PAGE
3
ועדת הכלכלה
14/07/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 60>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום ראשון, ז' באב התשע"ג (14 ביולי 2013), שעה 16:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 14/07/2013
פרק ח' - מים (תאגידי מים וביוב) - מתוך הצעת חוק לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2013 ו-2014), התשע"ג-2013
פרוטוקול
סדר היום
<פרק ח' – מים (תאגידי מים וביוב) – מתוך הצעת חוק לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2013 ו-2014), התשע"ג-2013>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
אבישי ברוורמן – היו"ר
רונן הופמן – מ"מ היו"ר
איציק שמולי – מ"מ היו"ר
יעקב אשר
חנא סוייד
דוד צור
מוזמנים
¶
>
חזי ליפשיץ - סמנכ"ל תשתיות אנרגיה ומים, משרד האנרגיה והמים
עו"ד רועי גולדשטיין - הלשכה המשפטית, משרד האנרגיה והמים
מאיה אלדד - יועצת לשר, משרד האנרגיה והמים
אביטל דרור-אהרה - משרד האנרגיה והמים
עו"ד אסי מסינג - סגן בכיר ליועץ המשפטי, משרד האוצר
עו"ד דודי קופל - הלשכה המשפטית, משרד האוצר
שאול מרידור - סגן הממונה על התקציבים, משרד האוצר
אלון מסר - רכז מים וחקלאות, אגף התקציבים, משרד האוצר
עדי חכמון - רפרנטית מים, אגף תקציבים, משרד האוצר
עו"ד זמר בלונדהיים - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד חנה פרנקל - היועצת המשפטית, רשות המים והביוב
אפי דביר - מנהל אגף תאגידים, רשות המים והביוב
ששי דקל - מנהל תחום בקרה תקצוב ופיתוח, משרד הפנים
עו"ד ליאורה עופרי - לשכה משפטית, המשרד להגנת הסביבה
דקל אמיר שפירא - אגף מים ונחלים, המשרד להגנת הסביבה
עו"ד גדי פרישטיק - יועמ"ש, תאגידי מים וביוב
אינג' נור אלדן - מנכ"ל מי כרמל, תאגיד מים חיפה, תאגידי מים וביוב
שעיה קרפ - יו"ר פורום מנכ"לי תאגידי מים וביוב בישראל, תאגידי מים וביוב
עו"ד חנה זיכל - יועצת משפטית חיצונית של פורום תאגידי המים והביוב
ארז יעקב ימיני - חשב מעיינות העמקים, תאגידי מים וביוב
יאיר לייפר - מנכ"ל תאגיד מעיינות אתא, תאגידי מים וביוב
משה ארז - יו"ר הדירקטוריון, תאגיד מי הוד השרון, תאגידי מים וביוב
דוד צלניק - מנכ"ל מי ברק, תאגידי מים וביוב
שלמה דולברג - מנכ"ל, מרכז השלטון המקומי
איתי חוטר - סמנכ"ל כלכלה, מרכז השלטון המקומי
פיני קבלו - סמנכ"ל, מרכז השלטון המקומי
עו"ד נועה בן אריה - היועמ"ש, מרכז השלטון המקומי
אור רמתי - לוביסט, מרכז השלטון המקומי
משה ביבי - לוביסט (גורן עמיר), פורום ה-15
עדי אביטן - לוביסטית (גורן עמיר), פורום ה-15
עו"ד הילה תירוש - יועצת משפטית, מקורות
רות רנרט - דוברת, מקורות
שלומי קרויזר - מנהל יחידת צרכנים, מקורות
ישי פישמן - לוביסט, מקורות
עו"ד סלעית קולר - מנהלת מדור ליווי משפטי, המועצה לצרכנות, ארגוני צרכנים
יצחק טובלי - רכז תחום המים, התאחדות חקלאי ישראל
רן מלמד - סמנכ"ל ידיד
עו"ד אתי בנדלר - היועצת המשפטית לוועדת הכלכלה
רישום פרלמנטרי
¶
אירית שלהבת
<פרק ח' – מים (תאגידי מים וביוב) – מתוך הצעת חוק לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2013 ו-2014), התשע"ג-2013>
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, אני פותח את ישיבת הוועדה. אחד הדברים שאני משתמש בהם הוא חוש הומור מכיוון שאני חושב שהמצב הכללי גרוע למדי, אבל אני מאמין שחוש ההומור זה הצורה הכי טובה לשרוד ולהמשיך לשרוד.
כפי שהודעתי, אני, כמו רבים, לא רואה ב-5% הורדת מחיר, ואולי מס ערך מוסף, איזו בשורה גדולה לעם ישראל, שכרגע המונים בציבור יוצאים במחולות "ושאבתם מים בששון ממעייני הישועה". זו התקדמות קטנה, אבל מאוד-מאוד לא מספיקה. מכיוון שמדינת ישראל – ואמרתי את זה לראש הממשלה בדיון, כאשר הוא דיבר שוב ושוב על ה-OECD – אנחנו המדינה הענייה ביותר ב-OECD, הענייה ביותר בין המדינות המפותחות. זאת מדינה שכאשר נוסדה היתה, בעשור הראשון ובחלק מהשני, בין 5 המדינות השוויוניות ביותר בעולם, ביחד עם המדינות הסקנדינביות ועם אוסטרליה והיום נמצאת בתחתית של התחתית.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
לכן, רבותי, אמרתי גם אתמול, פניתי למשרד האוצר בדרישה לסייע לאנשים החלשים. יש אנשים שלא מבינים שצריך לסגור גירעון. בשבילם כמה שקלים זה עולם ומלואו, ואתם יודעים את זה כי כל מי שיושב כאן מסביב לשולחן לא חסר לן מים ויכול לשלם ולעשות את כל הדברים האלה. לכן ביקשתי עזרה שכולה למען הציבור הזה. עשרות מיליוני שקלים, לא בשמים, לא ביקשתי מיליארדים. אני מוכרח להגיד שעד עכשיו לא קיבלתי תשובה. חשבתי שנגיע להבנה ונוכחתי שעד עכשיו לא קיבלתי תשובה חיובית. אני מודיע היום – בחיים שלי למדתי שסמכות נמצאת רק אצל אדם אחד. אמרתי לשאול מרידור שאם הוא לא יביא פתרון היום, לא יהיו הצבעות. לא יהיו הצבעות עד שהוא יביא לי פתרון. מצד שני, אני מתקדם בהקראה, והכדור עדיין אצל משרד האוצר. אבל זה לא משרד האוצר, בשבילי זה שאול מרידור, לי יש רק כתובת אחת. שאול מרידור, נתתי לך כוח אפילו יותר מאשר היה לאבא שלך באותו יום שאני הייתי בוועידת קיסריה ועשו לו דברים לא יפים.
רבותי, אני פותח את הדיון. מי קורא היום?
איתי עצמון
¶
אדוני, אולי רק אזכיר איפה אנחנו נמצאים. בדיון הקודם עצרנו בסעיף 6ד רבא, שעניינו הקמת חברה אזורית לחלק מקבוצה לפני המועד הקובע. אני מבין שיש נושא אחד שלגביו אתם מעוניינים לחזור.
דודי קופל
¶
בסעיף קטן 6ג(ד), בעקבות הערות שעלו בדיון הקודם, עו"ד חנה פרנקל מרשות המים מבקשת לקרוא נוסח מתוקן.
חנה פרנקל
¶
בנוסח המקורי היה מדובר על מועצה אזורית, אך המצב מורכב יותר. בתחום המועצה האזורית יש לנו ספקי מים או ספקי שירותי ביוב.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
שמעתי פה מהנציגים, צלצל אלי אבשלום (אבו) וילן קודם: לא "מועצה אזורית". אז מה שינית?
חנה פרנקל
¶
"(ד) חברה אזורית תצרף אליה ספק שרותי מים או ספק שרותי ביוב המספק שירותים כאמור בתחום מועצה אזורית או איגוד ערים שביקשו לעשות כן, אם הורתה על כך לחברה מועצת הרשות, לאחר קבלת חוות דעת הממונה, לאחר שמצאה כי הדבר דרוש לשם הגשמת מטרות החוק והסדרה נכונה של אספקת שירותי המים והביוב באזור."
כלומר, השיקולים יותר רחבים.
לאה ורון
¶
סליחה, הנוסח שקוראת עו"ד פרנקל לא מצוי מול עיני יושב-ראש הוועדה או מול עיני חברי הוועדה ואף לא מול עיני היועץ המשפטי עו"ד עצמון.
דודי קופל
¶
"החלת הוראות על מיזוג
6ה.
הוראות החלק השמיני בפרק הראשון לחוק החברות יחולו על מיזוג של חברה אזורית לאחר המועד הקובע ובמקרים שבהם לא חל פטור לפי סעיף 6ו(ב), בשינויים אלה:
(1) סעיפים 314 ו-315 לא יחולו;
(2) במקום סעיף 316 ייקרא "הצעה לאישור המיזוג בין החברות (להלן – הצעת מיזוג) תערך על ידיהן במשותף, תחתם על ידיהן ותוגש לרשם החברות";
(3) סעיף 317 לא יחול;
(4)
סעיף 319 ייקרא בלא הקטע החל במילים "להורות על" עד המילים "וכן רשאי הוא";
(5)
סעיפים 320 ו-321 לא יחולו;
(6)
בסעיף 323 במקום המילים "שלושים ימים ממועד קבלת החלטת האסיפה הכללית בכל אחת מן החברות המתמזגות", ייקרא "לרבות אישור הממונה לפי סעיף 6ז(ד) לחוק תאגידי מים וביוב, התשס"א-2001", ובמקום "וחמישים" ייקרא "חמישים"."
דודי קופל
¶
זה שינוי ההוראות בחוק החברות שנוגעות לגבי מיזוג, שנובעות מכך שבעצם מיזוג של חברה אזורית מתבצע בכפייה, להבדיל ממיזוג רגיל שמתבצע מרצון בין שתי החברות הרלוונטיות.
חנה זיכל
¶
הערנו את ההערה הזאת בישיבות הקודמות. ההצעה פה, להוריד סעיפים ולבטל אותם מחוק החברות, סעיפים שמתייחסים למיזוג כפוי, בעצם אומרת שהאורגנים של החברה מאבדים את הסמכויות שלהם להתנגד למיזוג או להתנות אותו בתנאים. בעצם לוקחים מהם את הסמכות להשפיע על המיזוג הזה, הוא הופך להיות כפוי. לעומת זה, אין שום הסדר שמסיר את האחריות של אותם אורגנים, למשל הדירקטוריון, כי דירקטורים נשארים אחראים למצב של החברה המתמזגת בלי שיש להם אפשרות הנתונה לכל אורגן בחברה, לפי חוק החברות, בצורה שבדרך כלל אי אפשר להתנות עליה.
זמר בלונדהיים
¶
אחריות נושא משרה לא דורשת סיוג כאן, מכיוון שאחריות נושא משרה באופן מובנה – נושא משרה אינו אחראי על החלטה שהוא לא מקבל. לכן, מכיוון שהפקענו את ההחלטה מהדירקטוריון, מהאורגנים הרלוונטיים, הם כמובן הם לא יכולים להיות אחראים לתוצאותיה. עם זאת, יש לציין, זה שהם לא מקבלים את עצם ההחלטה לא אומר שהם לא עורכים את המסמכים המקצועיים, כי הם כמובן בסוף מי שמבין איך עורכים את ההסכמים הרלוונטיים, ולכן ְמה שהם עורכים הם כמובן יהיו אחראים לו. אבל לעצם המיזוג, אם הולדתו בחטא והוא יוביל לחדלות פירעון ולא היה אפשר אחרת, כמובן שהם לא אחראים לזה כי הם לא קיבלו את ההחלטות.
דודי קופל
¶
"פטור מהצטרפות לחברה אזורית
6ו.
(א)
על אף האמור בסעיף 6ב, הממונה יפטור חברה מהחובה להתמזג לחברה אזורית, אם החברה ביקשה זאת, והממונה קבע כי התקיימו לגביה כל אלה:
(1)
ביצעה את מלוא תכנית הפיתוח השנתית שאישר הממונה לפי סעיף 112;
(2)
קיימה את התנאים הקבועים בתוספת, או את ההוראות שקבעה מועצת הרשות בכללים לפי סעיף 21א לעניין יחס המינוף המרבי ויחס כיסוי החוב; התוספת תחול למשך 4 שנים מיום כ"ה באלול התשע"ג (1 באוגוסט 2013) או עד לפרסום כללי מועצת הרשות האמורים, לפי המאוחר;
(3)
היא מקיימת את ההוראות ואמות המידה שקבעה מועצת הרשות לפי סעיף 99;
בדיקת הממונה לגבי קיום התנאים האמורים תיעשה מדי שנה לגבי השנה הקודמת; החלטת הממונה על מתן פטור והנימוקים לה יפורסמו באתר האינטרנט של הרשות.
(ב)
בקשה לפטור לפי סעיף זה תוגש עד יום 1 באפריל בכל שנה והפטור, אם יינתן, יהיה למשך שנה שתחילתה ביום 1 ביוני שאחריו; מועצת הרשות רשאית להאריך פטור שניתן, בנסיבות מיוחדות ומטעמים שיירשמו, לתקופות שלא יעלו יחד על 30 ימים.
(ג)
החלטת הממונה שלא לתת לחברה פטור תינתן באישור מועצת הרשות; המועצה לא תקבל החלטה בעניין זה אלא לאחר שנתנה לחברה הזדמנות להשמיע את טענותיה בעניין קיום התנאים לפטור; החלטה כאמור והנימוקים לה יפורסמו באתר האינטרנט של הרשות.
(ד) קיבלה חברה פטור כאמור, לא יהיה בכך כדי לגרוע מחובותיה לפי הרישיון ולפי חוק זה."
אלון מסר
¶
אנחנו חושבים שאפשר. אסביר בדיוק את המנגנון. למעשה חברה יכולה להמשיך להתקיים במסגרת הקיימת, או ללכת למודל של תאגוד שהוא קצת שונה, מודל שהציע ראש עיריית ראשון-לציון, דב צור, ובתנאי שבכל שנה היא תמשיך לקיים את המחויבויות שלה, שהן להשקיע כפי שהיא צריכה להשקיע, לעמוד באמות מידה לשירות ולעמוד ביחסים הפיננסיים. בכל שנה ושנה החברה נבדקת על סמך שלושת הקריטריונים האלה. במידה והיא עמדה בכולם, היא יכולה להמשיך להתנהל בדיוק כפי שהתנהלה עד עכשיו. במידה ולא עמדה באחד הקריטריונים, היא מחויבת להתמזג לחברה אזורית.
המנגנון הוא שמגישים בקשה לפטורים. החברה אומרת: אני רוצה להמשיך לפעול במתכונת הקיימת. הממונה ומועצת הרשות, כל אחד לפי סמכויותיו, יבחן את החברה, אם עמדה בכללים.
יעקב אשר
¶
זה עובד היטב. אם יש בעיה יטפלו בה, אם יש בעיה יבדקו אותה, אולי במנגנון אחר, אבל לא בצורה הזאת.
שאול מרידור
¶
אני רוצה להסביר את הרעיון של החוק. החוק קובע את הדבר הבא: המודל העקרוני שעליו אנחנו מתבססים ועליו אנחנו מבססים אחר-כך את היכולת של רשות המים לקבוע תעריפים, שהם לא בהכרח מבוססי עלות אמיתית אלא עלות נורמטיבית, המודל העקרוני הוא מודל אזורי, כפי שדיברנו עליו אז, אם אתם זוכרים, אותן 15 חברות, פחות או יותר.
יחד עם זאת, אמרנו, יש שני מודלים אחרים שאפשר לעבוד לפיהם, רק מה, צריך לעמוד בקריטריונים מקצועיים כדי להישאר בהם. זאת אומרת, בכל שנה צריך לבדוק את החברה הזאת. כדי לבדוק אותה, החברה מגישה מסמכים – מגישה את הדוחות הכספיים, מגישה את דוח ההשקעות, מגישה סט של דברים שממילא היא צריכה להגיש כדי שיבדקו אותה.
שאול מרידור
¶
רק אענה לחבר הכנסת אשר ואז נשמע את כל ההערות ונענה עליהן במסודר.
הרעיון הוא, היות וממילא אתה מגיש את המסמכים כדי לבדוק את עמידתך בקריטריונים, אם עמדת בקריטריונים אז אין שום סיבה שלא יאשרו את זה. נכון שזה דורש אישור מחדש, אבל האישור הוא אוטומטי כי מרגע שעמדת בקריטריונים שהחוק קבע שאם אתה עומד בהם אתה יכול להמשיך בזה- - -
שאול מרידור
¶
זה הרעיון, שאנחנו בודקים בכל שנה, כי בסוף אנחנו אמונים, ואתם כמחוקקים אמונים על כך שהמודל שהצבנו כאן יביא לכך שהתאגידים יעבדו היטב ולא רק שהם יהיו לפי איזו פשרה שהגענו אליה. הדרך לבדוק את זה היא פעם בשנה לפי הקריטריונים שרשומים פה, שהם קריטריונים בהסכמה.
השאלה איך עושים את זה. אנחנו הצענו מנגנון מסוים. לדעתי הוא מנגנון נכון, כי ממילא בודקים, ואם ממילא בודקים רק צריך לוודא שהדבר הזה ממשיך.
זה הרעיון. אני מציע שנשמע את כל ההערות וננסה לענות עליהן במרוכז.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
תודה. שעיה קרפ ואחריו דודו צלניק, מנכ"ל "מי ברק", שלמה דולברג רוצה לדבר, עו"ד פרישטיק, רן מלמד ונעבור לסיכום. עו"ד קולר תדבר לפני כן.
שעיה קרפ
¶
יש לי שלוש הערות. דבר ראשון, היתה פה איזו אי-הבנה, שחברי הכנסת הבינו כך או אחרת. חבר הכנסת שמולי, שלא תהיה שום אי-הבנה. ההצעה הזאת לא מדברת ולא מתחייבת על אגורה אחת של הוזלה בתעריף. היא בסך הכול מדברת על קיצוץ בעלויות. אין כאן שום התחייבות להוזלה של תעריף. כדאי שאנשים יבינו את זה. זה דבר אחד.
לגבי ההוזלה בעלויות, הסעיף הזה – אני לא יודע לגבי הדברים האחרים – בוודאי ייקר את העלויות ולא יוזיל אותן. אני בטוח שלאנשי משרד האוצר יש המון ניסיון בניהול חברות אבל אני אומר לכם, לפי הניסיון הקצר שיש לי, ברירת מחדל של חברה שבכל שנה היא מתפרקת – זה רק מייקר את העלויות. ראשית, זה יוצר חוסר ודאות מוחלט לגבי כל ההתנהלות של העובדים. אני לא מדבר על מה שקורה עם העובדים והכול, ופרופ' ברוורמן כבעל שם עולמי בתחום הכלכלה בוודאי יסכים איתי. אי אפשר להתנהל בצורה כזאת, שברירת המחדל היא שהחברה מתפרקת. זה לא נכון ביחס לחוסר הוודאות כלפי כל העובדים, זה לא נכון ביחס לכל ההתקשרויות. כשאני מתקשר עם איזה ספק והספק יודע שיש סיכוי גבוה יחסית שהחברה הזאת תתפרק בסוף השנה, כמובן שכל ההתקשרות היא על תנאי, כל ההתקשרות הרבה-הרבה יותר יקרה מאשר התקשרות עם חברה שיש לה בסיס.
אנחנו מציעים, אנחנו לא אומרים שלא צריך לקצץ בעלויות, אנחנו לא אומרים שלא צריך לבדוק אותנו, אבל ברירת המחדל היא שהחברה עובדת. אם הממונה בודק ומוצא לנכון שאכן אין סיבה כלכלית שהחברה תמשיך להתקיים, אז הוא יגיד, אבל לא להיפך.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
שאול מרידור, אתה שומע? אומרים כאן שיש טעות מסוג אחד וטעות מסוג שני. הם אומרים: רק במקרים שיש בעיות תסגור אותם.
שאול מרידור
¶
אולי אסביר את הסעיף. הסעיף אומר את זה. סעיף קטן (ג) בסעיף 6ו אומר: "החלטת הממונה שלא לתת לחברה פטור". זאת אומרת, דרך המלך היא שהוא נותן פטור.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני חושב ששאול מרידור דוגל בתפיסה שאמר עכשיו שעיה קרפ. השאלה האם רוח החוק הולכת עם שעיה קרפ. אם כן, נקבל את הנוסח. אם לא, נתקן.
שאול מרידור
¶
אני אומר שוב, בעינינו, גם כדי שההוזלה שמנסה להביא חבר הכנסת שמולי ודיבר עליה שעיה קרפ, תקרה, ברירת המחדל של החוק צריכה להיות איגוד אזורי. כדי שרשות המים שגובה תעריפים תוכל להגיד: זה ברירת המחדל, לפיה אני מחשבת תעריפים, לכן ברירת המחדל צריכה להיות זאת ולא אחרת. זה קודם כול.
דבר שני, אגיד את הכוונה ואחר-כך אם צריך לתקן נוסחים אנחנו יודעים לעשות גם את זה. הכוונה היא להגיד את הדבר הבא: היות וזה ברירת המחדל, אני צריך לתת פטור כל פעם כדי שלא להיות בברירת מחדל. הפטור צריך להינתן ב"מסלול ירוק", במובן הזה שאם החברה עומדת בכל שנה בקריטריונים הללו שנקבעו היא מקבלת פטור. אילו לא קיבלה פטור- - -
שאול מרידור
¶
אני מודה לך, אדוני היושב-ראש. אני אומר שוב, המטרה היא שהדבר הזה יהיה בסוג של "מסלול ירוק". אם התאגיד עומד בקריטריונים, אין כמעט סמכות לא לתת לו את אותו פטור. אבל אם לא ניתן הפטור – תראו מה החוק אומר: אם יגידו שהוא לא עומד, לא מספיק שהממונה ישתכנע שהוא לא עמד אלא אז צריך גם עוד אינסטנציה מעליו. "המסלול הירוק" הוא שהוא מקבל פטור. אם הגענו למסקנה שהוא לא מקבל פטור, לא מספיק שהממונה יגיד שהוא לא מקבל פטור, אלא הוא צריך ללכת לאישור מועצה כדי לא לתת לו פטור, ושימוע כמובן לאותו תאגיד. אני רוצה להפנות אתכם לעיקרון המנחה של החוק. אחר-כך הנוסחים, אפשר לתקן אותם. יכול להיות שטעינו בניסוח.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני מציע, שאול מרידור, עו"ד בלונדהיים, אלון מסר, עו"ד קופל, תעשו עכשיו קצת שינויים, כי הלא גם אתם רוצים לתת לזרימה להמשיך – מי שעובד, שיעבוד, ומי שיש לו בעיה, תן לו נבוט. אז תנסחו את זה.
חנה זיכל
¶
בסעיף 6ב(2) אני מציעה למחוק את ברירת המחדל הזאת. שם יש את ברירת המחדל שאומרת שקודם כול החברה לא תתקיים אלא אם כן היא מקבלת פטור. את זה אני מציעה להעביר לסעיף 6ו.
חנה זיכל
¶
בסעיף 6ב רבתי, פסקה (2) קובעת כדלקמן: "חברה לא תעסוק בפעילות חיונית או בפעילות נוספת; פעילות כאמור בה עוסקת החברה תועבר לחברה האזורית עד המועד הקובע. לעניין זה "חברה", פרט לחברה שקיבלה פטור לפי סעיף 6ו". זה הסעיף שקובע ברירת מחדל, שחברה לא תתקיים אלא אם כן היא קיבלה פטור.
אנחנו מציעים להוריד את זה, להעביר את זה לסעיף 6ו. אני מציע שסעיף 6ו יקבע כדלקמן: "הממונה רשאי לקבוע כי חברה לא תעסוק עוד בפעילות חיונית או פעילות נוספת אם קבע הממונה כי התקיים לגביה אחד מאלה". מספיק שאחד התנאים לא התקיים. ואז בתנאים כתוב: "לא ביצעה את מלוא תוכנית הפיתוח, לא קיימה את התנאים הקבועים, אינה מקיימת את ההוראות ואמות המידה", וכולי.
כך הפכנו את ברירת המחדל. הממונה יכול כרגולטור לבדוק מתי שהוא רוצה, מה שהוא רוצה, מה שהוא צריך לבדוק, וכאשר הוא מוצא שלא עומדים בתנאים האלה אז זה מתקיים.
שאול מרידור
¶
אסביר מה מציעה עו"ד זיכל. היא מציעה להעביר את נטל ההוכחה מהתאגיד לממשלה. המשמעות של זה, אני אומר לכם, היא שהסיכוי שנצליח דרך זה לגרום לתאגידים להתאחד אם הם לא עושים את העבודה למען האזרחים, נמוך ביותר.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, השעה 16:00 ואנחנו רוצים לשבת פה שעות רבות כדי להתקדם, אנחנו רוצים לתקן את החוק. אמרתי גם שלא אצביע עד ששאול מרידור יגיד לי: מודה אני.
שאול מרידור
¶
להודות אני מוכן. אם זה יסתיים רק בהודאה זה ייקח רק כמה דקות.
עו"ד זיכל, זה בסדר גמור, היא דואגת- -
שאול מרידור
¶
לא אמרתי את זה. היא יכולה לפקח. כל עוד חובת ההוכחה היא על התאגיד. התאגיד יגיש בקשה בזמן כי, כפי שאמרתם, הוא חברה שרוצה לחיות, ויביא את הנתונים וכולי. מה שאומרת חנה זיכל הוא הדבר הבא: אילו לא ימציאו את הנתונים או לא ימצאו את הנתונים או לא יגישו אותם בזמן, כל הדברים האלה אי אפשר בגינם לפרק תאגיד ולגרום לו להתאחד עם תאגיד אחר, ולכן זו בעיה קשה.
סלעית קולר
¶
אני כופרת בעיקר בכלל. כל הסעיף הזה יוצר בעיה, ואני יודעת למה הוא נוצר. הוא נוצר בהסכמה בין השלטון המקומי ובין משרד האוצר. חבר הכנסת מיקי רוזנטל הקריא את המלצות הוועדה.
סלעית קולר
¶
יש פה בעיה. לפקח על 50 ומשהו תאגידים. נכון להיום הטענה של רשות המים היא ש-50 ומשהו תאגידים זה יותר מדי, לפקח עליהם זה יותר מדי. כל ההרכב הזה, שהוא מעבר לחברה אזורית, כל מה שהם יוצרים עכשיו – אני כבר לא יודעת לגבי תקציב ולגבי התעריף, אין לי צל של מושג איך זה ישתקף באיזו הוזלה, אני רק רואה את התעריפים יורדים.
אבל בסעיף הזה הבעיה אחרת, הבעיה היא שחברות חזקות יוצאות מתוך התאגוד האזורי. המשמעות היא שהתאגוד האזורי יהיה לחברות חלשות, כלומר התאגידים החלשים יתאגדו, התאגידים החלשים יתנו פחות שירות, כי תהיה להם פחות אפשרות, תהיה להם פחות יכולת, יוכלו פחות לעשות את הדברים כפי שצריך לטובת האזרחים. מנקודת המבט שלי זה סעיף בעייתי, בוודאי ובוודאי אם רוצים לפטור פה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, אני רוצה להתקדם ולקבל החלטה. מי שמסכים עם העמדה של עו"ד זיכל לא צריך לדבר יותר. מי שמתנגד, יוכל להתבטא.
דוד צלניק
¶
אני מנכ"ל "מי ברק". זכיתי להיות שותף למהפך שעשינו בעיר בני-ברק עם ראש העירייה הקודם, חבר הכנסת יעקב אשר, ועם ראש העירייה הנוכחי, ועדיין אנחנו עושים.
לפני כחודש אסף אותנו הממונה על התאגידים בתל-אביב, את כל מנכ"לי התאגידים, לקראת השינויים המתרגשים ובאים והודיע לנו נחרצות ובאופן חגיגי שמבחינתו כרגע אף תאגיד לא עומד בתנאי הפטור.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
זאת שאלה יפה מאוד. אמר חבר הכנסת שמולי, שבאמת עושה עבודה נפלאה פה, שאם אף אחד לא עומד בתנאים אז למה נציגי השלטון המקומי קידמו את הנושאים הללו? אלא אם הם יודעים שאי אפשר בכלל לכפות עליהם שום דבר.
דוד צלניק
¶
הוא לא בדק את זה, כי אין להם את הכלים.
אני חוזר למה שקורה השנה. ההבדל בינינו, שאני מנהל בשטח ואני מחליף מגופים בלילות ולי יש עובדים. לא יעלה על הדעת לעשות חוזה עם קבלן לאחזקת שירותי ביוב לשנה ולדעת שבעוד שנה אולי אתפרק.
דוד צלניק
¶
אני מודיע לכם, אם אתם רוצים להוסיף 5%, אנחנו בבני-ברק נותנים היום 3%-4% הנחה לתושבי העיר, רק תאשרו לנו, בלי טובות.
לגבי הפטורים, אני חושב שהספקטרום של הממונה בעניין הזה מצומצם. אני חושב שאתם לא שמים לב כאנשי ציבור, כחברי כנסת, לספקטרום הרחב יותר, מעבר לאקסלים. אמרנו קודם שהמים זה גם עניין דמוגרפי, גם עניין אנתרופולוגי, גם עניין תרבותי, גם עניין ציבורי, גם עניין תשתיתי. לא לקחת מפה, כמו בגולני, לשים את האצבע ולהגיד: בואו ננווט לאזור. זה לא עובד כך.
אני מציע לעבוד במדרג. תעשו מדרג: תלכו על הצלחות, תלכו על רשויות קטנות או תאגידים קטנים. הממונה בינואר 2013 אישר לרשות מקומית של 13,000 אנשים תאגיד. תתקפו את הדברים האלה.
ודבר אחרון, הניסיון מראה שמתוך 196 רשויות באיחוד הרשויות הגדול, יצאו 4 נעבעכים. תלמדו, תפיקו לקחים. תלכו איפה שאתם חזקים.
אני עובד היטב, עומד בפרמטרים, יש לי תרבות עבודה מסוימת, אני דואג לשבת שלי.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
זאת השאלה היחידה. בתור אנשים שרוצים תחרות אפקטיבית ולא רוצים עודף בירוקרטיה, רוצים לפשט. אני רוצה שאתם תענו לו תשובה, אבל אני רק רוצה לסיים את הסבב הזה. אני לא רוצה שתחזרו על הנימוקים. מר שלמה דולברג, כתבת את הכול פה.
שלמה דולברג
¶
הגישה של עו"ד זיכל מקובלת עלינו, וגם עו"ד פרישטיק אמר אותה בפעם הקודמת, אז לא נחזור על הדברים.
לגבי הבדיקה של עמידה באמות מידה, שהיא אחד התנאים, סיכמנו עם משרד האוצר שהבדיקה הזאת תיעשה על-ידי גורם חיצוני אובייקטיבי אך משום מה זה נשמט מן הנוסח.
גידי פרישטיק
¶
כן, טלגרפית, אדוני. מאחר וזה בכל זאת לב העניין של הדיון שלנו ארשה לעצמי לומר כמה משפטים, ואני מקווה שאדוני יהיה לו אורך-רוח בעניין.
אני רוצה לענות למר מרידור ממשרד האוצר. שלושת הקריטריונים יישארו בדיוק אותו דבר. לפי הנוסח המוצע על-ידי עו"ד זיכל, אנחנו פשוט מעתיקים אותן מילים והמבחנים עצמם לא ישתנו.
אומר מר מרידור, ובצדק, אולי הם יגררו רגליים. אני אומר, את אותם סעיפים על סנקציות איומות כלפי המנכ"ל וכלפי התאגיד נפעיל גם על מי שגורר רגליים. את אותם סעיפים בהתאמה נתקן, שמי שלא מעביר את המידע צפוי לסקילה באבנים.
גידי פרישטיק
¶
מנכ"ל פורום התאגידים מתנגד, זכותו. זה המנגנון להשביע גם את רצון משרד האוצר ובאמת למצוא פה איזו דרך מלך, כי האיזון מאוד דרוש ומתבקש.
עוד שתי שורות, אדוני, תן לי. זה בסדר?
גידי פרישטיק
¶
אני רוצה להסב את תשומת הלב, ודיברנו על זה בפעם הקודמת, המשמעות של החוק כפי שהוא מנוסח כרגע היא הערת עסק חי שנצטרך לתת בכל הדוחות. המשמעות היא שנצטרך ללכת לכל הבנקים ולראות איפה כתוב חילוט מיידי של הערבונות שלנו להלוואות שבחוץ כשיש הערת עסק חי, וזה מופיע בכל התאגידים, בכל ההסכמים, בכל הבנקים. המשמעות שכל הבנקים ייאלצו עכשיו, אם יתקבל הנוסח הקיצוני שהוצע כאן, לבדוק האם לא מחלטים מייד את כל הביטחונות של הערובות. למותר לציין עד כמה זה גרוע.
גידי פרישטיק
¶
שברירת המחדל תהיה שכל התאגידים חיים וקיימים ושרירים אלא אם כן הממונה מחליט אחרת.
והערה אחרונה, אני רוצה להסב את תשומת הלב, הממשלה לאורך השנים החליטה המון פעמים לסגור חברות ממשלתיות, שהן שוות ערך ויכולות לשמש לנו אנלוגיה. מעולם לא השתמשו במנגנון כה קיצוני בחקיקה, לקבוע שתוך שנה, ובאופן מתחדש בכל שנה ושנה, חברה תיסגר. תודה, אדוני.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
עו"ד פרנקל, הנטייה הטבעית כאשר שומעים הערות – תנסי לקחת את זה בתפיסה של מחשבה, כי אני, להבדיל מחלק גדול מחברי הכנסת, חושב שגמישות היא כוח וויתור הוא עוצמה. יש כאן אנשים רבים שמגיעים לצמרת בכוחנות. אני חושב שבסוף גם לא מביאים סחורה בצורה הזאת. אולי יש בדברים שנאמרו כאן חוכמה, אולי תקחי חלק מן ההערות הללו ותשלבי אותן בהצעת החוק.
רן מלמד
¶
אני מבקש לשאול שאלה. ניסיתי להבין מה קורה עם הרווחים, או העודפים הכספיים שיש לתאגידים לפני שהם מתמזגים. לא מצאתי שום התייחסות לכך. מכניסים כסף של תאגיד רווחי לתוך תאגיד ממוזג, שבא אולי עם תאגיד שמפסיד, ואז תושבים של עיר מאבדים את הכסף? מבחינתי הרווחים והדיבידנדים והחלוקה שלהם חייבים להופיע פה בצורה כזאת או אחרת.
חנא סוייד
¶
אדוני היושב-ראש, מעבר לכל האקרובטיקה המשפטית והניסוחים, אני מחפש בסופו של דבר, אנחנו מחפשים כנציגי ציבור – הרי כל המהלך הזה נעשה בשביל לחסוך כסף.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רשמתם את כל השאלות? תענו בצורה לא יורידית אלא בצורה ברורה לאנשים מן השטח. חבר הכנסת אשר.
יעקב אשר
¶
ההרגשה שלי, אני חושב שנושא מחירי המים, עם כל הכבוד לכל ההצגה שנעשית, לא קשור באופן ישיר לרפורמה כזאת או אחרת. כולנו יודעים את זה ואנחנו מכירים את זה היטב. אשים את הנקודה כאן.
דבר שני, התחושה שלי, שמשרד האוצר הגיע להסכם – אני אומר את זה כרגע באמת לא מפוליטיקה, אני עדיין מדבר כאילו כראש עיריית בני-ברק, בתור אחד שהקים תאגיד מהר, עשה אותו באופן מוצלח לטובת תושבי העיר, וגם הרגולטורים שנמצאים כאן יכולים לאשר את זה. לדעתי כל התנאים בצורה הזאת, כפי שאתם היום מעמידים את הצעת החוק, אלה סיבות למה כולם ייכנעו מהר וזה יחזור להיות כמו ההצעה הראשונית על 15 תאגידים אזוריים.
יעקב אשר
¶
אתם מכירים קצת רשויות מקומיות. יתחילו ויכוחים בתוך התאגידים האזוריים מפה ועד הודעה חדשה. שלא לדבר על הכוח הבלתי רגיל שאתם נותנים ביד כאשר בכל שנה צריך לבוא ולעמוד בתור לפטור. אתם מעסיקים את הצוות, שהוא צוות מקצועי קטן וחכם, זה מה שהוא צריך להיות. אתה יודע מה, תדרשו, תקבעו סף של כוח אדם שצריך להיות לכל כך וכך אלפי תושבים, תבנו לכם דברים שעל-פיהם יעבדו. אבל הצוות יעבוד כל היום על טיוח, או על דוחות, או על דברים כאלה במקום לחשוב על פיתוח, במקום לחשוב על שירות, במקום לחשוב על התייעלות, כך יהיה. אתם הורגים גם את מה שעשיתם בתאגידי המים, והיתה לכם הרבה התנגדות מצד ראשי עיריות, שאני לא הייתי ביניהם.
היום בשביל להגיע לאותה מטרה של 15 תאגידים, של יתרון הגודל, ופעמים רבות יתרון הגודל הזה מטעה מאוד, כי שם מתחילים למשוך. בישוב שתושביו עשירים יותר ויש יותר כסף לתאגיד, כי היו צריכים גם לעשות פחות השקעות, אנשים יקפצו: מה פתאום הכסף שלהם משרת את הישוב השני? יהיו ויכוחים מפה ועד הודעה חדשה.
גם זה, וגם רגולציה במצב בלתי אפשרי, שאתה כל הזמן נמצא על תנאי. אי אפשר לנהל כך, רבותי. אני אומר את זה מתחום הניהול, לא משום תחום אחר.
אדוני היושב-ראש, תורידו את המסכה מהעניין הזה. זה קשור לחבר'ה שיישבו למעלה ויחליטו. זה לא קשור למחירי המים, לא תהיה הוזלה של שקל אחד בתקורות אם זה ילך לאזורי, כי לכל מועצה יהיה הסגן שלה והסגן של הסגן שלה והוא יגיד: אני לא מוכן שיישבו בישיבה נציגים של 4 רשויות כאשר הנציג שלי לא מופיע. בחייכם, זה מה שיקרה בסוף.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
חנה פרנקל, את מבינה את הנקודות האלה? בעצם נאמר כאן, יתכן שהפתרון האופטימלי היה הקמת 15 תאגידים. מכיוון שברגע האחרון כפו עליכם הר כגיגית, אומר חבר הכנסת אשר, הכנסתם כאן אוסף תקנות מורכבות כדי להגיע ל-15 תאגידים, אבל בדרך הזאת אתם יכולים לגרום עוד יותר נזקים מאשר אם הייתם כופים את הקמת 15 התאגידים. אני מסכם בשני משפטים את דבריו של חבר הכנסת אשר.
חנה פרנקל
¶
בדיוק לנקודה הזאת אני רוצה להתייחס. אנחנו רחוקים מפלפולי נוסח. אנחנו נמצאים בדיוק במהות. בואו נזכור מאין יצאנו ולאן הגענו. אין זה סוד שרשות המים אמרה: אנחנו הולכים ל-15 תאגידים – היתרונות ברורים, לחץ ציבורי וכולי וכולי.
חנה פרנקל
¶
בא השלטון המקומי ואמר: למה להתאגד? אם אני תאגיד חזק וטוב, למה שאני אתערבב עם כולם? פה היתה לנו באמת, וזה לא סוד, מחלוקת מול משרד האוצר. משרד האוצר אמר: אני מקבל את הגישה הזאת. אם אתה תאגיד מספיק חזק לא תהיה בתאגוד האזורי. כפי שהזכירה קודם נציגת המועצה לצרכנות, עו"ד קולר, התפיסה שלנו היתה שכולם צריכים להיות בתאגוד האזורי, אבל הלכנו לקראתם. אנחנו חלק מן הממשלה וקיבלנו.
שאלנו
¶
מה התבחינים אם אתה טוב או לא טוב? ישבנו, דיברנו, הוצאנו עשן. זיהינו שלושה תבחינים, מבחני כלל אצבע מה זה תאגיד טוב, ובהמשך גם נראה אותם.
יצאנו מנקודת מוצא שהשלטון המקומי אומר: אל תכניסו אותי אוטומטית. אם אני טוב מספיק לפי התבחינים האלה אני אצא מן הסיפור. הלכנו אתו. נקודת המוצא עכשיו: אם אתה טוב, תוכיח לנו ואז תצא מן הסיפור. ופה אומרים לנו: לא, זה מפריע, זה יוצר בירוקרטיה. נכון, להתאגד יוצר בירוקרטיה, יוצר תהליך. הוא מובנה בעצם זה שאתה אומר שיהיו תאגידים. אף אחד לא אוהב, אבל זה רע הכרחי למטרה הגדולה של 15 תאגידים.
זה נשמע פשוט מאוד
¶
ילחצו על כפתור. חבל לחזור. אני רוצה להציג לאדוני כגורם מבצע כמה עובדות פשוטות, קשיים פרוזאים לגמרי. יש חובה להגיש דוחות כספיים. היום הם רבעוניים, חציוניים ושלישוניים. מתוך 55 תאגידים, יותר ממחצית שורכים רגליים. עד לרגע זה 20% לא הגישו דוחות כספיים. בלי האיום אין להם "אינסנטיב" עכשיו. כן תאגוד, לא תאגוד, לך תרדוף אחריהם. דוח כספי, שזה היום סתם עניין של רוטינה ולא קורה כלום אם מגישים או לא מגישים- - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
מעניין, אם היינו לוקחים בנפרד את אלה ש"מצפצפים" ואלה שעושים את עבודתם כיאות, פרוקסי מה מאפיין אותם?
חנה פרנקל
¶
מהניסיון שלי, תאגידים "מצפצפים", ועזוב רגע את סיפור הדוחות הכספיים. הם לאו דווקא בהכרח התאגידים החלשים. יש לנו מקרים של עימותים עם תאגידים שיכולים להיחשב חזקים לפי כל קנה מידה. יש בעיות של ממשל תאגידי, יש בעיות של ניהול כזה או אחר. אין קורלציה בין היענות לבין חוזק. אם העניין הזה ייכנס לאיזו רוטינה- - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
כולנו אמרנו שיש פה פלונטר מסוים. רצו 15 תאגידים, פתאום לא, הגיעו לפשרה. השאלה היחידה בתהליך הזה, האם מעבר להורדת מחיר המים, שלזה התייחסנו לחוד, יהיה פה תהליך של התייעלות או שבסוף אנחנו נתעורר, שאול מרידור, ונמצא שזה גם מסרבל וגם לא מוביל לשום מקום. זאת השאלה העיקרית. בוא תשכנע אותנו.
שאול מרידור
¶
אני רוצה להציע הצעה. הבעיה המרכזית שלי עם ההצעה של עו"ד זיכל ושל כל העמיתים כאן היא חובת ההוכחה. נטל ההוכחה הוא דבר קשה מאוד, בטח כשממשלה צריכה לעבוד מול תאגיד, שאני מבטיח לך שישכור אנשים טובים כמעט כמו חנה זיכל. את חנה זיכל אי אפשר לפצל ל-55. תבינו שזה עניין מהותי.
יחד עם זאת, אני שומע את מה שחברי הכנסת וגם חלק מן האנשים אומרים. אני מציע את הדבר הבא: אם תתאפשר לממונה, כפי שגידי פרישטיק הציע כאן, היכולת לקבל בכל שנה את הנתונים, עם סנקציות, כולל עיצום כספי על המנכ"ל, אנחנו נעשה את הדבר הבא.
יש שתי תחנות ראשונות. הראשונה היא הוראת שעה לשנה הראשונה, שקובעת אמות מידה נמוכות יותר כי לוקח זמן להתארגן. נשאיר אותה כפי שהיא בשנה הראשונה. השנה שלאחר מכן היא השנה הראשונה שבה יש את הכללים המלאים ולכן גם היא תישאר, ואחר-כך נעבור רק לפעם בשנתיים. בעצם ניתן לתאגיד זמן, ובמהלך השנתיים יוכל לבוא הממונה ולהורות, אם ימצא וכולי, כולל על עיצומים כספיים אם יגררו רגליים, אבל כן ניתן להם אורך נשימה.
אבל אני רוצה להגיד משהו אחד על ההערות שנאמרו כאן, על כך שפתאום לתאגיד תהיה אזהרת עסק חי והוא לא יוכל לנהל את עסקיו. אני רוצה להסביר. אני לא בנק ואין לי הסמכה לעסוק בהשקעות אז אל תשמעו את מה שאני מציע כהצעה להשקעה, אבל תמיד יתנו שירותי מים וביוב בכל מקום בארץ. אין אפשרות שתושבי בני-ברק או תושבי ירושלים או תושבי ג'יסר א-זרקא לא יקבלו מים וביוב, אין דבר כזה. כשאנחנו מדברים על המצב שמתואר כאן, מדובר על כך שאנו כופים, זה נכון, אבל בעצם הכפייה היא על מיזוג של תאגידים, לא על סגירת חברה. זה לא סגירת חברה ממשלתית כלשהי, שאז העובדים פורחים ונעלמים והמנגנון פורח ונעלם והמשרדים נסגרים. פה תמיד ימשיכו לתת שירותי מים וביוב. הבנק שמסתכל על זה, כאשר הוא נותן כסף לתאגיד כזה שמשקיע, הוא מסתכל על הכללים ורואה כמה כסף נותנים על השקעה ומה אחוז הרווחיות שגלעד פרננדס מחשב. הוא לא מסתכל רק על החברה הספציפית. לכן מה שאני מציע הוא פשרה סבירה. צריך לנסח אותה, כמובן.
שאול מרידור
¶
אנסה להסביר שוב. שימו לרגע בצד את הוראת השעה. באופן עקרוני, הבחינה שנטל ההוכחה הוא על התאגיד תהיה רק פעם בשנתיים ולא פעם בשנה כמו עכשיו, אבל משאירים את הוראת השעה לשנה הראשונה, כי אמרנו ביחד, אנחנו רוצים לראות שמי שהוא ממש way off כבר עכשיו נכניס אותו פנימה כדי שלא "יעבדו" על הצרכנים במשך שנתיים. ודבר שני, אנחנו נותנים לממונה את הכלים האמיתיים להעביר אליו את הנתונים באמצע, ואם לא מעבירים אותם – עיצומים כספיים על מי שלא העביר. זאת ההצעה. אני חושב שהיא מנסה לאזן בין שתי הגישות שנשמעו כאן. בהנחה שאתם חיים איתה, אני מציע שנתקדם.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני צריך להתקשר ליושב-ראש הכנסת. אני מבקש שייתנו לנו מחר, כמו לוועדת הכספים, להמשיך את הדיון גם בשעת המליאה.
נועה בן אריה
¶
שאול מרידור, אני רוצה להשיב על ההצעה. הסיכום שלנו עם משרד האוצר לגבי הפטור היה בהתקיים התנאים שנקבעו בסעיף 6ו(א), פסקאות (1), (2) ו-(3). להבנתנו הסיכום הוא שהפטור הזה חל כל עוד לא נקבעה אי עמידה באותם תנאים. לכן כל הצעה שמבקשת מאתנו להוכיח שאנחנו עומדים כל פעם מחדש בתנאים היא הצעה שלא נוח לקבל אותה. בדיוק מהסיבה הזאת אנחנו מבקשים לבטל את חובת הגשת בקשת הפטור מדי שנה ולהיצמד למצב שבו אנחנו נבחנים, לא אכפת לנו אם זה יהיה אחת לשנה או אחת לשנתיים, זה בכלל לא משנה, רק אנחנו לא נבקש שיבחנו אותנו. אם הממונה רוצה, שיבחן. יש שלושה פרמטרים שהוא צריך לבחון על-פיהם. הפרמטר השלישי, אגב, ייעשה לאחר בדיקה של בודק חיצוני, כפי שסיכמנו עם המדינה, ואת זה נוסיף, וזה הכול. לא אחת לשנתיים ולא סנקציות. אני לא רואה לזה סיבה, להעמיס עלינו גם סנקציות אם לא נגיש את הבקשה, משעה שמלכתחילה אמרנו שזה לא יהיה מהלך יזום שלנו אלא נהיה פטורים.
איתי עצמון
¶
רק שאבין את ההצעה שלך. את מדברת בעצם לא על פטור אלא על חריג. כלומר, אם יתקיימו התנאים הקבועים באותו סעיף, אתם תהיו פטורים. אבל מי יבחן?
שלמה דולברג
¶
שערו בנפשכם שרגולטור בישראל, נניח המפקח על הבנקים או הממונה על הנמלים, יגיד: אני לא נותן לכם בכל שנה רישיון מחדש, אתם תגישו לי בקשה לרישיון לבנק, כדוגמה, חס וחלילה שזה לא יקרה, ואני אראה אם אתן לכם או לא אתן. מה תחשבו על זה כציבור?
לאה ורון
¶
לא רק בחברת החשמל. גופים רבים, לפי הצעות החוק שעברו ונתקבלו כחוקים, נדרשים להגיש מדי שנה, או מדי שנתיים, בקשות מחדש.
שלמה דולברג
¶
אנחנו מבקשים להסב את תשומת לב היושב-ראש וחברי הכנסת, שבסמכות הממונה לדרוש כל דוח שהוא רוצה, כל דוח כספי, כל דוח פיזי, כל דוח שירותי בכל תקופה שהוא רוצה. כיום, למיטב ידיעתי, הוא מבקש דוח שנתי בנושא כספים, או אפילו דוח רבעוני וחציוני ושנתי בנושא כספים. יש לו כמובן גם דוחות הנדסיים. הוא יכול לבקש את הדוחות האלה. הוא יכול גם להפעיל סמכותו ולפטר את ההנהלה למי שלא מגיש את הדוחות הללו. יש לו סמכות למנות מעין ועדה קרואה. שישתמש בבקשה בסמכותו. שלא יבקש מהתאגידים להיות אלו שעומדים כל שנה בפני המלך ירום הודו ומבקשים לתת להם פטור מתאגוד אזורי. זה לא נכון, ולדעתי זה גם לא נכון ברגולציה אחרת.
רן מלמד
¶
זה להחזיר את הכול אחורה עשרים שנה. הוויכוח על מי יבקש ומי ייתן זה פשוט להחזיר הכול אחורה. אז תכתבו בחוק שאתם תבקשו ושאתם תהיו חייבים לתת, ואם לא תתנו אז יהיו עליכם עיצומים. בזה אתם תסיימו. לבזבז את הזמן על הדבר הזה, אם זה כל-כך מפחיד אתכם אז כנראה שיש לכם פה איזו כוונת מכוון לא לעשות את מה שנדרש.
שעיה קרפ
¶
שתי הערות. ראשית, יתכבד הממונה ויעשה את התפקיד המוטל עליו. אני לא מצליח להבין את מה שאומרת עו"ד פרנקל, שהממונה לא מצליח לאכוף את סמכותו על התאגידים להגיש את הדוחות. יש לו מספיק סמכויות ומספיק עיצומים, כפי שאמר שלמה דולברג, עד לפיטורי מנכ"ל אם הוא לא ממלא את תפקידו. שיתכבד ויעשה את זה. בגלל המחדל של הממונה, לכן הוא אומר: או-קיי, אז אתם תגישו? זה דבר אחד.
הדבר שני הוא הסנקציות כלפי המנכ"לים. המנכ"לים לא עובדים בחלל ריק, הם לא עובדים בוואקום. מנכ"ל לא מכשיל איזה מהלך. יש לו הנהלה. פתאום אומרים: אנחנו עכשיו נוקטים צעד כלפי המנכ"ל, אם הוא לא עושה כך וכך – תיזהר, אדוני המנכ"ל, אנחנו הולכים להפעיל עליך קנס של 50,000 שקל. מאיפה בכלל הדברים האלה באים?
שעיה קרפ
¶
זה רלוונטי גם לנקודה שהעלו כאן, שאם התאגיד לא יעביר את הדיווחים אז המנכ"ל ישלם 50,000 שקל.
שאול מרידור
¶
אגיד את זה ממש בקצרה, כי כל שאר הדברים בעיניי הם זוטות. השאלה בסוף, מצד אחד אני מקבל את מה שאמרת, צריך לתת לתאגיד לעבוד. בסדר. מצד שני, אני שוב אומר, אם אנחנו רוצים באמת להביא ליעילות אנחנו צריכים שנטל ההוכחה לא יהיה על הממונה. אני מבין את החשש של השלטון המקומי. אני חושב בכל זאת שיש איזון סביר במה שהצעתי, כי הוא נותן יותר זמן, ונותן בסוף תחנה פעם בשנתיים שבה נטל ההוכחה היא עליו ולא על הממשלה. אני חושב שיש בזה את האיזון הסביר. תודה.
חנה פרנקל
¶
כאשר מדברים על מחדל של ממונה, צריך לזכור שקודם כול המחדל הוא בזה שלא מגישים דוחות בזמן. גם אם הממונה יפעיל את כל סמכויות האכיפה שלו הוא בעצם יתעסק בזמנו המוגבל באכיפת אותן הוראות על זה שיגישו דיווח ואת העיקר אנחנו לא משיגים. אני רוצה להבהיר שלא יוצאים מתוך הנחה שלא מגישים לממונה דוחות והוא לא אוכף. אדרבה, לא יגישו דוחות, היום לא מגישים כאשר אין בעיה של אינסנטיב, מחר עוד יותר יהיה אינטרס לא להגיש. הוא כן יתחיל לפעול וכל האנרגיות ילכו עכשיו לאכוף את הגשת הדוחות ובינתיים לא יהיו תבחינים לפיהם נבחן אם מגיע פטור לא מגיע פטור. אנחנו חוזרים לעיקר. כדי שנוכל לבחון את קיומם של התבחינים כפי שצריך צריך מהלך של בדיקת נתונים, ובשביל זה צריך מעורבות ורצון של התאגידים. אי אפשר להשיג את זה כאשר נטל ההוכחה הוא על הממונה.
משה ארז
¶
כאשר הממונה מזמין אליו מנכ"ל, הוא לא מגיע? מה זה, פתאום ככה אף אחד לא בא אל הממונה? יש דבר כזה?
איציק שמולי
¶
שההצעה סבירה בסך הכול, אלא אם כן אתם בשלטון המקומי תצליחו להרגיע אותנו מבחינת השאלה על גרירת הרגליים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
שלמה דולברג, אנחנו התקדמנו. תחשוב כמו עו"ד פרישטיק, הוא הסתכל לכיוון הפתרון ונתן איזה סולם לעלות עליו. תן לנו עוד איזה רגל, עוד איזה דרגש ונמצא פתרון.
שלמה דולברג
¶
אנחנו מוכנים להגיש הצעת נוסח לתיקון שעונה על הבעיה הזאת ומאפשרת לממונה להחליט. הרגולטור תמיד יחליט. השאלה אם יעלו אליו לרגל בכל שנה או בכל שנתיים, או שהוא יקבל דוחות שוטפים, כפי שהוא רשאי ומקבל היום, ויחליט על-פי הדוחות. זאת השאלה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
עו"ד פרישטיק, אולי משרד האוצר ומרכז השלטון המקומי יהיו מוכנים שבכל שנתיים יצטרכו לבקש את הפטור?
חנה זיכל
¶
אני לא יודעת מי פה עשה מכרזים בזמן האחרון. המטרה פה לייעל ולהפחית עלויות. אי אפשר להפחית כך עלויות. אנחנו כותבים מכרזים יום ולילה ומגנים עליהם. כך תאגיד פועל, הוא ממכרז את עצמו לדעת בכל מכרז. אם אתה מוציא למשל מכרז לשירותי גבייה, למשל לעשות פרויקט ארוך טווח, אם אתה עושה איזה מכרז שירותי לשנה המחיר שלך יעלה. זה נכון, כפי שאומר שאול מרידור, אנחנו נוכל לתפקד. זה רק יעלה פי שתיים.
שאול מרידור
¶
קודם כול, הייתי שמח אם היו מאפשרים לי את זה. שלחתי את חנה זיכל בשביל זה. אני רוצה להסביר מה חנה זיכל אומרת.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני הרי רוצה להתקדם. למה אני רוצה להתקדם? כי אמרו לי שחבר הכנסת אשר מוכן לצום יומיים, גם היום, גם מחר, גם ביום שלישי, כי הוא באמת צדיק שבצדיקים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אבל הודיעו לי עכשיו שחס וחלילה מישהו כאן המעיים שלו יידבקו או משהו כזה, וכבר סגרו את המזנונים, לכן גם היום לא אוכל להישאר, כפי שתכננתי, עד 12 בלילה.
שאול מרידור
¶
אני רוצה להסביר שוב. מה חנה זיכל אומרת? אי אפשר לעשות את זה. הרי לא משנה מי מגיש את מה. אם בכל שנה בוחנים אותו ואם הוא לא בסדר הוא מתמזג לתאגיד אחר, אז הבעיה נותרת בעינה. דרך אגב, בעינינו היא ממש לא בעיה כי כל נותן שירותים בר-דעת שרואה שתאגיד בסדר, ואני מזכיר לכם שהחובה היא על התאגיד, כשהוא עובר התאגיד לוקח אתו את כל ההתחייבויות שלו.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אשאל אותך שאלה קשה, רק שאלה אחת. נניח שאני לוקח את חנה זיכל ומוצאים לה עכשיו – בואו נגיד: הסורים על הגדרות – מוציאים אותה מן הגדֵרות שלה ושמים אותה במקומך.
שאול מרידור
¶
גם אני. כל אחד מאתנו מדבר מתפקידו. אני לא חושב שחנה זיכל לא רצינית, אבל היום היא כבר הפסיקה לייצג את הממשלה והתחילה להרוויח כסף, זה בסדר.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
יושבים כאן אנשים, כל אחד מהם בעל משקל, כל אחד מדבר מהפוזיציה שלו ואני צריך להחליט. חסר לי אדם אחד בלי פוזיציה, לשים אותו למעלה והוא ישקיף ויגיד מה שיגיד.
שעיה קרפ
¶
יש לי הצעה שיכולה לעזור פה, ברשותך, כבוד היושב-ראש. מה שמציק לשאול מרידור ולרשות המים, שהתאגידים יגררו כאן רגליים ולא יעבירו את הדיווחים.
שעיה קרפ
¶
להעביר את הדיווחים. איך אמרה עו"ד חנה פרנקל? שרק 20 תאגידים, משהו כזה, מעבירים את הדיווחים. נעשה דבר כזה: תאגידים שמעבירים את הדיווחים לממונה כפי שנדרשים, אכן באמת מי שיצטרך לפסוק זה הממונה. מי שלא יעביר את הדיווחים – כפי שמפחדים שתאגידים לא יעבירו – יצטרך להגיש את הבקשה.
שאול מרידור
¶
בג"ץ יאשר את זה שבגלל משהו טכני, שהתאגיד איחר ב-3 שעות, לא נותנים לו פטור? חברים – לא אמשיך את המשפט.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, אני לא מתקדם. אני עוד אחלל את הצום – פיקוח מים דוחה תשעה באב... עו"ד פרישטיק ואחרי זה הצעה של עו"ד נועה בן אריה.
גידי פרישטיק
¶
אדוני, אני מבקש להסב את תשומת הלב, שכבר היום בחוק יש אפשרות לממונה להפעיל סנקציות, יש קנס של 30,000 שקל, יש 2% על כל יום איחור. אני קורא מהאס-אם-אס שבודקים לי כרגע במשרד. לכן התהייה מה בדיוק הסנקציה, מיותרת.
אני רוצה להגיד עוד דבר. עצם הסנקציות, כאשר נגיע לסעיף של הסנקציות, כל התאגידים סבורים באופן גורף שזה קיצוני, חסר תקדים. נעשה את המלחמה כאשר נגיע לשם.
גידי פרישטיק
¶
אני חושב שלא נוכל לברוח, אדוני, עם כל הפשרות, ממסקנה אחת. אי אפשר לשים את הערת העסק החי, ומכאן צריך לגזור לאחור. יש לנו את הסנקציה שכבר היום קיימת בחוק על איחור בדוחות. ייתכן שנוסיף סנקציה מהסנקציות שכן נחליט בסוף להשאיר כנגד מנכ"לים גם לעניין הזה, אבל בסך הכול, אדוני, זה דרך המלך, אין דרך אחרת.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, אני חייב להבין כדי להתקדם ולקבל החלטה עקרונית כאן. אמרתי שאני אסגור את זה, ואם שאול מרידור לא יביא לי סחורה אז גם ביום הכיפורים אנחנו עוד נשב בלי החוק הזה. עו"ד נועה בן אריה, בבקשה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רק רגע, העוזרת של יושב-ראש הכנסת העבירה לי הודעה שאנחנו נקבל בדיוק את אותו הזמן כמו ועדת הכספים ביום שני. למישהו מכם ידוע עד איזו שעה אישרו לוועדת הכספים לשבת ולדון ביום שני?
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אז מחר הדיון שלנו יימשך עד שעה 16:00. אני מגיש מחר הצעת אי-אמון בממשלה אז תסלחו לי שמישהו יחליף אותי פה בזמן שאגיש את הצעת האי-אמון, ואחר-כך אחזור.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, כרגע תתכוננו לישיבה בין 9:00-11:00 ואני רוצה גם לקבל אישור לדון מ-11:00-16:00, למרות שבחלק מן הזמן אצטרך להיעדר.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
נראה על מה תיפול הממשלה. אני מחפש כל הזמן משהו בגינו להפיל את הממשלה כבר. בגלל תאגידי המים תיפול הממשלה...
נועה בן אריה
¶
נציע שהבדיקה הראשונה המקלה תהיה ביוני 2015, כפי שכתוב בנוסח הקיים היום, ואחר-כך בדיקה אחת לשנתיים ללא סעיף הסנקציות. אם אתם רוצים להתייעץ על נוסח אנחנו יכולים לצאת, להתייעץ, לראות מה אפשר לעשות.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אתם מכירים האחד את השנייה כל-כך הרבה זמן, אז בשביל מה צריך אותנו? אולי אנחנו נלך עכשיו לאכול משהו.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
לכן גם פה הדיון מחר ייערך בין 11:00-14:00. כאשר אצא להגיש את הצעת האי-אמון בממשלה מישהו מחברי הכנסת יחליף אותי. אם לא נסיים את זה- - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אז תתחילו להתקדם. קודם כול, אני אומר לך, אם אתה לא מביא לי סחורה אז מחר יישבו פה.
לאה ורון
¶
עוד הערה טכנית אחת. מי שנרשם לסדר היום להיכנס לכנסת היום, אנחנו נעביר באופן אוטומטי את הרישום שלו גם למחר. אין צורך לפנות ואין צורך להירשם שוב. תודה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רק דבר אחד. עו"ד בנדלר מאוד-מאוד קרובה ללבי והיא נשארת פה רק לצורך נושא אחד, העיצומים הכספיים. לכן נשחרר אותה, היום לא נדון בזה. הדיון בנושא העיצומים הכספיים יהיה מחר. את יכולה ללכת הביתה.
שאול מרידור
¶
מרגע שנסיים את הדיון בסעיף הנוכחי – זה "ירוץ". לדעתי כן נדון בזה היום. אתי בנדלר, אנחנו נגיע לזה מהר. האמיני לי, אחרי הסעיף הנוכחי זה "ירוץ".
שאול מרידור
¶
אני רוצה לרגע להתחבר לדבריה של נועה בן אריה אבל חשובים לי גם הצרכנים. אני מקבל את ההערה של נועה בן אריה בדבר אחד. באמצע בין השנתיים מותר לממונה לבקש מידע, בלי סנקציות, אבל הוא כן יכול, כי ממילא מגישים לו את המסמכים השנתיים, ואז באמת חובת ההוכחה היא לא על התאגיד אלא עליו. אם הוא רוצה לבדוק במהלך השנתיים, כי משהו קרה, כי יש ההידרדרות – אנחנו הרי לא רוצים "לדפוק" את האזרחים. בסדר?
שאול מרידור
¶
אני אומר שוב, פעם בשנתיים התאגיד חייב לבוא ולבקש פטור. בשנה שבין השנתיים האלה מותר לממונה לבקש, ואם הוא נוכח שהתאגיד לא עומד בחובותיו אז הוא גם צריך לפעול כדי למזג אותם. את זה אנחנו נכניס. על העניין הזה אין סנקציות. פרק הסנקציות – אפילו אתי בנדלר מוכנה להישאר במיוחד בשביל לדון בו. יהיה דיון על הסנקציות. הבנו שאתם חושבים שהן דרקוניות מדי. נדון בזה בפרק הסנקציות.
נועה בן אריה
¶
שאול מרידור, תקשיב רגע. אני חושבת שזה לא היה ברור מספיק, אסביר שוב את הסיכום שהושג בינינו. אני יודעת שזה משעשע אותך, אבל זה מין קטע כזה, שיש הסכם והוא חתום והכול. בהסכם הזה, שהוא חתום והכול, יש פטור. עכשיו אני נדרשת "להוכיח שאין לי אחות" כי מישהו קבע כך. כדי להשיג איזה הסדר של פשרה, אנחנו אומרים כך: הבקשה הזאת תיעשה אחת לשנתיים בלבד. בין לבין אם רוצה הממונה לבדוק מה שהוא רוצה לבדוק, הכול טוב ויפה, אבל לא ייתכן שלא רק שאנחנו מגיעים לאיזו פשרה שבה בסופו של דבר אנחנו פועלים אקטיבית כדי לבקש את מה שמבחינתנו אמור היה להיות ברירת המחדל, אלא גם אם לא נעשה זאת יוטלו עלינו סנקציות. סנקציות לא יהיו בפרק הזה, הסנקציות בפרק אחר.
נועה בן אריה
¶
אי הגשת הבקשה תביא אותנו אך ורק למצב שבו אנחנו צריכים ללכת לשימוע בפני המועצה, כי הפטור לא מובן מאליו בחלוף שנתיים, אבל שום סנקציה לא תהיה שם על אי-הגשה.
שאול מרידור
¶
חבר הכנסת אשר, אני רוצה לראות שאני מבין מה היא אומרת. באופן עקרוני, בכל שנתיים יש חובה על התאגיד להגיש בקשה. אם הוא לא יגיש אז יש לו בעיה והפטור מבוטל.
שאול מרידור
¶
הנה סיימנו. רק תגידו שזה בסדר מבחינתכם. אתם יודעים, אנחנו יכולים לדבר. בשנה שבין השנתיים - - -
שאול מרידור
¶
אנסה להתקדם עם עו"ד איתי עצמון כי הוא צריך להבין מה אמרתי. עוד פעם: פעם בשנתיים התאגיד צריך לבוא ולבקש פטור. אם הוא לא בא אז לא ניתן לו פטור.
שאול מרידור
¶
כן. אבל יכול הממונה במהלך השנתיים לבקש נתונים, לקבל את הנתונים, ואם הוא מוצא שהם לא בסדר אז הוא יכול להעביר אותם לתאגוד אזורי.
נועה בן אריה
¶
לא, הוא לא יכול. במהלך תקופת האמצע שבין השנתיים, כאשר הממונה מחליט ביוזמתו לערוך בדיקה על מנת לבדוק אם התאגיד עומד או לא עומד, אם מצא שהוא לא עומד אז המועד הבא שבו הוא יכול לפטור אותו מהתאגיד יהיה בנקודת החיתוך של השנתיים, דהיינו ביוני 2017.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
שאול מרידור, תעשה לי טובה. אני מבקש שעד מחר בשעה 11:00 בבוקר – בינתיים אנחנו ממשיכים עם הסעיפים הבאים – כל המוחות המדהימים שיושבים כאן, חלקם מקבלים שכר גבוה, חלקם במשרד האוצר, אני מרחם עליהם, מקבלים שכר נמוך, תשבו יחד ותציגו נוסח שנוכל לחיות אתו.
מר קופל, אנא תמשיך לסעיף הבא.
דודי קופל
¶
"שלבי ההקמה של חברה אזורית בידי רשות מקומית בלא חברה ובידי חברה שלא ניתן לה פטור ממיזוג לחברה אזורית
6ז.
(א)
רשות מקומית בלא חברה וחברה שאין לה פטור לפי סעיף 6ו תבצע את שלבי ההקמה.
(ב)
התקופות לביצוע כל אחד מארבעת שלבי ההקמה יימנו לגבי רשות מקומית בלא חברה – מיום ל' בשבט התשע"ד (31 בינואר 2014), ולגבי חברה שאין לה פטור לפי סעיף 6ו – מיום י"א בשבט התשע"ה (31 בינואר 2015) אם לא ביקשה פטור, ומיום פקיעת פטור שניתן לה או מיום מתן החלטת מועצת הרשות שלא לתת לה פטור, לפי העניין, אם ביקשה פטור.
(ג)
הפעולות שעל רשות מקומית בלא חברה או חברה לבצע, והתקופות לביצוען שיימנו כאמור בסעיף קטן (ב), הם אלה:
(1)
הגשה לממונה של חישוב שווי הנכסים המועברים על ידי הרשות המקומית לחברה האזורית או העברת הדוח השנתי האחרון של החברה המתמזגת, לפי העניין, וכן מסמכים נוספים אשר נדרשים לפי כללים שייקבעו כאמור בסעיף 6ג(ג)(1) לעניין חלוקת בעלות בחברה אזורית – 20 ימים;
(2)
הגשה לממונה של ההסכם שבינה לבין החברה האזורית בדבר העברת נכסיה, זכויותיה וחובותיה לחברה האזורית ותנאי העברתם, כאמור בסעיף 11(ב) – 50 ימים;
(3)
הגשה לממונה של כל הסכם בינה לבין החברה האזורית או בינה לבין חברה אחרת או רשות מקומית בלא חברה בעניינים הנוגעים להקמת החברה האזורית – 80 ימים;
(4) השלמת ההליכים לפי חוק זה והעברת האישורים הנדרשים לפי סעיף 323 לחוק החברות, כנוסחו לפי סעיף 6ה, לשם הקמת החברה האזורית או העברת שירותי המים והביוב לחברה האזורית, לפי העניין, לאחר אישור הממונה לפי סעיף קטן (ד)– 120 ימים.
(ד)
הממונה יבחן את התאמת המסמכים שהוגשו לפי פסקאות (1) עד (3) להוראות לפי חוק זה ולמטרותיו, וייתן את החלטתו בדבר אישורם בתוך 30 ימים מיום הגשתם.
(ה)
סבר הממונה כי במסמך שהוגש לפי פסקאות (1) עד (3) נדרשות השלמות או תיקונים, רשאי להורות על הגשת השלמות או תיקונים באופן שיקבע ובתוך תקופה שיקבע, ובלבד שסך התקופות לא יעלה על 14 יום; ניתנה הארכה לתקופה כאמור, רשאי הממונה להאריך בהתאם את התקופה המנויה בפסקה (4)."
איתי עצמון
¶
סליחה, אני עוצר אותך לרגע. האם צריך כאן להכניס גם איזה תיקון לגבי הארכת המועד הקבוע בסעיף 323 לחוק החברות לביצוע המיזוג? הסעיף קובע ש-50 ימים לאחר שהוגשו האישורים יבוצע המיזוג.
עדי חכמון
¶
זה הגשה לרשם החברות. זה נקרא השלמת ההליכים, ולכן אנחנו גם מקצרים ב-30 ימים את המועד הקובע, כי לא צריך לחכות.
יעקב אשר
¶
אני יודע מי הוא הממונה, אני גם מכיר ומוקיר, הכול בסדר. אבל יש פה משהו מפחיד, כאילו אדם אחד קובע הכול, אחד צריך להביא את זה למועצת הרשות. לדעתי צריך להיות עוד נציג של משרד הפנים, מישהו.
שאול מרידור
¶
אבל רק בטכני הוא שם. בטכני הוא בודק. מי שמאשר זה המועצה שמורכבת מנציגי משרד הפנים, משרד האנרגיה והמים, משרד האוצר, המשרד להגנת הסביבה, כולם שם.
דודי קופל
¶
"(ו)
חברה אזורית אשר רשות מקומית בלא חברה או חברה מבצעת את שלבי ההקמה על מנת להצטרף אליה או להתמזג איתה, לפי העניין (להלן – הגוף המצטרף), תבצע את הפעולות הבאות:
(1) תגיש לממונה את הדוח השנתי האחרון שלה, וכן מסמכים נוספים אשר נדרשים לפי כללים שייקבעו כאמור בסעיף 6ג(ג)(1) לעניין חלוקת בעלות בחברה אזורית, עד למועד הקבוע בסעיף קטן (ג)(1) לעניין הגוף המצטרף;
(2) תחתום על הסכם עם הגוף המצטרף כאמור בסעיף קטן (ג)(2), עד שבעה ימים לפני המועד בו על הגוף המצטרף להגיש את ההסכם לממונה כאמור באותו סעיף;
(3) תבצע את הפעולות הנדרשות ממנה לעניין הצעת המיזוג לפי סעיף 316 לחוק החברות, כנוסחו בסעיף 6(ה), עד שבעה ימים לפני המועד הקבוע בסעיף קטן (ג)(4) לעניין הגוף המצטרף."
דודי קופל
¶
אני רוצה להבהיר, סעיף 6ג(ג)(1) הוא תיקון שבוצע לגבי סעיף שכבר קראנו, לגבי כללים שיכולה לקבוע המועצה לגבי מידע ומסמכים שעל רשות מקומית או חברה להעביר לעיון המועצה. הוספנו "לעניין זה, ובכלל כך מידע ומסמכים אשר נדרשים לממונה לשם חלוקת בעלות בחברה אזורית כאמור בסעיף 73(ב)".
העניין של הסעיף הזה הוא שלבי ההקמה, כלומר שלבים שעל חברה לבצע על מנת להתמזג אל תוך חברה אזורית. כלומר, הגיע השלב שבו על-פי חוק – זה תלוי לפי העניין, האם מדובר על חברה שאין לה עדיין תאגיד או חברה – היא צריכה לבצע 4 שלבים על מנת להתמזג אל תוך החברה האזורית. זה מצד אחד. מן הצד השני, יש את החברה האזורית, שהיא מחויבת, כמין תמונת מראה, לבצע גם כן פעולות מקבילות.
איתי עצמון
¶
יש לי שאלה קטנה לגבי סעיף קטן (ו). כתוב "תגיש לממונה את הדוח השנתי האחרון שלה". האם יכולה להיות סיטואציה שאין לה עדיין דוח שנתי מכיוון שהיא לא קיימת די זמן? מדובר על חברה אזורית. אולי נוסיף "ככל שישנו"?
איתי עצמון
¶
לא קבעתם כאן מועד למתן אישור הממונה כפי שקבעתם בסעיפים קטנים (ד) ו-(ה). כתוב "תגיש לממונה את הדוח השנתי". לא נדרש כאן אישור מאת הממונה?
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
תודה רבה. עו"ד זיכל, עו"ד בן אריה, עו"ד פרישטיק, עו"ד פרנקל כמובן, בשם כל האנשים שאתם מייצגים, זה נשמע בסדר? נמשיך הלאה. תודה.
דודי קופל
¶
"מינוי מנהל מורשה לרשות מקומית בלא חברה
6ח.
(א)
היה הממונה סבור כי רשות מקומית בלא חברה לא קיימה שלב משלבי ההקמה, ישלח לה הודעה בכתב ובה יפרט את השלב שלא קיימה ואת התקופה שבה נדרשת הרשות המקומית לקיימו, וייתן לרשות המקומית הזדמנות להגיש את הערותיה או את השגותיה בעניין, וזאת בתוך התקופה האמורה או תקופה קצרה ממנה כפי שיפורש בהודעה;.
(ב) הגישה הרשות המקומית הערות או השגות כאמור בסעיף קטן (א), יחליט בהן הממונה סמוך ככל האפשר לאחר שקיבל אותן ויודיע על החלטתו לרשות המקומית, ואם סבר כי יש בכך צורך, יקבע מחדש את התקופה שבה על הרשות המקומית לקיים את השלב האמור.
(ג) חלפה התקופה שנקבעה בהודעה כאמור בסעיף קטן (א) וזו לא נקבעה מחדש כאמור בסעיף קטן (ב), רשאי שר האוצר, בהסכמת שר הפנים, למנות מנהל מורשה מטעמו שיפעל לשם הבטחת קיום שלבי ההקמה; לא התקבלה הסכמת שר הפנים להצעת שר האוצר בדבר מינוי כאמור בתוך 30 ימים, יובא המינוי לאישור הממשלה.
(ד) כשיר להתמנות כמנהל מורשה מי שמתקיים בו האמור בסעיף 16א לחוק החברות הממשלתיות, ובלבד שמתקיימים בו התנאי שבפסקה (1) וכן אחד התנאים שבפסקה (2), שבאותו סעיף; לעניין הסעיף האמור, במקום "חמש שנים" יקראו "שנתיים"."
דודי קופל
¶
אני יכול להסביר. בסעיף 16א לחוק החברות הממשלתיות יש שני תנאים לכשירות. שם הם תנאים חליפיים. כאן אנחנו עושים אותם כתנאים מצטברים. האחד הוא תואר, לפחות תואר ראשון בתחומים רלוונטיים, והשני הוא תנאי ניסיון בניהול, או בתנאים רלוונטיים אחרים. הדרישה שם היא ל-5 שנים. כאן הפחתנו את זה לניסיון של שנתיים באותם תחומים. אבל כאמור, בשונה מסעיף 16א, אלו הם תנאים מצטברים ולא חליפיים.
"(ה)
למנהל מורשה שנתמנה לפי סעיף קטן (א) יהיו כל הסמכויות והתפקידים שיש לראש הרשות המקומית, למועצת הרשות המקומית ולנושאי משרה בה בכל הנוגע לקיום שלבי ההקמה; כל עוד ממלא המנהל המורשה את תפקידו לא ימלאו כל אלה את תפקידיהם ולא ישתמשו בסמכויותיהם לעניין קיום שלבי ההקמה.
(ו) נתמנה מנהל מורשה לפי סעיף קטן (ג), יהיו ראש הרשות המקומית, חבר מועצת הרשות המקומית, נושאי משרה ברשות המקומית ועובדי הרשות המקומית, חייבים, לפי דרישת המנהל המורשה או מי שהוא הסמיך לכך, למסור לו או לשלוחיו את הידיעות, הפנקסים, המסמכים או כל מידע אחר שלדעת הדורש יש בהם כדי להבטיח או להקל את ביצוע תפקידיו של המנהל המורשה.
(ז)
הממונה רשאי להורות לרשות המקומית לשלם למנהל המורשה שכר והוצאות שהוציא לשם ביצוע תפקידו כפי שיקבע, ואם היה המנהל המורשה עובד המדינה, רשאי הממונה להורות כי השכר ישולם לאוצר המדינה.
(ח)
מנהל מורשה יהא רשאי לגבות את שכרו והוצאותיו, כפי שקבע הממונה כאמור בסעיף קטן (ז), מחשבון הרשות המקומית, והוא יבוא לעניין זה במקום הרשות המקומית, לפי העניין, והגורמים המוסמכים מטעמה.
(ט) אישר הממונה לפי סעיף 6ז(ג) סיפה כי הסתיים שלב ההקמה כאמור בסעיף 6ז(ג)(4), תפקע כהונתו של המנהל המורשה."
שני דברים לפני שנגיע להסבר. בסעיף קטן (ט) צריך להכניס תיקון. סעיף 6ז(ג) כבר אינו רלוונטי אז צריך למצוא לזה תיקון מתאים. עכשיו שמתי לב. זה היה בנוסח הקודם.
דודי קופל
¶
בנוסף, בהמלצת משרד המשפטים הוספנו שני עניינים נוספים, שני סעיפים קטנים נוספים שרלוונטיים לעניין הזה. אקרא את סעיפים קטנים (י) ו-יא), ברשותכם.
דודי קופל
¶
זה בדיוק הסעיפים שאנחנו מוסיפים.
"(י) לא ימנה שר האוצר אדם לתפקיד אם מצא שקשריו עם הרשות המקומית, מעמדו בה או כלפיה או עיסוקיו האחרים, עלולים ליצור ניגוד עניינים עם מילוי התפקיד.
(יא) מנהל מורשה יפעל בהתחשב בטובת הרשות המקומית ותושביה, וינהג בזהירות, במיומנות ובשקידה המתחייבים מהסמכויות שניתן לו לפי סעיף זה.
(יב) לעניין מנהל מורשה לפי סעיף זה יחולו הוראות סעיף 123(ב) לחוק."
דודי קופל
¶
ההוראה העקרונית, סעיף 123(ב) מדבר על מקרים שונים שבהם ניתן לקבל שיפוי. שם זה לגבי מנהל מיוחד שעניינו אחר. אנחנו מחילים את זה גם על שיפוי במקרים מסוימים שהמנהל התחייב בפסק דין או פסק בורר, כפי שמפורט.
איתי עצמון
¶
רק שתי שאלות לגבי סעיף קטן (י) שקראת. אמרת "עלול ליצור ניגוד עניינים". עם מה? עם תפקיד אחר שלו? או שאתם משאירים את הביטוי כך?
איתי עצמון
¶
בסעיף קטן (יא), כתבתם "מנהל מורשה יפעל בהתחשב בטובת הרשות המקומית". "בהתחשב" זו איזו אמת מידה מקלה במקצת. הוא לא אמור לפעול לטובת הרשות המקומית? רק "בהתחשב"?
חנה פרנקל
¶
הוא אמור לפעול לטובת הציבור. יכול להיות מקח מסוים. אומרים: צריך לקחת בחשבון את מכלול השיקולים.
גידי פרישטיק
¶
המצפן של חובת הנאמנות צריך להיות מוגדר בקפידה. השאלה באמת מי הקליינטים שלו. פה זה מביא לידי ביטוי את אותו קונפליקט של תאגיד אזורי. אנחנו מדברים על כמה רשויות מקומיות וייתכן שטובת תושבי רשות מקומית א' היא לא טובת תושבי רשות מקומית ב'.
דודי קופל
¶
מדובר פה על מנהל שמתמנה לתאגיד שלא התמזג. כל מטרתו היא לבצע את שלבי ההקמה על מנת שניתן יהיה לבצע את המיזוג. כלומר, הוא עצמו לא יושב בתוך חברה אזורית.
גידי פרישטיק
¶
יש חוליית לגו שהוא מייצג אותה, והיא מצטרפת למבנה שלם. אבל הוא מחויב לתושבי אותה רשות מקומית.
יעקב אשר
¶
יש תפר. אגיד לך מה הוא אומר, אם אני מבין נכון. לדעתי יש פה תפר. יש פה חלק אחד, שאותו מנהל מורשה בעצם עושה את עבודת ההקמה של התאגיד, מכין אותו לקראת מיזוג. אבל מגיע גם השלב של התפר לקראת המיזוג, או המיזוג עצמו, ואז יכול מאוד להיות שבעצם אותו מנהל מורשה יהיה מי שייצג את אותו תאגיד שהוא הקים עכשיו מול התאגוד האזורי. חייב שתהיה לו נאמנות כי הוא יעמוד בעצם מול מנהל מורשה אחר, אולי. יכולה להיות סיטואציה שיישבו 4 מנהלים מורשים ויקימו ביחד תאגיד.
יעקב אשר
¶
הצרכים של הרשות המקומית שאותה הוא מייצג בהקמת התאגיד, שהוא הקים אותו לבד בהתחלה, צריכים להיות לרגליו בצורה מסוימת.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני רוצה שתמצאו פתרון. אתם רואים את היתרון במי שלמד תלמוד, הוא חשב כבר על כל הדברים.
עדי חכמון
¶
זה בדיוק הסעיף שהוספנו, שהמנהל המורשה צריך להתחשב בטובת הרשות המקומית. זאת היתה כוונת התוספת.
דודי קופל
¶
"הבטחת זכויות נושי חברה מתמזגת
6ט.
(א)
מועצת הרשות תקבע, בהתייעצות עם הממונה, כללים לשם הבטחת יציבותן הפיננסית של חברות אזוריות ועמידתן בהתחייבויות שהועברו אליהן מן החברות המתמזגות.
(ב)
לא היה ביכולתה של חברה אזורית לעמוד בהתחייבויות שהועברו אליה מחברה מתמזגת, זכאים נושי חברה מתמזגת לסיוע מאוצר המדינה בשיעור שיקבע שר האוצר, בהסכמת שר המשפטים."
דודי קופל
¶
מאחר וכאמור מתבצע כאן בעצם מהלך של מיזוג כפוי, כדי למנוע מצב שבו ייווצרו קשיים כלפי נושים של חברה שהתמזגה אל תוך החברה האזורית מוצע להסמיך את שר האוצר, בהסכמת שר המשפטים, לקבוע תקנות שיאפשרו סיוע מאוצר המדינה לאותם נושים שבעצם יתקשו לקבל את חובם בחזרה כתוצאה מאותו מיזוג.
איציק שמולי
¶
אם היום כאשר יש נושים לחברה מסוימת היא יכולה להתחמק מחובותיה בצורה כזאת או אחרת דרך תהליך של מיזוג, יש פה בעיה.
ארז יעקב ימיני
¶
לא.
לגבי הסעיף הזה יש לנו משהו ספציפי. כל האשראי שיש לנו מול הבנקים וכל הסכמי האשראי, כאשר הסכמי האשראי הם סטנדרטים בסך הכול, מדברים על כך ששינוי בבעלות של מעל 30%, הערת עסק חי, כל הדברים האלה מעבירים את החוב שלנו, שהוא גם חוב ארוך טווח, חוב בעלויות נמוכות יחסית מכיוון שזה חברת תשתית, זה מעביר אותנו לפירעון מוקדם. ויותר גרוע, עד שאנחנו עושים פירעון מוקדם, כי בפועל אין לתאגיד כסף לעשות את הפירעון המוקדם של הלוואת שינוי מבנה הון, עד שאנחנו מצליחים לעשות את הפירעון המוקדם אנחנו עוברים לתעריף של ריבית פיגורים. המשמעות פה, משאירים את זה די באוויר, זאת אומרת, משאירים את זה לאילו תקנות.
ארז יעקב ימיני
¶
ובהסכמי המימון שיש לנו עם הבנקים, הסכמי המימון אומרים בדרך כלל שאם השתנו נסיבות באופן קיצוני מבחינת החוסן הפיננסי של התאגידים אז זה מובא לפירעון מוקדם. מכיוון שרוב התאגידים לא יכולים לעשות פירעון מוקדם, כי זה הלוואות בעלים שהרשויות המקומיות נתנו לתאגידים, אז אנחנו נמצאים במצב שמרגע שהוכרז לנו כפירעון מוקדם אנחנו למעשה חשופים לריבית פיגורים, שאפילו בשוק האפור נגבית ריבית נמוכה יותר, זו ריבית שהיא פי חמש מריבית הפריים.
אפי דביר
¶
קודם כול, אני מקווה שהבנו את השאלה. אני בעוונותיי כן רואה חשבון, דרך אגב. אני מנהל אגף תאגידים ברשות המים והביוב. עד עכשיו הסתדרתם נפלא בלעדיי אז לא דיברתי.
לעניין דבריו של ארז ימיני, אכן יש סעיפים בכל הסכם התקשרויות עם הבנקים שמדברים על מצב שבו משתנה הבעלות של התאגיד בהיקף של מעל 30%. יש אפשרות להעמיד לפירעון מיידי. בכל ההליכים שאנחנו מקיימים עם הבנקים הסברנו להם את מה שעומד לקרות. הם מדברים על כך שהם רוצים לראות את האופציה. זאת אומרת, אם יוצג להם הליך שבו הגוף המתמזג ייקח עליו את ההתחייבויות וימשיך לפרוע אותן כסדרן אז לא אמורה להיות עם זה בעיה. אם לא תהיה הסדרה כזאת אז כמובן צודק ארז ימיני וזה יעמוד לפירעון מיידי. הכוונה שלנו להגיע להסדר כזה.
אפי דביר
¶
למה להגיש תיקון? ההסדר הזה בסדר. זאת אומרת, אנחנו נצטרך להציג הסדר לבנקים ואם יהיה מקובל עליהם אז בסדר.
איציק שמולי
¶
אדוני היושב-ראש, אני חושב שעדיין יש פה בעיה. מעבר לעניין המימון, בעניין העקרוני שבו נגעתי, איך אנחנו מבטיחים שמי שהוא בעל חוב יקבל את כספו? הנוסח פה לא מחייב.
אסי מסינג
¶
לפני הפתרון, אולי אפשר רק להסביר, לחדד את הדברים. אני מן הלשכה המשפטית במשרד האוצר. נקודת המוצא של ההסדר הקיים היא ניסיון, יש לנו כאן מהלך כפוי של מיזוג שנעשה באמצעות חקיקה. לכן במהלך כפוי של מיזוג מתייתר הצורך לבחון בחינה לפי חוק החברות. הדירקטוריון כבר לא צריך לבחון את השאלה האם המיזוג הוא לטובת החברה או לטובת הנושים שלה. לכן ניסינו לקבוע, מאחר ואין צורך יותר בבחינה של אותו דירקטוריון קבענו פה מספר כלים שנקבעים בחקיקה כדי לענות על חשש אפשרי, שבסיטואציות מסוימות החברה אינה יכולה לעמוד בהתחייבויותיה. אבל נקודת המוצא של כל ההסדר היא כמובן שכל המיזוגים הללו נעשו כמיזוגים שמיועדים לטובת כלל החברות והתאגידים יעמדו על הרגליים. זאת נקודת המוצא. אם ייווצרו קשיים, לצורך זה נוצר, בין היתר, הסעיף הזה, שמדבר על הסיוע הממשלתי לצורך עמידה בפירעון. נדמה לנו שדי בכלים הקיימים, במיוחד בשים לב לכלים הקיימים היום בחוק החברות, שאינם מבטיחים את הזכויות של הנושים אלא בסך הכול מחייבים את הדירקטוריון לשקול את טובת ה--- כשהוא מקבל את ההחלטה שלו.
סלעית קולר
¶
לא. במקרה הזה אני מדברת בתור עורכת-דין על כל נושא זכות הקניין. הנוסח "בשיעור שיקבע שר האוצר, בהסכמת שר המשפטים" אומר כלום. הוא אומר: יכול להיות שיעור אפס ויכול להיות שיעור 100%.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני מציע, ושאול מרידור הפעם יסכים אתי כי הוא לא נותן לי כלום, שהתקנות האלה יהיו באישור ועדת הכלכלה של הכנסת.
סלעית קולר
¶
כן, אבל אני חוזרת ואומרת, מה לעשות שסעיף 6ו שנותן פטור מכניס רק תאגידים חלשים לתוך ההתאגדות. זאת תהיה התאגדות בכפייה ובוודאות הנושים לא יקבלו כסף. זה אפילו גורם למצב שבוודאי תהיה בעיה.
חנה זיכל
¶
לא רק זה, גם דיברנו קודם על נושא אחריות הדירקטורים, שהסעיף בחוק החברות שנמחק פה לא אומר שהם צריכים לשקול, אלא שאם הם סבורים שיש חשש לנושים הם חייבים לסרב למיזוג. זה הסעיף שנמחק פה. אם יש "טייס אוטומטי" שיורידו אחריות מן הדירקטורים לגמרי, גם לנושים.
שאול מרידור
¶
אני לא משפטן. אני רוצה להסביר שוב את העיקרון של החוק. החוק אומר שהתאגוד יהיה בחובה, ולכן אנחנו לא רוצים שהדירקטוריון יגיד שלמשל מטעמים של נושים הוא מתנגד, זה אחד, ולכן זה הוסר מפה.
דבר שני, בואו ניזכר במה אנחנו מדברים. לא מדובר בחברת קוסמטיקה או בחברת נעליים ואפילו לא בחברה לייצור שמן. מדובר במי שמספק מים וביוב ולכן הוא תמיד יתקיים, תמיד יספקו מים וביוב. דרך אגב, כל התאגידים שאני מכיר עד היום, ויש 55 כאלה ברוך-השם, כולם משלמים, באופן מפתיע, גם החלשים שבהם. למה?
ארז יעקב ימיני
¶
לא רק שזה לא נכון. תאגידים זכאים, תאגידים של המגזר הערבי, רשום שם שהתנאי לקבל סיוע ממשלתי הוא אי-פירעון של הלוואת הבעלים.
ארז יעקב ימיני
¶
אני מדבר גם מתוך פוזיציה כי אני מייצג את תאגיד "מעיינות העמקים" שהוא תאגיד קטן. התאגיד הזה, למרות שהוא קטן הוא תאגיד יעיל. המשמעות של אימוץ התוכנית של איחוד התאגידים ביחד עם תאגידים נוספים אזוריים, שאני לא מתנגד לה, אנחנו לא מתנגדים לה, היא לקבל תאגידים שלפי חוזרי הממונה על התאגידים- - -
ארז יעקב ימיני
¶
בתוך העמקים, לפי הדוח של רשות המים נכללים, אם אני לא טועה, תאגידים של הכרמל. יש פה את הרשימה. אבל לא זה העניין. רצינו לקלוט את המועצה רכסים.
ארז יעקב ימיני
¶
רצינו לקלוט את הישוב רכסים ואחרי שערכנו את הבדיקה מה המיזוג עושה לדוח הפרופורמה המשותף של התאגיד, ואחרי שראינו שהממונה על התאגידים לא יכול ואין לו כלים לתת את ההשלמה של הנכסים החסרים וכל הדברים כדי לאזן את התשתיות, לא יכולנו לבוא לדירקטוריון ולהגיד לו: נקלוט עוד ישוב.
ארז יעקב ימיני
¶
אני מציע שיהיה מובן מאליו וברור עוד בשלב החקיקה מה ההבטחה של הנושים, שיהיה ברור עוד בשלב הזה.
אפי דביר
¶
נכון להיום יש לנו 11 תאגידים שמוגדרים תאגידים זכאים. אלה הם תאגידים חלשים פיננסית. מכל 11 התאגידים הללו, ברוך השם, אף אחד לא נסגר. חברת "מקורות" יכולה לאשר שבשנתיים האחרונות - - -
אפי דביר
¶
לא נסגרו המים לאף רשות מקומית במגזר בשנתיים האחרונות היות והתאגידים משלמים כסדרם את החובות שלהם, הן לחברת "מקורות" והן לכל הגופים האחרים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
נגיד למר ימיני תודה רבה על ההערה. אנחנו דואגים לעמקים, אבל אין לך "קייס" חזק פה לשינוי.
שאול מרידור
¶
אומר יותר מזה, גם היום אין הבטחה לנושים. הרי מה קורה, כאשר התאגיד עובר בחוק הוא חייב להעביר את כל ההתחייבויות שלו לתאגיד הבא. אני מזכיר לכם שהתאגיד האזורי הזה מפוקח על-ידי רשות המים, מוכרים לו התעריפים ברשות המים. הם בודקים את העלויות שלו ואת העלויות הנורמטיביות. ממה אנחנו חוששים? שמה? עוד פעם, לא מדובר בחברת נעליים, שאו שתייצר נעליים או שלא תייצר נעליים, או שתיסגר או שתיפתח.
שאול מרידור
¶
לכן, היות והוא מפוקח על-ידי רשות המים והתעריפים שלו מאושרים ברשות המים, אז מה יקרה? מה תעשה רשות המים?
שאול מרידור
¶
תעריפים זה לא נושים. אז תחליטו, מה הטענה, תעריפים או נושים? חבר'ה, תנסו לא לאחוז את המקל בשני קצותיו, לפחות לא באותו משפט. אם הטענה היא על תעריפים, בואו נדבר על תעריפים, האם זה מוריד תעריפים או לא, ודיברנו על זה רבות, ואפשר להמשיך לדבר על זה. הרי אם זה מוריד 5% מן התעריפים איך יכול להיות שהנושים לא מובטחים? זו גם שאלה יפה. נכון? אבל בטח שאם התעריפים מפצים את התאגיד על זה שהוא חייב להיות תאגיד אזורי, כי כך הם הולכים להיות מחושבים, אז מה יקרה לתאגיד הזה? הוא יקרוס? דרך אגב, אם הוא קורס, על-פי החוק היום לא צריך אתכם. כבר בחוק שאישרתם הממונה נכנס בנעליו וצריך לשלם, וכולי וכולי.
זמר בלונדהיים
¶
הרקע של הסעיף הזה, שנדמה לי שלוקחים אותו למקום שהוא לא יועד לו, הסעיף הזה נוסף לבקשת משרד המשפטים כשרצו למעט את הזכויות של הנושים בגלל שמדובר בהליך מיזוג כפוי. בהליך מיזוג רגיל יש לנושים אפשרות לעכב את המיזוג, הם יכולים לנקוט בצעדים שונים. פה ברגע שנאמר לנו שהכוונה לא לאפשר את זה, כדי שהמיזוג הזה בסופו של דבר יקרה, כדי שלא ניכנס לסאגות אינסופיות, הטענה היתה שאם פוגעים בזכויות הנושים צריך לאזן את זה במשהו. לכן זאת הכוונה של הסעיף, צריך לאזן את זה אל מול הפגיעות שנוצרות בכל ההיבטים האחרים.
איתי עצמון
¶
הצעה, בהמשך למה שחברי הכנסת אמרו, לגבי הצורך באישור ועדת הכלכלה על התקנות. אנחנו נוסיף את זה, וכדי להבטיח שבאמת התקנות יגיעו בזמן, עוד לפני המיזוג הראשון, כדי להגן על הזכויות החוקתיות של הנושים אני מציע לכם לקבוע מועד להתקנת התקנות. שנה מיום התחילה?
הילה תירוש
¶
אני ממושב מסלול בנגב הצפוני, לצורך העניין. אני היועצת המשפטית של "מקורות". אני מתחברת למה שאמר שאול מרידור, לעניין זה שמים תמיד יסופקו וגם ביוב, למרות שמונעים את זה מאתנו. אבל דווקא בגלל שמים תמיד יסופקו, להפתעתנו "מקורות" הוחרגה. היא החברה היחידה, מהיותה ספק- - -
גידי פרישטיק
¶
מומלץ, ואני סבור שזה לא יגרע מאף אחד, להוסיף לסמכויות של מועצת הרשות, לקבוע את הכללים לא רק לגבי ההתחייבויות שהועברו אליה מהחברות המתמזגות, אלא גם לגבי התחייבויות שהועברו אליה מהרשויות המקומיות, שהרי תאגיד אזורי מורכב גם ממשקי מים וביוב של רשויות מקומיות שמצטרפות.
שאול מרידור
¶
הקרן נועדה לטפל רק בחובות לפי חוק החברות ולא בבעיות שיש לרשויות מקומיות, שזה מעניין, אבל לא שייך לפה.
גידי פרישטיק
¶
אבל אני לא מבין מה הבעיה. יש לך תאגיד אזורי שמורכב, לצורך העניין, משתי רשויות מקומיות ושני תאגידי מים לפי החוק הקיים. למה לא תהיה סמכות לשפות נושים גם על חובות של רשויות מקומיות?
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, אני רוצה להתקדם. אני רואה שמר דולברג יכול לחיות עם זה ואפילו עו"ד זיכל לא אמרה דבר, אז אנחנו מתקדמים.
דודי קופל
¶
"(ג)
נושה חברה מתמזגת המבקש סיוע לגבי התחייבות כלפיו יגיש את בקשתו למי ששר האוצר הסמיך לכך מבין עובדי משרדו (בסעיף זה – הגורם המוסמך), לאחר שחלפו 60 ימים מן היום שנקבע לפירעון ההתחייבות ו-30 ימים מן היום שבו פנה לחברה האזורית בדרישה לקיום ההתחייבות; שר האוצר רשאי לקבוע הוראות לעניין הגשת בקשה כאמור.
(ד)
על אף האמור בסעיף קטן (ב), לא יינתן סיוע אם הגורם המוסמך החליט, לאחר התייעצות עם הממונה, כי אי–יכולתה של החברה האזורית לקיים את התחייבויותיה אינו נובע מהמיזוג.
(ה)
ניתן סיוע לפי סעיף קטן (ב) יראו את החוב לנושה החברה המתמזגת, בסכום הסיוע שניתן, כאילו הומחה למדינה, וזאת אף אם בהסכם שבינו לבין החברה המתמזגת נקבעה הוראה המונעת המחאה כאמור.
(ו)
בסעיף זה, "נושה חברה מתמזגת" – נושה שהתקשר עם חברה המחויבת במיזוג לפי הוראות חוק זה או עם חברת בת של חברה כאמור, לפני יום כ"ה באלול התשע"ג (1 באוגוסט 2013), בהסכם לתקופה הנמשכת עד לאחר המועד הקובע, ואינו רשות מקומית, תאגיד בשליטת רשות מקומית או מקורות חברת מים בע"מ.";"
שאול מרידור
¶
החרגת "מקורות" בעינינו היא מובנת מאליה. "מקורות" מספקת מים, באופן מפתיע, לתאגידים היום, וגם כשיהיה תאגיד אזורי, באופן מפתיע, היא תמשיך לספק לו מים והוא יהיה מחויב להמשיך לקנות ממנה מים. הוא יכול לחפש בנרות ספק מים אחר, אבל ספק אם ימצא, כי פשוט אין. לכן אנחנו לא מבינים למה צריך להגן על החוב של "מקורות". זו הסיבה שהיא מוחרגת. אין שום סיבה להגן על החוב של "|מקורות". הגנת הנושים הזאת לא נועדה לפתור את כל בעיות העברת החובות. החוב הזה עובר לתאגיד החדש. התאגיד החדש, אני מזכיר שוב, מפוקח על-ידי רשות המים ומשלם ל"מקורות", באופן מפתיע.
אסי מסינג
¶
עוד הערה, בעניין הגישה בשאלה איך צורת התאגוד של תאגידי מים תהיה, בין אם הם מתואגדים כ-15 תאגידים, בין אם מתואגדים כ-55 תאגידים ובין אם היו מתואגדים ברשות המקומית. ל"מקורות" אין משמעות בשאלה איך זה מתואגד, ולכן זה לא אמור להשליך על השאלה אם יהיה גיבוי לכך מאוצר המדינה.
הילה תירוש
¶
אדבר בקול מבלי להגיב לנושא האדישות, שכמובן יש לנו המון מה להגיד גם על זה, אבל הדיון הוא לא על זה. להוציא הרשויות המקומיות, "מקורות" היא, כאמור, החברה היחידה שהוחרגה מהגנת הנושים, שלא בצדק. "מקורות" היא "מקורות", היא "מקורות". יחד עם זה, הניסיון הראה, הרפורמה הקודמת הביאה לכך שחלק מן הרשויות המקומיות פשוט חדלו לשלם את החובות שלהן ערב כניסתן לתאגיד. "מקורות" מצויה עד היום בהליכים משפטיים על חובות שחבים לה מאז.
הילה תירוש
¶
יחד עם זאת, יש לי פשרה. אם בענייני פשרות אנו, ולפני כן היה לנו ויכוח גדול על נושא נטל ההוכחה, אז בבקשה, אנחנו מוכנים שנטל ההוכחה יוטל עלינו, ובלבד שלא ייכבל שיקול דעתו של שר האוצר, שיתנו לו אפשרות לקבוע כללים גם לגבינו. אם יהיה מדובר בחוב גדול, אם יהיה מדובר בניסיון לחמוק מתשלום, אם כמו שראינו אנחנו בהליכים- - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
עו"ד תירוש, את יכולה לתאר לנו באיזה סדר גודל אנחנו במצב הקיים היום? במצב הקיים כמה חובות אבודים יש לכם ב"מקורות"?
הילה תירוש
¶
אומר לי כאן מנהל יחידת הנכסים שלנו שחבים לנו כ-10 מיליון שקלים. אי סגירת המים אין משמעותה היעדר חובות. סגירת מים היא פעולה קשה מאוד שעושים אותה בצמצום רב מאוד.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני באמת בעד "מקורות" ואני מכיר את ההיסטוריה שלה. לגבי "מקורות" אנחנו נדון איך לדאוג שלא יקפחו אותה, אבל במקרה הזה לא ברור לי שיש קשר בין השמיטה לתשמישי מיטה...
נועה בן אריה
¶
לרשות המקומית, בכובעה כבעלים, למעשה מבחינת התאגיד יכולים להיות שני סוגים של חובות.
חוב אחד שהתאגיד חב לרשות המקומית בגין הנכסים, מה שנקרא החזר הלוואת הבעלים. הנכסים מועברים לתאגיד, כנגד זה הוא חב לרשות המקומית תמורה בגין הנכסים בערך כינון מופחת מלכתחילה, כפי שנקבע, ואת הפירעון של אותה הלוואת בעלים הוא יכול להחזיר, על-פי החלטת הממונה, לתקופה נפרשת על פני 15 שנים. לכן יש צבר של הלוואות בעלים שלא הוחזרו עדיין מהתאגידים לרשויות המקומיות.
בסעיף פה, כשאנחנו מחריגים את הרשות המקומית כנושה, בסעיף הזה כשאנחנו יוצרים את אותה החרגה המשמעות היא שהלוואת הבעלים יכולה להישאר תלויה על בלימה כאשר יש הסדר כזה שבו הרשות מוחרגת. זה כובע אחד.
בכובע אחר הרשות המקומית היא ספק שירותים עבור התאגיד על-פי הסכם שירותים שנחתם בין הרשות המקומית ובין התאגיד. כספק שירותים כזה היא קבלן לכל דבר. היא מספקת שירותי גבייה, היא מספקת שירותי מוקד, היא משאילה עובדים לתאגיד שאחר-כך התאגיד צריך להחזיר את עלות שכרם לרשות המקומית במסגרת הסכמי השאלה, בעיקר בתאגידים שהוקמו ב-5-6 השנים האחרונות שבהם תקופת ההשאלה נמצאת עדיין בתוקף ואנחנו עדיין חיים עם עובדים של הרשות המקומית המושאלים לתאגיד.
כאשר אנחנו יוצרים החרגה שכזו התוצאה היא, אנחנו למעשה אומרים שהרשות המקומית כספק שירות, אני כבר לא מדברת כבעלים, כספק שירות מוחרגת מפני גופים אחרים במקום שבו היא ספק שירותים לכל דבר ועניין. רק בשל עצם העובדה שאנחנו נמצאים בבעלות על התאגיד, כשהוא כבר תאגיד אזורי, כשכוחנו בתוך התאגיד האזורי הזה כבר דולל, כשאנחנו כבר לא נמצאים באותה עוצמה, כשזה לא תאגיד חד-רשותי, אנחנו לא יכולים לקבל.
ומשפט נוסף אחרון. אמרנו את זה גם בדיונים עם משרד האוצר כאשר דנו על הנוסח. אמרנו כך: גם אם יוצרים הסדר כזה, שבו משרד האוצר בעצם משפה את הנושה ברמה כזאת או אחרת, אז לא צריך להביא למצב שבו התאגיד החדש, התאגיד הגדול הזה, שהוא לכאורה בעל האמצעים שייכנס בנעלי חובות התאגיד המתמזג אליו, יקרוס כתוצאה מזה. לכן אמרנו: רבותי, זה בסדר, אבל עד לגובה הקופה של העודפים שיש לאותו תאגיד שאליו התמזגו, מה שנקרא התאגיד הקולט. אבל אל תיצור מצב שבו תכניס לגירעון את אותו תאגיד קולט כתוצאה מכך שהוא נכנס בנעלי התאגיד המתמזג אליו.
שאול מרידור
¶
אתחיל במשפט יפה. על זה נאמר, ונועה בן אריה, אנא לא להיעלב: "הרצחת וגם ירשת?" לא רק שהשלטון המקומי כופה עלינו, בהסכמה, יחסים בהסכמה- - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
יושב פה פיני קבלו, הוא לא אומר מילה, והנה גולדברג נכנס. היה פה לחץ פיזי לא מתון...
שאול מרידור
¶
אחרי הצחוק, אני רוצה להסביר למה התכוונתי. יושבים פה הבעלים של התאגידים שמבקשים לנהל את העניינים בדרך שהם רוצים, וזה בסדר, והסכמנו לזה, זו ההצעה שמונחת בפניכם. אבל המהות שלה, שבעצם ההחלטה של הבעלים להיות תאגיד שלא במסגרת התאגוד האזורי, יכול מאוד להיות שהתאגיד הזה יצבור חובות כתוצאה מכך שהוא מנוהל לא בדרך שבה חשבנו שצריך, ואנחנו מסכימים לזה.
מה אומרים הבעלים
¶
לא רק שקיבלנו את ההחלטה הזאת ולאורה עכשיו התאגיד לא מסוגל לכסות את החובות, אלא אנחנו רוצים להיות מוגנים יותר מאשר כל האחרים.
שאול מרידור
¶
רגע, כדי לוודא שכאשר אנחנו עוברים לתאגיד המאוחד נקבל את חובותינו. אני אומר בצורה פשוטה מאוד, קודם כול, אם השלטון המקומי רוצה להפסיק את ההתקשרויות – דרך אגב, ההתקשרויות הללו הולכות וצוברות תאוצה ככל שהזמן עובר כי במסגרת ועדת ניסן ביקש השלטון המקומי לעשות עוד ועוד התקשרויות כנותן שירותים, וזה בסדר גם כן. אם הם מרגישים לא מוגנים אנחנו מוכנים שעד 30 ביוני 2015, יש המון זמן, אפשר להפסיק את כל ההתקשרויות הללו אם הם מרגישים לא מוגנים כי הם מפחדים שהחובות לא ישולמו. יש לי תחושה שהם לא יפסיקו את ההתקשרויות.
שאול מרידור
¶
לא, חבר הכנסת אשר, האמן לי שהם לא יעשו. Let's catch the blof.
הדבר השני, גם היום הלוואות הבעלים ניתנות רק כשהתאגיד מסוגל לתת אותן, אחרת הממונה לא מאשר להחזיר אותן. לתאגידים החלשים הן לא חוזרות.
שאול מרידור
¶
אני לא רוצה להרחיב יותר מדי את הדיבור על הלוואות הבעלים. אנחנו ביחסי שלום עם השלטון המקומי אז חבל לדבר על זה יתר על המידה. אבל הם מקבלים הרבה מאוד כסף מהעניין הזה.
זמר בלונדהיים
¶
אני מחדד שוב את הרציונל של הסעיף. החוק הזה לא מיועד לעזור בקשיים בגביית הלוואות בעלים, החוק הזה לא מיועד לעניין הזה בכלל. הוא נועד לעזור לנושים שמצבם השתנה לרעה עקב המיזוג הכפוי ושלא היתה להם הזכות, שקיימת בחוק בדרך כלל, להתמודד עם זה. רשות מקומית שהיא הבעלים, לא יעלה על הדעת שהיא במצב בעייתי, כי כאמור היא יכולה לדאוג לסיום ההתקשרות לפני המיזוג.
זמר בלונדהיים
¶
משרד המשפטים ראה לנגד עיניו את השיפוצניק שקיבל חוזה והוא מסכן, כי עכשיו יש תאגוד אזורי ומבטלים לו. רוצים לוודא שהוא בסדר. לא יעלה על הדעת שמי שהוא הבעלים של התאגיד ויכול לשלוט על כל ההתקשרויות שלו הוא זה שצריך להיכנס עכשיו לסעיף הזה.
אסי מסינג
¶
רק מילה אחת בעניין הזה, מה שאמרתי לגבי "מקורות" חל גם בעניין הזה. השליטה בשאלה איך יהיה התאגוד הרב-אזורי, לרשות המקומית ברמה העקרונית לא אמורה להיות שליטה בעניין הזה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אתן, כהרגלי, את זכות המילה האחרונה – איך אני יכול להגיד לא לאדם שכתב את כל הדברים ועבר לצד זה ולצד אחר – לשלמה דולברג, בבקשה.
שלמה דולברג
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. אני רוצה להזכיר לכולנו איפה היינו. הרשויות המקומיות העבירו נכסים לתאגידים, נכסים שהן השקיעו בהם. הנכסים הללו על-פי החוק, נכסי מים וביוב ניתנו כנגד הלוואות בעלים, מצד אחד, והון מניות, מצד שני. הון המניות ניתן ואין בעיה. הלוואות הבעלים הללו, שהן בין 30%-40% מערך הנכסים שהועברו, לא הוחזרו, או אפילו לא התחילו להחזיר אותן ב-70 רשויות מקומיות.
שלמה דולברג
¶
לפי כללי שר האוצר ושר הפנים יש הון מניות + הלוואות בעלים. בערך 60%-70% מהנכסים היו בהון מניות והשאר בהלוואות בעלים. הלוואות הבעלים הללו היו אמורות להיות מוחזרות לרשויות המקומיות החל מלפני 6-7 שנים ועד עוד 10 שנים. 70 רשויות מקומיות לא קיבלו את הלוואות הבעלים הללו על-פי החלטת הממונה, וזו סמכותו בחוק. אנחנו חושבים שהחרגה של הרשויות המקומיות כנושה גדול של התאגיד מקפחת את הרשויות המקומיות.
שאול מרידור
¶
בצורה ברורה מאוד, רוב הרשויות המקומיות שלא החזירו להן את הלוואות הבעלים, או כולן, הן רשויות מקומיות שהתאגידים שלהן והרשויות עצמן קיבלו יותר מחצי מיליארד שקל מקופת המדינה כדי לשקם את התשתיות שבעשרות שנים הן הזניחו ולא נתנו לתושבים שירותי מים ושירותי ביוב.
שאול מרידור
¶
כשהממשלה נתנה כסף לאותם תאגידים היא החתימה את התאגידים ואת הרשויות המקומיות שהם לא יקבלו את הלוואות הבעלים הללו בתקופה שבה הממשלה מוציאה מכספה כסף כדי לתת להם. אז עכשיו מבקשים את זה?
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
זה מספק אותי עכשיו. אמרתי לכם, אני מאוד לא מסופק משאול מרידור, אבל במקרה הזה, לצערי, הוא מספק אותי. הלאה.
דודי קופל
¶
"(5)
בסעיף 9(א), בסופו יבוא:
"(6) מידע אודות צרכנים, הכולל את הפרטים הבאים:
(1) שם ושם משפחה;
(2) מספר תעודת זהות;
(3) מספר נכס;
(4) כתובת הנכס;
(5) כתובת למשלוח דואר;
(6) קוטר מד ושנת התקנתו;
מועצת הרשות, באישור שר המשפטים, רשאית לקבוע בכללים פרטים נוספים אודות צרכנים, הדרושים לחברה לצורך מתן שירותי מים וביוב לפי חוק זה";"
איתי עצמון
¶
אני מבקש לעצור כאן כי אני רוצה להגיד שני משפטים. היינו מוטרדים מאוד מהנוסח שהיה בהצעת החוק במקור, שקבע כי ניתן יהיה להעביר מאגרי מידע הכוללים פרטי צרכנים. התיקון הזה הוא כמובן על דעתנו.
שני דברים אני מציע להוסיף. אני מציע ברישה להוסיף: "מידע אודות צרכנים הנדרש לחברה לשם מתן שירותי מים וביוב לפי חוק זה".
איתי עצמון
¶
אני מבקש להוסיף את המילים "מידע אודות צרכנים הנדרש לחברה לשם מתן שירותי מים וביוב לפי חוק זה".
איתי עצמון
¶
הערה שנייה, לגבי הסמכת מועצת הרשות לקבוע, באישור שר המשפטים, פרטים נוספים. בשל הרגישות של העברת פרטי צרכנים מחברה לחברה, ומכיוון שאת הפרטים אנחנו קובעים כרגע בחקיקה ראשית ומסמיכים את מועצת הרשות לקבוע פרטים נוספים, אני מציע שכל הוספה של פרטים נוספים תהיה באישור ועדת הכלכלה של הכנסת.
עדי חכמון
¶
כל מה שרשות המים עושה זה חקיקת משנה ולא מגיעים עם כל חקיקת המשנה לוועדה. מדובר כאן בדברים מאוד ספציפיים, ושר המשפטים מאשר.
זמר בלונדהיים
¶
אם יורשה לי להתייחס, במקום הקודם שהוועדה ביקשה, בנוגע לשיעור הסיוע שנוגע לזכויות חוקתיות, זה היה מובן והגיוני. פה אם הרשימה תורחב מה שיוסף פה זה, למשל, מספר תעודת זהות ומספר צרכן. לבוא עם זה לוועדה?
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
האמינו לי, יושבת כאן מנהלת הוועדה לאה ורון, יושב כאן עו"ד איתי עצמון. הדבר האחרון שאני רוצה לוועדה הזאת הוא שתתעסק בכל מיני פיצ'פקעס. אני רוצה שיגיעו לכאן עקרונות ולהעביר דברים מעין אלו. השאלה היחידה, עו"ד בלונדהיים, האם כאן יש דברים משמעותיים או לא והאם יש איזה פיקוח.
שאול מרידור
¶
תחליטו אתם, אבל זה אומר שאם ירצו להוסיף לפרטים, כמו למשל מספר תעודת זהות, יידרש אישור של ועדת הכלכלה. אם אתם רוצים, בבקשה.
סלעית קולר
¶
אני חייב להעיר על משהו שנוצר. אני בעד הזכות לפרטיות והכול, אבל הבעיה שנוצרה עם הצרכנים כשהעבירו מהעיריות לתאגידים, שהצרכנים כעסו: למה עכשיו אני צריך לדווח עוד פעם? למה אני צריך למסור עוד פעם מידע? למה לא העבירו את זה מפה לשם? למעט דבר אחד, חשבונות הבנקים והוראות הקבע. לגבי חשבונות הבנקים והוראות הקבע הם אמרו: מה פתאום הם קיבלו את הוראות הקבע או את חשבונות הבנקים?
סלעית קולר
¶
לכן אני לא בטוחה שצריך את אישור ועדת הכלכלה, אבל יש להקפיד על כך שזה לא יהיה האלמנטים של חשבונות הבנקים והוראות הקבע.
איתי עצמון
¶
אני רוצה להגיד שני דברים. דבר ראשון, אנחנו לא יודעים אילו פרטים ייווספו. יש כאן הסמכה רחבה לקבוע פרטים נוספים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
נשאיר את זה. אם בעוד חודשיים-שלושה נראה שאין בזה צורך, הפה שיתיר הוא הפה שיאסור.
לאה ורון
¶
שיחשבו עד מחר אם יש עוד פרטים שהם חושבים שצריך להוסיף לחוק. אם אין פרטים כאלה אז אפשר להסיר את התוספת הזאת. איך אומרים בפוליטיקה: ממה נפשך?
דודי קופל
¶
"(6)
בסעיף 11 –
(א)
בסעיף קטן (א), אחרי "לחברה" יבוא "או מן החברה המתמזגת אל החברה האזורית";
(ב)
בסעיף קטן (ב), אחרי "לבין החברה" יבוא "או בהסכם בין החברה המתמזגת לבין החברה האזורית";"
דודי קופל
¶
סעיף 11 עוסק בתנאי ההעברה, לעניין העברת נכסים וזכויות מן הרשות המקומית לחברה. הוא בעצם מוחל על העברת נכסים וזכויות מהחברה לחברה אזורית.
איתי עצמון
¶
הבנתי שהכללים לפי סעיף 11 עדיין לא פורסמו ברשומות. האם הרשות יכולה להתחייב שהם יפורסמו?
איתי עצמון
¶
אתם תעשו את זה? כי כרגע אתם מתקנים את הסעיף הזה ושוב מפנים לכללים, אבל אין כללים, ברשומות לפחות.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
תעשו את זה עד מתי? למדתי דבר אחד, כשהבן שלי אומר שהוא יעשה את זה, אני אומר לו: תגיד לי מתי אתה עושה את זה. כללית זה לא מספק. כל התחייבות, כולל התחייבות ממשלתית שאין לה זמן ומקום היא לא התחייבות.
דודי קופל
¶
"(7)
בסעיף 13 –
(א)
בסעיף קטן (א), אחרי "לבין החברה" יבוא "והסכמים בין החברה המתמזגת לבין החברה האזורית";
(ב)
בסעיף קטן (ב), ברישה ובפסקה (4), אחרי "מהרשות המקומית לחברה" יבוא "או מהחברה המתמזגת לחברה האזורית", ובסיפה המתחילה במילים "לעניין זה", בסופה יבוא "או יום החתימה על הצעת המיזוג לפי סעיף 316 לחוק החברות כנוסחו בסעיף 6ה, לפי העניין";"
בדומה לסעיף הקודם, יש כאן החלה של הוראות מיוחדות שנוגעות למסים ואגרות, כפי שהן חלות היום על מעבר בין רשות מקומית לחברה.
דודי קופל
¶
"(8)
בסעיף 21א, בסופו יבוא "לרבות לעניין הגבלות על העברת רישיון, שעבוד ועיקול לפי סעיף 19 והבטחת היציבות הפיננסית של חברה";"
זה סעיף שמבהיר את הסמכות של מועצת הרשות לעניין כללים ומבהיר את סמכות הרשות לקבוע כללים בעניינים שמנויים בתיקון.
איתי עצמון
¶
מכיוון שיש הפניה לכללים לפי הסעיף הזה בעניין מאוד מהותי וחשוב, שזה עניין הפטור, אולי כדאי להבהיר כאן "ובכלל זה כללים לעניין יחס מינוף מרבי ויחס כיסוי חוב של חברה"? פשוט כדי שתהיה התיבה הזאת גם פה וגם בסעיף המסמיך.
דודי קופל
¶
"(9)
בסעיף 25(א) –
(א)
בסעיף קטן (א), במקום "תאגיד כאמור בסעיף קטן (ב)" יבוא "תאגיד שמתקיימים בו התנאים האמורים בסעיף קטן (ב) או חברה מנהלת" ובמקום "לו" יבוא "להם";
(ב)
בסעיף קטן (ב), אחרי "בסעיף קטן (א) "יבוא "עם תאגיד";
(ג)
בסעיף קטן (ג), אחרי "ייתן לתאגיד" יבוא "או לחברה מנהלת" ובמקום "עמו" יבוא "עמם";"
דודי קופל
¶
הסעיף הקיים היום מאפשר לחברה לבצע פעולות שונות באמצעות תאגיד אחר, חברה כלשהי שמקיימת תנאים מסוימים. כעת זה מתוקן, כך שהתאגיד יוכל לבצע את זה באמצעות חברה מנהלת שקבע. כלומר, זה מודל שבו החברה משתמשת בשירותי ניהול של תאגיד אחר.
איתי עצמון
¶
למה בעצם לקיים את החברה אם את כל התפקידים שלה, גם ניהול וגם תפקידים לפי החוק, היא מבצעת באמצעות חברה אחרת?
אלון מסר
¶
הציג את זה ראש עיריית ראשון לציון, דב צור, שמבחינתם יש חשיבות מסוימת לעובדה שהנכסים עדיין נשארים רשומים בידי החברה ולמעשה החברה, כל מה שיש בה הוא דירקטוריון ונכסים, וכל שאר הפעילות מבוצעת על-ידי חברה אחרת. לזה מתייחס הסעיף הזה.
דודי קופל
¶
"(10)
בסעיף 26, במקום סעיפים קטנים (א) ו-(ב) יבוא:
"(א)
בסעיף זה ובסעיף 26א, "רשות מקומית" – לרבות תאגיד בשליטת הרשות המקומית שאינו חברה.
(ב)
חברה לא תתקשר בעסקה עם רשות מקומית שבתחומה היא פועלת אלא מטעמים של יעילות כלכלית לחברה ושיפור השירות לצרכנים, ובלבד שהעסקה היא אחת מאלה המנויות בסעיף קטן (ב1) והתקיימו התנאים הקבועים בו לגביה.
(ב1)
העסקאות המותרות לחברה לעניין סעיף קטן (ב) והתנאים לגביהן הם אלה:
(1)
התקשרות לשכירת נכס מאת הרשות המקומית לפי כללים שקבעה המועצה ובאישור הממונה מראש ובכתב; הממונה יבחן בהחלטתו את התקיימות התנאים הבאים, כפי שיפורט בהחלטה:
(1) השימוש בנכס לא יפגע באיכות השירות שהחברה נותנת;
(2) דמי השכירות הם בתנאי שוק.
(2)
התקשרות לצורך עבודות פיתוח, לפי כללים שקבעה המועצה;
(3)
התקשרות לצורך רכישת טובין, לפי כללים שקבעה המועצה;
(4)
התקשרות לקבלת שירותי גבייה מאת הרשות המקומית, לפי כללים שקבעה המועצה ובאישור הממונה מראש ובכתב;
(5)
כל עסקה אחרת, באישור מראש של מועצת הרשות, לאחר קבלת חוות דעת של הממונה.
(ב2)
נוסף על האמור בסעיף קטן (ב1), חברה רשאית לשאול, החל ביום תחילת פעילות החברה, עובדים מהרשות המקומית שבתחומה היא פועלת, ובלבד שהתקיימו כל אלה:
(1)
הממונה יאשר שאילה כאמור מראש ובכתב, ומטעמים שיפורטו בהחלטתו, לגבי כל אחד מן העובדים האמורים, לאחר שיבחן, בין השאר, טעמים של יעילות כלכלית לחברה ושיפור השירות לצרכנים, ובתנאים עליהם יורה באישור;
(2)
שאילת העובדים תהיה לתקופה שלא תעלה על עשר שנים החל מיום תחילת פעילות החברה;.
החברה רשאית להמשיך את שאילת העובדים מעבר למועד האמור בפסקה (2), כולם או חלקם, לתקופה נוספת, באישור הממונה מראש ובכתב, ומטעמים שיפורטו בהחלטתו, לאחר שבחן שיש צורך בכך כאמור בפסקה (1), ובתנאים עליהם יורה באישור.
(ב3)
החלה תקופת שאילתם של עובדים לפני יום כ"ה באלול התשע"ג (1 באוגוסט 2013) והעובדים היו מושאלים ביום האמור, רשאית החברה להאריך את תקופת שאילתם, כולם או חלקם, עד תום עשר שנים מיום המעבר, באישור הממונה מראש ובכתב לגבי כל אחד מהם, ומטעמים שיפורטו בהחלטתו, לאחר שבחן שיש צורך בכך כאמור בסעיף קטן (ב2)(1) ובתנאים עליהם יורה באישור; החברה רשאית להמשיך את שאילתם, כולם או חלקם, לתקופה נוספת, מעבר לעשר שנים מיום המעבר, באישור הממונה מראש ובכתב, לאחר שבחן שיש צורך בכך כאמור בסעיף קטן (ב2)(1), ובתנאים עליהם יורה באישור."
כאן אני רוצה לציין שלאחר מחשבה נוספת והערות של עו"ד עצמון, הכנסנו תיקון מסוים. אסביר אותו בסיום הדברים.
"שאילה לפי סעיף קטן זה, תימשך עד ליום 1 בפברואר 2014, או עד המועד אותו אישר הממונה לפי סעיף קטן זה, לפי המאוחר".
תיכף אסביר. אסיים לקרוא גם את סעיף קטן (ב4) ואז אסביר.
"(ב4)
חל יום המעבר למעלה מעשר שנים לפני יום כ"ה באלול התשע"ג (1 באוגוסט 2013) והעובדים היו מושאלים ביום האמור, רשאית החברה להאריך את תקופת שאילתם, כולם או חלקם, לתקופה נוספת, באישור הממונה מראש ובכתב לגבי כל אחד מהם, ומטעמים שיפורטו בהחלטתו, לאחר שבחן את הצורך בכך כאמור בסעיף קטן (ב2)(1) ובתנאים עליהם יורה באישור."
גם כאן אנחנו מוסיפים
¶
"שאילה לפי סעיף קטן זה, תימשך עד ליום 1 בפברואר 2014, או עד המועד אותו אישר הממונה לפי סעיף קטן זה, לפי המאוחר".
יהיה כאן גם התאריך העברי, כמובן.
"(ב5)
בקשה לפי סעיפים קטנים (ב2) עד (ב4) תוגש לממונה שלושה חודשים לפחות, אך לא יותר משישה חודשים, טרם פקיעת תוקף אישור הממונה לשאילת העובדים, והממונה יאשר בקשה כאמור בתוך שלושה חודשים.
(ב6)
בסעיף זה –
(1) "יום המעבר"– היום בו הושאל העובד מהרשות המקומית לחברה;
(2) "עובדים" – עובדים מקצועיים ממחלקות המים והביוב של הרשות המקומית.";"
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
עו"ד קופל, בוא נפסיק כאן. תן לנו הסבר, או אולי שאול מרידור או אלון מסר יסבירו.
דודי קופל
¶
יש היום מעין "חומות סיניות" לפי החקיקה הקיימת, שמונעות עסקאות כאלה ואחרות בין הרשות המקומית לבין התאגיד, מטעמים ידועים. הוחלט להקל בתנאים ובהגבלות שמוצעים בהצעת החוק, לאפשר בתנאים מסוימים ביצוע עסקאות כאלה, ובכלל כך מוצע לאפשר גם שאילת עובדים מקצועיים, כפי שמצוין בהצעת החוק, מהרשות המקומית לחברה או לחברה האזורית.
אגיע לנקודה שאותה תיקנו. בעצם יש כאן מדרג של סעיפים קטנים שונים. הראשון שבהם, סעיף קטן (ב2), עוסק במקרה שבו לאותה חברה אין עדיין עובדים מושאלים ולכן אנחנו בעצם מתחילים מאפס. סעיף קטן (ב3) עוסק במקרה שבו יש כבר עובדים מושאלים שעדיין לא תמו 10 שנים לשאילתם. סעיף קטן (ב4) עוסק במקרה שכבר הסתיימו 10 שנים מיום תחילת השאלתם.
דודי קופל
¶
סברנו בתחילה שנכון יהיה לתת, מכיוון שיש עובדים שמושאלים היום בפועל ולא רצינו שב-1 באוגוסט תסתיים בעצם השאלתם באופן מיידי, לפי סעיף קטן (ב5) נדרשים 3 חודשים להגשת בקשה מראש, לכן חשבנו שכך יהיה נכון. בדיעבד חשבנו שזה פתרון טוב פחות, ולכן מה שאנחנו מציעים כעת הוא בעצם לאפשר בכל מקרה חצי שנה ממועד תחילתו של החוק. השאלתם של העובדים הללו תימשך. יהיה זמן מספיק לחברה לבקש את המשך ההשאלה של העובדים, מכיוון שאנחנו נותנים חצי שנה ולצורך הבקשה נדרשים 3 חודשים.
עדי חכמון
¶
בכל מקרה, התיקון המוצע הוא להאריך תקופת שאילה, לא לבצע שאילה חדשה. מדובר על הארכה. אם בעבר היתה תקופת שאילה של שנתיים, עכשיו אפשר מראש לאשר תקופה ארוכה יותר.
שלמה דולברג
¶
כבוד היושב-ראש, אני חייב לענות לחבר הכנסת שמולי, הוא שאל שאלה נכונה. בהסכמי העבודה של עובדי הרשויות המקומיות, כאשר מתבטל התקן, למעשה יש כאן שינוי ארגוני, מתבטלת מחלקת המים והביוב, בעצם לפי הסכמי העבודה הקיימים היום או שהעובד עובר בהשאלה, או שיש ועדה פריטטית לפי הסכמי העבודה על הפסקת עבודה. חייבים להגיד את זה, אי אפשר להתעלם מזה. ברוב המקומות הסתדרנו, כלומר השאלנו או העברנו, אפילו מצאנו מקומות עבודה ברשויות המקומיות, אבל המצב החוקי הוא כפי שאמרנו.
שעיה קרפ
¶
אני רוצה לומר כמה מילים, ברשותך, כבוד היושב-ראש, ואחרי כן חנה זיכל תשלים. צריך להציג את הדברים כהווייתם. העובדים המושאלים, שלא ייפגעו חס וחלילה, הם בסופו של דבר איזה יצור אנדרוגינוס שבאמת לא יודעים איך להתייחס אליו. אין הסדרה משפטית אמיתית למעמד שלהם. אציג לך דוגמה. אצלי בתאגיד יש כמה עובדים מושאלים. באופן פורמלי הם עובדים של העירייה, הם לא עובדים שלי. אם למשל ועד העובדים של העירייה מחליט על שביתה, אם למשל העובד עובר עבירת משמעת- - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
הוא כפוף. היה לי פעם סיפור כזה כשהייתי נשיא אוניברסיטת בן גוריון. היה שם גם את המכון הטכנולוגי ומישהו לפני זמני רשם שהם בעצם, למרות שהם גוף נפרד, בעניינים האלה כפופים לאוניברסיטה ואז בכל פעם היתה לי בעיה, עד שפירקנו את כל הסיפור.
שעיה קרפ
¶
העובדים האלה הם בכאילו. הממונה להבנתי היה אמור כבר מזמן להסדיר באורח חוקי את הסטטוס המשפטי שלהם. אלה עובדים שאנחנו לא הוגנים כלפיהם. זה דבר אחד.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אבטלה זה ברגע שאנשים לא עובדים. אבטלה סמויה זה שהם יושבים, מקבלים משכורת וכולם רואים שהם בעצם לא עושים את העבודה. זאת ההגדרה של אבטלה סמויה.
משה ארז
¶
אצלנו העובדים מהעירייה לא השתלבו, הקצב היה כנראה מהיר מדי עבורם, בעירייה היו להם תנאים אחרים, ושלושתם פרשו. אנחנו עם אפס עובדי עירייה.
משה ארז
¶
אתה לא יכול להכתיב להם. הם אומרים: עבדנו בשיטות אחרות. הם לא רגילים לזה שהמנכ"ל בכל שבוע עושה ישיבת עבודה.
שעיה קרפ
¶
אומרים לנו בתאגידים: תחסכו, תקצצו, ומצד שני תישארו עם העובדים המושאלים שאנחנו לא צריכים אותם.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
מכיוון שאתם הלא שרי היעילות, אני אומר לכם, יש פה בעיה, וזה גם לאור הניסיון שלי. בעצם אומרים על אנשים שעבדו כל החיים: שמור עליהם. מצד שני, שמים את חלקם כאבן שאין לה הופכין. גם הכבוד שלהם נפגע כי כשאנשים לא פרודוקטיביים – כולל בכנסת, יש תקופות שהייתי מסתובב פה ולא הבנתי מה אני עושה, גם אני הרגשתי מאוד לא נוח. אדם רוצה להרגיש שהוא תורם. אתה לוקח אדם, הוא מקבל משכורת, הוא מאבד את הכבוד שלו. יש פה בעיה. אני עדיין לא יודע מה הפתרון.
שעיה קרפ
¶
זאת נקודה ראשונה, על העובדים המושאלים.
הנקודה השנייה, על קבלת שירותים מהרשויות המקומיות. אנחנו בהחלט חושבים שצריך לאפשר לקבל שירות מהרשויות המקומיות כל עוד באמת הדבר מביא ליעילות וחיסכון כלכלי. אבל את הדברים הללו צריך לבחון אל מול תנאי השוק. אם למשל אני מקבל שירותי גבייה מהרשות המקומית, צריך לבחון הצעה שהרשות המקומית נותנת לתאגיד אל מול מה שאני יכול לקבל באופן חיצוני על-פי מבחן השוק.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
זאת בעיה קשה ולא פשוטה. כרגע מה אני יכול לעשות כאן? זה עלה כנושא כללי. בכל זאת, שאול מרידור, אמרנו פה שהתהליך הזה יוצר, בין השאר, אבטלה סמויה לגבי אנשים שמרגישים אחר-כך לא רצויים, אבל נמצאים, מתוך אותם מאות שנמצאים שם, אינני יודע מה שיעורם. שעיה קרפ, אתה יכול לומר מה השיעור של העובדים הללו?
שעיה קרפ
¶
שאול מרידור יודע את זה טוב ממני. מדובר על מאות עובדים מושאלים שנכפו על התאגידים ובאמת לא צריך אותם.
שאול מרידור
¶
במסגרת תהליך התאגוד, דווקא לא זה שאנחנו מדברים עליו עכשיו, זה שהיה, היו גם דברים כאלה. היו עובדים בעירייה שעבדו שנים רבות. דרך אגב, למרות מה שמצטייר כאן, חלקם עובדים טובים מאוד שמהווים היום את עמוד השדרה של התאגידים, בטח החדשים.
שאול מרידור
¶
הם לא לא-חיוניים.
דבר שני, במסגרת אותן הסכמות שהיו, כאשר הקימו את התאגידים היה חוזר מסודר על העניין הזה. ברור שבחיכוך שבמעבר בין רשות מקומית לתאגיד יש עלויות. העלויות האלה הולכות ונגמרות לאורך זמן. אני מזכיר, האנשים האלה הם עדיין עובדי העירייה. כשיש תוכניות פרישה בעירייה הם מופנים אליהן.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
לא היית כאן בחלק של הדיון שבו אמרו שהמצב שלהם הוא מצב היברידי בעייתי. מצד אחד, הם כפופים לעירייה. בחלק מן הדברים הם יושבים כאבן שאין לה הופכין ומרגישים את עצמם לא טוב. אמרתי שהם יכולים לאבד את הכבוד העצמי. יש פה בעיה, אפילו אם זה רק 50% מן האוכלוסייה הזאת.
שאול מרידור
¶
אדוני היושב-ראש, אני חושב שהפתרון שנמצא להם, לעירייה ולתאגיד הוא הפתרון המיטבי, בהינתן סיטואציה לא מאוד נוחה.
חנה פרנקל
¶
מה שאומרים פה התאגידים זה אמירה הרבה יותר מהותית מאשר "מסכנים אותם עובדים", שזה בהחלט גם בעיה. אומרים פה התאגידים שההסדרה הזאת שאנחנו נכנסים אליה בפסקה (10), של אפשרות של מערך הסכמים בין התאגידים ובין הרשות המקומית, השאלת עובדים זה פריט אחד, אבל כל הסכמי השירותים, כל מערך ההסכמות הללו בעייתי מבחינת טובת התאגיד.
נגיד באופן גלוי, אנו כרשות המים בהחלט מסכימים עם האמירה העקרונית הזאת. ההסכמות הללו לא התקבלו על דעתנו. נעזוב עכשיו את התאגוד האזורי. הם פרי הסכמות קודמות יותר של משרד האוצר עם מרכז השלטון המקומי. אני רוצה לומר את הדברים כהווייתם. אנו ברשות המים סברנו שצריך להשאיר את הוראות החוק, ששאפו ל"חומה סינית" בניהול, בעינן. נכון שצריך לעבור תקופת מעבר, אבל בטח לא להחמיר אותה. לצערנו העמדה שלנו, שהוגשה כעמדת מיעוט, לא התקבלה. יש החלטת ממשלה שמאשרת את ההסכמות, אבל לא צריך להפוך את זה למצב אידילי. זה חלק ממערך גדול של פשרות, ובהחלט נקווה מאוד שכל האיזונים ייעשו ולפחות בדיונים פה בוועדה לא נפרוץ את אותו איזון עדין.
שאול מרידור
¶
אני חייב להעיר הערה אחת. אם היינו הולכים בכיוון הזה לא היתה לנו בעיה של תאגידים. פשוט לא היו תאגידים, זה הכי פשוט.
דבר שני, ועדת ניסן קבעה במפורש, וזה אפילו מופיע בחקיקה שקראנו לפני רגע, אני מחזיר אותנו לפסקה (10)(ב), שם נאמר: "חברה לא תתקשר בעסקה עם רשות מקומית שבתחומה היא פועלת אלא מטעמים של יעילות כלכלית לחברה ושיפור השירות לצרכנים".
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
נתן הנביא אמר את זה בצורה ברורה מאוד על דוד המלך, שאני לא רוצה היום לפני תשעה באב להגיד, כי אני תמיד הייתי מהתומכים של בית שאול. עד היום אני מקווה שבית שאול, הימינים יחזרו. שאול היה בחור על-הכיפאק.
סלעית קולר
¶
כבודו, יש פה עניין של התקשרות לקבלת שירותי גבייה מאת הרשות המקומית. עם כל הכבוד, אמות המידה שקיימות היום לנושא מים שונות לחלוטין ממה שהיה נהוג ברשויות המקומיות. צריך להכשיר את כל העובדים האלה מחדש, ואני יודעת כי אני רואה מה קורה בתלונות של העובדים הוותיקים, אותם אנשים שעבדו או עובדים למשל בתל-אביב או בכל מיני מקומות, שאותה רשות נשארה.
סלעית קולר
¶
זה לא עניין של הכשרה. קודם כול שיהיו מחויבים לעמוד באמות המידה, זה דבר ראשון שחייב להיות, והדבר השני, להגיד ששירותי הגבייה הללו – לדעתי זה נושא שלא צריך בכלל לקבל אותו מהעיריות, אלא מאחר והשירות כרוך בהמון זכויות של הצרכנים הוא לא צריך להיות משהו שקונים אותו מן העירייה. אני מצטערת, כי השירותים של העירייה כפי שהם נתנו קודם אחרים לגמרי ואין שום סיבה שבעולם שימשיכו לקנות מהם שירות. אותו פקיד שגובה את כספי הארנונה לא מבין שום דבר במה שקשור במים, במקרה הזה, מכיוון שאמות המידה לשירות השתנו.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
יכול להיות, עו"ד קולר, אבל לתומי אמרו לי שאותם אנשים שנותנים שירות לאזרחים יעשו גם את זה וגם את זה.
חנה זיכל
¶
כשתאגיד לא עומד באמות מידה הוא נקנס על זה, הוא מקבל תביעות ייצוגיות בלי סוף, וגם חשוב לו לתת את השירות לצרכנים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, אני רוצה להתקדם. שלמה דולברג, שהוא הוותיק בנושא הזה, ואחרי כן עו"ד בלונדהיים ואני אסכם.
שלמה דולברג
¶
קודם כול, כפי שאמרתי, כדאי שהמנכ"לים לא יביעו עמדה עצמאית בנושא הזה כי הבעלים שלהם סיכמו עם משרד האוצר משהו שהיה באמת איזה איזון.
משה ארז
¶
אני אומר לך שיש לי חובה ואני לא מרגיש שראש העירייה שלי שולט עליי ומכתיב לי או שאני בובה שלו ושהוא הבוס שלי מלמעלה.
איתי עצמון
¶
לשאלה לגבי דבריה של עו"ד קולר, לעניין התקשרות לקבלת שירותי גבייה. לפי מה שאני מבין, זו התקשרות שאינה גורעת מחובות התאגיד. זה רק קבלת שירותים. כלומר, כל החובות שיחולו על התאגיד יחולו.
דודי קופל
¶
"(11)
אחרי סעיף 26 יבוא:
"רכישת שירותים מספק משותף
26א.
חברה לא תתקשר בעסקה לרכישת שירותים ממי שנותן שירותים לרשות המקומית שבתחומה היא מספקת שירותי מים וביוב, אלא אם כן השירותים הנרכשים הם שירותי מינהלה מסוגים שקבעה המועצה בכללים, וההתקשרות אינה מעמידה את נותן השירותים במצב של חשש לניגוד עניינים; כללי המועצה לפי סעיף זה יכללו תנאים להתקשרות והסדרים למניעת ניגוד עניינים.";"
זה תיקון נוסף באותו עניין, שמאפשר, בניגוד למצב הקיים, להתקשר בעסקה עם מי שנותן שירותים לרשות מקומית שבתחומי התאגיד, והכול בתנאים שמפורטים בסעיף.
דודי קופל
¶
"(12) בסעיף 30(א) במקום "ושר התשתיות הלאומיות" יבוא "ושר האנרגיה והמים";"
זה תיקון שהוא במהותו טכני.
דודי קופל
¶
"(13)
בסעיף 53(א)(1), במקום "לתקנות" יבוא "לכללים";"
זה גם טכני לחלוטין. זאת הטעות שתיקנו.
"(14)
בסעיף 54, במקום סעיף קטן (ב) יבוא:
"(ב) חברה תערוך ליום האחרון של חודש יוני של כל שנה (להלן – יום הדוח) דוח ביניים, מסוקר בידי רואה חשבון, ותגישו לרשות ולממונה עד תום חודשיים מיום הדוח (בחוק זה – דוח ביניים).";"
מוצע כאן לתת הקלה, במקום חובה להגשת דוח רבעוני חובה להגיש דוח חצי-שנתי.
ארז יעקב ימיני
¶
יש לי הערה בעניין הזה. אנחנו בעד הסעיף הזה, רק צריך לשים לב שכבר פורסמו כללים לדוחות כספיים של תאגידי מים וביוב ומופיע שם שעדיין צריך דוחות רבעוניים.
ארז יעקב ימיני
¶
אני מציע משהו אחר. מכיוון שקל יותר לשנות כללים מאשר את החוק, וכבר יש כללים, וכל פעם כשירצו לשנות את כללי הדיווח קל יותר לשנות כללים- - -
דודי קופל
¶
"(15)
בסעיף 59 –
(1) בהגדרה "דירקטור חיצוני", במקום האמור בה יבוא "כמשמעותו בסימן ה' בפרק הראשון לחלק השישי בחוק החברות.";
(2) בסופו יבוא ""הוועדה למינוי דירקטורים חיצוניים" או "הוועדה" – הוועדה שמונתה לפי סעיף 63א.";"
דודי קופל
¶
”(16)
בסעיף 60 –
(א)
בסעיף קטן (ב), אחרי "כחבר מועצה" יבוא "לרבות כראש רשות מקומית";
(ב)
אחרי סעיף קטן (ב) יבוא:
"(ב1) מבקר של רשות מקומית לא יכהן כדירקטור בחברה שאותה רשות מקומית היא בעלת אמצעי שליטה בה.";"
דודי קופל
¶
בעצם התיקון המהותי כאן מאפשר גם לראש רשות מקומית להיות חבר דירקטוריון של חברה, ואוסר על מבקר הרשות המקומית להיות חבר דירקטוריון באותה חברה.
דודי קופל
¶
"(17)
בסעיף 61, בסופו יבוא:
"(ו) מינוי דירקטורים בחברה אזורית ייעשה בהסכמה של כלל בעלי המניות; לא מונה המספר המזערי של הדירקטורים כאמור בסעיף 63(א)(1) ו-(1א) עד המועד הקובע, תמנה אותם הוועדה למינוי דירקטורים חיצוניים.";
(18)
בסעיף 63 –
(א)
בסעיף קטן (א) –
(1)
בפסקה (1), בסופה יבוא "על אף האמור, מספר חברי הדירקטוריון בחברה אזורית שבתחומה 200,000 תושבים לפחות או שאמצעי השליטה בה מוחזקים בידי עשר רשויות מקומיות לפחות, לא יעלה על אחד עשר, אם הסכימו בעלי המניות כי כולם יהיו דירקטורים חיצוניים.";
(2)
אחרי פסקה (1) יבוא:
"(1א)
מספר הדירקטורים החיצוניים בדירקטוריון לא יפחת משלושה, ובדירקטוריון שמספר חבריו עולה על שבעה – לא יפחת ביותר מאחד ממספר הדירקטורים שאינם חיצוניים;";
(3)
במקום פסקה (2) יבוא:
"(2)
לא יותר מרבע מחברי הדירקטוריון יהיו חברי מועצה ברשות מקומית;";
(4)
אחרי "אישור הממונה" יבוא "בלי לגרוע מכלליות האמור, הממונה לא יאשר ייעוד רווחים לחלוקה אם החברה לא קיימה שלב משלבי ההקמה או לא ביצעה הוראה לפי סעיף 6ז(ו) במועדים אשר נקבעו לכך בסעיף האמור ";"
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
לאה ורון, עליך אפשר להגיד, כמו על אלוהים, מה היינו עושים אם לא היית קיימת? היו צריכים להמציא אותך.
דודי קופל
¶
אני מתייחס, כאמור, לפסקה (4) שאליה התייחס היושב-ראש. הממונה לא יאשר ייעוד רווחים מלכתחילה לתאגיד שלא ביצע שלב משלבי ההקמה, כלומר תאגיד שאמור להתמזג אל תוך חברה אזורית. הוספנו כעת בנוסח גם את החובות על חברה אזורית לבצע את הפעולות – תמונת ראי מצידה כדי לקלוט את אותה חברה שמתמזגת אליה. גם חברה אזורית שלא מבצעת את הפעולות הנדרשות ממנה, גם לגביה.
איתי עצמון
¶
רק רגע, יש לי הערה חשובה. אני מבקש להפנות את חברי הכנסת לתיקון בפסקה (4), שמתקנת את פסקה (5). פסקה (5) לסעיף 63(א) קובעת כדלקמן: "החלטות חברה בדבר ייעוד רווחיה דרושות אישור הממונה". ואתם מבקשים להוסיף: "והוא לא יאשר ייעוד רווחים לחלוקה" – לרבות חלוקת דיבידנד, אם אני מבין נכון – "אם החברה לא קיימה שלב משלבי ההקמה או לא ביצעה הוראה לפי סעיף 6ז(ו) במועדים אשר נקבעו לכך בסעיף האמור".
השאלה שלי, מה לגבי קיום הוראות נוספות, כמו למשל קיום אמות מידה לשירות לצרכנים? כלומר, יכול להיווצר מצב שבו חברה לא תקיים את אמות המידה לשירות, אבל כן תוכל לחלק דיבידנד. השאלה אם זה ראוי. השאלה אם זה לא צריך להיות גם שיקול לחלוקת דיבידנדים.
איתי עצמון
¶
אבל היא עולה כאן. מכיוון שמדובר כאן בעצם מתי הממונה לא יוכל לאשר בכלל ייעוד רווחים לחלוקה, לרבות חלוקת דיבידנד, השאלה אם הדבר הזה ראוי, אם ראוי לא להתייחס בכלל להפרה של החברה את הכללים ואמות המידה לשירות לצרכנים שנקבעו לפי סעיף 99 לחוק.
אלון מסר
¶
אם יורשה לי להגיב, בכל מקרה לגבי חלוקת דיבידנד יש כללים שאמורה לקבוע מועצת רשות המים, שמסדירה באופן כללי מתי אפשר לחלק דיבידנד. פה יש התייחסות ספציפית למצב שבו חברה או תאגיד לא מקיימים את הוראות החוק הקונקרטי לגבי תאגוד אזורי, לא מבצעים אחד משלבי ההקמה. אנחנו מגדירים מראש שמי שלא מקיים את התנאים האלה, מפר את החוק, לא מתקדם כמו שצריך לא יוכל לחלק את הדיבידנד.
לגבי אירועים אחרים, כגון אמות מידה לשירות וכדומה, הדבר כבר מטופל במסגרת כללים של מועצת הרשות.
חנה פרנקל
¶
אכן יש היום סמכות בחוק, בסעיף 63(א)(5), לממונה לאשר את החלטת התאגיד על חלוקת הדיבידנד. אנחנו מגבשים עכשיו כללים בעניין. זה לא פשוט, לא כל תנאי אפשר להכניס. בגדול, השיקולים, הרציונל לאשר או לא לאשר נוגע לשאלות של יציבות וגם לשאלות מסוימות של מדיניות. עד כמה – זאת שאלה פתוחה. לא ברור מאליו שגם בסמכות שלנו היום אנחנו יכולים לקודד הפרה כזאת או אחרת ולהגיד שהיא עילה לאי-אישור דיבידנד.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, אני מבקש מכם, ידידנו מעמותת "ידיד", רן מלמד, שאל שאלה. יש פה את הסמכות שתענה לו.
שאול מרידור
¶
בסוף אלה לא רווחים של עירייה כזו או אחרת. זה כסף של צרכני המים. הממשלה החליטה, בעידוד הכנסת, לקבוע תעריפים אחידים. המשמעות היא – אם אתה שואל אותי, הכי נכון היה שבכלל לא יחולקו דיבידנדים, שתהיה קופה אחת והכול יהיה בסדר. אבל היות ואנחנו רוצים גם לתמרץ את העיריות, שהתאגידים האלה יהיו רווחיים, אז קבעו שיש דיבידנדים וקבעו למה. אבל במהות, כל עוד לא חולקו הדיבידנדים, עכשיו עושים איחוד תאגידים ויש כסף, ומצד שני יש השקעות שצריך לעשות. יקרה אחד משניים: או שהכסף הזה ישמש להשקעות, או שתעריף המים יעלה כדי לשמש את ההשקעות. בעיניי אם יש רווח שנצבר במקום אחד והוא מצטרף לתאגיד שחסרות בו השקעות, נכון להשתמש בכסף כי ממילא מי שמשלם עליו זה תעריפי המים, זה כל האזרחים. קבעת תעריף אחיד ומאותו רגע החלטת שכולם משלמים על הכול, זו ההחלטה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אנחנו נחזור אל השאלה הזאת. יש לי בקשה, שמעתי את עו"ד עצמון, שבאמת למד פה את הנושאים, הוא עוד יעשה דוקטורט אצל שלמה דולברג כי הוא מכיר את הכול. באמת אנחנו רוצים שהממונה לא יאשר ייעוד רווחים לחלוקה, דהיינו דיבידנדים, אם החברה הפרה את אמות המידה והכללים לשירות, זאת אומרת שלא סיפקה את השירות לפי סעיף 99 לחוק.
נועה בן אריה
¶
תוכנית השקעות זה דבר אחד. נושא של אמות מידה לשירות לגבי חלוקת דיבידנד זה אופרה אחרת לגמרי. מה הקשר בין שני הדברים?
שאול מרידור
¶
דווקא אמות מידה לשירות זה רצף ארוך מאוד של דרישות מפורטות. אבל מה זה "לא עמד בדרישות"? אם קבענו, למשל, שתוך 48 שעות צריך להגיע מְתקן והוא הגיע בשעה ה-49, כתוצאה מכך אי אפשר לחלק דיבידנד כל השנה?
שאול מרידור
¶
לכן בעיניי העניין הזה לא כל-כך מתאים לחקיקה ראשית בגלל המורכבות שלו. זה לא אמירה של כן או לא.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
מי שעד עכשיו הציל אותי היה פעם אחת עו"ד פרישטיק, אחר-כך עו"ד נועה בן אריה. אולי עו"ד פרישטיק יציל אותי עוד פעם.
גידי פרישטיק
¶
אדוני, בעניין הזה אני לא יודע אם אני מהאו"ם אבל אין לי אינטרס מובהק. כדי לסבר את האוזן, המנגנון לאישור חלוקת דיבידנדים הוא בשלב הראשון על-פי מבחני חוק החברות, שהם מבחנים לא פשוטים מבחינת רווח, והוא צריך להיות צבור לתקופת זמן. דבר שני, כפי שאמרה עו"ד חנה פרנקל, יש כללים שאמורים להיות מוחלים, וזה פילטר נוסף.
מה שאני יכול להציע, ונראה לי שזה יכול לספק את כולם, שבמסגרת אותו פילטר שיש בכללים, והמחוקק בכל מקרה נתן שיקול דעת לממונה, תהיה תיבה שתגיד: "ועל-פי שיקולים נוספים שהממונה יפעיל". אני חושב שזה יספק את כולנו.
חנה זיכל
¶
יש היגיון בזה שהרשויות המקומיות אומרות שבעצם הפרה של אמות מידה על-ידי התאגידים מונעת מהן את הדיבידנד, כל עוד זה בשליטת התאגידים. אבל במקום שבו הם כבעלים גם נותנים את שירותי הגבייה, הם קבלן הגבייה, והיינו גם כך בחשש שהם לא עומדים בתנאים האלה, באמות המידה, אני חושבת שבמצב כזה, כששם זה באמת בשליטתם, שם כן נכון להתנות את זה. כי לא יכול להיות שהם לא יקיימו את אמות המידה. התאגיד הוא שאחראי על השירות כלפי התושבים, הוא סופג את הביקורת והוא גם מקבל את התביעות הייצוגיות, משלם אותן, זה הציבור, ומצד שני הרשויות המקומיות מקבלות דיבידנד וזה לא נשקל בכלל.
שלמה דולברג
¶
רשות המים יצאה לשימוע עכשיו לגבי נוהל מפורט וכללים מפורטים של תשלום דיבידנד. אני מחזיק בידי את הכללים וגם את ההערות שלנו לכללים.
שלמה דולברג
¶
אנחנו בשלב השימוע. אני מציע שזה לא יבוא לכאן לחקיקה ראשית אלא לרשות המים, שהיא הסמכות החוקית לעניין הזה. למה לכם להיכנס לזה?
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
עו"ד בלונדהיים, אתה מבין את הרוח שלנו, מה החשש שלנו תמיד. אני לא רוצה לדבר פה על כל השחקנים הגדולים שחילקו לעצמם דיבידנדים וטסו במטוסים פרטיים, כי כאן זה לא אותה כמות, אבל העיקרון קיים. אנחנו רוצים שקודם כול לפני שהם מחלקים דיבידנדים שיספקו שירות. מה שאמר עו"ד עצמון לא נכנס לכאן למעשה.
זמר בלונדהיים
¶
אמות המידה לשירות הם כללים של כ-23 עמודים. יורדים שם לפרטי פרטים, כפי שצריך באמות מידה לשירות, תוך כמה ימים ותוך כמה זמן, וצריך להשיב תוך 7 ימים, ו-14 ימים, ו-21 ימים. נדמה לי שלעכב חלוקת דיבידנד בגלל זה – זה סנקציה לא מידתית.
על שולחן משרד המשפטיים מונחים בימים אלה – בדיוק העברתי אותם חזרה לרשות המים – כללים שקובעים את הפיצויים על הפרת הוראות אמות המידה לשירות. אלה סכומים שצריך לשלם, ויש לזה הסמכה.
שאול מרידור
¶
תזכרו רק דבר אחד, אנחנו בחקיקה שאומרת שאם לא יעמדו באופן מהותי באמות המידה – עזבו דיבידנד, לוקחים להם את התאגיד עצמו לתאגוד אזורי.
בסופו יבוא
¶
"(6) עסקה כאמור בסעיפים 26 ו-26א וכן עסקה של חברה עם אדם אחר שלרשות מקומית, אשר הינה בעלת עניין בחברה, יש עניין אישי בה, טעונה אישור ועדת הביקורת של החברה, כל עוד החברה חייבת במינוי ועדת ביקורת לפי סעיף 70(א), ולאחריו אישור הדירקטוריון ברוב של הדירקטורים החיצוניים הנוכחים והמשתתפים בהצבעה, ובלבד שבישיבה נוכח לפחות דירקטור חיצוני אחד; הוראות אלה לא יחולו לגבי עסקה שעניינה חלוקת דיבידנד או עסקה אחרת שעניינה האישי של הרשות המקומית בה נובע מעצם החזקת אמצעי שליטה בחברה; בפסקה זו, "בעלת עניין" ו-"עניין אישי" – כהגדרתם בחוק החברות.
(7)
ישיבה או חלק מישיבה שבהם יושב ראש הדירקטוריון מנוע מלהשתתף עקב ניגוד עניינים, ינוהלו בידי דירקטור חיצוני שהדירקטוריון יבחר.";
(ב)
בסופו יבוא
¶
"(ג)
(1)
פחת מספר הדירקטורים מן המספר המזערי הקבוע בסעיף קטן (א)(1) או פחת מספר הדירקטורים החיצוניים מן המספר המזערי הקבוע בסעיף קטן (א)(1א), יורה הממונה לרשות המקומית למנות דירקטור לשם השלמת החסר בתוך שלושה חודשים ממועד מתן הוראתו, או בתוך תקופה קצרה יותר שעליה יורה, אם סבר שנסיבות העניין מצדיקות זאת, ובלבד שלא תפחת משישים ימים;
(2)
לא מונה דירקטור או דירקטור חיצוני כנדרש לפי הוראת הממונה בתוך התקופה כאמור בפסקה (1), תמנה הוועדה למינוי דירקטורים חיצוניים דירקטור חיצוני ;
(3)
תקופת כהונתו של מי שמינתה הוועדה לפי פסקה (2) תהיה עד שימונו דירקטורים או דירקטורים חיצוניים במספר ובהרכב הנדרש לפי סעיפים קטנים (א)(1) או (א)(1א), לפי העניין, או עד תום שנה ממועד מינויו, לפי המאוחר;
(4)
הוראות סעיפים 60 עד 61 יחולו על מינוי וכהונה של מי שמינתה הוועדה למינוי דירקטורים חיצוניים לפי פסקה (2), בכפוף להוראות פסקאות (1) עד (3).";"
דודי קופל
¶
"(19)
אחרי סעיף 63 יבוא:
"ועדה למינוי דירקטורים חיצוניים
63א.
(א)
מועצת הרשות תמנה ועדה למינוי דירקטורים חיצוניים בחברות.
(ב)
הוועדה תהיה בת שלושה חברים, ואלה הם
¶
(1)
שופט בדימוס של בית המשפט המחוזי, שיציע שר המשפטים והוא יהיה יושב ראש הוועדה;"
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני לא הולך לפסול את זה, אבל אני יכול להגיד לכם הערה, ואני אומר את זה לשאול מרידור שעתידו עוד לפניו. אנחנו תמיד ממנים לראשות ועדה שופטים ואני רוצה לציין, הייתי פעם בוועדה שבחרה דירקטורים לבנק, לא אכנס לזה. אני לא רוצה לצייר את האנשים והשופטים. שמים לפעמים אנשים שלא מבינים את המאטריה בכלל. העניין הזה, שבכל מקום שמים שופט בדימוס – אני מעדיף אדם מנוסה ברבים מן הדברים, שהוא לא בהכרח שופט, כאשר בוועדה יושב גם איזה שופט בדימוס, אבל בראשה עומד אדם בעל ניסיון.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
לא אריב על זה כאן. דיברתי כאן על הכלל, שלוקחים לפעמים הרבה מאוד שופטים בדימוס שאין להם מושג על מה הנושא והם נכנסים לכל הדברים, ומסביבם יושבים חברים בוועדה ש"מהנדסים" אותם לגבי הדברים.
שאול מרידור
¶
זאת גם התקלה המרכזית של כלכלנים, שאין להם גילדה כמו לעורכי-הדין. אין לי מה להגיד על זה. אם המשפטנים ירצו, יסבירו למה צריך משפטנים בראש כל גוף.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אמרתי כבר ואתם יודעים שאחד המדדים לאי התקדמות של חברה הוא מספר עורכי-הדין לנפש. ישראל עברה את ארצות-הברית. יפן, שהיתה המודל הטוב ביותר, היה בה מספר עורכי-דין מהנמוכים ביותר וחצי מהם היו בכלל בוושינגטון, כי היו נורמות. אדם לא היה תובע את חברו אם היה מועד על סף ביתו, מה שהתחילו לעשות בארצות-הברית, ולא היו רודפי אמבולנסים. העודף הזה, ההיצע יוצר עודף ליטיגציה מיותר. אבל מכיוון שאנחנו פה נמצאים בעודף ליטיגציה מיותר, אם יום אחד שאול מרידור יגיע לעוצמה גבוהה יותר, או אם המזל יתמזל לי, אני אומר לכם שלא תמיד שופטים בדימוס יעמדו בראש ועדות.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
יחד עם זה, במקרה הזה קטונתי לעמוד בפני הכוח האדיר של השופטים בדימוס. מה, אתחיל להתווכח איתם עכשיו? יבוא לכאן כל שופטי בית-המשפט העליון ויגידו כמה שופטים טובים בדימוס יש.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני חושב שזה לא נכון כי שופטים רבים לא מבינים את המאטריה הכללית ושמים אותם בראשות ועדות בעניינים שאין להם מושג בהם.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
בראשות ועדות רבות לא צריך להיות שופט בדימוס, כי רוב הדברים הם לא דברים חוקיים אלא דברים של תוכן.
יעקב אשר
¶
אדוני היושב-ראש, אין שמחה כהתרת ספקות. עכשיו אנחנו יודעים שמי שביקש את זה היה משרד המשפטים. חשבנו שלא.
זמר בלונדהיים
¶
זה מנגנון, זה ועדה למינוי דירקטורים. זה דווקא נושא שלשופטים כן יש מומחיות בו. לא מדובר בוועדות חקירה או אני לא יודע מה ששם אפשר לחשוב אחרת, אני מסכים.
הוועדה תהיה בת שלושה חברים, ואלה הם
¶
(1)
שופט בדימוס של בית המשפט המחוזי, שיציע שר המשפטים והוא יהיה יושב ראש הוועדה;"
(2)
שני חברים, שיציע יושב ראש הוועדה שהם בעלי מומחיות בתחום המים והביוב ומתקיים בהם האמור בסעיף 16א לחוק החברות הממשלתיות או שהם אנשי סגל אקדמי בכיר במוסדות להשכלה גבוהה בתחומים הנוגעים לעניין או מי שהיו אנשי סגל כאמור.
(ג)
תקופת כהונתו של חבר ועדה תהיה שלוש שנים וניתן לשוב ולמנותו לתקופת כהונה אחת נוספת.
(ד)
הוועדה וחברי הוועדה לא ייחשבו כמחזיקים באמצעי שליטה בחברה שהוועדה דנה בעניינה או כשולטים בחברה האמורה."
דודי קופל
¶
הכוונה היא שיש להם שליטה אפקטיבית, כלומר לאו דווקא באמצעות החזקת אמצעי שליטה אלא בכל אופן אחר.
דודי קופל
¶
"(ה)
הוועדה היא גוף מבוקר, כמשמעותו בסעיף 9(6) לחוק מבקר המדינה, התשי"ח-1958 [נוסח משולב].
הפסקת כהונה
63ב
חבר הועדה יחדל לכהן לפני תום תקו
חבר הוועדה יחדל לכהן לפני תום תקופת כהונתו באחת מאלה:
(1) התפטר במסירת כתב התפטרות למועצה;
(2) המועצה החליטה להפסיק את כהונתו בשל אחת מאלה:
(1) נבצר ממנו למלא את תפקידו או שאין הוא ממלא את תפקידו כראוי;
(2) נתקיימה בו אחת הנסיבות לפי סעיף 63ב הפוסלות אדם מהיות חבר הוועדה."
דודי קופל
¶
עוד רגע אמצא את זה. זה צריך להיות הפניה מאוחר יותר לסעיף 63ה. יש הפניות לחוק הנפט וזה צריך להיות שם.
גידי פרישטיק
¶
מקור ההשראה שלנו, בשאלה איפה דירקטור בוועדת המינויים פסול, הוא חוק הנפט. אם אדוני לא ידע את זה עד עכשיו אז עכשיו יידע.
דודי קופל
¶
סעיף 3א לחוק הנפט קובע: "לא ימונה כחבר מועצה אדם שהורשע בעבירה שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה אין הוא ראוי לכהן כחבר המועצה, או שהוגש נגדו כתב אישום בעבירה כאמור".
גידי פרישטיק
¶
אפשר להסביר למה שונה המסלול הקבוע בפסלות של חברי הוועדה למינוי דירקטורים בחברות ממשלתיות? למה מקור ההשראה פתאום הוא חוק הנפט?
דודי קופל
¶
מכיוון שכאן אנחנו סברנו, באופן עקרוני, שהמנגנון בחוק הנפט הוא מנגנון מתאים יותר מכיוון שהוא מנגנון שבאופן עקרוני, למעט חריגים מסוימים, לא יוצר פסלות אוטומטית אלא יוצר מניעה מהצבעה. בנסיבות האלה של רשויות מקומיות רבות, תאגידים מרובים וחברות עירוניות מרובות חשבנו שלא יהיה נכון ליצור עיקרון בנוגע לכללי ניגוד עניינים מאוד-מאוד רחבים שלא יאפשרו מינוי.
דודי קופל
¶
"סדרי עבודה
63ג.
(1) רוב חברי הוועדה יהיו מנין חוקי בישיבותיה.
(2) החלטות הוועדה יתקבלו ברוב קולות של חבריה המשתתפים בהצבעה; היו הקולות שקולים יהיה ליושב ראש הוועדה קול נוסף.
גמול והחזר הוצאות
63ד.
חבר ועדה שאינו עובד המדינה זכאי לקבל גמול בעד השתתפות בישיבות הוועדה וכן החזר הוצאות שהוציא לצורך השתתפות באותן ישיבות, ובלבד שאינו זכאי לקבל ממקור אחר תמורה והחזר הוצאות בעד ההשתתפות; שר האוצר יקבע כללים ותנאים שלפיהם ישולם גמול והחזר הוצאות כאמור ואת שיעוריהם.
הוראות נוספות החלות על הוועדה
63ה
על הוועדה ועל חברי הוועדה יחולו הוראות סעיפים 3א, 3ב(ב) ו- 3ד עד 3ו לחוק הנפט, התשי"ב-1952, בשינויים המחויבים, ולעניין סעיפים אלה במקום "השר " תבוא "המועצה.";"
דודי קופל
¶
נכון. סעיף 3ב(ב) זה עילה להשעיית חבר מועצה בנסיבות מסוימות. סעיף 3ד זה, כפי שציינו קודם, הימנעות מהשתתפות בדיון ומהצבעה כאשר יש ניגוד עניינים באותו דיון ובהצבעה. סעיף 3ה מתייחס להתפטרות חבר מועצה. סעיף 3ו הוא סעיף שנוגע לתוקף פעולות, כלומר סעיף שקובע "קיום המועצה, סמכויותיה ותוקף פעולותיה לא ייפגעו מחמת שהתפנה מקומו של אחד מחבריה או מחמת עיכוב במינויו".
דודי קופל
¶
"(20)
בסעיף 66(א) –
(א)
בסעיף קטן(א)(1), הסיפה החל במילים "ואולם בדירקטוריון" – תימחק;
(ב)
בסעיף קטן (ב), בסופו יבוא "ובהם לפחות דירקטור חיצוני אחד";"
דודי קופל
¶
"(21)
בסעיף 68 –
(א)
בסעיף קטן (א), אחרי "מנהל כללי" יבוא "ואולם רשאית החברה לקבוע כי לא ימונה בה מנהל כללי, וכי תפקידי המנהל הכללי, שירותי הניהול השוטף של ענייני החברה האחרת ושירותי הביצוע של תפקידיה יבוצעו באמצעות חברה מנהלת.";"
דודי קופל
¶
"(ב)
אחרי סעיף קטן (א) יבוא:
"(א1) המנהל הכללי ימונה לתקופה שלא תעלה על ארבע שנים ובתום תקופת כהונתו הראשונה ניתן למנותו לתקופת כהונה אחת נוספת."
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
פה יש שאלה – שעיה קרפ אני שואל בשבילך – אם זה היה תלוי בי, הייתי מגביל ראשי ממשלות לשתי קדנציות, אבל אני יודע שבמדינת ישראל לא מגבילים כמעט אף אחד. אז למה דווקא כאן צריך להגביל לפעמיים?
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
הלוואי וראשי הממשלה היו עושים את זה. לג'ורג' וושינגטון הציעו האמריקאים להפוך אותו למלך. הוא אמר: לא, רק קדנציה אחת, ובחרו אותו לשתי קדנציות. וכאן אנשים יושבים, ראשי רשויות מקומיות נמצאים פה כמה שנים? 20 וכמה שנים, 50 שנים, ואי אפשר להוציא אותם. אז למה להתחיל דווקא מכאן?
שעיה קרפ
¶
אני רוצה להוסיף בנקודה הזאת, ברשותך. אני יותר ממחזק אותך. אנחנו חושבים שבאמת לא בריא שמנכ"לים בכלל במגזר הציבורי יישארו כל-כך הרבה שנים. לא צריך. השאלה היא האם להגיד שדווקא המנכ"לים של התאגידים, שהם כל-כך רעים, כל-כך לא טובים, למה לעשות את זה דווקא כאן.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
שאול מרידור, בוא נעשה הסכם. אני ביחד אתך, בעזרתך, כי אתה תלך לשר האוצר, נעביר הסכם גורף לגבי מנכ"לים בשירות הציבורי ברוח הדברים הללו.
חנה פרנקל
¶
אני רוצה להסביר. קודם כול, יכול להיות שבאמת צריך לעשות את זה לכולם. אתם שואלים למה מתחילים כאן.
חנה פרנקל
¶
עכשיו אנחנו מדברים בפירוש שהמגמה היום בשירות הציבורי היא לקצוב קדנציות והתחילו את זה עם שורה של גופים בפועל.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
חנה פרנקל, לבי עמך ועם הכוונה הזאת, אבל את זה אני לא רוצה להביא בחוק ההסדרים. את זה אני רוצה להביא בחקיקה ראשית. האמינו לי, אני רוצה בחקיקה הראשית להתחיל לחזור לדבר הזה, גם כאן וגם במקומות אחרים.
איתי עצמון
¶
אני חושב שכן. אני חושב שאפשר להתייחס בסעיף המסמיך, לקבוע כללים לעניין ייעוד רווחים לחלוקה. אפשר להסמיך בצורה מפורשת את מועצת הרשות להתייחס לעניין קיום אמות מידה לשירות לצרכנים לפי סעיף 99 כאמת מידה לייעוד רווחים לחלוקה. אנחנו נתקן את סעיף 63 בהתאם.
זמר בלונדהיים
¶
לא אמות מידה לשירות. בתוך הסעיף המסמיך יש סעיף פיצויים. אנחנו קובעים שם עכשיו, זה יופיע עוד מעט: אם לא כתבת תוך 7 ימים אלא תוך 10 ימים אתה תשלם 50 שקל, 100 שקל, 200 שקל. אלה הסכומים הרלוונטיים.
אנחנו מציעים לכתוב פה כי "ייעוד רווחים לחלוקה יהיה באישור הממונה לפי כללי המועצה". לפי הכללים האלה שמכירים כבר ובשימוע, זאת הכוונה.
דודי קופל
¶
"(א2) המנהל הכללי הראשון של החברה ימונה לא יאוחר מתום שלושה חודשים ממועד מתן הרישיון לחברה; קבעה חברה כי לא ימונה בה מנהל כללי כאמור בסעיף קטן (א), תתקשר עם חברה מנהלת לא יאוחר מתום שלושה חודשים ממועד מתן הרישיון לחברה.";"
דודי קופל
¶
"(22)
בסעיף 70(א), בסופו יבוא "ורוב חבריה, ובהם יושב ראש הוועדה, הם דירקטורים חיצוניים"; "
דודי קופל
¶
"(23)
בסעיף 73 –
(א) האמור בו יסומן "(א)" ובו, במקום "או בחלוקה אחרת שתוסכם ביניהן באישור הממונה" יבוא "ככל שהרשויות המקומיות הגיעו ביניהן להסכמה, רשאיות הן לקבוע חלוקה אחרת מאשר זו שנקבעה בכללים בעניין זה, באישור הממונה.";"
זה תיקון שמבהיר את הקיים.
דודי קופל
¶
לא כאן, בסעיף הקטן הבא.
"(ב) אחרי סעיף קטן (א) יבוא:
"(ב)
על אף האמור בסעיף קטן (א), חלוקת הבעלות בחברה אזורית בין הרשויות המקומיות תהיה כפי שיורה להן הממונה, לפי כללים שתקבע מועצת הרשות בהתייעצות עם הממונה עד ליום כ"ח בטבת התשע"ד (31 בדצמבר 2013); כללים כאמור ייקבעו בהתחשב בשווי הנכסים וההתחייבויות שבבעלות כל אחת מהרשויות המקומיות בלא חברה ובכמות צריכת המים שבתחום כל אחת מהן אשר צרכניה חויבו על ידה; חלוקת הבעלות בין רשויות מקומיות המחזיקות יחד בחברה אחת שאינה חברה אזורית, תיעשה בהתחשב בשיעור החזקתן של אותן רשויות מקומיות בחברה; הממונה יורה על חלוקת הבעלות כאמור בתוך 30 ימים מיום קבלת המסמכים הנדרשים לפי כללים שייקבעו כאמור בסעיף 6ג(ג)(1) לעניין חלוקת בעלות בחברה אזורית.";"
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
הפנו את תשומת לבי, אני רוצה לשאול שאלה ולא נעים לי, כי שעיה קרפ יושב פה, אבל אולי הוא יגיד לי, מה המשכורת הממוצעת של מנכ"ל תאגיד? תן לי קצת התייחסות לשונוּת, כמה מקבל המנכ"ל, המשכורת הגבוהה ביותר של מנכ"ל תאגיד והמשכורת הנמוכה ביותר. זאת אומרת שלושה מספרים: הממוצע או החציון וכן הגבוה ביותר והנמוך ביותר.
אפי דביר
¶
שעיה קרפ נתן לי את רשות הדיבור. שכרו של מנכ"ל תאגיד נקבע בהתאם לשכרו של מנכ"ל הרשות המקומית שבשטחה הוא עובד. השכר שלו הוא בין 80%-90% משכרו של מנכ"ל העירייה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
כלומר, מנכ"ל תאגיד מקבל בין 20,000 ל-30,000 ומשהו שקלים. תודה רבה, הבהרתם לי את זה.
איתי עצמון
¶
יש לי רק שאלה לגבי התוספת בסיפה: "הממונה יורה על חלוקת הבעלות כאמור". מדובר על חלוקת הבעלות בין רשויות מקומיות שמתאגדות יחד בחברה אחת?
דודי קופל
¶
"(24)
אחרי סעיף 73 יבוא:
"החלטות של חברה אזורית הדורשות
רוב מיוחד
73א.
(א)
החלטות הדירקטוריון והאסיפה הכללית של חברה אזורית בנושאים אלה יתקבלו ברוב של שני שלישים:
(1)
החלטה על ייעוד רווחים; החלטה כאמור תתקבל על ידי הדירקטוריון באישור האסיפה הכללית;
(2)
אישור עסקה שמתקיים בה האמור בסעיף 270(1) לחוק החברות על ידי הדירקטוריון.
(3)
אישור עסקה לפי סעיף 63(א)(6) אשר אינה טעונה אישור ועדת ביקורת.
(ב)
מועצת רשות המים, לפי המלצת הממונה, ובהתייעצות עם שר המשפטים, רשאית לקבוע כללים לעניין אופן קבלת החלטות נוספות של חברה אזורית, לשם שמירת ענייניהם של בעלי אמצעי שליטה בה שאחזקותיהם מצומצמות יחסית לאחזקותיהם של בעלי אמצעי שליטה אחרים בה או לשם מניעת פגיעה ברמת שירותי המים והביוב הניתנים לצרכניה.";
(25)
בסעיף 117(א), אחרי "להשעות את המנהל הכללי של החברה מתפקידו" יבוא "או להשעות את ביצוע תפקידי המנהל הכללי על ידי החברה המנהלת, לפי העניין";"
דודי קופל
¶
זה פשוט התאמה של סעיף 117 לקונסטרוקציה החדשה של חברה מנהלת, שבה כיום יש לממונה סמכות להשעות את תפקידיו של המנהל הכללי. במצב שבו המנהל הכללי יהיה בעצם המנהל הכללי של חברה מנהלת הוצע להוסיף כאן סמכות לממונה להשעות את המנהל הכללי של החברה המנהלת מתפקידו.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, לגבי העיצומים – הדיון יהיה מחר מכיוון שעו"ד בנדלר תחליף את עו"ד עצמון בנושא הזה. אז אנחנו קופצים עכשיו קדימה.
דודי קופל
¶
"(32)
בסעיף 147(א), במקום "לפי סעיפים 36, 43, 48 ו-51" יבוא "לפי סעיפים 6ו(ב) ו-(ג), 36, 43, 48 ו-51";"
דודי קופל
¶
"(33) בסעיף 155, במקום "שר התשתיות הלאומיות" יבוא "שר האנרגיה והמים";
(34)
בסעיף 156, במקום "תקנות ראשונות" יבוא "כללים ראשונים"."
דודי קופל
¶
"(35)
אחרי סעיף 157 יבוא:
"תוספת
(סעיף 6ו(א)(2) )
1.
בתוספת זו –
"יחס המינוף המרבי" – היחס בין סך ההתחייבויות לבין סך המאזן;
"השקעות דרושות" – סך ההשקעות בשיקום ובפיתוח מערכת המים והביוב כפי שנקבעו בתכנית העסקית, בניכוי היטלי הפיתוח הצפויים להירשם בספרי החברה לפי התכנית העסקית;"
חנה פרנקל
¶
יש את ההגדרה בסעיף 103 לחוק הראשי, בעצם מילים אחרות להיטלי פיתוח. "תשלומים בעד הקמת מערכת מים או ביוב". זה גם בכותרת של סעיף 103.
דודי קופל
¶
""יחס כיסוי חוב" – היחס בין הרווח התפעולי המצטבר בחמש השנים הכלולות בתכנית העסקית לבין סכום הוצאות המימון והחלויות השוטפות המצטבר באותה תקופה;
""רווח תפעולי" – הרווח התפעולי השנתי של החברה לפני הוצאות מימון ופחת על רכוש קבוע, בתוספת הכנסות אחרות ובניכוי השקעות דרושות;
"תכנית עסקית" – תכנית חמש שנתית לפעילות חברה שהגישה החברה לממונה בהתאם להנחיותיו ואושרה על ידו.
2.
אלה התנאים שעל חברה לקיים לעניין סעיף 6ו(א)(2):
(א)
יחס המינוף המרבי על פי הדוחות השנתיים האחרונים שקמה חובה להגישם ושהוגשו לפני מועד הבדיקה, לא יעלה על 65%;
(ב)
התקיים לפחות אחד מאלה
¶
(1)
יחס כיסוי החוב אינו עולה על 1.15;
(2)
יחס כיסוי החוב אינו עולה על 1 ובלבד שיחס המינוף המרבי לא יעלה על 55%.""
איתי עצמון
¶
תוכל להסביר בקצרה את התוספת הזאת, כולל את המונחים שלא מוגדרים, שזה "היטלי פיתוח", כפי שאמרנו, ויש כאן גם עוד מונח "חלויות שוטפות" בהגדרה "יחס כיסוי חוב".
אפי דביר
¶
"חלויות שוטפות" הוא בעצם מונח חשבונאי. כפי שיש כאן את המונחים מאזן וכדומה, באותו אופן יש את המונח "חלויות שוטפות" שמדבר על רכיב פירעון הלוואות שצפוי בשנה הקרובה.
חנה זיכל
¶
למה כל זה צריך להיות בחקיקה ראשית? את הדברים הכי חשובים העבירו לכללים, ופה בחקיקה ראשית נכנסים לפרטים שאף אחד לא מבין אותם והם לא מוסברים. אני לא מצליחה להבין את זה.
איתי עצמון
¶
אולי נשמע את ההסבר. לא שמענו עדיין הסבר כללי לגבי התוספת והמשמעות שלה. אחר-כך ניכנס לפרטים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני רוצה להסביר את זה ולהתקדם, אם אין בעיות בסעיפים 64 ו-65 לקרוא אותם ושם נסיים היום.
אפי דביר
¶
התוספת הזאת מדברת על היחסים הפיננסיים שנבדקים. בעצם הם נגזרים מתוך הבדיקות שעורך היום הממונה כאשר תאגיד מבקש הלוואה וצריך לאשר לו שעבוד נכסים לטובת המלווה. בעצם אלו כללים שאישרה המועצה לפני שנתיים וצפויים להיות מפורסמים ברשומות.
הם בעצם מדברים על שני יחסים, האחד נקרא "יחס כיסוי חוב" והשני נקרא "יחס מינוף מרבי". "מינוף מרבי" מדבר על כמה סך הכול הלוואות יכול התאגיד לקחת באופן כללי, וזה אמור להיות עד גובה מסוים ולא לחרוג ממנו. הדבר השני מדבר על יחס כיסוי חוב, שזה בעצם מדמה כמה כסף פנוי יש בקופת המזומנים של התאגיד שיכול לאפשר לו לעמוד בפירעון ההלוואות שהוא רוצה לקחת ואלה שהוא גם חייב להם היום.
אלון מסר
¶
מכיוון שאחד הפרמטרים שבהם מודדים תאגיד בכל שנה הוא עמידה ביחסים הפיננסיים הנ"ל, ואת היחסים הפיננסיים האלה קובעים ל-4 שנים, אחר-כך המועצה תוכל לשנות אותם אם תראה לנכון.
דודי קופל
¶
"תיקון חוק בתי משפט לעניינים מינהליים
64.
בחוק בתי משפט לעניינים מינהליים, התש"ס-2000, בתוספת הראשונה, בסופה יבוא:
"46.
החלטה של מי שהסמיך שר האוצר לפי סעיף קטן 6ט(ד) לחוק תאגידי מים וביוב, התשס"א-2001.""
דודי קופל
¶
סעיף 6ט(ד) נוגע לעניין הסיוע לנושים. סעיף 6ט(ד) מדבר על מקרה שבו מי שהוסמך לכך החליט שאין מקום לתת את אותו סיוע. ניתן לפי התיקון הזה לערער על כך לבית-המשפט לעניינים מנהליים.
דודי קופל
¶
"תיקון חוק חובת המכרזים
65.
בסעיף 5(ב) לחוק חובת המכרזים, התשנ"ב-1992, בסופו יבוא "ולגבי עסקאות של חברה כהגדרתה בחוק תאגידי מים וביוב, התשס"א-2001, תבוא לעניין סעיפים 3 ו-4, במקום שר האוצר, מועצת הרשות כהגדרתה בחוק האמור, בהתייעצות עם שר האוצר"."
זה נוגע לסמכות קביעת חקיקת משנה בנוגע לחובת מכרזים ופטור ממכרזים לעניין תאגידים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, עכשיו 19:30 בדיוק. סיימנו בסעיף 65. מחר ניפגש בשעה 11:00. נשאר לנו נושא העיצומים הכספיים וכן סעיפים 66-67. יותר מזה לא אוסיף. תודה רבה.
<הישיבה ננעלה בשעה 19:30.>