PAGE
28
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
08/09/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 74>
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום ראשון, ד' בתשרי התשע"ד (08 בספטמבר 2013), שעה 14:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 08/09/2013
השינויים במדיניות של חברת התקשורת "הוט" בהעסקת עובדיה
פרוטוקול
סדר היום
<השינויים במדיניות של חברת התקשורת "הוט" בהעסקת עובדיה>
מוזמנים
¶
>
רבקה ורבנר - סגנית הממונה הראשי על יחסי עבודה, משרד הכלכלה
מקימיליאנו- מקס בלומברג - סמנכ"ל טכנולוגיות, חברת הוט
לילך טל - סמנכ"ל מטה תקשורת ורגולציה, חברת הוט
שמעון-שימי עזר - מנהל מערך השירות, חברת הוט
חזקיה ישראל - התאחדות התעשיינים
ניצן תנעמי - חברת צוות ארגון, כוח לעובדים - ארגון עובדים דמוקרטי
עמי וטורי - צוות ארגון כוח לעובדים
פרדי סעדון - טכנאי שירות, HOT
דרור אוריני - טכנאי שירות HOT
גיא גלעדי - טכנאי שירות, HOT
אריאל דוד-פור - טכנאי, HOT
אביב דיין - טכנאי, HOT
אושר דסה - טכנאי שירות, HOT
רז טרבלסי - טכנאי שירות, HOT
יעקב דוד כהן - טכנאי שירות, HOT
ניר כהן - טכנאי שירות, HOT
אליאב כהן - טכנאי, HOT
חגי כלף - טכנאי שירות, HOT
שרית לופו - שילוח טכנאים, HOT
לירון מאיו - טכנאי, HOT
ויאצ'יסלב מילישנסקי - טכנאי, HOT
ויקטוריה מילישנסקי - הוט, HOT
אוראל משיח - טכנאי שטח, HOT
יונתן פחימה - טכנאי שירות, HOT
חנה פרז - נציגת בקרה, HOT
איתן ציביה - טכנאי בכיר, HOT
ענבר קן דרור - משלחת טכנאים, HOT
אייל ראובני - טכנאי רשת, HOT
מקסים תרסביץ - טכנאי, HOT
אליהו אידו - טכנאי, HOT
לב אשורוב - טכנאי, HOT
שלומי בוזגלו - טכנאי שירות, HOT
רועי גדי - טכנאי, HOT
ספיר הלל - טכנאי רשת, HOT
מרדכי טטרואשוילי - טכנאי שירות, HOT
שלום לוי - טכנאי, HOT
דוד עזרן - מפקח התקנות, HOT
רון רוזנשטיין - טכנאי, HOT
נדב אלפסי - טכנאי, HOT
אבי אשר - טכנאי שירות HOT
נועה גונן - לוביסטית, גורן-עמיאל
היו"ר חיים כץ
¶
צהריים טובים. יום ראשון בשבוע. זה לא יום שגרתי לעשות ישיבות ועדה. אבל למען האמת לא עמדתי בלחציו של חבר הכנסת אילן גילאון שאמר לי: אם אתה לא עושה דיון אני בא אליך הביתה וקורע לך את הבגדים.
היו"ר חיים כץ
¶
חותך לי את הכבלים. אז אמרתי, כמי שמופיע בוועדות ותורם רבות לוועדה בהיותו חבר כנסת אם הוא מבקש הייתי חייב להיעתר לבקשתו. והנה, אנחנו מתכנסים ביום ראשון בשבוע בצהריים, ד' בתשרי, 8 בספטמבר 2013. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות בנושא השנויים במדיניות חברת התקשורת הוט בהעסקת עובדיה. זה המשך דיון. אני מבין שמחר יש דיון נוסף בבית המשפט.
אילן גילאון
¶
קודם כול תודה. האמת היא שלא היה קשה בכלל לשכנע אותך. להפך עוד אמרתי לך שאם אתה לא יכול אני אנהל את הדיון - -
אילן גילאון
¶
זה די מביך כי אנחנו מנהלים את הדיון הזה עקרונית בפעם שנייה. בפעם הראשונה זה היה בנושא של ההתארגנות. אני תמה מה קורה לחברה הזאת שלכם בהוט. בהתחלה התארגנו באמצעות ההסתדרות – הצלחתם לייצר שם מצב שהם לא היו; אחרי זה הסתדרות לאומית; עכשיו הגיע "כוח לעובד". מה אתם רוצים מהעובדים האלה? למען הגילוי הנאות אם יש תכונה יותר שנואה עליי מקמצנות זה גרידיות. זה הרצון לבלוע את כל העולם וגם להשפיל אנשים. אז ממה שדיברנו בפעם הקודמת היו שינויים לרעה. הדרך הזאת להודיע לאנשים באמצעות הודעות אס.אמ.אס שהם מפוטרים, הסיפור הזה עם המכוניות – כל ההתנהלות הזאת. למה? למה אתם עושים את זה? אני שואל אתכם שאלה עסקית. למה?
אילן גילאון
¶
מה מוביל אתכם לכל השדים? מה מוביל אתכם למטרה שאתם רוצים להשיג? כל העניין שאתם עושים את הסיבוב הכיף הזה זה כדי שתעבדו רק ב-out sourcing כי זה מה שהכי זול לכם, מה שהכי מתאים לכם. אתם רוצים להרחיק את הקליינטים שלכם. אולי אתם מעוניינים בקבוצה מאוד מצומצמת ומאוד סלקטיבית של קליינטים שמשלמים לכם הרבה כסף. באמת, חבל להכביר מילים – מה הסיפור שלכם? תשבו עם האנשים, תגמרו את העניין, תפסיקו עם הקבלן, ותתחילו להתנהג כמו בני אדם במערכת יחסי עבודה. אין לי דרך אחרת להגיד את זה. באמת, חיים, אני ממש לא יודע. מרקס אמר שלפועל אין מה להפסיד זולת את כבליו, אז יכול להיות שאני עצמי בתור צרכן שלכם אשקול להפסיד את כבליי אם הדבר הזה ימשיך להתנהל כך. כי לא נוח לי לקבל את השירות הזה שהוא שירות בר-קיימא בכל בית מחברה שמתנהלת ומתנהגת כך עם אנשים שעובדים בה. כאשר מקימים עסק צריך לדעת: יש צרכנים, יש הנהלה, יש עובדים – כל המרכיבים האלה חייבים לדור בכבוד. אתם בדיון שני - -
אילן גילאון
¶
שלישי, סליחה. דיון שלישי שאנחנו עוסקים בעצם באותו עניין. עניין אנושי פשוט של מעסיק ועוסק – עניין בין בני אדם. אני לא יכול להגדיר את זה בצורה אחרת. זאת גם הסיבה שיושב-ראש הוועדה כינס בפגרה את זה. אני יודע שיש הרבה מאוד אנשים שאבן גדולה מוטלת על לבם, והם הלכו בצורה לא צורה לחג הזה. איך אומרים? כלענה בפיהם. אתם יכולים לשחרר את זה. פשוט קצת צריך להצטמצם – זה כל הסיפור, זאת הסינרגיה כולה. הם ירוויחו קצת יותר, אתם קצת פחות, ולכולם יישאר מספיק – הכול יהיה בסדר גמור, יש מקום לכולם.
דוד עזרן
¶
זה כמו שאמרנו, זה התחיל בהתאגדות הראשונה שמשהו שם הריח לא טוב, משהו שם היה פשוט לא נעים. היו פה החתמות על פרויקטים מאחורי הצללים, מה שנקרא - -
היו"ר חיים כץ
¶
אני עשיתי פה דיון ראשון לפני שנתיים או לפני כן, פחות או יותר. זה סדר הגודל של התקופה.
דוד עזרן
¶
נכון. גם בהתאגדות השנייה שזה נראה כבר יותר מבטיח היו פה החתמות מאחורי הקלעים, תסירו – מכבש לחצים עצום על אנשים ברמות של הבטחות וכל מיני עסקאות שנתפרו בחדרי חדרים ובכל מיני איומים שהפחידו כל מיני אנשים. אנשים פשוט מפחד הסירו חתימות.
היו"ר חיים כץ
¶
לא, בקטע של ההתאגדות אני רוצה להיכנס למה שאילן אמר. בכל זאת זה דיון פגרה, ואני רוצה להבין את הקטע של ההנהלה. ממה הם חששו, שאם תהיה התארגנות אז הם לא יוכלו לפטר ויצטרכו לתת שכר יותר טוב?
דוד עזרן
¶
אני לא חושב שאף אחד מהחברים שלי מדבר פה על שכר. אף אחד מאתנו לא דיבר על שכר, לא ביקשנו את זה.
דוד עזרן
¶
זה לא המאבק שלנו כרגע. המאבק שלנו לא בא לשפר תנאים כרגע. זה לא הנושא שלשמו ניסינו להתאגד והתאגדנו כמה וכמה פעמים בהוט. ידענו לאן פני החברה הזאת מועדים, ידענו מה רוצים לעשות אתנו ולאן רוצים לשלוח אותנו.
דוד עזרן
¶
לפני כמה שנים ידענו שהחברה הזאת הולכת לכיוון מסוים. אף אחד לא ידע להגיד מתי. לא דובר על מערך טכני כזה או אחר. הייתה פה חרושת של שמועות שלא היה נעים לחיות איתה.
עכשיו ערב החג אנחנו מקבלים הודעות ב-אס.אמ.אס, על פיטורים; לקחו לאנשים רכבים ב-24:00 וב-1:00 בלילה מהבתים. לקחו לאנשים רכבים ממקום חנייה של הבית עם המפתחות של הבית. עזבו אותם בלי אפשרות להיכנס לבית הפרטי שלהם. לקחו להם את המפתחות. יושב פה חבר שמ-14:00 בצהריים עד 2:00 בלילה לא היו לו מפתחות להיכנס לדירה שלו מכיוון שהרימו לו את הרכב ככה, משום מקום.
היו"ר חיים כץ
¶
תשמעו, אני רוצה להגיד הערה לחברי ההנהלה. גילוי נאות: אני בא מארגון עובדים. אני יושב-ראש ארגון עובדי התעשייה האווירית. אותם חברי הנהלה בתעשייה האווירית לאורך השנים שהתנהגו ככה לעובדים – התנהגו גם אליהם ככה. אל תשכחו את זה. ככה אתם תפוטרו, וככה יתייחסו אליכם. תכניסו את זה טוב-טוב לראש. אותו דבר – ידפקו לכם בדלת או באס.אמ.אס – אל תבוא מחר לעבודה. מי שעושה לעובדים עושה את זה להנהלה. ועל כל סמנכ"ל ומנהל בכיר שהופיע אצלי והוריד את הראש ואמר, לא הבנתי, לא האמנתי שככה יהיה – אם תהיה לנו שנה אחת של חיים טובים או של שלום אנחנו יכולים לקנות עכשיו את עץ הזית וכמה יונים ולשבת בשקט. תזכרו כמנהלים. מי שעושה את זה לעובדים יעשה את זה לכם. תכניסו את זה טוב-טוב לראש. זה יבוא ככה – טאק, ולא תבינו מאיפה זה בא לכם. ואז תגידו, זה מגיע לנו. אם מפטרים אנשים ב-אס.אמ.אס ומתייחסים ככה אז אנחנו נצטרך לחוקק, ללכת על הראש של החברה שאתם לא מבינים מאיפה זה יבוא. ואם אנחנו נסמן אתכם אתם תפסידו את המשחק. אתם צריכים להרוויח, אנחנו רוצים שתרוויחו. אבל תהיו אנושיים. חברה צריכה להיות בני אדם. אם תהיו בני אדם אז תרוויחו, עינינו לא צרות. גם לפטר יש דרכים. הדרך הזאת שמישהו בא ואומר שפיטרו אותו בהודעת אס.אמ.אס זה לא בסדר. זה גם מראה על חולשה של הנהלה שלא יכולה להסתכל לעובד בעיניים ולהגיד לו, תשמע, אני לא צריכה אותך יותר, העלויות שלך יקרות, אני עושה פה עבודה של מישהו אחר שלא יכול לעמוד מולך. שולחים אס.אמ.אס?
דוד עזרן
¶
אני אשמח להוסיף שהפיטורים האלה בוצעו בזמן שביתה חוקית. אנחנו יצאנו לשביתה הזאת כמה ימים - -
דוד עזרן
¶
אותי לא צריך לשכנע. אני ראיתי את החברים שלי חווים את זה ולא בכדי האולם פה מלא ביותר מ-45 אנשים שהגיעו בלי רכבים, בתחבורה ציבורית מכל קצוות הארץ – מחיפה, מהקריות, מכל מקום בארץ – רק בשביל לקבל תשובות.
היו"ר חיים כץ
¶
אם אנחנו נסמן את המטרה – אני לא יודע אם זה יהיו אתם כי אתכם הם כנראה יפטרו, אבל החברה תצטער על כל אחד. אני אומר לך שהיא תצטער. על כל אחד, על כל שידור חוזר, על כל אי השקעה – על הכול. על כל העתקת סרט. היא תצטער כי תהיה לה חקיקה דרקונית שהיא לא תוכל לעמוד בה. זה יהיה בגלל ההתנהלות. זה לא בסדר. תבואו, תגידו, אנחנו רוצים להרוויח כסף, לא רוצים להעסיק אף אחד מעבר לשכר מינימום – שיגידו.
דוד עזרן
¶
אבל זה לא בדיוק ככה. הם כן צריכים את העובדים, הם כן רוצים את העובדים, הם רק לא רוצים העסקה ישירה שלנו.
היו"ר חיים כץ
¶
הם רוצים גמישות ניהולית. הם לא רוצים את העובדים. לפי מה שאתה מספר הם לא רוצים את העובדים. ברגע שאין יחסי עובד-מעביד ביניהם לבינך בכל רגע נתון הם יכולים להגיד, תחליפו אותו, אנחנו רוצים בלונדינים, אנחנו רוצים קירחים.
היו"ר חיים כץ
¶
אין כלום. הם באים לחברה שנותנת להם שירותים ואומרים להם – אלה עובדים שנה-שנתיים – לא רוצים אותם יותר. אנחנו רוצים 1, 2, 3. הם מקבלים גמישות ניהולית, וגם אומרים להם אחר כך בשלב השני שאף אחד מכם, מאלה שעובדים לא מרוויח מעל שכר מינימום פלוס העמלה שלכם, לפי החוק. ישלמו שעות נוספות, דמי הבראה, ביגוד, קרן השתלמות, פנסיה - אלה העלויות שלך יישאר שכר מינימום. זה מה שהם רוצים, כנראה, אני לא יודע, אם זה הולך לשם. אחרת אני לא מבין למה מפטרים אתכם בבהילות כזאת גדולה. לא מבין. יש פה מישהו מההנהלה שיודע להסביר לנו? לפרוטוקול – שם ותפקיד.
לילך טל
¶
שלום, אני לילך טל, אני סמנכ"ל תקשורת ורגולציה וראש מטה החברה. אני אשמח בנקודות בקצרה להסביר את תפיסת העולם של המהלך כמו שאנחנו רואים אותו. אני אעשה את זה בכמה נקודות קצרות: ראשית, לא חל שום שינוי במדיניות ההעסקה של הוט. מאז ומתמיד עבדנו עם חברות מתמחות. בתחומי ההתקנה המתקינים שלנו מאז ומתמיד רובם ככולם היו עובדים חיצוניים של החברות המתמחות בהתקנות. בעבר הטכנאים היו חלק מהחברות האלה. הם הוכנסו כי חשבו שזה ישפר את מהלך השירות, וכרגע התקבלה החלטה לעשות שינוי והעמקה שוב על-ידי החברות האלה. תפיסת העולם באה מתפיסת שירות, לא נגד העובדים. אנחנו מאמינים שמעגל טיפול נכון שמי שהתקין את ההתקנה ידאג שהיא תהיה מספיק טובה כדי שיהיו פחות תקלות בהמשך אחר כך וכדי שפחות טכנאים יצטרכו להגיע. לכן אנחנו מסתכלים על זה כאחריות של גורם אחד. זאת נקודת המוצא שלנו. כך אנחנו באמת ובתמים הסתכלנו על התהליך הזה, ולכן היום כל מערך הפעילות נסגר בהוט. כרגע זאת עובדה מוגמרת. המהלך הסתיים. התחלנו אותו בינואר עוד לפני ש"כוח לעובדים" היו בשטח, ואנחנו לא היינו מודעים לאיזושהי התארגנות. המערך נסגר באוגוסט. סגירת המערך החלה כבר בינואר, וזאת עובדה מוגמרת, והמערך סגור. יחד עם זאת "כוח לעובדים" פנה גם לבית הדין בצווי מניעה בבקשה לא לאפשר לסגור את המערך, ובית הדין דחה את הבקשה, כי המהלך הוא מהלך חוקי, לגיטימי. זאת מדיניות עסקית של חברה. יחד עם זאת – מאוד חשוב לי לומר פה כי נאמרו דברים קשים על הדרך שבה נעשו הדברים – ההנהלה דאגה ודואגת לעובדים האלה. הם לא פוטרו ללא חלופה. היה לנו חשוב למצוא המשך תעסוקתי ולוודא שהחברות המתמחות האלה מקבלות אותם באותם תנאי שכר, מקבלות אותם להעסקה ישירה מתמשכת כדי לא להשאיר אותם בלי עבודה.
לילך טל
¶
אני אדייק, אולי אמרתי את זה לא נכון. הכוונה הייתה לאפשר להם בחברות המתמחות למצוא המשך העסקה - -
מיקי רוזנטל
¶
כל המילים שלך הן מילים שכל מטרתן לעטוף התעללות לא סבירה ולא חוקית בעובדים. זה הכול. מותר לכם לעשות שינויים, אסור לכם לפעול בחוסר תום לב. אסור לכם לפעול בניגוד להחלטות של בית משפט.
אילן גילאון
¶
גם השם הזה "חברות מתמחות" הוא הרי כל כך שקרי, כל כך לא קשור לשום דבר – "חברות מתמחות". מה זה המכבסה הזאת?
לילך טל
¶
אנחנו חברה מתמחה, ולהם יש התמחות בהתקנות ובתיקונים טכניים. לכן חשבנו שנכון שיהיה מעגל טיפול אחד. מפה זה הגיע. אנחנו ידענו לתת שירות טכני מצוין ללקוחות שלנו, ויחד עם זה חשבנו שהתהליך הוא תהליך אחד סגור, הוליסטי. לכן דאגנו שהאנשים המוכשרים האלה שעבדו אצלנו יוכלו להמשיך לעבוד - -
לילך טל
¶
דאגנו שהלקוחות שלנו בבתים שלהם לא ימתינו יותר ויותר לטכנאים, וככל שמעגל הטיפול יהיה בידי גורם אחד – וזה הוכח על-ידי חברות כבלים אחרות בעולם – זה תהליך הגיוני, עסקי. ההסתכלות היא מדיניות שירות. זה מה שעמד מאחורי המהלך.
היו"ר חיים כץ
¶
זה לא מה שעמד לנגד עיניכם. לא דאגתם לעובדים. אתם דאגתם שאם הם לא ישובצו בחברות האלה לא תוכלו לתת שירות בכלל. עד שהחברות האלה יגייסו אנשים לא יהיה לכם שירות. גם ככה השירות שלכם הוא שירות רעוע. סלחי לי.
לילך טל
¶
אדוני היושב-ראש, לטענתך, לא יכולנו להישאר בלי עובדים. הרי יכולנו מראש לגייס. בכוונה ביקשנו, ולא דאגנו שהחברות האלה יגייסו מראש כי היה חשוב לנו שיהיה מקום שבו יוכלו העובדים להיקלט.
היו"ר חיים כץ
¶
אם הייתם מגייסים מראש היה לכם כפל עובדים, היה עולה לכם כסף. הם היו מגייסים – אותם הייתם מגייסים בינתיים. חוץ משקל אתם לא רואים שום דבר בעיניים. אילן אמר "גרידיים" – אתם רואים כסף. לא שזה רע לראות כסף, אבל אמא שלי עליה השלום אמרה – מה שיותר מדי, לא טוב. ההתנהלות שלכם מתנהלת יותר מדי. אתם תשלמו. תזכרי מה אני אומר לך – תשלמו. אנחנו נחוקק לכם חוקים שאת לא תביני כמה אתם תשלמו. פה אין לנו שוט, אנחנו לא בית משפט. אתם יכולים לבוא, אתם יכולים להמשיך - -
לילך טל
¶
אפשרנו לעובדים רצף תעסוקה בחברות המתמחות. אנחנו דאגנו שתנאי השכר שלהם בחברות האלה לא ייפלו מעבר למקובל - -
שולי מועלם-רפאלי
¶
אבל זה בדיוק מה שהם ניסו לעשות, הם ניסו להתאגד ולקבל זכויות של עובדים ולנהל איזה מינימום בסיסי של יחסי עובד-מעביד שהמטרה שלו זהה למטרה שלכם – לתת את השירות הטוב, הנכון, שהחברה תרוויח. הרי האינטרס של כל עובד בכל מקום הוא שהחברה תרוויח כי ברור לו שביום שאתם תפסיקו להרוויח – וזה לגיטימי – הוא ילך הביתה, והוא לא יוכל לתת שום אינפוט נוסף לרצון האמיתי שלו להתפרנס בכבוד. אז אם הם כאלה טובים, ואתם נורא "שירותיים" - -
שולי מועלם-רפאלי
¶
אני חושבת שאני היחידה פה שאין לי כבלים בבית. אני גרה ביהודה ושומרון, ואין דברים כאלה אצלנו, אנחנו ממש לא - - - כנראה - -
שולי מועלם-רפאלי
¶
אם אתם כאלה "שירותיים" אז אין איזה מינימום "שירותי" גם ביחס לעובדים שלכם שהלכו איתכם 12 שנים, אולי קצת יותר חלק מהאנשים? יש פה דיסוננס. אני שומעת אותך, וקצת כואב לי. יש חוקים ואפשר לעשות הכול לפי הספר, הכול – אבל יש דברים שצריך להסתכל עליהם במעגל יותר רחב. על בני אדם.
היו"ר חיים כץ
¶
שמעי, לפני ארבע שנים, ב-8 בדצמבר 2009 נערך פה בדיוק אותו דיון על הזכות של עובדי הוט להתאגד. ואז הם לא דיברו על חברות, ולא דיברו על האידיאולוגיה שהכנתם היום בבית, ומנהלת כוח האדם מתכוננת לבית המשפט. אז הם באו ואמרו, תשמעו, התאגדות, עובדים, חופש ניהול. אז הם דיברו אחרת. זה היה בחדר הזה.
לילך טל
¶
הנושא של היציגות יידון בבית הדין. אנחנו מכבדים את החוק. החוק נועד כדי להגן גם על השליש שחותם או על היתרה שעדיין בחרה לא להיות מיוצגת על-ידי גוף יציג, והנושא יוכרע בבית הדין. אנחנו חברה שנפעל לפי החוק, ואנחנו מכבדים חוק בכל תהליך הפיטורים הזה.
אילן גילאון
¶
אנחנו לא מגיעים לעמק השווה בהיגיון של ההעסקה, לא בהיגיון המסחרי. אבל בואי נדבר על האופן. יכול להיות ששלחתם מכתבי פיטורים באמצעות הודעות אס.אמ.אס? יכול להיות שהתלוננתם על עובדים שהמכונית שלהם הייתה בבית שהם גנבו את הרכבים בתלונה פלילית במשטרה?
לילך טל
¶
לאלה שזומנו לשימוע וקיבלו עצה או בחרו לא להגיע ולא להתייצב לשימוע נשלחו גם הודעות כדי להביא לידיעתם שזה המועד שבו מתקיים השימוע. השימוע הוא על סגירת פעילות בחברה, ולכן זומנו שוב ושוב העובדים שלא הגיעו, וכדי שיידעו שבמועד הזה מתקיים שימוע בעניינם, והם מוזמנים להשמיע את הדברים שלהם - -
היו"ר חיים כץ
¶
לא יודע, אני מקווה של"כוח לעובדים" יש פה עורך דין ושילכו לבית המשפט ויגידו שהשימוע היה פיקציה, ואף אחד לא הושאר בעבודה. זאת אומרת שהשימוע היה על תנאי.
היו"ר חיים כץ
¶
לא משנה. גם אם הוא היה מתקיים כדין הם לא התכוננו להשאיר ולו גם אחד. הם עשו את השימוע כי הם לא יכולים לפטר בלי שימוע. אז הם אמרו שהם יכולים לפטר את כולם ונעשה שימוע לכאורה. נעשה להם את הדרך לויה דה-לרוזה לפני שהם עולים.
פרדי סעדון
¶
אני פרדי סעדון. עד לא מזמן, לפי החלטת החברה, הייתי טכנאי כחמש שנים. השימוע שמדברים עליו הוא שימוע שקבעו לנו מהיום למחר.
היו"ר חיים כץ
¶
אם כולם צריכים לחפש עורכי דין ב-48 שעות זה לא מספיק זמן. בן אדם שעובד 10 שנים או חמש שנים ראוי שיגידו לו שבוע מראש שמזמינים אותו לשימוע, וגם זה לא מופרז. תשמעי, אתם מתנהלים כמו חברה – אני לא רוצה להגיד, אני נזהר בלשוני. אבל הציבור שמקבל מכם שירות ראוי לקבל שירות מחברה יותר מוסרית. "נתתי לו 48 שעות" – איפה הוא ימצא עורך דין ב-48 שעות? שישי-שבת נחשבים ב-48 שעות? איפה הוא ימצא עורך דין? הודעת לו שהוא יכול להביא עורך דין?
היו"ר חיים כץ
¶
והלכת לשימוע שלא השארת אחריו אף עובד. הלכת לשימוע בתור פיקציה, לשטות באנשים, וחבל שכך.
היו"ר חיים כץ
¶
את בכנסת. את יכולה לבקש. אם אני אחליט שאת יכולה לדבר אז אני אתן לך לדבר. אם לא – בהוט את מדברת. בהוט את רודה באנשים. בהוט את מכתיבה להם. בהוט אין לך אומץ לעמוד מולם פנים אל פנים ולהסביר להם את הפיטורים.
אתה רצית להגיד משהו? לפרוטוקול – שם ותפקיד.
היו"ר חיים כץ
¶
לא, לא, אתם לא מתעסקים באנשים. אתה מתעסק בטכנולוגיות. יכול להיות שאתה בעל מקצוע מעולה – ואני לא נכנס לזה. איפה הסמנכ"לים שמתעסקים באנשים? מה, הם התביישו לבוא?
היו"ר חיים כץ
¶
מה זה נוגע אחד לשני כשאתה שולח לו באס.אמ.אס שהוא מפוטר? מה אתה מדבר אתי על בית משפט?
מקימיליאנו- מקס בלומברג
¶
אף אחד מכם לא ענה. ידעתם שאנחנו הולכים לסגור את המהלך עד 1 בספטמבר. כולם ידעו את זה, זה פורסם ב-YNET.
מקימיליאנו- מקס בלומברג
¶
ניסינו ליצור קשר פעם אחרי פעם. שלחנו שליחים עם מכתבים פעם אחרי פעם. זימנו אנשים לשימוע באס.אמ.אס כי כבר לא הייתה דרך אחרת. נתנו להם את היכולת להשמיע, אבל המפעל נסגר ב-1 בספטמבר אז אין לאן לחזור.
מקימיליאנו- מקס בלומברג
¶
יש אנשים שעברו לאזורים אחרים בחברה. יש דבר כזה שנקרא - - - שזה קו שני – עברו. זה קרה.
אילן גילאון
¶
עילת הפיטורים הייתה העתקת מקום עבודה? לא הבנתי - מהי עילת הפיטורים של האנשים האלה? מאיזו סיבה?
מקימיליאנו- מקס בלומברג
¶
אנחנו סוגרים את המערך, מעבירים אותו החוצה. יש מתודולוגיה שלמה למה אנחנו עושים את זה.
מיקי רוזנטל
¶
כמו שלבעלים יש זכות להרוויח כסף, לעובדים יש זכויות. קודם כול יש להם זכויות כבני אדם. נתחיל מזה. אדם שעובד אתך חמש-שש ושבע שנים - -
מיקי רוזנטל
¶
- - אתה לא מפטר אותו לא באס.אמ.אס, וגם אם הוא לא עונה לך לטלפון אתה לא עושה את זה באופן שבני אדם נוהגים באופן מוסרי. עד כאן הבנת? כן או לא?
מיקי רוזנטל
¶
יופי. לחברה מותר לשנות את המדיניות שלה. מותר לה לעשות שינויים טכנולוגיים. מותר גם לפטר עובדים, זאת זכותה. רק יש דרכים לעשות את זה – מוסריות שדיברנו על זה, ועכשיו יש גם עניין חוקי. העובדים האלה במהלך החודשים האחרונים ובשנים האחרונות מנסים להתארגן. חברת הוט עושה פעולות חוקיות ולא חוקיות כדי למנוע את ההתארגנות הזאת.
מיקי רוזנטל
¶
לאיים זה לשים להם חוזה של חברת מיקור חוץ ולהגיד להם שאם הם לא יחתמו על זה עכשיו הם לא יעבדו בחברה. זה נקרא, לפי החוק הישראלי, סחיטה באיומים. זה ברור לך עד כאן או שאתה רוצה המשך? אתה מבין?
מיקי רוזנטל
¶
אז מה שאמרת אלה דברים לא אנושיים, ורצוי שתבינו שבסוף יש בני אדם וכדאי להסתכל להם בעיניים ולהבין גם את הצרכים שלהם. מאזנים זה לא הכול בעולם. אתה יכול למסור את זה לבעלים שלכם, מר דרהי. זה לא הכול. גם בני אדם חשובים. תתביישו. פשוט תתביישו.
פרדי סעדון
¶
רציתי להוסיף משהו, אדוני היושב-ראש. אני במקרה חמש שנים וחצי בחברה בתור טכנאי, אבל במקרה לפני כן הייתי עובד קבלן של חברת הוט. להיות עובד קבלן של חברת הוט או להיות עובד חברה – יש הרבה הבדלים, גברתי. במקרה נפלת על עובד שהיה מ-7:00 בבוקר עד 23:00 בלילה, והיה מקבל 4,000 שקל. לא 6,000 שקל כמו שהוא עושה בתור טכנאי שירות. אין תנאים. הקבלן לא רוצה אותי – הקבלן יזרוק אותי מחר הביתה.
היו"ר חיים כץ
¶
הוא לא פונה. פה את מקבלת רשות ממני, את לא בהוט. אני לא רוצה להוציא אותך מפה, אבל אל תתפרצי. לא מתאים לך בתור סמנכ"לית.
פרדי סעדון
¶
כאחד שעבד בתור עובד קבלן אני לא מעוניין לחזור לעבוד ולהיות עבד, לצורך העניין. ככה הרגשתי – עבד; שאני עובד סביב השעון, והמשכורת שלי אולי מגרדת את 4,000 שקל.
פרדי סעדון
¶
זה מה שהייתי עושה בתור עובד קבלן כשעבדתי בשנת 2006, ואני חמש שנים בחברה. לפני חמש שנים עבדתי עוד שנה בחברת קבלן אחרת שהקבלן שלהם עושה נטו התקנות. והיא מספרת פה סיפורים שעובדי קבלן עושים הכול בחברה. זה מה שהיינו עושים – התקנות. בדירה של הלקוח עושים את ההתקנה הראשונית, עובדים מסביב לשעון, ואת המשכורת אחרי זה - -
דוד עזרן
¶
אני רוצה לחדד. בחמש השנים האחרונות אני מפקח התקנות בהוט. מי שלא יודע מה זה אומר זה בעצם לפקח על חברות קבלן. להוט יש כ-600 עובדי קבלן בשנים האחרונות. המושג "חברות מתמחות" שגם המנהלת פה חטאה קודם ונפלט לה "חברות קבלן" הוא מושג חדש שעלה רק באפריל-מאי השנה. "חברות מתמחות" זה מושג שאף אחד מאתנו לא הכיר אותו. זה חברות קבלן. בחברות קבלן זה שאתה בא בבוקר, אתה אומר "קפוץ", ושואלים, איזה גובה.
דוד עזרן
¶
לא. אני מטעם הוט מפקח על חברות קבלן. אז מאוד חורה לי שמייפים את זה ואומרים שהשירות מדהים, כי השירות שם הוא גרוע, ולצערי, עדיין לא הומצאו מילים בעברית כדי להסביר עד כמה הוא גרוע.
דוד עזרן
¶
אני מפקח עליהם ברמה האישית, כלומר אני בודק את העבודה שלהם בזכוכית מגדלת בוקר-בוקר, לילה-לילה. שירות אין שם. יש ניסיון לשפר כל הזמן – אין את זה.
שנית, למזלי, אני חייב לציין שמפורסם פה בפי כול שהמהלך הזה יצא לדרך בשנה שעברה. חברים, חשוב להגיד את האמת, והגיע הזמן לשים את הקלפים על השולחן. ברגע שמבינים שאין כבר מה להפסיד, ברגע שמבינים שאין יותר ממה לפחד אז אומרים את האמת, ותפסיקו למרוח את הדברים האלה. יושב פה מקס בלומברג שאיתי באופן אישי הוא ישב ועם עוד כמה אנשים נכבדים בחודש פברואר השנה בשולחן עגול יחד עם עמליה זרקא, סמנכ"לית משאבי אנוש שלנו, ויחד עם מנכ"ל הוט טלקום לשעבר רוני שהחליט לסיים את תפקידו שבועיים לאחר הדיון הזה - -
דוד עזרן
¶
הבעלים.
אני רק אסיים – הם הבטיחו לנו במילים האלה, ואני אצטט: עבודה ל-10 השנים הבאות. יש אנשים שזה חרות להם בזיכרון. אין לך מה לדאוג, אנחנו הולכים למקום הרבה יותר טוב. אני אצטט, וכולם יזדהו עם המשפט הבא שהם אמרו: שערה מראשו של טכנאי לא תיפול בעקבות הכניסה של החברה הקבלנית. אין פה אדם שלא מכיר את המושג הזה. הם אמרו, חבל שאתם עובדים בהרגשה כזאת – לא היה ולא יהיה. זה היה המסר. עם זה הלכנו לישון בלילה, ועם זה קמנו בבוקר. בדיון הקודם שהיה פה – ואני, לצערי, לא הייתי עדיין כמו שצריך בתוך העניין הזה כמו שצריך בדיון הקודם, אבל צפיתי פה לפחות כמה וכמה פעמים באינטרנט – לא דובר פעם אחת על טכנאים, לא דובר על מערך טכני. לא הוזכר הנושא שנקרא "מערך טכני".
דוד עזרן
¶
פתאום על רקע ההתארגנות – ההתארגנות תפסה תאוצה משמעותית ביותר בזכות המערך הטכני. זה פשוט היה מבצע חיסול.
אילן גילאון
¶
הבעלים יודע? הוא ער בכלל? אתם הבהרתם לו מה רוח הדברים? סיפרתם לו מה עמדת הוועדה הזאת לגבי ההתנהלות של הדברים? מישהו מעדכן אותו?
רבקה ורבנר
¶
אני יכולה לומר שאני פניתי לצדדים כדי לנסות לזמן אותם לדיון. העובדים רצו להגיע. ניסיתי להשיג את המנכ"ל – עדיין לא חזר אליי. היום דיברתי פה עם - -
רבקה ורבנר
¶
למען הדיוק נאמר לי פה שהוא ישיב לי טלפון השבוע וננסה לשבת איתם ולראות מה אפשר לעשות. אני לא יודעת - - -
רבקה ורבנר
¶
תשמע, אתה לא יכול להיכנס אליו הביתה. אנחנו לא הוט – אנחנו לא מגיעים הביתה ולוקחים לו את הרכב. אנחנו בסך הכול יכולים ליצור אתו קשר ולזמן אותם. גם המטרה היא להכניס אותם לתיווך.
רבקה ורבנר
¶
יכול להיות. אנחנו רק בתחילת הדרך. מבחינתנו היה דיון בעייתי כי כל העניין נמצא בבית משפט, ושני הצדדים רצו לדעת מה היו התוצאות. גם לא כל כך מעניין אותי נציגות או לא נציגות, אותי מעניין קודם כול לבחון את זה ונראה אם נעשו או לא נעשו עבירות. אנחנו נבדוק את העניין ביחד בתיווך.
רבקה ורבנר
¶
אני משפטנית. תהיה לי עמדה כשאני אשמע את הצדדים. אני צריכה לשמוע את הצדדים, אני צריכה לראות מה קורה.
היו"ר חיים כץ
¶
אם תעשי את הרעש ששמענו עכשיו בחדר בכל שידורי הוט את הרעש הזה בטלוויזיה, כולם יעברו ל"יס".
היו"ר חיים כץ
¶
את יכולה לדווח בכתב למנהלת הוועדה שזה מתקיים. אנחנו מבקשים לדעת איך העניינים מתקדמים; אנחנו רוצים לדעת איזה סנקציות המשרד שלך יוכל להשית על חברת הוט עד שהם יתנהלו כמו בני אדם.
אילן גילאון
¶
רגע, יש לי בקשה. אני רוצה לפנות אלייך, גברת טל – אני יודע שעדיין עומדות תלונות במשטרה שהופכות את העובדים לא רק למה שהם כרגע, אלא גם לשבל"רים, לגונבי רכבים. א', האם זה נכון?
היו"ר חיים כץ
¶
אני מבקש ממך: תתייחסי לאנשים כמו אנשים, אל תפטרי אותם באס.אמ.אס. זה לא יירשם בפרוטוקול.