ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 06/11/2013

דוח מבקר המדינה על לשכת הקשר "נתיב" (אלול התשע"ג - אוגוסט 2013)

פרוטוקול

 
PAGE
2
הוועדה לענייני ביקורת המדינה
06/11/2013

הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן

מושב שני
<פרוטוקול מס' 56>
מישיבת הוועדה לענייני ביקורת המדינה
יום רביעי, ג' בכסלו התשע"ד (06 בנובמבר 2013), שעה 9:00
סדר היום
<דוח מבקר המדינה על לשכת הקשר "נתיב" (אלול התשע"ג - אוגוסט 2013)>
נכחו
חברי הוועדה: >
אמנון כהן – היו"ר
מוזמנים
>
סגן שר החוץ זאב אלקין
יוסי ביינהורן - משנה למנכ"ל ומנהל חטיבת הביטחון, משרד מבקר המדינה

חובב שפירא - מנהל אגף בכיר, משרד מבקר המדינה

פרופ' יגאל שפי - מנהל ביקורת בכיר, משרד מבקר המדינה

נעמי בן עמי - ראש לשכת הקשר "נתיב"

רונן רפאל - סגן ראש לשכת הקשר "נתיב"

אולגה רזניקוב - יועמ"ש, לשכת הקשר "נתיב"

יעקב ליבנה - מנהל מחלקת אירו-אסיה, משרד החוץ

סמיון קפלן - עוזר סגן שר החוץ

עמוס ארבל - ראש אגף מרשם ומעמד, רשות האוכלוסין וההגירה, משרד הפנים

רינה נשר - לשכה משפטית, רשות האוכלוסין וההגירה, משרד הפנים

משה אלימלך קרוב - מנתח מערכות, רשות האוכלוסין וההגירה, משרד הפנים

טלי בוהדנה - מנהלת אגף ביקורת פנימית ופניות ציבור, משרד העלייה והקליטה

אירוס הומינר - מנהלת אגף יזמות עסקית, משרד העלייה והקליטה

דורון סמיש - רפרנט ממשל ומינהל באג"ת, משרד האוצר

שלום גנצר - הממונה על ענייני ביקורת המדינה, משרד הביטחון

אילה גונן אשרי - ממונה על מערכת הביטחון, נציבות שרות המדינה

ד"ר יעקב לזוביק - גנז המדינה

סמדר בר חיים - רכזת קרן סיוע חירום לקהילות, הסוכנות היהודית לארץ ישראל

יגאל כהן אורגד - נגיד אוניברסיטת אריאל

דן מאירשטיין - נשיא אוניברסיטת אריאל

דוד דהאן - הארגונים החברתיים

רומן גרביץ - לוביסט, "פוליסי", מייצג את הסוכנות היהודית לארץ ישראל
מנהל/ת הוועדה
חנה פריידין
רישום פרלמנטרי
ירון קוונשטוק
<דוח מבקר המדינה על לשכת הקשר "נתיב" (אלול התשע"ג - אוגוסט 2013)>
היו"ר אמנון כהן
טוב, שלום לכולם. אני פותח את הדיון של הוועדה לענייני ביקורת המדינה. הנושא על סדר-היום: דוח מבקר המדינה על לשכת הקשר "נתיב", שפורסם באוגוסט 2013. אנחנו בשלב הראשון נשמע את העבודה שנעשתה על-ידי מבקר המדינה על-ידי המשנה למנכ"ל, מנהל חטיבת הביטחון. ידידי יוסי, תציג לנו את עיקרי הדוח, תפרט לנו ואנחנו נשמע את תיקון הליקויים.

יצטרף גם בהמשך סגן שר החוץ, שהוא אמון כרגע על "נתיב", נכון? הוא אמון על "נתיב", כאשר "נתיב" עצמה נמצאת במשרד רוה"מ אבל סוכם שזה יעבור בהאצלת סמכויות. היה אצל שר החוץ אביגדור ליברמן, עכשיו לסגן שר החוץ, חבר הכנסת זאב אלקין. הוא יצטרף בהמשך. בבקשה, אדוני.
יוסי ביינהורן
אדוני היושב-ראש, הדוח שמונח היום על שולחן הוועדה הוא דוח חשוב, הוא דוח שמדבר בעד עצמו. ואנחנו כמובן נציג מיד את עיקריו ואת תמציתו.
הנושאים בדוח עוסקים בתחומים שקשורים לעמימות בדבר הייעוד של "נתיב", חוסר הסדרה של מעמדו וסמכויותיו, היעדר מדיניות של הקשר בין המדינה ליהדות חבר העמים, שבאה לידי ביטוי בתפקוד של "נתיב".
אנחנו רואים בדוח פעילות של "נתיב" במקרים מסוימים שלא בהתאם למנדט שניתן לה, בעיות בפיקוח ובקרה על "נתיב", הסדרה של פעילות "נתיב" מול פעילות משרדי הממשלה האחרים באותם נושאים, מיסוד הקשר או יחסי הגומלין הנדרשים בין השר הממונה לבין "נתיב" במקרים השונים שיוצגו. וכמו כן, הדוח מציין התנהלות שאינה עולה בקנה אחד עם כללי מנהל תקין, שקיפות ציבורית ואמות מידה שוויוניות, בשורה של נושאים שנפרט מיד.
אני אבקש מראש אגף הפרויקטים, מר חובב שפירא, להציג את עיקרי הדוח.
היו"ר אמנון כהן
בבקשה, מר חובב.
חובב שפירא
בוקר טוב. אני תיכף ארחיב את הדברים שהציג מר ביינהורן. קודם כול, אני רוצה להודות לאנשים שעשו במלאכה, לשמאלי פרופ' יגאל שפי. אדם נוסף שעסק בעבודת הביקורת, מר יובל גולדברג, לא יגיע הבוקר מפאת מחלה.
אני אחלק את דברי לשלוש קבוצות של דברים. דבר ראשון, אני רוצה לומר כמה מילים על פעולות הביקורת. אומר מספר מילות הקדמה על ארגון "נתיב", ולאחר מכן אציג קצת יותר בהרחבה, אם כי בתמצית, את הדברים הגלויים, כפי שעלו במסגרת דוח מבקר המדינה בסוגיית לשכת הקשר "נתיב".
באשר לפעולות הביקורת, חשוב להדגיש שהביקורת נערכה במטה לשכת הקשר "נתיב", ובחלק משלוחות, חלק ממרכזי התרבות של הארגון בחבר המדינות. הדוח כשלעצמו בוצע בתקופה שבין 2009 ל-2010. מאוחר יותר עסקנו באיסוף, בקליטה ובעיבוד של נתונים, נתוני השלמה, שהתקבלו עד לסוף שנת 2010, ועדכונים מסוימים גם בוצעו מאוחר יותר בשנת 2011.

הדוח עצמו יש לו שתי קונפיגורציות. קונפיגורציה אחת היא קונפיגורציה מסווגת. מטבע הדברים הדוח המסווג הועבר למבוקרים, הועבר לכנסת כבר באוקטובר 2012. באוגוסט 2013 הדוח פורסם בגלוי והועמד לדיון הציבור, לאחר שעבר תהליך חיסיון במסגרת הוועדה לענייני ביקורת המדינה, כמקובל.
מספר מילות הקדמה. למרות שאנשים מכירים כאן את ארגון "נתיב", הרי שלפרוטוקול חשוב להדגיש ש"נתיב" הוא ארגון ותיק שהוקם כבר בשנת 1952, ומאז אפריל 1999 מדובר בארגון שהוא בבחינת יחידת סמך במשרד ראש הממשלה, ופועל בקרב יהודים וזכאי עלייה בחבר המדינות. וזאת מתוקף החלטת ממשלה שהתקבלה ב-2007, וגם במדינות הבלטיות, ואני מצטט: "על מנת לעודד ולסייע לעלייתם למדינת ישראל ולחזק את זיקתם לישראל, לציונות וליהדות".
באפריל 2009 החליטה הממשלה כי שר החוץ יופקד על "נתיב" מטעם ראש הממשלה וכי הארגון יישאר במשרד ראש הממשלה. הייעוד הנוכחי של "נתיב" ממומש בשני צירים נפרדים: הציר התוכני שתכליתו חיזוק הזיקה ועידוד העלייה, וציר קונסולרי שתכליתו בדיקה והמלצה למשרד הפנים על זכאות עלייה לפי חוק השבות, ובכלל זה על זכאותם של יוצאי חבר המדינות המתגוררים מחוץ לחבר המדינות.
עם נפילת המשטרים הקומוניסטיים בברית-המועצות ובמדינות מזרח אירופה, וכינון יחסים דיפלומטיים בין מדינת ישראל לבין מדינות אלה בשנת 1992, השתנו תנאי הפעילות של הארגון, ושליחיו פועלים מאז בחבר המדינות במעמד דיפלומטי מתוך נציגויות ישראליות רשמיות בשגרירויות ובמרכזי תרבות שהקים הארגון. במדינות ברית-המועצות לשעבר נותרו עדיין – וגם זה חשוב להדגיש – מאות אלפי יהודים וזכאי עלייה – המספר המדויק איננו ידוע.

ומכאן אעבור לחלק השלישי של דברי, ואני ארחיב את הדברים שמר ביינהורן ציין כאן באשר לעיקרי הליקויים. במעמד הדיון הנוכחי אנחנו מתמקדים בהצעת הליקויים המהותיים המערכתיים שנמצאו בארגון ובגופים הממלכתיים הממונים עליו במהלך הביקורת. חשוב להדגיש את זה. הדוח הגלוי המלא מונח גם כאן על שולחן הכנסת, ודוח מסווג כאמור הוגש בתקופה שלפני כן.

במוקד הדברים אני אבקש לציין שמונה נקודות מרכזיות, כפי שעלו במסגרת ליקויים שנמצאו באשר ללשכת הקשר "נתיב". אולי במוקד הדברים, חשוב להדגיש, עלה כי "נתיב" סובל מחוסר של מדיניות ברורה, מה הוא באמת בא לעשות ומהם גבולות הגזרה שלו. במילים אחרות, עלה כי קיימת אי-בהירות ועמימות אשר לייעוד הארגון ולסמכותו. חשוב לי להדגיש את הנקודה, זו נקודה מרכזית בעבודתנו, סוגיה שהייתי מגדיר אותה כסוגיה אסטרטגית אל מול נושאים אחרים שנוגעים בארגון ויחסי הגומלין של הארגון אל מול ארגונים אחרים.
היו"ר אמנון כהן
ויינרוט מודיע שליברמן זוכה. מזל טוב. בבקשה.
חובב שפירא
זו סוגיה ראשונה, שכאמור עומדת במוקד הדברים ובמוקד הליקויים.

סוגיה שנייה – נמצא כי למרות החלטת הממשלה לגבש מדיניות כוללת בכל הקשור ליחסי הגומלין ולשימור הקשר שבין המדינה ליהדות חבר המדינות ולהעמקתו, עד סיום הביקורת הדרג המדיני לא גיבש מדיניות כזאת.
היו"ר אמנון כהן
עד מתי?
חובב שפירא
עד עתה הדרג המדיני לא גיבש מדיניות לגבי הפעילות של הארגון, בכל מה שקשור ליחסי הגומלין ולשימור הקשר שבין המדינה לבין יהדות חבר המדינות.

הנקודה השלישית – במקרים מסוימים "נתיב" פעל שלא במסגרת המנדט שקבעה לו הממשלה. "נתיב" החל לראות בפעילות התרבותית ההסברתית כלפי הציבור הכללי בחבר המדינות מטרה כשלעצמה. גם אם פעילות זו זוכה להישגים בראיית המדינה, היא אינה מתיישבת עם ייעוד הארגון.
נקודה רביעית – נמצא כי קיימת הסדרה בלתי מספקת או שאיננה מתקיימת הסדרה כלל עם משרדי ממשלה בארץ. ובהקשר הזה שלוש נקודות: אחת, החלטת הממשלה ממרץ 2009 להפקיד את שר החוץ מטעם ראש הממשלה על הארגון שיישאר כיחידת סמך במשרד ראש הממשלה, לא לוותה בהסדרה מעשית ומנהלית של השינוי; נקודה שנייה, ממשקי העבודה בין "נתיב" לבין משרד החוץ לא הוסדרו, כמו גם ממשקי העבודה בין "נתיב" לבין רשות האוכלוסין לא נבחנו, למרות החלטת הממשלה ביולי 2007. נקודה שלישית בהקשר הזה, התיאום בין "נתיב" לארגונים אחרים שפועלים בחבר המדינות, כמו הסוכנות היהודית, "ג'וינט", לא הוסדר ולא מוסד, למרות המלצת משרד מבקר המדינה מ-1998.
אני רוצה להזכיר שמשרד מבקר המדינה פרסם דוח ביקורת על "נתיב" ב-1998, על בסיס עבודה שנערכה מספר שנים קודם לכן. וכמו כן, החלטת ועדת השרים לענייני עלייה וקליטה מיולי 2009.
היו"ר אמנון כהן
זאת אומרת מהביקורת הקודמת, מ-98', כולל שהייתה החלטת ממשלה של ועדת שרים לענייני עלייה וקליטה, כל הנושא הזה לא הוסדר?
חובב שפירא
לא הוסדר, כן. התיאום שבין "נתיב" לבין ארגונים אחרים שעוסקים, נגדיר את זה כאן, בפעילות מול היהודים לצרכי עלייה.
היו"ר אמנון כהן
יש כפל פעילויות, דברים כאלה?
חובב שפירא
המשמעות, כפי שעלתה בביקורת, שיש כפל פעילויות בין ארגון זה לבין גופים אחרים, ארגונים נוספים.
הנקודה החמישית נוגעת לליקויים בסדרי הפיקוח והבקרה על "נתיב" ועל פעילותו. יתירה מכך, כפי שעלה בביקורת, מאז 2008 ועד למאי 2010 לא התקיים בארגון במודע מנגנון לביקורת פנימית. וזאת בניגוד לקבוע בחוק ותוך פגיעה חמורה במינהל התקין. בנוסף, רשות האוכלוסין כמחליפת מינהל האוכלוסין במשרד הפנים, לא בחנה את התהליך הקונסולרי המתנהל ב"נתיב", כפי שנקבע בהחלטת הממשלה משנת 2007.
נקודה שישית – "נתיב" לא ערך בדיקת צרכים החיוניים לפעולותיו ולא קבע אמות מידה למועילות של אותן פעולות. בלטה במיוחד הפעילות היהודית של "נתיב" בתחומי התרבות, ההסברה ו"מיתוג ישראל". "מיתוג ישראל" הוא פרויקט תדמיתי שנועד לשפר את האופן שבו מדינת ישראל מתקשרת את עצמה לעולם ומציגה את הישגיה בפני האזרחים של מדינות זרות.
ובכן בתחום הזה בלטה הפעילות היהודית של "נתיב" בתחומי התרבות, מול קהל שאיננו בהכרח נמנה עם ציבור זכאי העלייה, ושהפכה לנדבך מרכזי בפעילות התוכן של "נתיב". מאז 2007 הורחב מאוד היקף הפעילות בתחום זה וחל גידול בתקציב של הארגון. בארגון לא התקיים הליך סדיר של גיבוש צרכים כבסיס לדרישה תקציבית.
נקודה שביעית – נמצאה התנהלות שאינה עולה בקנה אחד עם כללי מנהל תקין, שקיפות ציבורית ואמות מידה שוויוניות הנדרשות ממוסדות ממלכתיים, בהקשרים של ניוד שליחים ממקום למקום, מתפקיד לתפקיד. ובכן הדברים האלה לא היו מתועדים ולא היו מלווים הסבר, ולעתים השיקולים הארגוניים שעמדו בבסיסם לא היו ברורים.
בסוגיה של העסקת עובדים ויועצים באישור נציבות שירות המדינה, נש"ם, ובניגוד למתחייב כממלא מקום של משרות תקניות, וזאת תוך חריגה מכללי המינהל התקין. במקרה אחד נמצא שהדבר בוצע תוך עקיפת תהליך המכרז התקין, ותוך התנהלות פסולה שיש בה מעין "תפירה" של משרה לעובדת.
עלה בביקורת שהייתה העדפת קשרים עם אוניברסיטת אריאל בשומרון, כפי שהיא מכונה עכשיו, אוניברסיטת - - -
יגאל כהן אורגד
כפי שהיא מוכרת, כאוניברסיטת אריאל בשומרון.
חובב שפירא
כפי שהיא נקראת או כפי שהיא מוכרת.
יגאל כהן אורגד
מוכרת על-ידי המדינה.
חובב שפירא
על-ידי המדינה, אוניברסיטת אריאל בשומרון. וזאת בניגוד לחובת ההגינות והשוויוניות שחלה על כל רשות מנהלית.
נמצאו סוגיות שעסקו בנסיעות לחו"ל, שחלקן לא התיישבו עם המשימות המוגדרות לארגון, וזאת תוך פגיעה באמות המידה של מינהל תקין.
נמצאו גם ליקויים בהתקשרויות בבחירת ספקים יחידים. לדוגמה לא נמצא כי הפטור ממכרז להתקשרות עם תנועת "הצופים העבריים" מדצמבר 2008 נעשה לאחר בדיקה נאותה בדבר היותם של הצופים ספק יחיד והכרזתם ככאלה על-פי תקנות חוק חובת המכרזים.
נקודה שמינית ואחרונה שאני מבקש להציג כאן, והוא בבחינת ליקוי משמעותי במיוחד נעוץ בעובדה שמאז 1998 לא נבחנו המבנה הארגוני ומאפייני הפעילות של "נתיב" אל מול יעילותו, מועילותו ועמידתו ביעדים שקבעה לו הממשלה, וזאת חרף קביעות של הממשלה שתיעשה בחינה כזאת.
ומכאן לעיקרי ההמלצות כפי שנקבעו בדוח מבקר המדינה. לאור חשיבות הטיפול באוכלוסיית חבר המדינות ותפקידו המרכזי של ארגון "נתיב" בנושא, קיים הכרח לדעת מבקר המדינה שהדרג המדיני יסדיר את מעמד הארגון ויחדד את אופי הפעילות שלו אל מול תחומי האחריות והסמכות של גופים ממשלתיים, גופים ממלכתיים ואחרים. זה מחד גיסא. ומאידך גיסא, ש"נתיב" יתקן את הליקויים המנהליים, בהם חמורים, שעלו בביקורת.
ומכאן, ראוי שראש הממשלה כמי שמופקד על הארגון בדרג האקזקוטיבי המדיני, יפעל לבחינה אובייקטיבית ומחודשת של התאמת מעמד הארגון, כפיפותו, מבנהו ופעילותו, למטרות ולמשימות שהטילה עליו הממשלה ושמאז 1998 בעצם לא נבדק. וכל זאת תוך בדיקת מידת החפיפה, הזהות, השוני והתיאום המתקיימים בין פעולותיו של הארגון לפעילות של מוסדות ממלכתיים ומוסדות אחרים בחבר המדינות, דוגמת משרד החוץ והסוכנות היהודית. בדיקה כזאת, יחד עם קביעת "נתיב" את צרכיו, עשויה להוביל לרידוד תקציבו, שגדל בצורה משמעותית בשנים האחרונות.

כמו כן, יש למסד הלכה ולמעשה את שגרת מגעי העבודה שבין ראש "נתיב" לממונה ולמופקד על הארגון. על משרד החוץ ו"נתיב" להסדיר את מערכת ממשקי העבודה המשותפת שלהם, בכלל זה הפעילות התרבותית וסוגיות הסמכות והכפיפות. וכמו כן ראוי ש"נתיב" יסדיר באופן דומה את מערכת ממשקי העבודה שלו עם הסוכנות היהודית, וכי ייתן למוסדות נוספים להשכלה גבוהה שוויון הזדמנויות להשתתף בפעילות האקדמית.
בתחום הפיקוח והבקרה יש לוודא שמתקיימים בקרה ופיקוח ראויים ומועילים יותר על "נתיב" ועל פעילותו. למשל ראוי שראש הממשלה ושר החוץ בתיאום יבהירו ויסדירו את סמכויות ראש הממשלה כממונה על "נתיב" אל מול סמכויות שר החוץ כמופקד על הארגון. על רשות האוכלוסין לממש את אחריותה וסמכותה כלפי "נתיב" בתחום העבודה הקונסולארית, בכלל זה להקים צוות בין-משרדי לבחינת התהליך הקונסולארי ב"נתיב", כמתחייב מהחלטת הממשלה, זו שהזכרתי קודם לכן מ-2007. וכמו כן ראוי שנציבות שירות המדינה תגביר את הפיקוח והבקרה בתחומים שבאחריותה, אלה הנוגעים ב"נתיב".
משפט אחד לסיום. מנהלת "נתיב", גברת נעמי בן עמי, הודיעה למשרד מבקר המדינה כי "נתיב" פועל לתיקון הליקויים. אני מבקש להודות גם לגברת בן עמי, גם לעובדי הארגון וגם למבוקרים אחרים שפתחו את מאגרי המידע שלהם בפני נציגי מבקר המדינה בפתיחות מרבית, ואפשרו את ביצוע הביקורת במתכונת הרחבה שהיא בוצעה. תודה רבה.
היו"ר אמנון כהן
כן. תיכף נשמע איך הם תקנו את הליקויים – אמרו. תיכף נשמע. איפה סגן שר החוץ? כבר יש לו שר. לפני שניכנס לנושא של הערות, מישהו יבדוק איפה סגן שר החוץ, כי אני רוצה לתת לו כמה משימות. אדוני, יבוא תורך, כולם פה ידברו בתורם, ויגידו למה רק אוניברסיטת אריאל, למה לא מוסדות אחרים. תיכף נגיד.
יגאל כהן אורגד
זה פשוט לא נכון.
היו"ר אמנון כהן
בסדר. אתה עוד לא קיבלת זכות דיבור, אדוני, אני רק אומר.
יגאל כהן אורגד
אתה העלית את השאלה.
היו"ר אמנון כהן
אז אני אומר: למה רק אריאל – אנחנו נשמע את זה. נכון, לא נכון, יתנו לנו תשובות, בשביל זה אנחנו פה.
יגאל כהן אורגד
מאה אחוז.
היו"ר אמנון כהן
לכן אתה לא צריך להרים את היד, כי אתה תדבר, ואני ארצה את התשובות שלך. אתה עשית עבודה מצוינת, אבל למה רק אתה? גם אחרים רוצים. זה מה שאני רוצה לדעת, ואת זה נשמע. אוקיי.

אנחנו אז ניכנס להערות. ומה שרציתי להגיד בפתיח, אני רוצה שישמע סגן שר החוץ, גם בסיכום אנחנו נדבר על זה. עכשיו יש לכם המבוקרים את הדוח של מבקר המדינה ויש לו תקציר. אני הולך לפי סעיפים של התקציר, ונעבור סעיף סעיף ונשמע את תיקון הליקויים. זה מה שאני צריך לדעת בסופו של דבר: מה אנחנו תיקנו, ואיפה עדיין באמצע עבודה ואיפה הכול סודר. זה מה שאני רוצה לדעת, שיש לנו תיקון ליקויים, וזה הדיון היום, שאנחנו רוצים לתקן את הליקויים.
כרגע אני הולך לפי סעיפים. ניצמד לתקציר של הדוח, עיקרי ממצאים: בבדיקה עלה כי קיימת אי בהירות ועמימות אשר לייעוד הארגון וסמכותו. זה בסדר, זה אני מבין. הולכים הלאה.

ב. נמצא כי חרף החלטות הממשלה לגבש מדיניות כוללת בכל הקשור ליחסי הגומלין ולשימור הקשר שבין המדינה ליהדות חבר המדינות ולהעמקתו, עד סיום הביקורת הדרג המדיני לא גיבש מדיניות כזו. כפועל יוצא מכך גם לא גובשו קווי פעולה ברורים בעניין זה. בכך "נתיב" פועל למעשה בלי שניתן לבדוק את מידת המתאם שבין מדיניות הממשלה לבין פעילות הארגון בפועל. על זה אני רוצה תשובה. מי ייתן תשובה? נעמי, את יכולה לדבר?
נעמי בן עמי
אני עדיין לא מדברת על מדיניות הממשלה.
היו"ר אמנון כהן
אני מדבר לפי סעיפים. זהו, אז בשביל אני צריך את סגן השר.
סגן שר החוץ זאב אלקין
סגן השר פה. תיכף כשאתה צריך אותו, הוא מיד מגיע.
היו"ר אמנון כהן
לא, אני כבר מחכה לך רבע שעה. בסדר. אז תהיה קשוב לדיון, כי אתה מבחינתי כרגע אמון, כל עוד לא קיבלנו החלטה אחרת. אנחנו מברכים את שר החוץ המיועד, אביגדור ליברמן, שמחים בשמחתו ובשמחת משפחתו. באמת הייתה תקופה ארוכה של משפטים ודיונים, מעל עשור, אני זוכר. וסוף טוב הכול טוב, מקווה שיהיה לנו גם שר חוץ במשרה מלאה. אתה עשית עבודה מצוינת, אין לי טענות, כן?
סגן שר החוץ זאב אלקין
אני הראשון שאשמח.
היו"ר אמנון כהן
כן, במשרה מלאה. ותגיד לכל החברים בליכוד שלא – הייתי בחנויות, כבר קונים חליפות, לא? אבל למעלה יש אחד שהוא קובע מה יהיה. אנחנו שמחים בשמחתו.
מה שאנחנו צריכים כרגע לתיקון ליקויים, וכרגע, כבודו, ניתן לך את התקציר של הדוח, שעל-פי זה נוכל. יש דברים של מדיניות, וזה אתה, ודברים מנהליים וטכניים ומול הגופים האחרים, שהם ייתנו פה את התשובות.

אז באמת בנושא הזה יש החלטת ממשלה ולא ראינו גיבוש אחר. ופה מציין דוח המבקר, שמאז – זהו, עכשיו הוא שעה פה, אין טלפונים, אין שום דבר. לא אפילו משרד החוץ, לא מראש הממשלה. אנחנו רוצים לעבוד בסופו של דבר, כן?
סגן שר החוץ זאב אלקין
בחרת לך בוקר מיוחד.
היו"ר אמנון כהן
לא ידעתי. קבעו לי לפני חודש, לא ידעתי שבתאריך הזה. באמת לא הייתי עושה את זה.
סגן שר החוץ זאב אלקין
הצעתי לך להזיז, אבל בסדר.
היו"ר אמנון כהן
לא אמרת לי מילה, אתה. דיברת אתי?
סגן שר החוץ זאב אלקין
פנו מה - - -
היו"ר אמנון כהן
פנו – מדברים ביניהם, שידברו. לא ידעתי. אבל זה באמת נקבע מראש, לא ייעדנו את התאריך הזה. אבל הכול משמיים, גם זה כנראה משמיים.

משנת 99' לא הייתה איזושהי ביקורת אובייקטיבית על הארגון, על המטרות שלו, על העבודה שלו, על הייעוד שלו. ואז למעשה הגוף פועל כביכול, אתה יודע, באפילה, עושה מה שהוא חושב, עושה מה שהוא מבין. ואם אין הנחיה, וקשה לבדוק כאשר יש לך דברים ברורים והוא יודע את עבודתו, ואז אתה יודע, זו העבודה שלו. ברגע שאין, אז כל אחד חושב שזה יותר נכון. אולי זה נכון, אבל המדינה צריכה גם להתוות מדיניות.
בזה לא ראינו שנעשתה עבודת מטה מאז 98', משהו אובייקטיבי, ענייני, לא פוליטי – ענייני, כן, לראות. גוף חשוב, ראוי, עשה מלאכתו נאמנה בתקופות מסוימות שהיינו זקוקים לו, לא יכולנו בלעדיו. בוודאי נברך את הממשלה שהקימה גוף כזה. אבל היום עידן אחר לגמרי. לכן הוא מתעסק בפעילויות תרבות, בפעילויות כאלה. יש לנו גופים אחרים שעושים. לפעמים בגלל שאין סנכרון בין הגופים, אז יש כפילויות בדברים מסוימים.
לכן צריך לראות, אם יש יחידת סמך קונסולרית, משרד החוץ יכול לעשות את זה על הצד הטוב ביותר, להכפיף אותה אליכם, לעשות עבודה מצוינת. כל נושא תרבות, אפשר לתת לה משהו אחר. אנחנו בעידן של קיצוצים. קיצצנו המון כסף, יש לנו בור תקציבי עמוק.
ולכן צריך לחשוב על הדברים האלה ברמת מקרו, ייתכן להרחיב, אבל צריך לקבל החלטה על מה מסתמכים, לעשות דיון מעמיק. והדיון המעמיק הזה, האובייקטיבי, לא נעשה מ-98'. אתה אומנם חדש, מונית לפני חצי שנה, אם היה בתקופה שלך בטח היית עושה דיון מעמיק כזה, אבל אנחנו צריכים לדעת אם יש כיוון בקו הזה. המבקר הצביע על הנושא הזה. יש דברים שבדוח קודם, עדיין הקודם הקודם בתשעים ו - - -
חובב שפירא
ב-98'.
היו"ר אמנון כהן
ב-98' גם לא באו לידי ביטוי, אולי בגלל שאנחנו חושבים שגוף זה סודי ועמום ואסור להתערב, לכן לא מתקנים את הליקויים. אבל אני בתפקידי פה יושב, לא אתן שדברים לא יתוקנו, חייב להיות מתוקן. אם צריך לקבוע מדיניות, צריך לשבת, ממשלה, לעשות מדיניות. קשה לכם לשבת בממשלה? אנחנו נביא את ראש הממשלה לפה, את שר החוץ לפה, שנקבע פה את המדיניות של "נתיב", שהם יידעו איך הם צריכים לעבוד בסופו של דבר, מה חשוב לנו היום בעידן המתקדם 2013, איך אנחנו רוצים לראות את הארגון הזה – שמן יותר, רזה יותר.

אז אם הם עושים הרבה פעילויות, אולי לבטל דברים אחרים. לא צריכים עשר פעמים אותו דבר לעשות. זה טוב כל יום לעשות ערבי תרבות, זה בסדר, אבל צריך תחליף כי יש לנו כסף מוגבל, יש לנו ילדים רעבים במדינה, אין להם מה לאכול. יש ילדים שאין להם תיקים לבית-ספר, יש אנשים קשישים שאין להם כסף, מתלבטים בין תרופה לבין לחם – מה לקנות. יש אנשים כאלה גם.
אז בעידן כזה אנחנו צריכים גם פה לראות מהות העניין. מה שטוב בוודאי, צריך לתת את כל הכלים, אבל מה שאפשר לחסוך במידה כזו או אחרת, של תרבות למשל – אני לא יודע אם צריכים להתעסק, "נתיב", בתרבות למשל. זה מדיניות, אבל צריך לראות. אני לא יכול לקבוע כרגע. על פניו שזה לא תכלית, זה לא עניין של "נתיב" לטפל בנושא של תרבות. יש לנו גופים, יש הסוכנות היהודית שעושה פעילויות רבות.
אני גם מסתובב באזורים האלה, בחבר המדינות לשעבר, רואה את הפעילויות שלהם. "ג'וינט" עושה משהו, סוכנות עושה משהו, משרד הקליטה עושה משהו, יש לנו מורים שנשלחים ממדינת ישראל בפרויקט חפציב"ה שעושים גם פעילויות בתוך בתי-ספר. יש פעילויות ענפות, באמת, יש שם עבודה טובה. אבל לא צריך עוד ועוד ועוד רק בשביל להראות שיש פעילות. יש להם נתיב מסוים, שבאמת גם שמו "נתיב" כנתיב מסוים, צריך לנתב.
אז לגבי מדיניות, יש לנו תשובה? יש איזשהו נושא, יש איזושהי החלטה בממשלה שאתם יושבים עוד שבוע-שבועיים-חודש או עדיין לא ליבנתם את זה? אנחנו רוצים לדעת לגבי סעיף ב.
סגן שר החוץ זאב אלקין
אבל אני ברשותך אתייחס גם לכל המכלול.
היו"ר אמנון כהן
במקרו.
סגן שר החוץ זאב אלקין
כן.
היו"ר אמנון כהן
אבל אני אלך, כבודו, שתדע, סעיף סעיף, בשביל לדעת שכל אחד בסעיפו טיפל. אני אלך לפי סעיף סעיף.
סגן שר החוץ זאב אלקין
בסדר גמור.
היו"ר אמנון כהן
אתה כסגן שר, אתה במקרו בוודאי. אבל לי חשוב, מ-98' לא היה פה משהו אובייקטיבי, לא היה פה דיון אובייקטיבי בנושא הזה של הארגון.
סגן שר החוץ זאב אלקין
תודה, אדוני היושב-ראש. אני אציג כמה דברים כלליים לגבי ההתייחסות ב"נתיב" לדוח המבקר, ולאחר מכן אני אתייחס גם למספר סוגיות שאתה העלית, שהן קשורות באמת לסוגיות של מדיניות ברמת המקרו.

קודם כול כאיזושהי גישה בסיסית, גם אם יש נושא כזה או אחר, שכפי שתיכף נשמע מדברי יש לי תפיסה אולי קצת אחרת מהדוח וממשרד מבקר המדינה, בכללות הגישה שלי ועוד לפני שהגעתי לשם, הגישה של הארגון ושל ראש הארגון הייתה להתייחס לדוח הזה ברצינות רבה מאוד.

ברגע שכבר הייתה טיוטת הדוח הוקמה בארגון ועדה מיוחדת בראשות ראש "נתיב" ליישום המלצות הדוח. בראש וראשונה ליישום ההמלצות הפנימיות, כי סך הכול למעשה אם לוקחים את הדוח אפשר לחלק את זה לשלושה רבדים – אם מחלקים את זה אחרת, לא בצורה שאתם חילקתם. רובד אחד הוא רובד פנימי. הערות רבות מאוד לגבי דרך עבודת "נתיב". זה נכון שהגוף הזה עבר תהליך ארגוני מורכב מאוד, מגוף סודי, עוד כפי שאני זוכר אותו טרם עלייתי, כשעבדתי מולו ובשנים הראשונות של גל העלייה, לגוף היום מסודר שהוציא את עצמו החוצה מהקהילייה של הארגונים הסודיים של מדינת ישראל, שעוסק בסוגיות שקשורות בעלייה ובזיקה של היהדות דוברת הרוסית למדינת ישראל.
זה תהליך לא פשוט, כי לגוף הייתה מסורת ארגונית. הרי סך הכול גם מצבת כוח האדם שלו השתנתה רק חלקית מאז אותה תקופה. והתהליך הזה כנראה דורש גם הערות מהסוג שיש בדוח הביקורת. זו משמעותה של ביקורת, זה תפקידה, להעיר מה שלפעמים בתהליך הפנימי בורח מהעין בגלל איזושהי שגרת עבודה שהשתרשה עוד שנים רבות. ויש הרבה מאוד המלצות פרטניות בדוח הזה, שאגב חלקן כבר היו בתהליך של טיפול עוד במהלך עבודה, אתם מכירים את זה, עוד לפני שהגעתם ותוך כדי זה שהגעתם, כי הדוח מתייחס כמובן לתקופות של השנים הקודמות, וחלקן בעקבות ההערות בדוח טופלו. וזה ברמה פנים ארגונית.
אנחנו גם הקמנו לצורך מעקב על זה ברגע שאני נכנסתי לתפקיד, לפי בקשה של ראש הממשלה שהוא היום כשר החוץ אחראי על "נתיב". ההחלטה בתוקף, אז ראש הממשלה אחראי על "נתיב" לא כראש ממשלה אלא כשר החוץ, כמי שמילא את מקומו של שר החוץ. והוא ביקש ממני כסגנו במשרד הזה למעשה ללוות את הפעילות של "נתיב". והקמנו שולחן עגול אצלי. אנחנו נפגשים גם בדוח וגם בליקויים השונים והתיקונים השונים שנעשו. ואחר כך כשנתייחס לדברים פרטניים, אני בטוח שנעמי והצוות שלה ידעו להציג כאן כל דבר לפרטיו.

זה רובד אחד, שכאן כמובן ההובלה העיקרית היא של ארגון "נתיב". תפקידי כמי שממונה על ליווי הארגון לוודא שהם עושים את זה ולעזור להם בעצה טובה ובהנחיה מתי שצריך, והם בהחלט עושים את זה.

הנושא השני קשור לממשקי העבודה של "נתיב" עם גופים אחרים, ממשלתיים ולא ממשלתיים. יש לא מעט הערות על כך בדוח. באמת יש מצבים מורכבים של ממשקי עבודה, שגם הם התפתחו היסטורית, חלקם הוסדרו כבר עד לפגישה שלנו כאן. למשל הוזכר פה משרד החוץ, יש נוהל עבודה מסודר בין "נתיב" למשרד החוץ שעבר את כל האישורים בשני הגופים ופועלים לפי הנוהל הזה.

אנחנו כרגע בעיצומו של תהליך ההסדרה מול הסוכנות היהודית. זה נושא מאוד רגיש, היה מתח שנים בין הגופים האלה והיו כבר כמה ניסיונות להגיע להסדרה ביניהם. אנחנו קיימנו מספר פגישות עם יושב-ראש הסוכנות, יחד עם נעמי והצוות שלו, הקמנו צוות עבודה שמיפה את כל הנקודות שאולי יש חפיפה או שדרוש תיאום בין שני הגופים, ואנחנו הולכים בקרוב לקיים איזושהי ישיבת חתך שלמעשה ננסה בה להכריע, כי הגישה שלי שאין שום טעם לכך שתהיה כפילות בין הסוכנות לבין "נתיב". סך הכול אומנם "נתיב" זה גוף ממשלתי, הסוכנות זה גוף לא ממשלתי, אבל זה גופים שפועלים בממשק גדול, הסוכנות פועלת בממשק גדול עם הממשלה וניתן כאן בהחלט לתחם את הגזרה.
נושא סבוך יותר זה כמובן ממשקי עבודה מול משרד הפנים וכל הסוגיה של הטיפול הקונסולארי. כאן אנחנו מקיימים איזשהו תהליך התייעצות עם היועצים המשפטיים, כי באמת אתם הערתם בצדק שיש פה מספר סוגיות שצריך לטפל בהן.
יגאל שפי
זה חסוי.
סגן שר החוץ זאב אלקין
לא, זה מוזכר כאן, רשות האוכלוסין, זה מוזכר גם בדוח הגלוי.

וכמובן אנחנו חושבים על מספר דרכים אפשריות מבחינה משפטית, מה הדרך הנכונה לעשות את זה. השורה התחתונה בנושא הזה מאוד מאוד ברורה. מדינת ישראל היום לא ערוכה לטיפול בזכאות לעלייה בציבור הזה ללא "נתיב". קודם כול, מדובר על כ-50% מקהל העולים למדינת ישראל, עדיין, עם כל זה שזה כבר לא מה שהיה בשנים הגדולות, עדיין זה עומד על סדר גודל של כ-50% מגל העלייה.
הבעיה השנייה, שבגלל זה המצב שם שונה מכל העולם: זה לא סוד שהקהילה הזאת בגלל הנתק ההיסטורי, לפחות ברוב האזורים של ברית-המועצות לשעבר, לא הייתה מאורגנת כקהילה. ולכן הכלי שהוא היום הכלי העיקרי עבור הסוכנות היהודית לקביעת זכאות לעלייה – שייכות לקהילה היהודית – היום יהודי בארצות-הברית שרוצה לעלות מגיע לסוכנות עם פתק מהקהילה, ופחות או יותר אף אחד לא חוקר לעומק מה המהות של הפתק ולמה נתנו אותו ועל מה זה מתבסס והאם הבן-אדם היה בקהילה ואבות אבותיו היו שם או שהוא הסתפח לקהילה ומה היה תהליך ההסתפחות וכו'? סך הכול אין הקפדה יתירה בעניין הזה, אין אותה בדיקה שעוברים יהודי ברית-המועצות לשעבר כשהם בדרך לפה, אין את המנגנון הזה.
מעטים שייכים אפילו היום לקהילה, אתה מכיר את זה. יש אזורים שזה אחרת, יש אזורים שזה עדיין רוב מוחלט, אם אתה מדבר על המעגלים הגדולים של יהדות דוברת רוסית היום בחבה"ם, על מוסקבה, על סן-פטרבורג, על הערים הגדולות באוקראינה, לפי ההערכות השונות בין 80% ל-90% מהיהודים שם או זכאי חוק השבות שם לא משתתפים בשום פעילות קהילתית. ולכן הכלי הזה כקהילה לא קיים.
ואז זה מעביר אותנו לשדה אחר לגמרי שדורש מומחיות רבה, כי מה לעשות זה עדיין לא עולם שהוא כולו מוסדר מבחינה משפטית ומבחינת התיעוד שבו ודרוש מעקב של תיעוד. ואם תרצה, אדוני היושב-ראש, אני מזמין אותך ואת הוועדה לעשות מה שאני עשיתי, לבקר אולי ב"נתיב" ולראות את כל המחלקה שם שמטפלת באיתור תעודות מזויפות, והם יראו לך לא מעט דוגמאות, עם מה מדינת ישראל מתמודדת והתמודדה בכל 20 השנים האלה, אני בטוח שאתם ראיתם. אין למשרד הפנים ולמשרד החוץ מומחיות בנושא הזה. יכול להיות שאפשר לפתח אותה, אבל זאת תהיה עבודה כפולה, אם יש כבר מנגנון שעובד ועובד טוב.
היו"ר אמנון כהן
לא, אפשר לקחת אותה אל משרד החוץ.
סגן שר החוץ זאב אלקין
זה לא פשוט, כי הוא יודע לעבוד בהקשר שהוא קיים. מאיפה יש לו יכולת לעקוב אחרי זה? יש לו מאגר נתונים, זה גוף שעבד מול היהדות דוברת הרוסית במשך עשרות שנים. אין את זה במשרד החוץ ולא צריך להיות את זה במשרד החוץ. משרד החוץ לא מחזיק מאגרי נתונים של יהודים בכל העולם, זה לא תפקידו ולא ייעודו. יש פה מספר סוגיות, חלקן רגישות, אם תרצה לקיים אולי דיון בוועדת המשנה על זה, אני אתייחס.
היו"ר אמנון כהן
אולי באמת נאמץ את הרעיון לעבור לשם, ואז נעשה את הדיון הסגור שם.
סגן שר החוץ זאב אלקין
יש פה חלק מהנושאים שבהתאם למה שהוחלט להשאיר בדוח סגור אני לא רוצה להתייחס כאן בהרחבה.
היו"ר אמנון כהן
את הדוח הסגור נעשה שם אולי.
סגן שר החוץ זאב אלקין
אבל יש בהחלט מספר נושאים שבהם "נתיב" פיתחה, בזכות זה שהיא עושה שני דברים בו זמנית, גם קשר ליהדות ברית-המועצות לשעבר, שהיא קהילה ייחודית, אין שום קהילה אחרת בעולם עם אותם מאפיינים, וגם טיפול קונסולרי למעמד העלייה הזה מאפשר לה להצליב בין הנתונים ומאפשר לה לפעול גם מול הגורמים הרלוונטיים בשטח כדי לאמת את המסמכים.
אז לכן בהיבט הזה יש לנו עוד להשלים את העבודה מול משרד החוץ ומול משרד הפנים, אבל אני לא רואה שיש פה יכולת להסתדר בלי "נתיב", לפחות כל עוד שזה המאגר העיקרי של העולים. יש סוגיות שצריך לתת עליהן את הדעת, אני כבר לדוגמה אציין, יש סוגיה מרתקת מה עושים עם יוצאי ברית-המועצות שהיגרו למערב, בארצות-הברית או בגרמניה. עד היום "נתיב" אמונה על הבדיקה של המסמכים שלהם. השאלה, עד מתי, עד איזה דור? דור ראשון, דור שני, איפה זה צריך להיפסק?
אלה סוגיות שמדינת ישראל עוד לא נתנה מספיק את הדעת, אם יש לזה הצדקה. למה שני חברים באותה קהילה בארצות-הברית עוברים בדיקה שונה רק בגלל המוצא של ההורים שלהם? יש פה הרבה סוגיות שאותי מטרידות. לי יש דעה אישית בעניין הזה, אבל בוודאי אנחנו קיימנו כבר דיון פנימי בינינו עם ראשי "נתיב", וכמובן אלה הן סוגיות שצריכות לעלות להכרעה לשולחן הממשלתי.

ולכן יש פה מה לשנות. אבל הגרעין הבסיסי, אני כרגע חושב שזאת תהיה טעות גדולה מאוד מצד מדינת ישראל לשנות. אם נשנה, התוצאה תהיה מאוד מאוד פשוטה, היות והמרכיב הקהילתי לא עובד כי הוא לא קיים. עוד פעם, יכול להיות שלאלה שהוא קיים כן נכון להפעיל אותו, יכול להיות שצריך לפתוח ערוצים מקבילים לזכאות, באותם מקומות ולאותם אנשים שהם כן שייכים לקהילה, לאפשר ללכת באותו מסלול שהוא פועל בכל מקום אחר בעולם. אבל לרוב המוחלט של היהדות הזאת, כל עוד שאין מסלול קהילתי, וזה ייקח עוד דור לפחות עד שהוא יתווסת בעזרת השם, שרוב הציבור יהיה קשור לקהילה.
היו"ר אמנון כהן
אבל יש קהילות כבר בכל מקום.
סגן שר החוץ זאב אלקין
יש קהילות, אבל הן לא מכסות 90% מהאנשים. ולכן כשמגיע פלוני אלמוני שרוצה לעלות למדינת ישראל ושואלים אותו: תביא אישור שאתה מקהילה, הוא אומר: אני אפילו לא יודע באיזה כתובת. וזה לא אומר שום דבר לגבי הזכאות שלו, כמו שאתה יודע. אז בערים הקטנות זה אחרת. באזורים למשל כמו מרכז אסיה וקווקז זה קצת אחרת, אבל ברוב המוחלט של הערים הגדולות של השטח האירופי של ברית-המועצות ככה זה עובד, מה לעשות.
היו"ר אמנון כהן
זה צריך לבחון.
סגן שר החוץ זאב אלקין
כל הארגונים היהודים ביחד לא הצליחו להגיע ליותר מ-10%, 20%, מקסימום 30% מזכאי חוק השבות וליהודים על-פי ההלכה באותם מרחבים. זה קשור לסוגיות אחרות ש"נתיב" מטפלת בהן, אבל מבחינת הטיפול הקונסולארי הכלי הקהילתי לא יכול להיות ישים.
היו"ר אמנון כהן
כן.
סגן שר החוץ זאב אלקין
עכשיו, הממשק השלישי. יש עוד גופים, הוזכר פה ה"ג'וינט", הוזכרו עוד כמה גופים. בעיני זה יותר מורכב, כי כל עוד שמדובר בגופים שהם לא גופים ממשלתיים ולא גופים במעמד גוף לאומי, תהליך התיאום הוא וולונטרי. אי-אפשר לצפות מ"ג'וינט" שישנה, אם משיקולים כאלה או אחרים נוח לו לטפל בפעילות א' או פעילות ב', גם אם זה לא הכי יעיל מבחינת האינטרס של מדינת ישראל, ה"ג'וינט" באופן טבעי יראה את האינטרס של התורמים שלו ושל האנשים שעומדים מאחוריו. אני לא יכול לצפות ממנו שהוא יפעל לפי האינטרס של מדינת ישראל, בשונה מהסוכנות היהודית.
ולכן תיאום פעולה, אתם הזכרתם "ג'וינט" ועוד כמה גופים, אני יכול להוסיף עוד עשרות גופים, אנחנו מנסים להגיע פה לתיאום, אבל צריך להבין שזה שדה הרבה יותר מורכב, ובעיני גם פחות חשוב ודחוף בהשוואה לתיאום עם המוסדות שהם בזיקה כזאת או אחרת למדינת ישראל.
עכשיו, הזירה השלישית נוגעת לסוגיות שקשורות לטיפול ברמה הממשלתית, ברמת החלטות ממשלה. וכאן חלק מההערות בהחלט דורשות טיפול, ואני חושב שצריך, דיברנו על זה, להגיע לגיבוש החלטת ממשלה בעניין הזה. אנחנו מכינים מעין המלצה כזאת לראש הממשלה כדי לא ללכת טיפין טיפין אלא ללכת כבר אחרי שנשלים את המשא ומתן עם כל הגופים הרלוונטיים שאנחנו מנסים להסדיר יחסים איתם, ונזהה סופית את הנקודות שדורשות הסדרה ברמה של החלטת ממשלה. לא נעביר כל חצי שנה החלטת ממשלה, אנחנו מגבשים הצעה לשר החוץ.
היו"ר אמנון כהן
כולל בדיקה אובייקטיבית של מה אתם רוצים לבחון.
סגן שר החוץ זאב אלקין
בוודאי. הכול. מה דרוש עיגון ברמה ממשלתית, ולמה צריך להתייחס ברמה של החלטות ממשלה. חלק זה נושאים פרוצדורליים, חלק זה נושאים עקרוניים.
אני קצת כופר בנקודת ההנחה שמ-98' לא היו תהליכים של חשיבה והסדרה. אני יכול להגיד לך, אדוני היושב-ראש, אני זכיתי, כש"נתיב" היה תחת סמכותו של המשרד לנושאים אסטרטגיים, אז להיות מוזמן לפורום שלהם ולכמה דיונים, לא בתור חבר כנסת, הייתי אז חבר כנסת, אלא בכובע הקודם שלי כמומחה ליחסי ישראל רוסיה ולפעילות היהודית בשטחי ברית-המועצות לשעבר. הזמינו אותי לכמה פגישות לתת את ה-vision שלי בנושא הזה. ואני יודע שאני לא הייתי היחיד.
היו"ר אמנון כהן
מה המטרה הייתה? קביעת מדיניות? מה היה?
סגן שר החוץ זאב אלקין
הנושא היה לבחון בדיוק מה המדיניות הנכונה לגבי "נתיב", לגבי הזיקה.
היו"ר אמנון כהן
מה ההחלטה בסוף?
סגן שר החוץ זאב אלקין
זה הביא לגיבוש החלטת ממשלה שהתקבלה, היא מצוטטת פה.
היו"ר אמנון כהן
2007?
נעמי בן עמי
יולי 2007.
סגן שר החוץ זאב אלקין
ב-2007, נכון – אני חושב שיותר מאוחר.
נעמי בן עמי
יולי 2007.
היו"ר אמנון כהן
2007, כן, כתוב לי. זה כתוב לי.
יגאל שפי
אנחנו מדברים על ועדת פלג - -
סגן שר החוץ זאב אלקין
ועדת פלג, בדיוק.
יגאל שפי
- - מ-2007, שהמסקנה שלה הוכתבה מראש.
סגן שר החוץ זאב אלקין
זה אני חולק עליך.
יגאל שפי
זה מופיע בדוח.
סגן שר החוץ זאב אלקין
אני יודע שזה מה שאתם אומרים.
נעמי בן עמי
מה זאת אומרת?
סגן שר החוץ זאב אלקין
בתור מי שהיה חלק בתהליך הזה.
יגאל שפי
לפחות לפי ההגדרה שלה, הכתובה – שוב, אנחנו יכולים לבחון רק על-פי ההגדרה, שאומרת: אנחנו בוחנים איך מרחיבים את פעולות "נתיב", אני יכול גם לצטט: כל ערעור על הנושא של מעמד "נתיב", גודלו, מיקומו והיותו לא יידונו בוועדה הזאת. כלומר בהחלט הוועדה בחנה את פעילות "נתיב", אבל מתוך מטרה שהוכתבה מראש בעניין הזה.
סגן שר החוץ זאב אלקין
עוד פעם, בתור - - -
היו"ר אמנון כהן
אבל צריך לבחון, גם עברו שש שנים מאז.
סגן שר החוץ זאב אלקין
בוודאי. על זה אני לא חולק.
היו"ר אמנון כהן
2007 זה מזמן.
סגן שר החוץ זאב אלקין
היה שם דיון רציני. לי היה קשה לראות את זה כמוכתב מראש, כי אני זוכר איזה אש צולבת אני עברתי שם של שאלות ודיונים רציניים, והייתי מה שנקרא ללא נטיית הלב, לא בעד "נתיב" ולא נגד "נתיב".
יגאל שפי
הם כתבו, זה לא אנחנו.
סגן שר החוץ זאב אלקין
אני בעברי, כשהגעתי לפוליטיקה הייתי דווקא בתפקיד בכיר בסוכנות היהודית, אז אני לכאורה שייך לאסכולה השנייה, וראיתי שם דיון מאוד רציני. עכשיו כמובן, וזה מה שקורה, אדוני היושב-ראש, אתה מכיר את זה בזירה הפוליטית, לא כל מה שעלה שם בוועדה בסוף גם עוגן בהחלטת ממשלה, כי היו גם לחצים אחרים. לסוכנות היהודית הייתה עמדה אחרת, היא דאגה לאינטרסים שלה, כדרכו של עולם בעניינים האלה, תמיד התחרות הזאת קיימת. ולכן חלק מהדברים שהוועדה הובילה אליהם ורצתה להמליץ בסוף לא קרו או שהיו כל מיני פשרות בדרך.
היו"ר אמנון כהן
בסוגיה הזאת אני רוצה להבין: יש כרגע עבודת מטה שאתם הולכים לגבש החלטה נוספת, לאחר שיושבים עם כל הנתונים?
סגן שר החוץ זאב אלקין
בוודאי.
היו"ר אמנון כהן
כולל אבל בדיקה לא מוכתבת אלא אובייקטיבית, אנחנו רוצים.
סגן שר החוץ זאב אלקין
בוודאי. ההחלטה הזאת תצטרך להתייחס לכמה מישורים. ראשית, למישורים הטכניים שעוד לא הוסדרו סופית של דרך ניהול "נתיב". ושנית, לממשקים עם הגופים הממשלתיים האחרים, חלקם דורשים הסדרה בהחלטת ממשלה, אי-אפשר להסדיר אותם בשום דרך אחרת, אולי אפילו תיקונים בתקנות ובחקיקה ראשית – כן, יכול להיות שגם נצטרך להגיע לזה – וחלקם זה סוגיות של מדיניות.
עכשיו, כל שלושת הרבדים האלה יצטרכו לבוא לשולחן של שר החוץ, שיהיה, אני מקווה כמו שאמרת פה, בתקופה הקרובה במשרה מלאה.
היו"ר אמנון כהן
מתי? לוח זמנים בערך על הנושא הזה. תבחנו, תסגרו מול כולם, אבל פחות או יותר אנחנו רוצים לדעת, לעקוב בדיון המשך, פחות או יותר מתי.
סגן שר החוץ זאב אלקין
אני מעריך שנצטרך עוד כמה חודשים, כי זה כרוך, כפי שאמרתי, אני לא רוצה להביא כל חצי שנה החלטת ממשלה חדשה, ובשביל זה צריך להשלים את ההתדיינות עם כל הגופים שאיתם יש ממשקי עבודה. זה תהליך לא פשוט.
היו"ר אמנון כהן
חודש-חודשיים?
סגן שר החוץ זאב אלקין
לא, קצת יותר. אני לא רוצה להשלות אותך, לא רוצה לנקוב פה. אתה מכיר אותי, אני לא מתחייב לדברים שאי-אפשר.
היו"ר אמנון כהן
אבל הכיוון הוא להביא החלטה אחרת, אובייקטיבית, לפעול, לבדוק גם הסוגיה פה שאני מדבר בסעיף ג': עוד עולה, כי "נתיב" החל לראות בפעילות התרבות - - -
סגן שר החוץ זאב אלקין
רגע, לזה אני תיכף הולך להתייחס.
היו"ר אמנון כהן
אז זה ג'. אז זה גם כלול, האם הארגון הזה תפקידו להתעסק בנושא תרבויות, מתוך זה לדוג את הדג בתוך כל הים הזה? או שאנחנו ניעזר בגוף אחר שבלאו הכי עושה את הפעילות הזאת, ואז אני יכול לדוג את זה בפחות כסף, לא צריך פעמיים לעשות.
סגן שר החוץ זאב אלקין
אני תיכף. זה דוגמה - - -
היו"ר אמנון כהן
הפעילות חשובה. השאלה אם ההשקעה שלי באיקס סכום מביאה לי וואי מספיק טוב.
סגן שר החוץ זאב אלקין
זו אחת מהסוגיות המרכזיות של מדיניות, כפי שאתה מציין. אנחנו עושים עוד פעולה אחת שבעינינו היא הכרחית. לצערי קיוויתי שזה יקרה לפני הדיון בוועדה, משיקולים בריאותיים זה נדחה, אבל אנחנו ביקשנו פגישה עם מבקר המדינה לקבל הנחיות ממנו לגבי מספר סוגיות שלאחר קריאת הדוח עדיין לא ברור לנו עד הסוף מה הכיוון שמצופה מאתנו, בהתחשב בכמה מרכיבים שלא בטוח שנלקחו פה בחשבון. ואנחנו רוצים לקיים על זה התדיינות עם מבקר המדינה.
היו"ר אמנון כהן
ביניכם?
סגן שר החוץ זאב אלקין
עם מבקר המדינה ומשרד מבקר המדינה, ולקבל הנחיות לביצוע.
היו"ר אמנון כהן
בסדר. זה, אין בעיה.
סגן שר החוץ זאב אלקין
ואני אביא דוגמה קלאסית, בדיוק הדוגמה שאליה אתה התייחסת, הסוגיה של הפעילות מול הקהל הלא יהודי, של מה שמופיע כאן בדוח. זה נכון שברמה הפורמלית כל החלטות הממשלה שדיברו על "נתיב", דיברו על "נתיב" כגוף שתפקידו לעבוד מול זכאי חוק השבות בלבד.

יחד עם זה, צריך להבין קודם כול מה המעמד המשפטי של "נתיב" בשטח של ברית-המועצות לשעבר ברוב המדינות. "נתיב" פועלת שם בעיקר דרך מרכזי תרבות במסגרת הסכמים על מרכזי תרבות בין מדינת ישראל לבין אותה מדינה, בדומה למרכזי תרבות - - -
היו"ר אמנון כהן
ממתי ההסכמים האלה?
אולגה רזניקוב
משנת 96', 97'.
סגן שר החוץ זאב אלקין
משנות ה-90.
היו"ר אמנון כהן
אוקיי. ואכן צריכים להתעסק בתרבות, אתה אומר.
סגן שר החוץ זאב אלקין
יותר מזה, מלהתעסק בתרבות. הרי מרכזי תרבות כאלה קיימים גם אצלנו במדינה, גם במדינות אחרות, של מדינות אחרות. זאת הדרך בדרך כלל לטפל בהוראת שפה, בהוראת תרבות, בהיכרות עם הווי החיים במדינה שרוצים לעשות לה פרסום במדינה האחרת.
עכשיו, בהסכמים האלה, ואתם מבינים את זה מצוין, לא יכול להיות כתוב, אין סיכוי שזה ייכתב אי פעם עם רוסיה או עם אוקראינה - -
היו"ר אמנון כהן
שזה מיועד ליהודים.
סגן שר החוץ זאב אלקין
- - שזה מיועד ליהודים בלבד. כמו שזה לא קורה בכל הסכמי תרבות שחותמים אתנו פה במדינת ישראל, אף פעם צרפתים לא יכתבו: זה לאזרחי צרפת בלבד וכו', ופה זה אפילו לא אזרחות. אף אחד לא יגדר את זה על בסיס לאומי בהסכם רשמי בין המדינות.
ולכן המעטפת הפורמלית של מרכז תרבות ישראלי, שהוא הכלי הראשי שדרכו "נתיב" פועלת, חייבת להיות פתוחה לכול. זו קרקע מאוד מאוד רגישה.
היו"ר אמנון כהן
אין בעיה, רק צריך להסדיר את זה.
סגן שר החוץ זאב אלקין
אז יכול להיות שהנכון הוא בהחלטת ממשלה לקחת בחשבון את המרכיב הזה ולהשאיר ל"נתיב" פה פתח.
היו"ר אמנון כהן
כן. תסדיר.
סגן שר החוץ זאב אלקין
אני חושב שזה הכיוון הנכון, כי לצפות מ"נתיב" שהיא תוכל דרך מרכזי תרבות - - -
היו"ר אמנון כהן
אל תכשיל אותם, תן להם כלים שידעו לעבוד בהם.
סגן שר החוץ זאב אלקין
בוודאי.
היו"ר אמנון כהן
תגיד להם נהלים. שלא יגידו להם לא חוקי, כן חוקי, הוא בודק. זו הנקודה, הנקודה שאנחנו רוצים להסדיר.
נעמי בן עמי
שנייה אחת, רק הערה נוספת, זה גם נוגד את החוקה הרוסית. והחוקה היא בדרך כלל גם מעל כל ההסכמים. זו אפליה.
סגן שר החוץ זאב אלקין
זה ברור.
היו"ר אמנון כהן
בסדר גמור, אין בעיה. לא רוצים לסבך את הארגון.
סגן שר החוץ זאב אלקין
אף אחד לא חושב פה שאפשר לסכם עם רוסיה או עם אוקראינה שתהיה פעילות הפצת תרבות ישראלית ליהודים בלבד. זה דבר שהוא לא יקרה.
היו"ר אמנון כהן
בסדר. אוקיי, התקדמנו. במדיניות שלכם, קח את זה בחשבון, תסדירו את זה.
סגן שר החוץ זאב אלקין
אז אנחנו נתייעץ על זה עם משרד מבקר המדינה, יש לנו עוד כמה סוגיות כאלה שלדעתנו דורשות התייעצות והעמקה. ובשאלה הזאת ששאלת, לדעתי אם אתה שואל אותי מה כיוון הפתרון, כיוון הפתרון הוא מה שכולם ידעו והבינו, לעשות לזה גם פורמליזציה ברמה של החלטת ממשלה ולציין ש"נתיב", איפה שזה רלוונטי לתחום העיקרי של הפעילות שלו, שזה - - -
היו"ר אמנון כהן
אם מחליטים להשאיר את "נתיב" במתכונתה הנוכחית.
סגן שר החוץ זאב אלקין
בוודאי. או אני אגיד אחרת: אם מחליט להשאיר את "נתיב", כי אין ל"נתיב" מתכונת אחרת ללא שלוש הרגליים העיקריות שעליהן הוא עומד: ראשון זה הבדיקה של הזכאות לעלייה, שני זה עידוד עלייה באופן ישיר, ושלישי זה עידוד הזיקה למדינת ישראל ככלי לעידוד עלייה במשמעות האסטרטגית וגם כבעל ערך בפני עצמו, הזיקה של קהילה יהודית.
היו"ר אמנון כהן
אבל היום אפשר להיעזר גם בגופים אחרים.
סגן שר החוץ זאב אלקין
הגופים האחרים בגדול זה רק הסוכנות היהודית.
היו"ר אמנון כהן
היא יכולה גם להתעסק בעידוד עלייה. היא מתעסקת בעידוד עלייה, היא עושה פעילויות נרחבות שם. גם הוא רוצה חיזוק הזיקה היהודית.
סגן שר החוץ זאב אלקין
בוודאי שכן. אבל זה לא סוד שהסוכנות היהודית בשנים האחרונות מול הקהילה הזאת - - -
היו"ר אמנון כהן
אם היא רואה שהמדינה עושה את זה, היא תצא, תעשה פעילויות אחרות.
סגן שר החוץ זאב אלקין
היא יוצאת בלי שום קשר למה שהמדינה עושה. דווקא כשלמדינה היה יותר כסף הסוכנות דאגה לשים יותר כסף.
היו"ר אמנון כהן
איפה הסוכנות היהודית?
סמדר בר חיים
כאן.
היו"ר אמנון כהן
אתם מסוגלים לעשות הכול לבד, נכון? את הנושא של עידוד עלייה, וכל הנושא של חיזוק הזיקה ליהדות, נכון? ראיתי את הפעילות שלכם, מצוינת דווקא.
סגן שר החוץ זאב אלקין
אם יש להם תקציב.
סמדר בר חיים
חלוקת העבודה בינינו זה ש"נתיב" בודקים את הזכאות ואנחנו דואגים לתנאים הפיזיים של העולים.
סגן שר החוץ זאב אלקין
לא, זה פה בארץ, זה משהו אחר.
היו"ר אמנון כהן
לא, אני מדבר שם, בחו"ל. בחבר המדינות למשל. ראיתי פעילות שלכם, חנוכה הייתי באיזה מסיבה, פעם ראיתי. ראיתי לפני פסח שולחן שעושים את ההדמיה של כל ליל הסדר ודברים כאלה. זה פעילות תרבות לשמה. ראיתי צעירים באיזה מועדון ככה יושבים ביחד, עושים הכרויות בין הבנים לבנות שלא תהיה התבוללות. ראיתי פעילויות שלכם דווקא.
אז השאלה שלי, אם אתם יכולים בשיתוף איתם. אתם עושים את הפעילות התרבותית הזאת, שנחסוך את התקציב של התרבות של המדינה, כי יש לי פה אנשים רעבים במקום אחר. ואז אתם בממשק הזה, הם בשיתוף פעולה יגלו מי זכאי עלייה.
סגן שר החוץ זאב אלקין
אני אתן לך תשובה מאוד פשוטה. הרי זה בדיוק מה שאנחנו מנסים כרגע לחדד באותו תהליך מול הסוכנות היהודית. המציאות היא פשוטה. הסוכנות היהודית באחוז גדול מאוד, שעוד מעט זה יהיה לדעתי קרוב כבר למאה אחוז, עוברת להפעלה של כסף ייעודי. לא תקציב כללי שהיא מחליטה מה לעשות אתו, מה נכון לתנועה הציונית במרחבים האלה, אלא לתקציב ייעודי של פדרציות שקובעות מה מעניין אותן.
עכשיו, כמובן מבחינתם האינטרסים של מדינת ישראל זה לא בראש מעייניהם, כי הם פועלים לפי מה שמעניין את התורמים בפדרציות. זה התהליך שהסוכנות היהודית עוברת, מה שנקרא התקציב האלקטיבי, הוולונטרי, ויותר ויותר פעילות נעשית לפי - - -
היו"ר אמנון כהן
אי-אפשר לכוון שהם יתעסקו בסוג מסוים של פעילות?
סגן שר החוץ זאב אלקין
אנחנו ננסה להגיע עם הסוכנות להבנה שלא תהיה כפילות.
היו"ר אמנון כהן
כן, זה מה שחשוב.
סגן שר החוץ זאב אלקין
אבל יש דברים, אני אביא לך דוגמה.
היו"ר אמנון כהן
ואז ניתן פעילות אחרת ל"נתיב".
סגן שר החוץ זאב אלקין
בוודאי. אני מביא לך דוגמה: הוראת עברית בשטח של ברית-המועצות לשעבר. עכשיו, לכאורה זה דבר שהוא הכרחי, גם כהכנה לעלייה, גם כזיקה למדינת ישראל. זה אינטרס ישראלי. האם הסוכנות מבינה שזה אינטרס ישראלי? חד-משמעית שכן. האם היא מצליחה לשכנע את התורמים שלה שזה חשוב? חד-משמעית שלא, כי התורמים אומרים: אנחנו לא יודעים עברית בארצות-הברית, למה יהודים רוסים צריכים לדעת עברית? זה אני מתמצת לך דיונים על גבי דיונים של שנים בסוכנות בסוגיה הזאת.
ולכן הסוכנות, בצער רב ובלב כבד, זה היה עוד בתקופה שעבדתי שם, היא יוצאת מהתחום הזה, כי אין לה תורמים שתומכים בזה.
היו"ר אמנון כהן
את העברית נלמד בדרך אחרת. בסדר. אני מבין.
סגן שר החוץ זאב אלקין
האם מדינת ישראל יכולה להזניח הוראת עברית שם? לא יכולה. וזה רק דוגמה אחת לכך שפה הסוכנות לצערי במצב שהיא נמצאת היום לא יכולה לקחת על עצמה את ההובלה. היא שחקן מאוד חשוב, אנחנו צריכים למנוע חפיפה, שלא יהיה אותו דבר פעמיים.
היו"ר אמנון כהן
זה מה שצריך.
סגן שר החוץ זאב אלקין
זה בהחלט שכן. אבל "נתיב" לא יכול לצאת מהתחום הזה, כי אין מישהו אחר שם.
היו"ר אמנון כהן
הבנתי. בסעיפים הבאים שאתה אומר, הממשקים בין "נתיב" למשרד החוץ – אתה אומר שהוסדרו?
סגן שר החוץ זאב אלקין
זה הוסדר, יש נוהל מסודר.
היו"ר אמנון כהן
אתם ראיתם את הנוהל, משרד מבקר המדינה? זה הדבר ששלחת לי, נעמי?
נעמי בן עמי
בוודאי. הנוהל הועבר אליכם ברגע שהוא הוסדר.
היו"ר אמנון כהן
קיבלתם את הנוהל? כרגע היא שמה לי גם משהו. מה שנתת לי כרגע?
נעמי בן עמי
לא.
היו"ר אמנון כהן
אה, זה לא זה?
חובב שפירא
- - - אנחנו נבדוק פעם נוספת.
היו"ר אמנון כהן
רגע, אתה לא ראית נוהל? סגן שר החוץ גם אמר בדבריו - - -
חובב שפירא
אני לא זוכר שראיתי דבר כזה.
יגאל שפי
גם אני לא ראיתי דבר כזה.
יוסי ביינהורן
באיזה מסגרת זה נשלח, גברת בן עמי?
נעמי בן עמי
במסגרת כל ההסדרות שעשינו ועדכנו את מבקר המדינה.
יעקב ליבנה
הנוהל נקבע לפני כשנה וחצי, אם אני זוכר.
נעמי בן עמי
יותר.
יעקב ליבנה
אולי אפילו יותר.
נעמי בן עמי
פשוט כרגע אין לי את זה פה.
יוסי ביינהורן
אנחנו לא קיבלנו לידינו.
יעקב ליבנה
לדעתי הוא עבר אליכם גם ממשרד החוץ.
נעמי בן עמי
הוא עבר אליכם גם ממשרד החוץ וגם מאתנו.
היו"ר אמנון כהן
אוקיי, אז לבדוק איתה.
סגן שר החוץ זאב אלקין
אם צריך נעביר עוד פעם. אנחנו לא נתווכח כאן.
היו"ר אמנון כהן
יש מיילים. עכשיו כבר תשלחו, שאני אדע.
סגן שר החוץ זאב אלקין
את הבעיה הטכנית אנחנו נפתור. אני מציע ל"נתיב" ולמשרד החוץ להעביר פעם נוספת.
נעמי בן עמי
מספטמבר 2011.
היו"ר אמנון כהן
התיאום בין "נתיב" וארגונים אחרים הפועלים בחבר המדינות.
סגן שר החוץ זאב אלקין
אמרתי. לסוכנות התייחסתי. ה"ג'וינט" אמרתי שזה בעיני הרבה יותר מורכב וגם פחות - - -
היו"ר אמנון כהן
בגלל שיש גם אחרים.
סגן שר החוץ זאב אלקין
כי חוץ מ"ג'וינט" יש עוד 20 ארגונים שאני יכול להוסיף.
היו"ר אמנון כהן
כתוב: אחרים. אז צריך כמה שיותר. עוד פעם, המשאב הכלכלי הכספי הוא מוגבל מבחינתנו.
סגן שר החוץ זאב אלקין
זה נכון.
היו"ר אמנון כהן
לכן הרבה עושים. יש גם ארגונים של חב"ד שם שעובדים.
סגן שר החוץ זאב אלקין
יש הרבה. רק האינטרסים שלהם הם אחרים.
היו"ר אמנון כהן
אוקיי. אז לראות, בתוך האינטרס הכולל שלנו כמדינה, מה עושה כל אחד. ואז לראות, אוקיי, יכול להיות שיש כפילות בנושאים מסוימים ודבר מסוים לא טופל בכלל. אז אני חושב, איפה שאף אחד לא לוקח על עצמו, כי כל אחד יש לו אג'נדה שלו – אני אלה שתורמים רק לנושא הזה, אני רק לנושא הזה. ואז בראייה שלך המערכתית, שאנחנו צריכים באינטרס של מדינת ישראל בסופו להביא את העולה לכאן, אתה רואה בחוליה הזאת מה חסר.
סגן שר החוץ זאב אלקין
ברור.
היו"ר אמנון כהן
ואז אני אומר: אתה מטיל את זה על אחד הטובים ביותר.
סגן שר החוץ זאב אלקין
מאה אחוז.
נעמי בן עמי
אני חייבת פה לציין, שזה פשוט לא נכון.
היו"ר אמנון כהן
לא נכון מה?
נעמי בן עמי
זה שאין נוהל מסודר מול הסוכנות היהודית, זה לא אומר שבמשך שנים אנחנו לא פועלים בשיתוף פעולה מלא באותם התחומים שנקבעו. גם עכשיו, עוד לפני שהסדרנו את הנוהל, אנחנו עושים הרבה פעילויות בשיתוף פעולה מלא. יש לנו תוכנית עבודה, אנחנו כמו כן משתפים פעולה עם ארגונים אחרים שאיתם אין לנו נהלים מוסדרים, משום שהם לא ארגונים ממשלתיים, לא שייכים לממשלת ישראל: "הלל", יש פעילויות שאנחנו עושים גם עם "ג'וינט", למרות שעם "ג'וינט" אין לנו הרבה ממשקים.
היו"ר אמנון כהן
הוא דיבר על משהו אחר.
סגן שר החוץ זאב אלקין
אמנון לא דיבר על פעולות משותפות. "נתיב", ברור שיש לו הרבה פעילות משותפת עם הסוכנות ועם גופים אחרים. מדובר כאן על הניסיון למנוע חפיפות.
נעמי בן עמי
אני מדברת על זה.
סגן שר החוץ זאב אלקין
זה כמובן דורש צילום של תמונה מלאה. יש ארגונים שאיתם יש יותר מקום לעשות את זה, יש ארגונים שכפי שאמרתי בגלל האינטרסים שלהם ובגלל שמדינת ישראל היא לא מרכיב בקבלת ההחלטות אצלם, אז יהיה קשה לעשות את זה, להגיע להיעדר חפיפה. כי אם יש אינטרס ישראלי לעשות פעילות א', ואותו גוף יגיד: אני רוצה גם לעשות את זה, כי התורמים שלי רוצים, מה תגיד לו? תגיד לו לא?
היו"ר אמנון כהן
הבנתי. לא, אבל לראות איפה לא, אז אתה משלים, זה מה שאני אומר.
סגן שר החוץ זאב אלקין
נכון.
יוסי ביינהורן
אם אפשר עוד מילה אחת בהקשר לנושא הקודם של הנוהל מול משרד החוץ. כתבנו בדוח הביקורת: "נתיב" מסר למשרד מבקר המדינה במאי 2011, כי בימים אלו אנו נמצאים בשלבי סיום של כתיבת נוהל המסדיר את ממשקי העבודה.
היו"ר אמנון כהן
הם אומרים ששלחו אחר כך.
יוסי ביינהורן
כך כתבנו בדוח.
היו"ר אמנון כהן
את זה תבדוק.
יעקב ליבנה
בנובמבר 2011 סיימנו.
סגן שר החוץ זאב אלקין
ממאי 2011 עבר זמן.
היו"ר אמנון כהן
אוקיי. עכשיו, כתוב פה בסעיף 2: לא קיים ממשק ממוחשב להעברת מידע בין מערכת הנתונים הקונסולארית של "נתיב" לבין מערכת המידע של רשות האוכלוסין.
עמוס ארבל
עובדתית זה נכון. אם תרשה לי להתייחס.
היו"ר אמנון כהן
עד עכשיו זה כך? וככה צריך להיות?
עמוס ארבל
אם ברשותך אני יכול להגיד במספר מילים לפתיחה.
היו"ר אמנון כהן
בבקשה.
עמוס ארבל
בין רשות האוכלוסין ו"נתיב" יש ממשק עבודה ומערכת יחסי עבודה מצוינים של שיתוף פעולה פורה, מקצועי, טוב וחזק בחלק היום-יומי וגם ברמה העקרונית הכללית. ואנחנו נהנים כל יום מחוות דעת והתייחסויות של "נתיב" לבקשות למעמד במדינת ישראל גם בארץ וגם בחו"ל. ואני לא יכול לחשוב על העבודה שלנו, שיכולה להיות ברמה מקצועית, ולאשר או לסרב, ללא "נתיב". והם בעלי משמעות מאוד מאוד חזקה ורצינית בקבלת ההחלטות שלנו. אנחנו נעזרים בהם המון בכל הסוגיות שקשורות למעמד במדינת ישראל.
לחלק האחר, אין ספק שיש פה סוגיות שמבחינתנו נכון וטוב וצריך כמדינה לחבר אותן, לחזק אותן והן עולות כאן בדוח. סוגיה אחת היא ממשקי מחשוב. אנחנו ממש לקראת הסוף של האפיון של מערכת המחשוב, שהתהליכים יעבדו בצורה יותר מקוונת ויותר מסודרת. היום זה עובד עם טפסים ופקסים וכן הלאה.
נדמה לי שעם המעבר לירושלים או איזשהו משהו שהוא לוגיסטי החלק הזה קצת נקטע. זה חייב גם תקציבים משני הצדדים, איכשהו התגברנו עליהם, ללא תקצוב נוסף חיצוני, וזה מאות אלפי שקלים שהאוצר לא הכיר בהם, ולמרות הכול שני הצדדים לקחו על עצמם על מנת לחזק את זה. ואני רוצה לקוות שזה ייגמר בחודשים הקרובים, נעבור למערכת מסודרת, אנחנו ממש בחלק הסופי.
נעמי בן עמי
אנחנו כבר עוברים.
היו"ר אמנון כהן
זמן זמן. לו"ז אני צריך לדעת.
עמוס ארבל
"נתיב" מובילה את הזמנים, היא המבוקר בעניין הזה.
היו"ר אמנון כהן
נעמי, מתי?
נעמי בן עמי
אנחנו במעבר בשבוע הבא.
היו"ר אמנון כהן
עד סוף החודש זה יושלם? הממשק הזה של המחשוב, אני מדבר.
עמוס ארבל
לא לא. אחרי המעבר שלהם - - -
היו"ר אמנון כהן
המעבר שלכם לא כתוב בדוח.
סגן שר החוץ זאב אלקין
הוא לא כתוב בדוח, אבל שתבין, אדוני היושב-ראש, תרשה לי שני משפטים, שתבין באיזה מציאות "נתיב" עובדת כבר כמה חודשים, כולל בנושא של מחשוב.
נעמי בן עמי
שנה וחצי.
סגן שר החוץ זאב אלקין
"נתיב" לפי החלטת ממשלה הייתה אמורה לעבור לירושלים. עכשיו, היה פה סאגה, משא ומתן ארוך עם העובדים שמתנגדים לזה, ברור למה, הם רובם מאזור תל-אביב, לא רוצים לעבור לירושלים. מצד שני, יש החלטת ממשלה כוללת. לא אלאה אותך בכל הסאגה, ההסתדרות בתמונה. זה נדחה כבר מספר פעמים.
ברגע שהתקבלה החלטה סופית שעוברים ויהי מה, ו"נתיב" העבירה את המחשוב שלה לירושלים, בית-הדין לעבודה עצר את ההעברה באמצע. זאת אומרת שהשאיר את העובדים בתל-אביב, את המחשבים בירושלים, ובמשך כמה חודשים הארגון היה צריך לעבוד בצורה כזאת, כי הוא רצה לתת עוד זמן למשא ומתן מול העובדים ולאיזשהו תהליך בוררות כדי שיקבע את זכויות העובדים.
לכן כמובן עד שלא יושלם המעבר הפיזי של "נתיב", בדיוק על זה דובר כאן, לא ניתן בכלל לתכנן שום חיבור של שום מערכות מחשבים. כרגע הארגון פועל במנותק כמעט ממחשביו. המחשבים שלו בירושלים והוא פועל בתל-אביב, זה מצב הזוי לחלוטין, אבל אנחנו כפופים למערכת של החוק. ברגע שבית-הדין לעבודה קבע מה שקבע, אז המעבר נעצר באמצע.
אני שמח שאנחנו אחרי זה, אני מקווה לפחות שלא צפויות לנו כאן הפתעות נוספות בסאגה הזאת שהיו לה עליות וירידות, והארגון באמת ישלים מעבר תקין לירושלים, מה שצריך לקרות, יתארגן שם, ואז כמובן יהיה ניתן לטפל בכל ההיבט הפיזי של החיבור של המערכות המחשוביות. עד להשלמת המעבר זה היה חסר משמעות לחלוטין. אין טעם לטפל בזה כש"נתיב" ישבה במשכנה הזמני בתל-אביב.
היו"ר אמנון כהן
אוקיי. אחרי שעוברים, כמה זמן ייקח להסדיר את הממשק בין העברת מידע בין המערכות?
נעמי בן עמי
אני לא יכולה לענות לך על זה, אבל נעשה את זה בזמן מיטבי.
היו"ר אמנון כהן
שזה?
סגן שר החוץ זאב אלקין
אני מניח שברגע שיושלם המעבר ותיעשה הערכה מדויקת מה זה אומר, נוכל לדווח לוועדה. כל מספר שנגיד עכשיו בלי שנעשתה בדיקה טכנית רלוונטית, הוא לא – הרי אתה לא מחפש מאתנו תשובות שאחר כך - - -
היו"ר אמנון כהן
אני רוצה לדעת המשך דיון מתי לקיים. לא כל יומיים אני אעשה דיון.
סגן שר החוץ זאב אלקין
לאחר השלמת המעבר הפיזי של "נתיב" וההתארגנות שלו, שלפי דעתנו היה צריך לקרות מזמן אבל מתוקף צו בית-הדין לעבודה אנחנו עוד לא שם, אנחנו נדע לתת לוועדה הערכת זמן, לאחר הדיון הראשוני הנורמלי בין שני הגופים. כל מספר שיינתן עכשיו אין לו שום משמעות. צריך מומחים פה בנושאי מחשוב, שיגידו כמה זמן תהליך כזה צריך לקחת. זה אינטרס ברור של רשות האוכלוסין.
עמוס ארבל
האפיון הסתיים. גם הם וגם אנחנו יודעים בדיוק מה אנחנו רוצים, איך עובדים וכן הלאה.
סגן שר החוץ זאב אלקין
זה נכון.
עמוס ארבל
ברגע שהמחשוב יעבור והאנשים יעברו, אז צריך לעבור לתשתיות. ושוב, תקציב נוסף שאני מקווה שאנחנו נוכל לעמוד בו בשני הצדדים, כי לא בטוח שנוכל לעמוד בו בלי אישור תקציבי נוסף בעניין הזה.
סגן שר החוץ זאב אלקין
זה נכון. יש פה גם סוגיה תקציבית, שגם זו סוגיה בפני עצמה, כי לממן את כל הסיפור הזה מהתקציב השוטף של "נתיב", לא בטוח שבמסגרת צמצומי התקציב שיש היום בממשלה, ש"נתיב" יוכל לעמוד בזה, אחרת זה יבוא על חשבון פעילות. גם אתה לא תרצה ש"נתיב" תצמצם פעילות לצורך העיסוק בתשתית המחשובית. אז יש פה עוד סוגיה, שתכניס את משרד האוצר לתמונה. אני אשמח אם תזמן אותם לפה ותסייע גם לנו.
היו"ר אמנון כהן
משרד האוצר פה כבר, הם רוצים להביא לכם כסף, להסדיר את הנושא הזה.
סגן שר החוץ זאב אלקין
יפה, מצוין.
היו"ר אמנון כהן
אבל אתם לא זזים – העברות, בית-דין לעבודה. תגיעו למצב, תגידו תכלס, כמה – 100,000, 200,000 – אנחנו נתקצב. נכון, משרד האוצר? עוד לא הגענו לשלב הזה.
דורון סמיש
התקציב של "נתיב" כבר נקבע בממשלה.
היו"ר אמנון כהן
לא, אבל יש פרויקטים חדשים. אתה יכול להגיד: תורידו מתרבות, תתנו למחשוב.
דורון סמיש
- - -
עמוס ארבל
במקום מסיבת חנוכה.
היו"ר אמנון כהן
ה', מי יקרא לנו בתקציר?
חובב שפירא
נמצאו ליקויים בסדרי הפיקוח והבקרה של "נתיב" ופעילותו, ובהם היעדר הסדרה בחלק מהמקרים והסדרה חלקית בלבד באחרים. עוד נמצא, כי גם במקרים שבהם קיימת הסדרה פורמלית של סדרי הפיקוח והבקרה, הרי שבפועל משרדי הממשלה האמורים, כל אחד בתחומו, לפקח על "נתיב", לאשר את התנהלותו ולבקר את פעילותו, אינם ממלאים את תפקידם כהלכה. כתוצאה מכך, רופפים הפיקוח והבקרה על הארגון מצד הגורמים הנוגעים, בהם: רשות האוכלוסין, משרד הביטחון.
היו"ר אמנון כהן
כן, רשות האוכלוסין – רופפים, מה? זאת אומרת, הוא עובד יפה, הכול בסדר?
עמוס ארבל
אמרתי קודם שיש מערכת יחסי עבודה טובים.
היו"ר אמנון כהן
את זה אמרתם, בשביל זה אני שואל. פה כתוב רופפים.
עמוס ארבל
לא, להגיד רופפים זה לא נכון. ראשית צריך לזכור שאנחנו לא המפקחים ולא המבקרים, אנחנו לא המנהלים של "נתיב".
היו"ר אמנון כהן
אף אחד לא אמר לך.
עמוס ארבל
אנחנו בנישה מאוד מקצועית שקשורה לבדיקת הזכאות. אכן אנחנו לא מבצעים ביקורות. אם תשאל אותי מתי נציג רשות אוכלוסין היה פעם במינסק או בקייב לבקר קונסול, לא היינו אפילו לא פעם אחת בעשר שנים האחרונות.
היו"ר אמנון כהן
והם צריכים להיות?
עמוס ארבל
לדעתי צריך. אבל אנחנו לא עושים את זה גם על נציגי הסוכנות היהודית. אנחנו לא עושים את זה גם על הקונסולים בעולם.
היו"ר אמנון כהן
לא, על נציגי הסוכנות היהודית אתה לא יכול, כי זה לא גוף ממשלתי.
עמוס ארבל
לא, אנחנו יכולים לבקר אותם, כי התוצרים שלהם משמעותם עלייה. אנחנו לא מבקרים גם את הקונסוליות בעולם. אז צריך לתקצב את זה, צריך להגיד שזה נכון, זה חשוב, ואני חושב שזה נכון וחשוב, להוציא אנשים מקצועיים מרשות האוכלוסין כמנחים מקצועיים, לבוא לקונסוליה אחת בעולם ולא רק בברית-המועצות, ולהגיד: אחת, שתיים, שלוש ארבע – איך עובדים ומה עושים.
זה נכון לעשות. זה עלה בדוח מבקר המדינה גם בהקשר של משרד החוץ, אבל זה במקום אחר. אני חושב שזה מאוד נכון, זה מאוד חשוב לשני הצדדים. בארץ אנחנו יושבים עם "נתיב" לא אחת בהמון סוגיות עקרוניות, עושים איתם הרבה דיונים, מוציאים סיכומי דיונים.
היו"ר אמנון כהן
למה אי-אפשר להנחות אותם פה? הרי קונסולים גם מגיעים מדי פעם לארץ. אפשר לחסוך את הטיסות ודברים כאלה.
עמוס ארבל
נכון. גם בעניין הזה אפשר להשתפר.
היו"ר אמנון כהן
יש פה כינוסים מדי פעם, לא?
נעמי בן עמי
ודאי. כל הזמן.
היו"ר אמנון כהן
יש, נכון?
נעמי בן עמי
יש ממשק שהוא - - -
עמוס ארבל
יש ממשקי עבודה עם המטה.
היו"ר אמנון כהן
עוד פעם: הדרכה, פיקוח, הדרכה מקצועית לקונסולים.
נעמי בן עמי
לא, בוודאי. אבל יש עבודה מתמדת כל הזמן. הקשר הוא - - -
היו"ר אמנון כהן
לא קשר, אני מדבר על פיקוח. אני מדבר על פיקוח, הכוונה.
עמוס ארבל
לא פיקחנו. אין לנו את היכולת הזו והיא לא קיימת, אמרתי קודם, תקצובית. אני חושב שאפשר להשתפר כן, ואני אומר את זה גם ל"נתיב" וגם לעצמנו, ברמת ההדרכה והעמקת הידע שלנו ביחד עם נציגי "נתיב", גם אם מגיעים לכאן או בווידאו-קונפרנס או כל מיני שיטות שמשרד החוץ עושה עם הקונסולים שלו. אני חושב שאפשר לעשות את זה, אם זה קורסים שהוא עושה של שליחים לפני יציאה.
היו"ר אמנון כהן
תבחן את זה, אדוני סגן השר. תרשום את הדברים האלה, כדי שזה יעלה בממשלה. תבחן את זה. אני לא יודע – צריך, לא צריך, צריך אולי לאסוף אותם פה לתת הדרכה, או מדי פעם כשיהיה להם תקציב – לפקח, ללכת לשם. מבחינה מקצועית, לא הולכים להשתלט.
עמוס ארבל
התחלנו לעשות את זה עם משרד החוץ וזה עובד יפה. כל קורס קונסולים לפני שהם יוצאים, אנחנו באים ומרצים שם, עושים איתם פאנלים. יש וידאו-קונפרנס שמשרד החוץ אחת לכמה זמן עושה. רק שלשום היה כזה עם אסיה, ואנחנו ישבנו שם, הנציגים שלנו. וזה עובד יפה. פשוט צריך להרים את הכפפה הזו מול "נתיב".
היו"ר אמנון כהן
משרד הביטחון. מה אתם אומרים? אין פיקוח. משרד הביטחון, מה נשמע?
שלום גנצר
מצוין. הרלוונטיות של מערכת הביטחון לנושא "נתיב" היא בנישה מאוד מאוד צרה, ועניינה שחלק מהסגל של "נתיב" נשען על חיילים בשירות חובה שמושאלים ל"נתיב" במסגרת שנקראת ימ"ל – יחידות מחוץ לסד"כ. השיטה הזאת רלוונטית לכל מיני מוסדות ממשלה ובכלל זה גם ל"נתיב". הנושא הזה עלה פה.
היו"ר אמנון כהן
הפיקוח והבקרה. מישהו בחן את זה – טוב, לא טוב? יותר חיילים, פחות חיילים? איזה סוג של חיילים, איזה הכשרה של חיילים?
שלום גנצר
ההחלטה לגבי השיבוץ של החיילים בימ"לים השונים ובכלל זה גם ב"נתיב" נשען על החלטת ממשלה. לנו אין שום מנדט לבחון את התקינה ואת הצדקת הצורך.
עכשיו, הנושא הזה עלה ב-2010 בדוח של מבקר המדינה שנקרא חיילים מחוץ לסד"כ – ימ"לים. מונתה אז ועדה בין משרדית בראשותו של המשנה ליועץ המשפטי של משרד הביטחון. ואז התקבלה החלטה ליצור איזשהו מנגנון של צמצום הדרגתי של כל נושא הימ"לים, כי חשבו שזה לא נאה ולא יאה שחיילי צהל ישמשו במשימות שאינן בהכרח בעלות זיקה ביטחונית ישירה.
במקרה של "נתיב" החליטו לא לקצץ בהם בצורה דרמטית, כמו שעשו במשטרת ישראל במה שנקרא שח"ם, אלא להשית עליהם השתה רוחבית של 20%.
אולגה רזניקוב
20% זה קיצוץ דרמטי.
היו"ר אמנון כהן
שנייה, אני לא מדבר על זה, אני מדבר על תוכן.
שלום גנצר
בכל מקרה, מדובר פה בצו שעה שנשען על החלטת ממשלה מ-2010. המנדט שלו הוא לשנתיים, וכל שנתיים הנושא הזה צריך לעלות לדיון.
היו"ר אמנון כהן
אה, לבחינה מחדש?
שלום גנצר
לבחינה מחדש.
היו"ר אמנון כהן
לא רק קיצוץ. התוכן – מי, מה?
שלום גנצר
התוכן וגם ההצדקה של עצם הצורך. בכל מקרה, הכמויות נגזרות מהחלטת ממשלה ולא מרציונל - - -
סגן שר החוץ זאב אלקין
זה יותר מדי. אתה רוצה שאני אנהל גם את משרד הביטחון?
היו"ר אמנון כהן
לא, תבחן, זה לטובת "נתיב". אתה תסתכל בהיבט של "נתיב".
סגן שר החוץ זאב אלקין
בהיבט של "נתיב", "נתיב" צריכה את כוח האדם הזה יותר ממה שיש לה היום. היא צריכה חזרה את ה-20% שלקחו לה, אם צה"ל יכול לתת. לא יכול. לכן אנחנו פה. זה לא תהליך שאנחנו יכולים להוביל. אנחנו צריכים את זה, הממשלה החליטה גם שאנחנו צריכים את זה.
היו"ר אמנון כהן
למה צריכים את זה? מה תפקידם שם? הוא חייל צה"ל, מה קשור ל"נתיב"? הוא בא לשרת שלוש שנים, להיות לוחם או אפסנאי או חימושניק. מה יש שם לעשות?
סגן שר החוץ זאב אלקין
ומה תפקידן של מורות חיילות? ומה תפקידן של המורות חיילות בחברה להגנת הטבע?
אולגה רזניקוב
בדיוק.
היו"ר אמנון כהן
לא יודע אם צריך. מה בדיוק? לא צריך. מורות צריכות להיות מורות.
רונן רפאל
הם לא לוחמים. יש חיילות, אין לוחמים.
נעמי בן עמי
יש חיילות.
היו"ר אמנון כהן
שמה?
רונן רפאל
דברים שמצריכים קרבה וכו' וכו'.
היו"ר אמנון כהן
לא יודע, מה אתם מגייסים את חיילי צה"ל לכל דבר? בסוף אומרים שרוצים לגייס את החרדים. אין איפה לשים, שמים אותם ב"נתיב", שמים אותם מורות חיילות.
נעמי בן עמי
לא, אותם אנחנו לא יכולים לקבל, הם לא יודעים רוסית.
היו"ר אמנון כהן
מי?
סגן שר החוץ זאב אלקין
מי אמר לך?
נעמי בן עמי
החרדים.
היו"ר אמנון כהן
מי אמר לך? את לא מכירה את האוכלוסייה החרדית בכלל. בוכרים יש, קווקזים יש.
נעמי בן עמי
אני לא מכירה?
היו"ר אמנון כהן
האוכלוסייה החרדית, את אומרת: לא יודעים רוסית. אני אביא לך, שורה אני אביא לך.
יגאל כהן אורגד
הם מוכנים לקלוט את האוכלוסייה החרדית דוברת רוסית.
היו"ר אמנון כהן
איפה, באריאל?
יגאל כהן אורגד
בתל-אביב ובאריאל, בכל מקום.
היו"ר אמנון כהן
חשבתי באריאל. נש"ם, איפה אתם? מה נשמע?
אילה גונן אשרי
הכול בסדר.
היו"ר אמנון כהן
למה אין מספיק פיקוח? הם עושים כל מיני דברים.
אילה גונן אשרי
לא, הם לא עושים שום דבר שהוא - - -
היו"ר אמנון כהן
יש פה דוח, תיכף נגיע לסעיף שלך.
אילה גונן אשרי
אז כשנגיע לסעיף שלי - - -
היו"ר אמנון כהן
איך הפיקוח?
אילה גונן אשרי
יש עבודה מאוד צמודה עם "נתיב", יש הבנה לצרכים של "נתיב", ויש לעתים מקרים שאנחנו חייבים לחרוג מהכללים. הביקורת בדקה בתקופה מסוימת, שבה באותו זמן היו חסרים איקס אנשים בגוף מסוים שמרכז את נושא הפעילות. אי-אפשר להתעלם מהצרכים, והיינו חייבים לתת אישורים חריגים.
היו"ר אמנון כהן
הבאתם אישורים באופן מוסדר? אם הבאתם אישורים, אין בעיה. אתם הרי גוף שמבינים את הצורך.
אילה גונן אשרי
יש עובדות מסוימות שאנשי הביקורת ציינו אותם, שבחלקם יש דברים שבאמת אני מקבלת את העובדות, אבל אי-אפשר להגיד שאין פיקוח ואין בקרה על מה שעושים.
היו"ר אמנון כהן
תיכף נגיע לסעיף, תיכף נראה. גנזך, מה שלומך?
יעקב לזוביק
ברוך השם.
היו"ר אמנון כהן
מה? אתה הוזכרת בדוח. תגיד, מה העניינים.
יעקב לזוביק
אני לא יכול להגיד שום דבר על "נתיב". אני יכול להגיד שכמה חלקים בדוח שביקרו את ארכיון המדינה צודקים.
היו"ר אמנון כהן
מה שהם דיברו, על ארכיון המדינה. כן, תיכף נגיע לחלק הזה.
יעקב לזוביק
הם אמרו שאנחנו לא בסדר. הם צודקים.
היו"ר אמנון כהן
תיכף נגיע לסעיף. עוד נמצא, כי ברשות האוכלוסין – מה נהיה? – כמחליפת מינהל האוכלוסין במשרד הפנים, לא בחנו את התהליך הקונסולרי המתנהל ב"נתיב", כפי שנקבע בהחלטת הממשלה מ-2007. לא זו בלבד שהפיקוח והבקרה החיצוניים על "נתיב" חסרים, הרי שמאז ספטמבר 2008 ועד למאי 2010 לא התקיים בארגון במודע מנגנון ביקורת פנימית, בניגוד לקבוע בחוק, תוך פגיעה חמורה במינהל התקין – וואי וואי.
יתירה מכך, לקראת חידוש הביקורת הפנימית, פעל "נתיב" בשיתוף נש"ם לצמצם את היקף המשרה של מבקר הפנים – לצמצם את היקף המשרה של מבקר הפנים – בלי שהארגון ונש"ם נתנו את דעתם להשלכות.
אתמול הייתי בכנס של מבקרי פנים. והם בכו שם, שהם כפופים למנכ"ל והמנכ"ל לא נותן להם לעבוד. לא נותן להם לעבוד. מוריד להם את המחשב, מוריד להם את המזכירה.
קריאה
זה של הנציבות, אמנון.
היו"ר אמנון כהן
לא משנה, של הביקורת פנים. כל מה שקשור לביקורת פנים. ופה, הנציבות, מה נשמע?
אילה גונן אשרי
בסדר.
היו"ר אמנון כהן
אז מה קורה פה? הורדתם לו את היקף המשרה, כי הוא עשה עבודה טובה. ואז המבקר לא היה צריך להיכנס לשם, כי מבקר הפנים היה בודק את הדברים.
אילה גונן אשרי
נקודתית, המבקר יצא לחופשה ללא תשלום.
היו"ר אמנון כהן
למה?
אילה גונן אשרי
הוא ביקש לצאת מסיבות אישיות שלו, וניתן לו האישור. המבקרים גם היו מודעים לעניין. וברגע שהוא יצא לחופשה ללא תשלום ולא הצלחנו לאייש מישהו במקומו, אז נוצר מצב שלא היה מבקר באותה עת.
ההורדה של אחוז המשרה, "נתיב" הוא לא גוף מאוד מאוד גדול, השמיכה היא מאוד מאוד קצרה, וכשהוא צריך או כשמנהלת "נתיב" צריכה להחליט איפה צריך לעשות כך או אחרת, בבחינה שעשינו הגענו למסקנה שהיינו שמחים אם היה מבקר במשרה מלאה, אבל זה בלתי אפשרי נוכח כמות המשרות, ויש מבקר בחצי משרה. אני אעיר עוד הערה.
היו"ר אמנון כהן
שנייה, אני רוצה להבין. הארגון, אני רואה, מתפתח דווקא. יש לו היקפי עבודה, היקפי תקציב גדלים.
סגן שר החוץ זאב אלקין
לצערי לא בשנתיים האחרונות.
היו"ר אמנון כהן
לא, ככה אני רואה.
סגן שר החוץ זאב אלקין
זה בתקופת הביקורת. אני הייתי מאוד שמח אם היינו חוזרים לתקופה הזאת.
היו"ר אמנון כהן
לא יודע, יכול להיות שלא צריך.
סגן שר החוץ זאב אלקין
צריך, רק לא נותנים. צריך צריך, תעזור לקבל, צריך.
היו"ר אמנון כהן
הטענה אולי מוצדקת, שאם אין היקף גדול מדי, אז היא אומרת שהיקף משרה מספיק חצי משרה או 25% משרה. מבחינה מקצועית את אומרת לארגון הזה בהיקף העבודה שלו מספיק חצי משרה, כן? אתם מקבלים את זה, משרד המבקר? זה לא היה במכוון שבגלל שעשה עבודה טובה.
חובב שפירא
ברשותך, היושב-ראש. אני לא מקבל את הדברים שנאמרים כאן, ואי-אפשר למרוח אותם ככה ולטאטא אותם ככה אל מתחת לשטיח. אם הבעיה זה שמיכה אני מוכן להקצות חלק מהשמיכה שלי בבית. יש לי ברזרבה, ואני מוכן לתת לכם. הבעיה זה לא שמיכה. יש חוק, אנחנו בוחנים את הדברים בהתאם ל-term of reference. הביקורת לא נעשית מתוך הגיגים ומתוך איזשהם רצונות של עובדי הביקורת.
עלו כאן עוד מספר דברים שנגעו גם לרשות ההגירה, לדוגמה העניין של הגדרת הצרכים וכן הלאה. הגדרת הצרכים כבר בוצעה לפני מספר שנים די גדול מחד גיסא.
הנושא של ביקורת פנים. אין כאן סוגיה של רוחב היריעה ומשימות אחרות של ארגון, וקוצר יריעה מבחינה כלכלית פיננסית כזו או אחרת. כפי שנקבע, יש צורך שיהיה מבקר פנים בארגון.
היו"ר אמנון כהן
אבל היקפי משרה נקבע לפי גודל הפעילות?
חובב שפירא
בתקופה שאנחנו בצענו את הביקורת לא היה מבקר פנים בארגון.
היו"ר אמנון כהן
כי הוא יצא לחופשה, היא אומרת.
חובב שפירא
אז יצא לחופשה, צריך למנות מישהו אחר. צריך למנות מישהו אחר. ועל זה אנחנו הערנו בביקורת.
היו"ר אמנון כהן
כמה זמן לא היה מבקר פנים? שנה? שנתיים?
אילה גונן אשרי
אני לא זוכרת. אבל אני רוצה רגע לומר עוד דבר.
היו"ר אמנון כהן
לא שנייה, תעני מה שאני שואל.
אילה גונן אשרי
לפי הביקורת כאן – שנתיים. אני לא זוכרת.
היו"ר אמנון כהן
שנתיים לא היה מבקר פנים ואין לך מה להגיד?
אילה גונן אשרי
לא לא, רגע, אני רוצה - - -
היו"ר אמנון כהן
שנייה, תעני לשאלה שלי. תקופה תקופה.
אילה גונן אשרי
אני לא זוכרת בעל-פה. יצאנו לאתר ביחד עם "נתיב", יצאנו לאתר מבקר. יש קושי.
היו"ר אמנון כהן
אבל יש מבקרים בחלקיות משרה גם במקומות אחרים. אפשר להגיד: בינתיים תמלא את הפונקציה, שלא יהיה מקום בלי מבקר פנים. את עושה את האיתור שלך, זמנית מגדילה את ההיקפים בינתיים. אתם לא יודעים לעשות את זה?
אילה גונן אשרי
לא לא, רגע, אני רוצה לומר.
היו"ר אמנון כהן
אני שואל שאלה, תעני לשאלה שלי, לא מה שאת רוצה להגיד.
אילה גונן אשרי
אפשר, אבל מבקרים לא רצו להגיע ל"נתיב", גם את זה צריך להגיד. זה מה שאני מנסה לומר.
היו"ר אמנון כהן
את רוצה רשימה של אנשים שרוצים לעבוד ב"נתיב"?
אילה גונן אשרי
אני רוצה רגע לומר משהו.
היו"ר אמנון כהן
את רוצה רשימה?
אילה גונן אשרי
לא, כרגע יש מבקר, אני לא חושבת שצריך.
היו"ר אמנון כהן
יש גוף שמתעסק בנושא של מבקרים, יש להם רשימה – קלדרון, איך קוראים לו?
קריאה
לשכת המבקרים.
קריאה
שלמה קלדרון.
היו"ר אמנון כהן
כן, יש להם רשימה. בהתנדבות יעשו גם עבודה אם צריך.
אילה גונן אשרי
זה ממש ממש לא.
סגן שר החוץ זאב אלקין
זה הגזמת.
אילה גונן אשרי
אני רוצה רגע לומר משהו. רמת השכר ב"נתיב" היא רמה נמוכה בשירות המדינה. הרבה מאוד מבקרים שפנינו אליהם לא רצו להגיע.
היו"ר אמנון כהן
סגן השר, היא רוצה אנשים איכותיים שיבואו לשם.
סגן שר החוץ זאב אלקין
תעזור לנו להעלות את רמת השכר.
אילה גונן אשרי
אני רוצה רגע לומר עוד דבר. וכשרצו להגיע הסכימו להגיע רק בחצי משרה, בתנאי שנאפשר להם גם עבודה פרטית.
היו"ר אמנון כהן
הבנתי.
אילה גונן אשרי
אז כדאי ש - - -
היו"ר אמנון כהן
הבנתי, בסדר. אבל עדיין את אחראית על הגופים. אנחנו סומכים עליכם.
אילה גונן אשרי
בסדר, אבל אם אנחנו לא מוצאים אנשים, אז מה לעשות?
היו"ר אמנון כהן
לא, אפשר למצוא. שנה וחצי זה הרבה זמן. חודש, חודשיים, שלוש, כמה לוקח איתור? אפשר היה.
אילה גונן אשרי
אחר כך יעירו לי על ממלא מקום, איך אנחנו מאיישים ממלא מקום?
היו"ר אמנון כהן
לא, אף אחד לא יגיד לך.
אילה גונן אשרי
העירו, בסעיף הבא.
היו"ר אמנון כהן
כן, הלאה. בוא נמשיך הלאה, ו'. ו' על סעיפיו, בבקשה.
יגאל שפי
רגע, סליחה. אדוני שאל נתונים, אז אולי רק אני אגיד.
היו"ר אמנון כהן
הוא אמר: שנה וחצי.
יגאל שפי
שנה ושמונה חודשים.
היו"ר אמנון כהן
כן, אמר את זה.
יגאל שפי
אני רק רוצה להזכיר שב-2007 "נתיב" ביקש להעלות את היקף המשרה של המבקר למאה אחוז, בגלל שגדלו צרכי הביקורת. ותוך שנה וחצי ירד.
היו"ר אמנון כהן
ירד עכשיו. ירד, בסדר. זה מתואם כרגע. ו'.
סגן שר החוץ זאב אלקין
היקף הפעילות גם ירד.
היו"ר אמנון כהן
כן, ו'. לא, אני לא רוצה סתם משכורת לתת למישהו. מספיק חצי משרה – מספיק. העיקר שיהיה מישהו שיבחן את הסוגיה, יגיד: פה טעינו, פה לא עשינו נכון. זה התפקיד שלו. בבקשה, ו'.
חובב שפירא
בביקורת עלה כי "נתיב" לא ערך בדיקת צרכים החיוניים לפעילויותיו ולא קבע אמות מידה למועילותן:

1) בארגון לא התקיים הליך סדור של גיבוש צרכים כבסיס לדרישת תקציב, אלא "נתיב" פעל להרחבת הפעילות כדי לממש את הגדלת תקציבו, בלי שבחן תחילה את יכולתו לממשה. התנהלות זו בולטת במיוחד בפעילות הייעודית של "נתיב" בתחומי התרבות, ההסברה ו"מיתוג ישראל". מול קהל שאינו בהכרח נמנה עם ציבור זכאי העלייה - - -
היו"ר אמנון כהן
זה דיברנו.
חובב שפירא
זה דבר שדיברנו.
היו"ר אמנון כהן
הלאה.
חובב שפירא
2) עוד נמצא, כי פרויקט להכנסתם של נתונים חסרים למאגר הקונסולרי הממוחשב של הארגון, שחיוניותו ודחיפותו הוכרו כבר ב-2005, החל רק ב-2009.
היו"ר אמנון כהן
אז לא היו העברות. כן, הלאה, מה נהיה?
חובב שפירא
"נתיב" טרם נערך להשלימו וטרם קבע את המועד לסיומו הכולל, הגם שהוא מהווה את אמצעי העזר החשוב ביותר בתהליך בדיקת הזכאות לעלייה לישראל.
היו"ר אמנון כהן
בטרם היית שם, נעמי. זה כבר דובר ב-2005.
נעמי בן עמי
יש פה הרבה דברים בטרם הייתי.
היו"ר אמנון כהן
נכון. אז את צריכה להשלים, באת בשליחות עכשיו. כן, אז אנחנו הבנו שהמחשוב מתקדם. איך שתעברו, תתחילו את התהליך הזה ותעדכנו את הוועדה איפה זה עומד. 3.
חובב שפירא
בתהליך האיתור, המיון, ההכשרה והבחירה של שליחים ושל עובדים מקומיים ישראליים, מה שנקרא עמ"י, הפטורים מעמידה במכרז פומבי, התגלו ליקויים הפוגעים בעבודת "נתיב".
היו"ר אמנון כהן
מה? בביקורת - - -
חובב שפירא
אה, להמשיך?
היו"ר אמנון כהן
כן.
חובב שפירא
בביקורת נמצאה התנהלות שאינה עולה בקנה אחד עם סדרי מינהל תקין, שקיפות ציבורית ואמות המידה השוויוניות הנדרשות ממוסדות ממלכתיים. אורח פעילות זה בא לידי ביטוי כמפורט בדוח הביקורת בתחומים שונים כלהלן:
1) שליחים. תהליכי קבלת ההחלטות בנוגע לניוד שליחים ממקום למקום ומתפקיד לתפקיד אינם מתועדים ואינם מלווים הסבר, ולעיתים השיקולים הארגוניים העומדים בבסיסם אינם ברורים.
היו"ר אמנון כהן
נעמי, מה את אומרת על זה? הסדרתם את זה?
נעמי בן עמי
קודם כול, לגבי עמ"י, עובדים מקומיים ישראלים וגם עובדים מקומיים זרים. הבדיקה שלנו החלה כשהתחלנו את הרה-ארגון ב-2007 ולפני שהגיע אלינו מבקר המדינה.
לגבי שליחים, ניוד שליחים, קיבלנו את הביקורת לגבי המסמכים, הדברים שלא נרשמו כפי שצריך ולא נמצאו ממוסמכים באותם התיקים האישיים של השליחים, ואנחנו תיקנו את זה. לגבי שליחים אני מתכוונת.
היו"ר אמנון כהן
הוא אומר שאין אמות מידה. אין שקיפות ציבורית ואמות מידה לגבי שוויוניות הנדרשת ממוסדות ממלכתיים לגבי כל הנושא הזה.
נעמי בן עמי
תהליך השליחות אצלנו נקבע יחד עם נציבות שירות המדינה בצורה הכי שקופה שיכולה להיות. ואנחנו ממלאים אחר ההוראות של הנציבות ובהתאם לזה בנינו את התהליך. אני לא חושבת שיש ביקורת לתהליך שמתקיים עכשיו.
היו"ר אמנון כהן
אבל גם שליחים, לגבי תהליכי קבלת החלטות בנוגע לניוד שליחים ממקום למקום. זאת אומרת, את קיבלת אותו, פתאום חסר לך במקום מסוים נגיד.
נעמי בן עמי
ניוד שליחים זה משהו שהוא פררוגטיבה של כל מוסד.
היו"ר אמנון כהן
אין בעיה. רק צריך פה איזשהו הסבר, משהו.
נעמי בן עמי
אני הסברתי שאנחנו קיבלנו את ההערה הזאת ותיקנו אותה.
היו"ר אמנון כהן
כן. 2.
חובב שפירא
העסקת עובדים ויועצים. "נתיב", באישור נש"ם, מעסיק עובדים כממלאי מקום של משרות תקניות, תוך חריגה מכללי המינהל התקין, ובמקרה אחד תוך עקיפת תהליך המכרז התקין ותוך התנהלות פסולה שיש בה מעין "תפירה" של משרה לעובדת.
היו"ר אמנון כהן
וואי.
חובב שפירא
עוד נמצא, כי עובדת בכירה, שהיא גמלאית של הארגון, הועדפה לטובה בתהליך שהוביל להעסקתה מחדש, תוך התעלמות מהמגבלות ומהסייגים המוטלים על העסקת גמלאים.
היו"ר אמנון כהן
עשו פה "תפירה" מצוינת כנראה.
נעמי בן עמי
אני לא יודעת לתפור.
היו"ר אמנון כהן
בוא נמשיך.
חובב שפירא
כמו כן, התקשרות עם יועץ חיצוני, שבינתיים הופסקה, נעשתה בניגוד לתקנות ולהנחיות ההתקשרות של נש"ם; תהליך בחירתו היה בלתי תקין, וקיים ספק בצורך שהיה להעסיקו בתחומים שעבורם אושרה העסקתו. נציבות שירות המדינה, שהייתה אמורה לשמש "שומר הסף", האמון על הפיקוח והבקרה מול הארגון, לא פעלה כמתחייב.
היו"ר אמנון כהן
נעמי, תעני בבקשה, על העסקת עובדים ויועצים ב"נתיב".
נעמי בן עמי
תראה, לגבי העסקת עובדים, שוב, אני רק יכולה לחזור על מה שאילה אמרה, שבתקופה מסוימת אנחנו נאלצנו לקחת ממלאי מקום לתפקידים מסוימים על מנת להמשיך את העבודה שלנו.
היו"ר אמנון כהן
אין בעיה, אבל להסדיר את זה.
נעמי בן עמי
הכול מוסדר.
אילה גונן אשרי
הכול מוסדר. יש גם הוראות בתקשי"ר שצוטטו בדוח הביקורת.
היו"ר אמנון כהן
כמו שאמרתי לך לגבי מבקר פנים. נגיד שהוא רוצה לפרוש לחופשה ללא תשלום, ואת אמונה על זה שיהיה להם מבקר פנים. את מאשרת להם, בנוהל תקין ומסודר: מותר לכם כרגע לקחת, או את מנחה אותם, או ממליצה, ואת צריכה לטפל, שהם לא ייכשלו בתפקידם.
אילה גונן אשרי
נכון.
היו"ר אמנון כהן
את אומרת: תיקחו כרגע בן-אדם ממלא מקום ב-20% משרה, 30% משרה, כי הוא עובד בחצי משרה במקום אחר, עד שנשלים את בחירת החדש. גם בתפקידים אחרים, כל תפקיד שמתפנה, הוא מקצועי, ואת אומרת: עד שייבחר יהיה ממלא מקום. אבל את נותנת לה את האישור שלא תסתבך מחר שהיא עשתה משהו לא לפי תקשי"ר שאת צריכה לקבוע.
אילה גונן אשרי
אז הדברים נעשו באישור. אני מקבלת עובדות שצוינו כאן שזה נמשך הרבה מדי זמן. אני מקבלת שהייתי אולי צריכה כל יום לבדוק מה קורה עם המכרז וכו'. אבל הכול נעשה באישור, זאת אומרת "נתיב" לא קלטו אנשים כי בא להם או התחשק להם. צריך לזכור שהיה מדובר גם בתקופה מסוימת, והזכרתי את זה מקודם, שבבת אחת, מתחום מסוים שיש בו, אני לא זוכרת כרגע, שמונה או שבעה אנשים – שלושה לא היו. אז אי-אפשר היה להשאיר את תחום ה - - - שהוא תחום מאוד מרכזי בעשייה של "נתיב", להשאיר אותו בלי אף אחד.
יש פה הערות לגבי "תפירה" של מכרז, שאני ככה – היו פה תקלות.
היו"ר אמנון כהן
כי נעמי אמרה שהיא לא תפרה, היא לא יודעת לתפור. אז מי תפר בסוף?
אילה גונן אשרי
לא, הייתה פה איזושהי בעייתיות שאנחנו למדנו ממנה ואנחנו יודעים מה לעשות הלאה.
היו"ר אמנון כהן
יש מקרה שתפרו משהו, חליפה יפה.
אילה גונן אשרי
עכשיו, יש פה מקרה שני של פנסיונרית שאני חושבת - - -
היו"ר אמנון כהן
לא, אבל את ה"תפירה" עוד לא הבנתי.
אילה גונן אשרי
לא, ה"תפירה", אני אומרת: היה פה איזשהו תהליך שאנחנו מכירים את העובדות, מודעים להם, אנחנו לא חוזרים על זה יותר.
היו"ר אמנון כהן
צריך להביא את משה מימון לפה? צריך לבוא עם תשובות, הם צריכים להנחות את המשרד איך לעבוד. הם גם מכשירים את הגופים אחר כך מתחתיהם. אז צריך לתת הנחיות ברורות. היא עושה את העבודה, בלהט הדברים, צריכה ממלא מקום, צריכה דברים – צריכה לקבל הנחיות משם, איך לעשות את הדברים. יש לך עוד גופים שאת צריכה לטפל? את עמוסה מדי?
אילה גונן אשרי
יש די הרבה.
היו"ר אמנון כהן
את עמוסה מדי.
אילה גונן אשרי
לא חשוב.
היו"ר אמנון כהן
חשוב. לי חשוב.
רונן רפאל
כמו כולם.
אילה גונן אשרי
לא, אני רוצה לומר רגע. עכשיו, יש כאן לגבי גמלאית שמוזכר.
היו"ר אמנון כהן
רגע, "תפירה" עוד לא הבנתי.
נעמי בן עמי
אנחנו נלך לקורס תפירה.
אילה גונן אשרי
הייתה שנת בחירות ב-2009. אנחנו הגבלנו את "נתיב" מלקלוט עובדים בכירים, ונוצר איזשהו תהליך שהגיעה עובדת, שיבצנו אותה כממלאת מקום, הבחורה לא עברה אחר כך איזשהם מבחנים. היו פה איזשהן דרכים לאפשר בסופו של דבר את העסקתה.
היו"ר אמנון כהן
אפשרת להם את ה"התפירה"?
אילה גונן אשרי
אני אומרת: היה פה תהליך לא תקין.
היו"ר אמנון כהן
אפשרת את ה"תפירה"?
אילה גונן אשרי
אני אומרת: היה פה תהליך לא תקין.
היו"ר אמנון כהן
הבנתי. הייתה "תפירה".
אילה גונן אשרי
לא הייתי קוראת לזה "תפירה".
היו"ר אמנון כהן
ולגבי עובדת פנסיונרית שפרשה וקיבלו?
אילה גונן אשרי
היה פה תהליך מאוד תקין לגבי הפנסיונרית. היה מכרז פומבי, ניגשו מועמדים.
נעמי בן עמי
היא התמודדה במכרז פומבי.
אילה גונן אשרי
הייתה ועדת בוחנים.
היו"ר אמנון כהן
אז על מה העיר המבקר?
אילה גונן אשרי
לא יודעת.
היו"ר אמנון כהן
מה אתה אומר, המבקר? היה מכרז, הכי טובה. בגלל עצם זה שהיא יצאה לפנסיה? עצם זה?
אילה גונן אשרי
יש פה בעיה של גמלאית, אבל - - -
חובב שפירא
בעיה של גמלאית.
היו"ר אמנון כהן
זה בניגוד לחוק? גמלאית?
נעמי בן עמי
לא, זה לא בניגוד לחוק להתמודד במכרז חיצוני.
אילה גונן אשרי
אני רוצה לומר משהו.
היו"ר אמנון כהן
לא, את נציבות שירות המדינה. אני אומר: גמלאי מוכשר, היא או הוא, 62 או 67, הגיע לגיל, אבל המערכת אומרת: אני רוצה אותו. חוקית היא לא יכולה להעסיק אותו בתקן הזה. אז היא אומרת: תצא החוצה ואני ארכוש את השירותים שלך דרך חשבונית נגיד. כן, משהו כזה?
אילה גונן אשרי
לא לא לא.
היו"ר אמנון כהן
אלא להכניס אותו למערכת עוד פעם?
אולגה רזניקוב
זה היה מכרז פומבי.
קריאה
הוא פרש, בגיל צעיר יותר אגב.
היו"ר אמנון כהן
אה, פנסיה מוקדמת כזאת?
אילה גונן אשרי
אני רוצה להסביר. אדם אחרי שפרש, גם בגיל 70 - -
היו"ר אמנון כהן
פנסיה מוקדמת.
אילה גונן אשרי
לא, לא משנה, גם לא פנסיה מוקדמת.

- - מותר לו להגיש מועמדות במכרז פומבי. ולנו אסור למנוע ממנו מטעמי גיל או מטעמים שהוא היה פעם גמלאי. ועדת הבוחנים צריכה לקחת את זה בחשבון ולשקול את הדברים. ויש לנו מקרים כאלה בשירות המדינה, לא יודעת אם זה לצערי או לשמחתי.
פה היה תהליך, שהגישו אנשים מועמדות, לפחות שניים, זה גם מצוין בדוח הביקורת, נשלחו למבחנים, נעשתה ועדת בוחנים ונבחרה הגמלאית, שהיא הייתה היותר טובה מבין השניים.
היו"ר אמנון כהן
מה זה יועץ חיצוני?
אילה גונן אשרי
פה אני לא יודעת להתייחס.
היו"ר אמנון כהן
התקשרות עם יועץ חיצוני, שבינתיים הופסקה אומנם, אבל הייתה פה התקשרות עם יועץ חיצוני בניגוד לתקנות והנחיות התקשי"ר. יועץ חיצוני. אתה איתה?
רונן רפאל
שלום, אדוני.
נעמי בן עמי
לא, הוא אתי.
רונן רפאל
אני איתה.
היו"ר אמנון כהן
מה היה יועץ חיצוני? אתה בקיא?
רונן רפאל
אני סגן ראש "נתיב".
היו"ר אמנון כהן
כן, בבקשה, אדוני.
רונן רפאל
בתהליך הזה היו מספר דברים, שבחלקם אנחנו מסכימים בהחלט עם ההערות שאפשר היה לנהל את התהליך הזה אחרת. זה תהליך שמנוהל אצלנו במינהל בתוך המשרד. למדנו מהעניין, ההעסקה אגב הופסקה זמן קצר מיד לאחר מכן, ואנחנו מקפידים על הדברים האלה.
היו"ר אמנון כהן
הבנתי. 3.
חובב שפירא
קשרים עם אוניברסיטת אריאל בשומרון.
היו"ר אמנון כהן
אהה, הנה הגיע אליך. בבקשה, אדוני. תמשיך.
חובב שפירא
"נתיב" העדיף את מה שהוגדר אז המרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון על פני מוסדות להשכלה גבוהה אחרים בישראל, ועובדי הארגון סייעו בקידום ענייני המרכז וקידמו יעדים שיווקיים וכלכליים שלו. הדבר אינו מתיישב עם חובת ההגינות והשוויוניות החלה על כל רשות מנהלתית.
היו"ר אמנון כהן
אנחנו לא נגד אריאל, טוב מאוד שעשיתם, אבל למה לא עם אחרים גם?
נעמי בן עמי
סליחה, אני חייבת פה לציין, רק שנייה.
יגאל כהן אורגד
- - -
היו"ר אמנון כהן
בבקשה, תעני. אתה עכשיו רגע, קודם כול "נתיב".
נעמי בן עמי
רק הערה אחת. אנחנו פנינו ל-20 מוסדות אקדמיים והעברנו גם למבקר את הרשימה. אף מוסד אקדמי – אגב, אנחנו מדברים פה על "מסע" – לא השכיל לבנות את התוכנית "מסע" אצלו, ואני מניחה שבעיקר זה היה בגלל מעונות שלא נמצאו. אריאל הציעו לנו את התוכנית שהיא עמדה בקריטריונים שלנו. אנחנו מדברים על הבאת קבוצות, להבדיל ממה שעושה הסוכנות היהודית. בנו תוכנית.
היו"ר אמנון כהן
אקדמית יותר? הגילאים של אקדמיה? אחרי תיכון?
נעמי בן עמי
אנחנו מדברים על תואר - - -
יגאל כהן אורגד
אני אפרט.
היו"ר אמנון כהן
אני רוצה להבין את המהות. כן?
נעמי בן עמי
כן.
היו"ר אמנון כהן
כמה זמן הפרויקט?
נעמי בן עמי
אנחנו עכשיו בקבוצה התשיעית. זאת אומרת, הפרויקט נמשך ארבע שנים.
היו"ר אמנון כהן
כל קבוצה, כמה זמן באה לארץ?
יגאל כהן אורגד
חצי שנה.
נעמי בן עמי
ארבעה עד שמונה חודשים, זה תלוי.
היו"ר אמנון כהן
הם צריכים גם ללון באותו מקום, אני מבין.
נעמי בן עמי
בוודאי.
היו"ר אמנון כהן
לכן הקושי.
נעמי בן עמי
ל-20 מוסדות אקדמיים פנינו. יש לנו הכול ממוסמך.
היו"ר אמנון כהן
קיבלתם 20 מוסדות אקדמיים?
יגאל שפי
כן, אבל - - -
נעמי בן עמי
הכול ממוסמך.
היו"ר אמנון כהן
שנייה, אני רוצה להבין למה. קודם כול, אנחנו מברכים את אריאל שהרמתם את הכפפה ואתם מביאים מארצות חבר המדינות לשעבר - - -
יגאל כהן אורגד
תיכף תשמע, 40% עולים תוך שלוש שנים.
היו"ר אמנון כהן
תקשיב אתה קודם.
קריאה
48, אדוני.
היו"ר אמנון כהן
יישר כוח.
יגאל כהן אורגד
48% ממסיימי הקורסים האלה חוזרים לארץ כעולים חדשים תוך שלוש שנים.
היו"ר אמנון כהן
אוקיי, אבל למה לא הרחבת את זה גם למקומות אחרים?
יגאל כהן אורגד
אני אסביר.
אולגה רזניקוב
הרחבנו גם למקומות אחרים.
רונן רפאל
אנחנו הרחבנו, זה לא הוא.
נעמי בן עמי
יש לנו עכשיו פרויקט בטכניון, יש הרבה מאוד פרויקטים.
היו"ר אמנון כהן
טכניון יש? אבל בתקופת הביקורת היה רק אריאל.
נעמי בן עמי
בתקופת הביקורת אף אחד אחר לא נענה לבקשתנו. חד-משמעית.
אולגה רזניקוב
אבל אחר כך יש מוסדות השכלה נוספים - - -
היו"ר אמנון כהן
הבנתי. מה עוד? דבר, כן, מה עוד? בבקשה, אדוני.
יגאל כהן אורגד
רבותי, הסיבה שאני ביקשתי להעיר זה מפני שיש סכנה שכתוצאה מאי ידיעת העובדות, אני לא רוצה לומר אי הבנה, יש סכנה שייפגע פרויקט שבשמונה או תשעה מחזורים עד עכשיו הביא כ-500 סטודנטים. בתחילה זה היה 70-60 לקבוצה, עכשיו זה 120-100.
היו"ר אמנון כהן
ברוך השם.
יגאל כהן אורגד
כש-40% – 48% תיקנו אותי עד עכשיו, למרות פרק הזמן הקצר עלו לארץ כעולים. בתקופה הזאת "מסע" מממנת את כל הפעילות, לא "נתיב". התלמידים לומדים לפי בחירתם. "מסע" זה גוף שמממן ביחד עם הסוכנות מכל העולם.
סגן שר החוץ זאב אלקין
"מסע" זה פרויקט משותף של הסוכנות - - -
היו"ר אמנון כהן
זה כמו "תגלית"?
סגן שר החוץ זאב אלקין
זה כמו "תגלית", רק לשנה.
יגאל כהן אורגד
כן, מכל העולם. התלמידים לומדים לפי בחירתם או לימודי מינהל עסקים או לימודי תקשורת.
היו"ר אמנון כהן
הבנתי. לא, זה כבר פחות.
יגאל כהן אורגד
ולומדים ציונות, יהדות, ארץ ישראל ועברית.
היו"ר אמנון כהן
יפה.
יגאל כהן אורגד
עכשיו, אנחנו - - -
היו"ר אמנון כהן
אני התקדמתי. יישר כוח על הפעילות. מטרתנו לא לפגוע בפעילות אלא להרחיב אותה, לעשות 200 קבוצות עוד, להגיע ל-80% עלייה.
יגאל כהן אורגד
תרשה לי על העובדות, אחרי לימוד הדוח של מבקר המדינה.
היו"ר אמנון כהן
כן.
יגאל כהן אורגד
אחד, היה "קול קורא", מכרז כתוב, שפה מוזכר.
היו"ר אמנון כהן
אני לא אספיק, אדוני. תן לי להתקדם. אני גמרתי את הנושא, הבנתי אותו, ממשיכים סעיף 4. תמשיכו, יישר כוחכם, תרחיבו לפעילויות אחרות. אנחנו צריכים להגיע ל-80% עלייה - -
יגאל כהן אורגד
נעשה מאמץ.
היו"ר אמנון כהן
- - וב-20 מוסדות שיהיו קבוצות ועלייה.
סגן שר החוץ זאב אלקין
אם המוסדות יסכימו.
היו"ר אמנון כהן
מי שלא מסכים, תשלחו אותם אלי, אני אעשה דיון במוסדות להשכלה גבוהה עם ות"ת. הפרויקט חשוב.
יגאל שפי
סליחה, אבל אני מוכרח רק לתיקון העובדות.
יגאל כהן אורגד
אני מבקש להציג את העובדות לפני שאתה מתקן אותן.
יגאל שפי
לא קשור אליך.
היו"ר אמנון כהן
בוא נתקדם.
יגאל כהן אורגד
לא? זה קשור לנושא.
יגאל שפי
זה קשור לנושא.
יגאל כהן אורגד
אז אני מבקש, לפני שאתה רוצה לתקן, אחרי שכתבתם - - -
יגאל שפי
לא לך.
יגאל כהן אורגד
לא, סליחה. ישנן עובדות – או שהוועדה רוצה לשמוע אותן ואתה תתקן את השגיאות שלי, זה לגיטימי, או את המזיד שלי. אבל אי-אפשר שאתה תתקן אחרי שכתבתם מבלי שאני אוכל להתייחס לעובדות.
יגאל שפי
באמת זה מתייחס למה שהגברת בן עמי אמרה.
היו"ר אמנון כהן
מה אתה רוצה להתייחס? הבנתי את הנקודה.
סגן שר החוץ זאב אלקין
אם אני מבין נכון, יגאל מערער על חלק מה - - -
יגאל כהן אורגד
לא, אז בבקשה, אני רוצה להמחיש. כותב המבקר בדוח – דיברנו על "תפירה" – שלפני שהיה מכרז היו מגעים אתנו.
היו"ר אמנון כהן
אה, וזה לא נכון?
יגאל כהן אורגד
לא, זה נכון. אני מכיר מכרזים שהממשלה יוצאת במאות מיליוני דולרים ושקלים, ולפני שהיא יוצאת במכרז היא בודקת בכלל אם יש קליינטים פוטנציאליים. ואחרי שהיא מוודאת שיש קליינטים פוטנציאליים אז היא עושה את המכרז.
היו"ר אמנון כהן
אוקיי.
אולגה רזניקוב
אמת לחלוטין.
היו"ר אמנון כהן
סעיף 4. חבר'ה, אני רוצה להתקדם.
יוסי ביינהורן
אדוני היושב-ראש, אני מבקש בכל זאת - - -
יגאל שפי
אני בכל אופן מבקש לתקן.
היו"ר אמנון כהן
מה לתקן?
יגאל שפי
לתקן נתונים שהוצגו פה. במילה אחת.
יגאל כהן אורגד
ואני מבקש שתיתן דיון מסודר.
היו"ר אמנון כהן
סעיף 4.
יגאל כהן אורגד
לא הצגתי כאן את פרופ' דן מאירשטיין שהיה נשיא המרכז באותה תקופה.
היו"ר אמנון כהן
יישר כוח. עלו והצליחו. תכשירו את עם ישראל ליידע והשכלה ולהנהגת המדינה. בבקשה, אדוני.
חובב שפירא
סעיף 4: שליחת אנשים לחו"ל במעמד "נציגים". "נתיב" שולח אזרחים ישראלים לחבה"ם כדי לייצג את המדינה בפעילויות תרבות, הסברה ומיתוג קצרות מועד. התנהלות "נתיב" בבחירת "נציגים" ושליחתם לפעילות לא התיישבה עם כללי המינהל התקין ונוהל הארגון, ופגעה בעיקרון השוויוניות שבבחירה.
היו"ר אמנון כהן
מה את אומרת, נעמי? את מודעת לנושא? יש לנו מנהלים חדשים?
נעמי בן עמי
אני אתן ליועצת המשפטית.
היו"ר אמנון כהן
היועצת המשפטית, בבקשה.
נעמי בן עמי
אבל לפני זה אני רוצה להגיד, שכשאני הגעתי ל"נתיב" אז לא היה זכר לשום נוהל בנושא "נציגים".
היו"ר אמנון כהן
נו, הקדוש ברוך הוא שלח אותך כשליחה.
נעמי בן עמי
לא, זה הכול. אבל בנושא המשפטי - - -
היו"ר אמנון כהן
בסדר. בבקשה, תמשיכי, מי מסביר לנו את ה"נציגים"?
אולגה רזניקוב
אני רק רוצה לומר משפט אחד, כי הוזכר פה דוח המבקר משנת 98'. אז בדוח מבקר המדינה בשנת 98' כיכבה עמותה, עמותה שהייתה קשורה עם "נתיב" ככלים שלובים. ונעמי, כשהיא הגיעה לתפקידה, היא עשתה את מיטב יכולתה על מנת פשוט להתנתק מהעמותה הזאת.
ואני לא סתם קושרת את הנושא הזה לנושא ה"נציגים", כי הוא קשור. כי לפני שאנחנו עשינו את כל ההסדרה של הנושא הזה, עוד טרום בואם של מבקרי המדינה, ההליך היה נורא פשוט. פשוט היו מגיעים לקומה שלוש במשרדי "נתיב", היו אומרים: אנחנו רוצים לשלוח בן-אדם כזה או אחר לעשות פעילות כזאת או אחרת, ואותו בן-אדם היה נשלח. כשהגענו כתבנו נוהל מאוד יפה, מסודר, אחרי שיצאנו בפרסום פומבי בעיתונות, ב"קול קורא".
היו"ר אמנון כהן
איפה הנוהל הזה? איפה הנוהל?
אולגה רזניקוב
הנוהל הזה היה קיים עוד לפני שמבקרי המדינה - - -
היו"ר אמנון כהן
אבל למה הוא מעיר כאן? על מה הוא מסתמך?
אולגה רזניקוב
הוא מעיר, כי לדעת מבקרי המדינה אנחנו לא מיישמים - - -
היו"ר אמנון כהן
לא על-פי נוהל. יש נוהל, אבל לא על-פי נוהל.
יוסי ביינהורן
הם לא עובדים לפי הנוהל.
אולגה רזניקוב
בוודאי. היה נוהל והייתה ועדת ה"נציגים" והוקם מאגר "נציגים" שהוא בעצם נבנה כתוצאה - - -
היו"ר אמנון כהן
מה שמך?
אולגה רזניקוב
אולגה.
היו"ר אמנון כהן
אולגה, תקשיבי, בואי ניצמד לדוח רגע. כתוב לי פה: שליחת אנשים לחו"ל במעמד "נציגים". שולח אזרחים ישראלים שלא על-פי נוהל, הוא אומר. לא על-פי נוהל. אני רוצה לדעת אם זה תוקן, מה הולך היום? איך היום שולחים את ה"נציגים"?
אולגה רזניקוב
הנוהל היה קיים עוד לפני שהם הגיעו.
היו"ר אמנון כהן
אז לא עבדתם לפני נוהל.
אולגה רזניקוב
נכון שבחלק מהמקרים היו כשלים. אנחנו תיקנו את הכשלים האלה, אנחנו תיקנו את הנוהל בהתאם, וכמו כן, אנחנו מכינים שני נהלים נוספים. אבל אני כן הייתי חייבת להעיר שנעשתה פה עבודה מאוד גדולה עוד לפני שהגיע מבקר המדינה.
היו"ר אמנון כהן
בסדר. אבל עדיין בתקופת הביקורת לא עבדתם לפי כללי מינהל תקין בנושא הזה.
אולגה רזניקוב
אנחנו עבדנו לפי כללי מינהל תקין.
היו"ר אמנון כהן
כן. 5, נסיעות לחו"ל.
חובב שפירא
אחדות מהנסיעות של עובדי "נתיב" לחו"ל לא התיישבו עם המשימות המוגדות לארגון, וקיומן פגע באמות מידה של מינהל תקין. כמו כן לחלק מהן לא נמצאו נימוקים, לחלק אחר ניתנו נימוקים שאינם מניחים את הדעת, וחלקן אושרו באופן בלתי תקין.
נעמי בן עמי
אני אענה. אני חושבת שאני פה עושה היסטוריה, כי אני המנכ"ל הראשון שאסור לו לקחת אנשים נוספים לנסיעות. אז אני בדרך כלל באמת עומדת בכללים.
היו"ר אמנון כהן
לא, אם צריך, רק צריך שיהיו נהלים, אין בעיה. רק צריך נהלים להסדיר. החמרת עם עצמך, את אומרת.
נעמי בן עמי
אני החמרתי עם עצמי ואני חרגתי בשני מקרים. חריגה אחת הייתה קשורה עוד לעבודה של "נתיב" בזמנו דרך העמותה עם "ג'וינט", ואז לקחתי אתי עובדת שעסקה באותו נושא תקציבי.
היו"ר אמנון כהן
את זה מציין הדוח?
קריאה
כן.
היו"ר אמנון כהן
תיקנתם את זה? פעם הבאה זה לא יקרה, נעמי? זה מה שאני צריך לדעת.
נעמי בן עמי
אני נוסעת לבד. עכשיו אין מעקב בכלל.
היו"ר אמנון כהן
אוקיי. 6, תתקדם. נעמי, יישר כוח, אבל את צריכה שומר ראש, שלא יהיו בעיות.
נעמי בן עמי
לא, אז במקומות מסוימים יש.
היו"ר אמנון כהן
6. רק להסדיר. רק להסדיר, שהכול יהיה מסודר. אין בעיה.
חובב שפירא
התקשרויות וספקים יחידים. נמצאו ליקויים בהתקשרויות ובבחירת ספקים יחידים. לדוגמה, לא נמצא, כי הפטור ממכרז להתקשרות עם "הצופים העבריים" מדצמבר 2008 נעשה לאחר בדיקה נאותה בדבר היותם של הצופים ספק יחיד והכרזתם ככאלה על-פי תקנות חוק חובת המכרזים; או במקרה של התנהלות פסולה באירוע יום העצמאות במוסקבה באפריל 2009, שבו הועברו כספים במזומן לספק מקומי וחלקם הוחזרו, לפי גרסה אחת, המוכחשת, על-ידי הספק לידי שליחת "נתיב" במזומן וללא תיעוד; או במקרה של התקשרות עם חברה רוסית לצורך "מיתוג ישראל", שבה נמצאו ליקויים חמורים בתהליך המיון והבחירה עד כדי חשש, כי מלכתחילה היא נעשתה במגמה להתקשר לחברה.
היו"ר אמנון כהן
אפשר לקבל במזומן משהו? מה קורה? מה היה ומה יקרה? בבקשה, מהר, תתקדמי. היה מקרה כזה?
אולגה רזניקוב
לגבי המזומן, האמת שאני לא מכירה את המקרה הזה.
היו"ר אמנון כהן
אוקיי. נעמי, את מכירה את המקרה הזה?
נעמי בן עמי
מזומן – לא. אנחנו גם אחר כך בדקנו - - -
היו"ר אמנון כהן
יום העצמאות במוסקבה אפריל 2009.
סגן שר החוץ זאב אלקין
כתוב פה שהייתה גרסה מוכחשת.
נעמי בן עמי
אף אחד לא יודע על מה מדובר, אצלנו לפחות.
חובב שפירא
סליחה, אני חייב לציין, כפי שציינתי גם בפתח דברי וגם החמאתי למנהלת "נתיב" ועובדיה: הנתונים שאנחנו הסתמכנו עליהם בביקורת הזאת, כפי שגם בדוחות ביקורת אחרים, הם נתונים של הארגון עצמו.
רונן רפאל
לא, זה ביקור של המבקר במוסקבה.
חובב שפירא
וכמובן הנתונים הועברו במרוכז במסגרת עבודת הביקורת.
היו"ר אמנון כהן
אוקיי. הנהלים היום ברורים? אם אתם עושים אירוע – יום העצמאות, יום כזה, יום אחר.
רונן רפאל
זה לא נכון. זה על בסיס הביקור שלו במוסקבה. זה לא הנתונים שהיו אצלנו, עובדה שזה גם הוכחש. אנחנו לא יודעים על המקור לזה.
נעמי בן עמי
אנחנו בדקנו אחר כך - - -
רונן רפאל
אני מניח שזה שיחות שניהלו שם, שהוא ניהל שם. וזה בסדר, נשמח לקבל את ה - - -
היו"ר אמנון כהן
איפה הכסף שחזר לארגון? איפה הוא? הכסף שחזר לארגון דרך הנציגה.
רונן רפאל
הארגון הזה שומר על כספי מדינה בשתי ידיים.
היו"ר אמנון כהן
לא, אבל היום, אם עושים התקשרויות – אין מזומנים, כן?
רונן רפאל
אין מזומנים. נהלים מסודרים ממשרד האוצר.
נעמי בן עמי
לא, אין מזומנים בכלל.
היו"ר אמנון כהן
אנחנו נלך למוסקבה לבדוק את זה. 7.
רונן רפאל
בשמחה.
חובב שפירא
על כל פנים, הנתונים אלה נתונים שדלינו, בין אם במסמכים, בין אם בפגישות עם אנשים.
היו"ר אמנון כהן
הבנתי. להבא שזה לא יקרה.
רונן רפאל
נשמח לקבל את הנתונים.
סגן שר החוץ זאב אלקין
לא, זה לא קרה.
היו"ר אמנון כהן
7. בוא תתקדם. 7.
חובב שפירא
טיפול בחומר ארכיוני.
היו"ר אמנון כהן
אתה פה, גנזך?
יוסי ביינהורן
הוא כבר אמר.
היו"ר אמנון כהן
לא – אמר – תקרא, מה מצאת.
חובב שפירא
אוקיי. גנזך המדינה מזה ו"נתיב" מזה, ושניהם גם יחד, אינם ממלאים אחר חוק הארכיונים ותקנות הארכיונים בדבר הפקדת חומר בגנזך ורישום החומר הארכיוני של "נתיב" המצוי ברשותם, ובדבר חשיפת חומר ארכיוני לעיון הציבור. לבד מכך, עלה בביקורת, כי "נתיב" נוקט העדפה פסולה במתן אישורים לעיון ושימוש בחומרים ארכיוניים שברשותו.
היו"ר אמנון כהן
מה? מה קורה עם זה, חומר ארכיוני?
רונן רפאל
אדוני, מבחינת "נתיב" אנחנו בתהליך ארוך שלוקח זמן עם הגנזך. העסקנו יועץ שעובד עם הגנזך כדי ליישר קו בכל הכללים. טיבו של עולם, ב-50 פלוס שנים, 60 כבר, של הארגון הצטברו הרבה חומרים שצריכים להעביר אותם בצורה מסודרת, חלקם חסויים, חלקם לא חסויים. כל תהליך ההסדרה הזה לוקח זמן, יש לו עלות מאוד גבוהה, אנחנו עושים אותו. חלק מהחומרים יושבים בגנזך ואנחנו צריכים להסדיר את הקליטה שלהם שם.
היו"ר אמנון כהן
אבל פה הוא אומר, שאתם לא ממלאים את חוק הארכיונים.
רונן רפאל
בשנת העבודה הקרובה בתיאום הדוק עם הגנזך לפגישות איתם, אנחנו מתכוונים להסדיר בדיוק את הדברים האלה.
היו"ר אמנון כהן
חלק עבר כבר?
נעמי בן עמי
כן.
היו"ר אמנון כהן
חלק עבר אצלכם?
יעקב לזוביק
חלק עבר מזמן וחלק לא עבר.
היו"ר אמנון כהן
יש לך מקום לקלוט את כל מה שיש להם?
יעקב לזוביק
כן.
היו"ר אמנון כהן
בסדר. מתי זה ייגמר, כבוד הסמנכ"ל?
רונן רפאל
בתוכנית העבודה של 2014 אני מקווה שנצליח להעביר את מרבית החומרים.
היו"ר אמנון כהן
הבנתי. מה עוד יש לנו פה? זיהוי זיופים – מה היו פה בעיות? אה, כן, י' תקרא, כי זה חשוב לנו, שנחדד את הנקודה הזו.
חובב שפירא
מבקר המדינה רואה כליקוי משמעותי במיוחד את העובדה, כי מאז 1998 לא נבחנו המבנה הארגוני ומאפייני הפעילות של "נתיב" אל מול יעילותו, מועילותו ועמידתו ביעדים שקבעה לו הממשלה, חרף קביעות של הממשלה שתיעשה בחינה כזו. בחינה כזו נדרשת, בעיקר נוכח השינויים שהתחוללו בתקופה זו במרחבי הפעולה של הארגון, במאפייני קהל היעד שלו ובפעילות דומה של גופים ישראליים ממלכתיים ואחרים בחבה"ם, מזה, ונוכח ההגדלה הניכרת של תקציב "נתיב", מזה.
היו"ר אמנון כהן
כן. אני רוצה לסכם את הדיון. כבוד סגן השר, אתה רוצה להגיד איזה משפט לפני? אם אתה רוצה, בבקשה, אם לא, אני מסכם את הדיון. ואתה לא חייב לנמק עכשיו שום דבר - - -
סגן שר החוץ זאב אלקין
שוב, תודה רבה, אדוני היושב-ראש על הדיון. כפי שאמרתי בפתח דברי ואני רוצה לחזור כאן בעקבות הדיון: גם אם יש לנו מדי פעם חילוקי דעות עם משרד המבקר על פרט כזה או אחר או המלצה כזאת או אחרת, אנחנו רואים את תהליך הביקורת כתהליך מאוד מאוד חשוב, מבורך, ומתכוונים להתייחס אליו בשיא הרצינות וליישם אותו. וגם תהליך הליווי שלכם כוועדה מאוד מאוד חשוב. ולכן אני מודה לך על הקדשת הזמן לנושא הזה שהוא לא אולי בסדר-היום התקשורתי-ציבורי, אבל הוא חשוב מאוד למדינת ישראל. זה קודם כול.
כפי שתיארתי בפניך את אותם התהליכים והכלים שבהם אנחנו פועלים, אני גם לוקח על עצמי ו"נתיב" לדווח לוועדה על אותן הסוגיות שאנחנו צריכים לתת לכם תשובות, ועל ההתקדמות ולוחות הזמנים בהתקדמות הזאת לאותם נושאים שנשארו פתוחים. כמובן, נגעת פה בדוח בסוגיות העיקריות. יש פה הרבה סוגיות פרטניות שאפשר להיכנס לכל אחת מהן לעומקה.
אני רוצה להגיד משפט אחד כללי, אני מקווה שאנשי משרד המבקר לא יחלקו על כך. טיבו של משרד המבקר המדינה זה למצוא את הליקויים, לשם זה מדינת ישראל משלמת משכורת לאנשים ראויים ומצוינים, שהם כמובן מחפשים איפה ומה צריך תיקון, וכמובן טיבה של הוועדה לעקוב אחרי זה.
אבל כל מי שקורא את הדוח ובוודאי כל מי שמכיר את פעילות "נתיב" יודע שני דברים: אל"ף, מה התרומה הגדולה של הפעילות הזאת גם לעלייה שקיימת, ולאותה עובדה פשוטה שמהציבור הזה עדיין מגיע 50% מכלל העלייה למדינת ישראל, למרות שמשקלו בכלל הקהילה היהודית בתפוצות הרבה פחות מ-50%.
בי"ת, גם יודע שהארגון הזה עבר בשנים האחרונות תהליך מאוד מאוד חשוב של תקרא לזה פורמליזציה, תקרא לזה עבודה מסודרת, ואפילו חלק, אני מבין את הזעקה של נעמי שאומרת: חלק מהנהלים אני יזמתי, ועכשיו מבקרים אותי על זה שמשהו לא היה באמת לפי הנוהל.
היו"ר אמנון כהן
צריך לעמוד בנהלים.
סגן שר החוץ זאב אלקין
אז בוודאי שצריך לעמוד בנהלים. אבל אני חושב שמרוב הדיון בליקויים חשוב מאוד שתישמע מילה טובה על "נתיב" ועל השינויים שהוא - - -
היו"ר אמנון כהן
למה אתה - - -
סגן שר החוץ זאב אלקין
בוודאי. מגיע להם קרדיט.
היו"ר אמנון כהן
כן, מגיע, מגיע.
סגן שר החוץ זאב אלקין
אני פשוט זוכר איך הארגון הזה התנהל גם קודם, בימיו הסודיים.
היו"ר אמנון כהן
כן. תודה, אדוני סגן שר החוץ. ואנחנו גם קודם כול מברכים את שר החוץ המיועד שייכנס לתפקידו הראוי והרם לטובת מדינת ישראל.
ראשית, אני באמת מודה למשרד מבקר המדינה על דוח תיקון הליקויים גם. אנחנו גם רוצים שתתעדכנו מהארגון לגבי נהלים שהם כבר הכינו חדשים, ממשקים בין הגופים, ממשקים בין הארגונים, בין עבודתם, בין משרד החוץ.
אנחנו רואים שבאמת יש שינוי בתפיסה בתיקון ליקויים, גם בנושא של הנהלים, ואנחנו משבחים את העבודה קודם כול, מוקירים את העבודה של "נתיב" מאז קום המדינה, ואת העומדת בראשה היום נעמי בן עמי, שבאמת אני רואה שהיא לקחה ברצינות את הנושא של דוח מבקר המדינה, וגם איפה שהיא הייתה צריכה לתת את חלקה, גם היא מימשה את הנושא הזה. גם אני רואה את כל הנושא של מיסוד של מערכת, מיסוד של "נתיב" והעברתו לראייה אחרת, מסודרת יותר. ויישר כוח לך, נעמי, יחד עם הסגן והצוות שלך.
אבל אנחנו נעקוב מקרוב בוודאי מטעם המדינה, כמו שציינת כאן, סגן שר החוץ, שהליקוי המשמעותי במיוחד נעוץ, כמו שכותב פה משרד המבקר, בעובדה שמאז 1998 לא נבחנו המבנה הארגוני ומאפייני הפעילות של "נתיב" אל מול יעילותו, מועילותו ועמידתו ביעדים שקבעה לו הממשלה, חרף קביעה של הממשלה שתיעשה בחינה כזו. אנחנו רוצים שאתם תעשו את הבחינה הזו באמת בראייה אובייקטיבית, ואנחנו גם נכתוב למשרד ראש הממשלה עם שר החוץ המיועד, שהם באמת ידאגו לנושא הזה.
ואני הבנתי שיש עבודת מטה בשולחן עגול יחד עם סגן שר החוץ שיכינו את עבודת המטה, שלכשיגיע לדיון בממשלה, להסדרת הנושא, שיילקחו כל האלמנטים שציינו כאן בדוח באותו דבר. שנסדיר את זה פעם אחת ולתמיד, ויהיה להם את הכלים הנאותים לארגון, איך לעבוד על-פי אמות מידה, מה שקבעה הממשלה ומה שמשתמע. וכל אחד יעשה את מלאכתו נאמנה, לטובת המערכת ולטובת העלאתם של היהודים למדינת ישראל בסופו של דבר.
אנחנו מברכים על הפעילות של אוניברסיטאות ומכללות שאתם עושים. ואני חושב שזה העוגן החשוב של הצעירים, זו השכבה החשובה, זה גיל שבאמת צריך להשקיע בו וכל המאמצים צריכים להיות אליהם. ואני מברך את אלה שעוסקים במלאכה בפועל, אלה האוניברסיטאות, אריאל או אחרים שאתם אומרים שהתחלתם כבר לעבוד איתם, הטכניון, שבאמת אם המגמה היא עלייה של 48% זה יפה מאוד, אבל צריכים לשאוף ל-80%. צריך עוד קצת להשקיע בערך, בערכיות.
יגאל כהן אורגד
זה מה שנעשה ולכן יש תוצאה של 48%.
היו"ר אמנון כהן
80, להגיע ל-80. צריך לשים תמיד רף גבוה. אם נשים רף גבוה אנחנו נגיע. נשים 100% נגיע ל-80.
יגאל כהן אורגד
אתה סופר שלוש שנים. לוקח לאנשים קצת זמן.
היו"ר אמנון כהן
יישר כוח. אני באמת מברך על הפעילות. אנחנו נעשה גם סיור ב"נתיב".
סגן שר החוץ זאב אלקין
אולי תחכה עד שיעברו כבר, תעשו במקום החדש.
היו"ר אמנון כהן
לא יודע, אנחנו נתאם.
סגן שר החוץ זאב אלקין
יהיה גם יותר קרוב.
היו"ר אמנון כהן
לא יודע, נתאם את זה עם ראש "נתיב", נעשה סיור. גם יש לי כמה שאלות שם שאני לא רוצה להרחיב את זה פה, איך עובדת כל המערכת הזאת, כי באמת אני רואה אנשים, לא הייתי אומר שהם יהודים, נמצאים פה בארץ, אבל כמו יהודים, עם תעודת זהות ועם הכול, אני לא יודע על מה מסתמכים. אבל זה לביקורת שם. אני אבחן כמה מקרים ונראה.
נעמי בן עמי
על הסבתא.
היו"ר אמנון כהן
על הסבתות. איזה סוג של סבתות ולאיזה צד? בסדר, אנחנו רוצים לבדוק את זה במקום, נשאל את השאלות.
ובגדול אנחנו אומרים הסדרה, ואנחנו מברכים אתכם שתעברו למשכנכם החדש, תסדירו את נושא המחשוב מול רשם האוכלוסין, שבאמת הממשק יהיה חשוב כמו שצריך ותבחנו גם את הנושא של הדרכה של הקונסולים יחד עם הממשק הזה. כבודו ייקח את זה גם בחשבון – להדרכות, כל מיני דברים כאלה.
תודה רבה על השתתפותכם. ישיבה זו נעולה.

<הישיבה ננעלה בשעה 11:05.>

קוד המקור של הנתונים