PAGE
3
ועדת הכלכלה
22/07/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 67>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, ט"ו באב התשע"ג (22 ביולי 2013), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 22/07/2013
חוק רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב, התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק רישוי שירותים לרכב, התשע"ג-2013 (מ/769)>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
אבישי ברוורמן – היו"ר
גילה גמליאל
חנא סוייד
משה זלמן פייגלין
דוד צור
מיכל רוזין
איציק שמולי
מוזמנים
¶
>
שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ
עוזי יצחקי - המנהל הכללי, משרד התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים
דפנה עין-דור - מנהלת אגף כלכלה, משרד התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים
אבנר פלור - מנהל אגף הרכב, משרד התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים
אבנר עובדיה - דובר, משרד התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים
מלי סיטון - היועצת המשפטית, משרד התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים
זינה רויטמן - לשכת השר, משרד התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים
מעיין שריג - יועצת השר, משרד התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים
עודד גולדשטיין - יועץ השר, משרד התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים
דניאלה גרא-מרגלית - רכזת תחבורה אגף תקציבים, משרד האוצר
שירה ברגמן - רפרנטית תחבורה, אגף התקציבים, משרד האוצר
אסתי פלדמן - הלשכה המשפטית, משרד האוצר
אורי זיסקינד - כלכלן, רשות המיסים, משרד האוצר
יערה למברגר - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
תהילה ורון - תחום יבוא והיטלי סחר, הלשכה משפטית, משרד הכלכלה
טל ויתקון - יועמ"ש אתגר, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
גיא בר צור - כלכלן, רשות ההגבלים העסקיים
לירון צור - עו"ד, רשות ההגבלים העסקיים
אסף אלפסי - ראש ענף רכב וחלפים, מכון התקנים
מוטי חלפון - ראש מדור רכב, מכון התקנים
יעקב אנוך - נשיא, איגוד יבואני הרכב
יעקב יהודה רודד - מנכ"ל, איגוד יבואני הרכב
אהוד שניידר - משפטן, איגוד יבואני הרכב
אבנר קז - חבר הנהלה, איגוד יבואני הרכב
סיגלית בן ששון - משפטנית, איגוד יבואני הרכב
יורם בונן - יועץ משפטי, איגוד יבואני כלי רכב
נמרוד הגלילי - מנכ"ל, הארגון להשכרת רכב וליסינג
עזרא שוהם - יו"ר האיגוד, איגוד השמאים
אורי גורביץ - יו"ר הוועדה המקצועית, איגוד השמאים
יהודה יגן - יו"ר ועד ענף הרכב, איגוד השמאים
שלומי תוסיה כהן - יועץ משפטי, איגוד השמאים
רונן לוי - יו"ר, איגוד המוסכים
אריה אשד - מנכ"ל, איגוד המוסכים
קרן יפה-גדיש - דוברת, איגוד המוסכים
טל דרורי-ברנר - יו"ר, איגוד יבואני הרכב הדו-גלגלי
עודד שאולוף - קצין בטיחות בתעבורה, איגוד קציני בטיחות בתעבורה שכירים ועצמאיים
יפה חובב יפה - מנהלת תחום ענפי, איגוד לשכות המסחר
יוסי סקורניק - יו"ר חטיבת החלפים לרכב, איגוד לשכות המסחר
גדעון רייס - הנהלת חטיבת חלקי חילוף, איגוד לשכות המסחר
שמואל יוסף השמשוני - מנכ"ל מוסך סומרום בע"מ
אמיר גבל - יועץ משפטי, כלמוביל
דני בליליוס - מנכ"ל, אוטו חן
רפי שחוח - נציג החברה בארץ, חב'רת יוריס
אייל פסח גור - מנכ"ל שלמה SIXT
דוד רוזנפלד - מנכ"ל שלמה רשת מוסכים
רון מוסקוביץ - מנכ"ל, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
עמי רוטמן - יועמ"ש, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
זאב פרימן - היועץ המשפטי, המועצה הישראלית לצרכנות
נועם קום - מנהל, פורום נוהגים היי-טק
משה בר - יו"ר עמותת תנו יד לחירש ונכים למען נכים
משה ביבי - לוביסט, גורן אמיר, איגוד יבואני הרכב
לירון הרשקוביץ - לוביסט, גלעד לובינג, שלמה SIXT
עמית אבנר - לוביסט, גלעד לובינג, שלמה SIXT
אילת סלע-יונגרמן - לוביסטית, גלעד לובינג, איגוד המוסכים
רומן גרביץ - לוביסט, פוליסי, איגוד חברות ליסינג
אורלי בן שמאי - לוביסטית, אימפקט, איגוד יבואני הרכב הדו-גלגלי
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
בוקר טוב, כבוד השר כץ, אדוני המנכ"ל, חברי חברי הכנסת, אורחים, אנחנו מתחילים סדרה של דיונים בנושא: הצעת חוק רישוי שירותים לרכב, התשע"ג-2013. הישיבה היום תהיה ישיבה של שעה, ישיבת פתיחה שבה אני אתן לשר להציג את משנתו, אתן כמובן למספר אנשים לומר את דברם ולאחר מכן, במושב הבא, אנחנו נקיים דיונים מאוד מאוד אינטנסיביים כדי לקדם את הרפורמה הזאת במהירות אבל עם זאת בצורה מאוד ברורה, עם החשיפה הציבורית, עם האפשרות של כל אחד להתבטא עד שנגיע בסופו של דבר לתוצאה שאזרחי ישראל בנושא הרכב יוכלו לשלם פחות ומצד שני תהיה להם את האיכות הראויה. אדוני השר, בבקשה.
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
תודה רבה. אדוני היושב-ראש, חברי הכנסת צור ושמולי, אני שמח להיות כאן הבוקר, דיברתי בנושא הזה כאן בוועדה תוך כדי הצגת פעילות משרד התחבורה. חוק רישוי שירותי רכב הוא חוק שבא להשיג מטרה כפולה: גם להסדיר את כל הרגולציה בתחום הזה, לבטל תקנות ישנות, אולי אפילו מנדטוריות בחלקן, וכמובן גם להבטיח תחרות בתחום החשוב הזה, תחום שהוא מהווה את ההוצאה השנייה בהיקפה לכל משפחה בישראל אחרי תחום הדיור, משלב רכישת הרכב, הטיפולים ברכב, חלקי החילוף ברכב.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
מה גודל ההוצאה, אדוני השר?
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
הכנו כאן נתונים שאני מעדיף שהצוות יציג אחרי דברי פתיחה קצרים שאני אשא, אולי אני גם בסוף אומר כמה מילים. הנתונים מדברים בעד עצמם מבחינת ההיקף. ההוצאות, אגב, לא כוללות הוצאות על דלק כי היו כל מיני דיבורים בעבר. אגב, ההוצאות הממוצעות הן כ-1,500 ש"ח למשפחה בחודש אבל כשמסתכלים על השכבות השונות באוכלוסייה מ-1 עד 10 אז רואים את הפערים העצומים ורואים שיש כאן ציבורים רחבים שלא מקבלים את הבסיס הנורמטיבי של מספר כלי רכב, של שימוש בכלי רכב לפי הממוצעים אפילו בארץ. כשאני משווה את זה לאירופה, ויש כאן טבלה של המדינות, לעומת אירופה וארצות הברית אנחנו נמצאים במצב של 300 ומשהו כלי רכב ל-1,000 נפש, זה הרבה הרבה פחות מאירופה והרבה הרבה הרבה פחות מארצות הברית, וככל שהמצב הסוציו-אקונומי נמוך יותר כך מספר כלי הרכב נמוך יותר והיכולת להשתמש גם נמוכה יותר.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
ההשפעה על הקבוצות החלשות ומעמד הביניים הנמוך במיוחד תהיה הרבה יותר משמעותית.
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
בהחלט. לכן זה אומר שככל שנצליח להוזיל את כלי הרכב החדשים והמשומשים בהמשך, ככל שנצליח להוזיל את הטיפול בכלי הרכב, בחלפים ובשאר הדברים אז יוכלו יותר כאלה שנזקקים, וכל אחד זקוק לרכב. אנחנו כמדיניות מקדמים את התחבורה הציבורית על מנת שבשעות העומס, בייחוד בערים הגדולות ואלה שמגיעים גם לכיוון המטרופולינים, הנהגים יוכלו לנוע במהירות, ביעלות, בחיסכון, בבטחה, אבל זה לא סותר את הצורך במינוע. לכן התחום הזה הוא תחום חשוב.
אני חושב, ויושבים כאן רבים מאלה שעוסקים בענף ומטבע הדברים הם פחות היו רוצים שיהיו שינויים. אגב, אני אומר מדי פעם ואני אומר את זה גם כאן, אני מניח שאם היה אפשר שחברי הכנסת לא יצטרכו להיבחר עוד פעם אלא ימשיכו גם היו תומכים לא מעטים מבין חברי הכנסת, לא כולל אלה שיושבים כאן אבל מתוך ה-120. אף אחד לא אוהב תחרות, כל אחד היה מעדיף שהכוח שיש בידיו יישמר ללא צורך לעמוד מול אתגרים, ומטבע הדברים אלה שעוסקים בענף רוצים לשמר בידם את הכללים הקיימים ברובם. המסקנה שלי, ואני כל פעם שומע על איזה דוח שעוד חבר כנסת גילה ועוד ועדה – וכבר הבאנו את זה פעמיים לממשלה, פעמיים לוועדת שרים לחקיקה – איזה גילויים מדהימים, הצליחו לארגן דוח שאומר שיש תחרות ואין שום בעיה בתחום הזה. אז אני קובע באופן חד משמעי שאין תחרות מספקת, יש בעיות קשות מאוד בתחום הזה וצריך להגביר תחרות. טיעון נוסף הוא שהמיסוי הוא מאוד גבוה. קודם כל, אני מסכים. אני, בהשקפת עולמי, מרגע שנכנסתי לתפקיד, אומנם תחום המיסוי זה תחום שעוסק בו משרד האוצר כי זה הכנסות המדינה, וחלק משמעותי מהכנסות המדינה - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
תתקרבו לשולחן, הלוא בסופו של דבר, דניאלה, יש לאוצר משקל הרבה יותר גבוה למרות שהוא יושב בכיסאות האחוריים. תודה, דניאלה.
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
למרות שהתחום הזה הוא תחום שהוא בסמכות ישירה של משרד האוצר, זה חלק מהכנסות המדינה כמובן, גם באוצר יש פלגים שונים, יש אגף תקציבים, יש רשות המסים, כל אחד עם הדברים שהוא מטפל בהם באופן ישיר ועם ההדגשים שלו. אבל סוגיית המסים, אני אומר את זה באופן קטגורי, לא קשורה לתחרות שצריך לעשות על מה שלא קשור במסים. אגב, לגבי חלפים וכו' אז המיסוי נדמה לי בסביבות 12%, אז למה מרוויחים אלפי אחוזים על חלפים, רק כי הם אורגינליים והיבואן יכול להחזיק בהם באופן בלעדי? כאן למשל הטיעון הזה בכלל לא קיים למרות שהוא טיעון שהוא לא נכון גם לגבי יבוא הרכב.
ביבוא הרכב המיסוי הוא גבוה מדי, אני חושב שהוא היה צריך לרדת, אני מקווה שהוא ירד יום אחד, מסי הקניה בעיקר, אבל עדיין יש את כל מה שלא קשור למיסוי שיש בו מתח רווחים מאוד גבוה. גם אין אמות מידה שוות בהתייחסות של יבואני הרכב כאשר הם מוכרים לחברות ליסינג למשל, במחירים הרבה יותר נמוכים מאשר לרוכש הפרטי. ההנחות לחברות הליסינג הן עד 25% ועדיין אני מניח שזה לא וולונטרי, עדיין רוצים להרוויח. כמויות גדולות שווה למכור אם עדיין אתה מרוויח, אתה לא מוכר כמויות גדולות כי אתה מפסיד, אז אתה נותן הנחה למי שקונה כמויות גדולות. השאלה אם הציבור הפרטי מסבסד את הדבר הזה ובוודאי ובוודאי שנמנעת ממנו היכולת להרוויח ולקבל את אותם מחירים בגלל המבנה שקיים. יש גם גורמים במשק הישראלי שיש להם עניין לקבע את הדבר. חברות הליסינג למשל, הן ממומנות ומקבלות אשראי בהסתמך על הערכת השווי של צי הרכב שלהם, הבנק שמממן רוצה מאוד שהוא יהיה מכוסה. אדוני, אתה כלכלן מומחה יותר ממני, החברות עצמן רוצות את אותו ערך.
אני אגיד עוד דבר ואני אקפיץ את חלק מאנשי משרד האוצר, אז קודם כל אני יכול להגיד שההצעה הזאת מתואמת עם משרד האוצר, עם שר האוצר באופן מלא, ההצעה הזאת עברה פה אחד בממשלה בשתי ורסיות ופעמיים גם פה אחד בוועדת שרים לחקיקה. יש משמעות לדברים האלה. היום הממשלה בנויה מכאלה שהיו, כל אחד חוץ ממני כבר עבר כמה מפלגות, חוץ ממך, אבל בכל הגלגולים ובכל ההשקפות אתה רואה שזה פה אחד בתוך הממשלה והדבר הכי מדהים שזה עבר פה אחד גם בכנסת, 67 תומכים מול אפס מתנגדים. והחוק הזה דובר בו, הוא קיבל חשיפה ציבורית, יש לא מעט שתוקפים אותו, בדרך כלל מכיוונים מאוד מוגדרים, מטילים בו דופי וכו'.
עובדה, אדוני היושב-ראש, זה היה מחזה מאוד נדיר ואני שיבחתי את זה ואפילו התפעמתי מהדבר הזה, איך כשמדברים על פוליטיקה חדשה של להיות קשובים לציבור תוך עשיית מעשים שנראים גם נכונים – איציק היה מראשי המוחים בזמנו, בטרם הובא כאן לחיים הפרלמנטריים וכו' – כאן יש הזדמנות לחברי הכנסת והם עמדו בה בשלב הראשון. הצביעו, וזה לא דבר קל. מביא שר מהממשלה, מהקואליציה, הצעת חוק כבדה ועבה, זה לא איזה משהו טכני, שאחרי דיון כולם תומכים בו: נציגי הסיעות הערביות והימין והשמאל, אופוזיציה וקואליציה, אפילו הקואליציה תמכה, זה דבר נדיר. 67 איש תמכו מול אפס מתנגדים, זה דבר שיש לו משמעות רבה. אז זה לא בא במקום דיון שצריך להיות כאן בוועדה, הדיון בוועדה הוא דיון ענייני ודיון שבוחנים עוד פעם את ההיבטים המשפטיים, יש כאן הנהלת ועדה מאוד מנוסה, מנהלות, יש יושב-ראש, יש חברים, היבטים כלכליים, וכמובן שכל מי שנוגע לנושא יכול עוד פעם להשמיע את טענותיו למרות שהיו הליכי שימוע גם כפולים, גם בוועדות הציבוריות שהיו וגם עכשיו, לפני ההגעה לוועדה עצמה, עוד פעם התקיים הליך שימוע ובדיקת הדברים.
החשש היחידי שלי, אדוני היושב-ראש, ואני אומר את זה מתוך הנחה שהחוק יאושר במלואו, וזה הדבר שאני מצפה לו, שמא אנחנו לא מספיק מחמירים, שמא נשאיר פרצה ואחרי שתעבור כל החקיקה עדיין תימצא הדרך למי שלא רוצה תחרות שבאיזשהו קשר בין יצרנים מחו"ל לבין יבואנים וכו' ימנעו את התחרות. להפך, אני חושב שאם הוועדה צריכה להתמקד במשהו זה להחמיר יותר מאתנו, לראות כמובן בכפוף – זה לא נושא חדש, אבל בתוך החקיקה הזאת לעשות הדמיה האם זה מביא תחרות. יש כאן אנשים מנוסים, לא רק מי שפונה לוועדה מכיוון אחד, ואמרתי, זה מטבע הדברים ואם היינו במקומם היינו עושים אותו דבר, לפחות מצד חלק מהפונים, אדוני היושב ראש, אבל לחשוב על הנהג הישראלי ועל המשפחה הישראלית שרוצים לקנות רכב למעט סוגית המסים שזה יהיה בתנאים תחרותיים כמו שמקובל בעולם.
אין מקום בעולם המודרני שאין תחרות על אותו דגם, אין דבר כזה, יש לך כל מיני דילרים ואחרים, יש מדינות שיש הפרדה בין השיווק לבין הקנייה עצמה, יש כל מיני ורסיות אבל יש תחרות. אין דגם אחד של מישהו אחד ולפעמים אותו מישהו גם כמה דגמים. זה דבר של היעדר תחרות וכשהופעתי כאן מספר פעמים בכנסת במספר רפורמות, אני יכול לומר, תמיד מי שלא רוצה שינויים טוען שני טיעונים מרכזיים: אחד, יש כבר תחרות, והטיעון השני, אני דואג לצרכן, שמא יביאו לו משהו פגום. כאילו שמשרד התחבורה וכל הגורמים שעוסקים בזה והמומחים יתנו להביא כאן משהו שהוא לא תקין ולא עומד בקריטריונים. אז אין דבר כזה, אם המדינה מאשרת להביא רכב והוא עומד בתקן והוא עומד בקריטריונים ובעניין הזה שישאירו לנו לדאוג לצרכן. אנחנו דואגים לצרכן ואנחנו רוצים גם כן תחרות.
אני יודע שהחוק הוא כבד. אני ציפיתי, וזה לא היה באשמת הוועדה, שגם ההתקדמות שלו תהיה מהירה יותר אבל אף פעם לא מאוחר. יש גם פגרת כנסת, אני מניח שהדיון יתחיל עכשיו, הוא ימשך אולי בפגרה, אולי לאחריה, וככל שהוא יסתיים בשלב יותר מוקדם כל הכוחות הפוטנציאליים יוכלו להיכנס לתוך נוסחה הכלכלית. היבואן הזעיר ילך ויארגן את האפשרות לייבא 20 רכבים, הרבה יבואנים זעירים, עסקים קטנים יקומו ויעמדו בקריטריונים יכנסו לתחרות, ויבואנים מקבילים, היבוא האישי ימוסד אגב וגם מי שעוסק בזה יצטרך לקבל אישור שלא יעסקו כל מיני גורמים שהייתי אומר שההגדרה שלהם לא מספיק ברורה והם לא הוסמכו לזה, והיו בעיות כאלה בעבר. דווקא להפך. אבל כן שיהיה אפשר למי שרוצה לייבא את היבוא האישי שתהיה כאן תחרות.
אני בהחלט חושב שאתם מעבירים כאן הרבה חוקים, מטפלים בהרבה דברים, אני לא רוצה להגיד שזה הכי חשוב, זה אחד הדברים החשובים ביותר שאתם עוסקים בהם ועתידים להחליט עליהם מבחינת ההשפעה האמיתית. אמרתי על הרכב, אני אומר על המוסכים, אני אומר על חלקי החילוף, על השמאים, על כל הדברים שיפורטו כאן. זאת מהפכה מאוד גדולה. היא פחות רועשת מאשר הנמלים, היא פחות זוהרת כרגע מהשמיים הפתוחים, שהם גם דברים מאוד חשובים, אבל ברגע שהיא תתממש תוך תקופה לא ארוכה, ברגע שזה יסתיים, בשנה שלאחר מכן, המשמעויות והשינויים יתחילו לבוא לידי ביטוי מאוד משמעותי במגוון התחומים עד להיווצרות התחרות המשוכללת. כאן לא פוגעים באנשים מזי רעב שעוסקים בתחום הזה, זה לא עובדים שהולכים לפגוע כאן בשכרם, בסך הכול מתח הרווחים הוא נאה, העוסקים בענף משתכרים היטב ויש כאן מקום להעביר חלק מהרווח הזה לרשות הציבור. תודה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני מודה לך, אדוני השר.
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
אם אפשר שיציגו את הנתונים רק.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
כן. אני רק רוצה לומר דבר אחד, אנחנו נסיים כאן, אני מניח, בסביבות 10:15-10:20, אדוני המנכ"ל, המצגת שלך כמה זמן היא, 5 דקות?
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
יפה. אני רק רוצה להבהיר, תחילה אני מודה לאדוני השר, אני חושב שחשוב מאוד שאת ישיבת הפתיחה אנחנו עושים היום, ברגע שתיגמר הפגרה אני הולך לקחת את הנושא הזה בתור נושא מרכזי אצלי. שום דבר לא מתעכב בוועדה אבל יהיו דיונים פתוחים, אינטנסיביים, שבהם – זאת רפורמה, כמו שאמר כבוד השר, רצינית, עמוקה – אנחנו ניתן לכל הגורמים להגיד את כל הדברים. כמו שאמר השר, זה עבר בקריאה ראשונה, נדמה לי 67-0, אבל כל המטרה היא אם יצטרכו שיהיו שינויים, אם יהיו דברים, כאן בוועדה יהיו הדיונים כדי שנוכל להעביר את זה עם השינויים הנדרשים שעוברים בוועדת כלכלה לקריאה שנייה ושלישית. לכן מבחינתי הדיונים כאן יהיו בעדיפות גבוהה מתחילת אוקטובר, לאחר החגים. אדוני המנכ"ל, מר יצחקי, אם יש לך מספר נקודות, כולל השאלות המספריות וקצת הרחבה, לאחר מכן אני אתן לרשימת הדוברים שיש לי פה, דברי פתיחה היום, כמו שאמרתי, זו אך ורק ישיבת פתיחה. דניאלה, גם אני מוכן לתת לך לומר איזו מילה אם את רוצה, או שאת רוצה את זכות השתיקה?
עוזי יצחקי
¶
אני אעשה את זה באמת בקצרה. ענף הרכב, כמו שנאמר פה, הוא ענף מרכזי מאוד במשק הישראלי, מגלגל הרבה מאוד מיליארדים: מקטע הרכב החדש מעל 30 מיליארד בשנה, מקטע הליסינג וההשכרה מעל 10 מיליארד בשנה, הרכב המשומש, יש לנו כ-700,000 העברות בעלות בשנה ומגלגל כ-15 מיליארד שקל בשנה, החלפים קרוב ל-10 מיליארד, התחזוקה 3,000 כלי רכב כמעט ביום במוסכים וגם מגלגל 10 מיליארד ואף יותר, ביטוח ושמאות. אנחנו מבקשים דרך החוק הזה לעשות סדר בענף כולו. כמו שאמר כבוד השר, הוא הוביל ובהתאם למדיניותו תחרות נכנסה לפה, הרבה מאוד שינויים, רפורמות משמעותיות, אבל גם לעשות פה סדר ששנים רבות לא היה בענף הרכב, הרבה מאוד תחומים שהיו טלאי על טלאי נכנסים פה ועושים סדר בחוק הזה.
יש 6 מקטעים משמעותיים עיקריים לחוק: ייבוא כלי רכב – כמובן נוכל לשקול שיקולי תחרות בייבוא, עידוד ייבוא מקביל, אישור פעילות של סוג חדש של יבואן, כפי שאמר כבוד השר, יבואן זעיר, הסדרה ומיסוד יבוא אישי ותחומים נוספים בייבוא כלי הרכב; שיווק כלי הרכב, מתן אפשרות לחברות ליסינג והשכרה למכור כלי רכב, הסדרת גורמים שאינם יבואני הרכב גם הם למכור; חלקי חילוף, שזה תחום מאוד מאוד כבד ואנחנו כולנו כאזרחים וכצרכנים נתקלים בזה כמעט כל יום בכל כניסה למוסך, ביטול נהלים ייחודיים לישראל, הכנסת חלקי חילוק ברמה תחליפיים ברמה איכותית גבוהה, הקמת מאגר לחלקי חילוף, מגוון חלקי חילוף נוספים וגם צמצום בעלי כוחות מרכזיים בשוק בתחום חלקי החילוף.
גם בתחום המוסכים והתחזוקה יש פה בהחלט דבר צרכני מרכזי – הרחבת היצע המוסכים, הסרת חסמים בפני מוסכים שמבקשים להצטרף כמוסך רשת יבואן, שקיפות בהתנהלות המוסכים, דבר שמאוד מאוד חסר לציבור, הוא יודע איך הוא נכנס למוסך, הוא לא יודע איך הוא יוצא, וכמובן, הגברת הפיקוח על מוסכים. שני נושאים נוספים, או חלקים נוספים, הם: סחר בכלי רכב משומשים, מתן מידע על היסטורית כלי רכב, ציון ברישיון הרכב נזק תאונתי, שאנחנו גם נביא את זה בפתח מושב החורף כתקנה בפני עצמה, ושמאות וביטוח. גורמי הממשלה השקיעו רבות במוצר הזה שנקרא חוק רישוי שירותים לרכב.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני שמח שזה לא מוצר כמו מרבב. הרי היה לנו פה דיונים בוועדת התקשורת ועד היום אני ביקשתי שיביאו לי מרבב, אתם שמעתם מה זה מרבב?
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני אלך לראות מה זה מרבב, שמרבים את כל הערוצים. במקרה הזה, הקרבורטור, אני מבין מזה. כן, בבקשה.
עוזי יצחקי
¶
אז באמת יש פה שיתוף פעולה מלא של משרד התחבורה, משרד המשפטים, משרד האוצר, כולם נמצאים פה, הרשות להגבלים עסקיים.
עוזי יצחקי
¶
גיא בר צור, עו"ד מהרשות להבלים עסקיים ליווה אותנו. אנחנו סבורים ושלמים שהבאנו הצעה יסודית ורחבה שגם עושה סדר, גם אמורה להגביר את התחרות בענף הרכב ובענפי המשנה שלו ואנחנו מצפים שדרך זה נשפר את השירות, נוריד מחירים. נעשה פה, ואת זה אני חייב להדגיש, כפי שאמר השר, הליך מקצועי, ציבורי, שקוף וגלוי. גם הוועדות שפעלו שמעו, גם אנחנו בורסיות שונות של טיוטות, העברנו אותן לכל הגורמים הרלוונטיים בענף.
עוזי יצחקי
¶
בטיוטה הסופית עשינו שימועים ואני מבקש, כבוד יושב-ראש הוועדה, חברי הכנסת, מנהלת הוועדה, היועצת המשפטית, מציע, מבקש, לזמן דיון שבועי. אני מתחייב להופיע אישית בכל אחד מהדיונים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
מר יצחקי, זה שאתה מתחייב זה ברור, הוועדה הזאת לא מעכבת שום דבר, היא עובדת באינטנסיביות אבל היא חושפת את הכול ועושה. הזמן זה לא מגבלה בוועדה הזאת. תודה רבה, אני פותח את הדיון, אני מודה לך, מר יצחקי. נרשמו לרשות דיבור אנשים ואני מבקש שכל אחד ידבר 3 דקות כי זאת ישיבת פתיחה, יהיו לנו דיונים אינטנסיביים. אמרתי, אין פה מגבלת זמן מבחינת הישיבות אבל הדיונים יהיו תכופים. לפי הסדר הזה האנשים שנרשמו: יקי אנוך, נשיא איגוד יבואני הרכב הראשון, בבקשה.
יעקב אנוך
¶
שלום, בוקר טוב. אדוני היושב-ראש, כבוד השר, נוכחים נכבדים, איגוד יבואני הרכב והחברים בו מברכים בהחלט על היוזמה הברוכה לקחת את כל סוגיות התחבורה שקשורות בייבוא ולהכניס אותן לחוק אחד מסודר ואיתן. ואכן אנחנו חושבים שהחוק הזה הוא חוק ראוי, חוק שיכסה, לפחות עד למה שאנחנו יודעים היום, את רוב הדברים שהיו לקונות עד היום. אני רוצה למען הסדר להגיד שהוצג פה שנעשו שימועים, אז למען הסדר, השימוע שלנו לא הסתיים. אנחנו אומנם היינו בשימוע, פרק הזמן לא הספיק ואנחנו אמורים להמשיך את השימוע.
יעקב אנוך
¶
לנו אין בעיה עם פגרה, אנחנו לא בפגרה ואנחנו נשמח לסיים את השימוע. אני רק מקווה שהשימוע זה נושא שלוקחים אותו לתשומת לב ולא בשביל לעשות "וי" שנעשה שימוע, כי עצם הצגת החוק היום בלי שנגמרו השימועים קצת מוזר אבל זה בסדר, אנחנו מוכנים - - -
יעקב אנוך
¶
אנחנו מוכנים להצטרף לחגיגה וזה בסדר.
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
לא עשו לפני זליכה?
יעקב אנוך
¶
גם בזליכה לא עברנו שימועים, ואמרתי את זה בוועדה, בדיון הקודם בזליכה, וגם בזליכה לא עברנו שימועים. האיגוד למעשה מאגד כ-17 חברים שמייבאים לישראל כ-200,000 מכוניות בשנה במחזור של 30 מיליארד, אבל צריך לזכור שבמחזור של 30 מיליארד יש 17 מיליארד שקל שהם מסים שהממשלה גובה. זאת אומרת, כשמציגים את המחזורים ואומרים: 30 מיליארד, אי אפשר להתעלם מה-17 מיליארד. וכשאני הולך ל-17 מיליארד אז אם אנחנו מסתכלים, ואני אתייחס למה שאמר כבוד השר, שיעור המינוע בישראל נמוך ביחס לארצות המפותחות בעולם המערבי בגלל המחיר, כי אם אוטו עולה כפול אז זה ברור שהכמות תהיה קטנה יותר. מחיר הרכב הגבוה נובע ממס גבוה ובגלל המס הגבוה אי אפשר להגיע לשיעור מינוע כמו באירופה או בארצות הברית. אני מוכן להתחייב פה שברגע שהמס יהיה כמו באירופה וארצות הברית שיעור המינוע יהיה פה כמו באירופה ובארצות הברית.
אני רוצה להתייחס לאמירה של עד 25% הנחה. הנחה הממוצעת לגורמים המוסדיים היא 15%, היא לא 25%, להציג נתון של 25% זה קצת לעוות את התמונה, 15% זה מהמקובלות בעולם. גם בדוח של ועדת שלדור שהוצג בפניכם, או שיוצג בפניכם, במפורש נכתב – והוועדה הזו לא נשכרה על ידינו וזה לא עוד ועדה ועוד דוח, הוועדה נשכרה על ידי משרד האוצר, אותה ועדה, אותו גוף שלדור, הוא גם היה אחראי לרפורמת הסלולר ושם הוא היה בסדר, לא השמיצו אותו, ולרפורמת חברת חשמל, רק ברכב הוא פתאום לא בסדר כי התמונה שהוא מניח מול כולם היא מציאות שלא נוחה לעיני המתבונן. במכירות סיטונאיות בעולם ברכב מקובלות הנחות של 15% ממוצעות, וזה בכל מקום וזה לא שונה משום מקום, ומקובל שמי שקונה אלפי מכוניות בשנה משלם מחיר נמוך ממי שקונה אוטו אחד בשנה, כך שההשוואה הזו היא לא במקומה ואי אפשר להתייחס אליה.
אנחנו, במהלך השימועים, כמובן משתפים פעולה בצורה מאוד חיובית, ויעידו על כך אנשי משרד התחבורה, גם בעניין הזה וגם לאורך כל הדרך, על מנת להגיע באמת למיצוי העניין ובצורה טובה. אנחנו בטוחים שזה רק יחזק אותנו ואני מוכרח להגיד פה בכנות, החשש הגדול שלי, ואני שוב חוזר לדברי השר, שאולי יש איזשהו משהו נסתר שאחרי זה יתברר שיש שיטות אחרות, החשש הגדול שלי שיש מציאות מסוימת והמציאות הזו עשויה להמשיך ופתאום לא ימצא חן בעיניהם ויגידו: רגע, לא קרה כלום, עכשיו צריך להכות עם פטיש יותר גדול. אני אומר את החשש הזה בכנות כי זאת המציאות. אנחנו ראינו שבתקנה - - -
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
אחרי סיום החקיקה או מתי?
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
ממה שאני הבנתי מר אנוך אומר שתהיה חקיקה, התהליך ילך ואז פתאום יראו שאין כצעקתה ואז יצטרכו עם פטיש - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
ודאי.
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
לא יעזור, תהיה תחרות.
יעקב אנוך
¶
כבוד השר, אנחנו מתחרים ומכבדים תחרות ונעשה אותה בצורה הכי טובה שאפשר.
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
מכבדים תחרות כל עוד אתם לא כלולים בה.
יעקב אנוך
¶
ממש לא, זה אמרות שלך. זה אמרות שלו, זה לא אמרות שלנו ואנחנו כלולים בה ואנחנו מתחרים ואין טוב מדוח שלדור, עוד פעם, להצביע על כך.
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
מה עניינך הדוח הזה, דרך אגב? זה מסמך פנימי של הממשלה שעשתה בו שימושים והביאה מוצר סופי וזה החוק.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
דוח שלדור הופץ לכל החברים, הם גם יקראו אותו בפגרה ונצטרך לדון בו. אדוני, אתה סיימת?
יעקב אנוך
¶
אני רוצה לסיים ולומר, לפני מעל 4 שנים, לא באולם הזה, באולם אחר, היתה פתיחת השוק לייבוא מקביל, ואנחנו לאורך כל הדרך הצגנו את עמדתנו ולא התנגדנו לזה - - -
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
ואתה תמכת בזה?
יעקב אנוך
¶
בוודאי, אמרתי לך את זה בצורה - - -
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
התנגדת בצורה חריפה, אני זוכר את הדיון.
יעקב אנוך
¶
ממש לא, תחזור לפרוטוקולים.
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
אותה מנהלת היתה ואותה יועצת משפטית.
יעקב אנוך
¶
ממש לא, אני תמכתי בצורה חריפה, לא התנגדתי ותלך לפרוטוקולים, הכול כתוב.
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
התנגדתם והצלחתם עם היצרנים לסכל את התחרות, בסדר, ועכשיו אנחנו עושים מקצה שפורים.
יעקב אנוך
¶
אדוני היושב-ראש, אם תיתן לי לסיים אני אשמח, לא נותנים לי לסיים. אני לא רוצה להיקלע לוויכוח כי לא זאת המטרה.
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
כדי לדייק, התנגדתם בצורה חריפה, ניסיתם למנוע את זה, ניסיתים לשנות ניסוחים, פניתם לחברי כנסת, לשתדלנים, ואנחנו, עם ראשי הסיעות, העברנו את התקנה והצלחתם עם היצרנים שלא מצויים בארץ מטבע הדברים לסכל את התחרות והחוק הזה בא לפתור את הבעיה הזו.
יעקב אנוך
¶
אני רק רוצה לציין, את זה גם אמר בוועדת זליכה זליכה עצמו, עמד ואמר את זה מספר פעמים, היום זליכה הוא מוקצה כי קרה מה שקרה אבל בזמנו הוא היה מאוד כשר.
יעקב אנוך
¶
לא חשוב. אבל מבחינתנו הוא עדיין כשר, לא הפכנו אותו למוקצה. בכל זאת, אם תתנו לי לסיים, אחרי אותו דיון שיצא שר התחבורה, שלשמחתי זה אותו שר, ואמר: יהיו תוך שנה 50 יבואנים מקבילים, זה לא קרה. זה לא קרה. וזה לא קרה לא בגלל שמישהו המתנגד או לא התנגד, זה לא קרה כי הכלכלה לא יכולה לעבוד עקום. אני אקח דוגמה נוספת, נושא של יד ראשונה בחברות ליסינג: עשו תקנה, ושוב אי אפשר להגיד שהתנגדנו כי לא התנגדנו, והתקנה הזאת ב-08:00 בבוקר נכנסה לתוקף, ב-12:00 השר כבר החליט שהיבואנים חיבלו או סיכלו או כל דבר אחר בתקנה. אנחנו עוסקים בכלכלה, אנחנו לא קיבלנו משאבים מהמדינה, אנחנו לא גז, לא נפט, לא סלולר, לא תדרים, לא ים המלח, אנחנו עם חברות שמעל 80 שנה בשוק הישראלי, לפני שמדינת ישראל היתה קיימת, עושים מסחר.
יעקב אנוך
¶
עושים עסקים כמו שעושים עסקים בכל העולם. נכון שזה לא מוצא חן בעיני מספר אנשים, זה טבעי וזה בסדר, וזה בסדר להתמודד עם זה.
יעקב אנוך
¶
משפט הסיום שלי שאנחנו, בניגוד לדעתו של השר, מעוניינים בחוק הזה, אנחנו תומכים בחוק הזה, אנחנו נעשה כל מה שצריך מתוך רצון באמת לשמור על השוק.
רונן לוי
¶
בוקר טוב. ראשית אני רוצה להגיד שאנחנו תומכים מאוד בחוק משני היבטים: קודם כל מההיבט שצריך כבר להסדיר את ענף הרכב מחקיקת משנה לחקיקה ראשית, זה מאוד חשוב וזה היה חסר לנו מכל מיני היבטים בעשור האחרון. היום אנחנו גם תומכים בכל מה שקשור לייבוא רכב בחקיקה עצמה של ביטוח, שמאות מוסכים. אני רק רוצה לדבר על מה שלא כלול בחוק שהוא גם חשוב. למעשה החוק מסדיר כמה תחומי עיסוק בענף, רק הוא לא מסדיר, או שהוא מתעלם, מכל מה שקשור למגרשי פירוק וסחר ברכבים מפורקים או בחלקי חילוף משומשים. אם יש כבר הסדרה ורישוי לשאר הענפים, גם ייצור של חלקי חילוף וגם סחר בחלקי חילוף, אז בכל התחום הזה של חלקי חילוף משומשים, הפירוק של הרכבים עצמם, מי מורשה לפרק, מי מורשה לקנות מחברות ביטוח, מחברות ליסינג, מה התקנות וסטנדרטים הכלולים שבעצם הוא צריך להיות כלולים, שם יש לקונה גדולה. יש הרבה כסף שמסתובב שם, הרבה שוק שחור וצריך כבר להסדיר את זה ולהיכנס לדבר הזה וכבר במסגרת החוק הזה.
החוק גם לא מסדיר את נושא סחר ברכב משומש, את הסוחרים עצמם. אנחנו מדברים עכשיו על תיווך ברכב משומש מחו"ל אבל כל מה שקשור בסחר ברכב משומש בתוך ישראל עדיין נשאר בגדר לקונה, כל אחד יכול לסחור ועדיין אנחנו נשארים בתו סוחר, שזו מין חקיקת משנה שאין לה אבא ואין לה אימא.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
מר לוי, מכיוון שאנחנו מתקדמים ועוד מעט יש גם פגרה, אולי תכין לנו, כמו כל אחד שיש לו דברים, נייר מאוד פשוט?
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
תעביר גם אלינו כי בתוך תהליך החקיקה המטרה שלנו שהחוק הזה יהיה החוק הטוב ביותר לאזרחי מדינת ישראל.
רונן לוי
¶
זה חשוב אם כבר כל תחומי הסחר נכללים בפנים כי כרגע, נכון להיום, אין אבא לחוק גילוי נאות לא התמ"ת, לא הבט"פ ולא משרד התחבורה. יש חוק אבל אין לו אבא אז צריך כבר להחליט שמשרד התחבורה הוא האבא של הרכב, אז אם הוא אבא של הרכב אז הוא גם האבא של הסחר ברכב משומש.
רונן לוי
¶
אנחנו עוד ירושלמים, ספרדים. אנחנו כן חושבים שצריך להשאיר את שתי ההמלצות העיקריות בוועדת זליכה של איסור בעלויות צולבות בכל מה שקשור להגבלים העסקיים בין חברות ליסינג, יבואנים וביטוח. זה גם גורם מאוד חזק בריכוזיות בענף הזה. הענף הזה נשלט על ידי 3 גורמים וצריך כבר לפרק את השליטה הזאת. אם רוצים כבר לפתוח תחרות צריך לעשות את זה גם מלמעלה. אי אפשר לפתוח תחרות אם בסופו של דבר לא עושים את זה בפועל, והדברים האלה קרו גם בענפים אחרים, קרו בביטוח, בבנקים, בתחום הרכב משום מה לא מעיזים להתעסק עם זה. הדבר השני הוא האיסור על יבואן רכב - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
כל מה שאתה אומר, אתה אומר דברים מאוד רציניים, תעביר לנו אותם בכתב עם המלצות ברורות מה לדעתך צריך לעשות. שיווי משקל מתאים, שיווי משקל הבא ותסביר גם מה המשמעויות של זה, גם מבחינה כלכלית, מבחינת דברים אחרים, איפה ההתנגדויות, מה הבעיות.
רונן לוי
¶
אוקיי, מצוין. דבר אחד לפני האחרון, אנחנו רוצים עדיין לאמץ את המלצת זליכה על איסור על יבואן רכב מלהחזיק בבעלות משמעותית ביותר ממוסך אחד ויותר מעולם סוגה אחד על מנת להפריד את הקמעונאות והסיטונאות בענף. אלה שתי המלצות חשובות שזליכה נתן והם כרגע בחוץ. אנחנו גם חושבים שאם כבר התעסקנו כאן בהגבלים עסקיים, ויש כאן כמה דברים בתוך החוק שהכנסתם לתוך הצו המוסכם של ההגבלים העסקיים, אז אנחנו צריכים לאמץ את החוק האוסטרי וחלק ממדינות העולם שכבר אימצו בענף הרכב, את כל מה שקשור לזכויות זכיין מזכה. זה נמצא כבר באוסטריה, בחלק ממדינות ארצות הברית, אנחנו נוציא את זה בכתב וגם את הדבר הזה אנחנו ניתן, כל מה שאנחנו קוראים לו היום יבואן, מה שנקרא סוכן משנה ברכב. דבר אחרון, הערה לגבי שלדור. שלדור זה לא דוח, אני קראתי אותו ואני מכיר את הענף הזה הרבה שנים, זה יותר רשימה ומהרשימה הזו כאילו מישהו עשה המלצות.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
תודה רבה.
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
אמון אבל לא מקבל.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני מודה לך, ואנא תעביר לנו את המסמך בצורה ברורה. טל דרורי-ברנר, יושבת-ראש איגוד יבואני הרכב הדו-גלגלי. אני מוכרח להגיד כבר בהערה מוסגרת שבני הצעיר עכשיו, אחרי שיש לו רישיון רכב, רוצה רישיון קטנוע ואני לא יודע אם אני אעמוד בלחצים אז בכלל הקשר שלי עם הדו-גלגלי עכשיו מאוד מאוד רציני. טל ברנר, בבקשה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
לא, אני לא עומד בלחצים, אשתי לא מוותרת, אני קשה לי לעמוד נגדו. הבעיה היא שאמר לי זהר גרינברג שלהטיס מטוס פחות מסוכן מאשר לנהוג על קטנוע, כי זה נכון, כשאתה מטיס מטוס אז אתה הולך אבל כשאתה על קטנוע אין לך שליטה על כל האנשים מסביב. אני מאוד מודאג בנושא הזה אבל את הבעיה הזאת, ביני ובין בני ורעייתי, לא נפתור כאן. טל ברנר, בבקשה.
טל דרורי-ברנר
¶
תודה רבה. שלום וברכה לכולם, כבוד השר, יושב-הראש. אני שותפה לחלוטין ללבטים שלך, אנחנו עסק של 60 שנה ואני מייצגת את הענף. גם אני, כשבני הגיע לגיל רישיון, אמרתי: עכשיו יהיה המבחן האמיתי שלך, למרות שאני עצמי רוכבת, אני משתפת את כולכם, הוא הוציא רישיון, הוא נסע פרק זמן קצר, לשמחתי הכול עבר בשלום והוא עבר הלאה כמו ילדים רבים אחרים, אז אני מכירה את הלבטים כי כולנו אימהות והורים ואבות. יחד עם זה, אני יושבת כאן כדי לייצג ענף שהוא ענף ייחודי, הוא ענף שבא לתת פתרון קל, מהיר, זריז, זול, חסכוני. רוב המשתמשים בו הם לא זהר גרינברג, שזהר גרינברג הוא באמת אליטה של המשתמשים, רוב המשתמשים הם כאלה שרואים בזה פתרון כלכלי וחסכוני.
אבל יחד עם כל היתרונות שלו בפתרון בעיות גודש וחניה ופקקים יש לו איזשהו חיסרון שאנחנו לא יכולים להתעלם, כולל אותי, שמייצגת את הענף, זו יכולת ההיפגעות. וממקום של יכולת ההיפגעות, וכל מי שרכב על דו גלגלי יודע על מה אני מדברת, אנחנו רואים חשיבות גדולה מאוד לנושא הבטיחות והתקינות ואנחנו רואים קשר ישיר ליכולות של היצרן, לפיקוח של היצרן על המערכות של הידע, של הלימוד, של הכלים הייעודים, של התחזוקה של הכלי. כיום בענף הרכב הדו גלגלי הידע נמצא אצל היצרנים, עדיין לא קיימות מערכות שהן מערכות פתוחות, כמו שאולי קיים בענפים אחרים. אני יודעת מהיצרנים שלנו שהם מתכננים רק ל-2016 שאולי יהיו להם תוכנות שהם יוכלו באירופה לפתוח ולחשוף ידע גם למשתמשים אחרים כמו מוסכים מתמחים ומוסכים נוספים. ומכאן אני חושבת שהייעוד שלנו הוא מאוד משמעותי ואין להתעלם.
מעבר לזה, דיברו פה על היקפים בענף הרכב, ההיקפים שלנו הם שונים. אם פה מדברים על 2.5 מיליון כלי רכב, אנחנו בקושי 100,000. מדי שנה, אתם יודעים, יש ירידה מאד גדולה במהלך 3 השנים האחרונות מאז מכת הביטוח. הענף שלנו נגזר, הוא קטן, אנחנו עושים מאמצים עילאיים, אין אצלנו את ההנחות.
טל דרורי-ברנר
¶
אני מציעה שבשלב הזה החוק לא יחול בכל התחום של יבוא על דו גלגלי כדי כן לשמור על הזיקה הישירה ליבואנים. יתרה מזאת, החוק הזה מושתת על תקינה אירופית, על תקנה מסוימת, תקנה 1400/2002, וגם שם באירופה הוא לא מתייחס לדו גלגלי, הוא מתייחס רק לרכב פרטי. אני חושבת שראוי שהדבר הזה גם יקבל משמעות אצלנו. תודה רבה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
תודה רבה. השר רשם את זה, אנחנו נדון בזה, אני מאוד מודה לך. יוסי סקורניק, יושב-ראש חטיבת החלפים לרכב מאיגוד לשכות המסחר, בבקשה.
יוסי סקורניק
¶
בוקר טוב. כבוד היושב-ראש, כבוד השר, אנחנו כיבואני חלפים מאוד בעד החוק הזה. דיברתם על הנחות לציי רכב, בענף החלפים זה מגיע ל-50%, לא 15%, שפה אתה רואה את ההבדל הגדול בין הצרכן הסופי שמשלם את מחיר המחירון המרבי, לבין ציי רכב גדולים וחברות גדולות. אנחנו חושבים שיש פה פעם ראשונה גם היצמדות לתקנים בינלאומיים ויציאה מהתקנים הישראליים. אני בענף הזה רק 40 שנה, לא כמו 80 אחרים, אבל הרבה תקנים נועדו לחסום תחרות מול החלק המקורי. אני חושב שאנחנו בהחלט בעד, מאוד תומכים. היינו בשימוע, היינו אצל זליכה גם ואנחנו מברכים על כך.
יוסי סקורניק
¶
אנחנו הגשנו כמה דברים קטנים בשימוע, נעביר לכם עכשיו גם אבל בגדול זה הפתרון להוריד לצרכן הישראלי הרבה כסף לחסוך.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אין לך מה להוסיף, אני מודה לך. משה בר ידידי, יושב-ראש עמותת יד לחירש ונכים למען נכים, בבקשה.
משה בר
¶
אני רוצה להעלות שני דברים: אנחנו כנכים מחויבים לקנות רכבים מסוימים, אני הלכתי לקנות "מרצדס ספרינטר", אמרו לי שאני צריך להוסיף 108,000 שקל, עד שקיבלתי אותו הוספתי כמעט 150,000 שקל. זה דבר ראשון. איפה השקיפות? רשמו לי את המחיר, רשמו לי את הכול ולא היתה לי ברירה אחרת, הייתי צריך להוסיף עוד כסף.
דבר שני, העברתי גם לכבוד היושב-ראש מכתב, על תיקון שהלכתי ל"מרצדס", אמרו לי: אתה צריך שעתיים לתיקון וזה יעלה לך: 620 שקל רק הזמן של התיקון והחלק עולה 200 שקל פלוס מע"מ. בסופו של דבר התיקון, עם הדיבורים, עם ההליכה, עם הכול, לקח רבע שעה ואם אני לא הייתי עם הרכב בפנים הייתי משלם מחיר גבוה ביותר, אני רוצה לדעת איפה השקיפות במוסכים. אם מוסך "מרצדס", שהוא מוסך כזה מכובד, עושה כזה דבר ועוד לנכה, שבקושי יש לו ממה לחיות - - -
משה בר
¶
כן, זה מה שאני אומר. בשביל זה אני אומר, רוצים שקיפות, רוצים דברים, למה על רבע שעה רוצים לקחת ממני שעתיים עבודה? במקרה ברכב שלי יש להם בעיה כי אני נוהג עם הכיסא אז זה אמרו לי: תיכנס פנימה, אבל אם הייתי יושב במשרד הייתי משלם עבור שעתיים. היו משאירים את הרכב בצד והייתי משלם על זה. אני חושב שפה צריכים לעשות דבר, ואני רוצה לפנות גם לשר וגם אליך, במקום שאנחנו נלך לרכוש את הרכבים, אם ביטוח לאומי תרכוש את הרכבים מהחברות ותבקש מהם 5 שנים אחריות על הרכב לגבי נכים, היות והם קונים עשרות רכבים – אנחנו לא רוצים את ההנחות ולא כלום, רוצים לדעת שקונים רכב ולא עובדים עלינו במשך הזמן שאנחנו נוסעים ברכב. הרכב הזה משמש אותנו כרגליים ולא ליופי ולא לעבודה. בלי הרכב אנחנו לא יכולים לעשות כלום והם מנצלים את זה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
משה, אני מודה לך, תרשום גם את ההערה הזאת. האם מישהו מהאוצר רוצה להוסיף איזו מילה, דניאלה? אנחנו מתקרבים להתכנסות, אני אתן לך מספר מילות סיכום אדוני השר.
דניאלה גרא-מרגליות
¶
אני אגיד רק מילה, כמו שאמרנו, זו פתיחה, ואנחנו מחכים בציפייה לכל הדיונים שיהיו פה ולקידום החוק הזה ביחד. בגדול, כמו שנאמר בפתיח לחוק, מאוד חשוב גם לטעמנו שמטרתו להגביר את התחרות, לשפר שקיפות, כמו שעכשיו נאמר, וגם להסיר חסמים בייבוא, בחלפים, בכל מה שדובר פה ואנחנו חושבים שזה מהלך מאוד חשוב.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני מודה לך. רצו מההגבלים העסקיים, כמובן שאנחנו בישיבות גם נארח מלבדך את פרופ' דיויד גילה. כן, בבקשה.
גיא בר צור
¶
זו באמת רק ההתחלה אבל בגדול אנחנו באמת בעד. יש פה דברים שהשר יצטרך לשקול, שיקולי תחרות, זה דבר שאנחנו רואים אותו מאוד בחיוב.
גיא בר צור
¶
נכון, אז זה שהשר ישקול שיקולי תחרות זה דבר חיובי. יש עוד דברים בחוק שאנחנו רואים אותם באופן חיובי, גם הנושא של החלפים שאפשר יהיה להביא, אנחנו לא אחראיים לבטיחות אבל אם משרד התחבורה אמר שזה בסדר אז מבחינתנו כמובן זה חיובי. סך הכול אנחנו בעד החוק.
זאב פרימן
¶
אדוני היושב-ראש, אנחנו שמענו הרבה על התחרות. המועצה לצרכנות, בשמם של הצרכנים, מברכת על הרפורמה שתקדם את התחרות אבל מאוד חשוב לי להדגיש את מה שאדוני הזכיר, שתחרות מורכבת משני פרמטרים, ופרמטר האיכות בתחום הזה הוא קריטי משום שכשאנחנו מדברים על איכות בכלי הרכב אנחנו מדברים גם על בטיחות. אנחנו חושבים שקידום התחרות כפי שהוא עולה מהצעת החוק, יש פה כבר בשורה כשלעצמו, עם צורך ב-"Fine-tuning", כלשהו אבל אנחנו בהחלט חושבים שיש צורך לשים דגש ולהכניס לתוך השיח את ההיבטים הבטיחותיים לא פחות. אני רוצה להצטרף לדעתו של רונן שאכן יש בחוק כמה חסרים ונצטרך במהלך הדיונים להשלים אותם, כמו למשל להסדיר פעילות של מוסכים מיוחדים, כמו אלה שעושים את בדיקות הרכב - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
מה ההתייחסות שלך בתור העמותה לצרכנות לדבריו של מר בר? אני מציע שתצרו איזה דו שיח בין שניכם בתור אגודת הצרכנים, אם אפשר שזה לא יהיה דו שיח של חירשים.
זאב פרימן
¶
אני גם מקווה שיוכנס במהלך הדיונים הנושא של מאגר המידע, הידע שמגיע לצרכנים לגבי רכבים משומשים. אני רק אוסיף שאחד הביטויים לאותו חסר בתשומת הלב לנקודה הזו הוא שאנחנו מוצאים בחוק הרבה מקום לנציגי ציבור, צריך לציין במפורש שמקומם של הצרכן באותו משולש של יבואן, משווק וצרכן, מקומו של הצרכן בוודאי לא יפקד וצריך לדאוג שגם הם ימצאו בכל אותן נקודות הכרעה. לא מספיק נציגי ציבור אלא נציגי הצרכנים או המועצה לצרכן. כפי שהתחלתי את הדברים, אנחנו מברכים על ההצעה, אנחנו נשמח מאוד אם הדגש להיבטי הבטיחות והאיכות יקבלו את הביטוי הנכון כיוון שלצרכן לא רק המחיר הוא תמיד חשוב.
שלומי תוסיה כהן
¶
ראשית, גם איגוד השמאים מצטרף לברכות על הצעת החוק. בעבר נעשו לא מעט ניסיונות בכנסת להעביר איזשהו חוק שיסדיר את עבודתם של שמאי הרכב, ניסיונות שפעם ופעם לא צלחו וכדאי כבר להגיע למצב שבו, כמו שמאי המקרקעין שעבודתם מוסדרת בחוק, גם שמאי הרכב, עבודתו תהיה מוסדרת. מה שכן, וכאן ההערות שלנו שיגיעו כמובן בישיבות הבאות, אסור לאבד את כל הידע והמידע שמצבר על פי העבודה בדרך שבה עבדנו עד היום, על פי חקיקת המשנה, צו הפיקוח, כל אותם דברים. נדמה שיש כמה נקודות בהצעת החוק שדורשות העמקה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
יש לך פה – אין הרבה יועצות משפטיות ברמה כמו עו"ד בנדלר, המשנה ליועץ המשפטי של הכנסת. אני מודה לך, עו"ד תוסיה-כהן. עוד מישהו רוצה לומר את דברו? אם כך אנחנו מתקרבים לסיום. אדוני, מספר הערות קצרות לסיום, אני אסכם ואנחנו ננעל את הישיבה. בבקשה.
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
בהמשך, על רקע הדברים שנאמרו כאן אני רוצה לומר, אדוני היושב-ראש, אין תחרות בענף, התחרות היא מוגבלת מאוד. הייתי אומר גם יותר מזה, יש כאן גורמים שאומרים שהם תומכים ובאמת תומכים וגם במסגרת תמיכתם גם נפגשנו אתם, הם גם עומדים בקשר עם המשרד, גם יעבירו לוועדה, הם רוצים לשפר, הם רוצים לשים דגשים ואלה דברים נכונים וראויים. אני לא יכול לומר את זה על הצהרת איגוד יבואני הרכב, אני חייב לומר גם לאור הדיון הזה, אני חושב שהאיגוד הזה נוקט בגישה שחצנית מול הציבור, מול נבחרי הציבור. אני חושב שהגישה הזאת של אני ואפסי עוד וכוחי ועוצם ידי, מבחינתם אכן עשרות שנים הם מנעו תחרות. מדובר בכ-15 משפחות מה שנקרא – אני לא רוצה להשליך את הקונוטציות לביטוי משפחות לתחומים אחרים – אבל שהצליחו, תוך העברות פנימיות כאלה ואחרות, לשלוט במחזור שכולל את המיסוי, הוא עדיין 30 מיליארד שקלים. ומזה גם נגזרות - - -
יעקב אנוך
¶
אי אפשר להתעלם מהמיסוי, זה יותר מחצי מהמחזור - - -
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
אני לא יושב-ראש הוועדה אבל אם מישהו היה מתפרץ לדברי שר הייתי משליך אותו מהחדר. אגב, זה מה שהתכוונתי קודם.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
ישראל, אתה רוצה שנחליף תפקידים?
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
לא, אני חושב שאתה ממלא את תפקידך כל כך טוב שאני לא מתיימר לבוא ולהיכנס לנעליך. זו בדיוק הגישה ואני מוצא את ביטויה כלפי וכלפי גורמים אחרים בכל מיני מקומות אבל אני יכול להרגיע אתכם, ועד הרכב חשב אותו דבר ואנחנו רואים לאן הוא הגיע, חברות התעופה חשבו אותו דבר ואנחנו רואים לאן הם הגיעו בהכרעה שהיתה על השמים הפתוחים, הנמלים עוד חושבים אותו דבר ונראה לאן הם יגיעו ואתם תגיעו בדיוק לאותו מקום.
מיכל רוזין
¶
עשית פה ערבוביה של נושאים, כבוד השר. עשית קצת ערבוביה של נושאים, נתת את כל הדוגמאות האלה ביחד, יש הבדלים מאוד גדולים.
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
נכון, יש הבדל בין העבודה המאורגנת שיש לה צידוק לבין כאלה שרק מרוויחים ללא אפילו שימור הערך ההוא. אבל אני מדבר על הממד של הגישה.
מיכל רוזין
¶
אז בוא נדבר על כל נושא בתחומו כי גם על הנמלים יש לנו הרבה מה להגיד אבל זה לא הנושא שלנו.
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
בהחלט. אני בטוח - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
כמו שאני אומר, גם הנמלים יבואו לכאן, לא כמו שמישהו אמר פה הנמַלים אלא נמֵלים.
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
בנמלים אני מבין את הוויכוח, אני מבין ויכוח על עבודה מאורגנת מול דברים אחרים. בתחום הזה, אני אמרתי בתחילת הישיבה, אין שיעור לעניין הזה. לגבי הנושא הזה, האינטרס הציבורי הוא כאן ברור, עשרות שנים הוא לא יוצג. אני חייב לומר שהממשלה על כל חלקיה ועל פקידיה ועל נבחריה היא חלק מהדבר הזה, וגם הכנסת נכנעה בעבר לא מעט פעמים. וגם כאן, הם תומכים בחוק אבל אני כבר אומר לכם במה הם לא יתמכו, הם תומכים למעט אותם סעיפים שיוודאו את היכולת לאכוף את החוק הזה. זאת אומרת, אתם תראו ואני לא אפתיע אתכם - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אל תקדים, מה שנקרא, את המאוחר.
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
לא, זה לא מאוחר, אלה דברים שכבר קיימים. למשל, יש בחוק סעיף מאוד חשוב שהוא עונה גם למה שרונן לוי העלה כאן על ריבוי מותגים, על בעלויות צולבות, והסעיף הזה הוא סעיף של תחרותיות שמאפשר לשר ולגורמי המקצוע לקבוע שאם משהו פוגע בתחרותיות הם לא מאשרים אותו, ואם חברה פועלת על מנת לפגוע בתחרותיות בצורה קיצונית גם יכולים לא לתת לה את הרישיון השנתי לעסוק בתחום הזה. והרי הם יודעים היטב שאם יעשו כדברים האלה אנחנו גם לא נהסס להפעיל את הסעיף הזה ואני בטוח שמול הסעיף הזה תהיה התארגנות שתדלנית לא מועטה על מנת להוציא אותו מתוך החקיקה, לשנות אותו, לשנות את הניסוח שלו. אדוני היושב-ראש, בלי הסעיף הזה באמת יהיה מצב ששנה אחרי לא יהיה שינוי משום שהיכולת לאכוף את הדברים האלה שמיטב אנשי המקצוע, מיטב הוועדות הציבוריות, ישבו ואחרי שימועים שהם שמעו את כולם, ועדיין גם יהיה כאן דיון בוועדה, ישבו והגיעו למסקנות שאלה הדברים שצריך לעשות על מנת לסלק חסמים, על מנת לאפשר תחרות, על מנת לתת את השירות הטוב ביותר.
אני חייב לומר למועצה לצרכנות: צריך לדאוג לצרכן, הדאגה היא בכל המרכיבים, היא במחיר, בנגישות, בבטיחות. הרי לא יעלה על הדעת שלא תסמכו על מי שאחראיים על התקינה ועל הבטיחות בתוך משרד התחבורה שהעבודה כאן, ואני אומר את זה לאחר למעלה מ-4 שנים שאני עוקב אחרי עבודתם, נעשית בצורה המחמירה והטובה ביותר. התקינה של הרכבים בישראל היא תקינה אירופאית, הוספנו גם את התקינה האמריקאית. הסעיף הזה שמכפיף הכול לתקינה ישראלית – אני עבדתי בזמנו עם אריק שרון ובשורשיו הוא היה מפא"יניק, אחרי מלחמת לבנון הראשונה, לא בגלגולים אחרים והוא היה בעל שורשים מפא"יניקים טובים מה שנקרא.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
תמיד היה.
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
והוא דגל מאוד בכלכלה די בולשביקית. זאת אומרת, הוא היה בתפיסות של בן גוריון לפני שאשכול שינה אותן, לפני מרכוז הכלכלה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
דרך אגב, אני נורא שמח כי לדעתי ראש הממשלה הטוב ביותר אחרי בן גוריון היה לוי אשכול.
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
יכול להיות, לא כולל מכהנים אתה מתכוון.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
לא.
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
על כל פנים, כשהוא היה שר התמ"ת – אז קראו לזה תמ"ת – והייתי עוזרו, אז הוא, מול מכון התקנים שכפוף למשרד, ואז הרשות להגבלים היתה פחות פעילה ופחות יצרה את ההפרדות, רק חיפש איך לייצר איזה תקנים. איך הוא אמר? תראו בצרפת איך נותנים לייבא רכבים מהמזרח רק בנמל קטן בדרום צרפת, זו פחות או יותר היתה התפיסה הכלכלית. אז ריבוי התקנים הישראלים והייחודיות כאילו שהתקן האירופי או האמריקאי לא מספיק טוב, כאילו אנחנו מייצרים רכבים ולא הם – אפשר לחשוב שאנחנו מעצמת רכב כזאת שהתקינה של ארצות הברית והתקינה של אירופה לא מספיקה לנו.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
תקשיבו למה שהשר אמר, אני רוצה להגיד בסוד שלא ישמעו אותנו פה בטלוויזיה, למרות כל האילוזיות אנחנו לא מעצמה.
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
ודאי לא בתחום הרכב.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
לא, אנחנו לא מעצמה, אנחנו מדינה עם המון דברים נהדרים אבל אנחנו לא מעצמה.
<שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ:>
אוקיי, ודאי לא בתחום הרכב, לכן כשאנחנו קובעים כאן נורמה של תקינה בינלאומית זה בא למנוע חסמים שעבדו עליהם במשך השנים, הם לא הגיעו לשם במקרה, זה עוד כלי בחסימת התחרות ואנחנו נסמכים על תקינה בינלאומית ואני מברך את המברכים על הדבר הזה. אנחנו הכנסנו בחוק את כל מה שידענו, וכל המשרדים הרלוונטיים וכל הגורמים, שיכול לשפר את מצב הרכב בישראל על כל היבטיו.
עדיין הוועדה ודאי תקיים דיונים, תשמע כאן הערות, ובהיבט הזה ודאי, כל דבר שהיא תעלה שאכן יכול לשפר ולהוסיף אותו הוא בהחלט דבר מבורך, אבל הבסיס של החוק והעיקרון שלו, של אותה תחרותיות והסרת חסמים תוך הכנסת אמצעי אכיפה אפקטיביים עד האמצעי המוחלט גם של מניעת רישיון ממי שינצל את כוחו ועוצם ידו כדי לפגוע בתחרות, הדברים האלה חייבים להיות בתוך החוק ולהישאר בחוק משום שאחרת באמת זה עוד סיבוב שיהיה עם הרבה מאוד פרטים בלי שינוי המצב. לכן אני בהחלט פונה, ברגע שיחודשו גם הדיונים, אני בהחלט מתכונן גם מעת לעת בתיאום עם יושב-ראש הוועדה לבוא ולהגיע. החודשים האלה של הפגרה יכולים להיות מנוצלים לעוד מפגשים, שימועים, רעיונות, הצעות, כמו שכבר היו על מנת שלא יהיה רעיון אחד והשגה אחת והצעה אחת שלא ידונו ולא יבואו בחשבון. בסופו של דבר אני משוכנע שאם בסיס החוק ומהותו יעברו כאן כהלכה הוועדה הזו תהיה שותפה למהפכה שהיא אחת החשובות מבחינת האפקט על הציבור במדינת ישראל והוזלת יוקר המחיה בכל הקשור לייבוא הרכב, לטיפול ברכב, חלקי החילוף ברכב, השמאות וכל שאר הדברים שקשורים. תודה רבה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני מודה לך, אדוני השר. אני אגיד שתי מילות סיכום, קודם כל אני מודה לכם. אנחנו רואים שהרפורמה הזאת היא רפורמה משמעותית ביותר ולכן ההערה הראשונה שלי, אנחנו ננצל את חודשי הקיץ, אני מבקש מכולם להעביר חומרים, ללמוד. ברגע שאנחנו נכנס את הוועדה בתחילת אוקטובר אנחנו נקיים פה ישיבות דחופות, לכולם תהיה פה אוזן קשבת. רק מה שאני מבקש שאנשים יגידו על כל דבר שיש להם טרוניה מה ההצעה, איך משפרים, כי אני מקווה שבמהירות אנחנו נגיע לרפורמה ברוח הדברים שדיבר השר. אני מקווה שכל הגורמים יבינו שבסופו של דבר המטרה היא האזרח הישראלי על כל רבדיו, תחרות, מחירים יותר נמוכים, בטיחות ואיכות. אני מודה לכם ההקשבה, זו תחילתה של שיחה. יום טוב, הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 10:15.>
30/07/2013
17:19