PAGE
3
ועדת הכלכלה
11/07/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 55>
מישיבת ועדת הכלכלה
יום חמישי, ד' באב התשע"ג (11 ביולי 2013), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 11/07/2013
חוק גלי צה"ל - שידורי רדיו של צבא הגנה לישראל (שידורי חסות ותשדירי שירות) (הוראת שעה) (תיקון מס' 5), התשע"ג-2013
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק גלי צה"ל - שידורי רדיו של צבא הגנה לישראל (שידורי חסות ותשדירי שירות) (הוראת שעה) (תיקון מס' 5), התשע"ג-2012 (מ/730)>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
אבישי ברוורמן – היו"ר
גילה גמליאל – מ"מ היו"ר
אריאל אטיאס
רונן הופמן
דוד צור
איציק שמולי
איילת שקד
ישראל אייכלר
אורי מקלב
מיקי רוזנטל
נחמן שי
מוזמנים
¶
>
ירון דקל - מפקד גל"צ, משרד הביטחון
ישי יודקביץ - לשכת יועמ"ש למערכת הביטחון, משרד הביטחון
עמרי גילה - מתמחה, לשכת יועמ"ש, משרד הביטחון
איילת ביגר - יועמ"ש גלי צה"ל פרקליטות צבאית ראשית, משרד הביטחון
רות בר - עוזרת שר הביטחון, משרד הביטחון
איציק אשכנזי - משרד הביטחון
ניצן ליבנה - עו"ד לשכה משפטית, משרד התקשורת
דפנה גלוק - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אודי ירושלמי - עוזר דובר, גלי צה"ל
קרן גונן - ראש מחלקת שיווק, גלי צה"ל
שגיא ברגמן - עוזר לראש מחלקה, גלי צה"ל
עידית צ'רנוביץ - סמנכ"ל רדיו, הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו
הילה שמיר - היועצת המשפטית, הרשות השניה לטלוויזיה ולרדיו
ד"ר אילן אבישר - יו"ר, הרשות השניה לטלוויזיה ולרדיו
חגית בכר - סמנכ"לית שיווק ואסטרטגיה, רשות השידור
ד"ר מיקי מירו - מנהל הרדיו, רשות השידור
תומר קרני - לשכה משפטית, רשות השידור
אורי רון - מנהל מחלקת השיווק, רשות השידור
דוד בן בסט - יו"ר, התאחדות תחנות הרדיו האזוריות
ליאור חריש - יועץ משפטי חיצוני, מייצג את התאחדות תחנות הרדיו האזוריות
אלירן אסייג - התאחדות תחנות הרדיו האזוריות
פרופ' אליהו פולק - יו"ר, האגודה לזכות הציבור לדעת
נילי בן גיגי- וולף - מנכלי"ת, האגודה לזכות הציבור לדעת
רישום פרלמנטרי
¶
מוריה אביגד
<הצעת חוק גלי צה"ל - שידורי רדיו של צבא הגנה לישראל (שידורי חסות ותשדירי שירות) (הוראת שעה) (תיקון מס' 5), התשע"ג-2012> (מ/730)
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
שלום, הנושא על הפרק: הצעת חוק גלי צה"ל - שידורי רדיו של צבא הגנה לישראל (שידורי חסות ותשדירי שירות) (הוראת שעה) (תיקון מס' 5), התשע"ג-2013. ההצעה אושרה בקריאה ראשונה ב-5 בנובמבר 2012, בכנסת הקודמת, הכנסת ה-18. דין הרציפות הוחל ב-1 ביולי 2013, בכנסת הזו, הכנסת ה-19. להציג את הדיון אני אתן תחילה למפקד "גלי צה"ל", מר ירון דקל, לפתוח. מר דקל, בבקשה.
ירון דקל
¶
אדוני היושב-ראש, חבר הכנסת פרופ' אבישי ברוורמן, חברי הכנסת חברי ועדת הכלכלה וחברי כנסת אחרים, אני מאוד מודה על ההזדמנות הזו לדבר כאן בדיון הזה שבעיני הוא דיון חשוב מכיוון שכפי שאני רואה את הדברים השאלה שעומדת על הפרק היא שאלה פשוטה, האם "גלי צה"ל" תוכל להתקיים או תחדל, זו בעצם תמצית העניין שלפנינו. אני, ואני לא אפתיע אף אחד כאן, חושב שמדובר בתחנה טובה ואיכותית שפונה למדינה שלמה, אין לה אג'נדה פוליטית, אין בעלי הון מאחוריה או בעלי שררה, ושדריה, עורכיה ומפיקה מחויבים רק לציבור אחד, לציבור המאזינים של "גלי צה"ל" ו"גלגלצ". נכון, אפשר לומר שהיום קרוב לוודאי לא היתה מוקמת תחנה צבאית במדינת ישראל, אבל מי שהוקמה על ידי מקים המדינה, דוד בן גוריון, וגדלה והתפתחה, בעיני זה זן נדיר במקומותינו וזן נדיר אסור לו שיוכחד.
חזון "גלי צה"ל" נחנך השבוע על ידי ראש אכ"א, האלופה אורנה ברביבאי, שכיבדה את התחנה בנוכחותה. החזון שאליו אנחנו שואפים אומר כך: "גלי צה"ל" רדיו ישראלי מוביל, משפיע, ערכי וחדשני שפונה לכולם. התחנה תשקף בשידוריה כתחנה ציבורית את הנעשה במדינת ישראל על רבדיה השונים, תייחד מקום לאהבת הארץ ולמורשתה ולערכי החינוך בצה"ל, לתרבות, לחינוך ולזהירות בדרכים, היא תפעל לחזק את הקשר בין הצבא לחברה ולגשר על פני שסעים בחברה הישראלית. "גלי צה"ל" תטפח עבודה עיתונאית מקצועית ואתית, יצירתית ומשמעותית של אנשיה הפועלים כאיש אחד ותשלב חיילים בעמדות מפתח.
אוזני, צריך לומר, ואני מודה ומתוודה, קשובות גם לביקורת שעולה מהבית הזה. שמענו את הדברים גם בשבוע שעבר, זה הוא ביתו של הציבור, של נציגיו הנבחרים, נבחרים של הציבור במדינת ישראל. אתם חברי הכנסת, משמיעים את קולכם ואת דבריכם, דבריכם אינם נופלים על אוזניים ערלות. "גלי צה"ל" עברה רפורמות בתחום הארגוני, בתחום ההתייעלות, בחיזוק הקשר עם צה"ל, בקליטת עליה. אני גאה אף בכך שמאז שאני הגעתי לתחנה בתפקיד הנוכחי גדל פי 5 מספר החיילים ממוצא אתיופי שמשרתים בתחנה.
ירון דקל
¶
היו שניים והיום יש 10, אבל 10 זה מספר משמעותי בקרב החיילים. הם ישתלבו בעתיד בכלי התקשורת השונים כדי להטביע חותם ולהשפיע. רפורמה נעשתה גם בתחום הגיוס לתחנה ובהגברת משקל הפריפריה על חשבון המרכז, 13 מתוך 33 הם נציגים מהפריפריה והתגייסו ל"גלי צה"ל" בחודש אוגוסט.
ירון דקל
¶
168 חיילים. "גלי צה"ל" צריכה לייצג את הקולות והמגזרים השונים בחברה הישראלית בשידוריה, בשדריה ובחייליה. צה"ל, לשמחתנו, הוא עדיין צבא העם, הוא לוחם אבל הוא גם מחנך. נוער יהודי בתפוצות וצעירי "תגלית" מודרכים על ידי חיילי צה"ל, מורות חיילות נמצאות בכל מקום במדינה ועוד פרויקטים איכותיים. הצעת החוק שהניח שר הביטחון משה בוגי יעלון וקודמו אהוד ברק על שולחן הוועדה וזכתה לאישור ועדת שרים לחקיקה והנהלת הקואליציה מאפשרת לדעתי להקל על תקציב הביטחון. כולנו יודעים בפני אילו גזירות עומד צבא ההגנה לישראל, מתמודד ויתמודד. הנה לפנינו דרך חוקית להקל על התקציב, ומי כמוכם, חברי הכנסת, יודעים איזה תקציב לא פשוט תדרשו לאשר. נמצאת כאן מרכזת הקואליציה בוועדת הכספים וחלק מהנטל נמצא על כתפיה של חברת הכנסת גילה גמליאל.
אני רוצה לומר כאן שאני מכבד את תחנות הרדיו האזוריות, גם את יושב-ראש התחנות, מר דוד בן בסט. יש לתחנות האלה חשיבות בפלורליזם התקשורתי והצמחת אנשי תקשורת נוספים, כולל מהפריפריה. החוק שמובא כאן לאישור מתחשב לדעתי גם בתחנות האזוריות המתפתחות במדינת ישראל.
רבותי חברי הכנסת, זו הצעת חוק ממשלתית אומנם אך לדעתי היא איננה מחייבת רק את הקואליציה. זו הצעת חוק לכבודה של תחנת שידור חשובה במדינת ישראל הדמוקרטית, הצעת חוק שתתרום לתקשורת הפלורליסטית והחופשית, תקשורת ישראלית ותקשורת פטריוטית. אני מבקש מחברי הכנסת באופוזיציה להצטרף לחברי הקואליציה ולתמוך בחוק גלי צה"ל. תודה רבה, אדוני היושב-ראש.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני מודה לך. בעבר הייתי זוכה לעיתים נדירות להתראיין אצלך אבל אני לא זוכר שהיית קורא את הכול מהכתב.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, לפני שחברי הכנסת ידברו אני אשמח שהמשנה ליועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד אתי בנדלר, שעברה וחיה את כל הסאגה הזו של "גלי צה"ל" כבר לפני ולפנים ולאורך זמן, אני אשמח לשמוע גם את הסקירה שלך לאחר דבריו של מר דקל. אם מישהו עוד רוצה מהציבור כאן להוסיף לפני שנפתח עם חברי הכנסת, בבקשה. עו"ד בנדלר.
אתי בנדלר
¶
תודה רבה. יש לי עוד כמה שנים לשמש כאן כזיכרון ארגוני. אני אולי אומר כמה מילות פתיחה בכלל לגבי ההסדרה הנורמטיבית של כלי השידור במדינת ישראל. יש מספר חוקים שמסדירים את השידורים במדינת ישראל, גם שידורי טלוויזיה וגם שידורי רדיו. יש את חוק התקשורת (בזק ושידורים), שמכוחו מוסדרים שידורי הטלוויזיה הרב- ערוציים, "בזק", "הוט" ו"יס", ועוד מספר ערוצים ייעודיים, מה שנקרא; יש את חוק הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו שמכוחו מוסדרים שידורי הטלוויזיה המסחריים, מה שידוע כ"רשת", "קשת", "ערוץ 2," "ערוץ 10" ושידורי הרדיו האזוריים שהוזכרו כאן; יש את חוק רשות השידור – אגב מכוח כל חוק יש כמובן גם תקנות; יש את חוק שידורי טלוויזיה מהכנסת, ונדמה לי שבזה סגרתי את רשימת החוקים שמסדירים את השידורים.
דהיינו, כל גוף שמשדר שידורים לציבור בישראל מוסדר בחקיקה של הכנסת, למעט שניים, "גלי צה"ל" ו"הטלוויזיה החינוכית". לגבי "גלי צה"ל" אין חוק כללי, ואני תכף אזכיר מדוע הכנסת סברה שוב ושוב שיש צורך בחוק כללי, ואותו דבר גם לגבי "הטלוויזיה החינוכית" ששניהם, גם "גלי צה"ל" וגם "הטלוויזיה החינוכית", מוזכרים בחקיקה אך לא מוסדרים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, אני יודע שעורכת דין מפריעה לעורכת דין אבל כאן כל אחד מדבר. אני הודעתי בשידור, גם ב"גלי צה"ל" וגם ברדיו "רדיוס" שעוד לא התקיים, שאני מנסה לשנות את כללי ההתנהגות בכנסת שאיש אינו נכנס לדברי חברו.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
יש 7 תכונות בחכם והיפוכם בגולם ואני הולך לשים את זה בכל מקום בכנסת. כן, בבקשה.
אתי בנדלר
¶
זאת אומרת שבניגוד לכל הגופים המשדרים בטלוויזיה וברדיו הכנסת לא קבעה מה מעמדה של "גלי צה"ל" בין הגופים המשודרים, ומה זאת אומרת מה מעמדה של "גלי צה"ל"? – מה מטרות השידור ב"גלי צה"ל"? מה הכפיפויות? מי מהווה גוף מפקח, מי הרגולטור בעצם של השידורים? מינויים, למשל מפקד "גלי צה"ל", נציב תלונות ציבור, כתבות? יש עניין שצריכים לתת את הדעת ברמה של חקיקת הכנסת, כפי שאני מבינה, לגבי שידור כתבות ביקורתיות על נושאי תפקידים. כי בדרך תזכרו שאין דבר כזה שחייל או עובד מדינה משדר כתבות ביקורתיות, שזה מאוד נכון ככל שמדובר בכלי תקשורת, שלא יהיה ספק מה עמדתי בעניין הזה, ראוי ונכון שכך יהיה רק אני חושבת שצריכים לתת על כך את הדעת. זה לא מה שאני חושבת אלא מה שהכנסת חשבה ואני אזכיר תכף כיצד הכנסת דרשה את זה שוב ושוב.
יש עוד נושא שאולי ראוי להסדיר בחקיקה וזה תשדירי בחירות. אני רוצה להזכיר שעד למערכת הבחירות האחרונה לא היו תשדירי בחירות ב"גלי צה"ל" ובמערכת הבחירות האחרונה הנושא הגיע לפתחו של השופט אליקים רובינשטיין בתפקידו כיושב-ראש ועדת הבחירות, שהחליט לראשונה בניגוד להחלטה שניתנה 20 שנה קודם על ידי השופט חלימה, לשלב תשדירי בחירות ב"גלי צה"ל" ויש כמה אמירות מאוד מעניינות שככל שתרצו אני אשמח לצטט אותן, לגבי מי היא "גלי צה"ל" בעצם. זאת אומרת שיש בהחלט שורה של נושאים שראוי שיוסדרו.
כשהביאו את הצעת חוק גלי צה"ל – שידורי הרדיו של צבא ההגנה לישראל (שידורי חסות ותשדירי חסות) בזמנו לפתחה של הכנסת הדבר היה בעקבות עתירה שהגישו תחנות הרדיו האזוריות שאמרו שבעצם "גלי צה"ל" מתחרה בהן, כשהמשאב הזה של פרסומות בשידורי רדיו הובטח לתחנות הרדיו האזוריות מכוח חקיקה של הכנסת וכאן "גלי צה"ל" משדרת פרסומות בלי שום הסדר חקיקתי. עמדת המדינה היתה שבאמת יש להסדיר את הנושא הזה בחקיקה של הכנסת כיוון שהעתירה התייחסה לנושא הזה וכתוצאה מכך הובאה אותה הצעת חוק לכנסת. כבר אז בעת הדיונים הביעו חברי הכנסת את עמדתם בין היתר שיש לתת את הדעת להסדרה כוללת של נושא "גלי צה"ל" ולא רק לנושא של תשדירי שירות והודעות חסות ואני מוכרחה לומר שגם הממשלה נתנה את דעתה לעניין.
מונחת בפני החלטת ממשלה שהתקבלה לא כל כך מזמן, ב-15 במאי 2011, שקובעת כדלקמן: להנחות את שר הביטחון להקים צוות שיפעל לגיבוש המלצות להחלת הפיקוח הציבורי על השידורים של תחנת "גלי צה"ל" והתשדירים המשודרים בתחנה – וכפי שנשמע, ההנחיה הזאת קוימה והוקמה ועדה שאדוני, חבר הכנסת רונן הופמן, היה בין חבריה והיא הגישה המלצות שונות שבוודאי נשמע עליהן כאן. והיתה החלטה נוספת: להנחות את שר הביטחון להביא לממשלה בתוך 6 חודשים – ואני מדברת על החלטה שניתנה כאמור ב-15 במאי 2011 – הצעה כוללת להסדרת מעמדה ועתידה של התחנה תוך התייעצות עם השרים והגורמים הרלוונטיים.
כשאני עמדתי בקשר עם ידידי, עו"ד ישי יודקביץ מהלשכה המשפטית של משרד הביטחון, ושאלתי אותו מה קורה עם זה, אז קרה עם זה מה שקרה עם כל ההתייחסויות הקודמות שביקשו לנסות לפחות לגבש מתווה להסדרת מעמד "גלי צה"ל" בחקיקה באופן כללי.
אתי בנדלר
¶
כן. ובכן, נעשו פעולות כפי שוודאי נשמע, כפי שיבוא לידי ביטוי גם אם מישהו יתייחס לדוח הוועדה שהזכרתי קודם, נעשו פעולות שונות טובות וראויות רק לא בחקיקה, זאת אומרת הכנסת מחוץ לתמונה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
כמו שלצערי גם הכנסת מתחילה להיות מחוץ לתמונה בהרבה מאוד מקרים, הגז, חס וחלילה, אם הבג"ץ לא היה שם, בכל מיני מקומות.
אתי בנדלר
¶
ואם הזכרתי מספר נושאים שאני חושבת שקשה שתהיה מחלוקת לגבי הצורך לעגן אותם בחקיקה ראשית של צה"ל, אני לא יודעת, ייתכן שגם למימון התחנה יש מקום להתייחס בתחנה, כי אחד הדברים שנדון כל פעם, הן כשהצעת החוק המקורית שהובאה לדיון בפני הכנסת והן בהערכות שלה, נשאלה שאלת המימון. דהיינו, בחוק הזה ניתנה בעצם תשובה חיובית של הכנסת לגבי האפשרות למימון חוץ-תקציבי על ידי גורמי חוץ-ממשלתיים למימון פעולתה של "גלי צה"ל". על היחס בין המימון הממשלתי מתקציב המדינה, מתקציב משרד הביטחון, לבין מימון חיצוני, על זה היו דיונים כשבזמנו, בעת הדיונים במקור, נמסר לוועדת הכלכלה – אני מדברת על שנת 2004, כשהמימון החיצוני עמד אז על 13-15 מיליוני ש"ח, לעומת הקצאה בתקציב של 19 מיליוני ש"ח. זאת אומרת שזה היה כאמור משהו כמו שליש או קצת יותר מזה.
אני לא יודעת מה היחס היום, אבל הסיבה היחידה שבגינה נקבעה מכסה, הייתי אומרת, של דקות מרביות להודעות חסות ולתשדירי שירות ב"גלי צה"ל" היתה לאחר שנעשה חישוב מה היקף הזה של דקות השידור, איזו הכנסה הוא יכול להניב וזה היה כדי לשמור על היחס הזה בין התקציב החיצוני, החוץ-תקציבי, לבין תקציב משרד הביטחון. אני עושה סקירה הרבה יותר קצרה, אני לא - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
זה חשוב, עו"ד בנדלר היא בור סוד שאינו מאבד טיפה אבל הרבה אנשים באים והולכים, באים והולכים, פה אנחנו נותנים את התמונה.
נחמן שי
¶
אחרי זה אני עוקב אחרי התמונה כי הרקע ההיסטורי שלה אפילו ארוך משלי. עד עכשיו היא אמרה ממש דבר דבור על אופניו.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
לא, לך הוא לא מפריע, אבל, אתה יודע, לאנשים שמגיעים לגיל 60, אם אתם קופצים – כשמפסיקים אותנו אנחנו לא זוכרים. אנחנו לא צעירים כמוך.
אתי בנדלר
¶
אני חייכתי כי מתנהל ויכוח ער בשאלה אם לתפקידים בכירים ראוי לקצוב את משך המשרה שלהם או ראוי שלא לקצוב את זה. אגב, השאלה הזו תתעורר אפילו בחוק המים שאדוני דן בו, כי שם מוצע לקצוב את כהונתם של מנכ"לי התאגידים.
אתי בנדלר
¶
ואחד מהדברים, מעבר לצורך במוביליות ובריענון השורות וכל הנימוקים הטובים שמובאים בהקשר הזה של קציבת הכהונה, אני חושבת שהניסיון יש לו גם יתרונות משלו.
ישראל אייכלר
¶
אם אפשר עוד דבר, - - - היה בעימות עם מתמודד צעיר ממנו אז הוא אמר: אתה כבר מדי מבוגר, אתה צריך כבר ריענון, אז הוא ענה: לא יפה לדבר על חסרונות אישיים, למשל אני לא אספר על החיסרון שלך שיש לך מעט מדי ניסיון.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה מספר מילים לגבי הפיקוח הציבורי על "גלי צה"ל". חשוב לומר שיש פיקוח, יש פיקוח שהשתכלל מאוד גם בעקבות מסקנות הוועדה שהוזכרה קודם וגם הדבר הזה, אני מניחה, יסקר בפני הוועדה. אבל אני לא מדברת על מנגנוני פיקוח פנימיים, אני מדברת על מנגנוני פיקוח ציבוריים. החקיקה היום, החקיקה של הכנסת, מכירה בשני מנגנוני פיקוח על "גלי צה"ל": אחד, פיקוח על התוכניות הלא-צבאיות של "גלי צה"ל", פיקוח שנעשה על ידי ועדת משנה של מליאת רשות השידור מכוח חוק רשות השידור, ופיקוח אחר, פיקוח שהיה אמור להיעשות לפי החוק שנחקק בשנת 2005, חוק גלי צה"ל – שידורי צבא הגנה לישראל (שידורי חסות ותשדירי שירות). סעיף בחוק קובע מפורשות כדלקמן, ואני אקרא אותו, סעיף 5: "השר והשר הממונה על ביצוע חוק רשות השידור, ימנו ועדה שתפקידה לפקח על השידור של שידורי חסות ותשדירי שירות בגלי צה"ל, לפי הוראות חוק זה". נקבעה גם הוראה מפורשת לגבי הרכב ועדת הפיקוח.
אתי בנדלר
¶
"השר" זה שר הביטחון ו"השר הממונה על ביצוע חוק רשות השידור" היה עד לממשלה האחרונה תמיד ראש הממשלה, כמעט תמיד, למעט תקופות קצרות, בכנסת הנוכחית זה שר התקשורת. נקבע גם ש"השר, בהתייעצות עם השר הממונה על ביצוע חוק רשות השידור, יקבע את סדרי עבודתה של ועדת הפיקוח".
אתי בנדלר
¶
לא, לא, על השידורים שאינם צבאיים יש ועדת פיקוח שהיא ועדת משנה של רשות השידור מכוח סעיף מסוים בחוק רשות השידור. בנוסף לכך, על הנושא של שידורי החסות ותשדירי השירות היתה צריכה מכוח החוק לקום ועדה מיוחדת, ועדה ספציפית שזה תפקידה. חברי הכנסת, החוק הזה נחקק בתחילת שנת 2005, אנחנו מדברים על למעלה מ-8 שנים לאחר מכן כשהיו מספר הארכות בחוק, לחוק הזה שנקבע כהוראת שעה. עדיין, בואו נגיד שנכון ללפני חודש עדיין לא הוקמה ועדת הפיקוח מכוח החוק.
זאת ועוד, שידור תשדירי שירות והודעות החסות לפי החוק הזה היה צריך להיות בהתאם לתקנות שהשר היה צריך להתקין, וכך נאמר בסעיף 4(א): "השר, בהתייעצות עם השר הממונה על ביצוע חוק רשות השידור ועם ועדת הפיקוח, יקבע הוראות לעניין התנאים לשידור שידורי חסות ותשדירי שירות בגלי צה"ל, לרבות איסורים ומגבלות שיחולו לגבי השידור כאמור". ההוראות האלה היו אמורות להיקבע בתקנות באישור ועדת הכלכלה של הכנסת.
אתי בנדלר
¶
לא, היקף הדקות קבוע בחוק עצמו, אבל לגבי המותר והאסור איך מחליטים איך תפעל ועדת הפיקוח וכך הלאה, נושאים שונים היו אמורים להיקבע באותן תקנות. גם לגבי התקנות האלה, אנחנו הזכרנו מספר פעמים לגורמים הרלוונטיים שלוועדה הן עדיין לא הובאו ולאחרונה, ממש לפני כחודש, הועברו לוועדת הכלכלה תקנות, הוועדה לא התחילה עדיין לדון בהן, היתה קבועה ישיבה אבל הדיון נדחה כי אדוני רצה קודם לדון בכל זאת בחוק. אני מוכרחה לומר שלי עצמי יש הרבה מאוד הערות לגבי נוסח התקנות המוצעות, מכל מקום אינני יודעת מתי יסתיים הדיון באותן תקנות. כפי שאדוני יראה, החוק הזה מציע בעצם תיקונים ב-4 נושאים.
אתי בנדלר
¶
הצעת החוק שעל הפרק כרגע, כן. אל"ף, הוא מתייחס למספר דקות השידור, שאני מבינה שיש איזושהי הסכמה בקשר לנושא הזה. הדבר השני, הפיכת החוק הזה מהוראת שעה להוראת קבע. דבר שלישי, דוח שאמור להימסר לוועדת הכלכלה לגבי ההכנסות מהתשדירים, צריך כרגע למסור אותו מדי חצי שנה, מוצע להפוך את זה דוח שנתי. ותיקון נוסף שאליו אני אתייחס ברשותך כשנגיע לסעיף הרלוונטי כי זה מתקשר גם לנושא של התקנות ושל ועדת הפיקוח, זה נושא של שילוב התשדירים מהסוג הזה, דהיינו שידורי החסות ותשדירי השירות, באתר האינטרנט של "גלי צה"ל".
אתי בנדלר
¶
כן, מעבר לרדיו, באתר האינטרנט של "גלי צה"ל" ובאמצעים טכנולוגיים אחרים, כמו בטלפון חכם, בסלולרי, או אמצעים אחרים, אייפד וכו', אני אעיר שם ספציפית.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני קודם כל מאוד מודה לך, עו"ד בנדלר, כי באמת, את הדרכת אותי עוד קודם, לרבים את באמת המקור. כמו שאמרתי, יש פה שני נושאים, הנושא שהוא על הפרק הוא נושא מספר דקות השידור שבהן ישנם פרסומים ועוד איזה ספיח. אבל הנושא הנוסף, מעבר לרדיו, אנחנו נפתח אותו. השאלה הכללית, אני כבר אומר כאן שאני באמת מבקש מעבר לנקודה של ההתייחסות כאן – כי הלוא הסיפור הזה מאוד בנוי על התחלופה המהירה של חברי כנסת, של שרים, והעובדה, כמו שאמרתי, שכנסת ישראל הולכת ומאבדת מכוחה ומסמכותה, התהליך הזה הוא תהליך קשה מכיוון שבאיזושהי צורה אתה רואה לפעמים הרבה מאוד הצגות בלילה, אנשים מורידים ידיים, אבל הבעיות שהכנסת היא הגוף הקובע, כמו הסנאט בארצות הברית. יש לנו עכשיו את נושא הגז ונושאים אחרים, גם בנושא הזה זה גוף שבו הכנסת צריכה לחוקק בסופו של דבר חוק גלי צה"ל.
ולכן הבקשה שלי – אני צריך לשוחח על זה עם שר הביטחון – שמעבר להחלטות שנקבל היום בדברים האלה אני אזמין לפה ואני אשוחח עם שר הביטחון, הגיע הזמן, כל אחד רוצה לדחות את הנושא הזה. העסק עובד טוב. יש לי תשבחות גדולות ל"גלי צה"ל" במקרה הזה מפני שאני נהנה מאוד להקשיב להם, זו תחנה מאוד מאוד איכותית ולעיתים לא כל דבר הוא איכותי בארץ ישראל, גם זה קורה לפעמים. מצד שני, הגיע הזמן, מכיוון שאנחנו מופיעים בכל פורום בעולם כדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, המדינה הנאורה ביותר, מכיוון שאנחנו גם היחידים בעולם שיש לנו תחנה צבאית, וכמו שאמר מר דקל בפתיחה, אין ספק שהיום זה לא היה מאושר, אבל במקרה הזה טוב לו לאדם שנברא משלא נברא. ולכן במקרה הזה אנחנו שמחים שיש לנו את "גלי צה"ל" אבל אנחנו רוצים שכנסת ישראל תשים את התחומים כדי שלא יתקיפו אותו מכאן ומכאן ויהיה לו את הדברים האלה.
ולכן הפניה שלי היא גם לשר הביטחון ולצוותו להתחיל במקביל למה שנעשה פה היום, במהירות ללכת להתחיל לעבוד על החוק, לבנות חוק גלי צה"ל. היום יש מצב טוב, מי יודע איזה משטר יהיה פה בעתיד? אני תמיד צופה פני עתיד באופטימיות אבל לצערי ההיסטוריה מוכיחה שיש כל מיני סוגי שליטים, ולכן גם את זה הדבר הזה צריך להכניס בחוק. כדי להתקדם אני רוצה לשמוע קודם כל את מפקד "גלי צה"ל" לשעבר.
נחמן שי
¶
בקשר למשטר אני לא הבנתי, אם אתה כל כך מרוצה מהמשטר הנוכחי למה אתה עובד כל כך קשה באופוזיציה כדי להחליף אותו?
נחמן שי
¶
כן, אני אשמח להוסיף. תודה רבה, אדוני היושב-ראש. הסקירה של היועצת המשפטית היתה מקיפה וחשובה מאוד, היא עברה בג'ונגל של התקשורת הישראלית וניסתה לחפש איזשהם נתיבים, וטוב שהפורום הזה, שרובו מורכב מאנשים יותר צעירים, למד את זה. העניין של "גלי צה"ל", קודם כל אני תומך בתקנות האלה שמגיעות היום.
נחמן שי
¶
סליחה, נכון, המעבר לחוק הקבוע. זה דבר שהיה צריך להיעשות וטוב שהוא נעשה ולמרות שאף פעם לא מאוחר מדי זה כן מאוחר מדי. בעוונותיי הרבים בתקופת כהונתי כמפקד "גלי צה"ל" - - -
נחמן שי
¶
היא האזינה אז בקשב רב לארז טל ואברי גלעד. בכל מקרה אני הכנסתי אז את החומר הזה לתוך שידורי "גלי צה"ל" בידיעה שהתחנה לא יכולה עד קץ הימים לשרוד אם היא לא תלמד לנסות לעמוד על רגליה לבד. זה היה באמת מסלול ייסורים כי היינו צריכים ללכת בדרכים עקלקלות ולא פשוטות ואני שמח שעשינו את זה אז ולאט לאט זה התפתח וגדל והיום אני רואה בזה איזשהו סיום התהליך שזה מקבל גם סופית סופית את הגיבוי – הגיבוי משפטי היה לאורך כל השנים אגב, משרד הביטחון תמיד ליווה את זה, זה לא היה ג'ונגל, אבל עכשיו זה גם נכנס למסגרת החוק והדבר הזה הוא נכון. טוב של"גלי צה"ל" תהיה גם רגל כזאת. היא ממשיכה לעמוד על שתי רגלים: רגל אחת היא תקציב הביטחון שממשיך לתמוך בה והוא לא יכול לתמוך בה יותר ממה שהוא תומך, ואולי הוא אפילו מקטין נוכל האילוצים הכספיים שעומדים בפני מערכת הביטחון, והרגל השנייה היא הרגל הזאת, הכלכלית, שתתמוך.
השאלה היא לא איך הם יתקיימו, השאלה למה הם מתקיימים. השאלה למה הם מתקיימים. אני חושב של"גלי צה"ל" יש תפקיד חשוב בדמוקרטיה הישראלית. היא היתה והיא ישנה במה פתוחה, רעננה, מגוונת של רעיונות ומחשבות שהיא חיונית לשם קיום דמוקרטיה במדינת ישראל. ובתהליך שבו כלי התקשורת דווקא עוברים תהליך של צמצום ועומדים תחת לחצים – אתמול היינו בדיון על "מעריב" ואנחנו יודעים שקשה מאוד מצבם – טוב שיש תחנה כמו "גלי צה"ל" שתורמת את התרומה הזאת למרחב הציבורי הדמוקרטי של מדינת ישראל ולכן אני מאוד מצדד בהצעה הזאת.
חובתו של ירון כמפקד התחנה וחובתם של צה"ל ומערכת הביטחון זה לשמור שהתחנה תתנהל על פי קודים ועל פי אמות מידה ולכן ביקשתי לראות את תקנות האתיקה שהן מאוד חשובות, כי השדה הזה, שדה תשדירי השירות וכן הלאה, תשדירים למיניהם, הוא שדה קשה ויש בו מלכודות וצריכים להיות זהירים בו. אני מקווה שהתקנות הבאות שיסדירו גם את התכנים יהוו חלק בלתי נפרד ויהוו אור שלאורו תתנהל התחנה. זה מאוד חשוב. התנסינו בזה גם ברשות השנייה בשעתו כשהקמנו מערכת אחרת וגם כן היינו צריכים מאוד מאוד להקפיד בנושאים המסוימים האלה. אני חושב לסיכום שגם אם נופלים פגמים לפעמים בעבודת התחנה, וזה טבעי - - -
נחמן שי
¶
בדיוק כך, ועוד נשמע על זה תכף. אז לכן המכלול הוא חשוב, מצדיק את עצמו. יכול להיות שאם הוא לא היה קיים אי אפשר לומר שהיינו צריכים לעשות אותו כי באמת אי אפשר היה לעשות היום תחנה מהסוג הזה אבל אי אפשר בוודאי ובוודאי לפגוע במרחב. אני רוצה לומר מילה לגבי תחנות הרדיו האזוריות שהן משלמות מחיר מסוים תמורת מה שאנחנו מאשרים היום, אין לי ספק בכך, הן משלמות. גם להן יש חלק חשוב באותו מרחב דמוקרטי שדיברתי עליו ונוכחותן חשובה. אני שמח שהושגה פה איזושהי הבנה בין השחקנים השונים מבלי שנצטרך היום לנהל את הריב הזה בפומבי. זה נכון בעיני. טוב ששתיהן מבינות שאחת בסוף גם תומכת בשנייה, בסוף גם בין כלי התקשורת חוץ מתחרות יש גם איזושהי הבנה הדדית שהן קיימות וכולן חייבות לפעול באותו מרחב. תודה רבה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
יש מושג שמשתמשים בו בלעז, ואולי כבר תורגם לעברית, השילוב של competition ו-cooperation נקרא "coopetition". אז במקרה הזה – ירון, איך תתרגם לי את זה? – נוצר ,"coopetition" שותפות ותחרות בין השניים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אייכלר, אני חייב להחזיר אותך לפוליטיקה, אם היינו מוציאים את זכרונו לברכה טומי לפיד – רבותי, אני רוצה להמשיך את המתדיינים. קודם כל נשמע את דעתם של חברי הכנסת, אלא אם כן מישהו עוד רוצה להביע פה דעה מהצד כאן או מצד הרדיו האזורי? מר בן-בסט, שמך נרשם כאן, מה יש לך לומר, יושב-ראש הרדיו האזורי?
איציק שמולי
¶
אדוני, אולי לפני כן נוכל לראות את הפשרה כי כבר מסבירים איך לשנות אותה ואנחנו לא יודעים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
מר בן בסט, ניתן לחברת הכנסת שקד לשאול שאלה, אתה עסוק יותר מדי עם גב' צ'רנוביץ. מר בן בסט, אתה וגב' צרנוביץ לא מקשיבים.
רות בר
¶
לצרכי פשרה וקידום המהלך שמונח היום לפנינו אנחנו נסכים לשמר את המצב כפי שהוא היום, ל-4:30 דקות, נתקן את הסעיף הזה.
רות בר
¶
רצינו להגדיל ל-9 דקות באופן מנומק ורציונלי ומוכן אבל לצורך קידום החוק הזה ועיגונו, אנחנו רואים בזה חשיבות רבה, אנחנו נתפשר לגבי מספר הדקות.
דוד בן בסט
¶
אדוני היושב-ראש, תודה רבה. רציתי להעיר פה בהערה קצת עוקצנית לנחמן, חבר טוב שלי, שמה שהוא אמר בעצם זה שבשנים שהוא כיהן כמפקד "גלי צה"ל" בעצם הוא אפשר ל"גלי צה"ל" לשדר חסויות ופרסומות בניגוד לחוק, זה בעצם מה שקרה בפועל.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה לומר שזה לא בניגוד, בוא נגיד ככה, לא היה חוק שאסר את זה, השאלה היתה אם בהיעדר חוק מותר להם לשדר.
דוד בן בסט
¶
לא, עזוב, אנחנו אומרים את זה עכשיו פה בנימוס ובחברות. קבע בית המשפט העליון בצורה ברורה וחד משמעית שחוק גלי צה"ל צריך לבוא ולתקן את מה שנעשה בניגוד לחוק, זה כתוב, שמה שנעשה עד עכשיו זה בניגוד לחוק ולכן על "גלי צה"ל" אסור לשדר פרסומות. זה מה שקבע בית המשפט הגבוה לצדק, לא אני קבעתי את זה.
דוד בן בסט
¶
זה נעשה בתגובה לעתירה, הדברים האלה נאמרו על ידי בית המשפט בתגובה לעתירה של מספר תחנות רדיו שאני, כיושב-ראש התאחדות תחנות הרדיו גם בתקופה ההיא, לא הייתי שותף לה כי התנגדתי לזה. אני אומר, אני חושב ש"גלי צה"ל" זו תחנה חשובה, בעוונותי הרבים גם לי היתה זכות לשדר שם, זאת תחנה חשובה ואני חשבתי שללכת לבית המשפט ולומר שזה לא בסדר לא היתה צריך להיעשות, וגם אמרתי את זה בישיבה של התאחדות תחנות הרדיו. לא כל חברי הסכימו ולכן כמה תחנות רדיו, נדמה לי כ-3 תחנות רדיו, הגישו את העתירה לבית המשפט בניגוד לדעתי. קודם כל שיהיה ברור איך זה נעשה.
אמרה פה הגברת הנכבדה, היועצת המשפטית עו"ד בר, שהיה איזשהו רציו ברצון להכפיל את דקות הפרסום, אז אני רק רוצה לומר ש"גלי צה"ל" מייצרת מ-4:30 דקות פרסום כפול שניים, מ"גלי צה"ל" ו"גלגלצ", מחזור של בערך 20 ומשהו מיליון, אני לא יודע אם זה 22 או 23 או 21, לא ברור לי המספר אבל זה פחות או יותר המספרים, מפקד "גלי צה"ל" יסכים אתי. ומה שזה היה אומר, הכפלת דקות הפרסום, זה היתה גם הכפלה באופן טבעי, מה שהיה בעצם גורם לתחנות הרדיו, אני אומר לכם ועשינו את כל הבדיקות והתסריטים הכלכליים, פשוט להיסגר. המצב של תחנות הרדיו ב-2013, אני אומר לכם פה כנציג התחנות, בכי רע. היתה ירידה בינואר, פברואר, מרץ, אפריל, מאי של 20% בכמות הפרסומות. 20% זה פחות או יותר להוריד את תחנות הרדיו, חלקן מתחת לרווח, כלומר להפסיד, וחלקן לאיזון.
דוד בן בסט
¶
2013. סוף מאי-תחילת יוני היה שיפור מסוים, אנחנו רואים עכשיו יולי, עוד פעם ישנה ירידה. אנחנו לא יודעים איך תסתיים השנה, אנחנו לא נביאים אבל - - -
דוד בן בסט
¶
זאת שאלה מצוינת, אדוני. זה נובע מכמה וכמה סיבות: הסיבה הראשונה זה המצב הכלכלי בארץ, באופן טבעי ישנה ירידה. שניים, ודאי שלתחנות הרדיו האזוריות קשה להתמודד עם "קול ישראל" ו"גלי צה"ל" שהן תחנות טובות עתירות רייטינג ומאוד מאוד קשה להתחרות ברמה הארצית בתחנות רדיו אזוריות כי ההפרשים במחירים הם לא כאלה גדולים. ואני כבר אמרתי שלעניות דעתי, אמרתי את זה גם בישיבה שהיתה לי עם מפקד "גלי צה"ל", משרד הביטחון צריך לאפשר כללים יותר מקלים ל"גלי צה"ל" להעלות את המחירים שלהם, כי לעניות דעתנו המחירים של "גלי צה"ל" מאוד נמוכים ובכך אפשר לקבל תקציבים יותר גדולים ל"גלי צה"ל".
דוד בן בסט
¶
משרד הביטחון. ולדעתי משרד הביטחון צריך לאפשר ל"גלי צה"ל" למכור במחירים יותר גבוהים כי זו תחנה מצוינת עם רייטינג אדיר ובהחלט ובהחלט למכור במחיר זול זה לא טוב ל"גלי צה"ל" וזה גם לא טוב לתחנות הרדיו האזוריות, ובאופן טבעי זה גם מוריד את התקציבים. אז גם בנושא הזה דיברנו, יורשה לי להגיד, ויתקן אותי מפקד "גלי צה"ל" אם אני טועה במשהו, הא הסכים אתי שזה דבר שחשוב, נכון, ירון?
ירון דקל
¶
אגב, הסיבה לכך היא כדי שאנחנו לא נהיה נתונים ללחצים של בעלי ההון המפרסמים אלא יהיה לנו תעריף, ולכן שום בעל עסק לא יכול לומר: אם אני ארואיין ב"יומן הבוקר" הפופולרי של "גלי צה"ל" אני אזרים עוד פרסומות או תשדירי שירות.
דוד בן בסט
¶
כן, אבל אנחנו, היות והתחרות היא כל כך קשה ו"קול ישראל" שמותר לו לשדר 9 דקות לפעמים משדר, מפקד "גלי צה"ל" יאשר את מה שאני אומר, הרבה יותר ממה שמותר לו, הוא עושה 12, 19 ,17, אין פיקוח, אין כלום. אני לא בא בטענות, אני מבין שגם הם צריכים לשרוד אבל זה המצב. ההבנה שהושגה היא שמאחר ואנחנו יודעים שאם תהיה עליה אפילו של חצי דקה או דקה בפרסומות, תשדירי שירות, לא משנה, אני קורא לזה פרסומות, זה עלול לפגוע אנושות בתחנות הרדיו. אני שמח מאוד ששר הביטחון, מערכת הביטחון ומפקד "גלי צה"ל" הבינו את זה ולפיכך הגענו להסכמה שזה נשאר 4:30 דקות. תודה רבה.
מיקי מירו
¶
אני רק רוצה להשלים. תראו, כל הסיפור של כניסת שחקנים לשוק הפרסום, כמו שאמר דוד, ואני מקבל את מה שהוא אומר, זה שוק מאוד בעייתי, מאוד תנודתי, יש יום טוב יותר, יש יום רע יותר, אבל אנחנו פה מדברים על תחרות לא כל כך בשוק החופשי אלא דווקא על השוק הלפ"מי, השוק הממשלתי, הציבורי, המלכ"רי, שזאת בעצם הבעיה. ומה שדוד אומר במילים עדינות, שבמחירים נמוכים ברור שלפ"מ יעדיפו ללכת למקומות כאלה שזה עולה להם פחות, אז צריך לעשות פה איזשהם כללי משחק מסודרים.
מיקי מירו
¶
אני חושב שמאחר ומדובר בתחנה מאוד חשובה, ואני עומד על כך שהיא חשובה עם כל הבעייתיות, אני חושב שהמדינה צריכה לחשוב ואתם המחוקקים צריכים לחשוב האם הם צריכים להיות ממומנים על ידי מימון פרטי או שהמדינה אומרת: זה מספיק חשוב לי . ומה שאמר מר דקל, הוא העלה פה מטרות מאוד חשובות ואני מקבל אותן, מאוד משמח אותי לשמוע על החזון הזה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני לא כרגע מעלה אותו אני רק מציין את ההיסטוריה. מעבר לאגרה – ד"ר מירו, אני כבר נותן לך – רק אני אומר שבאמת שיווי המשקל המתאים היה שמשרד הביטחון היה דואג, או מדינת ישראל, לירון דקל וחבריו שלא יסבכו בשוק הפרטי, אבל תמיד קל יותר קצת לקצץ פה כדי שילכו לשוק במקום לעשות את הדברים האחרים. הטוב ביותר: או אגרה כללית או תקציב ושהוא לא יצטרך להיכנס לדברים האלה. אבל מכיוון שזה לא קורה אנחנו הולכים פה לפתרון אולי לא הטוב ביותר אבל, ד"ר מירו, זה מה שקיים.
מיקי מירו
¶
אני אומר, מתוך זה שזאת תחנה ממלכתית אנחנו סבורים – כל אחד יש לו את הכללים שלו וטוב שהכנסת תקבע את הכללים האלה ולא לעשות ערבוביה, ולזה אני מתכוון שזה בידיים שלכם, לא להשאיר את זה לידיים של השוק כי אז באמת ירון צריך להתמודד עם מצבים בלתי אפשריים ודוד צריך להתמודד עם דברים בלתי אפשריים וגם אנחנו וזה לא טוב.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
זה היה עדיף. אולי אם בסוף אנחנו נהיה הממשלה אולי נוכל לשנות את זה. תודה לד"ר מירו.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני לא אמרתי שמאוחר, את העתיד, הצפייה נשארה רק לאנשים שלא אציין את שמם. לפני שאני אתן לחברי הכנסת לדבר, משהו חשוב לנקודה הזאת? כן, בבקשה.
אילן אבישר
¶
לא, אני ממש רוצה להוסיף רק. אני רק רוצה להתייחס בתחילה לדברים של גב' בנדלר. 3 החוקים המרכזיים שמסדירים את התקשורת גם מגדירים את מקורות המימון של כל אחד מסוגי התקשורת.
אילן אבישר
¶
אז יש לנו את האגרה של רשות השידור, יש את הפרסומות של השידורים המסחריים ויש את דמי המנוי של שידורים רב-ערוציים בכבלים ובלוויין.
אתי בנדלר
¶
סליחה, אני לא נכנסתי לנושא הזה כי זה קשור כבר לדיונים שיהיו ביום א' בהצעת חוק הפצת שידורים באמצעות תחנות שידור ספרתיות ששם זה משבש קצת את החלוקה המסורתית.
אילן אבישר
¶
נכון. אבל אני אומר בהקשר הזה, מה שאני חושב שחשוב זה לא להשאיר שום לקונה בהגדרה של מקורות המימון של "גלי צה"ל". זאת אומרת, כרגע אנחנו מסכימים על 4:30 דקות, אבל כדי שזה לא יגיע בעתיד למקומות לא רצויים כדאי להבהיר בחוק מהם מקורות המימון של "גלי צה"ל", מה המקום של תשדירי החסות ותשדירי השירות בהקשר של התקציב הכולל של התחנה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
נכון, אני באמת חושב שהדברים שהיו בעבר טובים עכשיו זה חוזר. בתכנון להשכלה גבוהה, לזכותו של יגאל אלון כשר חינוך, הוא אמר: יש ועדה, בראשה יושב-ראש, תקציב ל-5 שנים, ואז לא היו כל המקח והממכר כל שנה. אם ירון דקל היה יודע ש-5 שנים הכול סגור הוא לא היה צריך לרוץ יותר, נכון?
אילן אבישר
¶
המושגים של תשדיר חסות ותשדירי שירות הם די רחבים. גם כאן בדיון בשיח חלק דיברו על פרסומים, חלק דיברו על פרסומות, ויש הגדרות ברורות, גם מבחינת הגופים שרשאים לשדר את התשדירים האלה, גם מבחינת האופי של התשדירים, והוועדה שמצוינת שאמורה לקום, אני חושב שיש לה תפקיד מאוד חשוב בהגדרה, ואנחנו כרשות שניה, יש לנו גם את הניסיון וגם את האינטרס, הייתי אומר, להבטיח שבאמת זה יהיה בצורה של תשדירי חסות ותשדירי שירות. לכן היינו מאוד שמחים להיות בעלי מעמד שם, אם כמשקיפים, אם כחברים, במסגרת הוועדה הזו.
אליהו פולק
¶
כבוד היושב-ראש, אנחנו לא פעם ראשונה נמצאים בישיבות של הוועדה הזאת שדנות בנושא הזה. אני רוצה להזכיר דברים שאמר חבר הכנסת ישראל חסון, נדמה לי בישיבה לפני כשנתיים בנושא, וזה דבר שאני חושב שצריך להטריד: חיילים משרתים בשירות חובה בתחנה, התחנה מקבלת את מחצית מההכנסה שלה מפעילות כלכלית נטו, האם חוק גיוס חובה משמעו לקחת חיילים כדי שהם יכניסו כסף לצבא? אני חושב שהדבר הזה הוא בעייתי מאוד. אני חושב שכל הנושא של הפרסומות בכלל בשידור הציבורי, גם ברשות השידור, וד"ר מירו יודע את זה, הוא נושא בעייתי מאוד משום שהציבור משלם עבורו ולכן הוא צריך לקבל רדיו נקי מפרסומות כי הפרסומות משחיתות, הן משחיתות את השפה העברית והם לא גורמות לשידור רדיו שהוא שידור רדיו יותר טוב, יותר איכותי, לציבור.
אני גם רוצה להזכיר, וזה בהמשך לדברים שאמר ד"ר אבישר, שהמושג שידורי חסות ותשדירי שירות, במחילה מכבודכם, זה "ישראבלוף". שידורי חסות ותשדירי שירות – תשדירי שירות עוד מילא אבל שידורי חסות זה אומר שהדבר נעשה בחסות חברה א', ב', ג', שידורי חסות במדינת ישראל הם פרסומת לכל דבר, מזכירים את החברה, את מה שהיא נותנת, עושים את זה בקצרה, זה לא חצי דקה, זה כמה שניות אבל זה פרסומות. לכן הייתי מבקש את ה"ישראבלוף" הזה לבטל, לקרוא לילד בשמו, או שזה פרסומות או שזה לא כלום.
אליהו פולק
¶
אני הייתי רוצה להעיר עוד שתי הערות. הערה אחת אומרת: אין פיקוח על "גלי צה"ל" ציבורי ותחנה ציבורית מקבלת, ואמרה את זה עו"ד בנדלר, מימון ציבורי לא ייתכן שלא יהיה פיקוח. "גלי צה"ל" באו הנה המון פעמים, לוועדה והבטיחו כל מיני דברים שהם לא קיימו, למשל משכורות לבכירים, לא קיימו, לא פרסמו את הדברים. יש פה בעיה של שקיפות של התחנה ואני לא אומר את זה כנגד המפקד הנוכחי כי אני חושב שהמפקד הנוכחי עשה הרבה מעבר לכל מה שמפקדים עשו לפניו בקטעים האלה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
תודה. פרופ' פולק, אני מאוד מודה לך, הערות חשובות. אני אם כך פותח את דברי חברי הכנסת, נרשמו לפי הסדר, חבר הכנסת אייכלר, חבר הכנסת צור, חבר הכנסת הופמן וחברת הכנסת גמליאל. כן, בבקשה.
ישראל אייכלר
¶
אדוני היושב-ראש, אני חושב שמאוד חשוב ש"גלי צה"ל" יקבל אפשרות לצאת לשוק החופשי כי בעיקרון אני חושב שצריך להפריט את "גלי צה"ל". נדמה לי שחוץ מצפון קוריאה יש עוד כמה מדינות שיש להן תחנה צבאית.
ישראל אייכלר
¶
עצם העובדה שתחנה צבאית משדרת לציבור אומר שאם ייבחר מישהו כמו מורסי, הצבא יכניס אותו לבית סוהר ו"גלי צה"ל" ייתן לו גיבוי למהפכה הצבאית ויקראו לזה מהפכה אזרחית. אני אומר את זה בעיקרון הפילוסופי.
ישראל אייכלר
¶
אני בעד שיהיו כמה שיותר תחנות שידור לכן אני בעד הצעת החוק הזאת, אבל יש בעיה עם מה שנקרא הרדיו אזורי. הרדיו האזורי הוא דבר חשוב מאוד, הוא גם נתן פלורליזם בשידור, בעיקרון כל עיתון נוסף, כל תחנה נוספת, מורידה את הדיקטטורה השלטונית שיש בתקשורת והתקשורת שולטת - - -
ישראל אייכלר
¶
אני רואה בזה, ככל שיש יותר תחנות יש פחות דיקטטורה, וזה מאוד מאוד חשוב. אבל "גלי צה"ל", לדעתי, חוטא למטרה של הצבא, של המדינה, שרוצים לייצג ולעודד אנשים לראות בצבא את צבא העם או צבא המדינה, כאשר הרוח שם היא לפחות לגבי ציבור של איזה מיליון או שניים אנשים, חרדים ודתיים, ואפילו ערבים – התרבות שמשודרת ב"גלי צה"ל" היא תרבות צפון תל-אביבית עמוקה בלי שום זכר כמעט לרוח שיש בקרב העם, הרוח המסורתית, אני לא מדבר על הדתית. רוב העם הוא מסורתי ואתה לא תשמע את זה בשידורי "גלי צה"ל".
ישראל אייכלר
¶
נכון, ובתשובה של מפקד "גלי צה"ל" לא היתה איזושהי התחייבות למנוע את זה. הנקודה השנייה שאני מדבר עליה – זה שזה צפון תל אביב, על זה גברת שקד תדבר יותר טוב ממני – זה שזה הופך לתחנת הסתה נגד ציבור מסוים כמעט מדי יום ביומו, ודיברתי עם מפקד "גלי צה"ל" על שדרים מסוימים, וכבר הזכרתי את זה ולא אחזור על זה, שמתוך אינטרסים משדרים נגד הציבור החרדי והציבור לא יודע, אין להם גילוי נאות שהם מייצגים ארגונים אנטי-דתיים, אנטי-חרדים. זה דבר שלא ייתכן, לא ברדיו "גלי צה"ל", גם לא ברדיו אזורי.
ישראל אייכלר
¶
אני מצמצם. אני רוצה לציין לטובה את "קול ישראל" שלמרות שגם שם יש לנו הרבה כאבי בטן – אני לא מאחל לאף אחד להסיט אוזניים חרדיות ולהאזין לתקשורת הישראלית בכלל – אבל בכל זאת ב"קול ישראל" יש ממלכתיות בשנים האחרונות שלא יכולים להשתלח בהפקרות, גם שדרים שלא אוהבים את החרדים וגם כששואלים שאלות קשות. "גלי צה"ל", נדמה לי, אם לא תהיה מהפכה בעניין הזה אתם רק מרחיקים. אני רוצה שהמפקד ישמע אותי. אם אתם מדברים עכשיו על גיוס חרדים ורוצים לקרב חרדים לצבא, הרוח האנטי-חרדית בצבא רק מרחיקה ומחזקת את אותם גורמים שאומרים: זה לא הצבא שלנו, זו לא המדינה שלנו, זה מישהו שהוא נגדנו. ולכן אני אומר ש"גלי צה"ל" חייב ריענון רציני בעניין הזה. אני לא בא בטענות לגבי מהדורות החדשות, ששם יש ייצוג לכל – מבחינה חדשותית לא שמעתי שיש בעיה קשה אבל בתוכניות - - -
ישראל אייכלר
¶
אני מסיים כבר. בתוכניות זה משהו שחייבים לעשות רביזיה. אני מוכן לשבת עם מפקד "גלי צה"ל" ולהוכיח לו אחת לאחת, וזה לא צריך להיות בגרזן אבל צריך שילמדו קצת ממיקי מירו וחבריו איך רדיו, גם אם הוא לא חרדי ולא דתי, יכול להיות ממלכתי. תודה רבה.
איילת שקד
¶
קודם כל, אני באופן אישי מקשיבה ל"גלי צה"ל", מקשיבה לרשת ב' ומקשיבה ל"קול ברמה", אלה 3 התחנות שאני בדרך כלל מקשיבה להן.
איילת שקד
¶
מאז שאני בכנסת אני בעיקר עושה טלפונים באוטו. אני מסכימה עם מיקי ועם חברים רבים שרואים איזשהו עיוות במבנה של "גלי צה"ל". זה לא סוד שאני חושבת שהתחנה לא מאוזנת, שהיא מקבלת כספים מהציבור, כספים ממשלמי המסים, אבל שדרן כמו גדי נס מרדיו חיפה, עדיין אין לו בית ב"גלי צה"ל", פשוט שדרן לאומי, זה הכול. שדרנים כמו אראל סג"ל או כמו קלמן ליבסקינד, אין להן בית ב"גלי צה"ל" ואותי זה מעציב וזה לא סוד, כולם יודעים את זה. אני גם חושבת שהיחס – אני מסכימה עם חבר הכנסת אייכלר – למגזר החרדי הוא לא מאוזן. אני מחכה לחוק גלי צה"ל, הבטחת לי שזה יקרה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני מנסה לשבת עם שר הביטחון עכשיו, בהחלט. שהממשלה תביא פעם אחת – נדמה לי שהכוח שלך הוא יותר גדול משלי כי את הלוא יושבת על השרים ובקואליציה – הצעת חוק ממשלתית, אני מצפה להצעת חוק ממשלתית גלי צה"ל שאני יוכל לעבוד ולתקן כאן. אז אני מציע שבתפקידך בקואליציה, יושבת פה עוד ידידה טובה שלי שגם היא חברת כנסת בקואליציה, הגיע הזמן שבמאה ה-21, אחרי שהוקמנו במאה ה-20, שיהיה חוק ל"גלי צה"ל".
איילת שקד
¶
אני כן אמרתי את זה כמה פעמים ואני אגיד את זה בכל הזדמנות, אנחנו קיבלנו – אני עוד כשהייתי אזרחית – המון מכתבים ממילואימניקים שבשעת מלחמה יצאו מלבנון או מעזה, פתחו את הרדיו וסגרו אותו כי לא יכלו לשמוע את השידורים האלה. מי שהיה לפניך לא היה קשוב לביקורת הזאת.
איילת שקד
¶
אני יודעת שאתה קשוב לביקורת הזאת, אני יודעת שהתחילו לעשות שינויים ותחילת השינויים האלו מבורכים, אני מבקשת להיות עם ראש כמה שיותר פתוח ולא להתעלם גם מהדברים האלה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
תודה רבה. חבר הכנסת צור, חבר הכנסת הופמן, חברת הכנסת גמליאל ואני עובר להקראת החוק.
דוד צור
¶
רק 3 נקודות קצרות: אני חושב שאנחנו בוועדת הכלכלה צריכים לדון בעניין וטוב שזו הצעת חוק עכשיו במקום הוראת שעה. אני לא חושב שאנחנו צריכים להיות צנזורים על "גלי צה"ל" וגם לא על תחנות הרדיו האזוריות, אנחנו יכולים לאהוב יותר, לאהוב פחות, כל אחד והשקפותיו.
ישראל אייכלר
¶
לא, למה אתה חושב ששדרן בן 18 יכול להיות צנזור, הוא מצנזר מה שהוא לא רוצה, ולך אסור שאתה נבחר ציבור?
דוד צור
¶
אבל אני חושב ככה. אני לא חושב שמתפקידנו להיות צנזורים אם יש רשות מפקחת ויש הוראות בחוק. אני לא חושב שאנחנו צריכים להשתמש בתפקיד שלנו כמחוקק - - -
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
צריכה להיות ועדה ציבורית. מה שאין ב"גלי צה"ל" עדיין, מה שצריך להיות בחוק גלי צה"ל זה שתוקם ועדה ציבורית, זה לא תפקידם של חברי כנסת.
דוד צור
¶
מאה אחוז. אני רק לא רואה את התפקיד שלי כצנזור ראשי. רציתי לומר שכן הגיע הזמן באמת, ובזה אני מצטרף, שיביאו את החוק ואנחנו, הקואליציה, נצטרך ליזום את העניין הזה.
דוד צור
¶
אוקיי. ואני גם לא מקבל את מה שאמר פרופ' פולק בעניין כי כל זמן שאנחנו צבא העם אז יש לנו גם כל מיני לכאורה אנומליות שאנחנו חיים אתם מההקמה, וזה סוג של אנומליה שהיא אפילו חיובית, כמו גם לצורך בעניין מורות חיילות נאמר, ועוד כהנה וכהנה, דברים שלא תפקידו של צה"ל. פעם שזה יוחלט שזה יהיה צבא מקצועי, צבאי, ולא צבא העם אז באמת אפשר לבוא ולגזור מזה הרבה מאוד דברים.
דוד צור
¶
אני שמח שהגיעו לפשרה הזאת כי אני חושב שבאמת תחנות הרדיו האזוריות לא נמצאים בתחרות הוגנת ושווה פעם שיש פה תקציב אקסוגני.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
תודה רבה. חבר הכנסת הופמן, אתה היית גם בוועדה שכתבה את ההמלצות שלה, אולי תעזור לנו לכתוב – אתה גם בקואליציה כמדומני – את חוק גלי צה"ל שאנחנו מצפים לו עשרות בשנים?
רונן הופמן
¶
אני אשמח. האמת היא שההערה שלי מאוד קצרה, בדיוק בהקשר הזה. אני רוצה לומר שאחת ההמלצות המרכזיות של הוועדה שלנו היא אכן למסד את חוק גלי צה"ל כחוק קבוע ולא כהוראת שעה. מעבר לזה אני רוצה רק לומר מילה אחת על העבודה של הוועדה בכל זאת.
רונן הופמן
¶
עוד לא הייתי חבר כנסת. הממשלה הסמיכה את שר הביטחון להקים צוות לגיבוש המלצות בתחום הזה של פיקוח על שידורי חסות ואני מוניתי מתוקף היותי איש אקדמיה ובין השאר מומחה לתקשורת. אז אני רק רוצה לומר שעבודת הוועדה המחישה או בעצם איששה את העובדה שהתחנה היא מאוזנת והיא עושה עבודה טובה ובאמת ההמלצה היא לחוקק את חוק גלי צה"ל.
גילה גמליאל
¶
אני חושבת שאחד מהנושאים שהם באמת מוצלחים בתחום התקשורת זה הרדיו. בכולם, אם זה התחנות האזוריות, אם זה "קול ישראל" ואם זה "גלי צה"ל", בהחלט נותנים מענה מצוין בפן הזה. אהבתי את אחוות החינם כאן, אנחנו בחודש אב, בחודש אב וט' באב נזכרים בשנאת חינם שהובילה לגלות ולחורבן הבית ובאמת לראות כאן את האחווה והתמיכה הגורפת זה באמת מחמם את הלב.
גילה גמליאל
¶
אז זה באמת מחמם את הלב. יחד עם זה אני חושבת שבאמת ירון דקל מהווה את הרוח החדשה והמרעננת ב"גלי צה"ל" והוא כן מבין את הביקורת וגם פועל, והוא גם אמר את זה בתחילת דבריו. אני פונה אליכם, איילת – הקשבתי לך קשב רב אז אני רוצה לענות לך – אני חושבת שכאן באמת הוא כן נותן את המענה לביקורת, הוא מבין אותה, הוא גם אמר פה בתחילת דבריו איך הוא מנסה לשלב מכל הפסיפס האנושי שקיים במדינה ב"גלי צה"ל" ואני מקווה מאוד שזה באמת יקבל את הביטוי בפועל גם בתחושת הציבור.
לגבי החוק, אנחנו כולנו כמובן תומכים בו, יחד עם זה אני חושבת – דיברנו כאן על לקדם את חוק גלי צה"ל – אבישי, זה פשוט להתריע שזו פעם אחרונה שאנחנו מחוקקים חתכים של חוק. אנחנו יותר לא נחקק שלבים של חוק אלא זה בפעם האחרונה וצריך מעכשיו לגבש חוק מקיף שיכלול את כל הצרכים בהיבט של "גלי צה"ל".
גילה גמליאל
¶
אין מקל, המקל הוא שבפעם הבאה שיביאו לנו את זה אנחנו מודיעים להם מראש שעד שאנחנו לא מקבלים את הכול לא נתייחס.
גילה גמליאל
¶
יפה. אבישי, אסביר לך משהו, יש שם את איציק אשכנזי, יושב בשקט, איציק, שר הביטחון, לפנות אליו על מנת לקדם את חוק גלי צה"ל. אני מוכנה להרים את הכפפה, יש פה אנשים שמבינים יותר ממני בתקשורת, גם אתה שכבר לקחת חלק בוועדות הקודמות, וגם נחמן, אם איילת תרצה להשתלב ועוד חברים על מנת להיפגש עם השר, כמובן עם היושב-ראש הנכבד שלנו, להתחיל לקדם את הדברים האלה, להציב יעדים ואז נעמוד בהם.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני מודה לך, גילה. תאגידי המים – הסורים על הגדרות, תאגידי המים על השערים כאן, ב-12:00 הבטחתי להם אז אני מבקש לקצר. חבר הכנסת שמולי, לעולם לא אעצור אותך בדבריך, הם דברים נכוחים.
איציק שמולי
¶
קודם כל צריך לברך על ההסכמה שהושגה. אני אגב צרכן גם של "קול ישראל", גם של "גלי צה"ל" בימי חול ובסופי שבוע של הרדיו האזורי.
איציק שמולי
¶
חשבתי שלאור ההסכמה פשוט צריך לרוץ עם הדיון. לאור מה שאמרה חברת הכנסת שקד וחבר הכנסת אייכלר שאף השתמש במילה הסתה, אז אני חושב שזה קצת מרחיק לכת.
איציק שמולי
¶
אדוני, חבר הכנסת אייכלר, כשאני עולה ומתראיין בתחנות הרדיו גם הדתיות-לאומיות וגם החרדיות לא עושים לי חיים קלים וזה בסדר, רק אתמול.
איציק שמולי
¶
אני חושב גם, איילת, אם תסתכלי היטב על מאפייני המרואיינים ב"גלי צה"ל", אני רוצה להרגיע אותך, מקומך ומקומכם ומקומו של השר בנט לא נפקד שם.
ירון דקל
¶
אני רק רוצה להדגיש בהמשך למה שאמרו כאן אנשי הרדיו אזורי, הרשות השנייה ו"קול ישראל", "גלי צה"ל", הנתח שלה בשוק הפרסום הישראלי הוא 10%, כל ה-90% זה "רשת ב'", "קול ישראל" והרדיו האזורי. אני רוצה לומר לחבר הכנסת אייכלר וחברת הכנסת שקד, אני קשוב לביקורת ובהחלט דבריכם נשמעו, גם הביקורת. אני אזמין את חבר הכנסת אייכלר וגם את חברת הכנסת שקד לבקר ב"גלי צה"ל" כדי גם להגיד את הדברים האלה לשדרים ולעורכים בתחנה כדי שגם הם ישמעו ואני גם אעביר את הביקורת. אני חושב שאחרי הדברים שנשמעו כאן אני מקווה שהוועדה תוכל להגיש את ההצעה לקריאה שניה ושלישת.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני חושב שאנחנו נעשה דבר אחר, במקום שתסביר אינדיבידואלית, אני מציע, מר דקל, תזמין את ועדת הכלכלה. מר דקל, במקום לעשות ביקורים אישיים תזמין את ועדת הכלכלה, זה יקל על כולנו.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
ישי יודקביץ, בבקשה. גילה, את יכולה למלא את מקומי דקה כי אני צריך ללכת לחוק כלים שלובים?
ישי יודקביץ
¶
"הצעת חוק גלי צה"ל – שידורי רדיו של צבא הגנה לישראל (שידורי חסות ותשדירי שירות) (הוראת שעה) (תיקון מס' 5), התשע"ג–2013".
ישי יודקביץ
¶
"תיקון שם החוק
1.
בחוק גלי צה"ל – שידורי רדיו של צבא הגנה לישראל (שידורי חסות ותשדירי שירות) (הוראת שעה), התשס"ה–2005 (להלן – הוראת השעה), בשם החוק, המילים "(הוראת שעה)" – יימחקו.
תיקון סעיף "3 – אנחנו מבטלים את סעיף 2 מאחר ואנחנו נשארים על 4:30 דקות.
אליהו פולק
¶
כן, יש הערה. הייתי מבקש לשנות את שם החוק: במקום "שידורי חסות ותשדירי שירות" ל"פרסומות", ואותו דבר גם בהמשך, במקום "שידורי חסות ותשדירי שירות" ל"פרסומות". אני חושב שזה "ישראבלוף" אם קוראים לזה את הדבר הזה.
אתי בנדלר
¶
התשובה היא שהדבר בלתי אפשרי כי יש הגדרה של החוק מהם תשדירי שירות ומהם שידורי חסות ובזה החוק דן.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
מקלב יצביע, תודה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 6
נגד – אין
נמנעים – 1
סעיף 1 אושר.
אחרי סעיף 4 להוראת השעה יבוא
¶
"שילוב שידורי חסות ותשדירי שירות באתר האינטרנט של גלי צה"ל או באמצעים טכנולוגיים אחרים
4א.
(א)
גלי צה"ל רשאי לשלב שידורי חסות ותשדירי שירות באתר האינטרנט של גלי צה"ל או באמצעים טכנולוגיים אחרים המשמשים להעברת תכנים של גלי צה"ל ובכלל זה במערכת רדיו טלפון נייד כמשמעותה בחוק התקשורת (בזק ושידורים), התשמ"ב–1982, ובלבד ששידורי החסות ותשדירי השירות יופרדו מהתוכן המועבר על ידי גלי צה"ל באתר האינטרנט ובאמצעי הטכנולוגי כאמור.
(ב)
ההוראות לפי סעיף 4(א) ו-(ב) יחולו, בשינויים המחויבים, לעניין שידורי חסות ותשדירי שירות כאמור בסעיף קטן (א)."
ישי יודקביץ
¶
אנחנו הלכנו גם כן על קרקע סלולה של סעיף שקיים גם בחוק רשות השידור ואנחנו כבר צופים פני עתיד לגבי אתר האינטרנט של "גלי צה"ל" ואולי לאפליקציות סלולריות, אם וכאשר הם יהיו, אנחנו פשוט רוצים שתהיה לנו את האפשרות הזאת כמו שיש לרשות השידור.
אתי בנדלר
¶
ברשותך, אדוני היושב-ראש, הייתי מבקשת שהוא יקרא גם את סעיף 4 המוצע כי אני ארצה להתייחס לשני הסעיפים האלה ביחד.
ישי יודקביץ
¶
"תיקון סעיף 5
4.
בסעיף 5(א) להוראת השעה, אחרי "בגלי צה"ל" יבוא "ועל שילובם באתר האינטרנט של גלי צה"ל או באמצעים טכנולוגיים אחרים המשמשים להעברת תכנים של גלי צה"ל..."
אתי בנדלר
¶
כפי שמר יודקביץ הסביר, הרעיון הוא לאפשר מכוח הסעיף הזה – זה נושא חדש שלא קיים היום בחוק שאותו מבקשים לתקן והוא מבקש לתת ל"גלי צה"ל" אפשרות לשלב הודעות חסות ותשדירי שירות באתר של "גלי צה"ל" וכן באמצעים טכנולוגיים אחרים, קרי כפי שהזכרתי, בטלפון סלולרי.
אתי בנדלר
¶
כן, למרות ששם אנחנו הגבלנו ואין עדיין תקנות שאושרו בוועדת הכלכלה אבל הרעיון הוא אותו רעיון, לאפשר להם מקור הכנסה נוסף מאותם תשדירים. בהתאם לסעיף (ב) המוצע, ההוראות לפי סעיף 4(א) יחולו, בשינויים המחויבים, לעניין התשדירים האלה באמצעים הטכנולוגיים האחרים. זה אומר שהתקנות שבהן אמורות להיקבע ההוראות לעניין התנאים לשידור תשדירי חסות ולתשדירי שירות לרבות איסורים ומגבלות, יחולו גם על תשדירי השירות והודעות החסות באינטרנט ובאמצעים הטכנולוגיים האחרים. דא עקא, כפי שהזכרתי - - -
אתי בנדלר
¶
מאז שאמרתם לי שעורכי דין מרבים להשתמש במילה הזאת אז כדי להוכיח שגם אני עורכת דין התחלתי להשתמש בזה. התקנות האלה כאמור הובאו לראשונה לפתחה של הכנסת לפני כחודש, טרם נדונו ממילא לא אושרו, ממילא אין להן תוקף. אני מוכרחה לומר שבעיון בהן אני גם לא מצאתי התייחסות בהן כיוון שהן כנראה נוסחו לפני מספר שנים, אין בהן שום התייחסות לתשדירי שירות והודעות חסות, למאפיינים המיוחדים שלהם, באתר האינטרנט או באמצעים טכנולוגיים אחרים כך שאפילו האמירה הזאת, ככל שהיא באה מצד משרד התקשורת, היא חסרת כיסוי כרגע בנוסח שמוצע כאן.
בסעיף 4, התיקון לסעיף 5, מציעים שוועדת הפיקוח, שכאמור טרם הוקמה, תפקח גם על תשדירים באינטרנט ובאמצעים הטכנולוגיים האחרים. זאת אומרת שאין תקנות, אין ועדת פיקוח ומבקשים כאן בעצם נוסח שיאפשר את התשדירים האלה באמצעים שונים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
סליחה רגע, לפני ההסתייגות שלך. אני הקשבתי עוד לפני הישיבה לעו"ד בנדלר, אנחנו דנים פה בכלל עכשיו בכל הנושאים האלה של הטרנספורמציה הטוטלית שקורית באמת בכל נושא התקשורת. ולכן, גם לאור רוח הדברים שהיו בוועדה, שמענו את כולם פה, כולל את גילה גמליאל ואחרים, רונן, דוד צור, נחמן שי וכל החברים שצריך להתקדם בנושא החקיקה, מה שאני מציע כי סעיף זה יכנס לתוקפו רק אחרי שיאושרו התקנות ותוקם ועדת הפיקוח הסעיף יהיה בתוקף. אני נותן לכם יותר זמן ממה שאני מקציב בדרך כלל, שנה וחצי, כדי שהוועדה תוכל לוודא שהוראות הוועדה בקשר לצורך להסדיר את מעמד "גלי צה"ל בחוק יבואו לידי ביטוי בהצעת חוק ממשלתית, וכן כדי לעקוב אחר הביצוע והמשמעות בשטח של סעיף זה.
אתי בנדלר
¶
זה מה שהוא מציע. היושב-ראש הציע כרגע גם לדחות את כניסתו של הסעיף הזה לתוקף עד שיהיו תקנות ותוקם ועדת פיקוח ומרגע שהוא ייכנס לתוקפו הוא יהיה בתוקף לשנה וחצי.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אוקיי, מי בעד? אני הצעתי בגלל שהממשלה עובדת כל כך לאט, אלא אם כן נשתתף בה, גילה, או שנזרז אותה, שנה וחצי. מי בעד ההסתייגות של אייכלר?
אורי מקלב
¶
הוא לא יכול להצביע בעד ההסתייגות שלו, מה אפשר לעשות? מותר לו להגיש הסתייגות אבל הוא לא יכול להצביע.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אוקיי. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – אין
נגד – 1
ההסתייגות של חבר הכנסת אייכלר לסעיף 3 לא נתקבלה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
בעד – אין. רבותי, מי בעד ההצעה הקיימת שלי?
הצבעה
בעד – פה אחד
סעיף 3 אושר כהצעת הוועדה.
הילה שמיר
¶
אני מזכירה את ההערה שלנו בהמשך לדברים של היושב-ראש על זה שנדרשת ראיה כוללת וקוהרנטית של כל הנושא, ביקשנו שיהיה נציג של הרשות השנייה, או כנציג או כמשקיף, בוועדת הפיקוח.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אם יש רצון טוב היום, אחרי שדודו בן בסט רקד טנגו עם ירון דקל אז אולי אפשר להכניס פה עוד אנשים.
אתי בנדלר
¶
כפי שציינתי סעיף 5 לחוק העיקרי דן בנושא ועדת הפיקוח והוא מחולק לשני סעיפי משנה: סעיף (א) שבו אומר שהשר והשר הממונה על ביצוע חוק רשות השידור ימנו ועדה שתפקידה לפקח על השידור של שידורי חסות ותשדירי שירות ב"גלי צה"ל" לפי חוק זה, ומה שמוצע כאן זה תיקון רק לסעיף הקטן הזה שאומר שוועדת הפיקוח תפקח גם על תשדירי החסות והודעות החסות שיפרסמו באינטרנט ובאמצעים הטכנולוגיים האחרים.
מה שמציע כרגע יושב-ראש הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו והיועצת המשפטית של הרשות השנייה הוא לתקן את סעיף (ב) שאומר: ועדת הפיקוח תהיה בת 3 עד 5 חברים שימונו מקרב החברים במליאת רשות השידור וכו'. בעצם ההצעה היא, אם אני מבינה נכון, להגדיל את ההרכב כך שיהיה חבר נוסף.
אתי בנדלר
¶
ההצעה שהוצעה כרגע לחברי הכנסת אומרת שוועדת הפיקוח לא תהיה רק מקרב חברים ממליאת רשות השידור אלא שימונה לה חבר או משקיף, אינני יודעת, גם מטעם הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו.
נחמן שי
¶
אני חושב שזה לא נכון. אני חסיד גדול של הרשות השנייה ואני מציע לא לשנות פה סדרי בראשית. אין כאן שום גוף אחר חוץ מרשות השידור, ששם זה מעוגן בחוק, שמפקח על "גלי צה"ל". זה לאפשר לרשות השנייה להיכנס למסגרת הפיקוח על "גלי צה"ל", זה שינוי גדול, הרבה יותר גדול ממה שחושבים פה.
עידית צ'רנוביץ
¶
אני רוצה להתייחס. אני מפקחת על כל 16 תחנות הרדיו האזוריות. מאוד מאוד חשוב לנו שדווקא אנחנו נהיה כמשקיפים, אנחנו לא רוצים אפילו מעמד של חבר קבוע, משום שבדיוק מה שגם כן ידידי אלי פולק אמר קודם, אנחנו רוצים לשמור באמת שההגדרות של תשדירי שירות ותשדירי חסות יישמרו ושלא תהיה פה זליגה של פרסומות.
עידית צ'רנוביץ
¶
לא סיימתי אבל. התפקיד של ועדת הפיקוח הוא למעשה באמת לבדוק שכל התקציב שבאמת מגיע מהפרסומות האלה באמת יהיה מגופים ציבוריים ומוסדות ושלא ייווצר מצב שפתאום "AIG" מפרסמת שם או פתאום אנחנו מגלים ש"דלק" מפרסמת שם. זאת הסכנה ואנחנו מעדיפים לפקח - - -
תומר קרני
¶
הרכב הוועדה כבר נדון וכבר קבוע בחקיקה ועכשיו מועלת פה למעשה הצעה חדשה לשנות אותו אז אנחנו נצטרך – יושב-ראש רשות השידור לא נמצא פה – אנחנו נצטרך לשמוע את עמדת מליאת רשות השידור לזה.
נחמן שי
¶
תומר, הפיקוח האזרחי על "גלי צה"ל" מוסדר בחוק רשות השידור, שם הכנסנו גם את הנושא המסחרי לאותה מסגרת אז זה נגזר מאותו עניין.
ישראל אייכלר
¶
כן, אני אסביר לכם גם למה. אני חושב שהרדיו האזורי הוא הנפגע הראשון מהדבר הזה וראוי שהם יהיו בוועדה שמפקחת.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רבותי, ההצעה לא התקבלה, אני עובר להצבעה על סעיף 4 להצעת החוק. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – פה אחד
סעיף 4 אושר.
אתי בנדלר
¶
אבל לפני שההצעה הועלתה הוא אמר גם כן שזו הסתייגות, אתם אמרתם שזו הצעה. הוא בסך הכול מבקש עכשיו שיירשם כהסתייגות שלו על הנקודה הזו.
אתי בנדלר
¶
חברי הכנסת, הסתייגות היא לתיקון סעיף שעליה מצביעים בוועדה ואם ההצעה איננה מתקבלת יכול חבר הכנסת המציע לבקש לרשום להעלות את ההצעה הזו כהסתייגות למליאה. הצעה לתיקון סעיף תמיד צריכה להיות מוגשת לוועדה לפני שמסתיימת ההצבעה על אותו סעיף כי משהסתיימה ההצבעה על אותו סעיף יש נוסח שהוועדה כבר החליטה לרבות ההצעות שהוצבע עליהן ולא התקבלו.
אתי בנדלר
¶
לא, ברגע שיש לו הסתייגות ממשית אין רשות דיבור, אי אפשר גם וגם, אבל יש לך את ההסתייגות לגבי ההצעה של רשות השידור.
אתי בנדלר
¶
רק כדי להפיס את דעתך, כך וכך אם ההצעה שלך היתה עומדת לדיון הייתי מבקשת ממך להשלים אותה כדי שהוועדה תדע מה אתה מציע, כי למשל מי ממנה נציג ציבור, מקרב מי?
ישי יודקביץ
¶
"תיקון סעיף 6
5. בסעיף 6 להוראת השעה, במקום "בחודש ינואר ובחודש יולי" יבוא "בחודש מרס", במקום "במהלך ששת החודשים שקדמו" יבוא "עד 31 בדצמבר של השנה שקדמה" ובמקום "בששת החודשים העוקבים למועד הדיווח" יבוא "החל ב-1 בינואר של שנת הדיווח"."
כאן זה סעיף שמרווח את הדיווח לוועדת הכלכלה.
ישי יודקביץ
¶
"תיקון סעיף 8
6.
בסעיף 8 להוראת השעה –
(1)
בכותרת השוליים, המילה "תוקף" – תימחק;
(2)
סעיף קטן (ב) – בטל."
זה הסעיף של הוראת השעה שהופך את החוק להוראת קבע.