PAGE
14
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
25/11/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 105>
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, כ"ב בכסלו התשע"ד (25 בנובמבר 2013), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 25/11/2013
חוק קליטת חיילים משוחררים (תיקון מס' 15), התשע"ד-2014
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק קליטת חיילים משוחררים (תיקון - עידוד לימודי הנדסה וטכנולוגיה), התשע"ג-2013>
מוזמנים
¶
>
צפורה פריד - ר' ענף עידוד השכלה ביחידה להכוונת חיילים משוחררים, משרד הביטחון וצה"ל
יעלה לשם - לשכה משפטית, משרד המדע והטכנולוגיה
דן אורן - משרד המשפטים
נדב שמיר - לשכה משפטית, המועצה להשכלה גבוהה
שלמה וקס - איגוד תעשיות האלקטרוניקה
דוד זיגדון - מנכ"ל חברת "רד ביומד אקסלרטור"
דוד כהן - מנהל תכנית אופקים להייטק בחברת "רד בע"מ"
גיל אליאב - לוביסט, התאחדות המלאכה והתעשייה, ברדוגו יועצים
זכריה רייך - לוביסט, איגוד תעשיות האלקטרוניקה והתכנה, פרילוג יועצים
רישום פרלמנטרי
¶
רויטל יפרח
<הצעת חוק קליטת חיילים משוחררים (תיקון - עידוד לימודי הנדסה וטכנולוגיה),>
התשע"ג-2013
היו"ר חיים כץ
¶
עדין בוקר. יום שני בשבוע, כ"ב בכסלו, ה-25 בנובמבר 2013 ואני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות בנושא: הצעת חוק קליטת חיילים משוחררים (תיקון - עידוד לימודי הנדסה וטכנולוגיה), הכנה לקריאה הראשונה של חבר הכנסת רוברט אילטוב. בבקשה אדוני.
רוברט אילטוב
¶
בכל מקרה, הייתי מגויס לוועדת הכספים שם דנים על חוק הריכוזיות. כבוד היושב ראש, אני מבקש להצביע על הצעת החוק להכנה לקריאה ראשונה, הצעת חוק קליטת חיילים משוחררים, עידוד לימודי הנדסה וטכנולוגיה. אנחנו הגענו עם משרד המדע להסכמות. משרד המדע יציג את התיקונים שהם עשו. יש לכם את התיקונים?
רוברט אילטוב
¶
- - משרד המדע יציג את התיקונים. ברמת העיקרון אין שום בעיה, הדברים באישור ועדת שרים לענייני חקיקה. התנאי היה להגיע להסדר עם משרד המדע כמשרד שאמון על תכנון ההון האנושי והמקצועי בתחום המדע והטכנולוגיה. אכן הגענו לכך ואני מבקש להתקדם בהצעת החוק. לא היו דרישות של ועדת השרים לתאם את זה עם מישהו אחר. בבקשה, אם יש למישהו משהו להוסיף.
היו"ר חיים כץ
¶
משרד המדע, בכותרת של החוק אני רוצה להוסיף: עידוד לימודי הנדסה, הנדסאות וטכנולוגיה. ההתייחסות שלך.
רוברט אילטוב
¶
לפני שאת מתייחסת, אני רוצה להתייחס גם לפרוטוקול, שיהיה מסודר: ברמת העיקרון, אינני מתנגד אבל את הדבר הזה צריך לתאם מול האוצר ומשרד המדע, כפי שתיאמתי. אני מאמין שבהכנה לקריאה שנייה ושלישית אפשר יהיה להסדיר את הנושא הזה כי זה גם נושא תקציבי. - -
רוברט אילטוב
¶
- - אבל אין ספק שגם נושא ההנדסאים מאד חשוב. יש חוסר בכוח אדם הנדסאי. יכול להיות שמשרד הכלכלה יבקש גם התייחסות שלו כי זה במסגרת הטיפול של משרד הכלכלה..
רוברט אילטוב
¶
אז יכול להיות שזה יפתח לכמה נקודות אבל אין לי בעיה לתאם מול כולם, מול תקציבים המתאימים ולהוסיף גם את הנקודה הזאת. כבוד היושב ראש, אני אמרתי את העמדה כמציע החוק.
יעלה לשם
¶
אני מהלשכה המשפטית במשרד המדע. בנוגע לשינוי שאתה מבקש, בגלל שאני מהלשכה המשפטית ואין לי פה אף גורם מקצועי שהגיע אתי לישיבה, זה משהו שהייתי רוצה לשאול את הגורמים המקצועיים אבל לא נראה לי שעל זה צריך לעכב.
יעלה לשם
¶
בנוגע לשינויים, החלטת הממשלה אמרה שהחוק ייעשה בתיאום עם משרד המדע. מה שביקשנו לתקן זה שבסעיף 7א(ג), שכתוב: "בהתייעצות", בסעיף ג לחוק צריך לעשות בהתייעצות עם כל מיני שרים, אנחנו רוצים להוסיף גם אחרי ההתייעצות עם השר הממונה על ענייני שירות אזרחי-לאומי יבוא: בהסכמת שר המדע, הטכנולוגיה והחלל בגלל שבאמת זה השר שממונה על העניינים האלה אז מן הראוי שהוא יוכנס גם כן.
התיקון השני שביקשנו - הצעת החוק, כפי שהובאה לוועדת השרים לענייני חקיקה, כתבה שבסעיף ג, לרבות. לרבות מקצועות - -
היו"ר חיים כץ
¶
את מבינה מה הבעיה שלנו בבירוקרטיה? כולם צריכים וזה צריך לעבור את המשרדים של כולם במקום לתת למישהו אחד ולפשט את הדברים אז אנחנו רודפי כבוד וכל אחד מכניס את השר שלו, וזה לא רציני. הנושא מאד חשוב, באמת, אבל כל הממשלה צריכה? ולמה לא גם נציגי האופוזיציה?
גל כהן
¶
אני ממשרד הביטחון. טיפה רקע על החוק הזה: החוק הזה נועד לסייע לחיילים משוחררים מאזורי סיוע קרי: פריפריה, קרי: נגב גליל, מזה הכל התחיל בכלל.
גל כהן
¶
אני בטח לא מייצג אף אחד אחר מלבד משרד הביטחון, אני רק אומר שבסופו של דבר, כשתוקן החוק ונוסף הסעיף הזה, נוספו כל השרים שהיו מעורבים בסיפור הזה ובאמת להוסיף עכשיו - -
רוברט אילטוב
¶
לא מפריע לי שהממשלה כולה תהיה חתומה כולה על החוק שלי. הכבוד הוא כולו שלי. אני, אישית, אחתים אותם אם יהיה צורך. באמת הכבוד כולו שלי, כבוד היושב ראש. אתה מתאר לעצמך שכמות החתימות יותר גדולה מהחוק עצמו.
היו"ר חיים כץ
¶
אתה יודע מה זה נראה לי? כמו אותו נדבן שבא ונותן 20 מיליון שישימו את השם שלו על הבנין. זאת אומרת, הדרישה שלו היתה לאשר את החוק.
רוברט אילטוב
¶
לא, אני אגיד לך: דווקא השר הזה, הוא כן קיבל תפקיד שהוא צריך להיות אחראי לפיתוח ההון האנושי, בין היתר, כמשרד מקצועי. כל השאר לא רלוונטיים אבל הוא דווקא כן ואני הסכמתי אבל אם כולם רוצים להישאר שם, לי אין בעיה.
רן רדניק
¶
זו הנקודה הראשונה, לא אמרתי שאנחנו מסתייגים או תומכים, זה מצריך עוד בירור ואנחנו מבקשים מהוועדה לעשות את ההתייעצות כדי לראות אם אפשר להכניס, כן או לא ולהחזיר תשובה עמדה מנומקת בנושא הזה.
לגבי הוספת תחום נוסף, לימודי הנדסאות - -
רוברט אילטוב
¶
רק אם לא, אתם תודיעו את זה לבד כדי לא להפיל את החוק. אתם תתאמו אתו כי אני בטח לא מתכוון להיכנס למלחמות יוקרה בין השרים אם הוא יהיה או לא יהיה.
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו נכניס עוד שרים, אל תדאג. תהיה רגוע, יהיו עוד שרים פה, שר החקלאות, תיירות. כן, נכניס עוד שרים.
יערה לשם
¶
אני חושבת גם שלא כדאי לעכב על זה את החוק, אפשר להעביר את זה לקריאה ראשונה ולכתוב בדברי ההסבר שצריך ללבן את הנושא הזה.
היו"ר חיים כץ
¶
כן, כן. אנחנו נעביר את זה כמות שזה בקריאה הראשונה ואחרי הראשונה, בין שנייה לשלישית אנחנו נראה מה אנחנו עושים עם זה.
רן רדניק
¶
לגבי שאלתך השנייה, כבוד היושב ראש, לגבי הוספת לימודי הנדסאות: זה נושא שלא הכרנו וגם לא עלה והוא מועלה כאן, בוועדה, עכשיו. זה נושא שאנחנו מניחים שיש לו השלכות תקציביות לא מבוטלות - -
רן רדניק
¶
- - נמסר לנו שיש השלכות תקציביות ובכל מקרה, צריכים לתת לכם תשובה מבוססת ולהגיד בדיוק מה העלויות אבל כרגע, נוכח העובדה שיש עלויות תקציביות משמעותיות, התיאום שהיה - -
היו"ר חיים כץ
¶
אני יודע, אנחנו לא מעלים את זה עכשיו, אנחנו רוצים שתבדוק את זה ואחרי קריאה ראשונה, בין שנייה ושלישית, תבדוק.
היו"ר חיים כץ
¶
זה לא חלק מהנוסח. אני אמרתי לפרוטוקול שאני רוצה לצרף את המילה "הנדסאים" ואתה אמרת שאתה הולך לבדוק את זה, עלויות תקציביות וכן הלאה וכן הלאה וכל הכרוך בזה.
שלמה וקס
¶
אני מנכ"ל איגוד תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה. אנחנו שותפים עם חבר הכנסת רוברט אילטוב בדחיפת ההצעה הזאת. אני רוצה רק לציין בדברי ההסבר, שדיברו על הנגב והגליל, צריך לזכור שזאת הפריפריה הגיאוגרפית. אנחנו מדברים גם ואנחנו עושים תכנית שנקראת "אופקים להיי-טק", שמתנהלת בכמה אוניברסיטאות בעידוד הקרן לחיילים משוחררים, בשיתוף שלהם וקרן רש"י ועוד חבורה שלמה. אנחנו מכלילים בנושא הזה גם סוציואקונומי כי יש גם שכונות במרכז הארץ שהן לא פחות מקופחות מאשר הגיאוגרפית. לכן, אני רק מכניס את זה לנושא של הפרוטוקול, שיחשבו גם על זה. - -
רוברט אילטוב
¶
אני רוצה לשאול את היועצת המשפטית האם אנחנו צריכים בהתאם למה שאמר שלמה, אם אנחנו צריכים לעשות איזה שהוא שינוי כי החוק מדבר על פריפריה גיאוגרפית ולאו דווקא סוציואקונומית, ויש אכן הרבה חברה צעירים מוכשרים, והם יכולים ללמוד מדעים והנדסה והם נמצאים במרכז הארץ - -
היו"ר חיים כץ
¶
תשאל את האוצר, שלא יגידו לך נושא חדש. שמעת מה שהוא אמר? השאלה שלו היתה, מאחר והחוק מתייחס לפריפריה, ואם יש אנשים ראויים שעומדים בקריטריונים והם באים ממקומות של משפחות נזקקות, האם הם יוכלו להיכלל בתוך מסגרת החוק הזה?
היו"ר חיים כץ
¶
זה בדיוק מה שאמרתי. ואז בא מנכ"ל איגוד תכניות האלקטרוניקה והתכנה, ואמר שזה חשוב פריפריה, החוק בא לפריפריה אבל יחד עם זה, אם אנחנו מחוקקים חוק, גם במרכז יש כאלה. אז אתה יכול לבוא ולהגיד: ועדת חריגים למרכז.
רן רדניק
¶
שוב, יש מטרות רבות וטובות לכל דבר. החוק הזה, יש לו אלמנט מובנה של תעדוף פריפריאלי, להתחיל לערב אחרות נוספות. אני יכול לערב עוד דברים כמו איכות השירות הצבאי, מצב סוציו-כלכלי, איכות ההשכלה. הרבה מאד פרמטרים אחרים מעוותים את התכלית של החוק ואני חושב שזה עירוב של מין שאינו מינו. החוק הזה הוא בתעדוף פריפריאלי ואני חושב שכך הוא ראוי להישאר.
היו"ר חיים כץ
¶
טוב. קח ותבדוק את זה אצל הממונים שלך לקריאה השנייה והשלישית. אנחנו לא נעכב את הקריאה הראשונה, שתהיה לך רציפות לקדנציה הבאה.
גל כהן
¶
קודם כל, לענין של הפריפריה: החוק הזה בנוי רבדים, תקנות על חוק על החלטות ממשלה. מה שאומר החוק הזה בעצם זה שמי שמקבל את הסיוע, חייל משוחרר שזכאי לקבל את הסיוע זה חייל משוחרר שמתגורר באזור סיוע שעליו החליטה הממשלה בשתי החלטות נפרדות. זאת אומרת, - -
גל כהן
¶
בדיוק. תוסיף את שכונה X במקום מסוים כהחלטת ממשלה שהיא נחשבת לאזור סיוע לצורך חוק קליטת חיילים משוחררים אז אותו חייל משוחרר מאותו מקום יהיה זכאי. זה לשאלה מאיפה - -
גל כהן
¶
- - עכשיו, לשלושת הנושאים שעלו פה: קודם כל, ההנדסאים - דבר ראשון, אנחנו מדברים פה על מוסדות להשכלה גבוהה של הנדסאים, אני לא בטוח שזה זה, שוב, אני לא מייצג את המל"ג אבל מה שבטוח זה שאם מכניסים עכשיו גם הנדסאים לפה זה פוגע בחיילים המשוחררים שכן זכאים לזה בחוק כרגע, כי זה בעצם נגרע מתקציבם. דבר שני שחשוב מאד להגיד, שהקרן - -
גל כהן
¶
כן, כן, בוודאי. דבר שני שחשוב להגיד זה שהקרן לקליטת חיילים משוחררים, פועלות בתוכה שתי קרנות בנות נגיד. האחת זה הקרן לסיוע נוסף והשנייה זה הקרן לעידוד השכלה גבוהה, שעליה אנחנו מדברים כרגע. מהקרן לסיוע נוסף מממומן למעשה כל חייל משוחרר שמבקש כיום ללמוד את מקצועות ההנדסאות, ממומן לו 90 אחוז משכר הלימוד כבר היום. זאת אומרת, שאני לא בטוח שיש צורך של מה שאדוני מכוון אליו. דבר שלישי - זה העיקרון - -
גל כהן
¶
יכול להיות שיש לו, אני לא מכיר את כל התיקים שלו.
לענין העקרוני, שוב, כמו שאמרתי גם בישיבה הקודמת ואני מבקש לחזור על זה: הצעת החוק הזאת בעצם אינה משנה את המצב הנוהג היום מבחינת זה שכל חייל משוחרר זכאי, זאת אומרת תושב והאזורים שהוגדרו בחוק, שמבקש ללמוד לימודי השכלה גבוהה בתחומי ההנדסה, המדעים וטכנולוגיה היום יכול לעשות את זה מבחינת הקרן לקליטת חיילים משוחררים. התיקון הזה לא יוסיף אפילו לא חייל אחד נוסף ללומדים את התחומים האלה על חשבון הקרן לקליטת חיילים משוחררים. אם רוצים להגדיל את מספר החיילים שילמדו, צריך לשנות קריטריונים אחרים בתקנות ובחוק אבל לא הדבר הזה שישנה. עם זאת, אנחנו לא מתנגדים לתוספת.
דבר נוסף חשוב
¶
נמצאת פה סגן אלוף ציפי פריד, שהיא ממונה על יישום הסעיף הזה בקרן לקליטת חיילים משוחררים. אם אתם מעוניינים לשמוע נתונים, בבקשה.
היו"ר חיים כץ
¶
אם היא רוצה לתת נתונים, מה שהיא צריכה לעשות, היא צריכה להרים את האצבע ולבקש לדבר ואנחנו ניתן לה לדבר אבל לא ראיתי היא... בבקשה, דברי.
ציפי פריד
¶
ראש ענף עידוד השכלה גבוהה, שזה בעצם תפקיד שהוא פועל יוצא מהחוק הזה. אנחנו אחראים על המימוש של החוק הזה ויש סטודנטים שנהנים מהחוק הזה. זו שנה שלישית שהוא מופעל ומבחינת הסטודנטים, יש פה עוד מגבלות שלא ציינו. התוספת הזאת רלוונטית למי שהתחיל במכינה. אגב, אם רוצים להגדיל את כמות התלמידים, יש תלמידים שלא צריכים מכינה וכיום, בגלל הקריטריונים, אני לא יכולה להכניס אותם לתכנית הזאת וזה בהחלט אילוץ כי יש גם את מי שלא צריך. באיזה שלב היה צריך התלמיד - -
ציפי פריד
¶
יש המון אילוצים. אנחנו דוחים המון אנשים מכל הסיבות: או שהוא לא תושב נגב, גליל, או שהוא לא השתחרר החל מה-1.1.2010 אלא ב-2009, או שהוא לא עשה מכינה. זאת אומרת, מי שהתקבל היום - -
ציפי פריד
¶
לא, היום אני יכולה לתת לך מספרים של כמה אנשים שאנחנו תומכים בהם. אנחנו בתשע"ג, שזו השנה שהסתיימה כי על תשע"ד אין נתונים סופיים, אנחנו מכירים ב-50 אחוז הטבה בשנה א' ל-300 איש, 300 סטודנטים. החוק הזה, יש לו מסגרת תקציבית והוא מוגבל. הוא ממילא לא היה יכול היה לתת מענה כולל וללא מגבלות. לפי תכנון תקציבי שנעשה בזמנו דברו על כ-500 תלמידים שיקבלו מענה. אז מתוך ה-500 מקבלים היום 300 בשנה א', השנה שהסתיימה. אני חושבת שיש מענה. אפרופו התכניות שהוצגו פה, "אופקים להיי-טק" שזה שתי תכניות שקיימות היום זה "אופקים להיי-טק" ו"עתידים לתעשייה". שתי התכניות האלה, מבחינת הנתונים שאני יודעת עליהן, כ-30 אחוז מהתלמידים בהן זכאי הפריפריה של עידוד השכלה גבוהה לענין החוק הזה. ולגבי האחרים, אותם אילוצים שדיברנו. זה בפועל של התכנית. כלומר, התכנית עובדת.
דוד זיגדון
¶
אני מנכ"ל חברת "רד ביומד" ואני מתנדב בתכנית "אופקים להיי-טק". קצת נתונים: א. מבחינת המכינות – באמת הקרן לעידוד מעודדת גם אנשים מהפריפריה חברתית ולא רק הגיאוגרפית מבחינת המכינה ונותנת להם מענה. בתכנית קידמנו בצורה דרמטית כמעט 40 אחוז - -
דוד זיגדון
¶
"פריפריה חברתית" זה אנשים שהם במצב סוציואקונומי נמוך, ולא חשוב איפה זה, אם זה בלוד, בנתניה, באשדוד או בכל מקום כזה, שעל פי הקריטריונים של הקרן - -
דוד זיגדון
¶
נכון. "פריפריה חברתית" אנחנו קוראים לזה ולא "פריפריה גיאוגרפית" כאשר על פי כל הקריטריונים שנקבעו בצה"ל לגבי הזכאות למכינה, הם זכאים לתמיכה במכינות וכשהם גומרים את המכינה אז אין להם שום מענה. אני רוצה להגיד שהזכאות במכינה היא לא רק בשכר לימוד אלא גם בדמי קיום. כשהם מגיעים אחרי זה ללימודים אקדמאים ואנחנו לוקחים אנשים שאפילו בלי תעודת בגרות או תעודת בגרות חלשה ועושים להם מכינה והם מתקבלים על סמך ציוני המכינה והלימודים האקדמאים, וכ-40 אחוז מהבוגרים מתקבלים ללימודים אקדמאים כשאנחנו מדברים רק על מוסדות הטכניון, אוניברסיטת תל-אביב ובאר-שבע, והשנה הצטרפה אוניברסיטת ירושלים. 40 אחוז מהם, אנחנו מביאים אותם מהסוציואקונומי הכי נמוך למרומי החברה הישראלית.
היו"ר חיים כץ
¶
אתם לא חושבים שאתם צריכים להגביל קצת את תעשייה וניהול ולשלוח אותם... אני אגיד לך למה: אני רואה את כמות המהנדסים של תעשיה וניהול שלא מוצאים מקום עבודה - זה מטורף. הם גמרו הנדסה והם לא נקלטים בעבודה. יש הרבה יותר מדי הנדסת תעשייה וניהול, הרבה פחות מדי מכונות, הרבה פחות מדי מכונות ואלקטרוניקה.
דוד זיגדון
¶
השיקול של הילדים ומה ללמוד זה בעצם שיקול שלהם. אנחנו לא קובעים להם בדיוק. הם לומדים הרבה מאד הנדסת בנין לדוגמה.
היו"ר חיים כץ
¶
לא רואים כל כך הרבה אבל תעשייה וניהול, איפה שאני בא, אני רואה תעשייה וניהול וגם במכללות נותנים המון תעשייה וניהול ואחר כך, לא מקבלים אותם לעבודה.
דוד זיגדון
¶
אני מסכים אתך לחלוטין. אנחנו תומכים באמת, והאנשים האלה גם לומדים מהנדסי בנין לאו דווקא להיי-טק. יש מחסור במהנדסי בנין. אני חושב שמבחינת אחוזים המספרים באמת מרשימים. ציפי יכולה להגיד שבשנה האחרונה למשל התקבלו לתכנית הזאת כ-40 עולים מאתיופיה כאשר בכל הטכניון אולי למדו עשרה אנשים יוצאי אתיופיה. אני חושב שהתכנית הזאת נותנת מענה ואני חושב שצריכים לתת מענה גם בתקופת הלימודים לאנשים האלה גם מבחינה כלכלית ולאו דווקא רק שכר לימוד אלא גם דמי קיום כי רובם לא מצליחים להתקיים. אני חושב שלקחת את האנשים האלה מאיפה שהם נמצאים לאן שהם היום זו משימה לאומית שבסך הכל הכללי זה ייתן הרבה מאד לא רק לתעשייה אלא לאנשים האלה עצמם. אני חושב שה"אקוסיסטם" החברתי הוא מאד חשוב כי לא מעט מהם זה דור ראשון של אנשים שהולכים לאקדמיה.
יעלה לשם
¶
בהמשך לדברים, בהצעת החוק כתוב: "לרבות מקצועות הנדסה וטכנולוגיה", שזה באמת לא משנה מהמצב הקיים. לכן אנחנו ביקשנו לתקן את זה, שזה יהיה בדגש על מקצועות ההנדסה והטכנולוגיה. זה גם נעשה בתיאום עם חבר הכנסת אילטוב.
נועה ברודצקי-לוי
¶
מקריאה: "הצעת חוק קליטת חיילים משוחררים (תיקון – עידוד לימודי הנדסה וטכנולוגיה), התשע"ג-2013. תיקון סעיף 7א 1. בחוק קליטת חיילים משוחררים, התשנ"ד-1994, בסעיף 7א(ג)(3), בסופו יבוא "בדגש על מקצועות הנדסה, מדעים וטכנולוגיה".
היו"ר חיים כץ
¶
מי בעד, ירים את ידו?
הצבעה
בעד – 4
נגד – אין
נמנעים – אין
חבר הכנסת אילטוב מחליף את אורלי לוי. אנחנו 4 חברי כנסת פה שמאשרים את החוק להכנה לקריאה הראשונה. הוועדה מאשרת את הצעת החוק כהכנה לקריאה הראשונה. אנחנו נראה מה אנחנו משפרים בקריאה השנייה והשלישית ואפילו נשקול להכניס את שר המדע. תודה רבה. הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 12:16.>