PAGE
11
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
18/11/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 99>
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, ט"ו בכסלו התשע"ד (18 בנובמבר 2013), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 18/11/2013
חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) (תיקון מס' 35), התשע"ד-2013
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) (תיקון מס' 35), התשע"ב-2012>
מוזמנים
¶
>
אריה מועלם - סמנכ"ל וראש אגף משפחות והנצחה, משרד הביטחון וצה"ל
ריקי מורד - ראש היחידה לתקציבים והתקשרויות, משרד הביטחון וצה"ל
סיגל רקנטי - עו"ד, מנמ"ח משפטי בכיר למשפחות והנצחה, משרד הביטחון וצה"ל
ערן יוסף - עו"ד, ממונה משפטי לנושאי שיקום נכים ומשפחות, משרד הביטחון וצה"ל
פזית ענבל אשל - ראש היחידה לתגמולים והטבות, משרד הביטחון וצה"ל
אמיר אדרי - רכז בטחון פנים באג"ת, משרד האוצר
אנסטסיה סורוקינה - רפרנטית ביטחון פנים באג"ת, משרד האוצר
שי סומך - משרד המשפטים
שלומי מאור - המוסד לביטוח לאומי
תמי שלח - חברת ועד מנהל, ארגון אלמנות ויתומי צה"ל
נאוה שוהם סולן - יו"ר, ארגון אלמנות ויתומי צה"ל
גיל סימנהויז - מנכ"ל, ארגון אלמנות ויתומי צה"ל
נחמה מוסקל - חברת ועד מנהל, ארגון אלמנות ויתומי צה"ל
מיכאל בך - יועץ משפטי, ארגון אלמנות ויתומי צה"ל
אליעזר בן שם - יו"ר הארגון, ארגון יד לבנים
ציטאיאט שאול - חבר הנהלה, ארגון יד לבנים
פרידה שניידרמן - חברת הנהלה, ארגון יד לבנים
צביקה פוזיס-שחק - יושב ראש ארגון נפגעי פעולות איבה
רותי פרמינגר - חברה בארגון נפגעי פעולות איבה
יעקב גוטליב - יו"ר עמותת צדק למשפחות הנופלים
רישום פרלמנטרי
¶
הילה לוי
הצעת חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) (תיקון מס' 35), התשע"ב-2012
היו"ר חיים כץ
¶
צהריים טובים, כשהתחלנו את הדיון הקודם זה היה בוקר, עכשיו אנחנו כבר בצהריים. ט"ו בכסלו, 18 בנובמבר 2013, ואני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות בנושא: הצעת חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) (תיקון מס' 35). אנחנו ממשיכים את הצעת החוק והיום זה הדיון הרביעי. איפה עצרנו בפעם האחרונה?
שמרית גיטלין-שקד
¶
עצרנו בסעיף 22, אבל אני מבקשת את אישור היושב-ראש להפנות את תשומת לב חברי הוועדה לכמה תיקונים נוספים בסעיפים הקודמים. לא מדובר על תיקוני מהות אלא על תיקוני ניסוח בלבד שיבהירו למה היתה הכוונה מלכתחילה, אבל אני מבקשת בכל זאת להציג אותם ולהסביר אותם.
שמרית גיטלין-שקד
¶
בעמוד 3, סעיף 6 להצעת החוק, 15א(ג) המוצע. אתם רואים שנמחקו המילים שסכומי ההטבות הניתנות בדרך של מתן סיוע כספי לפי פרק זה יעודכנו ב-1 בינואר בכל שנה, ואז נמחקו המילים "בשנה שלאחר תחילתו של חוק זה". המילים האלה מיותרות. יש סעיף תחילה לחוק וכרגע מוצע 1 בינואר 2014 ומתי שיתחיל סעיף התחילה יתחיל גם הסעיף הזה. אין צורך לומר בנפרד בסעיף הזה מתי הוא מתחיל.
בעמוד 5, סעיף 15א(ו)(2) המוצע – יש כאן ניסוח קטן אבל בכל זאת אני מפנה את תשומת לבכם אליו. כתוב ששר הביטחון יקבע הוראות לעניין – נוספה המילה "אופן" מתן ההטבה הנוספת.
שמרית גיטלין-שקד
¶
בעמודים 12 ו-13, סעיפים קטנים ד בעמוד 12 וסעיף קטן ו בעמוד 13 – הכוונה מלכתחילה היתה לתת את הסיוע בעד כל אחד מאחי הנספה. בגלל שזה היה כתוב רק בסעיף אחד, היה חשש שמא ישתמע שבסעיפים אחרים זו לא היתה הכוונה. לכן הבהרנו בנוסח וגם פה, בסעיפים ד' ו-ו' כתבנו כמו שכתוב בסעיף ה', שהסיוע הוא בעד כל אחד מהאחים.
עמוד 28 – סעיף 15ז(ו) המוצע, הושמטו המילים "לרבות יתום שאינו עומד ברשות עצמו", מכיוון שיתום שאינו עומד ברשות עצמו נכלל כבר בהגדרת יתום וזה היה מיותר.
בעמוד 38 – סעיף 32ב המוצע, מדובר על מלווה שיקום. זה מלווה שניתן לפי הפרק השלישי בתנאים ובסכומים שנקבעו על פי סעיף 15א. התנאים והסכומים בעצם נקבעים על פי כל הפרק השלישי ולא רק לפי סעיף 15א. לכן זה בתנאים ובסכומים שנקבעו לפי הפרק השלישי. זה רק עניין של הפנייה לסעיף נכון.
יש בקשות לדיון מחדש בסעיפים. בעמוד 2, ב-15א יש הגדרה של יתום שאינו עומד ברשות עצמו. קודם אמרנו שאנחנו מורידים את ההגדרה מהסעיף המהותי ולכן ההגדרה מתייתרת. אין צורך בהגדרה שלא נעשה בה שימוש. לכן מוצע מהוועדה לבקש את מחיקת ההגדרה.
שמרית גיטלין-שקד
¶
אני אקריא. עשו פה בעצם הגדרה נפרדת ליתום שאינו עומד ברשות עצמו. הסברתי בסעיף המהותי למה כבר אין צורך בהגדרה הזו, כי יתום שאינו עומד ברשות עצמו ממילא נכלל בהגדרת יתום. מכיוון שיש פה הגדרה שלא נעשה בה שימוש בסעיף היא מיותרת ולכן צריך למחוק אותה.
שמרית גיטלין-שקד
¶
סעיף 15ח(ה) בעמוד 30 – אני רוצה להסביר קצת יותר טוב כי זה באמת משהו מהותי שהיה לגביו דיון.
שמרית גיטלין-שקד
¶
אני רוצה להעמיק יותר. התקיים בוועדה דיון לגבי הגעה לאזכרה של בן משפחה. בטעות הסעיף הזה פורש כאילו מדובר על הגעה מחוץ לישראל, כאשר הכוונה המקורית היתה שהסעיף הזה יתייחס להגעה מתוך ישראל וסעיף קטן יא מתייחס להבאת בני המשפחה מחוץ לישראל, שאינם תושבי ישראל. אכן, התקיים פה דיון ואושר בן משפחה שמגיע מחוץ לישראל ולכן גם היה דיון האם הוא רשאי להגיע באותו שבוע או לא באותו שבוע. בסופו של דבר התברר שהסעיף הזה לא צריך לחול בכלל על הגעה מחוץ לישראל ולכן הוצע תיקון "לבן משפחה סיוע בתוך ישראל בהגעה לאזכרה". אני מציעה שאם כך, נמחק את המילים "בשבוע שבו חל יום הזיכרון" ופשוט נכתוב "ביום הזיכרון". גם נמחק את המילים "בשבוע שבו חל יום האזכרה" כי אם ההגעה היא בתוך ישראל, מן הסתם ההגעה לא נעשית שבוע לפני כן.
היו"ר חיים כץ
¶
ערבבתם את חו"ל ואת הארץ. אם מישהו מגיע מטבריה הוא לא צריך להגיע שבוע לפני. בתוך הארץ לא צריך להגיע שבוע לפני, אפשר להגיע ביום האזכרה. מחו"ל שבוע לפני.
שמרית גיטלין-שקד
¶
יש פה שני שינויים, האחד הוא שסעיף קטן ה יתייחס רק להגעה בתוך ישראל והשני, שיימחקו המילים "בשבוע שבו חל".
שמרית גיטלין-שקד
¶
לפי סעיף 115 לתקנון הכנסת. אנחנו נצביע על הבקשה לקיים דיון מחדש בשני הנושאים הספציפיים.
שמרית גיטלין-שקד
¶
סעיף 15א(א) – מחיקת ההגדרה של יתום שאינו עומד ברשות עצמו. בסעיף 6, סעיף 15ח(ה) המוצע – ההגעה היא לאזכרה בתוך ישראל וגם יימחקו המילים "בשבוע שבו חל".
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו מצביעים מי בעד לפתוח לדיון את הסעיפים.
הצבעה
בעד ההצעה– פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
ההצעה לפתוח את הסעיפים נתקבלה.
היו"ר חיים כץ
¶
כל חברי הכנסת שנמצאים פה החליטו לפתוח את הסעיפים.
אחרי שפתחנו את הסעיפים, מי בעד לאשר את התיקונים כפי שהוצעו והוצגו על-ידי היועצת המשפטית והיתה פה הסכמה כללית לגביהם? מי בעד, ירים את ידו.
שמרית גיטלין-שקד
¶
יש עוד שני סעיפים חדשים שצריך לאשר. סעיף 1א, עמוד 2 – בדיון הקודם בוטל סעיף 30. סעיף 9 מפנה לסעיף 30 שכבר בוטל ואין צורך בהפנייה לסעיף שכבר בוטל ולכן מוצע להגיד בסעיף "במקום 13ב או 30", לומר 13ב. אפשר להצביע על זה.
היו"ר חיים כץ
¶
מי בעד, ירים את ידו.
הצבעה
בעד ההצעה לאשר את התיקון – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
ההצעה לאשר את התיקון נתקבלה.
שמרית גיטלין-שקד
¶
בעמוד 2, סעיף 4א – מכיוון שביטלנו את סעיף 30, בסעיף 13א היתה הפנייה לסעיף 30. אנחנו לוקחים בעצם את המהות שהיתה בסעיף 30ו ומעבירים אותה לתוך הסעיף עצמו, לתוך 13א, במקום להפנות לסעיף שכבר בוטל.
היו"ר חיים כץ
¶
מי בעד התיקון הזה?
הצבעה
בעד ההצעה לאשר את התיקון – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
ההצעה לאשר את התיקון נתקבלה.
יובל יעקובי
¶
"הוספת פרק שביעי 1. אחרי סעיף 35 לחוק העיקרי יבוא:
פרק שביעי 1. הוועדה למתן סיוע לפנים משורת הדין.
35א. (א) שר הביטחון יקים ועדה שתהיה רשאית להחליט על מתן סיוע לפנים משורת הדין לבן משפחה ולעניין יתום, אף אפ מלאו לו 21 שנה, במקרים חריגים ובהתקיים מצב סוציו-אקונומי קשה שבו נמצא בן המשפחה.
(ב) לשם גיבוש המלצתה הוועדה רשאית לשקול שיקולים סוציו-אקונומיים הומניטריים ושיקומיים.
(ג) שר הביטחון יקבע בתקנות את הרכב הוועדה ואת כללי עבודתה.
(ד) יושב-ראש הוועדה יהיה שופט בדימוס שימנה שר המשפטים בהמלצת שר הביטחון. שר הביטחון ימנה את שאר חברי הוועדה. הודעה על מינוי חברי הוועדה תפורסם ברשומות.
(ה) החלטות הוועדה יפורסמו באתר האינטרנט של האגף ללא פרטים מזהים".
נאוה שוהם סולן
¶
אני יושבת-ראש ארגון אלמנות ויתומי צה"ל. היתה לנו ישיבה בסוף השבוע עם ראש אגף משפחות והנצחה, מר אריה מועלם, וסיכמנו שלחוק יוכנס ששר הביטחון ימנה על-פי הוראות היועץ המשפטי לממשלה את חברי ועדת למ"ד, כאשר אחד מנציגי הציבור יהיה מהמשפחות השכולות.
היו"ר חיים כץ
¶
זה מוסכם עליכם, אני מבין. היא מבקשת להוסיף סעיף שאחד מחברי הוועדה יהיה נציג המשפחות השכולות.
אריה מועלם
¶
בהתאמה לאלמנות ולהורים שכולים. ועדת למ"ד שדנה בענייניהם של הורים שכולים, מישהו מבין ההורים השכולים, וועדת למ"ד שדנה בענייניהן של האלמנות, מישהי מבין האלמנות.
יעקב גוטליב
¶
אני יושב-ראש עמותת צדק למשפחות הנופלים. רצוני לומר שהנושא הזה הועלה כבר בשנת 2000 ועל כך נתן עמוס ירון הנחיה. אם יורשה לי לקרוא את ההנחיה.
יעקב גוטליב
¶
"כפי שידוע לך, ארגון "יד לבנים" הינו ארגון יציג, מנוי ונציגיו בפורומים שונים. עם זאת, לאור הערותיך" – היו הרבה תלונות מהוועדה שיצאו דליפות חזקות על אנשים – "הנחה ראש אגף השיקום לוודא שמירה בכל הוועדות על כללי צנעת הפרט, אלא אם כן הנציג מצויד באישור בכתב". על זה אני עומד.
אני עומד על כך שנציג שנמצא בוועדה, צריך שהמבקש, זה שעניינו מדובר בוועדה, ייתן אישור בכתב שהוא רוצה את האיש הזה.
היו"ר חיים כץ
¶
תקשיב. מצד אחד אנחנו רוצים לעזור לאלמנות, למשפחות השכולות. אני חשבתי שבכלל לא צריך להיות. הם החליטו שכן צריך להיות ואני מכבד את דעתם. מכבד. אם אנחנו נטיל עליו סייגים שהוא יהיה או בלונדיני או קירח או לבן - - -
יעקב גוטליב
¶
אז ההפך. ענה לי ראש האגף שקדם לנוכחי, הוא אומר: יש לי את המרות על אנשים שלי, לא על "יד לבנים". אמר כאן יושב-ראש "יד לבנים" מידע שאני לא יודע, ש-10% מהשכולים הם לא בארגון. הם הוצאו מהארגון. גורשו מהארגון.
יעקב גוטליב
¶
בית המשפט קבע פירוק-שיתוף. אפילו חצי אחוז. ובית המשפט לא שואל על 25%, אפילו אחוז בודד.
היו"ר חיים כץ
¶
אני סמוך ואמון ובטוח שהנציגים שיבואו ישמרו על סודיות וישמרו על פרטיות והבעיות של בן-אדם זה או אחר לא צריכות להיות נחלת הכלל. וברור לי שמי שהולך לייצג אנשים מבין את העניין הזה ולא יעשה את זה.
מיכאל בך
¶
להבהיר את מה שהיועצת המשפטית שאלה קודם לגבי התיקון שאנחנו מבקשים והגענו להסכמה עם משרד הביטחון, בסעיף 35א(ד) כתוב: "יושב-ראש הוועדה יהיה שופט בדימוס שימנה שר המשפטים בהמלצת שר הביטחון". וההמשך אומר: "שר הביטחון ימנה את שאר חברי הוועדה". הסיכום שהיה הוא ששר הביטחון ימנה על-פי הוראות היועץ המשפטי לממשלה את חברי הוועדה, כאשר אחד מנציגי הציבור יהיה מהמשפחות השכולות, בתוספת מה שהוסיף מר אריה מועלם לגבי זה שבוועדה אחת יהיה נציג של ההורים השכולים ובוועדה אחרת נציג של האלמנות.
היו"ר חיים כץ
¶
תקשיב, אתם לא רוצים לסיים את החוק. נראה לי שאתם לא רוצים. וילמה, המנהלת, כל יומיים קובעת לכם דיון וזה לא יקרה אם זה לא יסתיים. זה ייקח חודשים.
היו"ר חיים כץ
¶
אתה תוכל להגיד מה שאתה רוצה ותהיה לך המון עבודה. אתה בתור עורך-דין לא תגמור את העבודה. תהיה לך הרבה עבודה. זכור מה אני אומר לך.
שמרית גיטלין-שקד
¶
אני משנה קצת כי יש איזשהו ניסוח שמקובל בחקיקה. שר הביטחון יקבע בתקנות – אני מציעה לקבוע את זה כהמשך לסעיף קטן ג – את הרכב הוועדה ואת כללי עבודתה ובלבד שאחד מחברי הוועדה יהיה נציג של ארגון המייצג את המספר הגדול ביותר של - - -
מיכאל בך
¶
אנחנו ביקשנו שיהיה כתוב כך: שר הביטחון ימנה על-פי הוראות היועץ המשפטי לממשלה, את חברי ועדת למ"ד, כאשר אחד מנציגי הציבור יהיה מהמשפחות השכולות.
היו"ר חיים כץ
¶
תקשיב, זה לא עונה על אחד מפה ואחד מפה. מה שאתה אומר זה שהוא צריך למנות אותם פר כל דיון.
היו"ר חיים כץ
¶
טוב, תודה רבה, הישיבה נעולה. תתאמו, תסגרו, הכל בסדר. תודה רבה, הישיבה נעולה.
<(הישיבה נפסקה בשעה 12:40 ונתחדשה בשעה 12:55.)>
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו מקדמים בברכה את הרב ליצמן שזה עתה הגיע. אי לכך ולאור פנייתו אנחנו נחדש את הישיבה. הוא בא במיוחד ואמר: לא יכול להיות שתעצור את הישיבה ככה. בטוח שהם יגיעו להסכמות והכל יבוא על מקומו בשלום.הוא נשלח על-ידי ועדת כספים לבדוק שהכל יהיה פה בסדר.
היו"ר חיים כץ
¶
אני מאחל לך ולכל עם ישראל שכל אלה מהחרדים שיתגייסו, לא יצטרכו נציג של אלמנות ונציג של ההורים השכולים. לכולם. כל מי שיתגייס, שלא יצטרך נציג לא בארגון האלמנות ולא בארגון ההורים השכולים.
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו מחדשים את הישיבה על הצעת חוק משפחות חיילים שנספו במערכה. אני מקווה שיש פה עכשיו הסכמות. אני מקווה שיש הסכמות. גברתי, בבקשה תמשיכי.
שמרית גיטלין-שקד
¶
ההסכמה כפי שאני מבינה אותה, תיקון לסעיף קטן ג' – בסופו יבוא: "ובלבד שבוועדה יהיה חבר שהוא נציג הזכאים לפי חוק זה, שימונה על-ידי שר הביטחון, שהוא אינו בעל תפקיד בארגון שהוכרז על-ידי שר הביטחון כארגון שזכאים על-פי חוק זה".
יובל יעקובי
¶
עמוד 40, תיקון סעיף 37 – 25. "בסעיף 37 לחוק העיקרי, האמור בו יסומן א ואחריו יבוא:
(ב). תקנות לפי פרק שלישי 1 ופרק שביעי 1 יותקנו באישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת.
(ג) בלי לגרוע מהאמור בסעיף קטו (א), תקנות לפי פרק שלישי 1 ופרק שביעי 1, שיש להן השלכה תקציבית, יותקנו באישור שר האוצר.
אמיר אדרי
¶
כידוע, כל דבר שיש לו השלכה תקציבית בכל תחומי כלכלת ישראל מחייב את אישור שר האוצר. יש פה משמעות תקציבית. הדבר הזה קיים גם במוסד לביטוח לאומי, גם בחוק משק החשמל. חוק משק החשמל, שהוא לא תקציבי והוא לגמרי מתעריף החשמל, גם שם יש התייחסות להסכמת שר האוצר.
היו"ר חיים כץ
¶
אני לא מכיר ברווחה, למשל, או בתמ"ת. איפה שיש עלויות תקציביות אני לא רואה שצריך את אישור שר האוצר. עם כל הכבוד, אם הייתם באים ומבקשים את אישור שר האוצר ושר האוצר בלבד, לא פקידיו.
יעקב ליצמן
¶
למה שלא תוסיף "באישור ועדת העבודה והרווחה" קודם? ברגע שאתם כותבים "באישור שר האוצר", צריך לרשום "ובאישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת".
אליעזר בן שם
¶
אנחנו לא שלחנו את הילדים שלנו למשרד האוצר. אנחנו שלחנו את הילדים לצה"ל. משרד הביטחון זה הבית שלנו ואבא שלנו. אנחנו לא צריכים את האוצר שיהיה אחראי על ההטבות של המשפחות. יש את שר הביטחון ואני חושב שזה מספיק.
אמיר אדרי
¶
מעבר לעניין ההגיוני ששר האוצר חייב לאשר כל הטבה שהיא תקציבית, אני חייב לציין גם שזאת עמדת הממשלה. כלומר, החוק הזה הגיע לוועדת שרים בהסכמה ברורה בין שר הביטחון לשר האוצר וכל החלטה אחרת משנה את החלטת הממשלה. כפועל יוצא אנחנו יכולים למשוך אותה.
היו"ר חיים כץ
¶
לאור מה שקורה עכשיו כנראה שהוא יהיה יושב-ראש ועדת העבודה והרווחה ואני יושב-ראש ועדת הכספים. עכשיו הוא עושה סטז'.
נאוה שוהם-סולן
¶
אני רוצה להסביר מה הבעיה בזה. מדובר ביתומים, מדובר באלמנות, מדובר בהורים שכולים שאיבדו את המשענת שלהם בבית. לפחות על אלמנות צה"ל והיתומים מדובר באנשים שאיבדו את המשענת שלהם בבית. לא צריך להסתכל כל הזמן על המשפחות השכולות דרך החור של הגרוש. משרד האוצר כל הזמן מתסכל דרך החור של הגרוש. ידוע שכל תקנה שמשנים היום במשרד הביטחון, לא משנים אותה כלאחר יד. זה עובר אישורים גם של שר הביטחון, גם של מנכ"ל משרד הביטחון, גם של אגף התקציבים של משרד הביטחון. מעבר לכך, יש פה את העניין של ההטבות שיהיו.
רינה פרנקל
¶
אני לא חושבת ששר האוצר יהיה נגד הטבות ונגד כל התקציבים שיעברו ליתומים. אני חושבת שזה הדבר האחרון שיכול לקרות.
יעקב ליצמן
¶
ב-2013 יכול להיות שהוא היה אומר: אין לי כסף. בשנה רגילה אולי כן והשנה הוא היה אומר: אין לי כסף.
אמיר אדרי
¶
זה שצריך את הסכמת שר האוצר לא אומר שהוא נגד. כל דבר במדינה עובד בשיטה של איזונים ובלמים. זאת השיטה שאנחנו מציעים. זה לא בהכרח נגד. כידוע, שר האוצר גם תמך בהעברת כספים לניצולי שואה ויש עוד דברים ששר האוצר תומך בהם. זה לא אומר שזה לשלילה. זה חלק מהגדרת התפקידים של איזונים ובלמים.
ערן יוסף
¶
למען הסר ספק, זו דרישה של משרד הביטחון. אנחנו מבקשים את אישור שר האוצר לתקנות, אנחנו רוצים שהתקנות האלה יהיו בתיאום עם שר האוצר. אנחנו גם מצפים שיהיה תיאום תקציבי ושיהיה שיפוי כנגד שינויים בתקציב בעתיד ואנחנו יודעים שאם לא יהיה אישור של שר האוצר, לא נקבל את השיפוי הזה.
אמיר אדרי
¶
ככל שיהיו הסכמות, הדברים ייקבעו בין שר הביטחון לבין שר האוצר. זאת עמדה מוסכמת עם משרד הביטחון. אני לא יודע להגיד בכל רגע נתון מה ייקבע.
אמיר אדרי
¶
אני לא. אם זה הובן ככה, אני לוקח את זה בחזרה. לא היתה לי שום כוונה כזאת. אני לוקח את זה בחזרה, כדי להבהיר את דבריי.
יעקב ליצמן
¶
אני אומר שלא יכול להיות שכל דבר תלוי דווקא בשר האוצר. אני מופתע שמשרד הביטחון גם חושב ככה ואני מוכן לבדוק.
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו מצביעים על סעיף 22, שבו הגענו להסכמות, וחיכינו לחברת הכנסת רינה פרנקל. אני אגיד לך למה חיכינו לך, כי אם הוא יצביע נגד שיהיה לנו רוב, שניים נגד אחד. אם הוא רואה שאת אתנו גם הוא יהיה אתנו.
היו"ר חיים כץ
¶
אוקיי. אנחנו נצביע על סעיף 22, עמוד 39, בנוסח שהוקרא קודם. מי בעד ירים את ידו.
הצבעה
בעד ההצעה לאשר את סעיף 22 – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
ההצעה לאשר את סעיף 22 נתקבלה.
היו"ר חיים כץ
¶
כל חברי הכנסת שנמצאים פה אישרו והסעיף הזה מאושר. אנחנו מדלגים על סעיף התקנות והולכים לסעיף 25א, באותו עמוד.
יובל יעקובי
¶
הוספת תוספת. 25א. אחרי סעיף 37 לחוק העיקרי יבוא:
תוספת
סעיף 28(א)
רשימת ההטבות לפי פרק שלישי 1 הניתנות ללא צורך בהגשת בקשה.
1. סיוע בתשלום ביטוח רכב לאלמנה שהגישה בקשה להחזר אגרת רכב לפי סעיף 15ג(ח).
2. סיוע במימון הוצאות ניידות לאלמנה לפי סעיף 15ג(ט).
3. סיוע במימון שיעורי נהיגה ליתום בהגיעו לגיל 17 לפי סעיף 15ג(י)(3).
4. סיוע לשכול במימון הוצאות נלוות ללימודים בעד אחי הנספה הלומדים בכיתות ז' עד י"ב לפי סעיף 15ד(ה).
5. מענק הבראה חד פעמי הניתן בסמוך לנפילת הנספה לפי סעיף 15ד(ח).
6. לשכול ולאלמנה סיוע שנתי בתשלום אגרת טלוויזיה לפי סעיף 15ד(יג).
7. לשכול, סיוע שנתי בעד דמי שימוש בטלפון לפי סעיף 15ד(יד)(3).
8. לאלמנה, סיוע שנתי בעד דמי שימוש בטלפון לפי סעיף 15ד(טו).
9. לבן משפחה, השתתפות חד-פעמית במימון הנצחה פרטית לפי סעיף 15ח(ו).
תיקון חוק בתי משפט לעניינים מנהליים. 26. בחוק בתי משפט לעניינים מנהליים, התש"ס-2000, בתוספת הראשונה, בפרט 26,
(1) בפסקה (1), המילים "ואגף משפחות והנצחה" – יימחקו.
(2) אחרי פסקה (2) יבוא:
(3) החלטה של רשות לפי חוק משפחות חיילים שנספו במערכה, תגמולים ושיקום, תש"י-1950, כמפורט להלן:
(1) החלטה של העובד הסוציאלי הראשי לפי סעיף 15ז.
(2) החלטה של ועדת חריגים להטבות לפי סעיף 15ט.
(3) החלטה של הוועדה למתן סיוע לפנים משורת הדין לפי סעיף 35א.
תיקון חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה.
27. בחוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, תש"ל-1970, בסעיף 7 –
(1) במקום כותרת השוליים יבוא "תגמול והטבות לבני משפחה".
(2) בסעיף קטן (א), הספרה "30" תימחק.
(3) אחרי סעיף קטן (ה) יבוא:
(ה1) בני המשפחה כאמור בסעיף קטן (א) זכאים להטבה לפי חוק משפחות חיילים ויחולו עליהם הוראות לפי פרק שלישי 1 ולפי פרק שביעי 1 ולפי סעיף 28א לחוק האמור בשינויים המחויבים, וכן בשינויים אלה: שר הרווחה והשירותים החברתיים יקבע את הרכב ועדת החריגים להטבות ואת הרכב הוועדה לסיוע לפנים משורת הדין לפי סעיפים 15ט ו-35א וימנה את חבריהן".
שמרית גיטלין-שקד
¶
אני רוצה להסביר את הסעיף. בדיון הקודם דובר על הקמת ועדת למ"ד וועדת חריגים לעניין נפגעי פעולות איבה. בעצם הנוסח הזה קובע שיחולו עליהם גם ועדת למ"ד וגם ועדת חריגים, ככל שהוועדה רוצה לקבל החלטה כזו. אם כן, יש צורך להוסיף תיקון נוסף בהתאם לתיקון שעשינו ונקבע שהנציג שיהיה, יהיה נציג של הזכאים לפי חוק נפגעי איבה.
שמרית גיטלין-שקד
¶
"סעיף 28 – תתילה ותקנות ראשונות. 28. (א) תחילתו של חוק זה ביום כ"ט בטבת התשע"ד, 1 בינואר 2014, 0להלן – יום התחילה).
(ב) תקנות לפי פרקים שלישי 1 ושביעי 1 לחוק העיקרי, כנוסחם בחוק הזה, יובאו לאישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת בתוך שנה יום התחילה.
29. סעיף 28א(ג) לחוק העיקרי, כנוסחו בסעיף 13 לחוק זה, יחול על בן משפחה של מי שנספה לאחר יום התחילה."
בסעיף קטן (ב) היתה בקשה של המוסד לביטוח לאומי לדחות את החלת ועדת למ"ד והחלת ועדת חריגים עליהם לאיזשהו פרק זמן שיאפשר להם היערכות. ניסחתי סעיף כזה, אם הוועדה רוצה לקבל אותו, וגם לא כתבתי עדיין את התקופה. אני אקרא את הסעיף.
קריאה
¶
שנה, אדוני. אלה שתי ועדות שעדיין לא קיימות, לא מונו חברים. השר לא מינה ואנחנו צריכים לאתר שופט בדימוס להקים פה איזשהו מנגנון שלא קיים עד היום.
צביקה פוזיס-שחק
¶
אני חושב ששנה זה פרק זמן ארוך מדי, במיוחד כשאנחנו מדברים על דברים חריגים ודורשים טיפול מיידי.
שלומי מאור
¶
ככל שהוועדה תקבע פרק זמן יותר קצר אנחנו נעמוד בו, אבל אני חייב לומר שגם היום פני הנפגעים לא מושבים ריקם. גם היום, בנהלים שלנו וגם בנהלי משרד הביטחון אנחנו מוצאים פתרונות.
שמרית גיטלין-שקד
¶
תשעה חודשים מיום התחילה זה תשעה חודשים מ-1 בינואר.
"ההוראות לפי סעיף 15(ט) ולפי פרק שביעי 1 לחוק העיקרי, כנוסחם בסעיפים - - - לחוק זה, כפי שהן מוחלות בסעיף 7ה(1) לחוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, התש"ע-1970, כנוסחו בסעיף 27(3) לחוק זה, יחולו על בני משפחה כאמור באותו סעיף החל מתשעה חודשים מיום התחילה.
הוראות מעבר. 30. (א) הוראות אגף משפחות והנצחה שלפיהן ניתנו הטבות כאמור בפרק שלישי 1 ערב יום התחילה, שאינן נוגדות או סותרות הוראה מהוראות החוק העיקרי כנוסחו בחוק זה, יעמדו בתוקפן עד ליום כניסתן לתוקף של התקנות לפי פרק שלישי 1. בסעיף זה –
"הוראות אגף משפחות והנצחה" – הוראות הנוהל שקבע משרד הביטחון שלפיהן ניתנו הטבות לבן משפחה של נספה או של חלל.
"פרק שלישי 1" – פרק שלישי 1 לחוק העיקרי כנוסחו בסעיף - -- לחוק זה.
(ב) על אף האמור בסעיף קטן (א) –
(1) בקשה לקבלת הטבה שטרם הוחלט בה עד ערב יום התחילה – תידון ויוחלט לגביה לפי הוראות אגף משפחות והנצחה החלות על ההטבה.
(2) ניתנה עד ערב יום התחילה החלטה הדוחה בקשה לקבלת הטבה מכוח הוראות אגף משפחות והנצחה, יחולו עליה הכללים שהיו בתוקף ערב התחילה, לרבות עניין דרכי ההשגה עליה.
(ג) יראו את הוועד המייעצת למנהל הכללי של משרד הביטחון במתן הטבות לפנים משורת הדין, שפעלה ערב התחילה, כאילו הוקמה לפי סעיף 35א לחוק העיקרי, כנוסחו בסעיף 22 לחוק זה, והיא תמשיך לכהן ולפעול לפי הכללים שחלו עליה ערב יום התחילה, עד יום כניסתן לתוקף של התקנות לפי הסעיף האמור, ובלבד שהכללים האמורים אינם נוגדים או סותרים הוראה מההוראות לפי חוק זה.
(ד) הטבה לפי פרק שלישי 1 שניתנה או שהוחלט לאשרה ערב יום התחילה וכן הטבה שתינתן או שיוחלט לאשרה מכוח הוראות אגף משפחות והנצחה לפני כניסתן לתוקף של תקנות לפי פרק שלישי 1, יראו אותן כאילו ניתנו, ניתנות או הוחלט לאשרן לפי חוק זה ויחולו הוראות אלה:
(1) ניתנה לבן משפחה הטבה מכוח הוראות אגף משפחות והנצחה שנקבע לגביה בהוראות כאמור כי היא ניתנת באופן חד פעמי ערב יום התחילה – לא תאושר לו בקשה לקבלת אותה הטבה או הטבה הדומה לה בעיקרה מכוח חוק זה.
(2) ניתנה לבן משפחה הטבה שנתית או הטבה חודשית ערב יום התחילה מכוח הוראות אגף משפחות והנצחה – ימשיך לקבלה לפי הוראות חוק זה, ובלבד שהוא עומד בתנאים הנדרשים לקבלתה לפי חוק זה.
(3) ניתנה לבן משפחה הטבה לתקופה מוגבלת מכוח הוראות אגף משפחות והנצחה ערב יום התחילה והתקופה טרם הסתיימה – ימשיך לקבלה לפי הוראות חוק זה עד לתום התקופה הקבועה בחוק זה או בהוראות אגף משפחות והנצחה, לפי העניין. בפסקה זו, "הטבה לתקופה מוגבלת" – הטבה חודשית או הטבה שנתית הניתנת לתקופה מוגבלת בהתאם לקבוע בהוראת אגף משפחות והנצחה שמכוחה ניתנת ההטבה.
(4) ניתנה לבן משפחה הטבה עתית מכוח הוראות אגף משפחות והנצחה ערב יום התחילה – יקבל את ההטבה העתית הבאה לפי הוראות חוק זה, ובלבד שמניין המועדים לחישוב מועד קבלת ההטבה העתית הבאה, יחל במועד שבו קיבל בן המשפחה את ההטבה העתית לפי הוראות אגף משפחות והנצחה. בפסקה זו, "הטבה עתית" – הטבה הניתנת אחת לפרק זמן הקבוע בהוראת אגף משפחות והנצחה שמכוחה ניתנת ההטבה.
(5) ניתנה לבן משפחה הטבה אחרת מכוח הוראות אגף משפחות והנצחה ערב יום התחילה – יחולו, לפי העניין, הוראות חוק זה או הוראות אגף משפחות והנצחה, בהתאם להוראות סעיפים קטנים (א) ו-(ב). בפסקה זו, "הטבה אחרת" – הטבה שהגורם המוסמך קבע לגביה שאינה הטבה כאמור בפסקאות (1) עד (4).
שלומי מאור
¶
בשונה ממשרד הביטחון, ערעור על החלטות של המוסד לביטוח לאומי מובאות לבית הדין לעבודה, בין הדין האזורי או בית הדין הארצי. מסעיף 26 לנוסח עולה לכאורה שההחלטות של הוועדות הללו יובאו לבית משפט לעניינים מנהליים, מה שאולי מקובל במשרד הביטחון אבל לא מקובל אצלנו. לכן הייתי מבקש שאחד השינויים המחויבים גם יהיה לא רק זה שהשר קובע את החברים, שר הרווחה ולא שר הביטחון, אלא גם שערעור על החלטות הוועדות הללו יהיה בזכות, כמובן, לבית הדין לעבודה ולא לבית משפט לעניינים מנהליים.
שמרית גיטלין-שקד
¶
גם הערעורים אצלם הם ערעורים פנימיים שלהם ולוועדת למ"ד ולוועדת חריגים הם הולכים לבתי משפט לעניינים מנהליים. השאלה היא אם לא ראוי לקבוע אותה ערכאה לשניהם.
שמרית גיטלין-שקד
¶
מדובר בזכאי משפחות לפי חוק נפגעי פעולות איבה. כל העררים וההשגות שבנוסח הנוכחי אמורים להיות מופנים לבתי משפט לעניינים מנהליים יופנו לבית הדין לעבודה. משרד הביטחון העביר לנו עוד משהו – בעמוד 40 יש תשעה פרטים והם אומרים שהושמט פרט 10. אלה הטבות שהזכאים לא צריכים להגיש עבורן בקשה אלא הם מקבלים אותן באופן אוטומטי. צריך להוסיף דבר נוסף והוא סיוע לאלמנה במימון הוצאות לימודים ומימון חוגים לפי סעיף 15ד(ז).
שמרית גיטלין-שקד
¶
אנחנו לא מעמידים להצבעה את סעיף 25 אלא את סעיף 25א, 26, 27, 28, 29 ו-30. כל מה שקראנו ולא הצבענו עליו.
היו"ר חיים כץ
¶
מי בעד סעיפים אלה ירים את ידו.
הצבעה
בעד הבקשה לאשר את סעיפים 25א ו-30-26 – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
הבקשה לאשר את סעיפים 25א ו-26-30 נתקבלה.
נאוה שוהם סולן
¶
לגבי סעיף 15א(ו) עמוד 5. מדובר על שכול כפול של אלמנה שאיבדה שני בעלים. נכון להיום, אותה אלמנה מקבלת תגמול כפול ואני רוצה שזה ייכנס לחוק. זה ממילא ניתן רק זה צריך להיכנס לחוק. כמו שזה קיים בהטבות אני רוצה שגם התגמול, המענק הכפול - - -
אריה מועלם
¶
היות ואין שינוי במצב וזה המצב הנוהג, שאלמנה שאיבדה את שני בעליה מקבלת גם תגמול כפול וגם הטבות כפולות, אין לנו בעיה שזה יעוגן.
שמרית גיטלין-שקד
¶
אני לא בטוחה כי זה תיקון בסעיף אחר לחלוטין שעוד לא אישרנו. זה פשוט להוסיף תיקון חדש.
שמרית גיטלין-שקד
¶
אוקיי. אנחנו מתייחסים רק לאלמנה שהאלמנה יותר מפעם אחת מבן זוג שנספה או שאנחנו מתייחסים לכלל הזכאים? בסעיף קטן (ו)(1) יש עוד רשימה של אנשים שהם מה שנקרא שכול כפול. השאלה היא אם התיקון הוא רק לגבי אלמנה עכשיו.
ערן יוסף
¶
רק לגבי אלמנה. אחרים מקבלים. היחידה שלא קיבלה מכוח חוק היא אלמנה שהתאלמנה פעמיים. אנחנו עושים את זה מכוח חוות דעת משפטית. מבוקש כאן לעגן את זה בחוק, אפשר גם בלי וגם עם. מה שהוועדה תחליט.
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו מבקשים לפתוח את סעיף 25א לדיון מחדש. מי בעד ירים את ידו.
הצבעה
בעד הבקשה לפתוח את סעיף 25א – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
הבקשה לפתוח את סעיף 25א נתקבלה.
שמרית גיטלין-שקד
¶
סעיף 25א זה רשימת ההטבות שניתנות לזכאים ללא צורך בהגשת בקשה. משרד הביטחון ביקש להוסיף משהו נוסף – לשכול מענק חודשי כמפורט לפי סעיף 15ד(י).
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו מצביעים על התיקון בסעיף 25א.
הצבעה
בעד הבקשה לאשר את התיקון בסעיף 25א – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
הבקשה לאשר את התיקון בסעיף 25א נתקבלה.
שמרית גיטלין-שקד
¶
תודה. התיקון יהיה או בסעיף 20 או בסעיף 7א, שאלמנה אשר התאלמנה יותר מפעם אחת מבן זוג שהוא נספה, תהיה זכאית לתגמול שמגיע לה בגין כל אחד מהנספים. רוח הדברים היא שהיא תקבל תגמולים ומענק בגין הבעל הראשון ותגמולים ומענק בגין הבעל השני, בתקווה שזה לא יקרה.
היו"ר חיים כץ
¶
מי בעד ירים את ידו.
הצבעה
בעד התיקון בסעיף 25א – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
הבקשה התיקון בסעיף 25א נתקבלה.
היו"ר חיים כץ
¶
תודה רבה. גם הסעיף הזה אושר. יש עוד מישהו שרוצה לומר משהו?
אם כך, נשאר לנו לחוק סעיף אחד, סעיף 25. מה הוא אומר?
שמרית גיטלין-שקד
¶
בסעיף 25 יש שתי הוראות. הוראה אחת אומרת שכל התקנות לפי פרק שלישי 1 ופרק שביעי 1 וכל התקנות לעניין ההטבות ולעניין ועדת חריגים יותקנו באישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. בסעיף קטן (ג) נאמר שכל התקנות האלה בפרק שלישי 1 ובפרק שביעי 1, שיש להן השלכה תקציבית, יותקנו באישור שר האוצר.
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו מוחקים את סעיף (ג). אתה יכול להסתייג ואתה יכול למשוך. אתה יכול להסתייג וללכת למליאה.
היו"ר חיים כץ
¶
לא מעניין. אתם יכולים להסתייג. לא מעניין. יש לך אפשרות למשוך את החוק, יש לך אפשרות להגיש הסתייגות ואחר כך להצביע על זה במליאה.
היו"ר חיים כץ
¶
את יכולה גם להצטרף להסתייגות. אין בעיה. ההסתייגות אומרת שאתה רוצה להשאיר את סעיף (ג) כמו שהוא.
היו"ר חיים כץ
¶
נו, באמת. אתה חושב שליצמן פראייר. בהתייעצות אני מוכן. אם אתה מוכן בהתייעצות אנחנו מעבירים את זה כמו שזה.
היו"ר חיים כץ
¶
יש לך הסתייגות, נוכל אחר כך לעשות את זה. אנחנו מצביעים על ההסתייגות של שר האוצר ושל רינה פרנקל. מי נגד ההסתייגות, ירים את ידו.
הצבעה
בעד ההסתייגות של שר האוצר ושל חברת הכנסת רינה פרנקל – 1
נגד – 2
נמנעים – אין
ההסתייגות של שר האוצר ושל חברת הכנסת רינה פרנקל לא נתקבלה.
היו"ר חיים כץ
¶
כן, את יכולה להגיש רביזיה, אבל נצביע על החוק ותגישי על כל החוק רביזיה ואז נדון רק על הסעיף הזה. זה אותו דבר. זה אותו דבר.
היו"ר חיים כץ
¶
תגישי על כל החוק. זה אותו דבר. זה נוח לנו ככה. אם היא תמשוך את הרביזיה נוכל להגיש אותו ישר למליאה. עדיף לנו ככה.
היו"ר חיים כץ
¶
ברגע שהסתייגת על הסעיף אתה מתייחס רק לסעיף. פה הפסדת? אתה מעלה למליאה. אם אתה מנצח במליאה זה חוזר לוועדה.
היו"ר חיים כץ
¶
גם בהסתייגות, אם אתה מנצח במליאה אני יכול להגיד שאני מחזיר את החוק לוועדה ולא מקיים דיונים. קח את זה גם בחשבון. לא עושה דיונים. כל החוק עומד. הכללים הם ברורים לכל המגרש.
אמיר אדרי
¶
שנייה, אנחנו לא רוצים לעצור את כל החוק. ההתנגדות היא לסעיף הזה בלבד. הריביזיה היא לסעיף הזה בלבד ואנחנו נפעל במקביל גם - - -
היו"ר חיים כץ
¶
כי אם תחליט שאתה מושך את הרביזיה אני יכול להעלות את החוק למליאה, ואם אתה עושה רביזיה לסעיף אני לא יכול. אני לא מכשיל אותך.
היו"ר חיים כץ
¶
יפה לך. אנחנו מצביעים על סעיף 25(ב) ללא סעיף (ג). מי בעד ירים את ידו.
הצבעה
בעד סעיף 25(ב) – פה אחד
נגד - אין
נמנעים – אין
סעיף 25(ב) נתקבל.
היו"ר חיים כץ
¶
תודה רבה. כל חברי הכנסת אישרו את זה. אנחנו מצביעים על כל החוק עכשיו.
מי בעד הצעת החוק שמוגדרת תחת השם "הצעת חוק משפחות חיילים שנספו במערכה".
הצבעה
בעד הצעת חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) (תיקון מס' 35), התשע"ב-2012 – 2
נגד – 1
נמנעים – אין
הצעת חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) (סעיף מס' 35), התשע"ב-2012, נתקבלה.
היו"ר חיים כץ
¶
מאה אחוז. המשמעות של זה היא שזה לא עולה למליאה. המשמעות היא שידונו בסעיף הזה של הצעת החוק ונראה מה אנחנו עושים.