הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 93>
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שלישי, ט' בכסלו התשע"ד (12 בנובמבר 2013), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 12/11/2013
שינוי בתקנון יד יצחק בן-צבי, התשע"ג - 2013
פרוטוקול
סדר היום
<שינוי בתקנון יד יצחק בן-צבי, התשע"ג - 2013>
מוזמנים
¶
>
עו"ד עדנה הראל
–
משרד המשפטים
עו"ד יעלה לשם - הלשכה המשפטית, משרד התרבות והספורט
עו"ד אופיר כץ - יד יצחק בן-צבי
מירב ישראלי
¶
- - הסברתי לך, דיברתי איתך אתמול. העבירו אלינו היום בבוקר, למעשה, נוסח עם עקוב אחר שינויים, שינוסח בעצם כתיקון לתקנון הקיים ולא כתקנון החדש. זה סוכם.
מירב ישראלי
¶
כן. נכון. אז זה מסוכם.
עכשיו, אני השוויתי פשוט בין התקנון הקודם שהם העבירו לנו ולנוסח החדש, ויש קצת הבדלים, אז אתם תצטרכו להגיד לי מה הנוסח המעודכן פשוט.
מירב ישראלי
¶
רק אולי תגיד באמת לפרוטוקול על ההליך הפנימי בתוך יד יצחק בן צבי להבאת הפרוטוקול להתייעצות איתנו.
אופיר כץ
¶
- - להתייעץ. בדיוק, להתייעץ בהתאם לתקנון יד יצחק בן צבי. ואכן אנחנו פה. והתיקונים, כמובן, הם אותם תיקונים שעורכת-הדין מירב ישראלי דיברה עליהם.
מירב ישראלי
¶
כן, רק את התיקונים.
אוקיי. אז טוב, התיקון בפתיח הוא כמובן טכני בשם הוועדה – ועדת החינוך, התרבות והספורט. סעיף 1 מדבר על הפעולות של יד יצחק בן צבי. בפסקה (1), הפסקה אומרת: "תפעל לקיים במשכן היד את מכון בן צבי, את הספרייה וכתבי היד של המכון ואת הספרייה של יצחק בן צבי", ונמחקה המילה "וארכיונו". אז תסבירו למה זה נמחק. זה עבר לארכיון המדינה?
מירב ישראלי
¶
אוקיי. בפסקה (3) – "תעודד מחקר ולימוד של קהילות ישראל בארצות המזרח באמצעות מכון בן צבי, - - -", נוסף פה "- - - ומחקר ולימוד באמצעות המכון לחקר ארץ ישראל ויישובה, תאסוף ותרכז כתבי-יד, תעודות וספרים הנוגעים למחקר בתחומים אלה, ותפרסם ספרים בתחום פעולות המכונים".
יש פה תוספת של – "- - - המכון לחקר ארץ ישראל ויישובה". אולי תסבירו מה המכון הזה, ואיך הוא קשור ליד יצחק בן צבי.
אופיר כץ
¶
המכון לחקר ארץ ישראל ויישובה הוא חלק בלתי נפרד מיד יצחק בן צבי. זה מכון שבו עוסקים בעיקרון בפעילות מחקרית ובפרסומים. זה מאז, מקדמה-דנא זה היה חלק בלתי נפרד - - -
מירב ישראלי
¶
סעיף (4) זה חדש: "תפעיל ותקיים בית ספר ללימודי ירושלים". תסבירו מה ההבדל בין בית ספר ללימודי ירושלים לבין כינוסים, הרצאות, חוגי לימוד, ימי עיון, ערבי פולקלור וכולי שבפסקה שהופכת להיות פסקה 8.
מירב ישראלי
¶
זהו, כי אני דיברתי עם משרד החינוך כשראיתי את זה – גם הזמנתי אותם, דרך אגב, לישיבה, והם בחרו לא להגיע – והם אמרו לי דווקא שזה לא בית ספר שצריך אישור לפי חוק הפיקוח על בתי ספר.
אופיר כץ
¶
לא. נכון. נכון. בדיוק. זה לא בית ספר שצריך סמל בית ספר לפי חוק הפיקוח, אבל זה בית ספר שהם אישרו אותו. הוא קרוי על שמו של חיים קוברסקי המנוח שהיה יושב-ראש יד יצחק בן צבי - - -
אופיר כץ
¶
משרד הפנים וגם היה יושב ראש יד יצחק בן צבי, ועל שמו קרוי בית הספר. זה בעצם פרויקט שמומן בזמנו על ידי משרד החינוך, משרד הפנים ותרומות שהביאו. ועכשיו בית הספר הזה התחיל לפעול - - -
אופיר כץ
¶
זה לא לימודים פרונטליים של ילדים שבאים מכיתה א' עד ה'. כן. יש שם כל מיני סוגי העשרה למיניהם, בעיקר - - -
אופיר כץ
¶
לא, לא, למיטב זכרוני, אני מצטער, אבל למיטב זכרוני זה על דעת משרד החינוך – נקרא בית ספר לענייני ירושלים. זה לא דבר שיד יצחק בן צבי יצרה.
מירב ישראלי
¶
לא. אם הוא עומד בתנאים מסוימים אז הוא חייב באמת רישיון, אבל אפשר להשתמש במונח בית ספר.
עדנה הראל
¶
כן. יש נסיבות שבהן הוא חייב רישיון או שיש נסיבות שבהן צריך ללמד בו תכנית לימודים מסוימת. אבל אין מניעה לקרוא לכל מוסד שבו אני בוחרת ללמד משהו - - - בית ספר.
עדנה הראל
¶
אני עשיתי את תיקון מספר 10 שהגדיר מכללה אקדמית דווקא ולא מכללה סתם כמונח מוגן, ואני מוכנה לנסות להסביר - - -
היו"ר עמרם מצנע
¶
אוקיי, לא עכשיו. לא כי אני חושב שגם בית ספר צריך להיכנס לאיזשהו מונח. אתה לא משתמש סתם במילה בית ספר.
עדנה הראל
¶
אז האידך גיסא, זה שיש כאלה – כל התפיסה הזאת של הגנה על מונחים נראית ארכאית בעיני חלק מהגורמים שעוסקים בתחומים שונים.
עדנה הראל
¶
נכון, נכון, אבל אני רק אומרת שהטיעונים האלה גם מתעוררים. שביקרו אותי לאחרונה על זה שיש רשימה כל כך גדולה של מונחים מוגנים בחוק המועצה להשכלה גבוהה היום, וזה האידך גיסא. ולכן אני חושבת שיש פה כמה - - -
מירב ישראלי
¶
טוב, סעיף 2(א) – "חברי מועצת היד - - -". מכיוון שהיה תיקון בחוק ויש לנו שלושה חברי כנסת הרי שהם חברים במועצה, אז יש פה תיקון בהתאם לחוק: 2(א)(1) – 3 חברי כנסת שתבחר ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת.
ויש תוספת
¶
(3) – במקום "אישי ציבור אחרים, שעליהם המליץ הוועד המנהל", "נציגי ציבור המעורים בתרבות, אמנות או מחקר או בעלי כישורים בתחומי הכלכלה או ניהול, שימונו לאחר היוועצות עם הוועד המנהל". שבעצם מי שממנה זה השר, ואני חושבת שזה תיקון נכון.
מירב ישראלי
¶
עכשיו, בסעיף קטן (ב) שבנוסח המתוקן, עורכת-הדין עדנה הראל, אין בו תיקון, בנוסח שהועבר אלינו היה בו תיקון, שהוא לדעתי נכון, ואני לא יודעת אם זו השמטה.
איך קוראים לך?
מירב ישראלי
¶
אז אולי עורכת-הדין יעלה לשם תוכל להגיד לנו.
סעיף (ב) כיום אומר, סעיף 2(ב) – "מספר חברי המועצה ייקבע על ידי הוועד המנהל - - -", כשלמעשה זה צריך להיות השר. וזה תיקון שלא מופיע בתיקונים של הדס, אבל הוא מופיע בנוסח הקודם - - -
מירב ישראלי
¶
וזה בסדר גמור.
אז הנה, בסעיף 3 אתה רואה, כתוב: "חברי המועצה - - - יתמנו על ידי הממונה לפי סעיף 11 - - -", שזה היה בעבר ראש הממשלה, ועכשיו זה שר התרבות. זה עשוי להשתנות, לכן זה "להלן – השר".
סעיף 4 – "יושב ראש המועצה יתמנה על ידי השר, מבין חברי המועצה". אמנם, זה תיקון טכני, אבל נראה לי שאולי כדאי להכניס כאן מינוי של ממלא מקום גם. חשבתם על זה?
אופיר כץ
¶
אני לא הייתי חושב להתחיל את התהליך ולהעביר אותו עכשיו את כל הגלגולים. יכול להיות שאנחנו - - -
לפרוטוקול, בצורה מסודרת
¶
כל ההערות ששלחת בגין המחשבה שמדובר בתקנון חדש, הן כולן יישקלו על ידינו בחיוב. אבל לא היינו רוצים לערבב עוד פעם עם - - -
מירב ישראלי
¶
לא, לא, בסדר. אוקיי. אז אני מעירה כרגע לסעיפים שתוקנו.
אוקיי. סעיף 5(ג) הוא חדש – "חבר המועצה שתקופת כהונתו תמה יוסיף לכהן עד מינויו מחדש או עד מינוי חבר אחר במקומו, ורשאי השר להודיע לחבר על סיום כהונתו לאחר תום תקופת כהונתו לפי סעיף (א), ולא למנות חבר חדש במקומו, והכול בלבד שמספר חברי המועצה יהיה בהתאם לסעיף 2(ב)".
סעיף 5(ד) – אני לא יודעת למה הוא נמחק. למה סעיף 5(ד) נמחק?
מירב ישראלי
¶
אתה לא יודע. למשל, נבצר ממנו דרך קבע למלא את תפקידו, לא בכל החוקים בהכרח תמה כהונתו. הוא עדיין חבר. הוא לא בא, אבל הוא עדיין חבר. אתה מבין? אין הליך של תום הכהונה. אין סיבה למחוק את הסעיף הזה, הוא סעיף נחוץ. אני חושבת שצריך להרחיב אותו: כמו כתב אישום, כמו - - - פלילית. אני לא מתערבת להם כרגע בתוכן, אבל צריך לפחות להחזיר את סעיף 5(ד).
עדנה הראל
¶
בסדר. העצה נשמעת בחיוב. אנחנו נבדוק את השתלשלות הדברים כי אנחנו – לא נהיר לי למה הייתה - - -
מירב ישראלי
¶
בסדר. אנחנו נוציא מכתב עם כל הדברים האלה.
אוקיי, אז סעיף 5(ד) – בעצם, צריך להחזיר אותו ואף להרחיב אותו, אבל את זה תשקלו.
מירב ישראלי
¶
לא, מייעצת. זה אומר שאנחנו מוציאים זה, והם שוקלים את עצותינו.
אוקיי. תפקידי המועצה – סעיף 6. בסעיף 6(2) יש תיקון: "לדון בסקירות ובדו"חות הכספיים של הוועד המנהל, ולאשר את התקציב השנתי ואת הדו"חות הכספיים של היד".
עכשיו, יש פה הערה של משרד האוצר, שהם שלחו לי במייל, שלפי חוק יסודות התקציב זה צריך להיות כמובן מועבר לאישורו של שר האוצר.
מירב ישראלי
¶
אתם כאילו כותבים פה את התקנון. ובחוק, בדרך כלל, אנחנו כותבים שיעבירו לאישורו של שר האוצר. זה הנושא.
מירב ישראלי
¶
אבל אני אומרת, בדרך כלל בחוקים של תאגידים סטטוטוריים, למרות שזה כתוב בחוק יסודות התקציב זה כתוב גם בחוק.
אופיר כץ
¶
לא, לא, רגע, סליחה. בסעיף 5(ד), שאנחנו הולכים לשקול לקבל את הצעתכם, צריך רק לתקן את זה. כאן כתוב: "ימנה הוועד המנהל", וזה לא היה הוועד המנהל כי זה היה השר.
מירב ישראלי
¶
סעיף 10(א) – "השר ימנה את הוועד המנהל של היד מבין חברי המועצה, ובהם לפחות נציג אחד של כל גוף האמור בפסקאות משנה (א)-(ה) של סעיף 2(א)(2), ונציג אחד של האוניברסיטה העברית בירושלים". זה פשוט התאמה לתיקון הקודם.
סעיף 10(ב). כאן גם – "השר יקבע את מספר חברי הוועד המנהל, ובלבד שלא יפחת משבעה ולא יעלה על אחד עשר איש". בעבר זה היה תשעה. אתם רוצים להסביר? מר אופיר כץ.
מירב ישראלי
¶
סעיף 10(ג) – "חבר הוועד המנהל שתקופת כהונתו תמה יוסיף לכהן עד מינויו מחדש או עד מינוי חבר אחר במקומו, וראשי השר למנות נציג חדש במקומו, ובלבד שהרכב הוועד המנהל יהיה בהתאם לסעיף 10(א)".
הערה ניסוחית
¶
צריך פשוט לעשות הרמוניה בין הניסוח של הסעיף הזה לניסוח של סעיף המועצה. זה עניין ניסוחי.
מירב ישראלי
¶
בנוסח שהעברתם לנו, הקודם, בסעיף 13, בתפקידי הוועד המנהל, נוספה פסקה 4 חדשה, של להחליט על תקציב היעד ולהעבירו לאישור המועצה.
מירב ישראלי
¶
אוקיי. בסדר. אז אנחנו מוסיפים את זה. ובסעיף 14, שהופך לסעיף 14, זה יהיה – במקום שמונה, ארבע ישיבות.
אופיר כץ
¶
תראו, זו דרישה של המנוח יגאל ברייטמן, שהיה יושב ראש הוועד המנהל עד עכשיו, לפני שהוא נהרג. כי הוא אמר: תראו, אומרים שיהיו בישיבות - - -
מירב ישראלי
¶
לא, הוועד המנהל הוא למעשה הגוף, הוא לא המועצה. למעשה, הגוף שמנהל את המוסד. ואנחנו - - -
מירב ישראלי
¶
אז השאלה – תמיד אנחנו מעלים את השאלה, גם בחקיקה: מה המינימום של הישיבות שבאמת נדרש - - -. אז אני רק שואלת אותך, אני לא מתערבת.
אופיר כץ
¶
אבל אם הייתה דרישה של יושב ראש - - -, אומר לי: תשמע, אני לא אכנס את האנשים, אין לי על מה לדבר איתם. זה בכל אופן, בגלל שכתוב פעם בחודש. זה אבסורד.
מירב ישראלי
¶
נדרשת דרישה של שלושה ולא - - -. אז בסדר. אז גם את זה צריך לתקן.
מניין חוקי בישיבות – סעיף 15: "המניין החוקי לישיבות הוועד המנהל יהיה ארבעה חברים. נעדר יושב ראש מהאסיפה, רשאים החברים הנוכחים באסיפה למנות יושב ראש זמני לאסיפה".
מירב ישראלי
¶
כן. בסדר. אז גם. זה תיקון ניסוחי, אז אין בעיה.
סעיף 16. פשוט אני שואלת בגלל התיקון שנעשה בסעיף 15 – האם הקול המכריע ליושב ראש הוועד המנהל וליושב ראש זמני שמונה גם? לפי סעיף 15.
מירב ישראלי
¶
אוקיי, בסדר. אז אנחנו משאירים את זה ככה.
בסעיף 17 בסוף נוסף שהוועד המנהל יקבע, "ככל שלא נקבעו בתקנון זה", את סדרי עבודתו וכולי.
לגבי המינהל, בסעיף 19(ב): "המנהל הכללי יביא לאישור הוועד המנהל את מינוי סגן או סגני המנהל הכללי ומינוי ראשי המכונים האקדמיים". כאן רק, כי המכונים האקדמיים זה שני המכונים שבזה, אז רק מבחינת הגדרה תגדירו אותם ב-3-1. שיהיה ברור שזה זה. בסדר? פשוט הגדרה.
רק תסבירו את התיקון, כי בעצם בעבר היה צריך להביא לוועד המנהל את מינוי כל העובדים. אז רק תסבירו את התיקון.
מירב ישראלי
¶
אוקיי. סעיף 20 – תקציב: "הוועד המנהל ידון בהצעת התקציב של היד לכל שנת כספים". למה נמחק: "ויביא אותו לאישור המועצה"?
אופיר כץ
¶
- - - המנכ"ל. שיוכן על ידי המנכ"ל. הוועד המנהל ידון בהצעת התקציב של היד שיוגש על ידי המנכ"ל לכל שנת כספים. בסדר?
אופיר כץ
¶
היה לנו ויכוח, לי היה ויכוח עם משרד המשפטים מי מאשר תקציב – הוועד או המועצה. כי אני אמרתי שהוועד המנהל בעצם הוא הגוף האופרטיבי, והמועצה היא בעצם כמו האסיפה הכללית. הם לא מסכימים לגישתי.
אופיר כץ
¶
בעמותות – במקרה אני בא עכשיו מדיון בוועדת חוקה, חוק ומשפט – בעמותות, את התקציב מאשר הוועד; את הדו"חות הכספיים מאשרת העמותה.
מירב ישראלי
¶
אוקיי. אז בעצם אין לנו יותר מדי הערות. אנחנו נסכם את כל הדברים במכתב ההתייעצות. אז אנחנו נוציא מכתב על ההערות.