PAGE
11
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
17/07/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 59>
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום רביעי, י' באב התשע"ג (17 ביולי 2013), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 17/07/2013
חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 144), התשע"ג-2013
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 144) (הודעה לחייל משוחרר), התשע"ג-2013, של חברי הכנסת יריב לוין, חיים כץ (פ/902)>
מוזמנים
¶
>
אריאלה קלעי - ראש תחום חקיקה, משרד המשפטים
קרן אוהב ציון - הקרן לקליטת חיילים משוחררים, משרד הביטחון
גיא הרמתי - רפרנט בטל"א באג"ת, משרד האוצר
מלכיאל דהן - מנהל תחום פיקוח ובקרה על השא"ל, משרד המדע והטכנולוגיה
יעקב עמר - סמנכ"ל מנהלת השירות האזרחי לאומי, משרד המדע והטכנולוגיה
נועם עמרן - יועץ משפטי, משרד המדע והטכנולוגיה
יוסי איפרגן - מנהל חטיבת שירותי בקרה, המוסד לביטוח לאומי
דני זקן - מנהל אגף הביטוח והבריאות, המוסד לביטוח לאומי
כרמית נאור - לשכה משפטית, המוסד לביטוח לאומי
אסף ויצמן - המשמר החברתי
רישום פרלמנטרי
¶
מוריה אביגד
<הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 144) (הודעה לחייל משוחרר), התשע"ג-2013>, של חברי הכנסת יריב לוין, חיים כץ (פ/902)
היו"ר חיים כץ
¶
בוקר טוב, יום רביעי בשבוע, י' באב, 17 ביולי 2013, ואני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות בנושא: הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 144) (הודעה לחייל משוחרר), התשע"ג-2013,של חבר הכנסת יריב לוין ושל חבר הכנסת חיים כץ, בהכנה לקריאה השנייה והשלישית. כן, חבר הכנסת יריב לוין, בוא תגיד את מה שיש לך להגיד.
יריב לוין
¶
אני אומר באמת בקצרה, אני אחזור על מה שדובר בהכנה לקריאה הראשונה. מדובר בהצעת חוק שנועדה להבטיח שכאשר חיילים משוחררים מסיימים את שירותם הם יקבלו הודעה על כך שחלה עליהם חובה לשלם תשלומים לביטוח הלאומי, על מנת לשים סוף למצב שמתרחש לא פעם שאותם חיילים לא יודעים וכעבור כמה שנים מתברר להם בדיעבד שהם היו צריכים לשלם ואז גם מחויבים בתשלומי ריבית, הצמדה וקנסות. מה שמוצע לקבוע כאן זו גם הוראה נוספת שאומרת שכמובן, במידה ולא היתה הודעה כאמור אז בוודאי שלא יוכלו לגבות אחר כך ריבית וקנסות מאותו חייל כאשר יצטרך לשלם. אנחנו במקור רצינו אפילו לפטור מהתשלום בכלל במקרה הזה אבל על פי הסיכומים לפחות שהיו לנו עד עכשיו עם שר הרווחה והממשלה זה הקו שאליו שהגענו ואני חושב שהוא בהחלט שיפור חשוב במצב הקיים.
היו"ר חיים כץ
¶
גילוי נאות, גם אני על בשרי, אחד הילדים שלי, כמו כל חייל לוחם, היה קצין, השתחרר - - -
היו"ר חיים כץ
¶
השתחרר, נסע לחו"ל, נסע לזמן רב, כשנתיים, ואחרי שנה ומשהו קיבלתי הודעה שהוא חייב לביטוח הלאומי ערימה של כסף, אמרתי: מה זה? הבן אדם לא בארץ בכלל, לא עבד, ואז התברר לי שהוא צריך לשלם גם אם הוא נוסע. אני בשמחה הצטרפתי לרעיון של יריב לוין להצעת החוק, שהוא היה היוזם הראשוני, אני חושב שאכן כך צריך להיות. אם המשרד לביטוח הלאומי לא מדווח אז שהוא לא יבקש לקבל גם קנסות וגם ריביות. אנחנו לא חושדים בכשרים שהם לא מדווחים בכוונה, לא חושדים, אין כאלה דברים, אבל מה לעשות שהמערכות לא מסודרות כל כך, והמחשבים לא יודעים לעבוד כל כך ויד שמאל לא יודעת מה שיד ימין עושה לפעמים? אנחנו צריכים להגן עליהם. כן, אדוני חבר הכנסת.
אורי מקלב
¶
קודם כל תודה רבה, אדוני היושב-ראש וחברי חבר הכנסת יריב לוין. אני מציין אותך גם הפעם על זה שאתה מתחיל את הוועדות בתאריך העברי, אני לא שומע את זה באף ועדה, יש לזה משמעות. אני ציינתי את זה בחוק שעכשיו היה, החוק שביטל את תאריך הרישום לגני הילדים לפי התאריך העברי. א', טבת היה היום הקובע לגבי רישום לגני ילדים, היתה הצעת חוק של עדי קול שביקשה לבטל את התאריך העברי ולתת רק את התאריך הלועזי, שנעביר את זה ל-1 בינואר, לא מסיבות נגד התאריך העברי. דרך אגב, הלוח העברי הוא לא משהו של הלכה, אני חושב ואמרתי שמשילים מאתנו כל סממן, אפילו הלוח העברי שהוא כל כך לוח מיוחד, אנחנו משילים. והנה, אמרתי, פותח חבר הכנסת ויושב-ראש ועדת העבודה, הרווחה והבריאות כל ישיבה עם התאריך העברי, י' באב. י' באב זה גם תאריך מסוים, בט' באב אנחנו צמים אבל שריפת בית המקדש היתה בי' באב, אנחנו עדיין נוהגים מנהגי אבלות בי' באב וזה תאריך לא סתמי.
אורי מקלב
¶
לא, את הצום לא ממשיכים אבל מנהגי אבלות של דברים אחרים כן. אנחנו עדיין לא מסתפרים, עדיין לא שותים יין, לא אוכלים בשר, לא מכבסים עד היום, היום הזה גם כן כלול, י' באב. יש מקלים מאחרי חצות.
בכל אופן, אני חושב שהחוק הזה הוא חוק מצוין. לי אין בעיה עם הילדים שלי אבל הרבה הרבה אנשים שפנו אלי – זה לא רק שנתיים, אתה קיבלת את זה אחרי שנתיים אבל זה יכול להיות גם אחרי 5 או 6 שנים שהאדם לא ידע, הבת או הבן לא ידעו. הבת יכולה לקבל את זה רק כשהיא מתחילה לקבל דמי לידה או כשהיא רוצה לקבל את קצבאות הילדים ואז אומרים לה שיש לה או לבעלה חוב גדול מאוד על כך שלא שילמו ביטוח לאומי. אני הייתי ברשותכם מבקש מכם להרחיב את החוק לא רק על יוצאי צבא אלא הבעיה קיימת אצל כל מי שמגיע לגיל 18 ולא ממשיך לצבא או לא עושה שירות לאומי. דהיינו, אם בת מגיעה לגיל 18, למדה בתיכון, ממשיכה בסמינר למורות ולומדת שם עוד שנתיים, או שהיא פטורה מטעמי דת מצה"ל, היא לא מקבלת שום - - -
היו"ר חיים כץ
¶
חבר הכנסת יריב לוין הגיע להסכמות בחקיקה על אחד, שניים, שלוש, ארבע. אנחנו עכשיו בהכנה לקריאה השנייה והשלישית. תמיד אפשר להניח הצעת חוק, וזה יותר פשוט שיש, ולהרחיב את הסעיף הזה לאחד, שתיים, שלוש, מאשר לבוא לאלה שנתנו לנו אישור ולהגיד שאנחנו הרחבנו בלי לקבל מהם אישור.
יריב לוין
¶
לא, זה יעכב את זה, אי אפשר. הם לא יוכלו לתת לי תשובה לזה עכשיו. נגיש הצעה חדשה כזאת, הרעיון הוא נכון.
קרן אוהב ציון
¶
נכון. יש איזושהי שגיאונת שחשוב מאוד לתקן בהצעת החוק שהוכנה. אנחנו סיכמנו בהתכנסות הראשונה של הוועדה שמי שיעדכן את הביטוח הלאומי על חיילים משוחררים זה צה"ל ומי שיעדכן את הביטוח הלאומי על מסיימי שירות לאומי אזרחי זו המינהלת. כנראה בטעות כאן רשום שהקרן והיחידה להכוונת חיילים תעדכן, מה שחשוב לתקן. דיברתי על זה עם גב' ענת מימון.
מלכיאל דהן
¶
אנחנו מהשירות הלאומי ואנחנו, על פי דרישות הביטוח הלאומי, ניתן להם את הקבצים לפי הצפי שהם ירצו.
היו"ר חיים כץ
¶
לא, אנחנו לא לחוצים. אם אתה עורך דין, ישלמו לך לפי מה שאתה מדבר – או שאצלך זה הולך שאם דיברת מסמנים "וי" ומשלמים?
נועם עמרן
¶
אנחנו מברכים על הצעת החוק הזו. יש לנו בסעיף (ב) בקשה לתיקון קטן: בסמוך למועד שיחררו הצפוי – להוסיף את המילה "הצפוי". אצלנו במינהלת אנחנו אחראיים על מתנדבי השירות האזרחי לאומי, רוב המתנדבים הם בשירות התנדבותי, כשמו כן הוא, ולפעמים אנחנו יודעים רק בסמוך לסוף שנת השירות הראשונה שהם רוצים להמשיך לשנה שנייה – דבר שאנחנו מאוד מברכים עליו – ובגלל זה אנחנו מאוד מבקשים להוסיף את המילה "הצפוי" כי זה יעזור לנו.
דני זקן
¶
מאוד היינו רוצים שכבר במסגרת של הליך החקיקה יהיה גם מעוגן לגבי התדירות של מספר הפעמים שאנחנו מקבלים את המידע מרשויות הצבא ומהמינהלת ואני אסביר.
היו"ר חיים כץ
¶
אתם גם ככה לא מסתדרים עם כל האינפורמציה שיש לכם, מה, אתה רוצה לבקש רק תוספת שכר על זה שאתה מקבל פעמיים בחודש הודעות?
היו"ר חיים כץ
¶
תקשיב, הם יודעים בדיוק בצבא מי משתחרר באותו חודש. אם אחד נכנס לקבע ולא השתחרר הוא בין כה וכה ישלם ביטוח לאומי.
דני זקן
¶
יש לזה השלכה על החברות בקופת חולים. רק ברשותך משפט אחד אני אסביר למה זה חשוב, תדחו, תאשרו אבל חשוב לי להסביר. היום חייל שמתגייס לצבא, מבחינת שירותי הבריאות אני מקפיא את החברות שלו בקופת חולים, ברגע שהוא משתחרר אני מפשיר בעצם את החברות שלו בחזרה. אז אם הוא ישתחרר למשל בתחילת החודש - - -
דני זקן
¶
אבל יש פה עדיין פרק זמן של בין שבועיים לחודש שאין לו חברות בקופת חולים כי עדיין לא קיבלתי את המידע. אם הייתי מקבל את המידע הזה פעמיים בחודש הייתי חוסך פה הרבה פרוצדורות.
היו"ר חיים כץ
¶
אתה יודע מה, הנה, הוא העלה דבר יפה, ניתן לך פעם בחודש או פעם בחודשיים על כל המשתחררים בחודשיים הבאים.
היו"ר חיים כץ
¶
אימא שלי עליה השלום אמרה: כל דבר המידה, יותר מדי יפה לא טוב, יותר מדי מתוק לא טוב, יותר מדי מלוח לא טוב, הכול במידה.
נועם עמרן
¶
בסעיף (ג) אנחנו מבקשים להוסיף לעניין הודעת שטח הפעולה של השירות האזרחי לאומי בהסכמת השר הממונה של השירות האזרחי לאומי, שר הכלכלה דהיינו.
ענת מימון
¶
"חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס'144) (הודעה לחייל משוחרר), התשע"ג–2013
הוספת סעיף 377א
1.
בחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה–1995, אחרי סעיף 377 יבוא:
"הודעה לחייל משוחרר
377א.
(א)
בסעיף זה –
"חוק קליטת חיילים משוחררים" – חוק קליטת חיילים משוחררים, התשנ"ד–1994;
"חייל משוחרר" – מי שסיים את שירותו הסדיר אף אם שוחרר לפני תום התקופה שהוא חייב בה;"
את "הקרן" אני מורידה כי אנחנו כבר לא עושים בזה שימוש.
"שירות סדיר" – כהגדרתו בחוק קליטת חיילים משוחררים;
(ב)
המוסד יודיע לחייל משוחרר, בסמוך למועד שחרורו הצפוי, על הזכויות שיהיה זכאי להן ועל החובות שיחולו עליו, לפי חוק זה, עם שחרורו משירות סדיר; אגף כוח אדם שבצבא הגנה לישראל או המשרד הממונה על שטח הפעולה "השירות האזרחי-לאומי", לפי העניין, ימסרו למוסד הודעה על תום תקופת השירות הסדיר של חייל משוחרר.
(ג)
השר, ולעניין הודעת אגף כוח אדם לפי סעיף קטן (ב), בהסכמת שר הביטחון, ולעניין הודעת המשרד בהסכמת השר שבתחום טיפולו מצוי התחום, יקבעו הוראות לביצוע סעיף זה; הוראות כאמור טעונות אישור ועדת העבודה והרווחה."
מה לגבי ריבית? אמרנו שעל ריבית כן היתה הסכמה שלא לצבור?
היו"ר חיים כץ
¶
כל חברי הכנסת שנמצאים, והם 4 במספר, תמכו בהצעת החוק, בהכנתה לקריאה השנייה והשלישית ואני מקווה שהיא תאושר במליאה במהרה. תודה רבה, הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 10:00.>