PAGE
2
ועדת החינוך, התרבות והספורט
09/12/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 114>
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שני, ו' בטבת התשע"ד (09 בדצמבר 2013), שעה 11:25
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 09/12/2013
חוק צער בעלי חיים (הגנה על בעלי חיים) (תיקון מס' 9), התשע"ד-2014
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק צער בעלי חיים (הגנה על בעלי חיים) (תיקון מס' 10) (סמכויות פיקוח ואכיפה), התשע"ב-2012>
הצעתם של חברי הכנסת איתן כבל, דב חנין וניצן הורוביץ
מוזמנים
¶
>
עו"ד ג'ריס גנטוס - ממונה תביעות, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
ד"ר נירית ציפורי ברקי - שירותים וטרינריים, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
גלי דוידסון - ראש אגף בעלי חיים, המשרד להגנת הסביבה
עו"ד זהר טחורש - הלשכה המשפטית, המשרד להגנת הסביבה
עו"ד נעה יסלזון - הלשכה המשפטית, המשרד להגנת הסביבה
עו"ד גבריאלה פיסמן - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד רעות בינג - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ד"ר קובי פישר - יועץ מדעי במועצה לניסויים בבעלי חיים, משרד הבריאות
רס"ן אורטל ארז - יועצת משפטית, הגנת הסביבה, הפרקליטות הצבאית, משרד הביטחון
רוני קפלן - צה"ל
רפ"ק ליאת לב - קצין מדור חקירות באח"מ, המשרד לביטחון פנים
סג"ד נצח שמר - ראש ענף בעלי חיים, שירות בתי הסוהר, המשרד לביטחון פנים
ניר ורגון - רבני צהר
ד"ר משה רפאלוביץ - יו"ר איגוד הווטרינרים ברשויות, מרכז השלטון המקומי
יוסי וולפסון - רכז תחום חיות משק, עמותת תנו לחיות לחיות
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון – חבר המתרגמים
<הצעת חוק צער בעלי חיים (הגנה על בעלי חיים) (תיקון מס' 10) (סמכויות פיקוח ואכיפה), התשע"ב-2012, >הצעתם של חברי הכנסת איתן כבל, דב חנין וניצן הורוביץ
היו"ר עמרם מצנע
¶
בוקר טוב. אני מצטער על האיחור שלא אופייני לוועדה שלנו אבל קורה. נושא הדיון הוא הצעת חוק צער בעלי חיים (הגנה על בעלי חיים) (תיקן מס' 10) (סמכויות פיקוח ואכיפה), התשע"ב-2012, של חברי הכנסת איתן כבל, דב חנין וניצן הורוביץ.
החוק עבר אישור לרציפות מהכנסת ה-18 לכנסת ה-19 ואנחנו מכינים אותו לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת, קרי, הוא עבר קריאה טרומית וראשונה.
כהרגלנו אנחנו נקיים קודם כל דיון כללי - והאנשים שירצו להתייחס, יתייחסו. קודם כל, כמובן למגיש החוק, איתן כבל, למשרדי הממשלה הנוגעים בדבר – ואחר כך נקריא את החוק ונעבור על הסעיפים שלו כדי להביא לאישורו. הזמן שעומד לרשותנו הוא עד 1:00. אני מקווה שבישיבה אחת נוכל לסיים את הדיון בחוק.
חבר הכנסת כבל, בבקשה.
איתן כבל
¶
תודה אדוני היושב ראש. אני מודה לך ולוועדה על כך שאתם מביאים את הצעת החוק הזאת לקריאה שנייה ושלישית. כי הגיע הזמן להעביר אותה.
בהמשך לתהליכים אנחנו מסדירים בשנים האחרונות בכל הנוגע לזכויות בעלי חיים, גם ההצעה הזו היא הצעה שבאה לתקן ולהסדיר כל מיני נושאים הנוגעים לפיקוח על זכויות בעלי חיים. אין לי מה להוסיף מעבר לכך שאני אשמח אם נתחיל לקרוא את החוק ולאשר אותו. תודה.
ג'ריס גנטוס
¶
אני מהלשכה המשפטית במשרד החקלאות. בעקבות ההצעה שעברה בדיון הקודם בוועדה הקודמת והיום הדיון קבוע להכנה לקריאה שנייה ושלישית, היו שינויים מעטים שהם בהסכמת המשרדים ואני אציג אותם ברשות יושב ראש הוועדה.
ג'ריס גנטוס
¶
לא משהו מהותי. בגדול יש הסכמות בין כל המשרדים, חוץ מדבר אחד קטן לגבי הסעיף האחרון, סעיף 16א לגביו למשטרה יש עדיין הערות ויבקשו לדון בו בנפרד.
אורטל ארז
¶
אנחנו לא מתנגדים. מבחינתנו יש לנו הסתייגות אחת. אנחנו מבקשים שסעיף 16א הנוכחי יישאר כפי שהוא.
מירב ישראלי
¶
בחוק הקיים יש סעיף לגבי תחולה על מערכת הביטחון ושם כתוב שהכניסה תיעשה רק בידי מי ששר הביטחון אישר לכך. הסעיף המוצע מאפשר מתן אישור והוא יותר מורכב. אני לא יודעת אם אתה רוצה שנקריא אותו עכשיו, אבל הוא הסדר יותר מורכב.
היו"ר עמרם מצנע
¶
נגיע אליו ואני מקווה שנחצה אותו בשלום.
איזה עוד משרדים רוצים לומר משהו לפני שנכנסים להקראה? יש מישהו אחר מהגופים החוץ ממשלתיים שרוצה להתייחס לפני שמתחילים להקריא?
מירב ישראלי
¶
הצעת חוק צער בעלי חיים (הגנה על בעלי חיים) (תיקן מס' 10) (סמכויות פיקוח ואכיפה), התשע"ב-2012
1. החלפת סעיף 5, הוספת סעיף 5א, החלפת סעיף 6 והוספת סעיף 6א
בחוק צער בעלי חיים (הגנה על בעלי חיים), התשנ"ד-1994 (להלן – החוק העיקריׂ' במקום סעיפים 5 ו-6 יבוא:
5.
מינוי מפקחים
(1) השר רשאי למנות, מבין עובדי משרדו או המשרד להגנת הסביבה, מפקחים שיהיו נתונות להם הסמכויות לפי חוק זה כולן או חלקן, לשם ביצוע הוראות חוק זה.
(2) לא ימונה מפקח אלא אם כן מתקיימים בו כל אלה:
(1) משטרת ישראל הודיעה, לא יאוחר משלושה חודשים מיום קבלת פרטי העובד, כי היא אינה מתנגדת למינויו מטעמים של ביטחון הציבור, לרבות בשל עברו הפלילי.
(2) הוא קיבל הכשרה מתאימה בתחום הסמכויות שיהיו נתונות לו לפי חוק זה כפי שהורה השר, בהסכמת השר לביטחון פנים.
(3) הוא עומד בתנאי כשירות נוספים כפי שהוראה השר, בהתייעצות עם השר לביטחון הפנים.
אני מבינה שההערה שקיבלתי של יוסי לסעיף הזה היא למה בעצם צומצם מעובדי המדינה, זאת אומרת שמפקחים יכולים להיות מכלל משרדי הממשלה, רק לשני המשרדים האלה.
מירב ישראלי
¶
גבי, בעיקרון כאשר שר אחד ממנה מפקחים שהם עובדים שהם תחת סמכותו של שר אחר או פיקוחו של שר אחר, בדרך כלל נדרשת או התייעצות או הסכמה של אותו שר. כאן אין את זה. העובדים האלה הרי לא כפופים ישירות לשר החקלאות.
גבריאלה פיסמן
¶
בדרך כלל אנחנו לא קובעים את זה ברמת החקיקה דווקא. בדרך כל הנוסח הוא כן הנוסח הרזה וההתאמות נקבעות בין המשרדים הממשלתיים הרלוונטיים.
מירב ישראלי
¶
בפסקה (ב)(2) נאמר שהוא קיבל הכשרה מתאימה בתחום הסמכויות שיהיו נתונות לו לפי חוק זה וכולי. הקראנו את הסעיף
משה רפאלוביץ
¶
שמי דוקטור משה רפאלוביץ ואני יושב ראש ארגון הרופאים הווטרינריים ברשויות המקומיות. אני מבקש להעיר שתי הערות קטנות לסעיף הזה.
הרופאים הווטרינריים ברשויות, מדובר על 240 רופאים ווטרינריים מדן ועד אילת, לא מוזכרים בחוק ואנחנו מבקשים להסמיך אותם לפי החוק הזה כפי שהיה נהוג בחוק המקורי. היה שלב שהעבירו את ההסמכה שלנו לחוק לאכיפה סביבתית ומה שקרה בעקבות המעבר הזה זה שאין שם מספיק הכשרות, לא מבצעים הכשרות לפי החוק, ורוב הרופאים שלנו לא מוכשרים. היה קורס אחד שעשו כדי להסמיך אבל רוב הרופאים שלנו אינם מוסמכים לעניין החוק אלא חמישה מתוך 240. המצב הוא עגום. קודם הייתה כמות הרבה יותר גדולה ורוב הרופאים היו מוסמכים. אנחנו חושבים שצריכים להכניס זאת לחוק הזה.
משה רפאלוביץ
¶
נכון. הבעיה היא לא עם ראש הרשות המקומית כל כך אלא הבעיה היא עם כל הפרוצדורה שנדרשת לצורך ההסמכה. אף רשות לא יכולה לייצר את הפרוצדורה הזאת. אם זה יהיה במסגרת עובדי המשרד, הדבר יהיה הרבה יותר פשוט.
יש עוד בעיה שקשורה לזה, לפי חוק אכיפה סביבתית עובדים של איגודי ערים ווטרינריים לא יכולים להיות. לכן אנחנו מבקשים שייאמר כאן גם עובדי הרשויות המקומיות ועובדי איגודי ערים ווטרינריים שמוסמכים יחד עם עובדי המדינה המנויים בסעיף הזה.
ג'ריס גנטוס
¶
יש לנו בעיה להסכים לנוסח הזה כי מדובר בנוסח שמופיע במפורש בחוק אחר ועכשיו אתה מכניס לחוק צער בעלי חיים הסמכה של מפקחים שממילא מנויים בחוק הרשויות המקומיות.
ג'ריס גנטוס
¶
זה סוג של תיקון עקיף לחוק האכיפה הסביבתית. צריך לקבל את עמדת משרד הפנים כי זה חוק שלהם.
גבריאלה פיסמן
¶
לא. זה לא רק זה. חוק רשויות מקומיות (אכיפה סביבתית), הרעיון שלו הוא לתת שורה של סמכויות לפקחים של רשויות מקומיות בשורה של חיקוקים סביבתיים. ברגע שאנחנו דווקא בחוק הזה קובעים חריג לגבי חיקוק מסוים, אנחנו בעצם קצת מקעקעים את הרעיון שעומד מאחורי החוק.
משה רפאלוביץ
¶
היכולת מוגבלת בשני אופנים. האחד, איגודי ערים ווטרינריים למשל לא מופיעים בחוק בכלל ואז אין שום אפשרות.
משה רפאלוביץ
¶
כנראה. האפשרות השנייה היא לתקן שם, אבל עובדה בשטח היא שחמישה אנשים מוסמכים במקום מאות ווטרינרים. זה אומר שיש בעיה בהליך ההסמכה. אם עושים את זה לפי ההליך הזה ויחד עם עובדי המדינה יוכשרו גם עובדי הרשויות המקומיות, אז המצב פשוט. אני מדבר רק על הרופאים הווטרינריים ברשויות.
מירב ישראלי
¶
לגבי רופאים ווטרינריים הרשימה שיש בסוף החוק של הרשויות המקומיות היא רק לגבי צער בעלי חיים או יש גם את בריאות העם?
מירב ישראלי
¶
אני שואלת שאלה אחרת. בסוף החוק שמסמיך את הרופאים, יש רשימה של חיקוקים שלצורך החיקוקים האלה עובדי הרשות המקומית מוסמכים. לדעתי יש כאן כמה חיקוקיםש רופאים ווטרינריים עשויים להיות.
משה רפאלוביץ
¶
מי שנמצא בשטח, אלה אנחנו. מי שמחלץ את בעלי החיים, אלה אנחנו ואנחנו באים לשם בלי סמכויות.
משה רפאלוביץ
¶
בגלל היעדר הכשרה. הרשות המקומית לא יכולה לפתוח הכשרה לרופא ווטרינרי אחד ברשות. לכמה מפקחים, למשל לחוק הניקיון, היא יכולה.
איתן כבל
¶
זאת המהות, זאת הליבה. אם אתם חושבים, רפאלוביץ, שזה קריטי לעניין הזה, יועיל משרד החקלאות להביא תיקון. זה הרי טכני. אחרי אישור החוק זה הופך להיות עניין טכני לחלוטין. תביאו הצעה לתיקון.
מירב ישראלי
¶
אם חוק צער בעלי חיים הוא החוק היחידי שרלוונטי להסמכה של רופאים ווטרינריים, יש הגיון מסוים להביא את החוק הזה כי אחרת יהיו לכם שתי הסמכות נפרדות מכוח שני חוקים וזה לא הגיוני. לדעתי צריך לברר את הנקודה הזאת עובדתית, לפני שמכניסים את התיקון.
היו"ר עמרם מצנע
¶
זה לא שההערה שלך לא נכונה, גם בנושא של האיגודים, אלא זה יכול לעכב את החוק הזה בצורה משמעותית. בואו נתקדם אתו ובאמת כפי שאומרים החברים, אפשר אחר כך לעשות לו תיקון.
מירב ישראלי
¶
5א.
סמכויות פיקוח
לשם פיקוח על הוראות לפי חוק זה, רשאי הממונה או המפקח שהוסמך לפקח על ביצוע חוק זה -
(1) לדרוש מכל אדם למסור לו את שמו ומענו ולהציג בפניו תעודת זהות או תעודה רשמית אחרת המזהה אותו.
(2) לדרוש מכל אדם הנוגע בדבר למסור לו כל ידיעה או מסמך שיש בהם כדי להבטיח או להקל את ביצוע ההוראות לפי חוק זה. בפסקה זו, "מסמך" – לרבות פלט, כהגדרתו בחוק המחשבים, התשנ"ה-1995.
(3) לערוך בדיקות או מדידות או ליטול דוגמאות לשם בדיקה, וכן להורות על מסירת דוגמאות לבדיקת מעבדה או על שמירתן לתקופה שיורה, או לנהוג בהן בדרך אחרת.
(4) להיכנס למקום, לרבות לכלי רכב, ובלבד שלא ייכנס למקום המשמש למגורים אלא על פי צו של בית משפט.
מירב ישראלי
¶
למעשה שני הסעיפים האלה, סמכויות הפיקוח וסמכויות האכיפה, זה הנוסח הסטנדרטי שקיים למעשה בכל החוקים של הפיקוח.
מירב ישראלי
¶
6.
סמכויות אכיפה
התעורר חשד לביצוע עבירה על הוראות חוק זה, רשאי הממונה או המפקח -
(1) לחקור כל אדם הקשור לעבירה כאמור או שעשויות להיות לו ידיעות הנוגעות לעבירה כאמור. על חקירה לפי פסקה זו יחולו הוראות סעיפים 2 ו-3 לפקודת הפרוצדורה הפלילית (עדות) בשינויים המחויבים.
(2) לתפוס כל חפץ הקשור לעבירה כאמור. על תפיסה לפי פסקה זו יחולו הוראות הפרק הרביעי לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) (נוסח חדש), התשכ"ט-1969. (בסעיף זה – פקודת מעצר וחיפוש), בשינויים המחויבים. על אף האמור, על תפיסת בעל חיים יחולו הוראות סעיפים 8 ו-9 לחוק זה.
(3) לבקש מבית משפט צו חיפוש על פי סעיף 23 לפקודת מעצר וחיפוש ולבצעו. על חיפוש לפי פסקה זו יחולו הוראות סעיפים 24(א)(1) 26 עד 28 ו-45 לפקודת מעצר וחיפוש, בשינויים המחויבים.
מירב ישראלי
¶
6א.
זיהוי מפקח
המפקח לא יעשה שימוש בסמכויות הנתונות לו לפי פרק זה אלא בעת מילוי תפקידו, לאחר שהזדהה, ובהתקיים שניים אלה:
(1) הוא עונד באופן גלוי תג המזהה אותו ואת תפקידו ולובש מדי מפקח בצבע ובצורה שהורה השר לעניין זה, ובלבד שה מדים כאמור אינם נחזים להיות מדי משטרה.
(2) יש בידו תעודה החתומה על ידי השר, המעידה על תפקידו ועל סמכויותיו של המפקח, שאותה יציג על פי דרישה.
מבחינת ניסוח בדרך כל לא כתוב בסעיפים האלה לאחר שהזדהה.
מירב ישראלי
¶
למעשה -5א צריך להכניס "לשם פיקוח על הוראות לפי חוק זה לאחר שהזדהה לפי סעיף 6א". זה הניסוח שיש לנו בכלל החוקים. זה עניין ניסוחי.
מירב ישראלי
¶
2. תיקון סעיף 8
בסעיף 8 לחוק העיקרי, במקום סעיף קטן (א) יבוא:
"(א)
הממונה, שוטר, מפקח או פקח כמשמעותו בחוק הרשויות המקומיות (אכיפה סביבתית – סמכויות פקחים), התשס"ח-2008, רשאים לתפוס בעל חיים שיש להם יסוד סביר לחשוד שנעברה בו עבירה לפי חוק זה, אולם אין לתפוס בעל חיים במקום המשמש למגורים אלא על פי צו של בית משפט".
גבריאלה פיסמן
¶
השיקולים לגבי בית מגורים הם שיקולים של הגנת הפרטיות ולכן אנחנו מתייחסים לבית בבעלותו של אדם ולחצרים שמצויים בשטחו של אותו אדם.
גבריאלה פיסמן
¶
רק לגבי בית המגורים הספציפי של אותו אדם. זאת התפיסה הרוחבית שלנו. כרגע אנחנו לא רוצים להגדיר כאן איזשהו דבר.
איתן כבל
¶
בקיבוץ יש לך את הבית הפרטי. לבית פרטי יש גם את החצר המשותפת ויש לו את החצר הפרטית שלו. בקיבוץ ההגדרה של חצר היא הגדרה שקשה לך לגעת בה.
משה רפאלוביץ
¶
המבחן הוא בשטח בקיבוצים, בנושא של חוקים אחרים, פיקוח על בעלי חיים וכולי, בקיבוץ מתייחסים לבית של האדם כביתו ולשם אנחנו לא נכנסים בשום אופן. החצר המשותפת היא בעצם רשות הרבים.
מירב ישראלי
¶
3. תיקון סעיף 16
בסעיף 16 לחוק העיקרי, בסופו יבוא "מי שהוסמך לפי חוק זה להפעיל את סמכויותיו כאמור בסעיפים 5א, 6 ו-8 לחוק, רשאי להפעיל את סמכויותיו לפי חוק זה כלפי המדינה ומוסדותיה".
סעיף 16 מדבר על דין המדינה והוא אומר: "לעניין חוק זה דין המדינה ככל אדם". כלומר, החוק חל גם על חיות שמוחזקות ברשות המדינה.
מירב ישראלי
¶
לגביו מערכת הביטחון אמרה שיש לה הערות.
4. החלפת סעיף 16א.
במקום סעיף 16א לחוק העיקרי יבוא:
"16א.
סייג לתחולה על מערכת הביטחון
(1) על אף הוראות סעיף 16, לא יפעיל מי שהוסמך לכך לפי חוק זה שימוש בסמכויותיו כלפי מערכת הביטחון אלא לאחר שעבר התאמה ביטחונית כמשמעותה בסעיף 15 לחוק שירות הביטחון הכללי, התשס"ב-2001.
(2) השר, בהסכמת השר הממונה, יקבע בנהלים תנאים לשימוש בסמכויות לפי חוק זה כלפי מערכת הביטחון.
מירב ישראלי
¶
בהמשך יש הגדרה. "השר הממונה" – כמפורט להלן, לפי העניין. זה השר הרלוונטי.
(3) הוראות סעיף קטן (ב) יחולו גם על שינוי התנאים שנקבעו לפי אותו סעיף קטן.
(4) בסעיף זה -
"מערכת הביטחון" – כל אחד מאלה:
(1) משרד הביטחון ויחידות הסמך שלו.
(2) צבא הגנה לישראל.
(3) יחידות ויחידות סמך של משרד ראש הממשלה שעיקר פעילותן בתחום ביטחון המדינה.
(4) מפעלי מערכת הביטחון כמשמעותם בסעיף 20 לחוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים, התשנ"ה-1998 שאינם יחידות כאמור בפסקה (3) ואשר שר הביטחון הודיע עליהם לשר.
(5) משטרת ישראל, שירות בתי הסוהר והרשות להגנה על עדים:
"השר הממונה" – כמפורט להלן, לפי העניין
¶
(1) לעניין הגופים המנויים בפסקאות (1), (2) ו-(4) להגדרה "מערכת הביטחון" – שר הביטחון.
(2) לעניין הגופים המנויים בפסקה (3) להגדרה "מערכת הביטחון" – ראש הממשלה.
(3) לעניין הגופים המנויים בפסקה (5) להגדרה "מערכת הביטחון" – השר לביטחון פנים".
עד כאן.
אורטל ארז
¶
אנחנו מלכתחילה סברנו שנכון יותר לאמץ את ההסדר שקבוע בסעיף 16א הנוכחי ולהתאים אותו לסמכויות החדשות שיש בסעיף 6. שוחחה אתי עורכת הדין פיסמן ואני מבינה שיהיה איזשהו נוהל שיהיה מוסכם על שר הביטחון. אנחנו נצמצם את ההסתייגות שלנו אבל אנחנו רוצים לוודא שהחוק לא יחול עלינו לפני שנקבעים אותם נהלים.
מירב ישראלי
¶
אפשר להכניס את הסעיף הזה לתוקף בתחולה נדחית ובינתיים תגיעו להסכמה. החוק הקיים ימשיך לחול.
איתן כבל
¶
גברתי היועצת המשפטית, אדוני היושב ראש, זה מה שנקרא על גבי חרשו חורשים. כשעוברים לשלב של להגיע להסכמות ולתקנות, זה לא יהיה.
איתן כבל
¶
אני הגעתי לבג"ץ על העניין הזה. אנחנו עוסקים בחלק מחוק ומתקנות שלפני שבע שנים הגשתי בג"ץ. זה כולה משפט כשאומרים להגיע להסכמות ולא מגיעים. למה? כי לאף אחד אין עניין להגיע. צריך שיהיה ברור, גם אם רוצים לקבוע תקנות, אני תובע ואפילו לא מבקש.
היו"ר עמרם מצנע
¶
אבל לפני שאתה עובר לתקנות, אני רוצה שנבחן האם אפשר לפתור את הבעיה עכשיו. נדמה לי שהוויכוח הוא פרוצדורלי והוא לא ענייני.
גבריאלה פיסמן
¶
למען הפרוטוקול אני רוצה לציין שלא נמצאים כאן מספר גופי ביטחון. לא נמצא כאן שב"כ והמוסד.
גבריאלה פיסמן
¶
יש הסכמה. יש איזושהי הסכמה עקרונית. שוחחתי עם המשרד לביטחון פנים לפני הדיון וגם עם המלמ"ב. יש מספר גופי ביטחון שלא היו בלופ האחרון.
היו"ר עמרם מצנע
¶
למה אי אפשר לומר בפשטות שרק מי שהוסמך על ידי הממונה, השר הממונה, יוכל להפעיל את הסמכות שלו?
גבריאלה פיסמן
¶
העניין הוא הרבה יותר מורכב מרק הכניסה. צריכות להיות מגבלות למשל לעניין כניסה בזמנים מסוימים, בעת פעילות מבצעית, בעת ביצוע פעילות מסווגת, דרישת מסמכים, אילו מסמכים ניתן לקבל ואילו מסמכים אסור לקבל, מי מחליט וכולי.
גבריאלה פיסמן
¶
זאת סמכות שדורשת ליבון ביחס לכל אחד מהגופים ולכן הסעיף של הנהלים הוא כן סעיף שמתאים.
היו"ר עמרם מצנע
¶
אני מבין שהוא מתאים אבל אומר חבר הכנסת כבל, ולי יש פחות ניסיון בכנסת אבל גם כן למדתי את זה, שכאשר קובעים חוק שמותנה בנהלים או בתקנות, זה יכול להימשך תקופה ארוכה.
מירב ישראלי
¶
אני רק אומר שהחוק הקיים חל רק על מערכת הביטחון והוא לא חל על הגופים האחרים שמוזכרים כאן.
היו"ר עמרם מצנע
¶
בסעיף זה, מערכת הביטחון, משרד הביטחון וכולי, ומוסד אחר הפועל למטרות ביטחון ואשר אושר על ידי שר הביטחון.
איתן כבל
¶
אני רוצה להוסיף עוד משהו. אני אגיד לך איך נעשה את זה. יש לי הסתייגות והצעה. ההסתייגות שלי היא שאני רוצה שייכתב כאן במפורש חובת מינוי. אין כאן חובת מינוי. גם אחרי שנעבור את השלב וישבו השרים הנכבדים והתקינו תקנות, ועכשיו כשצריך לבוא מישהו, המוסמך לא הוסמך. גם את זה אנחנו מכירים. אין מוסמך ומחכים עד שיביאו את המוסמך והוא יסיים את הקורס.
דבר שני. אני מוכן שתהיה הגדרה, כדי שלא נעכב כאן - והיא מסתכלת ולא נעים לה מהמוסד ומהשב"כ, פתאום הכול הוא שו-שו – שייכתב תאריך, עד תאריך כלשהו. הוועדה אומרת שאם עד מועד זה וזה לא יהיה, כמו שעושים בחוקים אחרים, אם לא ישבו וכתבו את ההסדרה, זה נכנס לתוקף כפי שזה.
איתן כבל
¶
לא. תהיה כניסה בכל מקרה למתקנים מסווגים רק על ידי מי שהוסמך לכך. זה בכל מקרה. זאת כותרת. כמו שמערכות ביטחון אוהבות, ואנחנו כבר מכירים את זה, הכול הוא כך. אני אומר שאם אדוני היושב ראש מסכים אתי שהדבר המרכזי הוא על ידי מי שהוסמך.
יוסי וולפסון
¶
אני חושב שיש יתרון מאוד גדול בהצעה של חבר הכנסת כבל. כל חוק הוא בר שינוי ואם נניח קובעים שנתיים ומגיעות שנתיים ואין נהלים, אני מניח שהממשלה תבוא ותאמר שהיא מבקשת לתקן את החוק ולהאריך את תקופת המעבר ואז יצטרכו לתת דין וחשבון לפני הוועדה מי תקע את הנהלים.
היו"ר עמרם מצנע
¶
דבר אחר. החוק ייכנס לתוקף ויהיה כתוב שעד שלא נקבעים נהלים, לא נכנסים למתקני ביטחון.
איתן כבל
¶
אני לא דואג. אדוני היושב ראש, הרי על זה אני מדבר. צריך להיות יצור מיוחד שעוד יגודל במבחנה כדי שתינתן לו הזכות להיכנס.
ליאת לב
¶
אני מאגף החקירות והמודיעין במשרד לביטחון פנים. אנחנו מדברים כאן רק על כניסה אבל יש כאן סמכויות אכיפה, יש פה חקירה, תפיסה, חיפוש. הדברים האלה לא יכולים להיעשות בלי נהלים מאוד ספציפיים לגבי המועד, לגבי איפה בדיוק וכולי. זה מאוד בעייתי. זאת לא רק הכניסה. לראיה, יש את חוק אכיפה סביבתית שגם שם יש הרבה בעיות באכיפה מול משרד הביטחון ואי אפשר לסיים את זה רק במי שמוסמך להיכנס לשם. יש בעיות רבות וזה לא יהיה נכון לאשר את זה ככה.
היו"ר עמרם מצנע
¶
שאלה למשפטנים. האם ההצעה של איתן כבילה? זאת אומרת, בהצעת החוק יהיה כתוב שהחוק ייכנס לתוקף.
מירב ישראלי
¶
נכון. הבעיה היא מה יקרה אם הם לא יקבעו נהלים והחוק ייכנס לתוקף. לכאורה החוק אומר שיכול להיכנס רק מי שהוסמך ורק לפי נהלים. בעצם המצב הוא שאין הסדרה.
איתן כבל
¶
אני נתתי את השם. שאלו את השם ממני. לגופו של עניין, עדיין עם כל הכבוד לנו, זאת לא המסה הקריטית. אני לא רוצה חס וחלילה שמישהו יעלה לו בראש לעכב את החוק בגלל העניין המאוד מוגדר הזה. אני מציע, אדוני היושב ראש, כי הרי כמו שאדוני אמר הם עכשיו מייצרים את האיש הזה שיש לו סמכויות כאלה להיכנס, אחרי ששמעתי את נציגת מערכת ביטחון הפנים זה כנראה מישהו שעדיין לא התקינו לו את כל התקנות כדי שיהיו לו את כל היכולות הבלתי אפשריות האלה. בסדר, אנחנו זורמים ואנחנו אומרים שנעביר את הדברים ובכל זאת נגדיר יעד של מתי הם חייבים לסיים את התהליך של התקנות. אם לא, נחזור ונתבע את זה מהם בכל הדרכים שעומדות לרשותנו כחברי כנסת. אם לא, זה לעולם לא ייכנס.
יוסי וולפסון
¶
יש הסכמה. מדובר בשני תיקונים קטנים בסעיף 17א לחוק. סעיף 17א הוא סעיף שמאפשר לתובע משטרתי, למנהל השירותים הווטרינריים ולארגונים שהוסמכו קונקרטית לעניין לפנות לבתי משפט ולבקש צווי מניעה נגד התעללות בבעלי חיים.
התיקון הראשון בסעיף 17א(א). כתוב שהסמכות הזאת היא רק כאשר מתבצעת עבירה על מספר סעיפים שמוגדרים שם – 2, 2ב(א) או (4) - ויש סעיפים שלא כלולים. ספירה מאוד אקלקטית שאני חושב שמהווה טעויות היסטוריות כאשר בתיקונים של החוק לא הוסיפו דברים.
ההצעה שגם מוסכמת היא שבמקום על סעיפים, יהיה כתוב עבירה לפי חוק זה. זה נושא של אכיפת חוק צער בעלי חיים.
יוסי וולפסון
¶
לא. זה סעיף מעניין כי אם יש סכסוך בין השכנים שלי, אני בדרך כלל לא יכול לפנות בעצמי לבית המשפט. השכן שלי מכה את הילד שלו, אני יכול לפנות למשטרה. כאן יש איזושהי סמכות שניתנה לפנות לבית המשפט. למשל בסיפור של חמת גדר היה שם סיפור שהיה מופע ובית המשפט קבע בסופו של דבר שיש התעללות בבעלי חיים. מה לתנו לחיות לחיות ולסכסוך שהוא כביכול בין התנינים לבין חמת גדר. אנחנו כאילו מתעברים על סכסוך לא לנו. הסעיף הזה נותן לנו את הסמכות.
מירב ישראלי
¶
מה העבירות - כדי שתדעו על מה מדובר – שבעצם נוספות. אני מסכימה שאין סיבה להבחנה בין העבירות. יש למשל בסעיף 3 איסור העבדת בעל חיים. יש רק סעיף אחד.
יוסי וולפסון
¶
העבדה מעבר ליכולתו.
הדבר האחרון. באותו סעיף 17א(ד) כתוב שתוקפו של צו לפי סעיף זה לא יעלה על שנה. זאת הוראה שכבר בית המשפט העליון אמר שלא ברור מהי. בית המשפט תמיד יכול לקבוע תנאים בחוק אבל אם אני מוציא צו מניעה שאסור להחזיק כלב במחסן טחוב, המחסן הטחוב הזה לא מפסיק להיות טחוב כעבור שנה.
היו"ר עמרם מצנע
¶
"רשאי בית המשפט להאריך את תוקפו של הצו, לבטלו או להכניס בו שינויים אף אם מי שמחויב בצו והוזמן כדין לא התייצב". זאת אומרת שבכל מקרה זה היה דיון במעמד צד אחד.
יוסי וולפסון
¶
לא. בדרך כלל זה דיון במעמד שני הצדדים. הדיונים במעמד צד אחד, הם במקרים מאוד מאוד דחופים שצריך לפעול במהירות.
בסופו של דבר הצו הוא צו שניתן. למשל, המופע בחמת גדר שזאת הדוגמה המובהקת, בית המשפט העליון אמר באותו פסק דין שהוא קובע שצריך להוציא צו מניעה נגד המופע הזה אבל הוא בבעיה כי מאז ניתן פסק הדין בבית משפט השלום שנתן את אותו צו, עברה יתר משנה ולכאורה אין לו כבר סמכות להוציא צו מניעה בתיק הזה כי עברה יותר משנה. הוא אמר שהוא מצהיר בזאת שהמופע הזה הוא בלתי חוקי. יש כל מיני דרכים לעקוף את הסעיף הזה.
ג'ריס גנטוס
¶
נכון. אין שום סיבה לקיום של הנוסח היום אם תוקף הצו הוא שנה. היום בנוסח של החוק, תוקף הצו הוא לשנה בלבד ואין לזה שום הגיון.
ג'ריס גנטוס
¶
כן. יש לנו דבר אחד קטן להדגיש. חשוב לנו להדגיש שבצו הזה שתהיה משמעותו צו מניעה, שיימנעו מעשיית מעשה התעללות ולא יהיה בו איזשהו מובן של צו עשה.
משה רפאלוביץ
¶
אני תומך בבקשה הזאת. אני חושב שזה צריך לא לחול על תצפית כלבת בכלביות עירוניות. עם כל שיתוף הפעולה שיש לנו עם העמותות, ובוודאי עם תנו לחיות לחיות, הם לא יכולים להיכנס לתוך מתקנים שמוגדרים כמתקנים כאלה.
ליאת לב
¶
לא לגבי הסעיף הזה אלא אני מבקשת לחזור אחורה.
ממש בתחילת הדיון הם ביקשו לשנות את הנוסח שהמפקחים יהיו מבין משרדי ממשלה אחרים ובחוקים אחרים זה כן מצריך הסכמה של השר.
ליאת לב
¶
יש מפקחים שהם לא מוסמכים דווקא לסמכויות האלה ואז צריך לאשר את זה פרטני. אנחנו כן מבקשים שזה יהיה בהסכמת השר.
מירב ישראלי
¶
אבל צריך להחליט על כך עכשיו, אם אנחנו מאשרים. בדרך כלל שר אחד לא יכול לקחת עובדים של שר אחר בלי הסכמתו.
גבריאלה פיסמן
¶
אני רוצה לשאול את יוסי כיוון שההצעה הגיעה מכם. לכשידובר על הסמכה של עובד של משרד שהוא לא עובד המשרד להגנת הסביבה או משרד החקלאות, האם אתם חושבים שתהיה סיטואציה שיידרשו גם סמכויות אכיפה או שאולי ניתן להסתפק רק בסמכויות פיקוח לגבי העובדים האחרים?
מירב ישראלי
¶
יש גם בעיה, אנחנו תמיד אומרים את זה מאחורי הקלעים, שבעצם עובד שהוא לא של שר מסוים ומקבל ממנו סמכויות, הוא לא נמצא בפיקוח ישיר שלו. אז נוצרות בעיות.
יוסי וולפסון
¶
את זה יש לנו גם במשרד להגנת הסביבה. לכן זה יוסדר קונקרטית בין השרים. אני חושב שיש מקום לסמכויות אכיפה כי ברגע שאדם מגיע, מפעיל סמכויות פיקוח, מזהה עבירה, הוא יכול גם לבדוק את ההודעה.
מירב ישראלי
¶
יש פתרון שלדעתי הוא גמיש כי בעצם כתוב בסעיף שהוא יכול לתת להם סמכויות לפי חוק זה, כולן או חלקן. זאת אומרת שהשר עצמו יכול לשקול את זה.
איתן כבל
¶
הדברים שלפעמים אנחנו נדרשים אליהם הם במנעד יותר רחב. זאת אומרת, אם כבר הסמכנו וכבר נתנו לו, אז למה לא לסיים?
איתן כבל
¶
זה בדיוק העניין. מה זה לא מכירים את המטריה? זה לא שבאו למשרד ואמרו אנ.דן.דינו, אתה. בסופו של עניין זה תהליך שהשר פונה כי יש סיבה למה הוא פונה. זה יכול להיות שר החקלאות שפונה לשר התיירות נניח, סתם דוגמה, או שר התיירות מבקש משר החקלאות ואז נקודת המוצא היא שהוא מחליט ביחד אם לתת לו את כל הסמכויות או חלקן של הסמכויות והכול לפי העניין.
נירית ציפורי ברקי
¶
אני אתן דוגמה. יש את עובדי המכס שחוקרים הרבה עבירות אחרות ולא דווקא צער בעלי חיים. מגיעים עם תוכים רדומים במעילים והם עוצרים אותם ובכל מקרה מעכבים אותם. אז הם צריכים את משרד החקלאות שיגיע לחקור.
גבריאלה פיסמן
¶
דווקא זאת לא נראית לי דוגמה טובה כיוון שלפי הדוגמה הזאת אני גם צריכה לתת להם סמכויות אכיפה לאכיפת עבירות פליליות אחרות.
יוסי וולפסון
¶
אני חושב שהנקודה היא שצריך להשאיר את הסמכויות, שהחוק ייתן את הפתח לעשות את הדברים האלה.
ליאת לב
¶
אנחנו הסכמנו לנוסח הזה שמעניק את הסמכויות האלה לעובדי המשרד או לעובדי הגנת הסביבה. הם מבקשים כאן משהו שהוא אחר, שהוא רחב יותר. מדובר בסמכויות חיפוש וחקירה. אנחנו מבקשים שבסמכויות חיפוש וחקירה, אם זה יהיה במשרד אחר, זה יהיה בסמכויות פיקוח ולא לחקירה, תפיסה וחיפוש.
איתן כבל
¶
אנחנו מכירים את זה. זאת לא הצעת חוק ראשונה שלנו כאן. נער הייתי וגם זקנתי כאן. יושבים, נפגשים ומישהו מעלה משהו שלא מוצא חן בעיני השני או כן מוצא חן בעיניו. אני מנסה לומר שצריך לחשוב כאן ולהפעיל כאן את השכל הישר. בסופו של עניין הרי אני לא רוצה להביא עכשיו הצעת חוק אחרת שתתקן את זה ואז זה יהיה תלוי במצב רוח ועדת השרים באותו יום לפי מה שהיה בבית בארוחת הבוקר. בסופו של עניין אני מנסה להציע כאן. אנחנו לא מנסים לייצר מצב חדש.
היו"ר עמרם מצנע
¶
אני לא רואה כמעט אפשרויות שחוץ מהמפקחים של המשרד להגנת הסביבה ומשרד החקלאות יבואו אחרים ולא רק שיפקחו אלא גם יאכפו.
איתן כבל
¶
לכן אדוני מה שאני מנסה לומר בנקודה הזאת זה בדיוק מהמקום ממנו אתה בא. מערכות בדרך כלל כל הזמן עסוקות בשלהן. הן לא מסוגלות לעשות שום דבר, הן הרי ממילא כמעט ולא אוכפות את הנושא של זכויות בעלי חיים, הרי הכול "קלמפאדי" של מלים לפרוטוקול כאן. בסופו של עניין מה שאני מנסה לומר לך זה שגם הסעיף כפי שהוא מנוסח, כפי שהיועצת המשפטית מציעה אותו, איננו אומר שנניח איש משרד האוצר שעומד במכס מהיום והלאה תפס תוכי, הוא סוגר את הבחור בחדר ואומר לו שנחכה עד שהתוכי יתעורר וידבר. אני יודע שאני מתאר זאת באופן ציורי, אבל מה לעשות, זה אני.
אני מנסה לומר שכדי שזה יקרה, נדרשת ממילא הסכמה. השרים יושבים ביניהם. למה לי למנוע מראש לומר את האפשרות הזאת ששר החקלאות מגיע עם שר האוצר להבנה שלעניין מסוים הוא נותן לו לא רק סמכות פיקוח אלא גם סמכות אכיפה? רוב הסיכויים שהוא לא ייתן לו. 99,9 אחוזים מהמקרים הוא לא ייתן אבל למה למנוע את זה?
היו"ר עמרם מצנע
¶
המשטרה במקרה הזה אומרת שהיא לא רוצה שיסתובבו עוד כל מיני אנשים עם סמכות מעצר, חקירה וחיפוש. אני גם לא רואה מקרים כאלה. אני מציע שנוותר על זה ונשאיר את המפקחים.
גבריאלה פיסמן
¶
שיתוף פעולה של משרד החקלאות והמשרד להגנת הסביבה. יש בזה משהו חיובי שהשלמת התהליך תהיה על אחד מהמשרדים המקצועיים.
מירב ישראלי
¶
אם אני מבינה נכון את עמדתכם, אנחנו צריכים לעשות השלמות. הסכמת השר לדעתי נדרשת בכל סוגי הסמכויות אבל כשזה רק פיקוח, לא נדרש אישור משטרה בדרך כל.
מירב ישראלי
¶
זה הסטנדרטי שאלא אם כן יש לו עבר פלילי, שזה השר יכול לבדוק. לא צריך את הסכמת השר לביטחון פנים להכשרה בדרך כלל.
מירב ישראלי
¶
זה אומר רק שבעצם בשנה הזאת מה שחל זה סעיף 16א המקורי כשהמשטרה וכולי, גם היא לפי המצב הקיים.
מירב ישראלי
¶
אני אומר שגם אם כתוב רשאי למנות, זה צריך להיות להסמיך, וגם אם כתוב ימנה או יסמיך, בעיקרון ברגע שהחוק דורש אכיפה, השר למעשה רשאי במשמעות של חייב. זאת אומרת, הוא חייב למנות מפקחים כי אחרת הוא לא מקיים את החוק.
מירב ישראלי
¶
תאריך תחילה הרגיל הוא מיידי. זה בסדר מבחינת כל הסעיפים האחרים או שיש איזה בעיות? בסדר. אנחנו קובעים.
רציתי לשאול את גבי. יש חוקים שיש סעיף הפרעה למפקח ויש חוקים בלי. האם יש צורך כאן בסעיף הזה או לא?
גבריאלה פיסמן
¶
אנחנו לא אוהבים את הסעיף הזה. אנחנו לא אוהבים שגוף אוכף כלפי עצמו הפרעה למפקחים שלו.
יוסי וולפסון
¶
דבר אחד קטן. אני רוצה לשבח גם את המציעים אבל גם את העבודה עם הלשכה המשפטית של משרד החקלאות בחוק הזה. זאת אמירה שהיא לא מובנת מאליה.
היו"ר עמרם מצנע
¶
אנחנו מצביעים על אישור הצעת החוק עם התיקונים. מי בעד?
הצבעה
בעד – 2
הצעת חוק צער בעלי חיים (הגנה על בעלי חיים) (תיקון מס' 10) (סמכויות פיקוח ואכיפה), התשע"ב-2012 – אושרה פה אחד