שקיים עכשיו וזה עוד לפני הניהול העצמי. באופק חדש חידשו לנו מערכת שנקראת במשרד חינוך מנב"ס, יונת דואר. בזמנו הייתה תיבת דואר שכל בתי הספר בארץ עוסקים בה ועכשיו הקריטריונים כולם עומדים על כך שהמורים ייכנסו ארבע פעמים בחודש, חמישים אחוזים, כאשר בתשע"ג היה שבעים אחוזים מהמורים שחייבים להיכנס ארבע פעמים בחודש על מנת שהמזכירה תקבל את הגמול. זה מותנה בצוות המורים. אני לא באה בביקורת על אף אחד, אני לא חולקת על משהו, אבל אם אנחנו נתקלים בצוות עצל ואני אדחף אותו על מנת לקבל את הגמול שלי ועוד יש לי את העבודה שלי בה אני מתעסקת, אני לא יכולה לעשות את זה. בזמנו המזכירה והתפיסה של המזכירה הייתה זו שמארגנת את היומן למנהל, אוספת כספים, מקבלת הורים, מקבלת תלמידים, עונה לטלפונים אבל עכשיו זה שונה לגמרי.

אני חייבת לקבל הדרכה וירטואלית דרך המחשב על מנת ליישם משהו חדש. אני קוראת לזה, סליחה, עם כל הכבוד לכולכם, צחוקנט ולא מנב"סנט כי אנחנו מתעסקות מול מחשב, השתלמות וירטואלית אותה אני צריכה לעשות ביום ראשון שהוא יום החופשה שלי. אני חייבת להתייצב מול המחשב. אפילו השתלמות קבוצתית מכובדת, משרד החינוך לצערי הרב לא מיישם אותה. השנה יש משהו חדש לגמרי עם כוכבים במנב"סנט. מחנך יכול להיכנס, להפיק תעודות, להפיק טיוטות, אבל האבסורד כאן הוא שאם זה חדש והמנהל יכול לראות והסגן יכול לראות, גם המזכירה למטה צריכה לראות כי היא עושה את כל העבודה. המגוחך כאן שגם אם המחנכים נכנסים ומטפלים בתעודות במנב"סנט, אם לא הופקו שבעים אחוזים תעודות של בית הספר, לא מגיע למזכירה גמול. למה?
היו"ר עמרם מצנע
אני מבין שהנציגות שלכם בהסתדרות מטפלת בזה.
אביר פראג'
בסדר. מטפלת בזה, אבל עד מתי? כל שנה יש לך קריטריונים חדשים. ימציאו לך עוד תוכנה שאתה צריך לשבת מול מחשב וללמוד אותה על מנת ליישם אותה ובסופו של דבר אתה גם לא מקבל את הגמול.
יעל חסון
אני אנסה לא לחזור על דברי הקולגות שלי. רציתי להציג את כולנו. אנחנו מגיעות כנציגות ונציגים של מזכירות בתי הספר. פתחנו עצומה שנכון להבוקר כבר חתמו עליה 1,138 מזכירים מתוך 4,000 בתי ספר. זאת אומרת, זה לא רק אנחנו. אנחנו מייצגים קבוצה גדולה. יש כאלה שלא חתמו, כל אחד מהסיבה שלו. בין החותמים יש לנו מכל המגזרים – המגזר הערבי, הדרוזי, דתיים, חרדים, חילוניים – מהחרמון ועד אילת.

עבודת המזכירה, כפי שאני למדתי, שונה בכל בית ספר ובית ספר במידה זו או אחרת אבל בגדול היא תלויה בניהול ובסוג בית הספר. רציתי לתת דוגמה נוספת שלא דיברנו עליה. כולנו מכירים את הרעיון של השר שי פירון על בית ספר של הקיץ. הוא החליט שילדי כיתות א'-ב' ילמדו ביולי במשך שלושה שבועות. במכתב כתוב שהמורים יתוגמלו בהתאם אבל איפה המזכירות? המזכירות ביולי סוגרות את שנת הכספים בשקט ובניחותא ומקבלות תלמידים חדשים. יש להן מה לעשות בשלושת השבועות האלה. יש בתי ספר שנסגרים ב-15 ליולי, יש בתי ספר שעורכים שיפוצים בתקופה הזאת, אבל אף אחד לא ספר אותנו. זה בנוסף לכל מה שרשום בדף שחילקתי היום וגם קיבלתם במייל דף מעט שונה, כל המטלות שנוספו לנו, מטלות גדולות, מטלות כבדות ושכחו לספור אותנו.
שלמה שטרן
בנושא לפני האחרון שהגברת העלתה בנושא של הארכת תקופת הלימודים, הוצאנו לפני כשבועיים מכתב לשר החינוך ואמרנו לו שלא ייקח אותנו, את העובדים והמנהלים בבתי הספר, כמונחים בכיס בלי לתאם אתנו ולסכם אתנו קודם שנבין מה המשמעות של הארכת הלימודים לגבי העובדים אותם אנחנו מייצגים. גם הנושא הזה מטופל על ידינו.
היו"ר עמרם מצנע
למרות שבשונה מהמורים, שאלה ימי החופש שלהם, המזכירות והשרתים עובדים בחודש יולי.
שלמה שטרן
אבל מטילים עליהם מטלות נוספות.
היו"ר עמרם מצנע
זה נכון.
שלמה שטרן
רצינו להבין מה המשמעות של זה.
חסיה אלול
אני עובדת בחטיבת ביניים אילן רמון בכוכב יאיר. אחיינים שלך לומדים אצלנו. רציתי להוסיף משהו שלא הועלה כאן. אנחנו היום בעצם מנהלות ניהול עצמי בצורה כזאת או אחרת. אנחנו מחזיקות היום שני תקציבים. פעם היה תקציב אחד שהיית יכול לנהל אותו אבל היום הפרידו. משרד החינוך דרש שננהל שני תקציבים ולכן אנחנו עושים תקציב מורים ותקציב מועצה. כל תקציב עובד בנפרד עם כל המשתמע מזה.

יש דבר אחד שאני מפנה משרד החינוך. הם הורידו עבודה לסגנית מנהלת שהיא בעצם מלמדת שש שעות ושאר הדברים צריכים ליפול תחת אחריותה. זה אומר כל מצבת מורים. בעבר המפקחות היו מציבות את המורים, הן היו מנהלות את כל המצבת, אבל היום הורידו את זה להנהלה ואנחנו עושים את זה. כשאני פונה למנהלת שלי ושואלת אותה למה, הזלזול מתחיל מלמעלה למרות שיש לי מנהלת נהדרת. אף אחד לא מצפה שאני עובדת עם מנהלת שמונה שעות אסרב לה כי בצורה כזאת לא נוכל לתפקד ביחד. אני חושבת שמשרד החינוך, גם עם הקטע של יונת דואר, ברגע שמורה לא נכנסת ליונת דואר, למה אני צריכה להיענש? הם צריכים לבוא אליהם בטענות ולא אנחנו. הם צריכים לפקח מי נכנס ומי לא ויש להם את כל האפשרות לעשות זאת.
היו"ר עמרם מצנע
מי עוד לא דיברה ורוצה לדבר? לא חייבים.
קריאה
יש לנו פרויקט הזנה בבתי הספר וגם הוא מוטל על המזכירות.
היו"ר עמרם מצנע
מה בהזנה מוטל על המזכירות?
קריאה
אוכל לתלמידים. מגשיות. זה איסוף כספים וחלוקת האוכל.
אילנה אבשלום
אני מבית שמש. אני אשאל שאלה פשוטה. למה אנחנו צריכים לחכות לסוף 2014 כדי להיכנס להסכם קיבוצי? כל פעם שתהיה תוספת עבודה, צריכה להיות תוספת שכר בהתאם. למה צריך לחכות?
דפנה ארביב
העבודה בניהול עצמי שהיא באמת הגדרה בעבודה אומרת שעות נוספות על גבי שעות נוספות. אני כרגע בקורס של ניהול עצמי אותו מעבירה לנו הגברת אלונה. שאלתי אותה כמה שעות ביום אני צריכה להקדיש רק לנושא של ניהול עצמי והיא אמרה לי בין שלוש לארבע שעות ביום. דרוש כאן תקן נוסף כי לא אני המזכירה יכולה לבצע את זה כי אני עושה עבודות נוספות אלא הניהול העצמי מחייב תוספת תקן.
היו"ר עמרם מצנע
אולי משרד החינוך יכול להתייחס לעניין הזה של הגמול שמותנה בכך שהמורים יבצעו משהו. זאת המצאה שלכם?
שאול כהן
אני חייב להגיד שאני לא מכיר את הנושא.
היו"ר עמרם מצנע
מישהו לוקח אחריות על ההמצאה הזאת?
שלמה שטרן
יש לו שם. זה גוף, מינהלת המנב"ס.
קריאה
היא לא הגיעה לכאן.
שלמה שטרן
אני הייתי בהתכתבות אתו ובהתכתבות האחרונה הוא אמר שהם החליטו להוריד את הדרישה מחמישים אחוזים לשלושים אחוזים של כניסה. הלכו לקראתי אבל זה חזר לחמישים אחוזים. זה פשוט בלתי נסבל.
היו"ר עמרם מצנע
הרעיון הוא בעייתי.
דפנה ארביב
הגמול שהם נותנים אותו, הוא רק לארבע שנים כאשר כל שנה הם שוב נותנים לנו מטלה נוספת ושדרוג נוסף. הגמול צריך להיות קבוע.
היו"ר עמרם מצנע
אני חושב שהבנו את העניין.
מסעוד גנאים
אני לא אוסיף יותר. המזכירות אמרו את העיקר. שמענו את הנציגים – של השלטון המקומי, ההסתדרות, משרד החינוך והאוצר – ורשמנו לפנינו מה שאמרו לגבי התוספת, העשרה אחוזים והדרגה ונעקוב אחרי זה. לפי דעתי צריך לעשות דבר מהותי בקשר להגדרת התפקיד והמעמד. בזה צריך לטפל.

אני מקווה שנעקוב ואני מקווה שנתרום לכך שמעמדן של המזכירות יהיה יותר טוב או יהיה הולם לעבודה שהן עושות יום יום.
חסיה אלול
שנת 2015, היא יותר מדי רחוקה. אני כבר שלושים שנים במערכת ובעוד שנתיים אני יוצאת לפנסיה. גם אני רוצה ליהנות. זה מוגזם.
היו"ר עמרם מצנע
תודה לחבר הכנסת גנאים שהביא את הנושא הזה בפנינו. אני מוכרח לומר שגם לי יש רק מילות הערכה למזכירות. הרבה פעמים בית ספר יכול להתנהל בלי מנהלת. יש סגנית, יש מורה בכירה, אבל בלי מזכירה הוא לא מתנהל. הרבה פעמים אנחנו אומרים שדמות בית הספר היא המנהלת, אבל אני אומר לכם – כשאני חושב, מעביר בזיכרוני את המנהלות והמזכירות בחיפה ובירוחם, שם הכרתי אותן – שבאמת דמות בית הספר, הצורה שהוא מאורגן, הקשר עם ההורים, הקשר עם התלמידים, הכתובת שהמזכירה משמשת, באמת אין מלים להביע את ההערכה ודי מבייש לשמוע מה רמת השכר שלכן. אתן לא היחידות במערכת הזאת בדירוגי השכר השונים.

אני מבין שלפחות הנושא הזה של תוספת לשכר בגלל ניהול עצמי עומד בפני סיום וסיכום. דרך אגב, זה די משונה כי ניהול עצמי קיים כבר מ-1995 בערך. אז התחיל להיכנס הניהול העצמי ורק עכשיו זה מוסדר ואכן זה לקח זמן רב וזאת הערה לעצמנו.

אני חושב שזה אבסורד לקיים מערכת של גמול שמותנית במשהו שמישהו אחר צריך לעשות. לדעתי אין לזה אח ורע בשום מערכת שכר. אם תחכו עד שיענו לכם על כל המכתבים, באמת המורה מקריית מוצקין תצא לפנסיה אבל אני מבין שאתם הולכים לנקוט צעדים. אנחנו לא יכולים לעודד את ההסתדרות לנקוט צעדים.
שלמה שטרן
הבנו את הרמז.
היו"ר עמרם מצנע
רשמנו לפנינו שעניין ההסכם בנושא הסדרת הניהול העצמי הוא עניין של שבועות ולא חודשים.
יעל חסון
ממתי? מיום הכניסה לניהול עצמי או מהיום?
קריאה
זה יהיה רטרואקטיבי מהיום בו התחלנו עם הניהול העצמי?
דיאא אסדי
אנחנו כרכנו את זה בהכשרה, בסיום ההכשרה. נעשתה הכשרה מסוימת בגלל השינוי וזה כרוך בהכשרה.
יעל חסון
כלומר, עם סיום ההכשרה?
שאול כהן
הכשרה יותר טובה לאלה שקיימות וגם אלה שייכנסו כחדשות. ההסכמה עם ההסתדרות הייתה ממועד סיום קורס מינהלניות. יש כאלה שכבר סיימו כי הקורס הזה התחיל להיות מיושם בתשע"ב.
היו"ר עמרם מצנע
לגביהן זה יהיה רטרואקטיבי?
שאול כהן
יהיה רטרואקטיבי ממועד סיום הקורס.
היו"ר עמרם מצנע
הדבר האחרון, ואולי החשוב ביותר ושייך למרכז השלטון המקומי עם משרד החינוך, ולדעתי גם ההסתדרות, הוא הגדרת המקצוע, מה זה כולל ומה זה לא כולל כדי שבאמת יהיה איזשהו בסיס ממנו אפשר גם לתת בעתיד, אם יהיו שינויים כאלה ואחרים.

אני אישית חושב שלא נכון להטיל על בתי הספר לגבות תשלומים וחושב שהעיריות צריכות לעשות זאת כאשר כל עירייה מתנהגת בהתאם. זה אולי דבר שאתם צריכים לדון אצלכם במרכז השלטון המקומי כי זה מוריד מטלה מאוד קשה וגם לא נעימה לבתי הספר.

הערה לנושא הארכת שנת הלימודים. אני מניח שזה נמצא עוד בדיון כי להארכת שנת הלימודים יש משמעות כי זה המינהלן, המזכירה וזה בטח גם סבל למורים. נדמה לי שבעוד שבועיים אנחנו מקיימים דיון בנושא.
קריאה
המורים יתוגמלו. אל תדאג.
היו"ר עמרם מצנע
שר החינוך אמור להציג בפנינו את התכנית ונשמע שם אם באמת ניתנה הדעת על כל הדברים לגבי בית הספר.
שלמה שטרן
ברשותך, רציתי להוסיף כאנקדוטה שבחלק מהדיונים שלנו עם מרכז השלטון המקומי, האוצר ומשרד החינוך, הצעתי – ולא בציניות – לקרוא למזכירת בית הספר מנכ"ל בית הספר. לשנות את הגדרת התפקיד שלה. זה היה בקומה הראשונה ולכן למזלי אי אפשר היה לזרוק אותי מהחלון החוצה, אבל זה מה שעמדו לעשות.
קריאה
זה בעצם מה שאנחנו עושות.
היו"ר עמרם מצנע
תודה רבה ולהתראות.

<הישיבה ננעלה בשעה 12:00.>

קוד המקור של הנתונים