הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 64>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, י' באב התשע"ג (17 ביולי 2013), שעה 8:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 17/07/2013
פרק ב' - תקינה - מתוך הצעת חוק לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2013 ו-2014), התשע"ג-2013
פרוטוקול
סדר היום
<פרק ב' - תקינה - מתוך הצעת חוק לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2013 ו-2014), התשע"ג-2013 (מ/768)>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
אבישי ברוורמן – היו"ר
רונן הופמן
יצחק וקנין
חנא סוייד
דוד צור
מיכל רוזין
איציק שמולי
איילת שקד
מיכל בירן
מוזמנים
¶
>
עמית לנג - מנכ"ל משרד הכלכלה
יובל אביעד - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד הכלכלה
גרישה דייטש - מנהל מינהל הממונה על התקינה, משרד הכלכלה
גילי מאי - יועץ מנכ"ל משרד הכלכלה
יונתן רגב - סגן הממונה על התקציבים, משרד האוצר
יאיר זילברשטיין - רכז תעשיה באגף התקציבים, משרד האוצר
נועם שטרן - רפרנט תעשייה באגף התקציבים, משרד האוצר
טלי ארפי - סגנית בכירה ליועץ המשפטי, משרד האוצר
עמית שטאובר - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
זמר בלונדהיים - עו"ד, משפטן, משרד המשפטים
ענת זוהר - עו"ד, ייעוץ וחקיקה פלילי, משרד המשפטים
עדנה הראל פישר - עו"ד, ראש תחום ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
נעמה שחל - הלשכה המשפטית, המשרד להגנת הסביבה
רן כהן - יושב-ראש מכון התקנים
דניאל גולדשטיין - מנכ"ל מכון התקנים
יעקב וכטל - משנה למנכ"ל מכון התקנים
מרדכי שיף - יועץ משפטי, מכון התקנים
יורם סמואל - עו"ד, יועץ משפטי חיצוני, מכון התקנים
ורד אורן - מנהלת תקשורת ויחסי ציבור, מכון התקנים
דוד הוכברג - ועד עובדי מכון התקנים
יורם נדלר - יו"ר ועד עובדי מכון התקנים
סמי שמואל שלום - ועד עובדי מכון התקנים
אלה בודמן - רשות ההגבלים העסקיים
דן כרמלי - עו"ד, סמנכ"ל איגוד לשכות המסחר
יוסף טמלר - מנהל אגף יבוא מכס ותקינה, איגוד לשכות המסחר
שמעון הניג - בעלים ויבואן בובימה, נציגי יבואנים
אמיר חייק - מנכ"ל התאחדות התעשיינים
איל פרובלר - מנהל תחום תקינה, התאחדות התעשיינים
שחר דגן - מנהל יצור ואיכות, טוטנאוור, התאחדות התעשיינים
חזקי ישראל - התאחדות התעשיינים
מרדכי ישראלי - מנהל טכני, רשתות תאורה, נציגי תעשיינים
רויטל סוסובר - סמנכ"ל כספים ויועצת משפטית, הרשות הלאומית להסמכת מעבדות
ירון לוינסון - עו"ד, מנכ"ל רשות ההסתדרות לצרכנות
אהוד פלג - עו"ד, מנכ"ל המועצה הישראלית לצרכנות
ליאור רותם - דובר ועדת הכלכלה
קצרנית פרלמנטרית
¶
אושרה עצידה
<פרק ב' - תקינה - מתוך הצעת חוק לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2013 ו-2014), התשע"ג-2013> (מ/768)
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, בוקר טוב. בוקר טוב לחברי הכנסת, בוקר טוב לכל האורחים, בוקר טוב לידידי בעל הזקן יורם נדלר. יש לנו יחסים קרובים. אולי יום אחד אני אעשה הסבה מכלכלה להנדסה או לאיגוד האקדמאים.
אנחנו בנושא התקינה, התחלנו את הדיונים. אנחנו ממשיכים אותם. איתנו פה מנכ"ל המשרד עמית לנג, גרישה שלנו שהוא הזיכרון והעתיד ההיסטורי של נושא התקינה, כמו שנאמר, משורה משחרר רק המוות. אנחנו מאחלים לך עד מאה ועשרים. כמובן רן כהן ומר גולדשטיין פה, כל המשנים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
באחת מארוחות הערב המשותפות שלנו עם בני משפחתי שאתה קרוב אליהם, הזכרתי לך שמרק טווין שבשבילי הוא אחד מגדולי הסופרים אמר: ההבדל בין מציאות ודמיון הוא שבדמיון אתה חושב על כל הדברים שעשויים לקרות. במציאות הכול קורה מעבר לדמיון.
רבותי, אני רק רוצה להעיר הערה לגבי הכלכלה הישראלית. אני התבטאתי בזה גם בראיון בין-לאומי. התבשרנו על החרם על חלק מהתוצרת מעבר לקו-הירוק, ואני אומר פה בגלל משרד התעשייה. אני מאמין באמונה שלמה, גם משיחות שאני מקיים וגם מהתרשמות, שבמידה ואנחנו לא נתקדם בתהליך המדיני נמצא את עצמנו בעתיד גם בהגבלות וחרמות על חלק מהתוצרת הישראלית בתוך הקו-הירוק. אמרתי לעיתונות הבין-לאומית אתמול שזה הצ'אנס האחרון של ביבי. לראש הממשלה יש את הצ'אנס האחרון. אם הוא לא יתקדם בתהליך השלום אנחנו נתחיל לקבל מכות, כולל כלכליות. לכן, כל המחשבה הזאת שאפשר לפתח כלכלה בת-קיימא שבנויה על יצוא בעידן גלובלי ועל השקעות זרות כשאתה לא מתקדם בתהליך מדיני, ותפריד מה שנקרא כלכלי ומדיני, זה עורבא פרח. לכן חשוב מאוד, אדוני ראש הממשלה, שהאיתותים האלה יובנו מעבר לצורך למנוע כמובן מדינה דו-לאומית שהיא בדרך.
את הנקודה הזאת הבהרתי כמי שאחראי על משרד התעשייה והמסחר שהיום נקרא הכלכלה. צריך להבין את המשמעויות הכלכליות של התהליכים שעוברים עלינו שיש להם משמעות יותר גדולה אפילו, מר כהן, אם גם אנחנו נאשר עוד קצת תקינה או פחות קצת תקינה.
לכן רבותי, אנחנו מעביר את רשות הדיבור. אנחנו בסעיף 8. מי הקריין המסורתי? יובל ממשיך, תודה רבה.
יובל אביעד
¶
נכון. אני אתחיל בהקראה ואחר כך אסביר מעט לגבי הסעיף.
"(8)
בסעיף 9, אחרי סעיף קטן (א1) יבוא:
"
(א2) (1)
עוסק יודיע בלא דיחוי לממונה בהתקיים אחד או יותר מאלה:
(1) נודע לעוסק כי מצרך שייבא, ייצר, מכר, תחזק או השתמש בו בתהליכי עבודה, לא עומד בדרישות התקן הרשמי החל על המצרך, או שקיימת הסתברות לאי-עמידתו של המצרך כאמור בדרישות התקן הרשמי החל עליו; אין בהוראת סעיף זה כדי לגרוע מחובתו של עוסק לעניין התאמת המצרך לתקן רשמי לפי הוראות סעיף קטן(א) או (א1);
(2) נודע לעוסק על כל פגיעה שנגרמה לשלומו, בריאותו או בטיחותו של אדם, או לאיכות הסביבה, בשל מצרך שייצר, מכר, ייבא, תחזק או השתמש בו בתהליכי עבודה וחלים על המצרך כאמור דרישות תקן רשמי, או נודע לעוסק על פגיעה כאמור אשר עלולה להיגרם בשל מצרך כאמור ואשר חלים עליו דרישות תקן רשמי.
(2) בהודעה לממונה לפי הוראות סעיף קטן (א), יודיע עוסק לממונה גם על הפעולות שנקט, ככל שנקט, למניעת השימוש במצרך או מניעת יבואו, ייצורו, מכירתו, תחזוקתו, אחסנתו או מניעת השימוש בו בתהליכי העבודה, לפי העניין.
(3) עוסק ישמור תלונות שהתקבלו אצלו ביחס לסיכונים שנגרמו, או שעלולים להיגרם, לשלומו, לבריאותו או לבטיחותו של אדם ממצרך שייצר, מכר, ייבא, תחזק או השתמש בו בתהליכי עבודה, ובלבד שחל עליו תקן רשמי; עוסק ישמור רשומות של תלונות שהתקבלו כאמור כל עוד המצרך האמור נמכר או מוצג למכירה, בין על ידו ובין על ידי מי שהוא שיווק לו את המצרך ולתקופה של שבע שנים לפחות מיום הפסקת מכירתו או הצגתו למכירה כאמור.";"
אני קצת אסביר על הסעיף הזה. כדי לאפשר את ההסדר המוצע במישור היחסים שבין תקינה לבין ייבוא שאנחנו נקרא אותו לקראת סוף הצעת החוק, אנחנו חושבים שיש צורך להגביר, מצד אחד, את האחריות של העוסקים, ומצד שני, גם להגביר את כלי האכיפה המינהליים. הסעיפים המוצעים הם סעיפים שגם קיימים בדגמים בין-לאומיים אחרים. בין היתר, במסמכי הייחוס שעוסקים בדירקטיבה האירופית לבטיחות במצרכים שזה מסמך ייחוס ראשון שעליו אנחנו גם הסתמכנו, ומסמך ייחוס נוסף הוא באמת ה-New approached שקובע את המדיניות והרגולציה של ייבוא טובין לאיחוד האירופי. לכן אנחנו סבורים, מצב כזה שבו אנחנו יוצרים הסדר שבמישור יחסים בין ייבוא לטובין, אנחנו גם צריכים להגביר את האחריות של העוסקים כדי שנוכל להבטיח את הבטיחות של הצרכנים, בסופו של דבר. יש גם הסדר קיים אחר שנמצא בארצות-הברית של CPSC.
אם יש שאלות לגבי הסעיפים אני אשמח לענות.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה קודם כל לברר, וזה מופנה גם לגברת הראל כמובן, שכשמדברים כאן על "נודע לעוסק", הפרשנות היחידה האפשרית זה שמדובר על ידיעה פוזיטיבית. לא על עצימת עיניים ולא על איזשהו ייחוס של ידיעה בדרך זו או אחרת, אלא רק אם הוא באמת יודע שהוא מכר, למשל, או תחזק וכו', נכס שחל עליו תקן, תחול עליו ההוראה הזאת.
אני חוזרת שוב להערתי בישיבה הקודמת שהגדרת "עוסק" היא מאוד רחבה. היא כוללת גם את המוכרים. למוכרים הקטנים אין שום דרך אמיתית לדעת שאכן המצרך שהם מוכרים, חל עליו תקן. אתמול שוחחתי ארוכות עם גברת הראל בעניין הזה והיא אמרה לי שכל עוסק יכול לבדוק באתר האינטרנט של משרד הכלכלה ולראות שקופסת הגפרורים או איזה משחק קטן לילד שיש לו במכולת, יש לגביו תקן. אני רק לא כל כך רואה את בעל המכולת או בעל החנות הקטנה בשדרות או באופקים גולש מעת לעת באתר האינטרנט הזה כדי לוודא שיש תקן.
אתי בנדלר
¶
כן. אנחנו באמת מדברים כרגע על עוסקים קטנים, לא על כל אלה כפי שאמרתי שיש להם את היכולת האמיתית, הממשית, באמצעות עובדים שזה תפקידם לבצע את התפקיד הזה. אני מזכירה שהסעיף הזה לאחר מכן נוסף לסעיף שהוא נחשב לעבירה פלילית מי שלא מבצע את זה, ולא הייתי רוצה שייחסו עבירה פלילית למי שאין לו יכולת אמיתית לעמוד בגזרה הזאת.
אתי בנדלר
¶
נכון, אבל גם לעניין העיצומים הכספיים, והדגשנו את זה. אני מצטערת, אני פשוט הבוקר כבר יותר מדי מסמכים.
עדנה הראל פישר
¶
ברשותך היועצת המשפטית, אני בכל זאת רוצה למקד את הדיון. גם היום כל עוסק - אין פשוט הגדרה אחת לעוסק, אבל ההגדרה של עוסק שהצענו בישיבה הקודמת איננה מוסיפה שום גורם חדש. כל הגורמים מנויים היום בסעיף 9(א) ו-9(א1). כל הגורמים האלה מחויבים היום בעת ייצור, ייבוא, ייצוא, מכירה או עבודה, לפעול במוצרים שיש עליהם תקן רשמי אך ורק אם הם עומדים בתקן רשמי. מי שלא עושה את זה, גם היום גם אם הוא באבן-יהודה או בשדרות או בכל מקום אחר, אם הוא קטן או אם גדול, הוא חשוף להעמדה לדין פלילי. לכן, אין בזה שום חדש וזה עומד ביסודו - - -
אתי בנדלר
¶
קודם כל, אני רוצה להעיר שזה נכון מה שאומרת גברת הראל. אני מאשרת שאומנם זה המצב המשפטי. אני לא בטוחה שזה מצב משפטי ראוי, אבל כיוון שזה לא סעיף שמוצע לתקן אותו כרגע אני אמרתי לה שאני לא אפתח את הדיון בנושא הזה אגב הדיון בחוק ההסדרים. זה נושא רחב שראוי לבחון אותו אבל לא כרגע.
עדנה הראל פישר
¶
אני אומר שני דברים. מכיוון שהגברת בנדלר אמרה שהיא לא בטוחה שזה ראוי, רק אציין שמטעם הממשלה אנחנו חושבים שזה סעיף מאוד חשוב, במרכזו של החוק, ראוי וקיים גם במדינות אחרות. אבל כשזה יידון אנחנו נקבל את ההזדמנות להסביר. היום זה ככה, כן זה מה שאני אומרת. היום אנחנו לא פותחים את סעיף 9.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
עדנה, היו פעם שני ראשי ממשלות בבריטניה שכל השנים היו מתחלפים ונאבקים האחד בשני וזה לקח באמת תקופה ארוכה. האחד היה ד'יזרעאלי שהיה ממוצא יהודי והשני היה גלדסטון. הוויכוח שלכם, בין בנדלר והראל, מי שלא יודע, זה כבר שנים רבות ויימשך עוד שנים רבות. לכן, זה ברור שיש פה שתי אסכולות. הן לא תוכרענה היום והטורא בטורא האלה וכולנו עוד נמשיך להיאבק.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
עדנה, תני לי לפרש אותך כי לא נאמר פה כלום. נאמרה גישה אחת שהיא גישת בית הלל שאומרת: למרות שהדבר הזה הוא כך, אנשים באמת לא כל כך מבינים. ולכן, צריכים להתייחס אליהם לקולא. יש גישה של בית שמאי שאומרת: האנשים האלה חייבים. זו גישת בית שמאי והמחוקק צריך להחליט. אבל זה לא לא חוקי. אמרתי כבר שזו מחלוקת של שנים כמו דה-יזרעאלי וגלסטון והיא תימשך. הכנסת תצטרך לדון בזה, אבל לא היום הזה לא ניתן יותר למאבק הזה בין בנדלר להראל, אנחנו נעצור אותו כאן.
אתי בנדלר
¶
אני מסכימה עם אדוני לחלוטין. זה מה שהצעתי לגבי עבירות פליליות. אני לא זונחת את טענתי כי היא מוצעת כאן לגבי - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
האם אדם שגם בחוק הקיים מוטלת עליו החובה למרות שבאמת אין לו מושג מה קורה בחלק מהדברים - זו ההנחה של עו"ד בנדלר - האם למרות שזה בחוק, וזה לא כל כך מיושם אני מניח עד עכשיו? האם זה מיושם? זה לא כל כך מיושם.
עדנה הראל פישר
¶
ברשותך, אני מציעה שגרישה יענה על זה. אני רק רוצה לפני זה לומר מילה על העיצומים הכספיים. העיצומים הכספיים - יש בהם גם הקלה על האדם שנכון להיום חשוף להליך פלילי. זה מאפשר לו לקבל אך ורק עיצום שיוטל עליו שגם מבחינת הקלון בהרבה היבטים הוא איננו כפי שהוא. יחד עם זאת, לקחנו את הערתה של היועצת המשפטית לתשומת הלב וכשנגיע לסעיף העיצומים הכספיים אנחנו נבקש להציע פתרון שיבהיר את הידע שבידי העוסק. לכן, אני מציעה לדחות את זה להמשך.
לעניין מה שמוחל בהעברה הפלילית היום - אני מציעה שתשמעו את גרישה, שתדעו שזה סעיף חי.
גרישה דייטש
¶
כן, יש דוגמאות של החלטות בתי-המשפט כאשר מוטל קנס של נניח 80,000 שקל על יצרן או יבואן, ו-10,000 או 5,000 שקל למוכר של אותו מוצר.
גרישה דייטש
¶
ארבע-חמש בשנה. התביעה שלנו בדרך כלל לא מגישה תביעה נגד חנות כאשר יש לנו בשרשרת גם ספק.
גרישה דייטש
¶
אבל הרציונל שכאן הוא רציונל של אימוץ שיטה מאוד מאוד אפקטיבית של ארגון שנקרא: Consumer Product Safety Commission של ארצות-הברית. שם העסק מדווח מיד על כך שהיתה פגיעה או כמעט פגיעה מהמוצר שהוא מכר כי העסק, החנות, הם הראשונים שיודעים. כי אם קורה ונשבר משהו, מישהו נפגע או נפצע, ישר מחזירים את המוצר לחנות והחנות היא הראשונה בשרשרת שיודעת. חשוב לנו לקבל את זה לא כאשר החנות תעביר את זה לספק והספק יעביר את זה, אלא מיד לקבל את הדיווח כדי לבצע אכיפה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
חובת הדיווח הופכת את עקומת העונש יותר למעלה, יוצא מהכלל. תודה רבה.
הצבעה. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
הסעיף אושר.
אתי בנדלר
¶
לא, לא, לא. יש כאן עוד. קודם כל, לא שמעתי תשובה לשאלה שהפרשנות היחידה האפשרית מבחינתכם שמדובר כאן על ידיעה פוזיטיבית. דבר שני, אני רציתי להפנות את תשומת הלב, ואם הוועדה מקבלת את זה אז אוקיי, שמדובר כאן בחובת שמירה על-ידי כל מי שנכלל בהגדרה של "עוסק" שכאמור אלה גם עוסקים מאוד קטנים – לשמור את הניירת ואת כל המסמכים לתקופה של שבע שנים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני ביקשתי מאשתי עכשיו להתחיל לשרוף את כל הדברים במקום שזה ייעשה לאחר המוות כמו שעושים כל האנשים. אנחנו נמצאים בעולם אחר, למה לשרוף את כל הניירות האלה בחנות קטנה?
יובל אביעד
¶
לא עצימת עיניים, ידיעה פוזיטיבית. לא התכוונו גם אחרת.
לגבי הניירות - אני יוצא מנקודת הבסיס של גרישה. המוכר הוא שנפגש עם התלונה בפעם הראשונה ולכן אנחנו רואים חובה. גם הביקורות שלנו נעשות גם - - -
יובל אביעד
¶
לא, אני אסביר למה שבע שנים. פשוט הסתכלנו בחוק ההתיישנות לצורך הגשת תביעה אזרחית לצורך העניין.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
זה הרבה ניירת? האם אדם שיש לו חנות קטנה ויש לו הרבה דברים, האם הוא צריך להכניס ניירות, ניירות והכול?
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, הסיני חזר. אמיר חייק איתנו. איך שחזרת הטילו עיצומים.
למרות שאצל מר רגב כולם כבר עושים רק מיקרופישים ואצבעות וסמארטפון בריבוע, יש אנשים שצריכים לסחוב כל מיני ארגזים של ניירות. זה לא טוב.
יובל אביעד
¶
לו הייתי עוסק, ואפילו עוסק קטן, הייתי שומר כל תלונה ותלונה, למה? כי יש בזה גם היבטים של נזיקין, ולכן חשוב מאוד שהוא מתעד את התלונות האלה, לא רק לצורך האכיפה, שבע שנים בהתאם לחוק ההתיישנות.
אתי בנדלר
¶
לדעתי, אתה צריך להחליט. האם אתה צריך את השבע שנים האלה בשבילו, את השמירה על המסמכים, או בשבילך? אם בשבילו הוא יעשה לעצמו את החשבון אם הוא רוצה לשמור, או לא רוצה לשמור, רוצה שיהיו לו מסמכים וכו', כמו כל דבר שבן-אדם מנהל את ענייניו. אני לא חושבת שהתשובה לכך היא שזה כדאי לו. חוץ מזה, אני מבקשת גם להבהיר. שבע שנים ממתי? מאז שהתקבלה התלונה או מאז שהוא הפסיק למכור את זה? תיכף נברר גם את העניין הזה, זה לא כל כך ברור.
אתי בנדלר
¶
אני מדברת בכלל על עצם החובה לשמור את המסמכים. האם זה סביר בעיני הוועדה? אני - אין לי, אני רציתי להפנות את תשומת הלב. אני לא חושבת שזה נורא. אם מי שמייצגים את העוסקים הקטנים לא מעלים טענה בקשר לעניין הזה זה כנראה סביר בעיניהם אז אין לי - - -
אתי בנדלר
¶
אתה מייצג את העסקים הקטנים? אז תגידו אתם אם זה סביר בעיניכם או לא סביר בעיניכם, אינני יודעת.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
משרד הכלכלה והמסחר רוצה והשר אמר: לחתוך דברים, לפשט - לסה פייר, לסה פסה. השאלה פה אם אנחנו לסה פייר, לסה פסה. נכון, עמית?
עמית לנג
¶
אבל כשאתה עושה את זה אתה חייב לייצר מנגנוני אכיפה ראויים. ככל שאתה משחרר יותר אתה צריך שהאכיפה שלך תהיה יותר טובה.
לאה ורון
¶
אם אתם מדברים על אכיפה אז אולי תספרו מה קורה כשבאמת נמצא מוצר שהוא מוצר "נודע לעוסק על כל פגיעה שנגרמה לשלומו, בריאותו או בטיחותו של אדם". מה באמת נעשה כשנודע לעוסק, חוץ מזה שהוא שומר את הניירות?
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
גרישה, תסביר תיכף את שרשרת התנועה עד לנבוט הגדול. אבל לפני זה שמעון הניג, מה הניסיון שלך?
שמעון הניג
¶
הניסיון שלי הוא שאנשים לפעמים מתלוננים על מוצרים לקויים, זה קורה. השאלה מה קורה אם אדם מרים אליי טלפון ואומר לי: יש לי בעיה במוצר, נשבר לי משהו. האם אני צריך לרשום בכתב ולומר שמר X התקשר אליי ביום כזה וכזה ואמר שהמוצר הוא כך וכך ולהעביר את זה למינהל התקינה או למכון התקנים? או שמספיק שאני אקליט את השיחה שלו? איך מבחינה טכנית העוסק אמור לשחרר את המידע הזה. או לחלופין, מדוע שלא יוקם גוף תלונות במשרד הכלכלה, מכון התקנים, או בכל מקום אחר ויגיד: הנה, אנשים מתלוננים קודם שם. זה יוקלט שם והשיחות יוקלטו וישמרו שם. למה אני צריך לתעד שיחות של אנשים האומרים: נשבר לי הבורג באופניים? אני מקבל עשרות כאלה בשנה, אם לא מאות כאלה. לפעמים אנחנו מחליפים מוצר, מתקנים מוצר, מדביקים מוצר כאשר חלק נפל. האם כל דבר כזה אני צריך לשמר מבחינה חוקית?
גרישה דייטש
¶
אנחנו מדברים, קודם כל, על פגיעה או כמעט פגיעה בגופו של אדם, בבריאותו או בבטיחותו, לא על כל דבר שנשבר. אנחנו מדברים בפגיעה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
הוא טאבולה ראסה. הוא רוצה להבין על מה הוא צריך לדווח כי אחרת זה יוצר פה עודף בבירוקרטיה.
גרישה דייטש
¶
אנחנו לא מדברים על זה שנשבר משהו, אנחנו מדברים שנשבר משהו והדבר מביא לנפילה או להתנתקות של עגלה כמו שהיה לנו מקרה.
שמעון הניג
¶
לא, לא תמיד. אני אתן לך דוגמה קונקרטית. אנשים אומרים שנשבר להם חלק. אני אומר להם לצלם לי את החלק ושולח לו את החלק, למשל, בורג, כדי שהוא יתקן את המוצר בעצמו. אנשים לא תמיד באים. האנשים שקונים מפוזרים בכל הארץ והם לא יבואו לחנות בראש-פינה אם הם גרים בתל-אביב. זה לא מה שקורה בפועל. אם יש רשתות כן אפשר, אבל הרבה פעמים אין רשתות.
שמעון הניג
¶
הייתי אומר שיהיה גוף שלא קשור בכלל לחנויות ואנשים יתלוננו קודם כל לגוף הזה על מוצר שפגום. אם מכון התקנים כבר לקחו אחריות על המוצר ועל הבדיקה, שיהיה גם נוסף, סוברני לחלוטין, ושם אנשים יתלוננו – גם פה וגם פה – או דרך זה שיהיה באתר באינטרנט.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
החשש שלי, למרות מה שאמר המנכ"ל, האם מעמיסים פה יותר מדיי שאנשים יתחילו לפחד, יש עיצומים כספיים, וכל אחד יתחיל פה, כל טלפון ואז זה צריך וההוא צריך, לא פגיעה גופנית, זה פגיעה גופנית.
אתי בנדלר
¶
לא, זה לא מה שכתוב, גרישה. תראה את פסקה (3): עוסק ישמור תלונות שהתקבלו אצלו ביחס לסיכונים שנגרמו או שעלולים להיגרם לשלומו, לבריאותו או לבטיחותו של אדם. דהיינו, אם נשבר משהו וזה עלול לשרוט בן-אדם, זה לכאורה נכנס לגדרי הסעיף הזה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
הוא צריך להתחיל להיות עורך-דין לדעת זה בריאותו, לא בריאותו, מה זה איכות, לא איכות. האם הוא משפטן? הוא עובד אצל יובל?
אתי בנדלר
¶
אני מבינה את משרד הכלכלה ואת משרד המשפטים שהם אומרים: מצד אחד, אנחנו רוצים להקל. מצד שני, לא ייתכן שאנחנו נפקיר את שלום הציבור, בריאותו וכו'. אני מבינה את הקונפליקט שיש כאן. מצד שני, צריכים לדעת בדיוק מה המשמעות של זה כלפי העוסקים למיניהם כי ההגדרה "עוסק" היא הגדרה מאוד רחבה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
הנה שואל פה שמעון שהוא מייצג: מה זה? האם אני צריך פתאום כל אחד? למה לא לפשט את זה?
אתי בנדלר
¶
אגב, העברת התלונות יכולה להיות גם בעל-פה כי גם הדיווח לגביכם אומר: נודע לעוסק, יודיע, ולא כתוב שהוא צריך להודיע בכתב או בדרך מסוימת. הוא יכול גם להודיע טלפונית, הוא יכול לקבל תלונות טלפוניות. אז איך באמת שומרים את זה?
אהוד פלג
¶
בזה אני גם רוצה להתייחס לשאלה של הגברת לאה ורון. אני מתאר לעצמי שכוונתה של לאה היתה קודם כל ההגנה על הציבור, מעבר לליידע ולשמור ניירת ועניינים. קודם כל, אנחנו חוסים בצילו של סעיף 9 לחוק התקנים שהסעיף שאנחנו קוראים עכשיו בא להוסיף עליו. סעיף 9 קובע חובה מאוד מאוד מפורשת לא לייצר, ובין היתר לא למכור, מוצר שעלול לפגוע בצרכנים. זאת אומרת, החובה הראשונה של אותו עוסק ברגע שהוא גילה שעלולה להיות סכנה זה מידrecall , זה מיד להחזיר את הכול. הוא צריך לדווח על הפעולות שהוא עשה והממונה על התקינה צריך לבדוק האם הפעולות האלה מספיקות או שהממונה ייזום פעולות נוספות ויחייב אותו לעשות recall.
אהוד פלג
¶
בוודאי. בעזרת הדיווח הזה, קודם כל, נתחקה מאיפה שורש הרע. האם רק אצל המוכר הזה או שבכלל צריך ללכת אחורה אל היבואן ולראות את כל ליין השיווק שלו ולעשות recall מכל החנויות - זה לשאלה של הגברת ורון.
לעניין הזה של טענת העוסק כאילו מכבידים עליו בניירת מיותרת. הדגישה נכון היועצת המשפטית של הוועדה שמדובר פה רק במקרים של סכנות. במקרים של סכנות אני לא מבין מה פה הטענה של ניירת? קודם כל, צריך לשמור את התיעוד על סכנות, מדוע? משום שבמקרה שתושמד הניירת הזו ותגיע תלונה נוספת ונצטרך לבדוק האם היו כבר התרעות קודמות, האם יכולנו למנוע פגיעות. אנחנו היום קוראים על כל מיני פטנטים שמונעים התייבשות של ילדים ששוכחים אותם במכוניות. יכול להיות שאם היה פתרון הרבה יותר מיושם לפני שנה היינו מונעים את מקרי המוות האחרונים.
הניירת הזו שמבקשים לשמור היא רק במקרים שהדגישה הגברת בנדלר, במקרים שיש סכנה או עלולה להיות סכנה, ואז הדרישה איננה מוגזמת.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
את זה הבנו. אבל שמעון הניג לא מבין בדיוק מה זה סכנה, מה זה פציעה, מה הדברים שהוא צריך לדווח.
אהוד פלג
¶
אם הוא לא מבין מה זה סכנה, איך הוא עומד בדרישות התקן הרשמי בשיווק? התקן מאוד מפורש מה זה סכנה ומה לא. מה שלא עומד בתקן זה סכנה כי זה תקן שעוסק בבטיחות.
אתי בנדלר
¶
הרוב, אבל זה בוודאי לא רק. חוץ מזה, על זה בדיוק דיברתי שלא כל עוסק יש לו יכולת מיתית לדעת שקיים לגבי המצרך שהוא מוכר תקן וזו הבעיה.
אהוד פלג
¶
מה אופי התלונות, ברשותך כבוד היושב-ראש? קיבלנו תלונה, למשל, וסיפרתי עליה פה לפני זמן. תינוק נפצע מתיל שחדר מלבד של בובת צעצוע. אם הוא נפצע לא צריך להיות גאון גדול בשביל להבין שבמוצר הזה טמונה סכנה. אלה המקרים שאליהם אנחנו מכוונים פה, ולכן אני לא מבין מדוע יש טענה שהדרישה מוגזמת. הדרישה היא בהחלט במקומה כדי להגן על שלום הציבור.
אתי בנדלר
¶
הבוקר שמעתי דיווח על כך שעדיין אין תקן לקְסַדות אופניים, וחלקן מאוד מסוכנות, עם החצי קסדה וכו'. אגב, זה נושא שוועדת הכלכלה העלתה כמה פעמים, שזה מצרך שברור שחייב להיות לגביו תקן, והוועדה מחכה שיעובד לגביו תקן.
איך בעל אותה חנות קטנה ידע שלגבי הקְסַׁדָה אין תקן ולעומת זאת לגבי הכידון של האופניים יש תקן? את התלונה שהוא קיבל על הקְסַׁדָה הוא לא צריך לשמור, ואת התלונה שהוא קיבל לגבי הכידון של האופניים הוא כן צריך לשמור.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
שמעתם את העברית התקינה. יש קָסדה של רן כהן, קָסדתו של רן כהן, ויש קְסַׁדָה ויש קְסדות, ויש קָסדות של מכון התקנים, קָסדות התקנים. בסמיכות ושלא בסמיכות.
אהוד פלג
¶
לשאלתה של הגברת בנדלר, הדבר הוא מאוד פשוט. חלה על העוסק חובה יותר חמורה מאשר לתעד. חלה עליו חובה לא למכור בכלל מוצר שיש בו סכנה. כאשר המוכר מוכר קסדות, למשל, והן אביזר בטיחותי, קודם כל, חובתו לדעת על מה מבין הדברים שהוא מוכר יש תקן או אין תקן כדי לוודא שהוא עומד בדרישות התקן.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אודי, אתה נתת נאום מאוד יפה אבל לא הקשבת לרישא כאן. הרישא היתה - אם הדברים היו פשוטים כמוך, לא היתה בעיה. הטענה היתה שחלק מהעוסקים הקטנים – אם הם מבינים את כל מה שאתה אומר, אין בעיה. אבל זה לא כל כך ברור, וזאת היתה השאלה היחידה. לזה אתה לא עונה.
אהוד פלג
¶
מה ההבדל בין זה ובין טענה שנהג לא מכיר איזה תמרור בדרך כי הוא נהג קטן והוא לא מכיר את כל התמרורים?
מרדכי ישראלי
¶
מוטי ישראלי, רשתות תאורה. מה יותר פשוט מלסמן במדבקה אדומה לצד המדבקה של היצרן, יבואן וכו' וכו', תקן לא חל באדום, כך שגם לקוח ידע שהמוצר הזה לא בפיקוח של מכון התקנים? הוא אמור לבדוק על סמך האינטליגנציה שלו, על סמך הניסיון שלו, עד כמה המוצר הזה טוב לו או לא טוב לו. כי כל אדם שקונה מוצר בחנות או כל בעל חנות שקונה מוצר מיבואן מסתמך על זה שהיבואן או היצרן עבר איזשהו תהליך רציני ומישהו בדק אותו והכול בסדר.
דניאל גולדשטיין
¶
ראשית, אתם צריכים להבין שזה יוסיף עבודה. שנית, שזה לא אומר כלום. כי אם מישהו צריך לשים מדבקה אז יש לו אחריות על המדבקה. ברגע שהוא שם את המדבקה הוא אמר: התקן לא חל, ואז האחריות היא עליו any way.
אתי בנדלר
¶
אני לא הבנתי את הערת אדוני. אני לתומי חשבתי שיצרן או יבואן תמיד יודעים אם המוצר שהם מייבאים או שהם מייצרים, חל לגביו תקן. אני חושבת שיש הרבה יותר מוצרים שלא חל עליהם תקן מאשר חל עליהם תקן. לכן, דווקא לגבי מוצרים שיש לגביהם תקן, שתהיה איזושהי מדבקה שעל המוצר הזה חל תקן – זה הכול. זה יחול רק על יצרנים ויבואנים וזה יכול לפשט לאחר מכן את כל השרשרת.
רן כהן
¶
אולי כדאי שחברי הוועדה והאורחים ידעו שבסך הכול במדינת ישראל יש כ-3,400 תקנים. רק 600 מהם זה תקן רשמי שבו חייבים לעמוד.
אתי בנדלר
¶
600 תקנים. אם יש תקן למיטת תינוק אז כמובן שיש עשרות סוגים של מיטות תינוק. אבל שתהיה מדבקה על כל מיטת תינוק האומרת: דע, יש תקן. תקן, לא לפרט.
אתי בנדלר
¶
לא שהיא עומדת בתקן. עצם העובדה שאני אדע שיש תקן, ואז אני יודעת שאני יכולה לחפש מה התקן ולראות שאתה עומד.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
יש פה כל כך הרבה אנשים חכמים ומנוסים ואני רוצה שיגיעו לתמימות דעים כאן שמצד אחד אנחנו רוצים לאכוף, אנחנו רוצים להעניש. אבל אנחנו רוצים גם להקל ולפשט.
שמעון הניג, בבקשה.
שמעון הניג
¶
אני רוצה הערה קטנה שמראה את האבסורד. בואו ניקח כדור תמים, כדור פשוט, כדורגל שמשחקים בו. כל יום שוברים ילדים אצבעות מהכדור הזה ומכדורסל. נניח ומישהו מתקשר והוא אומר שנשברה לו האצבע, האם המוכר צריך לרשום שהכדור שבר את האצבע? יהיו אלפי או מיליוני תלונות כאלה. כדור, לפי החוק, אני אמור לרשום את הטענה הזאת על הילד שנפגע מכדור תמים.
שמעון הניג
¶
האם על-פי החוק המוכר חייב לרשום או לדווח על זה שמישהו שבר את האצבע שלו? על-פי החוק, כן. הוא חייב. החוק היבש מחייב את המוכר לרשום: בתאריך כזה וכזה הילד שבר את האצבע מכדורסל או כדורגל.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני שואל את השאלה החוקית היבשה. שאל מר הניג אותך, יובל, שאלה פשוטה. ילד בן עשר, ילדה בת תשע, שיחקה בכדורסל. אני לא יודע אם הוא תקני או לא תקני. האימא מצלצלת למר הניג ואומרת: הכדורסל הזה נפל על האצבע, יש לו פגם. האם הוא רושם או לא רושם?
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני מדבר על הרשומת שלו. למה הוא צריך לרשום את כל השטויות האלה? לפעמים עורכי-דין לא חושבים על מה שהם עושים כשבשטח הם מטילים את החובה, ופתאום מסתובבים אנשים. הלוא עודף הרגולציה והתחיקה בישראל יוצר לאנשים כל כך הרבה בעיות והמטרה היא לפשט. נבוט גדול, אבל פישוט.
ענת זוהר
¶
ענת, משרד המשפטים. אני רוצה להבהיר שההסדר שקבענו הוא מצומצם. כלומר, לעניין החשש שהועלה איך עוסק אמור לדעת שמצרך עלול לפגוע בבריאות, בשלומו של אדם, על זה אנחנו לא הטלנו עיצום ולא בכדי. כלומר, החשיבה היתה באמת שאנחנו לא מצפים ממנו- - -
ענת זוהר
¶
ולשאלה שנאמרה כאן לגבי רישום - זה היה נראה לנו בהחלט סביר לדרוש מעוסק שבמידה שהגיעה אליו תלונה. כלומר, אנחנו לא מבקשים ממנו לדעת הוא לא צריך לדעת מעצמו שמצרך עלול לפגוע בשלומו של אדם. אבל אם כבר הגיעה אליו תלונה וזה לא משנה אם הגיעה בכתב או בעל-פה, שירשום. זה היה נראה לנו נטל סביר וזה גם נטל שאפשר להטיל בגינו - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
מה השכיחות? כמה תלונות, מר הניג, אתה תקבל מכאלה ששברו אצבעות בכדורסל? אם זה מספר קטן אז תרשום. אם זה מספר גדול - זה לא טוב.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, השאלה היא רק השכיחות. אם שוברים עשרת אלפים ורק גברת יבטושנקו פונה אליך אז רשמת. רוב האנשים ששוברים אצבעות לא פונים אליך אז זה לא רלוונטי.
עדנה הראל פישר
¶
לצורך הדיון יש פה איזה הנחיה סמויה שחוזרת ועולה שהעוסק לא יכול לדעת שעל מוצר חל תקן רשמי. אני רוצה להביע פליאה על הטענה שחוזרת ועולה בהקשר הזה. רשימת התקנים הרשמיים מפורסמת באתר המשרד. יש מסמכים של משרד התמ"ת שעומדים לרשות כל אדם שמעוניין בזה. אין שום בעיה לעוסק, כמו שהוא יודע מה דיני התברואה שחלים ומה חוקי העזר שהשתנו ומה דיני המס שחלו, שהמוצרים שהוא מוכר הם מוצרים שחל עליהם תקן רשמי, ולכן הם מוצרים שמחויבים בזהירות רבה יותר במכירה שלהם לצרכן.
דבר שני, כל התיקון הזה שאנחנו כאן מגישים, הממשלה מגישה, עניינו בהקלה על היבואנים בעיקר כאשר הם מכניסים לשוק מוצרים שחל עליהם תקן רשמי, ולכן יש ביסודו של המוצר סיכון לציבור. ואנחנו באים ואומרים: במקום שכל מוצר כזה יצטרך להיבדק כפי שהוא היום, די בתצהירו של היבואן. כנגד העניין הזה יש צורך בהבהרה של אחריות של העוסקים, ואפשרות אכיפה כפי שקיים בכל העולם כבר היום ואפשר היה לטעון. קיים, זו היתה הטענה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אף פעם אל תגידי את המשפט הזה "בכל העולם", במדינות רבות. כל העולם זה משפט אידיוטי שמשתמשים בו.
עדנה הראל פישר
¶
אתה צודק ואני מתנצלת ולא מתאים לי. קיים בארצות אירופה ששם גם המודל הזה של תצהיר יבואן הוא המודל שממנו ישראל ניסתה ללמוד כדי להגביר את התחרות ולהקטין את יוקר המחיה. האם המטרה הזאת עומדת נגד עיני הוועדה? צריך לעשות את זה בדרך שלא תפגע בשלום הצרכנים. העניין של שמירת תלונות הוא עניין מובנה בשיטת האירופית – לא אמרתי בכל העולם – ובשיטה האמריקאית.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
תודה רבה. אני מיציתי את הנושא הזה עם כל הקוויאטים, לאחר ששמעתי את מר הניג, מבחינתי הנושא הזה ברור ואנחנו עוברים הלאה.
אתי בנדלר
¶
אני רק מבקשת עוד שאלת הבהרה אחת. השבע שנים - האם הכוונה שלכם שהוא ישמור את התלונה שבע שנים, כולל הקלטה, מיום קבלת התלונה אצלו, או באמת מהיום שבו נמכר אחרון המוצרים בחנותו? דהיינו, בהנחה שעל כדורסל יש תקן, אינני יודעת, כל עוד יש לו כדורי סל מאותו סוג בחנות, מאז שבע שנים.
עדנה הראל פישר
¶
כתוב מיום הפסקת המכירה של המוצר. זה מה שקבענו. כאשר הוא גומר למכור את המוצר הזה יש לו אחריות על המוצר הזה. זה לא משנה אם המתלונן לגבי המוצר זה המתלונן שקנה את הראשון שלו.
עדנה הראל פישר
¶
כן. את אמרת שמירת הקלטות, אבל אנחנו לא אמרנו שצריך לשמור על הקלטות, אמרה עו"ד זוהר, לצורך העניין יש תלונה שמגיעה טלפונית. אפשר לעשות רישום לגבי התלונה הזאת. אף אחד לא אמר שצריך להתחיל להחזיק ארכיון הקלטות.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני רציתי למצות כבר ולהתקדם קדימה, אבל האופרה לא נגמרת עד שלאה אומרת את דברה והיא רזה מאוד. לכן, לאה תשאלי את השאלה פעם נוספת.
לאה ורון
¶
אני חושבת שעו"ד פלג יכול לשאול אותה שוב יותר טוב ממני. מה קורה לגבי מוצר שהתגלה שהמוצר לא תקין, אבל לא תקין בבסיס שלו, עשוי מחומר שהוא סכנת רעילות, מורכב בצורה כזאת שמסכנת? האם מסתפקים בזה שאותו עוסק רושם או לא מוכר ולא מייבא, או שמודיעים לכלל העוסקים: רבותי, הכדור הזה עשוי - - -
גרישה דייטש
¶
אנחנו מקבלים מידע או שישירות מוציאים מוצר או שמקבלים מידע. ברגע שמוצר הוא מסוכן אנחנו מבצעים שימוע קצר תוך מספר ימים - פחות משבוע - ליבואן, יצרן, מוכר, ואנחנו מחייבים אותו. דורשים ממנו לפרסם recall. אם הוא לא מפרסם recall אנחנו מפרסמים מודעה בתשלום בעיתונות על כך. זאת אומרת, recall זה recall - להחזיר את המוצר שיש בו אי-התאמה וכן הלאה, סכנה. כשאנחנו מפרסמים אנחנו מפרסמים אזהרה לציבור. האלטרנטיבה היא של העסק והעסק בוחר ברוב מוחלט של המקרים לפרסם בעצמו recall ומפרסם אותו.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
הוועדה הצביעה וההצבעה תקפה – אושר. אני חושב שהדיון הזה חשוב כי כמו שאמר היושב-ראש של המכון, רן כהן, זה גם נרשם, וגם חלק מהאנשים צופים, והם צריכים להבין את מהות העניין וכדאי לשפר באמת את ההבנה בנושא.
איציק שמולי
¶
אני מסכים, אני רק לא רוצה לנתק את זה מההקשר. אני לא חושב שהעניין הזה עם התצהיר הוא דבר נכון, ולכן אני מרגיש טיפה שההצבעה שלי כאן בסעיפים האלה היא קצת פחות רלוונטית כי ממילא כל הסעיפים האלה אמורים לתמוך בעיקרון כולו.
"פרק ה'
¶
ביקורת והבטחת השמירה על תקן רשמי";
(10)
בסעיף 10 –
(א)
בסעיף קטן (א), אחרי "ביקורת" יבוא "ולקיים פיקוח";"
האם אתם רוצים להצביע על סעיף (9) הקטן?
יובל אביעד
¶
"(10)
בסעיף 10 –
(א)
בסעיף קטן (א), אחרי "בקורת" יבוא "ולקיים פיקוח";
(ב)
אחרי סעיף קטן (א) יבוא:
"(א1) הממונה רשאי למנות מפקחים מקרב עובדי המשרד או מפקחים מקרב עובדי המדינה שאינם עובדי המשרד, שיהיו נתונות להם הסמכויות לביצוע פיקוח לפי סעיף קטן (ב), כולן או חלקן, לשם קיום פיקוח לפי חוק זה; הודעה על מינוי מפקח לפי סעיף זה תפורסם ברשומות.";
(ג)
בסעיף קטן (ב) –
(1) ברישה, במקום "בעריכת בקורת" יבוא "בקיום פיקוח" ובמקום "וכל אדם שהוסמך לכך על ידי הממונה" יבוא "ומפקח";
(2) בפסקה (1), הסיפה החל במילים "הוראות הסעיפים 19–23" – תימחק;"
יובל אביעד
¶
אני אסביר בכלל מה המהות של התיקון של סעיף 10. חוק התקנים נכתב בשנת 53'. תיקון בהיבט הפלילי נעשה בשנת 57'. מה שנעשה פה זה פשוט סדר מסוים שמתאים את הדין ללשון החקיקה הקיימת היום, להפריד בין סמכויות מינהליות לסמכויות פליליות. במקום ההסדר של הסמכת אדם יהיה הסדר של מינוי מפקח שפחות או יותר זה אותו הדבר, ובאמת הפרדנו בין סמכויות מינהליות לסמכויות פליליות, וזה המהות של התיקון עצמו. לא נעשה פה משהו שהוא מתקן יתר על המידה את המצב הקיים היום.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
כבר היה לנו ויכוח במקומות אחרים אם אדם זה אדם בן כלב או חברה. זה היה בנושא התקשורת - מה זה אדם בחוק. אדם זה לא רק אדם.
יובל אביעד
¶
הנוסח הוא נוסח ישן. מבחינת המהות, הסמכת אדם הכוונה להסמיך אדם ממשרדי הממשלה האחרים שאמון על האכיפה של התקנים הרשמיים. לדוגמה, שירות המזון היום אוכף תקנים רשמיים בתחום המזון. צריך להסמיך אותו לפי חוק התקנים על מנת שיוכל להפעיל סמכויות פיקוח ומסמיכים. בעניין הגז גם יש הסמכות למשרד האנרגיה והמים. ההסדר הזה הוא פשוט שינוי טרמינולוגיה של לשון. כלומר, בין היתר, במקום הסמכת אדם יהיה הסמכת מפקח. כלומר, מינוי מפקח.
איציק שמולי
¶
מה שאתה אומר נשמע לי מאוד הגיוני, אבל השאלה שלי היא האם כאן ניתנת הסמכות גם להסמיך מישהו מעובדי המשרד שגם אין לו ידע, התמצאות ובקיאות.
אתי בנדלר
¶
אני רק רוצה להעיר הערת נוסח שהיא הערת נוסח למעשה. בחקיקה מקובל ששר מסמיך עובדי משרד אחר בהסכמת השר הממונה על אותם עובדים, וכאן זה הושמט משום מה. לא סביר ששר הכלכלה יסמיך את עובדי משרד התחבורה אם שר התחבורה לא מעונין שעובדי משרדו יוסמכו לעניין חוק התקנים. לכן, מקובל להוסיף: בהסכמת השר הממונה על אותם עובדים.
רן כהן
¶
מניסיוני בלי התוספת של אתי בנדלר אין לזה שום תוקף. שום שר לא ייתן באמת שזה יקרה על-ידי שר אחר.
גרישה דייטש
¶
האם אני יכול להגיד מה קורה במציאות? קיימת מציאות של שנים. משרדי ממשלה פונים אלינו, למשרד שלנו, פונים אליי כממונה על התקינה ומבקשים להסמיך את עובדים מסוימים לפעול במסגרת חוק התקנים. אני מסמיך 105 מפקחים כאלה בשירות המזון כל שנה, ובערך 30 עד 35 עובדים של משרד האנרגיה שעושים אכיפה בנושא של אוקטן בדלק, וכן הלאה.
מיכל רוזין
¶
למשל, משרד החקלאות, יש ממילא פקחים. אם אתה רוצה שהם יעשו עבודה נוספת אתה צריך את אישור שר החקלאות.
אתי בנדלר
¶
הנוסח הזה מאוד מקובל גם בחקיקה, זה לא משהו שאני ממציאה. לכן, אני אפילו לא חשבתי שזה עניין של - - -
יובל אביעד
¶
"(3)
במקום פסקאות (3) עד (5) יבוא:
"(3) לדרוש מכל אדם למסור לו את שמו ומענו ולהציג לפניו תעודת זהות או תעודה רשמית אחרת המזהה אותו;"
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
יובל, סע כי אנחנו רוצים לגמור היום את החקיקה כדי שמר לנג יוכל לרוץ ולהזיז את משרד הכלכלה לגבהים האפשריים.
יובל אביעד
¶
"(4)
לדרוש מכל אדם הנוגע בדבר, לרבות מעוסק, להציג לפניו כל מידע או מסמך שיש בהם כדי להבטיח את ביצוען של ההוראות לפי חוק זה או להקל על ביצוען; הממונה יהיה רשאי לדרוש גם מידע או מסמך אף אם לא הודיע לו עוסק לפי הוראת סעיף 9(א2)(א), ובלבד שנוכח כי קיים טעם לדרישת המידע הנוסף כאמור; לעניין זה –
"מסמך" – לרבות תעודות או פלט כהגדרתו בחוק המחשבים;
"מידע" – לרבות כל מידע הנוגע לתקן החל על מצרך או בדבר ייבואו, ייצורו או מכירתו של המצרך או בדבר מאפייני המצרך ותכולתו, דרכי ייצורו, הוראות בדבר השימוש בו, תוצאות בדיקות שנערכו לגבי המצרך והמסקנות לגביו, מידע בדבר הפצתו או מכירתו, וזהות הצרכנים שרכשו אותו, או רשומות של תלונות שהתקבלו לגביו כאמור בהוראת סעיף 9(א2)(ג)..." – ואני מתקן. זה לא צריך להיות בסוף (ג) אלא (3). סעיף 0(א2)(3) – "... למעט מידע כהגדרתו בסעיף 7 לחוק הגנת הפרטיות.";
יובל אביעד
¶
הסמכויות הראשוניות הן סמכויות מינהליות לצורך העניין. לדרוש מכל אדם, למסור, זה סמכויות שנמצאות גם היום כבר לממונה. כלומר, לא מוסיף פה משהו חדש. הסמכויות שלאחר מכן שאני אקרא הן הסמכויות הפליליות לצורך הפעלת הסמכות הפלילית.
אתי בנדלר
¶
כן. אין לי הערה לעניין הזה, אני רק מפנה את תשומת הלב של חברי הוועדה שמדברים על כך שלמפקח מותר לבקש מכל אדם להזדהות, מכל אדם. שנית, הוא יכול לבקש כל מה שכלול כאן בהגדרת מידע, לרבות זהות צרכנים שרכשו אותו. זאת אומרת, אם יש מצרך שחל לגביו תקן, יכול מפקח להיכנס לכל חנות, לכל מקום, ולבקש את רשימת כל הצרכנים שרכשו אותו מצרך.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
ממילא אנחנו יודעים שכבר פרטיות לא קיימת בעידן המודרני כי כל אחד יודע כל דבר מה הוא עושה. איבדנו כבר את הפרטיות למרות שאנשים חושבים שיש להם פרטיות.
רן כהן
¶
אדוני היושב-ראש, אני באמת מרגיש חובה אזרחית, גם פרלמנטרית, להעיר את ההערה הזאת. בישיבה הקודמת הערתי שבשיטה הזאת יש הרבה מאוד בעיות, אבל אני רוצה להעיר הערה מאוד עקרונית בעניין. לעניות דעתי, התפיסה של הממשלה בעניין הזה מוטעית ברמת העיקרון, לא ברמה הטכנית בלבד, משום שמה שצריך לעשות זה שמי שיפקח על כך שהשוק מתנהל נכון, זה הצרכן, זה לא המפקח. גם אם הממשלה תגייס אלף פקחים ותשלם להם משכורות והם יהיו קדושים, לא רק לא חשודים, זה לא יעבוד כמו שהצרכנים יפקחו.
רן כהן
¶
אני לא מציע הצעה, אני חושב שההצעה הזו היא הצעה לא טובה. אבל אני מציע לממשלה להתחיל לחשוב גם במונחים של מדיניות ציבורית שאני מלמד אותה היום באוניברסיטה בירושלים שבה צריך לבחור את הדבר הנכון והחכם, לא את הדבר העריץ.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אנחנו יודעים שמצד אחד אנחנו לא אוכפים. מצד שני, אמרתי בנושא אחר של המיסוי שגם אם משרד האוצר ייקח עשרה מלשינונים ועוד שבעים מפקחים הוא לא יביא אגורה שחוקה. רק חובת דיווח ונבוטים ודברים כאלה יעשו את הדברים. לכן אתה אומר, גם כאן זה עודף בירוקרטיה שלא ברור שיביא את הסחורה כי לא נותנים את הכוח של השוק הצרכני לפקח, ויושבים פה ארגונים.
רן כהן
¶
אדוני היושב-ראש, אני חייב לומר שינון אלרואי המשנה למנכ"ל המשרד שבזמני הוא היה העוזר שלי בתור שר, והוא מאוד מוצלח, אמר לי בפעם שעברה דברים מאוד נכוחים שהיום עובדים 21 או משהו כזה פקחים במשרד ועושים עבודתם נאמנה, ואני מאמין לו באלף אחוז. אבל כתפיסת עולם צריך להבין שהעניין הזה של פיקוח על מצרכים ועל שירותים במדינה לא יכול להיות עניין של פקחים. הוא צריך להיות עניין של הצרכנים. צריך לבנות את זה כך שהצרכן יכול להיות הפקח הכי טוב.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רן, אני כל כך שמח שאתה פה. גם שר לשעבר, גם חבר כנסת לשעבר. אני חושב שיש פה עוד אדם שהגיע לא מזמן מסין, שהיה בכל מיני מתפקדים, גם בתעשייה, ויש לו מה להגיד. אמיר חייק, חבר הדירקטוריון של מכון התקנים.
אמיר חייק
¶
אני לא חושב ששלושים פקחים או חמישים פקחים או מאה פקחים יתנו תשובה למה שאנחנו רוצים. אני אשים על השולחן. האינטרס שלי הוא אינטרס של התעשייה, אבל האינטרס שלי הוא גם האינטרס של הצרכן. אני שואל שאלה אחת, אני רוצה לדעת. תעשו מה שאתם רוצים, תחליטו מה שאתם רוצים, אני רוצה לדעת מי אחראי במידה וקורה משהו. מי אחראי? כי התשובות שאני מקבל זה אין בדיוק אחראים וזה כולנו אחראים. כשכולנו אחראים אף אחד לא אחראי. במידה ויקרה אסון חלילה מי אחראי? אנחנו מקטינים את היכולת שלנו לפקח, אנחנו מקטינים את היכולת שלנו לבדוק מה נכנס לנו לתוך המדינה. אנחנו רצים קדימה, שועטים קדימה עם העניין הזה, אבל אין לנו שום יכולת לאכוף, בטח לא אם נתחיל לבדוק סחורות בחנויות, ובטח לא אם נסתמך על הצהרות כאלו ואחרות. אני מקווה מאוד שאני טועה, אבל אני מניח שהפרוטוקול של הישיבה הזו עוד יגיע לכל מיני משפטים ותביעות נזיקין כאלו ואחרות בעתיד כי לא בדקו מוצרים, כי המוצרים נכנסו לארץ ואף אחד לא בדק אותם.
אמיר חייק
¶
אני לא חושב שצריך לעשות שינוי כרגע. אני חושב שצריך לחשוב טוב טוב איך עושים את זה ולא לרוץ לשינוי שמביא למצב שאנחנו מתחילים לבדוק בחנויות אם המוצר טוב או לא טוב, כי אחרי שהילדים קנו את הטוש הרעיל והם משתמשים בו בבית-הספר וגילו שהטוש הזה רעיל, איך תאסוף אותו מביתו של התלמיד אחרי שהוא מת? בקיצור, יש פה תהליכים שאנחנו צריכים מאוד מאוד להיזהר בהם. אסור לנו לרוץ קדימה עם העניין הזה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני שואל עכשיו שאלה אמיתית כי כל אדם מסתכל מהמקום שלו. הרבה עורכי-דין ומשפטנים שלא חיים את השטח מסתכלים מהנקודה שלהם, אנשים שחיים בשטח רואים את הדבר הזה. הדבר החשוב ביותר זה אנשים שהיו גם בשטח וגם מבינים. לכן, השאלה שלי היא לעמית לנג. אמיר מדבר לא מפוזיציה, אתה רואה משהו בדבריו שיש בו היגיון ולכן למרות שהבנתי את החוק הזה אולי הוא באמת לא יביא שום בשורה?
רן כהן
¶
אדוני היושב-ראש, אני אתן דוגמה הכי מובהקת לדברים של אמיר חייק. אם היה מצב שבו כל הורה שבנו או בתו הולכים לשחק כדורסל היה יכול לבוא למגרש הכדורסל הזה ולבדוק שהמגרש הזה עבר תקינה נכון, ולדעת בזמן אמיתי - אנחנו, מכון התקנים, עושים היום בגני-ילדים. היום כל הורה יכול לבוא לגן-ילדים בחצר המושבה או היישוב ולבדוק אם זה עבר את התקנים ולדעת. אם ההורים בתל-אביב היו יכולים ללכת למגרשי הכדורסל ולבדוק בשלט הזה עם הטלפון שלהם שזה אכן עבר את התקינה, הילד ששיחק כדורסל בתל-אביב לא היה נהרג כי היה מי שיפקח עליו. היום כל המגרשים האלה עברו את התקינה ואנחנו עובדים יחד איתם. זאת אחת הדרכים שבה האזרח יכול להיות הפקח היותר טוב.
אמיר חייק
¶
רן, למה אתה הולך רחוק? גם היום כשתופסים יבואנים שמביאים סחורה לארץ והסחורה לא עומדת בתקן, והם שיקרו את כל המדינה, גם היום לא עושים להם כלום. מה יקרה מחר בבוקר? גם היום לא עושים להם כלום.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רן, השאלה שלי זה מאמיר חייק לעמית לנג. זו השאלה האמיתית כי אנחנו פה מתפלמסים ובסופו של דבר הנתיב המרכזי - לא קורה שם כלום. זה מה שאתה אומר - הולכים על דברים שאולי הם לא המרכזיים, בכלל ויש פה עודף של שיחה מרתקת, ובעצם על הדבר המרכזי – מה שהוא אומר – אין נבוט גדול ואין אכיפה.
עמית, אתה כבר חודשיים בתפקיד?
עמית לנג
¶
פחות. קודם כל, אמיר כן מדבר מפוזיציה וזה בסדר שהוא מדבר מפוזיציה. יש לו אינטרס להגן על התעשייה המקומית ועל הייצור מפני תחרות.
עמית לנג
¶
אמרת שאמיר לא מדבר מפוזיציה, הוא כן מדבר מפוזיציה. זה בסדר גמור שהוא מדבר מפוזיציה, יש לו את התפקיד שלו.
לגופו של עניין, יש שרשרת שלמה של אחריות שמופיעה בחוק. בשביל זה בדיוק אנחנו עושים לצד השחרור שמבקשים לתת לשוק על מנת שייכנסו יותר מוצרים ובצורה יותר פשוטה על מנת לעודד את התחרות, יש את המנגנונים שאנחנו בדיוק עכשיו נמצאים וקוראים אותם על מנת להבטיח שהמקרים האלה ימוזערו ויצומצמו עד כמה שניתן. היה וכן יקרה מקרה אז יש פה את שרשרת הערך שמטילה את האחריות על מי שהביא את זה או על מי שמכר את זה בהתאם לנסיבות ובהתאם למקרה. בסופו של דבר, בהפעלת הסמכויות כלפי העיצומים או כלפי הקנסות או בדין הפלילי, מי שחוקר ומי שיבדוק את הדברים ידע למצוא את מי שאחראי לנושא- זה התשובה.
אני רוצה לענות לאמיר בעוד עניין. מה שקורה היום זה באמת לא בסדר, אבל אני חושב שהמצב פה משתפר פלאים בעובדה שאנחנו נתנו סמכויות אכיפה מינהליות שאפשר מחר בבוקר כבר לתפוס את מי שעושה ולהכניס קנסות, וזה מבלי קשר שאפשר יהיה אחר כך גם לדון בדין הפלילי. היום לא קורה כלום כי לוקח המון המון זמן לדין הפלילי. אני חושב שהמצב משתפר פלאים בהצעת החקיקה הזאת לעניין שהעלית.
מיכל רוזין
¶
בישיבה הקודמת היתה פה אישה שהיא יבואנית צעצועים והיא דיברה באמת על הקשיים שהיא עוברת במכון התקנים וכדו'. האם בדקתם מול היבואנים האם השיטה הזאת מקל עליהם. בסופו של דבר, במקום לעבור איזשהו סף בכניסת הסחורה לישראל, הם צריכים עכשיו כל הזמן להיות במעקב, לדווח, לרשום אם יש בעיות. הם צריכים להיות כל הזמן בחשש שחס וחלילה יתגלה משהו וזה יבוא עליהם.
מיכל רוזין
¶
אני לא בטוחה, אני אסביר את עצמי. זה כמו שאתה שואל את הציבור: האם אתם רוצים שלא יהיו שביתות. ברור שהם לא רוצים שיהיו שביתות, אבל מה התוצאה. גם פה אני חושבת שהם נורא רוצים להסיר עכשיו את החסמים כי זה מעיק עליהם. מצד שני, אני לא חושבת שהם מבינים את ההשלכות שהחוק הזה מטיל עליהם.
עמית לנג
¶
אני חושב שהם מבינים היטב. אני אבקש, ברשותך, לתת לנציג לשכות המסחר לענות. בשביל זה יש ארגון יציג שמייצג גם אותם. מאחר ואני לא יכול לדבר עם כל יבואן, וכל אחד והבעיות שלו, אז אני מדבר עם הארגון היציג. ברגע שהארגון היציג אומר לי זה בסדר וההצעה מאוזנת והגיונית ונכונה אז אני ממשיך קדימה.
דן כרמלי
¶
שמי עו"ד דן כרמלי ואני סמנכ"ל איגוד לשכות המסחר. חברת הכנסת רוזין, בפירוש אני אתחיל בצד האדמיניסטרטיבי. הנוסח הזה כפי שהובא בפני הוועדה הנכבדה וחברי הכנסת היה לאחר דיונים מעמיקים ורבים עם משרד הכלכלה ואגף התקינה במשרד הכלכלה. המנגנונים שמיוצרים כאן הם מנגנונים נכונים מבחינת היבואנים. הם מנגנונים שמאפשרים לנו כיבואנים להביא מוצרים כאלה שדורשים בדיקות תקינה - להמשיך ולבדוק אותם, כאלה שיש בהם סכנה או סיכון בטיחותי לציבור - להמשיך לבדוק אותם. במקביל לכך, כאלה שאין בהם סיכון לציבור באמת לאפשר להכניס אותם לשוק בצורה קלה יותר, זולה יותר. אנחנו לפעמים שוכחים, חברי הוועדה הנכבדה, שהמטרה בין השאר, ואולי חברת הכנסת רוזין לא היית בתחילת הדיון הקודם, לא מתחילתו, צריך להבין שאלה מנגנונים נכונים ואנחנו גם תומכים במקביל בעניין הזה בהגברת האכיפה. זאת אומרת, ברור לנו שאנחנו לא מצפים ליצור מצב שבו הציבור ייפגע בדרך כלשהי. אנחנו מוקיעים יבואנים שהם יבואנים מפירים ולא עומדים בהצהרותיהם. אנחנו רוצים שתהיה עליהם סנקציה, על אלה שמפירים. על אלה שמצהירים ונתפסים ככאלה, צריכה להיות סנקציה.
יותר מכך, אני חייב לומר שהמנגנונים שנמצאים כאן הם מנגנונים שנותנים יתר קלות ויתר פיקוח למשרד הכלכלה. מבחינתנו, זה בסדר. זה בדיוק תפקידו. הממונה על התקינה, האגף והמשרד כולו, הם אלה שאמורים בשם הציבור לפקח, לא אף אחד אחר. אני לא מצפה שמאן דהוא פרטי זה או אחר יפקח עליי. זו תפקידה של המדינה וכאן יש לה את הכלים לבצע זאת.
דן כרמלי
¶
אני חושב ששלושים פקחים זה התחלה טובה מאוד לעבודה. הלוואי ויהיו יותר - ככל שהתקציב יאפשר זאת.
דן כרמלי
¶
את זה אולי צריך לשאול את הממונה על התקינה. אני רק רוצה להוסיף, אדוני היושב-ראש, עוד דבר אחד.
חברי הוועדה הנכדה, שמעתי את דבריו של ידידי מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמיר חייק. אני רוצה לומר לכם שבהחלט הוא מדבר מפוזיציה וגם אני חושב שזה לגיטימי לחלוטין. רק צריך לזכור שהוא מדבר, ואם אנחנו כאן רוצים לדאוג לצרכנים קודם כל, לפני הכול, מדבר מפוזיציה שבה בעצם לרוב המוצרים שמיוצרים במדינת ישראל אין חובת תו תקן. אני רוצה לשמוע מכם, חברי הכנסת, למה אתם לא דואגים לזה? למה אתם לא דואגים שיהיה מצב שבו גם מוצרים שמיוצרים במדינת ישראל? יש כאלה שהם מיובאים ועליהם חלה חובת תו תקן, או תקן רשמי. אין לגבי המוצרים שמיוצרים כאן במדינת ישראל תקן.
שמעון הניג
¶
בשעה שאנחנו מדברים נוחתים בישראל עשרות מטוסים ומגיעים לארץ מוצרים שאנשים מזמינים דרך האינטרנט בלי מכון תקנים, בלי בדיקה. המוצרים נכנסים לארץ ואותו אדם שקנה את המוצר יכול לטעון טענה פשוטה מאוד: אתם, חברי הכנסת והמדינה, גרמתם לי לקנות את המוצר שפגע בי ואני אתבע אתכם משום שלא חסמתם את האפשרות לעשות את זה. הנושא הזה יכול להגיע לאבסורד כל כך גדול. בעידן הגלובלי כדאי ללמוד מאירופה. בואו נראה מה קורה באירופה, מה הם עושים נגד הדברים האלה, איך הם גורמים לכך. תעתיקו את המודל האירופאי או את המודל האמריקאי ונגמור את הסיפור. למה בכלל להמשיך לדון בדברים שנעשו כבר בעולם?
שמעון הניג
¶
הוא יכול לטעון בבית-המשפט: המדינה אפשרה לי לקנות. פתחו לי את האפשרות לקנות, לא חסמו אותי.
עדנה הראל פישר
¶
שני דברים: קודם כל, ההערה האחרונה. מודל שאנחנו מביאים כאן לומד בהרבה מהמודלים בארצות-הברית ובאירופה. לכן, תנוח דעתך. המודל הזה מבוסס וכבר אמרנו את זה כמה פעמים. שנית, אני לא מכירה דבר כזה שתקן חל רק על מוצרים מיובאים. תקן חל על מוצר. התקן הרשמי חל על מי שמייצר, מייבא, זה לשון סעיף 9.
עדנה הראל פישר
¶
התקן חל על המוצר. לעניין היצרן - יש בישראל הרבה כלי אכיפה שאין לעניין היצרן בחו"ל, ולכן ההבדל נמצא היום בין הבדיקה בשער הנמל לבין הפיקוח על היצרן שנעשה בישראל. אבל, בזה אנחנו באמת מקדימים את המאוחר. נדון בזה בהמשך. לכן, רק שחברי הכנסת תנוח דעתם, על אותו מוצר חל אותו תקן בין אם הוא מיובא ובין אם הוא מיוצא.
עדנה הראל פישר
¶
אנחנו נדון בזה בהמשך ונסביר מדוע גם בעניין הזה יש משום טעות להציג את זה כך בפני חברי הכנסת. אבל בואו נדון בזה בהמשך.
שחר דגן
¶
שחר דגן, התאחדות התעשיינים. אני עוסק בתקינה למעלה מעשרים שנה, יצוא גם לצפון אירופה וגם לצפון אמריקה. מה שעו"ד המכובדת אומרת זה נכון. לקחו איזשהו מודל שהוא חלק ממודל רחב של התקינה האירופאית וזה הצהרת יצרן. צריך להבין, הצהרת יצרן זה לא משהו שעומד לבד. הוא עטוף בכמה רבדים של תקינה ורגולציה אירופאית, דירקטיבות שונות, כשבעצם אנחנו מדברים על שתי רגליים שקיימות בתוך התקינה: רגל אחת מדברת על תנועה חופשית של סחורות בתוך האיחוד ומכאן הצהרת יצרן. הרגל השנייה שהיא לא פחות דומיננטית זה כל הנושא של Market Surveillance. כך זה מוגדר וחוצה בכל הדירקטיבות, זה כחוט שני לאורך כל התקינה - החקיקה האירופאית. זה אומר אכיפה.
בדיונים שהיו בוועדות במכון התקנים הנושא הזה עלה לא פעם ולא פעמיים. אנחנו דנים הרבה לפני חוק ההסדרים. גרישה, יודע את זה. אנחנו מדברים על זה תקופה של למעלה מחמש שנים. הנושא של אכיפה בפילוסופיה האירופאית הוא דרמטי מאוד. זאת אומרת, גם בנמלים, גם בשווקים, גם במעבר ממדינה למדינה. היום זה נכון שהמשאיות באירופה נעות חופשי, זה נכון. אבל יש פיקוח מאוד הדוק על המשאיות. כשאתה מדבר על גורמי תקינה ואכיפה אירופאיים הם גם אומרים לך בעצמם: עדיין אנחנו מרגישים שזה לא מספיק. אבל אנחנו לא מדברים לא עשר, ולא על עשרים, ולא על שלושים פקחים, ולא על ארבעים. אנחנו מדברים על מאות ואלפי פקחים בסדר גודל של המשק הישראלי. זה מה שקורה היום באירופה. צריך להבין, כל הנושא של Free movement of goods וכל הנושא של Market Surveillance, אלו שני העמודים שהחקיקה והתקינה האירופאית כי הדירקטיבות זה משהו שנופל בין תקינה ובין חקיקה. זה איזשהו מסמך אמצע כזה. שני העמודים האלה הם עמודי התווך של כל המערכת הזאת שהיא אכיפה ופיקוח מאוד מאוד הדוק.
רן כהן
¶
אדוני היושב-ראש, אני פשוט מנצל את ההזדמנות - אני מודה שעו"ד כרמלי טעה - כדי שפשוט תדעו כולכם באיזה אופן בכלל התקינה נקבעת. תקינה לא נקבעת בכלל לגבי ארץ המוצא של המוצר או של השירות או כל דבר אחר.
יושבים בוועדות תקינה כאלה 15 - 20 איש מספר רב של ישיבות. אגב, אנשים שמייצגים את כל מי שיש לו איזושהי עמדה, דעה, קשר, יצוא, מכירה, יבואנים, תעשיינים, הכול הכול. יושבים שעות על שעות, ימים על ימים, ודנים מהו התקן הנכון למדינת ישראל. רק בקונצנזוס מגיעים להסכמה.
אני מודה על האמת שכשהייתי שר ממונה על מכון התקנים הייתי בטוח שהתקינה נקבעת לפי מה שהכי טוב. זאת אומרת, לוקחים מדענים, טכנולוגים, מהנדסים ואז הם קובעים מה הכי טוב - לא קובעים מה הכי נכון ומה הכי נכון הוא בדרך כלל בקונצנזוס. לכן, אין לנו בכלל פרמטרים שם אם זה מיובא, או לא מיובא, זה תעשייה ישראלית או לא. קובעים מה נכון שיהיה במשק הישראלי.
גרישה דייטש
¶
אני אבקש לתקן את מה שנאמר על-ידי שחר דגן מהתאחדות התעשיינים לגבי כמות הפקחים במדינות האיחוד האירופי. אני אדבר חיובי. עם תוספת של שלושים משרות אנחנו נהיה במקום טוב באמצע, אפילו במקום גבוה, ביחס לאוכלוסייה במדינת ישראל מבחינת כמות פקחים פר אוכלוסייה ופר המשק, אחרת נוצר פה רושם שאצלנו אין ושם יש המון, זה לא כך. יש מנגנונים נוספים, זה נכון. אבל כמות פקחים - אם אני אקח את אוסטריה אז יש עשרה פקחים לאוסטריה.
גרישה דייטש
¶
רוב המוצרים המיועדים לצרכן הם מיוצרים מיובאים, זה עובדה.
<יאיר זילברשטיין>
אין משהו יוצא דופן פה במדינת ישראל ביחס לעולם. גם דיברנו על זה בישיבה הקודמת, שרוב הפיקוח ייעשה בסוף במחסנים של היבואנים. לא ילכו לכל החנויות במדינת ישראל. שם יש יחסית ריכוזיות בתחום הייבוא, יש מעט יבואנים. ביחס לעולם אנחנו מדינה מאוד ריכוזית עם מספר מצומצם של עוסקים, לצערנו, גם בתעשייה וגם ביבוא.
יובל אביעד
¶
"(ד)
אחרי סעיף קטן (ב) יבוא:
"(ב1)
התעורר חשד לביצוע עבירה לפי הוראות חוק זה, רשאי הממונה או מפקח –
(1)
לחקור כל אדם הקשור לעבירה כאמור או שעשויות להיות לו ידיעות הנוגעות לעבירה כאמור; על חקירה לפי פסקה זו יחולו הוראות סעיפים 2 ו-3 לפקודת הפרוצדורה הפלילית (עדות), בשינויים המחויבים;
(2)
לתפוס כל חפץ הקשור לעבירה כאמור; על תפיסה לפי פסקה זו יחולו הוראות הפרק הרביעי לפקודת סדר הדין הפלילי [מעצר וחיפוש] [נוסח חדש], התשכ"ט–1969 (בסעיף זה – פקודת המעצר וחיפוש), בשינויים המחויבים;
(3)
לבקש מבית המשפט צו חיפוש לפי סעיף 23 לפקודת מעצר וחיפוש, ולבצעו; על חיפוש לפי פסקה זו יחולו הוראות סעיפים 24(א)(1), 26 עד 28 ו-45 לפקודת מעצר וחיפוש, בשינויים המחויבים."
יובל אביעד
¶
כן, כן. אני אסביר. הסעיפים שקראתי הם סעיפים שקשורים להפעלת הסמכות הפלילית. סעיף קטן (1) מדבר על פקודת הפרוצדורה הפלילית (עדות) שמסדירה את הסמכות לחקירת עדים ורישום הודעות בכתב.
לגבי פקודת סדר הדין הפלילי, הפרק הרביעי שמוזכר בסעיף קטן (2) – מדובר על הסדר בדבר סמכות לתפיסת חפצים, שמירת התפוס, החזרת התפוס.
לגבי סעיף 23 לפקודת מעצר חיפוש – מדובר בחיפוש על-פי צו לצורך הבטחת הצגת חפץ בחקירה, משפט, לרבות תפיסה, פרוצדורה לעריכת חיפוש וכניסה למקום.
יובל אביעד
¶
אז אני אקרא את הכול, בסדר.
"(ב2)
מפקח לא יעשה שימוש בסמכויות הנתונות לו אלא בעת מילוי תפקידו בהתקיים כל אלה:
(1) הוא עונד באופן גלוי תג המזהה אותו ואת תפקידו ולובש מדי מפקח, בצבע ובצורה שהורה הממונה לעניין זה, ובלבד שהמדים כאמור אינם נחזים להיות מדי משטרה;
(2) יש בידו תעודה החתומה בידי הממונה, המעידה על תפקידו ועל סמכויותיו שאותה הוא יציג לפי דרישה;
(3) הוא קיבל הכשרה מתאימה בתחום הסמכויות שיהיו נתונות לו לפי סעיף 10(ב) ו-(ב1), כפי שקבע הממונה באישור השר, בהתייעצות עם השר לביטחון הפנים;
(4) הוא עומד בתנאי כשירות נוספים כפי שהורה השר, בהתייעצות עם השר לביטחון הפנים.";
(ה)
סעיף קטן (ג) – בטל;"
יש לי הערה לגבי סעיף (ב2) פסקה (1). מדובר כאן על כך שהמפקח יהיה לבוש במדים כאמור שאינם נחזים להיות מדי משטרה. הנושא הזה נכלל גם בתוך הנוסח, אבל היום יתקיים דיון אצל המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (פלילי) על הנושא הזה, על הצורך בלבישת מדים לעניין האכיפה הפלילית. הדיון יתקיים היום אחר-הצהריים, ולכן אנחנו כרגע כנראה שנצטרך לפי הכרעת היועץ המשפטי להודיע לוועדה על תיקון או על אי-תיקון של הסעיף הרלוונטי.
אתי בנדלר
¶
מתי אתם תודיעו? כי אתה יודע שהודעה זה לא מספיק. הוועדה צריכה לדון בהצעה שלכם ולאשר אותה. בקיצור, אתה רוצה שאת הפסקה הזאת בשלב זה לא תאשר? תפצל? פיצול של הפסקה?
עדנה הראל פישר
¶
פיצול של הפסקה, מה זה אומר? אם הוועדה תספיק לדון בזה עוד היום לפני שסוגרים. אנחנו לא יכולים לפצל ולהשאיר את זה בחוץ כי ההסכמה היתה שזה עובר עם, אלא אם כן מוחלט שלא.
אתי בנדלר
¶
לא יהיה דיון אחר-הצהריים, לא יהיו עוד דיונים. כשייגמר היום הדיון בחוק התקינה עד הצהריים, זה מה שמוקצה, כי אחר כך יש אחר-הצהריים - - -
אתי בנדלר
¶
אז מה שהוועדה תספיק עד אחת-עשרה זה מה שיהיה בחוק התקינה שיוכל להיות מונח על שולחן הכנסת במסגרת חוק ההסדרים. את כל השאר לא יהיה מנוס אלא לפצל.
עדנה הראל פישר
¶
לפי ההסכמות הפנים ממשלתיות אני חושבת שאנחנו צריכים להשאיר את זה. אם ההחלטה היום אחרי-הצהריים תהיה להוציא אנחנו נבקש רביזיה לסעיף הזה. אנחנו נוכל לבקש רביזיה לפסקה הזאת, בסדר?
יובל אביעד
¶
אני אתחיל דווקא עם סעיף קטן (ג) כי הוא הבטל – סעיף קטן (ה). סעיף קטן (ג) בחוק התקנים הנוכחי מדבר על כך ש"כל אדם אחראי הנוגע בדבר חייב, ככל שיידרש לכך על-ידי הממונה, למסור לו ולמי שהוסמך על ידיו ידיעות ומסמכים, שלדעת הממונה יש בהם כדי להקל את ביצועו של חוק זה, לרבות תעודת בדיקה לפי סעיף 12, אולם לא יידרש אדם למסור ידיעות או מסמכים העלולים לגלגל עליו אשמה פלילית.".
הסעיף הזה נמחק כי הוא הוסדר בסעיף של הסמכויות המינהליות, בסעיף 4 – לדרוש מכל אדם הנוגע בדבר, לרבות מעוסק, להציג בפניו כל מידע, והגדרנו גם מהו המידע. לכן, אין צורך בהפרדה, לחזור שוב פעם.
יובל אביעד
¶
יש הרחבה וגם היועצת המשפטית של הכנסת אמרה את זה. היא אמרה שיש פה עניין של דרישת רשומות של תלונות שהתקבלו, זהות הצרכנים, וכן הלאה.
יובל אביעד
¶
"(11)
אחרי סעיף 10 יבוא:
"הודעה בדבר מסוכנות מצרך
10א.
הממונה יהיה רשאי לעשות כל אחד מאלה:
(1) להורות לעוסק להודיע או לפרסם, לכל אדם הנוגע בדבר, כי מצרך או תהליך עבודה אינו מתאים לדרישות תקן רשמי החלים עליו, וכי המצרך או תהליך העבודה מסוכן לשלומו, בריאותו או בטיחותו של אדם או לאיכות הסביבה, או שקיימת הסתברות למסוכנות כאמור; ההודעה תהיה באופן שיורה עליה הממונה; הממונה לא יורה לעוסק להודיע כאמור, אלא לאחר שנתן לו הזדמנות סבירה לטעון את טענותיו;
(2) להודיע או לפרסם הודעה מטעמו אם נוכח כי העוסק סירב להודיע, באופן שהורה עליו כאמור בפסקה (1), או שסבר כי קיים חשש מיידי לשלומו, בריאותו או בטיחותו של אדם או לאיכות הסביבה, ורשאי הוא –
(1) להודיע או לפרסם הודעה מטעמו גם בלא שנתן לעוסק הזדמנות סבירה לטעון את טענותיו, ובלבד שהזדמנות כאמור תינתן לעוסק בהקדם האפשרי לאחר מכן;
(2) לחייב את העוסק בהוצאות ההודעה או הפרסום, כולן או חלקן; על הטלת הוצאות הפרסום כאמור תחול פקודת המסים (גבייה);
(3) להודיע לכל אדם או לפרסם הודעה מטעמו על ממצאי בדיקות שערך בהתאם לסמכותו לפי חוק זה, אם נוכח כי נגרמה פגיעה לשלומו, בריאותו או בטיחותו של אדם או לאיכות הסביבה, או קיימת הסתברות שתיגרם פגיעה כאמור ובלבד שנתן לעוסק הזדמנות סבירה לטעון את טענותיו טרם מתן ההודעה או הפרסום כאמור; סבר הממונה כי קיים חשש מיידי לשלומו, בריאותו או בטיחותו של אדם או לאיכות הסביבה, רשאי הוא לפרסם כאמור בלי שנתן לו הזדמנות לטעון את טענותיו כאמור ובלבד שהזדמנות כאמור תינתן לעוסק בהקדם האפשרי לאחר מכן."
יובל אביעד
¶
כיום יש חסך מאוד גדול בחוק התקנים שמדבר על הודעות בדבר מסוכנות מצרך. אנחנו מקבלים המון ידיעות על מסוכנות של מצרכים, בין היתר, ובעיקר, מהמידע גם המגיע מעולם, ונדרשים להודיע לציבור על המסוכנות בהתאם לכללי הצדק הטבעי.
לפעמים ניתן למצוא את מי שמפר את ההפרה של חוק התקנים, לפעמים לא ניתן למצוא. לפעמים הסכנה היא מיידית ויש חשש לציבור, ולפעמים הסכנה היא לא מיידית. לאחרונה נתקלנו במקרה מאוד דומה בנושא שהיינו צריכים להודיע לציבור על סכנה כי יש סכנה וצריך למנוע אותה. בסופו של דבר, אנחנו גם צריכים להסתכל על הציבור בכללותו, על האינטרס הציבורי, למנוע פגיעה ולשמור על בטיחות הציבור.
הסעיפים הבאים הם סעיפים שבאים להקנות את הסמכות לממונה על התקינה, תוך שמירת כללי הצדק הטבעי, להודיע על מסוכנות שיש ממצרך שהתגלה שאינו מתאים להוראות תקן רשמי תוך הפרדה בין חשש מיידי לבין מצב שאין חשש מיידי, בין מצב שמוצאים את המפר לבין מצב שלא מוצאים את המפר ואלו הסעיפים.
אהוד פלג
¶
ההוראה בסעיף הזה מתייחסת למצב שבו הממונה מצא שמצרך, נניח, אינו מתאים לדרישות תקן רשמי. אבל אז רק בסעיף הבא הוא יוכל להורות על הפסקת שיווק או recall. פה מדובר על פרסום הודעה לציבור, אבל מצד שני, סעיף 9 המקורי שהזכרנו אותו קודם מדבר על כך שאם מוצר לא מתאים לתקן הרשמי אז אסור לשווק אותו. לא ברור לי פה. אם אסור לשווק אותו על-פי סעיף 9, מה צריך לפרסם לציבור שהוא פחות מהפסקת מכירה, שהוא פחות מ- recall, שהוא פחות מהפסקת מכירה?
יובל אביעד
¶
אני מציע שנקרא את הסעיף של recall ואז נתייחס. בין היתר, כל הסעיף הזה הוא מבלי לגרוע מהוראות סעיף 9. אולי כדאי שנקרא את סעיף 10ב.
יובל אביעד
¶
"הודעה על הפסקת פעולות עוסק והשמדה
10ב.
(1) הממונה רשאי להורות לעוסק, בהודעה בכתב, להפסיק לייצר מצרך או להפסיק את מכירתו או את הצגתו לצורך מכירתו, אם מצא שאינו מתאים לדרישות תקן רשמי החל על המצרך, וכן להורות על איסופו של המצרך למקום שקבע, החזרתו לעוסק שממנו קיבל את המצרך והכול באופן שיורה ולאחר שנתן לעוסק הזדמנות סבירה, בנסיבות העניין, לטעון את טענותיו.
(ב) סבר הממונה כי קיים חשש לשלומו, בריאותו או בטיחותו של אדם, או לאיכות הסביבה, או עלול להתקיים חשש כאמור, בשל מצרך שאינו מתאים לדרישות תקן רשמי החל עליו ואין במתן הוראות לעוסק כאמור בסעיף קטן (א) כדי למנוע את החשש כאמור, יהיה רשאי הממונה להורות לעוסק גם להשמיד את המצרך, והכול באופן שיורה בהודעה, ולאחר שנתן לעוסק הזדמנות סבירה, בנסיבות העניין, לטעון את טענותיו.
(ג) סבר הממונה כי קיים חשש מיידי לשלומו, בריאותו או בטיחותו של אדם, או לאיכות הסביבה, או עלול להתקיים חשש כאמור, יהיה רשאי הממונה להורות לעוסק, בצו, לפי סעיף קטן (א) או (ב) בלי שנתן לו הזדמנות לטעון את טענותיו, ובלבד שהזדמנות כאמור תינתן לעוסק בהקדם האפשרי לאחר מכן.";"
אתי בנדלר
¶
כן, אדוני. גם בסעיף הקודם וגם בסעיף הזה אני מוטרדת שוב, ולכן ביקשתי בישיבה הראשונה מהוועדה לא לאשר בשלב זה את הגדרת "עוסק" שאני מזכירה שהיא הגדרה מאוד מאוד רחבה. לכן, אמרתי שיש סעיפים שראוי שההגדרה תהיה באמת רחבה, ויש סעיפים שאולי היא רחבה מידיי לגביהם, וזו אחת הדוגמאות. אני חוזרת שוב לבעל המכולת הקטנה. נניח שהסתבר שהוא מחזיק בחנותו מצרך שלא עונה לדרישות התקן ואפילו שהוא מסוכן, אני הולכת הלאה. אתם יכולים לתת לו הוראה לפרסם על חשבונו הודעה בעיתונות אולי. מיהו העוסק? למי צריך לתת את ההוראה הזאת? האם לתת את ההוראה הזאת ליבואן או ליצרן, או באמת לכל בעל מכולת? שיקול הדעת הוא של הממונה, והשאלה היא אם כך נכון הדבר. שנית, אפשר להורות לו להשמיד את הדברים, ואז לא בטוח שיהיו לו ראיות או הוכחות לתבוע את מי שממנו שהוא רכש את הדברים כדי שהוא יוכל להשתפות.
אתי בנדלר
¶
הסעיף הזה חשוב. שני הסעיפים האלה הם אולי הסמכויות החשובות ביותר שניתנות לממונה בהקשר הזה. אני רק חושבת שלא ראוי לכלול כל עוסק. לגבי יבואן ויצרן - ברור שצריך להשאיר אותם. אינני יודעת אם ניתן לעשות, אם זו תהיה בגדר אפליה לדבר על גודל המוכרים. זאת אומרת, מחזור המכירות של המוכרים כדי להגיע גם לסוג של מוכרים שהן רשתות שיש להן בעלי תפקידים, יש להן סמנכ"לים ואחראי רגולציה וכיוצא בזה, שהם יכולים באמת לעמוד בכל דרישות החוק. כלומר, להורות להפסיק למכור, ברור שצריכים שתהיה סמכות לגבי כל עוסק, קטן כגדול. צריכים להבחין כאן בין הסמכויות השונות שיש בשני הסעיפים האלה ולראות מה ראוי שיופעל כלפי כל עוסק, ומה ראוי שלא כלפי כל אחד.
שמעון הניג
¶
יש לי הערה חשובה לגבי הנושא הזה. אתם מודעים לכך שהחוק הזה, הסעיף הזה, הורס סוג של עשרות אלפי פגועי נפש בארץ? אנשים שמייצרים בארץ מוצרים שהתקן חל עליהם והם לא בודקים, והם מוכרים את זה לחנויות? עכשיו אני לא אקנה יותר את המוצרים מהם כי אני אגיד להם: אני צריך לפרסם הודעה בעיתונות משום שעל המוצר הזה חל תקן, ואני מוכר ביודעין מוצר - - -
שמעון הניג
¶
אבל המוצר הזה חל עליו תקן והוא לא נבדק. יש בארץ הרבה מוצרים שמייצרים אותם בארץ שחל עליהם חובת תקינה. המוצרים האלה לא נבדקים. הם מפוזרים לשווקים באופן ישיר. יש המון המון מפעלים כאלה, במיוחד של פגועי נפש. זה עשרות אלפי עובדים כאלה. אני היום לא אקח מהם את המוצרים מסיבה פשוטה, משום שאני מודע לכך שהמוצר הזה חל עליו תקן והוא לא נבדק ויש סכנה. זה מוצרים שמיוצרים בארץ, לא כיבואן.
שמעון הניג
¶
אבל אני לא מייצר אותם. אני לא אבדוק את זה כי אני לא היצרן של המוצרים האלה. אני חייב לדווח על זה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני מקשיב תמיד לאדם שבשטח. אם אומר לנו מר הניג עכשיו שהוא מייצר והוא דווקא עם אוכלוסיות מוחלשות יותר שיש להן עכבות או בעיות, והוא עכשיו לאור הסכנה בדבר הזה לא יקנה מהן, אני חושב שזה דבר שצריך לקחת אותו בחשבון.
עדנה הראל פישר
¶
בכל הכבוד, אני חושבת שלהביא לשולחן דווקא פגועי נפש זו הערה פופוליסטית. יש מוצרים שאכן מיוצרים על-ידי חברות. יש יקב מפורסם, יש מפעלי שוקולד, הכול נכון. זה גופים שלוקחים על עצמם אחריות כן להיבדק ואם הם לא נבדקים אז זה שערורייה למכור אותם, ולא בשם זה שפגועי נפש ייצרו אותם. אנחנו מכירים וקונים מהמפעלים האלה וצריך יהיה להמשיך לקנות מהם.
עדנה הראל פישר
¶
יש. היצרן עצמו לוקח את זה ואם הוא לא לוקח את זה אז אל תמכור ואל תסכן את הילד שלי בגלל שפגועי נפש עושים את הצעצועים. גם היום, גם במצב הקיים לא השתנה שום דבר. גם במצב הקיים אסור לך למכור משהו שלא עומד בתקן גם אם פגוע נפש ייצר את זה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
תודה רבה, הנושא הזה מוצה. הנושא השני שהעלתה עו"ד בנדלר לא מוצה. האם יש התייחסות? אתה יודע, לגבי הקטנים.
יובל אביעד
¶
אני פשוט אחזור על הסעיף. יש פה את מתן זכות הטיעון. העוסק יטען את טענותיו. לפי כללי הצדק הטבעי זה נתון לביקורת שיפוטית. זה קיים היום דרך הצווים - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
עזוב את הביקורת, האדם הקטן. האם אפשר להחריג פה באיזושהי צורה לגבי העוסקים, אותם אלה שתמיד מדברים עליהם, העסקים הקטנים שרוצים לעזור להם, לתת להם יותר אשראי. כולנו מדברים על זה, אבל בסופו של דבר של דבר לחלק מהאנשים האלה אנחנו עוד פעם נותנים מכות ופוגעים בהם. האם אפשר ליצור פה איזושהי החרגה או שהם ייפלו בין השבבים? פעם היו מנהיגים מאוד גדולים שאמרו שכשיש מהפכה אז השבבים עפים. עדנה, האם את מקשיבה לקול של אותם אנשים שאין להם קול?
עדנה הראל פישר
¶
כן. אני רוצה לנסות לשכנע את הוועדה. הסעיף הזה מדבר על שיקול הדעת של הממונה אחרי שהוא בדק שפוזיטיבית קיים סיכון. זה לא כבר אמירה ערטילאית שחל תקן.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
ואם יהיה אדם אחרי גרישה שסובל מכל מיני תסביכים של שליטה כי הרבה אנשים זה כמו עבד כי ימלוך והם נכנסים והם משתמשים בדברים האלה? לגרישה באמת יש כבר אורך רוח והוא יתייחס בהבנה לעסק הקטן. אבל יהיה עולם אחרי גרישה ואולי יבוא פרעה.
עדנה הראל פישר
¶
החשש הזה נכון גם למפקחים של משרד החקלאות שמורים על השמדת ביצים שיש בהן סלמונלה. אם יש אופציה שיהיה פקח "שרוט" והוא שונא חקלאים ממושב מסוים, האם בגלל זה תאסור על פקחים של משרד החקלאות להורות על השמדת ביצים? תעמיד לדין את אותו פקח. יש פה ממונה. אדם אחד, לא איזה אוסף בלתי ידוע של גורמים, אלא ממונה אחד שהוא ישתכנע שיש סכנה מיידית לבריאות, ולכן הוא מורה על השמדה. רק במקרה שהוא השתכנע שי סכנה, וזה לא משנה אם זה נמצא אצל העוסק הקטן או אצל העוסק הגדול. אני אפסיק לקנות אצל עוסקים קטנים אם אני אדע שהם יכולים להמשיך למכור את המוצרים המסוכנים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
עדנה, אני מבקש ממך בקשה אחת. אנא תקשיבי כי מה שענית לא היה רלוונטי לנקודה שלה. אנחנו לא בבית-המשפט. אני על גרישה דווקא סומך כי אני אומר גרישה זה גרישה. אבל אני לא חושב שכולם גרישה. מדיניות זה אנשים ואתה נותן לאיזה ממונה. לפעמים ממנים אנשים שאתה לא יודע את כל התסביכים שלהם וכל הדברים שלהם. הם מורידים על כל מיני אנשים באמצעות הסמכות, ולכן ההערה של אתי. אתי, תחזרי על ההערה ועכשיו תקשיבי. אולי אין פתרון, אבל תקשיבי למה שהיא אמרה.
אתי בנדלר
¶
אני אמרתי שבשני הסעיפים האלה 10א. ו-10ב. יש מגוון סמכויות שניתנות לממונה. ככל שמדובר על הפסקת מכירה של מוצר מסוכן אין בכלל ספק שזה סמכות שצריכה להיות לגבי כל עוסק מכל מין וסוג שהוא – זה ברור. אני מדברת על סמכויות אחרות. למשל, סמכות לפרסם בעיתון הודעה על מסוכנות מצרך. האם מי שצריך לפרסם את זה זה בעל המכולת? יכול להיות שהוא יכול להורות לו לפרסם בחנותו הודעה שהכדורים האלה מסוכנים, אבל מדובר על פרסום בכל דרך שהיא. לא רק זאת, וזו תהיה תיכף הערה שלי, לפרסם בכל דרך שהוא יורה. אם זה מסוכן גם ללא זכות שימוע. נותנים זכות שימוע אחרי שכבר מבצעים את הפעולה. זאת אומרת, אם הוא יורה, נניח, לבעל מכולת מסוים או לחנות בגודל בינוני, כשיש מישהו שיש לו כיס יותר עמוק לצורך העניין והוא זה שגרם להפצת המצרך המסוכן כמו היצרן או היבואן או משווק גדול, ואם הוא יורה דווקא לבעל החנות הוא יכול - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני רוצה לחזק את זה. רוב בני האדם הם בני מלאכים, אבל יש כאלה שיש בהם גם איזה רוע מסוים או שיש להם אינטרס. נניח שלממונה יש איזה קשר עם מישהו שהוא מסיבות לא ברורות רוצה לחסל אותו. הוא אומר: אדוני, אתה מוציא עכשיו מודעה ב"ידיעות אחרונות", והאדם הזה פשט את הרגל.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה להניח שכן כולם צדיקים כמו גרישה. אבל עוסק בגודל בינוני שהוא לא עומד בראש השרשרת שגרמה להפצת המצרך המסוכן, נותנים לו הוראה לפרסם על חשבונו בדרך שהממונה מוצא לנכון. ולא רק זאת, אחר כך אפשר לגבות את הסכום הזה, וזו אמירה מאוד קטנה בסוף הסעיף הזה, שפקודת המיסים (גבייה) – "לחייב את העוסק בהוצאות ההודעה או הפרסום, כולן או חלקן, ועל הטלת הוצאות הפרסום כאמור תחול פקודת המסים (גבייה).". למשל, ואני מקצינה כמובן את העניין, אם הוא יורה לו לפרסם בעיתון או בטלוויזיה והוא יגיד: זה לא סביר שתבקש את זה ממני. אני מוכן לפרסם בכל רשת המרכולים שלי הודעה. הממונה מטעמיו יסבור שזה לא נכון והוא יפרסם את זה. הממונה יפרסם את המודעה בשמו של אותו בעל החנות.
אתי בנדלר
¶
לא רק שהוא יחייב אותו, הוא גם יגבה את זה ממנו לפי פקודת המיסים (גבייה) שזו דרך הגבייה הכי קשה, דרקונית, שיש היום בחקיקה.
אתי בנדלר
¶
אני הצעתי לעצור רגע ולחשוב איך לפרק את הגדרת העוסק לגבי כל אחת מהסמכויות. אם הוועדה תורה לי אני אתחיל לחשוב על זה.
גרישה דייטש
¶
אומרים לי בלי שמות, בסדר. חנות קטנה של חומרי ניקוי, צבע וכן הלאה. אנחנו מוצאים שם צבע ולא מסומן שם שהצבע מכיל עופרת ברמה כזו וכזאת ושיש לעבוד במקום מאוורר וגם אריזה מיוחדת וכן הלאה. אנחנו אומרים לבעל החנות שעליו לפרסם את המודעה לציבור כי הוא כבר מכר וזה מסוכן ואין זמן לאסוף. הוא אמר שהוא מוכר את זה לציבור חרדי באזור שלו ואלו הדוגמאות, זו החלוקה, זה מכיל כך וכך, זה מה שמקובל. הוא אמר שהוא מבקש לאפשר לו לפרסם רק בעיתון לציבור החרדי באזור הזה. כמובן שאפשרנו לו. ברגע שהוא פרסם מודעה והוא מודיע שזה לא מתאים לתקן ויש להחזיר וכן הלאה, אנחנו גם סוגרים את התהליך. מבחינתי, מה שנדרש בשימוע התבצע. אין צו מינהלי ואין תיק פלילי – כלום, גמרנו את העסק. זה עלה לו 1,500 שקל ובזה נגרם העניין. אבל הוא פרסם. כך אנחנו עובדים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
נתת דוגמה ששיקול הדעת של הממונה הוא מצוין. אבל השאלה פה תמיד היא לא רק על ד"ר ג'קיל, אלא גם על מיסטר הייד. יש כאלו שלא עובדים נכון וזה הבעיה. אם כל אלה שהיו בממשלה או בשירות הציבורי הפילוסופים של פלטו, אנשים של תורת הציבור, מבוגרים אחראים כמו רן כהן, עם לב טוב ועם חוכמה אז הכול היה בסדר. אבל לא כולם כאלה. לכן, חובת ההוכחה היא גם במקרים שבהם יצר האדם הוא רע מנעוריו.
גרישה דייטש
¶
המצב הוא כזה שבמקרה הזה יש לנו חנות, אין לנו זמן. יש מוכר, לא ברור לנו ממי הוא מקבל. הוא בעצמו מחלק את הצבע למכלים. אין לי מישהו אחר, אני פועל נגדו, אבל בסבירות.
יאיר זילברשטיין
¶
אנחנו מנסים לגבש פתרון ביחד עם יובל שיגיד שכל הוראה כזאת של הממונה תהיה בשים לב להיקף הפגיעה הפוטנציאלית מבחינה גיאוגרפית ואז זה יצמצם את זה, את שיקול הדעת, בדיוק למה שגרישה מתאר.
יאיר זילברשטיין
¶
לא, אנחנו לא רוצים להבדיל בין העוסקים, אנחנו רוצים - - - בשים לב לגודל הפגיעה הפוטנציאלי ואז אם הוא מקומי הוא מקומי.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
עמית, אחד מהכללים לבחור את הממונה הבאה – שהוא דומה בחוכמת הלב, בנעימות ובתבונה לגרישה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רק שנייה, יש התייעצות משפטנים וכלכלנים.
<(הישיבה נפסקה בשעה 10:55 ונתחדשה בשעה 10:05.)>
יובל אביעד
¶
אני רוצה רק לתקן תיקון נוסח קטן בסעיף 10א רבתי פסקה (1). כתוב שם כך בסיפה: או שקיימת הסתברות למסוכנות כאמור; ההודעה תהיה באופן שיורה עליה הממונה. הממונה לא יורה לעוסק להודיע או לפרסם כאמור.
יובל אביעד
¶
- -היקף ומידת הפגיעה בשלומו, בטיחותו או בריאותו של אדם או לאיכות הסביבה, ולהיקף הפרסום הנדרש. אני מבקש שתקראו את זה שוב.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני מאוד מודה לכם על הפתיחות ועל ההקשבה שאיזה שמץ מרוחו של גרישה תעבור לחוק גם לאלו שיהיו אחרי גרישה.
מרב תורג'מן
¶
"הוראות הממונה לפי סעיפים 10א ו-10ב יינתנו בשים לב בנסיבות העניין ובכלל זה היקף ומידת הפגיעה בשלומו, בטיחותו או בריאותו של אדם, או לאיכות הסביבה ולהיקף הפרסום הנדרש."
אתי בנדלר
¶
אנחנו עוד נחשוב מה תהיה כותרת השוליים. זו היתה הערה אחת לגבי סעיף 10א ו-ב. אדוני היושב-ראש, אני חוזרת להערה השנייה שלי.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני רוצה להאריך קצת את הישיבה הזאת עד לקריאת החוקים בעוד חצי שעה, שלושת רבעי שעה, וזה רק הוועדה. אני סומך על דנה. דנה, תבקשי להאריך את זה. אני מאוד מודה לך.
אתי בנדלר
¶
אני מזכירה שוב את ההערה שלי לסעיף 10א(2)(ב): "לחייב את העוסק בהוצאות ההודעה או הפרסום, כולן או חלקן", שזה בסדר. אני מציעה לשקול האומנם יש מקום לחלק השני של ההוראה הקובעת שעל הטלת הוצאות הפרסום כאמור תחול פקודת המיסים (גבייה). דהיינו, לסלול דרך זריזה לגביית הוצאות הפרסום.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
יובל, אני מבין שבמידה ואותו בעל עסק קטן שאצלו נמצא הצבע הפגום לא פרסם, הממונה – במקרה הזה גרישה – ייתן לו הוראה לפרסום ויגבה את הכסף מאותו בעל העסק.
אתי בנדלר
¶
כן. השאלה היא רק איך הוא יגבה את הכסף? אני רוצה לומר משהו לגבי העניין הזה, פקודת המיסים (גבייה) לעומת חוק שקיים, חוק המרכז לגביית קנסות שזה חוק שנחקק כדי לאפשר גבייה מרוכזת של חובות למדינה מסוגים שונים. צריכים להוציא צו של שר המשפטים לגבי המשרד או החוק שייכלל - - -
יובל אביעד
¶
לא, לגבי מצב שאתה מחייב את העוסק בהוצאות כי הוא לא הודיע. היועצת המשפטית של ועדת הכלכלה מבקשת שבמקום שזה יהיה לפי פקודת מיסים גבייה שהיא על-פי רוב היא דרקונית לפעמים, שזה המרכז לגביית קנסות. יש חוק כזה שנקרא חוק המרכז לגביית קנסות.
גרישה דייטש
¶
אנחנו מדברים על (2)(ב) ו-(2)(ב) מתייחס לפרסום בלבד והפרסום, ה-recall הוא תמיד על חשבון מי ש- - -
אהוד פלג
¶
עדיין הנקודה שהעליתי דורשת איזושהי הסדרה. יש לנו סיטואציה שבה המצרך לא מתאים לתקן הרשמי. במצב כזה קובע סעיף 10 שאסור למכור אותו. עכשיו באים סעיפים 10א ו-10ב, ובעיקר 10א. 10א קובע שבנסיבות האלה תחול על-פי הוראות הממונה חובת פרסום ו-10ב קובע שהממונה רשאי גם להורות על הסרתו מהמדפים ולפרסם את זה.
יש לנו הוראה אחת שהיא בלתי תלויה ומותנית באחרות שקובעת: לא מתאים לתקן הרשמי, לא יימכר. ההוראות האחרות קובעות פחות מזה. אבל הן לא יכולות לדור בכפיפה אחת אם אין איזושהי זיקת התייחסות ביניהן.
אתי בנדלר
¶
אני לא רואה בזה את הבעיה שהוא העלה. יש איסור ואלה סמכויות מינהליות. זה לא קשור בכלל לאיסור הכללי, האיסור הכללי קיים. אלו סמכויות מינהליות כדי למנוע סכנה מיידית, הייתי אומרת.
אתי בנדלר
¶
נכון. הפשרה שהציע המשרד ואני אמרתי שאפשר לחיות איתה, להבנתי, היא הוספת סעיף נוסף 10ג, לצורך העניין הזה, שבו תהיה איזושהי התווייה לשיקול הדעת של הממונה בהפעלת סמכויותיו לפי הסעיפים האלה שדיברנו עליהם 10א ו-10ב, שתאמר שהוא יפעיל את סמכויותיו בשים לב להיקף הפגיעה, מידת הפגיעה והיקף הפרסום הנדרש.
מיכל רוזין
¶
שנייה, אני מנסה להבין, בשביל זה לא הצבעתי. אתי, כשאת אומרת התווייה לשיקול הדעת של הממונה, בשים לב להיקף הפגיעה, מידת הפגיעה והיקף הפרסום הנדרש, בעצם זה לא עונה על מה שאת אמרת. את אמרת: אנחנו צריכים לדבר על העוסק. זה לא נותן מענה לעוסק.
מיכל רוזין
¶
כן. לא רק היקף הפגיעה, מידת הפגיעה והיקף הפרסום. זה לא מדבר על העוסק, זה מדבר על התוצאות.
עדנה הראל פישר
¶
אני רוצה לשכנע את חברת הכנסת רוזין שזה נכון להחיל את זה על כל סוגי העוסקים, בשים לב לעניין.
עדנה הראל פישר
¶
אני אנסה לשכנע אותך שזה צריך לחול כך ועם הסייג שהוספנו בוועדה זה יכול להניח את דעתך גם במטרות שאת מציבה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
מי בעד ההצעה של חברת הכנסת רוזין? מי נגד.
הצבעה
הצעת חברת הכנסת רוזין לא נתקבלה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רן, יש לי שאלה אליך. גם אצלי באוניברסיטה היה הוועד הפועל ובסוף החלפתי לוועד המנהל. כבר כמעט אין גופים שיש להם הוועד הפועל. אולי הגיע הזמן לשנות כבר את הוועד הפועל לוועד המנהל? אין גוף שנקרא הועד הפועל, אני חושב שזה צריך להיות הוועד המנהל.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני חושב שהשר יסכים שזה יהיה הוועד המנהל במקום הוועד הפועל. אולי זה הגוף האחרון שנשאר הוועד הפועל.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
עמית, תעביר את זה שבהזדמנות הבאה אנחנו נשנה את זה. צריך רק אישור של השר שיעשו בכל המקומות ויישנו. זה בקשה שלי ממך. גם ראש המכון תומך בזה, ראש המכון תומך בזה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני מבקש שתיקח את זה לתשומת ליבך ותיגש לשר. מספיק, הטרמינולוגיה בכל מקום זה ועד מנהל. מכון התקנים הוא היחיד שיש לו ועד הפועל.
יובל אביעד
¶
זה מצריך תיקונים עקיפים.
"(2) במקום "שר התעשייה, המסחר והתיירות" יבוא "שר הכלכלה, למעט השכר בהתאם למחירון בדבר בדיקת התאמת מצרך לתקן רשמי שיקבע השר; לא יקבע השר את המחירון בדבר התאמת המצרך לתקן רשמי, אלא לאחר שנתן למכון הזדמנות סבירה להגיש את טיעוניו ביחס לקביעת המחירון";"
יובל אביעד
¶
סעיף 12ג לחוק התקנים הנוכחי מסדיר את הדרך של קביעת מחירון מכון התקנים. יש מספר רבדים בתוך הסעיף. הרובד הראשון מדבר על אישור השר. השר צריך לאשר את המחירון של מכון התקנים. סעיף 12ג אומר כך: "המכון רשאי לקבל שכר בעד השירותים שהוא נותן. (ב) השכר ישולם בהתאם למחירון שיקבע הועד הפועל באישור שר התעשייה, המסחר והתיירות, ולעניין השכר שיושלם בעד היתר לסמן בתו תקן לפי סעיף 9(ב) – גם באישור ועדת הכלכלה של הכנסת.
מה הכוונה? מכון התקנים נותן שירותים שונים. הוא נותן שירותים בקביעת מתן אישורי ת"ר לצורך ייבוא טובין למדינת ישראל. הוא נותן שירותים מכוח סעיף 12 לחוק התקנים, בדיקת התאמת מצרך לתקן וגם לייצוא. הוא גם קובע לפי סעיף 6 לחוק התקנים את המפרטים שהם בגדר תקנים ישראלים שאחר כך השר רשאי לאמץ אותם כתקנים רשמיים. כלומר, יש מגוון של פעולות שהמכון עושה שהן נגזרות של חוק התקנים ונגזרות גם של תקנון מכון התקנים.
סעיף 12ג הנוכחי אומר שאת המחירון שייקבע הוועד הפועל יאשר השר. אבל במצבים שיש בדיקות של תו תקן לפי סעיף 9(ב) – אני מזכיר לכם תו תקן זה בדיקות מקיפות יותר מבדיקות התאמה לתקן רשמי – במצבים ששר הכלכלה קבע במצב כי מצרך מסוים נדרש גם לעמידה בתו תקן – דהיינו, בדיקות של טיב, איכות, וגם בפיקוח של מכון התקנים כי המצרך לדעת השר הוא מצרך שמחייב פיקוח כזה – נכנס אותו יצרן בתו תקן להסכמי פיקוח מול מכון התקנים, וגם על זה המכון גובה כסף. לכן, יש פה שוני. אומרים: במצב של תו תקן אז ועדת הכלכלה תאשר. במצב שזה לא תו תקן כל שאר השירותים השר יאשר את המחירון. לא כתוב: השר יקבע. מה השינוי? השינוי שמוצע כאן שאנחנו מביאים בסעיף 12ג סעיף קטן (2) הוא שינוי שהשר לא יאשר, אלא השר יקבע. לא לכל המחירון, רק לבדיקת התאמת המצרך לתקן רשמי.
אתי בנדלר
¶
העניין הזה הוא שאלה יפה ואני מיד אתייחס אליה – אם זה תשלום חובה או לא תשלום חובה, היה צריך או לא צריך, ואם נכון לפטור את המחירון הזה מאישור פרלמנטרי.
יאיר זילברשטיין
¶
למעשה, מה שאנחנו מציעים פה זה שרק באותם שירותים שבהם אנחנו מכריחים את העוסקים לקבל את האישור, ולמעשה המכון הוא הזרוע הארוכה של המדינה כי המדינה היתה יכולה לבצע את זה באופן עצמאי ויש מדינות שזה מתבצע באופן ישיר על-ידי המדינה, ואז המדינה היתה קובעת את התעריף. גם בדבר הזה אנחנו מכריחים את העוסקים ללכת למכון. מצד שני, המכון הוא גם מונופול. הוא היחיד שיכול לעשות את זה, וההסמכה של המדינה אנחנו רוצים שהשר יקבע את התעריף.
יאיר זילברשטיין
¶
אנחנו דואגים פה לציבור - לצורך העניין, אנחנו מכריחים אותו ללכת לבצע את הבדיקה, אין לו שום ברירה אחרת – שייקבע לו מחיר גבוה מידיי. צריך לקבוע פה מחיר סביר. אני חושב שהשר ידע לאזן אחרי שהוא שמע ואחרי שהיתה זכות טיעון למכון. מצד שני, יש גם את העוסקים ואת העסקים שצריך לשמור עליהם.
רן כהן
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה שתי הבהרות לך ולחברי הכנסת ולכל האורחים הנכבדים. ראשית, עם כל הכבוד לאוצר ולמשרד הכלכלה, מכון התקנים הוא לא זרוע של המדינה. מכון התקנים עובד על-פי חוק של הכנסת והוא גורם ששייך למדינה, לתעשיינים, ליבואנים, לקבלנים, כל גורמי הכלכלה העיקריים במדינת ישראל מיוצגים במה שנקרא היום הוועד הפועל, ולדעתי זה ייקרא הוועד המנהל. אני מבקש שלא תהיה פה השתלטות עוינת וזריקת כל הגורמים הכלכליים החוצה מדבר מאוד מאוד קריטי בקיומו של המכון.
שנית, ועל כך גם דיברתי בעבר, על הנושא של המחירון, המחירון היום לא נקבע על-ידי המכון באופן בלעדי. המכון היום מקבל ממשרד הכלכלה את המחירונים של שעת עבודה של עובד, של מהנדס, של פריט זה או אחר. על-פי זה ועל-פי הוצאותיו הוא מגבש מחירון שמגיע לוועד הפועל ששם מיוצגים כאמור התעשיינים, היבואנים, הקבלנים, משרד הכלכלה, ממונה על התקינה, נציגי האוצר. כולם נמצאים שם. רק אם הוועד הפועל מאשר את זה זה עובר לשר לחתימה. בלי אישורו זה לא מתקבל. זה מצב מאוזן, זה מצב נורמלי.
רן כהן
¶
אין מצב נורמלי שבו פוליטיקאי יהיה קדוש, ינהל מחירון של גורם שצריך להתקיים עסקית. אין מצב כזה. אתם מציעים פה דבר לא נורמלי, עם כל הכבוד.
המכון הוא לא גוף מתוקצב על-ידי המדינה - שיהיה ברור. המכון צריך להתקיים מהשירותים שהוא עושה והתשלומים ש- - -
יצחק וקנין
¶
בסופו של תהליך השר מאשר את כל המחירים. הרי המחיר - מה שיש בפרט, יש בכלל. מה שיש בכלל יש בפרט. הכוונה שלי - אם באותם פריטים יש איזה מוצר שעל פי הגרסה שלכם עכשיו זה היה צריך לבוא לשר לאישור, ממילא כל המחירון הזה, כל התעריפים האלה מגיעים לשר לאישור, אז מה אתם רוצים?
עמית לנג
¶
מדובר במוצר שהמדינה מבקשת לבדוק אותו ולא נותנת אופציות לזה שהיא מבקשת ממנו, בין אם זה יצרן, יבואן או כל עוסק אחר. בדיוק כמו שהמדינה קובעת לך, אדוני היושב-ראש, כמה תשלם עבור דרכון, כמה תשלם עבור תעודת זהות, כמה תשלם עבור עוד כל מיני מוצרים כאלה ואחרים שהם במונופול של המדינה והיא מחייבת אותך - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני נותן לעמית שאני מכיר אותו מהעבר לנסות להטעות אותי. אבל אחרי זה אני אתן לאנשים אחרים לתקן את ההטעיה שלו במידה והוא הטעה אותי.
עמית לנג
¶
לא משנה, אבל אני מחייב אותו. אתה לא חייב להחזיק אוטו, אבל אם אתה מחזיק אוטו אני קובע לך כמה תשלם בעד הטסט. אם החלטת להיות עוסק אני מחייב אותך בעשיית הבדיקה הזאת ואני אחליט גם כמה תשלם מתוך הגנה עליך ולא אתן למי שמונופול כלפיך לקבוע את המחיר. זה הרציונל והוא נכון מאוד כלכלית.
יצחק וקנין
¶
עמית, אתה מבלבל את האנשים וזה לא נכון ואגיד לך למה. אגרת רישוי הולכת לפי נפח מנוע. זה דברים קבועים, סטנדרטים. פה אתה רוצה לעשות משהו יוצא מהכלל. אני יבואן של מוצר מסוים ואתה רוצה לקחת אותי בדרך אחרת לגמרי ולהביא אותי לשר שהוא יקבע את המחיר.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, יש פה כל כך הרבה עוצמות. אני תמיד הולך ישר ובקו ישר אני נפגש באמיר חייק. מה יש לך לומר בנושא? האם אתה יכול לפשר בין הצדדים?
אמיר חייק
¶
אני לא רוצה להיכנס לתוך הוויכוח הזה. יש הרבה מאוד טעם גם דברים שעמית אמר. אני רק רוצה להזהיר מדבר אחד, ממצב שבו השר יהיה אחראי על חלק מהמחירים. זה הדבר הגרוע ביותר. מבחינתי, שהשר יקבע את כל המחירים כי מה שיקרה זה שהוא יוזיל מחירים - - -
אמיר חייק
¶
לא. אנחנו מדברים כרגע על התנהלות בתוך מדינה. הלוא המכון הוא כלי בתוך כל הארנה הזו. השר יכול לקבוע מחירים נמוכים במקום אחד, יבוא המכון ויגיד: אנחנו צריכים לשרוד. אנחנו נעלה את מחירי תו תקן לשמיים. ואז באותו רגע אף אחד לא יכול לאזן את זה.
אמיר חייק
¶
היא הנותנת אז על הכול. הכול צריך להיות אותו הדבר, עמית. לא יכול להיות שהשר יקבע משהו אחד והמכון יקבע משהו אחר. אני לא מוכן להיות זה שמשלם את זה.
עמית לנג
¶
פרופ' לכלכלה, איפה שיש תחרות אני לא צריך להתערב. איפה שיש תחרות אני ממש לא צריך להתערב. איפה שיש מונופול אני מציע להביא את זה לאישור ועדת כלכלה.
רן כהן
¶
אין מצב כזה שחברה שצריכה להתקיים עם 1,100 עובדים, עם זה שפוליטיקאי יהיה קדוש, יקבע מחירון – אין דבר כזה. אני מציע לחבר הכנסת לפצל את הסעיף הזה.
מיכל רוזין
¶
הוא מאשר את המחירון, נכון? כל פעם באים ואומרים: בואו נחליף שיטה ולא מסבירים למה השיטה לא בסדר. תוסיף סעיף איך הוא חותך את זה, אבל לא יכול להיות שאתה הופך את היוצרות. אתה אומר: השר קובע, ואם להם יש תלונה אז הם צריכים לבוא לשר. יש פה היפוך יוצרות.
יאיר זליברשטיין
¶
בפועל מה שקרה זה לא בדיוק כמו שתואר. הגישו בקשות, השר גם אישר אותן, גם לא אישר אותן. המחירונים - - - לפועל כי השר - - -
מיכל רוזין
¶
למה? איך זה יכול להיות? אם זה מה שהיה בפועל, זה בניגוד לחוק לא יכול להיות שבמקום לתקן משהו שהוא לא עובד טוב, מחליפים אותו.
מיכל בירן
¶
אני חייבת להודות, בסעיף הזה אני לא בקיאה. אבל מה שמטריד אותי האם אנחנו פוגעים בסופו של דבר ביכולת התחרות שלהם, לתפקד ולשמור על איזון תקציבי.
עמית לנג
¶
יש לי עוד הצעה, שהמכון יגיש לשר. השר ייקח, ייבחן ויגיש לוועדת הכלכלה, לא את מה שהמכון בהכרח הגיש, אלא מה שהוא יחליט.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני רואה את הגבות של החבר שלי הבגדדי ערן כהן עולות למעלה. יש פה איזה חוכמת בגדד.
רן כהן
¶
זה לא מאוד חכם, אבל אולי זה נסבל. עמית, אתם עושים טעות עקרונית. אתם לא מבינים. אתם מדברים על טכניקה, זה לא טכניקה. אף פקיד במשרד האוצר לא ילך לנהל את מכון התקנים אם הסעיף הזה מתקבל כי הוא לא יוכל לנהל אותו.
דניאל גולדשטיין
¶
חברים, זה עסק, זה גוף עסקי. אנחנו היום מפוקחים, אנחנו לא עושים מה שאנחנו רוצים – שלא יישמע כאן דבר כזה. שנית, אנחנו מכניסים תקנים לפעולה, אז כמה זמן נמתין עכשיו? ככה ממתינים לתקן שהשר יאשר אותו, ההוא יאשר אותו, חצי שנה, בירוקרטיה. עכשיו אנחנו נביא איזושהי הצעה. היא תלך לשר, היא תחכה שם חצי שנה. זה ילך לוועדת הכלכלה ועד שהיא תתכנס בדבר הזה זה תחכה עוד חצי שנה. האם לא נבדוק את התקנים האלה? לא נעשה? נהיה עבריינים? איך אפשר להתנהל כך בכלל?
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני מבין שיש פה מחלוקת. כשיש דרך המלך, הכול בסדר. כאן מדובר על כשיש מחלוקת בין השר למכון התקנים, נכון?
טלי ארפי
¶
היו הרבה מקרים בהם לא ניתן אישור של השר. לפי החוק השר היה צריך לאשר ולא ניתן אישור של השר ולמרות זאת גבו את הסכומים. לכן, זה מצב לא תקין.
לאה ורון
¶
יושב-ראש הכנסת אישר להמשיך את קיום הישיבה עד השעה 11:30. לגבי זמנים מאוחרים יותר אנחנו נבדוק. כמובן לא בעת שמתקיימות הצבעות.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
מכיוון שזמן מתוחם אני פה ליובל, לעמית. תחליטו מה הנושאים המרכזיים שאתם רוצים להעביר כי מה שלא נוכל להעביר נצטרך לפצל כדי שנעמוד בדברים.
אתי בנדלר
¶
אז לא יונח שום דבר, תחליט. אז כל החוק יפוצל. אנחנו עושים כמיטב המאמצים שלנו ואין מתי לעשות ישיבות.
לאה ורון
¶
אני מבקשת את תשומת לב חברי הוועדה, לגבי כל הסעיפים שהועברו לוועדה, כל הפרקים שהועברו לוועדה מתוך מה שאנחנו מכנים חוק ההסדרים, נערכה הוועדה לדיונים מבעוד מועד. שני מועדים שהוועדה קבעה לגביהם דיונים בחוק התקנים, התבקשנו להזיז.
לאה ורון
¶
כן, כן. הטענה היתה שהשר והמנכ"ל, בעיקר השר, נמצאים בסין, ולכן הם לא יוכלו להגיע לדיוני הוועדה.
לאה ורון
¶
כתבתי להם מכתב תשובה שהדבר עלול למנוע מהוועדה לסיים את הצעת החוק, כמו גם היא תידרש לפצל אותה. תחליטו מה אתם מעוניינים לעשות.
אתי בנדלר
¶
בזמן שאתם מתייעצים ביניכם אני אתייחס לסעיף 12ג. קודם כל, כשמדובר בתשלומים שנגבים לאוצר המדינה, וכאן זה לא נגבה לאוצר המדינה, אני יודעת את זה. אבל הרעיון הוא שכשיש תשלומי חובה שנגבים לאוצר המדינה קובע חוק יסוד: משק המדינה בסעיף 1(ב) שלו, ואני אקרא את כל סעיף 1 כי הוא סעיף חשוב, וזה חוק יסוד להזכירכם, חוק יסוד: משק המדינה. "(א) מיסים, מלוות חובה ותשלומי חובה אחרים - - -
יצחק וקנין
¶
הם מעמיסים על חוק ההסדרים יותר מידיי. גם כך הדיון פה הוא שטחי לגמרי, עם כל הכבוד. שים לב, יושבת פה רק האופוזיציה. תבוא תרים את היד בלי להבין על מה מדובר ובזה זה נגמר. כך אנחנו נראים.
אתי בנדלר
¶
אני לא זוכרת אם צריך לגמור את כל העבודה עד יום ראשון בבוקר או עד יום ראשון בערב כי צריך לעשות גם את כל - - -
אתי בנדלר
¶
אני רוצה לקרוא את סעיף 1 לחוק יסוד: משק המדינה כדי שהעיקרון יובן קודם כל: מיסים, מלוות חובה ותשלומי חובה אחרים לא יוטלו ושיעוריהם לא ישונו, אלא בחוק או על-פיו, הוא הדין לגבי אגרות. (ב), וזה החלק החשוב: מיסים, מלוות חובה, תשלומי חובה אחרים ואגרות המשתלמים לאוצר המדינה ושיעוריהם לא נקבעו בגוף החוק ולא נקבעה בחוק הוראה שקביעתם בתקנות טעונה אישור הכנסת או ועדה מוועדותיה, קביעתם בתקנות טעונה אישור מראש או תוך התקופה הקבועה לכך בחוק בהחלטת הכנסת או בהחלטת ועדה מוועדותיה שהכנסת הסמיכה לכך.
במילים אחרות, כל תשלום חובה שהשיעור שלו לא נקבע בחוק עצמו, טעון אישור ועדה מוועדות הכנסת. זו הוראה שקיימת בחוק יסוד: משק המדינה שנוגעת לגבי תשלומי חובה המשתלמים לאוצר המדינה. הרעיון הוא שהמדינה היא שכופה על האזרח לשלם לה את הסכומים האלה. האזרח לא יכול לבחור אם לשלם או לא לשלם, ולכן נדרש לכך פיקוח פרלמנטרי.
הוועדה דנה בהקשר אחר של גביית חובה של כספים שלא לאוצר המדינה וזה היה בחוק רשות שדות התעופה. הסוגיה הזאת עמדה לפתחה של הוועדה ובאמת מה שנקבע בחוק רשות שדות התעופה הוא שהרשות רשאית להציע לשר התחבורה תקנות בדבר תעריפי אגרות שהשתלמו לה או לאחרים בעד השימוש בשדות התעופה של הרשות ובמתקנים שבהם, ובעד השירותים שנותנים בהם, היא או אחרים, ובדבר סדרי גבייתם ותשלומם. שר התחבורה רשאי להתקין תקנות כאמור אף אם הרשות לא הציעה לו אותן, ובלבד שהתייעץ ברשות תחילה. כל התקנות לפי סעיף קטן זה טעונות במקרה הזה אישור הממשלה וועדת הכלכלה של הכנסת.
זאת אומרת, ברגע שנותנים לגוף מונופול לגבות כספים שהאזרח לא יכול לבחור אם להשתמש בשירותים האלה או לא, אם לקבל אותם או לא, אלא אלה תשלומי חובה, לא ראוי שהם ייקבעו ללא פיקוח פרלמנטרי. למיטב הבנתי, הסמכות צריכה להיות של השר.
אתי בנדלר
¶
כן. אני חושבת שהתהליך שמוצע כאן שהמכון יציע את הסמכות לשר והשר הוא זה שיתקין את התקנות האלה באישור הוועדה, אני חושבת שהוא תהליך - - -
אתי בנדלר
¶
מר כהן, זה מופיע כבר בחוק, לרבות תקנות שהיו צריכות להיות באישור ועדת הכלכלה, ובפועל לא הבאתם אותן לא לאישור השר ולא לאישור הוועדה. זה קבוע כבר היום. קיבלנו לא מעט תלונות בוועדה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
לצערי, יובל, חוקים על חוקים, ובסופו של דבר מצפצפים על החוקים. מה עושים כשמצפצפים על ועדת הכלכלה ועל הכנסת?
יובל אביעד
¶
למה אתה מפנה את זה אליי? בגלל זה אני מביא את זה לפה, בגלל זה אני קובע השר, בדיוק בגלל הנקודה הזאת. אני עשיתי את עבודתי נאמנה.
יאיר זילברשטיין
¶
יובל, אבל הצעת הפשרה אני מבין שהיא מקובלת עליכם. אתם תגישו את זה לאישור כמו שזה עד עכשיו, ו- - -. זה יהיה לאישור השר וועדת הכלכלה, ואתם תגישו.
רן כהן
¶
אדוני היושב-ראש, אנחנו בהחלט מוכנים לקבל את ההצעה הזו שבה הנוהל יהיה כמו היום. אנחנו נגיש את המחירון לשר לאישור והוא יגיש את זה. אנחנו נגיש את זה גם לוועדת הכלכלה.
יצחק וקנין
¶
על-פי מה שאמרה היועצת המשפטית אתי בנדלר, הדבר הזה חייב להיות מסודר. לפי מה שהיא אמרה, אתם עד היום לא עשיתם את הפעולה הנדרשת.
יאיר זילברשטיין
¶
אני חושב שההצעה הכי טובה, ואני חושב שהיא מוסכמת פה על כולם, זה להשאיר את זה שהם יגישו בקשה, אבל זה יהיה עכשיו באישור לא רק של שר הכלכלה אלא גם באישור של ועדת הכלכלה.
אתי בנדלר
¶
אני חושבת שהרעיון הזה צריך להיות לגבי כל שירות שחייבים לקבל ממכון התקנים. מה שעושים וולונטרי - - -
רן כהן
¶
רבותי, יש לנו הסכמה שזה יהיה כמו עד עכשיו. אנחנו נגיש את המחירון לשר, השר יאשר ויעביר לוועדת הכלכלה.
אתי בנדלר
¶
רגע, רגע. אני צריכה לבחון את העניין הזה, אני לא בטוחה שהבנתי את המנגנון עד הסוף. אבל נניח שהולכים לפי המנגנון שלכם. ראשית, לגבי מה הוא יחול? ומה יקרה כל עוד התקנות האלה לא אושרו?
יאיר זילברשטיין
¶
הוא יחול לגבי בדיקת התאמת מצרך לתקן רשמי שזה הדברים שאנחנו מחייבים את האנשים ללכת למכון. לא עושים את זה מרצונם, אנחנו מחייבים אותם על-פי חוק.
אתי בנדלר
¶
ברור שלא. זה צריך להיות ברור שעד שהתקנות האלה לא אושרו על-ידי השר ועל-ידי ועדת הכלכלה אין תוקף למחירון.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, אני רוצה להתקדם. אני חושב שהתיקון הזה מקובל. אני מודה לך, מר זילברשטיין. האם את רשמת לפנייך? סיכמנו את הסעיף הזה?
אתי בנדלר
¶
המכון יגיש לאישור השר. השר יקבע - - -. זה יהיה בעצם בתקנות של השר ביוזמת המכון, על-פי הצעת המכון.
אתי בנדלר
¶
לא. אם כך, אני לא מבינה את המנגנון. אני מבינה שהמכון מציע לשר והשר הוא שקובע את זה בתקנות.
אתי בנדלר
¶
זה לא משנה אם קוראים לזה צו או תקנות כרגע, כך וכך או כך חקיקת משנה. אני רק עדיין לא מבינה מה אתם מציעים לגבי המנגנון. תגיד לי מה אתם מציעים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
חבר'ה, אתם מבזבזים את כל היום על זה. תן לי ניסוח אחרת אנחנו נשב פה עד 11:30. אני רוצה להתקדם. גרישה מחכה עם השוט.
דניאל גולדשטיין
¶
אתה אוהב פרקטיות ואני רוצה לשאול שאלה פרקטית. אלו תהליכי אישור יחסית ארוכים. לכן, אנחנו בפועל נותנים שירותים. נכנס תקן חדש לפועל יש פה סכנה בטיחותית, צריך להפעיל אותו מיידית, כמו נושא המזרונים שבודקים את השריפה שלהם. תהליכים כאלה יכולים לקחת חודש, חודשיים, גם יותר. אני לא רוצה לצאת מכאן עבריין. אני רוצה לבקש מכם שיהיה מנגנון שאנחנו נוכל לפעול בהתאם לכל הכללים עד לאישור, וכשהאישור השיעור ישתנה. תקופה כזו או אחרת שהיא סבירה לכם מבחינת הזמן שוועדות כאלה יכולות לתת אישור, אחרת אנחנו לא יכולים לעבוד.
אתי בנדלר
¶
זה כמו שאתה תאמר שתקנות שקובעות אגרות, שיעורי מס וכו', כל עוד לא אושרו על ידי הכנסת, הן יהיו בתוקף. זה מקביל.
דניאל גולדשטיין
¶
לא, אנחנו עובדים בסביבה ברורה של מחירונים שמאושרים על-ידי משרד הכלכלה. אנחנו לא ממציאים פה מחירון. יש לנו בסיסים מוגדרים של המדינה. לכן, צריך לתת פרקטיקה לקטע הזה, אחרת מה אתם מציעים? איך נעבוד?
לאה ורון
¶
במקביל לתהליכים שאתם עושים לגבי אישור תקן וכו', תעשו בדיקה והצעה מוכנה גם לגבי המחירונים ואז תעבירו אותם ביחד.
דניאל גולדשטיין
¶
אנחנו עושים, מעבירים. אבל זה לוקח זמן, זה ייקח חצי שנה. מה עושים בינתיים? לא נותנים תשובות?
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, יש פה מנכ"ל והוא רוצה להבין איך הוא פועל. מר גולדשטיין, כרגע אתה יוצא נבוך? אתה לא יודע איך לפעול?
דניאל גולדשטיין
¶
אני יוצא בסדר גמור עם התפיסה הכוללת, הפרקטיקה של מה שקורה כשמוצר נכנס, אני לא יודע מה לעשות.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
מה הוא עושה? אנחנו לא רוצים לפגוע בו. אנחנו רוצים שהוא יפעל מהר כי אם הוא יפעל לאט אז הוא יביא רק צרות.
אמיר חייק
¶
כדי לפתור לדני את הבעיה הטכנית שיש לו, אישור תקן צריך לכלול גם את מחירו וזהו. לפני זה הוא לא מאושר.
יאיר זילברשטיין
¶
כשמתחילים לעבוד על תקן זה לוקח כמה חודשים לפחות. באותו רגע כבר יגישו את ההצעה - - -
יעקב וכטל
¶
לא, אי-אפשר. אתה יכול להגיש מחירון רק כשהתקן נסגר והוא סופי. ההצעה להגיש את התקן עם הגשת הבקשה או עם ההמלצה להחיל עליו רשמיות, להגיש את המחירון יחד איתו ולפרסם אותו כרשמי יחד עם המחירון, היא בסדר.
אמיר חייק
¶
תאשרו את זה כמקשה אחת. יש שתי אפשרויות: או שהמכון קובע מחיר ועד שזה מאושר הוא גובה את המחיר שהוא קובע, או שזה בא ביחד. אין, אי-אפשר. יאיר, אני לא רואה אותו פועל בצורה אחרת.
יאיר זילברשטיין
¶
אפשר לקבל את ההצעה של דני שכל עוד זה לא אושר הם גובים בשני תנאים: האחד, שאנחנו נתחום את זמן האישור בזמן בחוק, נחייב את השר תוך שלושה חודשים ואת הוועדה אולי תוך חודש אם היא תסכים לקחת את זה על עצמה.
יאיר זילברשטיין
¶
רגע, בסדר. דבר שני, וזה המכון מסכים, שאם ייקבע מחיר יותר נמוך המכון מתחייב להחזיר את ההפרשים למי שהוא גבה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
מה רע בזה? אני קודם כל מסתכל על דני גולדשטיין. אני רוצה מנכ"לים שירוצו מהר ויבצעו.
אתי בנדלר
¶
רגע, רגע. אפשר לחייב את השר לגבש עמדה בתוך פרק זמן מסוים ויש לכך תקדימים בחקיקה. בשום פנים ואופן אי-אפשר לחייב בחוק את הוועדה לאשר תוך פרק זמן נתון.
אתי בנדלר
¶
חוק היטלי סחר זה מקרה חריג שהכנסת כבר גיבשה מזמן עמדה לשנות אותו. לא מחייבים בחקיקה את הכנסת שהיא סוברנית לדון תוך פרק זמן מסוים.
אתי בנדלר
¶
מה, שכופה על הכנסת? זה חוק יסוד? אני מוכנה לקבל את החלק הראשון שהשר יגבש את עמדתו תוך פרק זמן מסוים וש- - -
אתי בנדלר
¶
לא. אדוני, אתה רוצה שכל חברי הכנסת יקומו נגדך? אני מזהירה אותך בקול רם כי יש לזה משמעות קונסטיטוציונית- -
אתי בנדלר
¶
- -לחייב בחוק את הכנסת, לא בחוק יסוד, לבצע פעולות מסוימות כדי לפתור את הבעיה של המחירון מכון התקנים.
לאה ורון
¶
ועדת הכלכלה, כמו שהיא עושה תמיד, היא תביא את הבקשות שלכם, אלא אם כן תבקשו לדחות את הישיבות שוב ושוב. שוב ושוב ושוב אתם מבקשים לדחות את הישיבות, אז מה אתם רוצים מוועדת הכלכלה?
אמיר חייק
¶
אדוני היושב-ראש, יש פה איזה סתירה בתפיסה הזו. כי אם דואגים לצרכן וטוענים שהתקנים ממש כבדים על הצרכן אז גבה מכון התקנים ביתר ואז השר החליט על מחיר יותר נמוך, יחזיר. בינתיים הצרכן קנה מוצר שהוטל עליו עוד עומס מבחינת מחיר. איך הכסף הזה יגיע חזרה לצרכן? הוא יגיע חזרה ליבואן או ליצרן, הוא לא יגיע לצרכן. אם אנחנו דואגים לצרכן, בואו נדאג לצרכן. אני לא מבין את זה, הרי רוממות הצרכן כל כך בפינו אז בואו נדאג לנו.
אתי בנדלר
¶
החלק השני של ההצעה כבר ירד אז אין מה על מה לדבר בעניין הזה. אני יכולה לומר לכם שיש את דרך המלך ודרך המלך לגביית תשלומי חובה היא שהשר מביא לוועדות הכנסת על-פי הסמכה בחוק הצעה לאשר תקנות. הוועדות מתכנסות. אני לא ראיתי כל כך הרבה מקרים בשנים הרבות שאני נמצאת בכנסת שתקנות על גביית אגרות לא אושרו בפרק זמן סביר. בזה עדיין לא נתקלתי.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני מבטיח לכם שכל זמן שאני פה אני אעשה את זה באמצע הלילה אם צריך, העיקר שגולדשטיין ייסע וירוץ. אני חושב שזה יניח את דעתו. אחרי שיחליפו אותי בעוד שנתיים אנחנו נדון בתיקון החוק, תודה רבה.
אתי בנדלר
¶
אתם רוצים לחייב את השר לגבש את עמדתו ולהגיש לוועדת הכלכלה תקנות תוך פרק זמן? בבקשה. זה עניין של הממשלה בתוכה, את זה אני מוכנה לכתוב בחוק. לכתוב בחוק תקנות שיחייבו את הכנסת - - -
יאיר זילברשטיין
¶
אני חושב שכדאי להמשיך להקריא. בינתיים אנחנו נכתוב את הסעיף וברגע שנסיים נקריא אותו לוועדה.
אתי בנדלר
¶
הוא יכול לאשר את זה בשינויים או ללא שינויים ולהביא תקנות. זה יהיה תקנות של השר על סמך ההצעה של המכון.
יצחק וקנין
¶
ידידי, יש מחלוקת בין השר המכון לבין השר? השר יעביר את זה לוועדת הכלכלה וגמרנו. אם יש מחלוקת בין השר לבין המכון?
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, אני לא יכול יותר. אני מבקש שנייה אחת שכל אחד ינשום עמוק ולא ידבר. מר וכטל, האם אני יכול שלא תדבר שנייה. עו"ד בנדלר. מה שברור לכולם הוא שאם העסק זורם הוא זורם. אבל אם השר לא מאשר, הוא מאשר את מה שהוא רוצה ואז הוא יביא את מה שהוא רוצה לוועדת הכלכלה וועדת הכלכלה תתכנס מהר.
אתי בנדלר
¶
אני רק יכולה להפיס את דעת המכון בהקשר הזה שאם השר הציע תקנות בהן מחירים שונים מהמחירים שאתם הצעתם, בדיון בוועדת הכלכלה יישמע שוב קולכם.
דניאל גולדשטיין
¶
לא לא מרוצה. בסוף אנחנו צריכים לתת שירות לאזרח, לצרכן וליבואנים. אנחנו נמדדים על זה. עשינו שינוי, עברנו לשירות טוב ואנחנו גם מבטיחים גם את ביטחון הצרכנים, את הפתיחות וגם את רמת השירות של היבואנים. בצורה כזו אם ייכנס תקן ולא תיתנו לנו את האפשרות לתפקד לא נוכל לעבוד. כי אם אני אצטרך לחכות לוועדות השונות אני לא יכול לעבוד, וזה בטיחות אזרחים.
דניאל גולדשטיין
¶
לא. אני במכון שלוש שנים. יש לנו מחירון. אתה שואל מה עשינו עד היום? עשינו. אבל עכשיו יצא חוק ואני לא רוצה להיות עבריין מחר.
דניאל גולדשטיין
¶
אני לא באתי לנושא הזה, אבל כשאני עומד פה בחדר הזה ואומר: אני מאמין בזה אז אני מאמין.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, אני מוכרח להגיד לכם שאני עובד פה עכשיו על מספר נושאים. אני לא כל כך מרוצה מצורת העבודה שהיתה פה. למשל, עו"ד בנדלר היתה מוכנה לעבוד איתכם. על חלק מהדברים לא התייעצתם קודם, חלק מהישיבות לא הגעתם. אבל מכיוון שאני גם רוצה להתקדם במידת האפשר - איילת שקד אומרת אצבעות. לא חשוב לי אצבעות, חשוב לי תוכן קודם כל. ברגע שהתוכן לא מוסכם, וראינו בנושא התקשורת כשחלק שינינו, חלק הזזנו, גם כאן. אני לפנים משורת הדין עדיין מקיים פה דיונים גם בין שתיים לארבע, כפוף להצבעות שנצא מפה ולשם. אבל אני באמת נותן לכם פה נזיפה רכה. פה לא נעשתה התייעצות לא עם עו"ד בנדלר - - -
אתי בנדלר
¶
לא, זה לא התייעצות. אני פשוט נוהגת להיפגש עם נציגי המשרדים כדי להעיר את הערותיי לפני כדי לסכם כמה שאפשר.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
להיפגש עם הנציגים, לא נפגשו. לא עשיתם את זה על מנת לחסוך את כל הזמן הזה כאן ובסוף ביטלתם עוד כמה פגישות עוד לפני זה.
יצחק וקנין
¶
אדוני היושב-ראש, זה חוק הסדרים. ברור לנו לחלוטין שהדברים הולכים בצורה עקומה, לצערי הרב, כי כל החוק הזה עקום. אי-אפשר להתעמק פה. שים לב גם מי יושב פה, האופוזיציה לבד ברוב הדיונים. נבוא להצבעה ויהיה רוב לקואליציה והם יצביעו מבלי לדעת על מה הם מצביעים. אמרתי את זה ואני מעיר. זו הרעה החולה של חוק ההסדרים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
זו הרעה החולה של כנסת ישראל. רוב האנשים מצביעים על דברים שהם בכלל לא מכירים. אמרתי שאסור שיישבו בארבע ועדות אלא שאנשים יישבו בוועדה אחת. זה חוק המשילות, לא 4.5%.
רבותי, הגעתם פה לאיזה סיכום?
יובל אביעד
¶
"(ב) אחרי סעיף קטן (ג) יבוא:
"(ד) שכר שקבע המכון באישור השר בדבר בדיקת התאמת מצרך לתקן רשמי ערב יום תחילתו של פרק ב' לחוק לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2013 ו-2014), התשע"ג–2013 (להלן – יום התחילה), יעמוד בתוקפו עד תום שנה מיום התחילה.";"
לאה ורון
¶
אוקיי, כי חבר הכנסת איציק שמולי נמצא. למחוק את הצבעתה של חברת הכנסת מיכל בירן. לסיעת העבודה יש שני מקומות. חבר הכנסת אבישי ברוורמן וחבר הכנסת איציק שמולי נמצאים פה, הם חברי הוועדה.
יובל אביעד
¶
"(16) אחרי סעיף 16 יבוא: פרק ט' אמצעי אכיפה מינהליים, סימן א' הטלת עיצום כספי.
עיצום כספי 16א (א) הפר עוסק הוראה מההוראות לפי חוק זה, כמפורט להלן, רשאי הממונה להטיל עליו עיצום כספי לפי הוראות פרק זה בסכום של 10,000 שקלים חדשים, ואם הוא תאגיד – בסכום של 25,000 שקלים חדשים:..."
מיכל רוזין
¶
זה חוזר לשיחה שלנו קודם על העוסק. אם בעל מכולת קטן צריך לשלם 10,000 שקל אתה סוגר לו את המכולת.
אתי בנדלר
¶
כן, אבל בעניין הזה אמרה לי הגברת הראל שהם הולכים להציע פשרה, איזושהי הצעה. אני לא יודעת איזה.
יובל אביעד
¶
" (1) מייצר, מוכר, מייבא או מייצא מצרך שלא עומד בדרישות תקן רשמי, למעט דרישות בדבר סימון המצרך, או משתמש במצרך כאמור בכל עבודה שהיא, או מבצע עבודה שהכללים הטכניים של תהליכיה לא עומדים בדרישות תקן רשמי, בניגוד להוראות סעיף 9(א);
(2) מתחזק, מתקין או מפעיל מצרך שלא בהתאם לדרישות שחלות לגביו בתקן הרשמי, למעט דרישות בדבר סימון המצרך, בניגוד להוראות סעיף 9(א1);
(3) מייצר, מוכר, מייבא או מייצא מצרך שמפרט שלו נקבע כתקן רשמי, או משתמש במצרך כאמור בכל עבודה שהיא, בלי שניתן לו היתר לסמנו בתו תקן או בלי שסימנו בהתאם לתנאי ההיתר, בניגוד להוראות צו שניתן לפי סעיף 9(ב);
(4) לא הודיע לממונה על פגיעה שנגרמה בשל מצרך, בניגוד להוראות סעיף 9(א2)(א)(2);"
צריך לתקן פה נוסח. זה סעיף 9(א2)(1)(ב) בסוף, במקום ה-(2).
יובל אביעד
¶
9(א2)(1)(ב).
"(5) לא הודיע או לא פרסם הודעה מטעמו לפי דרישת הממונה, כי מצרך או תהליך עבודה לא מתאים להוראות תקן רשמי החל עליו, בניגוד להוראות סעיף 10א(1);
(6) מסמן חומר או מוצר בתו תקן בלי היתר, בניגוד להוראות סעיף 11(ג).
(2) הפר עוסק הוראה מההוראות לפי חוק זה, כמפורט להלן, רשאי הממונה להטיל עליו עיצום כספי, לפי הוראות פרק זה, בסכום של 10,000 שקלים חדשים, ואם הוא תאגיד - בסכום של 15,000 שקלים חדשים: ..."
יובל אביעד
¶
נכון.
"(1) מייצר, מוכר, מייבא או מייצא מצרך שלא עומד בדרישות תקן רשמי לגבי סימון המצרך, בניגוד להוראות סעיף 9(א);
(2) מתחזק, מתקין או מפעיל מצרך שלא בהתאם לדרישות בדבר סימון המצרך שנקבעו לגביו בתקן הרשמי, בניגוד להוראות סעיף 9(א1);
(3) לא הודיע לממונה כי מצרך לא עומד בהוראות תקן רשמי החל עליו, בניגוד להוראות סעיף 9(א2)(1)(א);" - גם פה יש תיקון: בניגוד להוראות סעיף 9(א2)(1)(א).
(4) לא שמר תלונות שהתקבלו אצלו ביחס לסיכונים שנגרמו או שעלולים להיגרם ממצרך שחל עליו תקן רשמי, בניגוד להוראות סעיף 9(א2)(ג);" – במקום (ג) צריך לבוא (3).
(5) השתמש במילה מהמילים המוגנות כשם לעסקו או לפעולות עסקו, בלא היתר מהשר, בניגוד להוראות סעיף 13(א)(2)."
אני רוצה להסביר עכשיו את התיקון.
יובל אביעד
¶
אנחנו נוסיף סעיף קטן (ג) אחרי ה-(ב) ויהיה כתוב כך: לעניין סעיף קטן (א)(1) וסעיף קטן (ב)(1) לא יטיל הממונה עיצום כספי על עוסק שאינו יצרן או יבואן של המצרך אם החזיק באישור מאת היצרן או היבואן כאמור, לפי העניין, הודות התאמת המצרך להוראות התקן הרשמי החל עליו או שהמצרך מסומן בתו תקן; הממונה יקבע הוראות לעניין האישורים כאמור ויפרסם אותן באתר האינטרנט של המשרד.
ענת זוהר
¶
יובל, רק הערה. בנוסח שהקראת עכשיו השמטת את היצואן. אנחנו רוצים לומר: עוסק שאינו יצרן, יבואן או יצואן. כלומר, אנחנו באים להשאיר רק את המוכר. זה בשני מקומות – אם החזיק באישור מאת יצרן, יבואן או יצואן כאמור.
אתי בנדלר
¶
לא. אבל אני חושבת שאנחנו עוד נמצאים בשלב הרבה יותר מוקדם. הם עוד לא התחילו להסביר בכלל את כל הרעיון של העיצומים הכספיים. כאן אנחנו כבר ישר הגענו על הגבלה כלשהי, אבל אני חושבת שכל הקונספט כאן עדיין לא - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אנחנו מתכנסים גם בין שתיים לארבע כאן, בין ההצבעות, ונעשה את המקסימום. אבל לא נוותר לא על התוכן ולא על העקרונות. יובל, אתה רוצה להוסיף הסבר?
יובל אביעד
¶
כן, בקצרה. הפרק שמוצע בפניכם הוא פרק של עיצומים כספיים. זה חלק מהאכיפה חילופית, בדרך כלל אכיפה מינהלית. עיצום כספי מוטל במקום שההפרה היא ברורה כאשר רוצים לגרום לציות הוראות הרגולטור. מדובר בהטלה של סכום, בעניין שלנו סכום נקוב. הוא לא גורר רבב פלילי או לא דבק במפר עבר פלילי, להבדיל מהדין הפלילי. מדובר בהפרות שלא נדרש יסוד נפשי שלהן כדי להוכיחן.
המהות פה של העיצום של הכספי הוא למעשה לעזור לממונה לאכוף את הציות שנדרש להוראות החוק וכך גם להגן על האינטרס הציבורי. ההסדר של עיצומים כספיים גם קובע את הדרך לעשות את זה. מדובר בזכות טיעון, דרישת תשלום ועוד הרבה סעיפים שמתווים את שיקול הדעת וגם יש עליו ביקורת שיפוטית בסוף. הסעיפים שאנחנו קבענו – עשינו חלוקה בין סכומים של 10,000 שקלים חדשים אם זה לא תאגיד, לעומת תאגיד שזה 25,000 שקלים. עשינו גם אבחנה בין ההפרות, הפרות שהן הפרות יותר חזקות שפוטנציאל הפגיעה שלהן לאינטרס הציבורי הוא יותר גבוה, לעומת הפרות שהפוטנציאל הוא נמוך יותר. אם יש צורך להיכנס לתוך ההפרות עצמן - - -
המנגנון של עיצום כספי הוא לא חריג, הוא מוחל בחוקים אחרים ונוספים והוא כלי שאנחנו רוצים לאמץ אותו גם בחוק התקנים כדי להגביר את כלי האכיפה ולהגן על הצרכן, בסופו של דבר, ועל הציבור בכללותו.
אתי בנדלר
¶
אני אשתדל לעשות את זה קצר למרות שזה החוק הראשון, אדוני היושב-ראש, שוועדת הכלכלה בכנסת הנוכחית מתבקשת לאשר בו את הכלי של העיצומים הכספיים.
אתי בנדלר
¶
נכון, למרות שבתאגידי מים הכלי הזה כבר היה קיים ורק הוספו בו עוד סעיפים. כאן מציעים לראשונה להוסיף לחוק התקנים את הכלי של העיצומים הכספיים. אני חשבתי שאני אתן סקירה משמעותית לוועדת הכלכלה על הכלי הזה, אבל אני מבינה את לחץ הזמן ואני לא רוצה - - -
אתי בנדלר
¶
המלאכה מרובה, אבל אני בכל זאת רוצה להעיר לפחות מספר נקודות קטנות ומצומצמות בעניין הזה. הכלי הזה הוא כלי מאוד מאוד יעיל, כלי מינהלי שנולד כדי להתגבר על הרבה מאוד קשיים שהיו כרוכים או שכרוכים עדיין בהפעלת הכלי הפלילי שזו היתה דרך המלך מאז ומתמיד לאכיפת הוראות חוק או להתמודד עם הפרת הוראות חוק. הכלי זה נותן בידי פקיד בכיר, אבל פקיד, כלי להטיל קנסות על ציבור המפוקחים שלו. עיצום כספי זה קנסות.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
גרישה, כל הזמן העיניים אליך. אנחנו גם רוצים שאנחנו גם נרתיע את הציבור. רוצים הרתעה.
אתי בנדלר
¶
זה כלי יעיל וזה כלי חשוב וזה כלי נכון, אלא שצריכים להיות גם ערים למגרעות של הכלי הזה, ואז לשקלל את היתרונות מול החסרונות ולחשוב במה נכון לעשות את זה. נכון, הזכיר למשל עו"ד אביעד שלכלי הזה לא מתלווה הסטיגמה השלילית, הקלון, לגבי מי שהורשע בעבירה פלילית. זה נכון, אבל מצד שני, אם אני משווה את זה להליך הפלילי צריכים לזכור שיש כאן מספר דברים. קודם כל, צריכים לזכור דבר אחד בסיסי – שבניגוד למה שמקובל בהליך הפלילי שיש לך מי שחוקר את העבירות, יש לך גוף אחר בדרך כלל שמגיש כתבי אישום ויש לך את בית-המשפט שבוחן את הראיות ומחליט להרשיע ואחר כך להטיל את העונש, כאן אותו גוף עושה את הכול. הוא חוקר, הוא קובע את העונש והוא גם זה שקרוב לוודאי יגבה את הכספים לאחר מכן.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
לא, זה חשוב מאוד. אני רואה שחברת הכנסת רוזין מקשיבה וחבר הכנסת וקנין מקשיב וחברי הכנסת: שמולי, סוייד והופמן.
אתי בנדלר
¶
אני באמת משתדלת לקצר כי יש לי הרבה דברים לומר על העניין הזה, אבל אני בכל זאת רוצה. אני חושבת שכדאי לשים לב לכמה דברים.
דבר שני, כיוון שמדובר בהליך מינהלי אז ניתן להסתמך על ראיות שהן לא קבילות במשפט פלילי, כמות הראיות שצריכים היא כמות נמוכה יותר. כפי שאמרתי, יש ראיות מינהליות שהן לא קבילות במשפט פלילי, אין צורך במצב נפשי. זאת אומרת, כאן ידעת, לא ידעת, חשבת, לא חשבת, התרשלת, לא התרשלת, זה לא יהיה רלוונטי. עצם ביצוע ההפרה מאפשר הפעלת הכלי הזה כשלרגולטור אסור אפילו לבדוק את המצב הנפשי של המפוקח.
אולי אחד הדברים החשובים ביותר הוא שהגנות שונות שעומדות לנאשם במשפט הפלילי לא עומדות לו בכלל בהליך הזה, בהליך המינהלי. למשל, חוקרים אותו, אין זכות שתיקה, אין זכות - - -
אתי בנדלר
¶
אין זכות, חיסיון מפני הפללה עצמית ועוד. באשר לביקורת השיפוטית – זו סאגה שלימה שיש לי חילוקי דעות עם משרד המשפטים. אבל נכון להיום, ואני לא יודעת אם זה השתנה, הביקורת על ההחלטה היא הרבה יותר מצומצמת. היא לא כמו ביקורת על החלטה כשמערערים על קביעת בית-משפט, ערכאת ערעור בוחנת את הראיות מלכתחילה ואת שיקול הדעת. כאן הביקורת על החלטה מינהלית היא הרבה יותר מצומצמת. בעצם בוחנים רק אם הרגולטור הפעיל את שיקול דעתו בצורה סבירה, אבל לא בוחנים, למשל, אם הראיות שהוא לקח בחשבון הן ראיות נכונות. זאת אומרת, צריכים לקחת בחשבון, ואת זה אני אומרת במלוא ההכרה, שייתכן שיוטל בסופו של דבר עיצום כספי על אדם, ואדם זה גם תאגיד, שלא ביצע הפרה. צריכים לקחת את זה בחשבון כי הביקורת השיפוטית היא הרבה יותר מצומצמת, כמות הראיות היא כמות ראיות של המשפט האזרחי וסוג הראיות הן ראיות מינהליות.
אתי בנדלר
¶
אני חוזרת ואומרת, אני לא מנסה לערער את הכלי הזה שאני חושבת שהוא כלי מאוד יעיל, ומאוד חשוב למנוע הפרות חוק ולהביא להגברת הציות לחוק. אני רק מבקשת לקחת את כל השיקולים האלה בחשבון כשמדברים על גובה העיצום, למשל, על מי מטילים את העיצום, באיזה נסיבות ועל איזה הפרות.
ענת זוהר
¶
אני רק אגיב בקצרה במענה לדברים שאמרה אתי. מהטעמים שאת אמרת בגלל שמדובר בכלי מינהלי, אנחנו מאוד מאוד מקפידים בחוק להבנות את המנגנון של העיצום הכספי ולהבנות היטב את שיקול הדעת של המפקח, של הגורם המינהלי שמטיל את העיצום הכספי. לכן, למשל, אני אגיד רק בקצרה, אנחנו קובעים בחוק את גובה העיצום הכספי שזה סכום שהוא נקוב. אנחנו לא מאפשרים לו פה שיקול דעת בקביעת גובה העיצום. לכן, אנחנו בוחרים רק הפרות שהן הפרות טכניות שהן מאוד מאוד קלות לאבחנה - כן עשה, לא עשה. אנחנו לא נתנו פה הפרות מורכבות עם יסודות נפשיים מורכבים, יסודות עובדתיים מורכבים, כפי שאנחנו מכירים מהמנגנון של ההליך הפלילי. אנחנו מאוד הקפדנו על כך ואתם תראו את זה מיד כשאנחנו נעבור לרשימת ההפרות. וגם באשר לקבוצת המפקחים אנחנו תמיד מקפידים וגם הקפדנו בחוק הזה שהמפוקחים והמפרים הפוטנציאלים הם לא יהיו כל אדם באוכלוסייה. אנחנו מאוד מקפידים, וגם זה יבוא לידי ביטוי בפשרה שאנחנו הצענו עם התוספת של סעיף 16ג, שזו תהיה קבוצה מסוימת ומוגדרת שכפופה לרגולציה ושלא יהיה כאן חלילה מצב שבו כל אדם עשוי להיות כפוף למנגנון הזה של העיצום הכספי.
יאיר זילברשטיין
¶
אני רק רוצה לציין שכל המטרה של החוק פה זה להקל על העוסקים. מצד אחד, אנחנו באים ומקלים ומסתפקים בהצהרה שלהם. מצד שני, יש עליהם אחריות. אי-אפשר לתת להם את הסמכות מבלי להטיל עליהם את האחריות, וגם עם העיצומים האלה. בסך הכול, זה דברים שנחקקים פה בכנסת וזה הסטנדרט החקיקתי הקיים המתקדם ביותר. בסופו של דבר, אנחנו עוזרים לעוסקים. אנחנו בטח לא פוגעים בהם בחקיקה הזו.
מיכל בירן
¶
זה קשור למה שאמרנו מלכתחילה שכל העניין של לאכוף את זה אחר כך הוא מופרך, וזה פה הולך ומתגלגל ומתעצם. במקום זה שמלכתחילה תבדקו, אחר כך גם ללכת לחפש אותם, להטיל עליהם קנס - - -
איציק שמולי
¶
מתחילת הדיון יש פה מצד חלק מחברי הכנסת כפירה בעיקר במשוואה שאומרת להסתמך על התצהיר מצד אחד. אנחנו לא מתנגדים להגדיל את הנבוט לכשעצמו, אנחנו מתנגדים למשוואה שנוצרה בין מצד אחד תצהיר, ולכאן מכוון נציג המשרד שאומר: אנחנו מקלים בכלל.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, השעה 11:31, אנחנו חייבים ללכת למליאה. השאלה היא האם אנחנו נצביע עכשיו על הסעיף הזה או שנמשיך?
אתי בנדלר
¶
על מה? אדוני כבר יודע על מה הוא מצביע? אם הוא יודע אז תצביע. אני לא יודעת, אני לא שמעתי עוד הסברים, לא בחנו את ההפרות. הם לא הסבירו אותו בכלל, זה היה רק הקדמה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
לכן, מכיוון שיש את האפשרות עכשיו - בזמן שחלק מחברי הכנסת החרוצים הולכים למליאה, כל עורכי הדין והכלכלנים המוכשרים ישבו ביחד וייקחו את ההערות של כולנו, כולל עו"ד בנדלר, ויביאו לפשרה כדי שנוכל להצביע בשעה שתיים.
עדנה הראל פישר
¶
יובל הקריא את סעיף 16ג ואנחנו נשמח להסביר למה אנחנו חושבים שהוא נותן מענה מלא והולם. זה הוקרא לפרוטוקול.
איציק שמולי
¶
אני מבקש שבמהלך ההפסקה גם נציגי המשרד יתייחסו למה שאמרתי עכשיו, ואני אומר כאן מהדיון הראשון, על העניין של התצהיר. אם תבואו בגישה של הכול או לא כלום, בסדר. אבל אני מבקש שתיתנו גם על זה את הדעת. זה מטריד פה חלק מחברי הכנסת. והיה ולא, אדוני היושב-ראש, אז לפחות נעלה את הבקשה לפצל את העניין הזה.
יאיר זילברשטיין
¶
חבר הכנסת שמולי, רק נבהיר. התצהיר זה המהות של החוק. כל הדברים האחרים אני לא חושב שגם אתם הייתם רוצים להחמיר את מצב העוסקים.
יאיר זילברשטיין
¶
אני חושב שאף אחד לא היה חולם להחמיר את כל האכיפה, לתת את כל העונשים האלה, אם לא היתה הקלה כי אחרת רק היתה פגיעה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רצונו של אדם הוא כבודו ולידו של חבר כנסת יש משקל ציבורי של 1 חלקי 120, ולפעמים אפילו יכולה להטות את הכף.
רבותי, הישיבה תתחדש בשעה שתיים. יש פה גם מספר מזנונים לאנשים שבאו מהבוקר ולא אכלו. שתהיה לכם הפסקה פורייה.
<הישיבה ננעלה בשעה 11:35.>