PAGE
92
ועדת הכספים
25/06/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 83>
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, י"ז בתמוז התשע"ג (25 ביוני 2013), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 25/06/2013
פרק ג' - סימן א' - רשויות מקומיות עצמאיות מתוך הצעת חוק לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2013 ו-2014), התשע"ג-2013, פרק ג', סעיף 16 (1) עדכון ארנונה - מתוך הצעת חוק לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2013 ו-2014), התשע"ג-2013
פרוטוקול
סדר היום
<1. פרק ג' - סימן א' - רשויות מקומיות עצמאיות מתוך הצעת חוק לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2013 ו-2014), התשע"ג-2013>
<2. פרק ג', סעיף 16(1) עדכון ארנונה - מתוך הצעת חוק לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2013 ו-2014), התשע"ג-2013>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
ניסן סלומינסקי – היו"ר
גילה גמליאל
משה גפני
יצחק כהן
יעקב ליצמן
אראל מרגלית
אורית סטרוק
חמד עמאר
עיסאווי פריג'
ראובן ריבלין
אלעזר שטרן
עפר שלח
יעקב אשר
חנא סוייד
מיקי רוזנטל
מוזמנים
¶
>
יונתן בר סימנטוב - רפרנט פנים, משרד האוצר
אלעזר במברגר - ייעוץ משפטי, משרד האוצר
יוסי עדס - אגף התקציבים, משרד האוצר
יואל בריס - ייעוץ משפטי, משרד האוצר
ברוך משולם - ע' ראשי ליועמ"ש, רשות המיסים
הראל גולדברג - משרד המשפטים
איתיאל מלאכי - לשכה משפטית, משרד הפנים
איתי חוטר - סמנכ"ל כלכלה, מרכז השלטון המקומי
הדסה אלמוג - יועצת כלכלית, מרכז המועצות האזוריות
עוזי סלמן - יועץ משפטי, עיריית תל אביב-יפו
עידית אהרוני - סגנית מנהלת אגף תקציבים, עיריית תל אביב-יפו
חנן פריד - רכז תקציבים, עיריית תל אביב-יפו
צבי קסלר - לוביסט פוליסי, עיריית חיפה
איתן אטיה - מנכ"ל, פורום ה-15
יעל פרומן - ע' מנכ"ל, פורום ה-15
משה ביבי - גורן עמיר, מייצג פורום ה-15
עדי אביטן - גורן עמיר, מייצג פורום ה-15
חזקיה ישראל - התאחדות התעשיינים
ליאור הנדין - עו"ד, ב"כ לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים
רווית פלג - עו"ד, ב"כ לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים
אורי גינוסר - מנכ"ל, לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים
נסים עוג'ר - יועץ משפטי, איגוד ארגונים חברתיים
גיא עציון - המשמר החברתי
תמיר אגמון - מרכז המחקר והמידע של הכנסת
שירי ספקטור בן-ארי - מרכז המחקר והמידע של הכנסת
חן פונדק - כלכליסט
רישום פרלמנטרי
¶
ס.ל., חבר המתרגמים
<פרק ג' - סימן א' - רשויות מקומיות עצמאיות מתוך הצעת חוק לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2013 ו-2014), התשע"ג-2013>
<פרק ג', סעיף 16(1) עדכון ארנונה - מתוך הצעת חוק לשינוי סדרי עדיפויות לאומיים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנים 2013 ו-2014), התשע"ג-2013>
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בוקר טוב. אנחנו פותחים את הישיבה של ועדת כספים. היום צום, היום הדינים מתוחים, כך שאני מבקש מכולם, למרות שבאופן כללי אנחנו מתנהגים באופן מכובד ומנומס, אז היום עוד יותר נתנהג, כי כבר פעם אחת היה לנו חורבן בגלל שאו לא נהגו כבוד זה בזה, או רבו אחד עם השני, שנאת חינם וכו'. אז אנחנו נשתדל היום, וחוץ מהיום בדרך כלל, להיות בנימוס רב ובהקשבה. חילוקי דעות זה בסדר, אבל הכול בנימוס.
מאחר שוועדת הכנסת דחתה את הרב גפני ואישרה לנו, אז אנחנו עכשיו משלימים - - - אנחנו קיימנו דיון מאוד מעמיק ביום ראשון בנושא, אבל היינו מנועים מלהקריא את החוק כל זמן שוועדת הכנסת לא אישרה. עכשיו משהיא אישרה, אנחנו רק נקרא את החוק. מי שיש לו הערות או הסתייגויות, יכול להגיש את זה עכשיו, ואני חושב שאפשר להגיש את זה עד לקראת ההצבעה. אז אני אומר שוב, אפשר להגיש עכשיו, מי שיש לו עכשיו שיגיש את זה עכשיו וינמק - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
היום לא. אתם תקבלו את הלו"ז ואתם תקבלו גם מתי תהיינה הצבעות. להסביר את ההסתייגויות תוכל היום בכבוד. זה מה שאני אומר, נקריא עכשיו את הסעיפים ובכל מקום שתהיה לך הסתייגות תהיה לך אפשרות לנמק ולהסביר.
מי הקורא? אנחנו מקבלים בשמחה את היועצים המשפטיים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
שוב, אני ביקשתי מכולם שהכחול הזה יהיה צמוד, אנחנו במשך הזמן ננסה אולי במקרים מיוחדים לצלם את הסעיף.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני רק שוב מבקש, מי שרוצה שיהיה לו הכול במרוכז, זה הכחול. אם אין כחול, יש גם את זה בלבן. חוץ מזה אנחנו ננסה כל פעם לצלם את אותו קטע, שיהיה. איך שתרצו. אנחנו בפרק ג': רשויות מקומיות. מה שדנו ביום ראשון, עכשיו אנחנו מקריאים. מי שיהיו לו הסתייגויות יאמר אותן, יסביר אותן.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כבר הסברנו שאנחנו מצביעים בסוף, כדי לתת הזדמנות למי שירצה לחשוב על זה עוד פעם ולהגיש הסתייגויות. לא לתפוס, להסביר עכשיו ולהצביע, אלא לתת לך זמן. אז ההצבעה תהיה בסוף.
יצחק כהן
¶
כפי שאמר חברי הרב ליצמן, זו העלאת מיסים, יש פה בריחה מתכנית שהיא הרבה יותר מסודרת, הרבה יותר נכונה, של תקצוב דיפרנציאלי בין הרשויות וזה בא לעקר את זה וזה בא לעשות משהו שהוא לא יעלה על הדעת. אז אנחנו מבקשים לחזור חזרה לתכנית המקורית, לתקצוב הדיפרנציאלי.
יצחק כהן
¶
להטיל מס על 56 רשויות על תושביהן, זה כולל את שכונת התקווה, זה כולל שכונות מאוד עניות, בכדי לממן איזה שהוא רעיון, בכדי לברוח מהתכנית של התקצוב הדיפרנציאלי, שזה הדבר הנכון.
שלומית ארליך
¶
אז בעצם יש פה שתי הסתייגויות, רק כדי שנסביר. קבוצת ש"ס, יהדות התורה, העבודה ומרצ הגישו הסתייגות שלפיה כל הסימן הזה לא ייקרא הוראת שעה - - -
אלעזר במברגר
¶
"(מקריא): "מטרה. 6. מטרת סימן זה לעגן את מלוא ההיבטים הנוגעים לתשלום סכום מידי הרשויות העצמאיות כהגדרתן בסימן זה, העלאת שיעור הארנונה בתחומן בשיעור הנוסף, כהגדרתו בסימן זה, וכל הוראה נוספת הכרוכה בעניינים אלו".
שלומית ארליך
¶
בעצם סעיף המטרה, כפי שהוא מנוסח היום, לא קובע את המטרה האמיתית שעומדת בבסיס ההסדר הזה, שזה צורך מימון העברת כספים לאיזון תקציב שוטף או פיתוח ברשויות מקומיות במהלך שנת 2014. יואל, אתה רוצה להתייחס?
יואל בריס
¶
כן, אני אתייחס. כמובן השאלה היא מה רמות המטרה שהולכים אליהן. אפשר להגיד שהמטרה היא לעגן את ההסדר שהוסכם עם השלטון המקומי, כשהמטרה של עיגון ההסדר היא כמובן כדי לממן, כמו שאת אמרת, וזה כדי לאזן את התקציב ואפשר לחזור עד מגילת העצמאות. אנחנו עשינו רק שלב אחד של מטרה, וזה נכון, כשהמטרה של הסימן הזה היא לעגן את הסיכום שהוסכם, שהוא העלאת המיסים, העברת הסכום וכו'.
שלומית ארליך
¶
אבל זה לא מה שעולה מסעיף המטרה כפי שהוא מנוסח היום. סעיף המטרה אומר 'את מלוא ההיבטים הנוגעים לתשלום סכום' והעלאת שיעור הארנונה, אבל זו לא המטרה, זה האמצעי להשיג את המטרה. המטרה היא לתקצב בסופו של דבר את תשלומי - - -
מיקי רוזנטל
¶
לא, האוצר צריך כסף, זאת המטרה. עכשיו אתה מדבר על האמצעי. צריך להיות ככה, המטרה: יש גירעון של 40 מיליארד, האמצעי להשיג את זה הוא לעשות ככה וככה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק שנייה, יואל, בהתחלת שני הספרים הכחולים על הכריכה, הצעת חוק, אז אפשר להוסיף את הסעיף המרכזי, בגלל הנושא שיש חוסר וצריכים כסף, זה יהיה הסעיף המרכזי, אז ממילא כבר לא נצטרך כל פעם להכניס אותו ואז כל פעם נדבר על הסעיפים האחרים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, אני אמרתי את זה רק במילתא דבדיחותא קצת, רק שנדע. רק רגע, אבל הוא הציע הצעה - - -
יואל בריס
¶
להוסיף בסוף הסעיף, 'והכול לצורך תשלום מענקים שמטרתם איזון תקציב שוטף ופיתוח ברשויות המקומיות בשנת 2014'.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותיי, אני מבקש, לא ידברו כך. מי שירצה להסתייג, יקבל רשות ויגיד את ההסתייגות, אחרת לא נוכל להתקדם. הוספת את זה?
שלומית ארליך
¶
רק נבהיר פה, כרגע ההסדר הזה מעוגן במסגרת חוק ההסדרים הזה. החקיקה המרכזית שעוסקת בתשלומי ארנונה זה חוק ההסדרים משנת 1992. השאלה אם אתם לא רואים לנכון לשלב את זה בתוך חוק ההסדרים מ-1992 וליצור שם הסדר ייחודי שנוגע ל - - -
יואל בריס
¶
ההסדר הוא הסדר חד פעמי. נכון שההעלאה של הארנונה אחר כך הופכת להיות בבסיס, אבל היא נובעת מבחינת המעבר משנה לשנה ושיעור עדכון הארנונה שמוסדר בחוק ההסדרים של שנת 92', מדובר כאן באירוע חד פעמי של העלאה בבסיס ולכן אנחנו חושבים שנכון יותר להביא את מכלול ההסדר הזה במקום אחד במסגרת הוראת השעה הזו.
אלעזר במברגר
¶
(מקריא): "הגדרות. 7. בסימן זה –
" "הסכום המזערי" ו"הסכום המרבי" – כמשמעותם בסעיף 9(א) לחוק ההסדרים 1992;
" "השיעור הנוסף" - 0.3%;
" "השר" - שר האוצר;"
שלומית ארליך
¶
אז השאלה היא, כל חקיקה שעוסקת בארנונה בעצם השרים הממונים הם שר האוצר יחד עם שר הפנים.
יואל בריס
¶
השימוש בהגדרה הזאת הוא בסעיף 13 שמדבר על התקנות. אפשר לדון בזה שם, אבל בכל מקרה מדובר בכללים לעניין אופן העברת הסכומים לאוצר המדינה ולכן בעניין של הטכניקה, של איך סכום עובר לאוצר המדינה, לאיזה חשבון בנק ואיך החשב הכללי גובה את זה, כמובן שהשר הרלוונטי הוא שר האוצר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק דקה, רבותיי. המדינה הסבירה שזה שר האוצר כי זה הסכם שהכסף הולך לאוצר ומהאוצר זה זורם הלאה, לכן זה האוצר. זה המדינה. עכשיו, אם מישהו רוצה הסתייגויות, בבקשה.
שלומית ארליך
¶
רק נבהיר שסעיף 13 קובע שהשר הממונה על ביצוע הסימן, זאת אומרת באופן כללי הוא גם ממונה על ביצוע הסימן, הוא יכול לקבוע כללים, הסעיף אומר לרבות כללים לעניין אופן העברת הסכומים. אבל כיוון שאנחנו הופכים אותו לשר הממונה על ביצוע הסימן, אז אולי באמת - - -
יואל בריס
¶
כיוון שהעניין פה הרלוונטי הוא - - - סליחה, לא הפניתי, יש גם את 8(ג) ששם הוא מפרסם את הסכומים להעברה, לפי הנוסחה, זה למעשה ללא שיקול דעת והוא אחראי על הנושא של העברת הכספים, לא מדובר בהחלטות בתחום הארנונה פרופר, אלא רק על יישום של הוראה מאוד ספציפית לעניין מאוד ספציפי, השר הרלוונטי לעניין זה הוא שר האוצר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
עוד לא, אני רוצה לסכם שהמדינה עומדת על זה שזה שר האוצר. נקודה. מי רוצה הסתייגויות?
יצחק כהן
¶
זה בסופו של יום הולך למענק האיזון, מי שאחראי על מענק האיזון זה שר הפנים, אי אפשר לעשות שני מענקי איזון, יש רק איזון אחד שהוא פועל יוצא של הטלת מס על 56 רשויות ומענק איזון אחר. זה הולך למענק האיזון וזה שר הפנים.
גילה גמליאל
¶
אני מוסיפה את שר הפנים לשר האוצר. שר הפנים, בהתייעצות שר האוצר, כי העניין הזה, אי אפשר להתייחס אליו רק כפי שהציגו אותו כאן בהיבט הביורוקרטי שלו בלבד, בהעברת המשאבים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הם יגידו לך שכן, לצורך העניין. אם זה יהיה בחוק, הם יגידו לך שכן, הרי ההסתייגויות פה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אלעזר, בוא נבין, חלק מההסתייגויות אני מניח שיהיו הסתייגויות באמת ענייניות וחלק הסתייגויות בגלל שזו אופוזיציה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בגלל שזו אופוזיציה. צריכים לקבל את זה כך, לא תמיד לחפש את ההיגיון, לפעמים כן ולפעמים לא. בסדר, אנחנו דנים לכף זכות.
אלעזר במברגר
¶
" "חוק ההסדרים 1992 – חוק הסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב), התשנ"ג-1992;
" "סך כל חיוב הארנונה" – סך כל חיוב הארנונה בעד כלל הנכסים, לפני כל הנחה או פטור, אם ניתנו, כפי שפורטו בעמודה "חיוב ארנונה סך הכל (באלפי שקלים חדשים) 2011" בטבלת "הרשויות המקומיות 2011" שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה;
" "סכום ההעברה" – סכום שעל רשות עצמאית להעביר למדינה לפי סעיף 8;
" "רשות עצמאית" – רשות עצמאית כמפורט בסעיף 14;
" "שיעור העדכון" – כהגדרתו בסעיף 7 לחוק ההסדרים 1992".
שלומית ארליך
¶
רק כאן אנחנו מציעים להוסיף הגדרה של נכסים, כיוון שבהגדרה 'סך כל חיוב הארנונה', מופיע סך כל חיוב הארנונה בעד כלל הנכסים. הנכסים מוגדרים בחוק ההסדרים משנת 1992 ורק להפנות לשם, שיהיה ברור.
אלעזר במברגר
¶
כן, בעיקרון זה נכון להוסיף הגדרת נכסים, רק אני חושב שההפניה הנכונה היא לסעיף 269 לפקודת העיריות.
אלעזר במברגר
¶
(מקריא): "סכום שתעביר רשות עצמאית. 8. (א) על רשות עצמאית להעביר לאוצר המדינה סכום העברה בגובה סך כל חיוב הארנונה של אותה הרשות, חלקי סך כל חיוב הארנונה של כלל הרשויות העצמאיות, כפול 450, במיליוני שקלים חדשים".
אלעזר במברגר
¶
אני אסביר. זה נוגע להגדרה שהקראנו ממש לפני רגע. ההיגיון היה שבסוף כלל הרשויות צריכות להעביר סכום של 450 מיליון שקלים והחלוקה ביניהן תהיה באופן יחסי לפי ההכנסות של כל רשות מארנונה, או סך החיוב של כל רשות מארנונה, באופן יחסי לרשויות שהן חברות בהסדר. כדי לקבל נתון מובהק וברור הלכנו לנתונים של הלמ"ס, הנתונים העדכניים הם נתוני שנת 2011, זה מופיע בהגדרת סך כל חיוב הארנונה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל אלה הרשויות שאין להן מענק. אלה הרשויות נטולי המענק, שהם נותנים את הכסף כדי לתת לרשויות החלשות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אלעזר, אני מסביר. זו הגדרה שלא קשורה רק לפה, יש רשויות שמאוזנות מכוח עצמן ולכן הן לא מקבלות מענק.
אלעזר שטרן
¶
אני אשאל עוד פעם, הרשימה הזאת לאידיוט שמסתכל מהצד נראית לי בעייתית. אתם רוצים שאני אשאל? אני שאלתי פעם קודמת, לא נראה לי שגבעת שמואל ופרדס חנה ולצורך העניין אלקנה או אפרת לא נמצאים שם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
למה הם יהיו כאן? אלקנה נמצאת בגירעון עצום, סתם בגלל שאני יודע במקרה. מה זה קשור? אין לה אזורי תעשייה, אין לה כלום, אין לה מאיפה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
למה? מאיפה יש לך איזון? בנו באחד היישובים בניין גדול שייהפך לבורסה ליהלומים ואף אחד לא בא.
אלעזר במברגר
¶
"(ב) רשות עצמאית תעביר את סכום ההעברה עד ל' בניסן התשע"ד (30 באפריל 2014) (בסימן זה – המועד הקובע)".
שלומית ארליך
¶
לפני שאתה ממשיך, אלעזר, פה בעצם אנחנו קובעים את התאריך של 30 באפריל 2014 כתאריך סכום העברה וכיוון שמדובר בסכומים מאוד מאוד גבוהים שיכולים להשפיע גם על האיזון התקציבי בתוך הרשות, השאלה היא האם זה מועד שלדעתכם הרשויות יכולות לעמוד בו? הם צריכים להעביר את כל הסכום.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע, בואו נשמע הסבר ואחר כך הסתייגויות. מישהו רוצה לענות? השלטון המקומי, האוצר?
יונתן בר סימנטוב
¶
התאריך הזה בעינינו הוא תאריך שהוא בסדר. חשוב להבהיר שהתאריך הזה גם סוכם עם הרשויות המקומיות וזה התאריך שאליו הגענו בהסכמה עם השלטון המקומי.
איתי חוטר
¶
התאריך הזה נקבע גם בהתייחס לעובדה שבקרוב יש בחירות ברשויות המקומיות ועד שיורכבו קואליציות - - -
יעקב ליצמן
¶
ההסתייגות שלי אומרת שהתאריך לא יכול להיות, זה חייב להיות רק בסוף השנה. בדרך כלל ארנונה משלמים שנה שלמה, זה לא יכול להיות שבאמצע שנה יצטרכו להעביר. מה שקורה כאן, אתה מעלה מיסים כאן ואתה מכריח אותו, אפילו שלא קיבל כסף להעביר אותו באמצע שנה. 30 זה באמצע, אין לו שנה שלמה, הוא לא יכול להוסיף באמצע - - -
מיקי רוזנטל
¶
ההסתייגות שלנו אומרת ככה, לא אכפת לנו שהתאריך יישאר ובתנאי שהרשות גבתה את כל הכסף הזה, על מנת שהיא לא תיכנס לגירעון כתוצאה מהמהלך הזה. אם היא הצליחה לגבות את הכסף הזה, בפועל. אם היא לא הצליחה, אז צריך לדחות את התשלום למועד נוסף.
יעקב ליצמן
¶
מיקי, בתחילת השנה היא מביאה למס את כל השנה ואתה מחייב לעשות סיכום באמצע שנה, כשהיא - - -
חנא סוייד
¶
אני קודם כל מצטרף להסתייגות בקשר לתאריך, כי באמת עד ה-30 באפריל הרשויות לא גבו את הארנונה והם לא יכולים לשלם את מלוא החוב שלהם או ההתחייבות שלהם כבר בתאריך הזה. אבל תרשה לי, אדוני היושב ראש, יש לי הסתייגות ואני אגיש אותה כמובן, על הקונספציה שיש בסידור הזה. אנחנו כבר נכנסנו לפרטים הטכניים כאשר יש לנו הסתייגות עקרונית לגבי הדבר הזה. אני חושב שמדובר כאן בסידור שהוא אד הוק, הוא יכול להיות טוב לשנה, אני לא מתנגד דווקא שרשויות חזקות יעזרו לרשויות החלשות, אבל לתקופה מוגבלת, לא כפוף להרגשה שהאזרח בתל אביב יממן את האזרח בעילבון, היישוב שלי. אני לא רוצה את הסידור הזה.
חנא סוייד
¶
תודה רבה. מה שאני רוצה, אני רוצה סידור ממלכתי שבעצם יש בו חלוקת נטל ויש לי הצעה לעניין הזה שאני הגשתי אותה כהצעת חוק בכנסת הקודמת ואני רוצה להגיש אותה כאן כהסתייגות והיא הקמת קרן שתאסוף את כל הארנונה של מוסדות הממשלה.
חנא סוייד
¶
זה הבדל גדול מאוד. מוסדות הממשלה משלמים בשנה בערך 2 מיליארד שקל לרשויות המקומיות כארנונה על משרדי ממשלה.
חנא סוייד
¶
כספי הארנונה שהממשלה משלמת עבור הקריה בתל אביב לעיריית תל אביב וחברת הרכבת משלמת לחיפה והרציפים לעיריית חיפה, וחברת החשמל וכולם. הרי זה כסף של הרשויות המקומיות החזקות, זה נופל דווקא ברשויות החזקות, המיקום שלהם נקבע לא בגלל העיניים הכחולות שלהם. אני, כאזרח שבא מהפריפריה, צורך את השירות של המדינה באותם מקומות, בתל אביב, כי המדינה החליטה להקים את משרדי מקרקעי ישראל בתל אביב. אז זה לא בגלל שום דבר, זה בגלל שהם גדולים והם נהנים מזה מספר פעמים, המועסקים שם מהערים הגדולות, מי שהולך לשם קונה ומוכר באותה עיר. נכון, הם צורכים חניות, אבל תעשה את האיזון הכולל. לכן אני חושב שבסופו של דבר אנחנו צריכים להיות כאן רציניים, מה זה 0.3 ועוד שנה זה נגמר, זה מתאדה, זה מתנדף. אנחנו צריכים להכניס כאן תיקון שמכניס דיפרנציאציה, יכניס הבנה אמיתית לפערים בין הרשויות המקומיות. לכן אני מגיש את ההצעה הזו, שהיא מאוד מפורטת, של הקמת קרן של חלוקת כספי הארנונה, שהממשלה משלמת לרשויות החזקות על כל האזרחים, לפי קריטריונים שקיימים כאן, שהם גיאוגרפיים וחברתיים-כלכליים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תודה. חנא, רק לידיעתך, ביום ראשון, לא יודע אם היית כאן איתנו, אנחנו קיימנו גם דיון לעומק בנושא. זאת אומרת אנחנו עכשיו מקריאים, אבל דיון לעומק קיימנו ביום ראשון בעניין ואנחנו נשמח לצרף את ההצעה שלך כהסתייגות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא בחוק, התקיים דיון ברעיון. הוא הרי מדבר על הרעיון, הוא לא הולך על החוק, יש לו רעיון. אז אמרתי התקיים דיון על הרעיון, קיימנו דיון של שלוש או ארבע שעות על הרעיון.
יעקב אשר
¶
אני רוצה לומר את הדברים, למרות שהם לא הסתייגות פרטנית. בעצם כל החוק הזה בא כדי למנוע מהלך אחר שהיה צריך להיות והוא לא נמצא פה על שולחן הוועדה, שהוא המהלך הנכון לעשות כדי לעשות צדק חברתי לכלל הרשויות במדינת ישראל, והוא הנושא של תקצוב דיפרנציאלי. התקצוב הדיפרנציאלי היה הדבר, ורוב הרשויות המקומיות תומכות בו, למעט אותן כמה רשויות גדולות. לא יעלה על הדעת שעיר פריפריאלית או עיר עם נתונים פריפריאליים, המאטצ'ינג שלהן בחינוך ורווחה, על התקציבים שמגיעים לחינוך ורווחה לרשויות, יהיה אותו מאטצ'ינג כמו רשות שהיא רשות עשירה, רשות שיושבת בגוש דן, עם אזורי תעשייה, עם אפשרויות של משאבים כספיים נוספים, ובעצם מה שמביאים היום - - - קודם כל אני שמח שמענק האיזון לא ייפגע ולכן אני שמח מצד אחד, אבל מצד שני, כדי שיידעו כולם, שנעשה פה איזה שהוא תרגיל יפה ואולי נחמד, למרות שהוא יבוא על חשבון התושבים בערים אחרות, ואני לא יודע אם הייתי תושב בעיר כזאת, אם הייתי מקבל את זה כל כך בשמחה שיתחילו להעלות לי את המס בגלל איזה שהוא משחק כזה או אחר, אבל מה שהוועדה הייתה צריכה לעשות, באומץ, ומה שמשרד האוצר היה צריך לעשות באומץ, זה פשוט לעשות דיפרנציאליות. ערים חזקות יותר, המאטצ'ינג שלהן הוא 10% מול 90%, ערים חלשות יותר זה יהיה יותר נמוך, כמו שעושים היום בתחבורה ופיתוח ודברים כאלה. זה היה עושה רפורמה אמיתית בשלטון המקומי, זה היה עושה מצב שלא יהיה ילד אחד שמקבל יותר מאשר ילד שני בעיר חלשה יותר. מה שעושים היום זה בעצם איזה שהוא פלסטר קטן שיכול להיות גם שהפלסטר הזה בסוף יהיה זה שימנע את הרפורמה הזאת בעתיד. כי אתה יודע, אנחנו חיים משנה לשנה, עוד שנה וחצי הרי הכול יהיה פה טוב, אז בעוד שנה וחצי כבר לא יצטרכו לעשות את הרפורמה.
אין שום אזכור בחוק הזה, יכול להיות שמשפטית גם לא צריך, אבל לפחות רעיונית כן היה צריך, כי בסיכום שהיה עם האוצר ועם כל הגופים, רשויות וכו', דובר על כך שיתחילו - - -
יעקב אשר
¶
כן, אבל הקמת ועדה לדיפרנציאליות, אתה יודע שזה לא יהיה כלום. היה צריך איזה שהוא שוט מסוים שיידעו שאם לא תהיה דיפרנציאליות יבוא עוד סיבוב של גביית ארנונה כזו או אחרת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
טוב, תודה רבה. שוב, רק כדי להכניס את כולם למסגרת, אז באמת הנושא הזה דובר כנראה והוחלט להקים ועדה שתנסה להגיש, אולי ל-2015, אם זה יהיה, אולי 2016, איזה שהוא רעיון שונה לכל המבנה, אבל בינתיים אנחנו נמצאים במצב שיש גירעון של 40 מיליארד ואנחנו עכשיו לא באים להוסיף על הגירעון הזה, אלא אנחנו צריכים בינתיים, עד שימצאו את הדרך החדשה, למנוע גזרות קשות על המרכז לשלטון מקומי ועל השלטון המקומי וההצעה הזאת מונעת גזרות, וכפי שהוסבר גם ביום ראשון, הרבה יותר קשות, שבתוכן גם היה קיצוץ דרמטי וגם העלאת ארנונה ב-10% אפילו וכל זה מונע. כך שמהבחינה הזאת כל מי שאוהב את השלטון המקומי צריך להסכים לשלב הזה, כי אנחנו נמצאים במסגרת של קיצוצים, ולהשקיע המון מאמצים כדי שתיבנה באמת תכנית טובה, כשנגיע לקצה המנהרה או לאור שבקצה המנהרה, ב-2015-2016, שבה באמת תהיה תכנית אולי שונה, דיפרנציאלית, או משהו שייבנה, זו המטרה של הוועדה.
כרגע האלטרנטיבה הייתה קיצוץ, והוצג מה הייתה האלטרנטיבה, כך שההצעה הזאת היא הצעה שאין רשות שלא תשמח עליה, ושמענו את זה גם מהם ביום ראשון.
יצחק כהן
¶
לא, זה לא המקרה, ניסן. הייתה תכנית של תקצוב דיפרנציאלי, בסיכום של שלוש שנים 1.2 מיליארד, מהחזקות לחלשות. זו התכנית. זו התכנית, לא היה שום קיצוץ.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כשנגיע לרשימה אני מציע שתשאל את זה ויגידו לך. אבל הרשימה הזאת היא רשימה שקיימת, היא לא לצורך הנושא.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יכול להיות, זה משהו אחר, צריכים לבדוק והם ייתנו לך תשובות, אבל אני רק אומר שזו לא רשימה, זו מציאות של רשויות שמאוזנות - - -
מיקי רוזנטל
¶
רק הערה לסדר, בגלל שציטטת נתון שהוא בעייתי בעיניי. אם היה מדובר לכאורה באלטרנטיבה של להעלות 10% ארנונה לתושבים - - -
מיקי רוזנטל
¶
ואני אומר לך שזה לא הגיוני, כי אם 0.3% בהעלאת מיסים ברשויות מסוימות נותנות 450 מיליון שקל, אז 10% זה סכום ש - - -
מיקי רוזנטל
¶
אני רק אומר שהנתון הזה של 10% העלאת מיסים הוא נתון מופרך שלא היה ולא נברא. וחשוב שזה ייאמר פה גם.
הדסה אלמוג
¶
הדסה אלמוג, מרכז המועצות האזוריות. אני פשוט רוצה להבהיר משהו. זה לא סתם שאנחנו, הרשויות המקומיות, החלטנו להתנדב ולתת למדינה 450 מיליון. יש פה איזה שהיא אי הבנה בסיסית, הכסף נלקח על ידי הרשויות המקומיות כהלוואה. כל מה שקשור להלוואה הזאת - - -
הדסה אלמוג
¶
אני יודעת, של מרכז המועצות האזוריות למועצות האזוריות לעשות. המועצות לא תיקחנה את זה מהתקציב השוטף שלהן, כי 2013 כבר מסתיימת. אנחנו אפילו לא יודעים איזה מענק איזון מגיע לכל רשות, כי תקציב המדינה עוד לא אושר. האפשרות היחידה, גם ב-2014, היא לקחת את זה בתור הלוואה, זאת ההמלצה שלנו. זה מה שהרשויות שלנו תעשינה. העלאה של ה-0 - - -
רווית פלג
¶
אני עורכת דין פלג מלשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, מישהו שידבר גם בשם אלה שעומדים לשלם. יש פה שתי בעיות מובנות ב-0.3% הזה שלדעתי לא ברורות פה על השולחן. עושים פה שני דברים מקבילים. אחד, לכאורה מעלים נקודתית ב-0.3% לכל תושבי אותן רשויות עצמאיות, גם אם הם עניי ישראל וגם אם הם עסק פושט רגל. זאת הפעולה הנקודתית הלכאורית. הפעולה השנייה החמורה משפטית, שמשנים פה משהו שקיים 20 שנה.
רווית פלג
¶
לא, מה שקרה ביום ראשון, שהגענו לכאן, כולם אמרו שזה עובר לוועדה אחרת והדיון היה דיון חשוב ותיאורטי, אולם לא דיון לגופה של חקיקה. יש הבדל בין דיון לאווירה של חקיקה, שזה מה שהיה ביום ראשון, לבין דיון לגופה של חקיקה. כרגע אנחנו דנים על החוק שהולך להיות החוק של כולנו בעוד כמה שבועות.
רווית פלג
¶
אני רוצה רק להעיר, עוד משפט אחד, ואם תרשו נעיר שוב. ההעלאה השנייה היא ההעלאה של המקסימום שהוא יהיה דיפרנציאלי בישראל אחרי ש-20 שנה הצליחו בקושי, וזה בכלל לא קשור לגרושים, נגיד, של ה-0.3%, שזה בכלל לא גרושים, זה מאות אלפי שקלים לגופים שונים שהם בפריסה ארצית, קבעו פה מינימום ומקסימום בשנת 92', שהוא חל על כל הרשויות בישראל, עכשיו זה לא נקודתי, ברגע שאתה תעלה את המקסימום ל-57 רשויות, שאי אפשר לדעת אם הן לא תשתנינה, כי זה הרי דבר שעשוי להשתנות לפי אם הן בעלות מענק/לא בעלות מענק, אתה יוצר מקסימום שונה בישראל, אקראי לחלוטין, וזאת פריצה שמאוד שמרו עליה משנת 92'. מעולם לא היה מקסימום שונה לתל אביב ולגבעת שמואל. המקסימום הוא הבסיס של השלטון החוקתי בארנונה, זה הדבר היחיד שהצליחו להשיג ואותו מקלקלים היום. הדבר היחיד שהצליחו להשיג, זה שנדע מה המקסימום שבן אדם יכול לשלם בישראל.
משה גפני
¶
אני רוצה להבהיר למה בדיוק אני מתכוון. אם הפירוש הוא שגובים את ה-0.3% כל הזמן, מה יקרה בכל השנים הבאות עם ה-0.3 והאם זה תואם את העניין שנאמר פה כל הזמן על ידי - - -
משה גפני
¶
לא, אתה אמרת כל הזמן, אמרת, שהמצב קשה, יש גירעון של 40 מיליארד שקל, האם אתה צופה שגם ב-2015 יהיה כזה גירעון? בגלל שאם לא יהיה גירעון - - -
ראובן ריבלין
¶
העורך דין של האוצר, אתה אמרת שבתאריך מסוים לא יקרה כלום, אתה צריך להוסיף אם לא יבוא - - -
יואל בריס
¶
מה שאמרה פה קודם נציגת המועצות האזוריות, היא צדקה לחלוטין. יש לנו סעיף בהמשך שאנחנו מגיעים אליו עוד מעט, שמדבר על האפשרות של השלטון המקומי לקבל אשראי. התשלום שהן משלמות באופן חד פעמי ב-ל' ניסן 2014 הוא התשלום החד פעמי, 450, ואחריו אין לנו בעניין הזה אליהן דבר. הם שילמו את הסכום הזה ובזה יצאו ידי חובתם. הם יממנו את זה במשך שנים באמצעות ה-0.3% האלה שלא לקחו בשנה אחת 0.3 שזה שווה 450, זה שווה הרבה פחות.
איתי חוטר
¶
אני מנסה להסביר. 450 מיליון שקל, אם היינו צריכים להחזיר אותם דרך הארנונה במשך שנה אחת, המשמעות הייתה להעלות בהרבה יותר מ-0.3, להעלות, לצורך העניין ב-5% חד פעמי ושנה לאחר מכן לבטל 5%. זאת הייתה משמעות. חלף זאת, במקום להעמיס בשנה אחת העלאה של 5% או 6%, פרסנו את זה ל-15 שנה.
איתי חוטר
¶
אני מסביר. ברגע שאתה מעלה חד פעמי ב-0.3 וזה נכנס לבסיס, אם אתה לא מבטל ועושה מינוס 0.3 בשנה לאחר מכן זה נכנס לבסיס. זאת אומרת בכל שנה כאשר מעדכנים את הארנונה על פי אותו טייס אוטומטי, אלא אם כן יש העלאות חריגות נוספות באישור שר הפנים ושר האוצר, ההעלאה האוטומטית, או הטייס האוטומטי יחול גם על ה-0.3 בכל שנה מחדש. זה העניין.
איתי חוטר
¶
לצורך זה הוכנס המנגנון של הלוואה באק טו באק שהרשויות יוכלו למעשה לקחת הלוואה כדי לממן את ההלוואה למדינה, או את המענק למדינה, תחליטו אתם.
אורית סטרוק
¶
אני רוצה לדבר על משהו חשוב שהוא בבסיס כל הסיפור. אני רוצה להגיד ככה, יש פה משהו תמוה בבסיס כל החוק הזה. שואל כל הזמן אלעזר שטרן מאיפה הרשימה, נכון? אז אמרו לנו עד עכשיו, בדיון הקודם, שהרשימה זו הרשימה של המועצות שלא קיבלו מענקי איזון, נכון? לקחתי את הרשימה של המועצות שלא קיבלו מענקי איזון ואני מקריאה עכשיו רשימה של מועצות שנמצאות ברשימה פה, אבל כן קיבלו מענקי איזון ב-2012, בני שמעון קיבלו 884 מיליון, גזר קיבלו - - -
אורית סטרוק
¶
אז אני אומרת ככה, יש פה רשימה של מועצות שכן קיבלו מענקי איזון ולא אמורות על פניו להיות ברשימה שלפנינו.
אורית סטרוק
¶
אני שואלת, איך זה יכול להיות, אם המועצות האלה הן מועצות שנאלצו לקבל מענקי איזון, למה הן ברשימה?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אוקי, שיענו, אבל גזר, ראש המועצה היה פה ולא אמר שום דבר ולא ערער על הרשימה, אז זה נראה לי קצת - - -
יונתן בר סימנטוב
¶
רשימת הרשויות שמופיעה בתוספת הן רשויות שבהתאם לנוסחת מענק האיזון הן נטולות מענק איזון. הנוסחה השתנתה בשנת 2011, מאז שהנוסחה השתנתה יש כל מיני רשויות שלמרות שלפי הנוסחה לא זכאיות למענק עדיין יש להן סכומים שהם אמורים להמשיך לקבל בפועל, עד שנת 2014, שאנחנו מדברים על החלקה הזאת שהולכת לחול ב-2014 כבר כל הרשויות האלה יהיו נטולות. הן נטולות לפי הנוסחה כבר היום, גם ב-2012 ו-2013 , ובשנת 2014, ובשנת 2012 בגלל אותו תיקון שהיה בשנת 2012 הן עדיין קיבלו קצת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הבנתי, אבל בעיקרון הן נטולות מענק. בסדר. אני מציע שאת הרשימה הזאת, אתם, המרכז לשלטון מקומי, תעברו עוד פעם על הרשימה ותודיענו לפרוטוקול שאכן אלה רשויות שב-2014 הן נטולות מענק.
עיסאווי פריג'
¶
אני שואל כמה שאלות, לסעיף הזה. בכל הדיון ששמעתי כאן לגבי הסעיף הזה, שאני אישית נגדו, נגד כל המשחק שאני רואה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
דרך אגב, רובי, יכול לקרות שחבר כנסת מהאופוזיציה הבין וחשב שזו דרך טובה והוא יצביע גם בעד, גם זה יכול לקרות.
עיסאווי פריג'
¶
מה שאני שומע עכשיו מהשלטון המקומי ומהנציגים של הערים שאמורות לתת כסף, במרכאות, שיש בעיה עם זה. אני מבקש להוסיף שזה צריך להתקיים בערבות מדינה. למה אני מתכוון בערבות מדינה?
ראובן ריבלין
¶
המדינה גובה את זה מתוך מיסים, יש ערבות מדינה. אבל המדינה מבטיחה את עצהמ שהיא יכולה לקזז מדברים שמגיעים לרשות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רובי, זכותו, אנחנו שומרים על זכותו של כל אחד לדבר. ככה אנחנו מפריעים גם להלך המחשבה שלו וגם לנו, להבין מה שהוא אומר.
עיסאווי פריג'
¶
חברים, מה שאני הבנתי מהחוק הזה שזו הטלת מס על אזרח בדרך עקיפית. יעני הבאתי איזה קבלן משנה שיביא לי את המס הזה. ככה הבנתי. הבאתי קבלן משנה, תגבה לי את המס הזה, אבל על הדרך שקבלן המשנה עושה לי את זה, והמצאתי את הנוסחה הזו בשביל לסבר לנו את הראש, להתחיל לחשוב איך זה ואיך זה ואיך זה, אני אומר שהדבר הזה, נגיע למצב שלא נראה כלום מזה. יעני מתקנים פארסה בפארסה אחרת וזו התוצאה שתהיה.
עיסאווי פריג'
¶
לא יקבלו כסף. אמרת שהתקיים דיון על הנושא הזה קודם, בעיניי הדיון עכשיו מתקיים. למה עכשיו? זה חוק הסדרים, חוק הסדרים שצריך להיכנס אליו לעומק ברמות מאוד - - -
ראובן ריבלין
¶
באה ממשלה ובהסכם שהיא קבעה, היא אומרת 450 מיליון אתם צריכים להעביר לי ואם לא תעבירו לי את זה, אנחנו יכולים לקזז מסכומים שהמדינה צריכה לתת לכם. זאת אומרת הממשלה ערבה כלפי המועצות שהן נזקקות, אלה שיקבלו את אותו סכום.
משה גפני
¶
אבל לא דנו על החוק. אז למה גובים בעוד 16 שנה? למה התושבים צריכים לשלם ארנונה גבוהה יותר בעוד 16 שנה? מה הסיבה?
אלעזר במברגר
¶
אני ממשיך. סעיף 8: "(ג) השר יפרסם, בתוך 30 ימים ממועד תחילתו של חוק זה, צו המפרט את סכום ההעברה שעל כל רשות עצמאית להעביר לאוצר המדינה לפי סעיף קטן (א)". מקודם הסברה שמדובר בנוסחה מתמטית ולכן זה עניין טכני שאין בו שיקול דעת. >
שלומית ארליך
¶
בעצם סעיף 14 מונה את רשימת הרשויות, השאלה האם לא, לשם השקיפות והוודאות, כבר נכניס את רשימת הסכומים? זו אותה רשימת סכומים שהייתה בהחלטת הממשלה, נכון?
אלעזר במברגר
¶
הסכומים הם סכומים שהופיעו בהחלטת הממשלה, הם לא השתנו. פשוט הרציונל של הסכומים הללו, הם הרי לא נגזרו מהחלל הריק, הם נגזרו לפי נוסחה, חשבנו שיותר נכון ויותר שקוף בחקיקה ראשית דווקא לכתוב לא את הסכום שנראה שרירותי אלא לכתוב את הנוסחה שמבהירה את ההיגיון שמאחורי הסכום.
שגית אפיק
¶
אפשר לכתוב גם את הנוסחה וגם את הסכום, אין צורך בצו שתפרסמו אחר כך. יש את הנוסחה ואפשר לשים את הסכום גם.
יואל בריס
¶
זו ממש טכניקת החקיקה, שגית. ברגע שיש לי את הסכומים נקובים, הרי הסכומים זה משהו שמצביעים עליהם בנפרד, נכון? ואז יהיה מצב שבו אפשר שהנוסחה תשתבש, זה לא יהיה לפי הנוסחה, ואנחנו אומרים שזה לפי הנוסחה ולכן את הפעולה הטכנית של תרגום הנוסחה לסכומים יעשה השר בצו. אנחנו מוכנים, בוודאי, למען השקיפות, להציג את המספרים כאן בוועדה. אפשר להציג אותם ולהגיד אותם, אבל הם לא חלק מהחוק כי זה סותר את זה שזה לפי נוסחה.
אלעזר במברגר
¶
המספרים, אגב, הוצגו, כי הם היו חלק מההסכם שדובר עליו ביום ראשון. כלומר הם היו על השולחן בתוך ההסכם וגם בהחלטת הממשלה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
טוב. אם תהיה טעות, אז לא תדעי מה קובע, הסכום או הנוסחה. אבל אם תהיה לי טעות בחשבון - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז מה שקובע בחוק זו הנוסחה, אם שניהם ייכנסו לחוק אז לא תדעי מה קובע, זה או זה.
חמד עמאר
¶
אדוני היושב ראש, הנוסחה חושבה לפי 450 מיליון שקל, שהוצגה לממשלה והוצבע עליה. את אלה אנחנו רוצים לראות.
יעקב ליצמן
¶
שתי הערות יש לי. אל"ף, נניח שהשר טוען שלא להכניס את הסכומים לחוק, אבל היות שזה צריך להיות תוך 30 יום, 'יפרסם תוך 30 יום ממועד תחילתו של חוק זה את הרשימה', אז ועדת הכספים צריכה לאשר עוד פעם את הסכומים האלה. אז אני מבקש כאן להוסיף באישור ועדת כספים. את כל הסכומים שהם רוצים, שלא רוצים לפרט את זה בחוק, אין בעיה, אל תפרט בחוק, אבל תפרסם את זה בוועדת הכספים, שאנחנו נאשר את הסכומים אחר כך, שלא יעשו לנו ישראבלוף אחר כך.
יעקב ליצמן
¶
בי"ת, אני גם רוצה באותה הזדמנות, אני מבקש לאשר גם כל רשות, כמה הולכים להוריד לה כסף. אני רוצה גם באותה רשימה, רשימה נפרדת מי מקבל את הכסף. הם מפרסמים את ה-56 רשויות שנותנות, אני רוצה את ה-200 שמקבלים, אני רוצה רשימה ואני רוצה שעל הכול באישור ועדת הכספים.
יצחק כהן
¶
אני לא מבין למה זה לא מופיע בהצעת החוק, הסיפור של ההלוואה. למה ההלוואה לא מופיעה בחוק? כחלק מההסדר.
יצחק כהן
¶
זו נוסחה עם כל המשתנים, אני מציע, וזה היה בעבר כבר, שאת הסכום הראשוני נכון לתאריך מסוים, קובעים, מציינים אותו, שאחר כך בעתיד יהיה השוואה. אתה לא יכול לעשות משהו שהוא בילד איןןן ואחר כך תעשה, זה הנוסחה, כי הנוסחה עם משתנים זה דבר שהוא מאוד מאוד מסוכן. הסתייגות של כל הקבוצה.
יצחק כהן
¶
קודם כל הנוסחה היא נוסחה, עם כל המשתנים שלה, לציין את הסכום נכון לתאריך מסוים, כדי שבעתיד נוכל לדעת מה השתנה. וזה קבוצתי כמובן.
אלעזר במברגר
¶
(מקריא): "תשלום מענקים. 9. המדינה תקצה סכום השווה לסך כל הסכומים שהועברו לה לפי סעיף 8, או שקיזזה לפי סעיף 12, או שהועברו אליה לפי חוק זה בכל דרך אחרת, לצורך תשלום מענקים, באמצעות משרד הפנים, שמטרתם איזון תקציב שוטף או פיתוח ברשויות מקומיות, במהלך שנת 2014, וזאת בהתאם לאמות המידה שנקבעו בהחלטות ממשלה ובהוראות מינהל שלפיהם מועברים מענקים מהסוג האמור".
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע, רגע, רב משה, יש לך תפיסה מהירה, אבל אני רוצה שהוא יסביר לכולם ואחר כך אם תרצה תוכל.
אלעזר במברגר
¶
אני אסביר, זה גם נוגע למה שדובר מקודם, על רשימת מקבלות האיזון ואלה שלא מקבלות. החוק הזה לא מטפל ברשימה, יש נוסחה קבועה, אנחנו נצמדים אליה, זו הנוסחה וממנה נגזרה רשימת הרשויות הללו, למעט אילת, שדובר על זה ביום ראשון. גם כאן, בסוגיה של איך מחולק הכסף בין הרשויות המקבלות, אנחנו נצמדים לכללים הרגילים של נוסחת האיזון, שמוכתבים מכוח נוסחת גדיש, נוסחה היסטורית, עם תיקונים שהיו לה בהחלטות ממשלה ובהוראות מינהל. כלומר כאן, שוב, אין כאן איזה החלטה מיוחדת נוספת, אין כאן הסדר משלים ששר הפנים או שר האוצר צריכים לקבוע, יש נוסחה קיימת, יש רשימה מאוד ברורה של רשויות שמקבלות מענק איזון היום, והן ייהנו, כל אחת בחלקה היחסי, לפי הנוסחאות, לפי החלטות הממשלה הקיימות.
אלעזר במברגר
¶
נכון. אנחנו אומרים, ה-450 המיליון הללו יחולקו, פשוט אנחנו שופכים אותם לתוך נוסחה קיימת שהחוק הזה לא מטפל בה, היא לא תשתנה בעקבות החוק הזה, וכל אחד יקבל את חלקו.
אלעזר במברגר
¶
הסעיף אומר באופן ברור, המדינה תקצה את הסכומים שהיא קיבלה. שאלה נכונה, אם יועברו 440 יחולקו 440.
יצחק כהן
¶
בסעיף הקיזוז, "לא יהיה לרשות עצמאית כלשהי את הסכום שיהיה עליה להעביר לאוצר המדינה עד למועד הקובע, תקזז המדינה סכום בגובה הסכום האמור בהשתתפות המדינה בתקציב הרשויות, לעניין זה "השתתפות המדינה", מענק, או השתתפות אחרת בתקציב המדינה". הלוא הן נטולות מענק, אז תיקחו להן מחינוך ורווחה?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מאחר שלא קראנו את סעיף 12 וכאן יש הפניה ואתה שואל, אז אני אבקש מהם שיסבירו את סעיף 12 ואחר כך תוכל לשאול. אז אם אתם מוכנים להסביר את סעיף 12. מאחר שיש הפניה לסעי ף12, אז האנשים רוצים לדעת - - -
יואל בריס
¶
אני מציע שנקריא את סעיף 12. הקריא את זה אמנם חבר הכנסת כהן, אבל בשביל הפורמליות. (מקריא): "קיזוז. 12. לא העבירה רשות עצמאית כלשהי את הסכום שהיה עליה להעביר לאוצר המדינה עד המועד הקובע", שזה כמו שאמרנו ל' ניסן 2014, "תקזז המדינה סכום בגובה הסכום האמור מהשתתפות המדינה בתקציב הרשות; לעניין סעיף זה "השתתפות המדינה" – תמיכה, מענק, או השתתפות אחרת מתקציב המדינה".
יש התחשבנויות רבות בין המדינה לבין השלטון המקומי, בכל מיני תחומים - - -
ראובן ריבלין
¶
אם עיריית ירושלים, שהיא לא נכללת, לא מעבירה, הכנסת שנותנת לה 7.5 מיליון שקל ארנונה, יורידו ממנה את הכסף.
יואל בריס
¶
קיזוז מארנונה הוא סיפור אחר, כיוון שארנונה הוא מס, אני לא בטוח שלזה התכוון המשורר, כי נאמר פה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רב יצחק, תרשום את ההסתייגות, אבל קודם כל בואו נבין את הסעיף. הבנו את הסעיף, מאה אחוז, עכשיו בואו נחזור לסעיף 9. מי שרוצה להגיש הסתייגויות, בכבוד, סעיף 9. חזרנו ל-9, נגיש הסתייגויות, וכשנקרא את 12 תגישו הסתייגויות על 12.
ראובן ריבלין
¶
אתה לא יכול לאמץ את זה לחוק מבלי שנצביע על זה. אחרי שנצביע כולנו על ההסתייגויות - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותיי, שקט. היו כמה דברים שקיבלנו ושינינו, אבל בינתיים אנחנו שומעים את ההסתייגויות.
יעקב ליצמן
¶
בסוף סעיף 12 להוסיף 'למעט תקציבי בריאות, חינוך, רווחה, תחבורה, וכן פרויקטים במהלך ביצוע'.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מאה אחוז. לדוגמה, אם הוא היה כותב למעט נניח רווחה, יכול להיות, אבל ברגע שהוא כותב את זה ואת זה ואת זה ותחבורה - - -
אלעזר במברגר
¶
רק נזכיר שההיגיון של החוק, שוב, בדרך המלך הרשויות הרי מקיימות חוק, החוק מדבר על תאריך מסוים, חזקה עליהן שיעבירו. יש כאן גם מנגנון מובנה לרשות שלא יכולה לממן את זה באופן מיידי מהכנסותיה העצמאיות, יש לה מנגנון מובנה שמקל של גיוס אשראי ולכן יש כאן פתרון - - -
אלעזר במברגר
¶
זה מופיע. הנושא של הקיזוז הוא באמת סעד אחרון של המדינה על מנת לוודא שיעבור מלוא הסכום.
אלעזר במברגר
¶
(מקריא): "שיעור העדכון בשנת 2014. 10. על אף האמור בסעיף 9 לחוק ההסדרים 1992 או בתקנות הסדרים במשק המדינה (ארנונה כללית ברשויות מקומיות), התשס"ו-2007 –
"(1) שיעור העדכון לעניין הארנונה שהוטל על כל אחד מסוגי הנכסים ברשות עצמאית בשנת 2014, יהיה שיעור העדכון, בתוספת השיעור הנוסף;"
השיעור הנוסף, אני מזכיר, זה אותם 0.3%, בסעיף ההגדרות. כלומר בשנת 2014, במובן הזה זו הוראת שעה, זה ההסדר הייחודי לשנת 2014, בעדכון של הארנונה בין שנת 2013 לשנת 2014 יש את שיעור העדכון הקבוע בחוק, שנאמר ייצא לפי נוסחה 2.7%, עליו תהיה תוספת מיוחדת של 0.3%, כך שהעדכון באותה שנה, במעבר בין 13' ל-14' יהיה 3%, בדוגמה שנתתי.
חנא סוייד
¶
שאלה, זה מתווסף אריתמטית או מכפיל לעדכון? יש לך את העדכון, אז ה-0.3 , זה פלוס 0.3 או כפול 1.0003?
אלעזר במברגר
¶
זה באמת קצת מורכב, אני אנסה להסביר. אם אדם שילם 100 שקלים לשנת 2013 וכעת העדכון היה 3%, כשהוא כולל את השיעור המיוחד הזה של 0.3, אז הוא ישלם בשנת 2014 103 שקלים. בשנת 2015 ואילך, בכל שנה יחול שיעור העדכון הרגיל לפי החוק, בלי תוספת מיוחדת. התוספת הזו הייתה במובן הזה חד פעמית ב-2014, אבל ברגע שהסכום שהוא שילם הפך להיות 103 שקלים זה בבסיס.
שלומית ארליך
¶
אלעזר, אולי כדאי להכניס הבהרה בחוק, כדי שיהיה ברור שהעדכון מ-2015 ואילך כולל את הסכום.
איתן אטיה
¶
<
אלעזר, אנחנו ביקשנו הבהרה, למען הסר כל ספק להוסיף איזה שהיא הבהרה ניסוחית בסיפה של הסעיף הזה, 10(1), כך שייכתב 'סכום הארנונה שיוטל על נכס לפי סעיף זה ייחשב הסכום שהגיע כדין בשנת הכספים 2014 כמשמעותו בסעיף 7 לחוק ההסדרים 1992'. >
אלעזר במברגר
¶
הבהרה. שוב, מה שתיארתי מקודם לטעמנו עולה גם עכשיו. זה ההסדר שעולה מלשון החוק. אבל שמענו הערה ויש בה אולי צדק מסוים, שצריך להבהיר באופן הכי ברור שאפשר, שהסכום הזה, שהתוספת החד פעמית הזאת היא בבסיס. כלומר העדכונים החל מ-2015 - - -
חנא סוייד
¶
אדוני היושב ראש, אני רק רוצה להבהיר, לפי חישוב פשוט שעשיתי, ה-0.3 שמדברים עליו היום, עוד 15 שנה זה יותר מ-0.5, 0.6.
חנא סוייד
¶
5%, 2%, 3%, תעשה חישוב מקורב. וזה, אדוני היושב ראש, מחזק את ההרגשה שפה מנסים לעשות מה שנקרא צדק רובין הודי, שלוקחים מעשירים ונותנים לעניים, שזה לא נתפס טוב ויש אלטרנטיבות שיותר צודקות לעניין הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
דווקא איך שאתה הגדרת את זה, זה נשמע טוב.
איתי, אתה רצית להעיר משהו לגבי ה-0.3?
שלומית ארליך
¶
רק אותה הבהרה צריכה להיכנס גם בסעיף קטן (1) וגם בסעיף קטן (2). גם שם כדאי להבהיר שהעדכון ב - - -
משה גפני
¶
רק להבהיר את מה שאיתן אטיה אומר, שב-2015 התושבים בערים הגדולות, גם העניים שבהם, יהיה להם עדכון פלוס ה-0.3, זה נכנס בבסיס והם הולכים לשלם - - -
יעקב ליצמן
¶
לא, להבין. אני עוד לא בהסתייגות. אני מבקש שהיועצת המשפטית תסביר לי מה ההבדל בין ההסכם שהיה לנו ב-92', המרבי והסכומים, למה שמביאים עכשיו? יש הבדלים?
ראובן ריבלין
¶
איזה 2014, הם יגמרו את ההלוואה לפני שאנחנו נגמור את הדיון. יחזירו את כל ההלוואה על זה ו - - -
יעקב ליצמן
¶
מה השוני מהיום? מה השוני שמביאים עכשיו בחוק ההסדרים ממה שהיה לגבי הסכומים בעבר? מישהו יכול להסביר לי את זה?
רווית פלג
¶
ב-92' היה חוק הסדרים שמכוחו היו תקנות המינימום והמקסימום. המקסימום, בית הכי הרבה בישראל 50, בנק 1,200, סופר 300. אין, אף אחד לא יכול, ועשו קפד ראשו המון המון שנים, כי עיריית רחובות הייתה המון שנים למשל מעל המס - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רב יעקב, אם אתה רוצה לזרוק אותנו - - - אני לא מצליח להבין. הביאו לך כאן הסכם, הסכם שהוא חדש, אני לא חושב שהוא היה אי פעם - - -
שגית אפיק
¶
אז אני אנסה לענות לך. בחוק ההסדרים משנת 92', שבעצם הוא מסדיר את המסגרת של הארנונה, נקבע שבתקנות ייקבעו שיעורי הארנונה, כאשר התקנות יכולות לקבוע שיעורים מזעריים ושיעורים מרביים. מה שהם בעצם עכשיו עושים, הסיפור של ה-0.3 הוא סיפור חדש, הוא לא מופיע, לא בתקנות שקובעות את השיעורים המזעריים והמרביים ולא בחוק ההסדרים משנת 92'. מה שנקבע פה בסעיף 10(2) זה שגם הסכום המרבי והמזערי, שקבוע לגבי סוג נכס מסוים ברשות עצמאית, כי התקנות מבחינות בין סוגי נכסים, גם הם יעודכנו בשנת 2014, לפי שיעור - - -
משה גפני
¶
אתם עושים טעות. האוצר מלאים היום את הארנונה, כי אנחנו לא יודעים מה שהולך לקרות. הם יושבים ומחככים ידיים בהנאה ואתם מגנים על זה. הלאימו את הארנונה.
אלעזר במברגר
¶
ננסה לעשות דיון מסודר. סעיף (2), שוב, רק עכשיו אנחנו מגיעים אליו, לא הקראנו אותו קודם:
(מקריא)
¶
"(2) הסכום המזערי והמרבי הקבועים לסוג נכס ברשות עצמאית יעודכנו בשנת 2014 לפי שיעור העדכון, בתוספת השיעור הנוסף".
נסביר אותו ונסביר את ההיגיון שלו. כפי שמקודם נאמר יש שני הסדרים בחוק ההסדרים מ-92' שאנחנו מטפלים בהם כאן. אחד זו הנוסחה האוטומטית משנה לשנה, הסברנו את זה, זה סעיף קטן (1), בשנת 2014 יהיה 0.3. נוספים.
החלק השני של העניין, וגם זה נגזר מחוק ההסדרים מ-92', חוק ההסדרים ב-92' הסמיך את השרים לקבוע בתקנות מינימום ומקסימום לכל סוג נכס לרשות מקומית, למגורים, לתעשייה ומלאכה, לכל הקטגוריות ונקבעו שם בתקנות באמת סכומי מינימום ומקסימום. מכיוון שברור שהתקנות הללו, שעומדות בתוקף כבר עשרות שנים, הסכומים לא קבועים, הסכומים מוצמדים לאיזה שהוא מדד, למעשה לשיעור העדכון. זה מה שקובעים בתקנות. הסכומים הללו, המינימום והמקסימום, גם הם עולים מדי שנה, מתעדכנים מדי שנה בשיעור העדכון. גם ההיגיון - - -
אלעזר במברגר
¶
גם ההיגיון ברור, על מנת פשוט שהמינימום ומקסימום יעלה בהתאם לעליית הארנונה הכללית מדי שנה. ההיגיון ברור. לכן גם כאן, כשאנחנו באים ומעלים בעצמאיות ב-0.3%, מין שיעור עדכון מיוחד ב-2014, צריך לעשות התאמה גם בתעריפי המינימום והמקסימום. זה ההיגיון של הסעיף.
ראובן ריבלין
¶
בשביל זה צדק ה-מ.מ.מ, למה לא קבענו שזו הלוואה בגוף החוק והתעלמנו מזה. אני חושב שההסתייגות שלו צריכה לכלול את העניין, אנחנו נצביע כמובן - - -
אלעזר במברגר
¶
(מקריא): "גיוס אשראי. 11. על אף האמור בסעיף 45ב לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985, ובסעיף 201(א) לפקודת העיריות או בצו לפיו, או לפי סעיף 13 לפקודת המועצות המקומיות, ממועד תחילתו של חוק זה עד תום שנת 2014, רשות עצמאית רשאית לקבל אשראי מתאגיד בנקאי או מאדם אחר שעיסוקו, כולו או מקצתו, במתן אשראי, בגובה סכום שהעבירה לאוצר המדינה לפי סעיף 8, שלא לפי היתר מכוח סעיף 46(ב) לחוק האמור; קיבלה הרשות אשראי כאמור, לא ייחשב הסכום שקיבלה לפי סעיף זה חלק מיתרת האשראי של אותה רשות, כמשמעותו בסעיף 45ב האמור".
אני אסביר את זה. יש סדרה שלמה, די מורכבת, של כללים שנוגעים ללקיחת אשראי, קבלת אשראי, על ידי רשות מקומית. זה מטופל בחוק יסודות התקציב, בסעיפים שמוזכרים כאן, גם בפקודת העיריות, גם בפקודת המועצות המקומיות. אפשר להיכנס להסדרים הפרטניים, אבל אולי נדבר קודם מלמעלה, זו רגולציה לא פשוטה, ההיגיון, וזה גם היה מעוגן בהסכם של השלטון המקומי, שמכיוון שמנגנון העברת הכספים המנגנון היה כזה שרשויות יוכלו להסתייע בקבלת אשראי בנקאי לטובת מימון סכום ההעברה, אז חלק מהסיכום איתם היה שגם את הרגולציה הזאת נחסוך להם. כלומר ברור שאת הסכום הזה שהן מעבירות למדינה, הן יוכלו לקבל אותו כאשראי בנקאי בלי היתר מיוחד מהשרים שנדרש בדרך כלל. ההיגיון הכלכלי מאחורי זה הוא שגם יש להן, הרי אנחנו יודעים, זה חלק מאותה חבילה, שאותו סכום שמעבירים, הם צפויים לקבל אותו על פני 15 שנים מארנונה, ולכן לא צריכה להיות להם בעיה לפרוע את ההלוואה הזו על פני 15 שנים.
אלעזר במברגר
¶
שוב, הרשות קיבלה הלוואה ואנחנו יודעים שהיא לוקחת הלוואה בסכום מקסימלי שהוא הסכום שהיא מחויבת לפי החוק.
יצחק כהן
¶
נכון, אתם לא נותנים הלוואות, עומס מלוות וכו' וכו', אבל מה קורה, אתה עכשיו מוסיף על עומס מלוות, נגיד עיר שיש לה 30 מיליון עוד 30 מיליון.
אלעזר במברגר
¶
הסעיף הזה בא לגבור על הוראה בחוק יסודות התקציב והנוסח, שהזכרתי מקודם, מדבר על לקיחת אשראי מתאגיד בנקאי, מאדם שעיסוקו בכך, כל מה שכתוב כאן, ולכן לשם ההתאמה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, הסתייגות על רובי תגיש. הוא הגיש הסתייגות על רובי עכשיו, רובי הסביר לא טוב, אז הוא מגיש הסתייגות על רובי.
אראל מרגלית
¶
אתה יודע איך עשינו את הביוב בנחל סורק? פרצנו את מסגרת האשראי שלכם ובזכות זה כל הדרום שם נקי.
(מקריא)
¶
"תקנות. 13. השר ממונה על ביצוע סימן זה והוא רשאי להתקין תקנות בכל הנוגע לביצועו, לרבות כללים לעניין אופן העברת הסכומים לפי סעיף 8 לאוצר המדינה".
(מקריא)
¶
"רשות עצמאית. 14. רשות מהרשויות המקומיות המפורטות להלן היא רשות עצמאית לעניין סימן זה:" אני ארוץ על זה מהר:
"(1) אבן יהודה;
"(2) אזור;
"(3) אשדוד;
"(4) אשקלון;
"(5) באר טוביה;
"(6) באר יעקב;"
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
(מקריא את המשך רשימת רשויות עצמאיות): "(7) באר שבע;
"(8) בני שמעון;
"(9) ברנר;
"(10) גבעתיים;
"(11) גזר;
"(12) גן רווה;
"(13) דרום השרון;
"(14) הוד השרון;
"(15) הרצליה;
"(16) זכרון יעקב;
"(17) חבל אילות;
"(18) חבל מודיעין;
"(19) חדרה;
"(20) חולון;
"(21) חוף הכרמל;
"(22) חוף השרון
"(23) חיפה;
"(24) יבנה;
"(25) יהוד-מונוסון;
"(26) יואב;
"(27) כוכב יאיר;
"(28) כפר ורדים;
"(29) כפר סבא;
"(30) כפר שמריהו;
"(31) לב השרון;
"(32) להבים;
"(33) מגידו;
"(34) מודיעין-מכבים-רעות;
"(35) נס ציונה;
"(36) נשר;
"(37) נתניה;
"(38) סביון;
"(39) עומר;
"(40) עמק חפר;
"(41) עמק יזרעאל;
"(42) עמק לוד;
"(43) פתח תקוה;
"(44) קרית אונו;
"(45) קרית ביאליק;
"(46) קרית טבעון;
"(47) ראש העין;
"(48) ראש פינה;
"(49) ראשון לציון;
"(50) רחובות;
"(51) רמת גן;
"(52) רמת השרון;
"(53) רמת ישי;
"(54) רמת נגב;
"(55) רעננה;
"(56) תל אביב-יפו;
"(57) תמר;"
אלעזר במברגר
¶
הסברנו את זה מספר פעמים, היא רשימה שהיא נגזרת אחד לאחד, למעט אילת, מרשימת הרשויות מקבלות מענק האיזון לפי נוסחה והחלטות ממשלה. לא היה שיקול דעת בעניין הזה.
יעקב ליצמן
¶
לסעיף 13 אני רוצה להוסיף באישור ועדת הכספים. סעיף 14, אל"ף, אני רוצה את הרשימה של שנת 2012, לא של שנת 2011. אנחנו עושים עכשיו חוק שהרשימה, השמות האלה, היא מ-2011. יש רשימה מעודכנת, שיואילו בטובם להביא לנו את הרשימה המעודכנת, יכול להיות שהשתנו כל מיני רשימות מהשנה הזאת.
אלעזר שטרן
¶
אני לא הבנתי, עוד פעם אני אומר את זה, יכול להיות שתצטרכו להראות את זה, יש דברים שגם אלה שמקבלות איזון וגם אלה שלא מקבלות איזון ב-2012, אבל ב-2011, זה ברור, את זה הבנתי. הדבר הזה ברור, בתוך כל ההגדרות האלה אני מסתכל על יישובים שאני מסתכל מי כן ומי לא בתוך הסיפור הזה, אז אני מבין שחדרה בתוך זה ובאר יעקב בתוך זה, ראש העין, נשר, מצד שני אני אומר עוד פעם, אני לא רואה את בנימינה, לא את גבעת שמואל, לא את פרדס חנה, לא את אפרת, לא את אלקנה. בעיניי אלה יישובים שהדעת לא סובלת למה התושבים במקומות האלה לא מעלים להם ובמקומות אחרים כן, כשהרמה הסוציו-אקונומית שאני מכיר היא - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אלעזר, מותר לי? כראש רשות 21 שנה, הנוסחה הזאת, בסך הכול אתה צריך שתהיה לך רשות שיש לה הוצאות וכנגד זה הכנסות שמקזזות אחת את השנייה. רשות רק מגביית ארנונה או דברים כאלה, אין שום סיכוי בעולם שהיא תהיה מאוזנת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, אני לא מכיר, אבל אני יודע, נניח, את אלקנה. אני יודע את אלקנה אז אני יודע שלצערנו אזור התעשייה - - - לדוגמה לאריאל יכול להיות שיש אזור תעשייה אולי גדול, יש לנו אזור תעשייה פצפון, לא מצליח, הרשות המקומית נמצאת בגירעון. ברגע שהיא בגירעון היא כן מקבלת מענק, היא לא נטולת מענק. עזוב, זה לא קשור למצב הסוציו אקונומי. המצב הסוציו אקונומי קשור לארנונה - - -
אלעזר שטרן
¶
אני מבין. יש הרבה נושאים שהם לא עומדים פה לדיון ויש לכם הסתייגויות. אני, הרשימה הזאת בעיניי - - -
משה גפני
¶
יפה. הגיש חבר הכנסת ליצמן הסתייגות, הוא אמר 'אני מבקש שיבוא בצו לכאן בתוך 30 יום שתי הרשימות', רשימת אלה שנותנים את הכסף ורשימת אלה שמקבלים את הכסף, ואז אפשר לקיים את הדיון הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אלעזר, אם אתה רוצה באמת לדעת, או אם יונתן מכיר, או מישהו ממשרד הפנים, ללמוד את הנושא הזה, בלי קשר, לראות את הרשימה, ואולי נפלה טעות, אולי לא. להערכתי זו רשימה שעובדת כל הזמן, בלי קשר לחוק הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זו מציאות, זו לא רשימה. לכן תשב איתו ותבדוק - - - אם יימצא שיש איזה שהיא טעות - - -
אלעזר במברגר
¶
הסברנו מקודם, אולי אני אגיד מילה על הנוסחה הזו, שאנחנו מכנים אותה בשם הנוסחה. הנוסחה, באופן מאוד פשטני, יש בה הגדרה למה היא רמת הוצאות נורמטיבית של רשות מקומית, מה צריכה להיות רמת הכנסות נורמטיבית של רשות מקומית, וברגע שיש פער בין השניים זה, לפי נוסחה מתמטית, מחשב מענק איזון שהיא צריכה לקבל. אנחנו כאן לא בדיון על הנוסחה הזאת הרי, כל השאלות שנשאלו, אני אומר באופן הכי ברור, רשימת הרשויות שמשלמות כאן אלה רשויות שלפי הנוסחה הן נטולות מענק איזון ואין רשויות אחרות במצב הזה שהן לא בנוסחה. זו התשובה.
אלעזר במברגר
¶
עכשיו אתם רואים את הרשימה וכנראה שתוצאתית יש איזה שהיא תחושה או אינטואיציה של אנשים, של חברי כנסת, שהיו מצפים לראות - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
סלח לי, אז בגלל זה עיריית תל אביב, בלי קשר לנוסחה הזאת, מחלקת את המיסים, וכבר שאלנו את זה, יש דירוג, ואותו אחד משכונת התקווה לא משלם כמו דיזינגוף.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, אני מציע שהחוק הזה יחול גם על היישובים מעבר לקו הירוק. אני מסכים להכניס את זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מסכים לכתוב שכל החוק הזה יחול בהתאמה המתבקשת גם על היישובים מעבר לקו הירוק. בסדר, לזה אני מסכים. רב משה, אם אתם רוצים, את זה אני מסכים להכניס לחוק. ואתה אל תגיד לי שהחלנו את הריבונות, כי אם תגיד לי שכן, אז אני אשמח עוד יותר.
משה גפני
¶
יש לי הצעה לסדר. אני מרגיש פה מאוד לא נוח עם העניין הזה. יש דברים שבאמת זה יהיה קואליציה-אופוזיציה, ומצביעים על הסתייגות והקואליציה תצביע נגד והאופוזיציה תצביע בעד. יש דברים במהלך דיון, שאתה מגיע למסקנה, שהקואליציה מגיעה למסקנה שהערה שאמרו חברי הוועדה היא הערה מקצועית נכונה, ואז מה שהיה תמיד כאן בוועדה, היו משנים את זה תוך כדי הדיון. לא היו מצביעים על זה. למה כל דבר הסתייגות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רב משה, אני אגיד לך שני דברים. אל"ף, זה תלוי בכם. מהרגע שהתחלתם את כל ההסתייגויות שאין להן שום טעם - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא משנה, אז איבדת את היכולת הזאת לדון, כי אני לא יודע מה ההסתייגות שאתה מתכוון אליה ברצינות או לא, אז אנחנו נעשה את הדיון מה רציני ומה לא, אבל יש לנו זמן, הרי את ההצבעה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק שנייה. אני אמרתי, תראה, אנחנו עכשיו נמצאים בעשרה ל-12, אנחנו מקיימים את הדיון איך שהוא צריך להיות, ברגע שהפכתם אותו לדרך שהפכתם, אין שום בעיה, אנחנו זורמים עם זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רב יעקב, אני לא באתי בטענות אליך, להיפך, רשמנו את הכול בכבוד. מאה אחוז, זה בסדר.
אפשר סעיף 15?
משה גפני
¶
אני הבנתי את ההצעה שלכם, שאתם מוכנים לעשות דיון בין הקואליציה לאופוזיציה על מה אפשר להסכים ומה אפשר לדחות? הבנתי נכון?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז אני אומר, רק התחלנו, יהיו ודאי מקומות שגם אנחנו נתנגד ואין לנו שום בעיה שהאופוזיציה תצטרף גם, אבל אני אומר שוב, אם אתם רוצים שיהיה בשיתוף, אז ההערות, או ההסתייגויות, צריכות להיות באמת אמיתיות וכו', ואם 30 או 40 הסתייגויות על חוק, אז בסדר, אין לי בעיה, רשום, יהיו הצבעות והכול יהיה בסדר, אני אומר שרק תחשבו גם אתם.
חוץ מזה, אני מציע, בואו נתקדם עם החוקים, להערכתי נגיע לחוקים שנראה שזה חוק קל לעומתם. יכול להיות שנצטרך בעל כורחנו לעשות, כי יש גירעון. אנחנו לא חיים במצב אידיאלי כשפתאום באה הממשלה ואומרת 'וואלה, החלטתי להטיל מיסים, עוד 1.5%'. בחיים זה לא היה עובר פה. אבל יש לנו גירעון וצריך הרי לכסות אותו ואנחנו צריכים להחליט בין עדיפויות, לפחות אנחנו הקואליציה, צריכים להחליט בין עדיפויות, מה פחות כואב, מה יותר כואב, ובסופו של דבר להחליט, כי אל"ף, אנחנו לא רוצים שממשלה תיפול, בי"ת, אנחנו רוצים לכסות את הגירעון כדי שיהיה יותר טוב. אז לכן נגיע לרגעים קשים, אצלנו גם, ויכול להיות שאם תרצו ונעשה את זה ביחד, הלוואי. אתם מכירים אותי, העברנו בריכוזיות,את החוק הראשון פה אחד. את החלק השני העברנו ברוב עצום, רק עם שלושה מתנגדים, בדרך כלל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ניסיתי לומר שפניי תמיד, זה אם אפשר, אבל אמרתי, נכון שיש הבדל, הקואליציה צריכה להעביר את זה כי יש גירעון, האופוזיציה, יכול להיות שהיא רוצה לא להעביר, לא בגלל שזה כך או לא, אלא להפיל ממשלה, וזה בסדר גמור, זה התפקיד, ולכן יכול להיות שיהיו הבדלים. בסדר, גם עם זה נתקדם, אנחנו מבינים.
ראובן ריבלין
¶
צריך להסביר לאלעזר שטרן דבר שבפרוטוקול הוא יכול להיות, יש שתי קבוצות. קבוצה אחת מרצון באה ואמרה, ביוזמת פורום ה-15 ומרכז השלטון המקומי, 'אם תיתנו לנו את מה שכתוב בחוק פה להעלות את הארנונה, אנחנו מוכנים לתרום 450 מיליון', כל השאר עובדות לפי תנאים סוציו אקונומיים.
ראובן ריבלין
¶
במענקי איזון כל הנוסחה מורכבת מכמה גורמים, אלה שנמצאים בצד האחר, זה גם יכול להשתנות מיום ליום, אם המצב שלהם משתנה - - -
אלעזר שטרן
¶
מודיעין, רמת גן, אבן יהודה, אלפי מנשה לא ראיתי פה, גני תקווה לא ראיתי פה, רמת ישי, אלקנה - - -
ראובן ריבלין
¶
למה הם התנדבו? כי נתנו להם - - - פורום ה-15 נשמע לרעיון של חנא סוייד, כשהם הבינו שהרעיון הזה יכול להתגבש לדבר - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ודאי. כל מקום שזה לא עולה על המליאה. אם לא הייתה מליאה, הייתי עושה את זה גם עד שש. חבר'ה, אנחנו צריכים להתקדם, אין בררה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם אנחנו רוצים לדון ברצינות, אני לא רוצה שזה יהיה על חשבון הדיון הרציני, אז - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, ההיפך, בצום צריכים לתקן את המציאות החברתית והכלכלית של המדינה. זה המטרה של הצום.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא אמרתי מה הסיבה, אמרתי מה המטרה. מה אומר הנביא? הכזה יהיה צום אבחרהו, יום ענות אדם נפשו? אז מה הוא אומר? הלוא פרוס לרעב לחמך ולעניים מרודים תביא בית, כי תראה ערום וכיסיתו ומבשרך לא תתעלם. זה הנביא אומר, זו המטרה של הצום. אל תקראו לי, הוא אומר, ותרעיבו ל - - -
משה גפני
¶
אני לא חולק על הנביא, הנביא גם מדבר על אלה שפוגעים בתורה. אתה הולך להעביר את התקציב הזה, בסדר. אתה צריך לצום הרבה ימים, לא רק ב-17 בתמוז.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בסדר, אז אתה לא צריך להשליך חמתך על דברים אחרים. כשיגיע לסעיפים שקשורים לגזרה על התורה, זה משהו אחר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ההיפך, ואני צוחק, אז לכן זה כואב לי שאני צוחק בצום. טוב, אני צוחק, סתם.
יואל, הסעיף האחרון.
יואל בריס
¶
(מקריא): "הוראת התגברות. 15. הוראות סימן זה יחולו על אף כל דין".
אני רוצה, ברשותך, כיוון שאני יודע שיש גם הערה של הלשכה המשפטית, אני אקריא גם משפט מתוך דברי ההסבר שכתבנו על זה. 'ביישום סימן זה ישנה התגברות על חקיקה שונה בין היתר לעניין הטלת ארנונה, גיוס אשראי ושיעור העדכון. מוצע לקבוע במפורש כי סימן זה מתגבר על הוראות כל דין הסותרות את ההסדרים שנקבעו בו'.
הייתה כאן בקשה של הלשכה המשפטית, שאנחנו נגדיר בדיוק מה הם הסעיפים שאנחנו מתגברים עליהם. העניין הוא שכיוון שמדובר פה בהסדר שהוא ייחודי בכלל מבחינת דיני השלטון המקומי, אנחנו לא בטוחים שאנחנו יכולים לבחור אותו עד הקצה מבחינת להגיד סעיף זה וזה לפקודת העיריות ולחוק זה או אחר, חוק הסדרים זה או אחר, לכן הצורך בקביעה היחסית חריגה הזאת שאומרת כאן, 'הוראות סימן זה יחולו על אף כל דין', כיוון שההסדר הזה תפור בפני עצמו ומיניי וביי כולל את כל ההסדרים שכלולים בו, ולכן לא יחולו הדינים הכלליים, הרגילים, של דיני שלטון מקומי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בריס, אתה מכיר את עמדתנו שאנחנו לא בטוחים שחוק יסוד זה כאילו מה שנקרא חוקה ובעיקרון לא צריך לתת שום עדיפות, לא היה צריך להיות לו שום עדיפות ואני מקווה שיגיע גם נשיא בית משפט עליון שיוריד את הנושא הזה, שהכניסו אותו בדלת האחורית, לא על פי חוק ולא על פי דין, נגיד ככה. אבל זה סיפור נפרד, הוא לא קשור אליהם.
מה שאני רוצה לשאול, מה שרב משה לא שואל, 'על פי כל דין', הכוונה דין של הממלכה. לא תורה ולא כלום, אלא על פי דין של הממלכה.
יצחק כהן
¶
אני רוצה להגיש הסתייגות בשמי ובשם הקבוצה, הוראות סימן זה יחולו על פי כל דין ואני אגיד לך גם למה. למה? כי כל החקיקה בנושא הארנונה וגיוס האשראי, יש בהם המון המון היגיון והמון זהירות של הרגולטור, שהרשויות לא יקרסו, אז אני רוצה שתכתבי 'לא על אף דין', אלא 'על פי כל דין'.
יואל בריס
¶
16(1) הוא הסעיף הראשון בסימן ב'. סימן ב' אמנם עוסק בתיקוני חקיקה אחרים, הנוגעים לשלטון מקומי, אבל סעיף 16(1) הוא: (מקריא): " 16. בחוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב), התשנ"ג-1992, (1) בסעיף 7, בהגדרה 'שיעור העדכון', במקום 80% מהסכום יבוא 'הסכום'."
נסביר את זה. סכום הארנונה מתקדם לפי מדד שמשקלל את ההוצאות של השלטון המקומי, חציו מדד המחירים לצרכן וחציו השכר בסקטור הציבורי, שאלה ההוצאות העיקריות של רשות מקומיות. משנת 2007 מדי שנה היה למעשה מקדם התייעלות לדבר הזה במובן זה שההוצאה התקדמה למעשה לפי המדד ועלות השכר בסקטור הציבורי, אבל הארנונה התקדמה רק ב-80% מהמדד הזה. מכאן ולהבא, כחלק מההסכם עם השלטון המקומי הקיזוז הזה של ה-20% יבוטל והארנונה תתקדם באמת לפי המדד שמשקף בקירוב הטוב ביותר שיש לנו את ההוצאות של השלטון המקומי.
משה גפני
¶
אין הסתייגות, זה בסדר, יש אנשים שאומרים שאפשר גם להוסיף עוד 100%, מוסיפים עכשיו 20% על הארנונה.
יש לי הסתייגות על שם החוק.
שלומית ארליך
¶
יואל, שאלת הבהרה. בעצם הסעיף הזה נכנס לתוקף יחד עם הסעיף שמדבר על השיעור הנוסף, ה-0.3%, אז ה-0.3% חל אחרי שזה כבר יהפוך להיות 100% שמקדם ההתייעלות יירד?
אלעזר במברגר
¶
הנושא של שיעור עדכון, הוא הרי נקבע במעבר בין שנים. הרי העדכון לשנת 2013 מ-2012 כבר קרה, התושבים קיבלו שומות ארנונה לביתם וזו היסטוריה. אנחנו מדברים, גם כאן וגם ב-0.3, על שנת 2014, ערב שנת 2014 נצטרך לעשות את החישובים לפי החקיקה הזו, שבתקווה תעבור, ואז שיעור העדכון מ-13' ל-14', שני הדברים הללו יקרו בו, גם מקדם ההתייעלות שיואל תיאר יבוטל, וגם -0.3, שיעור העדכון המיוחד, גם הוא - - -
יואל בריס
¶
קודם כל חל העדכון הכללי. זה חוזר לשאלה שנשאלנו קודם, אני לא זוכר מי מחברי הכנסת שאל, האם 0.3 - - -
יואל בריס
¶
הם לא משפיעים אחד על השני, אבל יחול קודם כל העדכון המלא, שהוא חל, אגב, לא רק על הרשויות המקומיות שברשימה, אלא על כלל הרשויות של השלטון המקומי במדינת ישראל ואז על זה נוספים 0.3% האחוז, אבל כיוון שזו לא מכפלה, אז זה לא משנה.
חזקיה ישראל
¶
יש פה עכשיו עוד העלאת ארנונה שלא קשורה לרשויות של ההסדר של ה-450. על העניין הזה של מקדם ההתייעלות התנהלו פה דיונים ארוכים, עד שבסופו של דבר הוועדה החליטה להכניס את מקדם ההתייעלות כדי לגרום להתייעלות גם ברשויות. עכשיו במחי יד אחת, אגב הסכם כזה או אחר, מבטלים משהו מהותי.
יונתן בר סימנטוב
¶
חשוב להבהיר שזה לא משהו שנעשה במחי יד כרגע, מדובר פה, ולא רק בסיכום האחרון, יש בחינה משותפת שלנו מול - - -
ראובן ריבלין
¶
סלח לי, זה לא נובע מ - - - פה הם צודקים במאה אחוז. זסה לא נובע מההסכם, זה לקחת טרמפ על דבר - - -
ראובן ריבלין
¶
לא, מה שחזקי אמר, אני הבנתי. לפני כן לא הבנתי, כי הוא דיבר ולא הבנתי את המשמעות. גם אוזן מוזיקלית לא תמיד - - -
ראובן ריבלין
¶
הנושא הזה הוא גורם חדש שנכנס לחישוב הארנונה, כאשר בכלל לא דובר על כך בהסכם שהיה בין הממשלה לבין הרשויות. באתם ואמרתם שבאותה מסגרת שבה אתם מעדכנים, כתוצאה מההסכם, אתם מכניסים גם את גורם ההתייעלות. האם זה - - -
ראובן ריבלין
¶
אתה נותן למדינה 450 מיליון ואתה לוקח הלוואה על מנת לתת 450 מיליון ורוצה שיחזירו לך את ההלוואה. אתה בא ואומר, כדי להחזיר את ההלוואה, אני מקבל את החישוב, אני צריך 0.3% להוסיף לארנונה. עכשיו אתה מוסיף לי גורם נוסף שהוא לא היה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, אל תשמע מה שאף אחד אומר, תסביר מה שאתה מבין, אני רוצה להבין, ואני חושב שכדאי שכל אחד יבין ואחר כך נשאל.
יונתן בר סימנטוב
¶
עד היום ההכנסות של הרשויות היו נשחקות מדי שנה, מצד אחד ההוצאות שלהם היו עולות ולא היו מקדמים להם במלוא המדדים את ההוצאות. מה שיש כאן, בעצם אנחנו נאפשר לקדם את הארנונה בהתאם למלוא הקידומים. מעבר לזה חשוב להבין שהנושא הזה נידון בין השלטון המקומי לבין הממשלה כבר תקופה ארוכה, סדר גודל של שנתיים, יש סיכומים עוד מ-2011 שבעצם נוכח ההסברים האלה של השלטון המקומי שאומרים 'הדבר הזה גורם לשחיקה בהכנסות שלנו'. אנחנו השתכנעו שזה נכון ובהתאם לסיכומים מ-2011 הוחלט לבטל את זה. גם בסיכום האחרון אשררו עוד פעם את הסיכומים מ-2011.
עוזי סלמן
¶
תן לי רגע להתייחס. כמה הערות. ראשית, הנושא של ביטול מקדם השחיקה, זה לא מקדם התייעלות, כן לא, אין שום קשר לנושא של התייעלות ותיכף אני אסביר. ראשית, מקדם השחיקה הזה, יש הסכם משנת 2011 בין הממשלה, קרי ראש הממשלה בעצמו, משרד הפנים ומשרד האוצר, הסכם בינם לבין השלטון המקומי כולו על ביטול מקדם השחיקה. ההסכם הזה הוא מה-1.1.2011. כחצי שנה או שמונה חודשים לאחר מכן התקבלו מספר מכתבים עם התחייבויות של שר האוצר דאז ושל ראש אגף התקציבים דאז אכן לפעול בחקיקה לביטול מקדם השחיקה, כפי שסוכם מול השלטון המקומי. הדבר הזה, לצערנו הרב, מכל מיני סיבות, לא צלח עד כה, ולכן עמדנו על כך, במסגרת ההסכם הנוכחי, שהממשלה פשוט תבצע, תממש, תוציא אל הפועל, תקיים את הבטחתה ואת ההסכם שלה משנת 2011. זו הערה ראשונה.
עוזי סלמן
¶
זה כתוב בהסכם. כתוב בהחלט, אני יכול גם להראות.
ההערה השנייה, רק בשביל הצדק ההיסטורי ואני חושב הצדק הציבורי הרחב, זה לא מקדם התייעלות, זה מקדם שחיקה. אנחנו הגוף היחיד מבין הגופים הציבוריים שיש במדינת ישראל, כולל הממשלה, וכולל גם הבית הזה, הכנסת, שיש איזה מין הוראה שבאה ואומרת שכטייס אוטומטי באורח קבע מדי שנה הוא יישחק ב-20%. אני לא שמעתי על כך שהממשלה התנדבה לקחת על עצמה וגם לא אגב גופים ציבוריים אחרים, כולל הבית הזה, שלקחו על עצמם הוראה, או לקחו על עצמם איזה מגבלה, שההכנסה שלהם באורח קבע מעתה ועד עולם תישחק ב-20% מדי שנה ביחס למדדים. זה לא קורה ולא חל לגבי אף אחד מהגופים הציבוריים שאני לפחות מכיר, לא בממשלה, לא בכנסת ולא בגופים ממשלתיים או סמי ממשלתיים אחרים. לכן כך זה עבר, כי כנראה מישהו חשב אז שכך צריך לעבור ואיכשהו זה עבר.
ושוב, אני רוצה להזכיר לכולם, השלטון המקומי, במיוחד הערים העצמאיות אבל בכלל השלטון המקומי, מכלכלים את עצמם מכוח מה שיש להם, הכנסה שיש להם, הם חייבים על פי חוק להישאר מאוזנים. לשלטון מקומי, לעירייה, אין אפשרות לעשות את מה שהממשלה עושה ופתאום באה ומודיעה לעצמה ולציבור הרחב שהיא מגדילה את שיעור הגירעון שלה. אין כזה דבר בשלטון מקומי, אנחנו חייבים להיות מאוזנים. לכן לבוא ולהגיד שאם יש התייקרויות שכר ואם יש התייקרויות בהוצאות לקבלנים והתייקרויות שכר בגלל הסכמים שהמדינה עושה עם ההסתדרות ומפילה אותם עלינו, יש התייקרויות כאלה ואנחנו, על אף שיש התייקרויות צריכים להישחק כל שנה ב-20%, זה דבר שאנחנו חושבים שהוא לא ראוי ציבורית.
ראובן ריבלין
¶
תגידו לנו, אנחנו פה ועדת כספים. מה התוצאה? כמה כל אזרח משלם ארנונה והתעשייה משלמים יותר כתוצאה מהסעיף הזה, שאגב אורחא הוא נכנס כאן?
איתי חוטר
¶
אני רוצה להזכיר כמה דברים לחברי הכנסת המכובדים. דבר ראשון, אנחנו זוכרים שהממשל המרכזי וגם הכנסת מטילים הרבה מאוד משימות על הרשויות המקומיות, שאין בצידן תקצוב ממשלתי. זה כשלעצמו התייעלות, חברים.
דבר נוסף, אני רוצה להזכיר לכם שבשנת 2002 התקבלה החלטת ממשלה שמקפיאה את תקציבי הפעולות שמועברים לשלטון המקומי, קרי תקציבים ותקציבי פעולות מזה כעשור נשחקים גם כן. זה גם מקדם התייעלות. לא צריך גם בארנונה מקדם התייעלות, ולכן משנת 2007 אנחנו צועקים, לא הסכמנו לזה אז ואנחנו צועקים מדי שנה לבטל את הדבר הזה. אנחנו לא צריכים להיפגע גם בצד ההכנסות. מספיק לנו בצד ההוצאות.
איתי חוטר
¶
אני רק רוצה להסביר מה זה ה-20%, שיהיה ברור. אם המדד, כשאנחנו מחשבים למשל את המעבר, את הטייס האוטומטי במעבר משנת 2012 ל-2013, אנחנו לוקחים מספטמבר עד ספטמבר את מדד המחירים לצרכן ומדד השכר במגזר הציבורי, החיבור שלהם יוצר התייקרות בארנונה, או מנגנון ההצמדה בשיעור של 2.8%, על זה הפעילו את אותם 20%, קרי הפחתה מ-2.8% ל-2.3%. זאת המשמעות. זאת אומרת הפער הוא למעשה 0.5% בגביית הארנונה. לא 20%, אף אחד לא הולך להקפיץ מחר בבוקר ב-20% את הארנונה.
רווית פלג
¶
אני רוצה להסביר. השלטון המקומי מציג את עצמו כמי שמקבל לרשויות המקומיות אך ורק את מדד המחירים לצרכן ואת מדד השכר הציבורי שנשחק ב-20%. זה נכון, זו הייתה התייעלות. השלטון המקומי לא סיפר על מאה רשויות שקיבלו אישורים חריגים באותן שנים, מה שהכנסת הזאת לא קיבלה, מה שאף גוף בארץ לא קיבל, בעשרות אחוזים ומה התוצאה? שעדיין היום מציגים בחלק הראשון של החוק 57 רשויות שעל אף מקדם ההתייעלות הרי הן מאוזנות. אז איפה השחיקה והאומללות שלהם? ומאידך עכשיו רוצים לתת לאותן רשויות עוד פרס, אוטומטי, של 20% של התייעלות, שהם לא יתייעלו יותר, כי מגיע להן פרס, כי הם גם לוקחים את ה-450 מתושביהם, הם לא יוציאו אגורה על העניין הזה, הם גם יקבלו את ה-0.2 והם גם מקבלים ממשרד הפנים אישורים חריגים בעשרות אחוזים. אז הארנונה הפכה להיות הבור בלי תחתית שאף אחד לא מגן על האזרח, אף אחד לא מגן על התושבים והכנסת מאשרת כל דבר. ושימו לב לכל הדברים המצטברים שקורים פה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתה הבנת. איך אומרים? לפעמים כשכולם מבינים אתה שואל ושואל. מותר גם לאחרים פעם לא להבין ולשמוע. מה קרה?
יצחק כהן
¶
ברשותך, ניסן. איפה יונתן? ברח? אז אתה, יואל, תסביר את מדד ההתייעלות. הוא קורא לזה שחיקה, תסביר בבקשה את עמדת האוצר. הרי הנהיגו את זה, יש לזה רציונל, תסביר מה זה.
משה גפני
¶
תראו, שנדע, יצביעו יצביעו, אבל שנדע מה שקורה פה. האוצר לא רצה, או הממשלה, נגיד בכללותה, לא רצתה לעמוד מול השלטון המקומי ומענקי האיזון. לא רצו לקצץ בזה. ואז מה שעשו, לקחו את האזרחים במדינת ישראל ועשו להם ככה: לקחו את הרשויות הגדולות ואמרו 'מעלים את הארנונה ב0.3%', אף רשות לא תורמת לעניין הזה שום דבר. לוקחים 0.3% מתושבי הערים הגדולות, שביניהם יש עשירים וביניהם יש מאוד עניים. על הדרך אמרו להם מהרשויות הגדולות, 'תשמעו, אתם רוצים את ההסכם הזה בגלל שאתם רוצים לכסות את הגירעון שאתם תוכלו לשלם את מענקי האיזון? בסדר, יש לנו איתכם עוד עסק, שאתם לא שומעים לנו, להעלות את הארנונה ב-0.5% בשחיקה או ההתייעלות', לא חשוב מה. בא האוצר, יושב על הטריבונה, הוא לא בעניין. הוא אומר, 'בסדר', שהתושבים לא רק בתל אביב, בשכונת התקווה, אלא גם התושבים באופקים ובמעלות ישלמו עכשיו עוד 0.5%, בגלל שאחרת הרשויות הגדולות לא היו מסכימות לכל ההסדר הזה, והאוצר היה עומד חשוף מול 450 מיליון שקל מענקי איזון.
אנחנו נדרשים עכשיו לאשר כמה דברים, שנדע. אנחנו מייצגים את התושבים, אין פה מי שמייצג את התושבים כמו שחברי הכנסת, מי שמשלם את כל העסק הזה הם התושבים, העשירים והעניים, אלה שיש להם מענקי איזון ואלה שאין להם מענקי איזון. אלה שאין להם מענקי איזון משלמים 0.3% ועוד 0.5% שחיקה. אלה שיש להם מענקי איזון לא משלמים את ה-0.3%, אבל לא מקבלים תוספת, מה שהיה כל השנים, את זה הם מקבלים והתושבים שם יצטרכו לשלם עוד 0.5%. אף אחד מבין הגופים, לא העיריות, לא השלטון המרכזי, לא השלטון המקומי, לא מוציא מכיסו שום דבר.
בתקופה כזאת, שאנחנו לוקחים לאזרחים כל כך הרבה דברים, אנחנו משיתים עליהם כל כך הרבה גזרות, עכשיו באים אליהם ואומרים, 'בואו נעשה חשבון רגע על הדרך, מה שהיה מ-2007, עכשיו נשית עליהם גם כן'. התושב באופקים, מלבד העובדה שהוא משלם עוד מע"מ והוא משלם את כל הגזרות שהוא משלם, בגלל מה שאומר, שיש גירעון של 40 מיליארד שקל, על הדרך הוא צריך לשלם עוד ארנונה, בגלל שהם נכנעו להם. הם צודקים, אני תומך בהם, הם עושים את עבודתם, הם לא עושים את עבודתם. שיביאו את הכסף ממקומות אחרים, לא מהתושבים באופקים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ואני אומר עוד פעם, קודם כל אני לא מוכן לקחת על עצמנו, שאנחנו מייצגים את התושבים וראשי הערים, שנבחרו אישית על ידי התושבים, אתה לא נבחרת כל כך אישית על ידי תושבי רמת גן או משהו, ראש עיריית רמת גן - - - לא, רמת גן אולי זו לא דוגמה היום. אז ראש עיריית תל אביב או ראש עירייה אחרת, נבחר אישית על ידי אנשים, אז להגיד שהם לא מייצגים את התושבים, בואו לא ניקח על עצמנו. הם מייצגים והם צריכים לתת את הדין לפני אנשים והם צריכים להיבחר עוד פעם אם ירצו, אז הם גם מייצגים. אנחנו בדרך כלל רצינו - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק שנייה, תן לי לסיים. נתתי לך לסיים, לא התערבתי. ואני אומר שוב, הם מייצגים נאמנה את התושבים. עכשיו למדינת ישראל יש גירעון והיא הולכת להטיל גזרות על כולם והיא גם הולכת להטיל גזרות על השלטון ה - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מדינת ישראל מטילה עכשיו גזרות על כולם והיא מטילה גם גזרה אחת על השלטון המקומי והיא רצתה להטיל גזרה קשה מאוד על ה - - - אני מתנצל, כי אני מצטרד - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, והיא הטילה עליו גזרה קשה מאוד, שהגזרה הזאת, אם הייתה מתממשת הייתה מביאה גם להעלאה של אפילו 10% בארנונה. ככה הם הציגו את זה. זה חלק מהנטל שהמדינה עושה כדי לכסות את הגירעון, היא הטילה על מרכז השלטון המקומי, היא תטיל על עקרות בית, תטיל על עולם הישיבות, ואל תקפוץ, אני אומר, הטילו על כולם. בא מרכז השלטון המקומי ועשה את עסקת חייו. אני אומר לך באמת, עשה את עסקת חייו, הגיע להסדר שהוא הכי טוב שרק אפשר להגיע ביחס לאוצר, שאני מתפלא על האוצר איך הוא עשה את זה, אבל הוא עשה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הכול בנסיבות, כי אנחנו מדברים על גזרות ואם היה אפשר לעשות עסקה כזאת על עולם התורה, תאמין לי, הייתי חותם על זה היום. חותם על זה היום, שבמקום הגזרה הנוראה שעושים, לסכם בדרך כזאת ולצאת מזה. נכון שזו גזרה, אבל פה הגזרה היא, אני לא יודע, קלה עשרת מונים יותר ממה שהתכוונו. אז אם אנחנו באים לדון ולומר, מה פתאום לגזור על השלטון המקומי גזרה, אתם צודקים. כל גזרה שנמצאת פה, אני אומר לכם שאני נגד, כל גזרה, אבל אין לנו בררה, אנחנו צריכים לכסות גירעון ואנחנו צריכים לעשות את העדיפויות שלנו בין הגזרות השונות, ואני אומר לכם שפה זה הדבר הכי קל והכי פשוט. הם עשו את עסקת חייהם לטובת התושבים שלהם בנושא הזה. נכון, אז זו גזרה, בטח שיש גזרה מסוימת - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני יודע, זה חלק - - - מה שהם דרשו, הם, מייצגי התושבים, דרשו שכל הזמן גורמים להם להיכנס לגירעון, ושוב, יכול להיות שאם הדיון היה בלי הקשר של חוק ההסדרים וכו', לא יודע, הם באים ואומרים 'אתם מצד אחד דורשים מאיתנו שלא יהיה לנו גירעון, אסור לנו להיכנס לגירעון, אסור לנו זה ואסור לנו זה, ומצד שני אתם שוחקים קבוע את ההכנסות שלנו'. אני אומר לכם כראש רשות, אני הייתי מתקומם ואומר 'רבותיי, זה בלתי אפשרי, אני לא יכול שתשחקו, אני יודע מה אני מטיל על התושבים ואם אני נאמן לתושבים אז אני אטיל את המינימום שאני חושב שאני יכול לחיות על התושבים', ואני צריך להתמודד עם התושבים, כראש רשות אני מתמודד עם התושבים שלי ופעם בחמש שנים הם מצביעים בשבילי או לא והם בוחנים אותי על זה, אבל מצד שני בא השלטון אומר 'אם אתה חושב להטיל ארנונה מסוימת, אני שוחק לך את זה ב-20%', והשלטון המקומי אומר, 'תשמע, אני בבעיה כל הזמן', וכאן הם דרשו, שוב, אני אומר, הם דרשו מבחינתם, שזה יהיה חלק מההסכם.
נכון שאתה גוזר יותר, אני מסכים איתך שהוא גוזר יותר, אבל עדיין בסך הכול הכולל של הגזרה, תאמין לי שזה הכי פחות מהגזרות האחרות שניתקל בהן. אז אנחנו צריכים להחליט, אנחנו יכולים להתנגד לזה, אז מה, נגיע אחר כך לעקרות הבית ונגיד 'אין בררה, הרי צריכים להגיע ל-40 מיליארד', אין בררה, שם זה 700 מיליון. אז פה נוותר על 450 ושם נשאיר את ה-700 מיליון. אולי.
מה שאני מציע, בואו נתקדם אנחנו ובסוף - - -
ראובן ריבלין
¶
אנחנו ביקשנו רשות דיבור, אדוני היושב ראש. מה אתה מציע? אני עכשיו ברשות דיבור, ביקשתי, נא לתת לי רשות דיבור לפני שאתה מציע. אתה רוצה? אני אלך, אין לי בעיה. אני ביקשתי רשות דיבור - - -
ראובן ריבלין
¶
אני רוצה לדון על דבר שחזקי העלה ואני מוכרח לומר שאני מבין את היגיון החוק שאנחנו צריכים ל - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תסלח לי, אני אתן לך לדבר ואתה דיברת כבר ארבע פעמים. מה פירוש? אני לא הולך לקטוע את הדיון ואני לא יודע מה שרצית.
מה שאני מציע לחבריי, ואני אומר, לעצמי אני אומר את זה, ואני עדיין לא סגור על כלום, שמענו, כשנשמע את זה, אחרי שנגמור את הסיפור, נעבור את כל הסעיפים ונראה את האיזונים ואז נצטרך להתלכד והלוואי שנוכל כולנו, קואליציה ואופוזיציה, להתלכד ולהגיד 'זה על גופתנו', 'זה על גופתנו', 'זה על גופתנו'. לא יודע. אז נצטרך לדון ואני מציע לעשות את זה כך, איך שכל אחד ירצה.
המשך רשות הדיבור למי שרצה. רובי, אתה רצית?
ראובן ריבלין
¶
תודה רבה. אדוני היושב ראש, אני מוכרח לומר שעכשיו אני רק מבין את ההיגיון שבקריאה של כל סעיף וסעיף, כי אם לא חזקי לא הייתי בכלל מעלה על דעתי שהנושא הזה נמצא פה.
עכשיו אני אומר לכם משהו, בכל פעם שיש גזרה בעניין חינוך, בעניין רווחה, בעניין בריאות, החל על הרשות המקומית אני שואל את הממשלה, 'ומאיפה הם יביאו? מה התוספת שאתם נותנים להם?' תביעותיכם כלפי הרשות המרכזית, כשאתם עומדים מול הציבור, הם תביעות לא לגיטימיות, מחויבות המציאות מבחינתכם, לכן פה, בדרך אגב, כי מה הציגו בפנינו? הציגו בפנינו איזה שהיא התנדבות ואחריות הדדית שבא השלטון המקומי ואומר למסכנים, לעם, 'הנה, אנחנו נותנים לכם', ואז פתאום חזקי ברגע אחד אומר 'תשמע, יש פה סעיף נוסף של ביטול חישוב ההתייעלות', שמוריד לכם 20% מהדלתא, מהתוספת, דבר שהוא בהחלט צריך להיות נדון כאן בצורה נקודתית לעניין זה. כי מה אתם הבאתם לנו? הבאתם לנו איזה הסכם, עליו דיברתם ביום ראשון שעות, כמה, איזה, כמעט אלטרואיזם של החזקים מול המסכנים והחלשים, ופתאום התברר שעשיתם עסקה מצוינת. אני מברך אתכם, אבל זה לא דבר שיכולים להביא, אדוני היועץ המשפטי של האוצר, להביא לפה ולומר 'האהבלים האלה שיושבים על יד השולחן הזה, הם אפילו לא ישימו לב, כי מה היה? אני יודע ,אני נמצא פה כבר כמעט מ-2009, 2010, אני נמצא פה כמה שנים וכמה חודשים'. הנושא הזה, אתם סירבתם בכל תוקף גם בשנה הקודמת וגם לפני שנתיים, ועכשיו אתם מביאים את זה אלינו. עכשיו אני לא אומר שאני לא הייתי מצביע בעד זה - - -
ראובן ריבלין
¶
רק רגע. איך נודע לי בכלל שהדבר הזה בא לכאן? היום י"ז בתמוז, חבר הכנסת שלח, אבל יש לנו גם כ' תמוז וכ"א בתמוז והדוד שלי, אברהם שפירא, זקן השומרים, שהיה מגיע ב-כ' בתמוז לקברו של 'הרצל, היה אומר 'בהזדמנות זו שבאנו להרצל נזכיר גם את ביאליק', למה? כי למחרת הוא היה צריך ללכת לטרומפלדור - - -
ראובן ריבלין
¶
לא נוער, זה היה בפתח תקווה. הוא בא להרצל, הוא אמר 'בהזדמנות זו נזכיר גם את ביאליק'. עכשיו אתם בהזדמנות זו מזכירים לנו את ביאליק. מה זה הדבר הזה?
תשמע, קודם כל, מה שהאוצר אומר, אני חושב שבמסגרת התקציב, חוץ מאשר הטרמפים וכל מיני דברים שאנחנו לא יודעים על מה אנחנו מצביעים, שזה דבר חמור ביותר, אבל לא להוליך אותנו בתחבולות.
עפר שלח
¶
קודם כל זה היה לפנינו, קראנו את זה, אפילו - - - סליחה, קטונתי, אני הבנתי, רק מה? זה הרי עקום על עקום על עקום. יש הסכם מ-2011, חתם עליו סגן שר האוצר, בין השאר, אישר אותו מן הסתם יושב ראש ועדת הכספים, אז הם ישבו על כיסאות אחרים.
עפר שלח
¶
חברים, מותר לי, בגלל שאני לא פה כמו רובי מ-2009-2010, אלא רק מעכשיו, נבנה פה לבירינת של דברים שלא קוימו ולא עשו ועיוות על עיוות ועכשיו מנסים לסדר אותם. אנחנו בדיון, אני מצטרף לדברים של ניסן, על תקציב 2013-2014 לא נתקן את כל העיוותים האלה. אני פשוט מציע שנתמקד בדברים שבהם אנחנו יכולים להגיע להסכמות והבנות, כי הרי בדברים האלה, כמו בדברים אחרים, וסליחה שאני עושה קופי פייסט על הדברים שניסן אמר, אתם יודעים שיש לנו יכולת להגיע להסכמה, אז בואו לא נבזבז את הזמן על הדברים האלה. ללכת עכשיו אחורה ולראות את כל העיוותים האלה ולנסות לפתוח אותם, אנחנו לא נגיע לשום דבר, כולל לא להסכמה. גם על הסתייגויות ועל דברים שהם רציניים. זה הכול.
איתי, רצית להוסיף? אנחנו סוגרים את הנושא.
איתי חוטר
¶
זה דובר, אם אני זוכר נכון, ויתרה מכך, ואת זה יכול להגיד האוצר, אולי אני לא, הסיכום הזה היה מובא בהצעה לחוק ההסדרים לכנסת גם בהיעדר ההסכמות לגבי ה-450 מיליון. זה משהו שסוכם כבר, זה היה מגיע עם ההסכם הזה שנעשה עם הרשויות העצמאיות או בלעדיו. תודה.
עוזי סלמן
¶
אדוני היושב ראש, משפט אחד בנושא הזה. ה-0.3 נועדו, חשוב להבין את המטרות, כדי לממן את ההלוואה, פשוט מאוד. הסיפור הזה של לבטל את מקדם השחיקה נועד כדי לאפשר במעבר בין שנה לשנה להמשיך לתת את אותה רמת שירותים בעיר. זה ותו לא. זה בדיוק כמו שאני אבוא, אדוני, שמכיר היטב את תקציב הכנסת ואני אומר לך שמראש שחיקה של 20%- - -
יואל בריס
¶
רק דבר אחד אני חייב להגיד, מכיוון שעלתה האשמה חמורה כאילו הסתרנו דבר. חלילה, שום דבר לא הוסתר, זה מופיע בדברי ההסבר, גם בהחלטת הממשלה, ומופיע בצורה מאוד מאוד מבוארת, גם בדברי ההסבר.
יואל בריס
¶
חבר הכנסת ריבלין, מעולם לא היינו מנסים להכניס את המהלך כזה וגם לא היינו חושבים שמישהו מצביע עליו בלי להבין על מה הוא מצביע.
עוזי סלמן
¶
יש לי הערה טכנית לסעיף. הערה טכנית לגבי הסעיף הזה, שמדבר בכלל על נושא הטייס האוטומטי. הטייס האוטומטי מורכב משני מדדים, מדד השכר הציבורי ומדד המחירים לצרכן. בחוק עצמו שקובע את זה, החוק מפנה לפרסום מסוים של הלמ"ס שבו נמצא אותו מדד ציבור, לירחון הסטטיסטי, אני כרגע לא זוכר את מספר העמוד המדויק שם, אבל החוק עושה הפניה היכן ניתן למצוא בדיוק את אותו מדד. מה שקרה זה שהלמ"ס שינו את מקום הפרסום. זה כבר לא נמצא שם, זה נמצא במקום אחר ולכן אנחנו ביקשנו או מבקשים לעשות תיקון, כדי שאחרי זה לא יבואו אלינו, ואנחנו יודעים שיש תמיד באורח קבע משרדי עורכי דין שדואגים לזנב בדברים האלה, שלא יבואו ויתבעו ויגידו 'החוק אומר שזה פורסם בגיליון זה וזה של הירחון ההוא ולא במקום הזה ולכן אתם לא יכולים לעדכן את הארנונה'.
ראובן ריבלין
¶
אני מבקש להתנצל בפני היועץ המשפטי של משרד האוצר. אומרת לי היועצת המשפטית שאני יצאתי בשלהי הדיון ולא שמעתי את הנושא הזה. אני מתנצל. אני באמת חשבתי שבהזדמנות חגיגית זו באים ואומרים 'יאללה, נכניס את הסעיף הזה'. דרך אגב, אתם מאה אחוז צודקים ברמה העקרונית.
יואל בריס
¶
כן, את צורת הפרסום, אפילו יש לנו הצעה לנוסח: אחרי סעיף קטן (1) להוסיף 'בסעיף 7 לחוק הההסדרים במשק המדינה לשנת 92', בהגדרה 'מדד השכר הציבורי', במקום "לפי ענפים כלכליים ראשיים נבחרים לעניין עובדים ישראליים בענף סך כל השירותים הציבוריים" יבוא "לפי מגזר או תת מגזר, או ענף כלכלי ראשי בסך כל השירותים הציבוריים", ובמקום "הסטטיסטי לישראל" יבוא "שכר ותעסוקה". ובהמשך, בסעיף קטן (3), בשנת הכספים 2014 יקבעו את הגדרת שיעור עדכון מדד השכר הציבורי כך שבמקום האמור יבוא "שיעור השינוי במדד השכר הציבורי בין המדד שנקבע לחודש מסוים, להלן חודש הייחוס, שהיה המדד האחרון הידוע ב-20 באוקטובר של שנת הכספים הקודמת ובין מדד השכר הציבורי שנקבע לחודש הקודם, שקדם ב-12 חודשים לחודש הייחוס לפי המדגם החדש כמשמעותו בפרסום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, האמור בהגדרת מדד השכר הציבורי".
יעקב ליצמן
¶
יש לי רק דבר קטן. היות שהסעיף שדנו היום זה הסעיף הכי קל בחוק ההסדרים, אני חושב שצריך להוסיף עוד הרבה זמן לדיונים כי אנחנו הולכים לדון ברצינות על כל סעיף וסעיף.
יעקב ליצמן
¶
אני מתכוון לדון ברצינות על כל תג וסעיף בחוק הזה ולכן צריך להוסיף זמן, כי הזמן היום היה מעבר לזמן המתוכנן.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז אני אומר שוב, בואו נחזור עוד פעם, אנחנו עובדים ימי ראשון, שני, שלישי, רביעי וחמישי. ימי ראשון, שלישי וחמישי אנחנו עובדים עד ארבע לפחות, כי אין מליאה שמפריעה לנו, לגבי חמישי נקבל הודעה, אני מקווה. זה יהיה בגוש דן, לפי בקשת רוב החברים, אז נקבל את המיקום. בימי שני, יהיה לנו עד הזמן שאפשרי, זה שתיים- שתיים ורבע, וימי רביעי זה יהיה מתשע עד אחת עשרה, אולי נגנוב עד אחת עשרה ורבע ואחר כך אנחנו מבקשים אישור מהיושב ראש, כשייגמרו החוקים זה משתיים לפחות עד ארבע. בימי רביעי, קיבלתי כבר אישור, אבל אני צריך משתיים עד ארבע, כך שננסה למצות את הכול ואני מקווה שלא נצטרך להוסיף מוצאי שבתות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מאה אחוז, בסדר גמור.
רבותיי, גמרנו את זה, אנחנו עוברים לסעיף הבא.
<הישיבה ננעלה בשעה 12:30.>