PAGE
67
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
27/06/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 43>
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום חמישי, י"ט בתמוז התשע"ג (27 ביוני 2013), שעה 14:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 27/06/2013
הצעת חוק להשתתפותם של העובדים, נושאי המשרה ובעלי תפקיד אחרים בשירות הציבורי, בצעדים לייצוב המצב הפיסקלי במדינה במהלך השנים 2013 ו-2014 (הוראת שעה), התשע"ג-2013 - הצעה שפוצלה לנושא משכורתם של נושאי המשרה ומי שמשכורתם נקבעת לפי משכורת של נושאי משרה ובע, חוק להשתתפותם של העובדים, נושאי המשרה ובעלי תפקיד אחרים בשירות הציבורי, בצעדים לייצוב המצב הפיסקלי במדינה במהלך השנים 2013 ו-2014 (הוראת שעה), התשע"ג-2013
פרוטוקול
סדר היום
<1. הצעת חוק להשתתפותם של העובדים, נושאי המשרה ובעלי תפקיד אחרים בשירות הציבורי, בצעדים לייצוב המצב הפיסקאלי במדינה במהלך השנים 2013 ו-2014 (הוראת שעה), התשע"ג-2013- הצעה שפוצלה לנושא משכורתם של העובדים בשירות הציבורי>
<2. הצעת חוק להשתתפותם של העובדים, נושאי המשרה ובעלי תפקיד אחרים בשירות הציבורי, בצעדים לייצוב המצב הפיסקאלי במדינה במהלך השנים 2013 ו-2014 (הוראת שעה), התשע"ג-2013 - הצעה שפוצלה לנושא משכורתם של נושאי המשרה ומי שמשכורתם נקבעת לפי משכורת של נושאי משרה.>
מוזמנים
¶
>
קובי אמסלם - הממונה על השכר, משרד האוצר
אסי מסינג - עו"ד, סגן היועץ המשפטי, משרד האוצר
יוסי כהן - המשנה לממונה על השכר והסכמי עבודה, משרד האוצר
אלכס קזנוב - רפרנטית מאקרו, אגף התקציבים, משרד האוצר
ארז אנצויג - יועץ משפטי לאגף השכר והסכמי עבודה, משרד האוצר
ענבל רונן - עו"ד, אגף השכר והסכמי עבודה, משרד האוצר
שלומי מור - עו"ד, מומחה לביטוח לאומי
ברק לייזר - עו"ד, היועץ המשפטי למערכת בתי המשפט, הנהלת בתי המשפט
שירי לנג - עו"ד, הלשכה המשפטית, הנהלת בתי המשפט
אבירם ז'ולטי - יו"ר, ארגון אחדות-ארגון עובדי החוזים במגזר הציבורי
רם קנדיל - מזכיר, ארגון אחדות-ארגון עובדי החוזים במגזר הציבורי
עידית אהרוני - מייצגת את עיריית ת"א ופורום ה-15
מיה פרי - יועצת משפטית של ההסתדרות
רישום פרלמנטרי
¶
ס.ל., חבר המתרגמים
1. <הצעת חוק להשתתפותם של העובדים, נושאי המשרה ובעלי תפקיד אחרים בשירות הציבורי, בצעדים לייצוב המצב הפיסקלי במדינה במהלך השנים 2013 ו-2014 (הוראת שעה), התשע"ג-2013- הצעה שפוצלה לנושא משכורתם של העובדים בשירות הציבורי.>
2. <הצעת חוק להשתתפותם של העובדים, נושאי המשרה ובעלי תפקיד אחרים בשירות הציבורי, בצעדים לייצוב המצב הפיסקלי במדינה במהלך השנים 2013 ו-2014 (הוראת שעה), התשע"ג-2013 - הצעה שפוצלה לנושא משכורתם של נושאי המשרה ומי שמשכורתם נקבעת לפי משכורת של נושאי משרה. >
היו"ר חיים כץ
¶
צהריים טובים. היום יום חמישי בשבוע, י"ט בתמוז, 27 ביוני 2013. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. הנושא הצעת חוק להשתתפותם של עובדים, נושאי המשרה ובעלי תפקיד אחרים בשירות הציבורי, בצעדים לייצוב המצב הפיסקאלי במדינה במהלך השנים 2013-2014 (הוראת שעה), התשע"ג-2013 – הצעה שפוצלה לנושא משכורתם של נושאי המשרה ומי שמשכורתם נקבעת לפי משכורת של נושאי משרה. שתיים, הצעת חוק להשתתפותם של העובדים, נושאי המשרה ומעלי תפקיד אחרים בשירות הציבורי, בצעדים לייצוב המצב הפיסקאלי במדינה במהלך השנים 2013 ו-20134 (הוראת שעה), התשע"ג-2013, גם כן הצעה שפוצלה לנושא משכורתם של העובדים בשירות הציבורי.
נעה בן שבת
¶
אנחנו דנים בהצעת החוק הגדולה פוצלה לשני חלקים, אחד מהם זה העובדים ואחד מהם זה נושאי המשרה. אנחנו נתחיל עם נושא העובדים.
היו"ר חיים כץ
¶
כן, אנחנו נתחיל עם נושא העובדים, יותר מעניין נושא העובדים. ההצעה הזאת, ההצעה או המפגש הזה התקיים לאור בקשתו של האוצר. אנחנו רוצים שתרשמו את זה במסגרת ההיענות של ועדת העבודה והרווחה למצב במשק. לאחר שהממשלה לא מיהרה לדון בהצעת התקציב, הצעת החוק הזאת לא עלתה אז היינו יכולים לדון בזה בשבוע הבא וזה היה גורם לבעיות של רטרואקטיביות, אבל אנחנו היינו אנשים טובים. תרשמו את זה. וגפני, תרשום, אנחנו היינו אנשים טובים, שיהיה לך - - -
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו בדרך כלל אנשים טובים. אנחנו באים לפה ואומרים שהסתדרות חתמה עם האוצר, לא שאנחנו עובדים בהסתדרות, שתבין, אבל ההסתדרות חתמה עם האוצר על הסכם דחייה של תשלום שהיה אמור להיות משולם ב-1 ביולי 2013, כחלק אינטגרלי מהסכם שנחתם בינואר 2011 לתקופה מוגדרת של 18 חודשים. הדחייה, שהיא 0.93241, זה הדחייה של התשלום.
יש לנו כמה בעיות בהצעת החוק הזאת. קודם כל עשיתם מהלך יפה ועשיתם שכר וירטואלי, זאת אומרת שאף אחד לא ייפגע בהפרשותיו הפנסיוניות. אמרתם יש שכר בפועל ויש שכר וירטואלי. אני רוצה שאתה כממונה על השכר תזכור שיש גופים נוספים שיש להם שכר וירטואלי בגין עברם ותגיד שיש שכר וירטואלי. תכניס לך את זה לראש.
שכר וירטואלי לגבי הפנסיה אין בעיה. יש לנו בעיה בשכר הווירטואלי, שאין הפרשות לביטוח הלאומי ואנחנו עומדים על זה שתהיינה הפרשות לביטוח הלאומי. אם לא תהיינה הפרשות לביטוח הלאומי חבל שנשחית את הזמן שלכם ואת הזמן שלנו ונלך הביתה, כל אחד בדרכו, ותעשו את שיעורי הבית שלכם. אם אתה אומר שיהיו הפרשות לביטוח הלאומי אנחנו נתקדם בחקיקה. אז תעשה את מצבך. הסיבות שלנו שאנחנו רוצים הפרשות לביטוח הלאומי, למה יש יולדות, יש נפגעי תאונות עבודה, לא יכול להיות שתשלום שהיה אמור לרדת ל-18 חודש יהיה נפגע בתאונת עבודה והוא יקבל שכר מופחת לכל החיים. לא יכול להיות כזה דבר.
אני לא יודע אם זה נוח לביטוח הלאומי, אם זה עולה לו כסף, אם זו פרוצדורה לעשות את העבודה, אבל כשאנחנו מחוקקים אז החוקים צריכים להיות מסודרים ומלאים, ולא מחוררים ושאנחנו נעשה נזק לאנשים. כי אחר כך אנחנו רבים כמה מטר מהבית הבן אדם צריך לגור בשביל לקבל קצבת ניידות, אם זה 500 מטר, או 700 מטר או 930.
סעיף 47, אסי, עם ההפרשות העצמיות לפנסיה, מסודר?
היו"ר חיים כץ
¶
תקשיב לי, אני לא הולך להיכנס לחקיקה אם אתה לא מביא לי תשובה על הביטוח הלאומי. אם אין ביטוח לאומי, כל אחד יילך לדרכו. אנחנו באנו, גילינו רצון טוב, אמרנו שאנחנו באים אליכם, לאור בקשתכם. אז תנו לנו תשובה.
יוסי כהן
¶
יש שתי בעיות עם ההפרשה בביטוח לאומי. אל"ף, בדקנו את זה מבחינת ישימות, אז המל"מ אומר שהוא לא יודע לעשות את זה, זו לשכת השירות שמבצעת את השכר. מבחינה טכנית אי אפשר לבצע את זה. לגבי מה שהתבקשנו לבדוק לפני שהגענו לישיבה הזאת - - -
היו"ר חיים כץ
¶
אני לא מבין מה שאתה מדבר. אתה מסביר ברור ואני מבין לאט. לקחת ממני כסף אתה יודע וטכנית אתה לא יודע לעשות את זה וירטואלית?
היו"ר חיים כץ
¶
אתה תראה, זה לא מעניין אותי. אם יהיה נכה תאונת עבודה שלא יקבל כסף ממה שמגיע לו בגלל שלמל"מ יש בעיה, אז אני עשיתי עוול לאותו בן אדם. זה ברור לך?
יוסי כהן
¶
מה שאני מציע, אנחנו התבקשנו לאפשר מארבעה התשלומים של הביטוח הלאומי, שהם נגזרי שכר, לפטור את בעיית הנכות, כי זה עניין מתמשך. כל השאר, אבטלה, מילואים, דמי לידה, זה דבר זמני.
היו"ר חיים כץ
¶
גם בזמני, אני לא רוצה לתת לך שקל אחד מעבר למה שהתחייבתי. ברגע שאני התחייבתי לסכום מסוים, יולדת תקבל את מה שמגיע לה ולא שקל פחות. לא יכול להיות שבגלל עניינים טכניים יולדת תקבל פחות. גפני לא יתמוך בי במצב כזה.
היו"ר חיים כץ
¶
תקשיב, אני יודע. תאמין לי שאני יודע שזה באתם טכני וזה עניין של כסף. אם אתה בא ואומר לי עכשיו שאני תרמתי לך כסף יותר ממה שציפית, זה בסדר, אז תגיד לי 'אני תרמתי לך ואתה חייב לי'. אין ארוחות חינם. אין. יש פה הנציג של האוצר, שיודע לכמת את זה ולהוריד את זה בפנסיה? תקשיב, אין ארוחות חינם. אתה בא לוועדה שאנשים בקיאים בנושא, הם באים, הם עושים שיעורי בית ומה שהם סיכמו הם ייתנו, מעבר לזה לא תקבל אגורה אחת.
נעה בן שבת
¶
אם אפשר באמת להעיר, שבאמת בסעיפים הקודמים שנגעו להפחתות שכר, ב-2003 ובהפחתה של דמי ההבראה, אז באמת זה התייחס רק לנושא של פרק ה' של ה - - -
נעה בן שבת
¶
אבל יש, אדוני, עניין של ההפחתה, שהיולדת, גם כשהיא עבדה היא קיבלה 1%. זאת אומרת שעכשיו היא יצאה לשלושה חודשים - - -
יוסי כהן
¶
כל החיסכון, בכל המקורות, בתקציב המדינה, אם יתממש, זה סדר גודל של 1.5 עד 1.6 מיליארד. אם אני מוריד מזה עכשיו 6.5% חצי שנה ועוד שנה 7%, אז ברור באיזה - - -
היו"ר חיים כץ
¶
אבל בפנסיה שמה. אין לי שום כישורים להיות בשתי הוועדות, בקושי יש לי כישורים לוועדה הזאת. באמת.
היו"ר חיים כץ
¶
אמא שלי עליה השלום אמרה, יש שני סוגי אנשים, יש מסבירים ויש מצליחים. ברגע שהוא מתחיל להסביר סימן שנכשלנו. הוא צריך או להביא את המספרים והנתונים, או שאנחנו - - -
שמעון סולומון
¶
לא, תראה, אם נציגי האוצר לא יתרגמו כל דבר לכסף כדי שנדע על מה מדובר באופן מדויק, אז יש בעיה.
היו"ר חיים כץ
¶
תשמע, הם באו אליי עכשיו ואמרו לי ' אתה רוצה שנציג לך איך נובע 40 מיליארד?', אמרתי 'לא, אנחנו לא צריכים 40 מיליארד, אנחנו מדברים עכשיו, לאור פנייתכם, על תרומה של העובדים', בטח גם חברי הכנסת והשופטים ותיכף הכול ייכנס.
היו"ר חיים כץ
¶
אני רוצה שתבין מה שאתה לא מבין. הם לא משלמים, השכר שלהם לא נפגע, בסך הכול לא נותנים להם את מה שהם היו אמורים לקבל - - -
נעה בן שבת
¶
חלק מהעובדים. מדובר על חלק מהעובדים. חלק מהעובדים, פשוט דוחים להם הסכמי שכר שאמורים להיות משולמים, ואז לא מפחיתים, פשוט לא מעלים. אבל יש חלק מהעובדים שמורידים להם מהשכר.
היו"ר חיים כץ
¶
אני באתי לפה וקבעתי פגישה, קיבלתי גם נזיפה כמעט, אמרו לי 'מה פתאום בכפר המכבייה?' אמרתי, 'אתם רגילים להילטון, אנחנו צנועים'.
שלומי מור
¶
אני יודע לומר מספר דברים שאני חושב שהם חשובים. ראשית אני רוצה לומר שמה שבוטל, פגיעה באיזה שהוא עיקרון מאוד מאוד בסיסי שאומר שאת הגמלאות שלך אתה מקבל על בסיס שכר שבגינו שילמת דמי ביטוח. זאת אומרת מקום שלא שילמת דמי ביטוח, השכר הזה לא אמור להיות בבסיס החישוב.
היו"ר חיים כץ
¶
אני רוצה להמשיך לשלם את דמי הביטוח. בפועל יש לי הסכם, אני רוצה לשלם את דמי הביטוח. זה שאתה לא רוצה לקחת, יש לי בעיה, אני עומד על זה לשלם את דמי הביטוח ולקבל את הגמלה לפי מה שאני משלם ולא רוצה לקבל שום דבר שלא מגיע לי. בוא נתחיל בזה.
שלומי מור
¶
בסדר, אני רק נותן לאדוני פתרון. בעבר היה הסדר שלפיו לא שולמו דמי הבראה וכן שולמו דמי ביטוח בגין דמי הבראה. היה איזה הסכם כזה. כרגע מה שמחזיק פה על השולחן זה שלא ישולם השכר ולא ישולמו בגינו דמי ביטוח ועדיין זה ייכנס לבסיס. אולי באחוז זה לא נשמע הרבה, אבל כפי שאני מבין, כל סקטור יכול להגיע להסכם עצמאי. לדוגמה רופאים, ששם מדובר - - -
שלומי מור
¶
אני רוצה לומר שמדובר לדוגמה ברופא, שחצי מדמי ההבראה שלו לא שולמו, כי זה הופחת, הוא גם לא משלם בגינם דמי ביטוח לאומי, זה אומר שלבסיס שלו ייכנס עוד אלפי שקלים של דמי הבראה שהוא לא קיבל והוא לא שילם בגינם דמי ביטוח לאומי.
היו"ר חיים כץ
¶
תקשיב, אני לא יודע מה זה שווה לך, אתה יכול להגיד לי מה זה שווה לך ואנחנו נכמת את זה.
היו"ר חיים כץ
¶
בבקשה, 10,000. אם חשבת שזה 30 איש, יש לו 10,000 איש ואנחנו צריכים להוריד להם את השכר.
היו"ר חיים כץ
¶
תקשיב, אתה כנראה לא מבין מה אני מדבר, אני לא אפגע בשכר של עובד אחד, אני לא אפגע בבן אדם אחד, אחד, ואוריד את שכרו, עקב אי יכולתם הטכנית של המל"מ, של הביטוח הלאומי, של האוצר. לא אוריד שכר. לא יילך נכה אחד הביתה, נכה תאונת עבודה, ויגיד שבגללי הוא מקבל 10 שקלים פחות ממה שהוא היה מקבל. לא יהיה.
היו"ר חיים כץ
¶
על כל השאר אתה מרוויח כסף? לא מפריע לי. תגיד לי כמה כסף אתה מרוויח ואיך אתה מחזיר לי. אני לא רוצה שיהיה לך יותר מדי.
יוסי כהן
¶
אני לא מרוויח, אני בסך הכול מנסה להביא לפתרון בעיה של גירעון בתקציב המדינה. אני לא מרוויח כלום.
יוסי כהן
¶
אנחנו נידרש לשלם גמלאות לשיעורים שהוא לא גבה בגינם דמי ביטוח, אזי זו הוצאה נוספת ומבחינתנו אוצר המדינה על פי סעיף 32 לחוק צריך לשפות אותם - - -
היו"ר חיים כץ
¶
אתה כנראה לא מבין מה שאני מדבר. אתה יושב רחוק וגפני מפריע בדיבורים, הוא כל הזמן מדבר, אז אתה לא שומע. אני אמרתי, אני לא רוצה שהביטוח הלאומי ישלם בגין תשלומים שהוא לא קיבל. לא רוצה. אני רוצה לשלם, זה הכול. זה מה שאמרתי. אני לא רוצה מהביטוח הלאומי כלום, לא מיליונים, לא מאות אלפים ולא אחד. אני רוצה לשלם לביטוח הלאומי עד האגורה האחרונה שאני צריך לשלם. זה העונש שלי, רוצה לתת לכם כסף. אתם אומרים לי 'וואלה, לא', זה מה שאתה אומר לי בביטוח הלאומי. אני אומר 'קח, לקחת פחות מדי, בוא קח עוד קצת'.
אתמול הייתי בתאילנד, זה היה גם בסין, הלכתי למשא ומתן שם, כשסין הייתה סין, שאלתי אותו 'כמה עולה?' רשם לי במחשב 80, עשיתי ככה, 'למה כל כך הרבה?' ורשמתי לו 100. אותו דבר איתך, אני רוצה לשלם לך, אתה מסביר לי כמה זה עולה לך. וואלה אני לא רוצה ממך כלום, קח כסף. עכשיו תגיד לי שאתה רוצה לקחת את הכסף, זה הכול.
נעה בן שבת
¶
אני מבינה, אדוני, שהבעיה, בעצם מדובר פה על אותו מודל של מה שהיה בדמי ההבראה, תשלום דמי ביטוח וגמלאות לביטוח לאומי. לגבי שניהם זה לא נחשב - - - לגבי שניהם לא נחשבה ההפחתה.
היו"ר חיים כץ
¶
תגיד לי, איך הביטוח הלאומי יחשב את השכר הווירטואלי של הפנסיה, על ההפרשות הפנסיוניות?
שלומי מור
¶
<
זו הבעיה. כיוון שהסכום שעליו היה אמור להתבסס החישוב הוא משתנה אצל כל עובד ועובד. לכאורה אנחנו צריכים לבדוק באופן פרטני כל עובד ועובד וזה ממש - - - >
קובי אמסלם
¶
אני אגיד לך, אנחנו עשינו את החישובים. בשעתו עשינו לקראת גיבוש ההסכם עם ההסתדרות, הערכנו את זה בערך ב-100 מיליון שקלים בשנה תוספת עלות, אם ישולמו כל הקצבאות שאתה מדבר עליהן, מעבר למה שהתחייבנו לשלם, מה שאומר שזה בערך מביא 150 מיליון שקל לכל התקופה, ואם מוסיפים על זה מס מעסיקים אז זה מעלה את זה לאזור ה-200 מיליון שקלים, מה שאומר שזה מפחית משמעותית את הבסיס שהפחתת אי תשלום שכר תופיע במקרה של הסכם שהחוק הקיים - - -
היו"ר חיים כץ
¶
אבל אני, בעוונותיי הרבים, ישבתי על הסכמים של השולחן העגול, מעסיקים, ממשלה, הסתדרות. זה היה חוק לאכיפת דיני עבודה, וקיבלתי שם בושה של חוק. מחורר לגמרי, לא מסודר, עם 217,941 פרצות. ישבנו שנתיים ותיקנו את החוק. מה לעשות שאתם וההסתדרות באמצע הלילה, לא שאין לכם את היכולות ולא שאתם לא מוכשרים, אתם מוכשרים ויש לכם יכולות, אבל אתם ממהרים. וכשאתם ממהרים אתם עושים באגים ואנחנו לא רוצים שמחקיקה שתצא מאיתנו אף אחד, אבל אף אחד, ייצא ניזוק, אנחנו רוצים לשלם, אנחנו לא רוצים להרוויח את הכסף. שיהיה לך ברור, אני לא בא ואני לא רוצה לצמצם את החוק, אני לא רוצה - - -
היו"ר חיים כץ
¶
מה מקורות? אתה מקבל ממני כסף. תקשיב, אני לא רוצה שתוריד לי במחיר, אני רוצה לשלם ושהמעסיק ישלם, אתה תיקח את הכסף. תשמע, זה הזוי מה שקורה פה. אני אומר שאני רוצה לשלם ו - - -
מיקי רוזנטל
¶
אתה יכול לגבות וירטואלית על מלוא הסכום, פחות ההפחתה של ה-9 מס דה דה דאם, ואז תשלם - - - כאילו אתם יכולים לעשות את זה, מה הבעיה? כאילו הכסף מתקבל ובעצם בפועל אתם משאירים את האנשים מבוטחים. מה הבעיה? בסכום המלא. אין לכם בעיה, אתם לא ניזוקים בכלל.
היו"ר מיקי רוזנטל
¶
הם ייצאו. אתם יכולים לדבר עכשיו, מה שאתם רוצים. אתם רוצים הפסקה? אתם רוצים להקריא בינתיים את החוק? להקריא עד שהם יסיימו, בשביל לחסוך זמן. לא, אתם רוצים הפסקה? מה שתחליטו. עשר דקות הפסקה. בבקשה, יצאנו לעשר דקות הפסקה.
<(הישיבה נפסקה בשעה 14:45 ונתחדשה בשעה 14:55.)>
היו"ר חיים כץ
¶
אוקי, צהריים טובים. אנחנו ממשיכים, עדיין צהריים. עדיין י"ט בתמוז, ה-27 ביוני 2013 ואני מתכבד להמשיך את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. אנחנו נלך לקראתכם. תרשמו בפרוטוקול, אנחנו נלך לקראתכם. בכל התופעות ארוכות הטווח, קרי נכות, יהיה שכר וירטואלי של ביטוח לאומי, בשאר התופעות קצרות הטווח אנחנו נספוג את זה. הבנת, ביטוח לאומי?
היו"ר חיים כץ
¶
יש, אתה יודע, עוד ארוכות טווח שאני לא יודע? כל ארוכות הטווח, אם במידה שאתה יודע שיש משהו שיש עליו השפעה כללית לכל החיים, כל מה שיש השפעה מעבר ל-18 חודש, 18 חודש זה ה - - - אם יש חופשת לידה, זה בדרך כלל, בינתיים, עד שמיכל תחוקק, פחות מ-18 חודש, אחרי שהיא תחוקק אולי יהיה יותר מ-18 חודש.
היו"ר חיים כץ
¶
כל מה שהוא קצר אנחנו בולעים, אבל תרשמו לכם שאנחנו בולעים. כל מה שארוך טווח, אתם סופגים את זה. תצהיר לפרוטוקול. יכול להיות שאנחנו לא יודעים ואני רוצה שתצהיר לפרוטוקול, שיהיה רשום, ביטוח לאומי.
שלומי מור
¶
אני רוצה להבין, האוצר במקביל מכוח סעיף 32 ישפה את הביטוח הלאומי על התקבולים שלא שולמו ב - - -
היו"ר חיים כץ
¶
האוצר, הביטוח הלאומי, האוצר אחראים שזה ישופה, הם לא יבואו בדברים. אם הם יבואו בדברים, עשיתם לי את ההצהרה, מה זה בדברים? עד היום שלוש שנים לא - - - מה זה יבואו בדברים? יבואו בדברים.
היו"ר חיים כץ
¶
אני מחכה לשמוע הצהרה, מר קובי אמסלם, הממונה על השכר. תצהיר לפרוטוקול שאתם נושאים באחריות הזאת.
קובי אמסלם
¶
הביטוח הלאומי ומשרד האוצר נושאים באחריות וזה נסגר מראש. הדברים האלה, אם יהיו בעיות, נחזור אליך.
היו"ר חיים כץ
¶
לא, לא תחזרו אליי, לא. תקשיב, אני רוצה שתהיה פה הצהרה שלך לפרוטוקול כממונה על השכר, שלא יהיה נפגע אחד בגלל החוק הזה בתאונות עבודה שיקבל פחות ממה שמגיע לו אם הוא היה משלם מלא.
היו"ר חיים כץ
¶
לא, אל תגיד לי בסדר. זה מה שאתה צריך להצהיר לפרוטוקול, שאני אמשיך. אם לא, אני לא אעשה פה, אני כבר - - -
נעה בן שבת
¶
בפועל, הסכומים, שלא יובא בחשבון הפחתת 1%, גם בעניין הגמלאות שמשולמות על פי פרק ה' לחוק הביטוח הלאומי דהיינו גמלאות על פי פרק נפגעי עבודה. אבל רק לעניין הגמלאות, לא יהיה - - - של דמי ביטוח, דמי הביטוח ישולמו מההפחתה של ה-1%, פחות מ-1%, לפי השכר בפועל, והגמלאות יחושבו לפי השכר שהיה אמור להיות משולם.
אלכס קזנוב
¶
הנושאים בנטל הביטוח הלאומי הם העובד והמעביד ביחד, לכן כל סכום שיועבר יהיה על חשבון העובד והמעביד, שניהם בהתאם למדרגות ה - - -
נעה בן שבת
¶
מה זאת אומרת? האוצר, והשיפוי של האוצר? הרי אנחנו מדברים על מצב שבו אנחנו לא רוצים לחייב, לא את העובד ולא את המעביד, בחלק של דמי הביטוח. אנחנו אומרים שדמי הביטוח לא ישולמו לפי הסכום שמשולם בפועל ולא לפי הסכום הווירטואלי.
היו"ר חיים כץ
¶
את מדברת ואני לא שומע אותם. את רוצה לסכם איתם? את רוצה מחדש? אתם רוצים לסכם מחדש? אני מבין שיש לכם בעיה.
היו"ר חיים כץ
¶
הם רגילים שבאים ומורחים ומפטפטים. הם לא רגילים, מה אני אעשה? אם אני לא רואה שהוא לוקח את כל מה שנאמר, כל מה ש - - -
נעה בן שבת
¶
אני לא הבנתי פה את הבעיה שיש. אני חושבת שהדברים ברורים, אנחנו בעצם מדברים על מודל שהוא שילוב, בעצם אנחנו מדברים על כך שמדובר רק על גמלאות לפי סימן ה' וסימן ח' לפרק ה'. רק הגמלאות, זאת אומרת דמי הביטוח לא משולמים, לא מחלק העובד ולא מחלק המעביד, ודמי הביטוח לא משולמים בלי ההסדר בין האוצר לבין הביטוח הלאומי לשיפוי החלק הזה. הנושא של ההסכם לשיפוי לא נמצא בחקיקה, אבל זה מה שאנחנו מדברים עליו, נכון?
שלומי מור
¶
בעצם השינוי שאירע פה הוא שדמי פגיעה, אותה קצבה שמשולמת לעובדים, דמים שמשולמים ב-13 השבועות הראשונים בלבד ישולמו לפי השכר האמיתי, אבל מענקים וקצבאות ארוכות מועד וקצבאות לתלויים ישולמו על פי השכר הפיקטיבי, נקרא לזה.
שלומי מור
¶
לפי השכר הווירטואלי. אני חוזר על שני הדברים שאמרתי קודם, אחד, שהביטוח הלאומי יתקשה מאוד לחשב את השכר הזה ואנחנו צריכים לדעת שמל"מ יוכל לעשות את זה. ושתיים - - -
היו"ר חיים כץ
¶
והוא לא אוהב את זה? גם אני לא אוהב שאתה מוריד לי 1%. נראה לי שאני אוהב שאתה מוריד לי 1%?
יוסי כהן
¶
הוא לא אוהב, כי הוא אומר ששנה וחצי אין התאמה בין הדוחות למס, הדוחות לביטוח לאומי והדוחות למס בריאות וזה מסבך את כולם. בכל אופן, מבחינת ביטוח לאומי, בלאו הכי אתם צריכים תיאום עם המל"מ ואנחנו נהיה מעורבים בזה.
היו"ר חיים כץ
¶
תקשיב, אני מכיר אתכם. היום היה לי דיון בבוקר עם צה"ל, אני הארכתי להם את גיל הפרישה בשלוש שנים. הייתה התחייבות של האוצר, אני מדבר לפרוטוקול, לעשות מבנה שכר חדש, בגלל שהאריכו את התקופה. יש כאלה שהאריכו להם בחמש שנים. תוך שלושה חודשים אמרו שיחזרו אליי עם מבנה שכר חדש לצה"ל. עד היום אין. היום מפטרים מצה"ל אנשים בני 40, בלי שתהיה להם פנסיה, היום. היום, בשביל שיחתמו עם צה"ל הסכם מבקשים שצה"ל יחתום על זה שזה לא יחול על גופים אחרים. מה זה הדבר הזה בכלל? ואתה אומר לי נדבר/לא נדבר? אני רוצה דבר מוחלט, לא הולך, לא קונה מכם שום דבר - - -
היו"ר חיים כץ
¶
אתה הבוס שלו? אתה עורך דין? אתה עורך דין. נעה תכתוב עכשיו ואתה תודיע לפרוטוקול וזה ייכנס לחוק, כחלק מהחוק. אנחנו לא נישאר במצב שאנשים ייפגעו ולא יקבלו כסף, אני מדבר איתך על ארוכות הטווח, וואלה, בגללכם, תאמין לי, קשה לי, אבל אני סופג את קצרי הטווח.
שלומי מור
¶
המוסד לביטוח לאומי, ואם אני אצטרך שרואה חשבון יבחן תלוש-תלוש כדי להוסיף 1% רק לרכיבים שמופיעים פה, זה יהיה בלתי אפשרי לטפל בזה.
מיקי רוזנטל
¶
היו לכם עשר דקות, אתם לא יכולים לדבר ביניכם ולסגור עניין? כדאי לכם עכשיו להגיד שאתם עושים את זה או - - -
היו"ר חיים כץ
¶
היום יום חמישי בשבוע, צהריים טובים, י"ט בתמוז, 27 ביוני 2013, אני מתכבד לחדש את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. אני מקווה שלא נצטרך להפסיק אותה עוד פעם בגלל אי התאמות בין המשרדים השונים של ממשלת ישראל, של הריבון. אני מקווה שבתוך הממשלה יידעו יד ימין מה יד שמאל רוצה לעשות, ושיהיה שילוב גם עם הרגליים, שלא הידיים יילכו לכיוון אחד והרגליים יילכו לכיוון אחר. אנחנו נמשיך לדון בהצעת החוק להשתתפותם של העובדים, נושאי משרה ובעלי תפקיד אחרים בשירות הציבורי בצעדים - - - אחרי שליבנו את אותן הבעיות, הייתי רוצה לשמוע מנציגי האוצר למה צריך את החוק, את מהות החוק.
קובי אמסלם
¶
מהותו של החוק – החוק הזה נולד מהבנה שהגירעון התקציבי שנוצר במהלך השנתיים שחלפו מאז התקציב האחרון שהונח על שולחן הכנסת, שאגב הוצג אתמול לפני הוועדה בעניין המיסים, איך הגענו לגירעון, מה המצב התקציבי בהקשר הזה - - -
קובי אמסלם
¶
בהתחשב בכך ולאחר הבחירות לכנסת והרכבת הממשלה בא שר האוצר בדברים עם יושב ראש ההסתדרות ולאחר משא ומתן הוסכם על דחיית הפעימה שהייתה אמורה להשתלם לעובדים במגזר הציבורי שחל עליהם הסכם המסגרת, כמו שאדוני ציין קודם לכן. בד בבד הושג גם הסכם שהעקרונות שלו מאוד דומים, רק שהוא מתכוון למקורות אחרים, עם הסתדרות הרופאים, ואנחנו בתהליכי משא ומתן מתקדמים עם כל יתר ארגוני העובדים שמחכים לראות לאן זה מתקדם. החוק עצמו מציג את אותה הפחתה, אותה הקפאה, את השווי הכלכלי שלה, שזה 0.9324, זה ה-1% שהיה אמור להיות משולם מהשכר המוקפא בעקבותיו והמטרה היא להחיל את זה על כל עובדי המגזר הציבורי ובהתאם גם לגבי הצעת החוק השנייה, לגבי נושאי משרה ברשויות השלטון.
מדובר בהצעה שהיא מידתית מאוד, הפגיעה שלה היא מינימלית, בסך הכול בשיעור של דחייה של 1%. בעבר, אדוני בוודאי יודע, היו מקרים קשים יותר של הפחתה של דמי הבראה, ב-2003 הייתה הפחתה מדורגת בשיעורים גבוהים יותר מהשכר עקב המצב הכלכלי, כאן מדובר על הצעה מאוד מאוד מינורית, כדי לצמצם את הפגיעה.
היו"ר חיים כץ
¶
תציין את זה שלא ייפגע השכר, ההפרשות, ושלא ייפגע כל העתיד של ההצעה הזאת בניגוד לעבר. הכסף יעבור לאוצר, בעבר הוא היה נשאר במפעלים וזה היה תורם לצמיחה ולעידוד, הפעם זה בא לעודד את פקידי האוצר.
קובי אמסלם
¶
הצעת החוק כוללת הוראה שהכסף שייחסך, במקום שישולם לשכר,צ יועבר לתקציב המדינה, בין על ידי החלטה של השתתפות ובין כאלה שיעבירו במישרין כסף לתקציב המדינה.
היו"ר חיים כץ
¶
יחד עם זה, על מנת לא לפגוע בפנסיות של האנשים, ההפרשות יהיו כאילו השכר הוא וירטואלי על כל גובה השכר שהיה אמור להיות משולם, כך שכל התכניות ארוכות הטווח, כולל נכים שייפגעו בתאונות עבודה, יקבלו לפי השכר שהיה אמור להיות משולם ב-1 ביולי וימשיך להיות משולם בעוד 18 חודש.
אסי מסינג
¶
דובר בהקשר הזה, בהקשר של גמלאים, הכוונה היא למי שבתוך התקופה הזאת ייצא לקצבה, כשממילא הגמלאים במגזר הציבורי - - -
נעה בן שבת
¶
(מקריאה): "הצעת חוק להשתתפותם של העובדים בשירות הציבורי, בצעדים לייצוב המצב הפיסקאלי במדינה במהלך השנים 2013 ו-2014 (הוראת שעה), התשע"ג-2013.
"מטרה. 1. מטרתו של חוק זה היא להביא להשתתפותם של עובדים בשירות הציבורי, בצעדים שנועדו לייצוב המצב הפיסקאלי במדינה במהלך השנים 2013 ו-2014.
"הגדרות. 2. בחוק זה –
" "הבסיס הקובע" – משכורת למעט כל אחד מאלה:
"(1) תשלומים שאינם משולמים על בסיס חודשי, שבועי או יומי ואינם מחושבים על בסיס רכיבי שכר אחרים;
"(2) דמי הבראה וקצובת ביגוד או תשלומים אחרים הדומים להם במהותם, אף אם כינויים שונה;
"(3) החזר הוצאות;
"(4) גילום חלק מהמס החל על העובד אשר משולם בידי המעביד;
"(5) השלמת שכר עד לשכר מינימום כהגדרתו בחוק שכר מינימום.
" "הסכם" – הסכם קיבוצי, צו הרחבה כמשמעותו בחוק הסכמים קיבוציים, הסדר קיבוצי הוראת מינהל או חוזה עבודה אישי לרבות חוזה מיוחד לפי סעיף 40 לחוק שירות המדינה (מינויים), התשי"ט-1959.
" "הסכם קיבוצי" – הסכם קיבוצי כללי או הסכם קיבוצי מיוחד כמשמעותם בחוק הסכמים קיבוציים;
" "חוק יסודות התקציב" – חוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985;
" "חוק קופות גמל" – חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה-2005;
" "חוק שירותי הדת היהודיים" – חוק שירותי הדת היהודיים (נוסח משולב), התשל"א-1971;
" "חוק שכר מינימום" – חוק שכר מינימום, התשמ"ז-1987;
" "מבטח" – כהגדרתו בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח), התשמ"א-1981;
" "מוסד חינוך" – כל אחד מאלה:
"(1) מוסד חינוך כהגדרתו בחוק לימוד חובה, התש"ט-1949;
"(2) בית ספר שחלה עליו חובת רישוי לפי הוראות חוק פיקוח על בתי ספר, התשכ"ט-1969;
"(3) מוסד להכשרת עובדי חינוך, בין שהוא מוכר לפי סעיף 9 לחוק המועצה להשכלה גבוהה, התשי"ח-1958, ובין שהוא בעל היתר לפי סעיף 21א לחוק האמור, ובין שאינו אחד מאלה;
" "מעביד" – כל אחד מאלה
¶
"(1) המדינה;
"(2) גוף מתוקצב כהגדרתו בסעיף 21 לחוק יסודות התקציב;
"(3) גוף נתמך כהגדרתו בסעיף 32 לחוק יסודות התקציב;
"(4) תאגיד בריאות כהגדרתו בסעיף 21 לחוק יסודות התקציב;
"(5) מוסד חינוך שהממשלה משתתפת בתקציבו, במישרין או בעקיפין;
" "משכורת" – הכנסת עבודה כמשמעותה בסעיף 2(2) לפקודת מס הכנסה, שניתנת בכסף;
אנחנו מגדירים נושא משרה כאן רק כדי שנוכל אחר כך להתייחס, למעט מי עובד שמשכורתו נקבעת לפי משכורתו של נושא משרה. רק לצורך כך זה מוגדר.
" "נושא משרה" – כל אחד מאלה:
"(1) כל אחד מהמנויים בתוספת לחוק גמלאות לנושאי משרה ברשויות השלטון, התשכ"ט-1969;
"(2) ראש רשות כהגדרתו בחוק גמלאות לראש רשות;
"(3) ראש מועצה דתית אשר חל עליו חוק גמלאות לראש רשות, לפי הוראות סעיף 14 לחוק שירותי הדת היהודיים;
"(4) רב עיר כמשמעותו בסעיף 15(א)(2) לחוק שירותי הדת היהודיים;
" "סכום החיסכון" – סכום ההוצאה שהייתה משולמת בקשר למשכורת אילולא הוראות חוק זה ותשלומה נחסך בשל הוראות חוק זה, לרבות הוצאה שבה היה מחויב המעביד בשל תשלום משכורת לעובד אילולא הוראות חוק זה;". אנחנו מדברים פה גם לתשלומים עצמם שנחסכו עקב הוראות החוק, אבל גם ההוצאות הנלוות להן, למשל דמי ביטוח, סכומים נוספים כאלה.
נעה בן שבת
¶
(מקריאה): " "עובד" – מי שמלאו לו שמונה עשרה שנים המועסק על ידי מעביד ולמעט מי שמשכורתו, כולה או חלקה, נקבעת לפי משכורת של נושא משרה; לעניין מעביד שהוא מוסד חינוך כאמור בפסקה (5) להגדרה 'מעביד', עובד חינוך או עובד שירות". זאת אומרת אנחנו ממעטים מהגדרת עובד את מי שמשכורתו כולה או חלקה נקבעת לפי משכורת של נושא משרה, ההצעה שפוצלה לעניין נושאי המשרה.
" "עובד חינוך" – מי שמועסק במוסד חינוך ועיקר עיסוקו בו הוא בהוראה או בחינוך וכן מי שעוסק בפיקוח על הוראה או חינוך;
" "עובד שירות" – מי שמועסק במוסד חינוך ואינו עובד חינוך";
" "פנסיה תקציבית" - תשלומים המשולמים מדי חודש בחודשו באופן רציף, לפי דין או הסכם, מאוצר המדינה, או מקופת המעביד למי שפרש מעבודתו או מכהונתו, לפי העניין, במשך כל ימי חייו, ולאחר מותו – לשארו;
" "קופת גמל לקצבה", "קרן השתלמות" – כהגדרתן בחוק קופות גמל;
" "התקופה הקובעת" – התקופה שמיום כ"ג בתמוז התשע"ג (1 ביולי 2013) עד יום ט' בטבת התשע"ה (31 בדצמבר 2014);
" "תשלומי גישור" – תשלומים המשולמים מדי חודש בחודשו באופן רצוף, לפי הסכם, מקופת המעביד, מקופת גמל לקצבה או ממבטח, למי שפרש מעבודתו, בעד התקופה שבין מועד פרישתו עד המועד שבו הוא זכאי לפי דין או הסכם לתשלומי קצבה מקופת גמל לקצבה".
באות פה ההגדרות של פנסיה תקציבית ותשלומי גישור, למשל, מאחר שיש תשלומים שלגביהם לא מובאת בחשבון אותה הפחתה.
נעה בן שבת
¶
(מקריאה): "דחיית מועד הזכאות להעלאה במשכורת או הפחתת משכורת לפי הסכם קיבוצי מאושר. 3. בתקופה הקובעת או בעדה יידחה מועד הזכאות של עובד להעלאה במשכורתו או שתופחת משכורתו של עובד, בהתאם להוראות שנקבעו בהסכם הקיבוצי החל על העובד או בהסכם קיבוצי אשר משכורתו של העובד נקבעת לפיו, אשר אושר לעניין חוק זה בידי שר האוצר (בחוק זה – הסכם קיבוצי מאושר); בהסכם קיבוצי מאושר יכול שתיקבע דחיית מועד הזכאות של עובד להעלאה במשכורתו או הפחתת משכורתו לתקופה נוספת שתיקבע בהסכם".
זה בעצם הסעיף שמתייחס לאותם מקרים שיש הסכם קיבוצי, וגם מקרים שיהיה הסכם קיבוצי בעתיד בתקופה הזאת שייכנס להפחתות במהלך התקופה, נכון? זאת אומרת גם הסכם קיבוצי שלא נקבע עדיין.
ארז אנצויג
¶
יש אפשרות שהסכמים מכוח אותו סעיף ייחתמו גם לאחר ה-1 ביולי והם ייחשבו הסכמים מאושרים ל - - -
ארז אנצויג
¶
אז עד דצמבר תהיה הפחתה מכוח בררת המחדל. תהיה הפחתה מיולי וקדימה, מדצמבר לפי ההסכם. כי ביולי זה אם יהיה הסכם - - -
היו"ר חיים כץ
¶
זאת אומרת אתה מבין שיש לאלה שעוד לא נחתם הסכם הפחתה מהשכר ולהם יש דחיית שכר. אתה מבין את מהות העניין. לא, רק שתגיד לי שאתה מבין, אם אתה מבין זה בסדר. אתה מבין, אז למה אתה מפחד להגיד?
קובי אמסלם
¶
לא, יש ארגוני עובדים יציגים שיש להם בהסכמים הקיבוציים שלהם פעימות עתידיות ובכל זאת לא הגיעו עדיין להסכם איתנו או עם המעסיקים שלהם ו - - - על הדברים האלה. כל עוד לא יגיעו להסכם אז יילכו לחוק.
קובי אמסלם
¶
יש ארגון סגל המחקר במערכת הביטחון, הוא מנהל איתנו מגעים ובמקביל הוא רוצה לראות כיצד יסיימו - - -
קובי אמסלם
¶
מ-2010 יש להם הסכם. יש סכסוך עבודה איתם על ההסכם הבא, אבל הם מחכים לראות בעניין החוק הזה וההקפאה, מה קורה עם הסגל האקדמי באוניברסיטאות.
היו"ר חיים כץ
¶
זאת אומרת גם מי שאין לו הסכם - - - אני רוצה לראות ש - - - תסלח לי שאני לא כל כך מבין. כמה אחוזים בערך לאוכלוסייה שעומדת להשתתף בחגיגה הזאת, במסיבה הזאת, ישלמו, כמה אחוזים מהאוכלוסייה, לא בכסף, תהיה להם דחיית שכר ואיזה אחוז ישימו את היד בכיס וישלמו?
קובי אמסלם
¶
מעטים, אני לא יודע להגיע במספרים או באחוזים, אבל מעטים מאוד הם העובדים, זה ממש אלפים בודדים מתוך למעלה מחצי מיליון, הם כאלה שיצטרכו להכניס את היד לכיס, והם אלה שכבר קיבלו תשלום על חשבון ההסכמים העתידיים ולכן - - -
היו"ר חיים כץ
¶
אל תגיד כזה דבר, הח"כים ישימו את היד בכיס וישלמו והם לא קיבלו שום דבר על החשבון. אל תגיד. ח"כים ישימו את היד בכיס וישלמו והם לא קיבלו כלום על החשבון.
קובי אמסלם
¶
אני יודע רק לומר שהח"כים, בלי שזה יעורר עליי כעס, אני רק מציין את העובדות, בסדר? לא להרוג את השליח לפני שהגענו להצעת החוק, חכה להצעת החוק לפחות, עדכון השכר של הח"כים, עדכון השכר האחרון של חברי הכנסת היה בינואר 2013.
היו"ר חיים כץ
¶
כמה תוספת ותק שהייתה לח"כ שעובד פה, שלא יכול להגיד 'אני ח"כ חדש'? כמה תוספת הוותק לח"כ שהוא ח"כ ותיק? כמה הוא מקבל תוספת ותק?
מיקי רוזנטל
¶
אני מבקש לפתוח את ההסכם של הח"כים. אם זה ככה, אני מתכוון להיות פה 15 שנה, זה לא ככה. זה לא משתלם, כי אם הייתי יודע לא הייתי בא.
נעה בן שבת
¶
סעיף 3 דיבר על העובדים שיש לגביהם הסכם קיבוצי שאושר על ידי שר האוצר ובעצם נעשית הפחתה, או הדחייה, על פי הוראות הסכם ה - - -
עכשיו אנחנו עוברים לסעיף 4, הוא מתייחס לעובד שלא חל עליו הסכם קיבוצי.
(מקריאה)
¶
"הפחתת משכורת לעובד שלא חל עליו הסכם קיבוצי מאושר. 4. לא חל על עובד הסכם קיבוצי מאושר, תופחת משכורתו בתקופה הקובעת או בעדה, בשיעור של 0.9324% מן הבסיס הקובע, ובכלל זה יופחת בשיעור כאמור גם הבסיס לחישוב הסכומים המשולמים בעד העובד לקרן השתלמות, אם הוא זכאי לתשלום כאמור". זו בררת המחדל, למי שלא חל עליו הסכם קיבוצי.
קובי אמסלם
¶
רק שלא יימצא שאני לא דייקתי עד הסוף, אז לשאלתו של אדוני שאמרתי שיחסית בודדים יכניסו את היד לכיס, זה מי שלא יחתום על הסכם. במקביל, רובם, יש להם פעימות, או פעימה אחת לפחות, שתשולם במקביל להפחתה.
היו"ר חיים כץ
¶
יש פה סביב השולחן אנשים שחושבים שהם יכולים להיפגע, יחד עם זה הם לא בקיאים בנוהל העבודה והם לא מבינים איפה הם יכולים להביע - - -
היו"ר חיים כץ
¶
לא, הם לא יודעים איפה הם יכולים להביע את דעתם. אתה רוצה להגיד משהו, אדוני? קח את המיקרופון ותגיד מי אתה, את מי אתה מייצג, בשם מי אתה מדבר ואז אנחנו נדע איך אנחנו נתייחס אליך.
אבירם ז'ולטי
¶
אבירם ז'ולטי, יו"ר אחדות, ארגון עובדי החוזים. זה ארגון שהוא אולי לא ארגון יציג, אבל אנחנו מנהלים מאבק משפטי עם המדינה לבין ארגון זכויות אדם מזה כמעט שנתיים.
אבירם ז'ולטי
¶
יש בערך 40,000 עובדי מדינה במשרדי הממשלה, 8,500. לפי מרכז המחקר והמידע של הכנסת - - -
אבירם ז'ולטי
¶
אני רוצה להעיר פה שאצלנו זה עובדי החוזים האישיים, כרגע המצב הוא של - - - הלכה למעשה אנחנו לא קיבלנו עדכון שכר מינואר 2012 ואנחנו גם אלה שנכנסים לתוך סעיף 4 שהמשמעות היא שחוץ מזה שלא קיבלנו עדכון שכר בינואר של 1.6, החוק - - -
אבירם ז'ולטי
¶
כי זו הייתה אפשרות להיכנס לשירות המדינה ב-4,000 שקל או בשכר - - - המדינה יצרה את החוזים האלה.
היו"ר חיים כץ
¶
והמדינה לא יודעת לשלם שקל אחד במועד שהיה צריך לשלם תוספת יוקר, על מנת - - - תשמע, אני אתן לך קצת היסטוריה, שתבין איפה אנחנו חיים. בעבר, ההצמדה של הגמלאות לגמלאים הייתה צמודה למדד והיו משולמות ביום תשלום תוספת היוקר, ואז המבנה לתוספת יוקר היה איקס מינוס חצי אחוז כפול 0.85, הוא היה צריך להיות עד גובה מסוים ולא שילמו תוספת יוקר, איך פתרנו את הבעיה? אמרנו שביום תוספת היוקר כל עובד יקבל תוספת של 1 שקל. זאת אומרת היה תשלום תוספת יוקר ואז היו מצמידים את הגמלה של הגמלאים בגובה עליית המדד. עכשיו, כשבאנו למפעלים היו עובדים מקללים אותנו ומסתלבטים עלינו, 'אתה מוסיף לי שקל?', 'מה, אתה מוסיף לי שקל?' אמרתי, 'אני לא מוסיף לך כלום, אבל בשקל הזה שאני מוסיף לך אני מעדכן את שכר הגמלאים לכל התקופה'. אם הם עשו לכם את זה, הם עשו לכם את זה שלא בתום לב. בוא, אני אומר לך, למה הם יודעים שהם לא משלמים תוספת יוקר. הם עשו לכם את זה שלא בתום לב.
קובי, מה אנחנו עושים איתם?
קובי אמסלם
¶
שנייה. אמרתי, חלק מהעקרונות שסוכמו עם ההסתדרות הכללית היה שאו שחל ההסכם ומרחיבים את ההסכם שהוא יחול על כולם. אין בשום מקום ולא הייתה שום מטרה לפגוע פעמיים. זאת אומרת מי שאין לו פעימה, או ששכרו לא עודכן, אין כוונה שיחולו עליו שתי פגיעות, נקרא לזה במרכאות, רק לצורך בהירות הדיון. הסיכום שלי היה שאנחנו לא מייצרים, גם בין היתר לבעלי החוזים, אבל לא רק, לסטטוסים דומים, כפל פגיעות.
קובי אמסלם
¶
יש. וגם בהסכמים קיבוציים. יש סטטוסים דומים בהסכמים קיבוציים, כאלה שלא קיבלו הסכמי מסגרת בכלל בשנים האחרונות. יש כאלה קבוצות. לכן אמרנו שלא תהיה - - -
קובי אמסלם
¶
לא, שנייה, אני לא צריך להוציא אותם. אני אסביר. המנגנון לעדכון השכר של אותם חוזים אישיים הוא שאל"ף, זה החוזה, ואני חולק על אדוני שזה בחוסר תום לב, זה בתום לב מוחלט. השליטה בהוצאות - - -
היו"ר חיים כץ
¶
אז קודמיכם היו בריונים. שמע, התנהלות כמו בריונים. אם קודמיכם, ואני מדבר לפרוטוקול, חתמו איתם על הסכמים שביום תשלום תוספת היוקר, כשהם יודעים שלא תשולם תוספת יוקר, שהם יודעים שלא תשולם תוספת יוקר, ואתה אומר לי שזה בתום לב? אז הם היו, וואלה, תאמין לי - - -
קובי אמסלם
¶
מנגנון עדכון השכר שקיים מאפשר כמה תהליכים, ואני אשלים גם את התמונה ואני אעשה את זה בקיצור נמרץ. על אף האמור בחוזה, כמו שקראת לו 'חוזה הבתום לב', אז אני אומר שזה חוזה בתום לב מוחלט, על אף האמור בחוזה, מעת לעת, בדרך כלל זה פעם בשנה, למרות שאין תשלום תוספת יוקר ולכן לכאורה לא קיימת חובת עדכון, עדיין החוזים מעודכנים כמעט מדי שנה בשיעור קרוב למלוא עליית המדד או במלוא עליית המדד.
מיקי רוזנטל
¶
ואיך אתם עושים את זה? אבל זה 20% מעובדי - - - הרי חוזה מיוחד במדינה היה אמור להיות ייחודי והם הפכו את זה לדרך העסקה לגיטימית. זאת הבעיה. 20% מהעובדים כבר עובדים בחוזה מיוחד, הם מצאו פרצה, כדי לא לקבל עובדים - - - וזה כל הסיפור.
היו"ר חיים כץ
¶
ב-22 ביולי, אני לא יודע מה אתה עושה ואני לא יודע איפה אתה תהיה, אבל יש לנו דיון בנושא הזה.
מיקי רוזנטל
¶
אני אבוא. וחוץ מזה, יש איזה תכנית חדשה, ה - - - כל מיני דברים יש בתכנית. בקיצור, אני לא רוצה לעשות דיון כללי על העניין הזה, אנחנו נעשה על זה דיון - - -
אבירם ז'ולטי
¶
זה לא על השכר. כשאנחנו מבקשים שיישבו איתנו ויגיעו איתנו להסכם קיבוצי אז אומרים, 'הנושא שלכם תלוי ועומד' - - -
מיה פרי
¶
רציתי להגיד שאכן מה שהממונה על השכר אמר, הסיכום של המשא ומתן היה שאין כפל פגיעה. נושא החוזים האישיים גם עלה וגם ההבנה הייתה שלא יהיה כפל פגיעה ושהם כן יקבלו את המדד בניכוי ה-1%, שנדחה לכולם. זה לא קיבל הסדרה בכתב בגלל המאבק שעדיין קיים בינינו לבין האוצר מבחינת ההסדרה של החוזים האישיים. יש מאבק קשה, אנחנו עובדים על זכויות העובדים של עובדים בחוזים אישיים עם האוצר - - -
מיה פרי
¶
- - - לפגוע בפררוגטיבה שלו בנושא החוזים האישיים. אז ההסדרה אינה כתובה, אבל לפי מה שאנחנו מדוּוחים הם לא אמורים להיפגע עקב הדחייה, אלא אמורים לקבל עדכון של המדד עם דחייה של 1% בלבד.
היו"ר חיים כץ
¶
כיוון שאנחנו מדברים ככה ואנחנו מחוקקים, אני רוצה להקריא לך משהו: "עופר עיני, יו"ר הסתדרות העובדים הכללית החדשה, הנדון: עדכון הסכם עובדי קבלן בחקיקה. הריני להעלות על הכתב את המוסכם בינינו. 1. עד ליום ה-10 ביוני 2013", חזור שנית, "עד ליום ה-10 ביוני 2013 תונח הצעת חוק ממשלתית אשר תכליתה להביא לעדכון בחוק של הוראות ההסכם הקיבוצי אשר נחתם ביום ה-4 בדצמבר 2012 בין מדינת ישראל לבין ההסתדרות הכללית בנוגע לשיפור תנאי העבודה של עובדי הקבלן בענפי השמירה והניקיון, אצל גופים מתוקצבים, גופים נתמכים ותאגידי בריאות, כהגדרתם בסעיפים 21, 23 ו-32", וכן הלאה וכן הלאה, "בכבוד רב, חבר הכנסת יאיר לפיד, שר האוצר". זה הגיע לוועדה אחרת ולא לוועדת העבודה והרווחה?
קובי אמסלם
¶
הצעת החוק אושרה בוועדת השרים לחקיקה ביום ראשון האחרון. אני מניח שהיא תגיע בתחילת שבוע הבא.
נעה בן שבת
¶
רק אני רוצה להבהיר עכשיו שההצעה כרגע לא מעלה לדיון עובדי קבלן בשירות הציבורי, רק על עובדים - - -
היו"ר חיים כץ
¶
אני רציתי להזכיר להם שעכשיו יש לנו פוליטיקה אחרת. אנחנו נתנו קנס לחברות ה - - - ואנחנו נעתרנו לבקשת האוצר לקיים דיון דחוף, נעתרנו, ואנחנו רוצים שנאה דורש נאה מקיים. כמו שהם דורשים, שיזכרו את המחויבויות שלהם, המחויבויות לעובדים די הכי חלשים במשק. תתעוררו, תזכרו, אני מזכיר.
רם קנדיל
¶
אני רק רוצה להבהיר, אם משהו לא היה ברור, אנחנו, עובדי החוזים האישיים, לא קיבלנו בינואר 2013 איזה שהוא עדכון שכר.
היו"ר חיים כץ
¶
קיבלתם. ואתם קיבלתם במשך 11 שנה הרבה מעבר לכל הסכמי ההסתדרות במשק. ההסתדרות במשק אף פעם לא הצליחה להדביק את עליית המדד ותמיד היא חתמה על הסכמים עם שחיקה. יש לך משהו להגיד, נציגת ההסתדרות, על ההסכמים, שתמיד הם פחות מעליית המדד?
מיה פרי
¶
אני רק אומרת בעניין הזה שההפחתה של ה-1% היא לא צמיתה בכל מקרה, וגם עם העלייה שלאוכלוסיות מסוימות היא יותר גבוהה וגם החוזים האישיים, לא הייתה בקשה שהאוצר יפחית - - -
נעה בן שבת
¶
(מקריאה): "דין חייל. 5. לעניין חוק זה יראו גם חייל המשרת בצבא הגנה לישראל, על פי התחייבות לשירות קבע, כעובד, אף שלא מתקיימים לגביו יחסי עובד ומעביד" .
היו"ר חיים כץ
¶
השכר של עובדי הקבע לא מוצמד לשכר של עובדי המדינה. כשכל עובדי המדינה, כולם, בלי יוצא מן הכלל, קיבלו את ה-2,000 שקל, אנשי הקבע לא קיבלו 2,000 שקל.
היו"ר חיים כץ
¶
אתם לקחתם אותם שבויים והקפאתם את הקבלה של הכסף הזה בוויתור על סעיף פנסיוני, על אופן ההצמדה.
היו"ר חיים כץ
¶
התחייבתם בוועדה הזאת להגיע לאופק שירות. בעקבות ההתחייבות שלכם אני כיו"ר הוועדה הארכתי את גיל הפרישה בצבא. אתם במשך שנה וחצי או שנתיים הולכתם שולל, לא אומר אתה חלילה, הולכתם שולל את הוועדה וזאת הזדמנות מצוינת לעשות תיקון קטן על מה שעשיתם. זה, אנחנו מבינים שהם צריכים לשלם, יחד עם זה אנחנו נעשה דיון בשבוע הבא על הצבא, אנחנו נחריג אותם, נעשה דיון בשבוע הבא על הצבא, נביא עוד תכניות אופק שירות, אני רוצה לדעת איך מתייחסים לאנשי הקבע, אני רוצה שתכבדו את מה שאתם אומרים בוועדה.
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו נחריג אותם ואנחנו נעשה דיון, אם נצטרך נעשה בעוד שבועיים ויהיה לנו זמן לתקן את זה.
קובי אמסלם
¶
ההסכמים שאדוני מזכיר אותם נחתמו ב-12 בינואר השנה עם צה"ל, אני וראש אכ"א חתומים על ההסכמים - - -
קובי אמסלם
¶
הם אמורים להיכנס לתוקף בסוף יולי, אחרי דיון בממשלה, אחרי שהם יאושרו בממשלה. הכוונה לפחות שזה יבוא גם בתוך ה - - -
קובי אמסלם
¶
יש שורה של התניות, אבל אלה לא התניות שנוגעות לצה"ל עצמו אלא להתקיימותם של תנאים אחרים - - -
קובי אמסלם
¶
זה לא רעיון כל כך טוב עכשיו. רק אני אשלים את התמונה, כדי לנסות להניח את דעתו של אדוני שלא עשקנו פה אף אחד - - -
היו"ר חיים כץ
¶
לא קרה כלום, אנחנו נעשה דיון בשבוע הבא או בתוך 10 ימים, אם אנחנו נראה שאתם הולכים להסכמה עם הצבא ואנחנו נכליל אותם ב - - - לא קרה כלום. אנחנו לא רוצים ל - - -
היו"ר חיים כץ
¶
כל קצין מרוויח איזה 4,000 שקל. כל סגן מתחיל ולוחם, שלא מגיע בשבת הביתה, שאתם שוחקים אותו בציבור, שאתם שוחטים אותו בזה שהוא עושק את המדינה, כולו 5,000 שקל, בקושי שכר מינימום.
היו"ר חיים כץ
¶
נדחה לשבועיים, לא קרה כלום, בין כה וכה אתה לא הולך להפיל את זה לפני ה-1 באוגוסט, אתה הולך לשלם את המשכורות של יולי בין ה-1 ל-9 באוגוסט, יש לך זמן. אין לי שום דבר - - -
קובי אמסלם
¶
על אף מה שאדוני אמר, שהשכר לא צמוד, יש החלטת ממשלה ש/40, שמצמידה את השכר של משרתי הקבע לשכר של הדירוגים המקצועיים - - -
היו"ר חיים כץ
¶
בוא אני אגיד, בשביל לעשות לך חיים קלים. בהחלטה הזאת היו שלושה אנשים וזה נגמר ברוב של שניים נגד אחד, שהיא הוראת שעה לשנה אחת. זו ההחלטה. בשנת 1970 קבעה ממשלת ישראל כהוראת שעה לשנה אחת, ברוב של שניים נגד אחד, שהשכר לאנשי הקבע יהיה צמוד לשכר במגזר הציבורי, לשנה אחת, 1970. מאחר שאתה טוב בחשבון ואני חלש, 2013, מינוס 70, כמה זה? 43. לפני 43 שנה - - -
קובי אמסלם
¶
אבל עדיין נוהגים על פיה וביתר, אדוני. צריך להגיד את זה. אדוני, השכר שם צמוד, הוא לא רק צמוד אלא הוא מעל הצמוד, וההחלטה הזאת, לא רק שהיא מקוימת, היא מקוימת ב - - -
היו"ר חיים כץ
¶
תקשיב, אני חושב שמאחר שלצבא אין מעמד של עובד, הוא לא יכול לעשות בשבילך, הוא לא יכול לעשות את מה שעשה בעל החוזים האישיים והלך לבית משפט. וכשהוא בא לבית המשפט אמרו, 'אתה לא עובד, אין בינינו יחסי עובד-מעביד, אתה משרת', ואני הייתי בדיונים של הארכת גיל הפרישה ואני הייתי כשסתמו את הפה לראש אכ"א, אמרו לו 'אתה פקיד, אתה איש צבא, אל תדבר'. אז אני הייתי השגריר שלו. אני השגריר שלהם. אין להם הצמדה, זה הגוף שלא - - -
היו"ר חיים כץ
¶
אז למה לא נתת לו את ה-2,000 שקל? כי אמרת, אני מוכן לתת לך את ה-2,000 שקל אם אתה תתנתק מהמצב הפנסיוני שלך ותעבור למצב אחר, ועכשיו אתה אומר 'אני אתן לכם את הכסף, בתנאי שהשב"כ והמוסד לא יקבל את מה שאתם מקבלים'. אין דברים כאלה. אתה תיתן לי פלאפל לאכול בתנאי שמיקי לא יעבור ברחוב דיזינגוף. אבל מה הוא תלוי בי? הוא רוצה לעבור בדיזינגוף. הוא לא עובר בדיזינגוף, הוא הולך לפרישמן.
קובי אמסלם
¶
תודה. לגבי אותם 2,000 שקלים שאדוני ציין, זה מבוסס על הסכם קיבוצי עם ההסתדרות, שחל - - -
היו"ר חיים כץ
¶
אתה רוצה שאני אעדכן אותך? הבוס שלך אילן לוין, ואודי ניסן, אני הייתי אצלו, יד ראשונה, אמר 'לא רוצה לתת להם', ואז הוא נסע לסקי, לשבוע בשווייץ - - -
קובי אמסלם
¶
אתה יודע, אדוני, אומרים שההיסטוריה נכתבת על ידי מי שניצח, אז במקרה הזה תן לי להפסיד רק בכבוד לפחות. בסדר? תודה. ההסכם עם ההסתדרות, אותו הסכם קיבוצי שדיבר על ה-2,000 שקלים, קבע במפורש לא לגבי צה"ל, הוא לא הזכיר את צה"ל, לא במילה ולא בחצי מילה ולא ברמז. כל מי שהגמלאים שלהם היו צמודים לפעילים לא קיבל את הפעימה. זה חל בין היתר על צה"ל, זה חל על עוד כמה גופים - - -
קובי אמסלם
¶
תן לי רק להשלים, בנק ישראל, חברת חשמל, מפעל הפיס, ועוד כמה גופים. לפיכך זו הייתה ההתניה. מי שעבר קיבל, צה"ל עבר, יתר גופי הביטחון לא עברו ולכן גם הם לא קיבלו, בנק ישראל בתהליכי מעבר, חברת חשמל כן עברו, מפעל הפיס עדיין לא עבר. אז לא צריך לצייר את זה כאיזה מיקוד לגבי צה"ל. זה בעניין הזה.
קובי אמסלם
¶
בסדר, אבל אני חושב שלא נכון לקשור את זה. אגב, דרך ההצמדה ממילא הם לא יקבלו את זה, כי - - -
קובי אמסלם
¶
אוקיי. קלטתי את המוזיקה, אבל רק עוד משפט אחד אחרון בהקשר הזה. מכיוון שאנחנו כן חיים במשטר של הצמדה בין הסכמי השכר במדינה לבין צה"ל, משלא תשולם הפעימה ב-1 ביולי, או ב-1 באוגוסט במקרה הזה, במדינה, היא ממילא לא תשולם בצה"ל, כך שהחרגה בהקשר הזה לא תעזור.
היו"ר חיים כץ
¶
כולה שמונה, עכשיו בשמונה אנחנו נסיים את זה מהר, זה הולך כל כך טוב. אז שלא יהיה משעמם נעשה דיון.
היו"ר חיים כץ
¶
מאה אחוז. מי בעד הפיצול הזה, לפי סעיף 84? ירים את ידו. תודה רבה.
הצבעה
בעד סעיף 84 - רוב
הסעיף אושר
תודה רבה. כל חברי הכנסת שנמצאים פה והם ארבעה במספר תמכו בפיצול הסעיף הזה. ואנחנו נמשיך בהקראה.
קובי אמסלם
¶
רק, אדוני, זה כמובן לא מחייב אף אחד, לפחות השאיפה היא שהחוק יעבור בקריאה שנייה ושלישית בשבוע הבא, ההחרגה כרגע מסכלת את כל האפשרות ל - - -
היו"ר חיים כץ
¶
יש לנו אופוזיציה לוחמת, אנחנו כל יום שני נשארים עד השעות הקטנות של הלילה. לפחות כך אני מספר לאשתי. עד השעות הקטנות של הלילה. יש זמן, תאמין לי. נכנס את הוועדה, נקבל החלטות ונשנה החלטות. הסעיף הזה, אתה תצטרך להסביר לנו שבקטע הזה אתם תאשרו את הפיצול ונדון בו בנפרד אחרי שנדון על הצבא ונאשר לך את כל החוק, ותאמין לי, אתה תוכל לעשות במהלך חודש יולי את העניין הזה.
היו"ר חיים כץ
¶
זה במסגרת חוק ההסדרים שנמצא במשק. אנחנו רוצים לסדר את יחסי העבודה במשק כדי לקבוע סדר. לא יכול להיות שמשרד האוצר ייקח בשבי את חיילי צה"ל. לא יכול להיות.
היו"ר חיים כץ
¶
לא, הוא לא צמוד, הוא הוראת שעה שאתם נוהגים, תרצו תאכלו, לא תרצו - - - תקשיב, אתה עורך דין. עורך דין, אתה יודע, זה יום ככה ויום ככה. אתה מדבר לפרוטוקול ואני מודיע לך ששכר אנשי הקבע לא צמוד לשכר עובדי המדינה, לפחות לא בחוק, יש נוהל, זה משהו אחר.
ארז אנצויג
¶
אני אגיד את זה במילים אחרות. עובדי המדינה לא הולכים לקבל את הפעימה ב-1 ביולי, התוצאה היא שגם אנשי הקבע לא יקבלו את הפעימה הזאת. ההגנות הקבועות בחוק, שדיברנו עליהן בקשר ליציאה וכו', חלות מכוח חוק. אם החוק לא יחול על משרתי הקבע, אז ההגנות לא יחולו על משרתי הקבע. זאת תהיה התוצאה.
נעה בן שבת
¶
לא, הוא אומר שההגנות של מקבלי השכר, השכר הוא וירטואלי, הפנסיה, לעניין הפנסיה, אז הם בעצם, כל עוד לא - - -
היו"ר חיים כץ
¶
בסדר, עד ה-20 בחודש. יש לנו זמן, אנחנו נקבע דיון על הצבא ונעלה את כל זה לדיון ונראה איך אנחנו גומרים את השכר.
אוקי, אנחנו ממשיכים.
נעה בן שבת
¶
(מקריאה): "סייג לעניין תשלומים שונים. 6. לעניין חישוב של כל אחד מהמפורטים להלן לא יובאו בחשבון דחיית מועד הזכאות להעלאה במשכורת או הפחתת המשכורת של עובד, בתקופה הקובעת או בעדה, ולעניין עובד שחל עליו הסכם קיבוצי מאושר – לא יובאו בחשבון דחיית מועד הזכאות או הפחתת המשכורת כאמור גם בתקופה שמעבר לתקופה הקובעת, ככל שנקבעה כזו בהסכם הקיבוצי המאושר:". יש רשימה של תשלומים שעליהם לא יהיה חישוב להפחתה.
(מקריאה)
¶
"(2) המשכורת הקובעת לצורך חישוב תשלומי עובדים לפנסיה תקציבית לפי סעיף 89 לחוק התכנית להבראת כלכלת ישראל (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנות הכספים 2003 ו-2004), התשס"ג-2003;
"(3) ההכנסה לצורך חישוב תשלומים לקופת גמל לקצבה, או החיוב במס או הפטור ממנו בשל תשלומים כאמור, לפי העניין, לפי הוראות סעיפים 3(ה3), 9(7א), 45א ו-47 לפקודת מס הכנסה;"
אסי מסינג
¶
רק להבהיר בעניין הזה. אין מניעה להוסיף את הסעיף, רק אין בו משמעות מכיוון שהוא מתייחס להכנסות של עצמאים.
נעה בן שבת
¶
(מקריאה): "(4) תשלומי פנסיה תקציבית;
"(5) תשלום חד פעמי המשולם לעובד, או לשאירי, או לפי דין או הסכם עקב סיום עבודה;
"(6) דמי ביטוח המשולמים לפי חוזה ביטוח נכות כאמור בפרק ג' לחוק חוזה הביטוח, התשמ"א-1981;".
אני רוצה רק להבהיר בנושא הזה, בחוק הקודם דובר גם על התגמול לפי חוק חוזה ביטוח נכות והובהר לנו שכיוון שהתגמול משולם לפי הפרמיה, אז מה שהם מבקשים לעדכן פה זה את סכום הפרמיה שלפני.
נעה בן שבת
¶
בחוק הקודם דובר גם על התגמול, הוא אומר שאנחנו מסתפקים בדמי ביטוח משום שלפי חוזה הביטוח, על פי רוב, התגמול משולם לפי הפרמיה ה - - -
נעה בן שבת
¶
(מקריאה): "(7) לעניין עובד – תשלומי גישור, או סכום תוספת לקצבה הנרכש מקופת גמל לקצבה או ממבטח בעד העובד במימון מלא של המעביד;"
בסעיף (8) אנחנו מדברים על גמלה המשתלמת למבוטח לפי סימנים ה' ו-ח' לפי פרק ה' לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה-1995"
אסי מסינג
¶
אדוני שאל קודם אם יש גמלאות נוספות ארוכות מועד שמבוססות על ההכנסה שלך, אז רק לפרוטוקול, שמכיוון שזה גם אמור לכלול את התקבולים מענפים - - - במקביל, שהבסיס שלו צריך להיות - - -
נעה בן שבת
¶
(מקריאה): "אי השבת הסכום שתשלומו נדחה או הסכום הופחת. 7. הסכום אשר לא שולם לעובד או בעדו, בשל הוראות חוק זה לא ישולם לו אף לאחר תום התקופה הקובעת".
נעה בן שבת
¶
"העברת סכום החיסכון לאוצר המדינה. 8. מעביד, למעט המדינה, יעביר את סכום החיסכון לאוצר המדינה, בהתאם להוראות שיקבע שר האוצר" .
אסי מסינג
¶
כן, אנחנו רוצים להחריג, להוסיף סעיף קטן (ב), לסעיף 8, שמתייחס למעשה למצב הדברים שבו מצב ההוצאות המדינה נחשף כתוצאה מהחוק הזה ולכן ניצור שהכנסות יגיעו, למשל להוסיף גופים שבהם ההכנסות שלהם מאוצר המדינה מושפעות מהשכר ומשיטת העדכון של ההוצאה מצד המדינה וההכנסה שלהם באה לפי- - -
היו"ר חיים כץ
¶
מתי תנסח את זה עם היועצת המשפטית? אנחנו נסמיך אותך לשבת עם היועצת המשפטית. הוא אומר אנחנו מעבירים כסף למדינה. במקורות יורידו את הכסף ויצטרכו להעביר את זה למדינה, עכשיו יש מקומות שהוא מעביר והמדינה מעבירה לגוף כסף, אז היא כבר תקזז.
אסי מסינג
¶
אני רק מבהיר שבמסגרת ההחרגה בסעיף הזה אנחנו נותנים שיקול דעת לשר האוצר להחריג מעבידים ש - - -
אסי מסינג
¶
מכיוון שאם אני אקבע קריטריון כללי שהוא קצת חתום על היקף מהותי של סכומים, שנחסך כתוצאה מהצד של ההוצאה - - -
היו"ר חיים כץ
¶
אתה יודע שאנחנו נגד לתת זכות וטו לאנשים שיהיו לבד. למה שלא יהיה לו פיקוח? שיביא את זה לוועדה. למה אתה מעלה את הנושאים? החרגה באישור ועדת העבודה והרווחה. למקרה החוק הזה בלבד.
היו"ר חיים כץ
¶
תקשיב לי, אנחנו מסכימים שהכסף הזה יילך לאוצר המדינה ולא יישאר במפעלים, למרות שזה היה עוזר מאוד למפעלים. אם זה היה הולך למפעלים, זה היה - - - הם מייעדים את זה לפיתוח וליצירת מקומות עבודה ואז יכולים לבטל את ויסקונסין.
היו"ר חיים כץ
¶
תראה, אם יש לך עכשיו שני גופים ואנחנו יודעים, אז זה בסדר, אבל אם אתה בא ואומר תן לי קארד בלאנש ואני אעשה מה שאני רוצה או - - -
מיקי רוזנטל
¶
לא, - - - ואנחנו לא רוצים לתת רק לעובדים - - - , למשל, סתם דוגמה. הגיוני, נכון? אבל אנחנו מסבירים למה זה חייב להיות באישור ועדת העבודה והרווחה.
עידית אהרוני
¶
לא, באתי לדבר על הסעיף הזה שמדבר על המעסיקים - - - אני רוצה לציין שהיה סיכום בין ה - - -
עידית אהרוני
¶
נכון. היה סיכום בין הרשויות לאוצר לגבי סיוע של הרשויות, רשויות עצמאיות, ל - - - תוך שנאמר שלא יהיה היטל נוסף על מה שהוגדר בחוק ההסדרים.
עידית אהרוני
¶
בכל מקרה, אני רוצה לציין שגם ההסכם הקודם של 2003, הסכום לא עבר, למעשה הכסף שאנחנו משלמים בגין הסכמי שכר לא מתקבל מהאוצר, הוא סכום שאנחנו כרגע אמורים להפחית משכר העובדים - - -
אסי מסינג
¶
אני רק אומר, הסעיף הזה שאנחנו מדברים עליו, הכוונה היא לגופים שיכולים - - - קופות החולים, המוסדות להשכלה גבוהה ורשויות מקומיות.
נעה בן שבת
¶
רשימה של הגופים, אנחנו מדברים, עוד פעם, על-? רשויות מקומיות, קופת חולים ואוניברסיטאות, מוסדות להשכלה גבוהה.
נעה בן שבת
¶
אוקי, אנחנו מדברים על רשימה וזה לא יהיה בפטור. ההוראה כבר תהיה כתובה פה בחוק, בלי אישור של שר האוצר ובלי אישור של הוועדה.
נעה בן שבת
¶
זאת אומרת סעיף קטן (א) לא יחול על זה. זאת אומרת כל הרשויות המקומיות, אתה פוטר אותן מראש, כל המוסדות להשכלה גבוהה.
נעה בן שבת
¶
לא, פוטר אותן מלהעביר את הכסף. הם לא צריכים להעביר את הכסף, הם משאירים את הכסף אצלם. כי בעצם האוצר - - -
נעה בן שבת
¶
(מקריאה): "העברת מידע. 9. מעביד, למעט המדינה, ימסור למנהל הכללי של משרד האוצר, לפי דרישתו, בדרך ובמועדים שהורה בדרישה, כל מידע הנחוץ לשם מעקב אחר ביצוע ההוראות לפי חוק זה, לרבות נתונים בדבר סכום החיסכון הצפוי לקופת המעביד וסכום החיסכון שהועבר לאוצר המדינה בהתאם להוראות לפי סעיף 8" ואנחנו נוסיף פה, "מידע כמשמעותו בסעיף 7 לחוק הגנת הפרטיות, התשמ"א-1981, יחולו עליו הוראות החוק האמור". אני מבינה שכוונת הסעיף להגיד שמידע שנחוץ, לדעת כמה כסף אמור להגיע, כמה עובדים, נתוני - - -
היו"ר חיים כץ
¶
יכול להיות שאתם תבקשו את כל התלושים של אותו מעסיק בשביל לראות אם הוא לא מרמה אתכם? יכול להיות פה שתהיה פגיעה בצנעת הפרט? שאנחנו ניקח תלוש - - - יש לכם עכשיו סכסוך עם הנמל - - -
היו"ר חיים כץ
¶
לא חושב, אתה יודע או לא יודע? עכשיו יש לך סכסוך על נמל, אנחנו יכולים לראות מחר את התלוש של אלון חסן בעיתון? כי משרד האוצר מדליף חופשי.
נעה בן שבת
¶
הנה אנחנו מוסיפים, זה הסיפה שאנחנו עומדים להוסיף. זה מדבר על כל מידע לגבי המצב הכלכלי של אדם, למשל - - -
היו"ר חיים כץ
¶
מה הוא רוצה לדעת? הוא רוצה לדעת שאותו מעסיק לא ירמה אותו, שהוא יעביר לו את הסכום שבגין ה-1%. אבל הוא לא יורד לפרט. הוא לא יורד לפרט, גם אם יודעים את זה, אתם יודעים בדיוק כמה המעסיק משלם לכם ביטוח לאומי בגין העובד, אם אתה מבין כמה הוא מעביר לכם ביטוח לאומי אתם יודעים כמה שכר יש, אם אתם יודעים כמה שכר יש, אתם יודעים כמה זה 1%.
אלכס קזנוב
¶
ההפחתה חלה על רכיבי שכר שמשתלמים לערך שעה. הנוסח שהציע היושב ראש לעניין צנעת הפרט בהחלט מקובל ואין בכך צורך, אבל אנחנו עדיין נצטרך דיווח של המעסיקים, כי - - -
היו"ר חיים כץ
¶
כן, מידע שנחוץ. מידע שנחוץ לידיעה הזאת, לא כל מידע, לא תלושים, לא כלום. נחוץ למדינה לדעת אם לא רימו אותם.
נעה בן שבת
¶
אנחנו רוצים להוסיף בסיפה שמידע כמשמעותו בסעיף 7 לחוק הגנת הפרטיות, יחולו עליו הוראות החוק האמור, אבל אז אנחנו מדברים על מידע על מצבו הכלכלי של אדם. אבל פה אני מבינה שהרשות היא גם לגבי פרסום השמות, העברת השמות, מעבר לעניין של מצבו הכלכלי של אדם.
נעה בן שבת
¶
לא הקראתי את זה, בגלל שחשבתי שעל פניו הנוסח שמופיע בחוק יסודות התקציב, גם בהוראות שמדברות על העברת מידע למנכ"ל משרד האוצר, אבל אם אתם רוצים שיהיה כתוב במפורש - - -
נעה בן שבת
¶
(מקריאה): "החלת הוראות מחוק יסודות התקציב. 10. הוראות סעיפים 29א, 29ב, 33א(ב1), (ד) עד (ו), 34(א)(1) ו-(ב), 35, 35א, 36, 37(ד) עד (ו) ו-39 לחוק יסודות התקציב, לעניין שינויים בשכר או מתן הטבות כספיות אחרות הקשורות בעבודה, לרבות הסמכויות הנתונות בהן, יחולו, בשינויים המחויבים, לגבי תשלום משכורת או לגבי תשלום אחר מקופת המעביד שנעשה בידי מעביד בניגוד להוראות לפי חוק זה". אנחנו מדברים פה על סמכויות גם לביטול ההסדר החלופי, גם עברות משמעת על הגופים. זה לעיקרי ההוראות.
עכשיו אנחנו עוברים לסעיף 11, לעדיפות.
נעה בן שבת
¶
(מקריאה): "עדיפות. 11. ההוראות לפי חוק זה יחולו על אף האמור בכל דין או הסכם, לרבות חוק הסכמים קיבוציים וצווי הרחבה שניתנו לפיו;" אלה הוראות חוק שגוברות על הוראות אחרות.
"שמירת דינים. 12. אין בהוראות חוק זה כדי לגרוע מאלה:
"(1) חוק שכר מינימום;
"(2) חוק יסודות התקציב, לעניין אישור שר האוצר בדבר שינויים בשכר או מתן הטבות כספיות אחרות הקשורות בעבודה מעבר למה שהוסכם או הונהג לגבי כלל עובדי המדינה, או מהסמכויות הניתנות לשר האוצר לפי החוק האמור". זאת אומרת הבסיס שבבסיס, שזה חוק שכר המינימום העדכני, לא יפגעו בו גם במסגרת ההחלטה הזאת.
"ביצוע. 13. שר האוצר ממונה על ביצוע חוק זה".
"תחילה. 14. תחילתו של חוק זה ביום כ"ג בתמוז התשע"ג (1 ביולי 2013)". השאלה אם אתה רוצה עכשיו להצביע או לדון ב - - -
היו"ר חיים כץ
¶
יש את נושאי משרה. אני רוצה לצרף לפה לרשימת אלה שמשלמים את ההסכם הזה, קודם כל את נושאי המשרה.
היו"ר חיים כץ
¶
אני משאיר את החוק כמו שהוא, לא מציין כלום, מוסיף פה סעיף נוסף, ש - - - איפה זה? 'הצעת חוק להשתתפות של נושאי משרה ובעלי תפקיד אחרים בשירות הציבורי'.
היו"ר חיים כץ
¶
כן. בשביל להבין את העניינים. החוק מפוצל, אנחנו נדון בו, אבל בשביל שלחברי הכנסת לא יהיה יתרון ושלא ייווצר מצב, ואני מדבר על חברי הכנסת ובפועל יוצא שכל נושאי המשרה, שלא יהיה יתרון לגבי העובדים במשק עד שנדון, ומאחר שאנחנו רצים מהר להטיל סנקציות על ציבור העובדים במדינת ישראל, אז אנחנו נטיל סנקציות גם על עצמנו, והשאר אנחנו נדון.
נעה בן שבת
¶
אז את אותם חלקים שנצטרך להוסיף להצעת החוק שנוגעת לעובדים, כדי שהיא תחול גם על בעלי התפקידים ועל נושאי המשרה.
אז בסעיף ההגדרות תתווסף גם הגדרה של בעל תפקיד, שזה כל אחד מאלה:
(מקריאה)
¶
" "בעל תפקיד" – כל אחד מאלה:
"(1) מי שממלא תפקיד בגוף מהגופים המנויים בהגדרה "מעביד" - - -
(מקריאה)
¶
" "בעל תפקיד" – כל אחד מאלה:
"(1) מי שממלא תפקיד בגוף מהגופים המנויים בהגדרה "מעביד", ובכלל זה יושב ראש דירקטוריון, מועצה או הנהלה של גוף כאמור, אף אם תוארו שונה, אשר משולם לו בשל תפקידו כאמור תשלום חודשי מקופת המעביד, ובלבד שאינו עובד אצל המעביד;
"(2) יושב ראש ועדה למילוי תפקידי ראש העירייה והמועצה או למילוי תפקידי המועצה בלבד וסגן יושב ראש ועדה, כאמור בסעיף 145 לפקודה האמורה;". שני בעלי התפקידים נזכרו בסעיף 145 לפקודה, ואם לא, אז אנחנו נתקן את זה ברמת הנוסח.
"(3) יושב ראש ועדה למילוי תפקידי ראש המועצה והמועצה, או למילוי תפקידי המועצה בלבד, כאמור בסעיף 38(א) לפקודת המועצות המקומיות, וסגן יושב ראש ועדה כאמור בסעיף 41 לפקודה האמורה;
"(4) ממונה בעל סמכות הכרעה שמונה לפי סעיף 6(ב2) לחוק שירותי הדת היהודיים, וכן יושב ראש ועדה ממונה שמונה לפי סעיף 10ב(ג) לחוק האמור;".
כוון שהייתה פה רשימה, כיוון שדובר פה על אותם אנשים שממלאים תפקידים באותם גופים שהם נחשבים מעביד והם מקבלים שכר חודשי, המאפיין שלהם שהם מקבלים תשלום חודשי, אז חשבנו להוסיף את הנושא ואני מבינה שיש לך השגות על זה, אסי.
אסי מסינג
¶
כן, הפסקה החמישית שמתייחסת לאנשים שממלאים תפקיד של ועדות בדיקה מטעם הממשלה, ויש הוראות בתעריף החשב הכללי שקובעות את התעריף בעניין הזה, ודיברנו על עובדים שלא הוגדרו תקופה רבה - - -
נעה בן שבת
¶
בהגדרה 'הבסיס הקובע', לעניין עובד, אליה יצטרף גם עניין עובד ונושא משרה, כי למעשה חלים עליהם אותם גורמים ולמעשה פסקה (2) שמתייחסת לעניין בעל תפקיד: (מקריאה): "(2) לעניין בעל תפקיד – תשלום המשולם בכסף לבעל התפקיד מקופת הגוף שבו הוא מכהן בתפקידו, בעבור מילוי תפקידו, למעט כל אחד מאלה:
"(א) תשלומים שאינם משולמים על בסיס חודשי ואינם מחושבים על בסיס תשלום אחר הנכלל בתשלום המשולם לבעל התפקיד;
"(ב) דמי הבראה וקצובת ביגוד או תשלומים אחרים הדומים להם במהותם אף אם כינויים שונה;
"(ג) החזר הוצאות;
"(ד) גילום חלק מהמס החל על בעל התפקיד אשר משולם בידי המעביד;".
אחרי זה אנחנו נוסיף הוראות חוק גמלאות. חוק גמלאות לראש רשות כבר הופיעו לנו, חוק יסודות התקציב, אנחנו לא נצטרך להוסיף אותם שוב.
ההגדרה של מבטח
¶
" "מבטח" – כהגדרתו בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח), התשמ"א-1981".
מעבר לזה הגדרת מוסד חינוך היא כפי שהייתה וההגדרה מעביד כפי שהוקראה כבר. ההגדרה של משכורת זהה, ההגדרה של נושא משרה זהה והיא כבר הוקראה, וסכום החיסכון, פשוט תהיה התאמת נוסח גם לנושא של תשלום המשולם לבעל תפקיד, כי לא מדובר במשכורת. עובד, אנחנו נצטרך לתקן את ההגדרה הקודמת, קראנו קודם אבל מיעטנו את העובד שמשכורתו משולמת לפי משכורת של נושא משרה ואנחנו נוריד את ההוראה הזאת. הגדרה של פנסיה תקציבית, קופת גמל לקצבה, התקופה הקובעת, תשלומי גישור – את כולם קראנו.
עכשיו אנחנו נצטרך להוסיף סעיף בנוסח זה. מופיע כאן סעיף 3, יתואם המספר שלו.
(מקריאה)
¶
"הפחתת משכורת לבעל תפקיד: בתקופה הקובעת או בעדה יופחת התשלום המשולם לבעל תפקיד מקופת המעביד, בשיעור של 0.9324 מן הבסיס הקובע, ובכלל זה יופחת בשיעור כאמור גם הבסיס לחישוב הסכומים המשולמים בעד בעל התפקיד לקרן השתלמות, אם הוא זכאי לתשלום כאמור".
ובסעיף 4 תהיה הפחתת משכורת לנושא משרה. והוא אומר כזה דבר: (מקריאה) : "בתקופה הקובעת או בעדה תופחת משכורתו של נושא משרה בשיעור 0.9324 מהבסיס הקובע. ובכלל זה יופחת בשיעור כאמור גם הבסיס לחישוב הסכומים המשולמים בעד נושא המשרה לקרן השתלמות, אם נושא המשרה זכאי לתשלום כאמור;". אנחנו פורטים כרגע - - -
היו"ר חיים כץ
¶
והביטוח הלאומי חל גם על נושא משרה. באותו מצב. אבל לא רשום בפרוטוקול שאתה עושה עם הראש.
נעה בן שבת
¶
סעיף נוסף שמתווסף נוגע לעובד או לנושא משרה שמשכורתם נקבעת לפי משכורת של נושאי משרה. ואז הסעיף יאמר כך: (מקריאה): "עובד שמשכורתו, כולה או חלקה, נקבעת לפי משכורת של נושא משרה וכן נושא משרה שמשכורתו, כולה או חלקה, נקבעת לפי משכורת של נושא משרה אחר, תופחת משכורתם בתקופה הקובעת או בעדה בשיעור של 0.9324% מן הבסיס הקובע, ובכלל זה יופחת בשיעור כאמור גם הבסיס לחישוב הסכומים המשולמים בעדם לקרן השתלמות, אם הם זכאים לתשלום כאמור;".
דין חייל פוצל, ואותם סייגים שנוגעים לעניין תשלומים שונים חלים גם על נושאי המשרה ובעלי התפקיד.
שוב, תהיה התאמה לגבי אי השבת הסכום שתשלומו נדחה, לאחר התקופה הקובעת - - -
נעה בן שבת
¶
עדיפות. אנחנו אמרנו קודם שהוראות לפי חוק זה יחולו על אף האמור בכל דין או הסכם, לרבות חוק הסכמים קיבוציים וצווי הרחבה שניתנו לפיו, וכן על אף האמור בכל החלטה שהתקבלה לפי כל אחד מאלה:" זאת אומרת אנחנו פה מוסיפים את אותן ההחלטות שמכוחם נקבעות ההטבות לנשיאת משרה.
(מקריאה)
¶
"(1) חוק יסוד: הממשלה;
"(2) חוק יסוד: השפיטה;
"(3) חוק יסוד: מבקר המדינה;
"(4) חוק בית הדין לעבודה, התשכ"ט-1969;
"(5) חוק בתי הדין הדתיים הדרוזיים, התשכ"ג-1962;
"(6) חוק הדיינים, התשט"ו-1955;
"(7) חוק הקאדים, התשכ"א-1961;
"(8) חוק הכנסת, התשנ"ד-1996;
"(9) חוק יסוד: נשיא המדינה;
"(10) חוק בנק ישראל, התש"ע-2010."
למעשה ב-12 אין שינוי בחוק הזה, וגם 13 ו-14, בעצם אלה אותן הוראות.
היו"ר חיים כץ
¶
ישלם 1%. מאחר שאנחנו יודעים שהמצב של המדינה קשה ואנחנו צריכים להקטין את הגירעון, הוא ישלם אחוז.
נעה בן שבת
¶
זה פסקה (5) בהגדרה בעל תפקיד: (מקריאה): "(5) מי שמקבל תשלום חודשי כולל לפי התעריף שקבע החשב הכללי במשרד האוצר לחברי ועדת בדיקה ממשלתית הפועלת לפי סעיף 8א לחוק הממשלה, התשס"א-2001;".
היו"ר חיים כץ
¶
תודה רבה.
אנחנו נעבור להצבעה. מי בעד לאשר? ירים את ידו. ידו תודה.
הצבעה
בעד הצעת החוק - רוב
ההצעה אושרה
כל חברי הכנסת שנמצאים פה, ארבעה במספר, אישרו את הצעת החוק. אני מקווה שזה יקטין את הגירעון בתקציב המדינה ויגדיל את תקציב המדינה.
ואחרי שהתשתם אותנו, תודה רבה, הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 16:30.>