PAGE
30
ועדת הכספים
30/06/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 93>
מישיבת ועדת הכספים
יום ראשון, כ"ב בתמוז התשע"ג (30 ביוני 2013), שעה 14:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 30/06/2013
פרק ז', סעיפים 56 (11), 58 ו-59 (יא) ו- (יב) - הפחתת תשלומים למוסד לביטוח לאומי - מתוך הצעת חוק לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2013 ו-2014), התשע"ג-2013
פרוטוקול
סדר היום
<פרק ז', סעיפים 56(11), 58 ו-59(יא) ו-(יב) - הפחתת תשלומים למוסד לביטוח לאומי - מתוך הצעת חוק לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2013 ו-2014), התשע"ג-2013>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
ניסן סלומינסקי – היו"ר
מיכל בירן
גילה גמליאל
משה גפני
יצחק כהן
עליזה לביא
יעקב ליצמן
אראל מרגלית
זבולון קלפה
אלעזר שטרן
עפר שלח
אורלי לוי אבקסיס
מוזמנים
¶
>
משה ברסימנטוב - סגן הממונה על התקציבים, משרד האוצר
יגאל ברזני - סמנכ"ל ביטוח וגבייה, המוסד לביטוח לאומי
אביבה גיבל - מנהלת אגף מחקרי גבייה, המוסד לביטוח לאומי
שנטל שרה וסרשטיין - מנהלת תחום מחקר, המוסד לביטוח לאומי
אווה שאלתיאל - מנהלת תקציב תפעולי, המוסד לביטוח לאומי
מיכאלה אסולין - מרכזת תקציבים, המוסד לביטוח לאומי
רועי קרת - המוסד לביטוח לאומי
כרמית נאור - עו"ד, המוסד לביטוח לאומי
שלומי מור - עו"ד, המוסד לביטוח לאומי
נתנאלה ברקלי - חוקרת, המוסד לביטוח לאומי
יוסף פולסקי - המוסד לביטוח לאומי
ניר קידר - רכז כלכלת בריאות, משרד הבריאות
שרון צ'רקסקי - מנהלת תחום קשרי ממשל, ויצ"ו ישראל
מאירה בסוק - עו"ד, יועצת משפטית, נעמ"ת
עלוה קולן - מקדמת מדיניות וחקיקה, האגודה לזכויות האזרח בישראל
משכית בנדל - תחום רווחה ועוני, האגודה לזכויוות האזרח בישראל
מעין סימון - עו"ד, איגוד העובדים הסוציאליים
צבי קסלר - לשכת רואי חשבון
נסים עוג'י - עו"ד, יועץ משפטי, איגוד הארגונים החברתיים
שמעון ליברטי - המשמר החברתי
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון - חבר המתרגמים
<פרק ז', סעיפים 56(11), 58 ו-59(יא) ו-(יב) - הפחתת תשלומים למוסד לביטוח לאומי - מתוך הצעת חוק לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2013 ו-2014), התשע"ג-2013>
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני פותח את ישיבת ועדת הכספים. אנחנו עוסקים עכשיו בסעיף 56(11), חוק הביטוח הלאומי, הפחתת תשלומים מאוצר המדינה למוסד לביטוח לאומי.
משה ברסימנטוב
¶
הסעיף הזה הוא באמת טכני ביחס לסעיפים האחרים. המטרה של הסעיף הזה היא לגלם את כל השינוי בהוצאה של הביטוח הלאומי בצד הוצאות המדינה.
נסביר בקצרה איך עובד מנגנון התקצוב של הביטוח הלאומי. יש לו הכנסות עצמיות ויש לו השתתפות בגבייה של אוצר המדינה ויש קצבאות שהן במימון מלא על ידי אוצר המדינה. זה בגדול שלושת זרמי ההכנסות של המוסד לביטוח לאומי.
אנחנו משנים עכשיו ואנחנו מפחיתים את ההוצאות של המוסד לביטוח לאומי ומגדילים את ההכנסות שלו כתוצאה מתיקוני החקיקה שאנחנו מבצעים במסגרת המדיניות הכלכלית, אם אלה קצבאות ילדים עליהם דיברנו בישיבה הקודמת, עקרות הבית, השינוי בסיעוד, הסדרי השיבוב שאנחנו נעשה. מטרת הסעיף הזה היא להעביר את התיקון להוצאות המדינה, לחסוך את זה בהוצאות המדינה. אנחנו משאירים את הביטוח הלאומי מאוזן מבחינת הכנסות מול הוצאות, פער בין הכנסות לבין הוצאות, ואת החיסכון שיהיה בהוצאה של הביטוח הלאומי אנחנו זוקפים לטובת צד ההוצאה בתקציב המדינה. הדרך הטכנית שבה אנחנו עושים את זה היא באמצעות תיקון לוח ב' שיקבע את גובה השתתפות המדינה בענף ילדים. אנחנו מורידים את זה מ-210 אחוזים ל-164 וחצי אחוזים. זה בשונה ממה שכתוב אצלכם אבל הייתה אצלנו טעות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כדי שאהיה נאמן לחבריי ואייצג אותם נאמנה, רק להבין. הסעיף הזה הוא יוצר גשר. זאת אומרת, מה יעבור דרך הגשר זה כרגע לא חשוב. גם אם מישהו מתנגד לקצבאות או חושב שהקצבאות צריכות להיות בסכום אחר, זה לא משנה, כי זה רק יוצר את הגשר שבמידה ומה שיאושר, יעבור בקיזוז, אבל זה לא אומר עדיין מה יאושר. נכון?
משה ברסימנטוב
¶
בהנחה שכל מה שיאושר יאושר, המספר שצריך להיות כתוב הוא 164 וחצי אחוזים. אנחנו בכל מקרה נעשה את החישוב.
משה ברסימנטוב
¶
השיעור שאני נתתי מגלם כאן את כל ההפחתות שיש בביטוח הלאומי, איך אנחנו מעבירים את זה לתקציב המדינה והטכניקה היא באמצעות קיזוז השתתפות המדינה בתקציב המוסד לביטוח לאומי.
משה גפני
¶
לא, לא שייך למדינה אחרת. פשוט הלאמתם את הכסף של הביטוח הלאומי. יש שם יתרה. הסעיף הזה של קצבאות הילדים, אין לי כאן את הנייר.
משה ברסימנטוב
¶
אני אגיד במה זה קשור ובמה זה לא קשור. מנגנון התקצוב של המוסד לביטוח לאומי מסורבל ומסובך. נקודה. הם גובים כסף, מפלגים את זה לענפים, אנחנו משתתפים בגבייה שלהם על הסך הכול ומשתתפים בגבייה שהם זקפו לכל ענף וענף. זה המנגנון. מה לעשות, אין התאמה מוחלטת בין מה שגובים בענף מסוים לבין מה שמוציאים באותו ענף ולכן גם יש העברות בין הענפים במהלך אותה שנה, מנגנון שגם הוועדות האחרונות שהיו במוסד לביטוח לאומי המליצו לבטל את המנגנון הזה. זה לא רלוונטי.
יעקב ליצמן
¶
היו שנים שבהתחלה היה גירעון והחלטתם לקחת מקצבאות הילדים ולמלא את הגירעון. היו שנים שלא נגעו בזה.
משה ברסימנטוב
¶
אני יכול להעיד על העשור האחרון ונמצאים כאן אנשי הביטוח הלאומי שיכולים להעיד על יותר.
שוב, מכיוון שלתקציב המדינה יש מגבלת הוצאה ומגבלת הכנסה, אנחנו בעצם מגלמים – אולי זאת לא המילה המדויקת אבל היא כן מבהירה את המהות – מגלגלים את השינוי בהוצאה של הביטוח הלאומי לשינוי בהוצאה כדי שלא נצטרך לעשות התאמות במקומות אחרים. הדרך לעשות את זה היא באמצעות שינוי מנגנון ההשתתפות. הביטוח הלאומי יגיד את מה שיהיה לו להגיד.
משה ברסימנטוב
¶
כי עכשיו אנחנו הולכים לעשות שינויים. מכיוון שאנחנו מורידים את ההוצאה של ביטוח לאומי, אנחנו מגלמים את זה בתקציב המדינה.
יגאל ברזני
¶
יגאל ברזני, רואה חשבון, סמנכ"ל ביטוח לאומי. הכוונה כאן היא להעביר שלושה מיליארד ו-340 מיליון שקלים מביטוח לאומי לטובת האוצר. 2.9 מיליארד שקלים הם קצבאות ילדים, מאה מיליון שקלים זה סיעוד, מאה מיליון שקלים זה שיבוב, ארבעים מיליון שקלים זה דמי קבורה ומאתיים מיליון זה עקרת מיליון שקלים. כל מה שמנסים להעביר בחוק ההסדרים וזה מה שהאוצר חושב שיוכל לחסוך מהוצאות הביטוח הלאומי.
יגאל ברזני
¶
הדיון על עקרת הבית עוד לא התקיים. עושים דיון מקדמי והאוצר בא ואומר שהוא כבר רוצה את המאתיים מיליוני שקלים על חשבון הדבר הזה.
אני רוצה להזכיר לאוצר שחוק עקרת הבית - שכאן מבקשים לקחת מאתיים מיליון שקלים – עבר ב-2003, ב-2004 וב-2005.
יגאל ברזני
¶
תנו לי דקה ואני אסיים. זה מאוד פשוט. החוק בוטל בגלל מספר העובדים שהיינו צריכים כדי לקיים את החוק הזה. אז היה מדובר בערך ב-800 אלף והיום מדברים על 600 אלף עקרות בית שלא נמצאות במעגל המס ועכשיו צריך להכניס אותן. 400 אלף זה לחיוב שנתי מלא ו-200 אלף לחיובים חודשיים חסרים. ה-600 אלף זה בערך מאתיים עובדים. האוצר לא יכול היה לתת לנו אותם ב-2003 וב-2004. ב-2007 האוצר העביר חוק – ויש לי כאן את דברי ההסבר לחוק – ואני אקריא לכם בדיוק מה כתוב בו.
יגאל ברזני
¶
שנייה. יש כאן מאתיים מיליון שקלים העברה לאוצר ואני מדבר על עקרות הבית. האוצר אומר, תנו לנו את מאתיים מיליוני השקלים. ב-2007 האוצר ביטל את נקודת הזיכוי במס הכנסה עבור עקרת הבית ואני אקריא לכם את דברי ההסבר לחוק: "בשל קשיים לגביית מס בריאות המוטל על עקרת הבית, מוצע לבטל את הסעיף של נקודת הזיכוי לעקרת הבית ולהטיל בעקיפין על עקרת הבית חובת תשלום מס בריאות". זאת אומרת, ב-2003 ניסו להעביר את מס הבריאות – זה היה בערך שמונים או מאה שקלים - - -
יגאל ברזני
¶
האוצר רוצה את מאתיים מיליוני השקלים. אני אומר שוב שהאוצר ניסה להעביר את זה, הוא לא יכול היה לתת לנו מאתיים עובדים ואז הוא ביטל את זה ולקח מעקרת הבית מס כפול כי ביטול נקודת הזיכוי היה מאתיים שקלים במקום מאה שקלים. האוצר יודע גם עכשיו שהוא לא יוכל להעביר כי מספר העובדים הוא יותר ממאתיים. אם האוצר יודע מראש שיהיה לו קשה מאוד לתת מספר כזה של עובדים, אז איך יכול להיות שהביטוח הלאומי כבר ישלם מהכיס שלו את הכסף הזה? זאת אומרת, הם באים לביטוח לאומי ואומרים לו להעביר מאתיים מיליון שקלים לאוצר על חשבון, כשאנחנו יודעים שאי אפשר לבצע את הדבר הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יגאל, אני רוצה שניכנס לסדר. אנחנו לא הולכים להצביע על זה עכשיו בנפרד מעקרות הבית וכולי. ודאי שלדוגמה אם לא יאושר הנושא של עקרות הבית, ודאי שהסעיף הזה ישונה בהתאם וכך כל דבר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כאן בונים גשר. הם בונים את הגשר הזה בהנחה שכל מה שכתוב יאושר. כל מה שלא יאושר, ירד מהסכומים בהם מדובר.
משה ברסימנטוב
¶
זה לא ארנונה. זה עדכון תעריף. נעשתה עבודה במוסד לביטוח לאומי שבדקה מה התעריף הנכון לשלם לחברות הקבורה כגון חברת קדישא. נמצא שיש פער בתעריף של 45 מיליון שקלים. במקום לקצץ את זה מכל מיני דברים אחרים, אנחנו מורידים את זה ומתאימים את הפערים לעלות בפועל.
משה ברסימנטוב
¶
זה לא חוק. זאת התאמת תעריף. זה לא בתחום אחריותי אבל אני אבדוק לכם בדיוק מה המנגנון החוקי להתאים את התעריף.
משה ברסימנטוב
¶
אני לא זוכר. אני אתן לך את הנתונים. המשמעות המצרפית היא 45 מיליון שקלים. זה לא בתחום אחריותי אבל אני אתן לך את הנתונים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מסביר. יש כאן סעיף שאנחנו צריכים לדון בו בחוק ההסדרים והסעיף הזה בונה גשר בין האוצר לביטוח לאומי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מסביר. משה הסביר את זה. ברגע שיקוצץ מהביטוח הלאומי, לא חשוב כרגע מה יקוצץ, יצטרכו לאזן את הביטוח הלאומי.
משה ברסימנטוב
¶
שוב, הדרך שבה אנחנו מגלמים את זה בתקציב המדינה, אוצר המדינה משתתף בתקציב המוסד לביטוח לאומי בגבייה. על כל שקל שהם גובים, לצורך העניין לענף ילדים, אנחנו נותנים שני שקלים ועשר אגורות. במקום לתת שני שקלים ועשר אגורות, ניתן שקל ו-64 וחצי. הפער בין שני שקלים ועשר אגורות לשקל ו-64.5 אגורות מגלם את השינוי הצפוי בהוצאה של הביטוח הלאומי. הביטוח הלאומי יישאר אדיש לשינוי הזה. הוא לא ירוויח והוא לא יפסיד, שוב, בהתאם לשינוי שיהיה בפועל. אנחנו נתאים את המספר בהתאם לשינוי שיהיה בפועל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אולי לא יאשרו? האוצר מסביר שמה שבסוף יסוכם - יכול להיות שנזרוק את זה החוצה, את נושא עקרות הבית - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני אומר את זה כמעט על כל סעיף. זה לא מס שפתיים. אורלי, אנחנו נצטרך לעשות עדיפויות אלא אם כן את רוצה לפרק ממשלה. אמרתי, זה ההבדל בין ר' משה לביני. הוא יכול ללכת וכל מה שהוא מרגיש שלא טוב, הוא יצביע נגד. לי יש מגבלה ואני צריך לכן לעשות עדיפויות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הסכום עליו ידובר זה הסכום שבסופו של דבר יישאר אחרי שהתקציב יאושר. יכול להיות שזה יהיה מאה מיליון, יכול להיות שהוא יהיה 700 מיליון ויכול להיות שהסכום יהיה אפס. לא יודע. זה מה שיהיה. הם כרגע בונים את זה על מה שכתוב כאן, בהנחה שכל זה יעבור. לא יעבור, הם יעדכנו את זה. כלומר, מה שמקריאים עכשיו זה לא כזה ראה וקדש.
רועי קרת
¶
לא. זה ממש לא סעיף טכני ואני רוצה לומר משפט אחד. כל מאות המיליונים שלא נוגעים לקצבאות הילדים, אלה סכומים שאף אחד, גם לא האוצר, לא יודע כמה מהם, אם בכלל, ייכנסו לקופת הביטוח הלאומי. לכן, אם באמת רוצים לדבר על גשר או על צינור שמעביר כסף מצד לצד, הדרך לעשות את זה באופן אמיתי היא לבדוק בסוף השנה כמה כסף נחסך ואת הכסף הזה לא להעביר. להגיד מראש שהמוסד לביטוח לאומי יגבה מאתיים מיליון שקלים, שכנראה זה לא יקרה, וייהנה משיבוב של עוד מאה מיליון שקלים שגם זה לא בטוח יקרה, ויפחית דמי קבורה ב-45 מיליון שקלים, שגם זה לא בטוח יקרה משום שזה בכלל לא חוק שהגיע לכנסת אלא זאת חקיקת משנה שהממשלה החליטה להורות לשר לעשות אותה והשר עוד לא עשה אותה ורק כשהוא יעשה אותה ובג"ץ יאשר אותה, אז נדע אם יש הפחתה בדמי הקבורה או אין הפחתה בדמי הקבורה. מראש לבוא ולכתוב בחוק שהאוצר מפחית את הסכומים האלה שהם כרגע על הקרח, זה לא נכון.
רציתי להבהיר שגם אם החוק יעבור, הכסף הזה לא מובטח ולכן אי אפשר להוריד אותו מראש.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הבנתי. מה שאני הבנתי בשולי הדברים שלך שיש כאן ממשלה בתוך ממשלה. זאת אומרת, בהחלט יכול להיות שיבוא חוק נניח איקס והביטוח הלאומי, כמו שאני הבנתי בשולי הדברים, לא יצליח או לא ירצה או לא יעשה ולא יגבה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה זה לא הצליח? כי הוא אומר שאין לו מספיק עובדים. הוא בטח רוצה תוספות. אנחנו הרי מכירים את זה. גם בחברת חשמל לא הולכים לרפורמה כי הם אומרים שהם רוצים את זה ואת זה ואת זה.
מיקי רוזנטל
¶
שר האוצר במליאה, בתגובה לביקורת שלנו על העניין של עקרות הבית, אמר שזה כסף שמיועד לביטוח לעקרות הבית האלה. הוא אמר את הדבר הזה במפורש.
מיקי רוזנטל
¶
הוא אמר במפורש שהכסף הזה נועד לבטח את עקרות הבית בהמשך. אם לוקחים את הכסף הזה, ממה ישלמו להן?
משה גפני
¶
אני מבקש להתייחס לסעיף. ראשית, אני רוצה רק להעיר לגבי הנושא הזה שעובדי הביטוח הלאומי הם לא עובדי חברת חשמל. אלה לא תנאים. עובדי הביטוח הלאומי, בניגוד לאוצר, דואגים לאזרחים, לאלה שמבוטחים בביטוח הלאומי. האוצר, תפקידו לדאוג לתקציב המדינה. אתה צריך להחליט, גם אני צריך להחליט, כולנו צריכים להחליט מה בסדרי העדיפויות, אבל עובדי הביטוח הלאומי מייצגים את המבוטחים.
מופיע כאן שבענף הילדים יש עודף בביטוח הלאומי בסכום של 18 מיליארד שקלים ו-982 מיליון ו-242 אלף. יש עודף. זה לא שהאוצר מממן אותם. יש עודף שהאוצר לוקח מהם.
רועי קרת
¶
אתה לא טועה מבחינת העודף אבל הכסף הזה לא הולך לאוצר המדינה. משתמשים בו לכסות ענפים גירעוניים.
משה גפני
¶
משה אמר שהולכים להוסיף. מה שכתוב כאן ואם אני טועה, תקנו אותי כי אני לא עובד הביטוח הלאומי ואני גם לא עובד האוצר.
משה גפני
¶
אני בור ועם הארץ, אני לא יודע, אני אומר את הנתונים שלפניי והם אומרים שיש עודף בענף קצבאות הילדים בסכום של כמעט עשרים מיליארד שקלים או 19 מיליארד שקלים.
דבר שני. מה שנאמר כאן זה שגם במידה ואכן יאושר הנושא של עקרות הבית, גם במידה ויאושר כל דבר אחר שאנחנו מדברים עליו בתוך הענף הזה, אז גם קצבאות הילדים עדיין לא אושר. אני לא יודע מה יהיה בסוף. לאף אחד מאתנו אין מושג. אנחנו דנים עכשיו על דבר שבאמת לא בא לעולם כי טוענים עובדי הביטוח הלאומי, אנשים בכירים בביטוח הלאומי, ואומרים שגם אם תאשרו את החוק, אנחנו לא נוכל לגבות את זה. כבר היה תקדים בעבר. אדוני היושב ראש, זה מה שהגמרא אומרת: זה ספק ספקה. קודם כל, יש ספק האם זה יעבור. יכול להיות שחלק לא יעבור. עקרות הבית, קצבאות הילדים או כל דבר אחר.
מיקי רוזנטל
¶
לא יכול להיות מצב שאנחנו נגיד שהצינור יהיה בסדר על דברים שהביטוח הלאומי לא יוכל לגבות אחר כך.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא. בהתאם למה שיוחלט בסוף, בהתאם למה שכנסת ישראל תחליט. מה היחס בין האוצר לביטוח הלאומי באופן כללי, מה זה קשור אלינו? אני אומר שאנחנו צריכים ---
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
קשור, אבל לא לסעיף הזה. אתה רוצה, יום אחד נעלה את הדיון ונדון במערכת היחסים בין האוצר לביטוח הלאומי.
משה ברסימנטוב
¶
נשנה את הנוסח אחרי שנראה מה ההתאמות שבוצעו בתקציב. אנחנו נעשה את זה ברמה תכנונית. יש חוק, יש ממשלה, יש שר רווחה ואם הממשלה והכנסת תורה למוסד לביטוח לאומי לגבות מעקרות בית, הוא ייאלץ לגבות מעקרות הבית. אנחנו נשב עם המנהל הכללי של המוסד לביטוח לאומי ונסגור אתו איזה משאבים הוא צריך כדי לעמוד במשימה הזאת.
משה גפני
¶
החוק של עקרות הבית למשל או כל דבר אחר.
הספק הנוסף. גם אם נאשר את החוק, טוענים במוסד לביטוח לאומי שכבר הייתה בעבר העברת חוק מהסוג הזה והמוסד לביטוח לאומי לא גבה את הכסף. בחוק הזה אנחנו הולכים לאשר לאוצר להוריד כסף מהביטוח הלאומי – לא משנה מהי הדרך, או בדרך של אי העברת כסף או בדרך של משיכת כסף מהביטוח הלאומי – כשאנחנו לא יודעים בכלל אם הביטוח הלאומי גבה את הכסף, גם אם אישרנו את זה.
משה ברסימנטוב
¶
תקציב המדינה הוא תכנוני. אנחנו גם לא יודעים כמה מס הכנסה נגבה וכמה מע"מ נגבה וכמה מסים אחרים נגבה אבל אנחנו מתכננים את התקציב לפי זה.
משה גפני
¶
אני לא מוריד שום דבר. אני אומר לך שיש כאן דבר. אני לא רוצה לספר את ההיסטוריה. יש כאן הלאמה של הביטוח הלאומי. יש פה הלאמה של הביטוח הלאומי.
משה ברסימנטוב
¶
ההוצאה של הביטוח הלאומי תרד והשתתפות המדינה בתקציב המוסד לביטוח לאומי תרד בהתאמה. זה כל מה שכתוב.
משה ברסימנטוב
¶
אנחנו מתכננים. תקציב המדינה הוא תקציב תכנוני. אנחנו לעולם לא יודעים כמה בדיוק יוציאו וכמה בדיוק ייכנס, לא בביטוח הלאומי ולא בכל מקום אחר. לכן אנחנו קובעים עכשיו, מראש, מה אנחנו עושים.
אורלי לוי אבקסיס
¶
זה צפי. לא מעניין אותם כמה הם יגבו או לא. זה לפי הערכה. אתם רוצים שהם יחתמו על השק אוטומטית.
משה ברסימנטוב
¶
הם לא מדינה נפרדת. זה לא שק. אנחנו חותמים על השק. זה תקציב שאוצר המדינה מעביר להם, בואו לא נתבלבל. אנחנו מפחיתים את מה שאנחנו מעבירים להם.
גילה גמליאל
¶
הוא טוען שזה לא הכסף שכל אחד מאתנו משלם לביטוח לאומי. הוא מדבר על הסכום הנוסף שהמדינה מתקצבת.
משה ברסימנטוב
¶
לא נכון. עכשיו אני אסביר. העברת כסף מהמוסד לביטוח לאומי לאוצר המדינה, זה לא העניין. אנחנו מדברים על כך שאוצר המדינה ישתתף בתקציב המוסד לביטוח לאומי בגבייה ואנחנו את זה נוריד.
יעקב ליצמן
¶
לא. מזה שאנחנו משלמים ביטוח לאומי, לא מס הכנסה. אל תכניס דברים אחרים. אין מספיק כסף לשלם את הקצבאות.
יעקב ליצמן
¶
זה כסף שאנחנו משלמים ביטוח לאומי או שזה כסף שאנחנו משלמים מס הכנסה. אלה שני דברים. ביטוח לאומי, לא יכול לגעת ולא יכול להגיד מילה ולא יכול להגיד מאיפה להביא כי זה כסף שלי ולא שלו. הוא יכול להגיד מס הכנסה. הוא בעל הבית על מס הכנסה. הוא בעל הבית על תקציב המדינה אבל הוא לא בעל הבית על ביטוח לאומי.
משה ברסימנטוב
¶
אני עונה ביתר פירוט. המוסד לביטוח לאומי גובה דמי ביטוח לאומי. דמי ביטוח לאומי לא מכסים.
משה ברסימנטוב
¶
לביטוח הלאומי יש הכנסה משלושה מקורות. זה באמת קצת מסובך כי זאת איזושהי ארכיאולוגיה. אתם מבינים, יצרתם את חלקה.
המוסד לביטוח לאומי גובה דמי ביטוח לאומי ישירות מהאזרחים. בנוסף, מועבר כסף מאוצר המדינה למוסד לביטוח לאומי כפונקציה של השתתפות בגבייה.
משה ברסימנטוב
¶
בקירוב על כל שקל שהם גובים, אנחנו נותנים להם 67-68 אגורות. שוב, בקירוב. מעבר לזה, יש קצבאות שהן קצבאות שהן במימון מלא של אוצר המדינה. המהלך שנעשה כאן הוא מהלך שמוריד את ההוצאות של הביטוח הלאומי.
משה ברסימנטוב
¶
יש ענפים עם עודף ויש ענפים עם חוסר. יש עודף בילדים. בכל הענפים, למעט ילדים, יש חוסר.
יעקב ליצמן
¶
תקן אותי אם אני טועה. כשחסר כסף באבטלה, ידוע לי שמעבירים כסף מקצבאות ילדים. זה אחד הדברים שעשו. נלחמנו נגד זה אבל לא הצלחנו. מעבירים מענף ילדים לכסות את המחסור באבטלה. איפה האוצר כאן?
משה ברסימנטוב
¶
אני לא יודע מה ההכנסות העצמיות שלכם בענף ילדים, אבל אנחנו על כל שקל שהם גובים, נותנים להם שני שקלים ועשר אגורות.
משה ברסימנטוב
¶
אני אתן גם את המספר. הם גובים כ-35 מיליארד ואנחנו נותנים כ-21 מיליארד שקלים. כמו שאמרתי, יש עודף רב בענף ילדים ובכל שנה מבוצע ויסות, מעבירים את העודף מענף. הילדים לענפים הגירעוניים כמו סיעוד, זקנה, אימהות, אבטלה וכיוצא בזה.
יעקב ליצמן
¶
אני רוצה לקראת הדיון הזה נתון. אני רוצה שהם ייתנו לנו את הנתון שאומר איזה ענפים בחסר ואיזה ענפים לא.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הוא אומר שמה שיוחלט כאן שנניח מקוצץ מהביטוח הלאומי, בהעברות שהוא מעביר, את אותו סכום יקצצו. מה הקושי? למה זה קשור לכל הדברים שדיברת עד עכשיו? לא קשור לכל הדברים האלה. כמה יקוצץ? מה שבסוף יוחלט אבל לא היום כי אף אחד מאתנו עוד לא יודע.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אחר כך תאמרו שאין זמן לנושאים אחרים. אל תעמיסו את כל הדיון על הנושא של הביטוח הלאומי שהוא נושא חשוב.
עליזה לביא
¶
זה לא המנדט לשולחן הזה הנושא של ביטוח לאומי של עקרות הבית. מה עניין שמיטה להר סיני? אני לא מבינה.
גילה גמליאל
¶
חברת הכנסת לביא שאלה שאלה נכונה. הנושא של עקרות הבית לא יידון כאן, הוא הועבר לוועדת העבודה והרווחה. כאן יידון רק הנושא של מס בריאות. השאלה היא למה אנחנו צריכים לדון על העניין הזה. השאלה הנשאלת היא האם כאן אתה בא ומעביר אחוז מסוים שאתה טוען שיגולם, ממשרד האוצר לביטוח לאומי, שבין יתר הדברים שמגולמים כאן זה גם ההשלכות של מס של ביטוח לאומי של עקרות הבית, שזה בכלל לא נדון כאן אלא נדון בוועדה אחרת, בוועדת העבודה והרווחה.
גילה גמליאל
¶
הסעיף הזה היה צריך לעבור לוועדת העבודה והרווחה. יש השלכה על מה שיקרה בוועדת העבודה והרווחה. אתה רוצה להצביע על משהו.
גילה גמליאל
¶
עכשיו אנחנו מדברים על האחוזים שאתם תתקזזו עם הביטוח הלאומי. המספר הקיים היום בחוק, אתם מגלמים גם את ההוצאות של מס עקרות הבית בנושא של הביטוח הלאומי. הסוגיה הזאת לא צריכה להידון כאן.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני אסביר במשפט אחד ואחר כך נקריא. ניקודה. מי שלא רוצה, שיסתייג. אני אומר עוד פעם, יהיו הרבה נושאים שיידונו גם בוועדות אחרות. אם יש קבורה לדוגמה, זה לא יידון כאן אלא יידון בוועדה אחרת. לא משנה. יהיו כל מיני נושאים שיש להם השלכה על הביטוח הלאומי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יהיו השלכות על כל מיני נושאים. חלק מהנושאים יידונו אצלנו וחלק יידונו בוועדות אחרות. עוד לא יודעים מה יוחלט. כאן, הסעיף הזה בא לומר כרגע שצריכה להיות איזושהי דרך להתחשבנות בין ביטוח לאומי לאוצר. מאחר שהאוצר מעביר הרבה מאוד כספים, ברגע שהתקציב יאושר, כל אותם דברים שיאושרו וקשורים לביטוח הלאומי, ולא קשורים דווקא לוועדה שלנו אלא גם לוועדות אחרות, הוא אומר שהדרך תהיה שהם יקזזו את זה ממה שהם מעבירים. אם הם נניח מעבירים 21 מיליארד ובסופו של דבר בכל הוועדות כולן יוחלט לקצץ בביטוח הלאומי סכום של 700 מיליון, אז הם יורידו את ה-700 מיליון האלה. זה כל הסיפור. זה חלק טכני.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בהנחה שהתקציב שהוגש יאושר, זה הסכום. אבל הם אומרים שאחרי שיוחלט בכנסת מה, ויכול להיות שיוחלט רק על רבע מהסכום הזה, זה יעודכן בהתאם למה שיוחלט.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אבל שווה לשמוע את הביטוח הלאומי. כשאתה מדבר ואומר טכני, הם מנידים בראש. למה הם מנידים בראש?
אורלי לוי אבקסיס
¶
לכן אני רוצה להבין את הביטוח הלאומי. האם זה טכני או לא טכני? אם זה לא טכני, למה זה לא טכני?
רועי קרת
¶
השורה שהייתה חסרה לי קודם היא איך ביטוח לאומי הגיע למצב שהוא צריך כל כך הרבה כסף מהאוצר. הוא הגיע למצב הזה כי האוצר לאורך הרבה מאוד שנים הפחית.
רועי קרת
¶
הכנסת. נכון, הכנסת. כנגד הפחתת דמי הביטוח, כיוון שנוצרו גירעונות, האוצר אמר שהוא יבוא וישלם את זה. הסכומים האלה שהאוצר משלם, עליהם אנחנו מדברים.
עכשיו אני חוזר על מה שכבר אמרתי. מדובר על סכומים שגם עם כל החקיקה שמדובר כאן תעבור, אף אחד – גם לא האוצר – יודע מה ממנה ייגבה. אני אתן לך דוגמה של דמי הקבורה כי אני רואה שעקרת בית זה עניין טעות. נושא דמי הקבורה הוסדר בתקנות. אף אחת מהוועדות שדנה כאן בכנסת לא תדון בזה לפני השלב שבו החוק יעבור. לדבר מראש על 45 מיליון שקלים אלה, שהם אולי מוצדקים, אבל הכנסת לא תדע אם הם עברו או לא לפני שהיא תחליט על החוק. ולכן, איך אפשר כבר להכניס את המספר הזה?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני אסביר פעם שלישית. האוצר אומר שאם יהיה כתוב הטל הגבייה, לא תהיה גבייה. אתה לא שומע באוזניים? כבר שמעת. זה כבר היה פעם. אני אומר שוב, ביחסים במשך כל השנה בין האוצר לביטוח לאומי, בסדר, יש בטח מערכות יחסים, אבל אל תעמיסו את הכול על הסעיף הזה עליו אנחנו מדברים.
את מוכנה לקרוא את זה?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אף אחד לא הלך בהנחה. תאמין לי שלא. הם הלכו בגלל שהם צריכים ללכת.
תקריאי בבקשה.
שמרית גיטלין שקד
¶
עמוד 732, פסקה (11).
בטור שכותרתו שיעור בפרט 2(4) במקום "210" יבוא "164.5".
זה התיקון שהאוצר הביא לנוסח הכחול.
58.
בתקופה שמיום תחילתו של שחוק זה – במקום מה שכתוב כאן – עד יום כ"ח בטבת התשע"ד (31 בדצמבר 2013), בסעיף זה – תקופת הוראת השעה, יקראו את לוח ב' לחוק הביטוח הלאומי כך שבטור שבכותרתו שיעור בפרט 2(4), במקום "210" יבוא "166" – המספר הזה נשאר?
שמרית גיטלין שקד
¶
59.
לוח ב' לחוק הביטוח הלאומי כנוסחו בסעיף 58 יחול על הקצבות אוצר המדינה המשתלמות בעד תקופת הוראת השעה.
זה אומר שתיקון לוח ב' בשינוי השיעור ---
שמרית גיטלין שקד
¶
לוח ב' מבטא, כמו שמשה ברסימנטוב הסביר קודם, את השיעורים שאוצר המדינה מקציב בהתאם לגבייה בדמי ביטוח ילדים. היום כתוב השיעור של 210 אחוזים שהוא מעביר, עכשיו הם מציעים לקבוע שההוראה הקבועה תהיה 164.5.
שמרית גיטלין שקד
¶
הוראת שעה שאומרת שמה-1 באוגוסט 2013 ועד ה-31 בדצמבר 2013, לוח ב', אותו לוח שאמרנו כרגע בו ההוראה הקבועה שלו היא 164.5, שבהוראת השעה תהיה 166 שקלים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
האוצר מעביר לביטוח הלאומי על כל שקל שהם גובים בנושא של קצבאות הילדים 2.1 שקלים. כלומר, פי שתיים נקודה אחת. לפי החשבון שעושים כאן, אם נניח יקצצו מהביטוח הלאומי – לאיזה סכומים זה מגיע?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מיליארד. בסדר. נניח שכאן, כתוצאה מהקיצוצים שיהיו כאן, נניח כל הקיצוצים ולא רק אצלנו אלא בכל הוועדות שקשורות לביטוח לאומי – סתם אני זורק מספר – 700 מיליון, הם יורידו את ה-700 מיליון מהסכום שהם מעבירים. הם עכשיו עשו את החשבון שבמקום להעביר 2.1 לביטוח הלאומי, הם יעבירו 1.64.5 ואז זה יסתדר. שוב, הסכום הזה מותנה. כשיאשרו פחות, הסכום יגדל ובמקום 1.64 זה יהיה אולי ל-1.8 ואולי יהיה אפילו 2. תלוי מה נאשר.