PAGE
35
ועדת הפנים והגנת הסביבה
08/07/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 65>
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, א' באב התשע"ג (08 ביולי 2013), שעה 10:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 08/07/2013
התנהלות רשות המים מול עיריית קרית גת ותאגיד המים בעיר
פרוטוקול
סדר היום
<חלוקת דיבידנדים של תאגידי מים לעיריות – בהמשך לישיבת הוועדה מיום 10 ביוני 2013>
מוזמנים
¶
>
יוסף בנישתי - כלכלן, אגף התקציבים, מינהל לשלטון מקומי, משרד הפנים
יחזקאל ליפשיץ - סמנכ"ל, משרד האנרגיה והמים
מאיה אלדר - יועצת השר, משרד האנרגיה והמים
יוסי עדס - רפרנט פנים, אגף התקציבים, משרד האוצר
זמר בלונדהיים - ייעוץ וחקיקה (כלכלי-פיסקלי), משרד המשפטים
ישראל עינב - ממונה על התאגידים, רשות המים
אפי דביר - רו"ח, מנהל אגף תאגידים, רשות המים
חנה פרנקל - יועצת משפטית, רשות המים
פיני קבלו - סמנכ"ל, מרכז השלטון המקומי
איתי חוטר - סמנכ"ל כלכלה, מרכז השלטון המקומי
אביב חצבני - כלכלן, אגף כלכלה, התאחדות התעשיינים
אבירם דהרי - ראש העיר קרית-גת
מיקי זוהר - חבר מועצת העיר קרית-גת
ירון מזוז - חבר מועצת העיר קרית ביאליק
משה בכר - חבר מועצת העיר קרית ביאליק
איילת פינטו - נציגת ציבור, קרית ביאליק
גיא צור - נציג ציבור, רחובות וראש העין
עמוס כאוי - נציג ציבור
יהודה כהן - מנכ"ל התאחדות בעלי אולמות
יול ברדוש - עו"ד, תושב אבן יהודה, נציג סגן יושב-ראש מועצה מקומית אבן יהודה
יאיר דידי - רמלה
יובל יפת - לוביסט
משה ביבי - לוביסט, פורום ה-15
ישראל ארטנברג - לוביסט, מי ברק
רישום פרלמנטרי
¶
טלי רם
<חלוקת דיבידנדים של תאגידי מים לעיריות – בהמשך לישיבת הוועדה מיום 10 ביוני 2013>
היו"ר מירי רגב
¶
בוקר טוב לכולם, אנחנו פותחים את ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת בדיון בסוגיית תאגידי המים וחלוקת דיבידנדים. זה דיון מספר שלוש, אם אני לא טועה – נמצא פה מר עינב, ברוך הבא; ראש עיריית קרית-גת שיזם את הדיון, נמצא כאן גם נציג מאבן יהודה, רחובות, קריית ביאליק, ירון מזוז. נתניה אמורים גם להגיע, הם היו בדיון שעבר ואמרו לי שהם אמורים להגיע, ורעננה.
הדיון הזה הוא דיון המשך בסוגיית חלוקת דיבידנדים של תאגידי המים. זה לא סוד, אמרתי ואני חוזרת ואומרת שצריך לבטל את תאגידי המים.
היו"ר מירי רגב
¶
אני יודעת. בנושא תאגידי המים זה לא סוד, אמרתי את דעתי מספר פעמים, שצריך לבטל את תאגידי המים. בעיני זה לא נכון שהאזרח משלם כל כך הרבה כסף על מים, אבל הממשלה החליטה אחרת וכך האוצר, ואני מבינה שגם פעם בחוק ההסדרים הולכים לצמצם את תאגידי המים - דבר שבעיני, שוב, יביא למצב של חוסר קשר עם האזרח, מצב שהאזרחים פונים אל ראש העיר כשיש בעיה של מים ולא אל התאגיד. ראש העיר הוא ראש עיר נבחר, הוא זה שאמור בסוף לתת את התשובות לאזרח כשהתאגיד בעצם לא מבצע את תפקידו כראוי, אבל שוב, זוהי סוגיה, זה יבוא לכנסת, גם צמצום תאגידי המים, זה יגיע לוועדה הרלוונטית, אני אהיה שם, אני אגיד את אמירתי בסוגיה הזאת ואני אנסה להשפיע.
היו"ר מירי רגב
¶
אני באופן עקרוני חושבת שהצמצום הופך אותנו לברוני מים. אני חושבת שצריך לבטל את תאגידי המים, אני חושבת שצריך להחזיר את המצב לקדמותו, לצבוע תקציב בנושא תשתיות. לא יכול להיות שהיום, אפילו הערק כבר מתחיל לעלות כמו המים – הערק והמים, חוץ מהוויסקי, חוץ מקולה אולי – זה מצב שהוא בלתי אפשרי.
שלום לך, חבר הכנסת יעקב אשר, אני גם אתן לך כמובן להתייחס.
יעקב אשר
¶
שלום וברכה. לא, אבל הסיכום שאת עושה – את עושה סיכום על מה היה לנו, אז אני רוצה להגיד את דעתי גם מה היה.
היו"ר מירי רגב
¶
לכן, אני אומרת שתאגידי המים יצרו מציאות בלתי אפשרית, ועובדה היא שכשיש ערים שבהן לא מחוברים לתאגידי המים, האזרחים משלמים פחות כסף על מים. אבל שוב, אנחנו לא מקיימים כרגע דיון על תאגיד המים, אנחנו רוצים לקיים דיון המשך בעניין הקריטריונים.
רשות המים באה לראשי הערים, אמרתם להם – מי שיצטרף לתאגיד מים, אנחנו נחלק דיבידנדים. עכשיו אתם רוצים לשנות את כללי המשחק, תוך כדי המשחק, ולכן הבאתי את משרד המשפטים, שיבוא ויגיד האם ניתן לשנות את הכללים תוך כדי משחק, האם אפשר לשנות פתאום את ההחלטות שניתנו לראשי ערים, ואם כן – זה מסר מאוד ברור לגבי ההמשך, בעיקר עכשיו לפני חוק ההסדרים, האם אנחנו הולכים להבטיח משהו לראשי ערים, ובעוד חצי שנה לשנות את זה כי ככה מותר וככה אפשר.
ואז, ראש עיר עומד מול האזרחים שלו, ומה הוא אומר להם? שינו את כללי המשחק? זה מעניין את התושב שלו אם שינו את כללי המשחק?
לכן, אני מבקשת את ההתייחסות של משרד המשפטים בעניין הזה. משרד האוצר נמצא פה – טוב שאתה נמצא פה – אבל אם אני לא אקבל תשובות מספיק טובות מרשות המים, אתה תתייחס לעניין. חבר הכנסת יעקב אשר, ממש משפט, אחר כך אני רוצה לעבור לאבירם, לירון וליול, שביקשו ונרשמו.
יעקב אשר
¶
לא רבים המקרים שבהם אני בחלק חולק על היושבת-ראש הנמרצת שלנו, אבל גם אמרתי את זה בישיבות אחרות. אני חושב שתאגידי המים כן עשו שינוי, ועשו שינוי מבורך. לגבי כן צמצום או לא צמצום, נדון בזה אחר כך, אבל אני חושב שאפשר יהיה להוזיל את המים לאזרחים גם כשיהיו תאגידי מים, ואני רוצה לומר את זה גם כראש עיר וגם ברשויות אחרות, שתאגידי המים עשו את פעולתם.
הנושא של הדיון היום, אולי אחד הדברים שבהם אני מתחיל לפחד להגיד שתאגידי המים הם בסדר זה בגלל מה שקרה כאן, במיוחד בולט בנושא של קרית-גת, ואני חושב שזה גם בולט במקומות אחרים, אבל כאן זה ממש בולט.
אי-אפשר, יש דברים שמוצא שפתיך תשמור. היה דבר מסוים שעליו עירייה בנתה תוכנית, התאגיד בנה את התוכנית, הגיעה תוצאה טובה, יש אפשרות לתת את הדיבידנדים, אין החלטה אחרת להוריד מים או משהו אחר. לא עוצרים את התהליך באמצע תהליך, ולכן העניין הזה לדעתי הוא קריטי, בכלל לדעת אם הכוונה שלכם בתאגידים בהמשך היא להשתלט בצורה כזאת על התאגידים, והעירייה לגמרי יוצאת מהתמונה.
אם העירייה לגמרי יוצאת מהתמונה, איבדתם גם את התאגידים – שאני תומך בהם, וישראל יודע כמה אני תומך ואני גם הייתי זה שהרים תאגיד תוך שלושה חודשים בצורה מוצלחת ביותר – אבל, מה שאתם עושים עכשיו זו טעות. לדעתי, הישיבה הזאת צריכה לקחת שתי דקות, תודיעו שאתם חוזרים בכם משינוי הכללים תוך כדי הכללים, ומה שייקבע בחוק ההסדרים לגבי הלאה, ייקבע.
אבירם דהרי
¶
בהמשך למה שאמר ראש העיר לשעבר יעקב אשר, שהוא היום חבר כנסת, יש פה דבר מדהים, פשוט מדהים. אני הבאתי לכאן נתונים של מה עשתה מועצת רשות המים בכוונת מכוון – בכוונת מכוון – כדי לשחוק את הרווח של תאגיד המים. אתה הנציג של משרד המשפטים?
אבירם דהרי
¶
לקחו את תאגיד המים של קרית-גת ואמרו שהחל מינואר 2013, כיוון שהוא תאגיד טוב, העלו לו את המחירים שהוא משלם למקורות ב-37%. אז אולי באמת המחירים של המים עלו – ההפקה, מקורות, צריך לדאוג לכל החברים, אולי – אבל מה הם עשו למשל למי שקמה, שזה חולון, אור יהודה, בית דגן? הם הורידו את המחיר שהתאגיד הזה משלם ב-32%. הורידו.
בואו נלך לבת-ים. בת-ים, הורידו ב-31%; מניב ראשון לציון, הורידו ב-17%, 18%; מודיעין, הורידו ב-18%, וכך זו הדרך. ואת התאגיד של קרית-גת, שהממונה יחד עם מועצת רשות המים מסרבים בכל תוקף – כשיש לו 37 מיליון שקלים בתזרים מזומנים, בקופה יושב – מסרבים בכל תוקף כי לא ברור להם לגבי היציבות, לא ברור להם ההשקעות והסיפורים. אנחנו כבר מנהלים ישיבה שלישית – שלישית – עדיין לא זז.
נהפוך הוא. מה קרה? כדי להגן על עצמם – דרך אגב, כבר אין תביעה, השופט החליט לסלק על הסף – אז עכשיו יש שלושה שבועות שהם לא יכולים לטעון שום תביעה, עד שנגיש את הערעור וגם נגיש תביעה במקביל.
אבירם דהרי
¶
לא, השופט אמר – למה אתם נותנים סעד הצהרתי? תבקשו את הנזק. אבל הוא לא מבין שרק הנזק מתגבש – הנזק זה עשרה מיליון ועוד עשרה מיליון ועוד 12 – אבל לא נדבר על זה עכשיו.
אבירם דהרי
¶
אבל כרגע כל הסיפורים שיש בית-משפט, אין דבר כזה עכשיו, אז אפשר לדבר על זה.
ויש ליקויים, אבל לא הפעילו את הצו, כמו שהיועץ המשפטי אמר בדיון השני. אבל, הם לא יענו, הם גם לא ידברו, זה גם לא יעניין אף אחד, ויעבור עוד דיון, ושוב יעשו זילות.
שמעתי את הממונה אומר ליושבת-ראש הוועדה – את יודעת, אני מקיים החלטות ממשלה.
החלטות ממשלה זה פטור ממס על הדיבידנד, זה החלטת ממשלה, גברתי היושבת-ראש. את זה הוא לא מקיים. לא רק שהוא לא מקיים, בעזות-מצח הוא לא מקיים.
אמרתי – אולי מדובר פה באיזה גאון, מטאור שנחת לנו והוא יודע הרבה דברים. אמרתי – אז אולי כבודו ייתן לי את הפרוטוקול איך הממונה הזה נבחר, כי כל הזמן הוא שולח לי איך נבחר הפקח הזה ואיך נבחר המנכ"ל הזה. אמרתי, בסך הכול מדובר בממונה – הוא עושה ככה, אין 30 מיליון שקלים; הוא עושה ככה, יש 30 מיליון שקלים. זחיחות, בכיף ככה יושב.
אז אולי נדע איך הוא נבחר. אין קול ואין עונה. עורך-דין ורדי לא יודע, זה לא שמע, זה לא ראה – חודשים על חודשים.
אבירם דהרי
¶
למה? זה יפה. מה, זה לא יפה? יש איזה בעיה עם מה שאני אומר? אם יש בעיה עם מה שאני אומר, תגידו לי.
אבירם דהרי
¶
סליחה, אני לא מבין. אם יש בעיה – אני יודע, אם יש ממונה, הוא שם במשרד שלו – הנה אני, הנה הרזומה שלי. מינימום.
אבירם דהרי
¶
אנשים רעבים ללחם. מדובר – אני אומר לכם – ב-37 מיליון שקלים. אתם יודעים מה זה 37 מיליון שקלים? זה שתי שנות מענק איזון של עיריית קרית-גת. מדובר בעירייה שהמצב הסוציו-אקונומי בה הוא 4, יותר נמוך מקרית-שמונה, יותר נמוך משדרות. 4.
60% מבתי האב פטורים – מלא או חלקית – מארנונה, על-פי מדינת ישראל, על-פי חוקים של משרד המשפטים. והוא רווחי, הוא רווחי. 37 מיליון שקלים. שקל דיבידנד לא אושר. שקל.
היו"ר מירי רגב
¶
אבירם, הבנתי, תיכף יענו על העניין. בגלל זה אני משאירה את ישראל עינב לענות על כל הדברים ביחד.
אבירם דהרי
¶
זה קשור לדיבידנד. זה קשור לדיבידנד, שוחקים לי עשרה מיליון שקל מהרווח, מ-2013 – שימי לב מה עושים - -
אבירם דהרי
¶
- - ב-2013 יבוא הממונה ויגיד: אני לא יכול לחלק דיבידנד, יש סכנה ברווחיות. הוא לוקח לי עשרה מיליון שקלים, לאור יום.
יול ברדוש
¶
אני רוצה לתקוף את הנושא הזה מנקודה קצת שונה. עורך-דין יול ברדוש, אני גם תושב אבן יהודה וגם בא מטעם סגן יושב-ראש המועצה המקומית אבן יהודה, אבל אני דווקא אבוא מהכיוון של תושב, ואני מבקש שתסתכלו על זה גם בצורה כזאת.
אבן יהודה, בצורה – בואו נאמר של מזל או של סיעתא דשמיא – נמצאת בסיטואציה שהיא יושבת על אחד מהאקוויפרים הגדולים במדינת ישראל, זה האקוויפר של החוף והשרון. לא רק אבן יהודה יושבת שם, יש שם עוד יישובים.
תקופות ארוכות מאוד, אבן יהודה – כמו היישובים בסביבה – לקחה את המים שלה או קיבלה את המים שלה מבארות שהיא עצמה חפרה ובנתה, ושקיימות ברחבי היישוב. אנחנו מדברים על סדר גודל של בין ארבע לחמש בארות, כאשר לפני עשר שנים קמה פתאום החלטה שאמרה – זהו זה, המים של הבארות הם לא מספיק טובים, צריך לקחת מים ולהתחבר למקורות.
כשהלכתי וחקרתי את הנושא הזה, אמרתי – הדבר נעשה מאוד מאוד פשוט. במסגרת תהליך של ISO שביצעה מקורות, היא העלתה את התקן של המים מבחינה איכותית לתקן גבוה יותר, שרק היא מסוגלת לעמוד בו, ובאותו רגע נטרלה בעצם את מקורות המים של אבן יהודה, ואילצה – באמצעות החלטה שהיא אחרי כן קיבלה את העיגון שלה על-ידי הסיבוב הנוסף שבא אחרי זה של יצירת תאגידי המים – בסגירת הבארות.
דמיינו בנפשכם שאנחנו הולכים, מחפשים גז, מחפשים נפט, רצים אחרי פצלי שמן בעמק האלה כדי להפוך את עצמנו למשהו שנקרא לו מדינה עם עצמאות כלכלית ולא תלות, נקרא לזה, במשאבים חיצוניים, ואנחנו יושבים על באר נפט – אנחנו יושבים על באר נפט שקוראים לה במקרה מים. היא לא תזיז את הדלק אלא היא מזיזה אותנו, את בני האדם, את כל אחד ואחד מאתנו יום-יום, שעה-שעה, תראו את כמות בקבוקי המים שיש כאן על השולחן, ואנחנו מבינים את זה.
איך יעלה על הדעת, איך יעלה על הדעת במקום שבו יש משאב זמין, שבוא נגיד, במקרה הכי קיצוני – ועשו את זה באבן יהודה בבאר אחת; באר אחת פרטית קיימת במקרה באבן יהודה שהיא שייכת לאגודת תל צור. הם הקימו שם מתקן התפלה, ואת המים אפשר לשתות, וכולם מרוצים והכול בסדר.
יול ברדוש
¶
תאגידי המים העלו את מחירי המים, לא שיפרו את השירות, גרמו לפיצול היסטרי בין מי שבעצם מנהל את הרשות המקומית. כמו שבאים לאבירם דהרי, באים גם לראש המועצה באבן יהודה ואומרים לו – יש כאן פיצוץ ופה יש יתושים ושם יש עכברושים – אתם לא מתארים לעצמכם איזה עולם ומלואו זה, ופתאום הוא חסר אונים. הוא כמו איזה בן אדם אזוק, וצריך כל הזמן להתחנן אצל תאגיד המים – תעשה ככה ואל תעשה ככה.
ואתם יודעים מה הכי מגוחך? ועל זה, דרך אגב, דיבר אבירם אבל הוא לא הדגיש את זה. הוא בעל המניות. אנחנו, אבן יהודה יחד עם השלושה יישובים, בעלי המניות של התאגיד, אנחנו לא שולטים בשום דבר. למה? כי קודם כול יש רגולטור הממונה, שהוא עושה מה שמתחשק לו מתי שמתחשק לו, כי זאת הפררוגטיבה שנתנו לו. למה? כי בכלל הנושא של תאגידי מים, ופה אני מזהיר את כולנו - שלא יהיה לכם ספק - אמורים ללכת בסופו של דבר לתהליך של הפרטה ולעבור שליטה – תזכרו את זה, ולא המצאתי את זה, זה כתוב – והמשאב מספר אחת של מדינת ישראל, שעכשיו ועדות נלחמות על זה, 60%, 40% גז, אתם ככה זורקים אותו? ככה זורקים אותו? את המשאב הכי יקר שיש לנו פה, שבשביל לשתול עץ אנחנו מוציאים לעצמנו את הנשמה? מה קורה כאן?
ירון מזוז
¶
גברתי היושבת-ראש, חברת הכנסת מירי רגב, רבותי חברי כנסת יקרים. אני בא בפניכם היום, בפני חברי ועדת הפנים של הכנסת, ונושא עמי את תקוותם של רבים מאזרחי ישראל אל הוועדה החשובה הזו, שהיא לפי דעתי הוועדה החברתית החשובה ביותר שקיימת בבית הזה.
זו הוועדה שמטפלת בשלטון המקומי, שלטון שנוגע ממש בחיי כולנו בכל תחומי החיים – חינוך, תשתיות, תעסוקה, תרבות וחיי היישוב בכל מקום.
עומדת בראשה חברת כנסת שאני מאוד מעריך, חברת כנסת שהיא גם לוחמת חברתית, חברתי חברת הכנסת מירי רגב, עיני הציבור נשואות גם אלייך היום, חברתי היושבת-ראש.
הן נשואות אליכם משום שאני בא אליכם היום מקרית ביאליק, ובגרוני זעקתם הבלתי נשמעת של אזרחי ישראל כולם – הסירו את מכת עושק מחירי המים מעלינו, הורידו מעל גבנו העייפים ממכות, את שוט תאגידי המים.
תאגידי המים הם הרעה החולה החדשה של השלטון המקומי בארצנו, והאזרחים הנאנקים תחת העול הכלכלי שהם משיתים עלינו, אומרים: די.
ירון מזוז
¶
על אחת כמה וכמה כשתאגידי המים הם אבן שואבת לג'ובים מיותרים, כמו מנכ"לים, דוברים, יחצ"נים, סמנכ"לים, חברות גבייה – גם אלה שלא יכולים לשלם את המים, מפעילים עליהם חברות גבייה, כמו שאצלנו בקרית ביאליק שוכרים את משרדי תאגידי המים במגדלי הקריון.
אם את רוצה שאני אקצר, אני אקצר.
ירון מזוז
¶
אני הבאתי פה כהוכחה, שחייבים לבטל את תאגידי המים האלה – יש לי פה חשבונות מים של תושבת קרית ביאליק, אישה אלמנה. כשהמים היו במשרדי העירייה היא שילמה 128 שקלים, 250 שקלים, וכשזה עבר לתאגיד מים היא שילמה 500 ו-600 שקלים. אין עם מי לדבר. במקרה, הבאתי גם את בתה לפה, אם תרצו לשאול שאלות.
זה לא ייתכן. תאגידי המים האלה חייבים להתבטל. הם פשוט עושקים, גוזלים, מה שאת לא רוצה הם עושים בדבר הזה.
ירון מזוז
¶
אני מזמין את כולם, כולל את אדון עינב, לקרית ביאליק, להראות לו את הבית ולהראות לו איך אישה אלמנה מקבלת 600 שקלים, שזה כמעט חצי מהפנסיה שלה.
איילת פינטו
¶
פניתי. אין מה לעשות. היא אמרה לי – אולי תביאי אינסטלטור שיבדוק, אולי יש נזילה. עשינו שם שיפוץ כללי בבית, אין שום נזילה, אין שום בעיה, הכול בסדר. אין. אין לי הסבר.
ירון מזוז
¶
אנחנו בקרית ביאליק עשינו עבורכם, יקירי – עינב היקר – את הצעד הראשון. ביום שלישי שעבר החליטה מועצת העיר בקרית ביאליק לבטל את תאגיד "מי ביאליק", בעקבות ההצעה של סיעתי, התנועה החברתית החדשה.
אני מבקש אתכם היום – תנו לנו את הגב החוקי לחסל את הרעה החולה של תאגידי המים בישראל. במקומם, חוקקו את חובת ההשקעה בתשתיות מים בתקציב מובנה כמשק סגור, בתקציב העירוני של כל יישוב, וכך תשיגו את מטרת תאגידי המים, ללא הגזל והעושק שמחריפים את הפערים החברתיים בישראל.
אם תעשו כבקשת התושבים קשי-היום, אותה אני מביא בפניכם היום הזה – אור של בשורה חברתית גדולה יצא תחת ידיכם, ובא לציון גואל.
יש לי עוד סעיף קטן אחד. שר הפנים המליץ בפני שר האוצר לבטל את תאגיד המים בקרית ביאליק.
ירון מזוז
¶
קרית ביאליק היא עיר איתנה, קרית ביאליק היא לא עיר שזקוקה לדברים האלה. ראש העיר קיבל אתמול מכתב משר האוצר, שהוא מתנגד. אני לא יודע לגבי שר האוצר אבל אני מזמין את שר האוצר שיבוא ויראה את המחירים הגבוהים, שהוא בא ומצד אחד נותן נשיקה לניצולי שואה, ומצד שני לוקח להם את זה בתאגיד מים שלהם, אז אני לא יודע לאיזה כיוון הוא הולך.
אני מקווה, מירי, שבעזרת השם, אנחנו נצליח לבטל את החולה הרעה שקמה לנו במדינת ישראל. תודה רבה לכולם.
ירון מזוז
¶
אני מציע, מירי, דבר אחד. אם הם חושבים שזה דבר טוב, התאגיד, שיעשו סקר. שישלחו סוקרים לכל עיר במדינת ישראל ויבקשו את המחירים שהיו לפני התאגיד, ובתאגיד, ויראו את ההבדלים.
גיא צור
¶
גיא צור, רחובות וראש העין, אני זכיתי משני העולמות. ברחובות אין תאגיד מים, לשמחתנו. אני מסכים עם ירון לחלוטין.
גיא צור
¶
ברחובות אני גר, והפעילות העסקית שלי היא בראש העין, ששם לצערנו יש תאגיד מים, וזה שמים וארץ – הן מבחינת המחיר והן מבחינת השירות שאנחנו מקבלים מהתאגיד או מהעירייה.
ברחובות, שלושה אנשים עושים את כל עבודת המים, בראש העין זה משרדים ומנהלים ומנכ"לים, רכבים.
גיא צור
¶
מילא, אם היינו מקבלים שירות יותר טוב על כמות האנשים שעובדת שם – ניחא. אם אני נתקל בבעיה ברחובות, הם פותרים את הבעיה, שלושת האנשים שעובדים באגף המים. בראש העין, לצערי, זה לא כך.
אם אפשר לבטל – נשמח, אם אפשר לאכוף – גם נשמח.
היו"ר מירי רגב
¶
מאה אחוז, תודה רבה. נציג התאחדות התעשיינים, בקיצור. לאחר מכן השלטון המקומי, ואנחנו עוברים לישראל עינב.
אביב חצבני
¶
אביב חצבני, נציג התאחדות התעשיינים. אני רק אציין שהתאחדות התעשיינים מתנגדת להעברת דיבידנדים כמרכז רווח פטור ממס. זה פוגע בניהולו של משק המים כמשק סגור, שמבוסס על עיקרון העלות הריאלית.
אביב חצבני
¶
עוד שנייה אני אסביר. במידה שיש רווחים לתאגידי המים, נדרשת בחינה מעמיקה של מבנה התעריפים והפחתת תעריפים כדי לוודא שזה מבוסס על עיקרון העלות הריאלית. תודה.
איתי חוטר
¶
בוקר טוב. גברתי היושבת-ראש, ברשותך, אני רוצה לציין שפרט לידידי היקר, מר דהרי, יש מספר רשויות מקומיות שמעוכבות ומחכות מזה מספר חודשים לאישור הממונה לחלוקת דיבידנדים. אנחנו מבקשים לקבל - - -
איתי חוטר
¶
יש מספר רשויות שמחכות מזה מספר חודשים לשחרור הדיבידנדים, ואנחנו מבקשים לדעת היום מתי זה הולך לקרות ומתי הדיבידנדים האלו ישוחררו.
היו"ר מירי רגב
¶
אם השתנו דברים, תאמין לי, לא תהיה שמחה ממני. סוף-סוף לא יהיה על הלו"ז שלי תאגידי מים יותר. יהיה אסירים בהפרדה ומעצרי לילה – דברים אחרים.
ירון מזוז
¶
למה מעל 40 קוב זה קופץ ל-15 שקלים? למה? אם צרכתי 20 קוב, אני אשלם על 20 קוב; 30 – אני אשלם על 30. למה ב-20 זה כבר צריך להיות מחיר כפול?
ירון מזוז
¶
אני יודע אישית, מי שלא יעשה תאגיד מים, כמו אצלנו בביאליק, תקבלו קנסות. אני פעם ראשונה רואה אותו אבל השם שלו מהדהד לי בראש כבר לפחות שנתיים.
היו"ר מירי רגב
¶
ירון, אני צריכה לסיים את הדיון הזה. אם אתם רוצים לסיים את הדיון בלי תוצאות, בבקשה. בבקשה, עינב.
ישראל עינב
¶
שבאופן תדיר, הוועדה הזו מאפשרת לראש עיריית קרית-גת לבצע תהליכים משפטיים, לכאורה, או לנצל תהליכים משפטיים, כדי לתקוף עובד ציבור – לא משנה מי זה, אני או מישהו אחר – באופן אישי, ואתמול נגמר משפט אחד, ועכשיו יש עתירה שנייה.
ישראל עינב
¶
בנושאים שעלו. דבר שני, אני אומר לכם, לכל אחד שהעלה כאן טענות ומענות - אתם מוכרחים, אני מקווה, ללמוד את הנתונים שנכנסו משום מה מהתעמולה שהייתה, ולא לחזור אחריהם.
יש שתי רפורמות שונות לחלוטין. יש רפורמה אחת של הקמת תאגידים, היא התחילה ב-2001 – טובה, לא טובה, אפשר לדבר על זה, זה הכול לגיטימי. כל דבר גם אפשר לבטל.
ויש רפורמה אחרת, שונה, מ-2010, שקבעה שמחיר המים יושת כולו על האזרח, כמו החשמל. אין קשר בין התאגידים לבין מחיר החשמל. אני אומר חד וחלק, ואני מציע לכם - -
היו"ר מירי רגב
¶
תקשיבו, ב-11:00 יש פה דיון אחר. עד 11:00, עשר דקות, לא יהיו לנו תשובות, הדיון יסתיים בלי תשובות. אתם רוצים לדבר ביניכם, אין בעיה.
ישראל עינב
¶
אין קשר בין שתי הרפורמות, וגם אם מחר תאגיד המים יורד, והעירייה מטפלת במשק המים, זה המחיר שיהיה. קודם כול שתדעו בראש את זה – שלא תיכנסו לדברים שהם לא קיימים.
ישראל עינב
¶
ולכן, אין קשר בין הדברים. דבר שלישי, יש לי בכתב מעשרות ראשי ערים – עשרות ראשי ערים – את מה שאמר כאן ראש עיריית בני-ברק. אני מדגיש, בכתב. מי שיבקש את זה, יקבל את זה, על שביעות הרצון הרבה שלהם מהתאגידים.
אני אומר לכם בביטחון רב, מוחלט – רמת השירות שניתנת על-ידי התאגידים לתושבים עולה על רמת השירות שניתנה על-ידי העירייה.
ישראל עינב
¶
נכון שחברה, כמובן יש לה את בעלי התפקידים ההכרחיים, אבל עדיין, בשום עירייה לא עשו שני אנשים את מה שהם עשו היום.
עכשיו, אני מבקש ממך, אדוני, לגבי חיובי המים – אני מבקש להעביר אותם אלי, אני אבדוק אותם. אם יש טעות, אנחנו נגיד שהייתה טעות.
ירון מזוז
¶
זה לא עניין של טעות. אני מוכן – יש אנשים זקנים בבית, אין מי שיטפל להם בדברים האלה. הוראות קבע עברו ישירות מהעירייה לבנק.
ירון מזוז
¶
לא שואלים אף אחד. התאגיד הזה, יש המון אנשים זקנים – ותקימו מצדי ועדה שתעבור את כל האנשים מעל גיל 60, ילכו לבתים ויראו כמה אנשים - - -
ישראל עינב
¶
אנחנו משרתים שישה מיליון אזרחים ומאות אלפי עסקים, ויכולות להיות טעויות. הן לא צריכות לקרות אבל הן קורות, ואנחנו בודקים אותן ומתקנים אותן.
אבירם דהרי
¶
הוא אומר לך את זה בכוונה, אתה לא מבין? אין לו תשובות לדברים אחרים, אז הוא מבלבל לך את המוח עכשיו. הוא יבדוק?
אבירם דהרי
¶
תביא לו אוטובוס של קרית ביאליק. תביא לו אוטובוס כל יום. תביא לו אוטובוס, נראה שהוא יבדוק.
ישראל עינב
¶
לגבי מחירי המים. אנחנו העלינו את מחיר המים, או כפי שאמרתי קודם, העברנו אותו למימון מלא של האזרח, כמו בחשמל לפני שלוש שנים. וזה אומר שכלל האזרחים היום מממנים את מחיר המים, וצריך ליצור איזון בכל המדינה בין 55 תאגידים, שזה יותר מדי תאגידים – אנחנו מסכימים לזה; זה לא קרה בגללנו אבל זו עובדה, זה נתון. אנחנו לא עוסקים בהאשמות, אנחנו נצמצם את מספר התאגידים וזה יקל על כולנו.
ישראל עינב
¶
אבל, כדי ליצור את האיזון הזה, ברור שיש בצד אחד כמה תאגידים מרוויחים – ומרוויחים הרבה מאוד – וישנם מצד שני, רוב התאגידים, שהם מפסידים.
ומתפקידנו, בין היתר – ונמצא פה סמנכ"ל הכלכלה של רשות המים – מתפקידנו ליצור את האיזון, ובשביל ליצור את האיזון הזה אנחנו עדיין מייצרים אחת לשנה את ההבדלים האלו במחירי המים. וזה דבר טבעי וזה דבר מבורך.
היו"ר מירי רגב
¶
ירון, אנחנו לא יכולים כך להמשיך את הדיון. די, זה בלתי אפשרי כאן. לא מנהלים ככה דיונים כאן, אני מצטערת.
ישראל עינב
¶
אנחנו חושבים שהחברות האלה בסופו של דבר, אנחנו מאמינים, הן תהיינה כולן חברות יעילות, וחברה - - -
ישראל עינב
¶
אני אגיע. וחברה יעילה, יש לה רווחים, וכשיש לה רווחים היא צריכה לחלק אותם לבעל המניות, ואנחנו לא נגד דיבידנד.
ישראל עינב
¶
מבחינתנו, הודענו שאנחנו ממליצים בכלל שכאשר יש רווח, שהוא יחולק בין היתר ישירות לאזרחים על-ידי התאגיד. זאת עמדתנו.
ישראל עינב
¶
הכללים האלה פורסמו, אנחנו נשמע את עמדות הציבור. מחר, אם אני לא טועה, אנחנו מקיימים דיון אצל המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, שהוא יחווה את דעתו והוא יחליט האם אפשר לקבוע את הכללים החדשים או אי-אפשר.
אנחנו בסך הכול נמצאים היום בחודש יולי, כאשר הדוחות הכספיים הוגשו ב-1 במאי, ועד ספטמבר-אוקטובר אנחנו ניתן את עמדתנו לגבי הדיון.
היו"ר מירי רגב
¶
אבירם, אני לא יכולה לסכם ככה. מה שאתה אומר עכשיו, שבעצם חלוקת הדיבידנדים – כמו שהייתה צריכה להיות עד עכשיו - - -
היו"ר מירי רגב
¶
ל-2012, מתעכבת, כי אתם רוצים להביא את הכללים החדשים. נמצא פה נציג משרד המשפטים. אני מבקשת לדעת האם זה נשמע הגיוני שכללי משחק שנקבעו, היועץ המשפטי עכשיו יכול לשנות אותם.
זמר בלונדהיים
¶
לגופו של עניין, אני כמובן לא יכול לחוות דעה, עדכנתי אתמול שהדיון מתקיים מחר אצל המשנה ליועץ. ביקשתי לעכב את הדיון כדי שאני אוכל לבוא לפה עם הכרעה ועמדה. זה אמור מחר להידון אצל המשנה ליועץ. אני כמובן לא יכול להביע את עמדתו לפני הדיון.
זמר בלונדהיים
¶
אני לא מבין את התשובה בכלל. אני אומר שמחר יש דיון, אני לא מתחמק בכלל. לא אומר עוד חודשיים ולא אומר ייקבע, אומר מחר.
היו"ר מירי רגב
¶
מה עמדתכם ליועץ המשפטי? יש יותר מדי מלים. בוא תגיד עכשיו, דבר לעניין. מה עמדת משרד המשפטים כשהם באים לדיון אצל היועץ המשפטי לממשלה? האם מחכים לדבר כבודו, או באים, ובאים עם איזו חוות-דעת? האם לדעתך, חלוקת דיבידנדים לשנת 2012 צריכה להיעשות כפי שהבטיחו לראשי ערים או צריכה להשתנות בהתאם לכללים החדשים, שעדיין אני לא יודעת מהם?
היו"ר מירי רגב
¶
זה בחוק. אני שואלת אותך שאלה: האם אפשר לשנות חוקים? זה טוב, כי זה מסר נהדר לאזרחי המדינה שצופים בנו עכשיו.
זמר בלונדהיים
¶
אני מבקש להתייחס. קודם כול, בחוק לא כתוב ולא מתייחסים לשיקולים באישור הדיבידנד. סעיף החוק – ובואו נדייק – רק אומר שייעוד רווחים דורש אישור הממונה. הממונה, מן הסתם, מאשר על בסיס מדיניות. רשות מנהלית יכולה לשקול ולשנות מדיניות מעת לעת. אני לא מתייחס לשינוי הספציפי הזה כי שוב, אני כפוף למשנה ליועץ - - -
היו"ר מירי רגב
¶
הבנתי את עמדתך. היועץ המשפטי של הוועדה, אני רוצה לשמוע את דעתך, האם יש לך משהו להגיד.
תומר רוזנר
¶
כמה דברים קצרים. אחד, לגבי מעמדם של התאגידים והרפורמה במחירי המים. שלא כפי שאמר הממונה על התאגידים, מדובר ברפורמה אחת, שאומנם נפרסה על מספר שלבים, אך רפורמה אחת שמוביל אותה משרד האוצר היא להקים את התאגיד ושהמחירים יהיו מחירי עלות, וזה מופיע בחוק משנת 2001, ולכן תמוה הדבר שנאמר שמדובר בשתי רפורמות נפרדות.
תומר רוזנר
¶
שניים, אני רוצה שהוועדה תהיה ערה לכך שבהצעת חוק לשינוי סדרי עדיפויות – הידוע כחוק ההסדרים לשנה זו – נכללים הסדרים חמורים ביותר, שעניינם הטלת אחריות אישית על ראשי רשויות מקומיות, קנסות ועיצומים כספיים.
תומר רוזנר
¶
איחוד. לא צמצום אלא איחוד תאגידים. צמצום מספר התאגידים, לא צמצום התאגידים, להיפך. מרחיבים את סמכויותיהם. הנושא הזה נדון בימים אלה בוועדת הכלכלה.
תומר רוזנר
¶
ולכן, חברי הכנסת צריכים להיות ערים לכך. לגבי הדיבידנד, כפי שנאמר בישיבה הקודמת, הכללים החדשים מעוררים קשיים מסוימים, שאני מניח שהמשנה ליועץ המשפטי לממשלה, שידון בזה מחר, ייתן את דעתו עליהם, אך ברור הוא שלפחות תקציבי הרשויות המקומיות לשנת 2013 נבנו על סמך מדיניות מסוימת שהייתה נוהגת קודם לכן, ויש פה שאלה לא פשוטה של הסתמכות הרשויות המקומיות על המדיניות שהייתה נוהגת עד כה.
היו"ר מירי רגב
¶
לא. שרת המשפטים מחכה בחוץ. אני אמורה לסיים את הדיון ב-11:00. אתה תלמד לדבר על-פי הזמן שהוקצב לך.
ירון מזוז
¶
היא נלחמה בזה והצליחה. היא ביטלה את המע"מ על המלפפונים ועל העגבניות. עכשיו תבטלו את זה על המים גם לפחות.
היו"ר מירי רגב
¶
אני מבקשת – משום שביקש היועץ המשפטי בצורה כל כך יפה ומסודרת, שנקיים דיון ביום רביעי, אז נקיים דיון ביום רביעי.
אני מבקשת שהיועץ המשפטי מחר יקיים דיון לקראת הדיון ביום רביעי על כמה דברים – והמשנה, שיבוא בבקשה. לא אתה, שיבוא המשנה.
אני מבקשת, אל"ף, לדעת האם מקובל לשנות כללים של קריטריונים אחרי שנסגרו. שנית, אני מבקשת לדעת מה הקריטריונים החדשים. הדבר השלישי, מה ההפרדה בין אחריות וסמכות? אם האחריות היא של ראש מינהל רשות המים, שתהיה לו גם אחריות כלפי האזרח. למה ראש העיר צריך לשלם את זה?
זאת אומרת, תהיה כאן אחריות וסמכות על רשות המים, בכול.
היו"ר מירי רגב
¶
רשות המים, אם היא אחראית והיא משנה את המדיניות והיא משנה את הכללים, היא גם תהיה אחראית מול האזרח והיא תשלם את מה שאתם רוצים לעשות. לא יהיה ראש עיר שישלם או ייתן דין על משהו שלא באחריותו. אחריות וסמכות – תלמדו מהצבא מה זה אחריות וסמכות. אולי תזמין את עורך-דין אלי זוהר, שמכיר את זה היטב, שיבוא וייעץ לכם. יכול להיות שכדאי שהוא ידבר עם היועץ המשפטי לממשלה לפני שהוא מקבל החלטה בעניין הזה. אולי אני אקח אותו כיועץ אצלי בוועדה.
יעקב אשר
¶
אני רוצה רק להוסיף לאותם דברים לחוות דעתו של המשנה ליועץ המשפטי. לגבי הדבר הזה שבעצם רשות מקומית הסתמכה על כללים מסוימים – שיש לזה גם היבטים כספיים – איך זה בא לידי ביטוי בפועל, זו הסוגיה האמיתית.
היו"ר מירי רגב
¶
אני מבקשת שהיועץ המשפטי לוועדה יכין לי מסמך עוד הערב, שיגיע ליועץ המשפטי לממשלה, עם כל ההיבטים האלה, כדי שיחווה את דעתו בדיון מחר לקראת הדיון ביום רביעי – שהמשנה יבוא יחד עם עינב והגורמים הרלוונטיים כדי לתת לנו את התשובה.
אני רוצה שהכללים החדשים – אתם תציגו אותם ביום רביעי.
תומר רוזנר
¶
נושא נוסף ששכחתי להתייחס אליו קודם – בנושא טיפול בבעיות של לכאורה טעויות, לכאורה חיובי יתר, לכאורה דברים נוספים. למרבה הצער, עד היום לא הופעלו כללים ברורים בנושא הזה, אין מנגנון ברור לבירור תלונות של אזרחים. הנושא הזה נותר ללא הסדרה.
חנה פרנקל
¶
גברת חנה פרנקל, היועצת המשפטית של רשות המים, אם יורשה לי כמה דקות. שמעתי הרבה דברים ואני יכולה להישאר רק בגדרי האמירות המשפטיות.
מדברים על עבריינות, על הפרת החוק, אז בואו נשים דברים כדיוקם, וגם הזכירו את רחובות. מיולי 2001, רשויות מקומיות חייבות להתאגד.
חנה פרנקל
¶
מ-2007, סליחה. יש לנו 38 רשויות מקומיות, ביניהן רחובות – שהצעת להביא להם את המטבוחה לכלא – שהן עברייניות והן צריכות להקים תאגיד, ואני מזכירה - - -
ירון מזוז
¶
הן לא עברייניות. לפי דעתי הם עושים את הדבר הנכון. דואגים לתושבים ששלחו אותם להיות ראש עיר.
חנה פרנקל
¶
אוקיי, אנחנו בבית המחוקקים, אנחנו רשות המים, אנחנו יציר כפיו של המחוקק. ההוראות, גם לעניין התאגידים - - -
אבירם דהרי
¶
והתשובה שאת צריכה לתת תוך 45 יום. הוא היה צריך לענות תוך 45 יום. למה הוא לא ענה תוך 45 יום?
היו"ר מירי רגב
¶
אי-אפשר. או שמתייחסים ברצינות לדיון. באמת, זה בלתי אפשרי לקיים ככה דיון. אף אחד לא היה מוכן ככה לקיים דיון.
חנה פרנקל
¶
- - אנחנו כפופים לחוק, וכל מעשה שלנו נבחן, ואם הוא לא בסדר, יש את בית-המשפט וזה מחובתנו להישמע ולהביא את הכול.
הנושא הזה ספציפית של החלטת מועצת הרשות על חלוקת דיבידנד לקרית-גת היה נשוא של תביעה של ראש העירייה. אני לא יודעת אם אנשים יודעים פה, התביעה הזאת נדחתה בשבוע שעבר על-ידי בית-המשפט, מחוסר סמכות.
בנוסף, ראש העיר הגיש היום תביעה אישית על הנושא הזה נגד הממונה על התאגידים ונגד ממונה על פניות הציבור – לכל הטענה שאין דבר כזה אצלנו – שעובד מאוד מאוד קשה ומטפל באלפי פניות.
יול ברדוש
¶
סליחה, חוסר סמכות לא אומרת שבית-המשפט החליט משהו, עם כל הכבוד. זה דבר פרוצדורלי, אל תנסי ללמד אותנו משפטים, אנחנו למדנו את זה מספיק טוב. זה היה כבר בקורס בשנה ב'.
אבירם דהרי
¶
סליחה, את יועצת משפטית. את צריכה להראות לי את הפרוטוקול איך הוא נבחר. את יכולה להראות לי?