PAGE
2
ועדת החוקה, חוק ומשפט
24/12/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 101>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, כ"א בטבת התשע"ד (24 בדצמבר 2013), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 24/12/2013
חוק החברות (תיקון מס' 25), התשע"ד-2014
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק החברות (תיקון מס' 18) (קרן לתועלת הציבור והוראות לעניין חברה לתועלת הציבור), התשע"ב-2012 - החלק הנותר>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
דוד רותם – היו"ר
אורי מקלב – מ"מ היו"ר
אברהם מיכאלי – מ"מ היו"ר
שולי מועלם-רפאלי
מרב מיכאלי
מוזמנים
¶
>
לימור תוסיה-כהן - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
גבי פיסמן - ייעוץ וחקיקה - פלילי, משרד המשפטים
אביטל שרייבר - ס. ראש רשות התאגידים, רשות התאגידים
גלי גרוס - יועצת משפטית לראש הרשות, רשות התאגידים
מרדכי שנבל - נשיא הלשכה, לשכת המבקרים הפנימיים
טובה הילמן - חברה בוועדה לטיפול בנושא מלכ"רים ועמותות, לשכת רואי החשבון בישראל
עדי גרינבאום - יועץ משפטי, לשכת רואי החשבון בישראל
איתן צחור - יועץ משפטי, לשכת עורכי הדין
אופיר כץ - יו"ר, שתי"ל
ניסן לימור - יו"ר פורום ון ליר למגזר השלישי, מכון ון-ליר
נוי ברינט - חוקר ארגוני מגזר שלישי, מכון ון-ליר
יוסף יוסקוביץ - איגוד מנהלי הישיבות
רות פרמינגר - יו"ר, העמותה לגיוס תרומות לפינוי שדות מוקשים בישראל
רישום פרלמנטרי
¶
מוריה אביגד
<הצעת חוק החברות (תיקון מס' 18) (קרן לתועלת הציבור והוראות לעניין חברה לתועלת הציבור), התשע"ב-2012 - החלק הנותר>
היו"ר אורי מקלב
¶
רבותי, אנחנו מבקשים ומתכבדים לפתוח עוד ישיבה בנושא: הצעת חוק החברות (תיקון מס' 18) (קרן לתועלת הציבור והוראות לעניין חברה לתועלת הציבור), התשע"ב-2012 - החלק הנותר. אתמול עבר החלק הראשון לידיעתכם, אני לא זוכר באיזו שעה זה היה, בשעה טובה.
היו"ר אורי מקלב
¶
כן, באמת ב-01:00 בלילה עזבנו אבל אנחנו פה, החוק הזה חשוב לנו ואנחנו חרוצים כדי באמת לנסות להתקדם כמה שיותר עם החוק. קבענו שהיום נשתדל לסגור דברים שהשארנו פתוחים, שהיו עדיין בהליך חקיקה או שרצו עוד להוסיף, לתאם או לנסח, אז אנחנו היום נעבור סעיף-סעיף ואחרי זה גם נתקדם לשאר הסעיפים שנשארו פתוחים, שעוד לא דנו בהם ולא דיברנו עליהם. תמי, בבקשה, נעבור נושא-נושא, היא גם תנחה אותנו לאיזה עמוד ולאיזה סעיף.
תמי סלע
¶
אנחנו מתחילים פשוט מהעמוד הראשון. לימור, גלי, אם יש משהו שפספסתי שהוא פתוח או נשאר לדיון אז תקנו אותי, או מישהו אחר ששם לב. בגדול סימנתי בצהוב בנוסח ששלחנו ושעלה לאתר את הדברים שנשארו פתוחים. העניין הראשון זה איך יכונה אותו מומחה חיצוני, בודק חיצוני, מומחה. זה יכול גם להישאר להצבעות הסופיות אבל אם אתם רוצים כבר - - -
תמי סלע
¶
איך הוא יכונה. עלו פה כל מיני הצעות והיתה משמעות גם למינוח, היו כאלה שחשבו שהם לא בדיוק מומחים, אין להם איזו מומחיות שאין לעובדי הרשות אלא פשוט הם בעיקר חיצוניים ואולי "בודק חיצוני" זה יותר נכון.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני חושב שאחרי שאנחנו דיברנו על כך שהוא גם צריך להיות גורם מנחה, שעל זה לא כל כך הסכימו, אז ודאי שלמשל הניסוח "בודק חיצוני" קצת מצמצם את המינוח והוא לא גם מנחה, אם אנחנו עושים שיהיה פה איזה גורם מנחה גם כן.
היו"ר אורי מקלב
¶
נכון, אבל חשבנו שהתפקיד גם של אותו בודק, לאו דווקא כל הזמן, כדי לגרום לאיזה דו-שיח יותר נחמד בין הצדדים, פחות כבד. אבל נעשה סבב בעניין הזה, משרד המשפטים, מומחה, בודק?
שולי מועלם-רפאלי
¶
אני הייתי משאירה את זה ברמת בודק, כי "מומחה", מישהו עוד יכול ללכת לאיזה "פיינשמייקריות" של מה בדיוק המומחיות או משהו כזה, ו"בודק" זה משאיר את זה ביותר אפשרויות של אנשים שהם רלוונטיים.
תמי סלע
¶
הדבר הבא, גם דנו בזה רק לא היתה חלטה, לגבי רשימת העניינים, האם הרשם יקבע אותה או שזה יבוא לאישור ועדה.
תמי סלע
¶
טוב. העניין הבא, שגם הועלה פה אבל לא התקבלה החלטה, הוא האם להחיל על אנשים שמועסקים על ידי המומחה את ההוראות שחלות על עובדי ציבור בחוק העונשין, בעצם זה אומר שימוש לרעה בכוח משרה, שוחד, דברים מהסוג הזה, כי בעצם הם נותנים שירות לאזרח.
תמי סלע
¶
זה לא קיים בכל ההוראות ואין גם הרבה הוראות מפורשות בחקיקה שמעניקות כאלה סמכויות לגורמים חיצוניים, זה משהו שקיים בחלק מהמקרים. אני לא רואה מניעה, אני חושבת שזה דבר חשוב.
תמי סלע
¶
זה המומחה והעובדים מטעמו, נכון, כי אם הוא היה רק תאגיד אז זה באמת המועסקים אבל כיוון שהוא יכול להיות הוא בעצמו גורם שעובד.
גבי פיסמן
¶
החשש שלנו הוא בדרך כלל דווקא מהכיוון השני, מהכיוון של היעדר הוראות נורמטיביות שחלות על אותו עובד. זאת אומרת, יש פה בעצם את ההחלה של חוק העונשין אבל אין פה מהצד השני למשל סטנדרט של דין משמעתי. צריך להביא בחשבון שזה - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
אם אני מבין אותך נכון את אומרת כך: אני לא יכול להחיל עליו את כל הדין המשמעתי של עובדי מדינה כשאין לי גם את הדברים האחרים כמו משמעת, כמו שימוע, זאת הכוונה? שאין לי את האפשרות, נניח שאני רוצה להחיל עליו את הדין המשמעתי של עובדי המדינה, על אותו מומחה - - -
תמי סלע
¶
זה לא, מוצע פה רק העבירות הפליליות בחוק העונשין, שכמובן אם מחליטים זה יהיה במקרים חריגים וקשים שיפתחו בהליך פלילי כנגד אדם ואז יהיו לא כל הזכויות שיש לחשוד ונאשם בהליך פלילי, זה לא שמדלגים פה על הזכויות. השאלה, אם נגיד הוא מקבל שוחד כמישהו שבא כזרוע ארוכה של הרשות הציבורית פה, רשם העמותות - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
את יודעת מה, לא נגיד שוחד, נגיד שהיה לו ניגוד עניינים. במקרה של ניגוד עניינים, זה לא שוחד. ניגוד עניינים אצל עובדי מדינה זה פלילים, נכון?
היו"ר אורי מקלב
¶
כן, ניגוד עניינים. אני אומר, ניגוד עניינים אמיתי, ניגוד עניינים ממש שיש לו, אז לכאורה זו הפרת אמונים.
גבי פיסמן
¶
בכל מקרה נקודת המוצא היא שיהיה פיקוח של הרגולטור שבכל מקרה שהוא באמת לא יעמוד באותם סטנדרטים נדרשים אז פשוט הרגולטור לא יאפשר את המשך ההעסקה שלו.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל מה קרה אם הוא עשה? יש גורם ההרתעה, אנחנו מדברים על גורם ההרתעה, שבן אדם שכן עשה.
גבי פיסמן
¶
זאת הסיבה שאנחנו לא אוהבים לתת סמכויות למי שאינם עובדי מדינה, כיוון שהחלה של דין משמעתי - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל אם נתנו, משנתנו כן באיזשהו מקום סמכויות, לכן עלתה כאן השאלה: אם אנחנו נותנים לו את הסמכויות אנחנו רוצים בכל אופן איזו מסגרת, שאדם יודע שהוא מקבל תפקיד שעובד מדינה היה עושה ואנחנו נותנים לו סמכויות שאנחנו לא רגילים לתת, אז הוא גם צריך לקבל, רוצים להחיל עליו גם את הדין המשמעתי.
תמי סלע
¶
במידה מסוימת הפסיקה עושה את זה כבר אבל לא באופן מוחלט. יש מקרים שאמרו שבחלק מהעבירות, אם לאדם יש שיקול דעת כמו של עובד ציבור והמגע שלו עם הציבור הוא מסוג שיש לעובד ציבור, אז בדרך של פרשנות – היה מקרה של עובדי אבטחה, פסק דין ברק – יכול להיות שבמקרים מסוימים כן יגידו, אז אולי עדיף להגיד את זה במפורש.
גבי פיסמן
¶
הסעיף הזה הוא בוודאי אפשרי, הוא יוצר סטנדרט התנהגות פלילי, הוא לא יוצר את סטנדרט ההתנהגות של עובדי מדינה, שהוא סטנדרט יותר גבוה.
לימור תוסיה-כהן
¶
זה גם לא מועסקיו, זה מי שכיהן ושימש בתפקיד הספציפי הזה שהוא מילא ולא באופן כללי. בעבודות אחרות שהוא עושה, ככל שיש כאלה, בוודאי זה לא.
תמי סלע
¶
"כל עובד שיבצע בדיקות מטעמו", יש לנו את הנוסח הזה כבר. הדבר הבא הן התקופות, תקופות האישור, דובר על 3 שנים. פחות או יותר סוכם אבל זה לא סוכם סופית שזה יהיה 3 פלוס 3 אבל לא מעבר לזה. שזה יהיה שתי קדנציות, זה היה הכיוון, רוח הדברים אבל זה לא סוכם.
היו"ר אורי מקלב
¶
נסכם, תמי, ככה: הרצוף היה 3 ועוד 3, במידה שהיתה הפסקת ביניים אפשר אחרי זה, אחרי 3 שנים, אפשר לחדש.
גלי גרוס
¶
צריך לכתוב כי צריך שזה יהיה ברור שזה עניין של רצף. לנו כן יש בעיה עם הסעיף הזה מסיבות פרקטיות, כי אנחנו כרגע מעסיקים את הגורמים האלה בהליך מכרזי, לפעמים יש עיכובים בהליך המכרזי ואז יכולה להיווצר סיטואציה שבעצם אין - - -
גלי גרוס
¶
כן. יהיו עיכובים או דברים כאלה ולא תהיה לנו את הגמישות בעצם כן להאריך ולהמשיך את ההתקשרות.
גלי גרוס
¶
אנחנו חשבנו שנכון לכתוב כמו שהיה כתוב מלכתחילה, שכל פעם זה 3 שנים, ואז ברור שאם אנחנו לא מרוצים ממישהו אנחנו לא מאריכים אתו את ההתקשרות. זאת אומרת, שוב, אנחנו הגורם שהכי מעוניין שהבודק הזה יהיה בודק ראוי, מוכשר, יפעל כמו שצריך. ההליך של קציבת קדנציות הוא בדרך כלל נועד לזה שיש באמת איזשהו חשש שמישהו – בדרך כלל זה במשרות בכירות בשירות המדינה, לא מדובר בדרך כלל בדברים מהסוג הזה ואז רוצים עיניים טריות שיסתכלו על הסיטואציה. אבל המצב פה הוא קצת אחר כי בכל זאת העיניים הטריות, או העיניים הלא טריות, הן של הרשם ושל העובדים מטעמו, שהם מנחים אותו ואומרים לו מה המדיניות, מה הוא צריך לבדוק, ומפקחים על העבודה שלו, והוא מבצע את העבודה שלו, ודווקא כן יש חשיבות, מהצד השני, לא כל פעם להתחיל עם מישהו חדש לגמרי וכן מישהו שיש לו כשירות.
אז מה שעשינו למשל במכרז האחרון זה שהיה מין שילוב כזה: חלק היו כאלה שכבר עבדו מטעמנו, כבר מכירים את העבודה ואז רועננו ההנחיות, וחלק היו גורמים חדשים, בין אם מכיוון שלא היינו מרוצים מהקודמים או שרצינו באמת להוסיף עוד מומחים נוספים לפול. אבל ההגבלה הזאת שבהגדרה זה 3 פלוס 3 זו הגבלה שהיא לא נדרשת לדעתי בנסיבות העניין וגם יכולה לייצר קשיים ביישום.
שולי מועלם-רפאלי
¶
לא משנה, אז תגידי: 3 ועוד 3 ועוד 3. השאלה אם אין מידה של בעייתיות במשהו שאין לו סופיות?
גלי גרוס
¶
אז זה לא בדיוק שאין לא סופיות כיוון שלפי חוק חובת מכרזים ולפי הנחיות של החשב הכללי בעניין הזה אנחנו מחויבים לצאת למכרז נוסף אחת לתקופת זמן. בכל מקרה יש הפסקה והתמודדות מחדש.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני חושב שגם היום בחוק החברות, אתם בטח מתמצאים יותר ממני אבל נדמה לי שיש ליועץ משפטי ומבקר תקופת קדנציה.
היו"ר אורי מקלב
¶
בחברות ממשלתיות, אפילו תגידי גם כן: היועץ המשפטי כבר נמצא, כבר מכיר את העבודה, הוא מכיר את החברה.
טובה הילמן
¶
אבל זה לא אותו מצב כי פה הוא מחליף גוף. כאן הוא מחליף גוף, בחברה ממשלתית הוא נשאר באותה חברה לכל אורך הזמן. כאן אותו בודק עובר מעמותה לעמותה, הוא לא יוצר את הקשר עם העמותה אבל הוא תופס מומחיות בעבודה.
היו"ר אורי מקלב
¶
החלק הוא בהעסקה, בקשר שיש בין המעסיקים, במקרה הזה רואי החשבון, בין התאגידים ורשם העמותות, זאת הבעיה. זה שהעבודה שלו מגוונת זה יכול להיות גם בחברה, שהעבודה מגוונת, זה גיוון פנימי, זה לא קשור להתקשרות. אבל העובדה היא, אני חושב, שיועץ משפטי היום בכל החברות הציבוריות - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
חברות ממשלתיות, חברות עירוניות, כל החברות העירוניות, יש דרישה להחליף את היועץ המשפטי, נדמה לי אחרי 5 שנים, או אחרי – כמה?
גלי גרוס
¶
אבל זה בא מתכליות אחרות. הרי את עובדי הרשם שהם האחראיים על הביקורת מן הסתם אנחנו לא מחליפים כל תקופה, הם אלה שמפקחים על העבודה, שמנחים את העבודה, שקובעים את המדיניות בעבודה והוא מיישם אותה. יועץ משפטי בחברות ממשלתיות זה נובע מהרבה מאוד סיבות: לתת איזשהו שוויון הזדמנויות, כל מיני תכליות שהן לא התכליות שבבסיס הדבר הזה. זאת אומרת, לעשות גזירה שווה – דירקטור למשל בחברה, יש לו תקופה קצובה אבל אפשר לחזור ולמנות אותו כמה שרוצים, זאת אומרת, יש כל מיני הסדרים.
אופיר כץ
¶
אני חוזר להערה שהערנו בזמנו: א', כמו שבאמת היושב-ראש אמר, גם בחברות ממשלתיות יש קדנציות מוגבלות הן של רואי חשבון והן של עורכי דין ל-2 קדנציות של 3 שנים.
גלי גרוס
¶
אבל זה בהתקשרות שלהם עם החברה, זה לא גורמים שעובדים מטעמם. בעובדים שעובדים מטעמם לא מחליפים.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל, גלי, מה ההבדל בין יועץ משפטי של חברה, שהחברה ששוכרת אותו בשביל השירות שהיא נותנת והיא מנחה אותו?
היו"ר אורי מקלב
¶
מבקר, מבקר של החברה, גם צריך לעשות כל כמה שנים. במבקר כן יש דמיון למה שאתם עושים פה.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני אתן לך, אופיר, אני רק מעיר כקריאת ביניים. אני התוועדתי לנושא הזה כשהיתה חלופת מכתבים ודיברו על כך שיש לאותו יועץ משפטי, לאותו מבקר, יש מומחיות, למד את הדברים שיש בתוך החברה ועכשיו כל פעם מחדש להחליף זה דבר שגורם בעיות. אני הייתי יושב-ראש הוועדה למסירת עבודות תכנון בעיריית ירושלים לפני כבר 20 שנה והוועדה הזו היא בעצם הוועדה לפטור ממכרז. עיריית ירושלים, עירייה גדולה, היתה רגילה לקבל שירותים ממהנדסים, מהנדסי רמזורים, תחבורה, תכנון, הכול, ופיתחו תלות ומומחיות שלעירייה אפילו לא היה את זה. אנחנו דרשנו, אפילו שיש פטור מכרז, לעשות את הרוטציות ולעשות מכרז, מיני מכרז, בין כל היועצים האלה.
באה העירייה, באו המומחים, אמרו
¶
מה יהיה? – מה זה מכרז? מחיר בסופו של דבר, אני לוקח אנשים שלא יודעים. אנשים שיש להם מומחיות, אין כמוהם, יש כאלה שאמרו: אין להם תחליף, אין להם תחליף בידע שלהם, במומחיות שלהם, אין כאלה בכל העיר, יש אחד ואתם דורשים מאתנו לפתוח את זה ליותר. ועמדו, כולל היועץ המשפטי לממשלה – בסופו של דבר זה הגיע אליו – והוא הנחה את הרשויות: לא, אני דורש מכם לעשות את הרוטציות האלה על אף שהם פיתחו מיומנות כמעט בלעדית ויש קשר. ובאה הרשות וטענה שזה יפגע, יפגע בעבודה שלה במידה וידרשו ממנה להחליף את האנשים ולעשות מכרזים.
אביטל שרייבר
¶
אני מבינה את הסיטואציה אבל אני חושבת שהקונספט פה הוא שונה לחלוטין. כשמדובר במישהו שהוא חלק מהמערך הניהולי ברמות הגבוהות של הגוף, כמו אצלנו נניח, ראש רשות התאגידים מוגבל בקדנציה כי זה הגורם שבעצם מכתיב את המדיניות של הגוף, אבל ככל שיורדים ברמה הניהולית הצורך בקדנציות הולך ופוחת וגובר הצורך במישהו שמכיר את העבודה. מכיוון שנקודת המוצא היא שאין לגורמים שנמצאים בתחתית ההיררכיה – ופה מדובר בגורמים שאמנם הם מומחים אבל הם מקבלים את ההנחיות שלהם מעובדים בתוך הרשות שמעליהם יש שלושה דרגי ניהול, וכשדרגי הניהול משתנים אז ההנחיות משתנות כלפיהם והם מחויבים לעמוד בהן. הם לא מכתיבים לנו את המדיניות, זה בדיוק הפוך, אנחנו מכתיבים להם את המדיניות המשתנה. ואז האיזון עובר לזה שרצוי שהגורמים האלה כמה שיותר יכירו את העבודה כדי שאנחנו לא נהיה במצב שבו המומחים שלנו פונים לגופים בלי שהם מבינים את שיטות העבודה.
אני מדברת באמת מהפרקטיקה כי בפועל אחרי כל מכרז לוקח לנו בין שנה לשנתיים ללמד את רואי החשבון החדשים, וזה אומר רואי חשבון שיושבים במשרדים רחוקים ויש להם עובדים שגם עובדים מטעמם, ללמד אותם מה הכוונה, מה הראש שלנו, איך אנחנו עובדים, ואנחנו אלה שצריכים ללמד אותם, הם לא מלמדים אותנו.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני רוצה גם לבדוק, במכרזים שאני זוכר בסוף הקדנציה שלי היו עורכי דין חיצוניים שהעיריות באמת שכרו בשביל גבייה, יש איזשהו דמיון למה שאתם אומרים היום במקרה הזה.
גלי גרוס
¶
בעיני הדמיון הוא אחר וצריך לשים את הדברים בקונספט הנכון. המצב האידיאלי היה שהבודק החיצוני הזה יהיה עובד מדינה, עובד מדינה – אף אחד, אני חושבת, לא היה מעלה פה על השולחן את הדרישה שעובד המדינה הזה שעושה את הפיקוח יתחלף אחת לתקופה. והבודק החיצוני הזה הוא בעצם, ממגבלות פרקטיות, הוא בעצם אמור להיכנס בנעלים של אותו עובד כשאותו עובד גם מפקח עליו, ולכן שיקול הדעת שלו, וגם קבענו את זה במפורש במסגרת ההצעה, הוא לא שיקול דעת מהותי והוא לא יכול לקבל החלטות והוא לא יכול לעשות הנחיות.
מלכתחילה הדרישה בדיני מכרזים היא כן לרענן את השורות במסגרת מכרז חדש ויכול להיות שהקודמים כן או לא יעברו. אנחנו רק מבקשים, ואנחנו , שוב אני חוזרת, הגורם הראשון – היתה פה הרבה חשדנות וחוסר אמון, בכל זאת אנחנו רשות מינהלית שאני חושבת שמתנהלת באופן סביר ורשות מינהלית בכל מקרה מחויבת להתנהל באופן סביר, בוודאי שאנחנו לא נרצה להשאיר מישהו שהוא לא טוב. השאלה האם ריענון השורות, שנובע מתכליות אחרות לגבי יועץ משפטי שמתקשר עם החברה ורוצים לעשות שם איזשהו ריענון בתפיסה, רואה חשבון מבקר – אגב, רק בחברות ממשלתיות שמתחלף – זו התקשרות ספציפית מול החברה. כאן מדובר במישהו שפועל מטעם הרגולטור, זו סיטואציה שהיא אחרת. זה לא התקשרויות, זה לא שוויון הזדמנויות, זה לא שהמדינה מתקשרת בכסף ציבורי ואז היא רוצה לעשות כל מיני – פה זו סיטואציה שהיא סיטואציה שונה בתכליות שלה ובדרישות שלה ואני כן חושבת שצריך לאפשר לנו את הגמישות כל 3 שנים לעשות את הבחינה מחדש ולראות האם יש מקום או אין מקום לחדש בלי מגבלה.
אופיר כץ
¶
הנחת היסוד היא שאנשים שימנו אותם בתור בודקים חיצוניים הם בעלי ידע כזה שהם יכולים לעשות את העבודה כי נותנים להם פה סמכויות נוראיות לטעמנו. אז לבוא ולהגיד עכשיו שלוקח להם שנתיים ללמוד את העסק הזה אז צריך להוציא את זה בכלל מהעניין, אז בואו נתחיל את הדיון בכך.
אופיר כץ
¶
אני יכול לדבר בלי שיענו לי? אז קודם כל תחליטו אם אתם אוספים אנשים שיש להם ידע או אין להם ידע. אם אין להם ידע אני מבקש לא לבחור בהם ואם יש להם ידע אז האמירה שלוקח להם שנה-שנתיים להיכנס לזה לא מקובלת עלי. הדבר השני, גם העובדה שקשה לכם לעשות מכרזים זאת לא סיבה להצדיק - - -
אופיר כץ
¶
אז בסדר, אתם אומרים: כל 3 שנים צריך לעשות מכרזים ויכול להיות שלא מספיקים ואין מספיק אנשים – אנחנו נורא מצטערים, תעשו את המכרזים בזמן.
אופיר כץ
¶
עכשיו אני אסביר למה, כי את לא היית אף פעם בביקורת של רואה חשבון שעובד 15 שנה אצלכם. לא היית שם אף פעם, תאמיני לי. לא היית אף פעם בביקורת של רואה חשבון, אני לא רוצה להגיד שמות.
אופיר כץ
¶
כן. את לא היית מעולם בביקורת של רואה חשבון שעובד 15 שנה אתך או עם החשב הכללי, והסיבה היא שאנשים צוברים כוח בלתי רגיל, בלתי הוגן, בלתי ראוי וצריך לצנן אותם מדי פעם. ואז שתי קדנציות זה מספיק, יעשו קדנציה אחת צינון, אם ירצו ללכת עוד פעם ילכו עוד פעם ואם לא לא. צריך לשים את הדברים גם בצד הזה. הנוחות שלהם מאוד חשובה, אנחנו רוצים שתהיה ביקורת הוגנת, נכונה ולא כוחנית.
אופיר כץ
¶
גלי, תאמיני לי, את לא היית שם אף פעם. את לא היית שם אף פעם. אני ראיתי כבר משרדים שבהם לפני שוועדת התמיכות דנה בזה אז שואלים קודם כל את רואה החשבון. לא יכול להיות מצב כזה. זה כי אנשים צברו כוח בלתי סביר ואנחנו צריכים את העסק הזה לעצור במקום. גם עובדי מדינה – מה זאת אומרת "על עובדי מדינה לא היו חושבים"? על עובדי מדינה אני גם מצפה שיהיה ריענון מדי פעם, שלא יישב אדם בתפקיד 10 שנים ושיהיו אנשים שיעשו את העבודה שלהם. אחרי 10 שנים אנשים מתעייפים.
אופיר כץ
¶
אז אני חושב שאם אתם רוצים לתת לאדם חיצוני, לא לעובד מדינה, לאדם חיצוני סמכויות כל כך דרמטיות כמו שיש פה, חייב להיות כזה גבול.
היו"ר אורי מקלב
¶
אופיר, אני מקבל את זה על אף שבסברה שלך גם אפשר להגיע להיגיון הפוך: אדם שיודע שהקדנציה שלו קצרה, היו לו 3 שנים, עכשיו יש לו רק עוד 3 שנים, אז כמו שאומרים גם על נשיא וכמו שבוחרים כל דבר שיש קדנציות מוגבלות, אומרים: הפעם הוא כבר לא מחויב, הפעם הוא יעשה כבר כך וכך, הוא יודע שזה סוף הקדנציה שלו, מה יש לו להתאמץ? למה הוא צריך להתאמץ להצליח מאוד ולמה הוא צריך להיות בסדר גמור?
היו"ר אורי מקלב
¶
אחד שיש לו אופק עבודה – אני מחזק את מה שאתם אומרים במקרה הזה – אחד שיש לו אופק עבודה הרבה יותר ארוך, יש לו עניין להצליח, להשקיע, להיות בסדר, שלא יהיו עליו תלונות בגלל שאם יהיו עליו תלונות אז לא יחדשו לו את הקדנציה. ככה אין לו מה להפסיד.
אופיר כץ
¶
זה נכון לכל דבר בחיים, אבל אני מצפה שבוחרים באדם הגון, ראוי, שיעשה את מלאכתו נאמנה. אם האדם הוא כזה שזה מה שהוא חושב אז נא לא לבחור בו כי הוא לא אדם ראוי ולא הגון.
היו"ר אורי מקלב
¶
מצד שני, כולנו יודעים שחלק מהסיבות שיש טענות על עובדי מדינה, עובדי ציבור, על בירוקרטיה, על סחבת, על חוסר מוטיבציה, זה בגלל שהם יודעים שמי שנמצא הוא מסמר בלי ראש ואף אחד לא יוציא אותו.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני אומר, בעניין הזה, מקומות אחרים שעובדים על פי חוזה, בהייטק, בכל מקום שעובדים עם חוזה, את רואה את התפוקות של עובדים, את רואה את הרצון שלהם, מוסר עבודה הרבה יותר גבוה, התייצבות לעבודה יותר גבוהה, הנכונות לתת שעות. אבל אני רק רוצה להגיד כקריאת ביניים, אני לא רק נאה דורש בעניין הזה, אני גם נאה מקיים. יש הצעת חוק של גפני ושלי עוד מהכנסת ה-18 על רוטציה בין יועצים משפטיים במשרדים, יועצים משפטיים, שגם הקיימים אפילו, צריך לעשות להם רוטציות אחרי 9 או 7 שנים – לא משנה, כמה שקבענו, היה לנו ויכוח - והיתה הצעה ממשרדי הממשלה, הצעת החוק הזאת קיבלה תמיכה ממשלתית. זה לא התקדם בגלל שיושב-ראש הוועדה הזו, שהיה גם בקדנציה הקודמת, הוא באופן אישי עוצר את זה. זה חלק מהוויכוחים שיש לנו אתו, והוא יודע את זה, בהצעת החוק הזו שהוא באופן אישי מעכב את זה, הוועדה מעכבת את זה, זה נמצא על שולחנה. אולי אפילו ההצעה עברה בקריאה ראשונה ורק לקריאה שנייה ושלישית מעכבים את זה.
ודאי וודאי שלגבי יועצים משפטיים למשרדי ממשלה, החדשים, היתה הסכמה מוחלטת שהם יהיו מוגבלים. אני לא אומר שצריך להוציא אותו, את אותו יועץ משפטי, אבל הוא יכול להחליף משרד. כולנו אמרנו שלהיות במקום אחד אותו זמן, יועץ משפטי, שיש לו הרבה סמכות בידיים, הרבה כוח בעניין הזה – בלי לפגוע באלה שנמצאים עכשיו, בוותיקים – אבל כאלה שנמצאים בחוזים, רוטציות ביניהם. זה דבר ברור. תראו בבנקים, ואני אומר את זה לאביטל עכשיו, פקידים, עובדים ברמה לא גבוהה בהנהלה, שנמצאים ברמה של מנהלי מחלקות, מעבירים אותם מבנק לבנק היום, לא נותנים להם להיות באותו בנק, ודאי מנהל בנק, לא נותנים לו להיות הרבה זמן באותו בנק. כל מיני רוטציות שונות שאנחנו עושים אותם. איתן, בבקשה.
איתן צחור
¶
קודם כל לגבי הסיפור הזה של "בקדנציה האחרונה לא עובדים", זה גם נכון לגבי ה-9 שנים, ב-3 השנים האחרונות הוא לא יעבוד. כלומר, הטיעון הזה הוא לא טיעון, שב-3 שנים האחרונות הוא לא עובד ולכן כדאי להאריך לו את זה לעוד 3 שנים ולעוד 3 שנים, כדי שכל פעם הוא יראה איזו פרספקטיבה. 6 שנים זו תקופה מאוד מוגדרת ובדרך כלל אנשים רוצים להוכיח את עצמם, אבל לא זאת הנקודה. מה שאמרה אביטל, ואני חושב שזה נכון, האנשים האלה באים עם ידע, אולי ידע רב אבל מאוד מוגבל מבחינת כפיפות אליכם, זאת עובדה, זה נכון. כלומר, הם מאוד כפופים למערכת, הם גם אומרים את זה, הם אומרים: גם אם הייתי רוצה אני לא יכול כי אני כפוף למערכת. ודרך הביטוי הזה אנחנו סופגים כל פעם דברים מאוד מאוד כואבים שאגב גם פה עלו כאילו שהם לא נעשים מעולם, והם נעשים. "אני לא יכול אחרת כי ככה אמרו לי", זו בדרך כלל הגישה שעולה שם.
בהחלט מה שאמר אופיר זה קצה המזלג מהבחינה הזאת של סבל שאנחנו סופגים מהצד השני של המתרס. עד שאנחנו מגיעים בטלפון נניח להודיע לכם, לך למשל, אביטל: תשמעי, יש פה איזו בעיה, אז זה דבר שהוא כמעט בלתי ניתן לביצוע. אני צריך להטריד אותך באופן אישי כמעט או משהו כזה. אני אתן לך דוגמה: אפילו היינו פעם בישיבה האחרונה, אמרתם: פעם ב-3 שנים בודקים. באתי למשרד – מקרה של עמותה גדולה שבודקים אותה כל שנה – אמרתי לאותו רואה חשבון: תפנה לאביטל. כלומר, אני לא יכול לפנות אליך ישירות, אני אמרתי לו שיפנה אליך. אז הוא פנה ישירות לאותה עמותה ואמר: תביאו את המסמכים מהר מהר, אולי כדי שכשהוא יבוא אליך כבר יהיו לו את כל המסמכים אצלו. אני אומר, הקשר הוא פה קשר לא – זה אנשים פרטיים שמקבלים סמכויות שאני לא מכיר אותן בתחום האזרחי. נניח במס הכנסה, אם במס הכנסה היו לוקחים מפקח מס מהסקטור הפרטי זה היה משהו – ואפילו להם יש פחות סמכויות מאשר לחבר'ה האלה כאן.
איתן צחור
¶
לא, אני אומר, בואו ניקח למס הכנסה רואי חשבון שיעשו את העבודה וללא הגבלת זמן. אתה נותן פה סמכויות - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
רק תדע לך ש-9 שנים לוקח היום, 10 שנים לוקח, עד שמקבלים תקן. הם נמצאים, הם עובדים, ועד שמקבלים – מפקח מס שהיום נמצא במס הכנסה, נכנס, הוא 9 שנים, 7 שנים, 8 שנים בכלל בלי תקן.
איתן צחור
¶
אבל היית מוסר את זה לאדם אחר מבחוץ שיעשה את העבודה הזאת? אלה דברים שהם מרחיקי לכת מבחינת הכוח והסמכויות וצריך להגביל את זה.
גלי גרוס
¶
כדי לתת לנו בכל זאת את הגמישות ולאור הערות שנשמעו כאן, אני חושבת שאפשר יהיה אולי לדבר על שתי תקופות כהונה נוספות ואז יהיה לנו כן פרק זמן מצד אחד. גם צריך להבין שהצינון הזה שמדברים עליו - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
יש לנו הצעה אחרת, לתמי גם כן, לעשות את זה אם אפשר 4 ו-4. זו גם אפשרות. השאלה אם חוק המכרזים - - -
ניסן לימור
¶
אני מבקש להביא את הפן האקדמי כי יש אינסוף מחקרים בנושא הזה שמראים שיש 3 תופעות כאשר רגולטור מפעיל גוף ביניים: תופעה ראשונה זה שהרגולטור מתרחק מהשטח. ככל שאותו גוף ביניים נמצא זמן ארוך יותר הרגולטור מתרחק מהשטח. יש לזה לפעמים השלכות מרחיקות לכת כי הרגולטור לא מכיר את השטח. הדבר השני, ונאמר פה, ומחקרים מוכיחים את זה, אותם גופים צוברים ידע רב מאוד והתוצאה של הידע שלהם היא שהם מתחילים בעצם להכתיב את המדיניות ולכשכש עם הזנב את כל הכלב. ההשלכות של הדברים האלה יוצרות בעצם לחץ גדול מאוד על מי שהרגולטור בודק אותו. אותה זרוע בעצם מתחילה להפעיל בצורה הרבה יותר מחמירה כלפי הנבדק והתוצאה – אם היום אנחנו מדברים על בעיה שיש לעמותות, הבעיה תהיה הרבה יותר גדולה. אנחנו כבר היום רואים את זה כאשר עושים את הבדיקות עומק ואותם בודקים מושכים שנתיים ושלוש, בעצם הם תוקעים עמותות. ולכן אני חושב שאנחנו חייבים להגביל את זה כדי להקטין את העוצמה וכדי לא לאפשר לרגולטור להתרחק מהשטח.
טובה הילמן
¶
לא, יש דעה, אני אמרתי את דעתי. אני חושבת שהם צודקים במה שהם אומרים, נוצרת פה מומחיות די גדולה בעבודה הזאת.
אביטל שרייבר
¶
אני יכולה להגיד שבמכרז האחרון רק שני רואי חשבון מתוך העשרה הם רואי חשבון שעבדו אתנו גם קודם.
היו"ר אורי מקלב
¶
אנחנו לא רואים יותר מ-8 שנים, אנחנו חושבים 8 שנים. אפשר לעשות 3, 3, פלוס 2, או 4 ו-4.
תמי סלע
¶
אבל זה לא חייב להיות כל פעם 3, זה לכל היותר 3, אז אפשר להגיד: "שלא יעלו על 3 שנים לכל היותר בכל פעם ולא במצטבר על 8 שנים".
גלי גרוס
¶
צריך גם לחשוב איך זה חל על קיימים כי אנחנו רוצים שהחוק הזה יחול בעצם לגבי התקשרויות הבאות.
תמי סלע
¶
אני חושבת שצריכים לראות את זה שסיום תקופת ההתקשרות שהם כרגע נמצאים בה, יראו אותה כסיום התקופה של ה-3 שנים הראשונות.
ניסן לימור
¶
8 זה הרבה זמן, אני חושב שאפשר לעשות את השנה השביעית ועוד שבתון. 7 שנים זה המקסימום, זו גם תקופה ארוכה מאוד.
תמי סלע
¶
צריך לחשוב על זה. נקודה הבאה זה הפרסום של רשימת המומחים. אמרנו שרשם ההקדשות יפרסם באתר האינטרנט של המשרד – אני מסתכלת עדיין בעמוד הראשון בסוף סעיף (ג) – את רשימת המומחים, ומתעוררת שאלה האם לפרסם גם את אלה שהאישור שלהם בוטל או הותלה, כי יש הבדל בין מישהו שהאישור שלו בכלל לא מופיע ברשימה לבין מצב שמצוין שם שהאישור שלו בוטל, כלומר מבחינת הידע שבעצם אני משתפת פה את הציבור. לגבי מצב שהאישור הותלה, נראה לי שזה ברור שזה צריך להיות מצוין, הוא עדיין בעל אישור אבל האישור שלו בהתליה. אבל לגבי מצב שבוטל אישור זאת שאלה.
גלי גרוס
¶
אביטל אולי תדבר קצת יותר על הפרקטיקה, בפועל יש לנו מכוח המכרז איזשהו מאגר של בודקים חיצוניים ואז העבודה מנותבת לפי הצרכים ולפי ההתאמה של הבודק לצרכים של הבדיקה. זאת אומרת, יש כאלה שהם פוטנציאל, כאלה שגם יש אתם עבודה על הפרק באותו רגע, השאלה למה הכוונה.
תמי סלע
¶
לא, את מדברת על מצב שעדיין כולם עם אישור בתוקף, אבל פה יש סמכות להתלות אישור מסיבה שנגיד מתברר נגדו איזשהו עניין או הליך משמעתי בלשכת רואי חשבון או חשד לעבירה פלילית ומתלים את זה עד לסיום הבירור או שבכלל ביטלו לו.
אביטל שרייבר
¶
נראה לי שמבחינת התכלית – הרי מה שאנחנו רוצים זה שעמותות יידעו שהבן אדם הזה הוא בן אדם שעובד מטעמנו.
ניסן לימור
¶
אבל למה צריך את המעבר? לא ברור לי אם הוא עבר מכרז למה צריך את המעבר. אם אתה בא לעמותה, תוציא את הנייר שהסמיך אותך. ברגע שאתה מפרסם עולות פה כל מיני משמעויות אחרות לגמרי.
אביטל שרייבר
¶
לבודקים אנחנו נותנים מסמך שמסמיך אותם והם מראים אותו לעמותה שהם בודקים. אין לנו התנגדות שזה יפורסם באינטרנט אבל אנחנו - - -
גלי גרוס
¶
לא, אנחנו לא מתנגדים. זו היתה הצעה של הוועדה, אנחנו לא מתנגדים. ניסן העלה את השאלה למה זה נדרש. תמי חידדה את השאלה האם לפרסם גם את אלה שבוטלו או הותלו.
תמי סלע
¶
בכלל רשימת בעלי האישורים התקפים, סיכמנו כבר בנוסח שזה יהיה באתר, השאלה אם לצד זה צריך גם לציין שם.
גלי גרוס
¶
אני חושבת, תמי, לשאלתך, שזה לא נכון כי אנחנו גם לא רוצים לפגוע בהם שלא לצורך. ברגע שאין להם אישור תקף הם לא יופיעו ברשימה של מי שתקף. אם מתנהלים נגדם הליכים משמעתיים בלשכת רואי חשבון, הליכים פליליים במקום אחר, אז הפרטים לגביהם יהיו ידועים ככל שהם ידועים לפי ההליכים האחרים.
גלי גרוס
¶
אז הוא לא יופיע, הוא לא יופיע. מי שלא בעל אישור תקף לא יופיע. אני לא חושבת שצריך עכשיו להתחיל לצבוע את זה גם בצבעים של אלה בסדר ואלה לא בסדר.
מרדכי שנבל
¶
הרשימה באינטרנט, מה מטרתה? הלוא הוא מקבל מכם אישור לעמותה מסוימת, לבדוק אותה, נכון? אז בשביל מה כל ההופעה הזאת, כל הרישום הזה לציבור הרחב? הלוא הוא מקבל אחד לאחד מכם לבדוק עמותה מסוימת במסמך.
גלי גרוס
¶
זה גם מה שהסברתי קודם, יכול להיות שיש רשימה של אנשים עם אישורים תקפים שברגע נתון אין אצלם ביקורת תלויה ועומדת מולנו. ברור שעמותה שכפופה לביקורת על ידי רואה חשבון מסוים, הוא מתמנה באופן ספציפי לערוך ביקורת בעמותה מסוימת. זה לא שמעצם העובדה שיש לו אישור תקף אז הוא יכול עכשיו לעשות ביקורת בכל עמותה איך שהוא רוצה.
גלי גרוס
¶
האמת שיש משהו בטענה כי זה לא – השאלה מה הרשימה הזאת באמת תסייע. היא תיתן את הפוטנציאל של הגורמים שאנחנו עובדים אתם, היא תאפשר אולי למישהו, אם יש לו טענות כנגד מישהו באופן כללי, להציג לנו טענות.
היו"ר אורי מקלב
¶
סליחה, בלי קריאות ביניים. אנחנו חושבים שאלה שקיבלו, אלה שזכו במכרז, כאלה עם פוטנציאל לערוך ביקורת, שיש להם את הסמכות, אז לא משנה אם עכשיו הם פעילים או לא פעילים, הם צריכים להיות בתוך הרשימה. אלה דברים שיותר מציפים נושא של ניגוד עניינים.
היו"ר אורי מקלב
¶
מעבר לכך יש לזה תועלת, אדם בא עם מכתב, אולי המכתב מזויף? אבל כשהוא רואה באינטרנט שבאמת ההוא נמצא בתוך הרשימה של המפקחים שלכם, של הבודקים שלכם, הוא יודע שהמשרד הזה הוא בסדר, שהוא יכול לבוא.
היו"ר אורי מקלב
¶
לא, אני לא שמעתי קשיים על זה, הקשיים היו רק על כך שאותו מפקח, אותו בודק, הרישיון שלו, ההתקשרות שלו, הותלה, מה אז עושים: האם צריך לכתוב בפירוש שההתקשרות שלו הותלה או שברגע שיש לכם דבר כזה אתם מורידים אותו מהרשימה, ממילא הוא לא בר תוקף עכשיו אז אין חשש לשום דבר? ממש קצר אני רוצה בעניין הזה.
ניסן לימור
¶
כן, קצר. אני חושב שתיווצר כאן אפליה, אם אני לא ניגשתי למכרז אז אני, בתור בעל מקצוע, פחות ממישהו שהלך למכרז?
ניסן לימור
¶
משום שאם אני לא הלכתי למכרז או אם כן הלכתי למכרז ועברתי אותו ואני לא עושה שום דבר כרגע משום שאין עמותה ספציפית, אני מקבל איזשהו יתרון כלפי משרדים אחרים שלא הלכו למכרז בכלל, ואז אני שואל למה. כי הרי נאמר כאן בצורה מפורשת: כאשר בודק, כאשר מפקח מגיע לעמותה הוא מקבל כתב הסמכה לעמותה מסוימת. כשהוא מגיע לאותה עמותה, אם העמותה לא בטוחה, תרים טלפון תברר, למה לפרסם? אנחנו נותנים כאן – הרי המכרז הזה בא לתת תשובה לממשלה, לרגולטור, לא כלפי כלל העמותות אם הוא טוב או לא טוב, יותר טוב.
היו"ר אורי מקלב
¶
לא הבנתי למה זו אפליה, זה לא קשור לכלל העמותות, זה שהוא בודק זה לא קבע שום דבר, שהוא זכה במכרז.
ניסן לימור
¶
זה מין הכשר מקצועי למשהו שלא רלוונטי בכלל, כי הם ביקשו מכרז לצורך עבודה שהם ביקשו, זה לא רלוונטי אם אני מומחה בעמותות או לא מומחה, זה לא קשור בכלל.
אביטל שרייבר
¶
הוא לא יכול לייצג עמותות חדשות מבחינת המכרז הנוכחי, הוא לא יכול לייצג מולנו עמותות בכלל והוא לא יכול לקבל כלקוחות עמותות חדשות שלא היו לקוחות שלו עוד קודם.
היו"ר אורי מקלב
¶
אז הדבר הזה חשוב שידעו או לא ידעו? אין דבר יותר חשוב מזה שכולם יידעו. אני רואה בזה חשיבות עליונה.
היו"ר אורי מקלב
¶
לא הם, אנחנו מדברים על הציבור. אני חושב שאנחנו מדברים כאן שיח של חירשים או של אילמים.
תמי סלע
¶
אני רק רוצה להגיד שמבחינת חקיקה זה כן מקובל שכשהרשות מסמיכה גורמים, בוודאי חיצוניים, לקבל סמכויות שלה, ויש איזו רשימה כזו של האנשים שקיבלו סמכויות, אז זה מפורסם ברשומות או באתר. היום מעדיפים על פני רשומות פרסום באתר האינטרנט, זה למשל קיים בחוקרי ההוצאה לפועל, רשימת החוקרים, כי אלה אנשים שקיבלו סמכות מטעם הרשות.
מרדכי שנבל
¶
השאלה היא אם בכל זאת מפרסמים רשימה, מודיעים לעמותה מסוימת שהולכים לבדוק אותה, היא תלך לרשימה ותנסה שהבודק יהיה מי שנראה לה.
תמי סלע
¶
גם ככה הרי זה דבר ידוע מהם המשרדים שעובדים עם הרשם פחות או יותר אז היו יכולים גם ככה לנסות להשפיע, גם אם זה לא רשום.
היו"ר אורי מקלב
¶
יש שקיפות כזאת גדולה, ואנחנו תכף נגיע לנושא של המסמכים, שכל אחד יכול לדעת בכל עמותה מה המסמכים, מה המסמכים המפורסמים, מה לכל אחד, מה רק לכאלה שבאים לבקש את המסמכים. הרשימה של הבודקים של רשם העמותות לא תהיה גלויה וידועה? אני חושב שזה דבר שיש לו חשיבות לא רק בגלל שזה מייעל, יש לזה חשיבות יתרה מאוד, חשיבות ערכית ממש.
איתן צחור
¶
רק הערה טכנית אולי, גם אם מתפרסמת הרשימה אז שזה יהיה רואה החשבון הספציפי ולא שם כללי של כל המשרד.
איתן צחור
¶
אבל תכתבו שם מי זה רואה החשבון שנושא בנטל, כי משרד זה יכול להיות 1,000 איש אז לא עשינו כלום.
היו"ר אורי מקלב
¶
אותו זכיין, כפי שהוא מופיע במכרז, כך הוא צריך להופיע. אנחנו לא ניתן לרשם העמותות לרשום - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
אני רק רוצה להגיד לכם, אני עכשיו עומד במבחן של היושב-ראש הקבוע, הוא רוצה לראות איך אני מנהל את הישיבה, אם הוא יראה שאני נותן לכל אחד לדבר, רבותי, הוא יחזור לפה מיד, עוד עכשיו. כל אחד מתפרץ, כל אחד אומר, ככה זו לא צורת ניהול.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני רק אמרתי להם שאנחנו בכל אופן עזבנו את הבניין פה ב-01:00 בלילה אז שייקחו בחשבון שאנחנו פחות סובלניים הפעם.
תמי סלע
¶
יישאר כמו שזה היה, שיש רשימה באינטרנט אבל היא לא תכלול את אלה שהותלה הרישיון שלהם, אלה שבוטל, זה לא יצוין בשום דרך. פשוט רק מי שבתוקף הוא ברשימה.
תמי סלע
¶
הנקודה הבאה, אני עוברת לעמוד 2, זו השאלה האם יש בעיה בדרישת המידע שמופנית למבקר פנימי או לרואה חשבון מבקר של החברה. היו טענות שזה סותר כל מיני הוראות בחקיקה. בדקתי את ההוראות הקיימות וכל חובות הסודיות כפופות לחובה אחרת מן הדין למסור את המידע.
היו"ר אורי מקלב
¶
אולי טיפה רקע, יש כאלה חדשים שיבינו על מה אנחנו מדברים. אני מבין שאיריס העלתה את זה וגם לשכת עורכי הדין טענו את זה.
היו"ר אורי מקלב
¶
דווקא אני חושב, יושב-ראש הוועדה, שחשוב שתהיה אתנו בעניין הזה. עלתה כאן בקשה או טענה שאי אפשר לבקש מסמכים מרואה חשבון. רואה חשבון בעצם הוא מקביל לעורך דין, יש לו מחויבות כלפי הלקוח, ניסיון כלפי הלקוח.
דוד רותם
¶
אני חושב שגם מעורך דין אפשר לבקש וגם מרואה חשבון מסיבה אחת פשוטה: עמותה שמוסרת לעורך דין שלה או לרואה חשבון שלה מסמכים, יודעת – כי זה כתוב בחוק – שרשם העמותות יכול לבקש את המסמכים האלה, וכשהיא נותנת אותם היא מסכימה לכך.
דוד רותם
¶
אם אתה מסכים כשאתה מוסר את המסמכים, אתה נותן אותם לעורך הדין שלך ואתה מסכים שהוא יעביר אותם החוצה – ופה אתה יודע שזה יכול לקרות – אז אתה מסכים.
תמי סלע
¶
ראשית, הסעיף של דרישת המידע על ידי מומחה הוא נגזרת בעצם של דרישת המידע היותר כללית שנמצאת בסעיף הפיקוח, שם מדובר על כל אדם הנוגע בדבר ואין סייגים. אם יש חיסיון שהוא בדין אז יצטרכו להתחשב בו אבל חובת סודיות שכפופה לדין, גם בסעיפים אחרים, גם בפקודת מס הכנסה, גם בחוק ניירות ערך, כל מיני חוקים שיש בהם סמכויות כאלה, לא רואים את זה כפוגע ביכולת לדרוש מרואה חשבון או גורמים שעובדים בחברה או בעמותה, וזה כולל גם מבקר פנימי, מידע.
לפעמים יש כן הוראות ספציפיות. למשל בפקודת מס הכנסה יש הוראה שעורך דין לא חייב למסור מסמכים, וזה באמת נובע – בכלל החיסון שם מבוסס על זה שמערכת יחסים בין עורך דין ללקוח שלו צריכה להיות כזו שתאפשר ללקוח להתייעץ באופן חופשי עם עורך דין על כל דבר, כשרואה חשבון, המחויבות שלו, ובוודאי מבקר, היא לא מחויבות זהה כלפי הלקוח. גם אפילו לא ברור שהלקוח הוא החברה אלא דווקא הרשויות שמשתמשות בדוח הזה, בדוח הביקורת שלו, והוא אמור להיות בלתי תלוי ולא עם איזו נאמנות מיוחדת כלפי הלקוח. לכן זה לא דומה, וגם החוק לא קובע את אותו חיסיון לגבי רואה חשבון אלא הוא קובע אותו רק לגבי עורך דין.
זה נכון שלגבי ביקורת פנימית יש פה ערכים אחרים, יש חסיונות מסוימים לגבי כל מיני מיוחדים, לגבי תחקירים או עריכה של ביקורת כדי לאפשר שהביקורת תהיה אפקטיבית ובטוחה ושאנשים יוכלו להתבטא בחופשיות. יש הוראה שזה לא ישמש ראיה בהליך משפטי וכל זה וזה יחול גם כאן, אבל לקבל את המידע לצורך הביקורת המינהלית של הרשם, אני לא רואה שההוראות האלה מונעות.
היו"ר אורי מקלב
¶
מה שאת אומרת, ואמר את זה חבר הכנסת ויושב-ראש הוועדה דודו רותם, הוא לא רואה בעיני רוחו בכלל מסמך שעמותה מעבירה לרואה חשבון שאנחנו נטען שזה סוג מסמך שאין זכות לקבל את זה לרשם העמותות, משהו שהוא רק חלק מיחסי סמכות או חיסיון שבין לקוח לרואה חשבון.
אופיר כץ
¶
אני הייתי מציע לפתור את זה בצורה מאוד פשוטה: בחלק הראשון כתוב "ככל שהמידע או המסמך נמצא בידו", צריך לכתוב "ובכפוף לכל דין" ובזה נפתור את הבעיה לפי דעתי.
דוד רותם
¶
גם אותו נבטל עוד מעט, אתה יודע, אנחנו תכף מבטלים אותו במסגרת הלבנת הון. אני מחסל לכם את החיסיון.
אופיר כץ
¶
לא, צריך להשאיר. ברור לגמרי שהחוק הזה – אני אולי אסביר למה אני אומר את זה –שהוא חוק תאגידי במהותו, הוא חוק שצריך להסדיר נושאים תאגידיים, אי אפשר דרך הסדרת חוק תאגידי לשנות סדרי עולם בחיסיון, בדברים מהסוג הזה. לכן אני מציע שנכתוב פה שזה בכפוף לכל דין אחר, הגנת הפרטיות יש פה, יש דברים אחרים, ואז אם תתעורר מחלוקת כזאת אז מי שצריך להחליט בזה.
היו"ר אורי מקלב
¶
עו"ד כץ, גם אם לא נכתוב זה ברור שזה על פי כל דין. לפי מה שאתה אומר, אני מקבל את זה, אז גם אם אנחנו לא כותבים אנחנו מבינים שזה כפוף לכל דין.
אופיר כץ
¶
לא, אבל זה לגמרי לא ברור כי יש פה סעיפים שאומרים: כל מידע שיש לו, ויכול להיות שהוא אומר: החוק הזה גובר על חוק אחר, אני לא יודע.
גלי גרוס
¶
יש כללים לפרשנות בין כמה חוקים. אם אומרים שזה כפוף אז זה באמת מאוד מגביל את הסמכות לדרוש, אם זה חי במקביל אז נותנים לזה את – הדין הספציפי של חיסיון עורכי דין גובר, כללי האתיקה של גורמים אחרים לא גוברים.
תמי סלע
¶
לגבי המבקר הפנימי, יש הוראה בחוק שלהם שאומרת שהוא חייב לשמור בסוד כל מסמך ומידע שהגיע אליו זולת אם הגילוי נחוץ למילוי תפקידו או אם הגילוי נדרש על פי כל דין.
תמי סלע
¶
מראש חובת הסודיות כפופה לזה שאולי הוא יידרש. גם דברים שהוא עצמו מכין, אז הם לא יכולים לשמש ראיה בהליך משפטי אבל כן בהליך משמעתי. זאת אומרת, לא החילו עליהם נגיד כמו בחוק מבקר המדינה, שם באמת עשו איזון כשאמרו: גם לא בהליך משמעתי. האיזון בין הביקורת של מבקר המדינה לערכים אחרים - - -
גלי גרוס
¶
הסעיף הזה, כמו שגם תמי אמרה קודם, חי יחד וליד הסעיף של סמכות הפיקוח הכללית של הרשם. סמכות הפיקוח הכללית של הרשם, "רשאי לדרוש מכל אדם" – ותכף נגיע אולי לאיזשהו חידוד של הנוסח – קיימת ברשימה של חוקים אחרים, תאגידיים ולא תאגידיים, שחולשים על תחומים מאוד מאוד נרחבים והיא חלה כמו שהיא חלה לגבי אפשרות הדרישה מכל אדם, והיא דרישה נובעת מחוק אז בוודאי שאדם חייב למסור את המידע אם הוא נדרש. ההבדל בין הסעיף הזה לבין הסעיף ההוא - - -
גלי גרוס
¶
לא, זה לא ההבדל. "כל אדם" זה גם נאמר במפורש, זה כולל כל אדם באשר הוא. אבל ההבדל בין שני הסעיפים הוא ששם זה נעשה על ידי הרשם או עובדי מדינה מטעמו שמפעילים את שיקול הדעת שלהם שעליו יש בכל זאת יותר משקל, לבין הסמכות דרישה של המומחה. לכן אני כן חושבת שאפשר להוריד את רואה החשבון מכאן, כל עוד במסגרת סמכות הפיקוח הכללית, שקיימת גם לשורה של רגולטורים אחרים שגם הם מתעסקים מול רואה החשבון – זאת אומרת, זה לא איזשהו משהו חריג ייחודי לעמותות אלא משהו שקיים לרשות ניירות ערך, לגורמי איכות סביבה, לתחומים כלליים מאוד של מעסיקים ועובדים, שגם שם יש הסמכות של הרגולטור לדרוש מכל אדם, כשאם האדם הרלוונטי הוא רואה חשבון אז זה רואה חשבון, ואז המשמעות תהיה שלצורך דרישת מידע מרואה חשבון, מבקר פנימי ומכל גורם אחר, תידרש הפעלת שיקול דעת של הרשם או של עובד מדינה ולא של הבודק החיצוני. אני חושבת שזה כן ישיג את האיזון.
טובה הילמן
¶
אני חושבת שזה מסייג את העניין, זה הופך את זה ליותר – זה כמו שקורה באמת בחוקים אחרים - - -
גלי גרוס
¶
נכון, ואז המצב מקביל למצב בחוקים אחרים, וכמו שלרגולטורים בחוקים אחרים יש סמכויות של מידע גם פה, פשוט לא על ידי הבודק החיצוני. ואם הבודק החיצוני יתקל בקושי שהוא לא יכול לדרוש את המידע מעמותה והוא צריך לדרוש את המידע מרואה החשבון הוא יצטרך לפנות לעובד של הרשם שמפקח על פעולתו והעובד הזה יצטרך לבצע את פעולת הדרישה ולא הבודק החיצוני. אני חושבת שזה איזשהו איזון.
דוד רותם
¶
לי יש בעיה אחרת, אתם ממנים אדם חיצוני ואתם נותנים לו סמכויות אדירות, זו הפרטה של השירות הציבורי, אני לא אוהב את זה.
גלי גרוס
¶
אנחנו קיימנו על זה דיונים ארוכים, גם עלינו זה לא המצב המועדף אבל בנסיבות העניין, כשיש לנו עשרות אלפי עמותות לפקח עליהן, "איקס" עובדי מדינה, ואנחנו רוצים לבצע ביקורות יעילות שמגשימות באמת את הצרכים ואת התכלית המאוד חשובה בעינינו של פיקוח על עמותות, אז המציאות חייבה אותנו להיעזר כן ברואי חשבון בודקים מטעמנו, כשקבענו כבר מראש, וגם תמי ודיונים בוועדה מאוד מאוד חידדו את העובדה שהם פועלים בפיקוח והנחיה וליווי מאוד צמוד של עובדי מדינה, ושאם יש בעיה עם ההתנהלות שלהם אז אפשר לפנות לגביהם, גם לתוכן הבדיקה וגם לגבי ההתנהלות הכללית, לרשם, שהרשם יטפל. החלנו עליהם גם כללים של דין פלילי מעובדי ציבור, ניסינו מתוך מודעות – ואנחנו לגמרי מסכימים עם ההערה של אדוני – כן לייצר את האיזונים כדי שיאפשרו לנו כן להגשים את התפקיד הפיקוחי שלנו באופן פרקטי, ומצד שני לנסות ולתת מענה לחששות ולקשיים שעולים במסגרת הזאת.
היו"ר אורי מקלב
¶
עוד לא קיימנו שום הצבעות, אדוני, הכול פתוח, לחברי הכנסת הכול פתוח. אנחנו את הדיונים מקיימים כלפי אנשי המקצוע, אבל אם אנחנו נרצה – אנחנו עוד לא הצבענו על שום דבר.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל יש לנו ויכוח אחד, אדוני יושב-ראש ועדת החוקה, יש לנו ויכוח אחד שהשארתי את זה באמת לדיון שלנו כשאנחנו נודיע גם מה הסעיפים, זה הרשימה על מה בודקים, האם זה צריך לבוא לאישור ועדה או שרק רשם העמותות יפרסם את זה. על מה מתוך כל הספר של ניהול תקין, האם הוועדה צריכה לאשר את כל רשימת הדברים לבדיקה או שלא. אבל אחרי מה שגלי אמרה אין לי מה להמשיך לשמוע אתכם מפני שאנחנו מורידים את זה, בסדר? זה מה שקיים היום.
גלי גרוס
¶
גם המבקר הפנימי, באותה מידה. אם הוא נושא משרה הוא נושא משרה, אם הוא לא נושא משרה הרשם יוכל, או עובד של העמותה, אז הוא כן יהיה רשאי.
תמי סלע
¶
אוקיי, אנחנו מתקדמים, אני עוברת לעמוד 3, לסעיף של הפיקוח, יש שם גם כל מיני שאלות שנשארו והצעות מטעם הוועדה.
תמי סלע
¶
רואה החשבון המבקר והמבקר הפנימי לא יצוינו במפורש בסעיף של המומחה אלא בעצם הסמכות לפנות אליהם תהיה מכוח הסעיף הכללי של הפיקוח.
תמי סלע
¶
אוקיי. אז בסעיף של הפיקוח היו כמה שאלות, ראשית לגבי הפסקה הראשונה של דרישת ההזדהות, היו כל מיני הערות ובעצם לא היתה החלטה מה המענה שניתן להן אם בכלל. דרישת הזדהות מאדם שהוא קטין או חסר ישע, זה עניין אחד, ואפשר להוסיף הוראה כזאת כי אני חושבת שהכוונה היא לא שידרשו הזדהות מאנשים כאלה, אלא - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
קטין וחסר ישע, ודאי שאפשר לטעון באופן מפורש שלא צריך הזדהות, השאלה היא לגבי אחרים. השאלה שעמדה כאן על הפרק כאן בוועדה: האם אחד שמקבל שירות מעמותה, גם ממנו יש את הסמכות, את הזכות לבקש להזדהות ולתחקר אותו, או לבדוק אותו? וזאת השאלה שאנחנו לא הכרענו ואנחנו רוצים עכשיו להחליט בעניין הזה.
ניסן לימור
¶
אני חושב שביום ראשון אנחנו דיברנו על זה, לא כל אדם, זה לא אשתו של מישהו, אלא נותני השירות ומקבלי השירות. זה מה שהיה ואבי, נדמה לי, לא התנגד לזה ביום ראשון.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל יש כאלה שגם על מקבלי השירות לא הסכימו. אם כולם מסכימים שמקבלי השירות אז זה בסדר, אז אין ויכוח, זו הבקשה שלכם שגם מבקשי השירות.
היו"ר אורי מקלב
¶
אותו מפקח יכול להיכנס לפעילות של עמותה, לא משנה מה הפעילות שלה, גם אם זו פעילות למניעת אלימות במשפחה או שיש סדנה כזאת או סדנה אחרת, או שזה מעון שיש פעילות שם, ועכשיו המפקח - - -
דוד רותם
¶
זה צריך להיות ברור שהוא יכול לפנות לכל מי שקשור לעמותה הזאת לגבי דברים שהוא עשה במסגרת העמותה.
היו"ר אורי מקלב
¶
השאלה אם זה נוגע לביקורת שלו, דהיינו, אחד שמקבל שירות והוא מקבל גם מעמותה, הוא גם אחד שקיבל משהו מעמותה. הוא קיבל סל עם מוצרי מזון, הוא מבקש מאותו אחד עם סל, או שמחכה בתור לסל, הוא רוצה לבקש ממנו להזדהות ולתחקר אותו.
דוד רותם
¶
אני לא מבין, מה פתאום. אני בא בבית תמחוי לקחת אוכל, אני לא רוצה להזדהות אצל אף אחד, בטח לא מישהו חיצוני. זו בושה גם ככה.
מרב מיכאלי
¶
זאת אומרת, אסור לבקש ממנו להזדהות אבל מותר כן לשאול אותו שאלות? כי הטיעון שעלה פה בדיוק מהדוגמה הזאת - - -
מרב מיכאלי
¶
זו היתה עמדתו של המשנה ליועץ המשפטי שהיה פה בפעם הקודמת ונתן בדיוק את הדוגמה הזאת ואמר: אולי הם לא באמת, אולי הם עכשיו לכבוד הביקורת קנו כמה בצלים ותפוחי אדמה, אבל בעצם לא נותנים לו שירות ראוי? ואז אתה פשוט רוצה לשאול אותו מה הוא מקבל, מתי הוא מקבל, כמה זמן וכו', בשביל שלביקורת יהיה נפח לא רק מהצד של מה שהעמותה - - -
תמי סלע
¶
אגב, מבדיקה רוחבית שהסתכלתי שוב על הסעיפי אז ברובם באמת יש בדיוק את אותו שטנץ אבל יש כאלה שוויתרו על דרישת ההזדהות, שפשוט אמרו: יש את הסמכות להיכנס לכל מקום שיש בו פעילות רלוונטית ומי שנכנס יש לו סמכות לדרוש מכל אדם הנוגע בדבר למסור לו מידע ומסמכים, אבל לאו דווקא את ההזדהות.
גלי גרוס
¶
בואו רגע נעשה סדר גם לאדוני חבר הכנסת דודו רותם, יושב-ראש הוועדה, שבכל זאת התקדמנו בדיונים, הצגנו את כל הרציונלים והתכליות שבסעיפים האלה ואת כל הקשיים. עכשיו אנחנו נמצאים באמת בכמה הערות אחרונות שעלו בדיון האחרון, אבל הסעיפים האלה הם סעיפים שיש אותם ברשימה של חוקים אחרים באיזו תבנית, כמו שתמי אמרה, באיזושהי תבנית קבועה, כשאנחנו לקחנו על עצמנו, או ביקשנו לקבל על עצמנו כאן, את המדרג הנמוך ביותר של הסמכויות שקיים ביחס ליתר הרגולטורים.
דוד רותם
¶
אתן לכם כמה שאתם רוצים רק בדבר אחד, אנחנו מדברים פה על המגזר השלישי, אני לא רוצה שאף אחד יבוא לדבר עם המסכנים שעומדים בתור לקבל סל, אף אחד לא ישאל אותו שאלות.
גלי גרוס
¶
הדוגמאות שעלו בדיון הקודם הן כאלה: תכלית הפיקוח העיקרית, לא של הסעיף של דרישת המידע שעומדת בפני עצמה, אלא של הגעה למקום והתרשמות איך העמותה פועלת במקום, היא בראש ובראשונה להתרשם האם העמותה באמת מקיימת את הפעילות שהיא מצהירה שהיא מקיימת, איך היא מקיימת אותה, האם הפעילות שהיא מקיימת בפועל עולה בקנה אחד עם המצגים, עם הדיווחים, עם המטרות שלה כמו שהן מופיעות במסמכים השונים שהעמותה הגישה ושעומדים לעיון הציבור ושעל בסיסם גם היא קיבלה כספים מתורמים ומגורמים אחרים. זו המטרה הבסיסית.
אופיר כץ
¶
בדיוק, למה אתם חושבים שעובד סוציאלי לא צריך לעשות את זה? למה רואה חשבון צריך לבוא לראות אם מישהו מקבל אוכל?
גלי גרוס
¶
זה לא רואה חשבון, כאן זה עובד מדינה. כאן זה עובד מדינה בלבד, לא כתוב שהוא רואה חשבון. כמובן שהוא צריך לפעול באופן סביר כמו כל רשות מינהלית. בעקבות הדיונים שהיו כאן בפעם שעברה וכדי שלא לפגוע גם בתבניות האחידות שמנסים לייצר בכל החוקים השונים אנחנו דיברנו עם משרד המשפטים, עם הגורמים האמונים על הנושא, ואנחנו מסכימים לכלול סעיף כללי שיחלוש על כל הסעיפים האלה, שיבוא ויגיד שהפעלת הסמכויות לפי הסעיף הזה תיעשה בשים לב למאפיינים הייחודיים למקום ולפעילות המתבצעת בו בהתאם לנהלים של הרשם, ושהכניסה תיעשה בליווי המחזיק במקום או נציגו, זה יכנס בסעיף הספציפי.
כמובן אם הוא מסרב להתלוות זה לא ימנע את הפיקוח עצמו אבל אנחנו מנסים כן לתת ביטוי לחובה של המפקח במקרה הזה לפעול ברגישות הנדרשת, להביא בחשבון את המאפיינים המאוד מאוד ייחודיים של המקום ואת החובה שלו, וזו חובה שנובעת מהפעלת סמכות מינהלית באופן סביר בהתאם לנסיבות לבוא ולפעול ברגישות. אבל לפעמים, ויכולים להיות מקרים שאני מסכימה, אמרתי את זה גם בדיון הקודם, שהם לא ליבת המקרים אבל כן יכולים להיות מקרים שבהם השיחה עם האנשים שמסביב כדי להבין מהם אפילו ברמה שהיא לטובתם: איך הם מקבלים את השירות, באיזה תדירות, האם הם מרוצים או לא מרוצים מהשירות, האם הפעילות היא בהתאם באמת כמו שהעמותה מציגה, כן או לא, אלה דברים שיכולים להיות מאוד מאוד חשובים בעיקר לנהנים מהשירות, כדי לוודא שבאמת הפעילות של העמותה היא כמו שהיא הצהירה עליה ולכן זה יכול להיות מאוד חשוב כחלק מהפיקוח.
היו"ר אורי מקלב
¶
גלי, בכל אופן אנחנו ניסינו לייצר הבדל, גם היועצת המשפטית, גם חברת הכנסת מיכאלי, ועכשיו אני רואה שגם חבר הכנסת רותם כיושב-ראש הוועדה, יש עוד הבדל בין לדבר לבין להזדהות, ואני חושב שבמקבלי השירות, את הבקשה להזדהות אני הייתי אולי שם רק ממקרים חריגים מאוד. דיברנו גם פעם, אני אומר את זה גם היום, להזדהות יש עוד אפקט. זה לא הדיבור עם מישהו, ההזדהות היא דבר שגם – דרך אגב, יש בכלל היום דיון האם לשוטר, אם אתה מסרב להזדהות לשוטר, מה הסמכות שלו לגבי ההזדהות שלך. וזה לגבי שוטר, ודאי לאחרים. החוק אומר שגם אם הוא מבקש ממך, גם אם יש לו זכות לבקש להזדהות, אני לא יודע אם אתה חייב להזדהות ואם אתה לא עושה מה הוא יכול לעשות לך.
היו"ר אורי מקלב
¶
נכון, אבל אנחנו חושבים שלעצם מקבלי השירות, אם הם לא אלה שעובדים, אז או שנכניס רק במקרים חריגים מאוד את הבקשה להזדהות – הוא יכול לדבר אתו, הוא יכול לשאול אותו, הוא יכול לבקש מידע על מה שהוא עושה או לא עושה, אבל לא להזדהות.
דוד רותם
¶
שום דבר לא. הוא בא, הוא משקיף על המקום, הוא נכנס להנהלת חשבונות, הוא רואה כמה מה סלי מזון קנו בחצי שנה האחרונה, אז הוא יודע אם העמותה עומדת בדרישות או לא.
לימור תוסיה-כהן
¶
והוא יודע אם מכרו אותם או שבאמת חילקו אותם? והוא יודע אם העמותה מפעילה את עובדי השירות יום בשבוע או - - - ?
דוד רותם
¶
אני לא מבין, אם את שואלת אותי אז את יודעת אם אני קיבלתי או מכרתי? מה את יודעת מה עשו עם יתר הסלים?
לימור תוסיה-כהן
¶
לא, אבל אם שואלים את המסתייעים בשירותי העמותה אז יש יכולת טובה יותר להגיע לחקר האמת.
היו"ר אורי מקלב
¶
נכון, יש מקרים שבאמת אפשר, אבל הזדהות זה דבר מרחיק לכת. זה עדיין במערכת האיזונים שאנחנו צריכים להפעיל בין דרישה להגיע לחקר האמת ולברר את כל הדברים, מול האדם, חירותו וכבודו, אני חושב שהערכים האלה גוברים על כך ואנחנו הזדהות אנחנו לא מאפשרים. אבל לדבר, לשאול, אם מגיע לבית תמחוי מישהו לאכול ארוחת צהרים, הוא מבקש ממנו להזדהות, ההוא מקבל קורס מניעה, מניעה באלימות או כל מיני התנהגויות כאלה – הדברים האלה, לא רק שמונעים, אנחנו עכשיו מרחיקים לכת. תמי גם השכילה אותנו שיש סמכויות בחוקים אחרים, שיש סמכויות בחלק מהמקומות שלא ניתן להזדהות, יש אפשרות לשאול, לדבר, לבקש מסמכים, לשאול אותם, אבל אין בקשה להזדהות.
תמי סלע
¶
זה נכון שברוב החוקים זה קיים אבל יש גם מקרים שבהם הסתפקו בסמכות הכניסה ובסמכות לדרוש מידע מכל אדם הנוגע בדבר ולא הכניסו את דרישת ההזדהות.
גלי גרוס
¶
אנחנו שומעים את ההערה, גם ניסינו כבר לתת לה מענה בדיון הקודם אבל עכשיו זה יותר מחודד לעניין דרישת ההזדהות ואת זה ספציפית לא בדקנו. מבחינה מהותית אני חושבת שאנחנו כן יכולים לחיות במהות עם זה שאנחנו נבקש הזדהות רק ממי שיש יסוד סביר להניח שהוא עובד של העמותה או בעל תפקיד בעמותה, ואנחנו רק רוצים לוודא את זה שוב, את הנקודה הספציפית הזאת – חבל לי, ישבה כאן זו שאחראית במשרד המשפטים על הנושא הזה – לוודא אתה איך בדיוק נכון לנסח את זה או להביא את זה לידי ביטוי.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני רוצה להסביר לחברים רק לגבי הנושא המשפטי. יכול לקרות שלעמותה יש נכס שהוא שלה אבל הוא מושכר וזה מופיע ברישום גם במה שהעמותה מדווחת שזה נכס שהיא משכירה אותו. הפעילות שלה לא נמצאת שם. לפי סמכות המפקח, המפקח יכול להיכנס גם לנכס שהושכר למישהו אחר, הוא בא בדרישה: אני באמת רוצה לראות אם זה מושכר, אולי זה לא מושכר? אולי בעצם העמותה מזכירה את זה כמושכר אבל היא בעצם כן עושה שם פעילות שהיא לא מדווחת עליה? כל מיני דברים שיכולים להיות. השאלה אם אנחנו יכולים לתת את הסמכות הזאת גם על נכס שלא מדווח על ידי עמותה ששם הפעילות שלה מתקיימת אלא נכס ששייך והאם אנחנו לא מגבילים את הפיקוח.
תמי סלע
¶
אז האיזון שעלה פה, שיש לו ביטוי כרגע בנוסח, זה שלגבי נכס כזה והצגת דרישה לאדם בנכס כזה זה יהיה מוגבל רק למקרה שיש יסוד סביר להניח שבוצעה איזושהי הפרה רלוונטית, ולא כניסה שגרתית בלי שיש איזו עילה.
היו"ר אורי מקלב
¶
כשיש חשש סביר, יש הנחת יסוד שיש בעיה בעניין הזה, רק אז הסמכות לבקש. אם זה מקובל אני חושב שאנחנו יכולים להתקדם הלאה. אתם אתנו?
לימור תוסיה-כהן
¶
כן, אנחנו גם בדקנו את זה, מבחינתנו היינו מוכנים אפילו לרדת מהעניין הזה ולהסתפק - - -
תמי סלע
¶
עלתה טענה שבמיוחד במגזר השלישי יש עמותות שמעניקות בעצם סוג של מקום מגורים גם אם זה לא מקום לינה, מעונות יום, פנימיות יום, מקומות כאלה כמו "אתנחתא" שנותנים מקלחת ומקום פרטי וזה בעצם סוג של בית, גם אם הוא לא מקום מגורים במלוא מובן המילה.
תמי סלע
¶
לא, זה יהיה מקום מגורים כי זה הבית שלהן לתקופה הזאת, הן ישנות שם וחיות שם. אבל יש גם מקומות, אני מכירה נגיד בירושלים את "אתנחתא" - - -
תמי סלע
¶
יש שם אפשרות אבל אפשר גם לבוא ורק להתקלח ולאכול ולשים את הדברים, שתהיה איזו פינה פרטית, משמש סוג של בית, גם אם לא לשעות הלילה. ניסינו קצת לראות בפסיקה איך התייחסו לזה, די בולט שכשאומרים "מגורים" מתכוונים למקום שישנים בו, למרות שזה לאו דווקא תמיד בהקשר הזה אז קשה לומר.
תמי סלע
¶
אבל אם רוצים להיות בטוחים אז אפשר לבוא ולומר, למרות שפה אני מודה שיש פה את הסוגיה איך עכשיו יפרשו את הסעיפים האחרים שכתוב בהם שרק לגבי מקום שהוא משמש למגורים צריך צו בית משפט, יש להניח שזה עלול להיות הסדר שלילי, כלומר, שיגידו: בסעיפים האחרים כשאומרים מקום מגורים אז זה כנראה מקום מגורים עם לינה אם פה כתבו במפורש שגם מקום מגורים שהוא ללא לינה, אז צריך לקחת את זה בחשבון. אפשר לומר שפה המטריה היא ייחודית והדגש הזה כן חשוב.
תמי סלע
¶
ההוראה לגבי כניסה למקום כאשר המקום משמש למגורים זה בצו בית משפט וזאת ההוראה הרוחבית בכל הסעיפים האלה, ואז עלתה שאלה לגבי כל מיני עמותות שמעניקות איזשהו מקום שהוא כמו בית אבל הוא בלי לינה, שגם זה בעצם מוצדק שזה יהיה בצו בית משפט.
תמי סלע
¶
שזה מקום שאפשר להתקלח בו, לשים ראש, לשים דברים פרטיים, לאכול בו, אבל לא לישון. ויש דברים כאלה לגבי אוכלוסיות מסוימות, נערים בסיכון.
גלי גרוס
¶
יש דברים כאלה ויש דברים שהם לא מגורים, זה עניין שמתפרש לפי מהות העניין. יכול להיות מלתחות שגם מתקלחים בהם, שמים בהם דברים אבל זה לא.
יוסף יוסקוביץ
¶
יש לדוגמה אשפוז יום של מרפאות בריאות נפש שבעצם נמצאים מהבוקר עד הלילה, ישנים שם גם בצהרים ונחים ומתקלחים וזה בעצם מגורים.
היו"ר אורי מקלב
¶
אשפוז יום, בסדר, אז אשפוז ומעון יום אולי כן. אבל מצד שני יכול להיות לדוגמה מכון כושר או מכון שיש בו פעילות וכן מתקלחים שם אבל זה עוד לא - - -
תמי סלע
¶
התכלית פה הרי לדבר על מקום שהוא פרטי של אדם ובגלל שהוא פרטי אמרו שכשמדובר על מקום מגורים צריך צו של בית משפט כדי להיכנס למקום. זה לא מקום שיש בו פעילות עסקית או שעמותה מנהלת בו את ענייניה השוטפים אלא זה מקום פרטי, גם לגבי הגופים האחרים שיש סמכויות להיכנס למקומות שהם פועלים בהם. אז יצטרכו לפרש את זה ברוח זה, אם זה מכון כושר שמתקלחים בו אז זה לא מקום פרטי של אדם.
תמי סלע
¶
אבל אם אולי זה מקום שהוא מחלקת אשפוז יום, שלכל אחד יש שם חדר עם הדברים שלו והוא בא כל יום, אולי זה כן. זה דורש פרשנות.
היו"ר אורי מקלב
¶
צריך למצוא את הניסוח אבל יש להבדיל בין מקום שעושה פעילות גם של מעון, ובכל מקום פעילות יש להם מקום שהם שם מתכנסים, לבין המקום שמשמש כמקום מגורים. דהיינו, זה לא נעשה – פעולות של נכים, זה נמצא כחדרים סגורים, זה לא שישנים בתוך המועדון שלהם. זאת אומרת, אפשר להבדיל במקום שמשמש גם במקומות האלה, ובלבד שלא להיכנס למקומות שהם משמשים ללינה, לפעילויות כאלה.
היו"ר אורי מקלב
¶
שיש שם. זאת אומרת, גם באותו מקום, אפשר לבקר אותו, בפעילות הרגילה שלו, השוטפת שלו, במועדון היכן שהוא נותן את ההרצאות, אבל לא להיכנס למקומות שמשמשים כמגורים או כמקומות פרטיים של השוהים בהם או המשתמשים.
לימור תוסיה-כהן
¶
השאלה אם אדוני לא רואה בסעיף (ב1) סוג של פתרון לבעיה הזו שהוצגה. אנחנו תכף נתייחס גם לסעיף הזה, יש לנו קצת קושי אתו, עם הציון של כבוד האדם ופרטיותו היות שאלה עקרונות שחולשים על כלל סמכויות הפיקוח ולא היינו רוצים לשבור את המודל במובן הזה שרק פה יופיעו העקרונות האלה לעומת מודלים אחרים של פיקוח. אבל ברגע שאנחנו נכפיף את הפעלת הסמכויות לפי הסעיף הזה למאפיינים הייחודיים של אותו המקום ולאופי המסתייעים בשירותיה של אותה עמותה, השאלה אם זה נותן מענה לקושי שציין אדוני.
מרב מיכאלי
¶
אבל השאלה היא אם אנחנו לא נכניס את התוספת הזו של מגורים במשך היום, השאלה אם זה לא פותח פתח אחר כך לפרשנות, האם במקום שיש פה – האם זה נחשב או לא נחשב מגורים.
גלי גרוס
¶
זה כן, זה כן. אני חושבת שהפרשנות הסבירה כן תהיה שזה משמש למגורים, בכל זאת יש כאן ניסיון לפרש באופן רחב את הדברים האלה.
גלי גרוס
¶
יש משמעות מאוד משמעותית גם לזה שאנחנו כותבים את זה כאן או כותבים את זה במקום אחר כי ככל שהפרשנות הסבירה תהיה שמגורים זה גם מגורים - - -
תמי סלע
¶
בדקנו בכמה פסקי דין וראינו שכשמדברים על מגורים אז כן מדברים על בית שגם ישנים בו, על המקום שבו אדם ישן, אבל יכול להיות שלא היה המקרה המתאים כדי להיכנס לדקויות האלה אז אני לא אומרת שזה איזה משהו מובהק.
תמי סלע
¶
אבל יש גם שאלה איך אתם רואים את סמכויות הפיקוח כרגולטור. אם אתם חושבים שמקום כזה, שהוא פרטי, שגם אם הוא לא מקום שישנים בו, כמו מקלט לנשים מוכות, אז אתם תכבדו את הפרטיות של האנשים שיש להם חדר נפרד שם או פינה פרטית ולא תיכנסו לשם, אז אני חושבת שגם לזה יש חשיבות לאמירה של הרגולטור ושזה יכנס בנוהל.
אביטל שרייבר
¶
נכון, אני חושבת באמת שהפוקוס הוא לא על מגורים או לא מגורים, אלמנטים שמשמשים למגורים או לא בשעות היום, אלא הפוקוס הוא באמת על סוג האוכלוסייה והצורך לשמור על הפרטיות שלה ולא לפגוע בה. אז אני חושבת שהאיזונים יעשו דרך זה.
תמי סלע
¶
אבל כן יש פה הבדל שצריך לשים אליו לב שזה צו של בית משפט, כן או לא. מתי בעצם בית משפט צריך להיכנס לתמונה ולתת צו, זאת שאלה.
איתן צחור
¶
פשוט אנחנו כלשכת עורכי הדין, אני מוכרח להגיד, אנחנו לא היינו פה בדיון הקודם, עם כל הכבוד, ולא הבענו את ההסתייגות המוחלטת מכל הסעיף הזה. כל הסעיף הזה של הכניסה בכוח - - -
גלי גרוס
¶
רגע, איתן, אני עונה לך. יש חשיבות מאוד גדולה לשמירה בעניינים האלה על איזושהי אחידות ותבנית של ניסוח כי בחוקים אחרים כתוב במפורש שאפשר להשתמש בכוח והפרשנות של משרד המשפטים היא שרק בחוקים שבהם כתוב במפורש שאפשר להשתמש בכוח אפשר להשתמש בכוח. הסעיף הזה מקנה זכות שבדין שיכול להיות שתגרור אחריה אולי איזושהי עבירה פלילית של הפרעה לעובד ציבור במילוי תפקידו מהדין הכללי אבל היא לא נותנת את היכולת, בטח לא להשתמש באלימות, לא בכוח, לא לשבור דלתות, שום דבר אחר היא לא נותנת.
גלי גרוס
¶
להיכנס אם פותחים לי את הדלת כי יש לי זכות להיכנס, לא שאני אוכל לשבור את הדלת, זה לא קיים בסעיף הזה.
אופיר כץ
¶
אני מבקש – אני מצטער באמת, אנחנו לא היינו בפעם הקודמת ואני מתנצל על זה – אני מסתכל מה הסמכויות של שוטר להיכנס.
אופיר כץ
¶
אני קורא: שוטר רשאי בלא צו חיפוש להיכנס ולחפש בכל בית או מקום אם לשוטר יסוד סביר להניח שמבצעים שם פשע.
גלי גרוס
¶
אין לי סמכות חיפוש, אין לי סמכות תפיסה, אין לי סמכות חיפוש, אין לי שם שום סמכות שימוש בכוח, אין לי סמכות עיכוב.
גלי גרוס
¶
זה לא בתיאום, אני דופקת בדלת, אני מבקשת מהנציג – אנחנו מוכנים לסעיף הזה – מבקשת מהנציג של המקום להתלוות אלי. אם הוא לא מוכן – אני לא מודיעה מראש שאני מגיעה, אני מגיעה מתי שאני רוצה, דופקת בדלת ומבקשת להיכנס. לא נותנים לי להיכנס, חוסמים בפני את הדלת – היו מקרים מעולם, זה דברים שקיימים אצל מפקחים אחרים – הגישו תלונה למשטרה, זה הכלי היחידי שיש למפקח במקרה כזה שלא נותנים לו להיכנס, הוא לא יכול לשבור את הדלת.
לימור תוסיה-כהן
¶
זו לא סמכות שאפשר להפעיל כלפי כל אדם באשר הוא כמו סמכות של שוטר, זו סמכות של רגולטור כלפי גופים שעליהם הם מופקד. זה כל ההבדל שבעולם.
אופיר כץ
¶
חבר'ה, אנחנו מתעסקים, אמר את זה קודם יושב-ראש הוועדה, במגזר השלישי, מתעסקים בחברה האזרחית - - -
לימור תוסיה-כהן
¶
נכון, ולכן אנחנו עושים את כל האיזונים בתוך הסעיף כמה שניתן, אבל אי אפשר להשוות את זה לשוטר כאשר אוכלוסיית היעד של שוטר היא אחרת לחלוטין.
אופיר כץ
¶
הבעיה היא שאתם רוצים להשתמש בסמכויות קשות מאוד נגד אוכלוסייה שהיא לא אוכלוסייה של פושעים.
גלי גרוס
¶
אבל, אופיר, קיימנו על זה שוב ושוב דיונים, הסברנו שיש עשרות חוקים במדינת ישראל שבהם יש את הסמכויות האלה והרבה יותר כתובות מפורשות.
גלי גרוס
¶
אני חושבת שצריך, אתם חושבים שלא צריך. אני חושבת שכרגולטור כן צריכה להיות לי היכולת להגיע למקום שבו עמותה מצהירה שהיא מקיימת פעילות א', ב' וג' ולהתרשם שזאת הפעילות שמתבצעת במקום, זה מה שאני רוצה.
גלי גרוס
¶
לדפוק בדלת ולהגיד: שלום, אני מפקח מטעם רשם העמותות, הנה התג שלי, הנה התעודה שמסמיכה אותי, תנו לי בבקשה להיכנס. זהו.
היו"ר אורי מקלב
¶
רבותי, אני מאוד מעריך שלא היו אבל אנחנו כבר מצינו את הנושא בעניין הזה, זה דבר שקיים, הפיקוח, גם בחוקים אחרים.
איתן צחור
¶
זה הסעיף הכי מרכזי בכל התיקון שעובר פה היום. מבחינתנו אין סעיף יותר חשוב מכל אותם סעיפים שדיברנו עליהם, לרבות החוק עם הקרנות. זה הסעיף המרכזי שאנחנו התנגדנו לו כלשכת עורכי הדין מהרגע הראשון, אמרנו שצריכים למחוק אותו, הוא לא סביר בעינינו, הוא לא חוקתי, הוא נוגד את כל זכויות האזרח, אין בו צורך גם, זה לא משטרה פה.
היו"ר אורי מקלב
¶
הסעיף הזה לא נותן מעבר לזה, זו הסמכות המינימליסטית שיש היום בכל הפיקוח. לקחו בתוך המדרג הזה את הנמוך ביותר, אין פחות מזה. אין פחות מזה. זו תפיסה שלא לעצור ולא לעכב, לא שום דבר, רק האפשרות שהוא יכול, שיש לו, שמותר לו, בסך הכול מותר לו, להיכנס ולבקר. היום אסור לו לפי חוק.
גלי גרוס
¶
מותר אבל לא חייב להכניס אותי, פה אתה חייב על פי דין להכניס אותי, אם לא הכנסת אותי אני יכולה לפעול נגדך במסגרת החוק הכללי.
אופיר כץ
¶
אני, ברשות היושב-ראש, מוכרח לחזור לנאום הפתיחה, אנחנו מדברים במגזר שלישי, מדברים בחברה אזרחית, הרצון של הרגולטור להתערב הוא בלתי סביר, הוא בלתי מידתי. יש לו אפשרויות אחרות, הוא יכול להגיד: לא נתת לי להיכנס, לא תקבל אישור ניהול תקין, בסדר, או יבוא החשב הכללי שנתן כסף, החשב הכללי שנתן כסף יכול להיכנס. מה זה קשור לפיקוח של רשם העמותות, עם כל הכבוד? זו חברה אזרחית.
גלי גרוס
¶
אופיר, אתה סותר את עצמך, אתה אומר: תשתמשו בסנקציות המינהליות כדי לחייב את העמותה הזאת לתת להיכנס.
אופיר כץ
¶
אם נעשית שם עבירה פלילית אז יש חוק שעוסק בעבירות פליליות, אנחנו עוסקים בחברה אזרחית. אני רוצה להקים עמותה לשינוי חברתי שהממשלה לא אוהבת אותה, אז יבוא המפקח אלי? לא רוצה שיכנס אלי.
אופיר כץ
¶
את אגדת העם הזאת של התורמים תשאירו לנו, זו אגדת עם ואין בה כלום. כי מי שקצת מקים ומבין בפילנתרופיה מבין שאין אף תורם שהוא פראייר, אז התורמים האלה - - -
גלי גרוס
¶
וגם תורמים גדולים פנו אלינו וטענו שעמותה לא מקיימת את הפעילות שהיא הצהירה שהיא מקיימת בפניהם, זה קרה, יש לי דוגמאות מוכחות, זה לא שאני ממציאה את זה.
גלי גרוס
¶
מאה אחוז, אז הכול מצוין, אז אנחנו ניכנס, נתרשם, נראה שהפעילות עולה בקנה אחד עם מה שהוצהר והכול בסדר.
היו"ר אורי מקלב
¶
בסופו של דבר, אופיר, זו קצת היתממות. אני מבין, ואני גם הרבה עם המגזר השלישי ואנחנו כולנו רוצים שזה ימשיך ויתקבע, בסופו של דבר אתה מבקש היום רישיון מהמדינה מרשות ממשלתית, יש לך רישיון ניהול תקין, זה רישיון מסוים כמו כל בעל עסק אחר.
אופיר כץ
¶
אדוני, יש טעות, אין חובה בחוק שלמישהו יהיה ניהול תקין, ואני מכיר עמותות שלא מבקשות ניהול תקין, למשל כל העמותות שעוסקות בשינוי חברתי, הם לא רוצים ניהול תקין, הם לא צריכים את זה.
גלי גרוס
¶
בסדר, אנחנו גם לא מעגנים אישור ניהול תקין בחוק כי רצינו לא לעגן אותו בחוק לבקשתכם, אבל עדיין עמותות מצהירות שהן מקיימות מטרות מסוימות והן מגישות מדי שנה דוח מילולי שבו הן מצהירות, והדוח הזה שקוף וגלוי לציבור, ואני חושבת שהוא חלק מהמסמכים שתורמים וגורמים אחרים שנמצאים בקשר, מתנדבים וכל מי שנמצא בקשר עם העמותה, גם מסתמך על המסמכים האלה, מצהירים: אנחנו מקיימים מטרות א', ב', ג', אנחנו עושים פעילות א', ב', ג'. אנחנו כרשם העמותות מעמידים את המסמכים האלה לעיון הציבור, מסתמכים על זה שהעמותה מקיימת את המצגים שהיא נותנת לציבור ואנחנו מבקשים את היכולת, לא מכוח הסכמה עם העמותה ולא מכוח אישור ניהול תקין, אלא סמכות כמו שיש לכל רגולטור אחר שנוכל לבוא ולהתרשם בעצמנו בעין שלנו שאכן הדברים הם כמו שדווחו וכמו שהוצגו לציבור. זה הכול.
גלי גרוס
¶
הסמכות הזאת לא כוללת את היכולת להיכנס ולדפוק ולהפיל את הדלת, אבל היא כן אומרת שיש לי זכות חוקית לעשות את זה ועמותה חייבת להיענות לה.
היו"ר אורי מקלב
¶
אופיר, אנחנו קיימנו את הדיון בסופו של דבר, גם המצג שאתה מציג פה הוא גם נמצא בקצה הסקאלה, אבל מה לעשות שגם בעמותות יש התאגדויות שנותנות הרבה יותר ממה שאתה אומר, שרק לגבי זה רוצה שינוי חברתי. בתוך ההתארגנות הזאת של עמותות יש עמותות רבות שפועלות אחרת, הרבה יותר רחב, שהרבה יותר שצריך לתת להן מענה של ציבור, אמינות כלפי הציבור וכלפיהם אנחנו חייבים. עכשיו להגיד "למה אני עושה את זה?" – יכול להיות שזה באמת פוגע במי שמתאגד רק לצורך שינוי חברתי אבל בסופו של דבר תחת ההתאגדות הזאת של עמותה מתאגדים אנשים שנותנים הרבה הרבה שירותים, נותנים הרבה מיצג, מפרסמים את עצמם, מבקשים מהציבור אמינות לקבל מהם גם משוב וגם לתת שירותים, ובסופו של דבר אנחנו צריכים איזשהו גוף שיפקח על זה. זה דבר הכי בסיסי במדינה מתוקנת. אם עמותות היו, כפי שאתה מגדיר, עו"ד אופיר כץ, רק הסוג הזה, הסגנון הזה שלא מבקשים לא ניהול תקין ולא מבקשים - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
אז אתה אולי עכשיו מבקש משהו, אם אני אשקף את דבריך, אתה אומר: תשמע, הפיקוח הזה רק לכאלה שמבקשים ניהול תקין, מי שלא מבקש ניהול תקין לא נעשה פיקוח. אני לא חושב שאנחנו עושים נכון כי בסופו של דבר ההגבלה הזו לא עושה צדק ולא מגיעה לחקר האמת.
איתן צחור
¶
יש פה שאלה אחת פשוטה: חוק העמותות מרשה לעמותה לפעול לכל מטרה חוקית, אולי לא כמו חוק החל"צים, כל מטרה חוקית.
איתן צחור
¶
אבל לוודא ולהיכנס? אני קורא לעמותה הבית, אתה נכנס לתוך בית של גוף מסוים. עכשיו אתה אומר: אל תתאגד, זה עוד יותר חמור, אתה בעצם שולל את זכות ההתאגדות למי שלא רוצה שיכנסו לו לתוך הבית. הסעיף הזה, אני חוזר ואומר, לשכת עורכי הדין התנגדה לו מהרגע הראשון. אני חושב שאם אתם הולכים כרגע לכיוון– זה לא אחד מהסעיפים שדיברנו עליהם עד כה, סמכות כוח כזאת או סמכות לפקח או סמכות לקבל, כאן יש פה פריצה לתוך זכויות האזרח הבסיסיות ביותר. זו זכותי להתאגד, זכותי לעשות בתוך "ביתי", בלי להיות מגורים, ככל העולה על רוחי, בלי שמישהו יכנס פנימה ויסתכל על הקירות, ואם הוא לא רוצה לתת לי אישור ניהול תקין שלא ייתן לי אישור ניהול תקין.
אבל להיכנס פנימה, להסתכל לי בתוך הבית פנימה – ובית זה לא מגורים, זה כל דבר שאני עושה – פה כוועדת חוקה אתם צועדים צעד אחד מעבר לפחות להיגיון הסביר של זכויות האזרח, אני לא מדבר על החוק עצמו. אני חושב שאולי תקבלו עוד חוות דעת בנושא הזה, אם אתם כל כך רוצים ללכת לכיוון הזה, תראו עד כמה יש פה פגיעה בכלל מול הסמכות של הרשם. אני אומר עוד פעם, זה הסעיף היחידי שממש התנגדנו אליו, לשכת עורכי דין.
ניסן לימור
¶
אני חושב שאנחנו חוזרים פה לשאלה העקרונית, ודיברנו על כך, לו היינו היום דנים ויוצרים את הסיווג שמדובר עליו בחוק עמותות חדש יכול להיות שחלק מהדברים היו נפתרים. אבל מה שעומד לפנינו כאן זו איזושהי הוראה כללית שבעצם תחול ללא שום הבחנה לגבי כל העמותות ויש כאן בעיה מסוימת. ולכן אנחנו כל הזמן מתחמקים מהנושא העקרוני ומנסים לתת תשובות קונקרטיות והתשובות הקונקרטיות בעצם הופכות לגורפות. ולכן אני חושב שאי אפשר בנוסח הזה לבוא ולומר – ושמענו כאן את הנימוקים, אני לא רוצה לחזור על הדברים, אני חושב שהנוסח הזה הוא מאוד בעייתי.
איתן צחור
¶
לפחות אם היה גם רשם העמותות בתמונה, אם זה מקרים חריגים, דבר כזה. אבל כל מפקח יכול להיכנס פנימה לדפוק בדלת, להגיד: אני רוצה לראות מה אתה עושה בפנים?
איתן צחור
¶
אני אומר שתהיה פה לפחות מחשבה נוספת לפני שאתה נכנס לתוך בית שבו מתקיימת פעילות, אני לא מדבר על המגורים, על הפעילות שמתקיימת בפנים. אני לא רוצה שיראו את הפלקטים שלי על הקירות, אלא אם כן אני אעשה עבירה פלילית ואז יש משטרה. אבל כל אחד יכול להיכנס: תראה לי מה אתה עושה בחדר ההוא ובחדר הזה? לא רוצה. זה הזכויות הבסיסיות ביותר של הפרט וכאן כלאחר יד כל מפקח מתי שבא לו עובר בדרך: תראה לי. לא רוצה להראות.
איתן צחור
¶
אני חושב פה צריך שבמקרים קיצוניים שיהיה רשם העמותות מעורב אישית ויאמר, שיקבל איזושהי החלטה.
איתן צחור
¶
אני לא יודע, צווים, בית משפט, אולי זה קשה להם. לפחות הדבר האלמנטרי שיהיה פה שיקול דעת מעמיק במקרים חריגים, לא בכל מצב שאני עובר ברחוב אלנבי, בא לי להיכנס, בוא נראה מה הם עושים שם. זה דבר מאוד מאוד קיצוני.
גלי גרוס
¶
איתן, זה לא עובד ככה, עובדי הרשם יגיעו באופן ספציפי למקום ספציפי כדי לבצע פיקוח, לא אגב אורחא יעברו ברחוב ויגידו: בואו ניכנס. הם צריכים להראות תג, הם צריכים להראות תעודה שמסמיכה אותם, הם לא יכולים להחליט שבא להם הרגע להיכנס לפה ולראות.
היו"ר אורי מקלב
¶
זה מה שאמר גם ניסן, הוא אמר: ברגע שאנחנו לא עשינו שום הבדלה אז אנחנו – כל צד מציג את הצד הקיצוני שלו במקרים שבהם זה פוגע בו, ואתם רוצים להגיד שיש לכם חשש. למה לא הסכמתם רק למי שמבקש ניהול תקין?
גלי גרוס
¶
כי ניהול תקין, כמו שהסבירו פה הרבה מאוד פעמים בדיון, זה דבר שהוא היום לא מעוגן ולא מוסדר בחקיקה ועמותות לא חייבות לבקש אישור ניהול תקין וזה גם לא נראה לנו המסגרת הנכונה של הדיון. זה נכון שגם אנחנו מסכימים שצריך לעשות דיפרנציאציה בין סוגי העמותות ולהביא לידי ביטוי דיפרנציאציה ברגולציה שלנו כלפי אותן עמותות בשים לב לסוגי העמותות, אבל צריך לזכור שזה עובד משני הכיוונים. כל עוד הדיפרנציאציה הזאת תבוא לידי ביטוי במצגים שהעמותה תיתן לציבור, העמותה תגיד לציבור: אני עמותה כזאת וכזאת שלא כפופה לפיקוח של הרשם – לא במילים האלה, אבל אגב הסיווג שלה והתואר שלה, הציבור יהיה חייב לדעת – ואז גם זה ישקף כלפי הציבור שהיא לא כפופה לפיקוח ואז גם לא יתבצע פיקוח.
היום הציבור חושב, כך לפחות זה הרושם שלנו, שכשיש עמותה היא גוף מפוקח וכשהוא נותן הכספים וכשהוא פועל מולה אז זה גוף שהרשם מוודא שמתנהל באופן תקין. ולכן הדיפרנציאציה הזאת עובדת לכל הכיוונים. אנחנו מסכימים שבעתיד הרעיון הוא למקד את משאבי הפיקוח למקרים המתאימים ולהשאיר בצדדים את אלה שלא מקבלות כספי ציבור ולא מקבלת תרומות קטנות ויש להן רק תורמים גדולים בודדים שיודעים לדאוג לעצמם. אנחנו מסכימים, זו גם התפיסה שלנו לעתיד. אבל היום המצב הוא שמישהו שמציג את עצמו כעמותה, הציבור חושב שזה גוף שבאמת מישהו מוודא שהוא עושה את מה שהוא עושה. הוא גם פותח את ה"גיידסטאר" ורואה את הדוחות המילוליים ואת התיאור של הפעילות וחושב שאם זה כתוב אז כנראה שגם מישהו מוודא שהיא לא סתם כותבת בעלמא אלא כותבת את הדברים כמו שהם, והפיקוח הזה נועד לתת לנו את הכלים להבטיח שבאמת מה שהיא אומרת זה גם מה שהיא עושה. זה הכול.
מרב מיכאלי
¶
כמה אתן מרגישות היום שזה חסר לכן? כמה מקרים היו לכן שהיו פערים נורא גדולים או פערים בכלל משמעותיים בין דיווחים ממסמכים ומדרישת המידע הרגילה לבין שבדקתם והלכתם למקומות?
אביטל שרייבר
¶
נכון להיום ההגעה למקומות נעשית רק בתיאום מראש ורק במסגרת ביקורות העומק שמתאמים מראש עם המבוקר, והם הרבה פעמים גם מעדיפים שיבואו אליהם למשרד במקום שהם ישלחו ארגז עם מסמכים, שבחלק מהמסמכים יעיינו אצלם, חלק מהמסמכים הם כמובן כן נדרשים לשלוח. במקרים אחרים שבהם אנחנו מגלים שיש פער בין מה שנעשה בפועל זה מקרים: או שפונה באופן אקטיבי פנה אלינו ואמר: העמותה אומרת שהיא עושה שם כך וכך – וזה קורה – היא אומרת אבל אין שם שום דבר; או שבאופן מקרי אחר, לדוגמה עמותה שהיתה אצלנו בהליך פירוק, והמפרק, מכוח סמכויות הפירוק שלו, הלך לבדוק מה נעשה בנכס ששימש בעבר את העמותה ובעצם גילה שפועלת שם עמותה אחרת שעושה את אותה פעילות שעשתה העמותה שהוא מפרק, אבל הוא גילה את זה באופן מקרי לחלוטין.
אביטל שרייבר
¶
אנחנו חושבים שעמותות שפועלות בצורה תקינה והן לא נמצאות במקום מגורים, לא אמורה להיות להן סיבה אמיתית, להפך, הרבה פעמים הן רוצות שיראו מה הפעילות שנעשית. לא אמורה להיות להן סיבה אמיתית להתנגד לדבר כזה וכמובן שמראה עיניים הוא שונה לגמרי ממסמכים שעמותה כותבת את הדברים שהיא רוצה להציג מראש.
גלי גרוס
¶
זאת לא נקודה, אופיר. השאלה היא לא אם במקרים נקודתיים נתנו לנו להיכנס כשביקשנו, כי אם זה ככה אז גם לא אמורה להיות בעיה לעתיד כי באמת עמותה בהקשר הזה, במקום שבו היא מבצעת פעילות, לא אמור להיות לה משהו להסתיר, היא לא אמורה להגיד שאין מקום שיכנסו.
גלי גרוס
¶
מאה אחוז. אבל סמכות הפיקוח הזאת, והיא באמת, אמרתי, רוחבית וקיימת בהרבה מאוד רגולציות, כולל לגבי עמותות ביחס לדיני עבודה או דברים אחרים, דיני איכות סביבה, כל מיני תחומים כלליים שבהם יש פיקוח, התפיסה שלנו – וגבי הציגה את זה באחד הדיונים הקודמים, זו באמת כבר לא פעם ראשונה שאנחנו מקיימים דיון על הסעיף הזה, בטח לא את הדיון העקרוני – התפיסה שלנו היא: הסעיף הזה לא אמור להיות אגב חשד, אני יכולה לשלוח מפקח שיתרשם ממה שקורה במקום, יגלה, ואני מאוד מקווה שכך יהיה ב-90% אם לא 100% מהמקרים, הכול מתנהל בסדר, הכול בהתאם להצהרות, הכול בהתאם לדיווחים, הכול מצוין, ילך הביתה, יכתוב דוח, אין בעיות.
גלי גרוס
¶
אבל זה לא נכון, זאת לא התפיסה. התפיסה היא לא שאנחנו לא מאמינים, התפיסה היא שאנחנו רוצים כלי לבוא ולבדוק, זה הכול. ולמה כל כך ההתנגדות לכלי הזה? הרי כולנו קובעים שאנחנו יכולים להיכנס.
ניסן לימור
¶
אני מבקש להכניס את הדברים לפרופורציה: רשומות היום בסביבות 36,000 עמותות בפנקס העמותות, מדווחות בערך שליש, מתוך המדווחות כ-90% יש להן אישור ניהול תקין. אז אם היית באה היום ואומרת: אני רוצה כלפי השני-שליש שלא מדווחים במשך 3 שנים להיכנס, אין לי בעיה, להפך, אני אשמח אם תעשו את זה. מה שקורה, אתם לוקחים עמותות ש-90% יש להן אישור ניהול תקין ואת הסנקציה של אישור ניהול תקין ואתם לוחצים עליהם. תבואו ותאמרו, ואני אומר לכם עכשיו, תגידו: על שני-שליש שלא דיווחו במשך 3 שנים אנחנו פורצים בכוח, אני אומר לך כן.
ניסן לימור
¶
כלומר, יש להם הסנקציה לבטל את האישור ניהול תקין. כלומר, מישהו ביקש את האישור ניהול תקין, הוא מבין שזה חשוב, ולכן הם יכולים לשלול את זה אם פתחתי את הדלת וראיתי את גלי - - -
ניסן לימור
¶
סליחה, גלי. דפקת בדלת, אני רואה אותך, אני אומר לך: אל תיכנסי, כמו שאמר איתן, אני לא רוצה שתיראי את הפלקטים שלי.
ניסן לימור
¶
רגע, סליחה. אז תבטלי לי אין האישור ניהול תקין. ביקשתי, ביטלת לי אותו כי לא נתתי לך לפקח בדרכך שלך, אין לי בעיה. אבל תלכי למי שאת בכלל לא מקבלת דיווח.
תמי סלע
¶
אולי אפשר, כדי לרכך את הסמכות מתוך הבנה שבאמת ברוב הדברים מדובר על עמותות שאין אתן איזושהי בעיה, שככלל זה כן יהיה בתיאום אבל כדי לבוא לא בתיאום הם יצטרכו חשד.
גלי גרוס
¶
לא, לא. חלק מהבעיה של הסמכות הקיימת היא, וזה עונה גם לשאלה של חברת הכנסת מיכאלי, אנחנו גילינו מספר מקרים - - -
גלי גרוס
¶
לא יודעת, אביטל תגיד לך כמה, הרבה. 70 עמותות מפורקות מדי שנה בבית משפט מתוך מעשים לא תקינים.
גלי גרוס
¶
אבל הבעיה היא לא זאת, הבעיה היא שאנחנו חושבים שכרגולטור, דווקא לאור הדברים של ניסן, אם אין ויכוח על הסמכות – הוא אומר: אין בעיה, רק על תעגני את זה במפורש בחקיקה, תשתמשי באישור ניהול תקין. אז אנחנו להפך, אנחנו באים ואומרים: לא, מקובל על כולם שצריכה להיות לנו סמכות לבוא ולהיכנס, אנחנו רוצים שהסמכות הזאת תוסדר כמו שהיא מוסדרת לגבי רגולטורים אחרים כדי שאפשר יהיה לעשות את זה בצורה מסודרת על בסיס שיקול דעת מובנה ולקיים את התפקיד שיש לנו. זה נכון ששני-שליש מהעמותות לא מדווחות אבל א', הסמכות הזאת קיימת גם לגביהן, וב', השליש האחר מסתובב עם תו תקן ממני שמתנהלות באופן תקין מבלי שיש לי באמת את היכולת לבוא ולוודא שהתו תקן שנתתי, בפועל ההתנהלות היא כמו שאני מצפה. וכל מה שיש לי היום זה את היכולת לקבל מכתבים מעמותה שאומרים שהיא מתנהלת כמו שהיא אומרת שהיא מתנהלת.
גלי גרוס
¶
יש בזה משהו שהוא לא סביר. העניין הזה של התיאום מאיין מכוחו את כל הרעיון של סמכות הפיקוח כי אני לא רוצה להיות במצב שבו הם מסדרים יפה יפה לקראת בואי, אני רוצה כן שלפחות שיהיו מודעים ליכולת, ברמה ההרתעתית אפילו, שיש אפשרות שאני אגיע אליהם בלי להודיע כדי לוודא שהמצגים והדיווחים לציבור הם כמו שהם.
היו"ר אורי מקלב
¶
אם זה יהיה מותנה במכתב של הרשם להיכנס? לא בכל מפקח ולא כשהוא עובר ברחוב אלנבי, זאת אומרת, את הסמכות הזאת יש אבל זה במכתב, במכתב של המפקח.
גלי גרוס
¶
יש להם תוכנית עבודה, עובד מדינה לא יוצא מהעבודה שלו ועושה מה שמתחשק לו, יש לו ממונים עליו, אומרים לו מה לעשות.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל, גלי, בכל זאת מדובר במגזר שלישי והזכות להתאגד, הזכות להתארגן, אנשים רוצים לדעת שהם יכולים לחיות במדינה הזאת בלי שמישהו יכול להיכנס אליהם מתי שהוא רוצה ושיתחשק לו, גם אם הוא עובד מדינה, גם אם זה אבא שלי, מה זה משנה?
מרב מיכאלי
¶
הכוונה, נדמה שלי, של כבוד היושב-ראש היא לא לעניין ההסמכה, שהוא יצטרך לקבל הסמכה מיוחדת - - -
גלי גרוס
¶
יש לו תוכנית עבודה, יש לו הנחיות של הממונה, יש לו תיאור עבודה, יש לו תוכנית שהממונה מכתיב לו מה הוא עושה ביום נתון. הוא לא קם בבוקר, מודיע לממונה: היום אני הולך לטייל ואם אני אראה איזו עמותה ברחוב אלנבי אני מתכוון להיכנס. הדברים לא עובדים ככה. לא ככה מתנהל גוף.
היו"ר אורי מקלב
¶
אם ככה זה עובד אז מה זה משנה? זה אחד. שניים, לפי מה שאמרה אביטל, שאנחנו לא סתם עושים את זה, אז עדיין יש לכם חשש.
היו"ר אורי מקלב
¶
בכל אופן ההרגשה היא, זה נראה לכם דבר שהוא מאוד לגיטימי ונצרך, ואני מבין את הדבר הזה. מי שנותן - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
לא טוב, אז אין את ההפתעה, אין את הערך המוסף שאתם רוצים בעניין הזה. אז זה דבר מאוד סביר – אפילו במשטרה יש את זה – לכל כניסה צריך להיות מישהו אחד שאחראי שהוא באמת מנחה, גם אם עושה את זה מישהו אחר. הכניסה לא רק לפי תוכנית עבודה, תוכנית עבודה היא שיש לך החודש לבקר ב-30 עמותות – זו גם לא תוכנית עבודה, זה לא מספק אותו, זה לא מספק אותנו.
גלי גרוס
¶
אבל מה הכוונה, שכל פעם עובד – רשם העמותות וסגנית רשמת העמותות ומנהל חטיבה של אותו אדם אומר לו: החודש אני רוצה שתגיע לעמותות עד 1 עד 6.
גלי גרוס
¶
אז העובד מתקשר לרשם העמותות בעצמו כל בוקר ואומר לו: אז היום אני יכול להיכנס לעמותה הזאת שאמרת לי להיכנס?
היו"ר אורי מקלב
¶
כן, הוא יכול בחודש הזה לכתוב לו: אני רוצה שתבקר בעמותה הזאת, העמותה הזאת ובעמותה הזאת.
גלי גרוס
¶
אבל הוא אומר לו. אני אומרת, תוכנית עבודה של הרשם תבוא ותנחה אותו, כמו שאנחנו עושים גם בביקורת עומק, לא כל אחד מחליט על דעת עצמו מה הוא עושה.
איתן צחור
¶
גלי, בתור אזרחית מדינה את לא אוהבת את זה שיכנסו לך בכל רגע לראות את החדר. מה זה? אני תנועת נוער, אני לא רוצה שיראו את הציורים שלי.
נוי ברינט
¶
איתן, תן לי דקה. אדוני, אני רוצה להציע הצעה. אני כבר אמרתי את זה בדיון הקודם ואדוני הסביר לי שאנחנו כבר עברנו את זה אבל אני אגיד את זה פעם נוספת. חוק העמותות החדש אמור להציע תפיסת רגולציה כללית חדשה, עדכנית, דיפרנציאלית, תגיד מה שאתה תגיד, הוא רוצה להציע את זה. אנחנו נותנים בחוק הקיים, בחוק המוצע כאן, המון סמכויות פיקוח, מה הבעיה שסמכות הפיקוח הזאת של כניסה לחצרים תמתין להצעת החוק הבאה? יהיה שם דיון רציני לגבי איזה עמותות אפשר, איזה עמותות אי אפשר. הרי שום דבר לא ישתנה במובן הזה.
היו"ר אורי מקלב
¶
רק שניה. עו"ד נוי, אני רק רוצה להעיר שמה שאמרתי, יכול להיות שאמרת את זה בפעם הקודמת ואז זה לא היה במקום הנכון, עכשיו כשאתה אומר את הדברים האלה זה עיתוי נכון. אז, כשאמרת את זה, אמרת באופן כללי כשכבר לא היה הדיון הספציפי בנושא הזה, היום אנחנו באים ודנים באמת מה תפקידו של המגזר השלישי, העמותות, הדברים שאמרת הם במקום. בבקשה.
רות פרמינגר
¶
אני רוצה להגיד שאני שומעת את מה שאת אומרת, אז קודם כל, אני דבר ראשון נעלבת מפני שאת מניחה אפריורית, או שאני חושבת שאת מניחה אפריורית, שהמקום שאנחנו עושים את העבודה הזאת הוא מקום שהוא נגיש בכל זמן לכל אחד. אני לא רואה איזושהי בעייתיות עם מישהו שמודיע לי: אני עומד לבוא אליך, כמו שעושים את זה בהרבה מדינות בעולם. מצלצלים, אומרים, קובעים אתך לבוא ולהגיע למקום ולבדוק את מה שצריך לבדוק. ואני חושבת שצריך לבדוק, אני חושבת שזה הכרח לבדוק אבל יש דרכים ראויות לבדוק ולא להחשיד את האנשים מלכתחילה כאילו הם עושים דברים שאתה צריך לתפוס אותם בדקה כזאת כי אחרת אתה תפספס. זה פעם אחת.
פעם שניה, כאמור, כמו שנאמר פה, הולכת להיות חקיקה רחבה, מקיפה, מה יקרה? עכשיו אתם מחוקקים את החוק הזה ואחר כך תגידו: סליחה, אבל אנחנו כבר חוקקנו ואנחנו כבר נטמיע את החקיקה חדשה פה. אבל זו לא הכוונה. הכוונה היא לעשות חקיקה מקיפה שתסביר את כל התמונה, תיתן את כל התמונה ואז אפשר יהיה להגיד: אוקיי, לאלה תיכנסי בלי להודיע ולאחרים תיכנסי עם להודיע. זה לכבד את האנשים. תקשיבי, אנחנו עושים את זה בזמן שלנו, בכסף שלנו, ברצון שלנו, בהתגייסות שלנו. זאת עמותה שאנשים עושים למען הכלל. אז יכול להיות שתבואי ותגידי: אבל את יודעת, יש כאלה שמשתמשים בזה לרעה. יכול להיות, אני לא אומרת שלא, אבל אז זה משהו אחר, זה סוג אחר של אנשים, זה לא אנחנו. אני חברה בארגון נפגעי פעולות איבה, אנחנו עמותה, אנחנו עובדים למען האנשים אז תבואי ותבדקי, אני בעד, אני גם פעמים הייתי בעמותה והתנגדתי למה שקורה שם, אבל תתייחסי בכבוד לאנשים שעושים את זה. אז את נכנסת לחצרים, זה הבית הפרטי שלי.
גלי גרוס
¶
להפך, אני חושבת שהניסיון להסדיר את הסמכות הזאת בצורה מסודרת בחוק ולא לעשות את זה אגב אני אאיים עליך: נשלול לכם אישור ניהול תקין אם לא תתנו לי להיכנס, נראית לי מאוד מכבדת ודווקא יותר ראויה מניסיון להשתמש בסמכויות האלה ללא הסדרה מפורשת או בחקיקה. יש לנו כן את מלוא הרגישות וממש לא חשדות לגבי כלל המגזר, בפירוש לא.
רות פרמינגר
¶
את תדעי כי יש תנאים מצטברים, תהיה פעם אחת שהוא לא מילא את הכללים, תהיה פעם שניה שהוא עשה כך וכך.
אברהם מיכאלי
¶
עם כל הכבוד לפקידי מדינה, כשמקבלים הסמכה גורפת כזאת להיכנס לחצרים, אני לא מכיר הרבה חוקים שנותנים לפקידי מדינה.
אברהם מיכאלי
¶
מה שיש זה דבר לא דומה לדבר. כאן אני בעד פיקוח, בעד הכול, הגופים הרקובים, אפשר להוציא צו כזה, צו אחר, שלא יתנו לו התראה, ינחתו עליו.
אברהם מיכאלי
¶
זה מה שאני אומר, אם אין להם הסמכה ניתן להם אבל לא יכול להיות שהם יסתובבו חופשי בלי תיאום. זה הכול.
תמי סלע
¶
עלו פה כמה רעיונות, אני רוצה אולי לסכם ונראה איך אתם רוצים להחליט. עלו פה כמה רעיונות לאיזונים, היתה התנגדות לסעיף כמו שהוא, רעיון אחד זה שככלל זה יהיה בתיאום אבל כן תישמר גם סמכות לא בתיאום אם יש איזושהי עילה שמצדיקה את זה.
תמי סלע
¶
אם יש לו חשש להפרה של הוראות החוק אז אני חושבת שגם אלה שהתנגדו פה יקבלו את זה שבמקרה כזה גם ללא תיאום זה מוצדק.
תמי סלע
¶
שהכניסה, שיהיה פה שיקול דעת פרטני. כלומר, שהכניסה, הסמכויות האלה יופעלו על פי החלטה בכתב של הרשם אד הוק, זאת אומרת, לא סתם תוכנית עבודה כללית.
היו"ר אורי מקלב
¶
לא הסמכה, הייתי אומר הנחיה. לא הייתי אומר הסמכה, הסמכה יש להם, יקבלו את ההסמכה. אבל הנחיה, הנחיה של הרשם.
תמי סלע
¶
אם הכוונה שלך זו הפעלה של שיקול דעת ספציפי לכניסה לאותו מקום אז אתה צריך החלטה בכתב של הרשם, היתר כניסה. אלה ההצעות שעלו.
אברהם מיכאלי
¶
אדוני היושב-ראש, הבוקר דובר בתקשורת על הסוגיה הזו של עובדי ביטוח לאומי, שהם פקידי מדינה נאמנים, הכול, כנראה הייעוץ המשפטי שלהם הוציאו הנחיה לא לאפשר לצלם את הבדיקה. ההיגיון המשפטי אומר: פגיעה בזכויות של העובדים. איפה הפגיעה בזכויות של הנבדקים, שאנחנו כל הזמן נלחמים על זה ומחוקקים דברים? אין מצב שלא סומכים וכן סומכים, צריך להיות מישהו אחראי שנוכל לבוא אליו בטענה כרשם ולהגיד לו: אדוני, נתת פה צו חיפוש?
היו"ר אורי מקלב
¶
כאן המדינה יודעת לשמור על זכויותיה, במקרה הזה, על אף שיש מאות מקרים, תגידו מקרים חריגים. אנחנו אתמול השתתפנו יחד בוועדה וסיפרו שם נכים שאומרים להם אותם בודקים, חברי ועדת הערר של ביטוח לאומי: תוריד את החולצה, לוקחים מהדק, מהדק סיכות שנמצא במשרד, ומכניסים לבן אדם וככה בודקים אם יש לו עצבים. לא הכחישו את זה לגמרי שזאת היתה צורת הבדיקה לאותם נכים שאומרים שהם משותקים, ועל זה אמרנו: בואו תצלמו את זה. זאת אומרת, כל אחד שמרגיש שפוגעים בו, אומרים: נו, טוב זה מקרים חריגים, אז כל אחד שומר על המקרים החריגים, לא מוכן לעשות את זה, אנחנו צריכים לעשות כאן את מערכת האיזונים. וגם שם יש עובדי מדינה, ואנחנו רואים את זה בכל מקום, לא רק עובדי מדינה שמשתמשים בסמכות.
דרך אגב, המשטרה זה בכלל אצלי לא ראיה, זה יותר מכאלה, חלק גדול מהשוטרים משתמשים מעבר לסמכות שיש להם, ואם אתם רוצים לקבל תמונה אני מזמין אתכם לבוא להשתתף בוועדה הזאת, בוועדת הפנים ועוד הרבה ועדות ולראות. אנחנו שומעים על התנהגות שחוצה את כל המפלגות שיש בבית הזה, מכל הסוגים: ימין, שמאל, ערבים, יהודים, חרדים, דתיים-לאומיים, כולם מתלוננים על התנהלות של כאלה שיש להם סמכות וסמכות יתר ולא במקומות הנכונים. דרך אגב, כל מפגש שלנו עם שוטר/ת, ומי שהיה לו את זה ברחוב יודע איך לפעמים מתנהגים עם אזרח עם הסמכות שיש לו כשהוא צריך למנוע עבירה בחוק, שהוא מכשיל אותך, איך שהוא מתנהג, איך שהוא מדבר, אנחנו יודעים.
אבל כאן יש משהו שהוא גם באמת מאוד מאוד ערכי ואני מתחבר לחלק הזה, יש עמותות שעוסקות רק ברוח. אתם אמרתם: אני רוצה גם לראות אם המלל שהוא מסביר, אני גם רוצה לראות אם זה נכון מה שהוא מפרסם ברזומה שלו, אני גם רוצה לבדוק אותו, אז את נותנת לפקח גם לבדוק את המלל שלו. למשל, אחת ההצעות שאני הצעתי לה, היא לא כל כך קיבלה, תמי, שעמותה שלא מבקשת ניהול תקין ולא מבקשת תרומות מהציבור, מתעסקת עם סוג התארגנות, שם בכלל אין צורך לפיקוח להיכנס.
תמי סלע
¶
לא, אמרתי שיכול להיות שאפשר לפנות לשר, השר הרי רשאי גם היום לקבוע לגבי סוגי עמותות שהוראות מסוימות לא יחולו עליהן. כרגע זו סמכות של השר, זה לא בחוק.
היו"ר אורי מקלב
¶
אם אתם רוצים שנחכה עם החוק הזה, שלחוק הזה יהיה סמכות עד שיהיו תקנות וזה יהיה בתקנות האלה זה בסדר, זה גם מניח את דעתנו. אם אנחנו נחכה לא בחוק ונשים את זה בתקנות, שהחוק הזה לא יחול עד שהשר לא יתקין תקנות, בכל אופן בנושא הספציפי הזה, שייתן איזה סיווג. אנשים שרוצים להתארגן, דברים ערכיים, דברים שהם בהשקפת העולם שלהם, בהשקפת החיים שלהם והם רוצים לעשות איזה סוג התארגנות – אנחנו רוצים גם שהמפקח, הזכות לבקר את זה תהיה על ידי כניסה למקום? באיזשהו מקום יש משהו בעניין הזה. עמותה שלא מבקשת תרומות, היא מצהירה על זה, היא לא מבקשת, בדוחות שלה כלל לא מופיע שהיא מבקשת תרומות, אז את תגידי: אני רוצה לבוא לראות אולי בכל אופן היא כן מבקשת תרומות, ואם אני אבוא למקום עצמו אז אני אראה שיש כן פנקס קבלות – אני יודע, תמיד יש תשובות, אני אבוא למקום ביקור פתע ואז אני אכנס, ואם היא מצהירה שאין שום קבלות ושהיא לא מבקשת ניהול תקין ובאופן מעשי אני רואה שיש שם פנקס קבלות. וכאן מערכת האיזון.
אביטל שרייבר
¶
אני מבינה את הקושי, ואני חושבת שאולי כן אפשר להכניס דברים מהסוג הזה במסגרת השיקולים של ניסוח, אבל אני כן רוצה שחברי הוועדה ישימו לב למקום שממנו אנחנו באים. אנחנו באים בשונה קצת מהנתונים שהוצגו, שמתוך 30,000 ומשהו עמותות רשומות יש רק 15,000 או 16,000 פעילות, מתוכן כ-12,000 שמדווחות. זאת אומרת, מרבית העמותות הפעילות - - -
אביטל שרייבר
¶
מדווחות כ-12,000. יש עוד כ-3,000 עמותות, בסביבות 2,000 אולי, עמותות שעוד לא חלה עליהן חובת הדיווח.
אביטל שרייבר
¶
כן, אנחנו מוציאים בערך 10,000 אישורי ניהול תקין בשנה. זאת אומרת, שמרבית העמותות הפעילות הן עמותות שמדווחות, והרבה מאלה שהן לא מדווחות הן למעשה עמותות שלא עושות שום פעילות. לגבי אלה שמדווחות, ועיקר החשיבות שלנו היא לגבי אלה שמדווחות, שהמדווחות ומבקשות אישור או שלא מבקשות אישור אבל מדווחות והמסמכים שלהם מופיעים ב"גיידסטאר", כמו שניסן לימור יודע - - -
אביטל שרייבר
¶
לא, לגמרי לא. אני אומרת שבמסגרת השיקולים אנחנו יכולים להגיד שבהתאם לאופי העמותה, לרבות זה שהיא מקבלת כספי ציבור, זה אחד מהדברים שנשקול לפני שאנחנו הולכים. כי באמת הרצון שלנו לפקח הוא על כאלה שהן כותבות דבר אחד בדוחות שלהן או שלא כותבות בכלל והציבור, הם מתקשרים אליו בטלפון, מבקשים ממנו תרומות – ויש לי הרבה דוגמאות של מקרים כאלה – מבקשים תרומות מהציבור להצלת ילד חולה ובפועל התרומות האלה הולכות לדברים שונים לחלוטין.
היו"ר אורי מקלב
¶
אביטל אומרת דברים, אנחנו גם נתקלנו בעמותות, יש בזה גם אמת, הם גם באים להציל ילד חולה אבל השאלה היא כמה הם נותנים לילד החולה. בסוף מתברר שמכול מה שהם אספו, מכול מה שהם תרמו בשביל הילד החולה – והילד קיים, המסמכים, כל המקרה נכון – רק שעבר לילד החולה אחוז קטן ממה שאותה עמותה אספה.
אביטל שרייבר
¶
אני רוצה להשלים את התמונה. אנחנו גם מבקשים מסמכים מעמותה, זה נכון, אנחנו שולחים לה מכתב, מבקשים ממנה: תראו את ההחלטות והפרוטוקולים, ובמקרים כאלה אנחנו מקבלים את ההחלטות ואנחנו לא יודעים אם הם יצרו אותם לצורך המכתב, לא יצרו לצורך המכתב. אם אנחנו מקבלים איזשהו מידע לגבי מקרה כזה, או שלא מקבלים מידע, שומעים על עמותה שעושה גיוס תרומות עצום ורוצים להגיע למקום לראות מה קורה שם, אם אנחנו נגיע למקום, נוכל להיכנס למקום שהטלפניות יושבות, לשמוע מה הן אומרות, לשמוע באוזן מה הטלפניות אומרות לאנשים.
אביטל שרייבר
¶
אנחנו נוכל לשאול את המנהל בלי שהוא הלך והתייעץ עם עורך דין לפני. יש עוד מקרים, מקרה שנטען שמתנהל בית כנסת במקום ואמרו לנו שהמקום בכלל נמכר לגורם אחר ושחברי הוועד מכרו את המבנה.
היו"ר אורי מקלב
¶
אנחנו מסכמים את הדיון, רבותי, אנחנו נסכם את הדיון כך: יהיו חלופות של ניסוחים שיהיו בהם גם הגבלות. אנחנו מצד אחד מבינים שצריך להכניס את סמכות הפיקוח אבל עם מגבלות. אנחנו נכין, אתם תכינו, אני גם מזמין אתכם להכין. אני אומר מראש: הצעות כאלה שלא יתנו שום סמכות פיקוח לא יתקבלו, אני אומר, שלא יכנסו בלי סמכויות פיקוח. אבל במגבלות כאלה ואחרות, על מי זה יחול, כל מה שנאמר כאן, כל אחד יכול להגיש משהו סביר, תגישו לוועדה ואנחנו בסוף נעמיד את זה ונחליט על זה.
היו"ר אורי מקלב
¶
את זה אתה יכול גם להגיש בכתב, אתה יכול להגיש מכתב: זה לא חוקתי. אני לא יודע, אני אבדוק את זה.
היו"ר אורי מקלב
¶
אז תגיש את זה בכתב. איתן, אני מבקש ממך, במקרה הזה, על הטענה הזאת, אני מבקש בכתב ויתייחסו לזה.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני לא רוצה דרך הפרוטוקול. טענה כזאת של לא חוקתי, אני מבקש ממך, תעלה את זה בכתב כלשכת עורכי הדין, תקבל את כל ההתייחסות המקצועית שיש לנו בעניין.
היו"ר אורי מקלב
¶
יש מחיר לזה שאנחנו מתעכבים, אם אנחנו מתעכבים יותר, אנחנו לא עומדים בתוכנית שלנו, אז אנחנו נעשה עוד ישיבה. יש לנו יעד לגמור את זה עד סוף החודש, זה היעד. לא להצביע עד סוף החודש גם כן אבל לגמור את הדיונים המרכזיים והסיכומים, אנחנו רוצים להתקדם.
היו"ר אורי מקלב
¶
אנחנו לא מורידים בשעות היום בלבד, אנחנו נסתפק ב-(ב1), אני חושב שזה נותן מענה. אם יש מישהו שרוצה להוסיף עוד מילה בתוך (ב1), אם זה מקובל עליו, אני גם - - -
גלי גרוס
¶
לנו יש הערה לגבי הרישה: "תיעשה תוך שמירה מרבית על כבוד האדם ופרטיותו". יש לנו פה שוב בעיה של השלכות רוחב כי בכל זאת זה משהו שהוא מוטבע, זה עקרון יסוד במדינת ישראל, זה משהו שאמור להיות טבוע בכל הפעלה של כל סמכות מינהלית באשר היא במדינת ישראל, אז שימת הדגש הספציפית והמפורשת דווקא בסעיף הזה, יש בה דווקא כדי לפגוע ולגרוע משמעותית מכל מקום אחר. ולכן כל השאר מקובל עלינו אבל המילים האלה, שהן גם מופיעות בחוק יסוד, זאת אומרת שבכל זאת יש להן מעמד על, צריכות להימחק מכאן.
תמי סלע
¶
פשוט אומרים: "הפעלת סמכויות הפיקוח לפי סעיף קטן (ב) תיעשה בשים לב למאפיינים הייחודיים" מתוך הבנה שצריך תמיד לשמור על כבוד האדם ועל הפרטיות.
<(היו"ר אברהם מיכאלי, 11:10)>
תמי סלע
¶
אני מבינה מה אתן אומרות, אני רק אומר שיש דוגמאות כאלה, נגיד בחוק הפיקוח על עברייני מין, מניעת ביצוע עבירות מין, שיש שם מפקחים כאלה שמוסמכים לבוא ולהיכנס לבתים ובאמת ראו בזה חדירה שהיא יותר מהרגילה לפרטיות של אנשים, אז יש הוראה מיוחדת שאומרת שהכול יעשה תוך שמירה על כבודתם ופרטיותם, למרות שזה בחוקי היסוד וכו'.
תמי סלע
¶
וגם בחוקים לגבי חיפוש ותפיסה של סדר הדין הפלילי, למרות שברור שהמשטרה צריכה להקפיד כתבו הוראה מיוחדת מפורשת שהכול יעשה תוך כך. אני לא אומרת שבכל מקום זה מופיע אבל לפעמים כשיש מטריה שרואים בה איזו רגישות מיוחדת, וכאן כן אנחנו מדברים על זה, זו לא המצאה חדשה לכתוב את זה עם דגש למרות שזה קיים בחוקי היסוד, אני מוכנה להביא את הדברים.
אגלי גרוס
¶
שוב, אין לנו התנגדות לעיקרון, השאלה אם לכתוב את זה או לא, אז אם תראי לי את הדוגמאות אנחנו נבדוק את זה ואפשר יהיה להכניס את זה. אין לנו ויכוח שצריך לפעול בדרך ששומרת על כבודם ופרטיותם של בני אדם.
לימור תוסיה-כהן
¶
אולי להמיר את זה ל"המאפיינים הייחודיים המסתייעים בשירותיה של העמותה" או "הנהנים משירותה של העמותה" במקום "כבוד האדם", הרי זו היתה הכוונה.
גלי גרוס
¶
לא, הסיכום בדיון הקודם היה שבגלל הרגישות המיוחדת שקיימת בגופים ללא כוונת רווח או בסוג מסוים של עמותות והפעילות המאוד מאוד רגישה שלהן, שאנחנו נכתוב מין סעיף סל שיחלוש על כל הפעלת סמכות הפיקוח לפי הסעיף הזה ובה ניתן כל מיני אבני דרך והגבלות על הפעילות של הרשם בסעיף הזה. ואז ההצעה של תמי היתה: שהיא תיעשה תוך שמירה מרבית על כבודם ופרטיותם של אנשים, ובנוסף: בשים לב למאפיינים הייחודיים, לפעילות של העמותה, לאלמנטים הרגישים והייחודיים בפעילות שלה. ההתחלה מקובלת עלינו ברמת העיקרון, יש לנו בעיה לכתוב את זה במפורש, יכול להיות שתמי כן תראה לנו מקרים אחרים שזה קיים ואז אפשר יהיה לשלב את זה, אבל הסיפה לדעתנו לפחות כן נותנת מענה לצורך בהפעלת הסמכויות האלה - - -
תמי סלע
¶
יכול להיות אבל אני כן רוצה לראות את הדוגמאות, יכול להיות, זה לא נראה לי קריטי. אנחנו ממשיכים?
תמי סלע
¶
לא, אמרתי שאנחנו נכין את החלופות שעלו פה ואם יעלו עוד הצעות שיועברו לנו. מה שעלה פה זה להתנות את סמכויות הפיקוח, ובפרט את הכניסה, בהחלטה בכתב של הרשם. אופציה אחרת שעלתה היא שככלל זה יהיה בתיאום מראש ורק במקרים שיש לרשם יסוד להניח שהיתה הפרה של הוראות החוק, שבעצם אז אפשר יהיה לבוא ללא תיאום. עוד הצעה שהיתה פה – אני מנסחת אותה עכשיו בניסוח משפטי – להגיד שהסעיף הזה לא יחול על עמותות או על חברות לתועלת הציבור שאינן מבקשות תרומות מהציבור ואינן מקבלות כספי ציבור, להכניס איזו הוראה כזו.
<(היו"ר אורי מקלב, 11:13)>
תמי סלע
¶
או להתנות את זה בכך שהשר יקבע תקנות בעניין הזה, זאת עוד חלופה שעלתה. אני סיכמתי את חלופות, את (ב1) סיכמנו, דנו, אנחנו נביא גם דוגמאות ואנחנו ממשיכים.
תמי סלע
¶
זה השמירה המרבית על כבוד האדם ופרטיותו, אנחנו נשקול את זה, אני אביא כמה דוגמאות נוספות למקרים שבהם ציינו את זה בהדגשה מיוחדת ואז אולי זה פחות יפריע להם.
היו"ר אורי מקלב
¶
קהל יעד, תוכן הפעילות. אנחנו יודעים שבדבר הזה, בגלל שזה מגזר שלישי, אנחנו צריכים להחריג ולשים הדגש מיוחד. הלאה.
גלי גרוס
¶
אז חשבנו ובדקנו שזה יכול להיות "לדרוש מכול עובד בחברה, נושא משרה בחברה ומכל אדם אחר הנוגע בדבר", כדי שזה יהיה משהו יותר ממוקד, בהתאמה למה שאת הצעת שנסתכל על חוק שוויון הזדמנויות בעבודה וניקח משם, ואז בכל זאת זה נותן איזושהי מסגרת, זה לא משהו שמאוד מאוד רחב ועומד בפני עצמו.
גלי גרוס
¶
כן, זו כבר איזושהי תבנית, זה כבר לא משהו שהוא באוויר. ובפסקה (1), אני לא יודעת אם לימור הקריאה, הורדנו את הנושא של נכס מקרקעין, כן רצינו להוסיף: "במקום שבו פועלת חברה לתועלת הציבור או שיש יסוד סביר להניח שבו היא פועלת", ואז אם יהיו חשדות לגבי מקום - - -
תמי סלע
¶
כן, זה נוסח שקיים כבר, זה נשמע לי סביר. אז ל"סייגים לשם עמותה", למיטב זכרוני אין מחלוקת לגבי התיקונים. הדבר היחיד שבעצם לא דיברנו עליו ונראה לי הגיוני זה לתקן בהתאמה גם בסעיף המקביל בחוק החברות, שזו תהיה אותה פרוצדורה.
גלי גרוס
¶
הבעיה היא שהסעיף המקביל בחוק החברות הוא סעיף כללי שחל על כל החברות, ובסעיף הכללי שחל לגבי חברות מסחריות אין ספק שלא צריך לגעת. אז השאלה היחידה היא האם לייצר סעיף נוסף לגבי חברות לתועלת הציבור שיחולו המגבלות והסייגים, וכשצריך לזכור ששם המצב הקיים היום הוא לא המצב הקיים בחוק העמותות אלא שם כבר נוהגים לאורך כל השנים לפי ההסדר שקיים בחוק החברות. ודווקא יש היגיון, בדברים האלה לפחות, שתהיה איזושהי התייחסות אחידה בין חברות לתועלת הציבור וחברות מסחריות. יש דברים מסוימים שיש כן דמיון בהפעלת הסמכויות.
ועוד נקודה שחשוב מאוד להביא אותה בחשבון, היום לפחות הסמכות הזאת נתונה שם לרשם החברות ולא לרשם ההקדשות, שעושה את זה כדבר שבשגרה – לא כל כך שגרתי, זה לא מקרה כל כך שכיח אבל זה לגבי כלל החברות במשק, כולל חברות לתועלת הציבור. אז אני חושבת שההקבלה פחות נדרשת כרגע, אפשר יהיה לחשוב על זה בהמשך אבל זה לא הכרחי, אין איזו בעיה בשטח שמתעוררת, רשם החברות עושה את זה כחלק מההתנהלות הכללית שלו לגבי חברות.
תמי סלע
¶
אני מודה שלי נשמע יותר הגיוני שהכללים לגבי עמותה וחברה לתועלת הציבור יהיו תואמים מאשר להשוות אותה לחברה מסחרית גם בעניין הזה.
גלי גרוס
¶
ככל שיש צורך, אבל אם היינו מתקנים אז ברור שצריך להעתיק גם בהתאמה אבל אם יש דברים – בכל זאת יש עוד דברים, יש עוד הבחנות בחוק החברות בין חברה לעמותה, חוק עמותות חדש כבר אמרנו, אנחנו נעשה סדר ונתאים את כל הדברים, אבל יש דברים שהם לא זהים אחד לשני.
תמי סלע
¶
אוקיי. הדבר הבא שבעצם כן כבר קיימנו בו דיון ולא סגרנו, עמ' 8, הנושא של חקירת עמותה. כרגע דילגתי על העיון שזה נושא חדש, או שנגיע אליו או שלא. לגבי החקירה, בסיומה של הישיבה ביום ראשון היתה פה עמדה מצד הממשלה שאולי בכלל הם מוכנים לוותר על תיקון אבל בכפוף לזה שהפרשנות היא שהם יכולים בעצם למנות כחוקר גם עובד של רשם העמותות.
היו"ר אורי מקלב
¶
מצד שני, אבל משעלה, זה טוב לעמותה, כשמביאים חוק צריך לקחת בחשבון שאם זה כבר עלה אז אנחנו רוצים כבר לעשות תיקונים.
היו"ר אורי מקלב
¶
אנחנו מעלים את זה מכיוון שאנחנו גם העלינו דברים – אנחנו אומרים שאנחנו רוצים להוציא דבר מתוקן תחת ידנו.
גלי גרוס
¶
אדוני, מקובל עלי לחלוטין, אנחנו הבאנו את זה בהצעת החוק, בעקבות הערות שעלו חשבנו שהוסכם להוריד את זה אבל אם אתם רוצים לקיים בכל זאת דיון ולתקן את הסעיף אז אנחנו כמובן לא - - -
תמי סלע
¶
כן, קיבלו, קיבלו גם במייל. סעיף 40 עם תוספות שבאות לתת מענה על ההערות שעלו פה, חלקן מטעם היושבים פה וחלקן מטעמנו. אני מציעה פשוט שאני אקרא ואז נשמע הערות לנוסח. אז הנוסח המשולב הוא:
"(א) היה לרשם יסוד סביר להניח כי עמותה אינה מקיימת את ההוראות לפי חוק זה או שאינה מקיימת את הוראות תקנונה או את מטרותיה," – זה קיים גם היום – "רשאי הרשם, לבקשת רבע מכלל חברי העמותה, לבקשת ועדת הביקורת או הגוף המבקר, לבקשת היועץ המשפטי לממשלה, או מיוזמתו, להחליט לפתוח בחקירה בענייניה של אותה עמותה ויהיו נתונות לו או לעובד משרדו שהסמיך לשם כך, הסמכויות לפי סעיפים 9 עד 11 ו-27(ב) לחוק ועדות חקירה, התשכ"ט–1968; ממצאי החקירה והתייחסות העמותה אליהם ייכללו בדין וחשבון שיישלח לעמותה.
(ב) לצורך ביצוע חקירה כאמור בסעיף קטן (א) רשאי הרשם למנות חוקר חיצוני; מונה חוקר חיצוני, יהיו נתונות לו סמכויות החקירה ויחולו עליו ההוראות החלות על חוקר לפי סעיף זה, בכפוף לתנאי המינוי."
(ג) – פה בעצם ביחס בין החקירה המינהלית לחקירה פלילית, שיש אגב פרק יותר מפורט על זה והתייחסות בחוק ניירות ערך, אבל שם גם הסנקציות של החקירה המינהלית ושל הליכי אכיפה מינהליים הם הרבה יותר דרקוניות, אז אני חושבת שרק את המינימום אולי?
תמי סלע
¶
חוקר חיצוני זה בעצם מה שהיום הסעיף איפשר וכך גם השתמשו בו. התוספת של חיצוני רק מדגישה את זה כדי להבין שיש חוקר שהוא עובד הרשות ויש אפשרות גם למנות חוקר חיצוני ואז זה נעשה בהליך - - -
תמי סלע
¶
התוספת ששלחתי היא מנוסחת כבר עם הצעות ומענה למה שבנוסח הקודם היה רק כנקודות לדיון, אז כבר יש פה איזשהו נוסח. היו הערות גם לגבי זה שצריך הודעה.
"(ג) זומן אדם לחקירה לפי סעיף זה, יודיע לו החוקר בטרם הוא נשאל, מהם המעשים אשר ביחס אליהם הוא נשאל; הודע לו כאמור, עליו להשיב לשאלות שנשאל, ואולם תשובותיו ביחס למעשים שהודע לגביהם לא ישמשו ראיה בהליכים פליליים נגד אותו אדם."
זה בא כדי למנוע פגיעה בזכויותיו אחר כך של אדם שרוצים לפתוח נגדו בחקירה פלילית, שיש לו את זכות השתיקה בעצם, ופה לפחות את הזכות שלא להפליל את עצמו צריך לשמור לו.
"בהוצאות החקירה לפי סעיף זה יישא אוצר המדינה;" – זה כמובן שינוי של ברירת המחדל שקבועה היום בסעיף – "שר המשפטים רשאי לקבוע באישור ועדת החוקה חוק ומשפט, נסיבות חריגות שבהתקיימן רשאי הרשם להטיל את הוצאות החקירה, כולן או מקצתן, על העמותה, על חברי הוועד או על מבקשי החקירה".
עוד עניינים שמן הראוי להסדיר אותם לפחות בתקנות
¶
"שר המשפטים יקבע באישור ועדת החוקה חוק ומשפט, הוראות לביצוע סעיף זה שיתייחסו לעניינים אלה, לפחות:
(1) התנאים, הכישורים וההכשרה הנדרשים כדי לשמש חוקר או חוקר חיצוני;" – שימו לב שבעצם לגבי מפקח שהסמכויות שלו פחותות קבענו מה תנאי הסף בחוק עצמו וכאן אפילו אין המינימום הזה.
(2) האופן והמועד למסירת הודעה על פתיחה בחקירה;
(3) זכות העמותה לקבל מידע הנוגע לחקירה;
(4) דרך ניהול החקירה ובכלל זה זכות העמותה להתייחס לטענות הנטענות כלפיה;"
תמי סלע
¶
הוא פותח בחקירה בגלל שיש לו איזשהו יסוד להניח שהופרו הוראות החוק, על סמך איזה מידע הוא גיבש, איזה תשתית בעצם יש לו שהוא גיבש את המידע הזה? היא תצטרך להגיב אז היא צריכה גם לקבל את המידע הזה. זה מקביל להוראות שיש לגבי הליכי אכיפה מינהלית.
גלי גרוס
¶
אנחנו ראינו את הסעיף הזה היום בפעם ראשונה, יש פה כמה סעיפים שאין לנו שום בעיה אתם, נראה לנו סביר לחדד, דברים שגם עלו בדיון הקודם. יש פה כמה דברים חדשים שנראים לנו מאוד מאוד בעייתיים: הדבר הראשון והמרכזי שהוא מאוד מאוד בעייתי זה סעיף קטן (ג) הראשון, הרעיון של החקירה המינהלית הזאת, אפשר לאהוב אותה ואפשר לא לאהוב אותה, היא סמכות שקיימת היום גם ביחס לחברות לתועלת הציבור וגם ביחס לעמותות, היא כן סמכות שנועדה לתת לנו כלים לבירור. כשאתה בא ומזמין אדם לחקירה אז הסכמנו בדיון הקודם שברור שצריך לתת לו הודעה על זה שהוא מזומן לחקירה לפי סעיף כך וכך וכדי שיידע שהוא גם חשוף לסנקציות – זה גם אינטרס שלי שיידע שהוא חשוף לסנקציות אם הוא לא מגיע – ושיידע להכין את עצמו ולהביא אתו עורך דין אם הוא רוצה וכיוצא באלה.
אבל בין זה לבין להושיב אדם לחקירה ולהגיד: תקשיב, אני רוצה לשאול אותך א', ב', ג' שאלות על א', ב', ג' דברים כי החשדות שלי כלפיך הם א', ב', ג', זה פוגע ביכולת שלי לבצע חקירה. לפעמים בכל זאת חוקר רוצה לבנות את החקירה בצורה מסוימת ולשאול את השאלות באיזושהי שיטה מסוימת ובאיזשהו סדר מסוים, ואולי דבר אחד אחר כך יאמת דבר אחר, אי אפשר להגיד לו מראש בדיוק את כל מה שאני עומדת לשאול אותו, לתת לו את רשימת השאלות. זו ממש לא יכולת לבצע חקירה. אני יכולה לשלוח לו באותה מידה את רשימת השאלות בדואר שיענה לי עליהן, זו לא דרך לנהל חקירה.
גלי גרוס
¶
זה לא קשור, אבל מה שתמי כתבה כאן זה מהם המעשים שביחס אליהם הוא נשאל. יכול להיות שאני כן ארצה בכל זאת להבנות את שיטת החקירה - - -
גלי גרוס
¶
אבל זו לא חקירה פלילית, זו לא חקירה תחת אזהרה, זו חקירה מינהלית. אי אפשר לאחוז את החבל משני קצותיו, מצד אחד להגיד: זה לא ישמש ראיה בהליך פלילי, ומצד שני להגיד: את חייבת מראש להגיד לו על מה הוא נחקר. חוץ מזה, שבשלב הזה חקירה יכולה להיות של עדים, של חשדות, אני רוצה להבנות את תהליך התשאול בצורה שאני חושבת לנכון.
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל, גלי, גם כשמישהו רק משמש נחקר, לא בתור חשש באזהרה אלא סתם המשטרה חוקרת מישהו שהוא בתור עד אפילו, היא גם אומרת לו זכויותיו וחובותיו, זה הדבר.
תמי סלע
¶
מבחינתי אם יאמר בסעיף "זומן אדם לחקירה לפי סעיף זה, עליו להשיב לשאלות שנשאל, ואולם תשובותיו לא ישמשו ראיה בהליכים פליליים נגד אותו אדם." זה מספיק טוב.
גלי גרוס
¶
התנאים והכישורים אני יכולה להבין, "האופן והמועד למסירת הודעה" יש פה רזולוציות שיכול להיות שידרשו ויכול להיות שלא ידרשו. "זכות העמותה לקבל מידע הנוגע לחקירה", גם השאלה במה מדובר: אם יש חקירה שהיא כרגע חקירה מתנהלת והרשם רוצה לבוא לפני שהוא מתשאל בעלי תפקיד מטעם העמותה, לבוא ולייצר לעצמו איזושהי תשתית של מידע - - -
היו"ר אורי מקלב
¶
בסדר, אני מבין את סעיף (3), אבל לגבי "האופן והמועד למסירת הודעה" – איך את רוצה שאנחנו נעשה את זה? אנחנו דיברנו על זה שצריך לשלוח לו, איפה כתוב זה שצריך לשלוח לו לפי סעיף זה וזה?
תמי סלע
¶
לקבוע כישורים ולקבוע שיש לה זכות להתייחס לטענות, איך היא אמורה להתייחס לטענות שנטענות כלפיה, סוג של זכות - - -
גלי גרוס
¶
זה לא מדויק. תשמעו, גם לגבי הסעיפים של המומחה, הרי על כל דבר פה חלים כללי המשפט המינהלי וגם קבענו הסדרים מאוד מפורטים שכן יש התייחסות, ועדת הביקורת והתייחסות המבוקר, ופתאום פה אנחנו אומרים שהכול נשאר לתקנות. כן יש הוראות בכללי המשפט המינהלי על מתן זכות תגובה, זה ברור שאין דבר כזה שיש חקירה בלי מתן זכות תגובה. שר המשפטים לא צריך להידרש לזה ולהגיע גם לוועדת חוקה עם זה בשאלה איך בדיוק יתנו לו זכות טיעון, יתנו לו זכות טיעון, נקודה.
היו"ר אורי מקלב
¶
הפעם אני אתייעץ בכולם: יכול להיות שאפשר לצמצם את זה לשני סעיפים בתוך החוק? אם אתם רואים שאפשר את הכול, כישורים וכו', בשני סעיפים לעשות את זה, שידברו על זה שהוא צריך לקבל את הודעה הזאת לפי סעיף כך וכך?
גלי גרוס
¶
לא, אני לא יודעת אם אני רוצה למסור לעמותה בהכרח. מה שאני דיברתי בדיון הקודם זה שאדם יזומן לחקירה, תינתן לו הודעה שהוא מזומן לחקירה לפי הסעיף הזה. איך אני רוצה לבנות את החקירה, את סדר העדים, אני לא בהכרח רוצה מראש לצאת החוצה עם זה שאני חוקרת, אני בכל זאת צריכה להשאיר לעצמי את הכלים לנהל את החקירה הזו בצורה היעילה ביותר.
גלי גרוס
¶
אנחנו יכולים לזמן כל אדם לחקירה אבל אני אומרת, לא בהכרח תמיד יוצאים החוצה, יש חקירה סמויה, יש שלב מסוים שמזמינים עדים מסוימים, דברים בכל זאת מורכבים.
מרדכי שנבל
¶
שני דברים רציתי לשאול לגבי מה שכתוב בסעיף (ג): כתוב שם "ואולם תשובותיו ביחס למעשים שהודע לגביהם לא ישמשו ראיה בהליכים פליליים נגד אותו אדם", דהיינו להליכים אזרחיים זה כן יכול לשמש?
תמי סלע
¶
כי העניין הוא, הרי המהות של הסעיף הזה היא שאם אתה רוצה להשתמש בראיות מסוימות לצורך הליך פלילי אז יש זכויות לנאשם ולחשוד שצריך לשמור עליהן כשחוקרים אותו, יש לו זכות השתיקה, יש לו כל מיני זכויות. בחקירה המינהלית הזאת זה לא מתנהל לפי כללים של הליך פלילי אז בראיות המינהליות שנאספו אי אפשר להשתמש לצורך הליך פלילי. אם הרשות רוצה בעניין מסוים לנהל הליך פלילי אז היא צריכה להחליט מראש שהיא הולכת לכיוון הזה, אחרת היא לא תוכל להשתמש בראיות, וזה ככה הולך גם ברשות ניירות ערך.
גלי גרוס
¶
אנחנו מאפשרים לאדם היום בחקירה, מצב בשטח, מאפשרים לו לבוא עם מייצג, אין סיבה שלא, חוק ועדות חקירה לא מונע את זה למיטב ידיעתי.
מרדכי שנבל
¶
השאלה השנייה היא: הלוא בחקירה גם נשמעים דברים של אנשים אחרים כלפי אדם, הדברים של אנשים אחרים, כן יכולים לשמש ראיה בהליך פלילי?
מרדכי שנבל
¶
הלוא חקירה לא מתמקדת רק באדם אחד, יש עוד אנשים שנחקרים או נבדקים, השאלה אם הדברים שהם יגידו כן יכולים לשמש ראיה?
גלי גרוס
¶
דוח חקירה עצמו הוא מסמך גלוי, אפשר להשתמש בו ככל מסמך גלוי שנמצא בתיק, ביקורת, גם אפשר להשתמש בה לצורך העניין, דוחות שהעמותה עצמה הגישה, תכתובות. אבל ברור שכשרוצים לבוא ולהאשים מישהו – אני לא מומחית בפלילים – אבל כשרוצים להאשים מישהו בפלילים אז צריך לחקור אותו תחת אזהרה, זה כשלעצמו לא מספיק. השאלה, יש דברים בשטח, יש כל מיני דיווחים, תצהירים, עדויות, זה יכול לשמש כאחד המסמכים הכלליים. אבל עדיין צריך את אותו אדם, אם רוצים להאשים אותו בהליך פלילי, צריך גם לחקור אותו ואי אפשר להשתמש במה שהוא אמר. זאת ההגנה, לא מעבר לזה.
גלי גרוס
¶
עדיין צריך אזהרה וכו' אבל כמסמך קיים שמעיד על מה שהוא אומר, כן או לא עולה בקנה אחד עם ראיות קבילות, זה עולם ומלואו, אני לא בטוחה. אנחנו צריכים להגן על אדם על חיסיון הפללה עצמית אבל אי אפשר לקחת את זה יותר מדי רחוק.
טובה הילמן
¶
אנחנו מדברים פה על אדם, אדם זה לא בהכרח אדם שהוא חשוד, אדם זה גם יכול להיות מתנדב בעמותה או מישהו שהוא פעיל שאת רוצה לקבל מידע דרכו. אדם שמקבל הזמנה לפי חוק ועדות חקירה והוא הדיוט והוא לא רוצה ללכת בגלל שהוא התנדב לפני שבוע באיזשהו מקום לקחת עורך דין צריך לקבל הסבר מאוד ברור ומאוד מדויק על מה עומד מולו בעצם. אל תשכחו שלא מדברים פה רק על נושאי תפקידים או אנשים שחשודים אלא גם על אנשים תמימים לכאורה שיכולים פה להיות מוזמנים לוועדה. לכן זימון כזה צריך להיות מאוד מפורט ולא בשפת עורכי דין, שלא יצטרך ללכת לעורך דין לקבל גם את ההסברים האלה.
טובה הילמן
¶
כתוב פה: לפי סעיפים לחוק ועדות חקירה, וכתוב פה כן ישמש, לא ישמש, שימו לב להתפלפלויות שהולכות פה מסביב של עורכי דין לגבי מה משמעויות הסמכויות. מה אני, כאדם שאיננו עורך דין, יכולה לדעת על הנושא הזה?
טובה הילמן
¶
בדיוק, צריך יועץ משפטי צמוד, אני לא אתנדב בעמותה אם אני יכולה להיות חשופה לדבר כזה. זו בעצם הנקודה שאנחנו מביאם אליה.
גלי גרוס
¶
אנחנו אמרנו שננסח לקראת הדיון הבא את חובת ההודעה ואפשר יהיה להביא את זה לידי ביטוי אבל ברור שאין כוונה להפחיד מישהו.
גלי גרוס
¶
תראו, הדבר הזה, סמכות החקירה קיימת שנים על גבי שנים, אני באמת לא שמעתי מישהו שהרגיש כל כך מפוחד.
גלי גרוס
¶
השתמשו, השתמשו מעט. תמי, גם ישתמשו בזה מעט, סביר להניח, זו סמכות חריגה בכל זאת, זו לא סמכות שגרתית.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני רוצה לחדד את מה שטובה אומרת, הוא לא אומר לו גם על מה, הוא אומר לו: לפי סעיף כך וכך אני יכול לקרוא לך, והוא לא אומר לו: בגלל העמותה הזאת והזאת.
היו"ר אורי מקלב
¶
דהיינו לפי סעיף זה וזה והוא לא יידע מה, אז הוא יכול לגשת ליועץ משפטי של העמותה עצמה והוא יכול להתייעץ.
רות פרמינגר
¶
אולי לעשות הבחנה בין נושא משרה לבין אחרים? מתנדב איננו נושא משרה ונושא משרה, יש לו גם את היכולות ואת האנשים מסביבו שיכולים להתייעץ לו.
היו"ר אורי מקלב
¶
השאלה אם אנחנו מפרטים על מה. רק לפי סעיף 212 אתה לא כותב לו מה, זה עמום מאוד והוא לא יודע על מה, אבל אם אנחנו אומרים לו את העמותה אז בסדר.
גלי גרוס
¶
אפשר אולי להשאיר לנו כן את שיקול הדעת ולהגיד משהו כמו – ננסח את זה לקראת הדיון הבא אבל משהו כמו שבהודעת הזימון, אלא במקרים חריגים ובאישור הרשם יפורט גם העמותה שבגינה הוא נקרא. ואז יש באמת את המקרים הסופר סופר חריגים, הסופר סופר רגישים שיכול להיות שכן נרצה לשמור לעצמנו את הסודיות. אבל באופן כללי אני חושבת שזה נכון שבן אדם גם יבוא מוכן, הוא לא יכול לבוא לגמרי לגמרי מבולבל ומעורפל ובלי שיש לו מושג, הוא רוצה לרענן את זכרונו. זאת אומרת, יש גם סיבות טובות אפילו מבחינת יעילות החקירה שהוא כן יידע על מה. אבל יתכנו כן מקרים חריגים מאוד, ואלה דברים שכן יכולים לעלות גם לרמת - - -
ניסן לימור
¶
אני רוצה לחזור לסעיף (ג) השני, פה בקשר לאמות המידה של שיקול הדעת מתי להטיל את הוצאות החקירה על העמותה ומתי לא, אז אם יש לנו את סעיף (ד) עם תקנות זה מקום אולי להבהיר את זה.
נוי ברינט
¶
יש לי רק שתי הערות קטנות: אחת, אם אנחנו כבר משאילים את הפרשנות מחוק ועדות חקירה, חוק ועדות חקירה קובע שחומר הראיות לא ישומש בשום הליך משפטי, לא הליך פלילי אלא הליך משפטי, זה המינוח החוק ועדות חקירה, כלומר, גם הליך אזרחי. זה הדבר הראשון. הדבר השני, אם אדם עלול להיפגע מוועדת חקירה, אם פלוני אמור להיפגש מהחקירה שמתבצעת נגדו חובה להודיע לו שהוא עלול להיפגע.
נוי ברינט
¶
יכול להיות, בגלל שגם אני ראיתי את זה היום אז אני לא התעמקתי בזה אבל אני רק רוצה מהידע שלי להגיד לכם את העניין הספציפי הזה כי אנחנו דיברנו קודם על אזהרה או סוג של הודעה לנחקר לפני ביצוע החקירה.
היו"ר אורי מקלב
¶
נוי צודק, אנחנו לא נחמיר יותר מאשר בוועדת חקירה אחרת, אנחנו לא הולכים להחמיר יותר.
תמי סלע
¶
אבל אני כן רוצה להגיד שזה מטריה שונה, כשמדובר על ועדת חקירה ועל גופים כאלה שהם עושים תחקיר מהסוג הזה אז באמת יש הגנה מיוחדת, רוצים לאפשר שם דיון חופשי וחקירה פנימית ולהגיע למסקנות, ולכן קבעו את הדברים הללו. כשמדברים על חקירה מינהלית, וזאת לא ועדת חקירה, זה חוקר מינהלי מטעם גוף מפקח, ושהוא אמור אחר כך על סמך החקירה הזו אולי כן לנקוט הליכים, אז אי אפשר להגיד דבר כזה שבשום הליך אזרחי או מינהלי אי אפשר יהיה לעשות שימוש בראיה, כי למה נתתי לו את הסמכות? פלילי זה דבר אחר.
איתן צחור
¶
תמיד הפריע לי בחוק, וגם עכשיו מקל וחומר, סעיף 9. סעיף 9 לחוק ועדות חקירה הוא מאוד מאוד דרקוני, ואני גם הזכרתי אותו בישיבה הקודמת באיזה עניין אחר, שהוא בעצם מסמיך את החוקר לצוות על אדם להתייצב. זאת אומרת, אני יכול להגיד לך: תבוא מחר בבוקר ואם אתה לא מחר בבוקר פה זו עבירה פלילית. הסעיף הזה בדרך כלל נגרע מהסמכויות של ועדות חקירה, בדרך כלל אנחנו אומרים - - -
איתן צחור
¶
נכון, תמיד לא אהבתי את הסעיף הזה כי לא יכול להיות – אנחנו פה עושים תיקון חוק, כל התיקונים צריך להחמיר, יש פה טעות בחקיקה ראשית שאמרו סעיף 9 בלי לשים לב על מה הוא מדבר. בואו נראה מה זה סעיף 9, הוא מאוד מאוד דרקוני, הוא קיצוני ביותר. סעיף 9(3) - לתת לחוקר חיצוני שיגיד לי שאם אני לא בא מחר בבוקר אז עשיתי עבירה פלילית, כלומר, הוא יכול להוציא אותי מהבית על המקום, תבוא מיד.
איתן צחור
¶
אז יש לך את פסקה (2), היא אומרת לחייב אדם לבוא ולהעיד. לא באת, בסדר, אז יש לך – אבל לכפות התייצבותו?
גלי גרוס
¶