ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 03/12/2013

חוק החברות (תיקון מס' 23), התשע"ד-2013

פרוטוקול

 
PAGE
32
ועדת החוקה, חוק ומשפט
03/12/2013

הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן

מושב שני
<פרוטוקול מס' 91>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, ל' בכסלו התשע"ד (03 בדצמבר 2013), שעה 10:00
סדר היום
<1. הצעת חוק החברות (תיקון מס' 22), התשע"ד-2013>
נכחו
חברי הוועדה: >
אורי מקלב – מ"מ היו"ר

דוד רותם
אלעזר שטרן
מוזמנים
>
עו"ד גלי גרוס - יועצת משפטית לראש רשות התאגידים, משרד המשפטים

עו"ד אביטל שרייבר - ס. ראש רשות התאגידים, משרד המשפטים

לימור תוסייה כהן - ייעוץ וחקיקה, כלכלי-פיסקאלי, משרד המשפטים

שלמה קלדרון - נשיא כבוד, לשכת המבקרים הפנימיים

מרדכי שנבל - נשיא לשכת המבקרים הפנימיים

עו"ד איתן צחור - נציג, לשכת עורכי הדין

עו"ד אייל פלטי - יועץ משפטי של לשכת רו"ח, לשכת רואי החשבון בישראל

רו"ח איריס שטרק - חברה בוועדה לטיפול בנושא מלכ"רים ועמותות, לשכת רואי החשבון בישראל

ניסן לימור - ראש פורום המגזר השלישי, מכון ואן ליר

עו"ד נוי ברינט - חוקר ארגוני מגזר שלישי, מכון ואן ליר

מיה לפיד-עדות - מנהלת יכולים נותנים

נסים עוג'ר - יועמ"ש, איגוד הארגונים החברתיים

דוד דהאן - הארגונים החברתיים

עו"ד אלון גלרט - יועץ משפטי, קק"ל

עופרה שקד - לוביסטית, גורן עמיר

רות פרמינגר - לוביסטית, פרילוג, פרמינגר

שמעון מלכה - דובר ועדת החוקה, חוק ומשפט
ייעוץ משפטי
תמי סלע
נועה רומם (מתמחה)

תום שניר (מתמחה)
מנהלת הוועדה
דורית ואג
קצרנית פרלמנטרית
אושרה עצידה

<הצעת חוק החברות (תיקון מס' 22), התשע"ד-2013>
היו"ר אורי מקלב
מכובדי, אני מתכבד לפתוח את הישיבה שעניינה קרנות לתועלת הציבור. יש לנו כמה וכמה דברים שנשארו לא ברורים ואנחנו צריכים לדון בהם. אם נצליח גם נקיים הצבעה כדי שנוכל להעביר את זה לקריאה שנייה ושלישית.

תמי, בבקשה. אתם צריכים להיות יחד איתה כדי להיות מסונכרנים.
תמי סלע
הנקודה הראשונה שאני חושבת שהיא כבדה יותר מכל הנקודות שנשארו, ואני הולכת על-פי הנוסח שהיה באתר, היא בסעיף 3 להצעה. זה תיקון לסעיף שקיים כבר היום בחוק החברות ועוסק בחברות לתועלת הציבור. הוא מדבר על השבה לחברה. אני קוראת מהסעיף עצמו כרגע, מצבים שבהם הועברו לאחר נכסים, לרבות כספים של חברה לתועלת הציבור, בכל מיני סיטואציות שהן מפרות את החוק, ואז בית-המשפט, ופה זה דיון בבית-המשפט, רשאי לבקשת תורם לחברה, בעל מניה בחברה או רשם ההקדשות, להורות כי יהיה על נושא משרה בחברה שידע או היה עליו לדעת על העברת הנכסים להשיב לחברה את הנכסים שהועברו או את שווים, כולם או חלקם, ויש עילות מתי הוא לא יחייב אותו.

הנוסח שאנחנו עכשיו עוברים עליו הוא לשנייה-שלישית, הוא לא משולב, זה שפרסמנו של הקרנות לתועלת הציבור. אני קראתי מהסעיף עצמו שאותו מתקנים כי זה סעיף קיים בחוק החברות, סעיף 345כח – הוא קיים. מוסיפים לו, והיה על זה דיון התחלתי כבר בוועדה אבל הנושא לא נסגר, הוראה לגבי הפרה מסוימת שקרן לתועלת הציבור מפרה את הוראות החוק לעניין הוצאות הניהול. זאת אומרת, היא מוציאה הוצאות ניהול בחריגה מההוראות. כרגע זה לא הוראות מוגדרות בסעיף עצמו אלא הוראות שייקבעו בתקנות לפי הסעיף המסמיך, סעיף 345מד שגם אותו נקרא אחר כך.
הדיון שהתחיל על זה היה דיון על נושא של אחריות אישית של נושאי משרה ואמרנו שנסיים את הדיון כשנדון בסוגיית העיצומים הכספיים שבה אנחנו נדון בחלק השני שפוצל. אגב, בכל העיצומים הכספיים נדון בחלק השני שפוצל ולא דרך החלק הזה למרות שחלק מהעיצומים הכספיים כן מתייחסים לקרנות באופן ספציפי, אבל חשבנו שכל נושא העיצומים הכספיים טעון דיון נפרד ונעשה אותו בחלק השני.
כאן לא מדובר על סמכות מינהלית של הרשם כמו שמוצע שם בעיצומים הכספיים. כאן מדובר על סמכות שכבר קיימת של בית-משפט להורות על השבה, זה דיון משפטי. גם על זה היו טענות אז בדיון שיש קושי עם זה שמטילים אחריות אישית על נושא משרה. אבל פה אין חידוש בעצם הסמכות הזו לבקש מבית-משפט בקשה כזו, אלא התוספת היא רק תוספת שנגזרת מזה שהוסיפו עכשיו פרק על קרנות לתועלת הציבור ובפרק הזה הוראה אחת מתייחסת לקביעת מגבלות על הוצאות הניהול. זה מתקשר עם הוראות לגבי חברות לתועלת הציבור שאם הקרן חורגת בתחום הוצאות הניהול ויש העברה של כספים לאחר, אפשר שבית-המשפט, לפי בקשה, לאחר דיון משפטי, יורה על החזרת הכספים לקרן. זאת אומרת, הקרן נפגעה מזה שנושא המשרה או אותו גורם חרג מהוצאות הניהול והעביר לאחר את הכספים.
איריס שטרק
האחר זה רק נושא משרה.
תמי סלע
לא, ההעברה יכולה להיות לאחר. החיוב הוא כלפי נושא משרה.
איריס שטרק
נושא המשרה באופן אישי יצטרך להחזיר את אותו כסף שניתן לאחר, לצד ג'?
תמי סלע
להחזיר את זה לקרן.
גלי גרוס
או לו לצד ג'. לאו דווקא כסף שהוא קיבל באופן אישי בעצמו אלא גם כסף שמישהו אחר. שיצא - הכוונה היא לכסף שיצא שלא כדין מהעמותה, ואז מצפים מנושא המשרה כמי שאחראי על ההתנהלות של העמותה וגם אחראי על הוצאת הכספים, אלא אם כן הוא מוכיח את אחת ההגנות שנקבעו בדין, להשיב את אותו כסף ציבורי או שהיה אמור לשמש למטרות הציבוריות חזרה לעמותה.
תמי סלע
צריך להדגיש פה כמה דברים. ראשית, לא מדברים על עמותה, מדברים על סעיף שקיים היום לגבי חברה לתועלת הציבור. התיקון שפה מבקשים לעשות הוא רק לעניין קרן לתועלת הציבור והסעיף של חריגה מהוצאות ניהול. זה התיקון. זה לא מייתר את הדיון שאנחנו נקיים על נושא של עיצומים כספיים.
איריס שטרק
חריגה מהוצאות ניהול לא היה קודם.
תמי סלע
לא, כי לא היה דבר כזה קרן לתועלת הציבור ולא היה סעיף של חריגה מהוצאות ניהול לגבי קרן לתועלת הציבור. מה שקיים היום בסעיף לגבי חברה לתועלת הציבור, המקרים שבהם ניתן להורות על השבה כזו זה כשהכספים הועברו בחריגה ממטרותיה, בעסקה בניגוד להוראות סעיף 345יב, בדרך של חלוקת רווחים לבעלי מניות ובמהלך הליך של פירוק מרצון.

עכשיו מוסיפים את מה שכתוב בסעיף 3, עכשיו אני מקריאה מהנוסח עצמו: בסעיף קטן (א) של אותו סעיף 345כח אחרי פסקה (4) יבוא: בקרן לתועלת הציבור כמשמעותה בסימן ב' – בניגוד להוראות לפי סעיף 345מד שהוא הסעיף שמסמיך לקבוע בתקנות מגבלות לעניין הוצאות ניהול. התיקון בסעיף (2) הוא פשוט התאמה למספרי הפסקאות.

זה התיקון הראשון. אני רוצה להמשיך אלא אם כן יהיו הערות.
היו"ר אורי מקלב
כן.
איריס שטרק
מה שזה אומר פה שאנחנו מחמירים עם הקרן הזאת מעבר למה שאנחנו בחל"צ רגילה בנושא של אחריות אישית לעניין הוצאות ניהול. זה החמרה מאוד גבוהה. זה אומר שאם זה ניתן לאחר הוא יצטרך להשיב את הכסף שניתן להוצאות ניהול לאחר והוא יצטרך להשיב עליו את הכסף. שוב, אנחנו מדברים על קרן שיש לה מטרות, על כל הנושא שלנו. למה זה צריך להיות חמור מחברה לתועלת הציבור רגילה שגם ככה זה מספיק חמור? אני חושבת ששוב אנחנו הולכים רחוק מדי.
תמי סלע
תסבירי למה ראיתם לנכון פה להוסיף עוד את ההוראה הזאת.
לימור תוסייה כהן
הדיון הזה כבר התקיים בפעם הקודמת ואנחנו הסברנו שבקרן לתועלת הציבור למעשה מדובר במיתוג שהוא מוגבר יותר מזה של חברה לתועלת הציבור. ככזו יש עליה הוראות רגולטוריות אחרות עם משטר מחמיר. כחלק מהמתווה הזה שמאפשר לחזור לנושא משרה בחברה ולדרוש מהם שישיבו לחברה סכומים שהוצאו בניגוד להוראות הדין אנחנו חושבים שצריך לקבוע גם את הסעיף הזה.

ככל שאנחנו חושבים שנכון להגביל בצורה מסוימת הוצאות ניהול של קרן לתועלת הציבור ונכונים לקבוע סמכות לשר לקבוע הוראות בנושאים האלה אז אנחנו חושבים שצריכה להיות הלימה גם בסעיף 345כח שמדבר על השבת הכספים שיוצאו בניגוד להוראות האלה.
תמי סלע
זה נכון שהיום לגבי חברה לתועלת הציבור הרי אין בכלל הוראות. יש הסמכה אבל אין הוראות שמגבילות הוצאות ניהול. אני לא יודעת אם היו מגבילים מה היו עושים עם זה, וגם לגבי עמותה כמובן. רק פה לגבי הקרן - - -
איריס שטרק
אבל השבת כספים אישית היא משהו מאוד מאוד גדול. ברשויות מקומיות יש לנו את זה בחיוב אישי וזה עובר תהליכים מאוד קשים עד שיגרמו לראש רשות להחזיר.
גלי גרוס
שם זה סמכות מינהלית, כאן זה באמצעות בית-משפט.
שלמה קלדרון
בן אדם צריך להחזיר כסף אם הוא לא מחזיק בו כשורה.
איריס שטרק
זה לא להחזיר. זה לא רק לעצמו. אם זה היה לעצמו עוד הייתי יכולה - - -
היו"ר אורי מקלב
שלמה, מדובר כאן לא על להחזיר כסף שהוא לקח לעצמו. הוא הוציא מאותה קרן הוצאה. הוא שילם ליועץ או לנותן שירות והתברר שהסכום הוא גדול ושזה גם לא היה לצורך, לא היה בזה שום תועלת. זה לא נגע ולא התאים למטרות אותה קרן. אנחנו היום רוצים שיחזיר את הכסף הזה חזרה ואז הם הולכים לבית-המשפט שיעזור. זה הוצאות שנגרמו בעקבות החלטה שלו.
לימור תוסייה כהן
כן, הוא היה שותף לקבלת ההחלטה.
היו"ר אורי מקלב
את מעמידה שתי שאלות: שאלה אחת היא למה הוא צריך לשלם את הכסף ושזה מרחיק לכת אפילו יותר.
שלום, אדוני היושב-ראש הקבוע. אנחנו דנים עכשיו בחלק של הקל"צים.
דוד רותם
בשביל זה באתי.
היו"ר אורי מקלב
יש כאן אפשרות להטיל החזר.
תמי סלע
להטיל דרך דיון בבית-משפט על נושא משרה להשיב כספים שחרגו מהוצאות ניהול לחברה.
איריס שטרק
לאו דווקא שהוא קיבל אותם - כספים.
תמי סלע
כן, שהוא העביר לאחרים.
היו"ר אורי מקלב
בעקבות ההחלטה הוציאו איזושהי הוצאה ועכשיו הוא נדרש להחזיר אותה, לחיוב אישי.
איריס שטרק
חיוב אישי, זה ממש כך.
היו"ר אורי מקלב
זה אומנם לא קיים בחברות לתועלת הציבור.
תמי סלע
זה קיים אבל לא לגבי חריגה מהוצאות ניהול. לגבי מצבים אחרים זה קיים לגבי חברה לתועלת הציבור.
היו"ר אורי מקלב
כן. נשאלה שאלה וקיבלנו תשובה. אנחנו צריכים להחליט אם אנחנו מסכימים.
דוד רותם
יש לי בעיה. מה שהם יגרמו עם הסעיפים האלה זה שאנשים לא יבואו להיות בעמותות כאלה. אנשים פשוט יברחו. למה אני צריך את הצרה הזאת?
לימור תוסייה כהן
שוב, המתווה כבר קיים. אנחנו לא קובעים פה איזשהו מסלול השבה שהוא לא קיים. אנחנו אומרים שככל שהשר יחליט לקבוע הוצאות ניהול בשיעורים או סכומים להוצאות ניהול של קרנות לתועלת הציבור אז הקל"צ צריכה להקפיד ולעמוד בשיעורים האלה שנקבעו.
דוד רותם
השר יקבע באישור ועדת חוקה?
לימור תוסייה כהן
בוודאי, בוודאי.
דוד רותם
טוב. אם אתם יודעים את זה אז זה בסדר.
היו"ר אורי מקלב
פתרנו את כל הבעיה. יש עוד נושאים. אדוני, בבקשה.
ניסן לימור
אני הייתי מציע לעשות הפרדה בין שכר. אם שולם שכר שהוא מעבר לאותם כללים שיקבע השר אז אין כל ויכוח. לגבי הוצאות אחרות אני הייתי מאוד נזהר. אם נעשה את ההפרדה אני חושב שלא - - -
היו"ר אורי מקלב
שכר לעצמו או שכר לאחרים?
תמי סלע
שהוא שילם שכר מעבר לאחרים.
ניסן לימור
נכון.
איריס שטרק
כל מה שנוגע אליו.
ניסן לימור
כל מה שנוגע אליו - - -
תמי סלע
נניח והמנכ"ל היה מודע לזה שמשלמים למישהו מעבר למה שמותר.
ניסן לימור
שמשלמים שכר לחבר דירקטוריון או למנכ"ל או למישהו מעבר למה שנקבע בתקנות, את זה צריך להשיב מי שקיבל. לגבי עסקאות עם גורמים שלישיים זה סיפור אחר.
תמי סלע
פה מדברים על מי שידע על ההחלטה, לא על זה שקיבל.
איריס שטרק
מי שאפשר את זה.
לימור תוסייה כהן
מדובר רק על מי שאפשר. אני רוצה להסב את תשומת הלב ל-345כח סעיף קטן (ב) שמאפשר - - -
דוד רותם
האם המבקר הפנימי הוא אחד מאלה שמאפשרים?
קריאות
לא, לא.
מרדכי שנבל
מבקר פנימי לא מאשר, הוא רק ממליץ.
דוד רותם
הוא לא עושה כלום, הוא רק גובה כסף.
היו"ר אורי מקלב
יש לנו באמת פשרה כאן. שיישא באחריות, שהמבקר הפנימי שאפשר את זה, שידע שיש דבר כזה, שלא ראה את זה ושלא ביקר על זה, שהוא יצטרך להשיב את זה. מה דעתכם?
קריאה
מצוין.
איריס שטרק
כל עוד אתה לא כולל את רואה החשבון הכול בסדר.
היו"ר אורי מקלב
אנחנו כן מבינים כאן שנושא משרה, מנכ"ל אותה קרן, שהוא אפשר והוא ידע שמשלמים שכר לאחד מהאנשים שהוא לא עומד בקריטריונים בנוהל שקיים, אז לא זה שקיבל את זה יחזיר את זה, זה שאישר את זה בידיעתו הוא. את זה אתה מציע. ניסן מנסה לעשות הבדל בין שכר לבין הוצאה שהיתה.
גלי גרוס
אני אסביר את ההיגיון. אומנם עכשיו החלטתם כאן בוועדה שהוצאות הניהול בגלל שזה מודל בכל זאת מורכב יהיה בהסמכה בתקנות ולא בחוק הראשי, אבל הכוונה היא שתהיה חובה. במובחן מחברות לתועלת הציבור רגילות שתהיה חובה לשר לקבוע את היקף הוצאות הניהול. הוצאות הניהול בקרן לתועלת הציבור זה דבר שהיה נראה לנו לאורך כל הדרך מאוד רגיש וקשרנו כל הזמן בין הוצאות הניהול כדי לוודא שהן יישארו יחסית ברמה מצומצמת לבין כללי החלוקה כי הקרן הזאת כל מהותה, להבדיל מעמותה או חברה לתועלת הציבור אחרת שיש לה פעילות מורכבת ויש לה נושאי משרה ויש לה דברים שהיא עושה ויש לה התקשרויות ויש לה הרבה מאוד פעילות, הוצאות ניהול זה סממן אחד מהפעילות הכללית שלה. הקרן הזאת - ההתנהלות שלה אמורה להיות יותר פשוטה. היא אמורה לקבל כסף ולממן את הפעילות האחרת. לכן, הוצאות הניהול הם נתון מאוד מאוד קריטי לגבי ההתנהלות שלה.
היו"ר אורי מקלב
יש לך דוגמה להוצאות ניהול שהן לא שכר שיכול להיות חריגה ואז יוכלו לתבוע אותו?
איריס שטרק
לא, גם מנכ"ל יכול לקבל את השכר שלו כדמי ניהול.
היו"ר אורי מקלב
לא שכר. היא מדברת שזה לאו דווקא, הוצאות ניהול שהן לא שכר. האם אפשר להביא דוגמא להוצאות ניהול שהן לא שכר שעליהן אנחנו באמת רוצים לתבוע את אותו נושא משרה? מה זה נקרא הוצאות ניהול? אני לא יודע מה נקרא הוצאות ניהול ומה לא.
לימור תוסייה כהן
הוצאות הפיקוח והליווי. אני לא יודעת כמה מהם יהיו במסגרת - - -
היו"ר אורי מקלב
אישור נסיעות לחוץ-לארץ, מה זה נקרא? זה נקרא הוצאות ניהול או לא?
גלי גרוס
איריס אולי תוכל לעזור.
איריס שטרק
לא הגדרתם? בדרך כלל הוצאות ניהול הן לא הוצאות פרופר לפעילות, הן הוצאות שקשורות לכל האדמיניסטרציה, קשור למנכ"ל, קשור לרכב שלו, קשור לאנשים שבמשרד, להנהלת חשבונות, לביקורת, לביקורת פנימית, לייעוץ משפטי - כל הדברים האלה שהם במסגרת התקורה.
היו"ר אורי מקלב
אישור לעובדים או לחברי דירקטוריון או לנושאי משרה לנסיעות לחוץ-לארץ עם כל הנלווה לכך, ומתברר שלא היה צורך בזה. לא נסעו לשום קורס ולשום כינוס אלא בסך הכול נסעו לטיול.
איריס שטרק
יום כיף לדירקטורים בקרן, יום גיבוש.
דוד רותם
מישהו יצטרך להחזיר את מה ששילמו ליועץ המשפטי? זה דבר שלא יעלה על הדעת בכלל.
גלי גרוס
זה לא סעיף שדורשים את זה חזרה מהיועץ המשפטי אלא ממי שאפשר לו את השכר.
דוד רותם
בסדר. את מבינה? אתם גורמים לכך שלא ישלמו ליועצים המשפטיים.
גלי גרוס
הכוונה של הסעיף הזה היא לא שאם היתה חריגה כי נסעו לחו"ל ולא היו אמורים לנסוע לחו"ל או שהיו נסיעות חריגות אז בהכרח זה נכנס לסעיף הזה. מה שייכנס לסעיף הזה זה נניח השר יקבע ש-5% הוצאות ניהול בשנה. רק אם במכלול הכולל של סך ההוצאות של אותו גוף היא עברה את הרף הזה שקבע השר רק אז עולה חובת ההשבה. זה לא שבוחנים עכשיו כל הוצאה והוצאה באופן פרטני וחושבים האם היא היתה ראויה או לא ראויה, מוצדקת או לא מוצדקת. זה קשור להתנהלות הכללית של העמותה, בזה באמת הגורמים המבקרים בתוך העמותה ומחוץ לעמותה אולי יידרשו לסוגיות האלה. הכוונה היא שהשר קובע איזושהי מסגרת שאומרת: בקרן לתועלת הציבור שמקבלת את המותג הזה במירכאות קרן לתועלת הציבור, אנחנו רוצים לשמור על הוצאות ניהול ברמה X. הדבר הזה הוא בשליטה מוחלטת של נושאי משרה בקרן. אם הקרן עברה את אותו רף שנקבע כרף המקסימאלי להוצאות שהן לא הוצאות המימון פרופר שלה וצריך להבין שהסכום הזה הוא סכום שנגרע מהכסף ש- - -
היו"ר אורי מקלב
מצד אחד את מקלה, מצד אחד את מחמירה. זה אפילו לא על הוצאה ספציפית לא סבירה. את אומרת, סך הכול הוא חרג מה-5%. אני כבר לא יודע איזה דיון יהיה בבית-משפט, האם זה היה מוצדק, לא מוצדק? מה זה מעניין אותי אם זה מוצדק או לא מוצדק.
גלי גרוס
לא, זה לא משנה.
היו"ר אורי מקלב
5% - עברת, תשלם על זה.
גלי גרוס
נכון.
איריס שטרק
יש לי הצעת פשרה. כל מה שקשור באיזושהי טובת הנאה או שווה ערך שקיבל נושא המשרה וחרג מעבר למה שאושר לו ומעבר לתקנות שהשר יקבע, זה בסדר. אבל ללכת ולהשליך על כל דמי הניהול ואם היתה חריגה מעל אותו אחוז שקורה, זה באמת גורף. לפעמים לא מתכננים, לפעמים לא שמו לב והיו דברים שהיו יותר. זה הרי לא יעלה על הדעת שעכשיו הוא יצטרך להשיב את הכספים.
אם זה טובת הנאה אישית, אם זה גמול אישי, אם הוא חרג ממה שאושר לו וזה לא בתום לב וכו', זה בסדר שישיב את הכספים. אבל מעבר, לתת פה משהו גורף על כל מה שתגדירי כדמי ניהול - זה לא יעלה על הדעת.
גלי גרוס
אבל צריך להבין את הסיטואציה וגם את הזווית השנייה. מדובר בקרן שקיבלה כספי תרומות בהגדרה.
ניסן לימור
זה לא קשור לזה. זה קשור לזה שאני מכין את המאזנים ואני אעשה תרגיל ב-30 בדצמבר כדי שאני אקבל תמונה אחרת. אני לא רוצה את זה. אני אמרתי לכם כמה פעמים, תלכו על ממוצע תלת-שנתי אחורנית, אל תלכו על שנה. שנה - אין לה שום משמעות. אני אראה לך את כל התרגילים בעולם איך אני משחק.
לימור תוסייה כהן
ניסן, אתה מדבר עכשיו על מהות הכללים שייקבעו וזה דיון שיתקיים בהמשך בוועדה. הכללים האלה עדיין לא נקבעו.
ניסן לימור
לכן, אני חוזר ואני בהחלט - מה שאמרתי קודם ואני תומך במה שאמרה איריס. אם זה קשור בטובות הנאה ושכר אין לי כל מחלוקת. לגבי הנושא של הוצאות הנהלה שאיש מאיתנו כרגע לא יודע מה זה כי זה מילים כלליות שלכם, אבל בפועל זה יכול להיות יחסי ציבור, זה יכול להיות ביקורת, זה יכול להיות פעולה מסוימת. אני לא יודע איזה דברים אתם תחליטו שזה יהיה. זה נשמע לי בלתי הגיוני לעשות את זה גורף. לכן, שכר, טובות הנאה, אין כל בעיה. דברים אחרים תפרידו.
גלי גרוס
אני רוצה שנבין את מסגרת הדיון. יש לנו קרן שהיא מוכרת כקרן לתועלת הציבור. תורמים נתנו לה כסף כדי שהיא תוכל לעמוד בשיעור החלוקה ולממן את אותם גופים שפועלים לאותן מטרות ציבוריות שהיא קבעה בתקנונה. נושאי המשרה שלה אישרו וזה יכול להיות גם חריגה מאוד מאוד גבוהה מהוצאות הניהול שקבע השר במשכורות להם ולגורמים אחרים. כתוצאה מזה יש פחות כסף שיכול לממן את המטרות הציבוריות שלשמן התורמים נתנו כסף. אז על מי האחריות לוודא שבקרן הזאת יעמדו בתוך המסגרת שהשר קבע להתנהלות שלה ולהוצאת הכספים שהם לא במסגרת המימון שהיא נותנת? על מי האחריות? בעיניי האחריות על זה היא על נושא המשרה שהם שולטים, מאשרים וקובעים כמה כסף יוצא על הדברים האחרים. לכן, השאלה שעומדת פה היא על מי האחריות ומי צריך להשיב לחברה את הכספים שהוצאו ממנה שלא כדין, ושלכן כעת לא יכולים לשמש לטובת אותן מטרות שהתורמים נתנו את הכספים. זה כסף לא של נושא המשרה, זה כסף שהם קיבלו מתורמים. הוא צריך ללכת למימון פעילות ציבורית. כתוצאה מההחלטות של נושאי המשרה עצמם, ואם הם לא היו שותפים יש להם הגנות, אבל כתוצאה מהחלטות של נושאי המשרה עצמם הם חרגו מהמסגרת החוקית שנקבעה על-ידי השר ובאישור הכנסת למה מותר להם להוציא כהוצאות נלוות, להוצאות של המימון הרגיל שלהם. זאת מסגרת הדיון. אם לא נטיל את האחריות הזאת על נושא המשרה אז על מי כן נטיל את האחריות הזאת? אז מה המשמעות של הכסף הציבורי הזה שהלך לכל מיני מקומות שהוא לא היה אמור ללכת, שפעלו מחוץ למסגרת שנקבעה להם במסגרת האחריות שלהם והם אישרו את ההוצאות האלה שנקבעו? אין להם שום אחריות בעניין הזה?
ניסן לימור
אם נעשה דבר פלילי יש לנו את הדין הפלילי.
גלי גרוס
לא פלילי.
ניסן לימור
אם יש פה שיקול דעת ואתם סבורים ששיקול הדעת הזה הוא לא נכון, תשללו את אישור ניהול תקין. ואז תלך הקרן לבית-המשפט כלפיכם לטעון מדוע שללתם ושם יבררו את הטענות. אבל לא יכול להיות שאתם תיקחו לכם מראש סמכויות לפי שיקול דעת שלכם מה זה הוצאות הנהלה וכלליות, מהו שיקול הדעת הנכון באותו מקרה קונקרטי.
גלי גרוס
בגלל זה יש גם פה בית-משפט.
ניסן לימור
אני שוב אומר, תפרידו בין הוצאות שזה מסוג אחר לגמרי. שוב, אם אני אקח בשביל נסיעה משפחתית לטיול אז זה עבירה פלילית. יש לכם את הדין הפלילי, אתם לא צריכים את החוק הזה בכלל.
גלי גרוס
זה לא מסגרת הדיון כאן. מה שהוא הדין הכללי הוא הדין - - -
ניסן לימור
יש את הדין הפלילי שהוא קיים.
גלי גרוס
אבל הדין הפלילי לא סותר את מה שכתוב.
ניסן לימור
אז למה את צריכה את זה פעמיים? את לא צריכה פעמיים. את רוצה שיהיה לך את הכלי שלך בעיקר לגבי שכר. בזה אני תומך איתך. שכר, טובות הנאה, אין לי שום בעיה עם זה.
גלי גרוס
אני רוצה משהו אחר. אני רוצה להבטיח שהקרן תפעל במסגרת הוצאות הניהול שנקבעו לה על-ידי השר והכנסת, זה מה שאני רוצה להבטיח. אני רוצה להבטיח שכשהתורמים נותנים כסף למימון פעילות ציבורית שהכסף שלהם נתנו, וזה לא כסף של נושאי המשרה, לא יזלוג לטובת דברים שהם לא במסגרת הפעילות המותרת לאותה קרן. אני שואלת, על מי האחריות לוודא שזה יקרה?
דוד רותם
למה אתה מתנגד לזה? הרי הם צריכים לדרוש את הכסף מנושאי המשרה בבית-משפט.
ניסן לימור
משום שיש פה שאלה של שיקול דעת וכל התהליך של בית-המשפט לא מקל על שום מקבל החלטה שהוא כל הזמן נמצא תחת איזה לחץ. אולי שיקול הדעת של אותם אנשים באותו מעמד הוא שיקול הדעת הנכון באותו מקרה לגופו של עניין.
גלי גרוס
אז שישכנעו את בית-המשפט שזה היה שיקול דעת.
ניסן לימור
אז למה לך לגרור אותם? אני עוד לא ראיתי את תקנות השר, אני לא יודע איך הוא כותב את זה ואיך הוא מנסח את זה. אבל את מיד יוצרת כאן בצורת החקיקה הזאת בעיה שיכולה להיות לעתיד לרועץ. אז אני אומר, אם הוא עשה משהו לא בסדר יש לכם כלי אחרים, שהוא ילך לבית-משפט.
תמי סלע
זהו, זאת השאלה - האם הכלים האחרים? כי הרי יכולות להיות גם הפרות הוראות אחרות של החוק שהן גורמות נזק לקרן ושהן גם כרוכות אולי בנושאים כספיים, גורמות נזק כספי.
גלי גרוס
אם זה חלוקת רווחים אז יש סעיפים אחרים. הסעיפים המהותיים - - -
תמי סלע
יש לכם עוד כלים כמו למשל, לבטל הכרה, ואולי גם יהיו אחר כך עיצומים כספיים.
השאלה מה עמדתכם לגבי ההצעה שכן עולה פה שזה נראה דבר שהוא אולי יותר סביר מבחינת האיזונים שלגבי נכסים שאותו נושא משרה קיבל כחלק מתנאי כהונה והעסקה שלו ושם היתה חריגה, כלומר, זה כספים שהוא באמת קיבל אז ברור שהוא צריך להשיב.
גלי גרוס
בזה יש סעיף ספציפי. יש סעיף ספציפי בדין הכללי של החל"צ שאומר שנושא משרה שקיבל כספים שלא במסגרת התקנות והכללים לקבלת גמול או שכר לאותו גורם צריך להחזיר אותם. דבר אחד לא קשור בשני. כאן מדובר על זה שנושאי המשרה, וזה סמכותה, אישרו שכר והוצאות של העמותה שחרגו מהמסגרת החוקית לפעילות של אותה עמותה. כתוצאה מזה נגרעו כספי תורמים שהיו אמורים לשמש לפעילות הציבורית, והשאלה היא איך אנחנו - - -
תמי סלע
איזה כלים יש לכם כדי להרתיע? רק ביטול ההכרה.
גלי גרוס
אני לא יודעת. ביטול ההכרה זה כלי שהוא לא טוב. ביטול ההכרה פוגע רטרואקטיבית בתורמים. שלילת אישור ניהול תקין בעתיד אולי ימנע. כמובן, הוא לא מעוגן בדין כמו שדיברנו קודם. מעבר לזה, הוא אולי ימנע מתורמים עתידיים לתרום אבל הוא לא ייתן פתרון לאותם תורמים שכבר הכניסו כסף לתוך העמותה והכסף שהם נתנו נגרע מהקרן, נגרע מהחל"צ, ולא ישמש למטרות שלשמן הם נתנו. הדבר הזה של הוצאות הניהול הרי לא אמור לקרות, אבל אני כן רוצה להשיג את האיזון של ההרתעה.
דוד רותם
יש לי שאלה אלייך. איזה אדם נורמאלי יהיה מוכן לכהן בעמותה כזאת כשיש לו חשש שמחר יתבעו אותו? הרי אנחנו מכירים את פסקי הדין - יום עסל, יום בסל. מה יכול להיות? אני יכול לנהל משפט ובסוף יחייבו אותי לשלם.
גלי גרוס
לא הסעיף הספציפי הזה, אבל הסעיף הזה שמאפשר דרישת השבה אישית מנושא המשרה קיים כבר מ-2007 בספר החוקים לגבי חברות לתועלת הציבור. אדוני, אני לא יודעת אם אתה זוכר - בזמנו היה שותף לדיונים בעניין הזה. הוא לא הופעל עד היום בגלל שבאמת צריכה להיות סיטואציה מאוד מאוד חריגה שילכו להפעיל את הסעיף הזה. זה איזשהו שוט שמרחף באוויר שיש לו אלמנט הרתעתי מאוד גבוה, אבל כשלעצמו - תתקנו אותי, אם אני טועה, הגורמים שיותר מעורבים בתחום - לא מנע כהונה של נושא משרה בחברות לתועלת הציבור. יש היום למעלה מ-800 חברות לתועלת הציבור שבהם מכהנים נושאי משרה. נושא משרה סביר והגיוני שמכיר את הכללים ופועל בהתאם לדין לא אמור לחשוש מהסעיף הזה בכלל. הסעיף הזה הוא אמצעי חריג לטיפול באותם מקרים, ואפילו יותר מלטיפול באותם מקרים, לוודא ברמת ההרתעה, מראש אפילו, שמקרים כאלה פשוט לא יקרו.
היו"ר אורי מקלב
יש אפשרות להוסיף תהליך של שימוע לפני בית-משפט וזאת כדי למנוע? אם נוסיף פה תהליך של שימוע לפני זה אני חושב שזה יכול להקל על העניין.
איריס שטרק
בפני רשם העמותות.
היו"ר אורי מקלב
כן.
תמי סלע
שלא תהיה פנייה לבית-משפט אלא לאחר ש- - -
גלי גרוס
באופן כללי אתם מתכוונים, לגבי כלל - - -
תמי סלע
זה יהיה מוזר להוסיף את זה רק על הקרנות כאן.
איריס שטרק
הייתי מוסיפה את זה לגבי כלל הסעיפים. לדעתי ראוי כי באמת יכול להיות שזו סטייה.
גלי גרוס
כן, רק צריך לשים לב שמי שמוסמך לפנות לבית-משפט זה לא רק הרשם וגם - - -
תמי סלע
נכון, אבל שאם הרשם לפחות - - -
גלי גרוס
אבל אם הרשם אז השימוע מקובל עליי.
היו"ר אורי מקלב
בסדר.
איריס שטרק
בסדר גמור, יופי.
היו"ר אורי מקלב
אוקיי. אנחנו צריכים לזכור שזו קרן לתועלת הציבור. לא מכריחים אף אחד לפתוח. אם רוצים לעשות משהו או לשדרג אז יש אפשרות לעשות משהו שהוא יהיה עם תו תקן שנקרא קרנות לתועלת הציבור ושם יש יותר החמרות. אני רואה הבדל בין כל המגזר השלישי, כל נוהל העמותות שאנחנו נותנים מסגרת אחת ושם אנחנו מחמירים, לבין זה שאנחנו מייחדים סוג של קרן שיש בה אקסטרות, שיש בה החמרות מיוחדות שמי שרוצה בדווקא יתנהל בזה כדי שאנשים שגם יתרמו למקום הזה ויתמכו ידעו ששם זה מתנהל עוד יותר בדקדקנות ועוד יותר בהחמרות. אני לא פוגע בשאר ההתנהלות. להם אנחנו נותנים כוכבים מיוחדים וזה מה שעשינו בעניין הזה. אני לא רואה שאני פוגע בכלל בכל הפעילות הכללית.
תמי סלע
אז רק נוסיף הוראה שלפני שהרשם פונה לבית-המשפט לפי הסעיף הזה הוא יאפשר לנושא המשרה להתייחס.
היו"ר אורי מקלב
זה גם הפיצול. חלק מהתובנות שלנו שהיו זה שאנחנו רוצים לחלק בין הדברים האלה לכל כלל המגזר השלישי או כלל העמותות והחברות לתועלת הציבור.
תמי סלע
אוקיי. הסעיף הבא שצריך לאשר אותו בוועדה הוא בעמ' 4 וזה סעיף של עדכון סכומים כי הפרק הזה כולל סכומים בכל מיני היבטים. חלקם חשבנו שלא יהיה נכון לעשות להם עדכון אוטומטי אלא שאם רוצים לעדכן אותם יצטרכו לבוא ולתקן את החוק. אבל לגבי הסכומים של ההון העצמי הנזיל של 5 מיליון שכרגע קבוע בחוק והסכום שנגזר ממנו אני חושבת שזה היה 200,000 ו-400,000 - - -
איריס שטרק
תסבירי לנו רק לגבי מה זה רלוונטי.
תמי סלע
אני מדברת על איזה סכומים מדובר - אפשרות עדכון, וגם אפשרות העדכון הזו, תיכף אקרא את הסעיף, היא לא אוטומטית בכל שנה אלא זה רק אם המדד עלה מעל 10%. לגבי הסכום של ההון העצמי הנזיל המינימאלי הנדרש מקרן שכרגע קובעים אותו על 5 מיליון ונגזר ממנו סכום של 200,000 ו-400,000 של הוצאות בחלופה שהיא לפי סכומים. בדרך כלל כנראה זה לא יהיה בחלופה הזו, אבל זה יכול גם להיות לפי זה, ב-345לט. זה סעיף חדש.
היו"ר אורי מקלב
זה ה-5% פלוס.
גלי גרוס
כן. 5%, 400,000 או זה – לפי הגבוה, וגם ה-2 מיליון שיש שם.
תמי סלע
נכון וה-2 מיליון שזה גם אחת החלופות שם בשיעור החלוקה המינימאלי.

"היה שיעור שינוי המדד, מהמדד האחרון שפורסם לפני 1 בינואר בשנה מסוימת, לעומת מדד חודש ינואר 2014 או המדד במועד העדכון האחרון שבוצע לפי סעיף קטן זה, לפי המאוחר, גבוה מ-10 אחוזים, רשאי השר..." - וזה בשיקול דעת - "...לעדכן את הסכומים הנקובים בסעיפים 345לה ו-345לט ביום העדכון". כלומר, לא כל שנה אלא רק אם עלה במעל 10%.

"הסכומים האמורים בסעיף קטן (א) יעוגלו לסכום הקרוב שהוא מכפלה של 1,000 שקלים חדשים; הודעה על הסכומים המעודכנים תפורסם ברשומות."

הסעיף הבא שצריך לאשר - זה דובר בוועדה אבל לא היה לפניה את הנוסח. אני מסתכלת בעמ' 6 בסעיף שעניינו קבלת נכס כתרומה. אני מזכירה שדיברנו על כך שכעיקרון קרן לא אמורה לנהל נכסים אלא כספים ואם היא מקבלת נכס כתרומה אז תוך תקופה של שנתיים, זאת התקופה הראשונית עם אפשרות להאריך אותה לארבע שנים, היא אמורה למכור את הנכס. יש כל מיני הוראות שחלות על האם הוא נכלל או לא נכלל בשווי הנכסים.

דובר בוועדה שאם היא מקבלת נכס, למשל, קרן נאמנות, או בעצם תוכנית חיסכון שהיא לפי דרכי ההשקעה המותרות לה, אין סיבה שהיא תמכור ותשקיע שוב באותה דרך. מיעטנו בסעיף קטן (ד) באותו סעיף: בסעיף זה, "נכס" - למעט כספים המושקעים בדרך השקעה לפי הוראות של הסעיף שקובע מה מותר לה.
לימור תוסייה כהן
כן. תמי, רק אם אפשר לעניין פסקה (3) בסעיף קטן (א) - הוועדה תיקנה את הסעיף הזה באופן שקרן יכולה להעביר לגוף שהיא רשאית להשתתף במימונו את הנכס בעין וזה ייחשב חלק מהתרומה המזערית ואין התייחסות לשוויו של אותו נכס שיועבר. ככל שהנכס מועבר בתקופה הנוספת אז ההנחה היא ששוויו כבר הוערך וזה סכום שהיא כותבת בסכום התרומות שלה. אבל אם הנכס מועבר בתקופה הראשונה אז אנחנו מדברים בתקופה שאף אחד לא ׂשם את הנכס ולא קבע את שוויו. לכן, אולי צריך להכפיף את הסעיף הזה לכך שהנכס יושם, גורם מוסמך יישום את הנכס טרם העברה וזה הסכום שלמעשה הקרן ייחשב לה לצורך העברה כתרומה.
תמי סלע
לצורך החלוקה המזערית.
לימור תוסייה כהן
כן.
היו"ר אורי מקלב
אתם רוצים ששמאי מוסמך יישום.
גלי גרוס
כן. כמו שקבענו ממילא בסעיפים אחרים אם הוא שומר - - -
היו"ר אורי מקלב
מישהו רוצה להוסיף בעניין הזה?
ניסן לימור
זה שאלה של הוצאות. פשוט מכבידים עוד הוצאות על הקרן. אני רואה פה קרנות היברדיות שמצד אחד מגייסות כספים, מצד שני, יש להן עמותות ש - - -
היו"ר אורי מקלב
אתה צודק, אבל איך אפשר לדעת שווי של נכס?
איריס שטרק
אם מדובר, למשל, בנכס נדל"ן אין בעיה לראות עסקאות שהיו דומות. צריך לאפשר את זה רק יותר רחב או שהיתה שומה בשנים האחרונות כי הדברים האלה באמת גוררים אלפי שקלים. צריך לתת במושג הרחב של השומה אפשרויות רחבות. כי למשל, היום עסקאות מקרקעין - יש לך היום את כל העסקאות בנכסים דומים שאתה שיכול בשליפה להוציא. צריך לסייג ולהגיד: אלא אם היתה אפשרות אחרת לקבוע הערכה סבירה של השווי שהיא הערכה משכנעת גם במקומות אחרים ולא לחייב בשומה.
תמי סלע
יכול להיות שהמצב הוא כזה שדי ברור בלי לקחת שמאי שהם עוברים את המינימום של החלוקה המזערית, ואז הערכת השווי פחות חשובה. חבל להוציא על זה כסף.
איתן צחור
סליחה, אבל הסעיף הוא הפוך. גם אם הוא עולה על החלוקה המזערית בנסיבות האלה לא צריך לעשות שווי - זה הרעיון.
גלי גרוס
לא. אנחנו מתייחסים אך ורק לפסקה האחרונה שאומרת, ופה היתה איזושהי הקלה בוועדה לעומת מה שהצענו במקור בהצעת החוק - - -
תמי סלע
רק (א)(3).
איתן צחור
חריג לחלוקה המזערית - - -
גלי גרוס
לא, במקור אמרנו שאם היא נותנת את הנכס הזה זה לא נחשב לחלק מהחלוקה המזערית כי רצינו גם להתחמק מהשאלה איך מעריכים את הערך ואם יודעים זה כן או לא ב-5%. כאן בוועדה הוחלט לשנות, להפוך את הסעיף הזה ולהקל עם הקרן ולאפשר לה כן שזה ייחשב בחלוקה המזערית
תמי סלע
לאפשר לה להעביר.
גלי גרוס
עכשיו אנחנו שואלים באיזה סכום זה ייחשב בחלוקה המזערית? אתה אמור לעמוד ב-5%. נתת רכב. כמה הרכב הזה - - -
ניסן לימור
כמה הרכב שווה אנחנו יודעים, זה קל מאוד. אבל איריס נתנה גם תשובה לגבי מקרקעין ששם הכסף הגדול. אפשר למצוא דרכים אחרות מבלי להזדקק להערכת שמאי.
איתן צחור
למה לך - - - אותו אם זה מכיס לכיס?
לימור תוסייה כהן
זה לא מכיס לכיס. הקרן חייבת להעביר שיעור מסוים לחלוקה מידי שנה. אם אנחנו לא יודעים מה הסכום שאנחנו גורעים מסכום החלוקה השנתי באמצעות אותו הנכס אז למעשה אנחנו לא יודעים כמה היא חילקה באותה שנה.
תמי סלע
אפשר לכתוב לפי הערכת גורם מוסמך כמו שקבענו. אבל השאלה היא האם במצבים שבהם נגיד ממילא הם עומדים בחלוקה המזערית גם בלי הנכס הזה, או שעם הפעלת שיקול דעת סביר אפשר להבין שזה מביא לעמידה בכללי החלוקה המזערית, חייבים לדרוש את השומה. אני חושבת שהחשיבות שלה היא כשלא ברור לנו אם הם עומדים בחלוקה המזערית או לא.
גלי גרוס
אם הם בכל מקרה עמדו ב-5% באותה שנה אז זה גם לא רלוונטי.
תמי סלע
אז לא חייבים עד כדי כך לדקדק בשומה, רק אם זה - - -
גלי גרוס
את רוצה לנסח את זה?
תמי סלע
אני אגיד בעיקרון שזה לפי הערכת גורם מוסמך, ואולי משהו כמו אלא אם כן - - -
לימור תוסייה כהן
הדירקטוריון קיבל החלטה מיוחדת.
תמי סלע
למי לאפשר את זה?
לימור תוסייה כהן
לדירקטוריון, זה החלטה שלו.
תמי סלע
אלא אם כן הם גם בלי הנכס עומדים בחלוקה המזערית או לאפשר שיקול דעת לא לדרוש את השומה גם בנסיבות אחרות. כלומר, אם הם עומדים ממילא בחלוקה המזערית אז נראה לי ברור שלא צריך, ולאפשר גם שיקול דעת.
היו"ר אורי מקלב
תעשו את הניסוחים. העיקרון ברור.

לא השתתפתי אז בדיון ואני סתם שואל. לא קבעתם איזה מנגנון של חריגה, שהחיוב - ימכור תוך שנתיים. הרי יש לפעמים שנכס, במיוחד אם זה נכס נדל"ני, יכול להיות בגלל נושא של מיסוי, היטלים, תוכניות שאמורות להיות מאושרות באזור. ואז אתם גורמים נזק לאותה קרן אם אנחנו מחייבים אותם למכור את זה בזמן קצוב. השאלה היא לא החרגתם את זה שצריך תוך שנתיים למכור - - -
תמי סלע
יש אפשרות להאריך לעוד שנתיים אם עלול להיגרם להם נזק בגלל - - -
היו"ר אורי מקלב
אם עלול להיות נזק. בסדר, לא ידעתי את זה.
תמי סלע
עד גבול מסוים. כלומר, עוד שנתיים נוספות.
היו"ר אורי מקלב
נדמה לי שבהיטל השבחה יש נושא של אחזקה של ארבע שנים או חמש שנים? מי מתמצה? אם אתה מחזיק בנכס ארבע או חמש שנים אז אתה לא יכול. אם אתה מוכר את זה תוך כדי ארבע שנים אז אתה חייב וכשהחזקת בו אתה כבר לא חייב לשלם. זה מאוד מצוי בנכסי נדל"ן, היטלים - שאם אתה מוכר את זה מוקדם מדי אתה משלם. יש הרבה אנשים שלא מוכרים את זה. נדמה לי שהיטלי השבחה זה גם ארבע שנים.
תמי סלע
את זה אני לא מכירה.
גלי גרוס
הגענו עד ארבע, אפשרנו עד ארבע. מס שבח וזה זה ארבע.
לימור תוסייה כהן
כן, כן.
היו"ר אורי מקלב
נכון.
דוד רותם
אין פה עניין של מס שבח.
גלי גרוס
אבל אין פה שאלה של מס שבח בכל מקרה בגלל שזה מוסד ציבורי.
היו"ר אורי מקלב
בהיטל השבחה כן יכול להיות. יש פטור כיום. אתם רוצים לבטל את הפטור למוסדות בהיטלי השבחה.
גלי גרוס
אנחנו לא עוסקים במיסוי.
היו"ר אורי מקלב
לא אתם, הממשלה. ברפורמה רציתם לבטל את זה, ברפורמה שבסוף לא אושרה.

מה יש לנו עוד?
תמי סלע
אני מתקדמת לנקודה נוספת בעמ' 7, 345לט. זה לא רשום, זה איזושהי תוספת שעלתה בין לבין ב(א)(2). החישוב של החלוקה שנגזר מסכום ההוצאות שהיא הוציאה וגם מהסכום שהיא הוציאה אם היא הוציאה לשם פיקוח על הפעילות שהיא מממנת. שכחנו לציין שם - זה תיקון שנעשה בוועדה - שהיא גם יכולה להוציא סכומים לשם ליווי הפעילות וגם זה חלק מהסכומים שאחר כך החלוקה נגזרת מהם. זה נוסף בפסקה (2) איפה שכתוב: ואם ביצעה פיקוח על השימוש בכספים או ליווי הפעילות כאמור - סכום נוסף השווה לסכום שהוציאה לשם פיקוח או ליווי כאמור. זה בעמ' 7.
איריס שטרק
זה יהיה דמי ניהול, נכון? זה חלק מתוך מה שאתם מגדירים דמי ניהול.
תמי סלע
כן. נכון, הוצאות ניהול.
איריס שטרק
תבינו במה יכול להיות גם הסטייה. זה רק כדי לעורר את העניין שדיברנו קודם.
תמי סלע
נקווה שזה שזה יהיה עם שימוע ובבית-משפט זה מאזן את הדברים.

אנחנו בעמ' 8 בסעיף קטן (ד). יש שם אפשרות להכיר בהלוואה שהוכרזה כחוב אבוד כחלק מהחלוקה המזערית, וכתוב בשנת הכספים שבה הוכר החוב האבוד. יש שם תוספת: או בשנה שבה הוגש הדוח הכספי לפי החלטה הקרן, כי לפעמים יש delay בין המועד שבו זה הוכר.
איריס שטרק
זה תמיד. הוכר החוב האבוד זה יהיה בדוחות הכספיים שיהיו תמיד לאחר תקופת הדוח. זאת אומרת, אני לא רואה את החידוד בסעיף כי תמיד הביקורת מבוצעת לאחר תקופת הדוח. החוב האבוד אף פעם לא יוכר באותה שנה. לא יהיה לכם אישור רואי חשבון לגבי - - -
תמי סלע
לא שההלוואה. האם יכול להיות שדווקא הכירו בחוב עצמו כחוב אבוד שנתיים אחרי כן? זאת אומרת, הדוח הכספי הוגש אחרי שנה, ההכרה בו כחוב אבוד היתה אחרי שנתיים.
איריס שטרק
יכול להיות.
תמי סלע
ואז נשאלת השאלה. נניח והיא כבר חילקה את כל הכספים אז לא יעזור לה שיכירו בזה כחוב אבוד בשנה שהדוח הוגש. דווקא זה צריך להיות בשנה שהוכר, ויכול להיות שזה לא יהיה כך. תלוי מתי יכירו בו ומתי הוא - - - . לכן, נתנו את שתי האופציות.
איריס שטרק
השאלה היא האם זו המשמעות פה?
גלי גרוס
המשמעות פה, איך שאנחנו מבינים את זה, זה או בשנה שאליה מתייחס הדוח הכספי כשיכול להיות שבאותה שנה כבר היתה לה איזושהי הנחה מסוימת, היא כבר מראש חילקה פחות ואז אם באותה שנה הוכר חוב אבוד אז זה מתקזז לה, או בשנה שבה הוגש. זאת אומרת, או בשנה שהביקורת מתייחסת אליה - - -
איריס שטרק
אני מבינה שהוכר החוב האבוד זה רק בדוחות הכספיים. מה האינדיקציה שלכם?
גלי גרוס
נכון.
לימור תוסייה כהן
כן.
איריס שטרק
אז זה רק פעם אחת יכול להיות. אני לא רואה את החלוקה שלכם לשניים.
גלי גרוס
אני אגיד לך איך אנחנו ראינו את זה. אם הבנו את זה לא נכון את מבחינתי. אין פה עניין עקרוני. יש שנה מסוימת שבה לפי כללי חשבונאות מחליטים שחוב מסוים הוא חוב אבוד. בהיגיון שלנו הגיוני היה שבאותה שנה יראו, זה יהיה חלק משיעור החלוקה כי זה השנה הרלוונטית. אבל הרבה פעמים, אלא אם כן יש איזשהו דין ודברים עם רואה החשבון או במהלך אותה שנה ואפשר אולי להתייעץ איתו – תגיד לי את איך זה עובד בפרקטיקה – ולהגיד: אני מבין שההלוואה הזאת הופכת עכשיו להיות חוב אבוד ואז בדוחות הכספיים זה מקבל ביטוי. אז באותו שנה כאילו רטרואקטיבית אפשר יהיה לקזז בין ספרי החלוקה שלה לסכום הזה או אם היא לא מספיקה ואנחנו מגיעים לשלב שהדוחות הכספיים כבר אושרו, הסתיימה השנה, כבר אין טעם לתת לה את הקיזוז הזה לאותה שנת כספים שכבר חלפה, היא לא תשתמש בזה, אז אנחנו מאפשרים לה גם שנה אחת אחרי.
איתן צחור
איריס, זה להחלטת הקרן. מה זה משנה? זה בסדר. אם זה להחלטת הקרן אין לנו בעיה עם זה.
איריס שטרק
רק החלטת הקרן?
איתן צחור
כן.
איריס שטרק
אז במה הם רוצים להסתמך על רואה החשבון?
איתן צחור
לא. לא. לפי החלטת הקרן.
תמי סלע
זה נותן לה איזושהי גמישות לפי החלוקה שהיא ביצעה בשנה הזו ובשנה - - -
גלי גרוס
אם רואה החשבון לא הכיר את זה כחוב אבוד לאותה שנה אז זה לא נכנס לסעיף הזה. ההכרה כחוב אבוד היא על-ידי רואה החשבון בדוחות הכספים, זה כתוב במפורש.
איתן צחור
אם זה יהיה באותה שנה או בשנה שלאחר מכן זה לפי החלטת הקרן.
תמי סלע
יכול להיות שהיא כבר סיימה את כל החלוקה באותה שנה ואז זה - - -
איתן צחור
זה לא כמו מס הכנסה שיכולים לכפות עלייך.
תמי סלע
זה לא כל כך הוגן כי נגיד הכירו בזה.
איריס שטרק
לא, אבל הם רוצים את האינדיקציה של דוחות רואי החשבון.
גלי גרוס
אירס, זה נכון. הבדיקה שלנו, מדברים עכשיו על רשם העמותות, מתבצעת ב-30 ביוני שבתום שנת הכספים הקודמת. הוגש דוח כספי ואז אנחנו מסתכלים. באותה שנה שאליה מתייחס הדוח הכספי היא הוציאה רק 3% ועוד 2% הוכר כחוב אבוד על-ידי רואה החשבון באותו דוח כספי. מבחינתנו, וי. השנה הזאת תקינה, היא הוציאה 5%. אופציה נוספת היא שבאותה שנת כספים ההיא היא הוציאה את כל ה-5% ובנוסף הוכר עוד 3% חוב כספי, אז לגבי השנה הזאת של ה-30 ביוני עכשיו הם יכולים, הם כבר יודעים שרואה החשבון הכיר להם בחוב אבוד, אז באותה שנה הם יכולים להסתפק ב-2%.
איריס שטרק
בסדר.
תמי סלע
אנחנו מתקדמים לנקודה הבאה. בעמ' 11 יש עוד כמה דברים שמהנוסח היו לנו עוד דין ודברים. בעמ' 11 אחד התנאים לגבי דירקטור בלתי תלוי - ואני מסתכלת על פסקה (ד) - זה שהוא בעל כשירות או מומחיות מתאימה כפי שיקבע השר. אחר כך נאמר לי שלא בטוח שהשר יקבע. יכול להיות שהוא יקבע עוד כשירות מיוחדת ויכול להיות שלא, ואז צריך לכתוב: ככל שקבע השר.
איתן צחור
עד היום הוא לא קבע לגבי חוק העמותות.
גלי גרוס
ועדות ביקורת עוד לא נקבעו.
תמי סלע
ככל שקבע. אני מחליפה את כפי שקבע בככל שקבע השר כי אם הוא לא קבע.
איתן צחור
אבל למה? אם זה לא יהיה ככל שיקבע אז את חושבת שהוא לא יוכל למנות בכלל ועדות ביקורת?
תמי סלע
לא, לא. אנחנו מדברים על דירקטור בלתי תלוי והשאלה אם השר יקבע בתקנות כשירות או מומחיות מיוחדת לדירקטור בלתי תלוי בקרן לתועלת הציבור.
איריס שטרק
כל עוד הוא לא יקבע לא יהיו תנאי סף.
תמי סלע
כן, אבל יכולים לטעון שאם כתוב כפי שיקבע השר וזה אחד התנאים שהרשאי הוא חייב. אם אני כותבת ככל שקבע זה ברור שאם הוא קבע זה נכנס ואם לא אז זה בסדר.
קריאה
זה יעודד אותם אבל לא לקבוע.
היו"ר אורי מקלב
זה נוסח שהוועדה כותבת בהרבה חוקים.
תמי סלע
345נג עמ' 12 – לגבי ועדת חלוקה. אנחנו הכנסנו שם סעיף שמבטיח שהדירקטורים הבלתי תלויים יהיו חברים בוועדת החלוקה, זה ב-(ג). אבל מכיוון שבקרן בניהול ציבורי כל הדירקטורים הם דירקטורים בלתי תלויים יוצא לפי הסעיף הזה שוועדת החלוקה היא זהה לדירקטוריון וזאת לא היתה הכוונה. לכן התוספת המוצעת פה היא שבקרן בניהול פרטי ובקרן בניהול ציבורי יהיו לפחות שניים מבין הדירקטורים הבלתי תלויים חברים בוועדת החלוקה. ומעבר לזה יכולים להיות גם חברים אחרים ולאו דווקא כל הדירקטורים.

אני בעמ' 13 סעיף 345מד הוצאות לניהול קרן לתועלת הציבור, שבעצם סוכם שהוא יהיה סעיף הסמכה לשר ולא סעיף שקובע את הוצאות הניהול בעצמו. הוא סעיף חדש: "השר רשאי לקבוע הוראות לעניין שיעורים או סכומים שקרן רשאית להוציא לניהולה, לרבות לשכר ולגמול, וכן לשם פיקוח על השימוש בכספים שחילקה לפי סעיף 345לט, וליווי הפעילות שלשמה ניתן המימון; הוראות כאמור יכול שייקבעו לסוגים לקרנות של קרנות לתועלת הציבור".
היו"ר אורי מקלב
בסדר.
תמי סלע
בעמ' 14 - פה זה רק עניין של הפנייה.

מז-מח - לגבי החובה למנות מבקר פנימי שקיימת לגבי קרן בניהול פרטי ולגבי קרן בניהול ציבורי, לא לגבי הקרן המשפחתית, הוחלו ההוראות הכלליות שחלות על מבקר פנימי אבל לא ההוראות שחלות על מבקר פנימי בחברה לתועלת הציבור. לגביו יש כמה הוראות ספציפיות ולכן התוספת שמסומנת.
דוד רותם
למה צריך מבקר פנימי בכלל? זה רק הוצאה כספית.
תמי סלע
בקרן לתועלת הציבור?
דוד רותם
כן.
תמי סלע
זה כבר נדון בוועדה שדווקא בקרנות האלה שלוקחות על עצמן כללי פיקוח מוגברים כדי שהציבור ידע - - -
דוד רותם
אז יש רואה חשבון שמפקח עליהן.
תמי סלע
זה הביקורת החיצונית, זאת הביקורת הפנימית.
היו"ר אורי מקלב
זה דרישה של לשכת המבקרים.
דוד רותם
לשכת המבקרים - זה דרישה שלהם? שיצביעו נגד.
היו"ר אורי מקלב
כפי שהם הביעו את הדעה אם לבטל או לא, אנחנו לא יכולים להחליט לבד לבטל את הדרישה למבקר פנימי, אי-אפשר בלעדיהם.
תמי סלע
בעמ' 15, 345נא בסעיף של התניית תרומה. הוא אוסר על תורם להתנות מתן תרומה לקרן בהחזרתה אליו במועד פירוק החברה. יש תוספת שהיא קיימת גם לגבי איסור התניה אחר שהוא שונה קצת אבל לגבי חברה לתועלת הציבור שהתורם גם לא רשאי להתנות את החזרת התרומה לאדם אחר שהוא יקבע. זה השלמה, זה ברוח אותה הוראה.
היו"ר אורי מקלב
יש כאן הצעה של היושב-ראש לבטל את כל הדרישה לביקורת פנימית. לא התנגדתם.
דוד רותם
כן. מה פתאום צריך מבקר פנים?
ניסן לימור
האמת שיש בזה בעיה מסוימת כי אני מכיר מודלים שאנשים נותנים מיליון דולר. אומרים: את כל הפירות תשתמשו, אבל הקרן עצמה ביום מן הימים תחזור אליי. קחו את זה לעשר שנים, תיהנו מהריבית, ואחר כך תחזירו לי את הכסף.
גלי גרוס
אז היא לא יכולה להיות קרן לתועלת הציבור, היא יכולת להיות קרן רגילה.
תמי סלע
הוא יכול רק להתנות שזה יעבור לקרן אחרת שפועלת לאותן מטרות, לא להחזיר.
ניסן לימור
הקרן עצמה - הוא אומר: קחו תנהלו את ההשקעה, את הכול. בפירות תעשו את כל המטרות שלכם וכעבור X שנים תחזירו לי את הכסף עצמו.
היו"ר אורי מקלב
זה בעצם הלוואה ללא ריבית? תקרא לזה הלוואה ללא ריבית.
גלי גרוס
לא. אני אומרת, זה דבר שהוא אפשרי לחלוטין. בחברה לתועלת הציבור רגילה יש סעיף שאומר שמראש תורם יכול להתנות בהסכם שבמועד הפירוק של הקרן הכסף יחזור אליה.
היו"ר אורי מקלב
לא פירוק.
ניסן לימור
אני לא מדבר על פירוק.
גלי גרוס
לא רק בפירוק.
היו"ר אורי מקלב
יש אפשרות בקרן לתועלת הציבור לתת הלוואה ללא שום ריבית, שום דבר? זו בעצם השאלה שלו. האם יש אפשרות שאדם נותן את זה לתקופה מסוימת הלוואה.
גלי גרוס
יש אפשרות, אבל לא לזה הסעיף מתייחס. הסעיף מתייחס לתורם. הסעיף בהגדרה מתייחס למילה תורם. מי שנותן הלוואות נותן הלוואות, אין סעיף שאוסר עליה לקחת הלוואה.
היו"ר אורי מקלב
אם נקרא לזה תרומה ואז הוא מקבל חזרה את התרומה ואז זה בעיה. האם יש אפשרות בקרן לתועלת הציבור לתת הלוואה - - -?
תמי סלע
היא יכולה לתת.
לימור תוסייה כהן
אין צורך בסעיף מיוחד כזה היות וזה ממילא פעילות שמותרת.
תמי סלע
יש אפילו התייחסות ספציפית להלוואה.
ניסן לימור
אם מישהו נותן בניין לקרן לתועלת הציבור והוא אומר: כל עוד הקרן קיימת תשתמשו בבניין.
לימור תוסייה כהן
ממילא לקרן אסור לקבל תרומות בנכסים ואם היא מקבלת תרומה בנכס אז היא צריכה למכור אותו, ולכן פה זה לא - - -
תמי סלע
אלא אם כן זה לשימוש ה- - -
ניסן לימור
אני יודע, זה חלק מהבעיה. קיבלתם לשימוש המשרדים שלכם. יש לי בניין ואני נותן לכם קומה שלה, תשתמשו כל עוד הקרן קיימת. אני לא גובה מכם כלום, אני לא רוצה שום דבר. ביום שהקרן מסיימת את פעולתה הנכס שהוא שלי, הקומה ה-12 בבניין שלי שייכת לי. למה למנוע את זה? אנחנו דיברנו על זה בדיונים קודמים על כל הנושא של נכס אם זה לשימוש במשרדים שלה, לא משהו שהיא מחלקת או מנהלת אותו בתור נכס.
תמי סלע
את זה הכנסנו בדיונים חריג לגבי נכס שהוא משמש אותה לשימוש עצמי שהוא יוצא מהסעיף של קבלת נכס. לא חלות עליו המגבלות של שנתיים.
ניסן לימור
זה לא יחול על זה? זה באופן חד-משמעי שזה לא יחול על זה? כי אני לא מבין את זה.
גלי גרוס
רגע, רגע. ניסן, צריך להפריד בין שני דברים. מה שאתה אומר שכשהיא מקבלת נכס שישמש לשימוש עצמי שלה היא לא חייבת למכור אותו וזה לא נכנס לכללים, זה כתוב במפורש.

הסעיף הזה - מה שאתה אומר: הבניין ההוא שהיא קיבלה, נכון שהוא לא הצליח למכור אותו. אבל היא לא יכולה להבטיח להחזיר אותו לתורם. חלק מהדברים הבסיסיים שקבענו - - -
דוד רותם
היא לא צריכה להחזיר אותו, זה של התורם. זה נשאר שלו.
לימור תוסייה כהן
זה נשאר שלו, הוא מעולם לא נתן לה את זה.
גלי גרוס
השאלה היא מה הוא תרם. אם הוא תרם לה - - -
היו"ר אורי מקלב
רשות שימוש.
גלי גרוס
אז זה מה שהוא תרם אז אין פה עניין של החזרת התרומה. אבל אם הוא נתן לה את הבניין אז הוא לא יכול לדרוש אותו אחר כך בחזרה. זה היה משהו מאוד בסיסי כשקבענו את המודל הבסיסי של הקרן עוד בשלב הראשון של - - - עם הפילנטרופיים ודיני המס שיהיו מיועדים לדבר המס. אמרנו שמה ש- - -
היו"ר אורי מקלב
רשות שימוש היא יכולה לתת כמה שהיא רוצה.
גלי גרוס
תלוי מה התרומה שלו. אם רשות השימוש היא התרומה אז זאת התרומה.
היו"ר אורי מקלב
את נותנת עשר שנים רשות שימוש.
גלי גרוס
אז התרומה היא זכות השימוש ולא הבניין.
היו"ר אורי מקלב
אבל אז הוא יכול לתת לה גם לפעילות, לא רק למשרדים. נניח שלאותה קרן יש פעילות שהיא עושה גם כן. היא יכולה לעשות הרי פעילות.
גלי גרוס
שימוש עצמי?
היו"ר אורי מקלב
מה זה נקרא שימוש עצמי? לקידום מטרותיה אז גם, ואז היא יכולה לקבל רשות שימוש.
גלי גרוס
נכון. היא לא אמורה לעשות פעילות שהיא לא מימונית, רק פעילות מימונית מותר לה לעשות. זה קרן שהיא צבועה רק לפעילות מימונית. לא רצינו ש- - -
היו"ר אורי מקלב
שיהיה הבדל. אבל אני מניח שיש עוד אפשרות שחוץ מהמשרדים שלה למה היא צריכה את זה לעוד.
גלי גרוס
נכון.
היו"ר אורי מקלב
יש אחד שיש לו בניין משרדים והוא אומר שהוא מוכן לתת לצורך הקרן הזו קומה, חצי קומה.
גלי גרוס
הוא בעצם תורם לה את השכירות או משהו כזה. הוא לא תורם לה את הבניין.
תמי סלע
זה לא בעלות.
ניסן לימור
לכן, זה בר שימוש - זה בסדר. אז זה יוגדר כך בעסקה שתהיה.
גלי גרוס
כן.
תמי סלע
אני בסעיף קטן (ג) בעמ' 16 בסעיף שעוסק בשינוי מעמד. הסעיף שאושר כאן בוועדה הוא שינוי מעמד לבקשת הקרן. הסעיף מתחיל בעמ' 15 סעיף שעוסק בשינוי מעמד. למשל, מקרן בניהול ציבורי לקרן לניהול פרטי, בכל הכיוונים. חלק מהמעברים מחייבים איזשהו שיקול דעת מיוחד. כלומר, אם היא רוצה לעבור מסוג קרן שדורש פיקוח מחמיר לסוג שדורש פיקוח פחות מחמיר אז זה דורש שיקול דעת מיוחד. אם היא רוצה לקחת על עצמה כללים יותר מחמירים אז יותר קל לשנות את המעמד. אבל לא התייחסנו לסיטואציה שהרשם מיוזמתו רוצה להחליט על שינוי המעמד שלה. למשל, אם היא חרגה מההוראות לעניין התרומות, חרגה מהמגבלות שהחוק קובע.
לימור תוסייה כהן
אולי אני אדייק. אנחנו מדברים רק על מגבלות לעניין תרומות. ההבנות היא שפה במצב כזה שהיא קיבלה תרומות יותר מהמותר לה, בשיעורים אחרים ממה שמותר לה, אז למעשה שלילת ההכרה רק פוגעת באותם תורמים שתרמו לקרן והיא לא מועילה לשום דבר. לכן, במצבים כאלה אנחנו רק רוצים להחמיר את המשטר הרגולטורי שחל עליה. אם היא חרגה ממתווה התרומות המותר לה. למשל, קיבלה תרומות מחמישים איש והיא קרן משפחתית אז זה לא הגיוני לשלול לה את ההכרה, להפוך אותה לחל"צ רגילה, אלא מה שיותר הגיוני זה להפוך אותה לקרן או בניהול ציבורי, לפי מתווה התרומות שהיא קיבלה. זה היה הרציונל בסעיף הזה.
תמי סלע
אני אקרא את הסעיף הזה שהוא חדש, סעיף קטן (ג): רשם ההקדשות רשאי להחליט מיוזמתו על שינוי מעמדה של קרן כמפורט להלן, לאחר שהודיע לה על כוונתו לעשות כן ונתן לה הזדמנות להשמיע את טענותיה בעניין אם שוכנע כי קיבלה תרומות - ופה יהיה תיקון - בניגוד להוראות סימן זה, כי זה יכול להית לא רק עניין של מספר התרומות, וכי בנסיבות העניין צודק ונכון לעשות כן, בשים לב למטרות ולפעילותה.

האפשרויות לשינוי המעמד זה הכרה בקרן משפחתית כקרן בניהול פרטי או הכרה בקרן בניהול פרטי כקרן בניהול ציבורי. כלומר, תמיד החמרה מבחינת הפיקוח שחל עליה. השאר כבר היה קיים קודם.

בכל מקרה, ביטול ההכרה או שינוי המעמד ייכנסו לתוקף עם קבלת הודעת רשם ההקדשות או במועד אחר שהוא קבע. זה היה גם קודם בסעיף.

בתוספת - ההגדרה של חברה מדרגת. אני רק אציין שכרגע יש בוועדת הכלכלה - - -
דוד רותם
האם יש לך באיזשהו מקום סעיף שמאפשר לשר לקבוע שכר שיקבלו עובדים בעמותות האלה?
לימור תוסייה כהן
יש סעיף שמאפשר לקבוע הוצאות ניהול. אני חושבת ששכר העובדים הוא חלק מהוצאות הניהול.
דוד רותם
אני חושב שצריך לקבוע שהמבקר הפנימי לא יהיה זכאי ליותר מ-X.
שלמה קלדרון
המבקר לא יקבע, השר צריך לקבוע.
היו"ר אורי מקלב
הוא שואל: מי יבקר את המבקר?
דוד רותם
מי יבחר את המבקר?
תמי סלע
ההערה האחרונה היא בהמשך להערה שגם קיבלנו – אין כל כך מה לדון על זה, אבל יש הגדרה בתוספת שעוסקת בדרכי השקעה של חברה מדרגת וזה כרגע נושא שנדון בוועדת הכלכלה, כל נושא של חברות הדירוג, בהצעת חוק שעוד לא הסתיים הדיון בה. מה שסיכמנו איתם הוא שכרגע נשאיר את המינוח חברה מדרגת וכשהם יסיימו הם יעשו פה תיקון עקיף וישתמשו במונח שהם מגדירים שם בחוק. זה עניין יותר ניסוחי.
אלה הדברים. האם יש עוד משהו שפספסתי?
גלי גרוס
בדרכי השקעה היה משהו.
לימור תוסייה כהן
חובות הזהירות של חברי ועדת ההשקעות.
תמי סלע
אתם רוצים להוסיף את זה. כן, אוקיי. אני מסתכלת בעמ' 20. בדיון בוועדה היתה אמירה של משרד המשפטים. כשדיברנו על חברי ועדת השקעות שהם חבים כלפי הקרן חובת זהירות וחובת אמונים כאילו היו נושאי משרה בחברה, משרד המשפטים אמר שאולי הם ירצו להחיל עוד הוראות על חברי ועדת השקעות כמו - - -
לימור תוסייה כהן
לא, היתה פה דרישה לתת להם גם זכויות של נושאי משרה. למשל, זכות לקבלת מידע או להעסקת יועצים. אנחנו מקבלים את התיקון הזה. תיעשה הפנייה ל-265 ו-266 לחוק החברות שזה הזכות לקבל מידע וזכות להעסקת יועצים.
איריס שטרק
מה אתם מרחיבים?
לימור תוסייה כהן
אנחנו מאפשרים לחברי ועדת ההשקעות לקבל מידע. זה בעקבות ההערה שלך שהיתה בדיון שצריך לאפשר להם גם.
איריס שטרק
אני בטח תומכת.
היו"ר אורי מקלב
שימי לב שהם מנסחים את זה כמו שאת רצית. הם מסוגלים לקבל את העמדה שלך אבל לנסח את זה אחרת.
גלי גרוס
איריס, הכוונה היא גם זכויות וגם חובות. לא רק חובות, זה כל המכלול.
תמי סלע
אלה הדברים. אנחנו צריכים להצביע.
איריס שטרק
אני רציתי לבקש לגבי הדיון ביום חמישי שאני מאוד מוטרדת שלא נוכל להיות. הוסיפו את הדיון הזה וזה דיון מאוד מאוד מהותי.
איתן צחור
כן, גם אנחנו. זה דיון מאוד חשוב.
איריס שטרק
כן, שלושתנו.
היו"ר אורי מקלב
אני ביקשתי מהיושב-ראש. אתם העליתם פה כמה דברים ואני רוצה להתייעץ איתו לאחר הישיבה. לאחר מכן נוציא את ההודעה.
איריס שטרק
לנוכח זה שיש לנו רצון לתרום ולהמשיך לתרום לחקיקה אז אנחנו נודה שיתחשבו בנוכחותנו, תודה.
שלמה קלדרון
לי יש הערה. אני לא מבין מספר דברים בדיון הזה. פיקוח ובקרה צריך להעמיק.
דוד רותם
לא הבנתי. מבקר פנים לא מבין משהו?
שלמה קלדרון
כן, אנחנו לא מבינים המון דברים. מה שאנחנו רואים אתם לא רואים. כבוד היושב-ראש, העמקת הפיקוח - - -
היו"ר אורי מקלב
אני שומע כל מילה. יש גם כמה דברים שאנחנו רגילים לשמוע ממרדכי לגבי החובה של המבקר. אנחנו כמעט יודעים את זה בעל-פה, אפשר לדקלם את זה.
שלמה קלדרון
העמקת הבקרה והפיקוח נדרשת. לאור הניסון הנצבר אנחנו רואים דברים. כמו שדוד אומר, אנחנו רואים דברים, אנחנו בשטח. הלשכה בהחלט רוצה לראות יותר בקרה ופיקוח. אנחנו מדברים, למשל, על עמותה או קרן שתיקח מבקר פנימי למרות החסרונות שלו.
דוד רותם
לא, אבל יש להם רואה חשבון.
שלמה קלדרון
בסדר גמור. אנחנו בעד ראיית חשבון חזקה, ביקורת פנימית חזקה, פיקוח ובקרה מעל חזקים. כן, לחזק. מדובר פה בכסף ציבורי. אז עשרה מיליון 0 יופי. חמישה מיליון זה לא הרבה כסף? אז אולי צריך לחשוב שבאמת כל גוף כזה כמו עמותה וזה, חמישה מיליון.
היו"ר אורי מקלב
אבל זה לא בחלק הזה. שלמה, זה בחלק השני כשנגיע לנושא של עמותות.
שלמה קלדרון
בהחלט - - -
קריאה
זה צריך להיות 15 מיליון.
שלמה קלדרון
למה? זה כסף ציבורי, רבותי.
היו"ר אורי מקלב
קיבלנו. גם בחמישה מיליון בקרנות למען הציבור חייבים להעסיק מבקר פנימי, נכון?
גלי גרוס
קרן לתועלת הציבור מהשקל הראשון.
היו"ר אורי מקלב
מהשקל הראשון. נו, יותר מזה? קיבלת הכול. לא רק מחמישה מיליון, גם מחצי מיליון חייבים בחלק הזה שאנחנו מדברים עליו.
תמי סלע
כשמדובר על קרן - - -
שלמה קלדרון
בעזרת השם, תבורכו.
היו"ר אורי מקלב
רק שיהיו לך מספיק מבקרים, אני לא יודע כמה אתה יכול.
שלמה קלדרון
יש לנו מספיק. אתה יודע מה חסר לנו? מבקרים חרדים. אנחנו הולכים ללמד עכשיו.
היו"ר אורי מקלב
את החרדים מבקרים אז אתם רוצים מבקרים חרדים? מה יהיה בסוף?
שלמה קלדרון
דוד רוצה לתמוך בנו בזה.
דוד רותם
מה אני רוצה לתמוך בכם? אני רוצה לבטל את הלשכה שלכם.
שלמה קלדרון
הלשכה שלנו עשר. אני בעד פיקוח ובקרה כמה שיותר.
היו"ר אורי מקלב
כולנו בעד.
דוד רותם
כן, בתנאי שזה יהיה מבקרים פנימיים.
היו"ר אורי מקלב
אדוני היושב-ראש, אתה ניהלת כמעט את כל הישיבות. אני מכבד אותך לנהל את ההצבעה עצמה.
דוד רותם
אתה תנהל את ההצבעה. קדימה, מי בעד?
היו"ר אורי מקלב
רבותי, אנחנו מעמידים להצבעה את כל הסעיפים של החוק - - -
תמי סלע
חלק הראשון שפוצל מהצעת חוק החברות (תיקון 18).
היו"ר אורי מקלב
החלק הראשון כפי שהגדרנו את זה שמדבר בקרן לתועלת הציבור, כולל כל התיקונים שאמרנו עכשיו בישיבה האחרונה שהיתה לנו לגבי כל הסעיפים כפי הנוסח שאמרה היועצת המשפטית. בסופו של דבר, זה יכלול גם שינויי נוסח במידת הצורך או דברים שבהם אישרנו את העקרונות ואת הניסוח עדיין לא אישרנו.

מי בעד?

הצבעה
בעד – כולם


החלק הראשון שפוצל מהצעת חוק החברות (תיקון מס' 18) אושר פה אחד.
היו"ר אורי מקלב
פה אחד.
תמי סלע
זה הולך לשנייה-שלישית.
היו"ר אורי מקלב
לגבי יום חמישי – אנחנו נתייעץ ונוציא לכם תוך שעה הודעה.
ניסן לימור
אני גם אשמח מאוד אם זה לא יהיה יום חמישי כי יומיים בשבוע זה עומס מאוד גדול.
היו"ר אורי מקלב
אדוני היושב-ראש, אתה רוצה לקבל החלטה?
דוד רותם
על זה אנחנו מקבלים משכורת.
איריס שטרק
אפשר לבקש עוד בקשה אחת? אני מתנצלת. הנוסח שעומד לעלות לחקיקה יהיה נוסח עם דברי פרשנות? כי אני חושבת שציבורית זה מאוד חשוב שהנוסח הסופי כן יהיה עם דברי פרשנות שהוא ילווה את החקיקה לאור ריבוי הפניות הסעיפים וכל מה שדיברנו, שהרציונל יהיה מובן, שהקורא הסביר שדיברנו עליו - זה חשוב כי זה פונה לקהל מאוד רחב - כן יוכל לקרוא את דברי הפרשנות כי דברי הפרשנות להצעת החוק כבר היום מאוד רחוקים מהצעת החוק הסופית. אני מאוד חושבת שהנושא הזה חשוב ציבורית.
היו"ר אורי מקלב
את מעלה דבר נכון, אבל הפרשנות הזו שיש הלוא הם הכתובים בספר דברי הכנסת. זה רשום בדברי הכנסת. אנחנו בהצעת החוק כמו בהרבה הצעות חוק, זה לא הצעת החוק היחידה שאנחנו מאשרים. יש תמצות של הצעת החוק של יושב-ראש הוועדה לפני ההצבעה כשהוא מציג אותה בפני הכנסת. זה נמצא בתוך הפרוטוקולים וגם הדיונים האלה. לא פעם גם בתי-משפט או גופים אחרים פותחים את הפרוטוקולים ורואים מה כוונת המחוקק. זה חוק שיהיו לו דברי הסבר ופרשנות רחבים. זה לא יהיה שורה- שתיים.
תמי סלע
אתה מדבר על הנאום.
היו"ר אורי מקלב
על הנאום.
תמי סלע
אבל מעבר לזה מישהו יכתוב מאמר במהרה בימינו.
גלי גרוס
בכללי ניהול תקין אנחנו נשמח לענות ולתת הנחיות יותר ברורות לגבי איך החוק הזה.
איריס שטרק
תוך פרק זמן מוגבל.
גלי גרוס
תוך פרק זמן. אנחנו כבר העלינו ומעלים עדכונים יותר דחופים לחוברת ניהול תקין וגם ל - - -
איריס שטרק
אבל, אל תשכחו שהציבור צריך לממש את זה. זה מאוד חשוב.
היו"ר אורי מקלב
תודה רבה, הישיבה נעולה.
איריס שטרק
תודה רבה לכולם, חג שמח.
היו"ר אורי מקלב
חנוכה שמח, חודש טוב.

<הישיבה ננעלה בשעה 12:15.>

קוד המקור של הנתונים