PAGE
2
ועדת הכלכלה
28/08/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 80>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, כ"ב באלול התשע"ג (28 באוגוסט 2013), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 28/08/2013
חוק המכר (דירות) (תיקון מס' 6), התשע"ד-2014
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק המכר (דירות) (תיקון - חובת מסירת מחירון של הפריטים הכלולים במפרט לשם זיכוי הקונה), התשע"ג-2013, של חה"כ מאיר שטרית (פ/68/19)
>
מוזמנים
¶
>
משה רובינשטיין - ממונה חוק מכר דירות, משרד הבינוי והשיכון
טלי הירש-שרמן - תכנון והנדסה, מנהלת יחידת קוד הבנייה, משרד הבינוי והשיכון
אמיר פז - עורך דין, לשכה משפטית, משרד הבינוי והשיכון
נתנאל לפיד - עוזר מנכ"ל שיכון, משרד הבינוי והשיכון
אביחי יפת - ראש ענף שיכון ומקרקעין אגף החשב הכללי, משרד האוצר
רעות אופק - משפטנית, משרד המשפטים
אליאב בן שמעון - מנכ"ל, התאחדות בוני הארץ
אמיר הלר - סמנכ"ל ומנהל אגף יזמות ובניה, התאחדות בוני הארץ
ארז גילרי - לוביסט, פוליסי, התאחדות בוני הארץ
תמר אברמוביץ - לוביסטית, פוליסי, התאחדות בוני הארץ
כרמלה וולקומירסקי - גזברית האגודה, אגודת אדריכלי הפנים
יודפת גלעד שטין - יו"ר אגודת אדריכלי הפנים בישראל, אגודת אדריכלי הפנים
אביטל פריזמנט - מח' משפטית, המועצה לצרכנות, ארגוני צרכנים
צחי פלאטו - סמנכ"ל מכירות, רמדור- המאגר המאוחד, חברות למאגרי מחירים בענף הבניה
יואב שנהר - מנכ"ל חברת דקל, חברות למאגרי מחירים בענף הבניה
אברהם רוזנברג - מנהל תחום המאגר המאוחד, רמדור, חברות למאגרי מחירים בענף הבניה
רישום פרלמנטרי
¶
רויטל יפרח
<הצעת חוק המכר (דירות) (תיקון - חובת מסירת מחירון של הפריטים הכלולים במפרט לשם זיכוי הקונה), התשע"ג-2013>, של חה"כ מאיר שטרית (פ/68/19)
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
הנושא הבא: הצעת חוק המכר (דירות) (תיקון – חובת מסירת מחירות של הפריטים הכלולים במפרט לשם זיכוי הקונה), התשע"ג-2013. היא אושרה בקריאה ראשונה ב-17.7.2013. אני אבקש משר האוצר לשעבר, גם שר השיכון לשעבר, ראש עיר... זה היה עוד בזמני, כשהייתי נשיא, היינו עובדים ביחד. בבקשה אדוני.
מאיר שטרית
¶
אדוני היושב ראש, אני אסביר את החוק מאד בקצרה: במצב הנוכחי, כשאדם קונה דירה, הוא מקבל חוזה מכר שעליו הוא חותם ברגע שקונים את הדירה מהקבלן. במצב הנוכחי, לצערי אני אומר, יש המון בעיות עם חוזי מכר. אני כל פעם מנסה לטפל בחלק אחד מהם וזה אחד החלקים, כאשר הדוגמה הבולטת ביותר היא כאשר אדם שקונה דירה וכלול בדירה מטבח, ובעלות של המטבח מחייבים את הקונה ב-50 אלף שקל, אם מחר הוא אומר: אני לא רוצה את המטבח כי אני רוצה לשים מטבח משלי, הוא מקבל זיכוי של 5000 שקל. זה בהרבה מאד מקרים. אני לא אגיד בהכללה שזה כל הקבלנים, יש צדיקים יוצאי דופן אבל ברוב המקרים זה המצב. דוגמה נוספת: רוצים לעשות שינוי בנקודות החשמל לפני שבנו את הבית ולא אחרי. הוא אומר: אני רוצה להעביר את הנקודות לא בקיר הזה אלא בקיר הזה כי אני רוצה לשים את הטלוויזיה פה ולא פה. אז אם נקודת חשמל עולה לקבלן במפרט שלו 20 שקל, בשינוי של היחידה שעוד לא נבנתה זה עולה 500 שקל. מחייבים את האיש ב-500 שקל. כל שינוי קטן עולה לו הון עתק, כל ויתור, הוא מקבל אפס.
לכן, הצעת החוק שלי אומרת שיהיה מפרט בחוק המכר, שכשאתה קונה דירה עם הפריטים שנמצאים בדירה ועל הפריטים האלה יהיה מחיר. אני החלטתי לוותר על פריט מסוים, אני אזוכה במחיר הרלוונטי שכתוב במפרט.
אני מבין את הקושי שבענין, גם ישבתי עם יושב ראש ארגון הקבלנים, נשיא התאחדות "בוני ארץ". יש ארגון קבלנים, "בוני ארץ", התבלבלתי, לשמוע מה הקשיים שלהם כי אני גם רוצה לשמוע את הצד השני של הענין. ישבתי אתו והוא הסביר לי את הקשיים. אני מבין את הקשיים ואני אומר מהם הקשיים: בנין בנוי מהרבה מאד פריטים, ואני מבין את הבעיה שלו לשים על כל פריט תג של מחיר כי אז אתה מקבל מפרט על כל פריט, המון תגים של מחיר, ואני חושב שהסכמתי להבין את הקשיים שלו ולכן, אני מציע להגביל את החוק לפרטים העיקריים בתוך הדירה ולא לכל פרט בתוך המפרט. אני חושב שהדברים העיקריים בדירה, שגם עליו זה מקובל, אגב, הם: מטבח, ריצוף – זה נקרא ריצוף וסניטציה, כל כלי הסניטציה והריצוף - -
מאיר שטרית
¶
חכי. ריצוף ונקודות חשמל כאשר שאלתי אותו: תגיד לי, מה ההיגיון? אם נקודת חשמל עולה לך 20 שקל, למה לחייב אנשים ב-500 שקל? תגיד לי את המחיר ותגיד לי ששינוי יעלה איקס. אני רוצה לדעת על שינוי במפרט. תגיד לי שאם אתה תחליט לשנות מיקום של נקודה לפני הבניה, הכל מדובר לפני הבניה, תגיד לי 100 אחוז זה "פייר אנאף" בשבילך? אם המחיר הוא 20 שקלים אז תשלם 40 שקל אבל לא 5000 אחוז. מקובל עליו.
לכן, אני מציע בשלב הזה, לקראת הקריאה הראשונה, להגביל את זה לנקודות ספציפיות, לדברים המרכזיים הללו - -
מאיר שטרית
¶
זה מקובל עלי. הוא אמר לי שמטבח מקובל עליו, ריצוף וסניטציה מקובל עליו, אלה שני הפריטים העיקריים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
חבר הכנסת שטרית, בא תעזור לנו בניסוח ואחרי זה נשמע גם את הנציגים האחרים כדי שיבוא לציון גואל.
מאיר שטרית
¶
מחירון של הפריטים הבאים הכלולים במחיר: 1. מטבח, זה היה מקובל גם עליו. שאלתי אותו מה הנושאים שבהם נעשים השינויים הכי גדולים? הוא אמר לי ביושר שהפריטים הם מטבח, ריצוף וסניטציה והדבר השלישי הוא חשמל. אלה שלושת הדברים.
אליאב בן שמעון
¶
לצורך הענין, אני רוצה לתת עוד היבטים נוספים למה שהציג עכשיו חבר הכנסת שטרית בנושא המחירים בתוך המפרט הטכני, נושאים שהם בהתנהלות של הליך המכר: א. המחירים לא נקבעים בשלב שיוצאים למכירה. לדוגמה: נושא "הגמרים", סניטציה, מיזוג, המחיר שהקבלן ידע לנקוב במפרט הטכני יהיה רק לקראת הביצוע כי ההתקשרות שלו עם הספקים לא נעשית בתחילת המכירה, בתחילת הבניה. הליך המכירה מתחיל עם סיום התכנון, יוצאים להליך של מכירה ועדין לקבלן עצמו אין מחירים. תכף אני אסביר בדיוק למה אני מתכוון ולאן אני לוקח את זה.
במצב כזה, שאנחנו נצטרך לקבוע את המחירים כבר בשלב היציאה למכירה, יציאה מוקדמת, עוד לפני שיש לנו התקשרות עם הספקים, מה שיקרה הוא שבעצם יצא שכרם של רוכשי הדירות, ואני בהחלט מבין את מה שאמר חבר הכנסת שטרית, בהפסדם. למה? כי אותו קבלן, לצורך הענין, ויקבע מחירים נמוכים. פשוט לאותו כיור, אם המחיר הוא 300 שקל, הוא יקבע בתהליך המכירה מחיר של 100 שקל - -
אתי בנדלר
¶
אבל לא התייחסת למה שאמר חבר הכנסת שטרית, שזה גם המחיר שתצטרכו לגבות ממנו לבקש תוספת. זה לא רק לזיכוי, זה עובד לשני הצדדים.
מאיר שטרית
¶
אתם יכולים להביא את המפרט כשהוא יהיה מוכן וכשתעשו את ההסכם, תעבירו את הפרטים לקבלן. הבן אדם חותם חוזה, הוא עוד לא שילם, תעבירו לו את הפרטים האלה ברגע שעשיתם הסכם.
אליאב בן שמעון
¶
יש מחירי שוק ולכן הקבלנים מגיעים ככה למחיר הסופי, דרך מחיר השוק. אבל אתה יודע שבהתקשרות עם ספק הקרמיקה, ההתקשרות נעשית סמוך לעבודות הגמר והמחירים - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
מר בן שמעון, מה שאני מבקש ממך, הלא כולנו רוצים, מצד אחד, שהצרכנים שהם נורא מסכנים בארץ, שיהיה מצבם יותר טוב . מצד שני, אנחנו רוצים גם לא להעמיס דברים שהם לא הגיוניים על הקבלנים ולפגוע בהם. ולכן, חבר הכנסת שטרית, בהתייעצות עם כולם, הגיע למצב... אז רק תגיד לי מה אתה אומר "קדש", ומה אתה אומר לא לגמרי. יש לך איזו הסתייגות?
אליאב בן שמעון
¶
לגבי המטבח, בהחלט ולגבי הריצוף גם. לגבי סניטציה, אני בהחלט חושב שאנחנו צריכים התייעצות כי סניטציה כוללת וטומנת בחובה בעצם את כל הפריטים שיש. מברזים דרך כיור ודרך צינורות אינסטלציה. אני חושב שלגבי זה אנחנו בהחלט צריכים - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אז רגע: איך אנחנו מגיעים לספציפיקציה שגם מניחה את דעתנו ואת חבר הכנסת שטרית וגם אין עודף מטלה על הקבלנים, שזה מתחיל להיות בדיחה. האם אתם יכולים את הסניטציה והריצוף, איך לקרוא לזה?
אליאב בן שמעון
¶
אם אפשר להציע בהמשך לפגישה של חבר הכנסת שטרית עם נשיא ההתאחדות, אני מציע שנקבל ארכה של 3 שבועות ונפרט את הפריטים בדיוק אחד לאחד ונודיע לוועדה.
אליאב בן שמעון
¶
בהתייעצות עם התאחדות "בוני הארץ".
אני רוצה לתת היבט נוסף, והחשש שלי עכשיו הוא חשש אמתי שעולה, שנגיע למצב שקבלנים יחליטו שאין שדרוגים. אין שדרוגים וזה נהוג בעולם. הנושא של שדרוגים נפוץ בעיקר - -
אליאב בן שמעון
¶
אני בהחלט מקבל את ההצעה שיוקם צוות יחד עם חבר הכנסת שטרית וישתתפו בו נציגי התאחדות "בוני הארץ", ונגבש לקריאה השנייה את רשימת הפריטים הספציפית - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
הוועדה לא מקימה צוותים. אתם יכולים לשבת עם חבר הכנסת שטרית והוא יביא את זה בפניי ואני אציג את זה לוועדה. איך אמר פעם דן בן אמוץ, שהיום לא יודעים מי זה? "ירצו יאכלו, לא ירצו לא יאכלו".
אתי בנדלר
¶
אני רק אולי אומר שעברתי במהירות רבה ויש, כפי שאמרתי, טופס של מפרט. הטופס של המפרט הוא טופס סטטוטורי ובו יש פירוט של כל הדברים שצריכים להיות כלולים במפרט. אז אם אני מנסה לקלוע לדברים שחבר הכנסת שטרית דיבר עליהם, יש ארונות, שצריכים לפרט. יש כאן ארון מטבח תחתון, ארון מטבח עליון ותיאור עם ציפוי חיצוני, ציפוי פנימי - -
אתי בנדלר
¶
לא, ארונות אחרים יש גם, אולי גם באמבטיה. אחר כך, יש לך טבלה של מתקני תברואה וכלים סניטריים, וכאן יש הרבה מאד דברים לרבות הכנה לחיבור מדיח כלים ונקודת גז לבישול וכולי. יש לך טבלה של מתקני חשמל, שזה כולל נקודת מאור קיר תקרה, בית תקע מאור, נקודת מאור הדלקה כפולה וכך הלאה - -
אתי בנדלר
¶
לא, לא. אני דילגתי על רוב הדברים בינתיים. זה מה שמצאתי וריצוף. אלה הדברים שנראו לי שעליהם דיברת, לא? חבר הכנסת שטרית?
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
תודה חבר הכנסת צור. כמו שיושבים בכולל וכולם מדברים אחד עם השני ומתווכחים. אין לי בעיה שהרמה תהיה כמו בכולל אבל הדיון עדין הוא אחר.
מה שאני מבקש הוא כך
¶
אנחנו ניתן לכולם זכות דיבור. אנחנו היום נאשר את הדברים תחת הנקודה שברור לנו שאנחנו נשנה אותם לאור ההתייעצות שתתקיים כי הדבר האחרון שאנחנו רוצים זה עודף פריטים ועודף דברים שיפגע גם בקבלנים ויפגע בצרכנים. אנחנו רוצים חוכמה, וחוכמה היא בפישוט ובצמצום. ולכן, הרוח הכללית היא שאנחנו נאשר את זה אבל אחרי שאתם תביאו לנו את ההצעה שמצמצמת, שתתייעצו עם עורכת הדין בנדלר, שאת הדברים האלה אפשר לנסח מבחינה משפטית. אנחנו נעביר את זה הלאה. בינתיים ניתן לעוד אנשים להתבטא. מי אדוני?
יואב שנהר
¶
אני מנכ"ל חברת "דקל". מחירוני "דקל". אנחנו מוציאים 30 שנה מחירונים בענף הבניה ובין השאר, בנושא של שינויי דיירים. כשנודע לנו על הוועדה ביקשנו להוסיף מניסיוננו לנושא הרלוונטי.
התופעה של שינויי הדיירים נמצאת בעליה מתמדת. ככל שיש פריסה ארצית, ככל שיותר במרכז - -
יואב שנהר
¶
זה עידן של התאמה אישית, לא תמצא בבנין מגורים דירה זהה לשנייה. אני חושב שההצעה של חבר הכנסת שטרית היא מאד במקום. נתחיל מזה שעצם היותו של מחירון כזה חלק ממסמכי המכרז, כמו - -
יואב שנהר
¶
כמו מפרט המכר שצוטט קודם, שהחוק ב... חויב והיה לו תיקון ב-2008. כיום ברוב החברות, בטח הגדולות והמבוססות, נמצא מחירון כזה אבל זה בצורה התנדבותית. עצם זה שלקוח ומוכר ידעו במסגרת המסמכים של החוזה ומה יהיה המחירון העתידי, ככל שישנה את הדירה, עושה סדר לכל הצדדים.
אתי בנדלר
¶
אני רק רוצה להעיר להערתו של מנכ"ל "דקל", אם יורשה לי, שמניסיון אישי של בנותיי, בחוזי מכר רבים מסתבר שיש הפנייה למחירון "דקל" כמחירון מחייב. דע עקא שהוא מחירון סמוי כי אם אתה רוצה לדעת מה כתוב במחירון "דקל", אתה צריך לשלם הרבה מאד כסף. זה לא חלק ממסמכי הדירה. זה דבר ראשון. דבר שני - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
היא עוד לא סיימה. יש לי עכשיו, בתיק שלי, חבר הכנסת אשר אסור לדבר בטלפונים בישיבה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
עכשיו אני שם במשרד דבר שלא יקרה בכנסת אבל אני שם את זה. בירושלים יש 7 תכונות לחכם. אחת מהן, שאינו נכנס לדברי חברו והיפוכן בגולם. אז אני שם את זה אצלי במשרד, אני לא יודע אם זה ישפיע על הכנסת אבל אני חושב... בבקשה.
אתי בנדלר
¶
- - בעיה שנייה שהן סיפרו לי עליה, אני לא למדתי את הנושא לעומק, שהמחירון הזה כנראה מתעדכן לעתים מזומנות, אולי מדי חודש, אינני יודעת, כשהפריטים השונים שבו מוצמדים למדדים שונים. חלק למדד הבניה, חלק למדד מחירים לצרכן וכך הלאה, אבל כשרוצים לעשות שימוש אז אם נניח נחתם חוזה לפני שנה, לוקחים את המחירון שהיה בתוקף במועד החתימה, ואת כל המחירים שבו מצמידים למדד מחירי הבניה שהוא מדד הרבה יותר גבוה מהמדד הממוצע שמשמש למחירי הפריטים השונים. כך נמסר לי וכאמור אני לא בדקתי את זה אבל גם בנושא של המחירונים יש בעייתיות מאד גדולה וחוסר שקיפות כלפי הדיירים בעיקר.
יואב שנהר
¶
100 אחוז. אני רוצה לומר את מה שאני חותר לתרום לוועדה. לא מדובר רק על זיכויים, כמו שציינת. יש תוספות, שינויים והפחתות ולכן, היקף המחירון הזה, ככל שיהיה, הוא צריך לשקף לא רק זיכויים אלא גם - -
יואב שנהר
¶
ההצעה מדברת - - וחשוב לציין שיש שני צדדים למטבע. הקבלנים הם לא הצד שנתפס כחזק או הרע. גם הם צריכים שמערכת המחירים תהיה מוסכמת מראש. ללקוח קשה להבין אבל מערכת הניהול שנדרשת מהקבלן מאד מורכבת, באחריות. ועל כן, בדין הם זכאים - -
יואב שנהר
¶
- - נפגעים אחרים הם אותם הספקים, כאשר הקבלנים באים וסוגרים עם ספק מטבחים על כל הפרויקט, הוא נלחץ במחירים ונוצר כשל שוק ולכן, עוד פעם, גם מהזווית הזאת ההצעה מאד במקום. ככל שאנחנו רק יכולים לעזור, אנחנו לרשות הוועדה.
אביטל פריזמנט
¶
אני מהמועצה לצרכנות. אני חושבת שיש חשיבות גדולה לצרף מחירון אבל מעבר לזה, גם יש חשיבות להסדיר איזה שהוא קשר בין המחיר שמשלם הקבלן למחיר שמשלם הצרכן כי אותו צרכן שקונה דירה ומבטיחים לו מטבח של 6 מטר מגיע לחנות ומגלה שזה 3 מטר ארונות תחתונים ו-3 מטר ארונות עליונים וזה מטבח שהוא קטן לו, ובחנות הוא מזוכה במחיר מגוחך. הוא לא יכול לעשות עם הסכום הזה כלום.
לאה ורון
¶
לא מטבח, אמבטיה. זיכוי על אמבטיה קיבל בני 70 שקלים. אתם יכולים למצוא במשק אמבטיה של 70 שקלים? זה מגוחך.
אביטל פריזמנט
¶
- - וגם יש צורך בהכנסת עבודות ולא רק מוצרים. יש עבודות של לדוגמה שינוי מיקום של חדרים או מטבח - -
מאיר שטרית
¶
לא, אני חוזר על מה שאמרתי בתחילת הדרך: ברורים לי הקשיים של הצד השני. כמו שאמרתי בדיון הקודם שצריך להיות איזון נכון, ששני הצדדים יצאו מורווחים. אז מה שהעלו עד עכשיו זה בסדר, אני לא נכנס כרגע לחדרים ולחלוקה, זה סיבוך שלם. אני מעדיף להשיג את המקסימים שאפשר בשלב הזה. נראה שמה שהצענו עכשיו ומה שאתי ציינה הוא דבר נכון.
כרמלה וולקומירסקי
¶
אני מאגודת אדריכלי הפנים. אנחנו חושבים שהצעת התיקון מאד מוצדקת ובמקומה. אני מבינה את הקושי של הקבלנים - -
כרמלה וולקומירסקי
¶
- - אני גם חושבת שכאשר משווקים בנין, בסך הכל גם הקבלן יודע ומגדיר לעצמו לאיזו רמה של לקוחות הוא פונה, הוא בונה לעצמו והוא מספיק מנוסה, ברוב המקרים, בשביל לדעת סדרי גודל של עלויות כדי שהוא לא ייכשל וכדי שהוא מראש לא ידע שהוא נופל להפסד. כך שהדגם הסופי שהוא יקבע הוא גם פועל יוצא של ההחלטה שלו מה תהיה ההשקעה שלו במכלול הפרויקט, והוא מחשב בעלות הפרויקט את כל המרכיבים הגדולים כאשר הקונה בכלל לא נכנס לתוכם. כשאנחנו מייצגים פה, במקרה הזה, את קוני הדירות הממוצעים ולא את דירות היוקרה שמביאים אדריכלים ומשנים את הכל אלא את הרוב הגדול, שבסך הכל הוא יבוא בבקשות בנושאי ריצוף וחיפוי, צריך לומר, וכלים סניטריים והזזת נקודות חשמל ואולי הוא יוסיף 10 ואולי הוא יוריד 10. זה הממוצע ואלה הדברים שבהם אנשים מרגישים נפגעים. אף אחד לא נכנס לכבלים של החשמל ולא נכנס לצנרת אינסטלציה, אין לנו הבנה בזה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
מאיר, אתה בית"ריסט ידוע ובסופו של דבר, אם מפלגת העבודה היתה חכמה, מפא"י פעם - -
יודפת גלעד שטין
¶
טוב, יש כאן בעיה מובנית: כשהלקוח ניגש לקנות דירה מקבלן הוא מקבל מחיר על איקס. יש תקופה, עד שהוא מגיש את תכנית השינויים, והוא צריך לקבל מחיר על השינויים, לפעמים זו תכנית שלמה. צריך להגביל בזמן בין ההגשה של התכנית לשינויים לבין מה שהקבלן נותן כשדרוג. זה מאד מהותי כי אז הלקוח נמצא בבעיה רצינית, הוא לא יודע כמה זה יעלה לו.
כרמלה וולקומירסקי
¶
סליחה, אם יש לנו מחירי פריטים בהצעה, בהסכם, ואדם יודע שהוא רוצה לבצע שינויים, הוא צריך להתחייב תוך זמן מסוים שהקבלן מכתיב לבקש את השינויים שלו, ותוך פרק זמן מסוים הקבלן אומר לו מה המשמעות הכספית - -
לאה ורון
¶
זאת אומרת, אתם מציעים לאפשר לקבלן לחייב את רוכש הדירה במועד מסוים לביצוע השינויים? זאת ההצעה שלכם?
כרמלה וולקומירסקי
¶
סליחה רגע, אני רוצה להיות הוגנת גם כלפי הקבלן. זאת אומרת, לא יכול להיות שאחרי חצי שנה או אחרי 3 חודשים יש לי פרק זמן שבו אני צריכה לומר לקבלן, זה גם תלוי בשלבי הביצוע שלו, שיש לזה משמעות גדולה, איזה שינויים אני מבקשת להכניס לדירה. על סמך המחירון שנתת תוך פרק זמן מסוים צריך להגיד לי: זה יעלה לך ככה וככה. אני חושבת שאת זה צריך גם להרחיב, שיהיה ברור גם ללקוח מה המחויבות שלו כלפי הקבלן מבחינת לוחות זמנים, ואז הוא יידע להחליט אם כן מבצע או לא מבצע.
יעקב אשר
¶
אני רוצה לומר דבר אחד: אני מתאר לעצמי שמאיר לא התכוון להיכנס לרזולוציות האלה כי אין לדבר סוף אבל צריך גם להיות הוגנים כי ברגע שאתה קובע מחירון וקובע דברים מהסוג הזה ולא כתבת ולא הגבלת את זה בזמן מסוים, יכולה להיווצר בעיה מסוימת - -
יעקב אשר
¶
- - או, אני יכול להגביל את זה ואסביר לך גם למה: מדובר על מערכות מיזוג וכאלה, יש לפעמים שכשאתה בונה את הקירות אתה בונה אותם עם התעלות וכולי. עכשיו יבוא הצרכן ויגיד: רגע, מותר לי, הנה המחיר. יגיד לו: אדוני, זה היה המחיר לולא הייתי צריך לשבור את הקיר מחדש ולסדר אותו.
אמיר פז
¶
אני מהלשכה המשפטית, משרד הבינוי והשיכון. קודם כל, אנחנו גם חושבים שצריך פה להתייחס רק לנושא של ויתור על פריטים ולא על דברים אחרים.
אמיר פז
¶
- - כל הדברים האחרים מכניסים סיבוכים שאי אפשר לצאת מהם. נושא של עלויות עבודה הוא בלתי אפשרי פה. דבר שני, לגבי העיתוי. יש נקודה אחת שכן צריך להתייחס אליה והיא עד מתי הקונה יכול לוותר. הרי לא יעלה על הדעת שהוא יוכל לוותר אחרי שהקבלן התקין כבר את אותו פריט. יש פריטים שמתקינים עם מסירת מפתח. ברזים אף אחד לא שם לפני כי לצערנו לא יישארו ברזים, גם אם שמים 24 שעות לפני. אני קניתי דירה, אני רוצה גם לספר סיפור, אז כשבאתי לקחת מפתח שמו לי בבגאז' את כל הברזים כדי שאני אסע אתם לאתר ויחכה שם איש של הקבלן לחבר אותם. זה אמנם מצחיק אבל זה עצוב כי זאת המציאות. הם יודעים שהם ישימו אפילו 5 שעות לפני, לא יישארו ברזים כשאני אגיע לדירה. אבל אמבטיה למשל, מתקינים קצת לפני, מטבחים לפעמים שבועות לפני. תלוי. לכן, צריך שיהיה ברור - -
אמיר פז
¶
אם תתנו לי לסיים משפט אני אוכל להגיד. לא רוצים אז אני לא אגיד. - - יש הרבה דברים שגם אם זה יום לפני שהוא התקין אבל הוא עשה את ההכנה וקנה את הפריט והביא אותו והוביל אותו וכולי.
מאיר שטרית
¶
אפשר להגיד שהקבלן יודיע לקונה נגיד עד 30 יום או 90 יום לפני ההתקנה הספציפית של הפריט, יודיע לו שזה הזמן לעשות שינוי.
מאיר שטרית
¶
קבוע הזמן מתי הוא צריך להודיע לו. אגב, לדעתי לא צריך לכתוב כלום כי אני בטוח בזה שהקבלן כבר יקבע לוח זמנים ויגיד לדייר: דע לך שאתה שאם אתה רוצה לשנות, תודיע לי.
אליאב בן שמעון
¶
זה לא מסתדר כי אם בכל התקנה של חשמל או של אינסטלציה נצטרך לפנות לכל הדיירים, שהם מערכת שקשורה לכל הבניין ולאו דווקא לשינויים בדירה ספציפית, אז אנחנו רק מעמיסים על הנושא שאנחנו מאד רוצים להימנע ממנו וזה הרגולציה וההתנהלות והתוספות. יש תהליך קבוע כרגע בפרקטיקה, שהחברות פונות לדיירים והן יודעות בדיוק מתי הם ניגשים בתהליך העבודה ואומרים: זה הזמן להודיע לנו על שינויים ולעשות שינויים. - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
תודה רבה לך מר בן שמעון. באותה שיחה שתהיה, כמו שאמרנו "אחרי החגים", זה ייפתר על ההתחלה.
אמיר פז
¶
רק עוד נקודה אחרונה: בהמשך למה שנאמר פה, הפריטים צריכים להיות בדרך של קישור או הפנייה למפרט - -
אמיר פז
¶
למפרט, לאותו מפרט שהזכרת. זה המסמך שבו יש את הפירוט הסטטוטורי מה צריך ממילא לפרט בדירה, ליצור מסמך אחר או מערכת אחרת זה לא הגיוני וזה הרבה עלויות לכולם - -
רעות אופק
¶
לגבי הסעיף, איפה החובה לכלול מכירות, מתאים דווקא יותר בצו מכר דירות, טופס של מפרט על פני החקיקה - -
אתי בנדלר
¶
אבל את יודעת שהכנסת לא מחוקקת צווים, אז את מציעה לנו לא לחוקק? הרי השר שחתום על הצו לא הציע לתקן את הצו...
צחי פלאטו
¶
אני מחברת "רמדור". אנחנו למעשה זכיינים של משרד האוצר בהפקה של מאגר המחירים שמשרד האוצר משתמש בו. יש לנו הצעה לשבת כיועצים מקצועיים בוועדה שתידון במחירים. זה הכל.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
זה כבר לא תלוי בי... אין צוות ואין ועדה. יש שטרית, יש בן שמעון. מי שרוצה, שישוחח. אני לא בעל שיחה בנושא הזה, רק בעל סיום.
אנחנו עוברים להקראה.
אתי בנדלר
¶
מקריאה: "בהוספת סעיף 3א 1. בחוק המכר (דירות), התשל"ג-1973, אחרי סעיף 3 יבוא: "חובת מסירת מחירון פריטים הכלולים במפרט. 3א. (א) המוכר דירה יצרף לחוזה המכר, ביחד עם המפרט והוראות התחזוקה והשימוש, גם מחירון של הפריטים הכלולים במפרט, לפיו יזוכה הקונה אם יוותר על פריט כלשהו מאותם פריטים."
שתי הערות לסעיף קטן זה
¶
א. הפריטים הכלולים במפרט ובתוספת לחוק. אנחנו נעשה את זה בתופסת או שאני אעשה את ההפניה בסעיף עצמו לאותם פריטים שדובר עליהם קודם. דבר שני: "לפיו יזוכה הקונה אם יוותר על פריט כלשהו מאותם פריטים או יחויב אם יבקש להוסיף פריטים כאלה".
אליאב בן שמעון
¶
אבל אנחנו לא יודעים מה הקונה ירצה ובגין מה הוא יחויב? מה רמת השדרוג שהוא ירצה, לצורך הענין. אני לא יודע מה הוא רוצה, אני לא יודע מה לנקוב שם.
אתי בנדלר
¶
לא, אם הוא יבקש אותם פריטים. הוא לא ירצה בדוגמה שניתנה קודם של 6 מטרים ארונות מטבח, הוא לא יבקש לשדרג את ארונות המטבח אלא לעשות 9 מטרים.
אליאב בן שמעון
¶
זה תלוי הפריט, זה תלוי הסוג שלו, זה תלוי עבודות ההכנה שיש לפריט הזה. לא דין אסלה תלויה כדין אסלה רגילה מבחינת עבודות. אני בכוונה נכנס לפריט שרוצים לשנות - -
אתי בנדלר
¶
אוקי, אז גם הוספת נקודת חשמל או מאור, אם אתה שם את זה בקיר זה או אחר, זה גם סוג של שינוי.
אליאב בן שמעון
¶
אני חושב שאת יכולה להסכים אתי בדיוק לדוגמה שנתתי, שאם מבקשים לשדרג אסלה מסוימת או סוג של תאורה מסוימת וזה מצריך עבודה אחרת לגמרי. עבודת הכנה אחרת לגמרי. אני כרגע לא יודע לקבוע את המחיר - -
אתי בנדלר
¶
אתה מדבר על שינוי סוג הפריט. הצעתו של חבר הכנסת שטרית לא מדברת על שינוי סוג הפריט אלא על אותו סוג פריט, להוסיף עוד ממנו. ברור שאם מוסיפים עוד נקודת מאור, אז לא מוסיפים אותה צמוד לנקודת המאור הקיימת. ברור שמדובר במיקום נוסף אבל על זה בדיוק דיבר חבר הכנסת שטרית, שהוא רוצה להוסיף עוד שקעים לצורך הענין.
אמיר הלר
¶
אני סמנכ"ל התאחדות "בוני ארץ". גברתי היועצת המשפטית, לצורך הענין, נניח והדייר רוצה עוד ארון מטבח, יש לו מחירון על 6 ועכשיו הוא רוצה עוד אחד. האפשרות לבנות עוד - -
אמיר הלר
¶
- - אותו דבר אם הוא רוצה עוד מיזוג אוויר. אם הוא רוצה עוד מערכת של מיזוג אוויר בדירה לחדרים נוספים, זה שינוי אחר לגמרי. אתה לא יכול לתת את אותו מחיר גם בתוספת.
מאיר שטרית
¶
תלוי על מה. ארון מטבח הם לא יכולים לשנות אבל להוסיף נקודת חשמל, הם כן יכולים. לזה יש מחירון.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, אנחנו במלכוד, מדוע? אני רוצה להסביר את המלכוד: החוויה שלי, אני כבר 21 שנה נשוי לאדריכלית ואני גם בניתי הרבה מאד פרויקטים בחיים שלי, אז הנקודה הזאת, שברגע שמשנים משהו, זה משנה את הדברים ולכן פה - -
אליאב בן שמעון
¶
למה שהעירה מנהלת הוועדה: בהחלט אם מוסיפים עוד ארון צמוד לארון מטבח של 6 מטר, זה בדרך כלל כרוך בשינויי אינסטלציה, זה כרוך בשינויי חשמל, זה כרוך לפעמים בשינויים של קירות בדירה, אז אני לא יכול להגיד שמטר ארון עולה לי 100 שקל ועכשיו אני מוסיף עוד 3 מטר אז אנחנו נזכה או נחייב את הדייר ב-300 שקלים. זו לא השיטה.
מאיר שטרית
¶
תראה, אני יכול להבין את הבעיות שלך. הכוונה שלי היתה לטפל בנושאים... אני מבין ששינוי של ארון מטבח זה יכול להיות שינוי אדריכלי שמשנה את כל - -
מאיר שטרית
¶
- - לכן, שאלתי את יושב ראש ארגון "בוני הארץ" מה המקומות שבהם יש שינויים והוא אמר לי 3 דברים מרכזיים שאלה רוב השינויים: מטבח, ריצוף ואינסטלציה ונקודות חשמל. אלה הדברים המרכזיים. מיזוג נוסף עכשיו וזה גם צודק. נקודות חשמל, השינויים, זה דבר שאפשר לתמחר אותו, להגיד: אני רוצה נקודה במקום פה, פה, הוא צריך לתת לי מחיר. לזה יש מחיר שאפשר לחשב אותו בשתי דקות. אני אומר לך כמי שבונה.
יואב שנהר
¶
החוק יעשה הרבה מאד ברגע שהוא יחייב שיהיה מחיר, יקבע כאשר יקבע בין הקבלן לבין הקונה. אבל בשעה שבכלל מסמכי החוזה, הרי הם סיכמו את מחיר הדירה, הוועדה לא קבעה את מחיר הדירה אבל הם צריכים לסכם ביניהם מראש, וזה לטובת כל הצדדים, מחירון מוסכם גם לתוספת של נקודת החשמל. ברגע שזה יחויב, יהיה סדר ויבוא שלום לציון. מאד. רוב החברות כבר עושות את זה.
מאיר שטרית
¶
יש לי פתרון פשוט: מאחר והיועצת המשפטית, גברת אתי בנדלר, ניסחה בכישרון רב את השינוי בסעיף וכתבה: מחירון של הפריטים הכלולים במפרט ובתוספת לכך, לפיו יזוכה הקונה אם יוותר על פריט כלשהו מאותם פריטים, אני מציע שבתוספת לכך נכתוב "שינויים", שם נוכל להגדיר איזה שינויים. לא כל שינוי. למשל, נגדיר שנקודת חשמל, התוספת... הרי בתוספת תכתבי מפרט - -
מאיר שטרית
¶
בדיוק. אני מציע להפריד לגבי השינויים שגם במפרט שאנחנו נותנים בתוספת, שיהיה כתוב איזה דברים ניתן לשנות ועליהם הוא צריך לתת מחיר. למשל, נקודת חשמל, כן. ארון מטבח – לא.
לאה ורון
¶
זאת אומרת, לאחר הקריאה הראשונה, מה שתכניס הוועדה לתוך הצעת החוק בתוספת זה גם את אותם פריטים שניתן יהיה לשנות.
אליאב בן שמעון
¶
הוא יהיה במחירון. זו בדיוק ההצעה של חבר הכנסת שטרית. אני הבעתי איזה סוג של חשש דווקא מהכיוון הצרכני.
אתי בנדלר
¶
מקריאה – "(ב) ויתר קונה על פריטים הכלולים במפרט, יזכה המוכר את הקונה במחיר המחירון וימסור לו מפרט מעודכן". מדובר כאן רק על ויתור. ומה עם השינוי?
מאיר שטרית
¶
ויתר הקונה על פריטים הכלולים במפרט או ביקש הקונה שינויים על פי התוספת, יזכה המוכר את הקונה במחיר המחירון בהתאמה... יודיע מה המחירים שהוא מבקש על השינוי.
אליאב בן שמעון
¶
אם אפשר ברשות היושב ראש וחבר הכנסת שטרית, אני חושב שאנחנו מכניסים לתוך ההצעה הנוכחית שדיברה על פריטים וזיכויים של פריטים מחיר של שינויים. אנחנו נכנסים למקום שאנחנו בהחלט לא נוכל לפרט את המחירים האלה.
אליאב בן שמעון
¶
שינויים שיוגדרו בתוספת לצורך הענין. שיהוו חלק מהתוספת. לא שינויים כי מחר יגידו לי - -
מאיר שטרית
¶
זה בדיוק הרעיון. אולי צריך את סעיף ב' לפצל לשניים. האחד כמו שהוא כתוב, וכן לכתוב ג': ביקש הקונה שינויים על פי התוספת, יודיע הקבלן, המוכר לקונה, מה השינויים.
אתי בנדלר
¶
לא, אבל הוא צריך להודיע על זה מראש את המחירים של השינויים. זה מה שאתה אומר. בעת מכירת הדירה הוא צריך לפרט מפרט שבו יהיה גם מחיר של שינויים.
אתי בנדלר
¶
בעת הכנת ההצעה לקריאה שנייה ושלישית, ויקבעו בפירוש לגבי איזה שינויים יצטרכו לתת מחירון מראש.
אליאב בן שמעון
¶
אני רוצה לחזור על זה עוד פעם, ובאמת זה בהמשך לפגישה של חבר הכנסת שטרית: השינויים שאנחנו יכולים להגדיר בתוספת, אם אני מנסה להסתכל עכשיו על דירה, זה אך ורק שינויים בנושא נקודות חשמל. זה הנושא היחידי שאפשר להכניס בתוספת.
אתי בנדלר
¶
סליחה, אני רוצה שיובהר: אתה לא יכול להגביל מראש את שיקול דעת הוועדה לגבי החלטותיה בעת הכנת הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית. לגבי שינויים בנקודות החשמל כרגע זה ברור אבל יתכן שהוועדה תחליט להכניס שינויים נוספים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
בסדר. אתי, את יכולה לקרוא כדי שאני אוכל להצביע? זו זכות בשבילי שידידי שטרית - -
אתי בנדלר
¶
טוב, אין לי כמובן את הנוסח כרגע, אני עוד צריכה לחשוב עליו אבל באופן כללי, סעיף קטן (א) ידבר על כך שבנוסף למפרט יהיה מחירון של פריטים, של חלק מהפריטים שדובר עליהם קודם, שקראתי אותם במהלך הישיבה - -
אתי בנדלר
¶
- - מחירון של חלק מהפריטים הכלולים במפרט וכן של שינויים בדירה, מחירון שינויים בדירה, שאותם יצטרך הקבלן למסור לקונה בעת רכישת הדירה. הקונה יהיה רשאי לבקש לוותר על פריטים שכלולים באותה רשימה שבתוספת או לבקש את השינויים תמורת התשלום שיהיה נקוב בתוספת. את רשימת השינויים שיכללו בתוספת תקבע הוועדה בעת הכנת הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית, את זה אני אציין בדברי ההסבר.
אמיר פז
¶
תוספת נפרדת, לא הצו במפרט את מדברת. לתוספת שתיקבע בחקיקה עצמה כי הצו למפרט זה השר. אני לא רוצה לעשות סלט...
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
הנחנו את דעתך? אם כך, אני עובר להצבעה. אתה לא יכול להצביע, מאיר, זה יפסול את זה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
נמנעים – אין
ההצעה אושרה פה אחד.
אני מודה לכולכם. שתהיה שנה טובה, שנה עם בניה שהצרכנים ירגישו שמקבלים משהו בארץ הזאת. שנה טובה. הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 12:45.>