PAGE
3
ועדת החינוך, התרבות והספורט
17/07/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 59>
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום רביעי, י' באב התשע"ג (17 ביולי 2013), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 17/07/2013
פרק ט', סעיף 82 (1) - לימוד חובה - התניית תקצוב למוסדות הפטור - מתוך הצעת חוק לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2013 ו-2014), התשע"ג-2013
פרוטוקול
סדר היום
<פרק ט', סעיף 82(1) - לימוד חובה - התניית תקצוב למוסדות הפטור - מתוך הצעת חוק לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2013 ו-2014), התשע"ג-2013>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
עמרם מצנע – היו"ר
שמעון אוחיון
יעקב אשר
מוחמד ברכה
גילה גמליאל
מסעוד גנאים
יצחק הרצוג
יריב לוין
משולם נהרי
עיסאווי פריג'
רות קלדרון
יפעת קריב
יוני שטבון
רוברט אילטוב
משה גפני
נסים זאב
אחמד טיבי
יצחק כהן
יעקב ליצמן
שולי מועלם
אברהם מיכאלי
אורי מקלב
חנא סוויד
משה זלמן פייגלין
מוזמנים
¶
>
סגן שר החינוך, חבר הכנסת אבי וורצמן
מיכל חורין - עוזרת ליועצת המשפטית, משרד החינוך
דורית מורג - היועצת המשפטית, משרד החינוך
דודי מזרחי - מנהל אגף תקציבים, משרד החינוך
שאולי פאר - נציג דוברות המשרד, משרד החינוך
יהודה פינסקי - מנהל אגף חינוך מוכר שאינו רשמי, משרד החינוך
עדי קורסיה - מנהל תחום תקצוב חינוך פורמלי, משרד החינוך
עמית לוין - יועץ שר החינוך, משרד החינוך
יעקב פרידברג - עו"ד, משרד המשפטים
שירלי באבד - עו"ד בלשכה המשפטית, משרד האוצר
משה בר-סימן טוב - סגן הממונה על התקציבים, משרד האוצר
ערן כהן - רכז חינוך באג"ת, משרד האוצר
רוני מר - עו"ד בלשכה המשפטית, משרד האוצר
חיים פוזנר - תעסוקה, החברה למתנ"סים
לורן פוריס - סגנית יו"ר, ארגוני הורים
אביגיל שקוביצקי - רואת חשבון איגוד מנהלי הת"תים
טובי קרויזר - רואת חשבון איגוד מנהלי הת"תים
בת שבע ברטמן - המשמר החברתי
דנה חוגרי - המשמר החברתי
ריקי רוזנברג-שפירא - המרכז לפלורליזם יהודי
רישום פרלמנטרי
¶
סמדר לביא, חבר המתרגמים
ירון קוונשטוק
הילה לוי
<פרק ט', סעיף 82(1) - לימוד חובה - התניית תקצוב למוסדות הפטור - מתוך הצעת חוק לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2013 ו-2014), התשע"ג-2013>
היו"ר עמרם מצנע
¶
אנחנו פותחים את הדיון. בדיון הקודם עברנו על החוק, הקראנו אותו ואני רוצה לתת הזדמנות נוספת למי שרוצה להעיר, ב-ע', ב-א'. יגיע מיד הנוסח המעודכן הסופי, כי אני מבין שנכנסו בו כמה שינויים.
היו"ר עמרם מצנע
¶
לא, זה קיבלנו כבר, לא היית בדיון הקודם.
אני מבקש מהיועצת המשפטית להקריא את התיקון כפי שהוא.
היו"ר עמרם מצנע
¶
<
אני אגיד על זה משהו.
היועצת המשפטית תקריא, אנחנו נחזור על עיקרי התיקון בחוק, לא התיקון הספציפי עכשיו, ואם יותיר לנו הזמן אנחנו גם נצביע. בבקשה, מירב.
מירב ישראלי
¶
(מקריאה): "תיקון חוק לימוד חובה. 82. בחוק לימוד חובה, התשי"ט-1949 –
"(1) בסיפא של סעיף 5(א) אחרי המילים "יהיו פטורים מן החובות המוטלות עליהם לפי סעיף 4" יבואו המילים: "ורשאי השר לקבוע הוראות ותנאים שיחולו על מוסד החינוך המתואר באותה הוראה" - - -
מירב ישראלי
¶
(מקריאה): ". בחוק לימוד חובה, התשי"ט-1949 –
"(1) בסיפא של סעיף 5(א) אחרי המילים "יהיו פטורים מן החובות המוטלות עליהם לפי סעיף 4" יבואו המילים: "ורשאי השר לקבוע הוראות ותנאים שיחולו על מוסד החינוך המתואר באותה הוראה".
"(2) לפני סעיף 11, תחת כותרת פרק חמישי יבוא:
"תקצוב מוסדות פטורים. 10א (א) השר רשאי לקבוע הוראות ותנאים לעניין תקצוב מוסדות חינוך שניתנה לגביהם הוראת פטור לפי סעיף 5(א) (בסעיף זה – מוסד פטור), אם החליט כי יש לתקצב מוסדות כאמור ובלבד שיקבע, בין השאר, תנאים אלה:
"(1) היקף תכנית הבסיס ותכנית היסוד שנלמד הוא כמפורט בפסקאות משנה (א) או (ב):
"(א) תכנית הבסיס נלמדת בו באותו היקף של שעות לימוד שהיא נלמדת במוסד חינוך רשמי ותכנית היסוד נלמדת בו בהיקף של 55% לפחות משעות הלימוד של תכניות היסוד שנלמדות במוסד חינוך רשמי;
"(ב) תכנית הבסיס נלמדת בו בהיקף של 55% לפחות משעות הלימוד בתכנית הבסיס הנלמדות במוסד חינוך רשמי, ותכנית היסוד נלמדת בו בהיקף של 55% לפחות משעות הלימוד בתכנית היסוד הנלמדות במוסד חינוך רשמי;"
נסים זאב
¶
אני אבקש אולי מיהודה פינסקי, שהוא אחראי על המוכר שאינו רשמי, שיסביר לנו את הסעיפים האלה. סעפים שנאתי ותורתך אהבתי, אבל תסביר לנו את הסעיפים.
היו"ר עמרם מצנע
¶
ומאחר שלא כולם משתתפים בדיונים, אי אפשר לחזור כל פעם ולהתחיל מהתחלה. אבל אני אסביר למי שתהיינה לו שאלות, או משרד החינוך יסביר.
היו"ר עמרם מצנע
¶
אני עוד לא יודע אם תהיה הצבעה, כן או לא. נראה עד כמה אפשר יהיה להבין מה רוצים. בבקשה.
מירב ישראלי
¶
(מקריאה): "(3) הוא מדווח למשרד החינוך על מצבת המורים המלמדים בו, כפי שיקבע השר;
"(4) לא קיימת בו אפליית תלמידים לרבות בהליך קבלת התלמידים.
"(ב) החליט השר לתקצב מוסד פטור כאמור בסעיף קטן (א), שיעור התקצוב של מוסד פטור כאמור בסעיף קטן א(1)(א) לא יעלה על 55% מתקן הבסיס של שעות הלימוד של מוסד חינוך רשמי, ושיעור התקצוב של מוסדות פטורים כאמור בסעיף קטן א(1)(ב) לא יעלה על 30% מתקן הבסיס של שעות הלימוד של מוסד חינוך רשמי.
"(ג) השר יקבע תחולה הדרגתית לתנאי האמור בפסקה (1) של אותו סעיף, באופן שההיקף הנדרש לעניין לימודי תכנית הבסיס יעלה באופן הדרגתי בכל שנת לימודים בהתאם לשיעורים שיקבע, עד הגיעו לשיעור הקבוע בפסקה האמורה.
"(ד) השר רשאי, בהסכמת שר האוצר, לקבוע הוראות ותנאים אחרים מאלה שנקבעו למוסד פטור לפי סעיף קטן (א)(1)(א) בכל הנוגע ליישום חובת הלימוד של תכנית הבסיס ושל תכנית היסוד במוסד, ובלבד שלא יקבע שיעור תקצוב גבוה משיעור התקצוב האמור בסעיף קטן (ב) וכי מקיימות במוסד הוראות סעיף קטן (א)(2) עד (3).
"(ה) בסעיף זה –
" "תכנית בסיס" – מקצועות נבחרים מתוך תכנית היסוד כפי שיקבע השר;
" "תכנית היסוד" – כמשמעותה בסעיף 1 לחוק חינוך ממלכתי, התשי"ג-1953;
" "תקן הבסיס" – כפי שיקבע השר בתקנות בהסכמת שר האוצר."
היו"ר עמרם מצנע
¶
אני אסביר במילים שלי פשוטות מה בעצם אומר התיקון הזה לחוק לימוד חובה. זה החוק הבסיסי שממנו עושים את התיקונים. מה שהוא אומר, שהשר יכול, אנחנו מדברים רק על מוסדות פטור, שזה בעצם בתי הספר היסודיים במגזר החרדי של הבנים, זה פחות או יותר, נדמה לי, כולל את הכול. התיקון הזה אומר שהשר רשאי לקבוע את התנאים המתאימים לתקצב את מוסדות הפטור, ויש פה ארבעה תנאים בסיסיים. תנאי אחד שהוא סעיף אחד - - -
היו"ר עמרם מצנע
¶
חוק חינוך חובה, הם פטורים. השר רשאי לתקצב אותם על פי פרמטרים מסוימים, אם הם עומדים בארבעת התנאים הבאים. התנאי הראשון הוא סעיפים (1)(א) ו-(ב) שמדברים על לימודי הבסיס ולימודי היסוד. הסעיף השני הוא שבית הספר משתתף במבחנים ובמחקרים באותה מתכונת שחלה על מוסד חינוך רשמי, שזה בעצם המבחנים השונים שמתקיימים, כמו מיצ"ב וכדומה. הסעיף השלישי, שהוא מדווח למשרד החינוך על מצבת המורים. זה לא רק את השמות אלא גם את הפרופיל של המורים. על פי פרופיל המורים ומצבת המורים, אל"ף, אפשר לקבוע אם יש למורים האלה את הסמכות ללמד, ובי"ת, כמובן לפי הפרופיל גם מתקצבים בסופו של דבר את בית הספר או את הרשת. בסעיף (4), שהוא סעיף מאוד כללי, אבל הוא היה נכון גם אם לא היו כותבים אותו, שלא קיימת בו אפליית תלמידים, לרבות בתהליך קבלת תלמידים.
היו"ר עמרם מצנע
¶
אין שינויים, אני מדבר עכשיו על השינוי מהחוק הבסיסי. אלה ארבעת התנאים שמוסד פטור, יכול שר החינוך, על פי קריטריונים שהוא קובע, לתקצב.
היו"ר עמרם מצנע
¶
אני מסביר. השאלות אחר כך.
פעם החליט השר לתקצב, כלומר עומדים בארבעת התנאים האלה, יש פה הפנייה לשני שיעורים, שיעורים מה שנקרא יחסית לתקציב שמתוקצב בית ספר ממלכתי מוכר רשמי. שני השיעורים האלה, פעם אחת זה 55% ופעם אחת זה 30% וזה תלוי בהיקף הלימודים, עוד פעם, יסוד ובסיס.
היו"ר עמרם מצנע
¶
תיכף נשמע.
השר יקבע תחולה הדרגתית, יש נושאים שהשר צריך בהסכמת האוצר לקבוע את התנאים, יש תקנות שצריכות להיות מפורסמות בעקבות התיקון הזה, ונדמה לי שאלה העקרונות בחוק הזה. בדיונים הקודמים אנחנו שאלנו את משרד החינוך ואת משרד האוצר, באמצעות מחלקת המחקר של הכנסת, מה הוא ה-100% שממנו נגזרים ה-55% וה-30% והוצג לנו מסמך שמציג מה זה כולל ומה זה לא כולל. אם לוקחים בחשבון את כלל התקציב והשעות, שזה שני נושאים נפרדים, תקציב ושעות, שניתנים לחינוך הממלכתי המוכר הרשמי, וממנו גוזרים את האחוזים, אז האחוזים הם יותר נמוכים מ-55% - - -
היו"ר עמרם מצנע
¶
זה בערך יורד ל-27%-30%. החוק מגדיר שהאחוזים מתייחסים לשעות הבסיס ולכן למשל אופק חדש ועוד כל מיני פרמטרים, שדנו עליהם די בהרחבה, לא נכללים בבסיס שממנו מחושבים האחוזים. כלומר אנחנו היום יודעים את הנתונים, הם שקופים. לא כולם מרוצים, יש כמובן הערות, אבל הנתונים ברורים ושקופים. אלה הנתונים. משרד החינוך, משרד האוצר, מישהו רוצה להוסיף משהו על מה שאמרתי? להבהיר, לתקן אותי?
נסים זאב
¶
אני רוצה להבין, אם, כפי שאדוני הזכיר, שילמדו את תכניות הליבה, אז למה לא יתקצבו את מוסדות הפטור ב-100%?
נסים זאב
¶
החוק, לא אתה, אתה יושב ראש הוועדה. החוק דורש, אז למה שלא כבר לקבוע באותה קביעה שמי שעומד באותם קריטריונים - - - כי אמרו שרוצים בעצם להעלות את הרמה ואת התקציב.
היו"ר עמרם מצנע
¶
אלה הקריטריונים על מנת לקבל את ה-55% או 30%. אלה הקריטריונים, לגבי קריטריונים ל-100% - - -
נסים זאב
¶
לא, סליחה, אני הייתי בוועדה הקודמת ונאמר שרוצים לקצץ מ-א' כדי לתת ל-ב'. זאת אומרת אני בעצם לא רוצה את הכסף הזה, זה מה שנאמר פה בפומבי, אנחנו לא רוצים לגעת בכסף הזה, אנחנו רוצים שכל הכסף הזה יישאר במערכת החינוך ורוצים לתגבר את אלה שכן לומדים ליבה. זאת אומרת אלה שקיבלו 55%, אולי רוצים לתת להם 80% היום. אני רוצה לדעת אם הנתונים האלה נכונים או לא. אם לא, זה לא מה שדובר בישיבה הקודמת.
היו"ר עמרם מצנע
¶
השאלה היא ברורה ומאחר שאנחנו עוסקים עכשיו בתקצוב של מוסדות פטור, אם המוסד רוצה לצאת מפטור ולעבור למשל למוכר שאיננו רשמי, רמת התקצוב שלו היא הרבה יותר גבוהה. אם הוא רוצה לעבור עוד מדרגה, מהמוכר שאינו רשמי למוכר הרשמי, התקצוב עוד יותר גבוה. אנחנו עכשיו עוסקים במוסדות פטור, מי שלא רוצה להיות במוסדות פטור, הלוא הפטור קיבלתם כי ביקשתם, כי רציתם להיות שם, אם אתם לא רוצים להיות בפטור, אהלן וסהלן, תהיו במוכר שאינו רשמי, יש שם את הנהלים הקבועים - - -
משה זלמן פייגלין
¶
אני בחור חרדי, או אב חרדי, ואני רוצה שהבן שלי ילמד במוסד פטור, אבל אני מסכים שילמד אנגלית, והרי זה גם אינטרס שעליו דובר כל הזמן, שהבן שלי ילמד אנגלית ומתמטיקה, ואני מסכים לזה. אז למה לא לעודד במקום להעניש? זאת השאלה.
היו"ר עמרם מצנע
¶
במוסד פטור, עד התיקון, הוא לא היה חייב לעשות כלום. קיבל פטור. עכשיו אנחנו באים ואומרים שההיפך, אם אתה רוצה ליהנות מתקציב המדינה בגובה מסוים, אז המינימום שאנחנו דורשים ממך זה 1, 2, 3. זה התיקון.
היו"ר עמרם מצנע
¶
אנחנו לא מחייבים גודל כיתה, הרבה דברים אנחנו לא מחייבים, לא מחייבים את כל תכנית הלימודים.
משה זלמן פייגלין
¶
לא, אני שואל במפורש כדי לדעת כיצד להצביע. אני רק רוצה לחדד. אני דף חלק לחלוטין, אני לא חרדי ולא זה, אני רוצה לדעת איך אני הולך להצביע ואני באמת שואל שאלת תם. המטרה פה, כפי שאני מניח, היא לא מטרה תקציבית, היא מטרה חינוכית, אנחנו בוועדת החינוך. אנחנו רוצים שכל ילדי ישראל יידעו מתמטיקה ואנגלית ולימודי שפה. זה נראה לי דבר בסיסי ונכון ואני בהחלט תומך בעניין הזה. אני רק שואל מדוע, אם אנחנו רוצים לעודד, מדוע לא לבוא בצורה חיובית, במקום בצורה שלילית? אתה רוצה להיות במוסד פטור, תישאר במוסד פטור, אבל אם במסגרת מוסד הפטור שלך תלמד את הלימודים הבסיסיים הללו תקבל יותר, ולא אם לא תלמד תקבל פחות.
נסים זאב
¶
לא כתוב, לא צריך לכתוב, כי מבחינתך תלמודי תורה לא קיימים בכלל, הפטורים לא קיימים, זה מעין עב"מ או איזה אוויר שלא בא לעולם בכלל.
נסים זאב
¶
הממשלה הזאת החליטה - - - תסלח לי, אני רוצה גם להסביר בדיוק למה אני מתכוון. מכיוון שתלמודי תורה, הם לא יקצצו בשעות תורניות, שיהיה לך ברור, גם אם ירצו ללמד אנגלית, נאמר, למשל, אני הייתי בפורת יוסף ואני אומר לך, שעות הלימוד של מתמטיקה ואנגלית היו מחוץ לשעות לימודי התורה, כי מבחינתם היה עניין של ביטול תורה. אז אני אומר למה צריך כן להוסיף בתקציב, מכיוון שתלמודי התורה יישארו באותן שעות לימוד תורה כפי שהיו קודם לכן, כי גדולי ישראל לא יאפשרו להם. לכן אי אפשר להעניש אותם, בגלל שההלכה לא מאפשרת להם לקצץ בשעות לימוד תורה.
אדוני היושב ראש, יש כאן צורך בתקציב מעבר ל-55% שהיה עד כה, מכיוון שתלמודי התורה, אדוני היושב ראש, שירצו כן ללכת בתכנית של הוועדה, לא יודע אם בדיוק אותן שעות שמבקשים, אבל כן ללמד אנגלית, כן ללמד מתמטיקה, הם יעשו את זה מעבר לשעות הלימוד הסטנדרטיות הרגילות, כדי שלא יהיה פה עניין של ביטול תורה. אני אומר שיש כאן מקום כן לתגמל אותם מעבר, ואני מבקש, כפי שבוועדה הקודמת נאמר שאתם בעצם רוצים לתגמל אותם ולא רק לקצץ, כי אתם לא רוצים לגעת בכסף הזה, זה כסף מיוחד רק ואך לאותם המוסדות כדי לעודד אותם, אז אי אפשר לחתוך בלי לעודד.
סגן שר החינוך אברהם וורצמן
¶
בוקר טוב, אדוני היושב ראש, חבריי חברי הכנסת, חברי הוועדה. ביקש אותי שר החינוך למסור שתי הבהרות לקראת ההצבעה שנוגעות במוסדות הפטור. דבר ראשון, מוסכם שהשינוי יתבצע במהלך הדרגתי של ארבע שנים ולא מיד. דהיינו, למיטב הבנתי בשנה הקרובה אין כמעט שינוי בכלל, מדובר על שינוי במשך ארבע שנים ולא שינוי מיידי.
סגן שר החינוך אברהם וורצמן
¶
זו הודעה ראשונה. הודעה ראשונה שהתהליך הוא הדרגתי ולמעשה בשנה הקרובה אין כמעט שינוי או שאין שינוי בכלל. זה המצב.
דבר שני, מוסכם על שר החינוך שעד שלא יתקיים דיון עומק לגבי ערך השעה, שזאת נקודה מרכזית בהתאם לדוח של הממ"מ, ש-55% הם בעצם שווים פחות ואם מורידים ל-30% אז זה עוד פחות, אומר שר החינוך, התחייבות, עד שלא יתקיים דיון מסודר ויוסדר נושא ערך השעה לא יתחילו בהחלת החוק. אתם יכולים להצביע על סמך שתי הנקודות האלה.
היו"ר עמרם מצנע
¶
חברים, אל"ף, קיבלנו אישור מיושב ראש הכנסת להמשיך בדיון. בי"ת, חברי הכנסת עכשיו יקבלו הזדמנות להתייחס. בבקשה, חבר הכנסת - - -
מוחמד ברכה
¶
היות שהנתונים שהביא סגן השר משנים מהותית את הליך ביצוע החוק, אני מציע שהחוק ייכנס למהלך של חקיקה רגיל ולהוציא אותו מחוק ההסדרים ויהיה לנו מספיק זמן לבדוק את כל הסוגיות שדובר עליהן ולכן אני מבקש להצביע על הוצאת הנושא מחוק ההסדרים.
נסים זאב
¶
קודם כל אני מצטרף לעניין של הפיצול. זה לא רלוונטי לדון בחוק ההסדרים. אבל אני רוצה לומר שיש פה תורה בכתב ותורה שבעל פה. אנחנו מכירים הצהרה, גם אם היא למיקרופון וגם אם זה נכתב ונרשם, בסופו של דבר כשאתה מצביע, אתה מצביע על החוק הקיים בפניך, ודברים עלולים להשתנות ותאמין לי, אני כבעל ניסיון זוכר מקרים רבים שבהם אמרנו לפרוטוקול אפילו בכנסת איזה שהיא הערה, נרשם בפרוטוקול ובסופו של דבר אמרו לנו 'אתם הצבעתם והחוק שהוצבע הוא על מה שכתוב ולא על מה שנאמר בעל פה'.
נסים זאב
¶
ולכן, אדוני היושב ראש, אני מבקש שהדברים של סגן השר ייכתבו וגם אם יש הצבעה, זה צריך להיות כתוספת בכתב שייכתב ואנחנו נצביע.
סגן שר החינוך אברהם וורצמן
¶
דבר נוסף שהשר הסכים, שהתקנות יהיו גם באישור ועדת החינוך. זאת אומרת התקנות שעוסקות בפרטים האלה יבואו גם לאישור ועדת החינוך. זה לא כתוב כרגע, הוא מוכן להוסיף גם את הדבר הזה.
היו"ר עמרם מצנע
¶
רגע, אני אתן לך לדבר. רגע, רגע. חבר'ה, מה קרה לכם? מה ההתרגשות? אני אתן לך לדבר, אני רק אומר לך, ביקשת ואנחנו נכניס את זה בכל מקרה.
יעקב אשר
¶
דווקא לאור דבריו של סגן שר החינוך, שאני שמח שפתאום נכנס לעובי הקורה, למרות שלדעתי הוא לא יודע כרגע את המשמעות, מה זה אומר, חלק מהסעיפים שאנחנו אמורים להצביע עליהם היום, אבל דווקא מה שאתה אמרת, ביושרה שלך, אתה אומר שזה לא יהיה עכשיו, אז אני שואל שאלה מאוד פשוטה, הרי אנחנו מבקשים לפצל את החוק הזה מחוק ההסדרים, יתקיים פה דיון על העניין הזה, זה יגיע בחקיקה רגילה, הרי בכל מקרה זה לא הולך להציל את המשק בשנה הקרובה, אתה אמרת את זה, זה רק משהו שבא בכוחנות פוליטית, בניגוד להשקפת עולם של אנשים. אז אני בא ואומר דבר אחד, אתה לא היית פה בכל הדיונים, אתה לא יודע את המשמעויות, גם חלק מהאנשים שיצביעו אוטומטית בעד העניין הזה, גם הם לא יודעים את המשמעויות, כי כשאתה לוקח מקצועות בסיס ואתה אומר מישהו שעושה 2/3 מהבסיס הזה, כמה הוא צריך להיות מתוקצב? 2/3. פה מדובר על תקצוב של 10% לילד מול ילד אחר. 10%, זה אפילו לא קופה קטנה.
יעקב אשר
¶
לכן אני מבקש, אדוני היושב ראש, להביא את זה לפיצול, להליך חקיקה רגיל, זה יהיה לתפארת הוועדה הזאת שנושא כזה - - -
יעקב אשר
¶
אני חושב שגם האנשים שהיו כאן בדיונים, שהיו דיונים מהותיים, מבינים שמצביעים פה על משהו שהוא אג'נדה בלבד. אני מבקש, נא להצביע בעניין הזה.
יוני שטבון
¶
אני נכחתי עכשיו בפגישה עם השר פירון, יחד עם חברי סגן שר החינוך. ברור לכולם, לכל מי שיושב פה, שזה נושא אקוטי משמעותי, בכלל בחברה הישראלית סוגיית לימודי הליבה, העולם החרדי. זו לא סוגיה שפותרים בחוק ההסדרים, זו תפיסתי.
עכשיו אני גם יודע שאני קשור לקואליציה ואני קשור גם להרכבים שלה, בגלל זה ישבתי עם שר החינוך והסברתי לו את זה בצורה הכי ברורה שיש. לאור הנתונים, הפשרה, אני קורא לזה, שהציג שר החינוך על ידי סגן שר החינוך, לבוא עכשיו להצבעה בצורה כזו, לפני שהדברים כתובים - - -בואו נחכה, אין שום סיבה להצביע עכשיו על דבר כזה משמעותי, במיוחד שעכשיו שר החינוך כן הסכים שיהיה תהליך ארבע שנים. לא משנה עכשיו מי מסכים, מי לא מסכים, אני עכשיו מייצג, אני הייתי שם עכשיו ולחצתי ארבע שנים, הוא דיבר על זה שיהיה רשום שוועדת החינוך תאשר כל תקן חדש ותהיה הסכמה. אני מציע לאדוני היושב ראש לא להצביע על זה עכשיו. סגן שר החינוך אמר פה עכשיו כמה דברים משמעותיים, שווה לעשות שנייה עצור, זה יכול להיות יותר מאוחר אחרי הצהריים, יכול להיות ביום שני, ללבן את הדברים, כי אם הדברים לא יהיו כתובים, ככה הם ייקרו.
יריב לוין
¶
יוני, רק שיהיה ברור, אי אפשר לדחות הצבעות ליום שני מהסיבה הפשוטה, שלא יהיה תקציב, לא יהיה חוק הסדרים והולכים לבחירות. זאת המשמעות.
יריב לוין
¶
ההכרעה, בין אם היא לכאן או לכאן, בין אם היא פיצול או לא פיצול, כל הכרעה שלא תהיה, צריכה להיגמר היום. זה המצב העובדתי.
רות קלדרון
¶
אני רוצה לחזק את המגמה הזאת של להחליט היום. אני מדברת באמפתיה רבה וחשובה לי מאוד מערכת החינוך, גם מערכת הפטור, שיהיו בה לימודים נכונים וטובים לכל תלמידיה. עם זאת צריך לקבל החלטה שמשהו בכל זאת משתנה בממשלה הזאת ממה שהיה קודם. אני מקבלת על עצמי, כמו שאר החברים כאן, שלא נפעל ולא נאשר שלא לפי מה שעכשיו אמרת בשם שר החינוך ואנחנו נקפיד על זה. זה נאמר לפרוטוקול, יש כאן יושב ראש, אנחנו גם לא באים להוציא מאף אחד דבר. אני מבקשת שכן נצביע, עקרונית, שיש פה מהלך של הזמנה כמה שיותר של מערכת החינוך של הפטור להיכנס, כמו שאמרת, בשלבים, או למוכר שאינו רשמי או לרשמי, שהכסף יישאר במערכת החרדית לטובתה, זה על דעת כולם. שנחליט שזה ייכנס לחוק ההסדרים, אבל אנחנו לא הולכים לגנוב את דעתו של אף אחד, ולא להזיק חס וחלילה לאף תלמיד, לא במערכת הערבית ולא במערכת החרדית.
יפעת קריב
¶
אני רוצה להצטרף לדברים שנאמרו פה ולהגיד, קיימנו על זה הרבה מאוד דיונים, הייתה על זה סערה מאוד מאוד גדולה. מה שקורה פה זה בעצם סוג של מחטף, אני חושבת שצריך להצביע כאן ועכשיו והיום - - -
יפעת קריב
¶
בואו נהיה רציניים ובואו נסיים עם זה כאן. אנחנו בדיוק יודעים לאן אנחנו הולכים, גם לעבור שלב וגם לאור הדברים שנאמרו על ידי שר החינוך.
אורי מקלב
¶
קיימו הרבה דיונים, הרבה דיונים. כל כך הרבה בעיות יש במערכת החינוך, על זה גם קיימתם דיונים? זה סדרי העדיפויות שלכם?
עמית לוין
¶
אני רק רוצה לדייק בדברים שאמר חבר הכנסת וורצמן. על דעת השר לא מדובר שהתקנות יובאו לאישור ועדת החינוך, אלא שר החינוך יתקין את התקנות כמו שכתוב, בהסכמת שר האוצר, אך ורק לאחר שיתקיים דיון בנושא בוועדת החינוך. אבל הדברים לא יובאו לאישור, שזה יהיה בהיר וברור.
עמית לוין
¶
התשובה היא שלא. התשובה מבחינה משפטית שלא. היום מקבלים פה חוק שמסמיך את שר החינוך בהסכמת שר האוצר לקבוע מה הגדרת תקן הבסיס ומה הן התוספות. השר יעשה את זה לאחר שיתקיים פה דיון מסודר בהשלכות של הדברים וכו', השר יבחן את זה מבחינה מקצועית, פדגוגית ואת השלכות הרוחב של זה, ולאחר מכן הוא יתקין את התקנות. אגב, זה גם המצב בתקנות מקבילות מבחינת הסמכויות ואין שום צורך להביא אותן לאישור ועדת החינוך, וכך נכון לנהוג גם בהקשר הזה.
היו"ר עמרם מצנע
¶
כן. מישהו עוד רוצה להתייחס?
אוקיי, אנחנו מפסיקים פה את הישיבה. ההצבעה תהיה היום בשעה יותר מאוחרת ואנחנו נודיעכם.
היו"ר עמרם מצנע
¶
אנחנו פותחים את הדיון. נציג משרד החינוך יקרא הצהרה של משרד החינוך, לידיעתכם ולפרוטוקול.
עמית לוין
¶
אז בטרם ההצבעה, שר החינוך מבקש להודיע כדלקמן: 1. בהתאם להצעת המחליטים במסגרת התקנות, ייקבעו הוראות מעבר לתחולה הדרגתית של החוק לאורך ארבע שנים מהיום.
2. התקנת התקנות תיעשה לאחר הצגתן בפני ועדת החינוך.
3. תיבחנה ההשלכות התקציביות והפדגוגיות של הוראות החוק טרם התקנת התקנות, תוך בחינת ערך השעה ביחס למערכת החינוך הרשמית.
יוני שטבון
¶
רק התייחסות, בגלל שהייתי שותף. קודם כול, אני שמח שמצאנו פה הבנה ששינויים לא עושים באבחת גרזן. אני רואה את עצמי גם בכובע של חבר כנסת וגם בכובע של נציג הבית היהודי, שמצאו את הפשרה הנכונה. כולנו מבינים את ערך התורה מצד אחד, מצד שני את הערכים שמובילים את מדינת ישראל. והמודל להעביר את זה לארבע שנים ושנה הבאה לא יהיה קיצוץ, ואחרי זה ימשיך בצורה הדרגתית, יחד עם היוועצות על תקן הבסיס עם המוסדות, ושזה יבוא פה לוועדה, אני חושב שזה דבר שהוא ראוי וטוב.
החוק, המתכונת הקודמת שלו, יכול היה להיות הרסני. ואני מקווה שבעזרת השם גם חוקים אחרים – הרי הסוגיה הזאת עומדת לפתחנו השכם והערב, לא רק החוק הזה, גם המוכר שאינו רשמי שעסקנו בו – נוכל להתמודד איתם בצורה נכונה ובצורה הדרגתית.
עמית לוין
¶
רק שלא תצא פה תקלה. השתמשת בלשון היוועצות, אז למען הסדר הטוב אני חוזר: התקנת התקנות תיעשה לאחר הצגתן בפני ועדת החינוך.
יצחק הרצוג
¶
אבל למה שלא תהיה התייעצות עם ועדת החינוך? היוועצות זה לא וטו. מה זו הבהלה הזאת מוועדת החינוך?
יעקב אשר
¶
אני רוצה רק לומר מילה אחת על הפתיח הזה, שההתחמקויות החוזרות ונשנות מלנסות להביא את הדברים, את ההצהרות האלה בתוך גוף החוק וגם לתת את זה כדי שהדיון ייעשה בוועדת החינוך בראשותך, שקיימה דיון באמת ממצה על העניין הזה – הבריחה מזה רק מראה שאף אחד לא מתכוון בעצם למה שהוא אומר וזה הכול איזושהי מכבסת מילים כזו או אחרת.
יעקב אשר
¶
אותו אחד ששיבח קודם, גם אומר עכשיו.
אני רוצה אבל לטעון טענה על כך שיש פה נוסח חדש בשתי סעיפים בחוק.
יעקב אשר
¶
יש פה נוסח חדש בשני סעיפים בחוק, אדוני היושב-ראש. בסיפא של סעיף 5(א), אחרי המילים: "יהיו פטורים מן החובות המוטלות עליהם לפי סעיף 4", יבואו המילים: ורשאי השר לקבוע הוראות ותנאים להוראה כאמור". המשפט הזה לא היה באישור החוק המקורי ולא היה בבסיס שלו הקודם.
דבר נוסף, בסעיף (ה) בסוף, שזה הגיע בעקבות הדיון כנראה שהיה כאן, תקן הבסיס, לאחר שהתברר להם שאף אחד לא יודע מהו הבסיס באמת, כולל לא משרד החינוך, תקן הבסיס מופיע היום בחוק: כפי שיקבע השר בתקנות בהסכמות שר האוצר, לא היה בנוסח המקורי. זה שינוי, זה נוסח חדש, ועל כן אני מבקש להחזיר את חזרה לאישור הממשלה.
מירב ישראלי
¶
נכון, מהותי. לא, אני לא חושבת שזה נושא חדש, אבל זה לא בסמכותנו, זה צריך לעבור לוועדת הכנסת.
אורי מקלב
¶
תמיד אני אוכל לדרוש פיצול עוד פעם. אחרי שיאשרו את הדבר החדש, אני שוב אבקש פיצול. את עכשיו מצביעה על פיצול בזמן שיכול להיות מאושר או לא מאושר.
דורית מורג
¶
רק בשתי מילים על נושא חדש. הסמכות לשר נמצאת גם היום בסעיף 5, משום שהסעיף מאוד מאוד כללי.
היו"ר עמרם מצנע
¶
גפני. לפי הייעוץ של היועצת המשפטית של הוועדה צריך עכשיו להפסיק את הדיון, לכנס עכשיו את ועדת הכנסת, ואנחנו נתכנס עוד היום להצבעה.
היו"ר עמרם מצנע
¶
תמיד בלי נדר. בהנחה שוועדת הכנסת תוכל להתכנס. אם ועדת הכנסת תתכנס בשעות הקרובות, אנחנו נחזור חזרה לכאן.
היו"ר עמרם מצנע
¶
חברים, תודה רבה, אנחנו פונים לוועדת הכנסת שתדון בזה.
<(הישיבה נפסקה בשעה 15:34 ונתחדשה בשעה 18:00)
>>
נסים זאב
¶
אני רק רוצה להעיר שזה יהיה בוועדה לזכויות הילד מכיוון שזה בניגוד לאמנה לזכויות הילד. זה לא צחוק.
יעקב אשר
¶
אני רוצה לבקש פיצול של החוק מחוק ההסדרים ואני מבקש שנצביע על כך. אני רוצה גם לנמק. אתה בטוח שאני לא אשכנע אף אחד?
יעקב אשר
¶
היינו כאן בישיבות וכמו שאתם יודעים, אני חדש במקום הזה, אבל בפוליטיקה אני לא חדש. אני יודע שיש דברים שעושים במסגרות כאלה ואחרות בצורה כזאת. אני רוצה לומר קודם כל שיושב-ראש הוועדה השתדל מאד וגם הצליח בחלקם של הדברים להבין את הנושאים ולא להביא נושא כזה כמצוות אנשים מלומדה אלא באמת לנסות להתעמק. אני חושב שהיה לנו עוד הרבה מה להתעמק כי בסך הכל מדובר פה בנסיון של אנשים שחושבים שככה עושים רפורמות, אבל במשהו שהוא מאד מאד גדול, מאד מאד רחב ומאד מורכב. צריך להבין מה הולך מול מה, מה היחס של קיצוץ כזה מול קיצוץ כזה, מה זה אומר למוסד.
הרי לא מדובר כאן במוסדות שבהם הילדים לא לומדים. נהפוך הוא, מדובר במוסד שבו הילדים לומדים אפילו שעות יותר רבות מילדים בבית ספר רגיל. זה חלק מהעצמאות שלנו. לא מדובר כאן במקומות שבהם המורים לא מלמדים. נהפוך הוא. המורים מלמדים ואין להם התנאים שיש בכל מגזר אחר. לא מדובר על כך שמבתי הספר האלה יוצאים באחוזים גבוהים ילדים שחלילה נופלים אחר כך לעבריינות, לפלילים או לדברים מהסוג הזה. לא מדובר בבתי ספר שיש בהם אחוזים, ולו מזעריים, של שימוש בסמים או בדברים מהסוג הזה. לא מדובר בילדים שלא מתאמצים ללמוד. יש פה מחלוקת מה הם צריכים ללמוד, כמה הם צריכים ללמוד ואיש-איש בהשקפתו ובמבטו.
לבוא ובאבחת חרב קואליציה ובאבחת גיוס של אנשים שחלקם לא יודעים, זה לא ראוי. לכן אני מבקש להצביע על פיצול ולהעביר את זה לדיון באופן נורמלי ורגיל בוועדת החינוך של הכנסת.
נסים זאב
¶
אני רוצה להצטרף לדברים שלו. מכיוון שבלאו הכי אנחנו מדברים על תכנית חזון, וברוך השם, הממשלה הזאת יש לה הרבה חזונות וחזיונות, לכן אני מצטרף לבקשה ומבקש את הפיצול. אמרתי את זה גם קודם לכן אבל אני לא יודע למה תמיד מתעלמים ממני. אני מבקש לא להתעלם ולקחת את הבקשה שלי מאד ברצינות.
נסים זאב
¶
אני לא מתכוון לעבור לסדר היום. זאת פגיעה בזכויות הילד, בזכויות התלמיד ואתם עלולים, חס ושלום, לעמוד לדין בנושא הזה. שלא יהיה לכם ספק.
יריב לוין
¶
רבותי, אני אומר כמה דברים. קודם כל, זה לא סוד ואני אומר את זה גם לחבריי מיהדות התורה ומש"ס, שלא קל לנו עם כל המהלך הזה, אם כי אני גם מוכרח לומר להם באותו גילוי לב שאנחנו נמצאים באיזשהו תהליך שהוא תהליך מסוכן ובעייתי, שבו בעצם המדינה מתמרצת באופן עקבי ואינטנסיבי את האנשים לצאת החוצה מתוך החינוך הממלכתי ולהגיע למקומות אחרים. המציאות הזו שאנחנו מכירים מכל עיר שבה אנשים שולחים את ילדיהם אל מחוץ לחינוך הממלכתי מסיבות של יותר שעות שהילדים נמצאים שם וארוחות שהם מקבלים ודברים מהסוג הזה, שילדים מהחינוך הממלכתי לא זוכים להם, היא מצב אבסורדי והיא רקע לחלק מכל המכלול שאסור להתעלם ממנו.
אני חושב שהכתובת הזאת היתה על הקיר מזמן. היא היתה על הקיר לפני הרבה שנים. יש צדק וצודקים בעיניי אלה שטוענים שצריך לבוא ולנסות איכשהו לתקן ואיכשהו לשנות. נכון גם שהמציאות שנוצרה עם השנים היא מציאות שבאמת – בעניין הזה אנחנו בוודאי לא מצטערים – התרבו הילדים והתרבו התלמידים והתרבו המוסדות.
יריב לוין
¶
מי ייתו רק יהיו עוד. עמדתי בעניין הזה ידועה. אבל דווקא על הרקע הזה כולנו מבינים, לדעתי, שאם פעם היתה התייחסות של המדינה לציבור החרדי על כל היבטיו, מנושא השירות בצבא ועד נושא החינוך כאל איזשהו עניין קטן, סקטוריאלי שבשביל להגיע לאיזשהו הסכם פוליטי כזה או אחר לא יקרה אסון יותר מדי גדול אם הם יקבלו עוד איזה משהו עודף ועוד איזה תמריץ ועוד איזה משהו, וההבנה הזאת לטעמי לא חלחלה מספיק מוקדם דווקא בציבור החרדי עצמו. הציבור החרדי היום הפך לגורם דומיננטי במדינת ישראל. הוא גורם שהכלכלה הישראלית ומדינת ישראל בכלל איננה יכולה להתקיים בלעדיו. אמרתי כמה פעמים שבעיניי הוא מנוע הצמיחה הגדול ביותר שיש למשק הישראלי, אבל הדבר הזה והגידול המספרי המשמעותי הזה הם משהו שאי אפשר להתעלם ממנו. הם גם מטילים איזושהי חובה לנסות לבנות את הדברים באופן כזה שיתאימו למציאות המשתנה הזאת, לעובדה שזה כבר לא איזשהו מיעוט קטן, שולי, גם מספרית וגם מבחינת ההשפעה, אלא שמדובר בציבור גדול ועצום שמוכרח להיות חלק מלא מתוך ההווייה.
אני חושב שהנסיון שנעשה תלוי ועומד והוא יקום ויפול בעיניי בסוף על דבר אחד. הוא לא יקום ויפול על השירות הצבאי והוא גם לא יפול על דברים אחרים. הוא יקום ויפול על היכולת להשתלב בתעסוקה ובעבודה מלאה במשק בכל תחומי החיים. בעיניי, שם זה מתחיל ושם זה ייגמר. וכדי להגיע לשם אי אפשר להתווכח. ואני חושב שמי מכם שיתווכח עם הטענה הזאת עושה לעצמו הנחה גדולה שיוצאים התלמידים מהחינוך החרדי עם ידע מופלא, עם יכולות, עם הרבה מאד דברים, אבל לא עם מספיק ידע וכישורים שדרושים לשם ההשתלבות המלאה בשוק העבודה. הם לומדים המון דברים שהם בעיניי לא פחות חשובים. איש לא מציע לשנות משהו מ הם או לבטל אותם, אבל אי אפשר להתעלם מזה שזה לא יכול להמשיך במין מסלול כזה שבו יש הנחה שאנחנו מתמקדים רק בזה ובענפי המשק האחרים יעבדו וישתלבו אחרים.
ואני רוצה לומר לכם יותר מזה, זאת זעקה שלא באה מהציבור החילוני. היא באה מתוך הציבור החרדי עצמו.
יריב לוין
¶
חבר הכנסת זאב, יש לי בשבילך פתרון נהדר. אם תלך לחתונה נצביע מייד. אבל בכל זאת אני כן רוצה לנצל את ההזדמנות הזאת ולומר את הדברים.
יריב לוין
¶
קטונתי. לא דיברתי בשם הציבור החרדי. אמרתי לך את מה שאני מכיר מנקודת מבטי, לא בשם הציבור החרדי ולא כנציג, אם כי אני אומר לשמחתי שיש רבים בציבור החרדי שחברים במפלגתי וגם מצביעים עבורה. אני אומר לך שישנה זעקה כזאת ואני חושב ששומעים אותה. כולם שומעים אותה וכולם מכירים אותה.
יריב לוין
¶
חבר הכנסת אשר, מהדבר הזה אי אפשר להתעלם. אי אפשר להתעלם. אני אומר יותר מזה. זה לא סוד שכמעט לגבי כל נושא וכל מרכיב שנמצא בחוק ההסדרים אתה יכול תמיד לטעון שהוא ראוי לדיון יותר מעמיק בהליך נפרד ונכון יהיה לפצל אותו מתוך חוק ההסדרים ונכון יהיה לדון בו בתהליך אחר וכן הלאה. אגב, הרבה פעמים זה באמת נכון. אתה יודע מה? אולי אפילו אם תנסה למדוד את זה באיזשהו מדד. יש כאן ויכוח גדול, שאני הייתי שותף לו בתפקידי בקדנציה הקודמת איפה עובר הקו של חוק ההסדרים. האם חוק ההסדרים זה רק דברים פיסקליים של מסים, דברים שהם תומכי תקציב או שבמסגרת הזאת אתה גם עושה דברים יותר רחבים.
יריב לוין
¶
אני, חבר הכנסת מיכאלי, נוטה באופן חד משמעי לגישה מצמצמת, אבל אי אפשר לומר על החוק הזה שאין לו נגיעה ישירה לנושאים התקציביים. אפשר בהחלט לומר עליו שהוא מצריך דיון יותר מעמיק.
יריב לוין
¶
חבר הכנסת זאב, עד עכשיו לא היתה לי ברירה אלא להמשיך לדבר. עכשיו אני עושה את זה בהתנדבות. אני יושב פה כל כך הרבה לילות ומאזין לנאומים שלך כשאני צריך ללכת לכל מיני חתונות, שאצלנו במפלגה, ברוך השם, לא חסרות. נפלה לי הזדמנות של פעם בחיים. תאמין לי.
באופן רציני, אין ויכוח שגם המרכיב הזה של חוק ההסדרים אפשר לפצל החוצה ויש לכך נימוקים טובים. בסופו של דבר, הוא לא שונה מהרבה פרקים אחרים של חוק ההסדרים. לכן, עם כל ההבנה לדברים של חבר הכנסת אשר, ואני אומר שוב שעם חלקם אני גם מזדהה ואפילו מסכים, אני חושב שאין מקום לפצל את החוק וצריך להשאיר אותו בתוך המסגרת הקיימת.
היו"ר עמרם מצנע
¶
תודה רבה לחבר הכנסת יריב לוין. חברים, אנחנו נצביע על הבקשה לפיצול. מי שרוצה פיצול של החוק הזה מחוק ההסדרים יצביע בעד, מי שנגד – נגד.
הצבעה
בעד ההצעה לפיצול החוק מחוק ההסדרים - 6
נגד - 7
נמנעים – אין
ההצעה לפיצול החוק מחוק ההסדרים לא נתקבלה.
אברהם מיכאלי
¶
אדוני היושב-ראש, אני יכול לבקש לשמור את הזכות לדיון בסוף הדיון? הרי מותר לי לאחד כמה רביזיות ביחד.
היו"ר עמרם מצנע
¶
אנחנו מצביעים על סעיף 1. מי בעד?
הצבעה
בעד סעיף 1– 6
נגד – 2
נמנעים – אין
סעיף 1 נתקבל.
מירב ישראלי
¶
אנחנו צריכים להצביע קודם על ההסתייגויות ואחר כך על הסעיף, לכן שאלתי אם יש הסתייגויות על הסעיף כי זה סעיף חדש.
יעקב אשר
¶
בסעיף 1, אחרי המילים: "ורשאי השר לקבוע הוראות ותנאים להוראה כאמור", להוסיף: ולאחר אישור ועדת החינוך של הכנסת. זה בשם כל הסיעה.
היו"ר עמרם מצנע
¶
מי בעד ההסתייגות?
הצבעה
בעד ההסתייגות של חבר הכנסת יעקב אשר לסעיף 1 – 2
נגד – רוב
נמנעים –אין
ההסתייגות של חבר הכנסת אשר לסעיף 1 לא נתקבלה.
מירב ישראלי
¶
כן. בסעיף (2), לגבי סעיף 10א המוצע, יש הסתייגות של ש"ס לבטל את כל הסעיף. אפשר להצביע על ההסתייגות.
היו"ר עמרם מצנע
¶
ההסתייגות היא לבטל את כל סעיף 10א. מי בעד ההסתייגות שמבקשת לבטל את כל סעיף 10א?
הצבעה
בעד ההסתייגות לבטל את סעיף 10א – 2
נגד – רוב
נמנעים – אין
ההסתייגות לבטל את סעיף 10א לא נתקבלה.
מירב ישראלי
¶
לא צריך בחוק ההסדרים כי זה נקבע לפי זמנים, בדרך כלל. אין בעיה שהם יבקשו אבל זה לא רלוונטי. יש הסתייגות של בל"ד להכניס את אישור ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת.
משה גפני
¶
אנחנו מייצגים אותם. אנחנו מעדיפים ללכת עם הערבים מאשר עם הליכוד. עם הערבים נלך, לא עם הליכוד.
היו"ר עמרם מצנע
¶
מי בעד ההסתייגות?
הצבעה
בעד ההסתייגות לסעיף 10א(א)– 2
נגד – 6
נמנעים – אין
ההסתייגות לסעיף 10א(א) לא נתקבלה.
מירב ישראלי
¶
יש הסתייגות שחבר הכנסת ליצמן ביקש בדיון שהיה בוועדת הכספים. בפסקה (2), אחרי המילים "הוא משתתף במבחנים ובמחקרים באותה מתכונת שחלה על מוסד חינוך רשמי", שיהיה על מוסד לא רשמי.
היו"ר עמרם מצנע
¶
מי בעד ההסתייגות?
הצבעה
בעד ההסתייגות לפסקה (2)– 2
נגד – 6
נמנעים – אין
ההסתייגות לפסקה (2) לא נתקבלה.
יעקב אשר
¶
אני רוצה להוסיף הסתייגות בסעיף 10א(1) – "היקף תכנית הבסיס ותכנית היסוד שנלמד בו הוא כמפורט בפסקאות משנה (א) או (ב)" באישור ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת.
היו"ר עמרם מצנע
¶
נא להצביע.
הצבעה
בעד ההסתייגות לסעיף 10א(א)– 2
נגד – 6
נמנעים – אין
ההסתייגות לסעיף 10א(א) לא נתקבלה.
אברהם מיכאלי
¶
כן, אנחנו מצטרפים לכל ההסתייגויות. אפשר להסתייג על סעיף קטן 10א(א)(4) ולמחוק את הסעיף? זה ממילא קיים בחוק.
היו"ר עמרם מצנע
¶
מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת מיכאלי למחוק את סעיף קטן (4)?
הצבעה
בעד ההסתייגות לסעיף 10א(א)(4)– 2
נגד – 6
נמנעים – אין
ההסתייגות לסעיף 10א(א)(4) לא נתקבלה.
היו"ר עמרם מצנע
¶
מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת ליצמן?
הצבעה
בעד ההסתייגות לסעיף קטן (ב)– 2
נגד – 6
נמנעים – אין
ההסתייגות לסעיף קטן (ב) לא נתקבלה.
משה גפני
¶
שיהיה אסור לשר האוצר לפרסם את ההחלטה פה בוועדה בפייסבוק. הרי זאת המטרה ואין שום מטרה אחרת.
היו"ר עמרם מצנע
¶
מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת יעקב?
הצבעה
בעד ההסתייגות לסעיף קטן (ג)– 2
נגד – 6
נמנעים – אין
ההסתייגות לסעיף קטן (ג) לא נתקבלה.
היו"ר עמרם מצנע
¶
מי בעד ההסתייגות?
הצבעה
בעד ההסתייגות לסעיף קטן (ג) – 2
נגד – 6
נמנעים – אין
ההסתייגות לסעיף קטן (ג) לא נתקבלה.
היו"ר עמרם מצנע
¶
מי בעד ההסתייגות?
הצבעה
בעד ההסתייגות לסעיף (ד)– 2
נגד – 6
נמנעים – אין
ההסתייגות לסעיף (ד) לא נתקבלה.
יעקב אשר
¶
אני רוצה להוסיף באותה שורה, אם אפשר. לאחר שירד הנושא של הסכמת שר האוצר, ובצדק, ולהוסיף: ובאישור ועדת החינוך של הכנסת ורק בתנאי שבראשות הוועדה יעמוד היושב-ראש הנוכחי.
היו"ר עמרם מצנע
¶
מי בעד ההסתייגות?
הצבעה
בעד ההסתייגות לסעיף (ד)– 2
נגד – 6
נמנעים – אין
ההסתייגות לסעיף (ד) לא נתקבלה.
יעקב אשר
¶
למצער, הוא גם נושא חדש, גברתי, אבל אנחנו לא נתווכח על כך. אני מכבד יועצים משפטיים. בסעיף (ה), תקן הבסיס כפי שיקבע השר בתקנות. אני מבקש להוריד את המילים "בהסכמת שר האוצר" ולהוסיף את המילים: ובאישור ועדת החינוך של הכנסת.
היו"ר עמרם מצנע
¶
מי בעד ההסתייגות? נא להרים את היד.
הצבעה
בעד ההסתייגות לסעיף (ה)– 2
נגד – 6
נמנעים – אין
ההסתייגות לסעיף (ה) לא נתקבלה.
משה גפני
¶
יש לי הסתייגות. אני לא יודע אם החברים שלי ירצו להצטרף אליי. אם ירצו – בבקשה ואם לא, רק אני. אני מבקש שתהיה הסתייגות בחוק שאסור לשר האוצר לפרסם את ההחלטה בחוק הזה בפייסבוק בגלל שזאת היתה כל המטרה שלו על גבם של הילדים.
היו"ר עמרם מצנע
¶
מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת גפני?
הצבעה
בעד ההסתייגות של חבר הכנסת גפני – 2
נגד – 6
נמנעים – אין
ההסתייגות של חבר הכנסת גפני לא נתקבלה.
היו"ר עמרם מצנע
¶
אנחנו דחינו את ההסתייגויות ואנחנו נצביע עכשיו על הסעיפים. סעיף 5(א) עם התיקון שלו – מי בעד, מי נגד.
הצבעה
בעד סעיף 5(א) כולל התיקון– 6
נגד – 2
נמנעים – אין
סעיף 5(א) כולל התיקון נתקבל.
יעקב אשר
¶
אל תפריע לי. לא מהימים הכי יפים של ועדת החינוך של הכנסת והדבר הכי לא יפה שקרה פה הוא שאנשים אולצו, אולצו להצביע בניגוד למצפונם. הוציאו אותם מכאן, הביאו אנשים אחרים שאפילו לא יודעים מה זה 55%, ממה, לא יודעים מה הילד מקבל מזה ומה לא. זאת בושה לאותן מפלגות, בושה ודאי למי שגרם וגורם לכל זה בשביל הפרסומת הפוליטית בלבד ותו לא. יש אנשים שיש להם כוונות אחרות, שהם חושבים שבאמת אולי אפשר לעשות ככה שינוי.
אני יודע דבר אחד, אדוני היושב-ראש, אני שמעתי היום דוברות של ממשלת ישראל שמסבירה לאיחוד האירופי למה ההחלטה שהולכת להתקבל בנוגע לנושא של ההתנחלויות לא טובה. מעבר לכך שאנחנו חולקים עליה. אחד הדברים שנאמרו שם היה שהדבר הזה לא יביא שלום ולא ישרת את ההידברות ולא ישרת את המשא-ומתן כי החלטה כזאת תעלה את כולם על גדרות, תכניס את כולם ליותר אמביציות ותעלה את הקיצוניות. זה מה שהיום אתם עושים, אלה שבאים במשמעת קואליציונית להצביע נגד הילד שלי שהוא יקבל רק 10% כי הוא לומד רק עברית וחשבון ולא לומד אנגלית. זה יום – אני לא אקרא לזה יום שחור – אבל יום מאד מאד אפור.
יעקב אשר
¶
יום מאד אפור לוועדה הזאת. עם כל זאת, אני רוצה להודות לך על ההגינות שראיתי כאן היום באופן יחסי. אני חדש ולכן אני יכול להגיד את זה. עם כל זאת, ניסית להביא את הדברים בצורה מטבית. אני חושב שאנחנו עוד ניפגש הרבה על החוק הזה. אני אומר דבר אחד: ככה בונים חומה, ככה לא בונים הידברות, ככה לא בונים הסתכלות, ככה לא עושים רפורמות באבחת חרב. אנשים שמגיעים לפה, ואני לא רוצה להביך אותם ולשאול אותם מה זה תכנית בסיס, מה זה 55% וכו'.
היו"ר עמרם מצנע
¶
תודה רבה. אני רוצה להגיד מספר דברים. ראשית, אני רוצה לחזור על התחייבותו של שר החינוך שאמר את הדברים הבאים.
היו"ר עמרם מצנע
¶
ואנחנו בכל זאת נקיים את הבטחתנו. אחד, במסגרת התקנות ייקבעו הוראות מעבר לתחולה הדרגתית של החוק לאורך ארבע שנים. שתיים, התקנת התקנות תיעשה לאחר הצגתן בפני ועדת החינוך. שלוש והכי חשוב, יעקב אשר, תיבחנה ההשלכות התקציביות והפדגוגיות של הוראות החוק טרם התקנת התקנות תוך בחינת ערך השעה במוסדות הפטור ביחס למערכת החינוך הרשמית. אתם הצגתם בצורה מכובדת את הנושא הזה, מה הוא ה-100 ומה הוא ה-55 ולכן רשמנו לעצמנו וזה יתקיים. "אנחנו" זה שר החינוך ואנוכי.
שנית, מה שלא כתוב ואני מבקש להוסיף. תחולת החוק הזה תהיה החל מה-1 בינואר 2014. חשוב להדגיש את זה כי חוק ההסדרים וחוק התקציב, מרגע שיתקבלו התחולה שלהם מיידית. כאן אנחנו נותנים זמן. זה לא סותר, כמובן, את ההחלה לאורך ארבע שנים.
היו"ר עמרם מצנע
¶
מי בעד שההחלה של החוק הזה על כל מרכיביו תתחיל בינואר 2014?
הצבעה
בעד ההצעה להחיל את החוק ב-1.1.2014– 6
נגד – אין
נמנעים – אין
ההצעה להחיל את החוק ב-1.1.2014 נתקבלה.
היו"ר עמרם מצנע
¶
6 בעד, אין נגד ואין נמנעים.
חברים, לו לפחות הייתם נותנים תחושה שיש לכם כוונה למלא את אותם ארבעה תנאים, הרי זה לא רק תנאי אחד, אבל אתם נאבקים פה לא על הליכה לקראת איזשהו מכנה משותף של החינוך במדינת ישראל. אתם לא מתכוונים ואתם חוזרים ואומרים את זה, לא לליבה, לא לבסיס, לא לבחינות.
היו"ר עמרם מצנע
¶
חבר הכנסת גפני, לא הפרעתי לך ואל תפריע לי. ולא לדיווח על מצבת המורים. אני חושב שהחוק הזה במתכונת הזאת, עם ההתחייבות של שר החינוך מאפשרים לנו שנה שלמה של עבודה ביחד. ואני מתחייב להקדיש לזה את כל הזמן הנדרש כדי למצוא את הדרכים שנוכל לממש גם את יכולתכם.