PAGE
12
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
17/07/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 58>
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום רביעי, י' באב התשע"ג (17 ביולי 2013), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 17/07/2013
חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 145 - הוראת שעה), התשע"ג-2013
פרוטוקול
סדר-היום
<הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 145 - הוראת שעה) (ביצוע בדיקת תלות במסגרת תכנית ניסיונית), התשע"ג–2013, של חה"כ חיים כץ (פ/1320)>
מוזמנים
¶
>
דב בארי - רכז תחום בטל"א ורווחה, אג"ת, משרד האוצר
גיא הרמתי - רפרנט בטל"א, אג"ת, משרד האוצר
ד"ר שרה לוי - אחראית ארצית סיעוד וגריאטריה, משרד הבריאות
דליה רוזינק - מפקחת ארצית חוק סיעוד, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
שרה זילברשטיין-היפש - ראש תחום פניות ציבור, המשרד לאזרחים ותיקים
משה נקש - מנהל אגף היתרים, רשות האוכלוסין וההגירה, משרד הפנים
שושנה שטראוס - סגן יועמ"ש, לשכה משפטית, רשות האוכלוסין וההגירה, משרד הפנים
מרים שמלצר - מנהלת אגף מינהל המחקר, המוסד לביטוח לאומי
רוני דינור - אחות ומפקחת ארצית אגף סיעוד, המוסד לביטוח לאומי
מיכל מזוז - עו"ד, לשכה משפטית, המוסד לביטוח לאומי
שרון אסיסקוביץ - מינהל המחקר, רפרנט סיעוד, המוסד לביטוח לאומי
ד"ר ירחמיאל ברבר - יו"ר החברה לפסיכיאטריה של הזקנה, ההסתדרות הרפואית
ד"ר סימונה נאור - נציגת החברה לפסיכיאטריה של הזקנה, ההסתדרות הרפואית
חן שמילו - עו"ד, תחום מדיניות ציבורית, ההסתדרות הרפואית
יוסי ענתבי - מנכ"ל, "מטב" עמותה לשירותי טיפול ורווחה
ארנון אלחנני - מנהל, "עמותת חברות הסיעוד"
אסתר סושנסקי - עו"ס, רכזת קו החם ברוסית, עמותת "כן לזקן"
חגית חברון - עו"ס, נותני שירותי סיעוד
רישום פרלמנטרי
¶
רונית יצחק
<הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 145 - הוראת שעה) (ביצוע בדיקת תלות במסגרת תכנית ניסיונית), התשע"ג–2013>, של חה"כ חיים כץ (פ/1320)
היו"ר חיים כץ
¶
בוקר טוב, היום יום רביעי בשבוע, י' באב, ה-17 ביולי 2013, ואני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה הרווחה והבריאות בנושא: הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 145 - הוראת שעה) (ביצוע בדיקת תלות במסגרת תכנית ניסיונית), הצעת חוק – הכנה לקריאה השנייה והשלישית, של חבר הכנסת חיים כץ.
ובמה עסקינן? בהרחבת האפשרות לכל הארץ של אנשים בני 80 עד 90 - - -
היו"ר חיים כץ
¶
כן, אני רוצה כל הארץ – לקבל זכות להביא גריאטר הביתה במקום הבדיקות השגרתיות הקבועות. והייתי רוצה לשמוע פה אם יש למישהו התנגדויות. לך? כן, גברתי.
רוני דינור
¶
שלום, נושא הערכות התלות על-ידי הרופאים הגריאטריים יש בו פגם רציני מהסיבה הפשוטה – שהרופאים, הגישה או הפרשנות היא שונה לחלוטין או לא לחלוטין, אבל היא שונה, היא נשענת על אבחנות ולא על תפקוד. כאשר ההערכה התפקודית שנעשית על-ידי המעריכים והמעריכות נשענת על התפקוד, על המידע הרפואי ועל האבחנות.
היו"ר חיים כץ
¶
יש לאחות כישורים לאבחן, כמו שרופא גריאטר שההסמכה שלו היא רק שנתיים? אחרי לימודי רפואה, אחות יכולה לאבחן מה שרופא גריאטר?
רוני דינור
¶
כבר גמרנו את הדיונים האלו, חבל לחזור עליהם. כבר עשינו כל כך הרבה שינויים אצלך כבר, בתקופה שלך, שממש לא הוגן לעשות את מה שאתה עושה עכשיו.
רוני דינור
¶
- - למטופלים, וזה בסדר. הבעיה היא כאשר אתה בא אל זכאי גמלת סיעוד בשני כלים שונים – יש פה מערך לא בריא. הביטוח הלאומי איננו יכול לעשות החלטות שונות לגבי אותם מבוטחים, זה קשה, זה לא נכון.
שוב אחזור ואומר, הגריאטרים נותנים לנו אבחנות גריאטריות וזה בסדר גמור, אנחנו גם נשענים על ההערכות שלהם. הם אינם לוקחים את הנושא העיקרי שלגביו נחקק החוק, שהוא התפקוד של האיש בפעולות ה- ADLשלו. יש לנו שני דברים שאנחנו בודקים: האחד, זה את הפעולות הבסיסיות של הבן-אדם, אנחנו בודקים ושואלים, בעיקר שואלים וגם בודקים. הדבר השני, זה הצורך בהשגחה.
עכשיו, למשל, אם אתן דוגמה, הפרשנות של הרופאים, למשל, להשגחה, זה שמי שנופל צריך השגחה 24 שעות, והם נותנים השגחה מתמדת – 168%, כאשר על נפילות יש ניקוד לנפילות, שהוא לחוד בכלל, והוא לא בהשגחה.
או, למשל, מי שאיננו מסוגל לזכור לקחת תרופות לבדו שלוש פעמים ביום. אנחנו לא נותנים על זה השגחה מתמדת, כי זה בסך הכול שלוש פעמים ביום. אפשר שאדם – כמו שהוא צריך לקבל עזרה באכילה, הוא מקבל גם עזרה בנטילת תרופות, ומפה באים הפערים הגדולים.
שולי מועלם-רפאלי
¶
אבל סליחה, האם אנחנו לא טיפה מפרקים את הבן-אדם? זאת אומרת – אני אחות, בשביל הגילוי הנאות – האם נקודת המוצא היא שלא עדיף להסתכל על הדבר כמכלול? זאת אומרת, אדם שוכח לקחת שלוש פעמים תרופות, הוא מן הסתם לא שוכח רק לקחת שלוש פעמים ביום תרופות, זאת אומרת, אני לא - - -
רוני דינור
¶
כן, נכון, אז אנחנו לוקחים את המכלול, אנחנו לוקחים הרבה דברים בנושא של השגחה – יש את העניין של יוזמה, יוזמה לפעולות, הבנת - - -
רוני דינור
¶
את כל הנושאים האלו אנחנו לוקחים בחשבון, כולל גם את המידע הרפואי, כאשר אנחנו באים לתת השגחה מתמדת, ולא שלא נותנים השגחה מתמדת, השאלה היא על מה נותנים. עדיין, ירידה קוגניטיבית יש לה מצבים משתנים - -
רוני דינור
¶
- - הולכים ומחמירים. הם לא מהתחלה מקבלים השגחה מתמדת, למרות שייתכן מאוד שיגיעו למקום הזה.
רוני דינור
¶
הגמלאי לא מההתחלה ברמה הגבוהה ביותר, היא לא ניתנת גם כמניעה לקראת. כי ברור לגמרי שאדם שחולה פרקינסון, למשל, שזה בכלל משהו אחר, זו גם מחלה פרוגרסיבית, זאת מחלה שיכולים להתקדם אתה ולהגיע למצבים מאוד קשים מבחינה תפקודית, ועדיין לא נותנים למי שיש פרקינסון מייד את הגמלה הגבוה.
רוני דינור
¶
לכן אנחנו לא רואים בעין טובה את העניין הזה שהגריאטרים יבדקו את הקשישים. מה עוד שיש בני 80 שאינם יכולים להגיע כולם אל הגריאטר, ואז יוצא מצב שאדם שדווקא תפקודו יותר גרוע, עלול לקבל ניקוד שונה ממה שהיה אם הוא היה מגיע אל מישהו אחר.
שרה זילברשטיין-היפש
¶
אנחנו בהחלט בעד, בעד, בעד גריאטרים. א. פסטיבל התחתונים, אם אפשר לקרוא לזה, והניכור לזקנים ממשיך להתקיים, וזה ממש לא מדויק שזה לא כך. אנחנו מקבלים הרבה מאוד תלונות על זה.
הדבר היחידי שמדאיג אותנו, זה המחסור בגריאטרים בארץ, ובעיקר בפריפריות. והדבר הנוסף שאנחנו אומרים, בזכות הגריאטרים אנחנו מאמינים שהרבה יותר אנשים זקנים יזכו לתוספת סיעודית הברוכה, אפילו המינימלית.
ואני חוזרת שוב, אני מציעה למוסד לביטוח לאומי לבדוק שוב את ההנחיות שלו לגבי הצוות שמגיע לשם. אני, בשביל הגילוי הנאות, עובדת סוציאלית, אבל אני רוצה להגיד לכם, שהסיפור הזה של בדיקות מבזות, הן בהחלט ממשיכות להתקיים. אנחנו מקבלים הרבה מאוד תלונות על זה, ואני פשוט מציעה לכם לבדוק את המציאות.
שרה זילברשטיין-היפש
¶
- - הכוכב העליון בתלונות ופניות. הוא אצלנו הכוכב הגדול בפניות ובתלונות, ואנחנו עושים את זה.
חן שמילו
¶
הגשנו לכבודו מכתב ובקשה להרחיב טיפה את ההגדרה של רופא מומחה לצורך בדיקת תלות גם לרופאים פסיכיאטריים של הזקנה, כשמדובר בקבוצה מסוימת שמוכרת כהתמקצעות על-ידי המועצה המדעית.
היו"ר חיים כץ
¶
אבל גם בלי עלות תקציבית – מה שאני סוגר בוועדת שרים, אני לא הולך לשינוי. כן, גברתי, זה אותו דבר?
סימונה נאור
¶
זה אותו דבר. אני באמת מגדירה את עצמי כפסיכיאטרית של הזקנה. אני יושבת-ראש לשעבר של החברה הישראלית לפסיכיאטריה של הזקנה ופסיכיאטרית במקצועי, ומדגישה את זה שאני לא פסיכו-גריאטרית, כי אני לא רופאה - - -
היו"ר חיים כץ
¶
קיבלת נזיפה, היא לא נוזפת בך. את תעשי את העבודה שלך, תגידי מה שאת חושבת, והיא תגיד מה שהיא חושבת. וכל אחד פה בוועדה יגיד מה שהוא חושב, ואף אחד לא יכפה על מישהו אחר להגיד מה שהוא לא חושב, גם אם נדמה לו שמישהו אחר לא צודק. כן.
סימונה נאור
¶
קודם כול, אני מודה לכם מאוד שהוזמנו לכאן, כי זו הייתה באמת יוזמה שלנו, כי אנחנו מתוך השטח, וגם היו לי שיחות טלפוניות עם הגברת דינור. מתוך השטח אנחנו רואים את המצוקה ואת הצורך שלנו, דווקא בגלל הדברים שנאמרו, כי הרבה מאוד מההיבטים הם לאו דווקא כִּפתור הכפתור, אלא היבטים נפשיים, קוגניטיביים, התנהגותיים ואחרים, שחולשים על כל המערך הזה.
מספר האנשים בשטח הוא כל כך גדול, שאני חושבת שהוזכר כאן פרקינסון, הנוירולוגים לא בתמונה, אולי הם צריכים גם להיות, אולי גם רופא משפחה, אז כך שאני לא רוצה להצדיק את כולם ולהיות צדיק בסדום, אבל אני בהחלט חושבת שהתחום שלנו הוא תחום מרכזי מאוד מאוד בדבר הזה.
ובשטח יש לנו גם זעקה של האנשים, כי אנחנו באים באינטראקציה אתם עוד יותר, כי הרבה פעמים מגיעים לרופא מהתחום שלנו בגלל הסימפטומטולוגיה ולא בגלל האבחנה. דווקא האבחנה היא השורה התחתונה של העניין הזה. הסימפטומים הרבה פעמים מביאים אותנו קודם כול אל הפסיכיאטר של הזקנה. ואנחנו עושים לעתים את ה-distribute, אנחנו אומרים: זה שייך לנוירולוג, זה שייך לגריאטר וזה שייך אולי לרופא משפחה או לאנדוקרינולוג או לכל תחום אחר. כך שלנו יש תפקיד מאוד מאוד מרכזי בזה, ואנחנו נשארנו בחוץ.
שרה לוי
¶
אני רק רוצה להציע כלשון ההצעה שהגשתם, שאם עושים שינוי כזה, חסרים עוד נתונים, וזה גם כתוב פה שרוצים לעשות המשך של מעקב - - -
שרה לוי
¶
הביטוח הלאומי, אני יודעת וקראתי, שהם עשו מעקב גם על הניסוי שהיה והוא לא מספק. ואני חושבת שיש מקום, לפני שעושים שינוי כזה – ולא משנה כרגע מה הדעות לפה ולשם, אני גם לא מביעה את דעתי – כן להמשיך - - -
שרה לוי
¶
תכף, אני יודעת. אז אני מציעה שכן להמשיך את הניסוי לעוד שנה כלשון ההצעה, ולבדוק את התוצאות. אני כבר לא מתייחסת להערות שנאמרו פה, זו תוספת. הביטוח הלאומי עושה קבוע סקרי שביעות רצון, והסוגיות שהעלית כרגע הם בזעיר - - -
שרה לוי
¶
חשוב שנדע שהיו כל כך הרבה ועדות בתקופה שלך ולזכותך: אם זו ועדת שי בריל, ואם ועדה אחרונה של בן-יהודה, שהתייחסו לכל הסוגיות שאת מעלה.
שרה לוי
¶
תמיד לא הכול, אתה יודע מה, אבל תמיד כשעושים איזה שינוי מסתכלים על גודל הבעיה, וגודל הבעיה לא כמו שאת מזכירה אותה כאן. אני מציעה - - -
שרה לוי
¶
אני מציעה לכולנו לבחון את ההשלכות, לדעתי כדי לעשות שינוי כזה, חסרים לנו נתונים. ולכן אני מציעה להאריך את תקופת הניסוי כלשון ההצעה.
ענת מימון
¶
"הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 145 - הוראת שעה) (ביצוע בדיקת תלות במסגרת תכנית ניסיונית), התשע"ג–2013, תיקון סעיף 224א
1.
בחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה–1995, בסעיף 224א, בהגדרה "תקופת הניסיון", במקום הסיפה החל במילים "תום שלושה חודשים" יבוא "יום פרסומו של חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 145 – הוראת שעה) (ביצוע בדיקת תלות במסגרת תכנית ניסיונית), התשע"ג–2013.".
למעשה פה אנחנו מאריכים, אנחנו לא מאריכים, אנחנו קובעים תקופת ניסיון חדשה של עוד שנה החל מחודש לאחר פרסומו של החוק.
ואני מוסיפה שבסעיף 224א, סעיף קטן (ב)(1) יימחק, שזה בעצם התנאי של האזורים שאנחנו מוחקים את זה, ואנחנו מרחיבים את זה לכל הארץ.
דב בארי
¶
השינוי של מחיקת סעיף (ב)(1) מהצעת החוק הוא שינוי מהותי ביחס למה שאושר בוועדת שרים לענייני חקיקה.
אגיד שני דברים
¶
א. אני מציע להחזיר את ההצעה לוועדת שרים לחקיקה, כדי לקבל את התמיכה של הממשלה בנושא הזה, לרבות מחיקת סעיף (ב)(1), ויכולות להיות לכך השלכות תקציביות, כפי שאולי יגידו אנשי המוסד לביטוח לאומי, זה דבר ראשון.
דבר שני, אני מבקש לשמור את האפשרות לשר האוצר להגיש הסתייגות על מחיקת הסעיף הזה, ואנחנו נחזור לוועדה בשעות הקרובות, האם אכן הוא יגיש הסתייגות על הסעיף הזה.
היו"ר חיים כץ
¶
מאה אחוז, ואנחנו אישרנו, ומי בעד, אז כל חברי הכנסת שנמצאים פה בדיון אישרו את הצעת החוק, והוועדה מאשרת את זה לקריאה השנייה והשלישית.
דב בארי
¶
אבוא ואגיד, א. ההסתייגות היא כמובן לעניין סעיף (ב)(1). לסעיף הראשון אין שום הסתייגות. דבר שני, היום אזורי הניסוי נקבעים בתקנות על-ידי שר הרווחה, אני מציע – ואת זה אפשר לעשות בפנייה לשר הרווחה, לנו לא תהיה התנגדות לכך – להגדיל את אזורי הניסוי, להרחיב אותם, לא לפריסה ארצית, אלא לבוא עם דין ודברים יחד מול שר הרווחה. ואני מאמין שלשר הרווחה לא תהיה הצעה אחרת.
דב בארי
¶
עוד פעם אני אומר, אם כבר היום אזורי הניסוי קבועים בתקנות, אני לא רואה סיבה למה לא להמשיך לקבוע ולהרחיב את אזורי הניסוי בתקנות - - -
היו"ר חיים כץ
¶
תרצה – תמשוך אותה, תרצה – תעלה אותה. תעלה למליאה את מה שאתה חושב, נראה אם ההסתייגות שלך תתקבל, אז יש לנו אופציה – או להחזיר את החוק לפה או לאשר אותו כפי שהוא.
אז מי נגד ההסתייגות של משרד האוצר? ירים את ידו.
הצבעה
בעד – פה אחד
ההסתייגות של משרד האוצר לא נתקבלה.
היו"ר חיים כץ
¶
תודה רבה. ההסתייגות לא נתקבלה. אתה יכול להעלות את זה במליאה. אני מקווה שתדבר עם שר האוצר, ותעביר את זה לוועדה כתוב כמו שצריך.
היו"ר חיים כץ
¶
יירשם, לא יירשם, כן יירשם. את מבקשת, את יכולה לבקש, נגמר הדיון. ברגע שעברנו להצבעה נגמר הסיפור פה.
היו"ר חיים כץ
¶
אוקיי, גברת, שמעתי אותך.
תעשה את מה שאתה רוצה, אני מקווה שזה יעבור במליאה. תודה רבה. הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 09:23.>