PAGE
45
ועדת הכלכלה
30/12/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 157>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, כ"ז בטבת התשע"ד (30 בדצמבר 2013), שעה 11:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 30/12/2013
תקנות התעבורה (תיקון מס'...), התשע"ד-2013, בדבר נהיגה בישראל עם רשיון זר
פרוטוקול
סדר היום
<תקנות התעבורה (תיקון מס'...), התשע"ד-2013, בדבר נהיגה בישראל עם רשיון זר>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
דוד צור – מ"מ היו"ר
רונן הופמן
יצחק וקנין
משה זלמן פייגלין
מיכל רוזין
ישראל אייכלר
שולי מועלם-רפאלי
מוזמנים
¶
>
ציון מזרחי - מנהל אגף הרישוי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
חוה ראובני - הלשכה המשפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
נעה רוזנהק - מנהלת תחום חקיקה וכנסת, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
עמי רוטמן - יועמ"ש, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אוהד מעודי - מחלקת ביטוח כללי אגף שוק ההון, משרד האוצר
יערה למברגר - מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
נעמי שמרה אלימלך - סגנית מנהלת מח' אמנות – אגף היועץ המשפטי, משרד החוץ
רחל שני - מנהלת מח' קשרי חוץ וזרים – קונסולרית, משרד החוץ
שרי שלזינגר - ממונה תקציבים, משרד העלייה והקליטה
דוד גז - מפקד מרחב יפתח, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
שרית פיליפסון - ראש מחלקה תביעות אגף התנועה, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
שרון שלאין - ראש חוליית יעוץ וחקיקה באגף התנועה, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
ריקי ויצהנדלר - קמ"ד תעבורה, אגף התנועה, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
אלינור גולן - מנהלת דסק רשות ההגירה והאוכלוסין, רשות ההגירה
רגינה שורשי - הלשכה המשפטית, רשות ההגירה
נמרוד הגלילי - מנכ"ל הארגון הישראלי להשכרת רכב וליסינג, איגוד לשכות המסחר
אילן חגי - יועץ משפטי, קרנית
נאוה מקובסקי - מנהלת מחלקת תביעות, קרנית
יצחק מילשטין - נשיא ממס"י
יצחק סלומיאנסקי - יו"ר הועד המנהל, ממס"י
אריאל ארליך - ראש מחלקת ליטיגציה, פורום קהלת
משה בר - יושב-ראש עמותת תנו יד לחירש ונכים למען נכים, ארגון ארצנו החברתית
דן קדרון - עמותת תנו יד לחירש ונכים למען נכים, ארגון ארצנו החברתית
רישום פרלמנטרי
¶
אסתר מימון
<תקנות התעבורה (תיקון מס'...), התשע"ד-2013, בדבר נהיגה בישראל עם רשיון זר>
היו"ר דוד צור
¶
בוקר טוב, אני מזכיר למי שזקוק לזה שבפעם הקודמת ביקשנו גם התייחסות, למרות שזה לא לב התקנות – ביקשנו גם התייחסות לעניין הנהיגה של מהגרי העבודה/הפליטים – כדי שאני לא אסתבך עם חברת הכנסת מיכל רוזין – ומסתננים. בקיצור, כל אלה שמעמדם בארץ הוא - - -
היו"ר דוד צור
¶
בעלי מעמד זמני כזה או אחר. הם נוהגים ללא שום פיקוח, בקרה. רצינו לדעת גם על התופעה הזאת. נמצא אתנו פה גם מפקד המרחב, ניצב משנה גז, וביקשנו גם מאנשי משרד החוץ שייתנו לנו התייחסות לעניין של היכולת של הישראלים לנהוג בחוץ-לארץ עם רישיון הנהיגה הנוכחי. היתה אי-בהירות בנושא הזה, באתר של משרד התחבורה היה משהו עמום יותר - -
היו"ר דוד צור
¶
- - חוסר בהירות. בשורה התחתונה אמרו שזה בסדר, אבל עדיין הם מציעים לך לבדוק בכל מדינה ומדינה. בקיצור, הסירו אחריות לגמרי.
נפתח דווקא בשני הדברים האלה כדי לשמוע, ואז נעבור להקראה של התקנות. דוד גז, מה ממדי התופעה? קצת תסביר לנו מה עושים, איך אוכפים, אם בכלל.
דוד גז
¶
אני אסביר בצורה פשוטה את הדברים. ראשית, מבלי להתייחס כרגע רק לתקנות התעבורה, אני רוצה לשקף איזו מציאות שמתקיימת בדרום תל-אביב – אני לא מכיר אותה במקומות אחרים, אני מכיר בדרום תל-אביב – שבה נהגים זרים, שאין לנו שמץ של מושג לגבי הכשירות שלהם לנהוג משתמשים בכלי רכב ונוהגים, מקימים בתי ספר לנהיגה מאולתרים, מלמדים אחד את השני נהיגה בכל מיני אתרים כאלה או אחרים. התופעה הזאת מבחינתנו מהווה סכנה לשלום הציבור. אין לנו יכולת לאתר ולהבין מי האיש באמת. הוא מגיע ממדינה שאין לנו אפשרות לבדוק אתה, כי לא מדובר בתיירים, מדובר באנשים לא חוקיים מבחינתנו ברמת התושבות שלהם, שהיא מוסדרת, לא מוסדרת, נהנית מהגנה, לא נהנית מהגנה. זה לא נוגע לעניין רישיונות הנהיגה. לא ניתן לבדוק האם הבן-אדם הזה מוכשר לנהיגה, כן או לא, ולכן זה מהווה סכנה. זה עניין אחד.
עניין שני, אנחנו עדים לתופעה רחבה של זיוף רישיונות נהיגה. זו תופעה מאוד קשה, כי אנחנו צריכים את המעבדות שיבדקו ויטפלו בזיהוי, עד שזה מגיע לעניין של ערכאות משפטיות בעניין זיוף, הדבר הזה - - -
דוד גז
¶
כן. ממדינות המוצא, כל אחד מהיכן שהוא מגיע. גם התופעה הזאת היא תופעה רחבה. אנחנו יודעים שמדובר ברישיונות מזויפים אחרי חקירה, כשהבן-אדם אומר: קניתי את רישיון הנהיגה, שילמתי כך וכך כסף על רישיון הנהיגה הזה, ואנחנו מבינים שהבן-אדם לא מוכשר לנהיגה.
דוד גז
¶
זאת עוד אחת מהסוגיות, פרק הזמן שחלף. רק מי שעבר דרך משרד הפנים במתקן המשמורת, שנתפס על הגבול, אתה יודע מה תאריך הכניסה שלו, לכל היתר גם אין לך הבנה ברורה מתי נכנסו, מאיפה הגיעו וכו' וכו'.
דוד גז
¶
נתונים הצגתי בוועדה אצל חברת הכנסת, בדיון קודם. מדובר במגמה מדאיגה של מעורבות זרים בתאונות דרכים עם נפגעים. אני מדבר על תחומי תל-אביב, אנחנו מדברים על הכפלה וריבוע של תאונות דרכים עם נפגעים בשנים האחרונות.
דוד גז
¶
אין לי כאן נתונים. בתוך תא השטח של מרחב יפתח, שזה לא כל מדינת ישראל, יש עשרות שנעצרו על נהיגה ללא רישיונות, עשרות שנעצרו עם רישיונות מזויפים. מורי נהיגה נעצרו – הם הרי לא מורי נהיגה באמת – זו מציאת אלטרנטיבה לצד המדינה הישראלית להקים רשות רישוי משלהם, וזה דבר שצריך לקבל טיפול והתייחסות.
חוה ראובני
¶
האמת שלא. מה שאני רוצה זה להתייחס לתקנה 567. דיבור כללי כבר עשינו בפעם הקודמת. המשטרה פנתה אלינו לראשונה עם הנתונים ועם הבקשה לטפל בנושא – איך אני אגיד? – של מבקשי רשות שהייה בישראל בדיעבד. אני חושבת שזה יהיה נוסח שלא ירגיז אף אחד.
חוה ראובני
¶
זה לא מסתננים, מהגרי עבודה, מבקשי מקלט – כל אחד מהביטויים האלה בא עם איזה מטען, עם סאבטקסט.
חוה ראובני
¶
הנושא הושם על שולחננו אחרי הדיון האחרון בוועדה. הנושא הזה צריך בחינה, יש לו מורכבות מהרבה מאוד אספקטים, זה קשור לעוד הרבה נושאים, גם המצב הפלילי בקשר לשהייה - -
חוה ראובני
¶
יכול להיות שגם בתקנות התעבורה צריך לעשות דבר כזה, אבל זה דבר שטעון דיון. אני לא מוסמכת פה בשם השר לעשות דבר מן הסוג הזה, זה נושא מורכב ורגיש, בעל השלכות רחבות. אני מבקשת לתת לנו זמן לשקול את זה, היה שנרצה לעשות שינוי, ונשקול כמובן את כל הנתונים של המשטרה, זה יובא לוועדה בנפרד.
שרון שלאין
¶
אני דווקא תומכת במה שאמרה כרגע חוה. פנינו בהצעה לתיקון, שהוא תיקון נפרד, כי אני חושבת שתקנה 567, כפי שהיא כאן עומדת לפתחנו, היא תקנה שכבר מזמן דרושה תיקון. יש בעיות קשות בבתי משפט בפירוש התקנה, שיש בה סתירות פנימיות, קושי להבין. אני כבר לא מדברת על השוטרים בשטח שלא מבינים, על הנהגים שלא מבינים, גם השופטים לא מבינים בדיוק את התקנה. היא קשה להבנה, היא קשה לפירוש. Hard cases make bad law. זה פשוט בעייתי, זו תקנה שחייבת תיקון מיידי.
אתי בנדלר
¶
היא מבקשת להתייחס לאספקטים המוצעים בתקנה ולא להתייחס לנושא, היא אמרה, של מבקשי אשרה בדיעבד.
שרון שלאין
¶
כרגע אני חושבת שצריך לתקן מיידית את תקנה 567, כי היא חיונית. הגשנו בלי שום קשר הצעה לתיקון סעיף נפרד לגבי המסתננים, לגבי הבלתי חוקיים, ואני בקשר עם משרד התחבורה, וזה הועבר למשרד החוץ לבחינתם ולמשרד המשפטים, שיבדקו את זה.
שרון שלאין
¶
אנחנו נטפל בזה במישור אחר, אולי בהמשך נעשה את זה כ-567א. כרגע חשוב להעביר את 567 כפי שהוא.
מיכל רוזין
¶
לאו דווקא. לגבי חסרי מעמד. ולמה לא אמרת במקום מסתננים מבקשי רשות שהייה בדיעבד? קיבלת פה טיפ.
מיכל רוזין
¶
לא, למסתננים, אין לזה משמעויות סמנטיות.
אני רוצה להעלות עוד שתי קבוצות ואני רוצה לדעת האם התקנה הזאת פותרת את העניין, ואם לא, צריך כן להתייחס לזה אם מתכוונים לתקן גם לגבי מבקשי מקלט.
אתמול ביקרתי במושב בדרום, פגשתי תאילנדים שעובדים שם בהיתר, חמש שנים, על-פי חוק. הם נוהגים כולם, כולם בטרקטורים, וברור לכם שזה לא רק כאשר מביאים להם את הטרקטור לשדה, אלא לפחות ברחבי המושב וחלקם גם יוצאים לכביש ראשי עם הטרקטור. לאף אחד מהם, היו שם 21 תאילנדים, אין רישיון נהיגה.
מיכל רוזין
¶
אני רק אדייק שלא רק שאין להם רישיון נהיגה, ודאי לא על טרקטור. כלומר, גם אם יש להם רישיון רגיל, על טרקטור ודאי שאין להם. צריך רישיון מיוחד לטרקטור כידוע. זה דבר אחד.
סוגיה שנייה זה כל הנושא של נשים פלסטיניות בעיקר, יש מיעוט גברים, בנושא של איחוד משפחות תחת חוק האזרחות. נמצאים פה כ-20,000 – הרוב נשים, מעטים גברים – במדינת ישראל. המדינה מאפשרת להם לשהות פה תחת איחוד המשפחות, אבל הם לא מקבלים אזרחות תחת חוק האזרחות. אותן נשים לא יכולות להוציא רישיון נהיגה. הן חיות פה כל החיים שלהן, זה לא שיש להן מקום אחר ללכת אליו. הן חיות, מגדלות, הילדים שלהם ישראלים, הבעל ישראלי, הן חיות פה במדינת ישראל, הן לא יכולות להוציא רישיון נהיגה - - -
מיכל רוזין
¶
לחלוטין. הן לא יכולות לנהוג. הן נמצאות בכפרים שלא נגישים לתחבורה ציבורית, הן לא יכולות להיות ניידות והעצמאות שלהן נפגעת. איך אנחנו פותרים את זה?
חוה ראובני
¶
זה עמד להיות המשפט הבא שלי. לגבי הליכי קבלת רישיון ישראלי בוא נפריד בין שתי הקבוצות. לגבי תאילנדים, הם אמורים לעשות הליך של הכשרה ולהוציא רישיון נהיגה לטרקטור. יש לנו קורסים ומבחנים עיוניים בשפתם. לא צריך לעשות את זה, לא בעברית ולא באנגלית – בתאילנדית.
היו"ר דוד צור
¶
חברת הכנסת רוזין מאירה פה מקום שאין בו אכיפה. המקום האחרון שהייתי רוצה לאכוף זה על החקלאים המסכנים האלה שבקושי מצליחים להתרומם, גם כך מדינת ישראל הערימה עליהם קשיים מפה ועד להודעה חדשה.
היו"ר דוד צור
¶
אני מסכים שאסור שהם יעברו על החוק וצריך לראות שהם עושים להם את ההכשרות שם, כולל המבחנים.
חוה ראובני
¶
לגבי איחוד משפחות. הם אנשים שנחשבים משפטית לתושבי הרשות הפלסטינית. לגבי תושבי הרשות הפלסטינית תקנות התעבורה אוסרות מתן רישיון נהיגה ישראלי, אלא במקרים מיוחדים. היתה על זה עתירה לבג"ץ, בג"ץ אישר את המדיניות שלנו, והכלל יהיה לסרב, הטעמים הביטחוניים נתפסו כטעמים לגיטימיים. יש לנו נוהל של בדיקה פרטנית של כל בקשה ובקשה, עיקר המוקד הוא לטעמים הומניטריים. שאלת חוק האזרחות, התהליך של איחוד משפחות והמעמד שלהם – עוד פעם, חזרנו לפרפרזה – לא דרך תקנות התעבורה פותרים את כל בעיות העולם.
חוה ראובני
¶
זה לא מוגבל בזמן. רישיון הנהיגה הפלסטיני לפי תקנה 5678ב לתקנות התעבורה – רישיון נהיגה פלסטיני מוכר ותקף בישראל כמו רישיון ישראלי, בצירוף אישור של מפקד האזור, שהוא הגורם שיודע לבחון את ההשלכות הביטחוניות. זה מוסדר בדין. זה אושר בבג"ץ.
ישראל אייכלר
¶
באתי לדיון הזה – שמעתי שמדברים על תאילנדים ועל פלסטינים – אני רוצה לגלות לכם שיש הרבה יהודים שחיים פה במעמד של תיירים, תושבים - - -
ישראל אייכלר
¶
יש פה בעיה. גם כאשר הם באים לבקש רישיון, דיברתי על זה אתכם כבר הרבה זמן, נותנים להם נייר, לא כרטיס – אין לכם סיבות לזה – אם אתם עושים את התקנה הזאת, אני רוצה שלפחות הוא יקבל רישיון כמו ישראלי נורמלי, שהוא יוכל להשתמש בזה גם בארץ וגם כשהוא בא לחוץ-לארץ, כמו שאני יכול להשתמש עם רישיון ישראלי בארצות-הברית, שהם יוכלו - - -
ישראל אייכלר
¶
אתם עדיין מתעקשים לתת להם את הנייר המשפיל הזה. אני חושב שאתם חייבים, לפני שאתם עושים את התקנה שאסור להם לנהוג ברישיון האמריקני, שייתנו להם רישיון ישראלי נורמלי ולא איזה פתק, משהו שלא מחזיק.
חוה ראובני
¶
קודם כול, הפתק הזה הוא רישיון לכל דבר ועניין. הוא תקף, אין עליו שום הגבלה, מותר לנהוג בו בדיוק כמו עם כרטיס הפלסטיק.
חוה ראובני
¶
רגע. אני אזכיר שגם בישיבה הקודמת נאמר שאנחנו נמצאים בתהליכים מול משרד הפנים, אנחנו צפויים לקבל מהם את הוויזות, את אשרות השהייה שניתנו לאנשים, כשזה יתממש – אני לא יודעת בדיוק את לוחות-הזמנים, אני חושבת שבישיבה הקודמת אפילו נאמרו לוחות-הזמנים – אנחנו נתחיל להנפיק רישיונות פלסטיק שתוקפם יהיה מותאם לתוקף הוויזה.
ישראל אייכלר
¶
זה לא יכול להיות. אדוני היושב-ראש, מצד אחד שוללים את זכותו לנסוע ברישיון האמריקני, דבר שלא שוללים מאזרח ישראלי באמריקה - -
ישראל אייכלר
¶
אני מביא את זה כראיה שזה לא בסדר לשלול ממנו את הזכות לנסוע ברישיון האמריקני ולא לתת לו רישיון ישראלי תקף לעשר שנים.
נעמי שמרה אלימלך
¶
מה שאנחנו יודעים במשרד החוץ שברוב מדינות אירופה בחצי השנה הראשונה אפשר לנהוג בעזרת רישיון הנהיגה הישראלי, אחרי חצי שנה צריך לעשות רישיון נהיגה מקומי. זה נהוג כמעט בכל מדינות העולם, לא רק באירופה. יש מדינות שזה קצת שונה בהן. היום יש איזה רצון להסדיר באמצעות הסכמים בילטרליים את כל נושא הרישיונות, הכרה ברישיונות נהיגה.
ישראל אייכלר
¶
כן, אבל לא שואלים אותו עד מתי הוא נכנס. פה הם מחברים את הרצון של משרד הפנים לתפוס - - -
היו"ר דוד צור
¶
היא פשוט עונה לך לא נכון. אדם מגיע לאנגליה לצורך העניין, יושב שם חצי שנה כתייר ונוהג עם הרישיון הישראלי, אחרי חצי שנה חשקה נפשו לעשות רישיון נהיגה בריטי, והוא תייר בכלל, האם הוא יכול לעשות רישיון בריטי ולנהוג שם בחמש השנים הבאות?
היו"ר דוד צור
¶
ברור שהיא טועה. אדם שבא כתייר למקום ורוצה רישיון נהיגה, המערכות מחוברות. רישיון הנהיגה הופך להיות תעודת זהות, והוא לא יכול בבריטניה, עם כל הכבוד, דרך משרד התחבורה, לקבל אישור שהייה לחמש שנים. אני טועה?
מיכל רוזין
¶
הרישיון יהיה בתוקף גם אם הוא לא יהיה בתוקף. השהייה שלו לא בתוקף, אבל הרישיון שלו בתוקף.
נעמי שמרה אלימלך
¶
אני רוצה להסביר את הנקודה הזאת. הוא לא יכול כמובן לקבל בדלת האחורית רישיון שהייה מעבר לזמן שהוא יכול להיות באותה מדינה כמובן, בטח לא חמש שנים או שלוש שנים. הוא צריך להסדיר את השהייה שלו ללא כל קשר לרישיון הנהיגה.
אתי בנדלר
¶
התשובה עדיין לא ברורה. גברתי, אני רוצה שתעני לי לשאלה בצורה ברורה. נצא מהנחה שיש לי רישיון לשהות בבריטניה לשנתיים, בחצי השנה הראשונה נהגתי ברישיון הנהיגה הישראלי שלי, דהיינו, יש לי אישור שהייה בבריטניה לעוד שנה וחצי. בשלב הזה אני ניגשת ומבקשת רישיון נהיגה בריטי, האם תוקף רישיון הנהיגה הבריטי שלי יוגבל לשנה וחצי או שהוא יהיה לתקופה ארוכה מזה?
יערה למברגר
¶
אני יכולה להגיד מהניסיון שלי, גרתי בקנדה תקופה ארוכה, בעלי עשה רישיון מקומי, אף אחד לא בדק את הסטטוס שהיה לו, אבל זה תלוי במדינה.
ישראל אייכלר
¶
מדיניות האח הגדול שלכם עולה על העצבים של כל האזרחים. זה לא ייאמן. יש לכם בעיה במשרד הפנים, תטפלו במשרד הפנים.
חוה ראובני
¶
אנחנו רוצים. אמרתי שכיוון שרישיון הנהיגה מהווה תעודה מזהה, כיוון שאני חושבת שאנחנו כמדינה לא צריכים להעניק גם זכויות – לא מדובר בזכות אדם יסודית שאדם נולד אתה מעצם היותו בן אנוש, אלא מדובר בזכות לעשות איזו פעולה בשטח המדינה – אני לא - - -
חוה ראובני
¶
זה אחד מהכלים למימוש חופש התנועה, זה לא חופש התנועה. זה אחד הכלים לממש את חופש התנועה, לא הכלי הבלעדי. אני לא חושבת שהמדינה חייבת להעניק זכויות למישהו שנמצא בה שלא כחוק. היא לא חייבת, היא יכולה. אני לא חושבת שיש חובה חוקתית בסיסית לעשות דבר כזה. זאת לצד העובדה שרישיון הנהיגה מפלסטיק מהווה נכון להיום תעודה מזהה. שני הדברים האלה גם יחד הביאו למצב הנוכחי. אנחנו רוצים להגיע למצב שבו יהיה מתאם בין רישיון השהייה לרישיון הנהיגה. יבוא יום ורישיון הנהיגה ימוזג עם תעודת הזהות, יהיו שינויים, נשנה בהתאם. כרגע כך אנחנו פועלים. מי שבוחר להיכנס לארץ במעמד זמני, יש לזה תוצאות. זה לא תוכנית כבקשתך.
חוה ראובני
¶
נגמר המעמד שלי, אני הייתי אמור לצאת, אבל יש לי טענות למה המדינה לא נותנת לי כל מיני דברים.
ישראל אייכלר
¶
יש לי טענות כלפיכם, שאתם הופכים לשלטון דיקטטורי, ברוטלי, שמתעלל בעשרות אלפי אנשים שחיים בארץ הזאת ואוהבים את הארץ הזאת, בגלל שאתם רוצים לסדר את השלטון שלכם חזק יותר. לא כל דבר מותר. נניח תוציאי חוק שמי שנגמר לו זמן השהייה עוצרים אותו בבידוד, בצינוק. יש גבול למה שמדינה יכולה לעשות לאזרחים.
משה בר
¶
תודה רבה ליושב-ראש. אני יושב-ראש עמותת תנו יד לחירש, נכים למען נכים וארגון ארצנו החברתית. אני רוצה להעלות דבר שכבר העברתי לשר התחבורה, לסגן שר הביטחון – העברתי לכולם. יש לנו רופא מרדים בבית החולים הדסה שבא מרמאללה, לא בא מארצות-הברית, רופא חיוני למדינה. שלוש שנים הוא עובד שם, יש עליו המלצות מצוינות, כל פעם שהוא יוצא הביתה וחוזר הוא עובר קשיים נוראיים. אין לו, לא רישיון, לא תעודת זהות והוא לא יכול להגיע. זה אדם שמטפל בנו, זה לא אדם שבא לפה לשהות בצורה לא חוקית, הוא כן חוקי. את הדברים האלה לא פותרים. כולם יודעים לדבר יפה-יפה ורופאים מרדימים חסרים לנו במדינה. במקום לחבק אותם ממשיכים לעשות להם קשיים נוראיים. הרופאים האלה בבוא הזמן, עדיף להם לנסוע לארצות-הברית או למדינה אחרת שיחבקו אותם ולא להגיע לישראל. תודה רבה לכם.
היו"ר דוד צור
¶
תודה. הבאת לנו זווית מעניינת. משרד החוץ, אני רוצה שורה תחתונה, כי זה כבר דיון שני שאנחנו מקבלים תשובות מעורפלות. האם הישראלים שנוסעים לחוץ-לארץ, לאירופה או למדינות אחרות - -
אתי בנדלר
¶
גברתי, אני רוצה לקרוא לך מתוך אתר משרד התחבורה ולדעת אם אפשר לתאם ביניכם. ניתן לכם שירותי תיאום, כדי שלא ישאירו את השאלה הזאת בספק לכלל הישראלים הנוהגים בחוץ-לארץ.
אני אקרא את החלקים הרלוונטיים מאתר משרד התחבורה: "ישנן מדינות המתירות נהיגת רכב פרטי ברישיון נהיגה ישראלי בר-תוקף (מבלי לצרף רישיון נהיגה בינלאומי) בהגבלות מסוימות. יודגש כי במדינות אלו גופים שונים כגון: חברות השכרת רכב, רשויות אכיפה, עדיין אינם מודעים להכרה של מדינותיהם ברישיון הישראלי". ואז יש פירוט של מדינות שמתירות לכאורה נהיגת רכב פרטי ברישיון נהיגה ישראלי ממוחשב עם תמונה. אבל אחרי הרשימה הזאת יש הערה כזאת: "הטבלה דלעיל מבוססת על מידע שנמסר למשרדנו על ידי הרשויות המוסמכות של המדינות המפורטות בה. יחד עם זאת, במקרה של שאלה או ספק" – ואני לא יודעת אם יש לי שאלה או ספק, לכן אני מעלה את זה כאן – "מומלץ לערוך בירור מול הנציגות בישראל של המדינה הרלוונטית, או בכל מקרה להצטייד ברישיון נהיגה בינלאומי".
אתי בנדלר
¶
- - ורוצה לדעת מה אני ועוד עשרות אלפי ישראלים, אם לא מאות אלפי ישראלים, שנוהגים בחוץ לארץ אמורים לעשות. האם להצטייד ברישיון בין-לאומי או להסתפק ברישיון הנהיגה הישראלי שלהם?
רחל שני
¶
האם אני יכולה להגיד משהו? נעמי היא נציגת מחלקת המשפט, והיא התעסקה יותר עם התקנות. אני מנהלת קשרי חוץ באגף הקונסולרי במשרד החוץ. כביכול לכל מדינה יש החוקים שלה, אבל לנו ידוע, וכפי שפורסם באתר של משרד התחבורה, אכן מכירים ברישיונות הנהיגה. מה שכן, אנחנו מתמודדים יום-יום למול הנציגויות הזרות כאן בארץ, שמבקשות לאמת את רישיון הנהיגה. זאת אומרת, אותו אזרח שמגיע לבריטניה ומציג את הרישיון, אותה חברת רכב אומרת: אני רוצה שתאמת לי שאכן הרישיון שלך, גם אם הוא תקף, האם אין לך עבירות תנועה שאנחנו לא יודעים עליהן. לכן שולחים אותם לנציגות. ראש האגף שלי נפגש עם משרד התחבורה לאחרונה וביקש שתהיה אפשרות לאמת את רישיון הנהיגה כתעודה ציבורית. אנחנו הולכים למהלך הזה.
אתי בנדלר
¶
זאת לא תשובה, כי ברגע שיש לי רישיון נהיגה בין-לאומי, אף אחד לא מבקש לדעת על הרישיון המקורי שלי או אם יש לי עבירות.
רחל שני
¶
יש מדינות שמבקשות את זה, תתפלאי. אנחנו מנסים להוביל לאיזו הדדיות, ולכן אנחנו מנסים להוביל להסכמים בילטרליים להכרה ברישיונות הנהיגה.
יצחק מילשטין
¶
אני מממס"י. כל העניין הזה לא קשור במשרד החוץ. יש מערכת בין-לאומית לתחבורה ופדרציה עולמית שקבעה יחד עם האו"ם שכל רישיון נהיגה – את אומרת לבד שיש הסכם בילטרלי רק עם איטליה. באתר של משרד התחבורה יש עוד 15 מדינות, את אומרת עכשיו שהן לא נכונות - - -
יצחק מילשטין
¶
למה להטעות את הציבור? רישיון נהיגה בין-לאומי הוא האימות. זה בדיוק מה שגברתי אמרה. זה האימות של הרישיון של כל מדינה שהנוהג בה בא למדינה זרה. זה בדיוק האימות. הוא רישיון על-ידי האו"ם, הראיתי אותו בפעם הקודמת. זה על-פי אמנה של האו"ם. אגב, זה פותר אצלכם חלק מהדברים לאלה שנוסעים לחוץ-לארץ ולאמריקנים שבאים לארץ.
ישראל אייכלר
¶
יש לי הסתייגות כמו שאומרים. אי-אפשר לשלול מהאזרח זכויות לנהוג ברכב ברישיון שיש לו מארצות-הברית.
ישראל אייכלר
¶
התייר. אי-אפשר לשלול מהתייר להשתמש ברישיון שלו וגם לא לתת לו רישיון אחר כמו שנותנים במדינות אחרות, אלא להתנות את זה במשרד הפנים, אישורי שהייה - - -
היו"ר דוד צור
¶
שנה יש לו פה. שנה הוא יכול לנהוג. התקנה באה לומר שאחרי שנה הוא יצטרך לעשות רישיון נהיגה מקומי.
ישראל אייכלר
¶
אין בעיה. אני לא מתנגד לזה, בתנאי שהרישיון הישראלי יהיה דומה לרישיון שלי, זאת אומרת, בלי מגבלות של זמן.
חוה ראובני
¶
למה שאני אתן למישהו שאסור לו להיות בארץ, שאין לו זכות להיות בארץ, רישיון נהיגה? למה שאני אתן לו?
מיכל רוזין
¶
תעיפי אותו עם משרד הפנים, אבל למה את מונעת ממנו רישיון ואז הוא ינהג בלי רישיון ואז יהיו עבירות תנועה. מה הקשר?
מיכל רוזין
¶
אין קשר. תפסיקו לחבר כל דבר עם האזרחות. יש זכויות שצריך לתת גם בלי אזרחות. עובדה שבמדינות אירופה הנאורות – רק אנחנו נאורים - - -
מיכל רוזין
¶
יש לי הרבה מה להגיד על ארצות-הברית, אולי עכשיו אובמה מאזין לנו אז אני חוששת להגיד ושלא ייתנו לי להיכנס.
מיכל רוזין
¶
לא זה מה שאמרנו, רק אמרנו שבמדינת ישראל הכול מחובר למעמד סטטוס אזרחות, ובמדינת ישראל האזרחות היא בעיה כשלעצמה והבאתי שלוש דוגמאות.
מיכל רוזין
¶
מעמד אזרחי הוא בעיה גדולה במדינת ישראל. לא יכול להיות שנכפוף את עניין רישיון הנהיגה לזה.
היו"ר דוד צור
¶
חברת הכנסת רוזין, לא יכול להיות שרשות אחת תיתן לצורך העניין גם בדרך של לגיטימציה או בדרך של מתן תעודה רשמית של מדינת ישראל למי שבצד השני, רשות אחרת שלידה, לא נתנה לו תוקף חוקי להיות כאן. לכן זה מאוד הגיוני שיש פה הגבלה של זמן, שנותנים לאנשים זמן להסדיר את הרישיון במשך שנה, זה פרק זמן ארוך ומספיק כדי להסדיר את הדברים האלה, ולכן זה מאוד הגיוני שתקנה כזאת באה להסדיר את העניין.
ישראל אייכלר
¶
תמשיך את ההיגיון הזה למשרד הבריאות. יבוא לבית חולים תינוק שחולה, לא ייתכן שהוא לא יוכל להיות פה והמדינה - - -
מיכל רוזין
¶
בדיוק זאת הסיבה. הוא לא יצא בגלל זה מהארץ, בגלל שלא יהיה לו רישיון, הוא ימשיך לנהוג בלי רישיון.
שרון שלאין
¶
גם אם הוא היה מקבל פה מעמד כלשהו, עדיין הוא היה צריך לעבור הכשרות ובדיקות ובחינות כדי לקבל את הרישיון, לא כל שכן, אם אין לו מעמד פה. את רוצה לאפשר לו להמשיך לנהוג? תסתכלו כמה הרוגים - - -
מיכל רוזין
¶
את כל כך פועלת הפוך מההיגיון והפוך מהאינטרס שלכם. את רוצה שיהיה להם רישיון ולא יעשו בלופים.
היו"ר דוד צור
¶
רבותי, הייתי צריך לקרוא לכם פה לדיון על נושא של משק הלול. חשבתי שזה היה דיון סוער, זה כלום לעומת הדיון הזה. אני לא יודע אם יצא לכם להשתתף, חבר הכנסת אייכלר, חברת הכנסת רוזין. הייתם בדיון?
ציון מזרחי
¶
אני כאן, בסדר. חברת הכנסת רוזין, מכובדי, קודם כול, יש תקנה במדינת ישראל. אנחנו עוסקים במדינת ישראל. נכון שאנחנו אוהבים לראות מה יש באירופה ובארצות-הברית, אבל בואו נסתכל על עצמנו קודם כול. במדינת ישראל, על-פי התקנות, והיו פה מספיק דיונים וגם תיקנו – חוה תעמוד על זה יותר טוב ממני מבחינת התקנות – תקנה 567 מרשה, מאפשרת, לאזרח זר שבא למדינת ישראל, לנהוג עם הרישיון הלאומי שלו שנה שלמה. היה והאזרח הזר הזה יצא ונכנס חזרה, יש לו עוד שנה. לא גיליתי סוד גדול. זה דבר אחד.
דבר שני, לטענתו של חבר הכנסת הרב אייכלר שאנחנו צריכים להסתדר עם משרד הפנים, אכן אנחנו עושים זאת. בינתיים הספקתי לברר עם אנשי המחשב שלנו, והתוכנה מוכנה. עכשיו היא תעבור ניסוי אצלנו ברישוי. כלומר, אנחנו נקבל באמצעות המחשב ממשרד הפנים את מעמדו של המבקש ונתאים את המרת הרישיון, אם הוא צריך להמיר את הרישיון לישראלי, לזמן שמשרד הפנים נתן לו את אותו מעמד שהוא נתן לו.
עניין הנייר – אני כאן עם משטרת ישראל והיא לא העלתה את זה, אבל היינו בכמה וכמה ועדות – רבותי, יש כאן יותר מדי שוהים בלתי חוקיים מכל מיני סוגים. בזמנו לכולם היה רישיון נהיגה עם תמונה, ולאלה יהיה בעזרת השם, היו מנופפים עם זה לשוטר - - -
ציון מזרחי
¶
אלה שמשרד הפנים יאשר את מעמדם.
היה מנופף אותו אדם שנמצא כאן בצורה לא חוקית, מראה את זה – כמו שחוה אמרה, זו תעודת זהות לכל דבר – מראה לו את רישיון הנהיגה עם התמונה, אפילו מהדגם הישן, שהוא לא החליף, ושוטר אמר: אתה בשבילי בסדר במדינת ישראל. עד שהעסק הזה תם ונגמר, ואז עברנו לכל חצי שנה. אנחנו טורחים ואומרים: אנחנו לא רוצים את כולם כל חצי שנה אצלנו. גם אם יישארו אלה של חצי שנה, נשלח את זה לביתם, אם משרד הפנים יודיע לנו, והוא אמור להודיע לנו במחשב שהוא האריך את תוקף הוויזה.
ציון מזרחי
¶
אם משרד הפנים ישגר אלינו, כמו שצריך, בזמן ובמועד שעומדת להסתיים חצי השנה של האיש והם מאשרים לו עוד חצי שנה או עוד שנה, אנחנו נפעל אוטומטית, נשלח את זה לכתובת שהוא מסר לנו, אנחנו לא נגיד לו לבוא למשרד הרישוי.
מיכל רוזין
¶
יש פה סתירה בדברים. שאלת הבהרה, אני לא מפריעה לך לדבר. יש פה איזה סתירה בדברים. אתה אומר שהוא מקבל חצי שנת שהייה במדינת ישראל, אבל שנה הרישיון בתוקף.
מיכל רוזין
¶
למרות שיכולה להיות ויזה לשהייה בארץ לחצי שנה. זה הפוך מכל מה שאמרתי קודם, ואתם טענתם נגדי - - -
מיכל רוזין
¶
את אומרת שחצי שנה, שאמרת שזה לא אפשרי וזה קטסטרופה שלבן אדם יהיה רישיון והוא יוכל להראות כאילו הוא חוקי. חצי שנה הוא לא חוקי פה והוא נוסע ברישיון כחוק, יש לו מסמך שהוא מראה שהוא חוקי.
חוה ראובני
¶
תרשי לי להשיב. בשנה הראשונה יש לנו מחויבות בין-לאומית. הוא נכנס לפה. אכן אנחנו לא בודקים את המעמד שלו, וזה נכון גם לגבי מבקשי מעמד בדיעבד.
חוה ראובני
¶
בשמחה. אני אנסה להסביר מה שלא הסברתי טוב מספיק קודם. אנחנו מחויבים בין-לאומית לתת זכות לנהיגה על סמך רישיונות זרים עד שנה. מבחינה בטיחותית-תחבורתית זה לא טוב, אני לא אוהבת את זה, אלה אנשים שלא בדקתי את כושר הנהיגה שלהם, אני לא יודעת באיזה מיומנויות הם קיבלו רישיון, אם בכלל, הפיקוח שלי על הנהיגה שלהם, עבירות תנועה שלהם וכו', מה הם עשו בחוץ-לארץ – אין לי מושג, אבל זאת מחויבות.
חוה ראובני
¶
נכון, בכל מקרה. אני תוחמת את הסיכון הזה בשנה לפי המחויבויות הבין-לאומיות של מדינת ישראל. ברגע שיצאתי מעולם המחויבויות הבין-לאומיות שלי, אני נמצאת במתן רישיונות ישראלים. במתן רישיונות ישראליים אני כבר הריבונית לחלוטין, אין לי שום מחויבות ממדינה אחרת שתגיד לי מה לעשות, ואז אני מנסה לעשות את זה לפי מיטב השיקולים הבטיחותיים והתחבורתיים שלי, ושיקולים אחרים רוחביים של מדינת ישראל, שיקולי מדיניות.
התוצאה של כל זה היא שאנחנו לא מוכנים לתת רישיון רשמי של מדינת ישראל למי שלא נמצא פה כחוק. אני לא חושבת שמדינה צריכה לתת מטעמה צ'ופר, פרס, זכות ורישיון נהיגה למי שגם ללכת פה זה לא חוקי לגביו, אני כן אתן את זה בהתאמה לרישיון שהייה.
היו"ר דוד צור
¶
חברת הכנסת רוזין, אחרי שהיועצת המשפטית, חוה, אמרה בכנות את העמדה שלה, עדיין את חושבת שזה לא תקין?
מיכל רוזין
¶
אני חושבת שיש בעיה עם קבוצות אוכלוסייה במדינת ישראל, שאנחנו לא מוציאים אותם מפה, זה לא כמו תיירים שהגיעו - - -
מיכל רוזין
¶
לא, מכיוון שיש פה אוכלוסיות, כמו למשל הנשים הפלסטיניות, שהבאתי כדוגמה, או למשל – איך קראת לזה? – מבקשי רשות שהייה בדיעבד, אימצתי את זה. אנחנו הרי לא מוציאים אותם מפה, הם נשארים פה כחוק, יש להם מעמד כחוק להישאר פה, ועדיין אנחנו לא נותנים להם את האפשרות לניידות, מה שגורם לזה שתהיה פשיעה ושיסעו בלי רישיונות ולא יהיה פיקוח.
מיכל רוזין
¶
- - כל עוד את לא מגרשת אותו מפה יש לו הגנה זמנית. את לא מגרשת אותו, ולכן הוא שוהה כחוק כרגע.
ישראל אייכלר
¶
אני רוצה לדבר בשקט, אני רוצה שלא יפריעו לי ואני רוצה שהיועצת המשפטית תקשיב, כי יש פה עניינים של זכויות אדם בסיסיות. הגברת ממשרד התחבורה אומרת שהיא לא חייבת לשום מדינה, אוקיי, את לא תסכימי שמדינות אחרות יגידו "הדדיות" וכמו שאת לא מכירה בזכויות של האזרחים שלה הן לא יכירו בזכויות של האזרחים הישראלים. יכול להיות שאת מסכימה, אבל אני כישראלי שמגיע לחוץ-לארץ לא רוצה שאמריקה או אירופה יגידו: אנחנו לא מוכנים לתת לכם זכויות כשאתם לא נותנים לאזרחים שלי.
דבר שני, אמר מר מזרחי נימוק חזק שהוא העניין של שוהים בלתי חוקיים. זאת אומרת, שיש סכנה ביטחונית של שוהים בלתי חוקיים. על זה אתה מדבר והמשטרה מדברת. את זה אני מבין, להבדיל ממה שהם דיברו על תאונות דרכים, שזה מחייב גם לבדוק את הרישיון של האזרחים הישראלים כל חצי שנה, שנה, לפי ההיגיון של תאונות דרכים, אבל בואו נתמקד בשאלה הביטחונית. בשאלה הביטחונית העצה היא פשוטה, שהשוטרים שעומדים ובודקים את השוהים הבלתי חוקיים לא יסתפקו ברישיון נהיגה, אלא יבקשו תעודת זהות או תעודה שהוא נמצא פה כחוק.
ישראל אייכלר
¶
אז למה אתה צריך לשעבד את רישיון הנהיגה של כל האזרחים הטובים וכל התיירים הטובים, שאינם באים לפגע ולא לעשות מלחמות, אלא באים לנסוע על הכביש, ולפגוע בהם?
היו"ר דוד צור
¶
חבר הכנסת אייכלר, אני נפעם מפרץ ההגנה על זכויות העובדים הזרים – אני אומר את זה לא בציניות – עוד מעט תגייר אותם. בואו נעביר אותם גם גיור, ניתן להם את כל הזכויות.
מיכל רוזין
¶
למה לגייר אותם, למה אין זכות למוסלמים ולנוצרים לחיות במדינת ישראל כאזרחים? למה לגייר את כולם? הוא גם לא רוצה לגייר.
היו"ר דוד צור
¶
זה דיון פוליטי. פקידי מדינה, אני מבקש לא להתערב...
ניצלתי את פרץ הטוב לב שראיתי פתאום אצל חבר הכנסת אייכלר ואת הפתיחות הזאת והליברליזם הנאור, לכן אמרתי: בואו נגייר.
ישראל אייכלר
¶
הציבור שלנו, גם בקהילה שלי הקטנה, של חסידות בעלז, 50% ממנה הם תושבי חוץ וחיים בחוץ-לארץ הרבה והילדים שלהם. הם נוסעים באל-על. יש לנו שדה תעופה בשכונות שלנו. יש לנו חיבור מאוד גדול עם יהודי ארצות-הברית שבאים לארץ, חיים בארץ. לא תמיד עניין המעמד שלהם מסודר וזה יכול לקחת חודשים ושנים, גם אלה שכן מסודרים, אומרים להם: תבואו כל חצי שנה, כי משרד הפנים נותן להם שישה חודשים, אז הם באים לבקש, נותנים להם פתק לחצי שנה ובעוד חצי שנה הם שוב צריכים לבוא. באים אלי אנשים שחיים פה עשר שנים - -
ישראל אייכלר
¶
- - וכל חצי שנה הם צריכים ללכת למשרד התחבורה. כשהם באים עם הפתק הזה לנהוג בארצות-הברית או בבריטניה, כשהם מבקרים את ההורים, אומר להם השוטר: זה לא מוכר, תביא כרטיס.
על זה קיבלתי בשורה ממשרד התחבורה שהם הולכים להחליף את הפתקים האלה בכרטיסים, זה כבר חצי ישועה - -
ישראל אייכלר
¶
- - אבל אתה מגביל את האנשים האלה. אתה אומר שאתה מסונכרן עם משרד הפנים. כשבא אדם ורוצה רישיון נהיגה, אתה שואל את משרד הפנים: הוא בסדר? אם משרד הפנים אומר לך "כן", תן לו רישיון כמו שאתה נותן לי, לשש שנים. למה אתה צריך להיות הקומיסר של משרד הפנים ולבדוק בכל חצי שנה אם הוא חידש את הוויזה?
ציון מזרחי
¶
קיבלתי עד 2016, וקיבלתי את זה ב-2006, לעשר שנים, אז תן לו גם לעשר שנים. תוודא לפני שאתה נותן לו את הרישיון שהוא בסדר מבחינת משרד הפנים, אבל אל תריץ אותו בכל חצי שנה.
אלינור גולן
¶
שלום לכולם, אני ראש דסק מרכז, מחלקת אשרות וזרים. למעשה יש כאן סלט שלם מבחינת המעמדות בישראל וההבנה של הדברים. לגבי האוכלוסייה שאתה מייצג, מדובר למעשה באוכלוסייה שמגיעה ונכנסת לישראל, כשלמעשה היא זכאית לקבל מעמד עולה ולנוע בחופשיות בלי שום בעיה, אבל הם עושים את זה מתוך בחירה, כי הם רוצים לשהות חלק מהזמן פה וחלק מהזמן שם. למה הם מקבלים לחצי שנה? כי הם מבקשים להיכנס באמצעות אשרת תייר. ברגע שהם נכנסים באמצעות אשרת תייר, החוקים של תיירים חלים עליהם. זה מתוך בחירה שלהם, הם כולם יכולים להיות אזרחים ישראלים ללא שום בעיה. זה מבחינת המעמד שלהם בישראל.
אלינור גולן
¶
שוב, אנחנו חוזרים לנקודה שזה מתוך בחירה אישית שלהם.
לגבי אוכלוסיית המסתננים בישראל, אלה אנשים שנכנסו לארץ, ולא נשכח, הם כולם עברו על החוק ועדיין עוברים על החוק בעצם שהייתם בישראל. כל מסתנן שנכנס מקבל צו הגנה זמני עד שהוא עובר איזה תהליך זיהוי כזה או אחר. ברוב המקרים גם לא בטוח שמדובר באותם אנשים. לי על השולחן יש איזה שמונה או תשעה מקרים של אנשים שהציגו את עצמם כאריתראים ולמעשה הם אתיופים לכל דבר. עצם העובדה שמנפיקים להם רישיון נהיגה תחת זהות שאולה עושה גם אותנו עבריינים. אנחנו מחויבים לבדוק מי האנשים האלה, מה מציגים לנו. כל תיק עובר בדיקת רקע. גם אנשים שמגיעים ארצה לבקר בישראל – למשל כמו שהזכירה חברת הכנסת רוזין, לגבי אלה שנמצאות בהליך מדורג כזה או אחר – הם נדרשים להמציא תעודת יושר, ותתפלאו לדעת שבהרבה מהמקרים אותם אנשים ברחו ממדינות האם שלהם בגלל עבר פלילי מאוד עשיר בחוץ-לארץ, כולל עבירות תנועה, אונס ורצח. אנשים כאלה מתחבאים פה ואנחנו נותנים להם לנוע בחופשיות. לגבי הנשים הפלסטיניות זה לאו דווקא - - -
מיכל רוזין
¶
הנתונים שאת מציגה – אני מציעה שתעבירי לוועדה בצורה ברורה את הנתונים האלה לגבי כמה מתוכם - - -
היו"ר דוד צור
¶
הפוגעים בלי זיתוני, זיכרונה לברכה, הצרפתים מהפגע-וברח, האם הם עם רישיון נהיגה צרפתי או ישראלי?
משה בר
¶
אני שומע שבכל העולם אין בעיות בקבלת רישיונות נהיגה. הבן שלי לפני כמה שנים הגיע לצרפת, אשתו צרפתייה, ועד שהוא יקבל את האישור שהוא יכול להיות אזרח צרפת – הוא קיבל מפה רישיון בין-לאומי, הוא נסע, הרישיון נגמר לו – הוא היה צריך לעבור קורסים שלא שייכים בכלל לנהיגה, אם הוא יודע צרפתית על בוריה – מה זה שייך לרישיון נהיגה? – ועוד הרבה מאוד דברים והוא לא יכול היה לקבל רישיון נהיגה אם הוא לא יודע צרפתית במאה אחוז. אנחנו פה מדברים על העולם ואנחנו לא בודקים מה קורה בעולם. שם הקשיים הרבה יותר גדולים לעומת פה. כבוד היושב-ראש, פה יש הפקרות אחת גדולה, אי-אפשר שכל אחד יבוא וייתנו לכל אחד רישיון נהיגה. רישיון נהיגה זה יותר מנשק, ונשק היום רוצים לקחת מאנשים ורישיון נהיגה נותנים לכל פרחח. בואו, נפסיק לעשות טסטים, נפסיק לעשות תיאוריה, כל אחד שיגיע לגיל 16 יקבל רישיון נהיגה לכל חייו ונתפטר מכל הבעיות.
אלינור גולן
¶
אני רוצה להוסיף משהו לגבי אותם תנאים ודרישות של משרד התחבורה. אני חושבת שהם מאוד לגיטימיים אם אנחנו כמדינה עדיין לא זיהינו את אוכלוסיית המסתננים בישראל ולא יודעים מי הם.
אלינור גולן
¶
עצם העובדה שאנחנו עדיין לא מזהים אותם, אני לא חושבת שאפשר יהיה להנפיק להם רישיון נהיגה שמקנה תעודה מזהה.
דבר שני, לעניין הרופא המרדים שכבודו הזכיר. אני באופן אישי מטפלת במקרה הזה כבר יותר מארבע שנים, אשתו והילדים שלו נמצאים פה בישראל. בעיית התנועה שלו זה כשהוא נוסע לבקר את משפחתו היותר מורחבת - - -
היו"ר דוד צור
¶
אני מבקש לא לדון במקרים פרטיים פה בוועדה. נתתי לכולם להתבטא ברוחב לב, אבל עדיין יש גבול למה שאנחנו יכולים להיכנס אליו פה בוועדה. האם יש מישהו שלא דיבר ורוצה לדבר? בבקשה.
אילן חגי
¶
אני מייצג את קרנית – הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים. למעשה עד עכשיו לא דנו בהצעה של תיקון 567 ו-567א, ולכן אני קצת חושש מהעניין הזה.
אילן חגי
¶
אין בעיה שנצא מכאן ולא יהיה דיון, אבל אם יהיה דיון של עשר דקות או של חמש דקות, אז כאן יהיה פספוס גדול.
אילן חגי
¶
קודם כול אני רוצה לתקן את יושב-ראש הוועדה הנכבדה שציטט את מר ציון מזרחי שכאילו תייר ברגע שהוא עוזב את הארץ וחוזר אליה הוא יכול אוטומטית עוד פעם שנה לנהוג בישראל. כבוד יושב-ראש הוועדה אמר שבוע או משהו כזה - - -
היו"ר דוד צור
¶
תיארתי מצב קיים, והמצב הקיים הוא לא מצב טוב, הוא מצב רע, שבו אנשים יכולים לצאת ולחזור ולקבל עוד שנה.
אילן חגי
¶
הדברים עלו פה כאילו ההצעה היא כזאת. ובכן, ההצעה היא לא כזאת, ההצעה היא של שלושה חודשים. אם קוראים קודם את ההצעה אחר-כך אני אגיב לגופם של דברים או להגיב כבר עכשיו?
חוה ראובני
¶
תקנות התעבורה (תיקון מס' ), התשע"ד-2013
בתוקף סמכותי לפי סעיף 70 לפקודת התעבורה, ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת לפי סעיף 21א (א) לחוק יסוד: הכנסת, וסעיף 2 (ב) לחוק העונשין, התשל"ז – 1977, אני מתקין תקנות אלה:
תיקון
1.
בתקנה 567 לתקנות התעבורה, התשכ"א-1961 (להלן – התקנות
תקנה
העיקריות),
567
(1)
האמור בה יסומן "(א)" ובה –
(א)
במקום "מי שאינו תושב ישראל" יבוא "עולה חדש או מי שמרכז חייו מחוץ לישראל";
חוה ראובני
¶
יש הגדרה בהמשך למי שמרכז חייו מחוץ לישראל. באופן כללי התקנה בנויה על בדיקה דו-שלבית. שלב א', האם הנהג המסוים נכנס לקבוצת הזכאים. שלב ב', גם אם הוא מקבוצת הזכאים, האם מבחינת הזמן הוא עדיין זכאי או שהוא חרג מהזמן.
אולי אני אחרוג מהסדר ואקרא את ההגדרה.
חוה ראובני
¶
כן, בלי ההגדרה זה לא יהיה ברור.
"מי שמרכז חייו מחוץ לישראל" – מי שאינו תושב ישראל" – אני מבקשת להשמיט פה "עולה חדש", זה לא משנה מהותית, זה רק עניין של נוסח – "וכן תושב ישראל או אזרח ישראל ששהו מחוץ לישראל במשך שנתיים רצופות לפחות, ואם נכנס לישראל סמוך אחרי התקופה האמורה– שהותו בה הייתה לתקופה קצרה משנה." "עולה חדש, כמשמעותו בתקנה 216א(1) למשך שנתיים מיום שנעשה עולה חדש כאמור."
חוה ראובני
¶
זה מופיע במקום אחר, אבל הוספתי עוד מרכיב כאן. אני אקרא את ההגדרות ואחר-כך אני אסביר הכול.
"תושב ישראל, כהגדרתו בתקנה 170, למעט עולה חדש."
אני אסביר. המטרה שלנו היא, כפי שאני חושבת שהובהר, שמי שזמני בארץ יוכל לנהוג עם רישיון זר. מי שגר פה, נמצא פה, חי פה, חייו פה ינהג עם רישיון ישראלי – זאת המטרה – וכמובן עולה חדש לתקופת הגישור שהוא עובר ממצב א' למצב ב'.
עולה חדש, ההגדרה שלו שיש לו תעודת עולה, הוא נכנס לישראל על-פי אשרת עולה, זאת הגדרה קיימת, אבל אנחנו מגבילים את זה למשך שנתיים מיום שהוא נעשה עולה חדש כאמור, אחרת מי שנעשה עולה חדש בגיל 20 עד 120, בכל פעם שהוא יוצא מהארץ לשלושה חודשים, הוא יקנה לעצמו זכות לנהוג שנה עם רישיון זר. אנחנו חושבים שמי שהשתקע בארץ, עברו שנתיים מאז שנהיה עולה, הוא הפך להיות ישראלי לצורך העניין, דינו כדין כל ישראלי אחר.
חוה ראובני
¶
רגע, מי שמרכז חייו מחוץ לישראל, מי שאינו תושב ישראל, אנחנו מדברים על מי שהם לא תושבים, זה כולל את התיירים, תושבים ארעיים, סטודנטים, רישיונות עבודה – כולם מבקשי מעמד בדיעבד – זה כולל גם ישראלים חוזרים, מי שהוא אזרח ישראלי או תושב קבע בישראל ששהה מחוץ לישראל שנתיים רצופות לפחות וחוזר לישראל, גם הוא קונה לעצמו את הזכות הזאת למשך שנה. האוכלוסייה הזאת נכנסת למסגרת של זכאי נהיגה על-פי רישיון זר.
ישראל אייכלר
¶
אני רוצה שתשווי את התיירים לעולים חדשים. אני מוכן להתפשר על זה שתתני לו למשך שנתיים, לא לפי הוויזה שהוא קיבל לשישה חודשים, ולא תריצי אותו למשרד התחבורה בכל חצי שנה. תעשו את זה לשנתיים כמו לעולה חדש. כל שנתיים הוא יבוא לקחת רישיון.
חוה ראובני
¶
התקנה הזאת לא מדברת על מתן רישיון ישראלי. אנחנו מדברים כאן אך ורק על הנהיגה על סמך רישיון זר. אין כאן שום התייחסות - - -
ישראל אייכלר
¶
הבנתי מהדברים שלך – תגידי אם לא הבנתי נכון – שאחרי שנה את נותנת לו אישור לעוד שנתיים.
חוה ראובני
¶
אני אסביר שוב. אם לא הובנתי, אני אסביר שוב. אנחנו מדברים כאן על הזכות לנהוג עם רישיון זר. השאלה הראשונה היא מי בכלל נכנס למעגל הזכאים. אנחנו אומרים שאחד הזכאים האלה הוא עולה חדש, למרות שמרכז חייו הוא כבר בארץ.
חוה ראובני
¶
כן. רק על זה. אני רואה בו עולה חדש למשך שנתיים מיום שהוא נעשה עולה חדש, אחר-כך דינו ככל אזרח ישראל.
חוה ראובני
¶
כי התייר הוא לא עולה חדש. התייר, מרכז חייו מחוץ לישראל. הוא נמצא בקבוצה של מי שמרכז חייהם מחוץ לישראל.
מיכל רוזין
¶
- - שגרות פה, חיות פה עם ילדים, משפחה, לא יכולות לנהוג. תסבירי את ההיגיון, את הרציונל, למה לעולים חדשים זה שנתיים לעומת אותם אנשים שאייכלר מדבר עליהם, לא מי שאני מדברת עליהם, שהם באים, נמצאים פה, הם לא רוצים להיות עולים של מדינת ישראל, מה לעשות.
חוה ראובני
¶
חברת הכנסת רוזין, את עוד פעם מערבבת את שני השלבים. לא אמרתי עדיין מילה על כמה זמן נוהגים עם רישיון זר, דיברתי מתי אנחנו בכלל נראה אותם בקבוצת הזכאים. אני שחיה בישראל 40 שנה לא נמצאת בקבוצת הזכאים הזאת, וגם אם אני אצא מהארץ לשלושה חודשים אני לא אכנס לקבוצת הזכאים הזאת, כי אני אזרחית ישראל ותושבת קבע בישראל. עולה חדש הופך להיות כמוני אחרי שנתיים.
אילן חגי
¶
אני רוצה להבהיר כאן דבר אחד. אומרת כאן עו"ד חוה ראובני שלמעשה ברגע שקיבלת את האשרה שלך כעולה, יש לך זכאות לנהוג שנה עם הרישיון הזר שלך.
חוה ראובני
¶
יש בדיקה דו-שלבית, האחת מי זכאי, השנייה למשך כמה זמן. מי זכאי? זה עולה חדש, וזה שנתיים מיום שהוא נעשה עולה חדש. תייר עם אשרה - - -
אילן חגי
¶
בא משרד התחבורה ובתיקון הזה – תשימו טוב-טוב לב לדיוקים – הרי אנשים מגיעים לישראל, נגיד שהגעתי לישראל ב-1 בינואר 2013 וקיבלתי אשרה של עולה. אלא מה, לפני שנכנסתי ב-1 בינואר 2013 באתי לישראל ובדקתי אותה, בדקתי אם יש לי מגורים, בדקתי אם יש עבודה לאשתי ולעצמי ובדקתי בתי ספר לילדים. אומר פה משרד התחבורה, ואל תטעו, שאם נכנסתי לישראל לפני שקיבלתי תעודת עולה, היינו, לפני ה-1 בינואר 2013, לפני השלושה חודשים שקדמו לכך, מספיק שנכנסתי בין ספטמבר ל-1 בינואר, מתחילים לספור לי את השנה מספטמבר 2012 ועד ספטמבר 2013, לא נותנים לעולה החדש שנה מיום קבלת המעמד, וזה בניגוד להצהרה של מר ציון מזרחי בפני ועדת הקליטה. הרי אם אנחנו זוכרים כאן, בדיון הקודם אמר כאן אדון מ"קהלת", שיש דיון נוסף ומקביל בפני ועדת הקליטה. ביקשתם לבדוק מה היה שם בפרוטוקול. טרחתי והוצאתי את הפרוטוקול של אותה ישיבה, ומר ציון מזרחי אמר שם שהיתה מחשבה לבוא ולומר: בואו נאפשר לעולה לנהוג שנה ראשונה, אפשרנו לו בזמן הזה להמיר את רישיונו בנחת. לפי המצב הזה העולים החדשים, וכיום הרי כולנו יודעים – כמה עליות יש במטוס מאתיופיה שבאים ויש להם שנה? – העולים החדשים באים קודם, אין להם שנה, אין להם זכאות לשנה, ומה שרוצים לתת לא קיים כאן.
חוה ראובני
¶
הפירוש שנותן מר חגי לתקנה הוא נכון. זה אכן מה שאנחנו אומרים. אנחנו חושבים שחלק מתהליך הבדיקה שלו על העבודה, המגורים ובתי הספר זה גם הנושא של נהיגה. הוא יקבל שנה מהכניסה האחרונה שלו לארץ, גם אם בדרך הוא עבר מעמד מתייר לעולה חדש. שנה מהכניסה האחרונה לארץ. אם הוא יהיה בארץ ארבע שנים לפני - - -
אילן חגי
¶
מה שחסר זה ברישה של הסעיף "הנכנס לישראל", להוסיף את המילה "כדין". להוסיף "שנכנס לישראל כדין", על מנת למסגר את הדברים. ברגע שהבן-אדם רק נכנס לישראל, נשארת לך פרצה.
חוה ראובני
¶
זה בדיוק הנושא של הדיון שאמרנו שאנחנו לא רוצים לפתוח כרגע, שהנושא הזה של מי שנכנס כדין, לא נכנס כדין, מבקשי מעמד בדיעבד, מצריך דיון נפרד.
היו"ר דוד צור
¶
על זה היה פה דיון 50 דקות כשלא הייתם. אני לא רוצה לפתוח את זה עוד פעם, כי דנו בזה. אני רק רוצה לשמוע למה לא. עזבי רגע את הדיון שצריך לעשות בנושא נהיגת העובדים הזרים.
חוה ראובני
¶
בשלב הזה אני לא אומרת שלא, אני רק אומרת שלא הנחנו את זה על השולחן. שר התחבורה לא נתן לי את עמדתו ואת הנחייתו בנושא הזה. הנושא הוצף בפנינו רק אחרי שהתקנות האלה הונחו על שולחן הכנסת.
היו"ר דוד צור
¶
אני חושב שזה עניין עקרוני וגלשנו בזמן. קודם כול, אני נפעם מהעניין שהדיון הזה עורר אצל כל חברי הכנסת. אף פעם לא ראיתי כל כך הרבה חברי כנסת בדיון כזה. מכיוון שגלשנו, אני אקבע דיון נוסף להצבעה על התקנות. אנחנו נתחיל מייד בהקראה ונתחיל בהצבעות. עד אז אני מבקש ממשרד התחבורה שיבחן את הנושא של "כדין", כי אני חושב שזאת הערה מאוד נכונה ומאוד חשובה וההערות הנוספות.
אתי בנדלר
¶
התקנות האלה שמונחות היום על שולחנה של ועדת הכלכלה דנות בדבר אחד בלבד – בנהיגה בישראל עם רישיון נהיגה זר. אגב הדיון הזה ביקשתי מיושב-ראש הוועדה עוד בדיון הקודם להעלות את הנושא של נהיגת ישראל בחוץ-לארץ עם רישיון הנהיגה הישראלי שלהם.
ישראל אייכלר
¶
אני רוצה שבדיון הבא ידונו גם על העניין של לא לטרטר את התיירים בכל חצי שנה. אני רוצה שזה גם יידון.