ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 21/10/2013

עשור לפעילות הפרלמנטרית של הוועדה במאבק בסחר בנשים ובזנות

פרוטוקול

 
PAGE
17
ועדת המשנה למאבק בסחר בנשים ובזנות
21/10/2013

הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן

מושב שני
<פרוטוקול מס' 7>
מישיבת ועדת המשנה למאבק בסחר בנשים ובזנות
יום שני, י"ז בחשון התשע"ד (21 באוקטובר 2013), שעה 11:45
סדר היום
<עשור לפעילות הפרלמנטרית של הוועדה במאבק בסחר בנשים ובזנות>
נכחו
חברי הוועדה: >
דוד צור – היו"ר
יחיאל חיליק בר

תמר זנדברג

שולי מועלם-רפאלי
מרב מיכאלי
יפעת קריב
מיכל רוזין

זהבה גלאון
מוזמנים
<יושב ראש הכנסת יולי יואל אדלשטיין>
ויסאם חיר - עו"ד, משרד המשפטים

סיגלית זהר - מנהלת מחלקה א' סיוע משפטי, משרד המשפטים

ענת זוהר - ייעוץ וחקיקה פלילי, משרד המשפטים

מירב שמואלי - מתאמת המאבק בסחר בבני אדם, משרד המשפטים

דנה ביטן - עוזרת ראשית למתאמת המאבק בסחר בבני אדם, משרד המשפטים

רפאל דיין - היחידה להסכמים בינלאומיים וקשרי חוץ, משרד המשפטים

יעל רלוי - מתמחה, תיאום המאבק בסחר בבני אדם, משרד המשפטים

חן זורע - בן שירות לאומי, משרד המשפטים

תהילה אמסלם - רכזת לשכה בכירה, משרד המשפטים

דליה אברמוף - פרקליטה בתל אביב פלילי, פרקליטות

ענת קליינשטיין - פרקליטות מחוז תל אביב פלילי, פרקליטות

Eva Weigold-Schultz - Deputy Political Counselor, שגרירות ארצות הברית

Jill Barwig - Political Officer, שגרירות ארצות הברית

מיריי סורוביץ - עוזרת פוליטית, שגרירות ארצות הברית

מיריי סורוביץ - שגרירויות

Anatol Vangheli - שגריר מולדובה, שגרירויות

Hans-Joachim Almoslechner - שגרירות אוסטריה, שגרירויות

רינה דז'רסי - יועצת באגף לעניינים קונסולריים, משרד החוץ

אורטל אלבז-ברכה - יועצת במח' קשרי חוץ וזרים באגף הקונסולרי, משרד החוץ

גדעון סער - שר הפנים, משרד הפנים

ערן דוידי - יועץ משפטי, משרד הפנים

ליאור שחר - יועץ השר למינהל האוכלוסין, משרד הפנים

ליטל אפטר - יועצת התקשורת של השר, משרד הפנים

אמנון בן עמי - מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה ומעברי הגבול, משרד הפנים - רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול

אורלי שמואל - לשכה משפטית, משרד הפנים - רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול

מיכל יוספוב - ממונה ביקורת גבולות, מינהל האוכלוסין וההגירה, משרד הפנים - רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול

אליעזר רוזנבאום - משנה למנכ"ל, המשרד לבטחון פנים

מיכל ברק - רח"ט תקון, שב"ס, המשרד לבטחון פנים

אדי פלינר - ר' מחלק חקירות ימ"ר ת"א, המשרד לבטחון פנים

רובי קיים - קצין מדור חקירות באח"מ, המשרד לבטחון פנים

אבי אחרק - קצין מש"ל ארצי באח"מ, המשרד לבטחון פנים

איתן הורן - מנהל תחום מדיניות תכנון אסטרטגיה, המשרד לבטחון פנים,



משרד הרווחה והשירותים החברתיים

אפרת שרעבי - מפקחת ארצית, משרד הרווחה והשירותים החברתיים

באטריז רוזן כץ - ע"וס, מנהלת אופק נשי, משרד הרווחה והשירותים החברתיים,



משרד החינוך

נטע ידיד - מדריכה ארצית ביחידה לחינוך מיני, משרד החינוך



הרשות לקידום מעמד האשה

ורד סויד - מנהלת הרשות, הרשות לקידום מעמד האשה



מוקד סיוע לעובדים זרים

אמי אסתר סער - מנהלת קשרי מימשל והמאבק בסחר בבני אדם, מוקד סיוע לעובדים זרים

יסמין קונפינו - מנהלת המקלטים, מקלט לנפגעות סחר בנשים

עידית הראל שמש - מנהלת, מכון תודעה למען נפגעי ונפגעות תעשיית המין

ריטה איבשין חייקין - מנהלת פרויקט מאבק בזנות ובסחר בנשים, "אישה לאישה" - מרכז פמינסטי חיפה

אורית סוליציאנו - מנכ"לית, איגוד מרכזי סיוע לנפגעות תקיפה מינית

מרים גרייבר - יו"ר עמותת יש ירושלים, הדסה ישראל

דנה נאור מנדאל - מנהלת המחלקה המשפטית, שדולת הנשים בישראל

קרן גרינבלט - יועצת משפטית, שדולת הנשים בישראל

ליאת לייזר - רכזת אשה לאשה, אשה לאשה

אפרת שרעבי - מפקחת ארצית, משרד הרווחה והשירותים החברתיים

מירב דדיה - מפקחת ארצית פגיעות מיניות, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
מנהל/ת הוועדה
אריאלה אהרון
רישום פרלמנטרי
איה לינצ'בסקי
עשור לפעילות הפרלמנטרית של הוועדה במאבק בסחר בנשים ובזנות
היו"ר דוד צור
בוקר טוב לכולם. אני מתכבד לפתוח את הישיבה החגיגית לציון עשור למאבק בסחר בנשים. נמצאים אתנו הצוות הקבוע ואתם אורחים נכבדים שהגיעו אלינו ואני מברך את הצטרפותם של יושב ראש הכנסת, חבר הכנסת יולי אדלשטיין ואת שר הפנים, חבר הכנסת גדעון סער, שהיה גם יושב ראש הוועדה הזו. לא שאני מרמז שמפה מגיעים להיות שר, אבל זה בהחלט לא יכול להזיק.

אני מברך את נציגי השגרירויות, גם של מולדובה, ואת הנציגים משגרירות ארצות הברית, את יושב ראש הוועדה למעמד האישה, חברת הכנסת עליזה לביא, שזו ועדת משנה של הוועדה לקידום מעמד האישה. נמצאים אתנו גם חברי כנסת השותפים לעשייה ובראש ובראשונה חברת הכנסת זהבה גלאון, שזכויות רבות לה בוועדה הזו, כמי שכיהנה כיושב ראש ועדת המשנה וגם כמי שעומדת מאחורי הרבה עשייה וחוקים בנושא. כמובן חוקים שעוד יגיעו, שנשמח לקדם אותם יחד אתה.

חברת הכנסת שולי מועלם, חברת הכנסת מיכל רוזין, גורמי משטרה, רווחה, שותפים אתנו. עורכת דין מרב שמואלי ממשרד המשפטים, שהיא העמוד המרכזי בפעילות וחברה קבועה אצלנו. הרשות לקידום מעמד האישה, המשרד לביטחון פנים, ארגוני הסיוע והסעד, משרד הרווחה, שהשר התנצל שלא יכול היה להגיע וכל גורמי הסיוע הוולונטאריים, שגם דוחפים אותנו וגם מפקחים עלינו וטוב שכך. אני מברך את כולם.

בתחילה אאפשר ליושב ראש הכנסת לשאת מספר דברים, כי בלוח הזמנים שלו הוא חייב יהיה לצאת, אני מאד מעריך את זה, שלמרות הלחץ הגדול כבדת אותנו בנוכחותך. בבקשה אדוני.
יושב ראש הכנסת יולי יואל אדלשטיין
תודה ליושב ראש הוועדה, חבר הכנסת דוד צור. אני באמת מתנצל בפני חברי הכנסת ובפני כל הנוכחים, נציגי הגופים השונים והשגרירויות הזרות, ב-12:00 בימי שני יש לנו ישיבת נשיאות, לכן אומר מספר מילים.

הישיבה אמנם חגיגית אבל הנושא מאד לא חגיגי. אני זוכר באופן אישי, אני מניח שלא הייתי היחידי, איך הייתי מתכווץ בכל פעם שהייתי רואה את שמה של מדינת ישראל מתנוסס גבוה בכל מיני דוחות בין-לאומיים עם הנושא של עבדות מודרנית וסחר בבני אדם ובמיוחד סחר בנשים.

לצערי הרב הייתה סיבה. הפעם לא נוכל לומר, שמכיוון שכולם אנטי ישראליים הם כללו את ישראל ברשימות. הייתה סיבה טובה בתחילת שנות ה-90 ובמהלך עשור, לכלול את ישראל במקום לא מכובד. מי שתוהה מה הכנסת כבר יכולה לעשות, בכנסת זה רק דיונים ורק דיבורים, אז אני חושב שכבר הוזכר, שביוזמתה של חברתנו, חברת הכנסת זהבה גלאון ועוד מספר חברי כנסת ללא הבדל פוליטי ודתי, הנושא הזה איחד רבים.

ברשותך, חברת הכנסת גלאון, אזכיר שניים שכבר לא נמצאים אתנו, חבריי וחברייך הטובים, חברי הכנסת שטרן וסולודקין שהיו יחד אתך במאבקים האלה ועוד רבים, ייבדלו לחיים ארוכים. אפשר לומר, שהוועדה, שהחלה כוועדת חקירה פרלמנטארית, שהפכה לתת ועדה, שאנחנו נמצאים במסגרתה, עשו עבדותם נאמנה.

באופן אישי אני יכול לומר, שהיה לי הכבוד, כסגן יושב ראש דאז, לנהל ישיבת כנסת, בה שרת המשפטים דאז והיום, ציפי לבני הציגה את התיקון לחוק העונשין בנושא המדובר. אני חשוב שנעשתה עבודה רבה.

אבל, לא הייתי מציע בנימה חגיגית זו, גם להודיע על סגירת תת הוועדה. לא מכיוון שאין נושאים אחרים לטפל בהם, אני חושב , שעם כל הפעילות שנעשתה, אם זה ברמה חקיקתית, אם ברמה של פיקוח פרלמנטארי, אם ברמה של הגופים שמיוצגים כאן, משטרה, רווחה, משרד הפנים ורבים נוספים, אני חושב שיש עוד עבודה רבה לעשות.

אני מאד שמח לנוכחותו של חברי, שר הפנים, חבר הכנסת גדעון סער כאן בוועדה, כי ברור לגמרי שאם ביום-יום לא נעקוב אחרי כל ההחלטות החשובות והתהליכים החשובים שחלו מאז תחילת שנות ה-90, אני חושש שהגורמים העבריינים לא נרדמו בשמירה. ברגע שירגישו שיש פרצה כלשהי, גם ידעו להיכנס לתוכה.

לכן אני מברך מאד על העבודה השוטפת. על קיום הישיבה הזו. טוב שלפעמים מציינים כשיש הישגים לציין, אבל חשוב מזה, המשך עבודה שתעשה על ידי הכנסת, על ידי משרדי הממשלה הרלוונטיים, שנוכל להמשיך לומר שעכשיו מדינת ישראל במקום אחר לגמרי, בוודאי כל הנושא שאנחנו כיהודים כישראלים וכבני אדם מתקוממים נגדו, הוא ל חלק מנחלתנו כאן במדינת ישראל. תודה רבה, ואני מתנצל שאני צריך לצאת כדי לפתוח את ישיבת נשיאות הכנסת.
היו"ר דוד צור
אני מודה ליושב ראש, גם על הדברים ושכיבדת אותנו בנוכחותך, לפני שאתה הולך אני חייב לומר לשבחם של ה-מ.מ.מ, שלא תמיד אנחנו יודעים על פועלם והם הוציאו דו"ח יוצא מהכלל, שמריה רבינוביץ ושרון סופר כתבו, הוא לפניך ואני מציע לך לעיין בו. תודה.

כמה מילות פתיחה לנושא. אכן בשנות ה-90 המאוחרות של המאה הקודמת היינו עדים לתופעת הסחר בנשים. היו שהעריכו אותה בין 1,000 ל-3,000 נשים שהובאו לכאן בסחר ממדינות רבות ושונות. אני חייב לומר, שכמי שהיה ברשויות אכיפת החוק, מברכים את הצטרפותה של חברת הכנסת לשעבר, אורית זוארץ, שגם הייתה יושב ראש הוועדה. כמו גם את הצטרפותן של שתי חברותה כנסת מרב מיכאלי ותמר זנדברג.

כפי שאמרתי, התופעה הכתה בנו בצורה מאסיבית. במקביל, היו אירועי טרור שפקדו אותנו, להבדיל, אבל גם בפוקוס של גורמי האכיפה ובכלל, האנשים היו מאד מרוכזים בבלימה של תופעת הטרור. אני אומר את זה כמי שהיה גם בתפקידים האחרים. אבל הגבול ממצרים וגובלות אחרים היו פחות מפוקחים בתחום הזה ויותר בתחומים של בטחון פנים וביטחון בכלל.

התופעה הלכה והצטמצמה באופן ניכר, כפי שנאמר, מבלי לחלק פה יותר מידי קרדיטים, אם יש משהו שאפשר לציין אותו כהצלחה בהתגייסות לתיאום ופעולה של כלל הגורמים, גם גורמי האכיפה, גם גורמי השפיטה, הרווחה החינוך והפיקוח של הוועדה הזו ואחרת בכנסת, זה אחד הנושאים שאפשר בצדק לציין אותם כנושא שהובא כיעד לצמצום ואולי לחיסול. בדרך כלל לא שמים יעד יומרני ואמרים שמחסלים את התופעה, אבל אפשר לומר שהתופעה הזו הצטמצמה עד כדי חיסולה בשנים האחרונות.

בשנתיים האחרונות, גם דוחות אובייקטיביים שלא קשורים לממשלה ולא לנו הכנסת ולא לגורמים הוולונטאריים, מצביעים על כך שהתופעה הזו מאד הצטמצמה עד כדי התחסלה וישראל, כפי שפתח ואמר היושב ראש, ממקום שהיה מקום ביותר, בצדק, אנחנו בשנה השנייה ברציפות, במקום טוב, בקבוצה הראשונה בה נלחמים בתופעה.

אולם, אין ואקום והוועדה הזו לא בכדי קבלה מנדט להרחיב את הנושא, על ידי יושב ראש הוועדה למעמד האישה והיא מטפלת גם בנושא הזנות ולא רק בנושא הסחר מתוך הבנה שזנות היא לא משהו וולונטארי, גם אם יש כאלה שטוענים את זה ובעצם יש כאן שיטה אחרת של עבדות או סחר או איך שנקרא לו.

בסופו של דבר הוועדה עוסקת בזוויות השונות, בזווית האכיפה, נושא הטיפול והשיקום ובנושאים אחרים נלווים. צריך לומר שהסוגיות מורכבות, בעייתיות, גם לאכיפה, גם להבאה לדין של עבריינים בעניין, מתוך הבנה שאנחנו לא רוצים לייצר קורבנות כפולה של עברות זנות. לכן, בסופו של דבר צריך יהיה לטפל בעניין. יש מספר חוקים שעומדים על הפרק וללא ספק נדרש עליהם, גם במושב הזה, כמו ההצעה של חברתה כנסת גלאון, שאני מניח שהיא תדבר עליה, בנושא הפללת הלקוחות, גם בנושא של הרחבת קרן החילוט. נושא נוסף, שמענו בשבוע שעבר סקירה מאד מעניינת ואני מציע להכניס את זה בהצעת החוק, נושא של היכולת לתבוע נזיקין ללא הוכחת נזק. כך שמצד אחד אנחנו יכולים לציין את הפעילות שנעשתה עד עכשיו ובטח אי אפשר שננוח על זרי הדפנה כי הדברים האלה יכולים לקום לנו בסופו של דבר כפי שהיה בעבר.

אני רוצה לציין שני נושאים נוספים שקשורים לשר הרווחה, שלא נמצא אתנו, והשני לשר הפנים, שנמצא אתנו. אחד זה בעניין שני הדיונים שנכח בהם שר הרווחה והגדילו אתה תקציב באופן משמעותי לפתיחה של מעון נוסף. אני מניח שנשמע שהוא עוד מעט מאוכלס.

דבר שני, ששר הפנים יחד עם ראש מנהל האוכלוסין, בעקבות בקשה שלנו בוועדה, הרחיבו את מתן אישורי ההעסקה ב-1 למי שנמצא במעונות, גם לקורבנות סחר, מי שהוגדרו כאלה, ללא הבדל מגדרי, מתוך הבנה שקורבנות סחר שהוגדרו ככאלה במוענות יוכלו לצאת ולעבוד וזו פתיחות ראויה לציון ועל כך תודתנו.

אני אבקש מהשר לומר כמה דברים ואחרי זה נשמע דוברים נוספים, השר גדעון סער בבקשה.
שר הפנים גדעון סער
תודה אדוני היושב ראש. באתי לכאן הבוקר כי לבטא מחויבות לנושא, שהוא לדעתי נושא חשוב. זה יפה שיושב ראש הכנסת פתח את הישיבה בנושא. ישנם שני נושאים שהוועדה לקידום מעמד האישה טפלה בהם בעבר, אחד הוא הנושא הזה, של סחר בנשים, סחר בבני אדם. הנושא השני הוא חילוץ נערות ושיקום נערות העוסקות בזנות. המכנה המשותף הוא שבשני המקרים מדובר בנשים ללא כל לובי ובמובן הזה הפעילות חשובה בצורה בלתי רגילה ומתניעה תהליכים שאפשר לקבוע בצורה ודאית שלא היו קורים אלמלא המעורבות הזו.

בנושא הזה של סחר בנשים, המדינה הגיעה להישגים שזכו להכרה גם בזירה הבין-לאומית, על ידי גורמים שונים שעוסקים בכך, כמו מחלקת המדינה האמריקאית. לכנסת היה בכל תפקיד נכבד ולא להרבה נשואים אפשר לומר שלכנסת היה תפקיד יוזם ומתניע של תהליכים כאלה. אנחנו מציינים פה עשור אבל למעשה זה יותר מעשור. הוועדה הזו בשעתו, טרם הפכה להיות ועדת משנה, פעלה כוועדת חקירה בראשות ועדת הכנסת גלאון, עוד בכנסת ה-15. באותה תקופה היא יזמה שורה של מהלכי חקיקה מאד משמעותיים, שהממשלה, בראשות אריאל שרון אז, הצטרפה או הביעה תמיכה בהם. הדבר הזה שינה את התשתית החקיקתית במדינת ישראל בסוגיה הזו.

הכנסת יצרה מורשת מסוימת בנושא של המאבק בסחר בנשים וסחר בבני אדם ומן הראוי שהמורשת הזו תמשך. אני מאד שמח, שבישיבה הזו משתתפים חברי כנסת מכל קצות הקשת הפוליטית, ממרצ ועד הבית היהודי. יצירת קואליציה מהסוג הזה, בנושא הזה, היא חשובה כדי להמשיך ולהציב אותו בראש סדר היום, גם אם היום אנחנו בתחושה, שהיא תחושה שיש לה בסיס, שהנושא מטופל בצורה יותר רצינית מכפי שטופל לפני קצת יותר מעשור.

גם ההנחיה שלי היום כשר הפנים, לגורמי המשרד שלי, בראש ובראשונה לרשות האוכלוסין, שיש לה כמה מנהלים בממשקים עם התופעה, אחרי אני אבקש שאמנון בן עמי יסקור, מנהל המנהל, הנחיה שלי היא להציב את הנושא במקום גבוה, מקום ראשי בסדר העדיפויות שלנו. ציינת, אדוני היושב ראש את ההנחיה, שניתנה על ידי, לתת אפשרות לקורבנות לעבוד בתקופה שהם במקלט. מעבר לכך אבקש מאמנון לפרט על סוגי הממשקים בהם אנחנו מתמודדים ומסייעים להתמודד בצורה מוצלחת עם התופעה.

נקודה נוספת שנוגעת יותר לסחר בבני אדם, במובן הרחב שלו, כל נושא הבאת עובדים זרים. השינוי שבוצע לפני כמה שנים, כשישראל עברה למדיניות של הסכמים בי-ליטראליים כדי להביא עובדים זרים הוא שינוי מאד חשוב. הוא מונע תיווך או סחר בבני אדם בצורה כזו או אחרת. אני יודע שהיום יש גורמים מהתחום הכלכלי, שמבקשים להחזיר אותנו אחורה ולשנות את המצב, לפעמים תוך שימוש בנימוקים, שקשורים לבעיות כאלה ואחרות בענפים שונים. בשום אופן אסור לעשות את זה. הכנסת היא שומר. לכל אחד מאתנו יש תפקיד, אני רואה את עצמי מגן על הדבר הזה מתוך הממשלה, אבל חשוב לעמוד על המשמר כי הלחץ והפיתוי גדול ויש הרבה גורמים שהיו רוצים להחזיר אותנו אחורה ולא טוב שנחזור אחורה למקום הזה.

אני רוצה שוב לברך על הכינוס, לא יודע איך תזמנתם את זה יום לפני הבחירות המוניציפאליות, אבל אנחנו כאן ואני מאד מקווה שהנושא יטופל בהמשך באותה אינטנסיביות ובאותה מסירות כפי שהוא טופל בעבר. אני במרך אותך, דוד, שלקחת על עצמך את תפקיד יושב ראש הוועדה. זה חשוב, ותמיד חשבתי כך, שגברים ישתתפו בכל הפעילויות שנוגעות לקידום מעמד האישה ושוויון בין המינים והמאבק נגד הסחר בנשים, שהוא חלק מהמאבק הרחב יותר של המאבק בסחר בבני אדם. תבוא על הברכה.
היו"ר דוד צור
תודה רבה לשר. אם יורשה לי, לגבי מה שאמרת לנושא ייבוא העובדים הזרים, פערי התיווך וכן הלאה. אני חשוב שאתה שם את האצבע במקום שצריך לטפל בו ביד נחושה. דברנו על זה בוועדת הפנים ואמנון הציג את הסוגיה בצורה מאד נחרצת. אם יורשה לי להעיר, אני בעיקרון בעד הפרטה באופן כללי, אני בעד שהממשלה לא תרכז בידיים שלה, אבל דווקא בנושא הזה הייתי מציע ללכת בכיוון של שליטה מלאה, כולל שרה או שניים אם צריך.
שר הפנים גדעון סער
אז אני אתך גם בכלל וגם ביוצא מן הכלל.
היו"ר דוד צור
אני אתן לאמנון לדבר, אבל לפני כן לחברת הכנסת לביא, שאמורה לצאת.
עליזה לביא
קודם כל ברכות, אדוני השר, שגריר מולדוביה וכמובן חברת כנסת זהבה גלאון, שהדרך שהוועדה הזו עשתה, זה מודל לחיקוי לנושאים הבאים שצריכים לעלות לסדר היום, החל ממודעות חברתית של מה קורה והכלים שהבית הזה מאפשר, כדי להעלות נושא ולטפל בו ואת התוצאות, חלקן אנחנו רואים כאן, עשר שנים אחרי.

אני רוצה לדבר על יושב ראש ועדת המשנה, דוד צור. לפני שהתמניתי להיות יושבת ראש הוועדה לקידום מעמד האישה, הגיע אלי חבר הכנסת דוד צור ואמר לי, אנחנו צריכים לרדת לשטח. הסיור הראשון של הוועדה, טרם היותנו ועדה, היה כדי להכיר את הנושא של הסחר בנשים בתל-אביב. פגשתי את האנשים הטובים שנמצאים מולי ולמדתי לעומק את הסוגיה הזו.

אז גם נחשפנו למצוקה הגדולה והגוברת של נושא הזנות בישראל. החללים, שלכאורה הותיר הטיפול המצוין שנעשה פה על ידי קודמי בתפקיד וכל האנשים הטובים והארגונים ושילוב הפעולה המרתק של האנשים סביב השולחן הזה, בין הארגונים החברתיים, בין משרד המשפטים ועוד גופים, הניב את התוצאות אבל החללים מתמלאים. החללים מתמלאים בזנות, זנות תוצרת כחול לבן. גם כאן צריך לתת את תשומת הלב, אין את השוט הכלכלי. ברגע שיש שוט כלכלי, שניתן על השולחן הזה יש גם תוצאות. אין לנו לא שוט כלכלי ולא חוקים. הנושא סבוך ומורכב בכל ההיבטים שלו.

המילה "זנות" הוספה לוועדה, צריך שזה יוסף גם לשמך, יושב ראש ועדת המשנה למאבק בסחר בנשים ובזנות. הנושא של זנות בהחלט צריך להיות מטופל. אפשר בהחלט לראות מה עשינו עד היום אבל גם מה לא עשינו עד היום ומה קורה בין שני הדברים.

דבר נוסף שנחשפתי אליו, הוא נושא שעלה בעקבות השיחה עם עורכת דין ד"ר מרב שמואלי, הסוגיה של המקלט החסר. באותו היום הגשנו לשר הרווחה, יחד עם שר האוצר, קבלנו את המענק הגדול והמתבקש לטובת הוסטל שהוא לא הוסטל רק ל-18 מיטות אלא לכל הסעד הטיפולי, הנפשי, שקיים ובכך באמת ניתן מענה מידי בנושא ואשמח לראות מתי הדברים האלה קורים.

אני רוצה לברך אותך ולברך את כל שיתוף הפעולה המרתק שנעשה סביב השולחן הזה, שעתיד להיות. אני מזכירה אותו הרבה פעמים בנושאים אחרים, עד כמה צריך שיהיה שיתוף פעולה כדי להכיר, כדי להיות מסונכרנים, כדי לפעול בכל הזרועות הקיימות למגר תופעה, להתמודד אתה אבל גם להיחשף להשלכות הקיימות. אני מאחלת הרבה הצלחה, מנצלת שאני צריכה לצאת, אנחנו פה.
היו"ר דוד צור
תודה רבה, חברת הכנסת זהבה גלאון, שנאמר רבות על זכויותיה בעניין. הייתה יושבת ראש ועדת החקירה מ-2000-2004 ומ- 2005 יושבת ראש הוועדה הזו. בבקשה.
זהבה גלאון
תודה רבה אדוני. ברכה מיוחדת ושמחה מיוחדת יש לי היום לשבת בוועדת משנה שאתה מנהל אותה. כשהקמתי את ועדת החקירה הפרלמנטארית, דגש על פרלמנטארית, כיהנתי בראשה 4 שנים, שתפתי אתך פעולה בכובעים הקודמים שלך וזה היה שיתוף פעולה מרתק. אני חייבת להודות, שכששמעתי שלקחת על עצמך לעמוד בראש הוועדה הזו, חשבתי שאין מתאים ממך וזו הזדמנות להגיד את זה כאן בפורום הזה והזדמנות לברך אותך.

אדוני היושב ראש, 4 שנים עמדתי בראש ועדת החקירה הפרלמנטארית, 3 שנים כיושבת ראש ועדת המשנה. עבדה אתי באופן צמוד ושוטף וזו הזדמנות להזכיר את שמה, סיגלית אדרי, שיושבת כאן כמנהלת הוועדה. החליפה אותי בתפקיד ועדת המשנה, חברת הכנסת לשעבר אורית זוארץ שנמצאת כאן ועשתה עבודה נאמנה ומצוינת. כמובן חברת הכנסת עליזה לביא, שעומדת בראש הוועדה למעמד האישה.

אני לא נותנת יותר מידי שבחים לשר הפנים, גדעון סער, בדרך כלל יש לנו מחלוקות בהרבה נושאים, אבל בהזדמנות הזו אני רוצה לציין לשבחו של השר סער, שטרם היותו חבר כנסת, הוא שימש בתפקיד מזכיר הממשלה. אני רוצה לציין במיוחד את התמיכה שלו בשורת החוקים והיוזמות שקדמנו כאן בכנסת בממשלת שרון והוא ציין את זה בעצמו. אתם יודעים שדברים קמים ונופלים אם יש משוגע לדבר ולצורך העניין, השר סער היה משוגע לדבר, מחויב לדבר וזה פתח אחר כך לקידום יוזמות חקיקה מקיפות יותר, כמו החוק לאיסור סחר בבני אדם, שבעצם נותן מענה לא רק לסחר של נשים בזנות, אלא גם לסחר בבני אדם בכלל.

עד כאן הברכות, זה באמת מרגש. אני רוצה לומר שקראתי בעיון רב ובעניין רב את החוברת שהונחה כאן, שנותנת סקירה מקיפה על כל הפעילות החשובה שנעשתה כאן בשנים האחרונות.

דבר אחרון לסיום, כל הפעילות של הכנסת ושל הוועדה הזו לא הייתה קורית ללא שיתוף פעולה הדוק בין שורה של גורמים. אם יש משהו שמייחד את הפעילות של הוועדה הזו זה שיתוף פעולה, גם עם ארגוני החברה האזרחית, גם עם הגורמים הממשלתיים, גורמי החוץ. שיתוף הפעולה הזה נבע מתוך מחויבות עמוקה של אנשים, נשים, שאמרו שלא יכולים להתרגל לעוול הזה בסחר בנשים לזנות. אני מתמקדת בסחר בנשים לזנות.

ציינת קודם, חבר הכנסת צור ואני שמחה שחברת הכנסת לביא הרחיבה יחד אתך את המנדט של הוועדה. כל כך עסקנו במיגור תופעת הסחר בנשים, הייתה אשליה, תחושה, שמה שקורה במרחב של הזנות הוא בסדר, נשים "חופשיות" ו"מאושרות" "לבחור" להן את ה"עיסוק" שלהם, הכול במירכאות כי אני לא רואה בזנות, מקצוע או בחירה חופשית.

הגיע הזמן לשנות פאזה. ציינת קודם את הצעת החוק שהנחתי בזמנו ואחר כך קדמה אותה, כשלא נבחרתי לכנסת, חברת הכנסת אורית זוארץ ואני מתכוונת לקדם אותה מחדש, אתכם בשיתוף פעולה. ההצעה מדברת על הפללת לקוחות הזנות. אני חושבת שצריך לשרש את התפיסה שאני שומעת, שרווחת בחודשים האחרונים בתקשורת, שאולי נמסד את הזנות, מה אתן רוצות, נשים בחרו לעסוק בזנות. אני לא אוהבת את חיבור המילים הזה "לעסוק בזנות".

אני חושבת שהגיע הזמן לעמת גם את הלקוחות עם ההשלכות של המעשים שלהם. עם המחיר של זה. זנות זו אלימות מינית. צריך לתייג אותה ככזו. זו אלימות מינית ומי שמבקש למסד את הזנות מבקש באופן מסוים להפוך את המדינה לסרסור על. אני חושבת שיש קווים אדומים שחברה צריכה להציב. האתגר של הפללת לקוחות הזנות הוא האתגר הבא. אני יודעת שיש ביקורת שנשמעת, שזה חוק פטרנליסטי, שגוזל מנשים את מקומות העבודה. זה נכון שצריך לעשות מערכת תומכת או רשת ביטחון חברתי תומכת, של סיוע ביציאה ממעגל הזנות והעוני, אבל בוודאי לא באמצעות המיסוד אלא רק באמצעות ההפללה. זה האתגר הבא ואני מניחה שאני אשב עם שניכם על זה ועם שאר חבריה כנסת. זו שוב הזדמנות להודות ולברך, שאו ברכה. תודה.
היו"ר דוד צור
תודה רבה. שכחתי לציין שהצטרפה אלינו גם חברת הכנסת קריב. אני אבקש מאמנון שישלים את דברי השר ואחרי זה חברת הכנסת לשעבר אורית זוארץ.
אמנון בן עמי
צהרים טובים לכולם. בהמשך לדברים שאמר שר הפנים, אין ספק שההתמודדות הטובה שנעשית בשנים האחרונות עם התופעה, אין ספק שהיא בזכות עבודה ממשלתית מתואמת, אינטנסיבית, עבודה שמובילה אותה ד"ר מרב שמואלי, המתאמת במשרד המשפטים, יחד עם משרדים נוספים, משטרה, משרד הרווחה, וארגונים שונים.

זו דוגמה, שכשיש תיאום ממשלתי טוב, מגיעים גם לתוצאות, אפילו בזמן סביר. כמו שנאמר קודם, צריך להמשיך ולעמוד על המשמר. בהתאם למדיניות של שר הפנים, אנחנו נוטים לחשוב שברשות האוכלוסין אנחנו מטפלים רק בשוהים בלתי חוקיים, אבל יש לנו תפקידים נוספים, בין היתר להילחם בתופעה הזו.

יש מנהלים, מנהל האוכלוסין, שיש לו 31 לשכות. יש את מעברי הגבול-23 מעברים בין-לאומיים בישראל. אלה מנהלים שיש להם ממשקים ואלה נקודות, שדרכם אנחנו יכולים לנסות ולאתר מקרים שכאלה. העובדים שלנו עוברים הכשרה קבועה, הדרכות, קורסים כדי לנסות ולאתר את המקרים האלה בטרם עת. היום ישנה מודעות מאד גבוהה בקרב עובדי רשות האוכלוסין וההגירה במנהלים השונים שציינתי. אנחנו בתיאום עם המתאמת במשרד המשפטים, עם המשטרה, עם משרד הרווחה, עם ארגונים, אני חושב שאנחנו מגיעים לתוצאה טובה.

גם בתוך עבודת רשות האוכלוסין וההגירה מסדנו נהלים, שנועדו לעזור להתמודדות עם התופעה. הוזכר קודם אשרות עבודה שניתנו לנשים וגברים במקלטים בהנחיית שר הפנים. ישנם נהלים לשנת שיקום, ישנה עבודה של עבודות הומניטאריות שנותנים מענים במקרים מיוחדים.

לכן, העבודה שלנו ברשות, בין אם זה במנהל מעברי גבול ובין אם זה במנהל אכיפה וזרים ובין אם זה במנהל אוכלוסין מכוונת מאד לעניין הזה, לא פחות ממטרות חשובות אחרות שיש לנו. אני רוצה לומר אפילו יותר. העבודה הממשלתית, יחד עם הדחיפה של הוועדה, אני יכול להעיד אחורה רק לתקופה של חברת הכנסת לשעבר אורית זוארץ, אבל אני חושב שהתיאום בין הגורמים הממשלתיים ובין הוועדות בכנסת, הביאו לתוצאות בפרק זמן יחסית קצר לתופעה איומה שכזו. אנחנו כמובן נמשיך לעשות את המקסימום במסגרת התפקידים שלנו כדי שהתופעה הזו לא תרים ראש שוב.
היו"ר דוד צור
תודה רבה לך אמנון. אני אבקש מחברת הכנסת לשעבר אורית זוארץ.
אורית זוארץ
תודה רבה כבוד היושב ראש, חברות הכנסת המכהנות, כבוד השר. דרך ארוכה אנחנו עוברים יחד, עוד מהתקופה שכיהנתי כחברת הנהלה בשדולת הנשים בישראל, אני חושבת שאתה בן הגברים הבודדים בישראל, שחבר בשדולת הנשים בישראל . גם כאן, במסגרת הוועדה, כשכיהנת כיושב ראש הוועדה לקידום מעמד האישה, שהדרכים שלנו שלובות, בעיקר על הציר החברתי, פחות על הציר המדיני. אנחנו נתמקד בציר החברתי ובאחריות חברתית. בכל תפקיד שאתה נמצא אתה קשוב ואני מברכת על כך שהיום אתה שר הפנים. עבדנו בשיתוף פעולה עם שר פנים הקודם ואני מאמינה שהיום יהיה יותר קל להמשיך הלאה את העבודה שהתחילה בשלבים הקודמים חברת הכנסת גלאון.

חברת הכנסת גלאון חצבה את הסלע והגענו כמעט למים, אבל יש עוד דרך ארוכה. יש לך הרבה זכויות על העלאת הנושא, לא רק ברמה הפרלמנטארית גם על ציר הבין-לאומי, בו אני נמצאת יותר היום ושומעת גם את שמך, גם את פועלך וגם את התרומה המשמעותית שתרמת כיושבת ראש ועדת החקירה והיום כחברת כנסת ויו"ר סיעת מרצ.

אני חושבת שאנשים שמתחברים לסוגיה הזו ומבינים את ההשלכות שלה, גם ברמה המקומית וגם בזירה הבין-לאומית מבינים שלשבת כאן ולומר שזה לא קורה לנו-זו לא הדרך, אנחנו חייבים להציב לעצמנו מטרות ויעדים נוספים ולקדם אותם.

ידידי, דוד צור, אני כל כך שמחה שלקחת על עצמך את התפקיד הזה. זו הייתה בשבילי שליחות ומשימה להעביר את זה, עם תום כהונתי, דווקא אליך, כסגירת מעגל. אני חושבת שאנחנו באמת סוגרים מעגל מהציר, שהיה בו נתק בין הוועדה לגורמי הממסד, לפעמים קונפליקטים מול משרדי הממשלה, מול המשרד לביטחון פנים, והיום אתה, כאדם שבא מתוך המערכת, מכיר את המערכת, משקף את זה מנקודת מבט אחרת. תישא ברכה.

אני אאריך מעט בברכות משום שבתקופה שכיהנתי היו הרבה אנשים שהיו שותפים ושותפות לעשייה. אני לא יכולה שלא לצין את חברת הכנסת לשעבר מרינה סולודקין זיכרונה לברכה. היא הייתה גם אחת הנשים שהובילה את המאבק, גם בזירה הארצית וגם בזירה הבין-לאומית, בעיקר בברית המועצות לשעבר ויש לה הרבה זכויות להעלאת הסוגיה לתודעה הציבורית, יחד עם חברת הכנסת גלאון.

צוות הוועדה, סיגלית אדרי כבר צוינה, דלית מנהלת הוועדה, אריאלה שהצטרפה אלי ועזרה לי למלא את המשימות, אמל, רבקה הדוברת, יעל וטל הצוות שלי ועורכת הדין תמי סלע. ברכה מיוחדת למריה רבינוביץ' מה-מ.מ.מ. לצוות ה-מ.מ.מ. ולד"ר גלעד נתן, שליווה אותי תקופה ארוכה בוועדה ועשה עבודת קודש גם במחקר על נושא הזנות, שאשמח אם דוד יוכל להמשיך את הטיפול בסוגיה ולדאוג שמסך הזה אכן יפורסם. אני יודעה שהיה מסמך מאד מעמיק, שחקר את תופעת הזנות בעקבות פניה ובקשה של הוועדה והיום, בציון עשור למאבק בסחר בנשים.

כמובן לשותפים ולשותפות מהארגונים החברתיים, ממשרדי הממשלה, נציגי השגרירות, מחלקת המדינה האמריקאית, שאנחנו עומדים בקשר אתם עד היום.

אני רוצה להציב שני יעדים ומטרות, בתחומים שאני נוגעת בהם ברמה האישית: האחד, שיתופי הפעולה בזירה הבין-לאומית. אחת המטרות שהצבתי לעצמי בעבודה בוועדה, זה להעלות את הנושא של הפעילות הענפה במדינת ישראל למיגור תופעת הסחר בבני אדם בכלל ובנשים בפרט, לתודעה הציבורית ולזירה הבין-לאומית. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם PAHT "parliamentarians against human trafficking הארגון הבריטי שעובד עם האיחוד האירופי. עם הקואליציה למאבק בסחר בארצות הברית בארצות הברית, אני בקשר אינטנסיבי וישיר אתם. עם NCJW national council of jewish woman אלה גופים וארגונים שלמדו מתוך המסמכים שפורסמו פה על ידי מחלקת המחקר באנגלית מה נעשה בישראל והם רוצים ללמוד מה נעשה בישראל.

היה פה מר אנטוני סטיין, ראשPAHT הבריטי, זה היה בתקופת הדמדומים בין תום הכנסת הקודמת לתחילת הכנסת החדשה אבל לא ויתרנו. הוא נפגש גם עם הארגונים וגם עם גורמי ממשל. אני חושבת שיש לנו מה להציג ויש מה לשקף. אנחנו עומדים בקשר גם עם שגרירים שלנו ברחבי העולם, עם קונסולים שמגיעים לאוניברסיטאות, מרצים על זכויות אדם.

אני חייבת לציין, שהגנה על זכויות אדם בישראל זה לא רק הגנה על המיעוט הפלסטיני, גם בתוך מדינת ישראל וגם בגדה המערבית. הגנה על זכויות אדם זה גם הגנה על אלה שזכויותיהם נרמסים והדרך עוד ארוכה. הבנתי שישנן נשים שאותרו כקורבנות סחר ועינויים והן עדיין נמצאות במתקן הכליאה בסהרונים. הייתי רוצה לשמוע מה קורה עם זה כי השארנו את זה עם יעד לדירות חירום ורציתי לדעת איפה הדברים עומדים. הבנתי שיש נשים שעברו עינויים, עברו תקיפה מינית ואונס, אמנם לא בשטחה של מדינת ישראל אבל זה הגיע לפתחנו.

הציר השני זו התכנית הלאומית להרחבת הטיפול בקורבנות זנות. יש תכנית לאומית מצוינת, יש שלושה מקלטים, אבל עם תום הכהונה שלי ובדיוני הוועדה האחרונים, עלו שני צירים נוספים: המחויבות של משרד השיכון לטיפול בקורבנות זנות ומתן מענה ברמת הדיור לאותן נשים. דבר שני, נציגה של משרד התמ"ת, שמונתה כרפרנטית לכל מה שקשור לפיתוח והכשרה מקצועית לנשים שהן קורבנות זנות. אני חושבת שזה נדבך מאד חשוב, כי את החלק הראשון – המצב הבריאותי, המצב הנפשי, כישורי חיים ראשוניים – הן מקבלות בתוך המקלטים ובדירות החירום, קורבנות הזנות, סחר הפנים בישראל. הציר השני לא קיבל מענה. אין פתרונות דיור עדיין ואין פרויקטים תעסוקתיים שממוקדים בצורה ייחודית ומותאמת לקורבנות זנות. אי אפשר לכלול את הקורבנות בסל אחד ולהגיד שתלכנה ללשכת התעסוקה ושם יתנו להן מענה, הן צריכות לקבל ליווי וטיפול מוקד וייחודי.

עם היעדים האלה, הדרך ארוכה. כמובן שנותרה גם השלמת החקיקה לאיסור צריכת שירותי זנות וטיפול בקהילה. כמוש אמרו השרים בכנסת הקודמת, זנות היא לא בחירה והייתה דרך ארוכה עד שהגענו למקום הזה. עכשיו יש דרך סלולה, יש את חברת הכנסת גלאון, עם כל הכוח המניע ואת השר גדעון סער ושרים נוספים, שכבר הרימו את היד בוועדת השרים לענייני חקיקה ואמרו כן לחוק הזה. זה פשוט להכניס להילוך גבוה ולדחוף. אני כאן לסייע במה שצריך.
היו"ר דוד צור
תודה רבה לחברת הכנסת לשעבר, בעצם לעתיד, אורית זוארץ.
אורית זוארץ
אני מודיעה שסיימתי את הקריירה הפוליטית. תודה רבה.
היו"ר דוד צור
קבלתם הודעת פרישה בשידור חי, אבל אף אחד לא יתפוס אותך במילה אם תתחרטי. חברת הכנסת רוזין בבקשה.
מיכל רוזין
צהרים טובים. הרוב שיושב אותי מכיר ויודע, אבל אני הצלחתי ללוות את הוועדה הזו בשלושה כובעים. התחלתי אצל חברת הכנסת זהבה גלאון כסטודנטית מתמחה ולאחר מכן כמנכ"ל ארגון מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית. ליוויתי את אורית בעבודת הוועדה וחקיקה חשובה שנעשתה, בעיקר עם פרסום שירותי זנות וכדומה. היום, כחברת כנסת, אני מגיעה באופן קבוע ככל שניתן ומשתתפת בוועדות.

הנושא הזה מאד חשוב לי. בעיני זה אחד הדברים על הרצף של פגיעה בנשים, פגיעה וניצול מיני של נשים. זה הקצה שלו, הסחר וכמובן שזנות היא חלק מזה. אני כמובן מצטרפת לכל הברכות, ואני רוצה לנסות, בעיקר מול השר, להגיד כמה נקודות חשובות.

קודם כל צריך להבין, שהאוכלוסייה שאנחנו מדברים עליה קבלה מפנה. האוכלוסייה השתנתה. כאשר חוקקנו את החוק, דברנו על אותן נשים נסחרות שהגיעו מארצות, בעיקר ממזרח אירופה, ברית המועצות לשעבר. נשים, שאופי הסחר, איך שהובאו לכן, היה אופי מסוים, אני לא אכנס לזה, כולם יודעים את העובדות. היום, חלק מהנשים האלה מגיעות מארצות אחרות, בדרכים שונות והסחר קיבל מאפיינים אחרים. אנחנו שומעים על הרבה נשים שהגיעו מאפריקה, שנמצאות פה תחת שליטה, שלכאורה אנשי משפחה או אנשים מקורבים, הן משוחררות מסהרונים לכאורה תחת אחריות של בני משפחה ואנחנו שומעים שאותן נשים ממשיכות להיסחר לזנות. זו תופעה חדשה שלא הכרנו וצריך לשים עליה את הדעת.

בנוסף, אני מאד מברכת את השר, שהחליט להקים מקלט נוסף. אותן נשים שהיו בסהרונים יועברו לשם, זו באמת הייתה מצוקה. חייבים לומר, שהיום יש מצוקה חדשה, שאותן נשים יכולות, על פי החוק, להיות שנה במקלט ולאחר מכן, על פי החוק הישן, היו מוחזרות בתהליך מסודר לארץ מולדתן. מה שקורה היום עם אותן נשים שמגיעות למקלטי הסחר, הן עוברות לרחוב הישראלי, משוחררות, כפי שאמרתי, תחת השגחה של משפחה או בכלל לא, וממשיכות את תהליך הניצול ומוצאות את עצמן ללא עתיד וללא יכולת קיום.

יש תופעה אחרת, יש אוכלוסייה שונה עם מאפיינים שונים, צריך לתת את הדעת על זה. בנוסף, צריך להסתכל בזכוכית מגדלת לגבי ניצול של עובדות זרות, בעיקר נשים בסיעוד, שמנוצלות למין. אני יודעת שהיו כמה משפטים בעניין, אבל זו תופעה הרבה יותר רחבה ממה שמגיעה למשטרה ולבתי המשפט. כמו כל תופעה שנמצאת בדל"ת אמות של אנשים, מאד קשה לעקוב אחריה. אחד הנושאים שאני אעסוק בהם ביום המאבק באלימות כלפי נשים, אצלי בוועדה לבחינת עובדים זרים, זה נושא שאני יודעת שיש מאמץ גם של המשטרה וגם של המשרד, אבל צריך לבדוק כי גם שם מתקיים ניצול ואפילו סחר.

חשוב להגיד בנושא של זנות, אני מצטרפת לדבריה של חברת הכנסת גלאון ותומכת בהצעת החוק שלה, של ההפללה, אני מקווה שאכן נצליח לקדם את זה. לצד ההפללה, חשוב לומר, התכנית לשיקום נשים בזנות הייתה תכנית אמיצה וחשובה שלאורך השנים הלכה והצטמצמה מבחינה תקציבית. אין מה לעשות, בסופו של דבר, הכסף שמושקע בנושא, מראה על חשיבות הממשלה כלפי הנושא, מראה על החשיבות שלנו כלפי הנושא. ככל שהתקציב מצטמצם, היכולת לפתוח תכניות נוספות, אם לתעסוקה ואם לשיקום, הולכות ומצטמצמות. עדיין, רוב הארגונים מחזיקים בציפורניים את התקציב המועט שניתן להם, על מנת להמשיך לקיים את הפרויקטים. בואו ניתן להם דחיפה חזקה עם תקציב משמעותי כדי שנצליח לא רק לעזור למגר את הזנות, אלא גם לעזור לאותם נשים לצאת ממעגל הזנות ולהשתקם. תודה ושוב ברכות.
היו"ר דוד צור
תודה. אני אבקש מד"ר מרב שמואלי, המתאמת של המאבק, לומר דברים, בבקשה.
מרב שמואלי
אני רוצה קודם להגיד תודה למריה רבינוביץ' ולמרכז המחקר והמידע על מסמך מאד מקיף. אני יודעת שמריה עשתה עבודה מאד יסודית. יש חשיבות רבה שהדברים כתובים עכשיו שחור על גבי לבן. במשך הרבה זמן רצינו שיהיה כזה מסמך כי הציבור הרחב לא יודע שישראל מיגרה את הסחר בנשים, אז עכשיו ישנה הוכחה בכתב.

אנחנו אכן הגענו פה להישגים, שלדעתי אין לזה משהו מקביל בעולם. אנחנו היום במצב שמדינות אחרות בעולם מבקשות ללמוד מהניסיון שהצטבר צלנו. אני מקבלת פניות כל הזמן מארגונים בין-לאומיים כמו האו"ם וממדינות אחרות, שנלמד אותם איך הגענו להישג הזה. זה בוודאי לא אומר שנגמרה העבודה אבל אפשר לשמוח רגע במה שכבר נעשה.

כפי שעלה פה, התופעה כל הזמן משתנה מהזמן שנוצרו המנגנונים לטיפול בסחר, יש שינויים שאנחנו רואים כל הזמן. במדינות המוצא של הקורבנות, בסוג הניצול שהן והם עוברים. איפה זה קורה, האם בישראל או במקום אחר. סוג הטראומה וסוג הטיפול שצריך. זה מחייב את כל הרשויות להיות כל הזמן ערניים, גמישים, יצירתיים ולהגיב כל הזמן לשינויים.

כפי שכבר נאמר, להצלחה הזו שותפים הרבה גורמים. נציין שוב את חברת הכנסת זהבה גלאון ואת אורית זוארץ. אני רוצה לציין גם את עורכת הדין רחל גרשוני, שאני ממלאת את מקומה, ובלעדיה היינו כולנו במקום אחר לגמרי. מי שמכיר את הנושא יודע. משרדים רבים וארגונים רבים שותפים בזה. אני מודה לכולם.

בגלל שנמצא כאן שר הפנים וראש רשות ההגירה, אני אציין במיוחד, שגם איך שאני רואה במשרד שלי, אולי זה לא מובן מאליו, שרשות ההגירה בכלל נותנת את הדעת לדברים האלה. יש לנו שיתוף פעולה יום-יומי עם אנשים ברשות. אני יודעת, שבאופן אישי וישיר, המסר יורד מראש הרשות בעצמו, שהנושא הזה חשוב וצריך לקדם אותו, אנחנו רואים את זה ממש בשטח יום-יום.

לגבי דגשים שעלו, אני מסכימה עם הכיוון של להפנות יותר את המבט גם לזנות הישראלית, זה בהחלט דבר נכון וראוי. דבר אחרון, לגבי מה שנאמר על ידי חברת הכנסת רוזין, אין ספק שנוצרה פה מציאות שלא הייתה קודם שנשים שמסיימות את השהות במקלט ולא ניתן להשיב אותן למדינת המוצא, שזה ההליך הרגיל. אני רוצה לתקן, זה לא עניין של חוק, שום חוק לא קובע כמה זמן צריך להיות במקלט, זו מדיניות שהממשלה קבלה. המדיניות הזו נדיבה מאד ביחס למה שקורה בעולם, כאן זה שנה, בהרבה מקומות זה הרבה פחות משנה ומותנה במי שמשתף פעולה עם רשויות אכיפת החוק.

בישראל, מקבל סיוע כל קורבן סחר שהוכר, לא משנה אם יש הליך פלילי, אם לא רוצים לנהל הליך פלילי, את זה צריך לזכור. זה לא אומר שצריך לעשות דיון מאד מעמיק מה קורה כשגבר או אישה מסיימים תקופה במקלט והן עדיין במצוקה קשה ואי אפשר לעשות את ההליך המובנה של חזרה בטוחה עם ליווי, זה בהחלט נושא חשוב.

לסיום, להזכיר, זו ועדת סחר בנשים, אבל יש גם הרבה גברים. אמנם התופעה הזו, כפי שאמר גם השר, היא תופעה מגדרית, יש הרבה קורבנות שהן נשים ונשים גם פגיעות יותר לעבירות האלה, אבל יש הרבה קורבנות גברים, שהמצב שלהם קשה ביותר ועברו דברים מחרידים ואסור שנשכח אותם. תודה.
היו"ר דוד צור
תודה. אני רק אציין שהחוברת הזו, שכולם משבחים, תשלח גם לשגרירויות הזרות עם תרגום לאנגלית, כדי שגם הם יוכלו לעיין בה. חברת הכנסת שולי מועלם בבקשה.
שולי מועלם-רפאלי
שלום לכולם. יש פה אנשים שיוצא ששבוע אחרי שבוע אנחנו נפגשים לעומק העניין ושלום גם לחברת הכנסת לשעבר אורית זוארץ. זה פשוט מופלא בעיני, אנחנו לומדים בוועדה כמה דברים מהותיים להתנהלות שלנו קודם כל כבני אדם וגם כחברי כנסת. גם תחושת איגום הכוחות, שעלתה למן הדיון הראשון בנושא הסחר בנשים, התחושה הייתה, שלאורך כל השנים אגמו פה כוחות, שבדרך כלל יודעים לריב מצוין.

בנושא הזה, בזכות מי שהיום הוא השר ובזכות חברות הכנסת השונות ואנשים נוספים שהוזכרו, הכרתי את חבר הכנסת יורי שטרן היכרות אישית, כחבר משפחה והנשוא הזה היה בלבו ובנפשו. התחושה היא שאחד הדברים המרכזיים שאנחנו לומדים פה זה היכולת לאגם כוחות מול מאבק, שהוא מאבק קריטי לדמות שלנו כמדינה. לדמות שלנו כמדינה יהודית ודמוקרטית, לדמות שלנו כחברה, שמתייחסת באופן שוויוני לנשים, גברים וקטינים, שגם זה נושא שנצטרך לתת עליו את הדעת. מרב אמרה, בואו לא נשכח את השינוי, אנחנו רואים השינוי ולאט לאט נתייחס גם לקטינים, מה קורה עם הקטינים שמגיעים עם המשפחות שלהם. גם היכולת להמשיך. היכולת להמשיך דברים שהתחילו פה קודם ולהמשיך את מסע השליחים הזה קדימה.

אני רוצה להתייחס למה שעלה בדיונים האחרונים בוועדה וחברי כנסת נוספים התייחסו לזה. דבר ראשון זה היכולת לאגם כוחות במאבק שמסתמן הבא והמרכזי של הוועדה הזו ושל ארגוני נשים וזו הזנות הישראלית. התחושה שלי היא שעדיין לא ברור לכולם שיש פה זנות שהיא לא מבחירה. אמנם אנחנו פוגשים את הנשים האלה שאומרות שהן בחרו בזה, באו לשנה בישראל כדי לעסוק בזנות או בליווי או בכותרות אחרות, הן עושות את זה מרצונן, הדרכון אצלן ואף אחד לא חוסם אותן. אבל לעניות דעתי, צריך להיכנס להרחבה גם לסרסרות וזה נושא שהועלה כבר בדיונים.

דבר נוסף זה איגום הכוחות במאבק מול הנושא הזה. קודם כל, החוק המרכזי, שיעלה פעם אחר פעם בוועדה והוא הנושא של הפללת הלקוח, ומה שעסקנו בו בדיון האחרון והוא האחריות שלנו לראות איך מקדמים אותו וזה הנושא של תביעת נזיקין.

כשניסיתי להוציא את הדיון האחרון של הוועדה החוצה, הבנתי שזה היה קשה לאנשים יותר ממה שהיה נדמה לנו, לפחות מבחינת הכותרת המשפטית, אבל גם את זה נצטרך לעבור. שיתוף הפעולה שכולם מדברים עליו יצטרך להיות שיתוף פעולה מחשבתי, איך משנים חוקים או התנהלות של הפרקליטות ביחס לעניין הזה של סרסרות, הפללת לקוח, של תביעות נזיקים בלי הוכחת נזק. אני מאחלת לנו, שכמו שהצליחו קודמנו לטעת נטיעה משמעותית , גם הוועדה הזו תצליח.

אני רוצה לסיים ולהגיד שאחד הדברים המרכזיים שבזכות חבר הכנסת צור חווה הוועדה הזו, זו אותה ירידה אל השטח ואותה היכרות קרובה. אין כמו מראה עיניים ואין כמו הירידה הזו פעם אחר פעם בלי להגיד שבנושא הזה אנחנו לא נוגעים. אני רוצה להודות על זה לחבר הכנסת צור ולהודות לכל חברי הכנסת שהיו בעבר בנושא ונמצאים תמיד בשבילנו למרות עיסוקיהם הרבים.
היו"ר דוד צור
תודה רבה. אני רוצה להודות ולהתנצל בשם השר שהוא חייב לעזוב אותנו ולהמשיך בעיסוקיו. תודה על שכיבדת אותנו ותודה גם על הסיוע בכל ימות השנה. יש לך נציגים נכבדים כאן שימשיכו. תודה רבה.
גדעון סער
תודה רבה.
היו"ר דוד צור
אני אבקש מאמי סער שתאמר כמה דברים ואחריה חברת הכנסת יפעת קריב.
אמי סער
אמי סער, מוקד סיוע לעובדים זרים. אני אתחיל בברכה על פעילות הוועדה. אני גם אזכיר, שהמוקד סיוע לעובדים זרים היה בין הארגונים הפעילים הראשונים שזיהו למעשה את קורבנות הסחר בזנות בכלא נווה תרצה, בעת ביקורים אקראיים אצל נשים שהגיעו לכאן לעבוד ותוך כדי שיחה התברר להם שיש למעשה אוכלוסייה שונה לגמרי ונכנסו לזה בכל הכוח. כל השאר כתוב בחוברת הנפלאה הזו.

אם מדברים על הסחר כיום, שמשנה כל הזמן את פניו ויש כל הזמן דברים חדשים, שאנחנו בוחנים בקרב האוכלוסיות החדשות שהגיעו, אני רוצה לומר שני דברים על נשים, קורבנות סחר, שהגיעו מסיני. ציינת שהאשרות שניתנו הן ללא הבדל מגדרי, גם אמנון הזכיר את זה, הגברים במקלט עדיין ללא אשרות.
אמנון בן עמי
זה אושר והם יקבלו. אמר את זה חבר הכנסת דוד צור, שזה לא יהיה מגדרי ואמרנו שבסדר. אין מה לשאול מתי, אמרתי שזה יגיע.
אמי סער
בסדר גמור. דבר שני, הבנתי שיש כ-20 נשים בקהילה ו-4 נשים בכלא שממתינות למקלט שיהיה בעוד חודשיים.
מרב מולד
אנחנו תכף ניתן עדכון לגבי מי שהה בקהילה ומה המענים שפתחנו ומתי תיקלט במקלט.
אמי סער
עד כמה שאני יודעת, ממי שמטפל בהם ישירות בימים האחרונים, יש בעיה מאד חריפה עם טיפול רפואי של אותן נשים ואני מבקשת לעשות כל שאפשר שהן תקבלנה את הטיפול הרפואי שמגיע להן ואני מקווה שהן תכנסנה למקלט כמה שיותר מהר.
היו"ר דוד צור
את מדברת על אלה שבמקלט או על אלה שבסהרונים?
אמי סער
אלה שבקהילה. יש 20 נשים בקהילה, שנמצאות אצל משפחות, חלקן בתנאים קשים, נאלצות לעבוד ולחיות בצפיפות עם גברים בתנאים מאד לא נוחים. סיגלית עושה כל מה שהיא יכולה כדי להעביר למקלט, יסמין מקבלת, אבל עדין יש 20 נשים שממתינות לפתרון ואסור לשכוח אותן.
היו"ר דוד צור
יסמין, את רוצה להתייחס רגע לסוגיה הזו.
יסמין קונפינו
אני בהחלט רוצה לעדכן, בשעה טובה נמצא מבנה שישמש כמקלט, שלישי במספרו, לקליטת קורבנות סחר בנשים שנמצאות בקהילה. מספר הנשים קורבנות הסחר בקהילה עלה מעט, אבל אך ורק מסיבות טובות, כיוון שהסיוע המשפטי עומל כדי לשחרר אותן מסהרונים. יש מספר נשים שזוהו לאחרונה, הוכרו רק לאחרונה כקורבנות סחר וחלקן כבר שוחררו לקהילה, אז צריך להסתכל גם לסיבות למה הן משוחררות לקהילה.

אני רוצה להוסיף שהמקלט יקלוט, כמובן כמה שיותר מהר, את 18 הנשים שנמצאות היום בקהילה. יש כ-27 נשים בקהילה, מתוכן גם מקלט מעגן ערוך לקלוט את חלקן, כך שאנחנו מקווים בחודשים הקרובים לשים סוף לשאלת ההמתנה. בסהרונים נותרו בסך הכול 2 נשים שגם הן כמובן יקלטו בהמשך.

המקלט ייפתח בשבועות הקרובים, אנחנו עומלים על הצוות והציוד, ונעשה כמיטב יכולתנו לפתוח אותו בזמן הקרוב מאד.
מרב מולד
אני רוצה להוסיף שפתחנו פתרון ביניים. ראינו שלקח זמן להקים את המקלט הנוסף, צריך להבין שיש המון עניינים מסביב, למצוא מקום מתאים, בשכונה מתאימה, לשכור צוות שמדבר את השפה. זו אופרציה שאי אפשר להפעיל אותה בשבועות ספורים. לכן הקמנו מסגרת ביניים של מרכז יום, שפועל בתוך מסיל"ה, בתוך עיריית תל-אביב היום הוא נמצא בקשר עם כל הנשים ששוהות בקהילה, גם כדי להבין מה מצבן, גם כדי לראות אם אישה נמצאת בסיכון ממשי ואז היא מקבלת קדימות בהגעה למקלט. יש לנו כבר נשים שזיהינו שהן בסיכון והן תכנסנה בשבוע הקרוב למקלט.

אני חושבת שזו תופעה שמצריכה מאתנו כל הזמן יצירתיות, גמישות ודינאמיות, גם במתן מענה וגם בסוג האוכלוסייה שהשתנתה. זה מצריך מאתנו למצוא מענים טיפוליים קצת אחרים. חשוב לי להדגיש, שאנשים שבקהילה, נכון שהפכו למשמורנים, חלקם במצב יותר טוב וחלקם במצב פחות טוב, עם כולם כיום אנחנו נמצאים בקשר. יש לנו תמונת מצב לגבי כל אחת מהן, אלה שזיהינו שהם במצב אקוטי, נכנסות במידי למקלט. במקלט החדש יוכלו להיקלט 18 נשים. מהמקלט הנוכחי עוברות כרגע נשים לתוך דירות המעבר. ישנם שלבים, כמו דירות המעבר, לשם עוברות נשים שעברו תהליך התחלתי של שיקום במקלט ויכולות להיות בדירה עצמאית.
היו"ר דוד צור
מה לגבי טיפול רפואי לאלה שנמצאות בקהילה?
מיכאל דור
בתוך המקלט הן מקבלות טיפול מלא לחלוטין, כולל אשפוזים. הבעיה שלנו היא עם אלה המפוזרות בכל מקום, בעיה של גישה. ועדה ברשותי המליצה לפני למעלה משנה, לתת הכרה לזכאות כמו בחוק ביטוח בריאות ממלכתי ובגלל הפיזור הרב, לקנות את זה במקלט. מנכ"ל משרד המשפטים, בשיחה עם מנכ"ל משרד הבריאות סכמו על תקציב. אנחנו מקווים לגייס אחות, שננצל אותה באות ההזדמנות לעבודה במקלט, שהיא תרכז את זה מבחינה ארצית ויקבלו גם אישור וגם טיפול באילת ובמטולה, שזה מתואם אתנו מראש.
קריאה
כלומר, בקופות חולים, תחת חוק שירותי בריאות מלכתי?
מיכאל דור
לא בטוח שזה יהיה בקופות חולים כי הקופות לא היו כל כך נלהבות. ייכנסו אולי למרפאות חוץ של בתי חולים, אנחנו נשלם את החשבון.
אורית זוארץ
חשוב שהמענה יינתן. חשוב שזה יהיה באישור מראש כדי שלא יהיה "אביוז" של הנושא, כי זה בלי שום בקרה בכל הארץ.
היו"ר דוד צור
רציתי לשאול לבי המרפאה הניידת שביקרנו בה. יש שם מצוקה גדולה מאד לסיים את השנה. הנושא הועבר לטיפול.
מיכאל דור
יעל פנתה אלי בבקשת עזרה, זה עוד לא נפתר. הייתי שם השבוע והניידת עמדה.
היו"ר דוד צור
מה אתה יכול לבשר לנו בעניין?
מיכאל דור
לא יכול לבשר לצערי. הכול תקציב.
היו"ר דוד צור
הייתה לי שיחה עם המנכ"ל בעניין הוא ביקש שזה יגיע אליו. תראה רק שזה מתחבר אחד לשני, דברתי גם עם השרה, כולם רוצים לעזור, בסוף איכשהו זה לא נפתר. זה משהו אקוטי וגם לא נראה שעם תקציב בשמים. חברת הכנסת קריב בבקשה.
יפעת קריב
כבוד היושב ראש, חברת הכנסת לשעבר אורית זוארץ, חברה טובה עד היום וטוב לראות אותך כאן. לפני עשר שנים הייתי חברה בוועדה הזו כעובדת סוציאלית צעירה בעמותת על"ם, בתכנית של "ערים בלילה" שעסקה בקטינים וקינות מנוצלים מינית מסחרית, ובכלל בכל העבודה של העמותה עם הניידות ועם ילדי הלילה. זנות קטינים וסחר בנשים זה נושא שתמיד העסיק והטריד אותי וזו הייתה תחילת הדרך שלי במקצוע.

הדבר הכי חזק שמהדהד היום ואני שמחה לקחת חלק בוועדה המכובדת הזו, שאין פתרונות קצרי טווח ואין עשייה מהירה. עשר שנים. אפשר לראות שדברים קורים ודברים משתנים והוועדה הזו עשתה עבודה מדהימה, אפשר להגיד שכמעט מגרה את התופעה. אנחנו יודעים שהתופעה כמובן לא מוגרה, אבל אפשר לראות שהסחר בנשים עבר שינוי מאד משמעותי במדינת ישראל.

כשיצאנו לדרך עם הוועדה הזו זה היה כמעט בלתי אפשרי, לא חשבנו שאפשר יהיה לעצור את הנשים שהגיעו לארץ, או את האפשרות שגברים יסחרו בהם. אני רוצה לומר לכם שמרגש אותי לראות את מהפכה הזו, כי אני רואה אותה כמהפכה נשית, מהפכה פמיניסטית, מהפכה של קבוצת נשים, שאני רוצה להגיד תודה פה לחלקכן, שאני רואה כבר עשר שנים ויותר.

יש כמובן גם גברים שתורמים ואני מודה גם להם, אבל אותי מטריד הנושא של נשים בבחירות המוניציפאליות מחר. אני רוצה לומר שעשינו מהפכה מדהימה, הצטרפתי אליכם בעשייה הזו, לצד אנשי המשטרה וכל אחד ואחד וכמובן הגברים שהם חלק מהנושא, היושב ראש, ושר הפנים שהיה תמיד מחויב לסוגיה הזו. אבל אמירה שבעשר שנים אפשר לעשות שינוי. לקחת נושא ולא להתייאש ולא לחשוב שהוא יכול להעלם.

כחברת כנסת אני רואה עוד מספר ועדות פרלמנטריות שהתחילו מלעבוד לפני שנים אבל או שהם נעלמו, או שכחו או הפסיקו להתקיים. אפשר באמת להצביע לוועדה הזו על פועלה. אפשר לקחת את הנושא וללמוד אותו לא רק בנושא של סחר בנשים בעולם, אלא בכלל העבודה המצוינת של ועדה פרלמנטרית, שלוקחת נושא ולא מוותרת והנושא הזה מביא לשינוי במדינת ישראל.

כבני אדם, כאזרחים, שינינו את פני המדינה. אני מקווה שנוכל להוביל את זה לעולם כולו, למינות נוספות. זה לא אומר שזה יסתיים, זה לא אומר שזה לא יכול לחזור, בל זה מר שעשינו שינוי. אני נמצאת יום במקום מאד קטן ומצדיעה לכל אלה שעובדים ועושים את העבודה הקשה. בסופו של דבר אנחנו רואים נערה, אישה, קורבן ואנחנו יודעים שלהם הסיפור לא יסתיים כל החיים, הוא תמיד יישאר שם וצריך תמיד לחזור ולטפל בהם. היום מבחינתי זו אמירה של כבוד והצדעה ואני ממש מתרגשת להיות כאן היום. תודה.
היו"ר דוד צור
תודה. האחרונה לדבר היא ריטה, בבקשה.
ריטה איבשין חייקין
אני רוצה בתחילה להסב את תושמת לבכם, שבכל פעם שאנחנו מגיעות לוועדה, ואני כבר 12 שנה בתפקיד, הארגונים תמיד ממתינים לסוף שיתנו לנו לדבר. חברי הכנסת מדברים, יוצאים וחשבנו, בשביל מה אנחנו יושבות כאן? מה אנחנו עושות כאן?
יפעת קריב
אבל את עשית מהפכה.
ריטה איבשין חייקין
אבל אני רוצה לציין לזכותכם, תודה שנשארתם וגם תודה שתמכתם בנו ואפשרתם לנו לפעול כארגונים לזכויות אדם. לא השתקתם אותנו, נתתם לנו לדבר, שזה מאד חשוב. אני אומרת את זה כי אני רואה את החברים שלי במדינות אחרות, מדינות מזרח אירופה ולא תמיד אני רואה שהם יכולים לדבר. הם אומרים לי שאם הם היו מדברים כמו שאני מדברת בישראל, סביר להניח שמזמן לא היו בתפקיד ואולי גם לא חיים.

לגבי הנושא, עשינו שינוי ומדינת ישראל הוכיחה שאם המדינה רוצה לעשות משהו היא תצליח. אם היא רוצה לשנות, היא תאבק ותצליח. כך שזו דומה יפה גם לתופעות אחרות, צריך מעט לחץ מארצות הברית, לחץ מארגונים לא ממשלתיים, וזה יצליח.

אני רוצה להסב את תשומת לבכם, ראינו לא מזמן סרט דוקומנטרי מהתכנית "אבודים" של צופית גרנט, האישה מטופלת על ידי הפרויקט, והיא לא יחידה, יש כאלה הרבה. אלה התוצאות של הסחר בנשים. אנחנו כבר לא יכולות להכניס אותה למסגרת הסחר. היא כבר לא תקבל את הזכויות של קורבנות סחר. בין אם רצינו להשאיר ובין אם לא, מכל מיני נסיבות היא כבר כאן ואין ברירה. כולנו מבינים שהיא לא יכולה לצאת מהמדינה כי יש לה ילדים ואנחנו מבינים גם ששם אין לה חיים. גם כאן המדינה צריכה לקחת איזושהי אחריות ולתת לה זכויות. לאישה עדין אין ביטוח בריאות. מיקי דיבר בדיוק על הבעיה. היא חסרת מעמד. המדינה צריכה לתת לזה מענה.

נאבקנו בעיקר בסחר ה"קלאסי" היום לדעתי יש סחר פנים. אנחנו לא רואים את זה על פני השטח וצריך לראות את זה. אנחנו רואים היום נשים אחרות, סחר אחר ואולי זו תופעה אחרת וצריך להתייחס לזה בהמשך. צריך תמיד לשים את היד על הדופק ולצד הסיפורים בעולם על איך אנחנו מצליחים, תמיד צריך להיות ערניים וכארגוני זכויות אדם מאד נעזור למדינה להישאר ערניים. תודה.
היו"ר דוד צור
חברת הכנסת לשעבר זוארץ רצתה להתייחס.
אורית זוארץ
הסוגיה של חסרי המעמד היא סוגיה שעלתה גם בתקופה שכיהנתי כיושבת ראש ועדת המשנה. זה המקום לציין שישנה אוזן קשובה גם מראש רשות האוכלוסין וההגירה וגם מהשר הנוכחי. בזמנו העברנו רשימה מסודרת וקבלנו את כל הנתונים מהארגונים על מרבית הנשים והעברנו את זה לשר הפנים ולמשרד בצורה מסודרת . לדעתי מעמדן של מרבית הנשים הוסדר ואפשר לבדוק את זה עם אריאלה ואם יש נשים חדשות אני מניחה שאותה שיטה יכולה לעבוד גם במקרה הזה.

בקשה נוספת קטנה, לא לעצום את העיניים למה שקורה בשכונה שלנו. כולנו צפינו בערב שבת בתכנית על הקטינות שנסחרות בסוריה. זו הזדמנות שיושב ראש הוועדה ייזום פגישה עם הקולגה הירדני שלך ויחד עם גורמים בזירה הבין-לאומית ינסו לסייע לקורבנות שנמצאות בירדן, מדינה שאנחנו נמצאים אתה בשלום ואנחנו לא יכולים להיות אדישים לסבל של אותן נשים שנסחרות שם מחוץ לדלת שלנו. תודה.
עידית הראל שמש
אנחנו מלווים את הוועדה כבר משנת 2002, כשאני הצטרפתי ב-2005. אני חייבת לציין שהיו רגעים לא פשוטים, מערכת היחסים שלנו עם הוועדה הייתה מורכבת, יחסים אמביוולנטיים. במכון תודעה היינו בקשר עם נשים ישראליות שעסקו בזנות, היינו מגיעות לוועדה והייתי יושבת פה עם גוש בגרון ועיניים מלאות בדמעות ויוצאת החוצה ומדברת עם לאה, שיסדה את מכון תודעה ואומרת לה, הם לא מקשיבים, הם לא יודעים, יש פה נשים ישראליות ואף אחד לא רוצה להקשיב. רק נשים זרות שנסחרות וזהו.

אתם מציגים את העניין כאילו היו נשים זרות ולתוך הואקום הזה נכנסו נשים ישראליות, שזה נכון, אבל היו נשים ישראליות גם קודם. אנחנו ראינו את המצוקה שלהם ואני זוכרת טלפון מנערה בת 19 ששוכבת על ספסל, קודחת מחום, זרקו אותה מבית בושת ואין לי מה לעשות אתה. ניסיתי אז לדבר עם רענן כספי והוא עזר לי להכניס אותה למעגן, אבל לא הייתה שום תשתית ולא היה לי מה לעשות. כל כך השתדלנו שהשיח יהיה גם על הזנות.

למרות שהכותרת של הוועדה לא היה אחר והמנדט היה אחר, הרגשנו שיש לאן לפנות, גם חברת הכנסת גלאון, גם אורית וגם חבר הכנסת דוד לקחו את הנשוא ואמצו אותו. לשמחתי הנושא הזה היום יותר קיים ויותר בקונצנזוס. אני מחכה ליום שזו תהיה הוועדה למאבק בזנות ובסחר בנשים. אנחנו חושבות שברגע שיש מלחמה בזנות, יש לחימה בביקוש ואז לא צריך להביא את הנשים בכלל, ככה ההיגיון עובד, נילחם בזנות ותוצאת הלוואי הטובה תהיה חיסול הסחר בנשים.

אנחנו כמובן מברכות את החקיקה ופועלות שנים לקדם אותה. לצערי לא ראינו שום פרויקט תודעתי ציבורי בשלילת הלגיטימציה בצריכת הזנות. בארץ ובעולם. אני לא מבינה למה זה כבר לא מתחיל, זה היה כבר צריך להתחיל בלי קשר לחקיקה, זה חסר.

דבר אחרון לגבי דו"ח מחלקת המדינה האמריקאי. ארצות הברית, קטונתי מלפאר ולשבח את הפעילות שלהם, אני חייבת לציין שכל השנים אנחנו מרגישות את חוסר הרלוונטיות של הדו"ח מכיוון שנראה לנו מוזר שמדינות כמו דנמרק, הולנד, גרמניה, ניו-זילנד, אוסטרליה, שמסדו את הזנות, בשוויצריה יש בקתות עץ שגבר יכול להיכנס עם הרכב שלו לחדור לאישה בזנות, לשלם לה והכול בסדר, כמו מכונה עם מטבע. המדינות האלה נמצאות ב-T1 וזה בעיני הצביעות של הדו"ח האמריקאי. אבל כמובן ההישגים של הוועדה הזו הם יוצאים מהכלל. תמיד נשמח לעבוד בשיתוף פעולה. תודה.
היו"ר דוד צור
תודה רבה. כמה מילות סיכום, נאמר שזה מפגש חגיגי כדי לציין את העשור ופחות לצלול לעומקם של תכנים שאנחנו דנים בהם בשגרה בוועדות אבל מן הסתם זה היה נכון ובמקום להעלות את הנושאים. אני מצטרף לברכות ולתודות לכל מי שעסק בעניין, לכל הגורמים, גם הממשלתיים, גם הלא ממשלתיים וגם לכנסת.

דברנו על נושא הסחר, שם מצד אחד אנחנו יכולים לזקוף לזכות כולם את ההתקדמות המרשימה, עד כדי חיסול כמעט התופעה, אבל כפי שנאמר יש עוד נושאים נוספים לטפל בהם, גם אם זה קשור לאשרות השהייה וקבלנו פה תשובה נחרצת וחד משמעית, וטוב שכך, ממשרד הפנים, בעניין הפתיחה הנוספת של מעון נוסף, שזה ממש מעבר לפינה וטוב שאיתרתם את המקום. זה כבר יפתור את הבעיה הנוספת שהועלתה, של אותן נשים שבקהילה ושבסהרונים, גם שם יימצא הפתרון.

אמרה חברת הכנסת קריב, אין פה פתרונות קצרים, התהליכים האלה ארוכים אבל משהם מושלמים לפחות הם חזקים ויכולים לתת פתרונות לטווח הארוך.

יש בעיות עם קורבנות סחר שהם אימהות, ראינו את התופעה בביקורים, זה דבר מאד מורכב ומסובך, גם לעניין מעמדם.

צודקת עידית בנושא של משרד החינוך. הנושא עלה כבר בדיונים הקודמים ונקבע מועד ספציפי שנדון בסוגיה. שבוע הבא אמורים להגיע אנשי משרד החינוך ולהציג לנו את התכניות כדי להתקדם ולדבר על זנות, פורנוגרפיה וכל מה שמסביב במערכת החינוך. כדי שבסופו של דבר יהיה ניתן לטפל בזה מהבסיס, מהשורש, כדי לייצר דור שלא יצרוך את זה.

אני חסיד גדול של מערך החינוך, עם כל זה שאני מגיע ממערכת האכיפה, הסברה והטמעה של הנושא יוכלו להניב פירות בהמשך. אם הגענו לאכיפה כנראה שנכשלנו בהתחלה, גם בחינוך וגם בטיפול לאורך הדרך. בסוף, המשטרה והפרקליטות מטפלים בקשה ואנחנו לא רוצים שאנשים יגיעו לקצה הזה.

בנושא הזנות, כפי שנאמר, לא בכדי צרפנו את המנדט לוועדה לטפל בנושא. אני מאד מסכים עם מה שנאמר, אין פה זנות וולונטארית, יש זנות שנעשית בסופו של דבר או מכורח או מכפיה או מאין ברירה, שזה גם לפתחנו. לכן, כל מה שקשור לזנות ונשים ישראליות, רואים את זה לובש צורה כזו או אחרת, אנחנו צריכים לדעת לטפל בזה. גם בסוגיה של קטינים וקטינות דנו, זו סוגיה מאד בעייתית ונהיה חייבים לשמוע דרכי התמודדות לעניין הזה.

לגבי האכיפה, קיימנו מספר דיונים בעניין, קשה להגיד שאנחנו שבעי רצון, לא מהקצב ולא מהנתונים. אני לא מטיל דופי ברצון ובגורמי האכיפה, אלא אני רוצה להביא את זה לקצה מבחינת מבחן ההתכנות ויש כמה תיקי דגל. בתחום השכר הדברים האלה, כמעט אין בעיה, איפה שמובא תיק סחר, בתי המשפט אמרו את דברם והלכו לעונשים כבדים מאד שיצרו הרתעה. אני מדבר בעיקר במעגלי הזנות, הסרסרות, הפרסום, תיק הבננה המפורסם שעדיין לא קיבל הכרעה.

כל הסוגיה של "מוניטורינג" של האכיפה, כפי שבקשנו ולא קבלנו ואנחנו מחכים לדיון בנפרד שייעשה, עם שרת המשפטים. אריאלה, מנהלת הוועדה החרוצה, כותבת לי כבר שב-25 לנובמבר זה המועד שיתקיים הדיון.
אורית זוארץ
זה התאריך של יום המאבק לאלימות כלפי נשים.
היו"ר דוד צור
הדיון יהיה בנוכחות שרת המשפטים כדי שאפשר יהיה לשמוע נתונים ברורים בנושא של האכיפה, סרסרות, ניהול בתי בושת ועוד נושאים.

לסיום, אני רואה חשיבות גדולה מאד לוועדה הזו ביכולת שלה לעשות אינטגרציה של כלל הגורמים הפועלים מבלי להמעיט בערכם של אף אחד מהגורמים האחרים שפועלים בעניין. תודה רבה לכם על ההשתתפות, אני מודה שוב לדו"ח היפה, למריה ושרון, תודה לחברים שלנו מהשגרירויות הזרות שכבדו אותנו, המולדבית, האמריקאית והאוסטרית, תודה רבה לכולם הישיבה נעולה.

הישיבה ננעלה בשעה 13:20

קוד המקור של הנתונים