PAGE
9
ועדת הכספים
17/07/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 139>
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, י' באב התשע"ג (17 ביולי 2013), שעה 22:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 17/07/2013
פרק ו', סימן א' - מס הכנסה - מתוך הצעת חוק לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2013 ו-2014), התשע"ג-2013
פרוטוקול
סדר היום
<פרק ו', סימן א' - מס הכנסה - מתוך הצעת חוק לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2013 ו-2014), התשע"ג-2013 - העלאת שיעורי מס ליחיד>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
ניסן סלומינסקי – היו"ר
רוברט אילטוב
מיכל בירן
באסל גטאס
גילה גמליאל
משה גפני
בועז טופורובסקי
אחמד טיבי
יצחק כהן
עליזה לביא
יעקב ליצמן
אראל מרגלית
שמעון סולומון
חמד עמאר
עיסאווי פריג'
זבולון קלפה
ראובן ריבלין
אלעזר שטרן
עפר שלח
יריב לוין
דב ליפמן
מרב מיכאלי
יפעת קריב
מיקי רוזנטל
פנינה תמנו-שטה
מוזמנים
¶
>
משה אשר - מנהל רשות המיסים, משרד האוצר
ערן יעקב - סמנכ"ל, רשות המיסים, משרד האוצר
ורד אולפינר - רשות המיסים, משרד האוצר
עו"ד גיא גולדמן - רשות המיסים, משרד האוצר
אורי ברוך - רשות המיסים, משרד האוצר
אייל אפשטיין - המשנה לראש אגף התקציבים, משרד האוצר
משה בר סימנטוב - סגן הממונה על התקציבים, משרד האוצר
בועז סטמפלר - דובר משרד האוצר
שירה גרינפלד - משרד האוצר
עו"ד ספי זינגר - משרד המשפטים
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון - חבר המתרגמים
<פרק ו', סימן א' - מס הכנסה - מתוך הצעת חוק לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2013 ו-2014), התשע"ג-2013>
אראל מרגלית
¶
אתמול בשדולה היה בחור צעיר, אנימטור, והוא צייר את זה. זה העובד החדש שאמור להקל על הקיצוצים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מציע שאולי נעשה את זה כשנגיע לנושא כי לפני כן יש לנו עוד כמה דברים. אני יודע מה אתה רוצה להגיד. אתה רוצה שנעשה ניסיון כדי לראות אם אני יודע מה אתה רוצה לעשות?
יעקב ליצמן
¶
אני לא מתכוון לזה. גפני הציע להקים ועדת משנה ובזה הסתיים הדיון ולא התקיים דיון כי היו ויכוחים. יוצא שבנושא של הקייפ לדעתי לא הסתיים הדיון. לכן, מאחר והדיון לא הסתיים, אנחנו מנועים מלהצביע על זה הלילה.
היועצת המשפטית, נושא שלא הסתיים בו דיון, אי אפשר להצביע עליו. אני טוען שבנושא הקייפ לא הסתיים הדיון. היה דיון, התחיל דיון, גפני זרק הצעה להקים ועדת משנה ואז אמרת לו שנחשוב, נבדוק, משהו כזה ובזה זה הסתיים. לא הסתיים הדיון.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תלוי מה זה נקרא הסתיים דיון. כרגע אנחנו לא דנים בזה ואני מציע שנתקדם. כשנגיע לנושא הזה, נדבר עליו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש זמן עד 11:00. יהיה לנו לילה לבן, אלא אם כן נרוץ. הדור פוחת והולך, כל השורה האחורית נכנסה לשורה הקדמית.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז אני אסביר עוד פעם כי עכשיו מתקיים הדיון וקודם נתנו רקע. ההצעה הראשונית הייתה שמעלים את מס ההכנסה ליחיד באחוז וחצי על הכול. כל מי שחייב במיסוי, עולה על הכול. אמרנו לאוצר שמאחר שאנחנו רואים את עצמנו – או אני רואה את עצמי, אבל אני אומר אנחנו כי אמרתי שאני נותן קרדיט לכולם –
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתה רוצה שאני אגיד "אני" במקום "אנחנו" כשאני רוצה לתת את הקרדיט לוועדה. בסדר, אני. אני אגיד אני אבל זה כולל עוד הרבה וזה בסדר. רק שלא יהיו כל הזמן הערות. אמרנו שאני רואה את תפקידי ואני חושב שכולנו רואים את תפקידנו בניסיון להגן על השכבות החלשות ועל שכבת הביניים, שכבות שנפגעות.
משה גפני
¶
במה הגנת עליהם? שאתה מעלה להם מס הכנסה באחוז? לפני שנה אנחנו הפחתנו כאן שני אחוזים. אתה מעלה להם באחוז.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אמרתי מע"מ. לא הורדתם אלא העליתם. עזוב, למה אנחנו צריכים להיכנס ולהראות מה היה בתקופה שלך? עזוב.
בכל אופן, ההצעה הייתה אחוז וחצי וניסיתי כן לשפר את מעמדן של השכבות החלשות אבל בעיקר את מעמד דור הביניים, נקרא לו כך, ולכן אמרתי שאני לא מוכן שיעלו באחוז וחצי על הכול אלא עד 14 אלף – שלהערכתי זה מרכז את מירב דור הביניים – באחוז אחד ולא יותר.
מרב מיכאלי
¶
איך לא נושא חדש? לא למדנו ולא ראינו את המתווה הזה. ועדת הכנסת צריכה להחליט לגבי זה ואם כן, אנחנו צריכים לקבל את המתווה הזה ולדעת על מה מדובר.
מרב מיכאלי
¶
עכשיו קיבלתי אותה. הערב קיבלתי אותה עם הערימה הזאת אבל לא לפני כן ולא יכולתי לקרוא אותה בזמן שאנחנו מצביעים כאן.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ביקשנו, וזה מה שקיים בהצעה, שעד משכורת של 14 אלף שקלים, יעלו את מס ההכנסה רק באחוז אחד. ממשכורת של 14 אלף עד 22 אלף שקלים, יהיה אחוז וחצי. ממשכורת של 22 אלף למעלה, שני אחוזים. זאת ההצעה. נכון שהשינוי הזה, משמעותו מיליארד שקלים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נכון. לכן צריך יהיה להשלים את זה ואמרתי מהיכן תגיע ההשלמה, אבל אני מניח שאנחנו צריכים להפריד בין זה לבין ההשלמה. דובר שלא תהיה השלמה מלאה אלא מתקרבת. יצטרכו להביא ממקורות אחרים. ההשלמה תהיה בזה שאנחנו במשכורת מ-22 אלף שקלים מעלים בשני אחוזים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מ-22 אלף שקלים, זה עולה בשני אחוזים – חצי אחוז יותר – וגם אמרנו שמקפיאים את מדרגות המס. שני אלה ביחד נותנים איזשהו סכום שהוא לא הסכום עצמו, הוא פחות אבל הוא מתקרב לסכום ולכן אנחנו צריכים השלמות ממקורות נוספים שגם עליהם דיברנו מחוץ לקופסה ושהם עוזרים.
כרגע אנחנו דנים בנושא של מס הכנסה במתווה החדש ואני חושב שהוא מתווה מבורך ואני חושב שהוא מייצג נאמנה את עמדת הוועדה.
מרב מיכאלי
¶
לדעתי אם אני טוענת נושא חדש, אנחנו לא אמורים לדון בזה אלא זה צריך קודם ללכת לוועדת הכנסת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה לא נושא חדש. נשמע עוד מעט. כשאתה לוקח משהו ואתה פורס אותו קצת אחרת, זה לא נושא חדש. שוב אני אומר שהחלק שלנו בדיון הוא האם אנחנו הולכים על המתווה החדש או שנשארים באחוז וחצי הכולל.
שגית אפיק
¶
כל תיקון שהוועדה מציעה להצעת החוק, רשאי חבר הכנסת או נציג הממשלה לטעון לגביו נושא חדש. לגבי נושא חדש, אין שיקול דעת ואין מבחן משפטי שאומר האם מדובר בנושא חדש או לא. אם חבר הכנסת עומד על בקשתו שזה נושא חדש, אי אפשר להמשיך לקיים את הדיון לגבי אותו נושא בוועדה וצריך לקבל את הכרעת ועדת הכנסת.
במקרה הזה, לו נשאלתי מבחינה מהותית האם מדובר בנושא חדש, אני חושבת שלא מדובר בנושא חדש. יחד עם זאת, אם תעמדי על בקשתך, אי אפשר יהיה להמשיך את הדיון בעניי הזה וצריך יהיה להעביר אותו לוועדת הכנסת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מאחר ואנחנו רוצים להתקדם ואין לנו הרבה זמן, אם נצטרך לעצור ולא לדון בזה, יכול להיות שאני אחזור למתווה הישן של אחוז וחצי ועליו נצביע. אתם צריכים להחליט אם המתווה של אחוז וחצי הוא יותר טוב, כי אז נצביע עליו.
יצחק כהן
¶
יש לי כאן מחלוקת. השאלה מאפס עד 14 הוא משלם אחוז, מ-14 עד 22 הוא משלם אחוז וחצי, מ-22 ומעלה הוא משלם שני אחוזים. אחד ועוד אחד וחצי ועוד שני אחוזים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו ממשיכים לדון על מתווה של אחוז וחצי על כולם. זה מה שרוצה האופוזיציה וזה מה שנעשה. ידע כל עם ישראל שהאופוזיציה רוצה ללכת על מתווה של אחוז וחצי. בסדר. מה אני יכול לעשות?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא מצפה לכלום. כרגע זה מה שהאופוזיציה רוצה. ידע עם ישראל מה עמדת האופוזיציה שרוצה להטיל על מעמד הביניים אחוז וחצי כאשר הקואליציה רוצה להטיל אחוז. בסדר. נתמודד עם זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא. כמו שצריך לעשות את זה, זה לא. אפילו שגית אומרת שזה לא נושא חדש אבל אם תתעקשי, יכול להיות שהיא תמליץ לדחות אבל אני לא רוצה לדחות את זה כי אנחנו רוצים להמשיך ולכן אנחנו נמשיך במתווה של אחוז וחצי ואת תיקחי על עצמך את האחריות הזאת. אם זה טוב לך, נעשה את זה כך.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
היא טוענת שהמתווה החדש שעשינו, ששיפרנו את זה מאוד, הוא נושא חדש. המשמעות היא שאם זה יהיה חדש, כאילו אי אפשר לדון בזה עכשיו וצריך ללכת לוועדת הכנסת ואני לא יודע מתי זה יהיה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני לא מאיים. אני קצת מתפלא כי אני הפכתי את העולם כי חשבתי שאנחנו מיטיבים. אם אנשים עושים רק פוליטיקה ולא שום דבר אחר, בבקשה, אין לי דרך אחרת. אין לי מה לעשות. חשבנו שאנחנו מיטיבים ודואגים למעמד הביניים. חשבתי שזה רצון של כולנו. יכול להיות שאנחנו טועים ויכול להיות שלא כולנו רוצים להיטיב עם מעמד הביניים. כרגע אנחנו דנים על המתווה הזה אלא אם כן הבקשה הזאת תרד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כרגע אתם נכנסים בנעלי הממשלה. נקודה. אלא אם כן נלך על המתווה הזה. אם לא, אתם נכנסים לנעלי הממשלה שקראת לה ממשלה רעה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל עכשיו תאמר את זה על מי שרוצה לחזור למתווה שלה. לא יכול להיות שהממשלה שרוצה ללכת על זה היא רעה ואתה שהולך על זה, אתה טוב.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא יכול להיות שהממשלה שהולכת על זה היא רעה, ואתה שהולך על זה, אתה טוב. זה לא יכול להיות.
יעקב ליצמן
¶
אני אציע למרב לחזור בה אבל עוד חמש דקות אנחנו נאמר על כל מיני דברים אחרים נושא חדש. זה מה שאתה רוצה?
יעקב ליצמן
¶
עד לרגע זה לא שיחקנו את המשחק, על אף שאני מכיר אותו. שיחקנו הוגן. היא הציעה משהו. אני לא נכנס לעצם הדבר כי עוד לא שמעתי את הדברים, אבל דבר אחד אני לא אוהב. אל תבואו לאיים עליה שהיא אשמה בכל המפולת. היא לא אשמה.
עפר שלח
¶
אף אחד לא מאיים. כל השאלה היא פשוטה: האם המתווה הזה בעיניך הוא יותר טוב, ואז צריך להשאיר אותו, או שדהוא לא טוב.
ראובן ריבלין
¶
המענה היחידי לדרישתה של מיכאלי לראות בזה נושא חדש היא אמירה שאין נושא חדש, אנחנו חוזרים למתווה הקודם. אחרת חייבים ללכת לוועדת הכנסת.
ראובן ריבלין
¶
אם היא דורשת, חייבים ללכת לוועדת הכנסת. עם כל הכבוד לי לשגית, עמדתה, אם זה נושא חדש או לא.
משה גפני
¶
עופר, אתם לא יודעים מהי עבודת כנסת. יושבים כאן חברי אופוזיציה, יש כאן מתווה שלם על כל הנושאים שיש באורח החיים של כל האזרחים במדינה. אתם לא מתחשבים בכלל באופוזיציה, לא באים אתה בדברים, מכתיבים כל הזמן דברים. מגיע יושב ראש הוועדה, בא בבוקר, אמר כמה דברים שישנו, אף אחד לא דיבר עם האופוזיציה. מעולם לא היה דבר כזה. אנחנו יכולים לטעון נושא חדש, אנחנו יכולים לטרפד את התקציב על פי התקנון עד שיעבור ה-31 ביולי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ר' משה, הטעות שלך – ואני פתחתי בזה ואמרתי, ולא אמרתי בצחוק – אמרתי שאני נותן קרדיט לכולם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ראיתי מה חשוב לחברי הוועדה ואני ייצגתי את האופוזיציה מול האוצר. אני לא יודע אם אי פעם היה לך את זה, אבל אם תסתכל, תשעים אחוזים מההישגים שהיו – אתה יכול להגיד שאפשר יותר – ראיתי מה כואב לנו ועל זה הלכנו לנסות. אתה יכול להגיד שלא, אבל במקום לדבר אתך ושאתה תגיד לי את זה ואני שומע את זה ממך, הלכתי ועשיתי את זה עם האוצר.
משה גפני
¶
אתה שמעת את דברי החברים שדיברו נגד, רק מה, אתה לא בעל הבית. בעל הבית זה שר האוצר. היו דברים שאמרת וביטלת או שחזרת בך בגלל שהוא לא נותן לך. אצלי שר האוצר לא הכתיב דברים כאלה. כל הוועדה הייתה נגד.
משה גפני
¶
אל תחשוב שאנשים יושבים כאן עם הרגשה טובה. אף אחד לא יושב כאן עם הרגשה טובה. לא היה דבר כזה.
משה גפני
¶
לא, אני מדבר על הפתרונות. יושב שר אוצר שפה יש חברי ועדה שבשבילו הם אוויר במקרה הטוב. אל תיקח על עצמך קרדיט.
ראובן ריבלין
¶
אדוני היושב ראש, אני יכול לומר לשולחן הזה דברים. חברת הכנסת הנכבדה והמוכשרת מיכאלי. קודם כל, מבחינה פרלמנטרית – שאפו. מבחינת הנושא לגופו של עניין, אם האוצר רואה בשינוי מתווה הישג של מיליארד שקלים, פירושו של דבר שהציבור שאת דואגת לו, בעיקר אותה שכבה מאוד חלשה במערכת – אני לא מדבר על פחות מ-9,000 שקלים כי הם בכלל לא משלמים מס אלא אני מדבר דווקא על שכבת הביניים הנמוכה שמרוויחה בין 9,000 ל-14 אלף שקלים, וזה משמעותי. זאת אומרת, המתווה שהוא מציג, הוא מתווה שבאמת משקף את הרוח שאתם הכנסתם, בעיקר מפלגתך, לתוך מערכת הטיעונים. אני חושב שההצעה החדשה היא מכוונת לדעתך. חוות הדעת של היועצת המשפטית לגופו של עניין, למהות, אינה עולה או יורדת על פי השקפתה לגבי הנושא משום שגם היא אמרה שהיחידים שיכולים להחליט על כך זאת ועדתה כנסת ונמצא כאן אחד מהטובים שהיו בכנסת הזאת כיושבי ראש ועדת הכנסת, יריב לוין, והוא בוודאי יאשר את העניין.
אני מציע לך ברמה המהותית להסיר את בקשתך כי אני חושב שהמתווה החדש הוא בהחלט הישג לאותו ציבור שאת דואגת לו ושאני הצטרפתי לדאגה אחרי ששמעתי את דבריך. לכן אני מציע שלמרות שאת צודקת מבחינה פרלמנטרית, תוותרי על הבקשה שלך כדי שנוכל לאשר את המתווה החדש שהוא הרבה יותר טוב לפי השקפת עולמך ולפי הדרך בה אתם נוקטים וקובעים את סדר העדיפות של תקציב זה.
יעקב ליצמן
¶
אם רוצים או לא רוצים, ממילא אנחנו הולכים לעבוד כל הלילה. אני רוצה להסביר רק דבר אחד. אני בעד לקחת את ההצעה של מרב ולהציע שמ-14 עד 22 אלף שקלים נוריד עוד יותר ומשני אחוזים נעלה.
יעקב ליצמן
¶
לפי ההצעה שלו לקחת בחשבון גרעון. אני יודע שזה מיליארד שקלים. ההצעה שאני מציע כרגע לא מגדילה את הגירעון בסכום גבוה.
עפר שלח
¶
סך הכול השינויים שהובאו הבוקר בפני ועדת הכספים, יש בהם תזוזה של שלושה וחצי מיליארד שקלים. אתה מציע להעלות את זה לארבעה וחצי מיליארד שקלים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תגיד לי כמה זה בין 14 ל-22, במקום להעלות באחוז וחצי, להעלות ב-1,4 אחוז. מה המשמעות הכספית?
ערן יעקב
¶
בסופו של דבר צריך לזכור שמה שמנחה אותנו זאת היכולת לשמר את האיזון הפיסקלי בתוך אותה מערכת. על מנת לעשות את זה, כמו שנאמר כאן, ההצעה הייתה שאנחנו לא מעדכנים את המדרגות מצד אחד, מאידך ההצעה שהוצעה כאן – אני רוצה לדבר על משמעותה – מאפשרת להקטין מאחוז וחצי לאחוז במדרגות הראשונות, כמו שנאמר לכם כאן. המשמעות של המהלך זה ברמת הפרט, בהשוואה למהלך של אחוז אחד מ-20 ומעלה, תלוי למי, אבל אם ניקח דוגמאות שונות, זה יכול לנוע בין 39 ל-45 שקלים לחודש, תלוי למי, בשכר הנמוך יותר. בשכר הגבוה יותר זאת יכולה להיות תוספת של מעל 300 שקלים.
ערן יעקב
¶
בין 14 ל-22 אלף, מדובר בסך הכול בתוספת של כ-290 מיליון שקלים לאותה מדרגה. כשאתם מדברים על 0.1, זה לא מסתדר עם כלום.
מרב מיכאלי
¶
אני כן הייתי שמחה לעוד מדרגה, מעל חמישים אלף, מעל שבעים אלף.
(חברת הכנסת מיכל בירן הצטרפה).
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אין לי החלטה. אין לי בעיה עם ההצעה שלך אבל אומרים שבמערכות האלה לא עובדים ב-1.4.
יעקב ליצמן
¶
בעידן הספוטניק, אנחנו לא יכולים להאמין שאי אפשר במס הכנסה לעשות 1.3 אחוז. אם הם לא יכולים לעשות את זה, צריך לסגור את מס הכנסה.
יעקב ליצמן
¶
אני אמליץ למרב לחזור בה מהטענה לנושא חדש. אנחנו הולכים לשבת שעות על גבי שעות בוועדת הכנסת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותיי, אנחנו עוסקים במס הכנסה על יחידים. הצעתי מתווה שונה ממה שקיבלנו מהכנסת שאני חושב שהוא הרבה יותר טוב כי הוא משפר. עד משכורת של 14 אלף שקלים – אחוז אחד. מ-14 אלף ועד 22 אלף שקלים – אחוז וחצי. מ-22 אלף ומעלה – שני אחוזים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק רגע. אני חושב שזאת הצעה שהיא ממש מיטיבה עם מעמד הביניים אתו אנחנו רוצים להיטיב. אני לפחות נלחמתי עליו בשם כולנו. זה לא שאני סתם נותן קרדיט אבל הרגשתי שזה מה שכולנו רוצים והייתי בטוח שזה יתקבל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הייתי בטוח שזה יתקבל, אני לא יכול להגיד בשמחה כי אנחנו לא רוצים בכלל את זה, אבל ביחס למה שהיה, חשבתי שזה יהיה דבר חשוב מאוד. כולם שמחו ואמרנו שהלוואי ונצליח, ואכן זה נמצא עכשיו לפתחנו. אם לא נוכל לדון על זה, מחוסר ברירה נצטרך לדון על ההצעה הקיימת של אחוז וחצי ואני אצטער מאוד שדווקא ועדת הכספים היא זו שמנעה את הנושא הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אמרנו שב-11:00 נחזור לרביזיות. אנחנו חוזרים לרביזיות ואחר כך נחזור לנושא הזה ולהצעה שלך.
משה גפני
¶
עכשיו אתה כבר לא יכול להאשים אותנו. אנחנו הצענו הצעות נורמליות והיה אפשר לסיים את זה. עכשיו תאשים את שר האוצר ולא אותנו.
משה גפני
¶
תעשה לי טובה, אל תציע את זה. הם עוד יקנו את זה.
<(הישיבה נפסקה בשעה 23:00 ונתחדשה בשעה 23:15.)>
שגית אפיק
¶
ליצמן מציע לה לרדת מנושא חדש והיא מקבלת את ההצעה. נתקדם. נעבור להסתייגויות לסעיפים האלה.
שגית אפיק
¶
אני אקריא קודם את הסעיפים. שתי שניות סבלנות. נקריא את הסעיפים ונעבור לכל ההסתייגויות ויש כאן לא מעט.
בפסקה (2) שעניינה הכנסה חייבת בין 240 אלף ל-501,960 אלף לשנה, במקום 34 אחוזים – יבוא 36 אחוזים.
לגבי כל שקל נוסף, בפסקה (3), במקום 48 אחוזים – יבוא חמישים אחוזים.
בסעיף קטן (ב)(1) שעניינו יגיעה אישית, מ-63,360, במקום עשרה אחוזים – יבוא 11 אחוזים.
בפסקת משנה (2), במקום 14 אחוזים – יבוא 15 אחוזים.
בפסקה משנה (3), שעניינה 108,121 עד 168 אלף, במקום 21 אחוזים – יבוא 22 אחוזים.
בפסקת משנה (ד), נשארת הצעת הוועדה.
אנחנו בהסתייגויות. יש לי הסתייגויות של הקבוצה.
עיסאווי פריג'
¶
אני רוצה לנמק. אנחנו לא ממהרים. אני שואל שאלה פשוטה. בכל הגזרות, בכל הדיונים שניהלנו כאן ובמליאה, השיתו על העניים גזרות מכל כיוון וכיוון. עכשיו באים ומשיתים עליו גזרות גם במדרגות המס. תנו לבן אדם סוכריה פשוטה, למעמד הביניים, שמדרגות המס ישולמו על ידי העשירונים הגבוהים. למה אתם מתעקשים וחוזרים על אותם דברים?
עיסאווי פריג'
¶
לא, זה לא נכון. המתווים שהצגנו בהסתייגויות משקפים אחרת. יושב אתנו ידידנו משה אשר, מנהל רשות המסים.
שגית אפיק
¶
יש הסתייגות של קבוצת חד"ש, במקום 32.5 אחוזים – יבוא 29 אחוזים. במקום 35.5 אחוזים – יבוא... אחוזים. במקום 49.5 אחוזים – יבוא חמישים אחוזים. במקום 11.5 אחוזים – יבוא שמונה אחוזים. במקום 15.5 אחוזים – יבוא 12 אחוזים. במקום 22.5 אחוזים – יבוא 19 אחוזים. במקום 32.5 אחוזים – יבוא 29 אחוזים.
עיסאווי פריג'
¶
אני אנמק. אמרנו ליושב ראש ועדת הכספים ולכל חברי הקואליציה, חברים, יש כמה נקודות חשובות לנו, בואו לקראתנו ונגמור את כל הסאגה הזאת ואת כל הסיפור הזה.
עיסאווי פריג'
¶
אמרנו את הנקודות. שאלתי ואני שואל שוב. ליצמן, כשאתה היית יושב ראש ועדת הכספים, אני רוצה להבין, קדימה הייתה בשלטון והייתה גם באופוזיציה. ספר לי בבקשה על החוויה שלך שחווית עת אישרת את התקציב הדו שנתי האחרון. איך זה היה?
עיסאווי פריג'
¶
גפני, אתה היית יושב ראש ועדת הכספים כאשר קדימה הייתה באופוזיציה. איך אישרת את התקציב? מה עשית?
שגית אפיק
¶
הסתייגות של חבר הכנסת ליצמן, בין 14 ל-22 אלף – להעלות את שיעורי המס ליחיד ב-1.3 אחוזים. מ-22 אלף ומעלה – להעלות ב-2.3 אחוזים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בין 14 ל-22 אלף רוצים שיהיה 1,4 דאו 1,3 במקום 1,5. אחר כך יגדילו. ערן, השאלה היא לא מה זה יוסיף. זה לא יוסיף כלום. אם זה מספיק להם, זה מספיק. תסביר למה מבחינתך זה לא טוב. אל תעשה את החשבון שלהם. נכון שזה יוסיף עשרים שקלים ואז עשית את שלך, אבל זאת לא הנקודה.
ערן יעקב
¶
אני אחזור על דברים שכבר נאמרו גם על ידי שראל וגם על ידינו. להעלות את המס בעוד שלושה נקודות אחוז להכנסה הגבוהה מאוד, בעולם של גמישות לא מבוטלת, של ניוד לא מבוטל של אותם אנשים, של תכנונים לא מבוטלים, המשמעות היא ---
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתה יודע שבאמצע הסתייגות לא נותנים למישהו להסביר אלא מצביעים אבל אני בכל אופן ביקשתי ממנו להסביר. תן לו לסיים את ההסבר.
ערן יעקב
¶
צריך לזכור שזה מעלה את המס על יחידים. אנחנו נהפוך למדינה מהגבוהות בעולם, אולי אפילו הגבוהה ביותר, בשיעורי מס. שיעורי המס יהיו מאוד גבוהים כי אם אתה מעלה את המדרגה האחרונה, נימצא ברף העליון ב-OECD במס על יחידים.
ערן יעקב
¶
מעט. המדרגה שבין 14 ל-22, מדובר ב-290 מיליון שקלים לכל אחוז. תחלק את הסכום ותראה. המדרגה האחרונה היא סביב ה-120 מיליון כל אחוז. אם אתה שם כל אחוז נוסף, זה 120 מיליון.
מרב מיכאלי
¶
רק לשם הדיון, בהגינות, אולי נהיה בין הגבוהים ב-OECD אבל אנחנו גם המדינה עם אי השוויון הגדול ביותר ב-OECD כך שנראה לי שזה מתאזן.
ערן יעקב
¶
צריך לזכור שמדינת ישראל, בהשוואה בינלאומית, אפשר לומר שהיא כמעט הכי פרוגרסיבית בעולם במס על יחידים. זה נובע משיטת המס כשיש את נקודות הזיכוי, דבר שמביא לכך שחלק לא מבוטל מהאוכלוסייה לא מגיע לסף המס.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ליצמן ומרב, בואו נסכם שזה יעלה כך שבמקום אחוז וחצי – יהיה 1.4 אחוז. את מה שחסר כאן הם יעלו בהמשך, אם הם ירצו, או שיספגו את זה. אני לא יודע לומר מספרים. מאפס עד 14 אלף – תוספת אחוז אחד. מ-14 עד 22 אלף – תוספת של 1.4 אחוז. מ-22 אלף ומעלה – תוספת של שני אחוזים או שהם יעלו ל-2.1 אחוזים, איך שהם ירצו.
שגית אפיק
¶
מאפס עד 14 אלף שקלים - העלאה של אחוז אחד. מ-14 אלף ועד 22 אלף – העלאה של 1.4 אחוז. מ-22 אלף שקלים ומעלה – שני אחוזים או 2.1 אחוזים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ערן, מה אתם רוצים? שני אחוזים או 2.1 אחוזים? 1.4 אחוז נשאר. אתם רוצים להשאיר את זה על שני שקלים מעל 22 אלף שקלים?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
טוב, תמשיכו את ההסתייגויות. אנחנו יורדים מהנושא של 1.4, אם אתה לא רוצה. בסדר. הלכנו לקראת זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני לא מבין. אם מעמד הביניים זה מה שאכפת לך, מה אתה רוצה? קיבלתי את ההצעה שלך.
שגית אפיק
¶
אתה יורד מכל ההסתייגויות בנושא העלאת שיעורי המס ליחיד. אפשר להצביע על סעיף 40 פסקה (44) לפי ההצעה שנאמרה כאן, אפס עד 14 אלף – העלאה של אחוז אחד לעומת מה שיש היום. 14 אלף עד 22 אלף – העלאה של 1,4 אחוזים. מ-22 אלף ומעלה – העלאה של שני אחוזים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
גם אנחנו מודים לכם. אני רוצה להגיד שההישג הוא לא רק 0.1 אלא כל הסעיף הזה הוא הישג של כל חברי הוועדה.
שגית אפיק
¶
הסעיף קובע שהעלאת שיעור המס על הגרלות ופרסים יהיה שלושים אחוזים במקום 25 אחוזים. ההסתייגויות הן להלן.
של חברת הכנסת סתיו שפיר. מישהו מייצג אותה כאן?
שגית אפיק
¶
ההסתייגות אומרת שמי שהכנסתו היא פחות מחצי מיליון שקלים חדשים לשנה, המס שהוא יחויב בו על הגרלות יישאר בשיעור של 25 אחוזים. הסתייגות של סתיו שפיר.
מיכל בירן
¶
באופן כללי אני כמובן נגד כל העניין הזה של הימורים כאשר בסופו של דבר אנשים מסכנים מוציאים חלק ניכר ממשכורתם עליהם, אבל אחרי שכבר הדבר הזה קיים וזה המצב ואנשים מבזבזים חלק ניכר ממשכורתם, עכשיו נשאלת השאלה מה קורה כשהם סוף סוף זוכים. להתייחס אל אנשים מבוססים ומשכורתם גבוהה באותה מידה כמו אל מוכי הגורל – ושוב, אני נגד השיטה הזאת, אבל אם כבר קרה והם סוף סוף זכו – זה לא הגיוני.
עיסאווי פריג'
¶
לא. אני בעד ההסתייגות. חברים, משבר הספורט בארץ - הכול מגיע מההימורים – מחייב עוד כסף ומאיפה נביא את הכסף? חייבים להביא כסף כדי לסבסד את ההתאחדות ואת הבריכה האולימפית שעוד לא מוכנה.
עיסאווי פריג'
¶
את הבריכה האולימפית תקצבו בחמישים מיליון שקלים ואחרי עשר שנים גמרה בתשעים מיליון ובעוד שבוע יש מכביה והיא נפתחת בלי מזגן. צריך לגייס כסף לטוטו כדי לממן את הפעילויות.
אחמד טיבי
¶
אני רוצה לדבר על הנושא הזה. זה דיבור ענייני. אני רוצה להתנגד להסתייגות. ניסן, אני רוצה להפתיע אותך. אני מתנגד להסתייגות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל יש הסתייגות נוספת. הוא ידבר.
אנחנו מצביעים על קבלת ההסתייגות.
הצבעה
ההסתייגות לא התקבלה.
אחמד טיבי
¶
אני חושב שההצעה להעלות את המס לשישים אחוזים היא הצעה מוגזמת. להלן – הקבוצה עשתה טעות כי נכון שזה מממן את אריאלה, אבל בכל זאת חלק מהרווחים הולכים, כמו שאמר עיסאווי פריג', לספורט, לתשתיות וכולי. נכון, לא באופן שוויוני, לא באופן פרופורציוני כפי שצריך, אבל זה מוגזם להטיל שישים אחוזים מס על הטוטו. לכן אני מבקש מהקבוצה לחזור בה ולבטל את הרביזיה. אני מודיע בשם הקבוצה שהרביזיה מבוטלת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
השעה 11:55. בשעה 12:00 אנחנו חוזרים.
הישיבה הופסקה בשעה 23:55 וחודשה בשעה 24:15
ראובן ריבלין
¶
ניסן, אם מתכוונים לשבת מחר, כדאי לקבוע שבשעה 2:00 לפנות בוקר נסיים. יהיו אנשים שיאמרו שהם נרדמו ולכן לא הגיעו.
ראובן ריבלין
¶
בטח שאסור, אבל זה יכול לקרות. יש כאלה שהם בקואליציה ובכלל לא מטריד אותם אם הם כאן או לא.
יעקב ליצמן
¶
מרגע זה מתחיל נושא חדש. אם אתם לא יודעים לפרגן לאופוזיציה בשום דבר, מרגע זה מתחיל כל נושא הוא נושא חדש והלילה אין תקציב.
משה גפני
¶
אלעזר, אי אפשר להתייחס לאנשים שיושבים כאן כאל אוויר. אם רוצים להתייחס לאנשים כאל אוויר, כל נושא יהיה נושא חדש.
שגית אפיק
¶
סעיף 40(45) לא שונה מהכחול. זאת העלאה של שיעור המס על הימורים או הגרלות, שלושים אחוזים. לא שונה מהכחול.
שגית אפיק
¶
אתם מסירים את הרביזיות על ההסתייגויות של שיעורי המס על הגרלות? לא. אי אפשר להצביע על הסעיף.
<הישיבה ננעלה בשעה 00:20.>