PAGE
12
ועדת הכספים
13/11/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 213>
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, י' בכסלו התשע"ד (13 בנובמבר 2013), שעה 10:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 13/11/2013
צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 25 והוראת שעה), התשע"ג- 2013צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין(הוראת שעה)(מס' 2)(תיקון מס' 2), התשע"ג- 2013(אבזור בטיחותי לרכב והבהרות למיסוי רכב)
פרוטוקול
סדר היום
<צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 25 והוראת שעה), התשע"ג-2013; צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (הוראת שעה) (מס' 2) (תיקון מס' 2), התשע"ג-2013 (אבזור בטיחותי לרכב והבהרות למיסוי רכב)>
מוזמנים
¶
>
ערן יעקב - סמנכ"ל בכיר לתכנון וכלכלה, רשות המסים
נטליה מירוניצ'ב - מנהלת תחום, רשות המסים
גיא גולדמן - עוזר ראשי ליועמ"ש, רשות המסים
ירון ימין - עוזר ליועמ"ש, רשות המסים
יהודה בר אור - יו"ר איגוד נהגי המוניות הארצי
רישום פרלמנטרי
¶
אור שושני
<צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 25 והוראת שעה), התשע"ג-2013; צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (הוראת שעה) (מס' 2) (תיקון מס' 2), התשע"ג-2013 (אבזור בטיחותי לרכב והבהרות למיסוי רכב)>
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו דנים עכשיו בנושא של צו תעריף המכס לפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 25 והוראת שעה), התשע"ג-2013, וצו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (הוראת שעה) (מס' 2) (תיקון מס' 2), התשע"ג-2013. מי מציג? בבקשה.
נטליה מירוניצ'ב
¶
אני נטליה, נציגת רשות המסים. אנחנו בעצם מבקשים להעביר היום כמה שינויים סביב הרפורמה. השינויים האלה מופעלים כבר מאחד באוגוסט 2013, והגיע הזמן לאשר אותם. השינוי העיקרי זה הרפורמה במתן תמריצי מס למערכות בטיחות מתקדמות ברכב. לפני השינוי הזה היינו במצב שניתנו תמריצי מס לכריות אוויר. אני מדברת על רכב נוסעים של עד 3.5 טון, שזה הרכב הטיפוסי שבו אנחנו משתמשים.
שלומית ארליך
¶
נטליה, קודם כול יש את ה - - - של ה-3,500, כאשר בעצם עד היום אתם אומרים שלא היה ברור לגבי מה קורה ברכב במשקל 3,500, ובעצם עכשיו אתם מבקשים לקבוע שרכב במשקל 3,500 – יחול עליו המס הגבוה יותר, כלומר לא 72% אלא 83%.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
חבר'ה, מאחר שאני צריך להצביע, אז אני צריך להבין. הנושא הראשון מדבר על אלמנטים של בטיחות ברכב, כמו למשל כריות אוויר. כרגע זה רק כריות אוויר. ומה אתם רוצים לעשות?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הכוונה שזה לא דבר שחייב להיכנס, אלא אתם רוצים לעודד יבואנים או יצרנים להכניס את המערכות האלה, ואתם רוצים לעודד אותם על ידי זה שאתם נותנים להם תמריצים כספיים.
נטליה מירוניצ'ב
¶
כן. למעשה, מרגע שהרכב נכנס יש לו טווח חיים מסוים, וכל התקופה הזאת אנחנו נהנה מרכב בטיחותי יותר, לא רק לנהג עצמו אלא גם לסובבים אותו.
שלומית ארליך
¶
אולי נעשה קצת סדר. עד היום הייתה הפחתה ביחס לציון ירוק וגם ביחס לרמת הבטיחות, כאשר רמת הבטיחות התייחסה עד היום לארבע כריות אוויר, למערכת ABS ולמערכות בקרת יציבות בכלי הרכב. עכשיו מה שהם מבקשים להוסיף... הם קצת משנים את סדר הטבלה, שזה יותר ברמה הטכנית, ובנוסף הם מבקשים להוסיף עוד מדד להפחתה - - -
נטליה מירוניצ'ב
¶
אנחנו מדברים על מספר מערכות בטיחות שנכנסות ומקבלות ניקוד. כל מערכת יכולה לקבל מחצי נקודה ועד שתי נקודות. הניקוד הזה מסוכם, ובצירוף כריות האוויר, הוא מייצר רמת אבזור בטיחותי שלפיה נקבעים זיכויים במס קנייה. יצרן, או יבואן בהתקנה מקומית, שבחר להתקין מערכות ומגיע לרמת אבזור מסוימת, מקבל כנגד זה זיכוי במס קנייה, ולמעשה משלם מס קנייה נמוך יותר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מי מתקין את האביזרים האלה? היצרן? נניח שמביאים איזה מכונית מצרפת – אז בצרפת מתקינים, או היבואן שמביא את זה מתקין את זה פה, או שכל אדם פרטי?
נטליה מירוניצ'ב
¶
באופן עקרוני מי שמתקין את זה זה היצרן. כהוראת שעה אפשרנו התקנה מקומית על ידי היבואן, אבל לפני שהרכב עובר רישום לתנועה הוא נבדק במשרד התחבורה והם מוודאים את קיום המערכות. באופן זמני מאפשרים גם את זה, כדי לאפשר חדירה לרכב עממי ולא רק לרכב יקר יחסית.
נטליה מירוניצ'ב
¶
לא בטוח שהוא מוריד את המחיר של הרכב, כי המערכות גם עולות כסף. אבל בהנחה שהמערכות הותקנו, הוא כמובן מפחית את העלויות.
נטליה מירוניצ'ב
¶
מה שעשינו פה זה תיקון די גורף: לקחנו את ההטבות הקיימות של כריות אוויר, שעד עכשיו, עד אוגוסט, לרכב שיש בו ארבע כריות נתנו סכום של 400 שקל, ורכב שיש לו שש כריות אוויר קיבל 800 שקל. אנחנו החמרנו את התנאים האלה: רכב נוסעים מקבל עכשיו רק משש כריות אוויר - - -
שלומית ארליך
¶
זאת אומרת שרכב שהיו לו ארבע כריות אוויר והיה זכאי ל-400 שקל הפחתה, עכשיו לא יהיה זכאי לזה.
נטליה מירוניצ'ב
¶
מדובר ברכב נוסעים עם ארבע כריות אוויר. במסחרי לא נגענו, רק ברכב נוסעים עם ארבע כריות אוויר, שיפסיק לקבל את ההטבה. זה סדר גודל של 8% מכלי הרכב, וזה מספר שהולך ומצטמצם.
נטליה מירוניצ'ב
¶
רכב שהיה מאובזר בשש כריות אוויר קיבל 800 שקל – רכב נוסעים, כאמור – ועכשיו יקבל 500 - - -
נטליה מירוניצ'ב
¶
כי בעצם יש לו רק כריות אוויר. אם הוא מתקין מערכות נוספות הוא יכול להתקדם ולקבל סכומים הרבה יותר גבוהים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זאת אומרת, מי שעשה לפי הסטנדרט הקודם יכול עכשיו להוסיף כדי להגיע לסטנדרט הגבוה יותר?
שלומית ארליך
¶
ויש את הקבוצה השנייה שיכולה להיפגע, שזה מי שהיה לו שש כריות אוויר והיה זכאי ל-800 שקלים.
נטליה מירוניצ'ב
¶
באלמנט של העולים אנחנו מבקשים שעולה חדש שמגיע עם רכב – הוא לא משלם מס קנייה, אלא במקום זה הוא משלם 50% מכס.
נטליה מירוניצ'ב
¶
זה מה שהיום. והוא לא מקבל כנגד זה זיכויי מס של מיסוי ירוק. אנחנו מבקשים בעצם ליצור תמריצים של מיסוי ירוק גם בתחום הזה וגם להכניס את התמריצים של מערכות בטיחות. זה אומר שרכב של עולים יהיה זכאי לקבל את מלוא הזיכוי של מערכות הבטיחות, וחלק יחסי של הזיכוי במיסוי ירוק. למעשה רוב האוכלוסייה של העולים נהנית מהתיקון הזה.
נטליה מירוניצ'ב
¶
עכשיו יהיה לו את אותו שיעור של 50% וכנגד זה גם הפחתות. אם זה רכב ידידותי לסביבה ורכב שמאובזר במערכות בטיחות, אז הוא יקבל גם את הזיכויים - - -
נטליה מירוניצ'ב
¶
התיקון הנוסף שאנחנו מבקשים לעשות פה הוא: ב-2009, כשהעברנו את הרפורמה במיסוי ירוק, היו לנו מבחינה תפעולית נתונים על דרגות זיהום רק משנת 2007, ומסיבה כלשהי – שלא אכנס אליה – רשמנו שרכב שתאריך הייצור שלו הוא יותר משנתיים ממועד היבוא, הוא לא נכנס למסגרת של רישוי ירוק, אלא ממוסה לפי שיעור המס הסטטוטורי שהיה אז – 72%. בעצם הכוונה הייתה לא שנתיים או 24 חודשים משנת 2009, אלא שזה יהיה משנת 2007, כי מאז יש לנו נתונים ואנחנו יכולים להתייחס לרכב במסגרת מיסוי ירוק. אז זה תיקון שאנחנו מתבקשים לעשות פה.
שמעון סולומון
¶
אני אעזור לך. הרי עולים חדשים שמביאים רכב, יש להם הנחה משמעותית – נדמה לי שהם משלמים פחות 40% מעלות ה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ה-50% יישאר, וחוץ מזה הם יקבלו זיכוי על ה... אז הכול טוב ויפה, אז איפה הבעיה?
נטליה מירוניצ'ב
¶
הבעיה יכולה להיווצר באוכלוסייה מאוד מצומצמת של עולים שהביאו את הרכב בעבר ומבקשים למכור אותו לפני תקופת הזכאות שלהם, ואז הם חייבים בהשלמת מסים. ברגע שזה רכב שיובא משנת 2007 ולפני אוגוסט 2013, אז למעשה קודם הוא היה צריך להשלים לפי 72% ועכשיו הוא משלם השלמת מסים לפי השיטה החדשה; ואם זה רכב ידידותי לסביבה, אז הוא בעצם ישלם פחות מס.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זאת אומרת שזה רק לגבי עולה חדש. ישראלי שמוכר רכב מזוהם, אין לו שום קנס או משהו כזה, נכון?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, אני מדבר על ישראלי רגיל, סתם ישראלי שמוכר לישראלי. אין לו שום דבר, נכון? אין לו קנסות.
ערן יעקב
¶
כי הוא קיבל הטבה. בגין ההטבה הזאת מחייבים אותו למספר שנים שבהן הוא צריך להחזיק את האוטו בחזקתו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כלומר... עזבו את הנושא הירוק. עולה שהביא רכב וקיבל את ההנחה שהוא מקבל – הוא מחויב להחזיק ארבע שנים, ואם הוא מוכר את זה באמצע אז הוא צריך לשלם - - -
נטליה מירוניצ'ב
¶
במקרים מסוימים ההשלמה שלו תהיה יותר גבוהה, מכיוון שהוא ממוסה לפי מיסוי ירוק. בפועל, מה שיקרה זה שבעסקה הקונה שלו יפצה אותו, כי הרכב - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם לא היה את החוק הזה, הוא היה נקנס ומשלם לפי 72%, ועכשיו קונסים אותו שזה יהיה לפי 83%?
נטליה מירוניצ'ב
¶
באופן עקרוני המס מוחזר למצב החוקי של כל שאר אזרחי המדינה. אם אותו עולה הביא רכב ולא השתמש בו לצרכים האישיים שלו, אז בעצם הוא מאבד חלק יחסי מהזכאות שלו, לפי יתרת תקופת הזכאות. הוא משלים למצב של כל אזרח רגיל. ובעצם בעסקה שהוא מוכר את הרכב, הרכב מתומחר בשוק לפי המס הקיים של כל אזרחי המדינה. כלומר, זה מגולם בעסקה, הוא לא נפגע פה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בואו נדבר על הפרט הזה, כדי שאני אבין. עולה הביא רכב, הוא צריך להחזיק אותו ארבע שנים, ובגין זה הוא מקבל הנחה, כלומר, הוא משלם רק 50%. עכשיו, אם הוא רוצה למכור את זה אחרי שלוש שנים, הוא צריך לשלם קנס או משהו כזה, ובמקום 50% זה עולה לו ל-72%. כלומר, הוא צריך לשלם את הפער בין 50% ל-72%, נכון?
ערן יעקב
¶
כי עברנו לעולם של מס אחר. היינו בעולם של 72%, והיה שינוי שבו המס נקבע ל-83%, ולצד זה שהעלינו את המס יצרנו הטבות בהתאם לרמת הזיהום של כלי הרכב. כלומר, כל העולם השתנה לפני כמה שנים, ועכשיו אנחנו מתאימים את השינוי הזה - - -
ערן יעקב
¶
לא, אם הוא מביא אותו היום, מצבו מוטב משמעותית, כי הוא מביא 50%, וככל שיש לו אביזרים בטיחותיים, הוא מקבל הטבה. אז זה יהיה פחות. היא פשוט נכנסה למשהו שאולי יש בן אדם אחד כזה, אם בכלל.
ערן יעקב
¶
אז אני אומר שיכול להיות מקרה כזה. רוב הפעמים זה יורד, אבל יכול להיות גם מקרה מסוים, ספציפי, אם הוא מכר בתוך התקופה האמורה - - -
ערן יעקב
¶
רובם לא מוכרים בתוך התקופה, הם מחכים, ואז אין בעיה בכלל, אין להם מס... אבל אם בתוך התקופה הזאת הוא מכר – ההטבה ניתנה מתוך הבנה שזה משמש אותו.
נטליה מירוניצ'ב
¶
אני רוצה להבהיר שזה רק לעולים, זה לא על רקע של יבוא אישי תיווכי. זה לרוב רכבים שהם לא מזהמים. כלומר, במצב טיפוסי הוא ישלם פחות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש לכם מושג כמה אנשים ייפגעו? אתה אומר שניים, אבל אם מחר יבואו אליי קבוצה, נניח... אני לא יודע...50% מהעולים נפגעים מזה... יש לכם מושג כמה כאלה יש?
נטליה מירוניצ'ב
¶
מעטים, והם גם יכולים בקלות לברוח מגזרה הזאת אם הם ימתינו קצת לפני שהם מוכרים את הרכב. וגם, כמו שאמרתי, השוק מפצה אותם, כי השוק מתמחר את הרכב לפי מצב המיסוי של כלל אזרחי המדינה.
שלומית ארליך
¶
עוד שאלה אחת: התיקון הזה תואם לאיזשהו תהליך שצריך לעבור גם מבחינת משרד התחבורה, נכון? במשרד התחבורה התהליך כבר הסתיים?
ערן יעקב
¶
הרפורמה כבר עובדת. למעשה אנחנו פה בגלל מקרה קצה שבו יכולה להיות עלייה... לכאורה זו הטבה, הרי ברור לכם שמבחינת 99% מדובר בהטבה. אבל אמרנו שעל מקרי הקצה - - -
שמעון סולומון
¶
רגע. ההטבה, מעבר למיסוי, מה שאתם מדברים עכשיו – זה לגבי כריות אוויר או גם לגבי מיסוי ירוק? אני מדבר על ההטבה לעולים.
נטליה מירוניצ'ב
¶
בגלל שזה מס 50% ולא 83% מס בסיסי, אנחנו נותנים את אותו היחס גם על 60% של מיסוי ירוק. בנושא של אביזרי בטיחות, בגלל שזה נושא מאוד חשוב לנו, אנחנו נותנים אפילו 100%.
שמעון סולומון
¶
אני רוצה להגיד בעניין הזה משהו. תראה, ניסן, ההטבה של ה-50% זה מימים ימימה, וזה קורה כל הזמן וזה בסדר. אבל אי אפשר לשכוח את המצב הכלכלי של החברה. הרי זאת הטבה. מי שמביא רכב – יש לו, הוא מסוגל, הוא כנראה מספיק חזק כלכלית. אבל אנחנו מדברים על החברה הישראלית, שיש בה גם מצבים קשים מאוד. אפילו למראית עין, אני לא חושב... אני לא מדבר על המיסוי של ה-50%, שזה עלות יבוא וזה בסדר וזה מתקיים כבר הרבה זמן וצריך להיות ככה, אבל לגבי עידוד אביזרי בטיחות – אני לא חושב שצריך לבוא לכאן בעניין הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז העולה הזה, אם הוא יכניס אביזרי בטיחות, הוא גם יקבל. הוא יקבל את ההטבה הזאת. כמו כל אזרח.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, לא.
רבותיי, מי בעד צו תעריפי המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 25 והוראת שעה), התשע"ג; וצו תעריפי המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (הוראת שעה) (מס' 2) (תיקון מס' 2), התשע"ג? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד אישור הצווים – פה אחד
הצווים אושרו פה אחד.