PAGE
38
15/10/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
<פרוטוקול מס' 2>
מישיבת ועדת המשנה לתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות של ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, י"א בחשון התשע"ד (15 באוקטובר 2013), שעה 13:40
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 15/10/2013
תקנות שיווין זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירותי בריאות ולמקומות נתינתם), התשע"ג-2013
פרוטוקול
סדר היום
<תקנות שווין זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירותי בריאות ולמקומות נתינתם), התשע"ג-2013>
מוזמנים
¶
>
ד"ר בועז לב - משנה למנכ"ל, משרד הבריאות
עו"ד רמי אבישר - הלשכה המשפטית, משרד הבריאות
אורלי בוני - מנהלת השירות הארצי לריפוי בעיסוק, משרד הבריאות
ד"ר מעין כץ - סגנית מנהלת השירות הארצי לריפוי בעיסוק, משרד הבריאות
אביבה קוגוס - יועצת השרה, משרד הבריאות
ד"ר ציון שלוסברג - מתמחה בלשכת המשנה למנכ"ל, משרד הבריאות
אלכס פלוטנו - מנהל תחום בכיר פרויקטים ופרוגרמות, מנהל הדיור הממשלתי, אגף החשב הכללי, משרד האוצר
עו"ד דן אורן - ממונה בכיר (ייעוץ וחקיקה), משרד המשפטים
שמואל חיימוביץ' - אדריכל, ממונה נגישות ארצי, נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות
עו"ד ערן טמיר - משפטן, נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות
מירב גת - יועצת נגישות, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
עו"ד אדוארד (אדי) ווייס - סגן היועץ המשפטי, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
עו"ס נחה גולדוסר - ממונה נגישות שירות מוסדית, המוסד לביטוח לאומי
ישראל אבן-זהב - רכז תחום נגישות, מטה מאבק הנכים ופורום ארגוני הנפש
עו"ד יערה קלמנוביץ - רכזת פורום ארגוני הנכים, מטה מאבק הנכים
מרים בר-ניר - חברת עוצמה – פורום ארצי של משפחות נפגעי נפש
ירון לוי - רכז המטה לקידום הקמת ארגון יציג, מנכ"ל ארגון הפעולה של הנכים
יואב קריים - דובר, מטה מאבק הנכים
גל רוקניאן - מנהלת תוכניות, המכון לקידום החרש בישראל
לירית שפיר שמש - מקדמת נגישות, עמותת "בקול" לכבדי שמיעה
ראובן ברון - מורשה ויועץ נגישות, המרכז לעיוור בישראל
עו"ד עידן קלימן - מנהל אגף משפטי, ארגון נכי צה"ל
קובי יצחק - יו"ר מחוז ת"א והמרכז, ארגון נכי צה"ל
רחל עזריה - יושבת-ראש ועדת גימלאים, הר הכרמל, וחברת מזכירות "כן לזקן"
עו"ד עדי מרלה - הלשכה המשפטית, עמותת נגישות ישראל
עו"ד עמית הלל - מנכ"ל, הארגון היציג לנפגעי פעולות איבה
אמנון יהלומי - גזבר וחבר ועד מנהל, נציג הנכים, הארגון היציג לנפגעי פעולות איבה
גלית שטיין - מנהלת מדור תכנון, לאומית שירותי בריאות
סנדרה מרון - מובילת נגישות השירות לאנשים עם מוגבלות, מכבי שירותי בריאות
עו"ד שמעון (שימי) פרג' - סגן מנהלת הלשכה המשפטית, מכבי שירותי בריאות
אינג' איסר ברטוב - מנהל אגף תשתיות ואחזקה, קופת חולים מאוחדת
אביגיל עמית - אימפקט נגישות
סטיבן לוי - אימפקט נגישות
אשר רוכברגר - פעיל במשמר החברתי
חובב ינאי - רכז, המשמר החברתי
אליס גולדמן - המועצה להתנדבות – חיפה
תמר שמע - מתורגמנית לשפת סימנים
עופרה שקד - לוביסטית, שירותי בריאות כללית
רישום פרלמנטרי
¶
אירית שלהבת
<תקנות שווין זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירותי בריאות ולמקומות נתינתם), התשע"ג-2013>
היו"ר אילן גילאון
¶
שלום לכולכם, מזמן לא התראינו, אתם נראים יפים אחרי הפגרה. תראו כמה חברי כנסת יש פה. זה אומר שהוועדה שלנו מקבלת נופך, הנגישות תופסת נחלה בארץ. היום אנחנו דנים בתקנות. אני מבקש קודם כול מחברי הכנסת החדשים שיציגו את עצמם ואת החיבור שלהם לוועדה. לאחר מכן אנחנו נדון במשך שעה בתקנות הבריאות, שנכתבו כבר על-ידי השרה ואנחנו רק נאשר אותן כאן. אם יש אילו טענות ומענות, כאלה שלא הצליחו להגיע להיאמר לפני כתיבת התקנות בשולחן המשותף, או בדיון בתהליכים שהתרחשו בתקופת הפגרה, ניתן רשות דיבור לאנשים. אתם יודעים שבוועדה הזאת מאפשרים לכל אחד לומר את דבריו. בסופו של דבר ההצבעה עד עכשיו היתה פה אחד.
היו"ר אילן גילאון
¶
הפעם ברור שזה בשליטת האופוזיציה. הוועדה הזאת תמיד היתה בשליטת האופוזיציה. יש משהו שהאופוזיציה שולטת בו...
היו"ר אילן גילאון
¶
זה בשליטת הקואליציה והאופוזיציה.
אני רוצה, ברשותכם, קודם כול להציג את חברי הכנסת שנמצאים כאן. כל אחד שיציג את עצמו.
(חברי הכנסת מיקי רוזנטל, יעקב מרגי ויוני שטבון מציגים את עצמם.)
היו"ר אילן גילאון
¶
אם אין לכם שום דבר לומר כעת אנחנו נתקדם. זאת ועדה משעממת מאוד. העיקרון הוא המהירות.
היו"ר אילן גילאון
¶
מה שתגיד. אני בא מפגישה עם משלחת מרומניה, יכול להיות שאני קצת לא מרוכז, לכן אני גם קצת "אפוף" וגם לובש ג'קט, אז תעזור לי.
אייל לב ארי
¶
אני מציע, ברשות היושב-ראש, מכיוון שזאת ישיבה ראשונה על תקנות התאמות נגישות לשירות בריאות ולמקומות נתינתם, שמשרד הבריאות יציג את התקנות, את המבנה שלהן.
בועז לב
¶
אומר שתי מילים על הרעיון, על החיים של כולנו. אני ד"ר בועז לב, משנה למנכ"ל משרד הבריאות. אני רוצה להודות ליושב-ראש הוועדה ולחברי הוועדה. אני חושב שזה יום חג לכולנו. עמלו וטרחו כדי להנגיש את מערכת הבריאות לכולם, באופן שוויוני ככל היותר. יצאה איגרת לכל אנשי מערכת הבריאות על-ידי מנכ"ל משרד הבריאות. באמת בקצרה, אצטט: "אנחנו חייבים לפעול לזכויותיהם של אנשים עם מוגבלויות ברוח החוק, לשלבם, לתת להם שירות רפואי שוויוני מונגש ומכובד". לא אכביר במילים ולא אקרא את המשך המכתב, אבל זאת רוחו. אני חושב שזה יום חג, שבו אנחנו מביאים את זה הלכה למעשה והופכים את זה לחוק. אני חושב שהחוק הזה לא צריך להפלות שום נותן שירות, הוא צריך להיות לכולם, כולם צריכים להגיע מהר וטוב למערכת הבריאות.
היו"ר אילן גילאון
¶
הוועדה גם מברכת אתכם. מיותר לומר שתמיד היה לנו שיתוף פעולה טוב אתכם דרך אורלי בוני. אני רוצה לברך כמובן גם את שרת הבריאות, שרה חדשה בתפקידה. היא טרחה במהירות כזאת לעשות מה ששרים אחרים לא מובן מאליו שהם עושים, אז באמת יישר כוח.
היו"ר אילן גילאון
¶
ועדת הנגישות ומשרד הבריאות – עַם אחד.
קודם כול אני מבקש שיוצגו התקנות ואחרי זה נשמע את ההתייחסויות.
אורלי בוני
¶
אנחנו רוצים להתחיל בהצגה של מצגת לפני כן. רצינו לתת הקדמה קצרה לעניין התקנות.
התקנות נכתבו ברוח האמירה של ארגון הבריאות העולמי, שהזכות לבריאות היא אחת מן הזכויות הבסיסיות של האדם בכל חברה ובכל תרבות. כפי שלמדינה יש אחריות בסיסית לקידום זכויות אדם כך יש לה אחריות לשמירה וקידום בריאות. לפי ההצהרה הזאת של ארגון הבריאות העולמי אנחנו התקדמנו.
בחוק מוגדר מה הוא "מקום ציבורי שקשור לבריאות" – בית-חולים, מעבדה, מכון, בדיקות רפואיות, מרפאה וכל מה שקשור בתוספת הראשונה בסעיף 5. "שירות בריאות" מוגדר באופן מאוד כוללני ואנחנו השתדלנו להתעסק בזה. חשוב לנו להגיד שלגבי המשרד שלנו, במערכת שלנו באופן מיוחד כל הלקוחות שלנו הם בעצם אנשים עם מוגבלות, קבועה או זמנית, כך שההתייחסות שלנו לנושא רחבה מאוד.
אורלי בוני
¶
כתוב בחוק בסימן ו' ש"השר יקבע בתקנות" ואנחנו השתדלנו מאוד להתעסק עם הנושא של "באופן סביר" ככל שיכולנו לתת מענה. אנחנו משערים שיש דברים שעוד נצטרך לדון בהם במקום הזה.
ההגדרה של "חוק בריאות שעליו לא ניתן פטור מנטל כבד מדי" זה כל מה שקשור לחוק ביטוח בריאות ממלכתי. זה כתוב בחוק. ונותני השירותים הם על-פי החוק קופות-החולים ושירות בריאות ממלכתי.
המשמעות של זה בעצם שכל שירות בריאות ציבורי צריך להיות ערוך לתת שירות לכלל האוכלוסייה ללא הפרדה, על-פי המאפיינים של השירות והייעוד שלו, ובאופן הגיוני וסביר.
על מה אנחנו מדברים במערכת הבריאות? ייתכן שפה קצת פספסתי, אבל אנחנו מדברים על משרד הבריאות ויחידות הסמך, שכוללים 25 בתי-חולים כלליים, גריאטריים, בריאות הנפש, 7 לשכות בריאות; מדברים על "שירותי בריאות כללית" שיש להם 14 בתי-חולים ב-8 מחוזות; על "מכבי שירותי בריאות" שיש להם 5 מחוזות; עם קופת-חולים לאומית" יש לנו בינתיים קשר רק ברמה הארצית; כנ"ל עם "קופת-חולים מאוחדת"; בתי-חולים פרטיים -15, ומכונים ומרפאות פרטיים.
כיצד פעל משרד הבריאות? אנחנו חייבים להדגיש שמשרד הבריאות כבר משנת 2004, כשהתקנות עוד לא היו פה, כשתיקון מספר 2 לחוק היה בקריאה בכנסת, מנכ"ל משרד הבריאות דאז מינה מינהלת נגישות, שמטרתה היתה להכין תוכנית ולהתארגן לחקיקה ולתקנות. המינהלת היתה מורכבת מאנשי המשרד בתחום ההנדסה, האדריכלות וגם כל מקצועות הבריאות. הייחוד של המינהלת הזאת, שהיו בתוך המינהלת עצמה נציגים של לקוחות ואנשים עם מוגבלויות.
המינהלת התחלקה לשלושה צוותי עבודה ובתוך צוותי העבודה הוכנסו נציגי לקוחות רבים. בצוות שעמדתי בראשו, שעסק בהנגשת השירות, היו נציגי כל המוגבלויות. במשך שנה עבדנו על הגדרת השירות והוצאנו איזה נוסח ראשוני של תקנות.
אורלי בוני
¶
לא. כתבנו אפילו מאמר על זה.
המשימות של הצוותים היו לאתר מאפייני נגישות, לבצע הערכה תקציבית, להכין חוברות הדרכה, לעודד סקרים, שכבר נעשו, ולכתוב נוסח ראשוני של תקנות.
איך פעלנו? גילינו שיש לאפיין את האוכלוסייה, לאפיין את השירות ולאפיין את המפגש האנושי. אנחנו מדברים על לאפיין את האוכלוסייה לא במקום שבו אנחנו עושים אפליה או מגדירים לאוכלוסייה כזו או אחרת, אלא כיוונו את זה לאפיין את האוכלוסייה בשביל לאתר את החסמים בתוך מערכת הבריאות לאותה אוכלוסייה ולראות אם יש חסמים שאנחנו יכולים להסיר אותם. אני לא מדברת על חסמים כמו יחס אישי או דברים כאלה – זה לא דברים שאנחנו נכתוב בתקנות, אלא באמת עבדנו עם הקבוצות שייצגו את האנשים עם המוגבלויות וביקשנו שיאתרו חסמים שאנחנו יכולים לתקן, שאפשר לתמחר אותם ואפשר לעשות איזו התאמה לגביהם. אחר-כך אפיינו את השירות, את הזמינות, את הנגישות- -
אורלי בוני
¶
- - את הטכנולוגיה המסייעת, את נגישות השירות ונגישות המידע. אלה התחומים שעבדנו עליהם וניסינו להכיל אותם בתוך התקנות שלנו.
ערכנו רשימות "צ'ק ליסט" ואנשים יצאו לשטח ובדקו לגבי לקות-לקות, ממש הלכו ובדקו, וניסינו לאתר חלופות שאפשר לתת לאותם חסמים.
גילינו שרוב הקבוצות חזרו אלינו עם התאמות גנריות כלשהן, שיש דברים שמסתבר שרוב קבוצות האנשים עם מוגבלויות ביקשו, זאת אומרת שזה ה-core. ידענו שאם אנחנו עושים התאמות בתחומים הללו מבצעים יותר מ-50% מן ההתאמות הנדרשות. למשל, נושא של ליווי, דלפקים – יש ממש דברים שחזרו על עצמם, שכל הקבוצות של האנשים שייצגו אנשים עם מוגבלויות חזרו על אותם דברים, ועליהם שמנו את הדגש בכתיבת התקנות.
להלן הנוסח של התקנות שתיכף רמי אבישר יגיד עליהן כמה מילים.
בעצם אנחנו רוצים ביחד, בעבודה מאומצת, בשיתוף פעולה, להגיד תודה לכנסת, לחבר הכנסת אילן גילאון, שהבאת אותנו עד הלום, ולאייל לב ארי. מצד אחד, הלחצתם אותנו. מצד שני, באמת הגענו לכאן. תודה לנציבות שוויון לאנשים עם מוגבלויות שאתנו מתחילת הדרך, לנציב, לשמוליק חיימוביץ', לערן טמיר שאתנו באמת לאורך כל הדרך.
הנהלת המשרד – אנחנו חייבים לציין שאנחנו נמצאים בתקופה מיוחדת מאוד במשרד הבריאות, מרמת שרת הבריאות, חברת הכנסת יעל גרמן, ומנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, וד"ר בועז לב, וראש מינהל הרפואה, פרופ' ארנון אפק – כולם מגויסים לנושא הזה מהתחלה. ההנהלה רוצה מאתנו לשבת איתה במשך תקופה מסוימת ולדווח לה איך אנחנו מתקדמים בנושא הנגישות, מרמת שרת הבריאות והמנכ"ל. אנחנו יושבים ומדווחים ועובדים נון-סטופ.
אורלי בוני
¶
אנו מבקשים להודות למוסדות הבריאות, לממונה על שוויון. אנחנו המשרד היחיד שמשנת 2006 יש לו ממונה שוויון ורכזי נגישות בכל שירות בריאות. יש לנו 99 ממונים ורכזים. תודה לארגונים ועמותות שמשתפים אתנו פעולה כל הזמן, מביאים לנו הצעות, כותבים לנו הערות ואנחנו עובדים לפיהן.
אני רוצה לסיים במצגת קטנטנה על הפעילות של משרד הבריאות משנת 2009 ועד היום. זה הכול מבתי-חולים ומרפאות של משרד הבריאות.
(הוועדה צופה בסרטון.)
אני מעבירה את המיקרופון לעו"ד רמי אבישר.
רמי אבישר
¶
כל זה לפני שהתקנות הותקנו ולפני שהגענו לכאן. אפשר באמת לראות שבשטח אנחנו עובדים. גם קופות-החולים – צריך לומר הרבה מילים טובות וחמות על הפעולות שהן עושות בשטח. הן לא מחכות לתקנות, הן כבר פועלות.
כמה מילים על התקנות, ממש בקצרה. התקנות כוללות 10 פרקים, כאשר אפשר לחלק אותן לשלושה חלקים עיקריים: החלק העיקרי הוא החלק של התקנות שקובע תחולה, איך מקיימים, מי מקיים, על מי חלה החובה וכולי; פרק שלם ונפרד מתייחס לפירוט הנגישות הנדרש במקום קיים, פירוט הדרישות הפיזיות של המבנים; ופרק נוסף נפרד מתייחס לפירוט הנגישות לשירות.
מה שעשה משרד הבריאות, הוא התבסס על תקנות שקיימות כבר ופשוט ביצענו, כפי שאורלי בוני אמרה, בהתאם לסקרים ולצרכים המיוחדים של מערכת הבריאות ערכנו שינויים. אני יכול להגיד שבמרבית הפעמים מחמירים כאן עם הדרישות הקיימות במקומות ציבוריים אחרים. ערכנו את השינויים הנדרשים במערכת הבריאות.
רמי אבישר
¶
נכון. נוכל גם לראות את זה בהמשך.
זהו, בגדול. היום נקרא שניים וחצי פרקים, שני הפרקים הראשונים. הפרק של ההגדרות הוא פרק כללי, ונעבור על חצי מפרק ג', שהוא בעצם חובת ביצוע התאמות נגישות, שם יש לנו הפרדה והבחנה בין ספק שירותים גדול לספק שירותים שאינו גדול. ההבחנה בין שני הספקים באה לידי ביטוי בראש ובראשונה בלוחות זמנים וגם במידת הנגישות שצריך. ספקים גדולים הם למשל בתי-חולים וקופות-חולים, עשינו הפרדה בין שני הסוגים, כאשר ספק שירותים שאיננו גדול מתייחס יותר למעבדות ומרפאות פרטיות קטנות. כלומר, הדרישות של הנגישות, מה שאנחנו מצפים מספק גדול וספק קטן, שונות ונשים את הדגש על זה פה בתקנות.
לסיום אגיד רק שאני סמוך ובטוח שבסופו של הליך נצא מפה עם תקנות, שמצד אחד יגשימו את מטרת החוק בצורה הטובה ביותר, ומצד שני יהיו גם סבירות ומידתיות, שהציבור יוכל לעמוד בהן.
היו"ר אילן גילאון
¶
תודה רבה. ברשותכם, ארצה להעלות כרגע עניינים עקרוניים. הפרוצדורה שאנחנו בדרך כלל מקיימים את הדיון, טכנית, לאחר שכאן לובן בדיון ארוך ומסובך, היא שאנחנו פשוט חייבים את ההקראה מבחינה פרוצדורלית כדי לסיים את התקנות. אין שום ספק שבעוד זמן נמצא ששכחנו פה ושכחנו שם. נגישות היא דבר דינמי שלא מסתיים אף פעם, כל הזמן יש לנו לעסוק בו, יומם ולילה, ללא כל ספק, אבל אם יש למישהו – ואתם בוודאי ראיתם את החומר – עניין עקרוני לדון בו כרגע, כדי שאחרי זה נוכל ללכת ברצף אחד ולקרוא בצורה שוטפת את הדברים, אז יאמר אותו עכשיו. אני מבקש גם התייחסות מחברי הכנסת, גם אם לא ראיתם את החומר, זה בסדר.
כאן מדובר בשפה של מומחים ומקצוענים גדולים מאוד. אני לא תמיד מבין את הדברים ולכן כאן אנחנו סומכים מאוד על האנשים, כי לכולם יש כוונות טובות. זאת "מקהלה" שמייצגת למעשה את כל האינטרסים והמידתיות, זה התכלית שלה. זאת אומרת, לא להביא את מצב הנגישות לכדי כך שהוא ימאיס את הנושא על הציבור, על הבריות, כי אז זה יהיה דבר לא טוב, ומצד שני באמת להתחשב בכל הצרכים. אלה שחדשים שומעים את זה לראשונה, אלה שנמצאים פה יודעים, אנחנו תמיד מנסים ללכת לפי העיקרון של "כל המנגיש – הרי זה משובח".
הרעיון של הנגישות הוא רעיון אוניברסלי, הוא נוגע לכל אדם. בעינינו אין אנשים מוגבלים או בלתי מוגבלים. כולם או מוגבלים, או נשאי מוגבלות. זה לא סטטוס נרכש, תמיד תצטרך להשתמש בזה. האוניברסליות מתבטאת גם בכך שנגישות לנושא אחד היא נגישות גם לנושא אחר. כדי להמחיש את זה אני תמיד מצביע על זוגות קשישים שאני רואה לפעמים כאשר הם יורדים לאט-לאט ברמפה של העגלה. זאת המחשה עד כמה הנגישות היא אוניברסלית ועד כמה נגישות לדבר אחד טובה לשני. לי אישית זה טוב במעלית, בגלל ה"סניליות" שלי אני לא זוכר באיזו קומה אני נמצא אז הנגישות של העיוורים עוזרת לי.
היו"ר אילן גילאון
¶
אם עברת לא נכון את הכביש, אם לא קיבלת מספיק חמצן, אם לא קיבלת חיסון בזמן – ראית איזה קמפיין עשינו על החיסונים, אנחנו בוגרי הפוליו – זה סטטוס לא נרכש, ובעיקר במקום שאוכלוסייה הולכת ומתבגרת, והיא יותר מתבגרת, הדבר הזה נכון שבעתיים. בבקשה.
מרים בר-ניר
¶
אני מדברת מדם לבי. קודם כול, תודה לאורלי בוני שעשתה עבודה נהדרת, אני מברכת על הגישה הזאת כאן. אני מ"עוצמה" – פורום ארצי של משפחות נפגעי נפש. אנחנו כנפגעי נפש ומשפחות, באמת התקנות של נגישות לבריאות הן בנשמתנו.
אני חושבת שהדבר העקרוני והחשוב, שקשה לכמת אותו, הוא נושא הסטיגמה. אני מוכרחה לקבל רשות לומר כי באמת אני מדברת מדם לבי. בתי, שהיא חולת נפש, חלתה בסרטן וערב ראש השנה נותחה בבית-החולים. הגענו, אני לא רוצה לספר את התהליך- - -
מרים בר-ניר
¶
הגענו לבית-החולים כאשר היא מעולפת. הגיע איש ביטחון ושאל אם צריך להביא משטרה. רק לשמוע "משטרה" זה כבר יכול לגרום התקף לב. זאת אומרת, היחס ברגע ששומעים- - -
היו"ר אילן גילאון
¶
קודם כול אני רוצה לאחל לבתך שתהיה בריאה. חזרנו לא פעם, אלה דברים שבתחום ההתנהגות. אנחנו לא יכולים לכתוב תקנות שנוגעות לשומר הזה.
היו"ר אילן גילאון
¶
אנחנו יכולים. אבל אנחנו לא יכולים לכתוב תקנות לזה. אנחנו חייבים להתנהל כשורה בעצמנו, ככה נלמד.
מרים בר-ניר
¶
אני יודעת. מה שאנחנו כן יכולים לכתוב ולא נמצא בתקנות, אני ניסחתי: "לבקשת אדם נכה נפש או מי מטעמו תינתן תוספת זמן ביקור אצל רופא עד אשר הרופא יהיה בטוח כי הפציינט יודע איזו תרופה עליו לקחת, מתי ומדוע". כל זה כדי שתהיה איזו אמירה שנכי נפש הם בני אדם ויש להתייחס אליהם בכבוד. המציאות שלנו היא כזאת, שבא פציינט לרופא בבריאות הנפש, נשאר שם 2 דקות, הרופא נותן לו את המרשם וזורק אותו.
היו"ר אילן גילאון
¶
הדברים שלך נרשמים. אני שוב אומר לך, אני מבין את כאבך ואת מדברת מדם לבך, אבל אני לא יכול לנסח את זה במסגרת תקנות נגישות, אלא לשמוע את הדברים, לרשום אותם ולהנחיל אותם ככל הניתן.
היו"ר אילן גילאון
¶
כי זה אמירה כללית. אם אנחנו רוצים לומר אמירות אז זה בסדר גמור, על זה שיינתן יותר זמן.
מרים בר-ניר
¶
זה לא אמירה כללית. נניח שמישהו מתקשר ושואל אותו אילו הטבות יש, אני רוצה לבקש יותר זמן.
מרים בר-ניר
¶
אני רוצה לומר שכאשר באים למחלקה אונקולוגית יש יחס אחר לגמרי, יש יחס אנושי מחבק ואוהד ואני רוצה יחס כזה גם במחלקות אחרות ובנושאים אחרים.
רחל עזריה
¶
אני יושבת-ראש ועדת גימלאים בהדר הכרמל וחברת מזכירות "כן לזקן".
ב-1983 הייתי חברת ועדת היגוי של ביטוח לאומי, אוניברסיטת חיפה ושירות התעסוקה בתוקף תפקידי כפקידת השמה לנכים בעבודה. ואז בנושא נגישות הצענו הצעה, שנתקבלה ב-1995, על-ידי משרד הבריאות ושרירה עד היום.
רחל עזריה
¶
כן. העניין העקרוני שלגביו פנו אליי הרבה מאוד אנשים הוא נושא הכתוביות בטלוויזיה. אנשים מבוגרים וכבדי ראייה- - -
היו"ר אילן גילאון
¶
הדיון כרגע הוא על תקנות משרד הבריאות. זה טוב מאוד. גם חופי רחצה זה נושא, בתי-עלמין זה נושא. כל דבר הוא נושא נפרד. כאן מדובר על תקנות משרד הבריאות.
רחל עזריה
¶
אני יודעת שאלו תקנות משרד הבריאות, אבל אני חושבת שלשרת הבריאות בכל זאת יש כוח, מפני שיש דברים שנעשים. אני מבינה אותך, בסדר, אם אפשר יהיה בכל זאת לטפל. אני פעלתי לפחות להכניס ספסלים ומספרים לתוך בתי דואר ועכשיו זה נעשה. צריך להנגיש את זה לכול המקומות, לא רק בחיפה.
אלכס פלוטנו
¶
אני מהדיור הממשלתי בחשב הכללי במשרד האוצר. אני רק רוצה להסב את תשומת לב המנסחים לתקנת משנה 5(א) בפרק ג', שם נכתב: "ספק שירותים גדול יגיש לשר, תוך 6 חודשים מיום פרסום תקנות אלה ...". "ספק שירותים גדול" בין השאר זה משרד הבריאות. כלומר, משרד הבריאות יגיש לעצמו תוכנית עבודה? פשוט צריך להסדיר את זה.
שמעון (שימי) פרג'
¶
אני סגן היועצת המשפטית ב"מכבי שירותי בריאות". גם אנחנו מצטרפים לברכות ושותפים לתהליך הזה. אנחנו מברכים גם על העשייה שהיתה עד עכשיו, גם ללא תקנות, ושמחנו גם לראות תמונות שלנו במצגת.
"מכבי" השקיעה משאבים רבים, מיליוני שקלים בינתיים, על מנת להתחיל בתהליך והיינו בקשר רציף עם משרד הבריאות. לאחרונה הייתי בקשר גם עם עו"ד לב ארי, ממש בימים האחרונים.
יחד עם כל השמחה הזאת, בטיוטת התקנות כפי שמוצגת כאן יש סתירה לחוק בסעיפים מסוימים וזה דבר שלא יכול לעבור.
שמעון (שימי) פרג'
¶
לדוגמה, רק כנושא עיקרי שעולה, יש סתירה לסעיף 19כה לחוק. אנחנו מדברים כרגע על תקופת ביניים וב-2018 על סיום התקשרות עם נותני שירות עצמאיים חיצוניים, אלא אם כן הם מונגשים, כאשר הסיפה של הסעיף קובעת "באופן סביר". ההצעה שכרגע מוצעת היא לסיים את כל ההתקשרויות ללא כל סיבה.
שמעון (שימי) פרג'
¶
זה בדיוק מה שאנחנו אומרים. ההנגשה צריכה להיות סבירה על מנת שלא ייווצר מצב שלא יהיה שירות כלל במקצועות מסוימים, גם לכלל הציבור וגם לאנשים עם מוגבלויות. זה עולה כעניין מרכזי בעיקר בפריפריה. אם לדוגמה בישוב מסוים איזה בעל מקצוע חסר, נוירולוג ילדים או פסיכולוג קליני- - -
שמעון (שימי) פרג'
¶
בוודאי. דיברנו על כך שלא ייתכן שלא יהיה שיקול דעת מסוים. לא רק בגלל שזה נוגד את החוק, אלא גם ההיגיון מחייב את זה.
שמעון (שימי) פרג'
¶
נפגשנו רבות עם משרד הבריאות והערנו. אני מזכיר לכם שטיוטת התקנות הקודמת דיברה על כך שיהיה מפתח של רדיוס מסוים, של 5 קילומטרים, שבו יהיה שירות זמין. זאת אומרת, אם בישוב מסוים יש 5 רופאי עיניים, 4 מתוכם יהיו נגישים ורק אחד לא יהיה נגיש, לא צריך לפסול אותו, וזאת על מנת לאפשר זמינות של תורים גם למי שלא צריך נגישות.
רמי אבישר
¶
אגיד שני דברים. אתחיל מן הסוף. נלך על נושא הפיקוח, הכי פשוט. אם אני מתחיל עכשיו בפתרונות של רדיוסים איפה אמצא את עצמי? אחרי שיותקנו התקנות והן יהיו בתוקף מי ימדוד רדיוסים ומי יגיד לי שזה לא יהיה דרך להתחמקות, כן 5 קילומטרים או לא 5 קילומטרים? הרעיון הזה עלה בעבר.
יעקב מרגי
¶
מאילוצי תקציב, גברתי. אם את מביאה דוגמה מן המקוואות, אני הייתי השר והם באו, והביטוח הלאומי גם היה מוגבל בתקציב של התקנות, לכן אמרו: אם יש בישוב מקווה אחד הוא יהיה מונגש. אבל הרציונל הוא שכולם יהיו מונגשים.
שמעון (שימי) פרג'
¶
אנחנו מסכימים לרציונל. אני רוצה שיהיה ברור שמעבר לסתירה לחוק, זה גם עניין מעשי יום-יומי. נדבר על פגיעה בכלל הציבור וגם באנשים עם מוגבלות, נדבר על זמינות תורים נמוכה כי נצטרך להפסיק התקשרויות עם רופאים ומטפלים.
היו"ר אילן גילאון
¶
אתה גולש פה למדרון תלול ואני מציע לא ללכת לכיוון הזה. מבחינת הסברים, אני יכול להסביר לך למה אסור היה להקים את מדינת ישראל, כי זה עולה הרבה כסף. אל תתחיל אתי בתחום הזה. תגיד איפה הבעיה.
שמעון (שימי) פרג'
¶
זה לא הכלל ואנחנו לא מדברים על הכלל. אנחנו רוצים נגישות ואנחנו עושים את זה יום-יום, אנחנו בין המובילים מבין הארגונים שקיימים היום, שלא ישתמע אחרת. אנחנו מדברים על המקרים הקשים יותר, על ישובים בפריפריה שם אין זמינות של תורים, על מקרים שאין לנו שירות, שבמקצועות מסוימים יש חוסר והמשמעות תהיה לסגור שירות בכלל. זה לא יעלה על הדעת.
רמי אבישר
¶
בהחלט. קודם כול, שיהיה ברור שמדובר פה על שירותי בריאות ממלכתיים. זאת אומרת, הסוגיה הזאת מתייחסת לשירותי בריאות ממלכתיים. למה זה חשוב? כי לגבי שירותי בריאות ממלכתיים- - -
היו"ר אילן גילאון
¶
אם נשמטה אז צריך להוסיף אותה. אתה יכול להוסיף את המילה "לא" לפני המשפט וזה קצת משנה את המציאות שלו.
רמי אבישר
¶
בהחלט. חוק ביטוח בריאות ממלכתי קובע בצורה חד-משמעית שכל אזרח במדינת ישראל זכאי לקבל שירות בריאות ממלכתי. חובה של המדינה לספק את זה, וזכות של כל אזרח במדינת ישראל לקבל את זה. שירותי בריאות ממלכתיים ניתנים מכספי הציבור, מכספי המדינה והמשרד רואה את זה כחובה.
שמעון (שימי) פרג'
¶
רמי אבישר, אני רוצה להציג לך דוגמה פשוטה. נניח שבבני-ברק אני צריך דווקא רופאת נשים ואני צריך שהיא תהיה מומחית ואני צריך שזה יהיה נגיש וקרוב.
יעקב מרגי
¶
אתה ספק השירות, אתה קופת-החולים תדאג להביא רופאה שלך מרמת-גן לבני-ברק למרפאה הנגישה ותן שם את השירות בתדירות גבוהה, איכותית וטובה. אתה לא יכול בתקנות להתחיל למצוא חריגים כי אז כל הנייר הזה לא יהיה שווה כלום.
שמעון (שימי) פרג'
¶
זה סותר. חייבים להבין, יש ישובים שבהם צריך רופאה, לא רק מומחית ולא רק אישה ולא רק שזה בפריפריה, אלא גם דוברת שפה מסוימת. המשמעות תהיה אי מתן שירות.
שמעון (שימי) פרג'
¶
זה לא נכנס כי אנחנו בשלב של טיוטה, זה בדיוק העניין. דנו בזה עם משרד הבריאות ועצרנו כאשר לאחרונה התחלפה ההנהלה.
היו"ר אילן גילאון
¶
תבאר לנו כי אני נשבע לך, אני כבר לא מבין. תסביר לי בצורה פשוטה. נציג "שירותי בריאות מכבי" טוען כאן, מפריע לו באיזשהו מקום כנראה, הוא רוצה לתת שירות במקום ספציפי.
רמי אבישר
¶
"מכבי שירותי בריאות" היא קופת-חולים קצת ייחודית, להבדיל משאר קופות-החולים, שרוב המאסה שלה מתרכזת ברופאים פרטיים דווקא, ומכאן החשש. זה פחות מאסה של מרפאות ומקומות ויותר רופאים פרטיים שנותנים שירות בבתים פרטיים.
היו"ר אילן גילאון
¶
זה לגיטימי מאוד, אני תומך במה שאתה אומר, רק תענה לו. מר פרג', הוא אומר לך שאם אתה לא מסוגל להתמודד עם זה אז תעשו הסבה מקצועית, זה מה שהוא אומר לך, חד-משמעית.
רמי אבישר
¶
לדעתנו יש מספיק זמן והדרגתיות, יש מספיק שנים עד 2018, פלוס עוד שנתיים, למצוא את הפתרונות. ככל שהזמן יעשה את שלו המציאות תעשה את שלה.
שמעון (שימי) פרג'
¶
רמי אבישר, אני מבין. ראשית, זה רופאים ומטפלים עצמאיים, לא פרטיים. שנית, אני אומר שוב, אין בבקשה שלי סתירה לחוק.
שמעון (שימי) פרג'
¶
עם כל הכבוד, אני חושב שזה כן לוועדה כי התקנות נגזרות מן החוק. נשמח לשמוע התייחסות. אשמח שיתקיים דיון, כי אדוני יושב-הראש וגם משרד הבריאות אמרו שיהיו "שולחנות עגולים" בנושאים קריטיים. אני מבקש שהנושא הזה, שהוא נושא עקרוני מאוד וחשוב מאוד לנו כקופת-חולים, הן לזמינות השירותים והן לפריסת השירותים שלנו, שאנחנו נדון ונמצה את זה לפני שאנחנו מרימים ידיים.
ערן טמיר
¶
אני נציג נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. יש לי דברים רבים להגיד, אעשה את זה בקצרה רבה.
ראשית, הקריאה של חברי שמעון פרג' את החוק היא על גבול המופרך. החוק אומר במפורש שבשירותי בריאות ממלכתיים, אלה שניתנים על-ידי קופות-החולים, אין אפשרות לקבל פטור כלכלי. עכשיו בדלת האחורית מנסים להכניס את זה. זה פשוט טעות, וזה טעות מעוד הרבה סיבות משפטיות שלא ניכנס אליהן. אז להגיד שזה מנוגד לחוק, זה פשוט לא נכון.
שנית, ופה זה דבר חשוב, כפי שנאמר פה, יש זמן עד שנת 2020 לתקן ולהיערך.
ערן טמיר
¶
עד 2018 פלוס עוד שנתיים אם יש באמת צורך.
דבר שלישי, ישבנו אצל מנכ"ל משרד הבריאות לפני יותר משנתיים והם העלו את אותן טענות. לדעתי ישבנו פעמיים אצל המנכ"ל. אמרו להם: תביאו חומרים, תראו, תוכיחו. אתם אומרים שזה לא סביר, תנו לזה איזה תוכן. הם לא עשו כן.
ההצעה שלהם, תגיד לי אם היא סבירה – רופא עיניים אחד ברדיוס של 5 קילומטרים בתל-אביב, אחד מבחינתם זה מספיק, ויש עוד 20 שנמצאים באותו רדיוס, אז אדם עם מוגבלות שרוצה להגיע לאותו רופא חייב ללכת לאותו אחד. זה פגיעה חמורה מאוד בשוויון, בטח בתחום כמו בריאות.
היו"ר אילן גילאון
¶
אני רוצה לסכם את הנקודה הזאת. הוועדה הזאת עוסקת בהנגשת השירות לאנשים, לא בהנגשת האנשים לשירות, ואתה צריך להבין את זה, ותבין מה שאתה רוצה מזה. תודה רבה.
ירון לוי
¶
אני מנכ"ל ארגון הפעולה של הנכים. שתי נקודות קטנות.
ראשית, לגבי חדר טיפולים ובדיקה – מצוין שהוא חייב להתאים לאדם עם מוגבלות המתנהל על כיסא גלגלים. הייתי מציע להוסיף גם כיסא ממונע.
היו"ר אילן גילאון
¶
זה כולל את זה. לא נכתוב "כיסא גלגלים ממונע קבריולט עם גלגלי מגנזיום והזרקת דלק".
ירון לוי
¶
נקודה שנייה, לגבי ביצוע התקנות ב-2018, 2020 – כפי שכתבתי ליושב-ראש קודם, המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, שצריך להיות מונגש לא רק היום אלא כבר לפני שנים, אני מצפה שלא יישאר באותו מצב עד שנת 2018. היום אני לא יכול להיכנס למעלית שם.
היו"ר אילן גילאון
¶
מי שיעשה את זה יהיה עבריין. אנחנו יכולים לחוקק את החוק. לקיים אותו – זה כבר סיפור אחר. אנחנו עוסקים בכתיבתו של החוק.
היו"ר אילן גילאון
¶
זה דרישה גדולה. אני מקווה שלנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות יהיו סמכויות ושוטרים ואנשים ויוטלו קנסות כבדים ולאנשים לא יהיה כדאי להפר את החוק. אבל הכי חשוב, שהם ישתכנעו שזה טוב.
ירון לוי
¶
אני מגיע למכון בפלמחים, בודקים אותי בלובי למטה, ליד השומר, ליד עוברי אורח. זה קשה. אני לא יכול להיכנס למעלית כי היא קטנה. במשך שנים מדברים על העברת המכון אך לא קורה כלום. זה מוכר לך.
היו"ר אילן גילאון
¶
זה מה שיבדיל בין קיום החוק לאי-קיום החוק. בסדר?
חברים, תודה רבה. אנחנו מתחילים בהקראה. אני מזהיר את כולכם, זה משעמם נורא, אבל זהו זה, אנחנו צריכים לעבור את זה. אז קדימה.
אייל לב ארי
¶
תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירותי בריאות ולמקומות נתינתם), התשע"ג-2013
"בתוקף סמכותי לפי סעיפים 19יז ו-19סח(3) לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ"ח-1998 (להלן– החוק), בהתייעצות לפי סעיף 19כא(א) לחוק עם ספקי שירותים גדולים, עם ארגונים המייצגים בעלי מקצועות רפואה, עם הנציבות ועם ארגונים העוסקים בקידום זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות, בהתחשב עם הוראות תקן ישראלי, לפי העניין, ובהתאם לעקרונות היסוד ומטרותיו של החוק, ובהסכמת שר האוצר לפי סעיף 19סז לחוק, אני מתקינה תקנות אלה:
פרק א'
¶
פרשנות
הגדרות
1. בתקנות אלה –
"אדם עם מוגבלות", "הנציב"ו-"נציבות" –
כהגדרתם בסעיף 5 לחוק;
"אמצעי עזר" ו-"שירותי עזר"–
כמשמעותם בסעיף 19א לחוק וכן כל אמצעים נלווים, אשר אינם חלק מהשירותים הניתנים כבשגרה בשירותי בריאות ואשר נועדו להבטיח, לקדם או לשפר נגישות לשירות;
"בית שימוש נגיש" –
בית שימוש מטיפוס 1 או 2 לפי ת"י 1918 חלק 3.1;
"הממונה" –
עובד משרד הבריאות שהשר מינה לעניין תקנות אלה;
"חדר טיפולים ובדיקה ייעודית" –
חדר טיפולים לבדיקות, כגון צילומי רנטגן וטיפולי שיניים;
"חדר טיפולים ובדיקה מיוחד"–
חדר טיפולים ובדיקה, המתאים, לפי תקנה 9, לאדם עם מוגבלות בניידות שמתנייד בכיסא גלגלים, ולמעט חדר טיפולים ובדיקה ייעודית;
"חייב בביצוע התאמות נגישות" –
מי שחלה עליו חובת ביצוע נגישות לפי סעיף 19ח לחוק וכן, האחראי לביצוע התאמות נגישות לשירות לפי תקנה 2 לתקנות נגישות השירות;"
יש כאן רק שאלה כללית שהעלינו תוך כדי הדיון בפגישות בינינו וצריכה להתלבן, או לפחות לקבל ביטוי בדיון כאן, ביחס להתאמות הנגישות בבתי מרקחת שאינם חלק ממקום ציבורי קיים.
יוני שטבון
¶
לגבי נגישות בבתי מרקחת, ייתכן שעסקתם בזה. אני בדקתי את זה וזה כן צריך לבוא בתקנות, מונגש לאוכלוסייה מבוגרת מאוד ותורים, בין עם ייעודיים או לא. זה שאלה פרקטית שמחייבת תקנות. אנחנו מכירים את המציאות בבתי המרקחת השונים.
היו"ר אילן גילאון
¶
ההתייחסות לגיל היא לא רק למוגבלות אלא היא אוניברסלית. כתוצאה מגיל יש מוגבלות, זה ברור לגמרי. רצית להגיד איך אתם מחילים את זה על בתי מרקחת שהם לא של קופת-החולים?
אורלי בוני
¶
ברור לנו שבתי המרקחת שנמצאים בתוך קופות-החולים הם כבר עכשיו בתהליכי הנגשה גדולים מאוד. לגבי בתי מרקחת שהם חלק מ"סופרפארם" או בתי מרקחת פרטיים – פה יש לנו איזו בעיה בהגדרה מי הבעלים. בנוסף, בית מרקחת לא מופיע בחוק בתוך ההגדרה של מקום ציבורי נותן שירות.
יעקב מרגי
¶
יש לי שאלה, כפי שאני מגלה חוסר נכונות או רצון להיענות לבקשתו של נציג "מכבי שירותי בריאות", ובצדק, כך גם כאן – אם קופת-החולים רוצה לבוא בהתקשרות עם "סופרפארם" או משהו כזה היא תהיה מחויבת על-פי אותו חוק, על-פי אותו דבר לדאוג לנגישות של השירות. אם בית המרקחת לא מותאם- - -
היו"ר אילן גילאון
¶
מה שחל על כל אחד חל גם עליו. הנגישות חלה על בית מרקחת כמו על כל דבר אחר. השאלה אם זה חלק מתוך שירותי הבריאות או לא.
אורלי בוני
¶
השאלה אם הנגישות חלה עליו מתוקף תקנות בריאות או מתוקף היותו מקום ציבורי או שירות ציבורי, זאת השאלה. אין לנו ספק שהוא צריך להיות נגיש.
היו"ר אילן גילאון
¶
בתי מרקחת מכוסים באופן כללי, גם אם לא נוגעים לסעיפים שלכם. חלים עליהם אותם דברים שחלים על כל עסק.
אייל לב ארי
¶
יש שאלה לגבי בית מרקחת בתוך בית-חולים, לעומת בית מרקחת שהוא בתוך שימוש מעורב, כמו "סופרפארם", שאין מחלוקת שסביר להניח שיחולו לגביו תקנות מקום קיים, ובין בית מרקחת שהוא נפרד.
היו"ר אילן גילאון
¶
חל עליו כל מה שחל על כל בית עסק. הוא לא פטור משום דבר. אבל זה לא בתוך הסעיף הזה. אחרת, הוא עובר על החוק.
אייל לב ארי
¶
עוד נקודה שצריך לחדד, לגבי היום שיאפשרו לרוקח לרשום מרשם, וההסמכה כבר קיימת בפקודת הרוקחים, אז בעצם השירות שיינתן בבית המרקחת לאדם ייחשב שירות בריאות.
רמי אבישר
¶
מבחינתי ניתן להוסיף כבר עכשיו שבית מרקחת שפועל בשטח מקום ציבורי ונותן שירותי בריאות ייחשב כשירות בריאות לעניין תקנות אלה.
אייל לב ארי
¶
עוד נקודה שצריך לשים לגביה לב היא עניין השב"ן, לאור השימושים בשתי תיבות שונות: "שירותי בריאות ממלכתיים" לעומת "שירותי בריאות". מכיוון שהשב"ן נקבע לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי התעוררה השאלה האם אפשר לקבוע ששירותי בריאות שניתנים לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי כוללים בתוכם את השב"ן. לצורך העניין כבר התקיימו דיונים בתוך משרד הבריאות כדי להכריע במחלוקת הזאת.
ערן טמיר
¶
לפי הנחייתך כהכנה לדיונים פה בוועדה היה "שולחן עגול". הנושא עלה ב"שולחן העגול" על-ידי הארגונים.
היו"ר אילן גילאון
¶
לגבי התקנות האלה – ותפסיקו להחריג כל הזמן – הרי אנחנו מסתכלים בצורה מאוד אוניברסלית על השירות. זה ברור? אנחנו יכולים למצוא כל דבר אחר ולהחריג אותו בעניין הזה. אחד הוא כירופרקטור ואחד הוא מטפל בכוסות רוח וכל הדברים האחרים. אני לא עובד בצורה כזאת.
רמי אבישר
¶
כל ההבחנה מתייחסת בסך הכול לנושא הנטל הכבד מדי. כולם יהיו נגישים, רק מי שנותן שירות בריאות ממלכתי לא יכול לבקש פטור מנטל כבד מדי. זה כל ההבדל.
רמי אבישר
¶
אז גם לפי התקנות של שירות ציבורי, של מקום קיים, הוא יכול להגיש בקשה לפטור בשל נטל כבד מדי. אבל אם אני אגיד שהוא נותן שירות בריאות ממלכתי לא יהיה לו שום פטור.
אורלי בוני
¶
אני רוצה רק לציין, ערכנו דיון עם הלשכה המשפטית שלנו ומי שאחראי על השב"ן והתשובה היא ברורה מאוד. שב"ן הוא הפיקוח של משרד הבריאות מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. בעצם הוא רק פיקוח על השב"ן. אנחנו בעצם מחזירים בשב"ן כסף לאנשים שבוחרים שירות שהם רוצים ללכת אליו. אני רוצה לציין שהתפקיד של משרד הבריאות, הוא הציג לנו דוגמה- - -
היו"ר אילן גילאון
¶
למה אתם כל-כך מסבכים את העניין? השב"ן זה לא משרד הבריאות, אבל אם אתם קונים שירותים חלות עליכם כמשרד הבריאות כל מיני חובות.
היו"ר אילן גילאון
¶
אין צורך בדבר הזה. תסבירו לנו ואל תסבכו. אני מרגיש שככל שאתם מסבירים יותר אני מבין פחות.
רמי אבישר
¶
קודם כול, כולם יהיו נגישים. אמרתי, מי שנותן שירות בריאות ממלכתי לא יכול לקבל פטור בשל נטל כבד, מי שלא נותן שירות בריאות ממלכתי כן יכול לקבל פטור בשל נטל כבד.
אנחנו אומרים
¶
שירותי בריאות נוספים הם שירותים שהמבוטח בוחר מעצמו אם לרכוש או לא לרכוש. מדינת ישראל, משרד האוצר לא מממן את שירותי השב"ן ולפיכך גם אנחנו לא רואים אפשרות או חובה לדרוש קיומו של נטל כבד מדי. זאת התשובה.
היו"ר אילן גילאון
¶
החובה הזאת לא חלה עליך, כמו מרפאת שיניים, זה הדוגמה. הלאה. נטל כספי זה עניין כספי.
אורלי בוני
¶
השב"ן זה גם לא דבר קבוע. כפי שיש זכות לאדם לרכוש את השב"ן, יש לקופת-חולים זכות לעשות את השב"ן, ובתקופות שאין לה תקציב גם לבטל. זה לא שירות שהוא חובה, זה שירות שבא להקל. עו"ד נתן סמוך הציג דוגמה יפה מאוד, שזה כמו חברות ביטוח. גם על חברות ביטוח יש מפקח עליון.
יעקב מרגי
¶
ברגע שקופת-החולים מאפשרת שירות כזה הוא צריך להיות שוויוני גם לאנשים עם מוגבלות. כולנו פה נמצאים כשומרים על הציבור הרחב וצריך לדאוג לו.
יעקב מרגי
¶
אני הולך כאן לקולא כי אומר לי היועץ המשפטי של משרד הבריאות, בסוף כולם יהיו - - -, אלא פה יש את ההבדל רק בקטע של הפיקוח, אם יקבל פטור או לא יקבל פטור. אבל בעיקרון ברגע שיש שירות הוא חייב להיות מונגש.
היו"ר אילן גילאון
¶
אבל מדובר כאן על תחום האחריות. הבן, כאשר אתה נותן שירות, אתה באופן ישיר, משרד החינוך, לצורך העניין, נותן שירות ומשכיר לצורך העניין מבנה, חובת ההנגשה של המבנה חלה על משרד החינוך. לא כן כאשר אתה קונה אצל ספק במסגרת הביטוח העקיף. האחריות במקרה הזה חלה על ספק השירות.
יעקב מרגי
¶
אני יכול "לעשות ראש גדול", לחייב אותם שלא יתקשרו עם מישהו לא מונגש, אבל אני לא רוצה. מאחר וההבדל לא כל-כך גדול בואו לא נחמיר פה.
אייל לב ארי
¶
""חיית שירות"–
כהגדרתה בתקנות השירות;
"יחידת אשפוז מיוחדת" –
יחידת אשפוז, לפי תקנה 36, הכוללת לינה, ומתאימה לאדם עם מוגבלות בניידות שמאושפז.
"עמדת הלבשה נגישה"–
כמשמעותה בת"י 1918, חלק 3.2.
"מורשה לנגישות מבנים תשתיות וסביבה" ו-"מורשה לנגישות השירות"–
כמשמעותם בסימן י"א בפרק ה'1 לחוק, לפי העניין;
"מטפל" ו"מטופל"–
כהגדרתם בחוק זכויות החולה, התשנ"ו-1996;
"מעלון אנכי"–
משטח הרמה חשמלי המותקן דרך קבע ומסלול תנועתו ניצב למישור הרצפה;
"מעלון משופע"–
משטח הרמה חשמלי המותקן דרך קבע ומסלול תנועתו משופע למישור הרצפה;
"נגישות"–
כהגדרתה בסעיף 19א לחוק;
"נותני שירותים"ו-"שירות בריאות ממלכתי" –
כהגדרתם בסעיף 19טו לחוק;
"ספק שירותי בריאות גדול"–
כל אחד מאלה
¶
(1)
משרד הבריאות;
(2)
קופת חולים כמשמעותה בחוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ"ד-1994;
(3)
בית חולים;
(4)
נותן שירות שהוא אחד מאלה
¶
(1) בעל חמישה סניפים לפחות; לעניין זה, "סניף"– לרבות בעל זיכיון;
(2) מי שהשר הכריז עליו, בצו, ספק שירותים גדול בהתחשב בהיקף פעילותו ובהיקף האוכלוסייה שהוא משרת, ומסר לו הודעה בכתב על כך;
"רכז נגישות"–
כמשמעותו בסעיף 19מב לחוק;
"תקנות נגישות השירות" –
תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות), התשע"ג-2013;
"ת"י" –
תקן ישראלי כמשמעותו בחוק התקנים, התשי"ג-1953;
"ת"י 1918 חלק 1"–
ת"י 1918 חלק 1 – נגישות הסביבה הבנויה: עקרונות ודרישות כלליות;
"ת"י 1918 חלק 2"–
ת"י 1918 חלק 2 – נגישות הסביבה הבנויה: הסביבה שמחוץ לבניין;
"ת"י 1918 חלק 3.1"–
ת"י 1918 חלק 3.1 – נגישות הסביבה הבנויה: פנים הבניין– דרישות בסיסיות;
"ת"י 1918 חלק 3.2"–
ת"י 1918 חלק 3.2 – נגישות הסביבה הבנויה– דרישות משלימות לשימושים ספציפיים;
"ת"י 1918 חלק 4"–
ת"י 1918 חלק 4 – נגישות הסביבה הבנויה– תקשורת;
"ת"י 1918 חלק 6" –
ת"י 1918 חלק 6 – נגישות הסביבה הבנויה: אמצעי אזהרה והכוונה לאנשים עם מוגבלות ראייה;
"ת"י 2252 חלק 1"–
ת"י 2252 חלק 1 – משטחי הרמה חשמליים למוגבלי תנועה– כללי בטיחות, מידות ופעולה תפקודית: מעלונים אנכיים;
"ת"י 2481 חלק 70"–
ת"י 2481 חלק 70– מעליות: דרישות בטיחות לבנייה ולהתקנה– התאמות מיוחדות לנגישות אנשים לרבות אנשים בעלי מוגבלות;
"תקנות התכנון והבניה"–
תקנות התכנון והבניה (בקשה להיתר, תנאיו ואגרות), התש"ל-1970;
"השר" –
שר הבריאות."
אייל לב ארי
¶
אבל בניגוד למעלון האנכי, שם יש הפניה לת"י (תקן ישראלי), במעלון המשופע אין הפנייה לת"י. שאל ישראל אבן זהב האם אין ת"י למעלון המשופע.
היו"ר אילן גילאון
¶
תוסיפו שם על-פי איזה תקן ישראלי. לא נוריד את המעלון המשופע, אי אפשר לדעת מה צפוי לנו.
ראובן ברון
¶
כתוב שם: "לאדם עם מוגבלות בניידות שמאושפז". צריך לציין "אדם עם מוגבלות המתנייד בכיסא גלגלים", כמו לגבי "חדר טיפולים מיוחד".
רמי אבישר
¶
אני רוצה להגיד לעניין "חדר טיפולים ובדיקה מיוחד". לגבי "חדר לטיפולים ולבדיקות ייעודיות" אין בהמשך התקנות שום התייחסות. כלומר, יש הגדרה בלי שבתקנות יש התייחסות לכך.
אורלי בוני
¶
ההערה של ראובן ברון היא בסדר, רק להחליף "אדם עם מוגבלות בניידות" ל"אדם המתנייד בכיסא גלגלים". זה בסדר.
שמואל חיימוביץ'
¶
תיקון קטן, קודם דיברו על חדר שמותאם למתנייד בכיסא גלגלים. צריך להוסיף גם "מתנייד באמצעות הליכון".
רחל עזריה
¶
אתמול העלתה אישה את הבעיה שלה, אישה עם כיסא גלגלים ממונע שנתקעה בנחלת בנימין. היא אישה נכה, אם חד-הורית עם ילד קטן, שגם הוא נכה. אין שירות. היא צלצלה לשירות ואין שירות. 5 שעות היא ישבה על כיסא גלגלים עד שאיזו חברה אחרת באה לחלץ אותה. אז צריך אולי לחייב את מי שמוכר את הכיסא לתת שירות, לא רק בימים א'-ה'.
היו"ר אילן גילאון
¶
זה בכלל בעיה. בכיסאות גלגלים הולכים על-פי תקן. אני לא יודע מי הנוכל שמכר לה את זה. אני לא יכול לקבוע את זה כאן. גם עיריית תל-אביב צריכה לטפל במדרכות שלה.
אייל לב ארי
¶
פרק ב': כללי
"ביצוע התאמות נגישות בשירותי בריאות ואחזקתן
2.
בלי לגרוע מכל דין אחר, החייב בביצוע נגישות אחראי לביצוען והחזקתן התקינה של התאמות נגישות לשירותי בריאות ולמקומות הציבוריים הקיימים שבהם ניתנים שירותי בריאות, לפי תקנות אלה."
גל רוקניאן
¶
(באמצעות מתורגמנית): אני מהמכון לקידום החרש. אני מדברת עכשיו על "חדר האשפוז". גם את זה צריך להנגיש לאנשים חרשים וכבדי שמיעה באמצעים כמו פעמון מהבהב או כל מיני עזרים שעשויים להיות עזר. השאלה אם זה באמת מופיע בתחום ההנגשה.
גל רוקניאן
¶
זה כמו שאנשים חרשים וכבדי שמיעה מגיעים עם מתורגמן, צריך גם את ה"ספייס" למתורגמן כדי לנהל את הדיאלוג, את השיח. אם למשל רופא נשים צריך את המרחב שלו והוא צריך את הפרטיות, איפה המקום של המתורגמן?
אורלי בוני
¶
לא התייחסנו בתקנות למקום למתורגמן. התייחסנו לחובה לאפשר מתורגמן כחלק מהתאמות השירות, אבל מבחינת שטח לא התייחסנו. הכנסנו את כל הנושא של אביזרים מיוחדים בתוך תקנות השירות באופן כללי.
אורלי בוני
¶
כן. אנחנו חושבים שבכל חדר אשפוז צריכים להיות אפשרויות הפעמונים. אנחנו נותנים הוראות להכניס מתגים שונים.
אורלי בוני
¶
אז אנחנו נכניס. נתנו הוראה כללית, שצריך להיות אבזור נגיש בכל חדר אשפוז. לא נכנסנו לפירוט.
היו"ר אילן גילאון
¶
הקטגוריות שאנו עוסקים בהן הן מוגבלויות חושיות, מוגבלויות פיזיות ומוגבלויות קוגניטיביות או נפשיות, אלה הקטגוריות. אנחנו לא נכנסים פה לטכנולוגיות.
ערן טמיר
¶
אני מציע, להערות שקשורות ללב התקנות ולהוראות איך לעשות את הנגישות, נגיע לזה בהמשך ואז אולי זה יהיה יותר רלוונטי.
אורלי בוני
¶
הדוגמה הטובה היא שהיה לנו מקרה, וגל רוקניאן מכירה אותו, שאושפזה מישהי והתאמנו לה את הסביבה שבה היא אושפזה בהתאם לצרכים שלה, דאגנו שיביאו לה מתג מיוחד כשהיא קוראת לאחות. לגבי הנושא של מקום למתרגם, לזה לא התייחסנו, אבל מכיוון שזה שירות שהוא על-פי קריאה קשה לנו להגיד שזו מיטה שלידה יושב מתרגם. אנחנו נתארגן וברגע שיגיע אדם ויצטרך נארגן שיהיה מקום לידו עבור המתרגם.
גל רוקניאן
¶
זה בדיוק העניין. למשל אישה חרשת במעקב הריון שבאה לבדיקות אצל הרופא, זה בעיה אמיתית. בעצם כל האיברים הצנועים שלה חשופים ואז צריך לאלתר ולכסות, והמתורגמן נוכח. זה דבר שצריך לקחת בחשבון.
היו"ר אילן גילאון
¶
בסדר, אני לא רואה סיטואציה שבה אין מקום למתרגם. בסיטואציה האינטימית הזאת בוודאי המתרגם צריך להיות.
אייל לב ארי
¶
אנחנו בתקנה 2.
"ביצוע התאמות נגישות בשירותי בריאות ואחזקתן
2.
בלי לגרוע מכל דין אחר, החייב בביצוע נגישות אחראי לביצוען והחזקתן התקינה של התאמות נגישות לשירותי בריאות ולמקומות הציבוריים הקיימים שבהם ניתנים שירותי בריאות, לפי תקנות אלה."
אייל לב ארי
¶
יש בהתחלה הגדרה שקובעת מי הוא החייב. הפנינו גם לחוק וגם לתקנות השירות.
"אופן ביצוע ההתאמות
3.
התאמות הנגישות יבוצעו לפי תקנות אלה כך שהשירות יינתן לאדם עם מוגבלות –
(1) באופן שוויוני, מכובד, עצמאי ובטיחותי;
(2) כחלק בלתי נפרד מן השירותים הניתנים ומיועדים לכלל הציבור;
(3) בלא שיפחת ברמתו ובאיכותו מן השירותים הניתנים לכלל הציבור;"
אורלי בוני
¶
לגבי הנושא שהעלתה גל רוקניאן, אפשר פה לכתוב "באופן שוויוני, מכובד, עצמאי ובטיחותי" ולהוסיף גם את נושא הפרטיות, צנעה ופרטיות.
אליס גולדמן
¶
אני דווקא מסכימה אתך, צנעת הפרט – גברים לפעמים לא מבינים את זה, ואני מבקשת סליחה מן הגברים פה. כדאי להוסיף במפורש גם את צנעת הפרט. אני כן ממליצה.
אייל לב ארי
¶
נוסח תקנה 3 הוא עירוב גם של הוראות מתקנות השירות וגם בהמשך מתקנות מקום קיים. מבקשים לא לסטות מן הנוסח שכרגע מופיע.
אורלי בוני
¶
נסתכל בחוק זכויות החולה. בחוק זכויות החולה יש התייחסות לנושא של פרטיות. נעתיק את זה לפה.
אייל לב ארי
¶
אם תחליטו להכניס, אני מציע שזה יהיה בתקנה נפרדת, לא בתקנה הכללית הזאת.
"(4) באופן שדרך ההגעה של אדם עם מוגבלות משטח ציבורי הגובל במקום ציבורי שבו ניתן שירות בריאות לשטחי חוץ של מקום ציבורי כאמור ובתוכו למקומות שבהם ניתן שירות בריאות, היא הדרך שכלל הציבור משתמש בה; לעניין זה, סטייה מקטע דרך שבה הולך כלל הציבור לשם התגברות על הפרש גובה לא תיחשב כאי-עמידה בדרישה האמורה, וכן שבתחומי המקום הציבורי האמור יש לאדם עם המוגבלות נגישות רציפה:
(א) ממקום חניה, מדרכה, תחנת הסעה, מקום להורדת נוסעים והעלאתם ושביל ציבורי, ככל שהם בתחום המקום הציבורי האמור, למקום עצמו;
(ב) מגבול מדרכה או שביל ציבורי הגובלים ומקושרים למקום הציבורי;
(ג) לכל שירות בריאות וכל מקום שבו ניתן שירות נלווה לו, ולרבות המעבר בין אותם שירותים;
(ד) בין שירותי בריאות משלימים או נלווים זה לזה שניתנים במתחם בניינים."
שמעון (שימי) פרג'
¶
אייל לב ארי, אני רק רוצה התייחסות שלך, האם אנחנו לא נוגעים פה לשטחים ציבוריים שבאחריות עיריות?
אייל לב ארי
¶
בתוך המקום הציבורי. אם למשל בתוך מקום ציבורי גדול יש תחנות הסעה. ניקח לדוגמה את בית-החולים "תל השומר", אם יש בו למשל תחנת אוטובוס בתוך שטח בית-החולים.
שמעון (שימי) פרג'
¶
אין ספק לגבי זה. אני מתייחס לרישא של הסעיף, תראה מה כתוב: "... משטח ציבורי הגובל במקום ציבורי". כלומר, מדובר גם על השטח שהוא לא בשליטתי.
יעקב מרגי
¶
זה כדי לא לאפשר לך לשכור מבנה שאינו מונגש בתוך שטח כזה. זה כדי לחייב אתכם לא לשכור מבנה לצורך מתן שירותי בריאות במקום שלא יהיה מונגש, לכן זה מחודד כאן, כולל הסביבה.
ראובן ברון
¶
תקנת משנה (4)(ב) קצת לא ברורה. אני חושב שהיא צריכה להתחיל במילה "בדרכים" ואז תהיה לה יותר משמעות.
אייל לב ארי
¶
"איסור גביית תשלום
4.
חייב בביצוע התאמות נגישות לשירות לא יטיל תשלום על אדם עם מוגבלות בשל ביצוע התאמות נגישות הנחוצות לשם הנגשת השירות עבורו, לפי תקנות אלה.
תחזוקה ונגישות זמנית חלופית
4א.
(א)
החייב בביצוע התאמות נגישות אחראי לכך כי התאמות הנגישות בבניין קיים יהיו תקינות וזמינות בכל עת שהמקום פתוח לציבור וכל עוד ניתן בו שירות ציבורי.
(ב)
לא יפגע אדם בהתאמות נגישות במקום ציבורי קיים, לא יגרע מהן ולא יסב את השימוש בהן למטרות אחרות באופן חלקי או מלא, אלא במהלך תקופת שיפוץ של המקום, ובלבד שהבטיח נגישות חלופית לאותו מקום לתקופת השיפוץ.
(ג)
כבש נגיש לצורך נגישות חלופית, במהלך תקופת שיפוץ כאמור בתקנת משנה (ב), ייחשב כבש שהתקיימו בו כל אלה:
(1)
רוחבו הפנוי 90 ס"מ לפחות וכושר נשיאתו 350 קילוגרם לפחות;
(2)
שיפועו אחיד בין שני משטחי מנוחה; ואולם אפשר ששיפועו יעלה על 8% ולא יעלה על 12% ובלבד שאורכו של כבש עם שיפוע כאמור לא יעלה על 2.5 מטרים;
(3)
שולי הכבש מוגבהים וננקטו אמצעים למניעת תזוזה של הכבש;
(4)
עלה הפרש הגובה בין קצות הכבש על 20 ס"מ – יימצאו משני צדיו בתי אחיזה.
(ד) חייב בביצוע התאמות נגישות יבטיח כי התאמות הנגישות יהיו זמינות ושמישות לאדם עם מוגבלות בכל שעות מתן השירות, זולת אם מתקיימות הפסקות בשימוש עקב תקלות טבעיות או לצורך ביצוע פעולות תחזוקה כאמור בתקנת משנה (ה).
(ה)
החייב יבצע פעולות תחזוקה שוטפות להתאמות הנגישות שבוצעו במקום הציבורי ובמתקניו, לרבות הסרת מכשולים זמניים במעברים נגישים ויבצע פעולות תחזוקה באמצעי העזר הקבועים שנעשה בהם שימוש בשירות; פעולות התחזוקה יבוצעו באופן שיפגע במידה הפחותה ביותר, ככל שניתן, במתן שירות הבריאות.
(ו)
בעלים או מחזיק של חניון לא ימנע כניסה לחניון מאדם עם מוגבלות ברכב הנושא תג נכה, ולא ימנע ממנו שימוש בחניה נגישה אשר הוקצתה בחניון על פי כל דין, ובלבד שהאדם עם המוגבלות בא לקבל שירות במקום."
אורלי בוני
¶
זה לא שירות בריאות. אגיד לכם היכן היתה התלונה ואיך פתרנו את זה. כל אדם עם תג נכה יכול להיכנס לבית-חולים ללא תשלום.
אורלי בוני
¶
זה עניין אחר. לפי ההוראות זה כך. השאלה שעלתה היא לגבי חניונים. נגיד שיש לבית-החולים מספיק מקומות חניה בהתאם לנוהל לכל הנכים, אך יש לו גם קניון, ובקניון יש חניון. החניון לא שייך לבית-החולים ואז אומרים: אדם מגיע לקבל שירות רפואי וכל חניות הנכים תפוסות. הוא נכנס לקניון, חונה בחניית נכים. האם בית-החולים צריך להחזיר לו את התשלום עבור החניה? דנו בסוגיה הזאת בשל תלונה שהוגשה. אמרנו, לפי החוק בנוגע לחניות, במידה והוא בא לקבל שירות רפואי וזה המקום היחיד בו הוא יכול היה לחנות בית-החולים יחזיר לו את הכסף על החניה. במידה והוא בא לשירות אחר, לשבת בקניון או לבקר או דברים כאלה, הוא לא בא לקבל שירות רפואי ולכן יצטרך להסתפק בחניות הנכים שקיימות בבית-החולים, בית-החולים לא יוכל להתחייב לשלם עבור החניה.
היו"ר אילן גילאון
¶
איזו פרוצדורה זאת. האמיני לי, אדם שבא לקנות בקניון של בית-חולים צריך לתת לו שני מקומות חניה מייד.
אורלי בוני
¶
יש לבית-החולים חניות נכים שלא בקניון, לפי התקנות. זה לא בעיה, יש מספיק מקומות חניה בבית-החולים.
אורלי בוני
¶
אני רוצה להבהיר, אדם עם תג נכה שנכנס לבית-החולים לא שואלים אותו למה הוא בא. הוא יכול לחנות בבית-החולים.
היו"ר אילן גילאון
¶
אני מודה לכולכם. חבר הכנסת מיקי רוזנטל ואני הגשנו הצעת חוק בעניין הזה. אין טעם לדבר על זה.
אורלי בוני
¶
אנחנו מדברים בנוסף. אם בנוסף הוא רוצה ומתעקש לחנות בקניון, השאלה אם בית-החולים צריך לשלם עבור החניה.
מיקי רוזנטל
¶
ב"איכילוב" יש קניון ויש בית-חולים ויש חניה. אתה נכנס כנכה ומשלם, נקודה, ולא שואלים אותך אם קיבלת שירות רפואי או לא קיבלת שירות רפואי. כאשר אתה חונה בחוץ, יש בחוץ חניות לנכים ואם אתה מצליח לתפוס אחת אז אתה לא משלם.
אורלי בוני
¶
אם הוא בא לקבל שירות בבית-החולים, בית-החולים יחזיר את הכסף. מצאנו את הפתרון איך בית-החולים יחזיר לו את הכסף אם הוא בא לקבל שירות.
אורלי בוני
¶
הוא לא מחזיר לו את הכסף. הוא בא עם הפתקית לשירות ומדביקים לו ברקוד. הוא לא משלם עבור החניה. זה חדש, וזה מתקיים ב"איכילוב".
סימן א'
¶
ספק שירותים גדול
"הגשת תוכנית הנגשה והתאמה לשר
5.
(1) ספק שירותים גדול יגיש לשר, תוך 6 חודשים מיום פרסום תקנות אלה ולאחר התייעצות ואישור של מורשה נגישות השירות או מורשה נגישות מבנים, תשתיות וסביבה, לפי העניין, תוכנית ובה פירוט של – "
אייל לב ארי
¶
בסדר, תוקן.
"
(1) תוצאות סקר שערך בכל המקומות הציבוריים הקיימים שבהם הוא נותן שירותי בריאות ובכל שירותי הבריאות שהוא נותן בין בעצמו ובין באמצעות נותני שירותים אחרים ואשר העלו אילו התאמות נגישות הנדרשות לפי פרקים ז' עד ט' קיימות ואילו התאמות נגישות מוטל עליו להתקין, להחליף או לשדרג;"
ראובן ברון
¶
תוכנית ההנגשה אפשר שגם תופץ לציבור באתר משרד הבריאות או באתר נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ולא רק לשרה?
היו"ר אילן גילאון
¶
התשובה היא שלילית. אין לסייג את זה לעומת כל דבר אחר. מה זאת אומרת שהציבור יקבל את התוכנית הזאת? מה, להביא לכל אחד מן הציבור הישראלי?
אייל לב ארי
¶
"
(2) תוכנית לביצוע התאמות הכוללת:
(א) לוח זמנים מפורט לביצוע הדרגתי של התאמות הנגישות לפי פרקים ז' עד ט', כך שיסתיימו לא יאוחר מיום ט"ז באייר התשע"ח (1 במאי 2018) (בפרק זה– תקופת הביניים);"
אייל לב ארי
¶
"(ב) פירוט המקומות והשירותים שיבוצעו בהם התאמות נגישות וסדר הביצוע;
(ג) פירוט הנתונים ששימשו ייסוד לאמור בפסקאות משנה א' ו- ב', ובין היתר נתונים לגבי–
(1) סוגי שירותי הבריאות;
(2) היקף הפעילות;
(3) מקום מתן השירות;
(4) קיומם של שירותי בריאות נגישים חלופיים במרחק סביר."
פסקה (4) מתייחסת רק לתקופת הביניים, עניין המרחק הסביר.
אייל לב ארי
¶
"
(2) בכפוף לסעיף 19כ(א) לחוק ולפי התוכנית שהוגשה לשר לפי תקנת משנה (א), ביצוע התאמות הנגישות לפי פרקים ז' עד ט' יוחל באופן הדרגתי, בפריסה שווה, לפי קביעת השר, בכל אחת מהשנים שעד סיום תקופת הביניים;
(3) ספק שירותים גדול יבצע בדיקה שנתית מקיפה בדבר תקינות התאמות הנגישות ועמידתן בדרישות תקנות אלה, וכן יבצע החלפה, תיקון או תחזוקה שלהן לפי תוצאות הבדיקה, והכל בהתייעצות עם מורשה נגישות מבנים, תשתיות וסביבה או מורשה נגישות השירות, לפי העניין, ובאישורו;"
את התקנה הזאת אנחנו נעביר לתת-תקנה נפרדת.
"
(4) ספק שירותים גדול המספק שירותי בריאות באמצעות נותני שירותים שהוא מתקשר עימם לשם כך, יתקשר רק עם נותני שירות הנותנים שירות נגיש במקום נגיש, לפי הוראות תקנות אלה. "
היו"ר אילן גילאון
¶
אנחנו עוברים להצבעה. מי בעד אישור התקנות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – פה אחד
תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירותי בריאות ולמקומות נתינתם), התשע"ג-2013, נתקבלו.
היו"ר אילן גילאון
¶
מי רוצה רביזיה? אף אחד. מזל טוב, התקנות נתקבלו, בשעה טובה. אנחנו מאחלים למשרד הבריאות הרבה הצלחה.
היו"ר אילן גילאון
¶
זה רק 5 סעיפים מתוך 40, אבל זאת ההתחלה.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 15:08.>