PAGE
2
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
05/11/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 29>
מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
יום שלישי, ב' בכסלו התשע"ד (5 בנובמבר 2013), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 05/11/2013
קשיים בהמרת רישיון נהיגה לעולים חדשים
פרוטוקול
סדר היום
<קשיים בהמרת רישיון נהיגה לעולים חדשים>
מוזמנים
¶
>
ציון מזרחי - מנהל אגף הרישוי, משרד התחבורה ונציגי הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
אוהד מעודי - נציג שוק ההון - מח' ביטוח כללי, משרד האוצר
סמעון ברוך - ממונה תעסוקה, משרד העלייה והקליטה
עדי מויאל - עוזרת יועצת משפטית, משרד העלייה והקליטה
אלכסנדר גור-אריה - יו"ר ועדת גודל הרכב, משרד הבריאות
עליזה מרטין - קשרי ממשלה, ארגון "נפש בנפש"
זאב גרשינסקי - מנהל המחלקה לקשרי ממשלה, ארגון "נפש בנפש"
יהונתן טיילור - יועץ, ארגון "נפש בנפש"
יהודית קניגסברג - עולה, ארגון "נפש בנפש"
ג'ק קורקוס - מנהל תחום זכאות, הסוכנות היהודית
נעם שרייבר - עו"ד - פורום קהלת
משה שרייבר - עולה, תושב חוזר
דני קדרון - נציג עמותת "תנו יד לחירש ונכים למען נכים"
פרוספר חזן - יו"ר מורי נהיגה בירושלים, ארגון מורי נהיגה
אסתר בלום - מנהלת פרויקטים ותוכניות, מועצת ארגוני עולים
רומן גרביץ - "לוביסט"
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
שלום לכולם, כינסתי היום את ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות בנושא רישיונות נהיגה לעולים חדשים וזאת לאחר שפנו אלי עולים רבים, בראשם ארגון "נפש בנפש". מבדיקות שערכתי, הגיעו לידיי ממצאים קצת מדאיגים.
נמצאים אתנו כאן היום אורחים מכובדים, נציגי משרד התחבורה ורשות הרישוי. אני חושב שחשוב שנצא מהדיון הזה עם בשורה לעולים שהולכים לאיבוד בתוך הביורוקרטיה. אם ניתן לעשות תיקונים קטנים בתקנות, נשמח להמליץ עליהם כי יש דברים שלא מסתדרים, לפחות לי, והייתי שמח שהגופים האחראים על הנושא יתנו לנו הסבר מפורט. נמצא כאן חבר הכנסת דב ליפמן, שפנה אלי ויזם לקיים את הישיבה הזאת. אני חושב שהנושא חשוב מאוד לכלל אוכלוסיית העולים. דב, בבקשה.
דב ליפמן
¶
תודה רבה כבוד היושב ראש, חז"ל מלמדים אותנו, ששלושה דברים נקנים בייסורים, אחד מהם זה ארץ ישראל. אם לא הייתי אדם שהאמין לדברי חז"ל לפני תהליך העלייה שלי, אז במשך התהליך בוודאי האמנתי. אבל אם לא האמנתי אפילו בתוך התהליך, עד שהגעתי לפה וניסיתי לקבל את רישיון הנהיגה שלי, אז אני אדם שמאמין בחז"ל כי באמת עברתי ייסורים. אני אדם שבמשך 20 שנה נהגתי בארצות הברית, בלי שום דוח, בלי שום בעיה, ופה ממה שאני סבלתי, סבלתי בחוויה, סבלתי כספית, עד שהגעתי למצב שיש לי רישיון נהיגה פה בארץ, זה לא יאומן.
במשרד שלנו אנחנו מקבלים המון פניות ציבור לגבי תהליך העלייה. אני יכול להעיד, שכמויות הפניות בעניין רישיון נהיגה הן יוצאות מן הכלל, אנשים שאומרים, אנחנו מסתדרים בכל הביורוקרטיה ובכל דבר אבל אנחנו לא יכולים לסבול את זה. כמו שאמרתי, קודם כל העלויות, להגיע למצב שיש לך רישיון, אבל גם שוב ושוב ודורשים את זה ודורשים את זה והבחינה וכו'.
אדוני היושב ראש, אתה יודע, אני לא מגיע ודורש דברים, אני רוצה לשמוע, אני יושב פה ואני דורש משהו. אני דורש, שאדם שיש לו רישיון נהיגה – זה הרישיון שלי בארצות הברית – שיוכל להחליף את רישיון הנהיגה שלו. יש כל מיני דברים שכן צריך לעשות כדי להגיע למצב של קליטה מוצלחת, אין שום סיבה שאנחנו לא נצא מפה עם תגובה מהרשויות שבסוף המדיניות תהיה, שעולים יכולים להגיע למצב שמחליפים את רישיון הנהיגה שלהם והם יכולים לנהוג במדינת ישראל. אני אשמח שזה מה שנשמע בסוף.
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
תודה רבה לחבר הכנסת ליפמן. אנחנו נשמע קודם כל את הטענות ואז נאפשר לנציגי המשרדים לתת לנו סקירה או תשובות למה שנאמר כאן. לגבי המרת רישיון הנהיגה, אני התעסקתי בזה לפני כן, אני חושב שזה לא פשוט מכיוון שיש מדינות ששם ניתן לרכוש רישיון בכסף.
אורי מקלב
¶
אתה יכול לנהוג עם הרישיון הזה גם 50 שנה, אם אתה יוצא ונכנס. אותה מדינה שממנה אתה חושש, שממנה עולה העולה החדש, הוא יכול להיות בה תייר, הוא יכול לבוא ולבקר פה. אם אנחנו חוששים מאנשים שלא יודעים לנהוג או שקונים רישיון בכסף - אז מה החשש? ברשותך, מה קורה כאשר ישראלי יורד לארצות הברית והוא מגיע עם רישיון הנהיגה הישראלי שלו, האם מנפיקים לו רישיון אמריקאי או שהוא צריך להשתמש ברישיון הבינלאומי שלו? אני לא מכיר את זה. אדם ישראלי ירד לארצות הברית, נמצא שם בשליחות כמה שנים, אם הוא מגיע למשרדי הרישוי בארצות הברית ומבקש המרה של רישיון הנהיגה, האם עושים לו את זה?
ברשותך אדוני, באתי במיוחד לנושא שקשור לנושא הזה אבל קצת ארחיב אותו: ישנם סטודנטים שיש להם ויזת סטודנט לשלוש שנים – הם יכולים לקבל גם יותר - כאשר הסטודנט לומד נהיגה בארץ, הוא רוצה להנפיק את רישיון הנהיגה שלו מכיוון שהוא נמצא כאן שלוש שנים והוא רוצה לנהוג, הוא לא הגיע עם רישיון נהיגה בינלאומי או רישיון נהיגה מהמדינה, הוא לומד פה נהיגה, עובר טסט במשרד הרישוי הישראלי ולא מנפיקים לו רישיון נהיגה.
אורי מקלב
¶
מנפיקים לו רישיון נהיגה זמני, נייר למשך חצי שנה ובכל חצי שנה הוא צריך לבוא ולחדש את הרישיון הזה. מיותר לציין כמה שזה מכביד וכמה זה ביורוקרטי. תשאל אותי למה זה קשור לוועדת הקליטה? קודם כל, אתה דן במכלול הדברים ויש נגיעה בין הדברים האלה, אבל לקחתי בחשבון, שלא מעט מאותם סטודנטים שנמצאים כאן תחת ויזת שהיית סטודנט לשלוש שנים, חלק לא מבוטל מהם בסוף הופכים לעולים חדשים, הם מסיימים ללמוד פה ונשארים וזה חלק מהתהליך.
אני אומר את זה כאן, זו ועדה של הכנסת והיא ועדה פתוחה, אני פניתי למשרד הרישוי ואני מבין שזו לא הוראה של משרד הרישוי, זו הוראה של שירותי הביטחון מתוך חשש שיבוא סטודנט, שיש חשש שהוא ישתמש ברישיון הנהיגה הזה כמסמך כמו תעודה מזהה ממש, כמו שאנחנו משתמשים בארץ ברישיון הנהיגה כתעודת זהות ויחשבו שזהותו ישראלית בזמן שהוא שוהה כסטודנט.
זו החלטה גורפת, זו החלטה שמקשה על כולם כי אם יש תקלה אי אפשר במחי יד לתת הוראה מבלי שאנחנו יודעים את ההשלכות על אותם 90%-95% שאין חשש לגביהם ואולי בדרך קלה, אולי קלה לשירותי הביטחון, להתעסק עם זה, אנחנו גורמים עוול רחב מאוד לציבור גדול מאוד שסובל באופן אמיתי. אני אתן לכם דוגמה, אותו סטודנט חוזר לארץ מולדתו, או שהוא תייר, או שהוא נוסע למקום אחר, אין לו רישיון נהיגה בגלל שהנייר הזה הוא לא רישיון בינלאומי. הוא למד כאן נהיגה, שילם, עבר טסט, לא רק שבארץ הוא נמצא בבעיה - - -
אורי מקלב
¶
לא, הוא הגיע צעיר, הוא לא למד נהיגה, שמע שכאן לא קונים רישיון בכסף, רצה ללמוד נהיגה פה ולאחר מכן לקבל רישיון. הוא סטודנט והוא גם לומד נהיגה ואין סתירה בין הדברים. זה דבר שלא קיים באף מדינה ואנחנו מכבידים מאוד. ויזת סטודנט היא לשלוש שנים, אבל זה יכול להיות נכון גם לגבי תייר, לגבי אחרים שלא נותנים להם, אנשים שנמצאים פה בשליחות תקופה ארוכה, לא מנפיקים להם תעודה ולא רישיון שיש לו תוקף בינלאומי, תוקף שלא צריך לבוא לחדש כל חצי שנה. אני לא בקי בפתרונות ביטחוניים אבל אולי לעשות משהו שונה. אנחנו לא נותנים את השירות המלא ונעשה להם עוול גדול מאוד. תודה.
אורי מקלב
¶
אגב, הנושא הזה הגיע אליי כיושב ראש הוועדה לפניות הציבור בזמנו, בסוף הקדנציה שלי כיושב ראש הוועדה. אני אומר, עכשיו, שאתה היושב ראש, אני מנצל את ההזדמנות לבוא לכאן ואולי לקדם את הנושא הזה כאן.
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
בשמחה, ננסה להקל על התהליך. אני מבקש מיהונתן טיילור מארגון "נפש בנפש" לפרט יותר בנושא.
יהונתן טיילור
¶
אז באופן כללי, "נפש בנפש" זה ארגון שהוקם על בסיס ההבנה, שלהסיר חסמים ביורוקרטיים זה מה שיגביר את העלייה לישראל. חלק מהעבודה שלי היא בעצם לעזור לעולים מול הביורוקרטיה הישראלית וכחלק מהעבודה שלי אני מקבל אחוז גדול מאוד של פניות בנושא הזה, שזה תהליך שלכאורה אמור להיות פשוט, המרת רישיון נהיגה.
אני אסביר בקצרה את התהליך, אדם עושה בדיקת עיניים, לאחר מכן בדיקת רופא, לאחר מכן הולך למשרד הרישוי על מנת שיאשרו לו שהוא יכול להמיר את הרישיון. לאחר מכן הוא צריך למצוא מורה נהיגה, לעבור שיעור או שניים, משם הולך לדואר, צריך לשלם על המבחן, עושה את המבחן, חוזר למשרד הרישוי ומקבל את הרישיון.
יהונתן טיילור
¶
צריך שמורה יגיש אותו לטסט. בשביל לעשות טסט הוא צריך שמורה נהיגה יגיש אותו לטסט ואף מורה לא מוכן סתם להגיש מישהו מבלי שהוא יעבור שיעור.
בעבר ההמרה היתה אוטומטית, בעבר זה אומר בשנות השמונים. חלק ממה שנאמר כאן, איך אתה סומך על אדם שיכול לנהוג שנה בארץ בלי שום בעיה ואחרי שנה אתה פתאום אומר, רגע, אני כבר לא סומך עליו.
יהונתן טיילור
¶
הבעיות העיקריות מגיעות בנגישות. יש כחמישה משרדי רישוי שעושים המרת רישיון נהיגה, שזה חותמת בלבד, הם עושים בדיקה, רואים שהכול תקין והם מעבירים חותמת.
יהונתן טיילור
¶
עשרות. אדם שגר בכפר סבא למשל, צריך לנסוע עד לחולון כדי להמיר רישיון. אין סיבה שהוא יעזוב את כפר סבא כדי לעשות דבר כזה.
דבר בעייתי נוסף זה מבחינת המחסור בהקצאות למבחני רישוי. עולים וגם מורי נהיגה שעובדים אתנו ואנחנו עוזרים דרכם לעולים, הם אומרים לנו, אין לנו טסטים. בשעה זו יש הפגנה של מורי נהיגה על כך שאין הקצאות לטסטים, גם כשיש הקצאות, הם מעדיפים להביא לתלמידים שלמדו אצלם 35 שיעורים והם יגישו אותם לטסט מאשר אדם שהם לא מכירים ויעשה שיעור אחד.
מבחינת מבחן הרישוי עצמו – בדף שמונח לפניכם, הליך ההמרה זה אחד הדברים הבעייתיים ביותר, הטסטים מוגדרים פתאום כמבחן שליטה, לא טסט. טסט זה מישהו שהוא נהג חדש והוא צריך לעשות טסט.
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
אני רוצה להחזיר אותך אחורה, עד כמה יש רצון למורה הנהיגה לתת את הטסט הזה מבלי לעשות שיעורים? הוא מעדיף לעשות שיעורי נהיגה.
יהונתן טיילור
¶
אין להם שום תמריץ לתת קדימות לעולים חדשים. מבחינת המבחן – זה פניות שהגיעו אלי – זה אמור להיות מבחן שליטה. מבחן שליטה אמור לבדוק שהאדם יודע לנהוג. זה לא טסט לבדוק חניה אחורית וכו'. עולים פונים אלינו ואומרים, מבחן השליטה שלהם היה שלוש דקות בלבד. עולה שני ציין שהמבחן שלו ארך כשעה והיה צריך לעשות גם חניה אחורית.
יהונתן טיילור
¶
זאת הבעיה, אין שום הגדרה של מה זה מבחן שליטה. אם זה מבחן של עשר דקות, שזה יהיה מבחן של עשר דקות. אם זה מבחן של שעה, שיהיה שעה.
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
אבל אם מורה רואה תוך כמה דקות שאני נוהג טוב, אז למה לסחוב אותי עשר דקות, רבע שעה? ואם הפוך, המורה רואה שאני בלחץ, אולי אפשר להאריך את המבחן.
יהונתן טיילור
¶
אנחנו מבקשים שהקריטריונים יוגדרו מראש, מה הקריטריונים למבחן שליטה, האם צריך לעשות חניה, לא צריך לעשות חניה, האם יש זמן מוגדר, לא זמן מוגדר.
אורי מקלב
¶
יש עוד אנשים שעוברים מבחן שליטה, זה סוג האנשים שיש להם רישיון נהיגה ישראלי שאינו בתוקף ולא חידשו אותו שנתיים-שלוש, הם גם האנשים שנכנסים תחת הקטגוריה של מבחן שליטה. אדוני היושב ראש, יש עוד אנשים שעוברים רק מבחן שליטה ולא טסט מעשי, גם ישראלים שעברו את הטסט בארץ ולא חידשו את הרישיון משום מה במשך שלוש שנים, ארבע שנים, אני לא יודע מה בדיוק החוק אומר, גם אלה עוברים מבחן שליטה וזה נושא שכדאי לטפל גם בו אם אתה מטפל במגוון הדברים. ישראלי שנסע לחוץ לארץ לצורך לימודים או לא משנה, לא חידש את הרישיון שלו כשהוא נהג שם, כשהוא חוזר לארץ הוא צריך לעבור את אותו מבחן שליטה שהוא בהחלט מרתיע אנשים. הוא אומר, נהגתי כל הזמן, מה ההבדל ביני לבין אדם שנמצא בארץ, לא נהג עשר שנים והוא עולה חזרה לרכב? הדברים האלה הם לקונה שישנה בכל הנושא של המבחנים.
אורי מקלב
¶
איך אתה יכול לדעת? איך אתה יכול לדעת? אני לא נהגתי עשר שנים, עשיתי טסט לפני עשר שנים, חידשתי את הרישיון כל שנתיים או כל חמש שנים - - - -
אורי מקלב
¶
הרישיון היה בתוקף. הרישיון היה בתוקף, הוא נהג עם הרישיון הזה, הוא היה בתוקף, הוא נהג בכל מדינה שהוא היה בה.
יהונתן טיילור
¶
יש לי רק עוד שתי נקודות. האחת, מבחינת ההוצאות הכלכליות, רק שתבינו, בדיקת העיניים עולה 50 שקלים, שיעור נהיגה, אם אדם עושה שיעור אחד זה עולה 110 שקלים, אם זה על רכב אוטומט – 130 שקלים. אגרת מבחן 65 שקלים. המבחן עצמו הוא 400 שקלים על שימוש ברכב ועוד 400 שקלים על הרישיון עצמו. זה מגיע ליותר מ-1,000 שקלים, לפעמים יותר, תלוי כמה שיעורים היית צריך לעשות. ואם אתה מדבר על משפחה, למשל זוג שהגיע עם ילד שעבר את גיל 17, זה הוצאות מטורפות בשנה הראשונה של העלייה.
הדבר הבא שרציתי לגעת בו, בדרך כלל כשאדם מקבל את הטופס הירוק עבור בדיקת עיניים, הוא צריך לקבל אישור רופא שאין לו בעיות רפואיות. מדובר באנשים שנוהגים לפעמים 30-40 שנה, הם לוקחים את אותה תרופה כבר 20 שנה ואין לה שום השפעה על הנהיגה. אבל מה, הוא רושם את זה על הטופס, זה מגיע למשרד הרישוי, הם אומרים, אנחנו לא מכירים את התרופה הזאת או יכול להיות שיש פה בעיה אז הם שולחים את זה לרופא של משרד הרישוי. רופא של משרד הרישוי יכול להגיד, יש פה בעיה יותר רצינית אז אנחנו צריכים להפנות את זה למרב"ד, שזה מכון רפואי לבטיחות בדרכים ואז הוא יכול להיתקע חודשים.
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
אני כן מסכים לתקנה הזאת שצריך לעשות בדיקות כי אם קורה משהו זו כבר סכנת חיי אדם. מבחינת לוח הזמנים, נשמע בהמשך איך הגופים האלה עובדים.
יהונתן טיילור
¶
אבל אם יש חותמת של רופא שהוא מכיר את הבן אדם, הוא בדק אותו והאדם נוהג בחו"ל כבר 20 שנה ולוקח את אותה תרופה ואין לזה שום השפעה על הנהיגה, אנחנו לא רואים שום צורך - - -
מירב תורג'מן
¶
אני רוצה לומר, שמדובר בבדיקה ולא בחוות דעת של הרופא, הוא רק נדרש לתת טופס בדיקה שמצביע מה מצבו הרפואי אבל לא איזה שהיא חוות דעת אם הוא כשיר או לא כשיר לנהוג.
אורי מקלב
¶
אדוני היושב ראש, מה מפריע לבן אדם עולה חדש שמגיע עם רישיון בינלאומי להמשיך לנהוג עם הרישיון הבינלאומי שלו, יש הגבלה בשימוש?
יהונתן טיילור
¶
רק לדוגמה, יש לנו מישהו שכבר בחודש מרץ פנה למשרד הרישוי להמרת רישיון, שלחו את הטפסים שלו למרב"ד, אנחנו כבר באוקטובר והוא עדיין לא קיבל תשובה. אני לא יודע למה לוקח שבעה חודשים להחליט אם הוא יכול לנהוג או לא יכול לנהוג.
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
קודם כל, ארגון "נפש בנפש", אתם יודעים שאנחנו עוסקים בזה, אתם רשאים לפנות אלינו ואנחנו יכולים לעזור נקודתית בסיפור הזה, לפנות למרב"ד ולראות למה זה לוקח כל כך הרבה זמן.
יהונתן טיילור
¶
דבר אחרון שרציתי לציין, אם אדם נכשל בשני מבחני שליטה, הוא צריך לעשות מבחן תיאוריה. אני לא יודע מי מכם ראה מבחן תיאוריה באנגלית, אבל אם תקראו אותו לא תבינו מילה, זה יכול להיות דובר אנגלית ברמה הכי גבוהה, זה פשוט מבחן לא מובן, אין שום חוברות לימוד למבחן הזה, אין שום חוברות לימוד בשום שפה, יש רק חוברות של שאלות שמתורגמות. אני אומר לכולם פה, מי שיסתכל על המבחן, הוא לא יבין מילה ממה שכתוב בו, זה חסר היגיון פנימי מבחינת המבחן עצמו. המון עולים פונים אלינו: תעזרו לנו עם מבחן התיאוריה הזה, אנחנו לא מצליחים להבין אותו.
נעם שרייבר
¶
אני רוצה להציג את הארגון שאני בא ממנו, אני מטעם "קהלת", עמותה החותרת לקידום חירות הפרט, בין היתר אנחנו מנסים לסייע לעולים חדשים בכל מיני תחומים, אחד מהם זה גם המרת רישיונות נהיגה. באופן אישי, אם לא שמתם לב, אני בעצמי עולה חדש, כבר לא אבל הייתי וגם אני הייתי צריך לעבור את אותה סאגה של המרת רישיון, וכן, קניתי את הרישיון שלי, זה מה שאני יכול להגיד, אחרי 2,500 שקלים. ניגשתי למבחן פעמיים כי נכשלתי בפעם הראשונה ללא נימוק, קיבלתי את הרישיון, על אף שהיה לי ניסיון רב בארצות הברית, גם בארץ נהגתי.
אנחנו שותפים בדעה לכל מה שנאמר פה, במיוחד, הייתי מגדיר את זה כבעיה לוגית, עצם העובדה שבתקופה של השנה הראשונה רישיון הנהיגה מוכר, זאת אומרת שאין בעיה מהותית ברישיון, לא חוששים שהבן אדם הזה לא יודע לנהוג, עובדה, כי אנחנו מכירים בזה הן בפן הפלילי והן בפן הביטוחי. עולה חדש שמגיע ארצה וקונה רכב מיד, חברת הביטוח מכסה, כלומר, הרישיון שלו תקף. גם מהבחינה הפלילית, אם שוטר עוצר אותו, הרישיון בתוקף.
נעם שרייבר
¶
בוא נדבר קצת אחרי זה. אחרי שנה, על פי החוק, אם אני עולה חדש ואני נוהג בשנה השנייה, שוטר עוצר אותי – משפט או קנס, על פי העבירה ועל פי החוק. גם מבחינת הביטוח, על פי החוק הטהור, לכאורה, אם אני נוהג ואני מעורב בתאונת דרכים אחרי שרישיון הנהיגה פג, כלומר, אחרי שנה, אין לי כיסוי ביטוחי. מה שקורה בפועל בשטח, זה לא כך, שוטרים אינם בקיאים בזה. אז מה שקורה, הרבה פעמים, בגלל שאין להם כוח והם לא יודעים איך לבדוק ולא כל עולה חדש מביא את הדרכון שלו כדי שהשוטר יבדוק מתי הוא נכנס, כמה זמן הוא פה, מגישים אותו ישר למשפט. מה שקורה בפועל, השופטים מזכים אותו כי הם בעצמם מעבירים ביקורת על התקנה הזאת. הם לא מבינים איך זה היום, בעידן המודרני, למה אדם שבא מארצות הברית, יש לו רישיון, נוהג, יודע לנהוג – מזכים אותם. אבל מבחינת הביטוח זה לא ככה, מישהו שנוהג כאן 15 שנה עם רישיון בתוקף מארצות הברית, חברות הביטוח טוענות שזה לא חל, כשיש דיון, בתי המשפט נוטים שלא להכיר ברישיון.
שתי הערות. האחת, זו בעיה רצינית, אדם שמעורב בתאונת דרכים ונגרם לו נזק עצום, אם אין לו ביטוח הוא חסר אונים וזה בגלל בעיה טכנית שהרישיון שלו לא תקף בגלל איזה תקנה שמחייבת אחרי שנה לחדש את הרישיון. פתאום אותו אדם אחרי שנה לא יודע לנהוג? שופטים, גם בבית המשפט העליון מעבירים ביקורת על העניין הזה.
הערה שנייה, השופטים בעצמם מודעים לבעיה הזאת והם קוראים לבית המחוקקים לשנות את העניין הזה.
אני אציין משהו אישי, כשאני נהגתי עם הרישיון שלי מארצות הברית, פעמיים נעצרתי ולא קרה שום דבר, השוטר שחרר אותי. זאת אומרת, יש פה בעיה ביישום המדיניות. המדיניות עצמה בעייתית מאוד אבל גם היישום אינו אפשרי.
אז אנחנו גם שותפים, ההמלצה שלנו, שרישיון הנהיגה יהיה מוכר באופן אוטומטי. אנחנו כן חושבים שלמשרד התחבורה יש זכות ואף חובה לפקח ולערוך ביקורת על הנהגים בכבישי ישראל, אבל בשביל זה לא צריך לעבור את כל הסאגה הזאת, אפשר להסדיר את זה באופן פשוט, אפילו אוטומטי, בלי שום חובה להגיע למשרד הרישוי. אפשר לשלוח צילום של תעודת העולה, של רישיון הנהיגה, כל מסמך שמשרד הרישוי יבקש, לשלוח באינטרנט או בדואר ושישלחו לי את רישיון הנהיגה שלי תוך שבועיים. אם רוצים לעשות את זה קל יותר, אפשר לשתף פעולה בין משרד הקליטה לבין משרד התחבורה, להפוך את ההמרה כחלק מתהליך הקליטה.
בפועל, מה שקורה, אני מכיר המון עולים חדשים שלא עושים את זה, הם מסתכנים ולא עושים את זה, לא משנים את הרישיון כי אין להם את הכוח ואת הכסף. אני מודה לכם על הדיון היום.
נעם שרייבר
¶
העובדה היא, שעולה חדש מאנגליה, שנה ראשונה, מותר לו לנהוג. הרישיון הבינלאומי מאפשר לו לנהוג.
אסתר בלום
¶
תודה רבה על הדיון בנושא. אנחנו נתקלנו בבעיה שלכאורה היא בעיה טכנית. מה שקורה, בשנתיים האחרונות ישנה מערכת חדשה, מערכת ממוחשבת שמקשרת בין סוכני הביטוח למשרד התחבורה. כשהעולה מגיע לסוכן הביטוח כדי לרכוש ביטוח, כשהוא כבר קיבל את רישיון הנהיגה, סוכן הביטוח לא רואה במערכת שלו שהוא עולה חדש ושהוא קיבל את הרישיון שלו לפני 20 או 15 שנה, הוא רואה את תאריך ההנפקה הראשוני בארץ ובאופן אוטומטי המערכת מחייבת אותו כנהג חדש. בעיה פשוטה. אנחנו דיברנו עם כמה סוכני ביטוח, האנשים אומרים לנו, שאם הם רואים עולה חדש, שומעים את המבטא, הם שואלים אותו, אתה עולה חדש, יש לך רישיון מחוץ לארץ, תביא לנו, אנחנו נאשר כי הוא לא נהג חדש. אנחנו מבקשים לבדוק איפה הבעיה כי אנחנו פנינו למשרד הרישוי וגם לסוכני הביטוח, אף אחד לא מוכן לעזור לנו להבין איך שתי המערכות עובדות, כל אחד אומר לנו, זו המערכת של משרד זה, אנחנו רק רואים מה שיש במסך שלנו ובאמצע נמצא העולה הפשוט שצריך להוציא עוד כסף, סתם גניבה.
אסתר בלום
¶
חברת הביטוח, כאשר העולה מגיע אליה לקחת את הביטוח בפעם הראשונה אחרי שהוא קיבל את הרישיון - - -
אסתר בלום
¶
לא, אבל הוא לא צריך להראות לו את רישיון הנהיגה. לפי המערכת החדשה, הוא לא צריך להראות לו את הרישיון. זה מה שקרה עד לפני שנתיים, כאשר המערכת לא היתה ממוחשבת. עכשיו הכול ממוחשב, כל עוד היה צריך להראות את הרישיון, ההערה הזאת היתה רשומה ואז ידעו, היום הם לא יודעים. אם העולה יודע, הוא אומר, סליחה, סוכן יקר, תדע שאני עולה חדש, הנה ההוכחה. הרי הכול נעשה לפי תעודת זהות, הוא מקליד את תעודת זהות, ברגע שהוא מקליד את תעודת הזהות, צף לו התאריך והמערכת עושה הכול.
אורי מקלב
¶
אנחנו מבינים מאוד את מה שאת אומרת מכיוון שעולה חדש הוא לא עובד 30 שנה במשרד התחבורה והוא לא עובד ממשלתי והוא לא יודע זאת וכשהוא מגיע לסוכן הביטוח וסוכן הביטוח רואה רישיון, נותן לו מחיר גבוה. דרך אגב, כנראה גם הפרמיה שלו יותר גבוהה ואם הוא עושה ביטוח מקיף על הרכב שלו, אז האחוזים שלו גם יותר גבוהים.
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
אם זה כשל טכני, יש כאן את נציגי משרד התחבורה, עוד מעט נגיע אליהם. דני קדרון, בבקשה.
דני קדרון
¶
תודה רבה. שמי דני קדרון, נציג "תנו יד לחירש ונכים למען נכים" ארגון ארצי חברתי. משה בר, הבחור שאני עובד אתו, אנחנו כבר 20 שנה במשכן. אנחנו מייצגים 800,000 נכים, הבעיה היא עם עולים נכים עם מוגבלויות, איך אנחנו עוזרים להם? חשוב מאוד לקחת בחשבון, כבוד היושב ראש, כאשר מגיעים עולים נכים למדינה, ברוכים הבאים, שיהיו בריאים, אבל הם בבעיה, מטרטרים אותם, הם לא יכולים ללכת, משה ואני הולכים במקומם ומנסים לעשות עבורם את הדברים. ישנם מצבים שמגיעים לייאוש ולכן הוועדה תבורך אם יעזרו גם לעולים הנכים. תודה רבה לכם.
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
תודה לך. צריך לשמוע מה הפרוצדורה לגבי נכים שהם לא עולים ואז לראות איפה אנחנו טועים כאן. ציון מזרחי, בבקשה.
אורי מקלב
¶
האם יש דבר כזה שנקרא טסט של קליטה גם בשביל נכים? לא. אז נכה צריך לעבור טסט רגיל, טסט של נכה.
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
חבר הכנסת מקלב, בוא נשמע את ציון מזרחי מנהל אגף הרישוי. רשמת בפניך את הנקודות? נשמע את תגובתך.
ציון מזרחי
¶
צר לי, אלי הם לא הגיעו, אני מתנצל.
דבר ראשון, כבוד היושב ראש, אתה הערת הערת ביניים, אני גם הערתי קריאת ביניים כמו שמותר בכנסת, שיש מדינות ששם מקבלים את רישיון הנהיגה בטלפון. זה בסדר, לא בודקים את האיש, לא בוחנים אותו ואין בעיה, הוא עולה על הכביש. אנחנו מדינה שקולטת עלייה, אנחנו לא מתכחשים לזה, אנחנו צריכים לתת את השירות הטוב ביותר לכל אזרח, ודאי אזרח שרוצה לבוא לשוב למדינה או לעלות אליה.
דבר שני שאני רוצה לומר, בראש וראשונה כשאנחנו באים לעסוק בעניין הזה אנחנו מדברים על בטיחותם של כל המשתמשים בדרך, אתה נוהג שם, הוא נוהג שם, אני נוהג שם, כולנו נוהגים שם. אמר כאן איש מכובד, אני לא יודע מה שמו - -
ציון מזרחי
¶
--הוא שאל שאלה, אותו אחד שמגיע מהודו או מאנגליה או מיפן, ששם נוהגים בצד שמאל, הוא פתאום נופל הנה עם נסיעה אחרת והוא צריך להסתדר עם זה. כשאנחנו מדברים על המרה, המרה היא, כל אחד שמגיע ארצה, מציג את רישיון הנהיגה, את המסמכים המקוריים של רישיון הנהיגה בתוקף ממדינתו, עם רצף כזה או אחר. עניין של כשירות רפואית הוא דבר ראשון במעלה שאין לפסוח עליו. אם יש לצערי בעיות רפואיות כאלה או אחרות, בין אם בהצהרת אמת ובין אם דברי הרופא, הרי שאלה נבדקים על ידי רופא אגף הרישוי או שמועברות למכון הרפואי, אך זה עניין כבד יותר. אל נשכח שמדובר בבטיחות בדרכים של כולם, לא שלי לבד.
אנחנו מאמתים את המסמכים, אנחנו מעניקים פטור ממבחן עיוני, מחייבים במבחן שליטה, אגרה, שזה הכסף שהמדינה גובה, חצי אגרה, 55 שקלים, מחצית האגרה, לא אגרה מלאה. שאר הדברים שמסביב - - -
ציון מזרחי
¶
מורה הנהיגה עושה בהסכם עם מישהו, אתה שוכר ממנו את השירות וזה בשוק החופשי ואנחנו לא מתערבים בזה לגבי אף אחד.
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
אבל אם נתערב, מורי הנהיגה לא ירצו לקבל את העולים כי לא יהיה כדאי להם לקבל אותם על חשבון האחרים. בואו נשמע את ציון עד הסוף. חבר הכנסת מקלב, נשמע את הדברים עד הסוף.
ציון מזרחי
¶
מבחן שליטה, מטבע הדברים שמבחן שליטה הוא מבחן שאותו נהג צריך להוכיח שהוא שולט, הוא יודע, הוא מכיר איך פונים ימינה, הוא יודע למי לתת זכות קדימה, הוא מכיר את הדברים הבסיסיים ביותר. לא מבקשים ממנו להתחיל לעשות רברס או זינוק בעלייה, אין את הדברים האלה. ואם היה דבר כזה חריג במשך שעה שלמה, קשה לי להאמין אבל אני מוכן לקבל את זה ולבדוק את זה אישית.
ציון מזרחי
¶
מבחן שליטה מתקיים בין 10 דקות ל-15 דקות, בודקים בו בעיקר את השליטה של האיש ברכב, את המיומנות שלו. רוב העולים החדשים בוחרים לנהוג ברכב אוטומט.
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
צריך לבדוק את הנתון הזה על אחוזי ההצלחה. אם אחוזי ההצלחה גבוהים, סימן שזה עובד. אם לא, זו כבר נורה אדומה למשהו שאולי המורה רוצה עוד שיעורים.
אורי מקלב
¶
לא, מי שלא עובר פעמיים מבחן מעשי, צריך לעבור מבחן עיוני. לפי מה שהוא אמר, מה אחוז ההצבעה? אתה צודק, שבאותם אחוזים שצריכים לעבור את המבחן העיוני, לפי דעתי אחוזים גבוהים מאוד נכשלים.
מירב תורג'מן
¶
רציתי לשאול, מה התכלית שעומדת מאחורי התנאי שלא עמד המבקש פעמיים במבחן שליטה, לא יינתן רישיון נהיגה. למה נקבעו הפעמיים האלה?
ציון מזרחי
¶
אנחנו נוטים לחשוב ולהבין ולהאמין, שמי שיודע לנהוג, אז בשני צ'אנסים הוא יעבור את המבחן, סליחה על הביטוי בעברית, בשני צ'אנסים הוא יעבור את המבחן. וזה מבחן שליטה, לא מבחן של 45 דקות.
מירב תורג'מן
¶
אני לא בטוחה שנהג שלומד לקראת רישיון נהיגה ועובר טסט רביעי, צריך לעבור את כל התהליך שהוא עבר קודם לפני שהוא מקבל את הרישיון.
ציון מזרחי
¶
למען המידע, מרבית החוזרים ארצה והעולים החדשים שמגיעים, הלוואי שיגיעו כמה שיותר, הם מגיעים לעשות רישיון לרכב פרטי, מה שנקרא בעגה האירופאית, הבינלאומית, רישיון B. כאשר מישהו מגיע ורוצה רישיונות מקצועיים יותר, סמיטריילר או אוטובוס, יש לזה הליך אחר, יש לו הרבה פטורים אבל ההליך של המבחן והבדיקות הוא קצת שונה מבחינת היכולות האיכותיות שלו לנהוג. זה חשוב לנו מאוד כי זה רכב מקצועי, הוא הולך לנסוע במשאית עמוסה ב-50 טון, אנחנו צריכים לדעת איך הוא מתנהג אתה. זוהי הערת אגב שיידעו, אין רבים כאלו.
אני רוצה לענות לאדון הנכבד בקשר למוגבלי ניידות, דינם כמו כל אזרח ישראלי, ברגע שיש מוגבלות כזאת או אחרת שמוצהרת בטופס הרפואי, יש לנו חובה לבדוק את הכשירות שלו והאמצעי שלנו זה המכון הרפואי או הרופא שלנו שאומר, אין בעיה, עושה וי, או שאומר, המכון הרפואי צריך לקבוע. הם עוברים את התהליך הזה, זה לוקח להם יותר זמן להמיר את הרישיון, זמן הבדיקות, הזימון, המסמכים וכו' וכו', לפעמים צריך להתאים לו בסימולטור שיש במכון רכב לנהיגה עם מכשור כזה או אחר.
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
גם בעל מוגבלויות, גם בעל רישיון אחר, רוצים להקל עליו, אולי מבחינת האבזור, אני מבין. למה זה לוקח יותר זמן?
אורי מקלב
¶
רק בקריאת ביניים, אדוני היושב ראש, אנחנו צריכים לדעת ככלל, כל מה שנאמר כאן או כל מה שאנחנו דנים פה, אנחנו מדברים על רישיונות בינלאומיים. יש תקינה אירופאית, בוא ניקח מאירופה, לא ניקח מארצות הברית, אנחנו התאמנו את חוקי התעבורה פה לפי שוט של תקינה אירופאית, שתהיה שפה אחת בכל המקומות. נכה עם רישיון נכה מצרפת, אז יש תקינה בינלאומית גם בדברים האלה, מה צריך לאבזור וכו'. אנחנו לא מדברים על הודו או על מדינות עולם שלישי, שם אנחנו לא נעשה רישיונות. צריך להבין, שיש תקינות אירופאיות, כולן צריכים לעמוד בסטנדרט ולכן גם לא הכירו ברישיון שלנו עד שלא עמדנו בדרישות שלנו, בהתאמות שלנו. גם אנחנו היינו צריכים לשפר דברים שלא עמדו בתקנים האירופאיים. לכן לבוא ולהגיד שזה סתם רישיון או סתם להביא מסמך, לא כך הדברים. רק עכשיו הכנסת העבירה חוק, להכיר בכל מיני מבדקים כדי להוזיל את הבדיקות של מכון התקנים, ועוד דברים שהם בייבוא, כדי להכיר בתקינות, זה היה חלק מהרפורמה, כדי שלא יהיו יותר הוצאות ולא בירוקרטיה. גם בנושאי רישיונות נהיגה צריך לעשות אותן רפורמות, אותה הכרה. בתקנים האירופאיים הבינלאומיים - - -
מירב תורג'מן
¶
אני רוצה להמשיך את מה שאתה אומר, הרי התקנות מסמיכות את רשות הרישוי לפטור אנשים, מבקשי המרת רישיון, אם הם באים ממדינות מסוימות, כמפורט בתוספת ה-12. אלא מה, שהתוספת ה-12 היא תוספת ללא תוכן, לכאורה אין שום הסכם עם מדינה שמאפשרת להמיר את הרישיון ללא צורך בכל הבדיקות האלה.
ציון מזרחי
¶
יש כרגע הסכם שמתגבש ועומד להסתיים עם איטליה. אנחנו במגעים גם עם גרמניה בעניין הזה. תראו רבותי, אם אני יכול להמשיך את הדברים בצורה מסודרת.
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
חבר'ה, אני מבקש לא להתערב, בוא ניתן לציון מזרחי לסיים את דבריו ואז להתייחס לכל מה שהוא אמר.
ציון מזרחי
¶
דיברתי על התהליך, דיברתי על המחיר. חידוש רישיון נהיגה בישראל לכל אזרח במדינת ישראל, דיברו כאן על החידוש, החידוש הוא, רוב הרישיונות, לעשר שנים כ-400 שקלים. אני לא חושב שזו אגרה גבוהה, כל אזרחי ישראלי משלם את זה, זה מיסוי, רשות הרישוי לא מתעסקת בעניין.
העניין הבא שרציתי לומר, דיברו פה על "הקפאת" זמן ההמרה לחיילים עולים בשירות צבאי. אם יש מקרה שמישהו הגיע, חייל, ולא התחשבו בו בגלל שהוא היה בשירות צבאי ולא נתנו לו את זכויות ההמרה, בבקשה להביא את זה אלי באופן אישי, ייפתר בשנייה. ההוראה אומרת ואני אחדש אותה, רבותי, האיש היה בשירות סדיר שלוש שנים, עלה ארצה לפני, התגייס מיד, בשבילי הוא בר קיימא כמו הגיע כרגע. אין בינינו ויכוח. העניין האחר שהזכרתי כאן שם של איש, יש אדם בשם פריג' שדרך הקיבוץ, הבחור מכיר אותו כנראה - - -
ציון מזרחי
¶
לא משנה. הם מביאים עולים חדשים ארצה שגם מתגייסים לצה"ל בשחר הגעתם לארץ, מביאים אותם בצורה קבוצתית, אני חושב שגם "נפש בנפש" עשו את זה, אנחנו נותנים את השירות בצורה קבוצתית, מאורגנת, מהירה יותר, לא התחמקנו מזה. אנחנו לא רוצים שאנשים יגיעו למשרדי הרישוי, אבל הנקודות של כמה מקומות שאפשר להמיר, אגב, יש גם את אשקלון - - -
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
לא, זה משנה, זה צריך להופיע באתר. אם יש מקום כזה, תושבי אשקלון יודעים שיש להם את זה.
ציון מזרחי
¶
אני מצטער, אני אבדוק. אולי נשמט, אבל מגיעים לשם.
תראו, העניין הזה של המרת רישיונות נהיגה הוא דורש קצת יותר מיומנות בבדיקות או במעשה. אנחנו לאט לאט מאצילים סמכויות לעוד סניפים ועוד סניפים.
ציון מזרחי
¶
יש לנו מדיניות. כן, יש לנו מדיניות. על לוח זמנים קשה לי להצביע כרגע, אני יושב על תכנית העבודה של השנה הבאה ואני אראה מה המשאבים שלי, כיצד אני יכול להכשיר אנשים ולעשות את זה.
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
אנחנו נשמח לקבל את התכנית הזאת, כאן בוועדה זה חשוב לנו מאוד כי זה נושא של עולים, אנחנו רוצים להקל עליהם.
ציון מזרחי
¶
בבקשה. נקודה אחרת, אנחנו גם רוצים לפשט את התהליכים. כל מדינה דואגת לאזרחיה ולאלה שמשתמשים בכבישים שלה או בדרכים שלה וכו', כל מדינה סוברנית לקבל את ההחלטות כיצד אצלה מוציאים רישיון נהיגה. הזכירה היועצת המשפטית את הנושא של הסכמה בין מדינות והרי אני יכול לומר לכם, שכרגע זה כנראה מתגבש סופית בין ממשלת ישראל לבין ממשלת איטליה וברגע שייחתם ההסכם בין המדינות של הכרה מלאה בכל העניין הזה, הרי שמי שיבוא מאיטליה עם רישיון איטלקי, רישיונו יומר אוטומטית.
ציון מזרחי
¶
משרד החוץ פנה להרבה מדינות באירופה, אלו כבר נענו. אני חושב שיש גם היענות מצד גרמניה, אנחנו מתקדמים לאט לאט עם כל מדינה. התקינה האירופאית היא תקינה אירופאית, היא לא אמריקה.
ציון מזרחי
¶
אני לא בקי כל כך מה קורה בין המדינות בארצות הברית, אבל יסכים אתי חבר הכנסת הנכבד, שבכל מדינה בארצות הברית זה גם שונה.
ציון מזרחי
¶
עניין מבחני השליטה כבר אמדתי אותו, זה עניין של בדיקה, כשמו כן הוא, שליטה, שליטה ברכב. הבן אדם יודע שמנתיב קיצוני כזה אי אפשר לפנות לנתיב שמאלי או ימני, אז צריך להוכיח לנו את זה בנהיגה.
אורי מקלב
¶
היא הכי מסוכנת, השנה הראשונה יותר מסוכנת. מבחן השליטה צריך להתבצע בשנה הראשונה, אחרי זה הוא כבר הכיר את הנהגים הישראליים. תוך שנה הוא כבר לא עולה חדש, הוא יודע בדיוק מה קורה פה.
ציון מזרחי
¶
אני רוצה לענות על השאלות. ראשית, לענייני הביטוח. חברות הביטוח במדינת ישראל יש להן גישה של שאילתה ישירה למחשב משרד הרישוי. הן עושות את זה כל יום לגבי כל אחד מאתנו שבא לחדש ביטוח כדי לבדוק את עברו, מה היה לו, מי הוא, יש לו עבירות הוא רץ לפול, פסילות לשעבר וכו' וכו'. אז למה אתם לא משתמשים בזה? תשתמשו בזה.
ציון מזרחי
¶
מה אומרת הגברת: היה כתוב, עכשיו לא רואים ולא יודעים. זאת אומרת, משיטים עליו כאילו הוא הרגע התחיל לנהוג ואז הביטוח פורח לשמיים. זה לא נכון, תבדקו.
אוהד מעודי
¶
כן, אוהד מאגף שוק ההון בביטוח במשרד האוצר. אלינו לא פנית. אשמח לקבל את אותם מקרים על מנת לראות את היקף התופעה. חשוב להאמין שחברת הביטוח מתמחרת את הפרמיה לפי מספר רב של פרמטרים, בין השאר זה גם נושא של גיל נהג או ותק נהיגה לפי מה שהמדינה מכירה. יש הרבה שאלות בשלב החיתום, שבעצם הוא קובע מה הפרמיה של אותו מבוטח, מה הסיכון שלו ולפי זה נגזרת הפרמיה.
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
חבר'ה, לא לשכוח, אנחנו מדברים על עולים חדשים שאין להם מושג מה קורה בארץ. אני הייתי עולה חדש, אתה מגיע, אין לך מושג מכלום, אתה עושה רישיון, אתה מפחד מכל דבר.
אוהד מעודי
¶
לכן אשמח לראות את היקף התופעה. קודם כל חובתו של הסוכן לשאול את כל שאלות החיתום הרלוונטיות, לא רק תעודת זהות, יש דברים שקשורים לרישיון נהיגה, רישיון הרכב.
אוהד מעודי
¶
זה כבר כתוב בחוק, שהסוכן הוא שלוח של החברה ואם יש תקלה, זה על "הגב" של חברת הביטוח. זה ברור שהסוכן לשלב החיתום הוא שלוח של המבטח. לכן אשמח בכל מקרה לקבל - - -
אוהד מעודי
¶
אבל את מציינת תופעה לפי פניות שקיבלת. אשמח לקבל את אותן פניות לרבות השמות של הסוכנים, השם של חברת הביטוח ולבדוק את המקרה. אי אפשר להשליך ולהגיד שכל הסוכנים לא מבררים.
מירב תורג'מן
¶
זה לא רק כשל שוק, מדובר פה בפעולה שהיא בניגוד מוחלט להוראות התקנות. בשום מקום לא קבוע שעולה חדש, שנהג 20 שנה או איקס שנים במדינת המקור שלו, ייחשב נהג חדש כשהוא ממיר את רישיון הנהיגה שלו.
אוהד מעודי
¶
חברת הביטוח מתמחרת לפי מה שהמדינה מחליטה. אם המדינה תחליט שאותו עולה נחשב כנהג חדש - - -
אסתר בלום
¶
אני לא יודעת אם זה דורש פתרון. אנחנו יכולים לחכות למקרה הבא, בינתיים יש עוד עולים שלא יגיעו אלינו - - -
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
אני רוצה לקבל מקרה אחד שעליו אנחנו יכולים לדבר. ואם לא היה מקרה כזה בכלל ואנחנו סתם מדברים? אנחנו רוצים לקבל לפחות מקרה אחד שבו מופיעה הבעיה הזאת.
אוהד מעודי
¶
מי שאחראי ומוציא גם נהלים לסוכנים זו לשכת סוכני הביטוח, אנחנו כמובן גם מפקחים על מבטחים ועל סוכנים. אנחנו נבדוק את הנושא הזה מול לשכת סוכני הביטוח, שירעננו שוב את הסוגיה הזאת, שמחובתו של סוכן לשאול את כל השאלות הרלוונטיות. בין השאר, בשוטף מבוצעות ביקורות גם על חברות הביטוח וגם על סוכנים. אם יש מקרים ספציפיים, זו גם עילה לביקורת. לכן אני אומר, אני אשמח לקבל את הפרטים.
אסתר בלום
¶
אתה מסכים אתי, שאם יש מערכת, בן אדם בא ומבקש שירות, אומרים לו, מה תעודת הזהות שלך, מקלידים את מספר תעודת הזהות - - -
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
אסתר, לא לדאוג, הכול נרשם פה לפרוטוקול, אנחנו מאמינים שזה אכן יבוצע, ואם זה לא יבוצע, אנחנו נדרוש שזה יבוצע. לסוגיה הזאת יש לנו כבר פתרון.
אוהד מעודי
¶
אגב, אני רוצה להוסיף דבר נוסף, חברת הביטוח שואלת על פרמטר נוסף שהוא היעדר תביעות. אם יש עולה חדש - בדרך כלל שואלים אם היתה תאונה שלוש שנים אחורה, אני יודע שבפרקטיקה יש חברות ביטוח שמקבלות אפילו אישור מחברת ביטוח בחו"ל שמציינת שלאותו עולה חדש לא היו לו תאונות, דבר כזה מקנה הנחה לפרמיה, מעבר לסוגיה של ותק.
מירב תורג'מן
¶
אולי כדאי גם שארגוני העולים יידעו את העולים שקיימת אופציה כזאת להביא אישור היעדר תביעות ממדינת המקור.
אברהם מיכאלי
¶
אל"ף, לא לכל ארגוני העולים יש את הכלים ליידע. ארגוני עולים זה לא גופים ממלכתיים ממשלתיים. בי"ת, גם לגבי אישור, יש מדינות שאין מושג כזה שם, לך תביא מרוסיה אישור כזה? לכן בסוף מי שנענש בזה הוא העולה החדש.
אורי מקלב
¶
אני מודה לך, אדוני היושב ראש ולמי שיזם את הנושא. העלית נושא מאוד חשוב ומתברר שוועדת הקליטה לא דנה רק בדברים בינלאומיים אלא גם בפרקטיקה ובחיי היום יום של עולה חדש, שזה לא פחות חשוב לעולה החדש. צר לי, אני ציפיתי שאולי יבוא לציון גואל או מציון מזרחי גואל ואני קצת מלין על הדבר שאנחנו רגילים אליו ממשרד ממשלתי. אנחנו מנסים לנער את הקיבעון שיש בנושאים שונים, במיוחד בנושאים כאלה. לעולים החדשים אין מי שזועק את זעקתם ומי שכואב את כאבם ומי שמביא את דבריהם גם בנושא הזה.
לכן אדוני היושב ראש, מדובר פה בסטנדרטים אירופאיים ודאי, ואולי גם בינלאומיים, אין שום סיבה שאנחנו נהיה אחרת מכולם. התכנסנו לתוך התקנים האלה, אנחנו צריכים לחבר ביניהם. אני לא יודע מה נהוג במקומות אחרים, אני הייתי מציע לאדוני שהוועדה תבקש מהממ"מ מסמך, זו זכותה של הוועדה ואולי אפילו חובתה, מה קורה במדינה אירופאית במצב הפוך אם דורשים מישראלי שבא לגור בצרפת, האם דורשים ממנו המרה, האם דורשים ממנו את כל המבחנים האלה? אי אפשר לבוא היום לשולחן הזה ולהגיד שיש מדינות ששם מזמינים רישיון בטלפון וזה משליך עלינו. אנחנו מדברים על כאלה שמגיעים עם רישיונות לא ממדינות העולם השלישי, אנחנו מדברים על רישיונות בינלאומיים או רישיונות אירופאיים, את מי אנחנו מנסים לרמות פה? אנחנו עצמנו היינו צריכים לשפר דברים בגלל הדרישות האירופאיות בהנפקת רישיון נהיגה מכמה וכמה בחינות, אתם שיניתם את זה.
אם אומרת היועצת המשפטית שהתוספת ה-12 ריקה מתוכן, צריך מיד למלא אותה בתוכן. לכן ההצעה שלי ליושב ראש, לקבל החלטה של הוועדה כדי שיישמו אותה, אין שום צורך בשום תהליך של המרה מעבר לכך רק לנושא הרישומי. צריך להמיר, מדוע צריך להמיר? מכמה סיבות. צריך להמיר כדי שיהיה מיסוי, צריך כסף, צריך לחדש את הרישיון כל חמש שנים. עולה חדש צריך לסדר את המסמכים שלו עם המסמכים הישראליים, לכן הוא מביא את המסמך הזה וכמו שלא ממירים לו את תעודת הלידה, לא עושים לו מבחן על תעודת לידה, תעודת הלידה שלו תקפה כאן לארץ, מאותה סיבה הדבר הזה גם צריך להיות בתוקף. צריך פיקוח על תהליך התעבורה שלו אם הוא עובר עבירות תנועה, לכך צריך להתנהל רישום. עולה חדש צריך לרשום את הדברים, גם לא הייתי אומר שנה, הייתי אומר שנתיים. אבל להוריד ממנו את כל התהליך הזה, הוא מיותר, הוא עולה כסף, אין לו שום הצדקה. כמו שאמרנו, אי אפשר להשתמש בטיעון הזה, זה זילות של חיי אדם כשאתם נותנים לתיירים ולאנשים שנמצאים שנה לנהוג בשנה הראשונה.
ציון מזרחי
¶
כדאי לבדוק מה קורה במדינות העולם משתי בחינות. הבחינה הראשונה, שמי שמגיע מכאן או ממדינה למדינה, איך נוהגת אותה מדינה שהוא הגיע אליה בהוצאת רישיונות? אני לא מכיר מדינה שעושה את זה אוטומטית. הבחינה השנייה, מדינת ישראל חתומה על אמנות בינלאומיות כאלה ואחרות בענייני נהיגה, רכב וכו'. ראינו כיצד נוהגים בעולם והשלכנו לעשות כך גם בארץ. מדינה כמו קנדה, למיטב ידיעתי, קנדה מאפשרת לך לנהוג שלושה חודשים, אחר כך תעשה טסט ותקבל רישיון - מדינה נאורה שקולטת מהגרים בכמויות. דבר נוסף, היתה מחשבה טובה לבוא ולומר, בוא נאפשר לעולה לנהוג שנה ראשונה, אם אתם זוכרים, בעבר לא היה סל כסף שנתנו לעולה החדש, אמרו לו, תקנה מכונית תקבל הנחה, תקנה מקרר ותקבל הנחה, אז מיהרו לקנות מכוניות כדי לא לפספס את ההנחה ואז הוא אמר, יש לי מכונית ואני לא יכול להשתמש בה? אפשרנו לו בזמן הזה להמיר את רישיונו בנחת. כשאתם שואלים אותי על ההיגיון, הוא נוהג פה כשנה ועכשיו עושים לו מבחן? התשובה ברורה, לא יכול להיות שלא נבדוק אחר כך את הכשירות הרפואית שלו, מאיפה אני יודע מה היה לו, אולי הוא נגוע סמים, הכול היה בסדר אתו שנה ואחר כך אנחנו לא יודעים עליו שום דבר.
אורי מקלב
¶
היית באמצע דבריי, היושב ראש שאל אותך שאלה, תענה. למה ללכת סחור סחור, לא ענית על השאלה. אני חושב שאנחנו צריכים על ידי חקיקה, כל התהליך הזה של המרת הרישיון צריך להיות הליך טכני של המרה רישומי, טכני רישומי שבודק את הכשירות ומהיום והלאה הוא ישלם את הרישיון - - -
אורי מקלב
¶
לא צריך מבחן שליטה, הוא רק צריך להיות רשום פה כעולה חדש, אם הוא תייר, או שהוא סטודנט בעל ויזה, שלוש שנים הוא נוהג עם הרישיון הזה. אני מניח שגם הדרישה שמבקשים מהעולים החדשים תוך שנה להמיר את הרישיון היתה בעיקרון וגם בהבנה, כדי שהוא יהיה רשום ברישומים הישראליים, שאם הוא עובר עבירת תנועה הוא לא יהיה רשום כעולה חדש או כמי שהוא תייר פה או עם רישיון בינלאומי שלא מכירים אותו, אלא שהיה לו תיק פה במדינת ישראל. זה הדבר שצריך לעשות, מעקב ופיקוח על התעבורה, היה תקין יותר לשלם את רישיונות הנהיגה שמונפקים פה.
אסור לנו לזלזל גם בנושא שעלה כאן בעניין הנכים. כאשר נכה מגיע אולי הוא לא צריך לעבור מבחן שליטה, גם לא מבחן במרב"ד, שזה טסט שלם. עולה חדש, אם הוא מגיע עם רישיון בינלאומי שנותן לו את הרישיון לנהוג גם ברכב עם אבזור של נכים, הוא מגיע עם אותו רכב, הוא נהג באותה שברולט, הוא מגיע עם רכב נכה עם אבזור, צריך לאפשר לו את זה גם פה. אתה רוצה להיות בטוח בנכה – זו אפליה של נכים – תעשה לו מבחן שליטה אבל לא כל התהליך שהוא צריך לעשות מחדש עם כל הבדיקות הרפואיות. אין שום הצדקה שבצרפת לא יחששו מסכנת חיים וכאן כן יחששו מסכנת חיים.
דבר אחרון, רישיונות זמניים לכאלה שנמצאים כאן תחת ויזת סטודנט, שעוברים פה את לימוד הנהיגה, כאן הם עוברים את הטסט - - -
אלכסנדר גור-אריה
¶
כן. שמי ד"ר אלכסנדר גור-אריה, אני ותיק מאוד במכון הרפואי לבטיחות בדרכים, כמעט 25 שנה. שמעתי כאן שכל אחד בסופו של דבר שופך את הכאב שלו, האחד לא עבר רישיון נהיגה, השני לא הצליח לעשות המרה באופן אוטומטי, אני נורא מצטער שחבר הכנסת מקלב וגם אתה לא הייתם ב-1989 שרי הבריאות. כשאני באתי למדינת ישראל עם ניסיון נהיגה של 15 שנה לא הצלחתי להחליף את רישיון הנהיגה שלי בטלפון. יותר מזה, אהוד אולמרט, שהיה בזמנו שר הבריאות אמר בזמנו, הם קנו את הרישיונות שלהם ובגלל שהם קנו את הרישיון שלהם, צריך להתבצע מבחן שליטה ומבחן השליטה שלי היה במשך עשר שנים. אז אני מצטער שלא אתם הייתי שרי הבריאות.
אלכסנדר גור-אריה
¶
דרך אגב, אני לא מצטער שעברתי את תהליך הקליטה בבית חולים במקצוע שלי אבל להחליף באופן רשמי ובלי מבחנים רישיון נהיגה, לפי הניסיון שלי, זה דבר לא בטוח. במכון, אנחנו מטפלים במקרים שיכולים לקרות בו אובדן שליטה בהגה. ב-1990, מנהלת משרד הרישוי פנינה מרון הזמינה מבחן, היה אותו סיפור, לקחו 100 עולים חדשים מרוסיה ועשו לכולם מבחן שליטה, רק עשרה עברו את המבחן. יש פה פקטור אנושי, זה בטח היה תלוי ברב בוחן ובבוחן שבדק אותם, הם לא עברו. זה היה ב-1990, מאז דברים השתנו.
עולים חדשים לא יודעים מה זה סעיף 13 בתקנות התעבורה, שכל אזרח ישראלי חייב לדווח על מצב בשינוי בריאותו. יש ליקויים רבים בבריאות שהם חייבים להיבדק גם במכון הרפואי לבטיחות בדרכים. לגבי נכים זה סיפור בפני עצמו.
לדעתי, לעשות המרת רישיון, צריך לחשוב על כך ובטח לעשות חקיקה, אבל במסגרת של דיווח רפואי מלא כי עולה חדש שבא למדינת ישראל לא תמיד יודעים את העבר שלו, אולי הוא היה סכיזופרני בארצות הברית? אין עליו מידע. צריך שהמידע יגיע למשרד התחבורה. זה נכון שזה לוקח זמן כי במשרד התחבורה, הטופס שממיין רופא, יש לו אבחנה למשרד הבריאות, זה עובר אליכם וזה לוקח זמן.
אלכסנדר גור-אריה
¶
במרב"ד בודקים את כל הפניות ממשרד התחבורה. אנחנו בודקים 45,000 אנשים בשנה בעניינים רפואיים בלבד, חלק בדיקה פיזית וחלק לא. הסימולטור שבמכון הוא לא סימולטור אבחנתי מבחינת הנהיגה הסופית כי זה אינדיקטור, זה לא סימולטור, זו סימולציית נהיגה. הסימולטור הכי טוב זה רב בוחן במשרד התחבורה שבודק אנשים בשטח. אני רואה, לא תמיד, שישנם אנשים גם עם ניסיון של 30 שנה ולפעמים 40 שנה והם אינם כשירים לנהיגה, אז אנחנו שולחים אותם לציון והוא שולח למבחן מעשי ובודק.
עליזה מרטין
¶
אתה יכול להתייחס למסגרת הזמנים? למה זה לוקח חודשים על גבי חודשים? למה אי אפשר להגביל את זה בזמן ולהגיד, זה בסדר וזה צריך שהוא ייבדק. אבל למה עולה צריך לחכות שלושה, ארבעה חודשים עד שהוא מקבל תשובה? הוא לא יכול להמשיך עם תהליך ההמרה שלו כל עוד זה נמצא - - -
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
אני חושב שאין לנו הרבה מקרים כאלה, כשיש מקרים כאלה, הם בודדים. נעשה חיבור ישיר ונעזור לאותם עולים חדשים. אנחנו רוצים הרי פרקטיקה. יש לנו עכשיו קשר ישיר, אתם תחליפו טלפונים ונעזור להם כי אני לא בטוח שזה יותר מעשרה מקרים, עשרים מקרים בשנה. בסוף אנחנו רוצים לעלות לאותם עולים, שלא תהיה להם המגבלה של הזמן.
אלכסנדר גור-אריה
¶
אפשר לטפל באופן קבוצתי, כמו שציון אמר, שיפנו באופן קבוצתי ישירות אלי ואנחנו נטפל בזה.
אלכסנדר גור-אריה
¶
אני רוצה לסיים, לגבי המרת רישיון מידי, אני מבקש לחשוב פעמיים אם לעשות חקיקה כי זה יכול לגרום נזק לאנשים כי מדובר פה בחיי אדם.
יהודית קניגסברג
¶
תרגום מאנגלית: כשעשיתי עלייה היו לי את הרישיונות שלי, נהגתי במשך שנים, עברתי בלי בעיה. כשהגעתי לכאן, נכשלתי בטסט שלוש פעמים והייתי צריכה לעבור שוב את מבחן התיאוריה ולקח לי תשע פעמים להבין איזה תשובות היו התשובות הנכונות, כולן נשמעו לי אותו הדבר. זה היה כאילו הם שמו את המבחן לתרגום של גוגל והיינו צריכים להבין מה היו התשובות. זה לא היה הגיוני באנגלית וזה היה מאוד קשה ולכן נאלצתי לעשות את המבחן תשע פעמים עד שעברתי.
ציון מזרחי
¶
אז הרבה מים עברו בירדן מאז, תיקנו את הדברים, שינינו את השאלות והסתמכנו על מורי נהיגה ששפת האם שלהם היא אנגלית וגם מורי נהיגה ששפת אמם היא רוסית. אני רוצה לציין שעכשיו אנחנו עוסקים גם בשפה האמהרית. שינינו, תיקנו, הדברים שהיא ציינה היו נכונים, זה הגיע אלינו, פעלנו לתקנם, תיקנו. היום, אם הולכים לאתרים לעשות זאת, זה לא ייקרה, זה סודר, גם החוברת סודרה. אני מזמין אתכם לבדוק.
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
יש כאן חברי כנסת דוברי השפה, תבדקו, אם באמת תוקן, מצוין, אם לא תוקן, אנחנו נמשיך. חבר הכנסת ליפמן, בבקשה.
דב ליפמן
¶
אדוני היושב ראש, אנחנו יושבים בהמון ועדות ואנשי מקצוע מהמשרדים מגיעים ולא הרגשתי שקיבלנו תשובות לשאלות שלנו, במיוחד לשאלה של האם המדיניות הזאת היא מתוך דאגה לבטיחות בדרכים?
דב ליפמן
¶
אבל אנחנו נותנים להם לנהוג שנה ואז אין לנו את הפחד? אנחנו גם לא רואים שיש יותר תאונות דרכים מאשר במדינות אחרות ולכן אני חושב שהם מסתדרים, הם בסדר, יש להם רישיון נהיגה ואני מצטרף לדברים של חבר הכנסת מקלב, שאנחנו צריכים לשנות את המדיניות.
אני חייב להגיד - למרות שמעניין אותי מה עושים במדינות אחרות - כמעט לא אכפת לי כי אנחנו מדינת ישראל, אנחנו רוצים לעזור לעולים חדשים וכמו שבארצות הברית יש אמנה בין המדינות וגם באיחוד האירופי יש אמנה בין המדינות, אנשים מגיעים, יש להם רישיון נהיגה, אני מבקש לדרוש את מה שדרשתי בהתחלה, אנחנו צריכים לשנות את המדיניות ואם המשרד לא יעשה את זה אז אנחנו כן נבדוק את האפשרויות דרך חקיקה ונגבש את כל העזרים שצריך כי זה דבר שמביא המון ייסורים. לא צריך את זה. אם אנחנו לא מקבלים תשובה למה במשך שנה זה בסדר לנהוג ואין בעיה של בטיחות בדרכים, אם אין תשובה, אנחנו חייבים לשנות את זה.
ציון מזרחי
¶
העניין הזה נובע ממדיניות לבצע את זה, בהחלט כן. הזכיר את זה ד"ר גור-אריה, היות והוא הזכיר את זה, אני אחזק את זה. לפני שנות התשעים היו ממירים רישיונות רק על סמך נייר. היתה עלייה תלולה של מעורבות בתאונות דרכים. עלייה תלולה מאוד, נזקים איומים. ישבנו והחלטנו וקבענו את המדיניות הזאת.
אורי מקלב
¶
זה הרי השתנה. גם המדינות שהם עולים משם, הן כבר לא אותו הדבר. אנחנו רוצים לצאת מהקיבעון. אנחנו מרגישים קצת קיבעון בעניין. אנחנו מעריכים את העבודה שלכם אבל אתה בסך הכול משקף תמונה שאנחנו רגילים לראות ממשרדים ממשלתיים באופן כללי. צריך לצאת מהקיבעון הזה.
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
יש כאן נתונים שצריך לשקול. ההמלצה שלי, כל אחד רשאי להגיש פה איזה שהיא המלצה, אנחנו צריכים לקבל את הנתונים, את הסטטיסטיקה שלהם, אומנם העלייה היום היא לא כמו שהיתה פעם, אנחנו מדברים על גל העלייה הגדול, היום יש פחות עולים, יש בין 10,000 עולים ל-20,000 עולים בשנה, צריך לראות מאיפה הם באים ואז אפשר להקל.
אורי מקלב
¶
אבל גם ברפואה זה השתנה, זה לא מה שהיה פעם, היום לא מחכים שבע ושלוש שנים, אין דבר כזה היום.
אורי מקלב
¶
אז נעשה את זה גם פה. אם אדוני ירשה, ואני אציע את זה לאדוני, לבקש מהם שיעשו שיעורי בית במשרדים, עוד 30 יום או 45 יום נקיים דיון נוסף על מנת לראות ששינו.
ציון מזרחי
¶
עוד שני דברים לתשומת הלב. בשנות השבעים היתה עלייה גדולה, היו כמה גלי עלייה והיתה הווייה שאז בזמנו אמרו, מי שבא עם רישיון נהיגה למונית ממדינתו, תהיה לו כאן זכות לקבל, מה שנקרא בעגה העממית, מספר ירוק. פתאום מגזר מסוים של עולים ממדינה מסוימת, למחרת בבוקר לכולם היו רישיונות למונית. שנית, איך אנחנו כמדינה דמוקרטית שוויונית – כי אני שומע נימה כזאת, הוא בא ממדינה מתוקנת, ארצות הברית, קנדה – אז להפלות בין עולה שמגיע מארצות הברית לבין עולה שמגיע מאתיופיה ולהגיד, את זה נבדוק בציציות ונעשה לו כך וכך, ולו, בגלל שהוא בא ממדינה נאורה וחתומה על הסכמים, ננהג אחרת? אנחנו צריכים דין אחד לכולם. זו המחשבה של שוויון בדמוקרטיה.
ציון מזרחי
¶
אנחנו מנסים לעשות עכשיו הסכם עם אירופה, עם איטליה, עם גרמניה, אנחנו לא חברים במועצה האירופאית, אנחנו רק נספחים, ישראל היא ליד. אנחנו קיבלנו על עצמנו תקינה אירופאית, ישראל היא ליד, ישראל מדברת עם המדינות האלה, משרד החוץ מייצג אותנו, אנחנו משתדלים להגיע. אשמח שמחר נציגי ארצות הברית וקנדה ושאר מדינות העולם יעשו הסכמים עם מדינת ישראל ובא לציון גואל. אני שומע כאן נימה, שחס ושלום קוראת לי, קוראת למדינה או לממשלה או לנציגיה, עם זה תעשו כך ועם זה תעשו כך, זה מחריד אותי. זה מחריד אותי רבותי.
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
בואו נסכם, יש לנו כאן תמונה מלאה. קודם כל אני רוצה להבהיר, שהיום היה דיון, הקשבנו, יש כבר כמה דברים שאסכם אותם עכשיו, שכבר יצאו מהדיון הזה.
ציון מזרחי
¶
נציגי משרד הפנים לא נמצאים כאן. לפני כשלוש שנים ישבו על המדוכה במשרד הפנים וקבעו שם מסמרות להחלטות כאלה, זה נוגע לשוהים זמניים במדינת ישראל, שלא לדבר על כאלה שהם לא חוקיים וישנם עובדים זרים, שהיו מראים את רישיון הנהיגה ואז הגוף האוכף, המשטרה, רואה שהוא בסדר גמור. הוא היה שב"חניק למשל וכו'. ואני לא עושה הכללות, יש סטודנטים, יש תיירים, אבל החליטו החלטה, שמי שנושא תעודה שמשרד הפנים קבע אותה, אנחנו נותנים לו רישיון נהיגה, לא מונעים ממנו את הזכות, הוא נבחן כדין, מקבל רישיון נייר לשישה חודשים, שמתחדש כל שישה חודשים.
אורי מקלב
¶
וסטודנט שמקבל לשלוש שנים, שיש לו ויזה לשלוש שנים, למה הוא צריך לקבל רישיון על נייר לחצי שנה?
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
יש בעיה. קודם כל, על שולחן ועדת הכלכלה מונחות תקנות התעבורה, על חלק מהדברים שדרושים תקנות, נבקש לשלב את זה בדיון בוועדת הכלכלה.
מירב תורג'מן
¶
ציון מזרחי, על שולחן ועדת הכלכלה מונחות תקנות שנחתמו על ידי שר התחבורה בדיוק בעניין הזה. אני ראיתי גם שאתה מכותב למכתב של השר, בדיוק להבהיר את העניין של השנה, ואם הוא יוצא אחרי שלושה חודשים אז השנה נספרת מחדש. אתה מכיר את התקנות?
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
מר ציון מזרחי, אני רוצה להבהיר שוב את הנקודות: אחרי שני טסטים פסולים, לא לשלוח למבחן תיאוריה.
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
ריענון של מערכת הביטוח – מיצינו. נושא התרגום – עליכם לבדוק אם יש בעיות. בעיות נקודתיות מול הרישוי כגון: נכים, חיילים, עולים, יש לכם את הכתובת גם מול מרב"ד.
מדינות הסכם, התוספת לתקנה 12, אני חושב שעלינו לפנות למשרד החוץ, להגיד שישנה בעיה כזאת ושהם יפעלו.
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
בדיוק, נמריץ כדי שיהיו כמה שיותר מדינות הסכם ואז אנחנו נפתור את הבעיה הזאת. כשאנחנו רואים מאיפה מגיע אחוז העולים הגבוה ביותר וזו מדינה שאין אתה בעיות, לנסות לגבש אתה הסכם.
יש לי הצעה, המלצה, רוצה לשמוע חוות דעת עליה, בנושא כזה שעולה חדש מגיע והוא נוהג כבר שנה ויש לו ביטוח וכו', יש לו רישיון בינלאומי, אין לו תאונות, יש לו עבר נקי, אנחנו יודעים שהוא נהג בסדר, אז לעשות את ההמרה הזאת? אני מבקש לבדוק את הנושא.
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
חברים, כל דבר כאן נרשם לפרוטוקול, ניתן לכם זמן להתארגן לתקנות, נודיע על התאריך הבא לדיון. ציון, באמת הצלחה בתפקיד.
היו"ר יואל רזבוזוב
¶
ציון, עשינו הרבה מעשים טובים, אנחנו רוצים להתקדם בכל דבר. הדברים האלה מקובלים, אנחנו מבקשים לזרז. נכנסת לתפקיד, אני חושב שחובת ההוכחה עליך, פנינו לעולים חדשים, אנחנו רוצים כאן כמה שיותר עולים, להקל עליהם ולעזור להם. תודה רבה חברים, הישיבה הסתיימה.
<הישיבה ננעלה בשעה 13:00.>