PAGE
2
ועדת החוקה, חוק ומשפט
23/07/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 45>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, ט"ז באב התשע"ג (23 ביולי 2013), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 23/07/2013
חוק לתיקון פקודת הנישואין והגירושין (רישום) (מס' 2), התשע"ד-2013
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק לתיקון פקודת הנישואין והגירושין (רישום) (מס' 3) (אזורי רישום לנישואין של בני זוג יהודים), התשע"ב-2012, של חה"כ איתן כבל (פ/3579) – הכנה לקריאה שניה ושלישית>
מוזמנים
¶
>
אילנה מזרחי - עוזרת ליועץ המשפטי, המשרד לשירותי דת
פרץ סגל - יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
שמעון יעקבי - יועץ משפטי לבתי הדין הרבניים, הנהלת בתי הדין הרבניים
שמרית גולן - עו"ד, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
חזקיהו סאמין - מנהל תחום נישואין ורבניים, המשרד לשירותי דת
רישום פרלמנטרי
¶
אתי אפלבוים
<הצעת חוק לתיקון פקודת הנישואין והגירושין (רישום) (מס' 3) (אזורי רישום לנישואין של בני זוג יהודים), התשע"ב-2012>, של חה"כ איתן כבל (פ/3579) – הכנה לקריאה שניה ושלישית
היו"ר דוד רותם
¶
אני פותח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. על סדר-היום: הצעת חוק לתיקון פקודת הנישואין והגירושין (רישום)(מס' 3) (אזורי רישום לנישואין של בני זוג יהודים), התשע"ב-2012.
אלעזר, אתה מוכן להתחיל לקרוא את החוק?
אלעזר שטרן (יועץ משפטי)
¶
אני אקרא את מה שעבר רציפות אל מול הנוסח שהצענו. הצענו איזה נוסח ויש למשרד המשפטים קצת הערות לנוסח.
הנוסח שהצענו בעקבות הדברים שנאמרו בדיון הקודם בוועדה על-ידי חברי הוועדה. בניגוד למה שעבר רציפות, היתה גם הסכמה של נציג הממשלה ושל מרבית חברי הוועדה, שבניגוד למה שעבר קריאה ראשונה ועבר רציפות, שזה לא יוגבל אך ורק לאותה רשימה של 14 רשימות מקומות אלא שבעצם זה יהיה בכל הארץ.
אלעזר שטרן (יועץ משפטי)
¶
אני אקריא נוסח. למשרד המשפטים יש הערות לתיקונים ושינויים.
"הצעת חוק לתיקון פקודת הנישואין והגירושין (רישום)(מס' 3) (אזורי רישום לנישואין של בני זוג יהודים), התשע"ב-2012.
הוספת סעיף 3א
1. בפקודת הנישואין והגירושין (רישום), אחרי סעיף 3 יבוא:
"מקום רישום נישואין של בני זוג יהודים
3א.
בני זוג יהודים המבקשים להינשא רשאים להירשם לנישואין אצל כל רשות רושמת המוסמכת לרשום בני זוג יהודים לנישואין ללא קשר למקום מגוריהם".
אילנה מזרחי
¶
בדיון הקודם ביקשנו לעשות הוראת תחילה ל-1 לספטמבר. אני הבנתי שלא היתה התנגדות לדבר הזה ואני רואה שזה לא מופיע פה.
פרץ סגל
¶
אני רוצה להתייחס לנוסח. צריך להבחין בין רישום לקראת הנישואין לבין רישום לפי הפקודה של הרשות הרושמת. ההצעה למעשה עוסקת ברישום לקראת הנישואין ולכן הסעיף צריך להיות ראשית "מקום רישום לנישואין ולא של הנישואין".
שנית, המיקום צריך להיות סעיף 2א, לפני השלב של הרב שעורך את הנישואין והוא רושם אותם, שהוא הרשות הרושמת.
בהתאם לכך צריך לשנות את מספור הסעיף ל-2א, את המינוח בכותרת השוליים צריך לשנות "למקום רישום לנישואין של בני זוג יהודים". להוסיף את המילה "יהודים" כי הרי זה עוסק רק ביהודים ובכותרת השוליים כרגע אין בה את המילה.
היו"ר דוד רותם
¶
קודם דאג הרב יעקובי שזה לא עבר בוועדת השרים. ההצעה של עתניאל שנלר עברה בוועדת שרים ואושרה.
שמעון יעקבי
¶
ההצעה של שנלר היתה הרבה יותר מפורטת. אני רוצה להזכיר שגם בדיון הקודם וגם בכנסת הקודמת עסקנו בהרחבה במספר נושאים שעלו תוך כדי הדיונים יחד עם היועץ המשפטי לכנסת, עוד כשזה היה בוועדת הפנים. יש נוסחים שהייעוץ המשפטי נתן - - -
פרץ סגל
¶
הערה שנייה נוגעת לשאלה של לשכת רישום הנישואין. אין בחקיקה לשכת רישום הנישואין. חוק הרבנות הראשית קובע שהרבנות הראשית יכולה לתת כשירות לרב לכהן כרושם נישואין ויכולה למנות רושמי נישואין מבין הרבנים שקיבלו את הכשירות. בהתאם לכך צריך להתאים גם את הנוסח של החוק הזה לחוק הרבנות הראשית. כלומר, מי שרוצה להירשם לנישואין - - -
היו"ר דוד רותם
¶
למה אתה כל פעם מפיל אותי לפחים האלה? אני צריך לעשות משהו עם חוק הרבנות הראשית. אני רוצה לבטל את החוק הזה.
פרץ סגל
¶
אני לא נגד ואני לא בעד אבל כרגע המצב החוקי. כאשר מדובר במצב החוקי, הרי שהנוסח צריך להתאים למצב החוק, כלומר, שהוא צריך להירשם אצל אותו רב שקיבל מינוי לפי סעיף 2(6) לחוק הרבנות הראשית. כל הנושא של לשכות בכלל איננו עולה מאיזה חוק. אם רוצים, אפשר ליצור עכשיו בחוק לשכות, אבל גם בתקנות הוראות הנוהל של הרבנות הראשית מדובר כקיצור רב מורשה לאותו רב שקיבל את הכשירות לפי סעיף 2(6) לחוק הרבנות הראשית. אני מניח ששם יש אי דיוק בהוראות הנוהל כי הכוונה לאותו רב שקיבל את המינוי. זאת כבר שאלה. אני מניח שהכוונה פה שרק הרב שקיבל את המינוי לרושם נישואין לפי 2(6), הוא זה שאפשר יהיה לפנות אליו.
לגבי הסיפא, נראה לי שאם מוסיפים בכל מקום, בלי קשר למגורים שלהם ומקום עריכת הנישואין. זה מובן מאליו, אם אפשר להירשם אצל כל רב שקיבל מינוי אז ברור שאין צורך בתוספת אבל אם רוצים, אפשר להוסיף את המילים האלה.
אילנה מזרחי
¶
אני אבקש לציין שיש פה הבחנה. מה שמכונה בפקודה "הרשות הרושמת" הוא הרב שבעצם חותם על תעודת הנישואין, בעוד שהרישום לנישואין מתבצע אצל הפקידים במועצות הדתיות בלשכות הרישום. זאת בעצם ההבחנה שהוא ניסה לדבר עליה.
אני חושבת שבהקשר הזה, הרשות הרושמת, כפי שהיא בפקודת הנישואין והגירושין תואמת את הרשות שמונתה כרשות רושמת בחוק הרבנות הראשית.
בעצם כאן אנחנו מבקשים להתייחס לא לרשות הרושמת ולרב שחותם אלא למי שעושה את ההליך שקודם לתעודת הנישואין בעצם, שזאת לשכת הרישום.
באמת אין פה שום התייחסות ללשכת רישום.
שמעון יעקבי
¶
אני כאחד מנציגי הממשלה רוצה להבין האם יש כוונה להביא את הדברים בפני ועדת שרים לחקיקה כדי לחזור ולהתייחס לעניין.
היו"ר דוד רותם
¶
יעקבי, יש לי בקשה. יכול להיות שזה מצדיק ויכול להיות שלא. אני לא חייב שום דבר לוועדת השרים.
אורי מקלב
¶
תודה רבה אדוני.
אני רוצה לקצר בדבריי ולא לגולל את כל ההיסטוריה של החוקים האלה. הערת פתיחה לחבר הכנסת כבל. פעם אחת אמרת שאתה מסכים למנגנונים שהיו בחוק הקודם ואז היושב ראש משתיק אותך ואומר לך: אל תתערב, על תקלקל לי ואז אתה אומר: בסדר, טעיתי.
אורי מקלב
¶
אני לא רוצה להיכנס איתך לדיאלוג בעניין הזה, זה ממש לא משנה. אני כן אעיר על מה שאמרת, שהנושא הזה כבר נדון בהרחבה. אני מודיע לך שמעבר לכך שזרקתם איזו מילה בדיון הקודם שיש לכם כוונה להרחיב לכל הארץ, מעבר לזה לא היה שום דיון. יש הבדל משמעותי מאוד בין ניסוח הצעת החוק שעברה אישור רציפות להצעת החוק שאתם מנסים להביא היום, או הנוסח שהייעוץ המשפטי לוועדה מביא.
שני חוקים היו בקדנציה הקודמת בנושא פתיחת אזור רישום נישואין. היתה הצעת חוק של חבר הכנסת שנלר שדיברה על-כך שכל הארץ נפתח לאזור רישום נישואין אחד. אבל זה הלך עם מנגנונים רחבים יותר, או מצומצמים יותר בהתחלה. כשאתה פותח אזור רישום ל-130 מקומות, אם אתה רוצה לקיים מערכת רישום נישואין אמיתית ומינימאלית, אתה חייב לתת מנגנון של סנכרון בין המקומות, בין מקום עיר המגורים, בין הרישומים לבין הרב שרשם בעבר והרב שרושם בהווה.
בהצעת החוק של שנלר יש י"ז סעיפים, חלקם מאוד ארוכים.
אורי מקלב
¶
בוא נחכה, מחר יש בחירות לרבנות. והיה ובאמת רב צוה"ר ייבחר, יכול להיות שאני לא אביע התנגדות.
אורי מקלב
¶
מכיוון שאתה לא מאמין במה שאתה רוצה אז בוא נחכה. אולי הרב הראשי יסכים או לא יסכים. אני חושב שבאמת יש משמעות לרב ראשי. בתקופה כזאת שאין רב ראשי מכהן ונבחר אני חושב שמן הראוי להמתין.
גם אם לא ניכנס לעיכוב הזה. אנחנו נמצאים באילוץ של סוף מושב. לא יכול להיות דבר כזה ועושה טעות גם המציע כשאנחנו מדברים על רישום נישואין, כשכל החוק הזה הוא 3 שורות ובזה נגמר כל החוק. לא יכול להיות דבר כזה רישום. אמרנו שרק לרשום אותך כנשוי במשרד הפנים, אתה צריך להיות במקום המגורים.
אם יש לך תעודה הרשמית ועברת את כל התהליך ואתה רוצה רק לרשום אותך בספח, לא נותנים לך ויש הגבלות של משרד הפנים. באף משרד אין דבר כזה שכל אחד יכול להירשם בכל מקום. אתה לא יכול לבחור את הרישום שלך הפורמאלי, קל וחומר כאשר רישום נישואין הוא בכלל לא פורמאלי. זה רישום שמאחוריו צריך לערוך תהליך של בדיקות ובירורים. צריכה להיות לזה מיומנות ספציפית מיוחדת ומקומית.
לכן, הצעת החוק שהרחיבה את אזור הרישום לכל הארץ נתנה מנגנונים מינימאליים והכרחיים לפתיחה של 130 מקומות. הפרוצדורה צריכה לעשות בדרך שגם אם בסופו של דבר אתה נרשם לא בעיר מגוריך וגם לא בן זוגך רשום, יש מעבר ויש תיאום בין רושמי הנישואין. במקום מגוריך נמצא מרכז רישום הנישואין שלך. או, צריכה להיות איזו מערכת מסונכרנת.
מנגד היתה הצעת חוק פשרה שדיברה על לשכות ארציות.
אורי מקלב
¶
הוא לא יכול בכל לשכה. לאחר מנגנונים שאנחנו כאן בוועדה סידרנו את זה ופעלנו. בוודאי אתה יודע שיש לזה גיבוי.
לכן, מי שרוצה לחוקק חוק כזה, הוא יעשה בסופו של דבר נזק למי שהוא רוצה לעזור לו. לא יעלה על הדעת שרישום נישואין יהיה בכל מקום, בכל אזור ובלי שום מנגנונים ופעולות ודברים אחרים שצריך לעשות.
היו"ר דוד רותם
¶
זה תלוי. אם הרב הוא רב חרדי אז צריך את כל המנגנונים כי צריך לדאוג שהוא יפעל לפי ההלכה. אם זה רב של צוה"ר או דתי לאומי, אפשר לסמוך עליו. הוא יפעיל את כל הנתונים ולא צריך להכניס את זה בחוק.
אורי מקלב
¶
אני מבקש להגיש הסתייגויות. כדי להקל עליכם, חלק מההסתייגויות מופיעות כבר בחוק של עתניאל שנלר שמדבר על מנגנונים מינימאליים. בהצעת החוק הזאת דיברו על אמצעים טכנולוגיים ומחשוביים. מצד שני, הוא גם הגיש פעולות שצריך לעשות הרב שעורך את רישום הנישואין, להעביר, לקבל אישורים ומערכת הבירורים שהוא צריך לעשות כאשר הוא רושם מישהו שהוא לא ב עירו.
אני יכול להקריא את הדברים שאני מבקש להכניס בתוך ההסתייגות.
אורי מקלב
¶
אני מדבר באופן רגוע לא רק בגלל עייפות בגלל שנראה לי שהיושבים סביב השולחן הזה בכלל לא מבינים לקראת מה הם הולכים. הם לא מבינים שזה יביא לפתיחת ספר יוחסין באופן ברור. יהיו כאן שני רושמי נישואין. לא רק זה. יהיו אנשים שלא יקבלו את רישום הנישואין של הרבנות הראשית והמאגר של הרבנות הראשית היום, שהיא מקובלת על כל המגזרים.
היו"ר דוד רותם
¶
הוא צודק. מרבית אלה שלא מקבלים, זה כאלה שלא מכירים את ההלכה. הם לא יודעים שגבר ואישה שחיים יחד לא צריכים רב יותר.
איתן כבל
¶
לגמרי. בגלל זה בגירושין, גם אם לא נישאו, צריך לעבור הליך גירושין מלא. אנחנו בעניינים, לא יצאנו מהשיעורים.
אורי מקלב
¶
לפי מה שהוא נאם אתמול יותר טוב שלא יגיד איפה הוא למד מפני שראש הישיבה שלו היה מתהפך בקברו. בזה אני בטוח, את זה אתה גם יודע, שהוא מתהפך בקברו. הנאום הכי גרוע אתמול במליאה היה שלך. לשאת שם קדוש לשווא. אתה אפילו לא יודע את המשמעות של החוק הזה.
איתן כבל
¶
חבר הכנסת מקלב, אתה יודע מה היתרון של הדת היהודית על דתות אחרות? שאני לא צריך מתווך. אני לא זקוק לשום מתווך. זה יתרונה של הדת. אתה יודע מתי התחילו הבעיות? כשנכנסו המתווכים. מה שאנחנו עושים פה זה לפרק את המתווכים.
חבר הכנסת מקלב, עשה לי טובה. אתה מדבר איתי על עץ?אתם בתוככם יש לכם - - -
אורי מקלב
¶
אולי אין מאגר מידע ובגלל זה התעכב החוק של שנלר, אז סעיף ח' בחלקו, סעיף ט', סעיף י', סעיף יא, שבכללותו מדבר על-כך שהרב רושם הנישואים צריך להעביר הודעה לרב רושם הנישואין באזור המגורים של בני הזוג. יש מנגנון של זמן תוך כמה זמן הוא צריך לקבל תשובה, 12 יום. במידה ויש החלטה אחרת הוא צריך להעביר לרב הראשי או לאחד שממונה. זה בעצם תמצית של כל הסעיפים האלה.
זאת הסתייגות אחת שהיא כוללת כמה וכמה סעיפים.
ישנה עוד הסתייגות אחרת וזאת ההסתייגות שדיבר עליה עו"ד יעקבי, שרב רושם נישואין לא יעשה פרסום לעיסוקו לפי תקנות שיקבע השר.
ההסתייגות הנוספת היא שמי שיואשם בעבירה זה לא רק מי שרשם אלא גם מי שערך את הנישואין או קידם את הנושא. אני רוצה להחמיר גם עם מי שלא היה מורשה וערך את הנישואין.
אורי מקלב
¶
עם כל זה אני רוצה שמי שיערוך את הנישואין זה יהיו כאלה שקיבלו אישור. הוא עורך נישואין רק לאחר שקיבל אישור לרישום נישואין. אין היום אף ראש ישיבה – לא כפי המיתוס שלכם וכפי הדימוי שלכם, שכל אחד עושה מה שהוא רוצה. גם בעניין הזה שומרים על סדר. אנחנו יודעים את הערך. אנחנו היינו פותרים את הבעיות שלנו ברישום הנישואין גם בבעיות הייחוס. אנחנו חושבים שרוב העם בישראל רוצה לדעת שהוא מתחתן עם מישהו וכשבת או בן באים להורים שלהם ואומרים שהם רוצים להתחתן, ההורים וגם הוא עצמו רוצים לדעת עם מי הוא אמור ומה הסטטוס שלו, מה בירור היהדות שלו. את זה רוב הציבור רוצה.
אני מעורב בתוך הציבוריות הישראלית כבר הרבה שנים ואני נתקלתי בהרבה בקשות עזרה בעניין הזה. רוב הציבור בישראל רוצה כשרות הלכתית אורטודוכסית ברישום נישואין. מה שאתם עושים בחוק הזה, אתם בעצם תביאו לכך שלא יהיה על מי לסמוך. כל מערכת רישום הנישואין תקרוס לחלוטין.
אני מאוד הייתי מבקש ממך שתיתן לעו"ד יעקבי להתייחס או לעו"ד חזקיהו להתייחס לשאלה מה המשמעות של פתיחת אזור רישום נישואין ב-130 מוקדים בלי שיהיה איזה מנגנון שבודק ומאגד.
אורי מקלב
¶
אני חושב שהוא היה מעורב בחוק של שנלר. אני חושב ששנתיים הוא היה מעורב בחוק הזה והוא מכיר את כל ההיבטים שלו. אני חושב שהוא היה המתווך בין הרבנות הראשית, לבין משרד הדתות לבין הכנסת. אם תרשה לחזקיהו להשיב בעניין הזה - - -
שמעון יעקבי
¶
אני לא מתייחס לזה.
במסגרת ההסתייגויות יש בדעתי לפנות לשרת המשפטים על מנת שהיא תגיש הסתייגויות.
אורי מקלב
¶
אני זוכר את הדברים שלך לאורך חוקים רבים. את הדבקות שלך ואיך אתה נצמד לכל שינוי ולמה שלא היה בוועדת שרים.
תראה איך פה לא אכפת לך, לא מתייחס. אתה מתייחס רק אם זה ב סעיף הזה או לא בסעיף הזה. כל העניין הזה של ועדת השרים ולהגיד שפה בכנסת ידונו בדברים שהיו לפי אישור, אתה לא אומר מילה. לא אכפת לך על אף שאומרים לך. איפה יש כנות בדבריך? האם זה יושר - - -
אורי מקלב
¶
לא מוסר. אני רוצה לשאול, איך ועדה אחרי ועדה, אם יש סטיה קלה, אתה מעיר על-כך, זועק על-כך, מרתיע, מתריע. עכשיו אתה לא מדבר ורק חוזר על סעיפים. יש לך הסבר לזה? אתה יודע שוועדת שרים לא נתנה אישור לזה.
אלעזר שטרן (יועץ משפטי)
¶
עקרונית צריכים למסור הסתייגויות לפני שהוועדה מצביעה. הרבה פעמים אנחנו נותנים לנציגי הממשלה את הזכות לשמור את ההסתייגות אבל בכל מקרה זה חייב להיות מוגש עד להנחת הצעת החוק על שולחן המליאה. זה חייב להיות מוגש עד שהצעת החוק מונחת.
היו"ר דוד רותם
¶
אדוני הוא היועץ המשפטי של בתי הדין ולא של משרד המשפטים. פרץ נמצא פה. מבחינתי, הוא מייצג את שרת המשפטים. אם הוא רוצה לרשום הסתייגות, הוא יוכל להגיש אותה.
אורי מקלב
¶
אדוני היושב, לא היה דבר כזה שהצעת חוק שמגיעה לכאן ואתה לא נותן לאנשי המקצוע. אתה לא נותן למשרדים ממשלתיים להביע את דעתם?
היו"ר דוד רותם
¶
פרץ, אם אתם רוצים להגיש הסתייגות, אתם יכולים להגיש הסתייגות עד מחר.
אלעזר, אותך רשמנו לרשות דיבור.
שולי מועלם-רפאלי
¶
אדוני היושב ראש. מר יעקבי ביקש לבדוק את העניין עם שרת המשפטים. זה גם חלק מהעניין?