PAGE
2
ועדת הפנים והגנת הסביבה
22/07/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 76>
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, ט"ו באב התשע"ג (22 ביולי 2013), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 22/07/2013
חוק לייעול האכיפה והפיקוח העירוניים ברשויות המקומיות (הוראת שעה) (תיקון), התשע"ג-2013
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק לייעול האכיפה והפיקוח העירוניים ברשויות המקומיות (הוראת שעה) (תיקון) (הארכת תוקף), התשע"ג-2013 – הכנה לקריאה שנייה ושלישית>
מוזמנים
¶
>
אריאל דיסקין - עוזר מנכ"ל, המשרד לביטחון הפנים
רותם פלג - מנכ"ל, המשרד לביטחון הפנים
יואל הדר - יועץ משפטי, המשרד לביטחון הפנים
אליעזר רוזנבאום - משנה למנכ''ל, המשרד לבטחון פנים
איתי קורן - מנהל תחום בקרה ופיתוח, משרד הפנים
יואל הדר - יועמ"ש בט"פ, המשרד לבטחון פנים
דני שחר - מנהל תוכנית עיר ללא אלימות, המשרד לבטחון פנים
אבנר הרשקופ - ע' יועמ"ש, המשרד לבטחון פנים
ניר מזור - ר' חוליית שיטור עירוני, המשרד לבטחון פנים
איתן הורן - רח"ט מדיניות אסטרטגית, המשרד לבטחון פנים
עינת גיל צוברי - רמ"ח שיטור קהילתי, המשרד לבטחון פנים
ליאת לב - קצינת חקירה ומשפט, המשרד לבטחון פנים
בשורה נגב - רמ''ח מחקר, המשרד לבטחון פנים
נועה בן אריה - יועמ"ש מש"מ, מרכז השלטון המקומי
יוחאי וג'ימה - ראש מינהל בטחון, מרכז השלטון המקומי
אומר וזנברג - אחראי על שיטור עירוני ע. גבעתיים, מרכז השלטון המקומי
נופר חטיבי - רכזת השיטור של גבעתיים, מרכז השלטון המקומי
מאיר יצחק הלוי - ראש עירית אילת
אבירם דהרי - ראש עירית קרית גת
לודמילה גוזלן - חברת מועצת העיר אריאל
חנה גולן - מועמדת לראשות עירית אריאל
מוטי כהן - קב"ט עיריית דימונה, מרכז השלטון המקומי
עלוה קולן - מקדמת מדיניות וחקיקה, האגודה לזכויות האזרח
רישום פרלמנטרי
¶
לאה קיקיון
<הצעת חוק לייעול האכיפה והפיקוח העירוניים ברשויות המקומיות (הוראת שעה) (תיקון) (הארכת תוקף), התשע"ג-2013> – הכנה לקריאה שנייה ושלישית
היו"ר מירי רגב
¶
שלום לכולם, אני מתכבדת לפתוח את הדיון. על סדר היום - הצעת חוק לייעול האכיפה והפיקוח העירוניים ברשויות המקומיות (הוראת שעה) (תיקון) (הארכת תוקף), התשע"ג-2013. זו הצעת חוק שמוגדרת – אנחנו בעצם מדברים על פיילוט שהמשרד לביטחון הפנים מוביל יחד עם השלטון המקומי, משטרת ישראל. פיילוט שרוצים להרחיב לעוד 4 שנים ובעוד מספר ערים. כולנו מבינים שאם היה כוח אדם למשטרה היא היתה צריכה לעשות את זה בעצמה ולא היינו צריכים לקחת פקחים. באופן עקרוני אנחנו לא אוהבים לקחת סמכויות מהמשטרה ולתת לאזרחים. נכון שנגדיל את כוח האדם ונאפשר למשטרה לבצע את התפקיד שלה בכל מה שקשור לסדר ציבורי, לשמירה ולמניעת אלימות, אבל בגלל המציאות שקיימת אני מבינה שיש הסכם בין המשרד לביטחון הפנים, משטרה ופקחים עירוניים שלהרחיב להם סמכויות, אחרי שהם עוברים הכשרה מסוימת, בסוגיות ספציפיות, ואנחנו מדברים פה בעצם באלימות. על אפשרות שמהערך השיטור העירוני יפעל בתחום האלימות בתחומים המוגדרים בחוק: אזורי בילוי, אזורי סחר, גנים ציבוריים, חופי ים, וכו'. הם מוסמכים לבקש מאדם להזדהות, לחפש עליו נשק ולעכב אותו עד לבואו של שוטר. הם פועלים ביחד עם השוטר ובהנחיתו. זה בעצם על מה שאנחנו מדברים. אנחנו מדברים על האלימות עצמה ולא על הסיבות שהביאו לאלימות, למשל – אלכוהול ושתיה בגנים ציבוריים, השתוללות של בני נוער בגנים ציבוריים, עכשיו בוודאי, ביולי- אוגוסט. אנחנו לא מטפלים בסיבות אלא רק כשיש אלימות.
היו"ר מירי רגב
¶
יפה. אז לגבי חשש לאלימות – שאלתי את היועץ המשפטי שיבדוק את זה, ותתנו לי תשובה. בעיין הזה לדעת אם באמת אתם מתעסקים בחשש לאלימות, כי ברור שאם בגן ציבורי המפקח העירוני מסתובב ורואה שיש הרבה בני נוער, מוזיקה ושתייה, ומכוניות שעושות חרקות ליד הקניון - אז ברור שבסופו של דבר זה יביא לאלימות. אז אם רק כשיש אלימות נכנס הפיקוח, מה עשינו בזה?
דבר נוסף, אני רוצה שתציגו פה איזה יתרונות רואים בהפעלת השיטור העירוני, מי נושא בעלויות של השיטור העירוני, מה ההכשרה שעוברים הפקחים, מה השיקולים בבחירת הערים, מתי הפיילוט הזה יהפוך מהוראת שעה לפיילוט קבע בכל שטח מדינת ישראל.
היו"ר מירי רגב
¶
באילת יש. אני יודעת. בהרחבה אני רואה את באר שבע, את עפולה, רמלה ושפרעם. רשמתי לי לבדוק מה קורה עם קרית גת.
רותם פלג
¶
אז אדבר טיפה בכלליות על הפיילוט ואחרי זה תכוויני אותנו על איזה נושאים את רוצה שנעמיק יותר. הבאנו לפה את כל הצוות המקצועי שיכול לענות על כל השאלות. בעצם, פיילוט השיטור העירוני התחיל בפועל – החוק חוקק בסוף 2010, כאשר מדובר על כוח שהוא משותף לשוטרים ופקחים שעובד בתחום המוניציפאלי של אותה רשות ואינו יוצא ממנה למשימות אחרות. המטרה היא לשפר את הביטחון האישי בתחום הרשות המקומית בעבירות ספציפיות של איכות חיים ושמירה על הביטחון האישי, כשיש סל עבירות קבוע מראש של מה מותר ומה אסור לשיטור העירוני לטפל בו. כמובן שרכיב הפקחים בחוק הוא משמעותי. בעצם, החוק עצמו מדבר רק על רכיב הפקחים אבל צריך להבין שמאחוריו יש אופרציה שלמה שמתוקפת בהחלטת ממשלה ומסדירה את כל נושא הפעלת השיטור העירוני, מוועדת היגוי למנהלת, ויורד כלפי מטה ברמת השלטון המקומי, כאשר בעצם ועדת היגוי בראשות ראש העיר היא זו שקובעת את המדיניות. כמובן שהפעלת הכוח נשארת בסמכותה של משטרת ישראל ולא מועברת לאף אחד. אני חושב שהנושא מוסדר בצורה יפה, בסך הכל, גם בחקיקה וגם בהחלטת הממשלה.
נכון שיש פה אלמנט של העברת סמכויות לשלטון המקומי, אבל לא מדובר בהפרטה אלא באמת בשילוב כוחות, כאשר כל אחד מהרכיבים מביא את היתרון היחסי שלו. השילוב הזה מביא ליותר עם מה שיש, עם הכוח הקיים. הסיבה שזה כעת בשלבי פיילוט ושאנחנו מבקשים להמשיך את הפיילוט היא שתהליכי ההקמה היו תהליכים ארוכים מאד. היה צריך לבנות פה תשתית מאפס, שבהרבה מקרים לא היתה קיימת קודם, גם בדברים שקשורים במשרד לביטחון הפנים אבל גם בדברים כלליים הרבה יותר - כמו, לדוגמה – מה הוא פקח עירוני ומה ההכשרה הבסיסית שהוא צריך לעבור. נתקלנו בבעיות שפתרנו את רובן תוך כדי תנועה, והיום אנחנו נמצאים במקום אחר לגמרי מבחינת ההתנהלות.
רותם פלג
¶
פחות או יותר מאמצע 2011, כאשר היו רכיבים שהיה צריך להשלים תוך כדי תנועה- כמו גיוס הפקחים, הכשרת הפקחים, תהליכים שלקחו סך הכל - - -
רותם פלג
¶
מכיוון שהחוק מדבר על סמכויות הפקחים. את סמכויות הפקחים אנחנו באים להפעיל רק בתקופה האחרונה. אין לנו מספיק ניסיון עם הפעלת הפקחים עצמם.
רותם פלג
¶
מכיוון שראינו שהתהליכים האלה לוקחים הרבה מאד זמן, ואנחנו גם מכירים את הדרך שבה מתנהג הציבור ברגע שהמשטרה וגופים אחרים נכנסים לפעולות של אכיפה. יש איזשהו גרף עד שהמערכת מתייצבת, לכן אנחנו חושבים שנכון להאריך את זה לתקופה הזו. 4 שנים ייתן לכולנו מספיק זמן כדי לדעת שהעסק עובד, ועובד טוב. כל השחקנים בתוך המגרש הזה מאד מרוצים מהמהלך. היו לא מעט התנגדויות בתחילת הדרך ולא מעט שאלות שעלו, אבל אני חושב שנכון להיום כל הגורמים הרלבנטיים - -
היו"ר מירי רגב
¶
אז בוא נראה מי משתתף בשיטור העירוני ומה היתרונות. בוא נראה מול מה שהיה בעבר. יש לכם את ההשוואה?
רותם פלג
¶
אנחנו ביקשנו לערוך מספר שינויים שחשבנו שהם נכונים לשים את התהליך במקום יותר גמיש ויותר נוח מבחינתנו, אני מבין שיש לכם הסתייגויות.
היו"ר מירי רגב
¶
עוד לא שמעתי את היתרונות של השיטור העירוני מול מה שהיה בעבר, בעיר שלא היה בה שיטור מקומי ויש בה עכשיו. בוא נראה מה ההבדלים. בי"ת- כמה זה עולה לעיר, כמה זה עולה לכם? למה זה רק פיילוט?
היו"ר מירי רגב
¶
שמעתי את זה גם בטורען. היה לנו סיור של הוועדה שם וזה היה פשוט מצוין. הוועדה שמעה שם סקירה מאלפת על "עיר ללא אלימות". גם נלך ונבקר במקום כזה ונעשה דיון על "עיר ללא אלימות". רק רציתי לשאול שאלת הבהרה.
דני שחר
¶
קודם כל – הרקע להקמה – סך הכל מערך האכיפה בשיטור העירוני הוקם על רקע תחושה גוברת של חוסר ביטחון אישי, למנהיגות המקומית אין מספיק כלים להתמודד עם זה, כל הסיפור של חברות עירוניות. אני אתייחס למצגת - זו מטרת הפיילוט. תעבור הלאה, ניגש לנתונים. היום אנחנו נמצאים ב-17 רשויות בשיטור העירוני. את רואה את הרשימה.
יואל הדר
¶
השלישית. ברגע שנקבל הסכמה משר הפנים. לפי החוק אנחנו צריכים לקבל הסכמה של שר הפנים. נקבל גם בכתב מראשי הרשויות - - -
דני שחר
¶
ביולי 2011- אלה 13 הרשויות שנכנסו. צריך להבין שהכניסה היא מדורגת. לא כולם באותו תאריך. יש תהליך של הכנה, הכשרת הפקחים, אישור משטרה, גיוס וכו'. הפיילוט התחיל ביוני 2011. במאי 2012 ארבעת הרשויות האלה נוספו.
עלוה קולן
¶
בהצעת החוק שלכם מ- 28.4 שהתזכיר שלה יצא, - - פורסם לציבור, ובדברי ההסבר שלכם כתוב – רק בימים האחרונים הוכשרו הפקחים. 28.4.2013. לפני חודשיים. זה כתוב בדברי ההסבר שלהם זה לא אני ממציאה את זה. זה שנוספו שוטרים זה לא אומר שפקחים - - -
תמר זנדברג
¶
אני מכירה את הנושא היטב, תתפלא. ואם אני לא מכירה זה עדיין התפקיד שלי לשבת פה ולהכיר, בשם הציבור, ולא שאתה תגיד לי לא על מה שזה כן, בכל הכבוד.
יואל הדר
¶
אז אנחנו צריכים להסביר לכם ולא שאתם תגידו לנו מה העבודות כשאתם לא יודעים מה העובדות. אז את לא מכירה את הנושא.
תמר זנדברג
¶
עם כל הכבוד, לא אתה תחנך אותי אם אני מכירה או לא. אני אל"ף מכירה, ובי"ת, גם אם אני לא מכירה, זה התפקיד שלך להסביר לי לפי מה שאני שואלת ולא להגיד לי – החוק הזה נותן סמכות לפקחים. אתה לא תגיד לי שזה לא המצב כשזה כן המצב.
היו"ר מירי רגב
¶
אני מבקשת לתת הסבר איפה יש פקחים וכמה פקחים עובדים כבר, ב-15 מקומות. אם אין פקחים – אז מי עושה את השיטור העירוני?
רותם פלג
¶
כפי שהראינו קודם – יש 206 פקחים ברשויות המקומיות נכון להיום, אל מול 200 ומשהו שוטרים. הפקחים נמצאים כמעט מהיום הראשון רוב המקומות. נכון שהם גמרו את כל תהליכי ההכשרה שלהם לאחרונה, אבל זה לא אומר שהם לא היו בשטח ולא עבדו. הם רק לא הפעילו את הסמכויות העודפות שנתנו להם בחוק.
דני שחר
¶
בסך הכל – אלה התוצרים של 2012, אחרי זה תראו בהשוואה לרשויות אחרות ורשויות ביקורת. סך הכל אפשר לראות שכמות הפעילות, אפשר לראות, היא מאד גדולה. אפילו אפשר לראות את כל הנושא של נשיפונים. שפיכת אלכוהול, זה כמובן עם המשטרה. המספרים מדברים בעד עצמם, אירועי סדר ציבורי, אפשר לראות. אבל יש יש כאן גם נתון השוואתי,
דני שחר
¶
בשקף הבא – הסימן הירוק זה באותה תחנה – כמות האירועים 2011 ובכחול – מה קרה לאחר הקמת השיטור העירוני. אפשר לראות את הפערים המאד משמעותיים בפעילות.
היו"ר מירי רגב
¶
מה זה הפערים? זה מראה שיש פחות אלימות? לפי זה רואים שיש פחות או אלימות או יש יותר אלימות?
דני שחר
¶
יש יותר פעילות יזומה.
בשקף הבא סימנו בוורוד ערי ביקורת, ערים דומות שאין להן שיטור עירוני באותה תקופה. איפה שהיה הפיילוט אפשר לראות שיש הבדלים דרמטיים בהיקפי הפעילות בין מקום שיש שיטור ובין מקום שאין.
אני מציע שנשמע את מאיר יצחק הלוי.
מאיר יצחק הלוי
¶
כרשות שנמצאת בפרויקט הזה, או בפיילוט, אם תרצו, מאז הקמתו - נדמה לי שאנחנו הנחשונים בעניין הזה. מבחינתי זה המשך מדהים ל "עיר ללא אלימות", בעיקר משום שמתקיים שיח מאד טוב בכל מה שאנחנו מגדירים כעבירות איכות חיים – בינינו לבין המשטרה. בעינינו זה הדבר המרכזי. כשיושב במפגש שלנו מפקד המרחב מול ראש העיר וביחד מגדירים את המשימות, את האתגרים ואת היעדים ומסתערים ביחד על העניין סיכויי ההצלחה הם סיכויים גדולים.
מאיר יצחק הלוי
¶
כן. לנו יש סקר ברמה של תחושת הביטחון. אני יכול להגיד שהרעיון של שיטור עירוני מבחינתי, כראש עיר, בראיה רטרוספקטיבית של שנתיים פלוס, הוא רעיון מוצלח מאד. האם יש דברים שטעוני שיפור? בהחלט כן. למשל – אני חושב שאנחנו צריכים להיצמד במטלות למה שאנחנו מגדירים כאיכות חיים ולא לייצר סטייה למטלות המשטרתיות. המשמעות היא שאני לא רוצה לראות את הפקח שלי מבטל דוחות חניה והופך להיות שוטר קטן. אני לא חושב שזה המצב, אבל צריך לייצר את המנגנון שיודעים בדיוק על מה אנחנו מסתערים ולא שתהיה סטייה לכיוון המשטרה, כי מה לעשות? המשטרה יותר מסודרת. לכן צריך לראות שאנחנו נצמדים לאותן מטלות - - -
מאיר יצחק הלוי
¶
אני יכול לתת דוגמה באילת, למשהו שעובד פנטסטי - התמודדות משותפת עם בעיות רעש. אנחנו עיר שנושא הרעש צריך לקבל התייחסות ותשומת לב ואני יכול להגיד שבעניין הזה יש לנו הישגים נפלאים. איפה יש בעיה, שאני נתקלתי בה? פעמים יש כמו בעיר שלנו שחסרה כוח אדם פרופסיונאלי, אז אני לא רוצה שתהיה כמות התליה בין כמות הפקחים ובין הפרויקט עצמו כי היה לנו מצב שלא הצלחנו לגייס מספיק פקחים. לא רציתי לעמוד נזוף אל מול זה שאני לא יודע לשחק עם ה- matching . שתהיה יותר גמישות כי בסוף בסוף זה משימות של המשטרה. לכן אני אומר שצריך למצוא את המנגנון. אני לא קובע מה, שישבו החכמים, וימצאו, כי יש כאן כוונת משורר. רואים שאנחנו רוצים את זה, והעובדה היא שאנחנו לאט לאט – ודרך אגב, מי שמאשר את הפקחים בסיכומו של דבר זה המשטרה.
מאיר יצחק הלוי
¶
אצלנו, בסך הכל, המספר הכולל מדבר על שבעה ושבעה. לנו היה מצב שהיו לנו חמישה ולא הצלחנו לגייס את השניים - - -
מאיר יצחק הלוי
¶
אני לא רוצה שנשלם בנזיפות על כך שאנחנו לא מצליחים, כי אנחנו רוצים. אני מדבר בראיה נקודתית. מבחינתי אני חושב שהרעיון כרעיון הוא רעיון נכון, שצריך להמשיך אותו. יש כמה לאקונות שצריך לדעת איך לטפל בהן ומניתי 2 או 3 כאלה. אני מניח שהיועצים המשפטיים ידעו לתת את הפתרון. אני מצטער שאני צריך ללכת. תודה.
בשורה רגב
¶
אני ראש מחלקת מחקר במשרד לביטחון הפנים. מה שאני אציג זה בעצם את המתודולוגיה של המחקר המלווה, של כל התכנית מתחילתה ועד היום. אנחנו בדקנו את כל הנתונים משיעור הפניות המטופלות במסגרת הסלים הרלבנטיים של השיטור העירוני, שאלה בעצם הנתונים הכמותיים, וגם בדקנו את הנתונים הרכים. את בעצם שאלת קודם לגבי תחושת הביטחון. אז אנחנו ביצענו סקר, שתי פעימות לסקר של תחושת הביטחון ביישובים הספציפיים ואפילו השווינו לקבוצת ביקורת.
מה שאנחנו רואים פה זה מה שנאמר קודם אבל בחלוקה מאד דיפרנציאלית ברמת היישובים. אנחנו רואים שיש עליה בשיעור הפניות המטופלות בשיטור העירוני מסך הפניות למוקד 100 בכל היישובים. ראינו את זה גם קודם בצורה שמסכמת, פה אנחנו יכולים לראות פרטנית לרמת היישוב וגם על פי השנים הרלבנטיות. הלאה. פה בדקנו את שיעור הפניות לאלף נפש כשהתייחסנו לסלים הכי רלבנטיים ומהותיים לטיפול השיטור העירוני. הראשון הוא סל איכות חיים והשני הוא סל אלימות.
רותם פלג
¶
די הגדרנו את זה. אני אתן דוגמה – זה הפרעות מנוחה, הקמות רעש, הפרעה על ידי עבודות, אזעקה מטרידה, גם בתשתיות, עישון במקום ציבורי, הפרעת חזיזים, זיקוקי דינור, הודעות ופרסומות, , וכו' וכו', השלכת פסולת, אדם מטריד. אנחנו יודעים מה העבירות האלה.
תמר זנדברג
¶
ומה ההבדל בין ההתייחסות של הפקחים לעבירות האלה היום ובין מה שמוצע? הרי עישון כבר הוטל על הרשויות המקומיות. זבל וכל הדברים האלה – זה משימות של הרשות המקומית ברגיל.
רותם פלג
¶
אז החוק בגדול נותן סמכויות עודפות לפקחים שגמרו הכשרה מסודרת וארוכה ואושרו על ידי הגורמים הרלבנטיים שנותן להם סמכויות עודפות לבצע את אותם חוקים. יש גם מנגנון מסודר של הפעלה משותפת של הכוח לבצע את אותם חוקים .
היו"ר מירי רגב
¶
לחפש נשק, אם הוא נניח מוציא סמים, ואלכוהול וכדומה. הוא הרי לא יכול לעצור אותו, זו סמכות של שוטר. אז הוא יכול לעכב עד ששוטר מגיע.
בשורה רגב
¶
אז המדד האיכותי שדיברנו עליו שזה סקר של תחושת הביטחון נחלק פה לשלושה פרטרים מרכזיים, כאשר בכחול מופיע המדד המסכם, האם האזרח מרגיש ביטחון אישי בעיר מגוריו. כמובן שיש את הדירוג והוא נפרט לשלושה גורמים רלבנטיים – מרגיש ביטחון אישי בעיר מגוריך, לא חושש להיפגע בעיר מעבריינות, ומדד תפיסתי כללי לתדמיתה ותפקודה של משטרת ישראל הפקחים העירוניים בקונטקסט של השיטור העירוני.
מה שאנחנו רואים פה בגדול, בייצוג הזה של היישובים, אנחנו רואים שבסוגריים מופיע הנתון ב-2011, ומה שמופיע בגדול מעל זה הנתון האחרון של 2012 . רואים שברוב היישובים, כשמסתכלים על הנתח הכללי הגדול, בכחול, זה הרמה הארצית הכוללת, המתכללת, יש שינוי מאד משמעותי למעלה. אף על פי שביישובים של המגזר הערבי – נצרת ולוד, הנתונים הם קצת יותר נמוכים, אבל עדיין, לעומת התקופה המקבילה, השינוי הוא מאד משמעותי כלפי מעלה.
היו"ר מירי רגב
¶
כמה עולה למשרד לביטחון הפנים ומשטרת ישראל השיטור העירוני? כמה מתוך זה הרשויות משלמות?
יואל הדר
¶
השוטרים הם שוטרים ייעודיים, זה לא שוטרים כלליים. הקצו שוטרים מיוחדים שיטפלו ברשויות המקומיות. זה תוספת למה שהיה עד עכשיו. החוק הזה נתן גם פקחים וגם - - -
עלוה קולן
¶
היו המון דיונים בוועדת הפנים בכנסת הקודמת על הצעת החוק הזו, על ההצעה הקודמת, הוראת השעה. היו דיונים ארוכים ורבים בגלל שכולם מבינים שהעברת סמכות ליבה של שוטרים, של משטרה לפקחים עירוניים – שאני מדגישה: שהם פועלים לבד, לא בצוות עם שוטר, הם לא בצמוד לשוטרים, והגיע הזמן שזה יהיה רשום בפרוטוקול חד משמעית. הם עובדים לבד, וזה מה שהחוק מאפשר להם.
היו"ר מירי רגב
¶
להפך, אני רוצה לחסוך בעניין הזה. אני רוצה שיהיו לי יותר אנשים על מרחב יותר גדול. בעניין הזה אני דווקא בעד שהם לא יהיו ביחד.
היו"ר מירי רגב
¶
נותנים להם סמכות מאד ברורה. הם אומרים – אם היום - - תקשיבי, אני גרה ליד גן ציבורי ואני רואה את זה כל יום. אני רואה מה קורה שם אחרי 11 בלילה, עם בני הנוער, ותאמיני לי – זו אוכלוסייה טובה, שגרה ביישוב הצבאי. ויש שם רעש נוראי, שתיה ואלכוהול. אם פקח עירוני - והבעל שלי, שהוא בהתנדבות, שומר של השכונה, ואם הוא רואה את בני הנוער הוא עוצר את בני הנוער ומבקש מהם: תנו לי את כל האלכוהול.
עלוה קולן
¶
אני אומרת שניתנות פה סמכויות מאד רגישות של משטרה לפקחים עירוניים שפועלים לבד. היה פיילוט שהוארך בשנה ואחר כך בעוד שנה. כל פעם עם פיקוח מאד צמוד של הוועדה, וזה היה אחד הדברים המאד חשובים שהיו שעברו ב - - הקודמת.
מה שקורה עכשיו – המשרד לביטחון הפנים, ואנחנו היינו בדיון האחרון שהיה בנושא הזה, ביולי בשנה שעברה, הפקחים עבדו אבל בלי הסמכויות העודפות.
עלוה קולן
¶
רק עכשיו לפני חודשיים נתנו להם את הסמכויות העודפות. כלומר, בעצם לא נעשתה מעולם עבודה של פיקוח על הפעלת הסמכויות האלה.
עלוה קולן
¶
אז באה עכשיו ההארכה של הוראת שעה, ל-4 שנים נוספות. הפיילוט הזה הוארך פעמיים, כלומר, משנה לשנה - - -
עלוה קולן
¶
אני רוצה להסביר מה הבעיה עם זה. הבעיה היא שבעצם, כל הפונקציות של דיווח לכנסת לא נעשו היום. לא מרוע לב, לא היתה כנסת. לא היו פקחים שנבחנו הסמכויות שלהם.
היו"ר מירי רגב
¶
את אומרת שצריך להקפיד על פיקוח כל חצי שנה כפי שהיה בחוק המקורי, בהוראת השעה הראשונה, ואת חושבת שלא נכון להאריך להם את הוראת השעה ל-4 שנים.
ודבר קטן אחרון
¶
אני רוצה לצטט פה מהדיון שהיה כאן בוועדת הכנסת הקודמת – אבי נעים, יושב ראש ועדת הביטחון בשלטון המקורי, חשוב לי להגיד את הדברים כי הם נאמרו בצורה מדהימה וחשוב לתת עליהם את הדעת פה. הוא אמר: "כולם יודעים שהרוב המוחלט של הרשויות שלא נמצאות בפיילוט לא יכולות להעמיד פקח מול שוטר, שזו היתה הדרישה הבסיסית של האוצר, וזו בעצם הדרישה שתנטרל, ואני אומר את זה פה בקול רם את העובדה ששיטור עירוני יהיה בכל מדינת ישראל. צריך לנתק את החיבור הזה בין ביטחון אישי ובין יכולת כלכלית של רשות. הרי כל אזרח במדינה דמוקרטית זכאי לאותה רמה של ביטחון אישי".
יוחאי וג'ימה
¶
יש רשויות שלא מצליחות לעמוד בזה גם כמו טירה, שפרעם, בני ברק - כשיש בעיות של מימון, ולכן אנחנו צריכים לבוא ולבדוק, ואמרתי את זה גם למנכ"ל בפגישה שהיתה - -
היו"ר מירי רגב
¶
בקיצור – ששיטור מקומי לא יהיה רק במקומות העשירים. הם תמיד מקבלים הכל. יש להם יותר ביטחון, יש להם יותר בריאות, כי בתי החולים הטובים נמצאים שם. הכל נמצא במרכז, בין חדרה לגדרה, ומסכנים כל השאר. הבנו.
איך אתה מציע לנתק את זה?
היו"ר מירי רגב
¶
אז צריך לראות. בכל זאת – שוטר עובר הכשרה קצת יותר ארוכה מפקח. אני לא רוצה להעלות את שכר השוטרים, אני רוצה שאליהם יתייחסו אחרת במדינת ישראל. אז אני לא רוצה להשוות בין פקח לשוטר. אבל אני כן רוצה שאת הפקחים – חלק מהפקחים, בשיטור עירוני, שבכל זאת הם עושים חלק מעבודת המשטרה, יממנו אותם, גם המשרד לביטחון הפנים.
יוחאי וג'ימה
¶
עוד דבר שאני רוצה לדבר עליו זה נושא ההגנות לפקח. פה, בחוק שאני די חושש ממנו, כי אני הייתי מאבטח למעלה מ-20 שנה, ואני יודע מה זה להתעסק באלימות לבד – חיפוש גופני, ועוד דברים כאלה, כשאתה לבד. בחוק כתוב – פועל בנוכחות שוטר או בהתאם להנחיות מפקד תחנת המשטרה. שיש במקרה של אלימות, תלונה של אזרח מול הפקח הזה – הוא נחקר במשטרה כאחד האזרחים. אין לו הגנה.
יוחאי וג'ימה
¶
כן. לשוטר יש את מח"ש, יש בירור. אז ניסינו יחד עם ראש אגף למצוא מנגנון שבו הפקח מגיע למשטרה ומקבלים אותו בצורה קצת אחרת. עד היום לא הצלחנו, מזה שנתיים.
היו"ר מירי רגב
¶
למה? למה לא נותנים הגנה לפקחים? הם עושים עבודה של משטרה ולא נותנים להם הגנה? הפקח הלך למקום מסוים ויש שם אלימות. לא הגיע אתו שוטר, הגיע למקום ועשה חיפוש על מישהו. בא מישהו והרביץ לו ואמר – אני מגיש עליך תלונה. אז המשטרה עכשיו חוקרת את הפקח על אלימות?
יואל הדר
¶
כמו שמח"ש חוקר את השוטר על כל אלימות. זאת אומרת שמח"ש חוקרים שוטרים, זה לא שיש להם חסינות, לאף אחד אין חסינות.
יואל הדר
¶
לשוטר אין הגנה. אם הוא פעל בהתאם לסמכותו אז יש לו הגנה, כי הוא פעל בהתאם לסמכותו. אם הוא חרג מסמכותו - - -
עלוה קולן
¶
בתביעה אזרחית נגד שוטר הוא קודם כל מקבל את הייעוץ המשפטי מהמשטרה ודבר שני – התביעה היא לא נגדו, אלא היא נגד המשטרה .
ניר מזור
¶
הוא חשוף לתביעה אישית והוא יכול להתמודד אתה בדיוק כמו כאן. אני יכול להתייחס לסוגיה? אני ראש חולית שיטור עירוני במשטרה. הסוגיה שהוא העלה היא סוגיה שאנחנו מכירים אותה ומנסים להתמודד אתה בכמה אופנים. אחד, נכון להיום - - -
היו"ר מירי רגב
¶
אם לא תפתרו אותה, לא יהיה שיטור עירוני. מה אתם חושבים, שהפקחים יישבו בבית הסוהר? המשטרה תגיד שהיא הורידה את כמות האלימות? אז תורידו אתם את כמות האלימות. מה אתם רוצים מהפקחים?
ניר מזור
¶
ההנחיה נכון להיום היא שאם פקח חשוף לתלונה של אזרח, הוא ייחקר לא באותה תחנה בה הוא פועל כדי ליצור איזשהו - - -
ניר מזור
¶
קודם כל הוא לא נחקר באותה תחנה שבה הוא פועל. דבר שני, אנחנו עכשיו מנסים להוביל הליך שהוא יעבור גם הליך של שימוע, כי אתה צודק.
היו"ר מירי רגב
¶
אני לא מבינה. מה, הולכים למהלך – המשטרה באה עם "עיר ללא אלימות", המשטרה הולכת עם הפנים לקהילה, המשטרה הורידה את כמות האלימות. הפקח הולך בלי שוטר, מנסה לטפל באלכוהול, נדקר על ידי הנער ששתה, עכשיו הוא ילך לתחנה השניה שיבדקו אותו ויחקרו אותו.
היו"ר מירי רגב
¶
אני לא מכירה חוק – אצלי לא יעבור חוק, בלי שיש הגנות לכל מי שאנחנו הולכים לתת לו סמכות. אם יש לו סמכות, צריכה להיות לו אחריות, וצריכה להיות לו הגנה. זה הכל.
יואל הדר
¶
יש לו הגנה בשני מישורים. החוק נתן לו הגנה בשני מישורים" אחד, במישור הפלילי, שהוא נחקר במשטרה, ויצרו לו מנגנון מיוחד במשטרה. לגבי הפן האזרחי אז יש חובת ביטוח. זה מה שהחוק דרש מאתנו, בסעיף 16 לחוק, שאומר שלא יוסמך פקח עירוני כפקח מסייע אלא אם כן הרשות המקומית ביטחה אותו לשם הבטחת פיצוייו.
יואל הדר
¶
הוא עובד הרשות - - יש עוד פקחים ברשות וגם עליהם היא צריכה להגן, לא רק על הפקח בנושא הזה. לפקח בנושא הה דרשו משהו מיוחד.
חמד עמאר
¶
אבל מה שקורה – יש שוטר ויש פקח והם יוצאים יחד לשטח. אם שניהם נדקרו, למשל - השוטר הולך לאגף השיקום והפקח צריך ללכת לחברת ביטוח –זה דבר שצריך קצת לבדוק מה אנחנו עושים.
היו"ר מירי רגב
¶
אילו הבן שלך היה פקח והוא היה יוצא עם המשטרה, והשוטר היה נדקר וגם הוא היה נדקר – היית רוצה שהבן שלך יקבל את אותו טיפול כמו השוטר. אנחנו רוצים להיות בני אדם, שהצדק יהיה צדק אמיתי. אני רוצה שאם פקח ושוטר יוצאים יחד למשימה, שניהם נדקרים? לשניהם יהיו את אותם תנאים. זו אותה משימה. אין דם א' ודם ב'. זה בדיוק כמו בצבא. חייל גולני הולך למשימה יחד עם הנהג שלו, ואם הם נפגעים הם שניהם מקבלים את אותו טיפול, דרך אגף השיקום. לא יכול להיות מצב ששוטר – והרי כל העניין של השיטור העירוני בא גם בסופו של דבר, נגיד את הדברים על השולחן - - אם הייתי רשות מקומית לא הייתי לוקחת את זה. אני צריכה לשלם על מה שאתם צריכים לעשות? מה, עוד פעם – בגלל שאצלי יש אלימות ואין לי כסף לשלם על זה, אז אצלי האלימות תגבר, כי אין לי שיטור עירוני? עוד מעט זה יהיה כמו תאגידי המים – לא מתחברים לתאגידי המים? תשלמי יותר על תאגידי המים.
היו"ר מירי רגב
¶
עכשיו אני מתחילה להפריט את שירותי המשטרה. מי שיש לו יותר כסף – יהיה לו שיטור יותר טוב.
היו"ר מירי רגב
¶
אני עכשיו הולכת להפריט את שירותי המשטרה. אני, במקומות שבהם אין כסף – לא יהיה שיטור מקומי. במקומות שגם ככה יש כסף – יש שיטור מקומי. לא רוצה שזה יקרה. אני רוצה שהעבודה שלך תימדד בלוד וברמלה ובשכונות מצוקה. אז עכשיו אני אומרת לך – זה טריק יפה. שיטור מקומי, עם כל הכבוד, צריך להיות. ללא כסף, ובכל המקומות, ואתם צריכים לממן את זה. המשרד לביטחון הפנים. זה לא יכול להיות שלמי שיש כסף יהיה שיטור עירוני ולמי שאין – לא יהיה. זה, קודם כל, כלל אחד, שאתם תצטרכו לחשוב על זה. לכן לא אאריך לכם את זה ב-4 שנים גם אם תעלו לשמים ותרדו. לא יהיה פיילוט לעוד 4 שנים. אני אאריך לכם במינימום זמן ואתם תתנו תשובות לכל השאלות שאני שואלת עכשיו, כי בפעם הבאה, ולא תתפרק הממשלה, ואני אשב פה – אני לא אאשר את השיטור העירוני. לא יכול להיות שלמי שיש – יהיה שיטור עירוני ולמי שאין – אין שיטור עירוני, ותהיה פה השוואת תנאים בין פקח ובין שוטר באותה משימה. זכויות וחובות.
רותם פלג
¶
נענה על זה בכמה מישורים. דבר אחד – אין דבר כזה . תמיד יש שוטר, והרבה פעמים הוא הולך עם עוד אזרח לבצע משימה, והאזרח יש לו מנגנון אחד, ולשוטר יש מנגנון אחר.
חמד עמאר
¶
מתנדב במשטרה שהולך במדים של שוטר – בסוף שבוע. אם קורה לו משהו תוך כדי משימה הוא נחשב מטופל של אגף השיקום או לא?
רותם פלג
¶
זה בדיוק כמו שכשהמשטרה הולכת עם רשות המסים אז לעובד של רשות המסים יש מנגנון א', ולשוטר יש מנגנון ב'. ובדיוק כמו שהולך חייל ואזרח עובד צה"ל לאותה משימה - - -
היו"ר מירי רגב
¶
יש דברים שאני לא מבינה בהם, ויש דברים שכן. אתה רוצה להשוות את ארגון עובדי צה"ל לפקחים? בוא נשווה.
רותם פלג
¶
אני אומר עוד פעם: יש עדיין מספיק מקרים במדינה שלא זה השולחן לפתור אותם, של אנשים, של אזרחים, שהולכים לבצע משימה שיש לידם - - -
היו"ר מירי רגב
¶
המשטרה צריכה לפעול באלימות, בסדר? לא הפקח. המשטרה צריכה לטפל באלימות, ברעש, בסמים. למשטרה, על פי החוק נתנו סמכויות לעצור. המשטרה – נתנו לה סמכויות לחקור, לקחת למעצרים לילה – מה שאתם רוצים תעשו. אתם עכשיו אומרים: יש לנו בעיה, יש תקציב קטן, אנחנו רוצים לעזור בעוד מקומות שיהיו פקחים. אני נגד זה, זה לא סוציאלי. נדבר על זה בהזדמנות אחרת, אחרי שהפיילוט ייגמר. נדבר על זה כי לא נאריך לכם, הפיילוט לא יוארך, רק שתדעו. אז אני כבר אומרת לכם שתבואו עם תשובות טובות. אז עשינו, זה לא סוציאלי. באתם ואמרתם – אנחנו רוצים פקחים שיסייעו לנו לשמור שלא תהיה אלימות. "אלימות" היא פה עכשיו מילת המפתח. אין בעיה? נקרא לזה אלימות. עכשיו, אנחנו רוצים סיוע של פקחים ואנחנו נכשיר אותם. אלא מה? כשהם ילכו יחד עם שוטר לא יהיו להם את אותם תנאים. אז זה לא הולך. אם אתם מכשירים אותם יהיו להם את אותם תנאים כמו שוטר, באותה משימה. תהיה להם השוואת תנאים.
רותם פלג
¶
אז אני מנסה להסביר- גם היום כשאזרח הולך עם שוטר לבצע משימה, קחי את כל הפקחים שפועלים בשטח, אם זה פקחים של - - -
היו"ר מירי רגב
¶
לא, עזוב אותי מפקחים אחרים. שאל אותך חבר הכנסת עמאר שאלה פשוטה. אני שואלת אותך: מתנדב של המשטרה שנפגע במהלך התנדבות, הולך לאגף השיקום. שוטר שנפצע הולך לאגף השיקום. פקח שנפצע באותו אירוע עם המשטרה, הולך למקום אחר. למה?
רותם פלג
¶
גם היום, כשמופעל שיטור משולב ברשויות מקומיות, שפועל בחלק מהרשויות המקומיות, הפקח הוא הפקח והשוטר הוא השוטר, וכל אחד עם התנאים שלו. אני גם לא בודק כמה הוא מרוויח, ומשווה אותו לשוטר, אני לא בודק איזה שי הוא מקבל לחג.
רותם פלג
¶
אני אומר עוד פעם: אנחנו דאגנו שיהיה לאותו פקח ביטוח, כדי שבאמת את המקרים האלה בהם הוא נפגע- - -
רותם פלג
¶
נכון, זו בדיוק החלוקה.
צריך להבין שהשיטור העירוני הוא לא רק כלי בידי המשטרה. הוא כלי בידי הרשות המקומית.
היו"ר מירי רגב
¶
אז מה? אבל הוא לא קובע דברים אחרים ממה שאתם קובעים. הרי אם ראש עירית תל אביב לפני הבחירות היה אומר לכם – אני רוצה שהשיטור יטפל עכשיו רק בסודנים. רק במסתננים. לא הייתם אומרים לו לא, נכון?
רותם פלג
¶
ממש לא. אני קבענו תמהיל שהוא תמהיל שמאזן בין צרכי השלטון המקומי לבין צרכי המשטרה. הוא לא חד צדדי לטובת משטרת ישראל, ממש לא, ויש מנגנון שמפקח על זה שהשוטרים לא ילכו למשימות של משטרת ישראל.
עידו בן יצחק
¶
רק להעיר – יש איזה שהוא הבדל מסוים בין הפקח העירוני ובין אנשי הסיירת הירוקה, שאנשי הסיירת הירוקה, או כל גוף אחר שציינת, עושים משימות של הסיירת הירוקה. הפקח המסייע שנמצא פה עושה משימה של משטרה.
עידו בן יצחק
¶
הוא עושה גם את הדברים שלו, במסגרת תפקידו הרגיל, אבל פה נוסף לו עוד תפקיד, שהוא תפקיד משטרתי.
רותם פלג
¶
אבל עדיין, הוא פועל במסגרת הסמכויות שיש לו, רק יש לו עוד יכולת להפעיל אכיפה. זה מה שיש לו.
רותם פלג
¶
אם הולכים עכשיו לפיצוציה, ומטפלים בפיצוציה, אז השוטר עושה את מה שמותר לו לעשות, והפקח עושה את מה שמותר לו לעשות.
אבירם דהרי
¶
אני מפעיל בקרית גת, בלי השיטור העירוני – מחסומים. אני חושב שאני הרשות היחידה בארץ שיש לה מחסומים בכניסה לעיר. הכל מכספי העיריה. יש לה שלוש ניידות בלילה - - -
אבירם דהרי
¶
יוצא נהג, קצת מתנדנד. ומרביץ. ועכשיו יש סיטואציה מעניינת – ביטוחים, סיפורים וכן הלאה. אז עכשיו אני צריך לחשוב על זה עוד פעם.
חמד עמאר
¶
אתה לא מבקש תעודת זהות. אתה לא בודק. אני נכנס לקניון – עושים בדיקה לכולם. אבל אם אני מגיע לקרית גת, מבקשים ממני תעודת זהות?
חמד עמאר
¶
באיזה סמכות? אני לא מבין איך המשטרה עד עכשיו הרשתה דבר כזה, שאזרח ישים מחסום. מה, אני יכול לשים עכשיו בשכונה שלי מחסום?
תמר זנדברג
¶
אתה לא משטרה, אתה לא שוטר, זה בדיוק העניין. המקרה פה שנחשף, שהוא חמור מאד, שהוא בניגוד לחוק. הוא חושף בדיוק את הבעיה למרות שהוא לא קשור לנושא שאנחנו עוסקים בו, אבל הוא חושף את הבעיה בנושא שאנחנו עוסקים בו. למה? מכיוון שבמדינה דמוקרטית הסמכות להפעיל אלימות, שהיא קיימת, יש אותה - - -
תמר זנדברג
¶
תני לי לסיים את דבריי. כן. יש בשיעור הראשון במדע המדינה מושג שנקרא "האלימות הלגיטימית". כשאסיר נכנס לבית סוהר, או כששוטר תופס אזרח הוא מפעיל עליו אלימות, זו אלימות לגיטימית שאנחנו רוצים אותה כי היא שומרת עלינו. מה שאסור לאזרח לעשות ברחוב מותר לשוטר, כי המדינה, כדי לשמור על עצמה, כדי שכולנו נוכל לחיות פה יחד, נתנה לשוטר את הסמכות הזו. וכאן יש הפרה בסיסית ועקרונית של הסמכות הזו שאמורה להינתן בידי המדינה. גברתי היושבת ראש, את תיארת את זה בצורה הכי טובה. מדובר פה על הפרטה. הפרטה של הסמכות להפעיל כוח מידי המשטרה, שהיא הגורם הבלעדי, לידי רשות מקומית. אני רוצה לציין שבהיותי חברת מועצה, בעירית תל אביב הנושא הזה עלה על סדר היום והגיעה אלינו הדוגמה של ראשון לציון. שם עשו עוד צעד אחד בהפרטה הזו, ושם השיטור העירוני הלך לתאגיד עירוני.
תמר זנדברג
¶
זה הפרטה של דבר גרוע מאד, של הסמכות להפעיל כוח. יש לה את כל הסממנים של הפרטה, בין היתר – שרשויות חזקות יוכלו לשאת בנטל ורשויות חלשות – לא, בדיוק כמו שיושבת הראש תיארה בצורה מאד מאד ברורה. ויש בעיות אחרות שעוד ימשיכו – איזה ביטחון יהיה ואיפה.
היושבת ראש התייחסה לרעיון של ההגנה על הפקח. אני רוצה להתייחס לדבר ההפוך: אזרח שיטען שהפקח הפעיל עליו אלימות מיותרת, מה הוא עושה? למי הוא מגיש תלונה? יש מח"ש? אה, למשטרה. כמו כל אזרח שאזרח אחר תוקף אותו ברחוב יכול לגשת למשטרה. אבל כאן אתם נותנים סמכות להפעיל את האלימות הזו. מי יחקור את המקרים האלה?
תמר זנדברג
¶
לא. שניתנת כאן סמכות שניתנת על ידי המשטרה, ויש הכשרה של המשטרה, ועכשיו, כשיש סכסוך בין הפקח לאזרח זה בדיוק כמו סכסוך בין שני אזרחים. את התייחסת למצב של ההגנה, ואני מדברת על המצב ההפוך.
לכן אני מציעה להגביל את הפיילוט לשנה נוספת בלבד, שבעוד שנה נתכנס ונראה מה המצב. אני מציעה כמובן להחזיר את הפיקוח של ועדת הפנים, מדי חצי שנה כמו שהיה בהתחלה, ואני מציעה עוד דבר - - -
דוד צור
¶
קודם כל אני מצטער שלא הייתי בכל הדיון, אבל הייתי בהצבעות אחרות. אני חייב לומר שאני מכיר היטב את הפרויקט, מכיר את החוק. אין ספק שבעולם אוטופי מה שאומרת חברת הכנסת זנדברג – היה עדיף להוסיף למשטרה כוח אדם בסדר גודל של 20-30 אלף שוטרים, ויכול להיות שהיינו מקבלים ביטחון הרבה יותר טוב ברחובות. יחד עם זה יש פה פתרון מצוין באיגום משאבים וגם בניתוב משימות שמאד קשורות דווקא לנושא העירוני. לכן אני חושב שיש פה איזון.
מצד שני אני אומר את זה לחברי לשעבר וגם בהווה - החשש הכי גדול הוא באמת שאנשים מקבלים פה סמכויות והם לא מספיק מוכשרים. זאת אומרת, אם אני רואה איזושהי נקודה ועקב אכילס שעליו צריך לעקוב כל הזמן, זה הכשירות של האנשים האלה, המיון, היכולת המקצועית שלהם. כי אין דין פקח כזה שמתלך, לדין שוטר, שההשקעה בו היא עצומה. לכן, בין האיזונים האלה נדרש פה פיקוח מאד הדוק.
רותם פלג
¶
הבהרה אחת – מבחינת המנגנון, חליף אגף השיקום שיש היום הוא מנגנון קיים, מנגנון של נפגע עבודה, שדרך אגב, בלא מעט מקרים עדיף על אגף שיקום.
היו"ר מירי רגב
¶
אתה לא תשכנע אותי.
אני רוצה להגיד – אני חושבת שבאיזה שהוא מקום, בגלל שלמשטרה אין מספיק כוח אדם, בלית ברירה היא מעבירה חלק מסמכויותיה לפקחים. במצב אידיאלי, אם היו לנו יותר שוטרים, אז הם היו עושים את זה. הם היו מטפלים באלימות, ובשלום הציבור, ובביטחון האישי. כך נכון וראוי שיהיה. מצאו איזשהו טריק, מצד אחד לקחת פקחים ומצד שני שוטרים, לחבר ביחד לשיטור מקומי. אילו הטריק הזה היה בכל היישובים בארץ, הייתי אומרת – ניחא. אבל מה קורה? אתם בסוף תציגו בכמה ירדה האלימות, ובצדק, זה טוב, זה חשוב לנו, אנחנו מגבים אתכם בעניין הזה. אבל שוב, זה יהיה במקומות שבהם יש שיטור מקומי. ובמקומות שבהם אין שיטור מקומי, אז זה יהיה על פי כוח האדם של השוטרים. בעיניי זה לא נכון, לא סביר, אני לא הייתי רוצה להפריט את תפקידי המשטרה. עובדה שאני לא עושה את זה עם הצבא. מצד אחד אתם רוצים להיראות כמו הצבא, ומצד שני אתם מתנהגים כמו גוף אזרחי. תחליטו איפה אתם רוצים להיות, כי כשאדם מחליט אפה הוא רוצה להיות, כך הארגון פועל. אי אפשר להיות גם וגם.
לכן אני אומרת – אני לא אוהבת את החוק הזה. הוא בעיניי לא סוציאלי, לא מגן על הפקחים. הוא לא הגיוני ולא שוויוני, וזה לא הוגן מה שעושים לפקחים. לכן, כמו שהוא – הוא לא יצא מכאן. כמו שהוא לא יוצא מכאן. החוק יבוא לאישור הבא כשהוא יהיה הרבה יותר סוציאלי, בי"ת- עם הגנות לפקחים ועם הרחבה למשהו יותר ארצי. לא רק לארבע ערים. לא צריך ללכת כל הזמן לפיילוט. פיילוט עושים פעם אחת, על קבוצה קטנה ואם רואים שזה טוב – מרחיבים, באופן קבוע. מה, כל פעם ניקח פיילוט להוראת שעה? הכל יהיה פיילוט? לא. פיילוט עושים שנה וממשיכים הלאה. עשיתם את הפיילוט הזה כבר שנתיים, ראיתם שזה טוב, אז עכשיו אין סמכויות לשוטרים. עכשיו הבאתם סמכויות לשוטרים אז אתם רוצים פיילוט לארבע שנים. אחר כך נביא להם פיקוח, הגנה, אז נעשה פיילוט לארבע שנים? זה לא יילך ככה.
יואל הדר
¶
אנחנו רצינו הוראת קבע, גברתי. משרד המשפטים ומשרד ה – אמר שהוא מעדיף שזה יהיה פיילוט לעוד ארבע שנים.
היו"ר מירי רגב
¶
אני לא רוצה קבע לכל כך מצומצם. הפיילוט הוא הוראת שעה, מצומצם, כדי להפוך את זה לקבע בכל הארץ, אבל לא בחיוב של ראשי ערים לעשות את זה.
דוד צור
¶
לעניין הסוציאלי – זו גם טעות נפוצה. אם לוקחים אזור, מרחב – קחי לדוגמה את מחוז מרכז, אז אם בלוד, עיר חלשה, ומצליחים להקים נאמר ברמלה את השיטור המשולב, או השיטור העירוני, אז המשמעות של ניידות הסיור מרמלה, זה אותו מרחב, אותו אזור. הן יכולות לתת גיבוי בלוד. לכן יש פה גיבוי הדדי. יש פה איזו זריית חול בעיניים. ברגע שאתה מחזק מקום - - -
רותם פלג
¶
התמהיל הוא לא רשויות חזקות, ממש לא. אנחנו דירגנו אותן, עשינו תמהיל של רשויות, וגם בתוספות הבאות תראי שזה ממש לא שם. ממש לא הלכנו על רשויות חזקות, זה ממש לא הכיוון. גם הרשויות החלשות, בתמהיל הנכון, עומדות בזה יפה מאד. וגם בזה נטפל, ביכולת של רשויות לעמוד ב - - -
עידו בן יצחק
¶
סעיף 1 – המשרד לביטחון הפנים הסכים לוותר עליו, הוא עוסק בדרך אישור הוספת הרשויות המקומיות. נשאיר את זה כמו שזה – אישור שר הפנים, אישור ועדת הפנים.
סעיף 2 – התבקשה החלפה מדיווח שנתי לדיווח חצי שנתי - - -
עידו בן יצחק
¶
נשאר סעיף 3 – תיקון סעיף 23: " בסעיף 23 לחוק העיקרי, במקום "כ"ד באב, התשע"ג, 31 ביולי, 2013" יבוא: "31 ביולי, 2014".
רותם פלג
¶
זה לא ייתן לכם שום יכולת לבחון את ההצלחה של הפיילוט ושום יכולת לנו להתמודד עם הכנסה של ערים נוספות ועם היכולת שלכם לוודא שהדבר עובד כמו שצריך. לכן אנחנו מבקשים את הארבע שנים, כי ראינו ששם נוכל לבוא וגם לכם יהיו את הכלים הטובים לדעת אם העסק הזה עובד כמו שצריך, או לא עובד כמו שצריך.
היו"ר מירי רגב
¶
אם לכם זה ייתן, זה ייתן גם לי. אם אתם מרחיבים לשנתיים - - אז לא ייתן. אז נבוא לכאן עוד פעם ונאשר את זה.
עידו בן יצחק
¶
יכול נציג של משרד ממשלתי, להבדיל מחבר כנסת, מאחר שהשר לא נמצא בדיונים – יכול להודיע נציג של משרד ממשלתי שהשר יכול שיגיש הסתייגות למליאה. אם כן, זה כמובן צריך להגיע בכתב, חתום, נצרף את ההסתייגות שלו לנוסח שיעלה במליאה.
היו"ר מירי רגב
¶
נקיים הצבעה על ההסתייגות של חברת הכנסת זנדברג, בשם סיעת מרצ.
הצבעה
בעד – מיעוט
נגד – רוב
נמנעים – אין
ההסתייגות של סיעת מרצ לא עברה.
היו"ר מירי רגב
¶
אז אנחנו מצביעים על כך שזה מאריך בשנתיים את החוק. מי בעד?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 1
נמנעים – אין
החוק אושר לשנתיים.