PAGE
2
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
18/12/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 132>
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום רביעי, ט"ו בטבת התשע"ד (18 בדצמבר 2013), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 18/12/2013
תקנות בריאת הציבור (מזון)(תחליף דבש), התשע"ד-2013, צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (תחליף דבש) (ביטול), התשע"ד-2013
פרוטוקול
סדר היום
<1. תקנות בריאת הציבור (מזון)(תחליף דבש), התשע"ד-2013>
<2. צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (תחליף דבש) (ביטול), התשע"ד-2013>
מוזמנים
¶
>
אלי גורדון - מנהל שירות המזון הארצי, משרד הבריאות
שי חן - מהנדס מזון ראשי, משרד הבריאות
שרון גוטמן - יועצת משפטית, משרד הבריאות
הרצל אבידור - מועצת הדבש
גיל להב - מועצת הדבש
מבשרת נבו - לוביסטית, חב' "גלעד", מועצת הדבש
רישום פרלמנטרי
¶
מוריה אביגד
<תקנות בריאת הציבור (מזון)(תחליף דבש), התשע"ד-2013>
<צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (תחליף דבש) (ביטול), התשע"ד-2013>
היו"ר חיים כץ
¶
בוקר טוב, היום יום רביעי בשבוע, ט"ו בטבת, 18 בדצמבר 2013. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות בנושא: תקנות בריאת הציבור (מזון)(תחליף דבש), התשע"ד-2013, וצו הפיקוח על מצרכים ושירותים (תחליף דבש) (ביטול), התשע"ד-2013. כן, גברתי, בואי תסבירי לי.
נעה בן שבת
¶
אני יכולה להסביר שחוק הפיקוח על מצרכים ושירותים היה צו כזה שאותו אנחנו מבקשים לבטל עכשיו בגלל שהצו ניתן מכוח ההכרזה על שעת חירום ואותו מבקשים לבטל, לכן מנסים לקבוע את ההוראות האלה בתקנות. התקנות כוללות הוראות דומות להוראות שהיו קיימות בצו, הן בעצם מנסות למנוע צריכה של מוצר שהוא תחליף דבש, זאת אומרת, גם אם הוסף לו דבש הוא לא באמת דבש, הוא גם לא מוצר דבש, זאת אומרת, דבש שהוסף לו נניח חומר טעם, עלה של חומר, אלא הוא באמת חומר אחר שרק מתחזה להיות דבש. בגלל החשש הזה – אולי משרד הבריאות יוכל להרחיב על החששות שעמדו בבסיס הדבר הזה – מוצע גם למנוע ייצור של הדבש ותחליף הדבש באותו מקום ייצור. זו הוראה שהיתה קיימת בצו, היה איסור מוחלט, כרגע מוצע לאפשר את הדבר הזה אבל להפריד את המדורים ואת התיעוד לגבי הייצור.
נעה בן שבת
¶
אדוני, רק אולי אני אציין את נושא הסימון. בסימון מוצע שכל מוצר שהוא תחליף דבש לא יהיה עליו ציון של דבש וגם לא מושגים או מילים שדומות לדבש: צוף, כוורת, דונג וכו'.
אלי גורדון
¶
אחת המטרות של התקנות האלה היא אכן להסדיר את אופן הסימון בצורה כזו שתאפשר לצרכן לדעת לזהות דבש אמיתי ולהבדיל מוצר שהוא לא דבש.
גיל להב
¶
רגע, יש לנו הערות, אנחנו ממועצת הדבש. מבחינתנו יש לנו הערה אחת עיקרית, אנחנו צריכים הרי בסופו של דבר שתהיה הבחנה מאוד ברורה בין דבש למשהו שהוא לא דבש, יש לנו קטגוריה אחת שהיא בעצם נופלת פה בין הכיסאות בהגדרה הקיימת.
גיל להב
¶
לא בעצם, סליחה, אדוני. היא לא תחליף דבש אבל אנחנו גם לא רואים אותה כדבש והיא גם לא עומדת בתקן של דבש, ואני מדבר על דבש שהוא כן מיוצר על ידי דבורים אך הוא מיוצר על ידי דבורים שבעצם הזינו אותן בפורמולות. יש למשל חברה שנקראת "צוף גלובוס".
שי חן
¶
הנושא הזה מוסדר בתקן במובן הזה שהתקן אומר: דבש או מוצר דבש זה "איקס" ו"וואי", שזה אומר: דבש או דבש ששמו לו נגיד איזשהו ענף של רוזמרין, שזה אומר דבש. אם למשל האכילו, כמו שידידי אמר, את הדבורים בסוכרים לא לפי הפרוטוקולים אז זה לא דבש על פי התקן, גם ככה הנושא מוסדר.
שי חן
¶
אנחנו העברנו את ההערות גם אליהם, גם למשרד החקלאות, בזמן. גם לאור ההערות זה הנוסח, אין שום בעיה עם הנוסח.
נעה בן שבת
¶
אולי אבל אפשר לפתור את זה גם ברמת הנוסח אם אנחנו אומרים שתחליף דבש הוא מזון שהוא לא דבש או מוצר דבש. זאת אומרת, אתה אומר שאותו מוצר שהזכרת הוא לא דבש והוא לא מוצר דבש, והוא דומה בטעמו, במראהו ובתכונותיו לדבש, אז הוא ממילא נכנס פה בהוראה הזאת של תחליף דבש.
גיל להב
¶
לא, כל מה שאנחנו רוצים זה תיקון מאוד פשוט באמת, שיבואו ויגידו: מוצר שהוא לא עומד בתקן ושמתקיים בו אחד מאלה.
נעה בן שבת
¶
אז בוא תראה, זה בדיוק מה שכתוב. תסתכל רגע על הנוסח שבפניך: "תחליף דבש" – מזון מן המפורטים להלן, שאינו דבש או מוצר דבש" – הדבש ומוצר דבש כמשמעותם בתקן ישראלי דבש – "והוא מוצר שמתקיים בו אחד מאלה: אינו ניתן כולו על ידי דבורים...; דומה במראהו או בטעמו או בתכונותיו לדבש; עקב מראהו, טעמו או תכונותיו הוא עשוי לשמש במקום דבש." אז אחד מהם בוודאי מתקיים פה.
נעה בן שבת
¶
"תקנות בריאות הציבור (מזון) (תחליף דבש), התשע"ד-2013
בתוקף הסמכות לפי סעיף 3 לפקודת בריאות הציבור (מזון)[נוסח חדש], התשמ"ג-1983 שנטלתי לעצמי לפי סעיף 34 לחוק יסוד: הממשלה ובאישור וועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת לפי סעיף 21א(א) לחוק יסוד: הכנסת ולפי סעיף 2(ב) לחוק העונשין, התשל"ז -1977 , אני מתקינה תקנות אלה:
הגדרות
1.
בתקנות אלה -
"דבש", ו-"מוצרי דבש" – כמשמעותם בתקן ישראלי רשמי– ת"י 373 דבש, שעותק שלו מופקד לעיון הציבור במשרדים המפורטים בהודעה בדבר המקומות להפקדת תקנים רשמיים ;
"היתר GMP" – היתר כמשמעותו בתקנות בריאות הציבור (מזון) (תנאי ייצור נאותים), התשנ"ג-1993 7;
"יצרן" – כהגדרתו בצו הפיקוח על מצרכים ושירותים (הסחר במזון, ייצורו והחסנתו), התשכ"א-1960 8 (להלן – הצו);
"תחליף דבש" – מזון מן המפורטים להלן , שאינו דבש או מוצר דבש, ומתקיים בו אחד מאלה:-
(1) שאינו ניתן כולו על ידי דבורים, אף אם הוא מכיל דבש או מרכיבים של דבש, כולם או מקצתם, או שהוא דבש שהוסף לו חומר אחר אף אם החומר הנו אחד מהמרכיבים של דבש;
(2) הדומה במראהו או בטעמו או בתכונותיו לדבש;
(3) עקב מראהו, טעמו או תכונותיו הוא עשוי לשמש במקום דבש."
זה בסדר?
נעה בן שבת
¶
"הסדרת ייצור תחליף דבש ומוצר מזון המכיל תחליף דבש
2.
(א) לא ייצר אדם לשם עסק תחליף דבש או מוצר מזון המכיל תחליף דבש, אלא אם כן הוא בעל רישיון יצרן תחליף דבש תקף לפי הצו, הוראת תקנת משנה זו תחול גם על אחסנה ושיווק של תחליף הדבש או את מוצר המזון המכיל תחליף דבש בידי מי שייצרם.
(ב) לא ייצר אדם תחליף דבש, לא ייבאו, לא ישווקו ולא יחסינו, לשם עסק, אלא אם כן באריזתו מתקיימות הוראות תקנה 4 בנוסף לדרישות כל דין אחר שעניינו סימון מוצרי מזון."
אז כאן ההוראה הראשונה מתייחסת רק ליצרן תחליף הדבש, הוא צריך להיות בעל רישיון יצרן וזה כולל את כל הפעולות שהוא עושה, כולל האריזה, האחסנה והשיווק. ההוראה השנייה מתייחסת לכל אדם שאחר כל משווק את תחליף הדבש, מייבא אותו.
"הסדרת ייצור תחליף דבש במקום שבו מייצרים דבש
3. לא ייצר אדם תחליף דבש ודבש במקום ייצור אחד אלא אם כן התקיימו כל אלה:
(1) יש לו היתר GMP, רישיון יצרן תחליף דבש ורישיון יצרן דבש בני תוקף;"
הוסבר לנו שהיתר ה-GMP ניתן ליצרנים מצטיינים. זאת אומרת, הוא לא הסטנדרט, הוא לא המינימום הנדרש לכולם אלא הוא באמת מעיד על רמה גבוהה יותר של יצרנים.
"(2) ייצור הדבש לרבות אריזתו וייצור תחליף הדבש לרבות אריזתו נעשים במדורים נפרדים, ובכלל זה:
(1) ישנה הפרדה מוחלטת בין המדור שמייצרים, מאחסנים, אורזים ומסמנים בו תחליף דבש (בתקנה זו - מדור תחליף דבש) ובין המדור שבו רודים, מייצרים, מאחסנים, אורזים ומסמנים דבש (בתקנה זו– מדור הדבש);
לעניין זה, "מדור" - לרבות הכלים, החומרים, האריזות והתוויות;
(ב) אין גישה או קשר ישירים בין מדור תחליף הדבש ובין מדור הדבש;
(3) ישנה הפרדה מוחלטת בין המסמכים וכל תיעוד אחר הנוגעים לתחליף דבש
ובין המסמכים וכל תיעוד אחר הנוגעים לדבש.
איסור הטעיה
4. לא יסמן אדם תחליף דבש ולא יציין באריזתו או באריזת מוצר מזון המכיל תחליף דבש מילים כמפורט להלן: "דבש", "תחליף דבש", "כוורת", "חלת דבש", "צוף", "דבורה", וכן שם של פרי או פרח, כולם או מקצתם, או תיאורים גראפיים שלהם או של פרחים או פירות כלשהם, כולם או מקצתם, והכול בין לבדם ובין בצירוף מלים או רמזים אחרים, העלולים ליצור את הרושם כי תחליף הדבש הוא דבש או כי מוצר המזון המכיל תחליף דבש מכיל למעשה דבש; לעניין תקנה זו, "תיאורים גראפיים"– צילומים, איורים, ציורים, לרבות כל דרך תיאור גראפית אחרת.
הסדרת הסחר
5. לא יעביר אדם בשום דרך מדרכי ההעברה את הבעלות על תחליף דבש או על מוצר מזון המכיל תחליף דבש או את ההחזקה בו, לא ירכוש אותו ולא יחזיקו לשם עסק, אלא אם כן תחליף הדבש או מוצר המזון המכיל תחליף דבש יוצר וסומן לפי הוראות תקנות אלה." – זו הוראה עוד יותר כוללת, היא נוגעת גם לסימון, גם לייצור. לא אמור להיות בשוק מוצר מזון שלא יוצר או יסומן בהתאם.
"6. – אני מציעה לקרוא לכותרת "תחליף דבש שהוסף לו דבש" אבל אפשר לקרוא לזה גם "הרחבת תחולה".
נעה בן שבת
¶
הרחבת תחולה
6.
(א) תקנות 4 ו-5 יחולו הן על תחליף דבש והן על מוצר מזון המכיל תחליף דבש שהוסף להם דבש, תהא כמות הדבש שהוספה להם אשר תהא." – זאת אומרת, יכול להיות שיש הרבה מאוד דבש באותו תחליף דבש ועדיין הוא ייחשב תחליף דבש.
"(ב) ייצר אדם תחליף דבש שבהרכבו דבש, תיכתב המילה "דבש" בפירוט הרכיבים בלבד לפי הוראות כל חיקוק אחר המסדיר סימון רכיבי מוצר." - זאת אומרת, אם יש חובה לסמן שיש דבש במוצר זה יסומן אבל רק ברכיבים.
"שמירת דינים
7. תקנות אלה באות להוסיף על הוראות כל דין אחר שעניינו ייצור, סימון שיווק והובלת מזון ולא לגרוע ממנו."
היו"ר חיים כץ
¶
אבל לפי מה שכתבת פה גם אם יש 99% דבש ו-1% שהוא לא דבש זה תחליף דבש. זה מה שכתבת. לא ציינת אחוזים, לא אמרת: אם יהיה 90% דבש ו-10% תחליף דבש, אמרת: כל כמות. 99% דבש ו-1% תחליף דבש זה לא דבש. בא הבן אדם ואמר: בסמנטיקה מה פתאום קוראים לזה עוגת דבש? זאת אומרת אתה בא עכשיו לבעיות של פרסום שכולם יודעים שזו לא עוגת דבש. יחד עם זה, עד היום היה מותר להשתמש בשם.
היו"ר חיים כץ
¶
שמע, אתה לא צודק אבל זה לא מהותי. אתה לא צודק, זה לא לפי נוסח התקנה שחברתנו שרת הבריאות חתמה עליה.
הרצל אבידור
¶
אדוני היושב-ראש, אני עדיין חושב שזה כן מהותי, אני עדיין חושב שההגדרה הזאת של עוגת דבש כדוגמה צריכה להיות יותר ברורה. אם, כפי שאתה אמרת, יש גרם אחד של דבש בעוגה אי אפשר לקרוא לה עוגת דבש.
אלי גורדון
¶
אז אני רוצה להתייחס, בעניין של סוגיית סימון מוצרים התקנה הזו לא עומדת לבד, ישנם עוד מסמכים מחייבים סימון. לצורך הדוגמה, תקן ישראל 1145 שקובע אופן הסימון של כל המוצרים הארוזים מראש, מגדיר חובת סימון רכיבים מהותיים, משמעות הדבר QUID. לפי ה- QUID כל מוצר שמכונה לצורך הדוגמה לפי אותו QUID, אותה עוגת דבש לפי אותם עקרונות של QUID, חלה חובת סימון אחוזי דבש שבאותה עוגת דבש.
נעה בן שבת
¶
אני מבינה שכשאתם מדברים על תחליף דבש אתם מדברים בעצם על מוצר שהוא נראה כמו דבש, לא משנה באיזו צורה שלו, לכן השאלה היא - - -
נעה בן שבת
¶
לא חייב להיראות כמו דבש. אבל אם תהיה באמת עוגת דבש שטעמה כדבש אז תגידי שהיא – הרי את לא מתכוונת לא לעוגת דבש ולא לדוגמאות שאתם דיברתם עליהם.
היו"ר חיים כץ
¶
טוב, מה שאני מבקש הוא שמשרד הבריאות יישב עם היצרנים, אני לא מאשר את התקנות. אתם כתבתם תקנות והם צודקים. אתה יכול להגיד מה שאתה רוצה, הם צודקים, דברו עם היצרנים.