ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 25/11/2013

תקנות התעבורה (תיקון מס'...), התשע"ד-2013, בדבר הסדרת השימוש ברכב שניזוק

פרוטוקול

 
PAGE
3
ועדת הכלכלה
25/11/2013

הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן

מושב שני
<פרוטוקול מס' 119>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, כ"ב בכסלו התשע"ד (25 בנובמבר 2013), שעה 9:00
סדר היום
<תקנות התעבורה (תיקון מס' ), התשע"ד-2013, בדבר הסדרת השימוש ברכב שניזוק>
נכחו
חברי הוועדה: >
דוד צור – מ"מ היו"ר
יעקב אשר

רונן הופמן

יצחק וקנין

אורי מקלב
מוזמנים
>
אבנר פלור - מנהל אגף הרכב, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

שרית זוכוביצקי-אורי - לשכה משפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

איציק סרור - סגן מנהל אגף הרכב, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

משה קרמאייר - ראש תחום הדרכה שמאים ופיתוח נייד, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

ג'קי לוי - מנהל תחום ק. בטיחות, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

רון מוסקוביץ - מנכ"ל הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים

ד"ר שי סופר - המדען הראשי, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים

עמי רוטמן
​–
יועמ"ש, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים

יערה למברגר - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים

רפ"ק שרון שלאין - ראש חוליית ייעוץ וחקיקה באגף התנועה, משטרת ישראל

פקד שי ברקאי - רישוי אתגר, משטרת ישראל

זאב פרידמן - היועץ המשפטי, המועצה הישראלית לצרכנות

רונן לוי - יו"ר איגוד המוסכים

אריה אשד - מנכ"ל איגוד המוסכים

אינגריד הר-אבן - יועצת משפטית, איגוד המוסכים

עזרא שוהם - יו"ר איגוד שמאי הביטוח

שלמה תוסייה-כהן - יועץ משפטי, איגוד שמאי הביטוח

יהודה יגן - יו"ר ענף רכב, איגוד שמאי הביטוח

יצחק מלכה - שמאי רכב, חבר איגוד שמאי הביטוח

בתיה לונדון - יו"ר ועד ענף רכב באיגוד חב' הביטוח, סמנכ"ל "מנורה מבטחים"

שמואל מלכיס - מנהל מחלקה כלכלית, איגוד חברות הביטוח

ערן אור - שמאי רכב, איגוד חברות הביטוח

אבי גלנצר - יו"ר איגוד מכוני הרישוי

יהודה רודד - מנכ"ל איגוד יבואני הרכב

נמרוד הגלילי - מנכ"ל הארגון הישראלי להשכרת רכב וליסינג, איגוד לשכות המסחר

שמעון סודאי - יו"ר איגוד קציני בטיחות בתעבורה שכירים ועצמאיים וקצין בטיחות בתעבורה

עמוס מרוז - קצין בטיחות בתעבורה, איגוד קציני בטיחות בתעבורה שכירים ועצמאיים

מנשה פרידמן - קצין בטיחות בתעבורה, איגוד קציני בטיחות בתעבורה שכירים ועצמאיים

נועם קום - יו"ר פורום נוהגים היי-טק

גיורא צפרוני - מנהל תחבורה, ארגון מנהלי תחבורה בישראל

יגאל רסקין - חבר מזכירות, ארגון מנהלי תחבורה בישראל

שוקי שדה - מנכ"ל ארגון חברות ההסעה

נועם עיני - הנדסאי במעבדה לרכב, טכניון

אפרים קרויטרו
​–
מנהל תפעול במעבדה לרכב, טכניון

דני קדרון - יו"ר ועדת ביקורת, עמותת "תנו יד לחירש ונכים למען נכים"

רומן גרביץ - לוביסט, "פוליסי", מייצג את איגוד חברות הביטוח
ייעוץ משפטי
מרב תורג'מן
ענבל דגן (מתמחה)
מנהל/ת הוועדה
לאה ורון
רישום פרלמנטרי
ירון קוונשטוק
<תקנות התעבורה (תיקון מס' ), התשע"ד-2013, בדבר הסדרת השימוש ברכב שניזוק>
היו"ר דוד צור
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את הישיבה. כפי שאתם רואים' לא עברתי איזה טרנספורמציה, אני לא אבישי, אני ממלא מקומו של אבישי. שמי חבר הכנסת דוד צור, ואני אשמש כיושב-ראש הוועדה היום.
אנחנו פותחים בתקנות התעבורה, תשע"ד-2013, בדבר הסדרת השימוש ברכב שניזוק. אנחנו נשמע את משרד התחבורה ראשית, אחרי זה נשמע אם יש הערות כלליות. מי שבבקשה רוצה להתייחס, שיירשם אצל מנהלת הוועדה, אצל לאה ורון, ואנחנו נשמע אותו. ולאחר מכן נעבור להקראות ואז אפשר להעיר על סעיף סעיף. מי במשרד התחבורה? כן, רק תציגי את עצמך בבקשה לפרוטוקול.
שרית זוכוביצקי-אורי
שרית זוכוביצקי מהלשכה המשפטית, משרד התחבורה. אני אגיד באופן כללי מה אנחנו מציעים לעגן בתקנות, אני מניחה שעד אז יגיע אבנר, יסביר את הפן המקצועי.
היו"ר דוד צור
נסי רק לדבר למיקרופון. תזוזי טיפה.
שרית זוכוביצקי-אורי
כן, אני מתנצלת. אני מקווה שלא ייעלם לי הקול בינתיים.

תקנה 309 עוסקת ברכב שניזוק באופן שמחייב בדיקת התיקון. כיום שכשרכב ניזוק במרכיבים שמפורטים בתקנה, אחרי שהמוסך מסיים את התיקון הרכב מובא לבדיקה במכון בדיקה, זה מוסך בעל רישיון לדבר הזה. בצו הפיקוח לצרכנים ושירותים שמסדיר את הרישיונות למוסכים יש סוגים שונים של מוסכים, המוסך לבדיקת רכב לאחר תאונה הוא אחד מאלה. המקצוע הוא מוכר, סמל המקצוע 300, ואנחנו נותנים לו רישיון לבדוק רכב לאחר תאונה, לאחר שאנחנו בודקים שיש לו ציוד, כוח אדם ומקום מתאים לבדיקה.
רכב שניזוק באופן שמפורט בתקנה 309 צריך להיבדק במכון בדיקה כזה, וזה המצב המשפטי היום. היום גם חל איסור להשתמש ברכב הזה עד לביצוע הבדיקה, וחלה חובה על המפעל לדווח לרשות הרישוי אם לא בוצעה הבדיקה. מה שאנחנו מציעים במסגרת התיקון הזה זה לחדד את מרכיבי הנזק שמחייבים היום בדיקה.
אנחנו מציעים לעשות עוד דבר, וזה כאשר לרכב נגרם נזק, מה שאנחנו קוראים "נזק בטיחותי", דהיינו מתוך כלל המרכיבים שמהווים את הנזק שמחייב בדיקה, יש מרכיבים שאנחנו חושבים שהאזרח צריך לדעת עליהם. זאת אומרת, אם רכב ניזוק ותוקן והמשמעות היא רכב שניזוק כהלכה, בכל אופן צריכה להיות אינדיקציה לאזרחים שהרכב הזה עבר תאונה. אז מה שאנחנו מציעים לעשות זה לחייב מוסכים שבדקו רכב כזה ושמאי רכב לדווח לרשות הרישוי שלרכב נגרם נזק בטיחותי, והדבר הזה יירשם ברישיון הרכב. וכך תהיה אינדיקציה למי שמעוניין לקנות את הרכב, שלרכב נגרם נזק.

תיכף אנחנו נקריא גם שינויים לאורך הדרך, כי כשהפצנו את התקנות שמענו הערות והתייחסנו אליהן, וחלק מההערות קיבלנו, חשבנו שהן במקומן. ולכן אנחנו גם למעשה חילקנו הצעה שלנו כדי שיהיה - - -
לאה ורון
הנוסח שהבאתם חולק לכל המוזמנים, וזה הנוסח עם התיקונים שהצעתם.
שרית זוכוביצקי-אורי
שהם בעקבות המפגש שלנו עם הגורמים הרלוונטיים. נפגשנו עם לא מעט גורמים לקראת הדיון הזה – עם איגוד המוסכים, עם איגוד חברות הביטוח, עם המועצה לצרכנות ועם השמאים. זאת אומרת, כל הגורמים הרלוונטיים כדי להגיע כמה שיותר מתואמים. כמובן לא הצלחנו להגיע במאה אחוז. ואנחנו חושבים שהנוסח הזה בכל זאת מבחינתנו משקף את הדברים שחשבנו שיכולים להיות מתוקנים ולענות על חלק מהצרכים של הגופים ששמענו.
היו"ר דוד צור
יפה. נשמע תקנות ראויות מבחינה צרכנית, מבחינת השקיפות. אם הכול טוב אז למה בכל זאת יש הערות? קודם כול, אני שמח על הצטרפותו של חבר הכנסת מקלב וחבר הכנסת רונן הופמן שפה מהתחלה. תיכף נשמע אתכם, רק אני רוצה לשמוע קודם כול את ההערות הכלליות, אם יש כאלה. רונן לוי, יושב-ראש איגוד המוסכים?
רונן לוי
כן. אנחנו הסכמנו בשלב השימועים לכך שאנחנו מתחילים בעצם בצעד קטן. אומנם מבחינתנו זה צעד קטן ולא צעד מושלם של כל המכוניות שנסחרות כ"אובדן להלכה", יש כ-20,000 מכוניות כאלה בשנה. אלה מכוניות שלא נבדקות ועולות על הכבישים ומתוקנות במוסכים לא חוקיים. וכרגע מה שאנחנו רואים כאן, יש כאן כמה בעיות שלא דיברנו עליהן ואנחנו רוצים להכניס להן תיקונים.
היו"ר דוד צור
זה אולי בשלב ההקראה, לא? הערות כלליות?
רונן לוי
ההערה הכללית היא קודם כול שחשוב שכבר יש איזשהו צעד שיהיה רישום ברישיון הרכב, אנחנו בעצם עובדים על זה כבר הרבה שנים שתהיה הערת אזהרה ברישיון הרכב לרכב שנגרם לו נזק תאונתי, וזה חשוב מאוד כרגע שאנחנו פה והולכים קדימה. זה דבר ראשון.

אני רק מזכיר שגניבות הרכב במדינת ישראל רובן הולכות לפירוקי רכב על מנת להשיג חלפים לאותם רכבים שהם רכבי "אובדן להלכה", לאותן 20,000 מכוניות, זה גם מגדיל את גניבות הרכב. וככל שנצמצם את התופעה הזו ונשתמש במורשים לתיקון הרכב, ונגיע עם מכוניות למוסכים מורשים ולשמאים מורשים, וששמאים יבדקו את הרכב לאחר התיקון, אנחנו בעצם נצמצם גם את התופעה של גניבות הרכב וגם נצמצם את העניין הזה שרכב מגיע לא בטיחותי לכביש. ואנחנו כמובן נעיר תוך כדי, אם אתה תיתן לנו.
היו"ר דוד צור
בוודאי. אוקיי.
אורי מקלב
קודם כול, אם אפשר רק שאלה.
היו"ר דוד צור
אפשר, ודאי.
אורי מקלב
כשאנחנו מדברים על תקנות, אנחנו מדברים היום על רכב "טוטאל לוס" או על "אובדן להלכה"?
שרית זוכוביצקי-אורי
לא זה ולא זה.
היו"ר דוד צור
לא, מדובר על רכבים שעברו - - -
אורי מקלב
כן. אבל יש בזה כמה דרגות.
היו"ר דוד צור
בוודאי רכב שעבר "טוטאל לוס" ואחרי זה מישהו טיפל בו ותיקן אותו והעלה אותו חזרה לכביש.
אבנר פלור
אסור לעלות לכביש.
אורי מקלב
אז זה ברור, התקנות האלה קיימות היום כבר. אנחנו מדברים על רכב עם 50% או 60% נזק.
שרית זוכוביצקי-אורי
אנחנו לא מדברים על אחוזי נזק בכלל. ולכן אנחנו לא מדברים על "אובדן להלכה" שהוא מונח ביטוחי. אנחנו מדברים על אובדן שיש לו אלמנטים של בטיחות. זאת אומרת, מבחינתנו אם רכב ניזוק במרכבים האלה, התיקון שלו מחייב בדיקה. "אובדן להלכה" זה מונח ביטוחי.
אורי מקלב
השאלה אם כל "אובדן להלכה", מה שמוגדר היום מונח ביטוחי, האם התקנות האלה יחולו עליו? אדוני, אם תרשה לי דקה, בגלל איזה דיונים שקיימנו בעבר בנושאים האלה, בוודאי בפניות הציבור, אז אולי טיפה זה יאיר את עינינו כולנו. יש מה שאדוני אמר "טוטאל לוס", פגיעה ברכב "טוטאל לוס", שזה יכול להיות מ-100% נזק, 80% נזק, ויש "אובדן להלכה". "אובדן להלכה" מדבר על רכבים שניזוקו נניח, ניקח דוגמה ב-50%.

עכשיו, תשמע דבר מעניין. ניקח דוגמה רכב שווה 200,000 שקל והוא ניזוק ב-100,000 שקל, השמאי שם את הנזק ב-100,000 שקל. אני לא ידעתי, לא הבנתי את זה, הייתי מבין שאם הרכב ניזוק ב-100,000 שקל חברת הביטוח תשלם 100,000 שקל על הנזק ובאמת היא תגמור, תסתדר עם הלקוח שלה. מה מתברר? כשהרכב שלך ניזוק ב-100,000 שקל, חברת הביטוח משלמת לך את כל הרכב, נותנת לך את כל ה-200,000 שקל, שזה השווי של הרכב.
למה זה שווה לחברת הביטוח? מה שקורה עם הרכב, הרכב הזה נמכר לסוחרי מכוניות, סוחרי המכוניות מתקנים אותו, לצורך הדוגמה רק, ב-20,000 שקל. זה חוזר לכביש, כשאף אחד לא יודע שהרכב הזה ניזוק בכזאת שומה, והוא נמכר אם לא ב-200 – ב-190. מה קרה? חברת הביטוח שילמה 200,000 אבל היא קיבלה בחזרה 140,000 שקל. הרי היא שילמה בסך הכול 60,000 שקל. זה מה שקורה כיום במצב הזה ועשרות אלפי מכוניות עולות על הכביש במצב כזה, חוסר בטיחות. ולא זו אף זו, אלא גם אף אחד לא יודע. דהיינו אותו צרכן פשוט לא יכול לדעת היום אם הרכב הזה עבר כזאת תאונה.

אנחנו מצפים היום ממשרד התחבורה שמגיע לתקן תקנות – אני לא רוצה רק מונח מקצועי של סוג של רכב וגלגל מרכב וכל הדברים האלה, אנחנו צריכים להחיל את כל הנושא הזה של "אובדן להלכה" בתוך רישומים כדי שהמידע הזה יבוא לציבור.
ואני רוצה לספר לחברים סיפור יותר מעניין. תגיד עכשיו: אולי זה רק נדמה, אולי זה לא נכון? אולי באמת המידע הזה לא נמצא? אנחנו מבקשים את המידע הזה שיהיה פתוח לציבור. אותו אחד שקנה את הרכב הזה כיד שנייה ולא ידע שום דבר, שילם על זה 190,000 שקל, בא לבטח את הרכב, חברת הביטוח לא רוצה לבטח את זה. חברת הביטוח יודעת שהרכב הזה ניזוק "אובדן להלכה" ושהוא היה מבוטח אצלה.
היו"ר דוד צור
היא לא רוצה לבטח בכלל או לא רוצה לבטח על הגובה הזה?
אורי מקלב
לא, היא לא רוצה לבטח את הרכב הזה. היא אומרת לו שהיא לא רוצה לבטח את הרכב הזה. למה? הרכב הזה הוא "אובדן להלכה". את המידע הזה היא יודעת, בגלל שהיא מכרה את הרכב הזה. כשזה מגיע אליה פעם שנייה כביטוח היא לא מוכנה לבטח את זה.
היו"ר דוד צור
ברור. קודם כול, אני מאוד שמח שהצטרפת אלינו להאיר את עינינו, זו הערה נכונה מאוד. אז אנחנו תיכף נשמע את איגוד חברות הביטוח.
אורי מקלב
אני רק שואל ככה כשאלה: האם המידע שאני אמרתי, האם יש משהו לא נכון בעניין הזה?
רונן לוי
הכול נכון.
אורי מקלב
אנחנו היום מתייחסים לתקנות, ואנחנו את זה לא מכסים.
היו"ר דוד צור
תיכף נשמע גם את ההתייחסות של משרד התחבורה וגם איגוד חברות הביטוח. אבל תודה רבה על ההערה. אין ספק שהתקנות באות לשפר את המצב הנוהג היום שאף אחד לא יודע כלום. אבל כנראה שמה שאתה מבקש, וזה אולי בצדק, שתהיה מדרגה נוספת, שהמידע יהיה מידע יותר רחב, יותר שקוף. ולכן תיכף נשמע, אם כבר הולכים לתקנות כאלה.
אורי מקלב
אני לא רואה שום בעיה שבתוך התקנות יהיה כתוב מונח שהוא יותר מקצועי שבאמת יכסה וגם יחיל את כל ה"אובדן להלכה".
היו"ר דוד צור
תיכף נשמע את משרד התחבורה בעניין הזה. רוצים להגיב לזה עכשיו? כן, אז בואו תגיבו, בבקשה.
אבנר פלור
כמו שנאמר פה, הניסוח שנמצא בטיוטת התקנה בעצם זה מושג מקצועי. המושג שאתה אמרת "אובדן להלכה" 50% או אם השמאי קובע, לפעמים זה גם פחות מ-50%, גם ב-20% או 30% או 40%, מבחינת הפרקטיקה איך שהתקנה מתייחסת אליו, היא אומרת או 50% או שהשמאי קובע שזה "אובדן להלכה". היות שהנושא הזה הוא מסחרי ולא רק מקצועי, אנחנו התייחסנו פה להיבט המקצועי מאה אחוז נטו. עד עכשיו גם זה לא היה. זאת אומרת, עד עכשיו אותם נזקים שמצוינים בטיוטת התקנה, גם על זה לא היה דיווח לאותו בעל רכב. עכשיו יהיה הדיווח.
יחד עם זאת, גם באותה ועדה, אנחנו במסגרת חוק רישוי שירותים לרכב הולכים להזהיר את סוחרי הרכב, שגם זה ייתן מענה למה שאתה אומר. זאת אומרת שכל התהליך יהיה בצורה מוסדרת, שיתקן במוסך מורשה וכל מה שנגזר מכך. בנוסף, אנחנו גם בתהליך עבודה, ישנה החלטת ממשלה מ-28 באפריל 2013 גם לבצע בתהליך איזשהו מאגר של היסטוריית רכב. זאת אומרת שזה כולל גם תאונות וכל מה שנגזר. אבל בתקנה כרגע לא ניתן לכלול את כל מה שאתה אומר, זה בעייתי בשלב הזה.
אורי מקלב
איך זה יופיע קודם כול ברישיון הרכב?
אבנר פלור
ברישיון הרכב, לפי ההצעה שלנו, נגיע אליה, יופיע: נזק בטיחותי תוקן ונבדק.
אורי מקלב
ומה זה ייתן ללקוח?
היו"ר דוד צור
אם הוא ירצה לחקור יותר, הוא צריך לבקש.
אורי מקלב
וזה יופיע גם במידע שאתם תתנו לכל לקוח?
אבנר פלור
ברישיון הרכב.
מרב תורג'מן
זה יהיה כתוב ברישיון.
רון מוסקוביץ
אפשר יהיה לדעת לפני הקנייה.
אורי מקלב
אדוני, אני מאוד אשמח אם איגוד המוסכים, האם אפשר לחבר את הדברים? דהיינו שגם מה שמופיע היום, לא יהיה מצב שיהיה "אובדן להלכה" וזה לא יופיע ברישיון רכב.
היו"ר דוד צור
בוא נשמע את עורכת-הדין ואז נראה.
אורי מקלב
אין התייחסות למונח הזה, אבל תיקונים יש 50% רכב, אני מניח שזה לא דווקא - - -
היו"ר דוד צור
אני הבנתי את הסוגיה שאתה מדבר.
אורי מקלב
זה צריך להיות פגיעה בשלדה.
היו"ר דוד צור
האם בתחום הזה של מה שנקרא בעגת העם "טוטאל לוס" לא יהיה - - -
אורי מקלב
יש גם לא "טוטאל לוס". יש "אובדן להלכה", זה לא "טוטאל לוס". זה שלב לפני ה"טוטאל לוס".
היו"ר דוד צור
לכן אמרתי: בעגת העם.
שרית זוכוביצקי-אורי
רגע. אני אסביר מה הקושי. "אובדן להלכה" הוא מונח ביטוחי, דהיינו חברת הביטוח מוכנה לפצות את הלקוח ב-100% מערך הרכב גם אם הרכב הזה לא צריך להוריד אותו מהכביש. הקושי שמתעורר ברישום "אובדן להלכה" הוא שלא כל כלי הרכב מבוטחים, למעשה רק 50% מכלי הרכב מבוטחים. קודם כול זה צריך להקיף את כל הכלים, כי לא יכול להיות שרכב שלא מבוטח וניזוק באותו היקף לא יהיה כתוב לו כלום, ולא יהיה מי שיכתוב ולא יהיה מי שיקבע את זה.

ולכן התקנה הקיימת כיום מדברת על רכיבי נזק. הרישום של "אובדן להלכה" מתייחס אל רכב מבוטח. אנחנו לא רוצים להיכנס, זאת אומרת אנחנו חושבים שזה לא נכון, קודם כול, להיכנס לסוגיות של ביטוח, כאשר אני לא יודעת היום לגבי "אובדן להלכה" שחברת ביטוח אחת זה ככה, אחרת. אני לא כל כך מתמצאת מה היום מהווה "אובדן להלכה", זה גם מונח שיכול להשתנות מבחינת הביטוח.
אבל אנחנו צריכים לתת מענה גם לכלי הרכב שניזוקו ולא מבוטחים, והמוסך גילה שיש להם מרכיבי נזק כאלה, ומדובר ב-50% מכלי הרכב. ולכן המונח הזה של הנזק הוא מונח שיכול להתאים לכלל כלי הרכב במדינת ישראל. הרעיון הוא לתת מידע.
היו"ר דוד צור
כדי שהלקוח עצמו יחקור.
שרית זוכוביצקי-אורי
אנחנו מבחינתנו אומרים: הפרוצדורה הזאת של בדיקת הרכב נועדה להבטיח, לפחות מבחינה פרוצדורלית, שהרכב הזה תוקן ואחר כך נבדק על-ידי מכון חיצוני, זאת אומרת שהוא לא המוסך המתקן, וזה כדי להבטיח שהרכב תקין, וזה התפקיד שלנו. חוץ מזה אנחנו חשבנו שצריכה הייתה להיות אינדיקציה לגבי הנזק והתיקון שבוצע.
יערה למברגר
כדי שהקונה יוכל - - -
שרית זוכוביצקי-אורי
כדי שהקונה יוכל לכלכל את צעדיו. אבל שוב אנחנו לא יכולים שיהיה כאן איזה משהו שהוא לא אחיד.
היו"ר דוד צור
ברור. כן, עורך-דין זאב פרידמן, המועצה לצרכנות.
זאב פרידמן
אדוני היושב-ראש, המועצה הישראלית לצרכנות בירכה על התקנות בנוסחן המקורי. בשינויים שהתחוללו בתקנות חלה נסיגה שהיא מאוד מאוד משמעותית, משום שהיא מרווחת באופן לטעמנו דרמטי את המידע או את הווידוא שהמידע אכן יגיע לצרכנים.
היו"ר דוד צור
נסיגה זה מונח צבאי. יש מה שנקרא היערכות מחדש, אז זו הייתה התאמה, התאמת התקנות.
זאב פרידמן
מעבר להסכמה שיש לנו עם חבר הכנסת מקלב בנושא של נזקים קרדינליים לרכב גם אם הם נזקים כלכליים, אבל אם ניכנס רק בנגיעה קלה בהגדרה של הנזק הבטיחותי, אילו היה נכתב ברישיון הרכב "נזק בטיחותי", בביטוי הזה ניחא לנו. אבל מה אנחנו אומרים? אנחנו צריכים "נזק בטיחותי מהותי", ועכשיו יתחיל הוויכוח מהו כן מהותי ומהו לא מהותי, ומה כן ייכנס ומה לא ייכנס, ומה הצרכן כן יידע ומה הוא לא יידע. ולא יחסרו אנשים שיבואו וישכנעו אותו: תשמע, זה תוקן, זה כבר הכול פיקס, והחלק הזה הוא כן והחלק הזה הוא לא.

הנוסח המקורי נתן תמונה קצת יותר – לא קצת, נתן תמונה מדויקת של הנזקים שאירעו ברכב. נעשה כאן ריכוך מאוד מאוד מאוד רציני, שלטעמנו פוגע בזכות של הצרכן לדעת.
היו"ר דוד צור
כן. מי עוד רצה לדבר? כן.
שלמה תוסייה-כהן
שלמה תוסייה-כהן מאיגוד השמאים. אני רוצה להתייחס שוב לשאלה של "אובדן להלכה". אנחנו מסכימים שהמונח "אובדן להלכה" לא מתאים כאן מאחר שהוא מונח ביטוחי. אבל המהות שלו, אפשר להחליף אותה בשנייה אחת, והיא מדברת על כך שרכב שעבר תאונה שהנזק שלה הוא מעל כך וכך אחוזים – וזה לא משנה אם ייקבע פה 20%, 50%, 40% – הנזק הזה, שהוא קיים גם ברכב מבוטח וגם ברכב לא מבוטח, גם ברכב שהוכרז "אובדן להלכה" וגם ברכב שלא הוכרז "אובדן להלכה", הוא נזק מהותי שהצרכן, ואני בטוח שהמועצה תסכים אתי, צריך לדעת על זה.
ולכן הוא גם עדיף על פני ההגדרה של "נזק בטיחותי מהותי". כי מה הוא מהותי? אף אחד לא יודע. אנחנו נכתוב היום פה – אתם תכתבו – בתקנה "נזק מהותי", ובסופו של דבר זה יגיע למוסך ולא יהיה כלל מנחה איך להחליט האם הנזק הוא מהותי או לא. יישב הבעלים של הרכב, יישב המוסכניק וינהלו איזשהו דו-שיח, האם הנזק שעבר הרכב שלו הוא מהותי או לא מהותי? אם אנחנו נצמיד לדבר הזה ערך מספרי - - -
היו"ר דוד צור
אני רק צריך לסכם עד כאן את הדברים. אז יש כאן תקנות שבעצם קודם כול משפרות מאוד מהמצב הקיים, שעד עכשיו לא היה כלום, ובעצם מטילות את ה-onus להמשך הבדיקה ונותנות לו איזה סוג של תמרור, אומרות לו: תשמע, יש בעיה ברכב הזה, תדע לך, זכותך לקנות או לא. ואז הוא אמור לעשות יותר את החקירה נאמר המעמיקה כדי להבין מה בדיוק מהות הנזק, שזה אמור להיות נאגר במקום כלשהו שיהיה זמין לו.
אני לא יודע, אני חושב וזו דעתי, אני די מקבל את העניין שלא צריך להיות פירוט ברישיון הרכב לגבי גובה הנזק, מהות הנזק, אלא לומר לו: הרכב הזה עבר משהו. מפה חובת הבירור נאמר הגדולה יותר עליך. ולכן המועצה לצרכנות רוצה פה איזה התערבות יותר נאמר דרקונית של המדינה בשימת התווית. לכן אני אומר: יש פה לדעתי איזה איזון נכון בין מידת ה - - -
אורי מקלב
אדוני היושב-ראש - - -
זאב פרידמן
אדוני היושב ראש - - -
היו"ר דוד צור
אבל זו דעתי. רק שנייה, אני אתן לכולם לדבר, אבל אני רוצה לעשות מחזור נוסף. אין מה להתווכח אתי, אני אומר: אפשר לבקש תוספת וכן הלאה.
אורי מקלב
כן. ההנחיה להם.
היו"ר דוד צור
אני רוצה לשמוע רגע את איגוד חברות הביטוח אולי בעניין הזה. שמואל.
שמואל מלכיס
אני מעדיף שבתיה תדבר, בתיה לונדון.
היו"ר דוד צור
אוקיי, בתיה. אני לא ידעתי שבתיה – הייתי נותן לבתיה לפניך, שמואל.
שמואל מלכיס
אני יודע שאתה מנומס.
היו"ר דוד צור
בתיה, רק תציגי את עצמך.
בתיה לונדון
עורכת-דין בתיה לונדון. אני יושבת-ראש ועד ענף רכב באיגוד חברות הביטוח וסמנכ"ל ב"מנורה מבטחים". איגוד חברות הביטוח מבין את הצורך ליידע את הציבור בעובדה שהרכב עבר נזק בטיחותי מהותי על מנת שהציבור של רוכשי הרכב הפוטנציאליים ייזהרו בקנייה. מי שחושב שהנזק הזה הוא נזק שמצריך בדיקה, ילך למכון בדיקה ויבדוק את הרכב לפני הקנייה. זה מקובל וזה הגיוני.
אבל משום מה, המועצה לצרכנות שוכחת שציבור הצרכנים מורכב משתי קבוצות – קבוצת הקונים וקבוצת המוכרים. אם אנחנו נפגע בקבוצת המוכרים פגיעה ממשית כתוצאה מנזק קטן שהוא לא מהותי, כל נזק שהוא לחלקים שהוגדרו על-ידי משרד התחבורה, אנחנו כמובן נוריד בצורה מהותית את ערך הרכבים. רכב כזה אי-אפשר יהיה למכור אותו. ואני מזכירה לכולנו ש-50% מהרכבים אינם מבוטחים.
זאת אומרת, מילא שחברת הביטוח סופגת נזק של רכב שעבר תאונה והיום קשה לה למכור אותו. אבל תחשבו על כל בעלי הרכבים שאין להם ביטוח. חייב להיות איזשהו איזון בין הפגיעה במוכר לבין המידע שהקונה צריך לקבל.
היו"ר דוד צור
אני מבין את זה. עורכת-הדין לונדון, אולי תתייחסי לאמירה של חבר הכנסת מקלב לגבי חוסר הרצון של חברות הביטוח לבטח את הרכבים שהם בעצמם מוכרים במחיר מלא או כמעט מלא?
בתיה לונדון
בעיקרון כל חברת ביטוח יש לה שיקול דעת להחליט מה היא מבטחת ומה לא.
היו"ר דוד צור
תשובה יפה. האם יש פעמים שהיא כן מחליטה לבטח?
בתיה לונדון
בוודאי. אני יכולה כמובן לדבר על "מנורה". ב"מנורה" במקרים שיש לנו ספק אם לבטח אם הרכב או לא, כאשר לא אנחנו תיקנו את הרכב אלא אולי חברה אחרת או אולי באמת רוכש שרידים, אנחנו מעבירים את הרכב בדיקה. וברגע שאנחנו מעבירים אותו בדיקה והוא תקין, אנחנו מבטחים אותו.
היו"ר דוד צור
זאת אומרת, זו לא החלטה גורפת לא לבטח?
בתיה לונדון
אני לא מאמינה שיש חברת ביטוח אחת שהחליטה באופן גורף לא לבטח רכבים אחרי "אובדן להלכה". אנחנו שמים מקל בגלגלים של עצמנו.
היו"ר דוד צור
את יכולה לחזור לוועדה עם נתונים בנושא הזה?
בתיה לונדון
אני לא חושבת שיש חברה שרושמת כאשר היא מבטחת, אם הרכב הזה עבר אובדן או לא. אין לנו נתונים כאלה. אבל אני יכולה לומר שוב, שאני כחברה גדולה שמבטחת רכבים בשוק, המדיניות שלנו היא לבטח את הרכבים. ושוב אני אומרת: במקרים שיש לנו ספק, אנחנו מעבירים אותם בדיקה.
אורי מקלב
תראה, אדוני, כמה שבתיה אומרת דברים אמיתיים. חברת ביטוח שיש לה את המידע עושה את השיקול, ולא משנה כלכלי או לא כלכלי, היא רוצה – מבטחת, רוצה – לא מבטחת, לפי שיקול דעת שלה בגלל שהמידע נמצא אצלה. למה לחברת ביטוח מותר שיהיה את המידע, הרי זה מידע כלכלי, זה לא מעבר לזה, והצרכן הפשוט שהשקיע בזה עשרות אלפי שקלים, לפעמים את כל הונו, אין לו את המידע הזה?
בתיה לונדון
אני רוצה לתקן. אני כחברת ביטוח יכולה לדעת אך ורק על הרכבים שלי, שעברו "אובדן להלכה".
אורי מקלב
נכון.
בתיה לונדון
ולא רכבים שעברו "אובדן להלכה" בחברה אחרת. הדרך היחידה לדעת את זה זה דרך הרישיון של הרכב, אם הרכב עבר לבעלות וירטואלית של רוכש רכבים. זה כל קונה יכול לראות, הוא יכול להסתכל ברישיון הרכב.
היו"ר דוד צור
איפה יהיה המידע הזה, שהלקוח, הצרכן, ירצה לברר מה היסטוריית - - -
בתיה לונדון
המידע רשום ברישיון הרכב.
היו"ר דוד צור
כן, אבל ברישיון הרכב לא יהיה כתוב מעבר לאיזה נקודה.
אורי מקלב
הוא ידרוש מסמכים. אדוני צודק, הוא ידרוש מסמכים.
בתיה לונדון
לא, אני אומרת: כיום המידע הזה קיים.
היו"ר דוד צור
מאיגוד השמאים? מאיפה?
אורי מקלב
לא, הוא יבקש מאותו מוכר, תגיד לי: הרכב הזה עבר תאונה, עבר תאונה רצינית. אז קודם כול הוא יחליט בכלל אם הוא יקנה את זה.
היו"ר דוד צור
אם הוא רוצה או לא, כן.
אורי מקלב
אנחנו היום נמצאים במצב שאנשים קנו רכבים תמימים שהיו נראים כרכבים שלא עברו שום תאונה.
היו"ר דוד צור
אבל התקנה הזאת אמורה לשפר את זה?
אורי מקלב
אדוני היושב-ראש, אם יורשה לי דקה אחת כדי להרחיב אולי את הדיון. אנחנו שמענו כאן עד עכשיו שתי תשובות מדוע אנחנו לא מרחיבים את התקנה הזאת. לא התשובה שענו למר זאב פרידמן, תשובות לשאלות שאנחנו העלינו. תשובה אחת הייתה: אין מינוח מקצועי למושג "אובדן להלכה", זה מושג ביטוחי של ביטוח.
שמואל מלכיס
שמשתנה מחברה לחברה.
אורי מקלב
נכון. בסדר, אני לא מתווכח על זה. דבר שני, שיש עוד לא מעט רכבים, אולי אפילו 50% מהרכבים של המדינה, שהם בכלל לא מבוטחים. עכשיו מנגד, מה הטענה שאנחנו מציפים פה? שני דברים. דבר אחד, יש כאן נושא בטיחותי. תראו מה קורה פה – עשרות אלפים. מה היינו צריכים לעשות כדי למנוע את הדבר הבטיחותי, את הדבר שהוא סכנת נפשות – רכבים שועטים בכבישים, רכבים שהם סכנת נפשות, סכנת חיים באופן אמיתי. ויש כאלה לא מעטים, זה עשרות אלפים שעולים כל שנה חזרה לכביש, שאף אחד לא יודע איך הם תוקנו, שאף אחד לא יודע באיזה מוסכים.
מרב תורג'מן
זה נכון, אבל זה בדיוק - - -
אורי מקלב
לא, רק רגע. אבל זה לא נותן על הכול, זה נותן על נזקים הרבה יותר גדולים. וזה דבר חשוב. אבל זה עדיין לא מקיף, זה לא מכניס את כל מה שקורה ב"אובדן להלכה". אני אסיים.
והדבר השני, שעל הצד, אני לא חושב שזה לא היה צריך להיות נכון, שזה נושא של הגנת הצרכן, שהוא לא דבר של מה בכך בנושא רכב. רכב זה דבר השני היקר בצריכה.
היו"ר דוד צור
אבל אני חושב שמתבלבלים פה כמה מושגים. אני חושב שיש פה עניין צרכני לצורך העניין בזווית של השווי, הערך, בנושא של חברות הביטוח. ויש פה נושא בטיחותי שהתקנות האלה דווקא כן נותנות לו מענה. זאת אומרת, החובה להעביר אותו דרך מכוני הרישוי או כפי שזה נקרא - -
מרב תורג'מן
מכוני בדיקה.
היו"ר דוד צור
- - מכוני הבדיקה, וזה מצוין ברישיון הרכב, זה נותן לנו מענה לנושא הבטיחותי.
רונן לוי
אבל לא עד הסוף, כי ה"נבדק ותוקן" הוא על חצי בדיקה.
אורי מקלב
לא עד הסוף. זה נותן חלק.
רונן לוי
כי כריות אוויר, כשהסוחרים האלה דוחפים פנימה ואתה קונה אוטו עם כריות אוויר ואין לך כריות אוויר באמת, אותו לקוח מסכן שקונה מאותם סוחרי רכב. ואפשר לכתוב "נבדק ותוקן".
היו"ר דוד צור
אני לא מקבל את זה. אני לא נכנס עכשיו בכלל אם הוא בדק מספיק שמן בברקסים או לא.
רונן לוי
לא, זה חלק בטיחותי. אתה לא היית מוכן לקנות - - -
היו"ר דוד צור
רגע. כריות אוויר זה פריט בטיחותי מהותי.
רונן לוי
לא בודקים את זה ב-309.
עזרא שוהם
לא ניתן לבדוק אותו.
רונן לוי
לא בודקים ב-309. איך אתה רושם "נבדק ותוקן", משהו שאתה לא בודק? אם אתה לא בודק, אל תרשום.
היו"ר דוד צור
אז אני לא פותח את זה כרגע לדיון, כי זה נעשה בהקראה.
רונן לוי
אם אתה עושה הערה בראשון, זה בסדר שיש תאונה. אבל אתה לא יכול לכתוב נבדק על משהו שהוא לא נבדק.
היו"ר דוד צור
אני מעדיף את ההערות האלה בזמן ההקראה. לא, גם אותך, מר פרידמן, אחרת אני אשאר פה עד הלילה ויש לנו עוד שני דיונים לנהל בוועדות. אז אני מתחיל, אלא אם כן מישהו בוער לו משהו לומר בהערות הכלליות. עורכת-הדין לונדון, ממש מילה אחרונה בעניין הזה. כן.
בתיה לונדון
לא, יש נושא נוסף שלא דנו בו. משום מה התהליך של הדיווח למשרד התחבורה, היום בתקנה כפי שהיא מוצעת, מחולק לשתי קבוצות שונות. יש קבוצה אחת של רכבים מבוטחים, ששם חובת הדיווח למשרד התחבורה מוטלת על השמאי. ויש קבוצה שנייה שלא מבוטחת, ששם חובת הדיווח מוטלת על מכוני הבדיקה.
אנחנו כאיגוד חברות הביטוח לא רואה שום סיבה להפלות את הרכבים המבוטחים וליצור לגביהם דרך דיווח שונה. השמאי, עם כל ההערכה שאנחנו מעריכים את השמאים, ואנחנו סך הכול ביום-יום משלמים מיליוני שקלים על סמך חוות דעתם - - -
היו"ר דוד צור
את חושבת שצריך להיות נתיב אחד?
בתיה לונדון
בוודאי. אני לא רואה שום סיבה שמכון הבדיקה שממילא בודק את הרכב בדיקת תקינות, לא ידווח למשרד התחבורה על כך שהרכב עבר את הבדיקה הזאת. בשביל מה צריך את השמאי?
זאב פרידמן
הדרך צריכה להיות גם השמאי וגם המוסך וגם כל מי שרק יכול לדווח. זה נזק בטיחותי.
בתיה לונדון
אם הדרך הזאת טובה לגבי 50% מכלי הרכב במדינת ישראל - - -
היו"ר דוד צור
אני הבנתי. אני רוצה לשמוע רגע, מכיוון שאנחנו מדברים על נושא בטיחותי גם, מר מוסקוביץ או מי מאנשיך, האם אתם רוצים התייחסות בעניין הזה, כי עלו פה נושאים גם של בטיחות? כן, המדען של הרשות. רק תציג את עצמך לפרוטוקול.
שי סופר
בוקר טוב. ד"ר שי סופר, המדען הראשי של הרשות לבטיחות בדרכים. על-פי הספרות המחקרית כשל טכני אחראי על בין 4% ל-8% מהתאונות דרכים. אנחנו מסתכלים על הפאי – יש לנו גורם אנושי, תשתית וכשל טכני, זאת אומרת מה שקשור לכלי רכב ומכניקה של כלי רכב, אז התרומה היא בין 4% ל-8%.

עכשיו, אנחנו מלווים את משרד התחבורה די הרבה זמן, ואנחנו זוכרים שגם ב-2011 היה ניסיון כן להכניס את כל הנושאים הללו של כשלים טכניים או תיקונים שהם תיקונים משמעותיים מאוד. אני מסכים לגמרי עם עורכת-דין זוכוביצקי שלא ניתן להכניס את ההיבטים של "אובדן להלכה", משום שאלה היבטים שנקרא להם היבטים ביטוחיים, ויש גם היבטים של תת-ביטוח, זאת אומרת רכבים שלא מבוטחים בביטוח מקיף.
היו"ר דוד צור
מה לגבי האמירה לעניין כריות האוויר או פריטים נוספים שנדון בהם אומנם בהקראה, אבל יש מצב שבו בעצם זה לא נבדק במכוני הרישוי?
שי סופר
תראה, בחלק גדול מהמקרים, על-פי רוב המקרים שאנחנו מכירים, ברגע שכרית אוויר נפתחת, אז בדרך כלל קובעים שהרכב הוא "טוטאל לוס" מה שנקרא.
רונן לוי
מה פתאום?
שי סופר
זה לפחות בהיכרות שלנו. זאת אומרת, אלא אם כן מחליפים את כל המנגנון.
רונן לוי
גם נתונים זה לא נכון.
שי סופר
את כל המנגנון אתה מחליף.
רונן לוי
זה לא נכון.
שי סופר
למה לא?
רונן לוי
ככה. רוב המכוניות האלה "אובדן להלכה", תשתמש בנתונים.
שמואל מלכיס
לרכב בן 20 זה יכול להיות "טוטאל לוס".
רונן לוי
תשאל את חברות הביטוח פה, זה ממש לא נכון. חד וחלק, שי, לא נכון.
שי סופר
לא?
רונן לוי
לא.
שי סופר
זה הנתונים שהיו לנו.
היו"ר דוד צור
כן. אני לא פותח את זה עכשיו.
רונן לוי
אתה המדען הראשי. כן חשוב או לא חשוב, זאת הייתה השאלה.
היו"ר דוד צור
אני רק שואל עוד פעם כדי להיות רגועים מבחינת הבטיחות.
שי סופר
כריות אוויר מאוד חשובות מבחינתנו. מאוד מאוד חשובות.
רון מוסקוביץ
המידע הזה חייב להיות לרוכש, שהרכב עבר תאונה וכריות הבטיחות נפתחו. זה מידע חיוני.
שי סופר
חד-משמעית.
היו"ר דוד צור
איך המידע הזה מגיע לצרכן?
אורי מקלב
ברגע שזה פה. אם זה יהיה בתוך התקנות, אז הוא יברר.
אבנר פלור
בוא נעשה הפרדה. אדוני היושב-ראש, יש פה בלבול, אני רוצה לעשות הפרדה. התקנה מתייחסת למערכות והמכללים שנבדקים במסגרת 309 – התקנה בכללותה. לגבי הרישום ברישיון הרכב, זה מערכות, לא כל המערכות שנמצאות היום בתקנת משנה (א) נכנסות לרישיון הרכב במסגרת הנזק הבטיחותי, ישנו צמצום.
אבל אי-אפשר, כמו שהציגה גם מאיגוד חברות הביטוח, יש פה נושאים שלא כל דבר מחויב להיות במסגרת רישיון הרכב. ממילא גם בעל הרכב מחויב, ישנם 50 מכוני בדיקה או יותר או פחות, שהוא יכול לבצע בדיקה של הרכב טרום הקנייה. זאת אומרת, יש איזושהי אחריות גם עליו. יש גם את הכלים באותם מכונים, יש שם נהלים מסודרים, ואנחנו הולכים גם לשפר את הנהלים בעקבות ההתפתחות הטכנולוגית של המכשור והציוד.
היו"ר דוד צור
אני הבנתי את זה. אני לא רוצה להתעמק בזה עכשיו. לא, אני לא אתן לך זכות עכשיו, אני חייב לעבור להקראה. מה לגבי ההערה של הנתיב של שמאים אל מול מכוני הרישוי – למה זה שני ערוצים?
אבנר פלור
כמו שאמרנו, אנחנו רצינו לכלול במסגרת התקנה את כלל כלי הרכב, גם המבוטחים וגם הלא מבוטחים. מבחינתנו, הרעיון הראשוני היה שמי שידווח על זה אלה השמאים, אם כל ה-100% רכבים היו מבוטחים.
היו"ר דוד צור
למה לא עושים גם וגם?
אבנר פלור
אז לכן מצאנו איזשהו נוהל שממילא השמאי עושה את זה, ממילא השמאי עושה את התהליך הזה, הוא עושה את זה הרי באובדן גמור, ב"טוטאל לוס" השמאי עושה את זה. אז אנחנו רוצים באותה מסגרת שהוא גם יעשה - - -
היו"ר דוד צור
אז למה לא עושים גם מכון הרישוי וגם - - -
אבנר פלור
עשינו גם וגם.
היו"ר דוד צור
אוקיי.
מרב תורג'מן
זה לא גם וגם לגבי רכב שיש שמאי.
היו"ר דוד צור
כן, קצר ביותר.
שמעון סודאי
קצר ביותר.
היו"ר דוד צור
תציג את עצמך.
שמעון סודאי
שמעון סודאי, יושב-ראש איגוד קציני בטיחות. אנחנו מדברים על כל כלי הרכב, כאשר כל כלי הרכב בישראל מחולקים לשניים, חלקים שבפיקוח ולא בפיקוח. מי שלא בפיקוח זה אזרחים בדרך כלל. אנחנו צריכים להבין שגם חלק מתוכם מבוטחים ולא מבוטחים. נושא של מערכות בטיחות ברכב, ונגענו בזה כרגע ואמר את זה גם המדען הראשי, הכשל הטכני באמת זה לא ה-catch, אבל הבעיה היא אחרת, שאנחנו עדים לזה שיש ירידה במספר הפצועים וההרוגים בזכות אותן מערכות בטיחות, שזה דבר מאוד חשוב. וכשמדברים על כרית אוויר זה גם חגורת בטיחות ביחד, הם פועלים ביחד שני הנושאים האלה.
החשוב ביותר בכל הסיפור של התקנה הזאת או מה שהולכים לרשום ברישיון הרכב, לתת ביטוי באחוזים איזה ערכים נכנסים לתוך הדבר הזה שנקרא נזק בטיחותי ברישיון הרכב. אם זה לא יהיה ברור אז באמת ניכנס לכל המצב שכרגע דיברנו עליו.
היו"ר דוד צור
טוב. אנחנו מברכים כמובן את הצטרפותו של חבר הכנסת וקנין. לך לא נתתי זכות דיבור. תציגי את עצמך, ממש קצר.
אינגריד הר-אבן
כן. עורכת-דין הר-אבן מאיגוד המוסכים. השינוי לתקנה שבא לברך נמצא מקלל לטעמנו. מדוע? הרעיון היה ליידע את הציבור על מה שקרה בעברו של הרכב. אז מה עושים במקום הזה? הוספת המילים "תוקן ונבדק" יוצרת הסתמכות מזויפת ומסוכנת מאוד כאילו הרכב תוקן כראוי, נבדק, הכול בסדר. אני אראה לכם עשרות, מאות, אלפי פסקי דין, כי אני עוסקת בזה, שהרכב לא נבדק כראוי, לא תוקן כראוי, עלה חזרה לכביש במצב קטסטרופלי.

אז פה מה קורה? משרד הרישוי יוצר כביכול חזקה שהרכב תקין. אדם בא, רואה את זה, אומר: וואלה, איזה יופי, תוקן, נבדק, הרכב מאה אחוז בסדר. זאת אשליה, זה פיקציה. צריך להוריד את המילים "תוקן ונבדק" אחרת זה יהיה בדיוק ההיפך.
היו"ר דוד צור
מה את מציעה?
אינגריד הר-אבן
במקום להתריע על בעיה ברכב, נותנים לו תעודת - - -
זאב פרידמן
הנוסח המקורי.
היו"ר דוד צור
הנוסח המקורי שאומר מה?
אינגריד הר-אבן
להוריד את המילים "תוקן ונבדק".
היו"ר דוד צור
אבל אנחנו לא בהקראה.
אינגריד הר-אבן
לא, אבל - - -
היו"ר דוד צור
אבל אנחנו לא בהקראה.
אינגריד הר-אבן
אבל - - -
היו"ר דוד צור
אבל אנחנו לא בהקראה.
אינגריד הר-אבן
אבל זה העיקרון.
היו"ר דוד צור
אבל כשנגיע להקראה את תעירי את זה ממילא, לא? אז למה אנחנו צריכים פעמיים לשמוע את זה?
אינגריד הר-אבן
למה בכלל אנחנו מתכנסים?
היו"ר דוד צור
יכול להיות שאני מסכים או לא.
יצחק וקנין
כל מילה שהיא אומרת אני מסכים, ואפילו הדברים יותר גרועים ממה שהיא אומרת.
בתיה לונדון
רבותי, תקנה 309 נועדה לבדוק את הרכב.
היו"ר דוד צור
לכן אני אומר: זה לא הערות כלליות, זה הערות פרטניות חשובות. בוא נגיע להקראה.
רונן לוי
היא נועדה לבדוק זוויות רכב? היא לא נועדה לבדוק כריות אוויר?
יצחק וקנין
אני בוחן רכב, זה המקצוע שלי.
היו"ר דוד צור
מר וקנין, אני מגלה בך כל פעם משהו.
קריאה
חשבנו שאתה חקלאי.
יצחק וקנין
חקלאי זה מקצוע משנה משנה.
אורי מקלב
זה תחביב.
יצחק וקנין
אפילו לא תחביב. אני מפנה פה משהו מאוד חמור. אני אתמול הוצאתי מכתב לשר התחבורה וגם לשר לביטחון הפנים. אני לא יודע אם אתם יודעים – מגיעים רכבים, אוטובוסים, מרומניה, מכל מיני מקומות, רכבים גמורים לגמרי. הם לא באים לפה, הם עוברים דרך הנמל לירדן. אני רוצה להגיד לכם: מי שלא מבין, לפעמים הרכבים האלה נוסעים על הכביש, על כביש 6, במקום לנסוע על מובילים.
היו"ר דוד צור
לכן אתם צריכים לתמוך ברכבת.
יצחק וקנין
סיפר לי חבר טוב, אמר לי: יצחק, אני נוהג על הרכב, אני מגיע לעמק יזרעאל, אני בלי בלמים.
לעניין השני שאתם מדברים עליו עכשיו שהוא לדעתי עוד יותר גרוע, וזה שייך לבוחנים. יש בעיה רצינית, רבותי, יש חותמות, קציני בטיחות חותמים ומשרד התחבורה מעיר הערות, אני ראיתי חומר שאני היום הולך לשבת עליו עם יושב-ראש הוועדה ואני רוצה שאתה תצטרף. אתה פשוט לא תאמין על מה אנחנו מדברים.
היו"ר דוד צור
אוקיי, אבל זו סוגיה אחרת. תודה שאתה מאיר את עינינו, אבל אנחנו נצטרך לבדוק את זה. אני רוצה לעבור להקראה.
אורי מקלב
אדוני, אבל לא קיבלנו הסבר, מדוע לא כל הסעיפים שנמצאים ב-309 נכנסים גם לרישום רכב?
היו"ר דוד צור
אבל אני רוצה את הדיון הזה לעשות בהקראה.
אורי מקלב
זה לא קשור להקראה, זה קשור רק בהסבר – אני מבין שבהקראה לא כל הדברים שיש ב-309 או בדברים הבטיחותיים - - -
היו"ר דוד צור
יירשמו ברישיון הרכב.
אורי מקלב
לא יירשמו ברישיון הרכב. ואנחנו רוצים להגן כאן על המוכר. אני מבין שהוועדה לא מוכנה לקבל את מה שחברת הביטוח אומרת שאנחנו רוצים לדאוג למוכרים עכשיו, אנחנו צריכים לדאוג גם לצרכנים שקונים את הרכב הזה.
היו"ר דוד צור
לקונים. ברור.
אורי מקלב
זה הכול. הדאגה למוכרים זה כסות עיניים, זה דבר שלא היה צריך להגיד.
היו"ר דוד צור
עורכת-דין זוכוביצקי, אתם רוצים להעיר לעניין הזה?
לאה ורון
אני רק רוצה להבהיר, שהנציגים של מגרשים למכירת כלי רכב הוזמנו לדיון. אני מניחה שאף אחד מהם לא מצא לנכון להגיע.
קריאה
מגרשי הסדר.
אבנר פלור
אדוני היושב-ראש, יש לי הצעה, אם ניתן. אולי כדאי שנקריא, ואז נענה על כל השאלות.
היו"ר דוד צור
כן, זה מה שאני חותר.
אבנר פלור
כי לא לכולם יש את התמונה.
היו"ר דוד צור
אבל חברי הכנסת מתעקשים לשאול שוב: למה בעצם מה שיירשם לא יירשם מעבר לעובדה שזה משהו כללי שמטילים את האחריות לבדוק על הצרכן.
אבנר פלור
מכיוון שכמו שנאמר, ישנם מערכות ומכללים שהנזק הוא לא כל כך מהותי ולא כל כך גדול.
היו"ר דוד צור
אז שמה לא יהיה רשום.
אבנר פלור
לא, לפי טענתו של חבר הכנסת מקלב כן, כי כל מה שיהיה רשום ב-309(א) הוא רוצה שזה יהיה רשום ברישיון הרכב.
אורי מקלב
באופן כללי. לא הכול. הרכב הזה תוקן, אתה לא מדבר מה היה.
אבנר פלור
יש שם מערכות שהן בסדר גודל נמוך גם מבחינת נזק, כמו נושא של מתלים, מערכת מתלים. אז אם המערכת ניזוקה אז זה תיקון וזה לא מחייב רישום של נזק בטיחותי מהותי, זה לא נזק בטיחותי מהותי.
היו"ר דוד צור
האם הרשות למרות שהיא מובנית בתוך משרד התחבורה, נחה דעתכם מהעניין הזה, מבחינת בטיחות?
רון מוסקוביץ
אנחנו עומדים מאחורי ההצעה. זה סביר, וזה שינוי דרמטי מהמצב של היום.
היו"ר דוד צור
אוקיי. עורכת-דין זוכוביצקי, את מוכנה להתחיל בהקראה?
יערה למברגר
שאני אקריא?
שרית זוכוביצקי-אורי
כן. תודה.
יערה למברגר
אם אפשר.
היו"ר דוד צור
כן.
שרית זוכוביצקי-אורי
כדי לשמור את הקול, עד סוף היום יש לי.
יערה למברגר
תיקון תקנה 309.
לאה ורון
ממשרד המשפטים, יערה למברגר.
יערה למברגר
עורכת-דין יערה למברגר, משרד המשפטים.
היו"ר דוד צור
יש פה שיתוף פעולה בין משרד המשפטים למשרד התחבורה. צריך לברך עליו.
יערה למברגר
בתקנה 309 לחוק התעבורה, התשכ"א-1961 (להלן – התקנות העיקריות).
היו"ר דוד צור
זה נמצא בפני כולם? כן.
יערה למברגר
(1) בתקנת משנה (א), במקום הקטע החל במילים "אם נגרם בו נזק למערכת ההיגוי" עד סופה, יבוא "אם נגרם בו נזק למערכת ההיגוי, לבלמים, לשלדה, לקורת האורך, לקורת הרוחב, לחלקי המרכב שמעבר לקו ציר הגלגלים הקדמיים והאחוריים, למסגרת גג המרכב, לרצפת המרכב בתא הנוסעים או למערכת המתלים הקדמיים והאחוריים, אלא לאחר שהרכב תוקן במפעל וניתנה עליו תעודת בדיקה בידי מנהל מקצועי של מפעל בודק הערוכה לפי טופס 1 שבתופסת השלוש עשרה (להלן – תעודת בדיקה)". להמשיך?
היו"ר דוד צור
כן, אני רוצה להצביע. יש פה הערות, כן.
מרב תורג'מן
אולי כדאי קודם כול שתבהיר.
היו"ר דוד צור
תבהירי את הסעיף.
שרית זוכוביצקי-אורי
אני אגיד מהותית מה הכוונה, ומקצועית יסביר אבנר את הרכיבים. המשמעות של התקנה הזאת, למעשה זה מצב קיים, הוא רק משנה במעט את מרכיבי הנזק. המצב הקיים היום שכשנגרם נזק למרכיבים שמפורטים בתקנה הזאת, אחרי התיקון יש חובת בדיקה במפעל, שהתפקיד שלו לבדוק שהנזק תוקן כהלכה. זהו. ואבנר יסביר מה השוני ולמה הכנסנו מרכיבים כאלה ולא אחרים.
היו"ר דוד צור
למה כריות האוויר לא פה?
קריאה
אי-אפשר לבדוק אותם.
אבנר פלור
טוב, בעצם פה אנחנו מתייחסים בעיקר למערכות והמכללים שהם בין שני סרני הרכב, וזה כולל את קורת האורך והרוחב של שלדת הרכב, כשבהמשך נראה גם את ההגדרה של השלדה, שזה או שלדה נפרדת או שלדה שהיא חלק בלתי נפרד מהמרכב.
כמו כן, מתייחסים לנושא של מסגרת גג המרכב, שזה גם כן משהו בעצם מהותי בהיבט של הסימטריות של מבנה הרכב, של הנושא של היציבות, רצפת המרכב. וכן למערכת המתלים הקדמיים והאחוריים. זאת אומרת, במקרה שהרכב נפגע באחת המערכות האלה, הוא מחויב בביצוע של התיקון, ואחריו הוא אמור להגיע לאותו מפעל בודק שיבדוק את הרכב על-פי הדרישות של התקנה.
מרב תורג'מן
אני רוצה רק להבהיר שלא כל הנזקים שרשומים שאותם הקריאה עכשיו יערה, תירשם בעקבותיהם הערה ברישיון הרכב, אלא רק חלקם ובאופן מהותי כפי שיוגדר בהמשך "נזק בטיחותי".
רונן לוי
אפשר הערה על הסעיף?
היו"ר דוד צור
כן.
רונן לוי
אנחנו רוצים להוסיף לאחר: תוקן במפעל וניתנה עליו תעודת בדיקה בידי מנהל מקצועי של מפעל בודק – בהתאם למפרט הנזק. מה שהולך לקרות כאן, בעצם המפעל הבודק יקבל את הרכב טאבולה ראסה, הוא לא מקבל את מפרט השמאי ואת מפרט הנזק. הוא לא יודע בעצם, הוא לא מכיר את הנזק שהוא בודק אותו, מקבל את הרכב כשהוא מתוקן.
בתיה לונדון
ומה עם ה-50% רכבים שאין להם שמאי?
רונן לוי
יש את החשבונית מוסך, מפרט נזק.
בתיה לונדון
שהמוסך יהיה היחיד?
רונן לוי
כן, מה הבעיה?
היו"ר דוד צור
יש התנגדות?
אבנר פלור
לא, רק השאלה, צריך להגדיר מה זה מפרט.
רונן לוי
או חוות דעת שמאי או חשבונית מוסך.
היו"ר דוד צור
יש בזה היגיון.
מרב תורג'מן
רגע, החשבונית לא מצורפת?
רונן לוי
לא בודק, טאבולה ראסה.
מרב תורג'מן
שרית, החשבונית מצורפת.
שרית זוכוביצקי-אורי
תתקנו את המרכיבים של הבדיקה.
מרב תורג'מן
יש פה טופס שמצורף לתקנות.
היו"ר דוד צור
אבל לאן זה מפנה? טופס 1 כאילו?
רונן לוי
אבל עדיין, שהבדיקה תהיה מחויבת לפי מפרט נזק, שיידע מה הוא בודק.
בתיה לונדון
אבל מצד שני, אם לרכב יש פגמים נוספים, מכון הבדיקה יהיה מוגבל אך ורק למפרט. השאלה אם אנחנו רוצים את זה.
אבנר פלור
זה כולל.
רונן לוי
לא כולל.
שמואל מלכיס
אבל הכנתם טופס מוכן?
היו"ר דוד צור
אבל על טופס 1 אתה מסתכל? הסתכלת בטופס 1 מה שרשום? הוא יהיה מצורף.
מרב תורג'מן
אולי תקריאו את טופס 1 ואיזה מרכיבים נדרש לפרט כאן?
אינגריד הר-אבן
טופס 1 זה המפעל הבודק, מה זה קשור לחוות דעת שמאי?
רונן לוי
זה לא מפרט. זה לאותו נזק ספציפי של האוטו.
שרית זוכוביצקי-אורי
זה מפרט בדיקה.
רונן לוי
מפרט בדיקה לא בודק את האוטו על בסיס הנזק הספציפי של האוטו.
אינגריד הר-אבן
לא, טופס 1 זה תוצאת הבדיקה.
אבנר פלור
שנייה, מה שאתה מבקש - - -
רונן לוי
אני רוצה שהבודק יידע מה קרה לאוטו הזה. מה הבעיה? אותו בודק, שיידע מה קרה לאוטו.
מרב תורג'מן
הוא מפרט מה הוא בדק.
היו"ר דוד צור
טוב, אני רואה פה הערה נכונה. אני חושב שגם לא תהיה בעיה להכניס את זה. צריך לנסח את זה נכון, אם טופס 1 לא נותן מענה.
רונן לוי
לא, הוא כללי מאוד, הוא לא נותן כלום.
אבנר פלור
לפני שהוא מגיע למוסך המתקן, אז בעצם אתה מבקש איזשהו מפרט.
רונן לוי
ברור. מה תיקנתי?
אבנר פלור
או חשבונית או חוות דעת שמאי.
רונן לוי
יש לך לפחות את המוסך שאומר מה שהוא תיקן. הנספח לא עושה את זה.
היו"ר דוד צור
יש לכם התנגדות שזה יהיה?
רונן לוי
לא מפרט הנזק.
שרית זוכוביצקי-אורי
אפשר בטופס לחייב צירוף חשבונית.
רונן לוי
הוא מביא לו את החשבונית, זה לא אומר שהוא חייב לבדוק לפי המפרט.
מרב תורג'מן
לפני שהוא בודק את הרכב הוא צריך לקבל איזשהו מפרט מהמפעל המתקן.
רונן לוי
אנחנו לא מדברים על זהות המוסך אלא על זהות הנזק. אתם מנסים לבלבל בין זהות המוסך לבין זהות הנזק.
שרית זוכוביצקי-אורי
אני מציעה שבטופס אנחנו נכתוב הערה למפעל המתקן לא לבצע את הבדיקה לפני שהוא מקבל את - - -
רונן לוי
אבל זה לא מה שאנחנו מדברים עליו, שהוא קיבל חשבונית תיקון. נכון להיום מכוניות "אובדן להלכה" שעולות לכביש מאשרים אותן, מקבלים מפרטים קטנים של נזקים קטנים.
קריאה
תן להם.
אבנר פלור
הם מנסים לפתור את הבעיה.
שרית זוכוביצקי-אורי
אם אני מבינה נכון, צריך שהמפעל הבודק יתרשם מהיקף הנזק שנגרם לפני התיקון.
קריאה
נכון.
שרית זוכוביצקי-אורי
אוקיי.
רונן לוי
למה הוא צריך להתרשם?
היו"ר דוד צור
למה אתה לא נותן להם להשלים משפט? נכון, זה כנסת, אבל אנחנו נוהגים גם – כן.
שרית זוכוביצקי-אורי
אז אני מציעה שבמסגרת הטופס, ועשינו את זה בטפסים אחרים, המנהל המקצועי של המפעל הבודק – שימו לב, זה מוסך, זה סוג של מוסך – יוודא שברשותו או חוות דעת השמאי, כשחוות דעת שמאי מפרטת את התיקונים – מה תוקן, איזה חלקים וכו'. ואם אין, אז חשבונית או אסמכתת תיקון או כל מסמך אחר.
שמעון סודאי
או תמונה של הנזק.
היו"ר דוד צור
איך את מביאה את זה לידי ביטוי?
שרית זוכוביצקי-אורי
אז אני כותבת את זה בטופס 1 - - -
אבנר פלור
אבל ממי חשבונית?
שרית זוכוביצקי-אורי
זה או – או או או.
אבנר פלור
ממי חשבונית אבל?
מרב תורג'מן
כמו אסמכתא.
שרית זוכוביצקי-אורי
אסמכתא לתיקון.
היו"ר דוד צור
אז צריך לכתוב את זה בפנים.
מרב תורג'מן
יש את זה בהמשך, בטפסים שאתם מדווחים.
רונן לוי
זה לא הבעיה.
היו"ר דוד צור
מה ההערות הנוספות לעניין הזה?
רונן לוי
אני אתן עוד פעם הסבר לזה.
היו"ר דוד צור
לא, לא צריך הסבר. צריך את הנוסח הנכון כדי שזה בסוף יבוא לידי ביטוי.
אינגריד הר-אבן
אנחנו לא מדברים על צירוף מסמכים סתם, אלא שהבדיקה תיעשה בהתאם - - -
רונן לוי
אנחנו לא מדברים על צירוף מסמכים. יש לו חובה חוקית לבדוק בהתאם לנזק הספציפי. לזה לא נותן פתרון צירוף מסמך מהמוסך, אלא מה הוא בדק.
היו"ר דוד צור
מה זאת אומרת? נכנס רכב עם קורת גג, ובודקים את הווישרים?
רונן לוי
יכול להיות.
היו"ר דוד צור
אבל הוא מוציא אותו אחרי זה, שקורת הגג תקינה?
רונן לוי
נכון.
היו"ר דוד צור
מכון הרישוי מוציא אותו עם קורת גג תקינה כי הוא בדק ווישרים?
אבי גלנצר
אני רוצה להעיר משהו.
היו"ר דוד צור
כן.
אבי גלנצר
אני יושב-ראש איגוד מכוני הרישוי והבדיקה, אבי גלנצר. אני רוצה להעיר שהיום בהוראות הנוהל של משרד התחבורה, כשמגיע רכב כזה לבדיקה, אנחנו דורשים ממביא הרכב לבדיקה לקבל תעודת תקינות קודם כול מאותו מוסך פחחות ו/או מכונאות שתיקן את הרכב, ובצמוד לכך אנחנו דורשים את חשבונית התיקון או כרטיס עבודה מפורט על הנזקים שנגרמו לרכב. זאת אומרת, כל מה שאומר רונן בעצם, אלה דברים שמופיעים בהוראות הנוהל וקיימים גם היום.
היו"ר דוד צור
אבל הם רוצים לעגן את זה בתקנות.
אבי גלנצר
אוקיי, אין לנו בעיה. זה גם היום מופיע בהוראות הנוהל.
רונן לוי
לא דרישה לטפסים אלא דרישה לבדיקה על בסיס המפרט.
שרית זוכוביצקי-אורי
ברור, אתה רוצה בדיקה כללית.
רונן לוי
אנחנו מכירים את הדרישה לטפסים ועל בסיס זה - - - בחוק הקודם הוא לא סגר את המעגל של התיקון. רוצים לתקן את זה.
אבנר פלור
איך הפרקטיקה אבל, תסביר לי.
רונן לוי
הוא מקבל את הדוח שמאי או שהוא מקבל - - -
אבנר פלור
אבל אני צריך רק לשאול, אם אפשר לשאול, לגבי הפרקטיקה, לפני שניכנס. מה הפרקטיקה?
רונן לוי
נכון להיום "אתגר" מאשרת מסמכים ולא מאשרת תיקונים, מאחר שלא נבדק מה שניזוק.
אבנר פלור
אבל תקשיב מה אני שואל קודם.
רונן לוי
לא רוצים לתקן.
היו"ר דוד צור
אבל לך אין בעיה בכלל. אתה יודע לענות, אתה אפילו לא שומע את השאלה. ואנחנו יכולים רק לשמוע את התשובות שלך בלי שאלות גם.
אבנר פלור
בדיוק, אתה צריך להקשיב גם. מבחינת הפרקטיקה, כשרכב עובר תאונה, אז כשיש חוות דעת שמאי מגיעה אליך חוות דעת שמאי. במקרה שאין חוות דעת שמאי, מה אתה מבקש?
רונן לוי
שהוא יצטרך לקבל את חשבונית התיקון של המוסך ויבדוק את הרכב על פיה. שזו תהיה החובה החוקית של אותו מפעל בודק, על בסיס הנזק. החובה החוקית שלו לבדוק לא את המסמך אלא את מה שכתוב במפרט, וזו תהיה החובה החוקית שלו לבדוק את הנזק.
היו"ר דוד צור
כן, אבל אני עדיין שואל. אני מבין מה שאתה אומר, ואני שמעתי את מר אבי: למכון הרישוי יש אחריות כשהוא אומר שהוא מוציא רכב והוא תקין ונבדק. אם הוא נכנס עם רשימה של תיקונים שהוא צריך לעשות ובסוף הוא לא עשה כלום וכותב שהוא תקין, אז הוא עבריין. אז אני אומר: לא צריכה להיות תקנה שאומרת למישהו: אתה עבריין, כי הוא עבריין גם אם יהיה כתוב שהוא צריך לעשות את זה והוא לא עשה את זה.
אורי מקלב
המכון גם אחראי על בדיקת הצמיגים גם אם הוא לא התבקש לכך?
היו"ר דוד צור
ברור.
רונן לוי
אם יורשה לי לענות.
אורי מקלב
הוא אומר שהרכב תקין על מה שביקשו ממנו לבדוק. האם הוא לוקח אחריות שגם הצמיגים טובים?
היו"ר דוד צור
הוא חייב להוציא רכב מתחת ידיו כתקין.
מרב תורג'מן
השאלה אם אתם מוצאים אותו אחראי.
אורי מקלב
זאת השאלה. דוד, השאלה היא אם באמת הוא חייב על מה שהוא תיקן או על מה שהגיע אליו, או שהוא חייב בכלל, שהרכב הזה ראוי לעלות על הכביש כולל צמיגים למשל.
אבנר פלור
הוא צריך לבדוק את הכול.
שמעון סודאי
מחובתו לבדוק את זה.
אבי גלנצר
סליחה, אנחנו בודקים את כל הרכב. אנחנו זה מכוני הבדיקה. אנחנו בודקים את הרכב בכללותו, לא רק את אותם דברים שנפגעו בתאונה. אם יש לו בעיות גם בצמיגים, ואנחנו רואים נזקים נוספים - - -
היו"ר דוד צור
אבל אני שואל אותך: זה מופיע - - -
אורי מקלב
- - -
אבי גלנצר
אני לא מדבר על רישוי.
רונן לוי
זה לא רישוי עכשיו.
אבי גלנצר
אני לא מדבר על רישוי. יש הוראת נוהל 004 שמחייבת אותנו לבדוק בטיחותית את כל הרכב, ולא רק את הפריטים שנפגעו ברכב.
היו"ר דוד צור
ברור. הערות נוספות לסעיף.
אורי מקלב
רק שאלה לסעיף הזה.
היו"ר דוד צור
שנייה. בוא נשמע. כן, תציג את עצמך בבקשה.
נועם קום
נועם קום, פורום ארגוני התחבורה, ארגון מנהלי התחבורה ופורום נוהגים היי-טק. ההתייחסות שלנו לגבי המפרט: לא יכול להיות שיש חוק במדינת ישראל, שכל מכונית משנת 2010 מחויבת בבקרת יציבות ואין התייחסות בטופס א' לעניין הזה. אותו כנ"ל לגבי כריות אוויר וחגורות בטיחות עם קדם מותחן.

אני מניח שזאת תהיה בדיקה שמכון הבדיקה יצטרך לקבל אישור ממוסך מורשה של יבואן הרכב. אבל זה חייב להיכנס, כי אתם מדברים פה, דיבר המדען הראשי על 8%.
היו"ר דוד צור
אני גם שאלתי: למה לא נכנס - - -
שרית זוכוביצקי-אורי
זה לא טסט. אנחנו עושים כל שנה טסט ושמה נבדקות, יש הנחיות - - -
שמעון סודאי
בטסט לא בודקים חגורות בטיחות.
שרית זוכוביצקי-אורי
זאת אומרת, המכון הבודק הזה לא אמור להחליף את מכוני הרישוי.
היו"ר דוד צור
ברור ברור ברור. האמירה הזאת חשובה. התקנות האלה לא אמורות להחליף חוקים.
אבנר פלור
הוא רק בודק את הנורית, הוא בודק את הנורית.
היו"ר דוד צור
רבותי, אנחנו לא נתקדם ככה. אני אומר: התקנות באות למשהו מאוד ספציפי, שמטילות איזה חובת דיווח על משהו שלא היה קודם. עכשיו אתם מנסים לראות דרך התקנות האלה את כל – מה החובות של מכוני רישוי - -
אבנר פלור
בדיקה, מכוני בדיקה.
היו"ר דוד צור
- - בדיקות וכן הלאה. זה לא בא לגרוע או להוסיף. במובן הזה זה מוסיף. זה לא בא לגרוע מהחובה ממילא המוטלת עליו. ולכן אני לא רואה פה מקום עכשיו בתקנות האלה להוסיף את מה שממילא חובתם בחוקים אחרים ובתקנות אחרות.
שרית זוכוביצקי-אורי
מה שכן, כן האינדיקציה, אם אנחנו חושבים שראוי שיהיה בפני המתקן - - -
היו"ר דוד צור
חבר הכנסת מקלב.
אורי מקלב
רק שאלה. אני שואל: ניקח דוגמה חברת ליסינג שיש לה צי של אלפי מכוניות ורכב אחד שלה עבר תאונה של אובדן של 50%. היא לא מתעסקת עם הרכב, היא מוכרת אותו מיד לסוחר מכוניות. והרכב הזה ימשיך להיות מתוקן במוסכים פירטיים ויחזור לכביש. איך התקנות האלה באמת מכסות את כל אלה שלא ילכו למוסך מורשה?
שרית זוכוביצקי-אורי
זה חוק אחר.
שמואל מלכיס
יש חוק אחר שמסדיר את זה, אדוני.
בתיה לונדון
אני יכולה להתייחס, בבקשה?
שמואל מלכיס
חברת ביטוח חייבת לפעול על-פי - - -
היו"ר דוד צור
עורכת-הדין לונדון, לדעתי יש לה תשובה בדיוק בשבילך, חבר הכנסת מקלב.
אורי מקלב
חברת ביטוח. עכשיו, והאדם הפרטי, גם הוא חייב בזה?
היו"ר דוד צור
חבר הכנסת מקלב, הנה, עורכת-הדין לונדון - - -
אורי מקלב
שתענה גם על השאלה: האם אדם פרטי יש לו מחויבות אחרי שיש לו רכב שלא היה מבוטח בביטוח מקיף? יש לו רכב שהיה לו נזק משמעותי או מהותי, הוא היום יכול למכור את הרכב הזה לסוחר מכוניות בלי שהוא צריך לדווח מה קורה עם הרכב הזה.
שרית זוכוביצקי-אורי
החובה מוטלת על המוסך אז.
אורי מקלב
הוא יגיע למוסך בשטחים.
היו"ר דוד צור
אתה נכנס פה למה שנקרא "תקנות השוק" כבר. רגע, עורכת-דין זוכוביצקי, ניתן לעורכת-דין לונדון לדבר. יש תקנה, את אומרת, ספציפית. מהי?
בתיה לונדון
חברות הביטוח היום לא מעבירות בעלות ברכבים שהם מכרו לסוחרים ללא תיקון.
אורי מקלב
לא חברות ביטוח. חברת ליסינג אין לה בכלל ביטוח, הביטוח הוא עצמי.
בתיה לונדון
אני מדברת כרגע על חברות הביטוח.
אורי מקלב
אני שאלתי על ליסינג.
בתיה לונדון
שאלת גם על חברות הביטוח.
אורי מקלב
אין להן בכלל ביטוח. הביטוח הוא עצמי שלהן. מה קורה אז? הוא לוקח רכב, הוא אומר: אני לא רוצה להתעסק עם זה, אני מוכר לסוחר מכוניות והרכב הזה יחזור אלינו.
בתיה לונדון
אם אין בעיה עם רכבים מבוטחים, אז מצוין.
היו"ר דוד צור
אבל אז מצוין שהוא - - -
אורי מקלב
אף אחד לא יידע. הרכב הזה לא עבר במוסך, אף אחד לא יידע. וזה בעצם יתפתח שוב דרך הדברים האלה. וגם יעשו את זה לאנשים פרטיים, בגלל שיבואו סוחרים ואומרים לו: תשמע, לאט לאט יתפרסם, אנחנו קונים רכבים. מי שיש לו רכב שלא היה ביטוח מקיף - - -
היו"ר דוד צור
אוקיי. נקודה. נמרוד מאיגוד לשכות המסחר, אולי יש לו - - -
נמרוד הגלילי
קודם כול, אני מייצג את חברות הליסינג והשכרות הרכב. דבר ראשון, החוק הזה והתקנה הזאת היא אולי קצת לא טובה לנו אבל אנחנו מברכים עליה כי היא תיצור שקיפות. והיא תיצור שקיפות כי יירשם בסופו של דבר נזק מהותי ברכב. וחשוב לדעת שמדובר על נזק מהותי ולא על כל נזק קטן. ולכן בסך הכול לגבי התקנה הזאת בנוסח כמו שהוא כרגע, אני חושב שהוא נכון. חשוב שבאמת לא על כל דבר קטן יירשם אלא רק על דברים מהותיים.
אורי מקלב
מה אתה עונה על מה שאני העליתי?
נמרוד הגלילי
אני חושב שהמקרים שאתה מציג, חבר הכנסת מקלב, גם אם היו דברים כאלה, ויכול להיות שהיו דברים כאלה, אז הסוחרים האלה צריכים לתקן את כלי הרכב במקום מוסדר. החוק הזה עדיין לא נותן מענה - - -
אורי מקלב
אבל היום אנחנו חיים במצב שעשרות אלפים – יש היום "תקנת השוק" ותקנות אחרות, וזה לא עוזר שום דבר.
נמרוד הגלילי
התקנה הזאת עדיין לא תיתן מענה לגורמים שמתקנים את כלי הרכב שלהם לא במוסכים מוסדרים, במוסכי מדרכה למיניהם או בכל מיני מקומות אחרים.
אורי מקלב
לכן אני הייתי מציע שזה יהיה עד שנתיים כהוראת שעה, שיהיה לנו זמן להרחיב את זה.
נמרוד הגלילי
חברות הליסינג המוסדרות, הרציניות, החברות בארגון חברות הליסינג, לא פועלות ככה.
רון מוסקוביץ
זה שקונה מסוחר רכב, אז שייקח אותו למכון בדיקה.
אורי מקלב
הוא לא יודע שהוא סוחר רכב.
היו"ר דוד צור
אוקיי. כן, עורכת-הדין זוכוביצקי, את מוכנה לענות לו?
אורי מקלב
אנשים אבל לא יודעים בכלל.
היו"ר דוד צור
חבר הכנסת מקלב, תיכף.
אורי מקלב
חצי משפט.
היו"ר דוד צור
בוא ניתן צ'אנס לענות גם.
רונן לוי
אפשר להגיד את זה גם על שתיית מים.
אורי מקלב
בוועדה לפניות הציבור גילינו שסוחרי הרכב האלה לא נראים סוחרי רכב. הם מתחזים כאנשים פרטיים. היום חלק גדול מהמכוניות הן כאילו תמימות, שרשום בעל הרכב ואתה בכלל לא יודע שזה סוחר רכב. אתם לא יודעים כמה אנשים נופלים בפח הזה.
אנחנו מדברים באמת על הגנת הצרכן במעלה ראשונה ביותר. מדובר על עשרות אלפי שקלים. אדם משקיע 150,000 שקל, 130, 140, כמעט רכבים חדשים, ובעצם הוא מקבל גרוטאה, הוא מקבל רכב שאסור לו לעלות על הכביש בכלל. הוא מפסיד בבת אחת 100,000 שקל. זאת אומרת, הוא לא קונה שום דבר, הוא קונה משהו שהוא לא ראוי בכלל למחיר.
אבנר פלור
אבל חבר הכנסת מקלב, אני שוב חוזר ואומר מה שאמרתי בפתיח: הנושא שלך זה עם סוחרי הרכב.
אורי מקלב
לא לא, הם מתחזים.
אבנר פלור
ולכן יושב-ראש הוועדה ביקש שנסדיר את זה במסגרת חוק רישוי שירותים לרכב, את אותם סוחרי רכב.
אורי מקלב
אבל הם קיימים היום.
אבנר פלור
אנחנו נסדיר, אבל יהיה אפשר להסדיר את זה בחוק אחר.
היו"ר דוד צור
אני אומר: דרך התקנות האלה, שבאות לשפר את מעמדו של הצרכן, אי-אפשר לפתור את כל ה - - -
אורי מקלב
אבל החוק הזה, התקנות האלה לא מכסות.
אינגריד הר-אבן
זה לא חוק אחר, כי הם מוכרים את הרכבים האלה, הסוחרים מוכרים אותם.
היו"ר דוד צור
אבל בחוק רישוי הרכב, אפשר יהיה לתת את הדעת על העניין הזה. אי-אפשר דרך התקנות האלה.
אורי מקלב
נכון. אבל התקנות האלה לא מכסות את כל חברות הליסינג, שהן 50% היום מהרכבים שעל הכביש.
שרית זוכוביצקי-אורי
מכסות.
אורי מקלב
הן לא מכסות.
נמרוד הגלילי
ממש לא 50%.
אורי מקלב
חברת ליסינג אין לה שום בעיה למכור את זה לסוחר רכב, והרכב הזה לא יעבור את כל הדבר הזה. אין לו אחריות, זה מותר לו לפי החוק.
זאב פרידמן
אדוני היושב-ראש, אלה הם המוכרים שעליהם עורכת-דין לונדון מבקשת להגן.
היו"ר דוד צור
עורכת-הדין זוכוביצקי.
שרית זוכוביצקי-אורי
זאת בדיוק הבעיה שאנחנו התמודדנו איתה. אנחנו התמודדנו עם העובדה ש-50% מכלי הרכב לא מבוטחים, ואז אין שמאי שיישום את הנזק ויראה. ולכן הטלנו את האחריות על המוסך. מוסך זה מוסך ברישיון, אנחנו מפקחים על הפעילות שלו. זאת אומרת, אם אדם בוחר לתקן את הרכב בשטחים או לעשות כל עניין שלו בד' אמותיו, אנחנו לא יכולים להגיע לכולם.
אורי מקלב
הוא יעבור על החוק?
רונן לוי
אנחנו נקבל את האחריות כשהמכוניות האלה יגיעו אלינו.
שרית זוכוביצקי-אורי
רגע. מי שעובר על החוק היום - - -
אורי מקלב
חברת הליסינג שתמכור לסוחר רכב, היא תעבור על החוק? היא לא תעבור על החוק.
מרב תורג'מן
אבל כדי להשמיש את הרכב הוא יצטרך לעבור בדיקה במכון בדיקה.
שרית זוכוביצקי-אורי
אני אסביר. הרכב הזה צריך - - -
אורי מקלב
הוא לא רשום. לא, הליסינג הזה ימכור את זה לסוחר רכב, הוא לא עובר עבירה.
מרב תורג'מן
אבל על מנת להשמיש את הרכב, להעלות אותו על הכביש, תידרש בדיקה.
אורי מקלב
אבל העובדה היא שהיום עשרות אלפים עולים.
רונן לוי
הם לא מטופלים אצלנו.
אורי מקלב
הם לא מתקנים את זה במוסכים - - -
מרב תורג'מן
אז הבעיה פה היא אכיפה.
בתיה לונדון
יש לי הצעה.
היו"ר דוד צור
חבר הכנסת מקלב, אני מבקש, בוא ניתן לעורכת-הדין זוכוביצקי לענות ואחרי זה נשמע עוד אנשים. ואם אני לא אסיים עם זה, אני לא אסיים את זה היום. אני רוצה אבל להתקדם ולתת לכולם אפשרות לדבר. כן.
מרב תורג'מן
תאמרי מה הסנקציה ואיך תאכפו את העניין הזה.
שרית זוכוביצקי-אורי
שנייה. אנחנו מתבלבלים פה בין שני דברים שונים. האם חלה על אזרח חובה ללכת לתקן רכב במוסך מורשה? האם אין מוסכי מדרכה? מה אנחנו עושים כדי לאכוף את העניין הזה? מתחום אחר, האם הסוחרים המורשים הם גופים שצריכים להסדיר אותם, לא צריך להסדיר אותם? זו סוגיה אחרת, והיא מסדירה את העוסקים בתחום. עכשיו אנחנו מדברים על מה קורה כשרכב ניזוק. אז כשרכב ניזוק צריך לתקן אותו, בהנחה שהוא מגיע למוסך מורשה. אם הוא עבריין פלילי ויוצא עם הרכב - - -
היו"ר דוד צור
וזה חל גם על הליסינג?
שרית זוכוביצקי-אורי
על כולם. על חברות הביטוח.
היו"ר דוד צור
יפה. אבל זה חל גם על הליסינג.
אורי מקלב
בהנחה שהוא יתקן את זה. אבל אם הוא מוכר את זה?
היו"ר דוד צור
הוא חייב לתקן את זה.
אורי מקלב
הוא לא חייב, למה הוא חייב?
היו"ר דוד צור
זה לא חל עליו?
אורי מקלב
לא.
אבנר פלור
איך הוא ייסע על הכביש אם הוא לא מתקן?
אורי מקלב
הוא מוכר את זה לסוחר רכב.
שרית זוכוביצקי-אורי
אבל מישהו צריך לנסוע, צריך לתקן את זה.
אורי מקלב
אבל סוחרי הרכב האלה הם לא מורשים.
שרית זוכוביצקי-אורי
הם לא צריכים להיות מורשים. רגע, אני אסביר.
אורי מקלב
הוא מתקן את זה במוסך לא מורשה, כמו שהיום.
היו"ר דוד צור
אבל חבר הכנסת מקלב, אתה בא, אתה מציף נושא מעולם אחר, שהוא עולם שהמשטרה אולי צריכה - - -
אורי מקלב
- - -
היו"ר דוד צור
רגע. אפשר לשאול לשאול לשאול בלי סוף, אבל צריך לאפשר רגע גם לענות ולהתקדם. זה עולם אכיפה שהוא מעולם אחר. כנגד עבריינים, גם אם נחוקק את כל החוקים הכי מכסים בעולם, אם הוא עבריין אז הוא עבריין הוא עבריין נקודה. עכשיו, מישהו צריך לאכוף את זה. המשטרה, בדיקות אקראיות של משרד התחבורה, כי רכב לא תקין, אם הוא עולה דרך אדם פרטי, חברת ביטוח, או דרך הליסינג, הוא עובר על החוק, נקודה. זאת אומרת, הוא בכלל לא שייך לתקנות האלה.
נמרוד הגלילי
אני חייב להגיד - - -
היו"ר דוד צור
אתה לא חייב להגיד כלום כרגע, כי עורכת-דין זוכוביצקי בזכות דיבור, ואני רוצה לתת לה לסיים. רק מהר, צריך לשאוף לסיום.
שרית זוכוביצקי-אורי
נקודת הבדיקה היא המוסך. זאת אומרת, רכב כזה, אם הוא מגיע למוסך מורשה, אז למעשה נכנסת התקנה לפעולה. זאת אומרת, המוסך מאתר את היקפי הנזק האלה ואז הוא מבין, וגם תראו בהמשך.
היו"ר דוד צור
עכשיו, רק כדי לענות שוב לחבר הכנסת מקלב. איפה מופיעה החובה בחוק לתקן את הרכב?
אורי מקלב
לליסינג.
היו"ר דוד צור
הוא הבין את התקנות, שמהרגע שזה נכנס למוסך. איפה החובה? חברות הליסינג עברייניות בעליל, לצורך העניין, לא מתקנות את הרכבים, מוכרות אותם לסוחרים. איפה חובה על חברת הליסינג בחוק?
שרית זוכוביצקי-אורי
אין מגבלה בחוק להעביר קניין אם הוא תקין או לא תקין. המגבלה בחוק היא מה עושים עם השימוש. זאת אומרת, חברת הסחר יכולה להחזיק אצלה במגרש כלי רכב לא תקינים.
היו"ר דוד צור
ברור. אבל פעם שהיא עולה על הכביש, אז חלה עליהם חובה.
שרית זוכוביצקי-אורי
אחר כך היא תפרק אותם או אחר כך היא תעשה איתם כל עניין אחר. אבל ברגע שרוצים להשמיש אותם צריך לבוא למוסך, מישהו צריך לתקן את הרכב הזה.
היו"ר דוד צור
יפה.
שרית זוכוביצקי-אורי
אם באים למוסך לא מורשה ומדרכה ומרמים את כולם, אז לא. אבל הוא מגיע למוסך מורשה כזה, אז נכנסת לתהליך התקנה. זאת אומרת, אז המנהל המקצועי מבין שיש היקפי נזק, הוא מזהה את היקפי הנזק. ואז הוא מבין שהוא צריך לעבור לבדיקה, ואז יש בדיקת תקינות ואז זה נרשם ברישיון וכו'.
רונן לוי
אז העניין של המפרט יתקן את זה.
שרית זוכוביצקי-אורי
זאת אומרת, כל רכב כזה שתוקן, ואת כלי הרכב האלה צריך לתקן אותם כדי להשמיש אותם, אם במוסך מורשה - - -
היו"ר דוד צור
מכיוון שהמשטרה לא דיברה פה, ואני לא חשוד כמי שייתן למשטרה, אני כן נותן עכשיו עדיפות למשטרה לדבר.
שרית זוכוביצקי-אורי
זה נכנס לקולא, מבוטח או לא מבוטח.
היו"ר דוד צור
בבקשה, רב-פקד שרון שלאין.
שרון שלאין
אני רוצה לסייע לעורכת-דין זוכוביצקי פשוט לענות כאן, כי כפי שאמרתם לחבר הכנסת מדובר כאן בעניין של אכיפה. אבל מעבר לזה, ברגע שרכב הוא לא תקין הוא מורד מהכביש, אם זה על-ידי בוחן, אם זה על-ידי שמאי, אם זה על-ידי מכון בדיקה. הוא מורד מהכביש. ברגע שהוא מורד מהכביש, אין חובה לתקן אותו. אבל ברגע שיתפסו אותו מורד מהכביש הרכב מושבת. הוא מושבת ובזה זה נגמר.
היו"ר דוד צור
וזו עבירה על החוק.
שרון שלאין
בוודאי. זו עבירה על החוק. זאת אומרת, את החוק אנחנו לא יוצרים עבור עבריינים, אנחנו יוצרים אותו עבור אנשים נורמטיביים, כפי שניסה צורי לומר. אנחנו יוצרים את זה עבור אנשים נורמטיביים. אם יש אנשים שעוקפים את החוק, אז יש לנו דרך - - -
אורי מקלב
חברות הביטוח הם אנשים נורמטיביים?
קריאה
כן.
אורי מקלב
חברות הביטוח כיום, והם מעלים על-ידי - - -
היו"ר דוד צור
רכבים לא תקינים?
אורי מקלב
עשרות אלפי, כי הם - - -
היו"ר דוד צור
אבל הרכבים לא תקינים?
אורי מקלב
הרכבים לא תקינים בעליל.
היו"ר דוד צור
אבל הרכבים האלה בסוף יכולים ללכת לפירוק לצורך העניין או להיות חלודים במגרש.
רונן לוי
הם חוזרים לכביש.
היו"ר דוד צור
אבל אז החובה להעלות אותם על הכביש תקינים חלה על מי ש - - -
קריאה
בדיקה ורישום.
אורי מקלב
הם מוכרים את זה לכאלה שלא מעלים את זה.
מרב תורג'מן
אם הם לא מעלים, אז אין חשש בכלל.
היו"ר דוד צור
לא, אז זה לא בתקנות האלה, חבר הכנסת מקלב.
אורי מקלב
אבל אם הליסינג היו חייבים לתקן ולמכור את זה רק לסוחרים מורשים, זה היה אחרת בתקנות האלה.
בתיה לונדון
אפשר להתייחס שנייה?
היו"ר דוד צור
אני רוצה להצביע. אם יש הערות לניסוח של התקנה הזאת ולא הגיגים כלליים. אני מבקש להיות מאוד ספציפיים לגבי תקנה מספר 1. עורך-דין תוסייה-כהן.
שלמה תוסייה-כהן
תיקון ניסוח מינורי לחלוטין.
היו"ר דוד צור
כן.
שלמה תוסייה-כהן
מדובר פה על חלקי מרכב שמעבר לקו ציר הגלגלים הקדמיים והאחוריים. אני מניח שהכוונה "שבין".
שרית זוכוביצקי-אורי
אנחנו חשבנו על זה.
שלמה תוסייה-כהן
אני מניח שהמונח הוא "בין". לא מה שמעבר לקווים, מה שבין קווי ה - - -
מרב תורג'מן
אני גם חשבתי שזה כאילו בין הגלגלים לבין הגלגלים.
שמואל מלכיס
הקו מקדימה ומאחורה עבר את הקו.
שלמה תוסייה-כהן
אז אנחנו צריכים בין שני הצירים.
שרית זוכוביצקי-אורי
זה מונח מקצועי.
שלמה תוסייה-כהן
זה מונח לא בעברית אבל, אם זה מונח מקצועי ככה. אנחנו צריכים לתקן לפחות את העברית.
יערה למברגר
לא, אבל זה בסופו של דבר יעבור את הנוסחות בחקיקת משנה.
שרית זוכוביצקי-אורי
זה עבר.
היו"ר דוד צור
אוקיי. אז אנחנו מודים לעורך-דין תוסייה-כהן. כן, עוד הערות. כריות האוויר וחגורת הבטיחות, זה נכנס לתוך?
אבנר פלור
לא, זה לא נכנס.
היו"ר דוד צור
למה לא?
אבנר פלור
אדוני היושב-ראש, מכיוון שאם נצטרך להכניס את זה נצטרך להכניס גם את הנושא של מערכת ה-ESP, מערכת בקרת יציבות, נצטרך גם להכניס את מחשב הרכב, את הכול נכניס לתקנה. אבל אז זה כבר לא 309, זה רישוי שנתי כמו שצריך.
שמעון סודאי
אנחנו רוצים בטיחות.
שרית זוכוביצקי-אורי
זאת אומרת, אנחנו מדברים על נזק שמחייב בדיקה. התוצאה של זה תהיה שאם תהיה תקלה בחגורת בטיחות צריך להתחיל להעביר למכון בדיקה. אתם יודעים איזה עלויות יש לזה?
רונן לוי
למה ההתנגדויות למפרט הרכב? זה פותר לך את הכול. למה כשמדברים על בטיחות מתנגדים לבדוק - - -
היו"ר דוד צור
אני מבין שאם נפגע, היה נזק בחגורות הבטיחות ובכריות אוויר – נפתחו כריות אוויר, אנחנו לא רוצים לדעת מזה?
מרב תורג'מן
אי-אפשר להגיד: נפתחו כריות אוויר?
היו"ר דוד צור
לא רוצים שהאזרח יידע?
אבנר פלור
בעצם נזק של תאונה או משהו כזה?
היו"ר דוד צור
כן.
רונן לוי
למה להעלים את המידע הזה מהמכון הבודק?
היו"ר דוד צור
זה פריט בטיחותי ממדרגה ראשונה.
לרונן לוי
למה להעלים את המידע הזה מהמכון הבודק, מה קרה לאוטו.
היו"ר דוד צור
כריות אוויר וחגורת בטיחות זה - - -
שרית זוכוביצקי-אורי
נזק שגרם לפתיחת כריות אוויר, האם זה נזק מהותי?
רונן לוי
בטח שכן.
היו"ר דוד צור
יש הסכמה. הערות רק לסעיפים. רבותי, אין הגיגים יותר, הערות לסעיף.
רונן לוי
זה יפה שאת שואלת את חברות הביטוח נזקים מהותיים לרכב, זה מאוד נחמד.
שרית זוכוביצקי-אורי
אני שואלת את כולם.
היו"ר דוד צור
אתה מוכן להגיב בלי לתת לנו תיאורי צבע?
רונן לוי
כן. שאלה בסיסית: אם אנחנו מדברים כאן על נושא בטיחותי, למה שהמכון לא יידע, ואני שואל את זה עוד פעם, ואיך זה יבוא לידי ביטוי, מה קרה לרכב הזה ספציפית. אז אם הוא יודע שכבר נפתחו כריות אוויר ואם המכון יודע והוא מכיר את הנזק, המכון הבודק, והוא יודע שנפתחו כריות אוויר או שיש בעיה ב-ESP או שהייתה פגיעה בשלדה, אז הוא יודע מה לבדוק. אז הוא גם יכול לרשום הערות: לא בדקתי כריות אוויר, אבל הוא יודע מה קרה, הוא בודק אותו ספציפית.
שמואל מלכיס
אפשר להחזיר את כריות האוויר לרכב?
קריאה
ודאי שלא.
שרית זוכוביצקי-אורי
בשביל זה אנחנו - - - בטופס.
היו"ר דוד צור
אבל זה ההערה שלך מקודם, שנתנו תשובה, שזה יהיה רשום.
רונן לוי
היא לא נתנה תשובה.
שמואל מלכיס
זה לא שייך לנושא.
רונן לוי
היא לא נתנה תשובה.
היו"ר דוד צור
אבל אתה מוכן להקשיב לתשובה? שאלת שאלה?
רונן לוי
כן.
היו"ר דוד צור
זה ייכנס לתוך הטופס המצורף, אותו טופס 1 שמדובר בו יהיה בנספח.
רונן לוי
אז זאת לא תהיה חובת המכון הבודק לקבל? אני רק רוצה להבין את זה.
שרית זוכוביצקי-אורי
תהיה חובה לקבל - - -
רונן לוי
לא תהיה חובה לבדוק על-פי הנזק.
אבנר פלור
לגבי כריות אוויר, הבקשה שלך, אנחנו כן נכניס את זה למסגרת התיקון.
היו"ר דוד צור
לא, הוא מדבר על חובת הבדיקה בהתאם לטופס שנכנס של - -
רונן לוי
המנהל המקצועי.
היו"ר דוד צור
- - המפרט של התקלות, של הנזק.
רונן לוי
זו לא תהיה החובה של המנהל המקצועי של המפעל הבודק לבדוק לפי הנזק – זה מה שאני שואל אותך.
מרב תורג'מן
השאלה אם אנחנו לא צריכים להכניס את זה לסעיף.
רונן לוי
אם זה לא מעניין, אז בסדר, רק רוצים לדעת.
אבנר פלור
חבל שאתה מעלה את הכול עכשיו, רונן, זה באמת חבל. שבוע שלם אתה לא מעלה ועכשיו אתה מעלה את כל הנקודות האלה. זה לא תקין גם.
שרית זוכוביצקי-אורי
זו שאלה מהותית. האם המכון הבודק עושה בדיקת תקינות כללית או רק - - -
אבנר פלור
לא, אבל חבל, אנחנו ישבנו כמה ישיבות.
היו"ר דוד צור
זה שהוא בודק כללית, אומר לנו ממכוני הרישוי שהם חייבים לבדוק ולהוציא את הרכב לכאורה תקין. פה עולה שאלה ספציפית: האם חובת הבדיקה היא בהתאמה לנזק?
אבנר פלור
אני רוצה אבל להבהיר משהו, אדוני היושב-ראש. המשמעות של זה, שאני מחויב לבדוק אם 50 מכוני הבדיקה האלה מסוגלים לעשות את זה. סתם לכתוב משהו בתקנה בלי לבדוק את המשמעות, אני לא יכול. באמת, זה משהו שהוא יותר מדי ומשהו שהוא מורחב, ואם אני לא אדע שהמכונים מסוגלים אז אני לא יכול לחייב אותם.
רון מוסקוביץ
אבל ברמת המידע, שזה יהיה בטופס.
אבנר פלור
ברמת מידע אין בעיה, אבל שהמכונים יהיו מסוגלים.
היו"ר דוד צור
רגע, אני רוצה לשמוע את נציג המכונים שנייה.
שרית זוכוביצקי-אורי
אני רוצה גם להסביר עוד דבר. יש חובה על המנהל המקצועי שהרכב ייצא תקין. זאת אומרת, זה double check. שימו לב, מה שאנחנו עושים זה double check. קודם כול, המוסך חייב להוציא, יש אחריות מקצועית על המנהל המקצועי של המוסך שרכב יוצא תקין, נקודה, בין אם נבדק אחר כך, בין אם לא נבדק.
היו"ר דוד צור
ברור.
שרית זוכוביצקי-אורי
ברור. אנחנו פה עושים נתיב כאשר אנחנו חושבים שיש מרכיבי נזק שמחייבים הליכה במסלול מסוים. הסכמנו עם רונן שכשהמפעל הבודק בודק, שיהיה בפניו את האינפורמציה לגבי כלל הנזק. אנחנו חושבים שזה קצת מוקדם מדי ואנחנו לא ערוכים לזה, ואנחנו לא חושבים שצריך בשלב הזה וחבל לחייב את המכון הבודק בעצם לעשות בדיקה כללית – זו המשמעות, לא שייך למרכיבי הנזק – לבדיקה כללית לתקינות.
מרב תורג'מן
אז את לא מחייבת אותו לבצע בדיקה כללית?
שרית זוכוביצקי-אורי
אז אני שואלת את אבנר. גם הטופס נוגע למערכות.
מרב תורג'מן
יש לי שאלה. רגע, סליחה. אם המפעל המתקן בדק את הרכב, אבל הוא פספס איזשהו רכב, הוא לא תיקן אותו.
אבנר פלור
אז הוא חוזר למפעל הבודק והוא יתקן אותו.
מרב תורג'מן
המפעל הבודק פתאום מגלה את זה. זה המשמעות של המפעל הבודק, שהוא יחזיר את זה למפעל המתקן ויגרום להם לתקן את אותו רכיב מסוכן שלא תוקן?
אבנר פלור
נכון.
מרב תורג'מן
אבל זה לא עולה ממה שהוא אומר.
אינגריד הר-אבן
אבל הטופס 1 מוגבל, זאת הבעיה.
היו"ר דוד צור
אז אני אומר ככה: קודם כול להוסיף - - -
שרית זוכוביצקי-אורי
אפשר אולי להוסיף קוביות לטופס. אולי.
מרב תורג'מן
אני רוצה רק לדעת כדי באמת להתאים את הנוסח. אתה אומר שאתה לא בודק את כל הרכב אלא אתה מתבסס על מפרט הנזק שקיבלת מהמפעל המתקן. זה נכון?
רונן לוי
לא, אני מייצג את זה שמתקן, לא את זה שבודק. אני אומר שזה שבודק צריך לדעת מה תוקן ומה היה הנזק בשביל לבדוק את הרכב, כי הוא מקבל את הרכב כבר מתוקן והוא עושה וי אם הוא בדק עכשיו שהזוויות של הרכב נכונות, מה שבודק 309 – זוויות הרכב, אם השאסי בסדר אחרי התיקון. אז זה מה שהוא בודק. הוא לא בודק אם היה שם נזק בכריות אוויר, הוא לא בודק את זה לפי המפרט של התיקון עצמו. אני רוצה שיחייבו את הבודק לבדוק.
מרב תורג'מן
אני עושים פה double check, כי גם המפעל המתקן צריך לבדוק שאכן הוא מתקן את כל הרכיבים, ומצד שני גם המפעל הבודק צריך לבדוק שאכן תוקנו כל הרכיבים של הרכב.
היו"ר דוד צור
כן. אני עוצר את הוויכוח הזה.
אינגריד הר-אבן
ומה שאת אומרת נפתר בטופס 1, זה לא נכון.
היו"ר דוד צור
סליחה.
לאה ורון
עורכת-דין הר-אבן.
היו"ר דוד צור
כן, אני רוצה לשמוע את נציג מכוני הרישוי.
אבי גלנצר
כן, אז אני חוזר על מה שאמרתי לפני כן. אנחנו בודקים גם את הנזק שתוקן וגם את כלל מערכות הבטיחות ברכב. יש לנו בעיה אמיתית והיא בעיה בבדיקת אותם מכללים כמוABS , ESP ומערכות דומות, שלא תמיד ניתן לנו לבדוק אותם, מכיוון שאלה מערכות שיכולות להיבדק או במוסכי היבואנים או במקומות אחרים שיש להם את הציוד המתאים. מכיוון שציוד כזה לא ניתן להחזיק אותו בכל מכוני הבדיקה, זה ציוד מאוד יקר והוא ספציפי לפעמים לרכבים מסוימים, ויש גם ציוד שקיים אך ורק אצל יבואני הרכב או במוסכים שלהם.
אבל אני רוצה להגיד שאותם רכבים שמגיעים לבדיקה אלינו לאחר התיקון – אותו מוסך מצהיר. ואם הוא לא מצהיר ולא חותם על טופס ההצהרה שהוא תיקן את הרכב על-פי מפרט היצרן ולפי הוראות היצרן, אז אותם רכבים, אנחנו לא מקבלים אותם לבדיקה, כך שבסופו של דבר החובה היא על המוסך המתקן.
היו"ר דוד צור
ברור. טוב, אני מעלה את ההצבעה על פי הנוסח כפי שהוא, עם ההערות שהעירו כאן.
שרית זוכוביצקי-אורי
רגע, אז אני שוב שואלת - - -
היו"ר דוד צור
בתוספת.
שרית זוכוביצקי-אורי
אני מדברת על נזק שגרם לפתיחת כרית אוויר.
מרב תורג'מן
"אם נגרם בו נזק למערכת ההיגוי, לבלמים" - -
שרית זוכוביצקי-אורי
הייתי עושה את זה בסוף.
מרב תורג'מן
- - "לשלדה, לקורת האורך, לקורת הרוחב, לחלקי המרכב שמעבר לקו ציר הגלגלים הקדמיים והאחוריים, למסגרת גג המרכב, לרצפת המרכב בתא הנוסעים או למערכת המתלים הקדמיים והאחוריים".
שרית זוכוביצקי-אורי
או נזק שגרם - - -
היו"ר דוד צור
למה או, ו - - -
לאה ורון
תשאיר את העניינים של הניסוח, שהם יפתרו.
היו"ר דוד צור
אני מקבל את זה.
לאה ורון
לחבר הכנסת צור אין זמן לזה.
מרב תורג'מן
או זה גם ו - - -
היו"ר דוד צור
אוקיי, כריות אוויר נכנס?
שרית זוכוביצקי-אורי
נכנס כריות אוויר.
היו"ר דוד צור
כן. מי בעד?
הצבעה

בעד תקנה 1(1) – פה אחד
התקנה, בכפוף לשינויים, אושרה.
היו"ר דוד צור
פה אחד. בבקשה, הלאה. אושר. (2), בבקשה.
יערה למברגר
(2)?
היו"ר דוד צור
כן.
יערה למברגר
(2) אחרי תקנת משנה (א) יבוא:
"(א1) על אף האמור בתקנת משנה (א), ניתן להשתמש ברכב שנגרם לו נזק כאמור בתקנת משנה (א) לאחר שתוקן במפעל לצורך הבאתו לבדיקה במפעל בודק, וזאת עד לשלושה ימים לאחר מועד התיקון".
מרב תורג'מן
הסבר קצר.
שרית זוכוביצקי-אורי
היום למעשה חל איסור על שימוש ברכב באופן גורף – תקנה 309 בנוסחה כיום – עד לקבלת תעודת תקינות. בפועל אי-אפשר לעשות את זה משום שלפעמים הרכב בא והולך. קודם כול, הוא צריך להגיע למפעל הבודק ואחר כך לפעמים הוא גם חוזר לתיקון ו-double check. ולכן אנחנו רוצים כן לאפשר את השימוש ברכב לצורך הפרוצדורה שקבועה בתקנה 309, דהיינו הבאתו לבדיקה, החזרתו לתיקון.
היו"ר דוד צור
כן, יש הערות על זה?
מרב תורג'מן
ואין זה משנה שהמפעל המתקן בעצם לוקח את הרכב?
אבנר פלור
זה בהמשך.
שרית זוכוביצקי-אורי
יש נוסח מוצע. קיבלנו אחת ההערות, כיוון שיש חובה על מוסך מורשה לדווח אם בוצע או לא בוצע 309, הייתה חסרה לנו חוליה מקשרת והיא איך יידע המפעל המתקן שהרכב ביצע או לא ביצע בדיקה. לצורך מתן מענה לשאלה הזאת, הוספנו תקנה בנוסח של משרד התחבורה המעודכן, הוספנו תקנה שמתייחסת לחובת המנהל המקצועי להביא את הרכב לבדיקת המכון הבודק ולברר מה קורה אתו, על מנת שהוא יוכל לעמוד בחובה הקיימת כבר היום, לדווח אם לא בוצעה הבדיקה כאמור.
היו"ר דוד צור
כן.
אינגריד הר-אבן
מספר הערות ניסוחיות. ראשית האישור להשתמש ברכב צריך להיות למפעל בלבד.
היו"ר דוד צור
על מה את מדברת בדיוק?
אינגריד הר-אבן
הוקראה עכשיו תקנה.
היו"ר דוד צור
כן, אז תגידי לנו בדיוק על משהו ספציפי.
אינגריד הר-אבן
"על אף האמור בתקנת משנה (א), ניתן להשתמש ברכב שנגרם לו נזק". זה מה שעורכת-דין זוכוביצקי הקריאה.
קריאה
"ניתן למפעל".
אינגריד הר-אבן
אז ראשית האישור הזה צריך להיות מוגבל למפעל, שרק מפעל מתקן יוכל להשתמש ברכב.
מרב תורג'מן
זה מה ששאלתי, שרית. האם לאור התיקון ב-(א2) לא צריך להתאים את תקנה (א1), כי למעשה בעל הרכב או מי שמחזיק ברכב לא מקבל בכלל את הרכב?
שרית זוכוביצקי-אורי
סתם אני חושבת בפרקטיקה. המשמעות אם מישהו אחר מסיע, אז אני לא יודעת.
יערה למברגר
זה מגביל מדי.
שרית זוכוביצקי-אורי
זה מאוד מאוד מגביל. זה אומר שרק המפעל יוכל לעשות את ההסעות האלה. אז צריך לחשוב על זה פרקטית. מאוד מגביל. תחשבו על זה.
יערה למברגר
זה נראה לי מוגזם מדי ויותר מדי מתערב. אם מישהו אחר מעביר את הרכב, למה למנוע את זה?
שרית זוכוביצקי-אורי
הוא אמר לבעל הרכב: תשמע, אני הרגע עסוק, בוא תיקח לך את הרכב. אני לא יודעת, תחשבו על זה, זה מאוד מאוד מגביל.
היו"ר דוד צור
כן. הלאה. נרשמה בפרוטוקול ההערה.
אינגריד הר-אבן
בסדר. ההערה הבאה, לדעתנו צריך להחליף את המילה "מועד" במילה "גמר", שזה יהיה לאחר גמר התיקון, השלושה ימים האלה, כי מועד התיקון זה משהו מאוד אמורפי, לפעמים תיקון אורך מספר ימים.
יערה למברגר
היא צודקת. "גמר" נשמע יותר טוב.
היו"ר דוד צור
אוקיי. קיבלנו, "גמר". כן. עוד הערות? אוקיי, הצבעה. חבר הכנסת אשר, אני מכבד את העובדה שנכנסת רק כרגע, אני קודם כול שמח לעניין, ולכן אני אפילו לא אבקש ממך להצביע.
יעקב אשר
תהיה לך הצבעה, הרגשה של הצבעה.
היו"ר דוד צור
אז מי בעד? נגד, אם יש? אין.

הצבעה

בעד תקנה 1(2), שמוסיפה את תקנת משנה 309(א1) לתקנות העיקריות – פה אחד.
התקנה, בכפוף לשינויים, אושרה.
היו"ר דוד צור
אז אושר פה אחד, עם נוסח התיקונים.
יערה למברגר
אני אקריא את (א2), זה הנוסח שחולק היום, אני אקריא אותו עם עוד תיקוני נוסח קלילים רק ברמת הניסוח.

"(א2) המנהל המקצועי במפעל שתיקן רכב שנגרם לו נזק כאמור בתקנת משנה (א) לרבות נזק בטיחותי יעביר את הרכב למפעל בודק לשם קבלת תעודת בדיקה".
אינגריד הר-אבן
מה אחרי "מפעל בודק"?
יערה למברגר
"לשם קבלת".
אינגריד הר-אבן
אה, במקום "ויוודא".
יערה למברגר
כן, "לשם קבלת" נראה לי יותר מדויק. וגם ה"לרבות" נראה לי יותר מדויק.
היו"ר דוד צור
כן, הערות לניסוח הזה.
רונן לוי
השאלה אם זה רק המנהל המקצועי או כל אחד.
שרית זוכוביצקי-אורי
הוא בעל החובה המקצועית. אנחנו רוצים להשית את זה - - -
מרב תורג'מן
זה הוא או שלוחו, לא?
יערה למברגר
הוא או שלוחו.
רונן לוי
אז בודק לא יכול לקבל ממישהו אחר?
שרית זוכוביצקי-אורי
זה תמיד נכון. המנהל הוא לא מתקן בעצמו, אבל הוא צריך לוודא תיקון.
מרב תורג'מן
בסדר, האחריות היא עליו.
רונן לוי
אני שואל מה קורה לצד השני.
שרית זוכוביצקי-אורי
בכוונה עשינו את זה ככה, כיוון שהוא בעל מקצוע שאנחנו מפקחים עליו.
היו"ר דוד צור
אם נרחיב את זה, אז תהיה לכם בעיית פיקוח, אני מבין את זה. לכן אני לא חושב שצריך לשנות את זה. כן.
רונן לוי
השאלה רק מה קורה לצד השני. המפעל הבודק לא יכול לקבל רכב שלא בא ממפעל מתקן?
אבנר פלור
במקרה הזה כן.
רונן לוי
הוא לא יכול או כן יכול? מה המשמעות של זה?
אבנר פלור
הרי בכל מקרה כשהוא מגיע למפעל הבודק הוא מגיע עם אותם טפסים, טופס 1 - - -
רונן לוי
את זה הבנתי. שאלתי מה קורה למפעל הבודק. המפעל הבודק לא יכול לקבל רכב לא ממנהל מקצועי של מפעל מתקן?
אבנר פלור
או שלוחו.
אבי גלנצר
ללא טפסים, הוא לא יכול לקבל אותו. מה זה משנה מי נהג ברכב?
מרב תורג'מן
הוא יכול לקבל, אבל הוא לא יכול להוציא תעודת בדיקה.
רונן לוי
הבנתי. זאת המשמעות?
שרית זוכוביצקי-אורי
כשאומרים יעביר לא הכוונה שהוא ייסע ברכב, אבל זה שהוא ידאג להעביר זו חובה משפטית.
רונן לוי
אבל אם בן-אדם פרטי סתם עכשיו בא עם רכב שיצא ממוסך ותוקן ומביא אותו ל-309, אסור לבודק לקבל?
אבי גלנצר
עם כל המסמכים או ללא מסמכים? זו השאלה.
שרית זוכוביצקי-אורי
חובת קבלת המסמכים חלה על המפעל הבודק. זאת אומרת, הוא יצטרך לקבל את המסמכים לפני שהוא בודק.
אבנר פלור
אם לא הגיע המנהל המקצועי עם הרכב, זה מה שהוא שואל.
אבי גלנצר
נו, אז למה לא לקבל אותו, אם יש לו את כל המסמכים?
שרית זוכוביצקי-אורי
לא, נקודת המוצא היא, שוב, דיברנו על מי יסיע ומי יביא לעניין השימוש. החובה המשפטית היא על המנהל המקצועי להעביר את הרכב, לא מדובר על הנהיגה.
מרב תורג'מן
לא, אבל הוא שואל משהו אחר. אם זה לא תוקן במוסך מורשה, ואדם פרטי הביא את הרכב לביצוע הבדיקה, לעבור את הבדיקה, ויש לו את כל הטפסים. השאלה אם מכון הבדיקה יכול לקבל את הרכב.
שרית זוכוביצקי-אורי
מה זה כל הטפסים?
אבי גלנצר
לא יכול להיות לו טפסים, מכיוון שהטפסים מוצאים אך ורק במוסך מורשה.
מרב תורג'מן
אבל מה קורה אם באמת אדם - -
שרית זוכוביצקי-אורי
מזייף טפסים של מוסך?
מרב תורג'מן
לא. - - רוצה בכל זאת לקבל תעודת בדיקה, על אף שהוא תיקן את הרכב בעצמו במוסך - - -
אבי גלנצר
הוא לא יקבל.
מרב תורג'מן
הוא לא יקבל. אוקיי.
היו"ר דוד צור
טוב, אני רואה שאתם מאוד נהנים מההתדיינות הזאת. כן.
אינגריד הר-אבן
הערה לנוסח הסעיף. נוסח הסעיף סותר את הערה 3 בטופס 3, כי בהערה 3 בטופס 3 כתוב: את המקור של טופס זה יש למסור למכון הבדיקה באמצעות בעל הרכב או בא כוחו. לכאורה עולה מהערה 3 לטופס 3 שבעל הרכב מביא את הרכב למכון.
מרב תורג'מן
אז צריך לתקן את זה.
שרית זוכוביצקי-אורי
לא, רגע, שוב אני אומרת, אנחנו דיברנו על זה בסעיף הקודם. אמרנו: מבחינת מי שמביא פיזית את הרכב, צריך להבדיל בין האחריות המושגית שאנחנו מטילים על מנהל מקצועי להעביר את הרכב לבדיקה, לבין מי שמסיע בפועל. זאת אומרת, יכול להיות שאדם לחוץ, מגיע למוסך, והמוסך אומר לו: תשמע, צריך להעביר את הרכב לבדיקה, המנהל המקצועי אחראי על זה ואומר לבעל הרכב: בוא תיקח, תיסע עם האוטו. מבחינתי זה בסדר. האחריות המושגית עדיין של המנהל המקצועי.
אינגריד הר-אבן
אבל בטופס 3 את מחייבת את בעל הרכב להביא את הרכב. תסתכלי: באמצעות בעל הרכב או בא כוחו.
יערה למברגר
"או בא כוחו". אגב, גם המנהל המקצועי יכול להיות בא כוחו.
מרב תורג'מן
כן, הוא בא כוחו.
שרית זוכוביצקי-אורי
זאת אומרת, הנהיגה עצמה היא לא האישיו.
אינגריד הר-אבן
זה נראה לי סתירה, שרית, בין הסעיפים.
יערה למברגר
לי זה לא נראה.
שרית זוכוביצקי-אורי
צריך להבחין, אני אומרת, בין החובה שיעבירו את הרכב, לבין אם הוא מביא את הרכב פיזית.
היו"ר דוד צור
בין חובת הבדיקה שזה נעשה, לבין מי בפועל מביא את זה. אוקיי. אז צריך לכתוב: או בא כוחו.
שרית זוכוביצקי-אורי
איפה? אולי בטופס.
היו"ר דוד צור
בטופס.
שרית זוכוביצקי-אורי
נדייק את זה בטופס.
היו"ר דוד צור
מי בעד? כולל השינוי בטופס.
מרב תורג'מן
לא, הטופס אנחנו מאשרים אותו בנפרד.
היו"ר דוד צור
אוקיי. אז כרגע לפי הנוסח הנוהג. כן, אני בעד. חבר הכנסת אשר, אני מאפשר לך גם להיות בעד מהרגע.
יעקב אשר
אני עם היושב-ראש.
הצבעה

בעד תקנה 1(2), שמוסיפה את תקנת משנה 309(א2) לתקנות העיקריות – פה אחד

התקנה אושרה.
היו"ר דוד צור
יפה, אז זה אושר פה אחד – שניים. סעיף (3).
יעקב אשר
מתי הדיון הבא?
היו"ר דוד צור
עוד חמש דקות אנחנו נתחיל בדיון הבא. כמובן שלא נספיק את כל התקנות, אבל מבטיח לכם שאני אמשיך לנהל את הדיונים האלה ואסיים אותם בהקדם. כן, סעיף (3).
יערה למברגר
בתקנת משנה (ב), במקום "במוסך מורשה" יבוא "במפעל בו תוקן הרכב".
היו"ר דוד צור
כן, יש הערות?
מרב תורג'מן
רק שנייה, הבהרה לסעיף הזה, לתיקון בתקנת משנה (ב). שרית.
שרית זוכוביצקי-אורי
פה אנחנו למעשה מדייקים את המושגים. היום יש חובה על מוסך שתיקן את הרכב לדווח לרשות הרישוי אם רכב שטעון היה בדיקה במפעל בודק לא ביצע את הבדיקה. אז פה אנחנו פשוט מדייקים "מפעל בו תוקן הרכב".
יערה למברגר
אפשר להקריא גם את (ב) הקיים, אם אתם רוצים.
היו"ר דוד צור
כן.
שרית זוכוביצקי-אורי
למעשה זה לא משנה מצב קיים.
מרב תורג'מן
זה לא משנה מצב קיים, זו רק הבהרה.
יערה למברגר
"לא ניתנה תעודת בדיקה כאמור בתקנת משנה (א), יודיע על כך המנהל המקצועי" – ואז עכשיו במקום "במוסך המורשה" יבוא "במפעל בו תוקן הרכב לרשות הרישוי".
היו"ר דוד צור
כן. מי בעד? חבר הכנסת אשר?

הצבעה

בעד תקנה 1(3) – פה אחד
התקנה אושרה.
היו"ר דוד צור
כן, פה אחד. הלאה.
יערה למברגר
(4) אחרי תקנת משנה (ב) יבוא:
"(ג) שמאי רכב שבדק רכב שנגרם לו נזק בטיחותי יודיע לרשות הרישוי כי לרכב נגרם נזק בטיחותי ויציין את המועד שבו בדק את הרכב, וזאת בטופס הערוך לפי טופס 2 שבתוספת השלוש עשרה".
בתיה לונדון
אנחנו מציעים להוריד את הסעיף הזה.
יערה למברגר
טוב, נעצור אחרי (ג).
היו"ר דוד צור
כן, למה אתם מציעים להוריד את הסעיף הזה?
בתיה לונדון
כי לדעתנו אין בו צורך. מכון הבדיקה שבודק את הרכב הוא זה שצריך ליידע את משרד התחבורה בשתי הסיטואציות, בין אם הרכב מבוטח ובין אם הוא לא מבוטח. לא צריך להיות שום שוני בין שני המצבים.
היו"ר דוד צור
זו ההערה שהייתה לכם קודם.
בתיה לונדון
נכון.
היו"ר דוד צור
כן, בואו תגידו למה בעצם זה לא נכון.
אבנר פלור
מה שבעצם הצגנו פה, היות שלא כל כלי הרכב מבוטחים, למעלה מ-50% הם לא מבוטחים ואין להם שמאי, אז הרעיון הראשוני שלנו היה, כמו שאנחנו אומרים באובדן, שבעצם מי שמדווח זה השמאי.
שרית זוכוביצקי-אורי
זאת העבודה הטבעית של השמאי.
אבנר פלור
זאת עבודה טבעית של השמאי והכול.
שמואל מלכיס
שמה הוא מעריך נזק. זה התפקיד שלו, להעריך נזק, בהשוואה לערכו כרכב שלם.
אבנר פלור
סליחה, תן לי בבקשה לדבר. סליחה.
היו"ר דוד צור
היית עד עכשיו רגוע.
שמואל מלכיס
אבל זה לא רלוונטי.
היו"ר דוד צור
תיתן לנו לשמוע.
שמואל מלכיס
אין שום תפקיד לשמאי בנושא רכב בטיחותי או לא בטיחותי.
אבנר פלור
היות שהשמאי לא יכול לדווח על כלל כלי הרכב, אז אנחנו רואים לנכון איפה שהשמאי יוכל לדווח שידווח, ואיפה שהמכון – המכון, כי זה אמין וטוב, ויש לנו גם את - - -
רון מוסקוביץ
לא נורא שיהיה גם וגם.
קריאה
שלייקעס גם וגם.
בתיה לונדון
אנחנו מטילים על השמאי חובה שלא צריכים להטיל עליו. השמאי מעריך את גובה הנזק, השמאי לא מכונאי. יש לנו כאן מכון שהוא מומחה לנושא. הוא זה שצריך לקבוע אם הנזק הוא מהותי, אם הוא בטיחותי או לא. שמאי מעריך את הערך הכלכלי של הנזק, הוא לא קובע אם הנזק הוא בטיחותי.
היו"ר דוד צור
כן. זה ברור לי.
מרב תורג'מן
מה זאת אומרת לא קובע אם הנזק הוא בטיחותי?
היו"ר דוד צור
רגע. אני רוצה קודם כול לברך את התלמידות מהאולפנה, מתיכון לבנות "בית שולמית" בירושלים שנכנסו לפה. אני יכול לרחם עליכן שאתן לא מבינות כלום ממה שנעשה פה, אבל לפחות אולי תהיינה ערות לתהליכים. אז אנחנו ניתן לעורך-דין תוסיה-כהן אולי לנסות קצת להבהיר לכן את התמונה.
שלמה תוסייה-כהן
אני אומר שני דברים בעניין הזה. דבר ראשון, כמובן אנחנו חושבים שהשמאי צריך להגיש את הדיווח, ואני אסביר גם שני דברים. השמאי למעשה במהלך הזה הוא אחד היחידים שאין לו אינטרסים אישיים.
היו"ר דוד צור
הוא גם הראשון שרואה.
שלמה תוסייה-כהן
מעבר לזה, הוא כמעט אחד היחידים שאין לו אינטרס ישיר בשאלה אם ייקבע שלרכב יש את הנזק הבטיחותי או אין לו. מכיוון שהרכב מבוטח על-ידי חברת ביטוח, מתוקן על-ידי המוסך, לכל אחד מהם יש את הזווית העסקית. השמאי מקבל את השכר שהוא מקבל עבור הקביעה מה לא בסדר ברכב. הוא למעשה בא ומחליט מה צריך לתקן ולא רק מעריך את השווי.
לאה ורון
איך הוא מגיע על מנת לקבוע מה מתוקן? חברת הביטוח שולחת אותו?
שלמה תוסייה-כהן
המבוטח מזמין אותו.
לאה ורון
אה, המבוטח באופן עצמאי הוא זה שמזמין אותו.
שלמה תוסייה-כהן
המבוטח מזמין את השמאי, לפעמים זה נעשה דרך סוכן. אבל לפי התקנות אמור להיות המבוטח מזמין את השמאי למקום. הוא רואה. למעשה להשאיר את השאלה על הדיווח למכון הבדיקה, זה למעשה הופך את הסדר של הדברים, כי הרכב לא מגיע למכון הבדיקה אלא לאחר שקבענו שיש צורך שהוא יגיע למכון הבדיקה.
היו"ר דוד צור
אני בטוח שהתלמידות עכשיו הבינו את העניין. אז בוא ניתן גם למר מלכיס לבלבל אותן עוד פעם. כן.
שמואל מלכיס
עם כל הכבוד, לשמאי יש תפקיד מוגדר. ודווקא במקרה הזה ייתכן שיש לו אינטרס עקיף. כיוון שהוא לא מתמצא והוא לא בטוח ומוטלת עליו חובה חוקית, אז בכל מקרה הוא יעשה את זה ככסת"ח. זאת אומרת, אם יש ספק אז אין ספק. ולכן אני חושב שהדיווח צריך להיעשות על-ידי מי שמומחה לעניין, ומי שמומחה לעניין זה המנהל המקצועי של המוסך והמנהל המקצועי של מכון הבדיקה.
וזה הליך נכון וצודק שחל על יותר מ-50% מכלי הרכב במדינה, ואין שום סיבה שדווקא כלי רכב מבוטחים, שבמקרה מעורב שמאי בהערכת הנזק ותפקידו לקבוע את גובה הנזק, הוא לא האדם שאמור לקבוע אם הנזק שנגרם הוא נזק בטיחותי או לא בטיחותי ואם כל הנושא של התיקון הוא בטיחותי או לא בטיחותי. זה לא תפקידו של שמאי, הוא לא צריך להיות מעורב בזה. אתם מטילים עליו תפקיד שיהיה לו קשה מאוד לעשות אותו.
בתיה לונדון
אין דבר כזה "רק מדווח". הדיווח יוצר את הזכות או את החובה.
שמואל מלכיס
ובלית ברירה ברוב המקרים הוא יחליט שנזק הוא כן בטיחותי כי הוא לא מבין בזה.
היו"ר דוד צור
מר פרידמן מהמועצה לצרכנות, כן.
זאב פרידמן
אדוני היושב-ראש, לצערנו הרב, אבל אני עוד לא מכיר הרבה מוסכים שיעשו תיקונים ברכבים אם השמאי לא אמר שצריך לעשות שמה תיקונים. עם כל האחריות ועם הכול, ברגע שהשמאי מגיע, הוא זה שאומר מה לתקן.
היו"ר דוד צור
הוא האדם האובייקטיבי. הוא גם לצורך העניין שומר הסף נקרא לו.
זאב פרידמן
מה שאני מבקש, אדוני היושב-ראש, זה דווקא בסעיף הבא לומר: לא רק במקום שאין שמאי. אין לי התנגדות לקבל את הצעתו של מר מלכיס להוסיף שגם השמאי וגם בעל המוסך – כל אותם גורמים שמבינים בבטיחות, שידווחו למשרד התחבורה. אדרבה, זה יהיה הגנה על הגנה.
שמואל מלכיס
מה שידידי אמר כרגע זה שלמחצית מכלי הרכב בכלל התקנות האלה לא אפקטיביות. אם הוא אומר שהגורמים האחרים הם אינטרסנטים והם לא ידווחו - - -
היו"ר דוד צור
תראו, יש פה איזה double checking. 50% השמאי באמת רלוונטי והמכון לצורך העניין.
שמואל מלכיס
פחות מ-50%.
היו"ר דוד צור
אז לא משנה המספר. ואחרים זה רק המכון. כן.
רונן לוי
במקרה הזה כל המרבה הרי זה משובח, אז אני רואה שאין בעיה שגם יהיה שמאי. הדבר השני הוא שאנחנו חושבים שצריך גם מעבר לעניין "יודיע לרשות הרישוי כי לרכב נגרם", להוסיף "ותוקן". זה כבר יסגור גם את המעגל של הבדיקה של השמאי מהתחלה ועד הסוף.
היו"ר דוד צור
זה מופיע לנו לדעתי - - -
רונן לוי
בחובת השמאי.
שמואל מלכיס
שמאי לא אמור לבדוק רכב אחרי תיקון.
רונן לוי
הוא לא בודק, הוא רק מדווח שהוא גם תוקן.
בתיה לונדון
איך הוא יודע?
שמואל מלכיס
איך הוא מדווח על משהו שהוא לא בדק?
היו"ר דוד צור
אתה מטיל פה איזה חובה על השמאי שהוא לא עוקב אחרי זה, הוא לא אמור גם לעקוב אחרי זה.
שמואל מלכיס
נכון. זה גם לא תפקידו. יש גם איסור על שמאי לבדוק רכב - - -
היו"ר דוד צור
עורכת-דין זוכוביצקי, ההערה מקובלת עליכם?
שרית זוכוביצקי-אורי
אין לנו בעיה.
בתיה לונדון
השמאי לא בודק את - - -
היו"ר דוד צור
אבל לא השמאי עושה את זה.
שרית זוכוביצקי-אורי
זה רק דיווח.
היו"ר דוד צור
דיווח בסדר, אבל הרצון שלו להוסיף שזה גם נבדק. אוקיי.
קריאה
"תוקן ונבדק".
היו"ר דוד צור
טוב, אני לא מקבל את ההערה של עורכת-הדין לונדון, למרות שמאוד נהניתי מהסקירות שלך, לבטל את הסעיף הזה. זה בעצם מהות החוק, ואני לא חושב שזה נכון לעשות את זה. יש פהdouble checking, ואני מקבל את ההצעה כפי שהיא דרך משרד התחבורה. מי בעד?
הצבעה

בעד תקנה 1(4)(ג) – פה אחד.
התקנה אושרה.
היו"ר דוד צור
פה אחד, בבקשה. אני סוגר את הדיון הזה. לצערי, לא הספקנו, אנחנו נמשיך בהקראה במועד אחר. תודה רבה לכם.
אה, אני שכחתי לציין. אני מבקש, עלו פה הרבה מאוד, ואין לי בעיה עם זה.
שרית זוכוביצקי-אורי
רגע, המילה "תוקן" נכנסה או לא נכנסה?
היו"ר דוד צור
עורכת-דין זוכוביצקי, אני בזכות דיבור כאן.

יש לכם זמן עד הדיון הבא לשבת עם משרד התחבורה ולהעלות את הנושאים כפי שעלו חלקם פה, כי הרבה מהדברים לדעתי יכולנו לפתור אם הייתה התדיינות מוקדמת, בעיקר מדובר באיגוד המוסכים.
יערה למברגר
המילה "ותוקן" נכנסה או לא?
שרית זוכוביצקי-אורי
שנייה, אנחנו כן חושבים שצריך, אבל לא התייחסת לזה.
היו"ר דוד צור
מה?
שרית זוכוביצקי-אורי
לא קיבלת את ההערה שלא צריך שמאי, אבל העניין "ותוקן" כדאי להכניס. זה אמרנו שאנחנו מקבלים.
היו"ר דוד צור
אבל הוא לא האינסטנציה ללכת לבדוק שזה תוקן. אתם רוצים להטיל על השמאי את האחריות ללכת לבדוק שזה תוקן?
שרית זוכוביצקי-אורי
לדווח.
היו"ר דוד צור
איך הוא יידע? הוא צריך לעשות follow up. איך? את מטילה עליו איזה onus.
מרב תורג'מן
זו שאלה עקרונית אם הוא מדווח בתום התהליך או בתחילת ההליך?
היו"ר דוד צור
איך הוא יודע שזה תוקן?
אבנר פלור
בסוף. בסוף הוא מדווח.
מרב תורג'מן
בסוף הוא מדווח? אז תחשבו על זה. ומקסימום תבקשו רוויזיה על הסעיף הזה.

<הישיבה ננעלה בשעה 10:39.>

קוד המקור של הנתונים