PAGE
3
ועדת הפנים והגנת הסביבה
08/07/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 66>
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, א' באב התשע"ג (08 ביולי 2013), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 08/07/2013
מדיניות מתן נשק למאבטחים
פרוטוקול
סדר-היום
<מדיניות מתן נשק למאבטחים – בהמשך לישיבת הוועדה מיום 24 באפריל 2013>
מוזמנים
¶
>
יואל לוי - סמנכ"ל תפעול ופיקוח, המשרד לביטחון פנים
יואל הדר - יועמ"ש בט"פ, המשרד לביטחון פנים
טליה אברבוך - יועצת השר לענייני כנסת וממשלה, המשרד לביטחון פנים
רפ"ק אבירם כהן
–
ק' רישוי ארצי, אג"מ, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
רפ"ק אבנר הרשקופ - ע' יועמ"ש, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
סנ"צ עופר יצחק - רמ"ד רישוי בחטיבת האבטחה, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
סנ"צ קלוד גוגנהיים - ע' יועמ"ש, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
בוסנה ירדני - ע' יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
מאיר פוקס - ע' יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
מוריה שי - מתמחה, יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
גבריאלה פיסמן - ממונה, ייעוץ וחקיקה, פלילי, משרד המשפטים
משה דובדבני - מנכ"ל, משרד התיירות
יונה יצחק - מנהל אגף חירום וביטחון, משרד הפנים
אריה מור - מנהל אגף בכיר לביטחון וחירום, משרד החינוך
יוסף עמירה - מנהל גף נשק ולוגיסטיקה, משרד החינוך
אילן שריף - מפקח ארצי, משרד הרווחה
יוחאי וג'ימה - ראש מינהל ביטחון וחירום, מרכז השלטון המקומי
אוהד עוזרי - מנהל תחום ביטחון, משכ"ל, מרכז השלטון המקומי
אבי נעים - יו"ר ועדת ביטחון, מרכז השלטון המקומי
חיים נוגלבלט - יו"ר איגוד הקב"טים ברשויות, מרכז השלטון המקומי
רוני אהרון לושי - מנכ"ל, G4S" ישראל", ארגון חברות השמירה והאבטחה
רומי גורודיסקי - סמנכ"לית, התאחדות המלונות בישראל
רם דישון - יו"ר, "העמותה לקידום תרבות הנשק בישראל"
שרון צ'רקסקי - מנהלת תחום קשרי ממשל, "ויצ"ו ישראל"
נמרוד הגלילי - מנהל תחום רשתות המזון, איגוד לשכות המסחר
אמיר רוזנטל - מנהל מחלקת ביטחון ובקרה, "שופרסל בע"מ"
אלון ראובני - יועמ"ש תחום תפעול, "שופרסל בע"מ"
דבי גילד-חיו - עו"ד, האגודה לזכויות האזרח
מאירה בסוק - עו"ד, לשכה משפטית, "נעמ"ת"
ולדימיר סברדלוב - נציג ציבורי, שדולת מאבטחים
זהר לוי - לוביסטית, התאחדות המלונות בישראל
היו"ר מירי רגב
¶
אנחנו פותחים ישיבת את ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת בסוגיית מדיניות אחזקת נשק למאבטחים. זה דיון, אם אני לא טועה, שלישי או רביעי בסדרת הדיונים בנושא הזה.
המשטרה בעצם הייתה צריכה לבוא אלינו היום ולעדכן: האם הם שינו את רישוי העסקים, האם מי שבעצם מקבל רישוי עסקים מחויב לדאוג לכך שאבטחת הנשק תהיה במקום העבודה – אחד.
הפרקליטות צריכה הייתה לבוא עם השינוי בחקיקה, שהמקום של אבטחת הנשק לא יהיה באזור הגיאוגרפי אלא רק במקום העבודה. זה תזכיר חוק, אני מזכירה לכם.
היו"ר מירי רגב
¶
אוקיי, אז תסביר איפה זה עומד, כי בחקיקה צריך להיות מיקום העבודה ולא באזור הגיאוגרפי. כי הקניון נמצא בתוך, נניח, העיר קריית-גת, אז הוא הולך מהקניון אליו הביתה עם הנשק, אז לא פתרנו את העניין שאתה אומר "אזור גיאוגרפי".
וכמובן לגבי מוסדות החינוך והשלטון המקומי, שאז בזמנו, אבי, אם אני לא טועה, נכון? הצגת את העניין של העיריות, ואתה צריך להגיד לי אם הגעתם לאיזושהי הבנה בעבודה משותפת עם המשטרה.
מי הנציג של המשטרה כאן?
ישראל חסון
¶
מירי, מה עם המדיניות הכוללת שדיברנו? הם דיברו על כך שזה אמור למנוע פעילות חבלנית עוינת. הערכת המצב אמורה להשתנות ממקום למקום, ובטח משנה לשנה.
עופר יצחק
¶
התוצר הסופי, שאגף כלי הירייה – המשרד לביטחון פנים הוציא הנחיה מאוד מסודרת לכל איש שנושא נשק, לחברות האבטחה, למפעלים הראויים, לכל מי שיש לו נשק – הנחיה שאומרת באופן עקרוני שמאבטחים לא הולכים עם נשק הביתה. ובתוך ההנחיה הזאת יש את המלצות המשטרה עם חלופות שונות על מנת לעמוד באפשרות הזאת.
במקביל, אנחנו כמשטרה, הוצאנו הנחיה לבעלי העסקים ולמתקנים מונחים, שבה אמרנו שהחלופות שנקבעו על-ידי אגף כלי ירייה הן החלופות שצריך לפעול על-פיהן, ובמידה וצריך לנקוט בחלופה מסוימת, אז אלה הן ההנחיות שאנחנו אומרים מה צריך לעשות.
היו"ר מירי רגב
¶
אז בוא תגיד לי מה הוצאתם, איזה הנחיות הוצאתם? לאיזה רשויות? תפרט: עסקים, מוסדות חינוך – בוא תסביר לנו איך זה הולך.
עופר יצחק
¶
קודם כול צריך לדבר על ההנחיה כולה, על ההנחיה הכללית – ההנחיה הכללית שיצאה על-ידי המשרד לביטחון פנים – היא הנחיה שמדברת על כל מי שמחזיק נשק, על כל הגורמים שמחזיקים נשק: מפעלים, מפעלים ראויים, גורמים שמונחים על-ידי המשטרה וגורמים שאינם מונחים על-ידי המשטרה – כולם.
עופר יצחק
¶
בעיקרון ההנחיות האלה, או ההמלצות שלנו, הן בתוך המסגרת הזאת של ההנחיה של אגף כלי הירייה, ושם יש את ההנחיה הראשונה שאומרת: אין לקחת נשק הביתה, שמאבטחים לא ייקחו נשק הביתה. ושם פירטנו, בהנחיה הזאת, מה הן החלופות שבהן צריך לנקוט, למשל, הפקדה במתקן עצמו – מאבטח יוכל להפקיד את הנשק במתקן עצמו, וכשהוא רוצה לעשות את זה, או כשחברת האבטחה תבחר לעשות את זה, היא תצטרך לעמוד במפרטים שקבענו, בהנחיות שקבענו, זה מופיע כחבילה אחת בתוך - - -
עופר יצחק
¶
הפקדה בעסק או במתקן. חלופה שחברת האבטחה יכולה לבחור מול בעל עסק, בהנחה שהוא הסכים; חלופה אחרת היא עמדה חמה או נשק חם, מסירה חמה, נשק שעובר ממאבטח למאבטח במקום שבו מאבטחים; חלופה אחרת זה כוננות, קראנו לזה "כוננות"; חלופה נוספת, דיברנו על הובלה שמאבטח סיים את המשמרת שלו, לוקח את הנשק למחסן, מפקיד אותו, ובבוקר חוזר, לוקח את הנשק מהמחסן.
עופר יצחק
¶
למחסן הכללי של הנשקים; וחלופה אחרונה שדיברנו עליה – הובלה, שמאפשרת למאבטח שמתגורר ביישוב זכאי לקחת את הנשק הארגוני שלו הביתה. זאת, על מנת לחסוך את האפשרות שהוא ייקח את הנשק הפרטי, כי ממילא על-פי העילות או התבחינים של המשרד לביטחון פנים הוא רשאי או זכאי לקבל נשק פרטי.
היו"ר מירי רגב
¶
כל מאבטח ילך, יוציא על-פי תבחינים, יבקש נשק אישי, ואז לא תהיה שום בעיה, לא הפקדה ולא מסירה חמה ולא - - -
עופר יצחק
¶
אם המאבטח גר ביישוב זכאי – ממילא הוא יקבל נשק פרטי, כי אלה התבחינים של אגף כלי ירייה – ממילא הוא יקבל.
עופר יצחק
¶
מתנצל, אני רוצה לדבר על זה. קודם כול על מנת שכולנו נבין, את מדיניות האבטחה קובעת חטיבת האבטחה במשטרת ישראל. המדיניות כמובן מאושרת על-ידי ראש אג"מ, על-ידי מפכ"ל ובסופו של דבר גם שר.
מדי שנה אנחנו יושבים עם כלל הגורמים וקובעים את איום הייחוס. בסופו של דבר יוצאת חוברת, היא נמצאת כאן לפני. כל שנה אנחנו מחדשים אותה. הנה, זה "איום הייחוס" ל-2013, שבו אנחנו בעצם אומרים לגופים המונחים מה הם האיומים הקיימים ואליהם צריך להתייחס.
אחרי שקבענו את האיומים ותיקפנו אותם, אנחנו בעצם מדברים על תפיסות האבטחה. אז בעיקרון יש תורת אבטחה שהחטיבה, שהמשטרה בעצם אישרה, ולכל גוף יש תפיסת אבטחה: בעסקים יש חוברת שלמה שמדברת על תורת האבטחה בעסקים וגם תפיסת האבטחה בעסקים, היא בעצם אומרת באופן עקרוני, באופן כללי, מה צריך להיות בעסק על מנת לעמוד באיומי הייחוס שנקבעו.
אחר כך יש כמובן נהלים. בתפיסת האבטחה יש נהלים, ויש הנחיות פרטניות לכל סוג עסק: מה הן דרישות האבטחה לכל סוג וסוג של עסק או מתקן. לי קל יותר לדבר על עסקים, כי אני יותר מתעסק בתחום הזה.
עופר יצחק
¶
בעיקרון אנחנו מדברים על איומי פח"ע, אלו האיומים הקיימים, אבל מן הסתם יש גם איומים פליליים שמופיעים בתוך האיום הזה, כמו - - -
ישראל חסון
¶
אמר האדון ממשרד לביטחון הפנים – אתם אמרתם, חבר'ה, שאיום הייחוס שלשמו שמים נשק אצל מאבטח הוא פעילות חבלנית, נקודה.
ישראל חסון
¶
עכשיו, סלח לי שאני שואל את השאלה – איום ייחוס לשנה, אם היית מפעיל ככה מבחינה "אג"מית" את משטרת ישראל, היית צריך 700,000 שוטרים באופן קבוע, כי אתה קובע פיק ועובד עליו לאורך כל השנה, ככה אתה עושה באבטחה. מה אתה עושה? אמרת, יש לי איום ייחוס – טרור, זה הסטטוס, קבעת פיק, ועליו עובדים כל השנה. אין דבר כזה בהערכת מצב של הפעלת כוחות, אין סרט כזה בכלל.
עכשיו יושבת פה הגברת היושבת-ראש הנכבדה, דיון שלישי-רביעי שאנחנו הולכים ועובדים בדיוק הפוך משכל ישר. מה שכל ישר אומר? אם היית יודע לצמצם 80% מכלי הירייה אצל המאבטחים, 20% תעלה את הרף – מי מאבטח חמוש, וגמרת את כל הסיפור. וגמרת את כל הסיפור. תחליט שמאבטח חמוש יהיה יוצא יחידה קרבית בלי אני לא יודע מה, תגדיל את התבחינים, גמרת את הסיפור. נגמר הסרט.
ישראל חסון
¶
רק מה אתם עושים? – סליחה שאני אומר "אתם" – אם הייתי עכשיו מחייב את משטרת ישראל על כל מאבטח חמוש שהיא מורה שיהיה, שתשלם מתקציבה עשרה שקלים ליום, לא יותר מזה, היא הייתה גומרת את השנה לפי המספרים שניתנו לנו ב-180 מיליון שקל הוצאה מכיסה.
עכשיו אנחנו באים ואומרים לכם
¶
חבר'ה, תקשיבו, אי-אפשר להשתגע, או שתגידו: אנחנו ידינו קצרות למכלול שלם של איומים, בואו נדבר על זה. אנחנו פה יושבים אתכם, זו ישיבה באמת שלישית או רביעית, אומרים לכם: חבר'ה, תגידו לנו איך אתם עושים הערכת מצב – אל תעשה אותה פעם בחודש, מה שמתבקש דרך אגב, אני מבין שאי-אפשר לשגע את כולם, תעשה אותה רבעוני, ותוציא הנחיות בהתאם. אתה מצמצם – אני אומר לך – את ה-54,000 כלי ירי, אתה מצמצם ב-10,000 ביד שמאל.
ודרך אגב, אני רוצה להגיד לך משהו, מאחר שאתם יושבים על אותו מספר כבר ארבע שנים פלוס מינוס של כלי נשק של מאבטחים חמושים – לא יכול להיות, חבר'ה, כל המערכות האחרות, בין אם זה שב"כ, בין אם זה צה"ל, בין אם זה אבטחת תעופה, שזה לא הפורום לדבר על זה, שינו. ואללה, שינו את הקונספט. המצב הביטחוני של מדינת ישראל לא הידרדר בארבע שנים האחרונות. שנה שעברה, טפו טפו טפו, לא נהרג אזרח אחד.
עופר יצחק
¶
אני פשוט לא השלמתי את הדברים, ואולי הייתי חוסך את זה. אנחנו כבר מ-2011 התחלנו לפעול בגישה קצת שונה, אנחנו קוראים לקונספט שלם שנקרא "אבטחה אפקטיבית", ואנחנו עושים בדיוק את מה שאמרת, אנחנו בהחלט בוחנים את עצמנו כל הזמן, לא פעם אחת בשנה כשאנחנו כותבים את הדבר הזה - - -
עופר יצחק
¶
תכף אומר. בעיקרון, מה שאנחנו עושים זה בהנחיה שיצאה – לפחות לבעלי עסקים – הנחיה שאומרת בצורה מאוד ברור: אנחנו מוכנים לצמצם את מערכי האבטחה במקומות שבהם אנחנו מנחים, ובלבד שמערך האבטחה או התבחינים או הקריטריונים של המאבטחים האלה יעלה. אנחנו נדבר על מאבטחים שונים, קצת יותר איכותיים - -
עופר יצחק
¶
עוד דבר אחד, בבקשה. - - ואנחנו נעזר גם באמצעים טכנולוגיים ונאפשר את הדבר הזה.
מעבר לכך, נעשית כרגע, ממש כרגע, אני לא יודע אם דיברו על זה בישיבה הקודמת, אני לא הייתי כאן – אנחנו עושים עבודה מאוד מקיפה בכל הגופים המונחים, גם בהסדרת הביטחון וגם ברישוי עסקים ובוחנים עסק עסק, מתקן מתקן, לגבי תפיסת האבטחה שלו ולגבי הנחיות האבטחה – אנחנו בוחנים את זה. כרגע זה נמצא ממש בעבודה, כל עסק בפני עצמו - - -
עופר יצחק
¶
א. הראייה מערכתית, אבל בסוף אני צריך לרדת לכל סוג של עסק ולהגיד מה אני רוצה שם, כי בסופו של דבר המאפיינים שונים. ולכן אנחנו כרגע נמצאים בעיצומה של עבודת מטה כזאת.
אני לא יודע מתי זה יסתיים, אני מניח שתוך חודש הדבר הזה יסתיים.
ישראל חסון
¶
בארבע השנים האחרונות. עזוב, אז תראה, אתה נותן פה תשובות, סליחה, בניסוח מאוד עדין, אבל אני אומר לך, אני חוזר עוד פעם, שאם אתם הייתם מחויבים בתשלום של שקל על כל מאבטח חמוש שאתם מוציאים, הייתם מצמצמים את זה ב-80%, 90%. לא יכול להיות שיהיו - - -
אבי נעים
¶
קודם כול, אני לגמרי מתחבר למה שאמר חבר הכנסת ישראל חסון לגבי נושא של הערכת מצב צמצום כלי הנשק. אני חושב שבדיון כזה צריכים לשבת הגורמים הכי בכירים, במקרה יושבים פה הקצינים, הם בוודאי לא אשמים – צריכים לשבת פה המנכ"לים, לתת תשובות לעניין הזה שלא נעשו הערכות מצב ולא צומצמו מספר כלי הנשק באופן – רמת הפח"ע שהשתנתה במדינה שלנו.
אנחנו בשלטון המקומי כן חושבים שהמטרה הראשונה שצריכה להיות – צמצום כלי הנשק במדינת ישראל במגזר האזרחי.
אנחנו חושבים שהנוהל בסדר, הוציאו פה את מוסדות החינוך מהסיפור, כי לוחות הזמנים שנקבעו היו באמת לא ריאליים – הם רצו שבתחילת שנת הלימודים הזאת זה כבר יקרה, וזה לא ריאלי והם הבינו את זה. גם נפגשנו עם המנכ"ל של משרד הבט"פ, ואני מקווה שחלק מההערות שלנו לפחות נפלו על אוזניים קשובות.
אני לא יודע אם, גברתי היושבת-ראש, שמעת את ההערה שהוא אמר לגבי בתי-העסק, אבל הוא אמר: במידה והם יסכימו. זאת אומרת, יש פה התניה, במידה ובית-העסק יסכים, אזי יהיה ניתן לשמור את כלי הנשק בבית-העסק, הוא אמר את ההערה הזאת. זה וולונטרי, כי אי-אפשר לחייב, בהיבט החוקי, אדם שהוא לא בעל הנשק לשמור כלי נשק שהוא לא שלו.
עופר יצחק
¶
זו הסיבה שבמסגרת ההנחיה או ההמלצות שהוצאנו יש חלופות. חברת האבטחה יכולה לבחור במספר חלופות, מניתי אותן קודם – הנושא של מסירה חמה, של העברה ממקום למקום, של הובלה.
רוני אהרון לושי
¶
גברתי היושבת-ראש, החלופות לא ריאליות, כי הוכחנו שאת הנושא של הובלת נשק אי-אפשר לעשות. יש היום 32,000 נושאי נשק, אי-אפשר לחשוב שכל יום ינועו עשרות אלפי כלי נשק ברכבים, ואם ניקח רכבים מוגנים, זה יעלה לנו הרבה מאוד כסף. גם החלופה של בית-העסק – היום הרבה בתי-עסק אחרי שקיבלו את ההנחיה, הם אומרים שהם לא מוכנים לעשות את זה. ואנחנו עכשיו במשא-ומתן עם המשרד לביטחון פנים, עם המשטרה, לראות איך אפשר לחייב אותם. כל עוד בתי-העסק לא יחויבו, אף אחד לא יהיה וולונטרי ואף אחד לא יתנדב להשאיר את הנשק שם.
רוני אהרון לושי
¶
מעבר לזה, שלפי הערכה ראשונית שלנו, מדובר כרגע בהוצאה חד-פעמית של בין 100 מיליון שקל ל-200 מיליון שקל הנושא של הכספות, מערכות האזעקה וכל אמצעי המיגון שצריכים להיות. אם יש למשטרה כוונה לצמצם, אז באמת זה יהיה אבסורד שעכשיו ניערך לאחסנה ולהפקדה של 32,000 כלי נשק או 35,000 כלי נשק, ובעוד חודשיים-שלושה יורידו מזה 30%, 40%, 50%, ואז זרקנו כסף לריק.
לכן, יהיה יותר נכון קודם כול להחליט כמה כלי נשק נשארים, ואז להחליט מה אנחנו עושים עם כלי הנשק האלה, כי המשמעות עכשיו להתקין 32,000 או 35,000 כספות בבתי-העסק בזמן שניתן עם העלויות של זה, עם הכול, זה משהו כמעט דמיוני.
אבי נעים
¶
זה לגבי מוסדות החינוך – משרד הבט"פ ישלים, ואנחנו מקווים שנהיה גם ב"פול" של הטיוטה על מנת שנכניס את ההערות שלנו. לגבי רשימת ההחרגות, זה לא רק מי שגר ביישוב - - -
היו"ר מירי רגב
¶
אני רואה, יש פה כל כך הרבה החרגות, אני רואה: "מאבטחים / שומרים / מורשים יקבלו אישור חריג להוצאת כלי נשק" – תראו איזה דבר מדהים כותבים במשטרה – "מחוץ למקום העיסוק, רק אחרי שבעל הרישיון המיוחד בדק מולם תחילה, כי התקינו בפועל את הכספת הביתית העומדת בדרישות משטרת ישראל" – הבעיה לא אם הכספת עומדת בדרישות משטרת ישראל, הבעיה אם אותו אחד יכול לבוא, לפתוח את הכספת, להוציא ולהרוג את אשתו. את זה לא הבנתם. זה פשוט מגוחך, זה פשוט מגוחך, זה מצחיק מה שאתם כותבים פה, אני לא מאמינה שזה מה שאתם כותבים פה. וזה חוזר על עצמו. הרי זה בדיוק מה שאמרנו מתחילת הדרך. אי-אפשר לתת למאבטח לשמור על הנשק בבית, גם אם זה בכספת. הרי הוא יבוא הביתה, יקרה משהו – קורה לכולנו משהו, אבל לא מה שקורה בשונה מאחרים שהנשק נורא קרוב אליו – הוא ילך לכספת, היא שמורה היטב, היא הותקנה היטב, משטרת ישראל נתנה לה אישור – הוא פותח את הקוד, מוציא את הנשק והורג את אשתו. אתם נותנים עוד פעם לחתול לשמור על החלב.
היו"ר מירי רגב
¶
- - זה המאבטחים, זה פשוט – אני לא יודעת אם אתם עושים צחוק מאתנו או מעצמכם. אני באמת לא יודעת ממי אתם עושים צחוק, מאתנו או מעצמכם.
אבי נעים
¶
אני רק מציג את העובדות. ולכן, לדעתי צריך שלוש נקודות עיקריות, שנגע בהן חבר הכנסת חסון: 1. זה הערכת מצב עמוקה. 2. זה מהלך של צמצום דרסטי של מספר כלי הנשק במדינת ישראל ו-3. זה העלאת התבחינים של נושאי כלי הנשק, עבודה מועדפת שלא קיימת היום – יוצאי יחידות קרביות היום לא יכולים לעבוד כמאבטחים במוסדות חינוך כעבודה מועדפת.
לגבי רשימת החריגים – לדעתי צריך לעשות את הרשימה סגורה - -
אבי נעים
¶
- - ולא שהיוזמה תהיה שלנו - - - . צריך לבוא ולהגדיר מראש: יישובי יו"ש, מי שגר ביו"ש או עובד ביו"ש - - -
היו"ר מירי רגב
¶
יש פה חריגים, יודגש – כל המאבטחים, השומרים, המורשים אשר יקבלו אישור חריג – מהו האישור החריג, לא יודעת – לבתיהם יידרשו להתקין כספת ביתית – מדהים – המאבטחים והשומרים המורשים ידאגו שהכספת תהיה בהתאם להוראת המשטרה. גם כשהם פותחים אותה, הם יפתחו את זה בהתאם להוראת המשטרה.
אבי נעים
¶
אצלנו בשלטון המקומי, כמו שאמרתי, אנחנו רוצים בצמצום דרסטי של מספר כלי הנשק עם החרגות, עם פתרון למוסדות חינוך - -
אבי נעים
¶
- - שידעו להביא פקחים, אנחנו יודעים לבוא ולהצביע על בעלי תפקידים שהם קריטיים בחירום בשלטון המקומי שלדעתנו 24/7 הם צריכים להיות בכוננות, כמובן במקביל להעלאת התבחינים והקריטריונים, הכשרה מסודרת וכו'.
היו"ר מירי רגב
¶
כן, אריה מור, מנהל אגף הביטחון במשרד החינוך. דוד אזולאי, אתה רוצה להגיד משהו? דב חנין, לא נרשמת לשם שינוי.
אריה מור
¶
אני רוצה לחדד כמה נושאים שעלו בישיבה הקודמת, ולומר את התייחסותנו. שלב ראשון, בדיון הקודם נאמר שיהיה דיון נפרד לנושא מוסדות חינוך.
אריה מור
¶
פשוט מערבבים פה נושא של עסק באיזשהו קניון ומוסדות חינוך ומתקנים של משרדי ממשלה, שאלו סוגיות שונות שלכל אחת יש פתרון שונה.
דבר שני, אני חושב שחבר הכנסת חסון צודק, אנחנו באים מאותו בית-ספר כולנו, אלה שדיברו עכשיו, בוא נעשה שינוי בתפיסת האבטחה, שלב ראשון. אחרי שנעשה שינוי בתפיסת האבטחה נגדיר: מי מאבטח, את מי מאבטחים, איך מאבטחים, ושיורידו 50% מהם. וברגע שיורידו 50%, חלק די גדול מהבעיה תיפתר, ולא צריך את המסמך הזה שיצא כרגע, שהוא בלתי אפשרי לאף גוף, לא לחברת אבטחה, לא למשרד ממשלתי – לבצע בלוחות הזמנים שנקבעו שם. וההפקדה, שזו סוגיה אחרת, כי אנחנו מערבבים כל הזמן את שני התחומים יחדיו.
הנושא של אבטחת מוסדות חינוך – מתקיימת עבודה בחטיבת האבטחה כרגע, שאף גוף כרגע עוד לא מחובר אליה, זה נאמר בוועדה נוסח עליונה – אנחנו לא מחוברים, משרד החינוך, שלטון מקומי לא מחובר, זה נאמר לנו בוועדת זאב. כשהם יהיו מוכנים להציג בפנינו את הטיוטה הראשונית, ונוכל להתחיל לדבר, מן הסתם נוכל להתייחס לזה ולהתחיל לדון בזה.
בנושא של תפיסת האבטחה והשינוי – כן להוריד מאבטחים, מי יהיה עם נשק, מי לא יהיה עם נשק, וכן הלאה וכן הלאה, נמתין, וברגע שזה יעלה לדיונים נוכל גם להתייחס לזה. אני מניח שגם ציבורית זה יעלה לדיון מאוד מאוד רציני מבחינת ההורים במדינת ישראל.
כרגע לגבי הנוהל הזה שיצא אלינו לשטח, וכולנו קיבלנו אותו, לפחות אני כמשרד ממשלתי קיבלתי – הפקדת הנשק במוסדות חינוך מוחרגת שם, והפקדת הנשק בטיולים מוחרגת, שכן מאבטח שנמצא כרגע בטיול ברמת הגולן לא יכול להחזיר לחברת האבטחה בדימונה את הנשק למפעל הראוי, לפי הנוהל הזה, באותו יום או באותו לילה וכן הלאה וכן הלאה. ולכן יש החרגה עד שהנושא הזה יידון.
ואני פונה למשטרה ולמשרד לביטחון פנים שייקחו אחריות על כל שטחי המדינה, כולל שטחי איו"ש, כי בטיולים מגיעים גם לקריית-ארבע, ואני צריך להנחות להגיע לקריית-ארבע. מי שאחראי והריבון בקריית-ארבע זה אלוף פיקוד מרכז, והוא רוצה נשק ארוך לכל מאבטח שמלווה כל קבוצה שמגיעה לקריית-ארבע ולמערת המכפלה, וצריכים לעמוד בהנחיה הזאת. ולכן, צריך לעשות עבודה ואני אשמח מאוד שמשטרת ישראל תנחה. אגב, ההנחיות הן הפוכות, שלא תהיה אבטחה בטיולים בכלל והמדינה, הריבון, מבחינה ביטחונית – הצבא ומהמשטרה ייקחו את האחריות על השטח וייתנו לנו את ההגנה המרבית לכל הטיולים שלנו.
בנושא לו"ז – הלו"ז שנקבע שם 27 בחודש. אני כמשרד ממשלתי כבר התחלתי לעשות דיונים אצלי – להתקין כספת, להתקין חדר – אני לא מדבר על חברת אבטחה, ומר לושי צודק במאת האחוזים – אני יכול לארגן כספת, יכול לארגן חדר במידה והלשכה המשפטית תגיד: זה בסדר וזה מאושר, ואני יודע שכרגע יש בעיה קשה, למרות שהמשפטנים של משרד הבט"פ אומרים שזה פתור, זה לא פתור. אני לא לוקח אחריות במתקן שלי על נשקים שהם לא שלי, של מפעל ראוי, של מישהו אחר, החוק לא מאפשר את זה – אגב, לא כולל הפקדה ולא החתמה ולא שום דבר. שישנו את החוק, ולאחר מכן נוכל לעשות את זה. זה אחד.
וגם אם הבעיה המשפטית נפתרת ואין שום בעיה, נניח, אם משנים את החקיקה ועושים את זה, עדיין יש לוחות זמנים בלתי סבירים שמכניסים אותנו, את כולם, כי תקציב המדינה יהיה כנראה בסוף אוגוסט, הזמנות עבודה הולכות לוועדת חריגים, מזמינים אותן, כל הזמנה של 1,000 שקל חוזרת אחרי 18 ייסורי גיהינום. ולכן, מספטמבר נתחיל להתהלך סביב הזמנות ותהליכים שלוקחים את הזמן שלהם ומכרזים וכו' וכו'. כי אם אני רוצה לקנות 1,000 כספות, לצורך העניין, או 50 כספות, אני צריך לעשות מכרז, ומכרז במדינה לוקח בין שלושה חודשים לחצי שנה, ולכן צריך לתת את הזמן.
מה יגיד לושי, שהוא חברת אבטחה והוא צודק, שהוא אמור לתת את המענה הזה לעשרות מתקנים? בחודש אחד ישימו את כל הנוהל הזה של 50 עמודים, כולל כספות, כולל חדרים, כל אלה. אם זה תאריך יעד שאף אחד לא יעמוד בו, זה בסדר גמור. צריך לתת לוחות זמנים, גם ועדה וגם חוק נותן זמן להתארגנות שהוא ריאלי, שהוא נכון, שהוא אמיתי, ואני מציע שגם זה יילקח בחשבון. תודה רבה.
היו"ר מירי רגב
¶
כן, בטח. דב חנין, בבקשה. אחר כך – דובדבני, משרד התיירות. אני רואה מי רשום, אני רואה דובדבני ויואל.
דב חנין
¶
תודה, גברתי יושבת-ראש הוועדה, קודם כול אני רוצה לברך אותך על הגישה והשיטה שאת מובילה פה בוועדה, ואני חושב שהיא מצוינת – לא לקיים דיון ולסכם אותו ולתת לנושא להמשיך בחייו, אלא להמשיך ברצף של דיוני מעקב עד שאנחנו רואים את השינוי בסוף הדרך.
דב חנין
¶
בתחום המדיני אני חולק על חברת הכנסת רגב, כפי שאתה יודע. אבל אני מברך על הגישה הרצינית שלה בכל התחומים, כולל בתחומים שאני חולק עליה. אני חושב שזו גישה מאוד נכונה וראויה, ואני רוצה לנצל את ההזדמנות לברך את זה, ראינו את זה גם היום בדיונים אחרים.
אני מצטרף לגופו של עניין לחלוטין לדברי חברי חבר הכנסת חסון, אני חושב שאנחנו חייבים פה לשנות באופן מוחלט את הגישה. מה שקרה אצלנו בתחום של המאבטחים והאבטחה, זה שהיינו לפני עשור במצב קיצון, יוצא דופן, איום ונורא, קיצוני, בנינו פתרונות חירום, אולי לא היה מנוס אלא ללכת לפתרונות החירום האלה, ופתרונות החירום הפכו לשגרה. ואנחנו חיים עם השגרה הזו, שהיא לא מתאימה לנו, היא גורמת לנזקים, היא מזמן חרגה מכל פרופורציה וצריך לשנות אותה.
ההצעה שלי, הגישה שלי אומרת
¶
למאבטחים אין נשק, נקודה. אם יש איזשהו מצב יוצא דופן מיוחד במינו שמחייב אבטחה ספציפית במקום ספציפי עם נשק, תוגש בקשה מיוחדת, יהיה הליך מיוחד של אישור וקבלת אחריות על הדבר הזה. אבל העיקרון חייב להיות: למאבטחים אין נשק. וככל שאנחנו את העיקרון הזה נסכם, נחליט עליו ונבצע אותו יותר מוקדם, כך ייטב לכולנו, וכך נמנע אסונות נוספים.
משה דובדבני
¶
אני ממש מתחבר למה שאמרו שני חברי הכנסת ולמה שאמר אריה – אנחנו פשוט דנים לא בנקודה הנכונה. קודם כול אנחנו צריכים באמת לשנות את התפיסה. ואני ממש מתפלא על חברי מהמשטרה, היינו בדיון אצל שר הבט"פ לפני פחות משלושה שבועות, הוא נתן המלצה ברורה מה הוא מבקש לעשות – אני מדבר על בתי-מלון כרגע.
משה דובדבני
¶
הוא אמר שהוא לא נותן הנחיה, הוא נותן המלצה, ושיחזרו – אנחנו צריכים לחזור אליו עם תשובה עד תאריך שהוא נתן. והוא המליץ לפני - - -
משה דובדבני
¶
- - שיחזור אליו עם תשובה, והוא ממליץ להוריד את כלי הנשק בבתי-מלון – אני אומר מילה במילה.
משה דובדבני
¶
להוריד את כלי הנשק בבתי-מלון למאבטחים, להחזיק נשק אחד בחירום בכספת. זאת הייתה המלצתו של שר הבט"פ לראש חטיבת האבטחה, שאמור היה לתת לו תשובה. ואנחנו הולכים לקיים דיון עם ראש האג"מ של המשטרה רק בעוד שבוע ימים, כך שנראה לי קצת משונה כל ההתנהלות.
קיימתי גם דיון לפני זה, הוא לא היה יכול להגיע, הוא מתנצל, חבר הכנסת צור, שגם הוא קצת היה במשטרה ומבין כמה דברים בנושא הזה. היום ברור לחלוטין שבבית-מלון לא צריך נשק חם. מי יישא באחריות על זה שאותו מאבטח שלא מסוגל לירות בתוך קהל יהרוג יותר תיירים מאשר מחבלים? אין אפשרות היום להחזיק נשק בבית-מלון. יש היום אמצעים הרבה יותר טובים. אם הפחד שלנו הוא מחבל מתאבד, אז השוקר החשמלי וגז ההלם עדיפים על כל כלי ירייה אחר.
ושוב אני אומר, זה אחרי שיחה מסודרת שלי עם כל מיני גורמים מקצועיים בעניין הזה, ולכן משונה בעיני שאנחנו בכלל כרגע, כל הדיון על הנושא – איפה יאכסנו את הנשק? בית-מלון לא מסוגל לאפסן כלי נשק, אי-אפשר לשאת באחריות כזאת. ושוב, אני מצטט את מה שאמרתי בדיון הקודם, ובמדינת ישראל - - -
משה דובדבני
¶
אני רק רוצה לסיים, אני רוצה לחדד עוד פעם את מה שאמרתי בדיון הקודם – חברים יקרים, מאז קום המדינה, בבית-מלון לא נורתה ירייה אחת נגד מחבל, כל היריות - - -
משה דובדבני
¶
לא, אני לא אמרתי שאתה לא עושה כלום, אמרתי שמשונה בעיני שיש המלצה של שר הבט"פ – אפילו עוד לא זימנת אותי לדיון בעניין הזה.
דבי גילד-חיו
¶
ברור שגם אנחנו חושבים שהבסיס צריך להיות להוריד נשקים מתחומים שלמים, ופה בדיונים קודמים הם אמרו שמתכוונים שלא יהיו נשקים במסעדות ולא יהיו - -
דבי גילד-חיו
¶
- - נשקים באולמות ובעוד מקומות. בכל מקרה רציתי להתייחס להנחיות האלה שפורסמו. קודם כול, ההנחיות לא צריכות לבוא במקום התיקון של החוק, שהוא נדרש עם תיקון התזכיר והבהרה ברורה של המקום של נשיאת הנשק – זה לא יכול להיות תחליף - -
דבי גילד-חיו
¶
- - התזכיר הזה עומד לבוא וזה חייב להיות.
הדבר השני שרציתי להגיד לגבי ההנחיות – כאן היה פירוט של איך משאירים את האופציות להשארת הנשק במקום העבודה, אבל מה שמטריד, זה שנשארה האופציה לקחת את הנשק הביתה – - -
דבי גילד-חיו
¶
- - בכל ההנחיות זה מופיע כמה פעמים – אין שום קריטריונים משום סוג, באיזה סוגי מקרים ייתנו את הנשק. גם היום לקחת נשק - - -
דבי גילד-חיו
¶
מה עם החריגים? גם היום הרי זה אמור להיות חריג, רק שהחריג הפך לכלל, אז אנחנו בעצם באותו מצב. אין שום התייחסות לאיך המשטרה מתכוונת לאכוף ולבדוק את הביצוע של כל ההנחיות האלה. מדובר פה במנגנון מאוד נרחב שצריך בשביל לאכוף ולבדוק את זה.
עוד משהו שרציתי להגיד – אם הרי אנחנו יודעים שהכספות בבית לא מונעות – אולי הן מונעות גניבה של נשק, אבל בטח לא אלימות ושימוש בנשק לצורכי אלימות. אין שום התייחסות לאיזה מנגנון שאנשים יוכלו לפנות למשטרה, להתלונן, לדבר על איום, זאת אומרת, משהו שמתייחס ממש לנשקים האלה של המאבטחים.
רק דבר אחרון, מה שדיברנו אז על רישוי עסקים, זה הפתרון של הכפייה על בתי-עסק לעשות את זה.
ישראל חסון
¶
מירי, אפשר לשאול אותה שאלה קצרה, ברשותך? תראי, אדם לוקח סכין מטבח, סכין שהיום מוכרים בערימות ומסתובב אתה ברחוב, הוא נושא כלי נשק, נכון?
דבי גילד-חיו
¶
נכון. בשביל זה חוקקו חוק פה שמי שהולך עם סכין ברחוב אפשר לעצור אותו, אז על אחת כמה וכמה נשקים חמים.
ישראל חסון
¶
נכון. מצד שני, אדם שיש לו כוונה לרצוח ויש לו את זה במטבח – זה בסדר, זה לגיטימי, נכון? אני אומר לכם, הכיוון הזה של לקחת ולנסות לפתור את הבעיה שאתם מצביעים עליה, והיא בעיה שחייבים להתייחס אליה דרך מקום האחסון של הנשק, אני אומר לכם, זה כיוון שאתם משקיעים פה אנרגיה אדירה, שלא תייצר תוצאה שונה, לצערי אני אומר את זה. משום שאדם שחדור מוטיבציה או חדור קריזה יתפוס את האמצעי הראשון שיהיה לו ביד, הכי זמין, גם סכין עובד לא רע בסיטואציות כאלה - - -
היו"ר מירי רגב
¶
כן, אבל העובדה מראה שמאבטחים, מה שיותר זמין להם – לא משנה, זה לא קשור לדברים, בוא - - -
היו"ר מירי רגב
¶
זה לא קשור. אתה מדבר על לא כספות. יודעים מה, אז תדברו ביניכם על מה יותר נוח או מה - - -
היו"ר מירי רגב
¶
זה גם צמצום וגם זה. תלמדו, גברים, גם וגם. לא או או. גם וגם אפשר לעשות. גם לצמצם. יואל, בבקשה.
היו"ר מירי רגב
¶
לא, לא. תאמין לי שלא, אבל אין, אי-אפשר להתחרות בגברים – אתם, אין, אתם – אין דברים כאלה. יואל, בבקשה.
יואל הדר
¶
לכן, כשהמשטרה עושה את עבודת המטה, שזה מה שהיא נדרשת לעשות לגבי כל ההספק מפה, גם לגבי בתי-מלון וגם לגבי הדברים – השר מצפה שהמשטרה תשלים את עבודת המטה כשהוא נותן את ההנחיות הכלליות שלו בנושא הזה. גם כשהוא קורא קריאת כיוון, עדיין המשטרה צריכה לחזור אליו ולהגיד אם זה ישים או לא ישים מבחינת התפקיד שלה – בסופו של יום לשמור על ביטחון הנפש והרכוש.
אז לכן, גם כשהשר נותן המלצה, כי בעצם בשלב הזה הוא אומר: תעשו לי את עבודת המטה, יש לי קריאת כיוון, תחזרו אלי בסוף היום, תגידו לי מה העליתם בחכתכם ואנחנו נבחן, ואני אבחן את מה שאתם אומרים בנושא הזה. זה לגבי הנושא של הכלל.
מה שהופתעתי פה בדיון הזה – אשיב לכל הדברים – זה הנושא של משרד החינוך דווקא, מפני שגם לגבי מוסדות חינוך טרם מצאנו פתרון, אבל מאחר שמשרד החינוך יש לו מלאי רעיונות והצעות בעניין הזה – אנחנו בהחלט סבורים שאת הנושא של האבטחה שכיום מוטלת עלינו, על המשטרה מכורח החלטת ממשלה, אנחנו סבורים שנושא של אבטחה על מוסדות חינוך מאחר שהם בקיאים ויודעים מה לעשות יותר טוב – אנחנו מתכוונים להעביר בהצעת ממשלה חדשה להחזיר את זה למשרד החינוך, שהם יתנו את המענה הראוי, מאחר שהם יודעים גם איך לטפל בנושא הזה.
יואל הדר
¶
לגבי שאר הדברים – גם כשישבנו אצל גברתי בהתחלה משהו זז, זה גם בעקבות הישיבות שישבנו אצלך – גם לפני, אבל בהחלט היה איזשהו זרז לא קטן, הפעילות גם שלנו נעשתה פה. ההנחיות האלה יצאו אחרי הרבה עבודה.
אכנס למה שגברתי רצתה – נתנו בהנחיות האלה זמן 14 יום גם למשרד החינוך, גם לכם, להגיב. רצינו לשמוע מה עמדתם. אנחנו מוציאים הנחיות, ישבנו עם המון גופים עד שכתבנו את ההנחיות. ואחרי שהוצאנו את ההנחיות, כדי שכל הגופים יוכלו להגיב – יש להם בעיה עם הזמנים, נשמע מה יש להם בעיה לגבי הנושא של זמנים, הזמנים לא סבירים. הרי בתחילת הדיונים גברתי אמרה, אתם לוקחים יותר מדי זמן. כשאנחנו נותנים זמן קצר, אומרים: אתם נותנים פחות מדי זמן, לכן, בסופו של - - -
היו"ר מירי רגב
¶
אבל בסוף זה לא העניין – שבאתם עם המלצות לא רלוונטיות, מה זה, אתם נותנים לבית-עסק להחליט?
יואל הדר
¶
לא, עוד לא. לכן אנחנו נותנים זמן להגיב. אם אנשים יגידו שזה לא מספיק זמן, ישכנעו אותנו בדבר הזה, יש בהחלט מקום לשקול, לדחות את זה בחודש, אם צריך, כדי להתארגן. נתנו פה אפשרות של חלופות בתוך ההנחיות. אם יבואו ויגידו לנו, תשמעו, בתי-עסק יגידו: החלופה של כספת לא סבירה; יבואו חברות השמירה ויגידו: החלופה של כספת היא החלופה היחידה - - -
היו"ר מירי רגב
¶
בשביל זה בסוף יש חוק. בשביל זה יש היגיון, וההיגיון פועל על-פי החוק, ואנחנו קובעים שכל מי שמקבל רישוי עסק יצטרך לדאוג לכספת בעסק. זהו.
יואל הדר
¶
אבל באים בתי-העסק וטוענים: הדרישות מאתנו, שאנחנו בתי-עסק, הדבר הזה לא סביר. שמענו גם את החברות של הסופרמרקטים ואחרים שגם טענו את זה. לכן, בסופו של יום נקבל את ההחלטה. נתנו פה את האפשרות להשפיע - - -
ישראל חסון
¶
אבל, יואל, זה פרי העץ המורעל – מה שאתה מתאר. אתה בא ואומר: הבניין יוצא לי עקום, ואני לא מצליח לייצב אותו כי היסודות שלי דפוקים. אתה לא צריך עבודת מטה. אתה יודע מה אתה צריך? אתה צריך תפיסת הפעלה. אתה יודע מה ההבדל בין תפיסת הפעלה לעבודת מטה? אסביר לך במשפט אחד – אתה יודע לאיזה איום אתה רוצה לתת מענה, אתה מגדיר את האיום, אתה אומר מה המענה שאתה רוצה לתת לו.
אני אומר לך, לא צריך פה יום לימודים ארוך בין עסק לבית-מלון למוישה זוכמיר. ההתאמות הן פשוטות יחסית. אתה ישבת בדיון הראשון וגם איש המשטרה שישב, ואני שאלתי: לצורך מה אנחנו מחמשים? אמרתם: פח"ע. חבר'ה, נאמר, אני אומר לך, תבדקי את זה בפרוטוקול, תאמיני לי - - -
יואל הדר
¶
אשלים רק את דברי לגבי הנושא של כספות בבתים. תפיסת ההפעלה – ככלל הכוונה שמאבטחים לא ייקחו נשקים הביתה, זה הכלל. יש אנשים שיש להם נשק בבית בגלל שהם גרים באזורים מסוימים באיו"ש. אמרנו לגבי האנשים האלה, שגם ככה קיבלו נשק פרטי שיהיה להם בבית, לא סביר שייקחו שני נשקים: אחד שייקחו בבוקר נשק פרטי לעבודה, ואחרי זה יחזור הביתה בכל מקרה עם הנשק שלו – וגם ככה צריך להיות – בגלל שיש לו נשק פרטי צריך שתהיה לו כספת בבית. לגבי אותם אנשים שצריכה להיות להם כספת בבית בכל מקרה, כי הם גרים באזורים שמחייבים את העניין הזה, אמרנו שלגבי המאבטחים האלה, הם יוכלו לקחת את הנשק הביתה, כי בכל מקרה לפי התבחין של נשק פרטי, הם היו יכולים לקבל נשק, אז הם לא ביקשו נשק, אז יש להם אפשרות לנשק אחר. רק האנשים האלה. לא הכוונה לכל - - -
היו"ר מירי רגב
¶
אני לא יודעת מה זה האנשים האלה, כי אין פה אותם בחריגים והם לא כתובים בחריגים, וזה לא יכול להיות המצב.
ישראל חסון
¶
למה חייל לא חייב להחזיק את הנשק שלו בכספת? שהוא הרבה יותר קטלני מאקדח, ומאבטח צריך לקחת את הנשק שלו ולשים אותו בכספת בבית? רק תסבירו לי את הלוגיקה. אני אומר לכם, אתם פשוט מתחילים ממשהו שהוא פשוט עקום, ואתם כל הזמן מנסים לעשות אפליקציה על העקום. יואל, לא אישי. לא אישי.
יואל הדר
¶
לגבי תיקון החוק, גברתי, אני מנסה להשיב לגברתי – בתיקון החוק אנחנו עדיין בדיונים לגבי הנושא של חברות השמירה, שהוא צריך לעבור ממשרד המשפטים למשרד לביטחון פנים בגלל – העלו פה טענות נכונות, שאם אנחנו אמורים לפקח על חברות השמירה, אנחנו צריכים שיהיו לנו מספיק תקנים לעשות את הפיקוח אפקטיבי. סתם להעביר אלינו את חברות השמירה שלא נעשה פיקוח אפקטיבי כמו שהיום, זה לא סביר. לכן יש עדיין דיונים בנושא של התקנים, בנושא של התקציב, ולכן אנחנו עוד לא מקדמים את החוק הזה. ברגע שהוא יקודם, אחד הנושאים זה מה שגברתי אמרה. זה בהחלט לא נשכח.
היו"ר מירי רגב
¶
מה זה אומר כאן: "עדכון המשטרה לגבי רשימת יישובים זכאים לצורך הפצתם לציבור בהתאם לבקשת בית-המשפט"? ב"המשך יישום העמ"ט".
עופר יצחק
¶
הפצנו רשימה של יישובים שהאנשים שגרים בהם, מתגוררים בהם, זכאים לנשק. הרשימה הזאת עודכנה והועברה למשרד לביטחון פנים.
היו"ר מירי רגב
¶
לא ראיתי את הרשימה, אבל בסדר. תראו, בדיון הזה לא התקדמנו כמו שחשבתי שנתקדם, בעיקר אחרי האמירות גם של השר. השר יגיע בנובמבר, מן הסתם, לתת סקירה נוספת אחת לכמה חודשים, נעביר רשימת נושאים שנשמע את עמדתו.
גם לגבי המשטרה – המפכ"ל כאן שבוע הבא, גם נשמע את עמדתו לגבי בכלל מדיניות האבטחה – מדיניות האבטחה בבתי-עסק, מדיניות האבטחה עם נשק חם, מדיניות האבטחה עם נשקים אחרים.
אני חושבת שצודקים פה האנשים ואומרים: קודם כול תחליטו איפה אתם מורידים את הנשקים, מה, אתם רוצים עכשיו שאנשים ילכו ויעשו כספות וישימו כספות בלי שיודעים איפה מורידים את הנשקים? ומה תפיסת האבטחה? האם תפיסת האבטחה עם נשק חם או בלי נשק חם? אז למה להתחיל לשגע את כל העולם? כמה זמן לוקחת תפיסת הפעלה? תבואו, תשבו עם עצמכם, תשבו שלושה-ארבעה ימים בחדר סגור ותסגרו מהי תפיסת ההפעלה שלכם – באיזה המקומות צריך נשקים, האם בבתי-מלון צריך נשק או לא עם נשק, אם כן, מי אחראי על זה. קודם כול תחליטו איפה צריך תפיסת הפעלה עם נשק ובלי נשק. זה אחד.
אחרי שתחליטו עם נשק ובלי נשק – במקומות שהחלטתם עם נשק, צריכה להיות הנחיה ברורה שבמקום עצמו אתם צריכים לעשות את רישוי העסקים, שם הוא צריך להפקיד את הנשק ולא בבית שלו. החלטתם על חריגים, מי הם החריגים? יש פה שלושה סעיפים על חריגים – 8, 9, ו-10. מי הם החריגים? ומי מפקח על החריגים האלה? אני רוצה לדעת מי הם החריגים.
ולגבי מוסדות החינוך, צריך להיות דיון נפרד על מוסדות החינוך ולשבת עם מוסדות החינוך. אז אמר, בזמנו, אם אני לא טועה, נסים, שהיה בדיון שלגבי מוסדות החינוך – בכלל לא רוצים ללכת עם נשק חם. רוצים ללכת עם איזה רכב שיהיה בעיר, והוא ייתן להם את המענה למאבטחים עם נשק על הרג. אז מה זה? כל פעם באים לפה עם תפיסות אחרות. מה, אתם רוצים שהמפכ"ל יבוא לפה לכל דיון? אנשים רק במשרות ובתפקידים בכירים? אבל לא יכול להיות שמי שמגיע לפה לא יודע מה קורה עם מי שהציג בדיון קודם, ומי שזוכר זה רק אנחנו בוועדה.
לכן כל סוגיות מוסדות החינוך – צריך לבוא פעם אחת ולהציג מה שאתם רוצים במוסדות חינוך, ולערב את השלטון המקומי ולערב את כל הגורמים הרלוונטיים של מוסדות חינוך. בינתיים מי שנהנה מכל הדבר הזה ששלחתם, מי שעושה כסף זה רק מייצרי הכספות. זה מי שנהנה בינתיים מהמכרזים האלה, מייצרי הכספות.
היו"ר מירי רגב
¶
ומייצרי הנייר. זה לא יכול להיות שהדבר הזה פועל כך. לכן, אני אומרת ככה:
אני רוצה בנובמבר דברים, לא רוצה ניירות, אני רוצה עכשיו שמות ומספרים. די, גמרנו עם הניירות האלה. אני רוצה ככה:
א. מה המדיניות שלכם לגבי הורדת כלי נשק – באיזה מקומות מורידים כלי נשק ובאיזה לא. מה המדיניות – אם זה פח"ע, בוא נלך לפח"ע, אם זה פלילי – פלילי, מה שתגידו, אתם קובעים את האיום, לא אני. תקבעו רק את האיום ותקבעו את הנגזרת שלו. אבל תקבעו מהו האיום ומה הנגזרת שלו. מה מדיניות חלוקת מאבטחים למקומות – אבטחה עם נשק חם ועם נשק לא חם.
ב. כמה כלי נשק אתם הולכים להוריד.
ג. אחרי שהחלטתם שהמקומות האלה נשארים עם כלי נשק, איך אתם מכריחים, זה לא וולונטרי – אם החלטתם שבמקום מסוים חייב להיות אחרי הערכת מצב מישהו עם נשק חם, איך אתם מוודאים שהוא לא הולך הביתה מהכספת, אלא במקום עצמו מפקיד את הנשק.
ד. אם יש חריגים – מי הם החריגים. אני רוצה שיהיה ברור מי הם החריגים – לכולם ברור מי הם החריגים.
לגבי מוסדות חינוך נעשה דיון נפרד, אחרי שאבי נעים ייתן לנו איזשהו כיוון מתי אפשר לעשות דיון בוועדה.
דבר נוסף, אני רוצה שהמפכ"ל יתייחס, בשבוע הבא ביום רביעי, לסוגיית – איך הוא רואה את תפיסת ההפעלה של המאבטחים, והשר יתייחס לזה בסקירה שלו כשהוא יבוא לכאן במהלך נובמבר. זהו.
תודה רבה לכם.
<הישיבה ננעלה בשעה 12:08.>
18/07/2013
13:51