PAGE
2
ועדת הפנים והגנת הסביבה
11/06/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 46>
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שלישי, ג' בתמוז התשע"ג (11 ביוני 2013), שעה 17:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 11/06/2013
הצעת חוק הרבנות הראשית לישראל (תיקון מס' 5 והוראת שעה) (מועמדות לכהונה נוספת של רב ראשי לישראל), התשע"ג-2013
פרוטוקול
<הצעת חוק הרבנות הראשית לישראל (תיקון מס' 5 והוראת שעה) (מועמדות לכהונה נוספת של רב ראשי לישראל), התשע"ג-2013 – של חה"כ אברהם מיכאלי, חה"כ יעקב מרגי, חה"כ נסים זאב. (פ/1331)>
חברי הוועדה: >
מירי רגב – היו"ר
דוד אזולאי – מ"מ היו"ר
רינה פרנקל
זבולון קלפה
שמעון אוחיון
יצחק וקנין
נסים זאב
אברהם מיכאלי
אורי מקלב
אילת שקד
>
סגן שר הדתות אלי בן דהן
הראל גולדברג - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ישראל פת - יועמ"ש, המשרד לשירותי דת
שמעון יעקבי - יועמ"ש, הנהלת בתי הדין הרבניים
מוריה אביגד
<הצעת חוק הרבנות הראשית לישראל (תיקון מס' 5 והוראת שעה) (מועמדות לכהונה נוספת של רב ראשי לישראל), התשע"ג-2013 – של חה"כ אברהם מיכאלי, חה"כ יעקב מרגי, חה"כ נסים זאב. (פ/1331(>
ערב טוב, אני מתכבדת לפתוח דיון של ועדת הפנים והגנת הסביבה בנושא: הצעת חוק הרבנות הראשית לישראל (תיקון - הצגת מועמדות לכהונה נוספת של רב ראשי לישראל), התשע"ג-2013, הכנה לקריאה ראשונה. הצעת החוק זו הוגשה על ידי חברי הכנסת מיכאלי, יעקב מרגי ונסים זאב. הצעת חוק זו עניינה בביטול הקביעה בחוק לפיה רב ראשי מכהן לא יוכל להתמודד בבחירות לכהונה רצופה. כדי שנבין מה הרקע ואיך אנחנו אחר כך הולכים לתיקון: בחירתם של הרבנים הראשיים לישראל מתבצעת על ידי אספה בוחרת שמורכבת מ-150 אנשים, 80 מתוכם הם רבנים שמייצגים ערים, מועצות דתיות וכיו"ב, 70 נוספים הם נציגי ציבור שמייצגים ראשי ערים, ראשי מועצות, שרים, חברי כנסת ואנשי ציבור. תקופת כהונתם של הרבניים הראשיים היא 10 שנים.
החוק היום קובע כי הבחירות לרבנים ראשיים חדשים יערכו לא יותר מ-3 חודשים ולא פחות מחודש אחד לפני תום כהונתם של הרבנים המכהנים. הרבנים הראשיים לישראל המכהנים כיום נבחרו לכהונה ביום ב' בניסן התשס"ג, 14 באפריל 2003, ותקופת כהונתם אמורה היתה להסתיים בי"ג בניסן התשע"ג, 24 במרץ 2013. חוק הרבנות הראשית לישראל להארכת כהונתם של הרבנים הראשיים לישראל (הוראת שעה) שנחקק עם ראשית הכנסת ה-19 האריך את תקופת כהונתם של הרבנים הראשיים המכהנים כיום ב-3 חודשים, קרי עד ליום - - -
4 חודשים, לטובת הפרוטוקול נא לתקן, 4 חודשים עד ליום י"ז באב התשע"ג, שזה ה-24 ביולי 2013. לפי החוק התאריך האחרון להצגת מועמדים יוצא השנה ב-17 ביוני והבחירה עצמה ברבנים הראשיים צריכה להתבצע עד ה-24 ביוני. זה מבחינת החוק. אני רוצה לפני שנגיע לחוק עצמו שהיועץ המשפטי לוועדה יציג את חוות הדעת של היועץ המשפטי של הכנסת ולאחר מכן אני אמשיך להגיד במה אנחנו נדון היום. רק לטובת הפרוטוקול, נמצא פה סגן שר הדתות, בן דהן, ידידי, שמן הסתם המשרד שלו גם כפוף לוועדת הפנים ויש ביננו שיתוף פעולה מצוין, ברוכים הבאים לוועדה.
אחד התומכים הגדולים של הרבנים הראשיים, ולא סתם, הם אלה שאיישו אותו, את מקומו, בזכותם הוא היום חבר כנסת.
אורי, אני אגיד לך מה, אנחנו אנשים מאמינים ואנחנו מאמינים שכל אחד נמצא במקום שהוא צריך להיות בו, אז תודה לאל וישתבח שמו. עכשיו נמשיך בדיון עצמו. תומר, בבקשה.
גברתי היושבת-ראש, אל"ף, אני מודה לך על כך שהצגת באמת בצורה טובה את המשמעות של הצעת החוק, יותר נכון את המצב החוקי הקיים. בהצעת החוק בעצם אנחנו מבקשים פה תיקון של ביטול סעיף 5(ג) שמונע היום מהרבנים הראשיים להתמודד בסמיכות, ברציפות. ידוע היסטורית מתי הדבר קרה, כשהרבנים הראשיים תפקדו כל חייהם ולאחר מכן באו – זה נקרא "חוק ניסים" – שבזמנו מנע מהרבנים הראשיים להמשיך ולכהן ברצף. אנחנו כרגע רוצים להחזיר את המצב שהרבנים הראשיים יכולים להשתתף בתום הכהונה שלהם ברצף לכהונה נוספת. החוק הזה הוא חוק שאכן נדון בכנסת הקודמת אבל מסיבות לא ענייניות אלא פוליטיות נתקע בוועדה אחרת ולכן ביקשתי להגיש את החוק הזה מחדש. הוא זכה בתמיכת ועדת שרים, אני מודה לוועדת שרים על כך, ואני מבקש היום שנקדם את זה בקריאה ראשונה.
לא, שניה, אורי, אני מבטיחה לך שאני אאפשר לך לדבר, אתה לא תצא מפה בלי להביע את עמדתך.
אבל את לא תאפשרי לי גם שאלה? קריאת ביניים? גם זה לא? בסדר, אני בטוח שתתני לי זכות דיבור, אני רק שואל מדוע באמת אי אפשר להמשיך עם החוק הקודם? למה היו צריכים להחליף את החוק?
טוב, בואו נדון בחוק עצמו. אני רק להגיד רוצה לפני שאתה מעיר את ההערה שלך, והיה ואנחנו היום – וזאת הכוונה – נאשר את החוק, החוק מחייב אותנו לשנות מספר סעיפים בחוק של הרבנות הראשית, מחייב אותנו לשנות את סעיף 7, שתכף נקריא אותו, את סעיף 8 ואת סעיף 11, שעיקרם בגוף הבוחר שהוא 150, הרבנים הראשיים בוחרים 10 רבנים לגוף הבוחר, ברור שהיום אנחנו לא נוכל לאפשר את זה משום שלא יכול להיות שהגוף הבוחר הוא זה שיבחר אותם. לכן אנחנו מקווים שנגיע פה לאיזשהו סיכום ואם לא הוועדה תיקבע. בנוסף לזה יש עוד שני סעיפים שצריכים להיות מתוקנים בהצעת החוק, שר הדתות אמור לקבל בסעיף אחד החלטה בהתייעצות עם הרבנים ובסעיף אחר בהחלטה עם הרבנים. גם את שני הנגזרות האלה אנחנו נשנה בהתאם להחלטות שיהיו. אבל קודם כל נצטרך לאשר את החוק ואז נבוא לנגזרת של הדיון. היועץ המשפטי, בבקשה.
תודה, גברתי היושבת-בראש. מונחת בפני חברי הוועדה והמשתתפים חוות דעתו בכתב של היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד אייל ינון, שניתנה לבקשתם של מספר חברי כנסת. ההצעה ניתנה בעקבות פניה של אותם חברי כנסת ליועץ המשפטי בשאלה האם ניתן להמשיך בהליכי חקיקתו של חוק זה בעקבות חוות דעת קודמת שהוא נתן שלפיה לא ניתן היה מבחינה משפטית בתהליך החקיקה של החוק הידוע בכינויו "חוק שטרן", שנועד להוסיף חברים לאסיפה הבוחרת, ונשאלה השאלה האם אותו דין חל על החוק הזה מכיוון שהכנסת, כידוע לכולנו, בחרה את נציגיה לאספה הבוחרת בשבוע שעבר.
היועץ המשפטי סבור שמאחד גיסא אפשר להסתכל על כל שלב ושלב בשלבי הבחירות כשלב נפרד ולפיכך הצגת המועמדים היא שלב שעומד בפני עצמו וכל עוד הוא עוד לא קרה אין מניעה לשנות את מי שרשאי להציג את מועמדותו, נהפוך הוא, אלא מדובר כאן בהרחבת מעגל המועמדים שיכולים להגיש מועמדות ולכן אין מניעה לכך. מאידך גיסא מציג היועץ המשפטי את העמדה הסותרת שאומרת שצריך להסתכל על תהליך הבחירות כתהליך אחד שבו, ברגע שהתחיל המשחק ובעצם הכנסת כבר בחרה את נציגיה לאסיפה הבוחרת, לא ניתן לשנות את הכללים של הבחירות כולם, ובכלל זה את הכלל שמתייחס למעמדים שיכולים להגיש מועמדות לכהונת הרבנים הראשיים.
בסיכום חוות הדעת קובע היועץ המשפטי לכנסת שהחוק הזה מעורר קשיים לא מעטים. הוא מציין שנציגי הממשלה קבעו שאין מניעה להמשיך בהליך החקיקה שלו כיוון שהממשלה עוד לא בחרה את נציגיה לאסיפה הבוחרת ועוד לא נתמנתה ועדת הבחירות. והוא מבהיר בהברה נוספת שפורסמה אתמול שלמרות – הוא מצביע על הקשיים שמדובר בהם בהצעת החוק – אין הוא מביע דעה נחרצת בשאלה אם לא ניתן להחיל את החוק הזה על הבחירות הנוכחיות לרבנים הראשיים בהינתן הנסיבות הקיימות.
בקיצור, חוות הדעת של היועץ המשפטי של הכנסת, אין בה אמירה שאנחנו לא יכולים בעצם לשנות את החקיקה, וכמובן היא גם אומרת שבהחלט אנחנו כוועדה יכולים ומוסמכים שהחוק שכרגע אנחנו משנים יחול על הבחירות הנוכחיות.
תאמין לי, המסתננים מעוררים קשיים, הרבה דברים מעוררים קשיים, אנחנו יודעים להתמודד עם זה, אנחנו בית המחוקקים. לא התקיימו הליכים הקשורים בבחירות, נבחר רק הגוף. אפילו אני, שנבחרתי לגוף הבוחר של ה-150 לא נפגשתי עם אף אחד מהמועמדים, אף אחד לא נפגש בעניין הזה. עם כל הכבוד, לא החליטו עדיין והגוף לא התחיל לעבוד ולכן אפשר לעשות את זה. אז אפשר למצוא תמיד למה לא, אנחנו באים למצוא איך אפשר למצוא את הדרך הנכונה, גם ברמה המשפטית, גם ברמה הערכית וגם כמובן ברמת המועמדים הראויים שיוכלו להתמודד בכהונה נוספת ברבות הראשית. אני לא רואה עם זה שום בעיה.
הרי אני לא נבחרת בש"ס ואני לא יכולה להיות חלק מש"ס ולכן אני מאמינה בזה, כי אם לא הייתי מאמינה בזה לא הייתי עושה את זה והייתי יכולה להעביר את ה"קוף", כמו שאומרים, לוועדה אחרת.
הקרבה לוועדה הזאת גורמת שלא רק בפח האשפה של כל החוקים האלה שבאים לקרקע – את נופלת בנטל, זה יהיה שוויון בנטל עוד מעט.
רק הערה אחת לסיכום, אם הוועדה בכל זאת תחליט לקדם את ההצעה חרף הקשיים שאנחנו מצביעים עליהם כמובן, כפי שהיושבת-ראש אמרה, ובצדק, מתחייב באופן ברור התיקון של 3 הסעיפים שגברתי ציינה.
תודה רבה על הזכות שנפלה בחלקי, ולא רק זה, נראה לי שגם במצב שקיים כיום בכנסת את תפתחי אתי ותגמרי אתי, כולם שותקים שתיקת הכבשים, אף אחד לא מדבר, אפילו הדתיים לא.
אורי, זה שאנחנו לא מסכימים אתך, אנחנו לא כבשים. אנחנו מכבדים אותך, אורי, זה בסדר. היום נתנו לו לדבר שעה שלמה בוועדת הכסת, הכול היה בסדר.
תאמין לי שאם אתמול דיברנו עד 04:00, בשביל החוק הזה צריך לדבר גם שני לילות וזה לא יספיק. זה הרבה הרבה יותר גרוע, שם היה חשש, כאן כבר הגרוע מכל הגיע.
בסדר. קודם כל אני רוצה להגיד לכם, גברתי יושבת הראש וחברי חברי הכנסת, לא יאמן כשמסתכלים אחורנית, וכאחד שהיה גם בכנסת הקודמת, לאיזו הדרדרות ואיזה מדרון חלקלק אנחנו מתדרדרים בכנסת הזו בחוק שהוא צריך להיות חוק ערכי. חוק שהוא לא איזה ויכוח לפעמים, איזו השקפה מימין או משמאל, אם זה עובדים זרים ולא מסתננים וכל מיני עמותות כאלה ועמותות אחרות שהכנסת דנה ואולי עוררה סערות, פה מדובר בבחירת רב ראשי לישראל ואנחנו התדרדרנו במהירות הבזק מחוק שלא הביא אותו נציג דתי בכלל אלא חיפשו מישהו להסתתר מאחוריו, כמו חבר הכנסת אפללו, שהביא בכנסת הקודמת את חוק הארכת כהונת הרבנים הראשיים. הביא ויזם חבר הכנסת אפללו, כולם ישאלו: מה פתאום חבר הכנסת אפללו? חסר כאלה שיותר מקורבים לעולם הרבנות?
בוא תדבר לטובת החוק. מתוך דבריך אפשר להבין שאתה חושב שהרב עמר הוא רב לא ראוי. בוא קודם כל נשמור בכבודו של הרב.
אחרי שהוא עבר קריאה ראשונה אז מה יותר פשוט מלעשות חוק רציפות ולהעביר את החוק הזה? הרי אנחנו עשינו את זה בכל החוקים. כמה חוקים יש שעברו כבר בקריאה ראשונה ואנחנו לא מוכנים להמשיך את הקריאה הראשונה ואנחנו מתחילים מההתחלה? בגלל שאם החוק היה ממשיך והיינו מבקשים ממנו רק החלת חוק הרציפות הוא לא היה נדון בוועדה הזו, הוא היה נדון בוועדה אחרת. כל מה שנעשה סביב החוק הזה, חוק הארכת כהונת הרבנים הראשיים, השינויים שעברו חוקים אחרים בעקבות אותו חוק – כמעט היו משברים קואליציוניים, כמעט הממשלה נפלה בשביל החוק הזה. מי לא התנגד לחוק הזה? בתחילתו הסכימו, אמרו שאם החרדים או הדתיים יובילו את זה זה יכול לעורר התנגדות, אבל כשבא מישהו בחוץ – בתחילתו הרבה תמכו בחוק, כולל גם אנחנו, חלקנו בכל אופן תמכו בחוק הזה.
לאיזה מצב הגענו בגלל הדרך שנעשתה? שום מגבלות, לא ערכיות, לא חוקתיות, לא מגבלות של קווים של יראת שמיים – אני לא יכול להגיד יראת שמיים. שום מגבלה לא מנעה מאנשים כדי להגיע לקדם את החוק הזה. הדרך היתה דרך קלוקלת, דרך ששום דבר לא יעצור אותה ולא עצר אותה.
תיאטרון האבסורד קיים פה. אנשים שהיו צריכים לבוא, כל המפלגות שהיו צריכות לבוא ולצעוק נגד החוק – לא מסיעת העבודה ומסיעת מרצ, לא רואים אותם, מסיעת ישראל ביתנו אף אחד לא נמצא. כולם מסכימים, אף אחד לא מגיע.
והיום כולם מסכימים לזה. יש בעיה אחת, איך זה יכול להיות שהרב הראשי שהוא מתמודד עכשיו הוא זה שיבחר את ה-10 הנוספים? אז צריך לעשות תיקון. איך יכול רב או אישיות שיש לה תפקיד שיפוטי, תפקיד שיפוטי, מתמודד תוך כדי הסמכות שלו בתוך התפקיד השיפוטי והוא יכול להתמודד על הארכה של עוד כהונה? זה בסדר, על זה אף אחד לא מתנגד. כל אלה שיש להם רוממות היושר בפיהם, אנשים שרק כשיש דבר שרק מריח כך היו צריכים לבוא ולהתנגד לזה, אף אחד לא נמצא פה ואף אחד לא מתנגד. החליפו את זה מוועדת חוקה לוועדת הפנים בקלות, הוציאו חוות דעת משפטית שמתנגדת לכך, אף אחד לא יגיד שום דבר ויפרשנו את זה: אם זה רק מעורר קשיים אז זה לא נורא.
חוק שבכלל לא הגיע לשולחן הכנסת מיד מגיע לוועדת שרים לענייני חקיקה – כמה אנחנו מכירים חוקים כאלה? וזה לא מרתיע אותי אם אני אהיה כאן 1 מתוך 10 שיתמכו, בגלל שהשתיקה הזאת של כל אלה שהתנגדו והיום מסכימים ולא מדברים, זאת הבעיה הכי גדולה. זה אומר את האמת, מה הביא, לאיזה הסכמות הגיעו כדי לאפשר לחוק הזה להיחקק. כל אלה שהתנגדו, הרי לא צריך – באים ומספרים סיפורים: אנחנו יודעים הרי, אין כאן שום דילים, אף אחד לא עומד מאחורי זה. לחלק מספרים: תעזוב, אנחנו נציג את זה ככה והכול יהיה בסדר. לחלק אחר אומרים: אנחנו אומרים את הדיל, שיש דיל, אנחנו לא מתכוננים לקיים את זה. מכתבים שניתנו לראשי מפלגות – איפה הבית היהודי שפתאום עומדים פה ותומכים בחוק הזה? איפה ההתנגדות הגדולה שעד היום עיכבו את זה? מה קרה שפתאום אף אחד לא שואל? מה קרה שפתאום כולם מסכימים?
מה קרה? נפל מן מהשמיים. מי ייתן לי תשובה? אני צריך תשובה מהיועצים המשפטיים? אני שואל מחברי הכנסת את התשובה, שאף אחד לא יסתתר מאחורי זה להגיד שאין שום דבר. לכולנו ידוע מדוע חוק זה נכנס ומהיום נדון בוועדת הפנים. ואני שואל, עד איפה מגיעים לזילות של חוק שבו צריך לבחור רב, רב ראשי בישראל? מכיוון שהדרך הזו שהגיע החוק הזה היתה שיא האבסורדים, ביזוי שלא היה כמותו, התנהלות שלא היה לה תקדים לכל אורך הדרך. אני נמצא כבר כמה שנים בכנסת הזו, זו לא קדנציה ראשונה ולא קדנציה שניה, עוד לא היה דבר כזה. כל הכיעור הפוליטי והאינטרסנטי, כל כוחות הרוע היו כאן בחוק הזה.
לא היו חוקים כאלה, לא היו חוקים בוועדת כספים? לא העברתם את תאגידי מים בגלל שמישהו קיבל – מי היה יושב-ראש ועדת כספים? גפני? לא, לא היה? לא קיבלו דברים לישיבות אז? לא העברנו את החוק פיקוח על המים בגלל שהיו אינטרסים כאלה? אבל אתה כל כך לא תמים, אל תגיד, יש תמיד אינטרסים ויש תמיד מצב win-win. די, מה זה "אינטרסים", "שמאינטרסים". תמיד להוביל את זה לרמה כזאת של אינטרסים. בוא תתייחס עניינית לגבי החוק. תאמין לי, אם אני צריכה ללכת לבית ספר, לבית ספר של אינטרסים, אני צריכה לבוא אליכם, רק אצלך אני אלמד. אצלכם במפלגה אני אלמד הכי טוב.
שניה, אי אפשר לעבור לסעיפים עד שלא מציעים על החוק, כל עוד החוק לא משתנה. קודם כל אנחנו צריכים לראות שאנחנו בעד החוק, אחרי זה אנחנו עוברים לסעיפים.
גברתי, החוק הזה, בוועדת חוקה כשהיה, גם שם חבר הכנסת מקלב לא תמך בזה ואז הבית היהודי לא היה קיים. זה הכול.
אני אומר שההתנגדות שלך היא גם בקדנציה הקודמת, לפני שהבית היהודי נולד, התנגדת אז לחוק והיום אתה מתנגד לחוק, אז מה זה קשור לאיזה דילים?
רק שנדע את ההיסטוריה, את אגודת ישראל לא הקימו רבנים, הקימו עסקנים, להבדיל מהבית היהודי.
אני נותנת לך עוד 3 דקות דיבור, נתתי לך יותר מדי זמן אבל שלא יגידו שאני לא נותנת לאופוזיציה לדבר בוועדה. דיברת כבר 5 דקות ואני נותנת לך עוד 3 דקות לדבר, זה כדי ששלום ירושלמי לא יכתוב בטור שלו שלא נתתי לאופוזיציה לדבר.
כן, מי לא מכיר אתכם, העיתונאים? כן, אורי, בבקשה. כמה מייעצים הוא צריך, אתם חושבים שהוא לא יודע מה להגיד? כל אחד לוחש.
לא, לא, עזוב את ההסכמות. תאמין לי, ההסכמות פחות מעניינות אותי, אנחנו נקדם את החוק עם הסכמות ובלי הסכמות.
זה לא רק זה, חילוקי הדעות לא רק עכשיו, אנחנו רואים עד איפה אפשר להגיע עם החוק הזה. עוד אתמול, אחרי שזה כבר היה כאן, כבר החלטה. הרי לא סתם אנחנו רק יושבים היום תוך כדי מליאה ולא דנו בזה אתמול, משום שעוד אתמול היה ניסיון להעביר את זה לוועדה. אין דבר, אין קומבינציה פוליטית שלא היתה בתוך החוק הזה.
אבל אני כן רוצה להתייחס לחבר הכנסת מיכאלי. למה התנגדנו גם בקדנציה הקודמת? מפני שהדיל היה כשבא חוק לכאן לוועדת הפנים, שוועדת הפנים התחילה לדון בו, חוק שינוי פתיחת אזור רישום נישואין, הנקרא "חוק צהר". החוק היה בוועדת הפנים ועד שהוא לא עבר לוועדת חוקה – שם עצרו את זה. מאז אנחנו התחלנו - - -
בכל אופן, חבר הכנסת מיכאלי, אתה יודע בדיוק שההתנגדות לחוק הזה, לא משנה אם זה הבית היהודי או לא, היתה כשהחוק הזה היה בוועדת חוקה, וכל זמן שלא העבירו לוועדת חוקה – שוב פעם לקחו חוק שכבר נדון בוועדת הפנים, שוועדת הפנים היתה אמורה לדון בזה ודנה בזה, והעבירו אותו לוועדת חוקה בחוסר האמון שיש, "חוק עמר" יאושר רק אם בתמורה לזה יהיה פתיחת אזור רישום נישואין כשידונו באותה ועדה ובאותו יושב-ראש. וכשכבר דנו, באותו יום זה עבר. שום דבר, לא היה כזה דבר עוד בפוליטיקה שבאותו יום, רק ביחד – חוסר האמון שיש בכם – והיום נהייתם כולכם עומדים יחד.
ואתם, גם אם תבואו ותגידו לי, חבר הכנסת מיכאלי וחבר הכנסת אזולאי, תדעו שאני מאוד מאוד מעריך גם את היושר וגם את יראת השמים שלכם ואני בטוח שאתם מתוך תמימות, מתוך הבטחות, בטוחים שאין מאחורי זה שום דבר ולא נעשה שום דיל. שיבואו כאן נציגים של אלה שעשו, שהפקידו מכתבים בתוך ראשי הבית היהודי, שהפקידו מכתבים אצל ישראל ביתנו, שהפקידו מכתבים בעוד מקומות. תגיד היום חברת הכנסת שקד אם אין מכתבים שנתנו על ידי אנשים שעליהם מדובר במקומות מסוימים. אנחנו מדברים על חוק שאנחנו רוצים היום לשנות תוך כדי כהונה של אדם שיש לו תפקיד שיפוטי, איפה כל אלה כשצריך את היושר הזה?
אני כבר מסיים. מה שאתם עשיתם, קיררתם את האמבטיה. לא יעזור שום דבר, אתם קיררתם את האמבטיה, נתתם אפשרות. גם אם אתם בטוחים שלא נעשה שום דבר ואין דיל אתם הרי יודעים שאתם נותנים את ההיתכנות לשינויים שלא היו כדבר הזה בתוך הרבנות. אתם מכניסים את הדבר הזה בדרך הזו וגם היום, כשאתם רוצים – ואני מאוד מעריך אתכם, אני יודע שאתם עושים את זה באמונה ושאין מאחורי זה שום דבר - - -
אני חושב שזה שאני נמצא כאן – ואני מבין שהאווירה היא לא אוירה אוהדת, ויש כאלה שנמצאים במאבקים האלה, אין לנו שום דבר, לאמת אין הרבה דורשים והאמת היא יתומה ואני אעשה את זה בין שאני יודע מה התוצאות ובין שיש כאלה שאומרים לי: מה זה יעזור לך? הרי בין כך ובין כך יאשרו את זה, אתה תראה באיזה מהירות זה יעלה, אנחנו נקרא קריאה ראשונה ולא יעזור שום דבר ואל תענו לו, ולאחר מכן כל חוות הדעת המשפטיות שיהיו, אין לזה שום משמעות, אנחנו סימנו את המטרה ואנחנו נגיע – אבל אנחנו יודעים שאנחנו עושים היום לא רק את חובת המחאה, אנחנו יודעים שהיום אנחנו עושים את זה, ואני אמרתי את זה בוועדת הכנסת, בזה שאנחנו שוב פעם הבאנו את זה לוועדת הפנים. אנחנו שוב מציפים את הדבר הגרוע ביותר שנעשה למוסד הרבנות, לרבנות בישראל ולדרך שאנחנו רוצים להגיע. הדרך כזאת קלוקלת, דרך שלא היתה כמותה כדי להגיע למטרה, כזה דבר עוד לא היה, ודאי לא בחוק של רבנים ראשיים.
כפי שנאמר כאן קודם, ועדת השרים לענייני חקיקה, עמדת ממשלה למעשה, תומכת בקידום הצעת חוק הרבנות הראשית (תיקון - הצגת מועמדות לכהונה נוספת של רב ראשי לישראל) בכפוף לאישורי תיקוני החקיקה לחוק הרבנות הראשית שצוינו כאן. בנוסף מבקשת הממשלה – אמנם זה לא הובא בפני ועדת השרים לחקיקה, הדברים הוצגו אתמול לראש הממשלה ובשמו מסרה לי היועצת המשפטית שמשרד ראש הממשלה גם את הדברים הבאים – היום החוק מחייב, כפי שגברתי יושבת-הראש אמרה מהתחלה, לסיים את הליכי בחירת הרבנים הראשיים עד ה-24 ביוני. אנחנו לא נוכל לעמוד, הממשלה, ולא רק הממשלה, גם גופים אחרים, לא ניתן יהיה לעמוד במסגרת הזמנים הזו, וכדי שלא ייווצר מצב שבו תהיה הפרת חוק של החוק שקבוע למועד - - -
אנחנו נרצה שכחלק מהתיקונים נרצה הארכה בחודש בהוראת שעה של קיום הבחירות האלה, קרי עד ה-24 ביולי.
רגע, לפני שאתם צריכים להבין אני רוצה שהיועצים המשפטיים שלנו יבינו. אני רוצה רגע להבין, הבחירה עצמה אמורה להיות עד ה-24.6, אתה אומר שבגלל שינוי החקיקה והפרוצדורה אתה מבקש שזה יהיה עד ה-24.7?
אנחנו מבינים את הבקשה ואנחנו חושבים שהיא חיונית כדי להבטיח את הצלחת הבחירות בהקשר הזה, אך אנחנו חושבים שלדחות את זה ליום האחרון של הכהונה זה מסוכן מדי ולכן צריך לקבוע את זה לא יאוחר משבוע לפני תום הכהונה.
שבוע ימים. מה שקורה, ב-24.7 אמורים שני הרבנים הראשיים לסיים את תפקידם והוא אומר: כשאתה מביא את זה עד המועד האחרון זה תמיד נגרר, וזה נכון, נביא את זה שבוע לפני.
יכולים להיות גם ערעורים ואתה צריך להביא ערעורים ואתה רוצה לעשות את זה שקוף ונכון ואמיתי.
אני רוצה רק להעיר הערה, כשהרבנים הראשיים הנוכחיים נבחרו היתה תקופה שלא היו רבנים ראשיים.
אני רוצה לומר שבאותו זמן גם הליכי הבחירה נמשכו. אני, בניגוד לעו"ד גולדברג, לא חושב שזה יהיה אסון אם יהיה מצב שבו לא נעמוד בזמן - - -
אבל אני חושבת שזה יהיה אסון, משום שגם אני כוועדה מחוקקת פה חוקים, אנחנו לא נביא את זה לרגע האחרון.
אתה טועה, כי מועמדים לרבנות ראשית יכולים להגיש מועמדותם עד 7 ימים מיום הבחירה.
תקשיב דקה, סבלנות. מי שקובע את מועד הבחירות זו ועדת הבחירות. עם כל הכבוד, קרה לא פעם, אני אומר לך, לא פעם קרה שוועדת הבחירות דחתה את המועד.
בסדר, אז הוא יסיים ואתה תודיע, מה קרה עכשיו? הוא יגמור ואתה תגיד את מה שיש לך להגיד.
אני אומר לך שוועדת הבחירות כבר קבעה מועד לאחר המועד שקבוע בחוק וזה היה המועד. למה? בגלל שהיו אילוצים שונים, היו אז בג"צים ודברים אחרים. אני מפחד שהמועד שאתה תקבע הוא מועד מוקדם מדי. אני אומר לכם, יש פה עבודה רבה. ועדת הבחירות, בהנחה שהיא תיבחר ביום ראשון הקרוב, יש לה עבודה רבה, היא לא תספיק בתקופה כה קצרה להכין את הבחירה.
נכון, ואני אמרתי: לא יקרה שום דבר שחודש אחד יהיו ממלאי-מקום. החוק קבע מי ממלא מקום של רבנים ראשיים. מה לעשות, אין ברירה. לקבוע סד זמנים שאף אחד לא יעמוד בו? חבל על הזמן.
תומר, היועץ המשפטי, אני מבקשת גם לשמוע את התייחסותך. אני בכל מקרה, בשונה מהשר, לא חושבת שאנחנו צריכים לפעול במודע ובניגוד - - -
אז אתה תעמוד. תאמין לי, כמו שאומרים לצבא: תקימו גדר אז הם מקימים גדר, אתם גם. סך הכול במה מדובר? בלהציע מועמדות? אפשר לחשוב שלא יודעים שצריך להציע מועמדות לרבנים הראשיים.
סליחה, עבודת ועדת הבחירות היא רבה. אני אומר לך, לקבוע את האסיפה הבוחרת זה לא מהיום למחר.
אזולאי, אתה מדבר תכף. אני מבקשת לשמוע את תגובת היועץ המשפטי של הוועדה ולאחר מכן את משרד המשפטים, בבקשה.
בית המשפט העליון כבר פסק שיום הבחירות הוא עניין קונסטיטוטיבי שבעצם הפרתו היא הפרה חמורה של החוק שעלולה לפגוע בתהליך כולו, בפסק דין יצחק לוי ובפסקי דין נוספים, זאת לעומת המועמדים האחרים שקבועים בחוק שנאמר עליהם שהם פחות דומיננטיים, כלשונו של בית המשפט. לגבי ממלא מקום קבע בית המשפט העליון שאין מילוי מקום בנושא של הרבנים הראשיים בשורה של פסקי דין ולכן נוצר חלל שהוא בעייתי מאוד ובית המשפט קבע לגביו שהוא מאוד בעייתי מבחינה משפטית, שנוצר מצב שבו אין רבנים ראשיים מכהנים. דבר שלישי, ואני מחזק את דבריה של יושבת-ראש הוועדה, אין זה מתקבל על הדעת שהכנסת תחוקק חוק כשהיא יודעת והממשלה מודיעה לה שהיא לא תעמוד בלוח הזמנים שהחוק הקיים קובע ולא תתייחס לזה.
יש עתירה עכשיו שהוגשה לבג"ץ, הליך עכשיו שמתנהל בפני בג"ץ שבו נדרשת הממשלה להסביר מדוע לא התקיים הליך בחירת הרבנים הראשיים במועד. בהחלטה של בית המשפט מאתמול בית המשפט רומז לכך שמתבקש תיקון של החקיקה בהיבט המועדים כדי שאנחנו נוכל לעמוד בלוח הזמנים שקבוע בחוק. אני מסכים מאוד לכתחילה עם היועצים המשפטיים של הוועדה, עם עו"ד רוזנר, שבאמת עדיף שמועד הבחירות יהיה ב-17 או אפילו לפני כדי לאפשר חפיפה מסודרת.
יחד עם זאת, יש לנו פה גם אילוצים פרקטיים כפי שציין סגן השר, ולכן בנסיבות כאלה, שאנחנו לא רוצים שייווצר ואקום, עדיף לדחות את המועד כמה שיותר מאוחר כי במסגרת שלנו יש לבחור את הרע במיעוטו.
גברתי, אנחנו הצענו שתי חלופות בפני מקבלי ההחלטות: החלופה הראשונה שהצענו זה לקבוע בהוראת שעה דחיה של הארכת כהונה של הרבנים הראשיים הנוכחיים לתקופה נוספת כדי לאפשר לממשלה להשלים את הליך הבחירות הנוכחי.
החלופה השנייה שהצגנו היא לדחות את מועד הבחירות האחרון במקום ה-24 ביוני ל-24 ביולי כדי שלא ייווצר ואקום. עו"ד רוזנר ציין קודם שבג"ץ קבע שאין חלופה היום בחוק, אנחנו לא לגמרי מסכימים עם הטיעון הזה. זה נכון שבית המשפט קבע כבר בעבר, בפסקי דין, שאין מענה משפטי לוואקום במקרה שבו רבנים ראשיים סיימו כהונה וטרם נבחרו חדשים, אנחנו חושבים שיש כן מענה. לא בגלל שחלילה אנחנו חושבים אחרת מבית משפט אלא מכיוון שאנחנו מעולם לא הבאנו בפני בית משפט את הטיעון הזה, היו נסיבות אחרות שונות לגמרי ולכן הנושא הזה בכלל לא עלה.
אני אומרת דבר מאוד פשוט: כדי שנסיים את זה, כי זה עוד הדבר הכי קל שלנו היום בדיון, יש אופציה אחת, שנאריך את כהונת הרבנים לעוד חודשיים ואז כל המועדים זזים עד נניח שבוע לפני סיום המועד שנקבע.
אה, שזה חודש לפני, אוקיי, מצוין. זו אופציה אחת, ואת זה אנחנו יכולים לעשות בחוק הזה?
עזוב, מה אתה עכשיו רוצה להתעסק עם זה? נריב, נביא שנאת חינם. אהבת חינם כל היום מדברים. שנאת חינם וט' באב.
לא קיבלנו התייחסות של גולדברג לעוד סוגיות משפטיות שהעלו פה, כמו היועץ המשפטי של הכנסת, האם זה לא שינוי כללי משחק?
הוא אמר בהתחלה שהוא מקבל את העמדה שלנו, ניתן לעשות את זה. הדבר היחידי שהוא אמר הוא שאם אנחנו אכן מאריכים, משנים את החוק, אנחנו צריכים להתייחס לסעיפים הנגזרים מהחוק. אמרתי את זה בתחילת בדברי לטובת הפרוטוקול, פתחתי עם זה את הדיון, אנחנו נשנה את הסעיפים בדיון היום, נצביע עליהם בדיון היום וכיוצא בזה גם נצביע על ה-24.7, כפי שבעצם ביקשת כנציג משרד המשפטים.
הוא לא ענה על זה, זה אחד. הדבר השני, האם זה לא סותר את מדיניות הממשלה, מדיניות משרד המשפטים שיש קפיצה לכהונה שיכול להיות אצל כל אחד שמכהן בתפקיד ציבורי, כמו שנשיא בית המשפט העליון - - -?
אני שואל האם אחד שיש לו תפקיד שיפוטי, האם זה לא – לפי דעתכם ואם קיבלתם חוות דעת משפטית שהגיעה ממשרדים אחרים שבאה ואומרת: לא יכול להיות, לא יעלה על הדעת שאחד שיש לו תפקיד שיפוטי, הוא עצמו זה שינהל היום מערכת בחירות? איך יכול להיות? למה הדבר דומה? לשופט בבית משפט העליון שיעמוד לבחירה והוא יעשה תעמולת בחירות כזו שהוא עלול ועשוי ויכול להיות שיש לו נגיעה אישית בחיי היומיום שלו. אלה שבוחרים שבו הם היום נמצאים תחת סמכותו.
אני אתייחס אז, גברתי, לשתי השאלות בקצרה. לגבי השאלה הראשונה, חוות דעת של היועץ המשפטי לכנסת, אנחנו מסכימים מאוד עם היועץ המשפטי לכנסת שבמישור הראוי המשפטי אכן לא ראוי להביא הצעת חוק כזו באופן שהיא תחול על הבחירות הקרובות, אכן אנחנו מסכימים שלא ראוי, וגם בגלל שזה סמוך למועד - - -
גם בגלל שזה סמוך למועד הבחירות, גם בגלל שהתהליך כבר החל בבחירת נציגי הכנסת על ידי ועדת הכנסת לגוף הבוחר. את זה אמרנו במישור הראוי. יחד עם זאת, במישור הנסיבות הנוכחיות שהתהליך נמצא רק בראשיתו ואין כוונה בהליך עצמו, בתיקון החקיקה, לשנות מהליכים שכבר התקיימו, כלומר, תיקון החקיקה לא דורש מהכנסת עכשיו לשנות את הנציגים שהיא בחרה, אנחנו נמצאים בתחילת תהליך, טרם מונתה ועדת בחירות – אמנם מונו נציגי המועצה אבל עוד לא שוכללה הקמת ועדת הבחירות – בנסיבות האלה אנחנו חושבים שאין מניעה שיחול החוק על הבחירות הקרובות. זה לשאלתך הראשונה.
גברתי, לגבי השאלה השנייה ששאל חבר הכנסת מקלב ביחס לקדנציות, אכן מבחינה משפטית, על פי המצב החוקי היום, יש קדנציות לנושאי משרה שונים בשירות הציבורי, בעיקר יש קדנציות לנשיאי בתי משפט. אחד הרבנים הראשיים לישראל, ברוטציה ביניהם, אכן מכהן כנשיא בית הדין הרבני הגדול. הצעת החוק הזו אכן סותרת את המדיניות הכללית, את התפיסה המשפטית של קדנציות. יחד עם זאת - - -
יחד עם זאת, אנחנו לא חושבים שיש פה מניעה ברמת המדיניות. אנחנו לא חושבים שיש מניעה היום לאשר מתווה אחר. עד שנות ה-80' בסך הכול זה המתווה שהיה קיים. וחשוב לציין שהרב הראשי - - -
גברתי, תרשי לי עוד משפט רק. חשוב גם לציין שנשיא בית הדין הרבני הגדול הוא לא רק נושא משרה שיפוטי, הוא גם רב ראשי לישראל, הוא משרה ייצוגית, הוא נבחר על ידי גוף של 150 חברים ולכן יש פה רציונליים שהם קצת שונים מנושאי משרה שיפוטית אחרים אבל אכן זה חורג מהתפיסה המשפטית הרגילה.
חבר הכנסת אורי מקלב, ידידי הטוב, אנחנו מכירים הרבה שנים, אני אומר לך, אתה אמרת פה שאתה לבד, אז אני אומר לך: אתה לא לבד. יש פה הרבה חברים אתך, מכבדים אותך, מעריכים אותך ובאמת אני מתפלל – אני כאן יכול להגיד לך שהתחושה שלי שעד שמדינת ישראל זכתה לאחד מהרבנים המפארים את שמה של היהדות ושל מדינת ישראל, האיש, קטונתי מלהביע דעה, אבל האיש מקדש שם שמיים ברבים, וחבל מאוד, חבל מאוד שאנחנו עומדים כאן ומתווכחים כתגרנים בשוק. זה לא מכובד, זה לא ראוי והייתי מבקש והייתי מצפה ממך כיהודי ירא שמיים, שומר תורה ומצוות, בוא נחדל מכל הדברים האלה. תעשה לי טובה, כשמדברים על דילים, כל הבית הזה הוא דיל אחד גדול. אין פה חוק אחד שאין בו דילים. על מה אתה מדבר? כולנו מכירים את זה, לא נולדנו היום, אנחנו מכירים את כללי המשחק.
פה לשמחתי הרבה, לפחות את החוק הזה, לא מלווים רק פוליטיקאים, יושבים פה יועצים משפטיים, נציג של משרד המשפטים, נציג של משרד הדתות, ואתה יודע שאני לא חסיד גדול של כל האנשים האלה. יושב פה היועץ המשפטי של ועדת הפנים שאתה מכיר אותו טוב טוב ואתה מכיר את מלאכתו הנאמנה שהוא עושה בוועדה הזאת במשך שנים ארוכות עם הצוות שלו, ואני לא זוכר פעם אחת שהוא הטעה אותנו, אני לא זוכר דבר כזה. יושב פה ואומר דעה ברורה, לבוא להעביר את זה - - -
האמן לי, אתה מכיר את עו"ד תומר רוזנר, היועץ המשפטי של הוועדה, אתה מכיר אותו טוב, אם בעסק הזה היה איזשהו פגם לא חוקי, אני מודיע לך, הוא לא היה נותן למהלך הזה להתקדם. אתה יודע את זה טוב מאוד, והיו לנו ניסיונות בוועדה הזאת, גם לך וגם לי.
הרב אורי, תרשה לי, אני אומר לך, חבל מאוד. יש פה דבר אחד שאני רואה לאורך הדרך, יש מגמה שהרב עמר לא ייבחר, נקודה. ואני אומר לך, אותי - - -
סליחה, זה לא חוק פרסונלי, אנחנו לא מדברים פה על הרב עמר, אנחנו מכבדים את הרב עמר ואני מבקשת – אנחנו מדברים פה על העיקרון, על האפשרות להאריך, שרב ראשי שמסיים תפקיד יכול להמשיך בקדנציה שניה. אין חוקים פרסונליים בכנסת.
כשאדוני דיבר כאן על דילים, אני אומר לך, גם חברי, חבר הכנסת הרב מיכאלי, ואנוכי, אנחנו לא יודעים על מה אתה מדבר. אנחנו לא מכירים.
אם יש דילים ומכתב חובת ההוכחה היא עליך. אני אתן לך להתייחס כי מן הסתם כולם יפנו אליך.
מבחינה זו אני אומר, השולחן נקי, אין בידנו דבר ואנחנו מתנהגים בידיים נקיות בכל הנושא הזה. ולכן באתי לפה, ואני רוצה להודות לך על הרצון שלך ושל יושב-ראש הכנסת לקיים את הדיון הזה בכל זאת בשעה לא שגרתית, זה לא מקובל. אני מקבל את ההצעה גם של היועץ המשפטי של הוועדה - - -
אני מדבר על התאריך עכשיו, אני דווקא חושב שזאת גישה ראויה, 24.7 זהו זמן סביר ואני מאמין שהמערכת כבר ערוכה לבחירה הזו. יכול להיות ש-24.7 יוצא ביום י"ז בתמוז או יום אחר אז אפשר לפתור את הבעיה, יום יותר או יום אחרי זו לא הבעיה.
קודם כל אני שמח על ההערה שלך לגבי הוצאת האמירות האלו, זה לא חוק פרסונלי. בתור אחד שהגיש הצעת החוק דומה לפני מספר שבועות אני חושב שהדבר הזה יותר מראוי, ולך, חבר הכנסת מקלב, הייתי רוצה לומר, אני משתמש בדוגמה הזו, אני פשוט בא מהחיים האלה – בתנועה הקיבוצית פעם היה נהוג שמי שעושה קדנציה בתפקיד מסוים נותנים לו קדנציה אחת ובזה גומרים, ואז הבינו פתאום יש פה בעיה מהותית כי הניסיון שלו ירד פה לאיבוד, אז מה עושים? אז למה שפה תהא כוהנת כפונדקאית? ההפך. לכן אני חושב שצריך לקבל את הדבר הזה בתמיכה רבה מאוד. לגבי פרטי החוק, אני מבין שאחר כך יש את דיון?
אז תודה רבה לך. שמעון אוחיון, בבקשה, ואנחנו עוברים תכף לפרטי החוק, לסעיפים הנגזרים.
אני גם כחבר כנסת חדש מבקש להגיד, אני מוכרח לומר שאני דווקא שמח בציבוריות, על כל המהלכים והבירורים שהתנהלו בציבוריות בכנסת כדי לנסות ליצור מצב שהרבנים הראשיים שייבחרו יהיו האנשים שמייצגים את מירב הציבור במדינת ישראל, מיליונים, ולא מחנות ולא כיתות. אני מצטער לומר לך, אורי, לו הייתי יודע שהעניין הזה של הרבנות הראשית לישראל הוא דבר מאוד מאוד חשוב ויוקרתו חשובה בעיניך, למשל, לו היית מכבד את הכשרות שלו, של הרבנות הראשית – דבר שאנחנו מחפשים, מחפשים איזושהי רבנות ראשית היום שתהיה ממלכתית ותהיה אחידה לכל קהילות ישראל בעניין הזה ותקרין על כולם, בלי להיכנס לעניין הזה, אז אל תאשים אותנו במשהו באמת בעניין הזה. לפעמים, אני יכול להגיד לך גם טול קורה מבין עיניך כי באמת לא הצטיינתם לכל אורך הדרך בזה שמשאת נפשכם היתה שתהיה פה רבנות ראשית מקובלת וסמכותה נאדרת ונהדרת מעל כולם. לא, זה לא מה שהתרשם הציבור לצערי, ואני שמח שאולי נוצרה כאן הזדמנות, אני שמח שבשביל מפלגות כמו ישראל ביתנו - - -
אני שמח, אורי, שמוסד הרבנות הראשית לישראל הופך להיות, גם אם זה ברמה הפוליטית-ציבורית, רלוונטי. רלוונטי. אכפת לאנשים בישראל ביתנו, אכפת ליש עתיד, כי הם מחפשים גם הנהגה שתתייחס אל כלל ישראל ולבעיות הללו וזאת הזדמנות. אדרבה, אם נוכל להרים את זה לרבנות ממלכתית שתאציל על כולם זה דבר טוב. לגופו של עניין, באמת כדי למנוע את הסחבת בוודאי צריכים להיעשות כאן המאמצים ולתמוך ב-24.7.
מי רוצה לדבר? נסים זאב, כפרה עליך, כפרה עליך תעשה את זה קצר, אנחנו רוצים לגמור את החוק היום.
אז עכשיו גם אתם רוצים עוד פעם? היום יום שלישי, זה יום של הילדים שלי, שמעת? אז יאללה, רק בשביל עמר אני פה.
אני רוצה לומר לכם, לא היה דבר מכוער יותר בפוליטיקה הישראלית שלנו מהניסיון לדחות את החוק הזה ככל שניתן רק כדי להגיע לתוצאה שהחוק הזה לא יהיה רלוונטי, והכול בשם המקצועיות: אנחנו רוצים שאנשי המקצוע – איפה המקצוע נמצא? לא בוועדת הפנים. תראי כמה פוגעים בך, כאילו את לא מספיק מקצועית. בוועדת חוקה, שם יושבים אנשי המקצוע.
אבל זה נאמר, סליחה, זה נאמר. במקום שתגידי תודה רבה שאני מגן עליך ותעריכי את זה את עושה לי טובה שאני בכלל מדבר, באמת.
לא, אל תגידי שיירות, תשמעי מה שאני אומר לך, אלה דברים מאוד חשובים ואם את צריכה לתקן את עצמך תתקני כי את אולי לא יוצרת מספיק רושם חיצוני שאת מספיק מקצועית.
אז באים הפוליטיקאים האחרים ואומרים: תשמעו, הנושא כל כך רציני, כל כך מקצועי, שרק אנשי מקצוע יכולים לדון. ואיפה נמצאים אנשי המקצוע? אצל אחד שכבר קיבל על עצמו לקבור את החוק הזה קבורת חמור. אז אני אמרתי שגם חברת קדישא הם מקצועיים. בוועדת חוקה יושב אדם כיושב-ראש הוועדה הוא גם מקצועי והוא רוצה לקבור את החוק הזה. גברתי היושבת-ראש, אני קודם כל שמח שהקדוש ברוך-הוא זיכה שסוף סוף אישה יושבת בראש הפירמידה הזאת ועל ידך התגלגלה הזכות שהרב עמר יוכל להיבחר. אני לא בטוח שהוא יבחר בסוף אבל לפחות אנחנו פותחים פה את הדלתות.
אני קודם כל רוצה להכריז שהוועדה הזו היא ועדה מקצועית לא פחות מוועדת חוקה. אם יש מישהו שמתנגד לרעיון או לאמרה הזאת שיאמר לי. אני רוצה לומר, אין פה שום "catch" בין הרב עמר – זה חשוב כי זה נאמר וזה ממש לא נכון. שמענו את הרב גפני שאמר שהיו פה דילים, אין פה שום דילים. אנחנו אנשים כל כך ישרים, אנחנו לא מבינים.
נסים, לא, לא שואלים אותי, אני הגשתי את החוק, אותי לא שואלים אותי אם יש דילים. החליטו שיש דילים.
אבל את אמרת, את ביקשת אבל. גברתי היושבת-ראש, זה לא הוגן, את באת אומרת שאתה ודאי רוצה לענות אחר כך אבל גם זה לא?
גברתי היושבת-ראש, חברי חברי הכנסת, במיוחד החברים שפנו אלי בעניין הזה, אני מאוד נזהרתי בדברים שאמרתי, אם תראה מה שכתוב אצלי בהתייחסות שלי, בהגדרות שלי על מה שנעשה פה, זה הרבה הרבה יותר חריף, הרבה הרבה יותר מבטא ומשקף את שנעשה. אמרתי את זה בצורה מאוד מאוד מתונה ואמרתי את זה בצורה מתונה משום שאני יודע שאני לא יכול את האמת כאן להכיל, אין כלי קיבול שיבין את גודל האבסורד. אנשים רואים את זה בצורה מאוד מאוד שטחית. לא היושבת-ראש, אני מבין אותה, אבל גם אתם היום נסחפתם בעניין הזה, אבל אני נזהרתי בכבודכם. אני חוזר ואומר, איש, לא פלוני ולא אלמוני, אני מכבד את מוסד הרבנות הראשית, רבנים ראשיים כרבנים, אמרתי שאני מוכן – אמרנו את זה ואני אומר עכשיו – להאריך את כהונת הרבנים הראשיים עכשיו לעוד 5 שנים, אז מישהו יכול לבוא ולהגיד שאמרתי נגד מישהו? מיד עכשיו את שני הרבניים הראשיים להאריך בעוד 5 שנים, אז איך אפשר להגיד שאני אומר נגד מישהו? אני דיברתי על הדרך, על מה נעשה כדי לחייב את זה.
אני מסיים. אני שואל ואני בטוח גם שאתם לא יודעים מהדילים ואומרים להם שאין דילים ואומרים: איך זה יכול להיות שיש דילים כשיש רבנים גדולים שנאסרים על זה, ואני שואל אתכם: אתם יכולים להסביר לי מדוע הבית היהודי שהתנגד ולא נתן להביא, למה היום הוא מסכים לחוק הזה? מדוע ישראל ביתנו - - -
לא, אתה לא עונה לו כי עכשיו הוא יצטרך לענות לך על מה שאתה עונה. לא, לא, אתה שואל ואנחנו לא עונים.
לא עונים. אני אגיד לך מה שאמר אתמול יושב-ראש ישראל ביתנו במסיבת עיתונאים לעיני כל ישראל, הוא אמר: הרב עמר הבטיח שיתמוך – אתמול, בלשונו, במסיבת עיתונאים – הרב עמר הבטיח שיתמוך ברב סתיו וגם אמר זאת לרבני "צהר", שהוא תומך בו.
והוא אמר: סיעתי שלי היא זו שמנעה בכנסת הקודמת את אישור החוק אך כעת, בגלל זה, אנחנו לא רוצים להפריע, לא להצביע נגד ולא בעד.
אתה מאמין לאיווט ליברמן? אתה לא מאמין לי? תראה מה כתוב בהצעת החוק. גברתי היושבת ראש, הצעת החוק אומרת שאין הבדל בין רב ספרדי לאשכנזי, הוא יכול להתמודד בקדנציה.
אני לא ביקשתי, אני יכול לבקש, אני לא רוצה לבזות, שיבוא כאן נציג של הרבנים הראשיים ויגיד האם הופקדו מכתבים, האם נכתבו מכתבים בידי הרבנים הראשיים. אני לא אומר את זה, לא רציתי להגיד את זה ולא אמרתי את זה לפני זה כי אני שומר על כבודו.
סיימנו את פרשת קורח והשאלה שנשאלה שם, אתה יודע, איך 250 איש נשיאי ישראל, ראשי הקהל, איך הם נסחפו אחרי הדברים, אחרי השקרים? זה כשנמצאים - - -
עוד לא נסגרו הדילים? תראו איך לעיני כל ישראל, סוף כל התורה כולה – איך התורה נגמרת? ב"לעיני כל ישראל", תוך כדי. אין דילים, איך אומרים, אין דילים? לעיני כל ישראל - - -
לעיני כל ישראל ופה בתוך הוועדה סוחבים את ההצבעה ואומרים שאין דילים, תראו איזה ביזוי שיש.
ואומרים אין דילים. איך אפשר להכחיש את החי? להגיד אין דילים? אי אפשר לקיים הצבעה, לא נותנים לקיים הצבעה, סוחבים את הדיון. אני הייתי מקבל זכות דיבור ככה אם לא זה שיש דילים ועדיין לא הגיעו להסכמות? ואחרי זה יגידו אין דילים. דברים מפורשים כאן נאמרו ועוד יאשימו אותי שאני פוגע ברבנות הראשית, כמה צביעות יש בתוך החוק הזה.
רבותי, התיקונים של החוק כפי שהם מופיעים היום תוקנו בתחילת 2004, כאשר משרד הדתות פורק ולא היה משרד. אנחנו הרי מחזירים עכשיו את התיקונים, מאפשרים לרב ראשי להתמודד שוב, כיוון שכך אני מציע שלגבי שלושת הסעיפים הנוגעים – ואני מיד אסביר – למעורבות הרבנים הראשיים בהקשר לבחירות ובהקשר לגוף הבוחר, להחזיר את המצב לקדמותו כפי שהיה קודם. דהיינו, 10 אנשי הציבור ייבחרו על ידי השר בלי התייעצות עם הרבנים הראשיים כי אי אפשר להתייעץ אתם, 10 הרבנים יבחרו על ידי השר כפי שהמצב היה קודם, לפני התיקון של 2004.
באישור הממשלה, כמובן. והדבר השלישי, ועדת הבחירות תיבחר על ידי השר באישור הממשלה, כפי שהמצב היה קודם, לפני ינואר 2004. זאת הצעתי.
תומר, אדוני היועץ המשפטי, אני שואל אותך שאלה: הוצע כאן על ידי סגן השר לגבי השינויים האלה, אני הייתי מציע האם אפשר לדחות את זה לקריאה שניה ושלישית?
אני מציעה הצעה אחרת. קודם כל אני חשבתי שמועצת הרבנים הראשיים יכולה לקבוע את זה, הרי זו מועצה של רבנים ראשיים שנבחרה והיא גוף רשמי של מדינת ישראל אבל לא, אני מבינה שהעמדה הזאת לא מקובלת.
אני חושבת שמועצת הרבנות הראשית צריכה ונחריג, הרבנים לא יהיו חלק מהם. זאת אומרת, אם הגוף של הרבנים מונה 15 איש כולל שני הרבנים הראשיים, תוריד את השניים והיו 13 איש, מה קרה? 13 איש מכובדים, רבנים של ערים, רבנים של מועצות, רבנים של יישובים יותר קטנים, אנשים שנבחרו על ידי גוף בוחר, זה גוף סטטוטורי.
שניה, תכף תסביר למה אתה מתנגד לזה. אני מביאה הצעה אחרת. קודם כל אני לא מוכנה שהכול יהיה אצל שר הדתות, לא.
זה היה, אז מה שהיה היה, עכשיו אנחנו מדברים על מה שיהיה. לכן אני אומרת, אני רוצה שנגיע להבנות, 10 רבנים ימנה שר הדתות ויביא לאישור הממשלה, 10 אנשי ציבור ימנה ראש הממשלה ויביא לאישור הממשלה, מתוך רצון שראש הממשלה ינסה, בגלל חוק שטרן שנפל, ינסה והוא גם אמר שהוא מתחייב אישית שהוא ימנה נציגות ציבור בגוף הזה.
אני חושבת שזה יכול להיות מצוין, 10 רבנים אתה תמנה, תביא לאישור הממשלה, 10 נציגי ציבור ימנה ראש הממשלה, יביא לאישור הממשלה. מה רע בהצעה הזאת? הצעה טובה, גם לך יש את הסמכות.
היום החוק אומר השר באישור הממשלה, אותו דבר, אותו דבר בדיוק. איפה הסעיף הזה של הרבנים?
סליחה, אבל קודם כל כשהיא בחרה את שני הציגים הרבנים הראשיים היו שותפים לבחירה הזאת, הבחירה הזאת היא פסולה. תראו, אין לי בעיה, אני מציל אתכם מבג"ץ, שני הנציגים הקיימים היום נבחרו עם הרבנים הראשיים יחד, בנוכחותם.
אז אנחנו מתקנים ואומרים כך: הגוף שיבחר את 10 הרבנים, במקום הרבנים הראשיים ימנה שר הדתות ויביא לאישור הממשלה.
10 אנשי ציבור ימנה ראש הממשלה ויביא לאישור הממשלה. ועכשיו הסעיף האחרון שאנחנו צריכים לדון בו זה סעיף 11 שאומר: "לביצוע הבחירה של הרבנים הראשיים לישראל ושל חברי מועצת הנבחרים, תוקם ועדת בחירות של חמישה חברים, מהם שניים שתבחר הממשלה, שניים שתבחר המועצה" – על זה אתה מלין?
לפני שהוא אומר אני אגיד רק שבהקשר הזה תחול חוות דעתו הקודמת של היועץ המשפטי לכנסת שקבע שזה כבר ממש שינוי של כללי המשחק לאחר שכבר החל וזה מאוד בעייתי.
אני מסכים מאוד עם דבריו של אדוני סגן השר, ככל שישונה החוק הזה תצטרך מועצת הרבנות הראשית לישראל לבחור שוב פעם את נציגיה לוועדת הבחירות באופן שהרבנים הראשיים, כמו גם כל חבר מועצה אחר שחושב להתמודד לרבנות הראשית, לא יוכלו לבחור את המועמדים לוועדת הבחירות.
ככל שהחוק יתוקן תצטרך מועצת הרבנות הראשית לחזור ולקבל החלטה חדשה בלי מעורבותם של הרבנים הראשיים לישראל.
אינני מבין את עמדתו של חברי מכיוון שהמועצה בוחרת גם את הנציגים של ועדת הבחירות כאשר בוחרים את 10 הנבחרים, האם אדוני טוען שכשבחרו את 2 נציגי המועצה בבחירות לא השתתפו כל 10 חברי המועצה שהם נבחרים למועצה?
ואני אשיב לאדוני. הלכות ניגוד העניינים הרגילות חלות גם פה, בנסיבות כאלה. ככל שעל מועמד ספציפי חל ניגוד עניינים אם קרובו מציג מועמדות לרבנות הראשית לישראל, אם הוא בעצמו חושב להגיש מועמדות והוא הכריז על כך כבר, בנסיבות כאלה יש מניעה אישית ואת זה לא צריך להגדיר בחקיקה, זה דברים שהם מקובלים ומוסכמים.
זה מובן מאליו, זה מושכלות יסוד. אבל אדוני טוען שיש בעיה שהרבנים הראשיים ישתתפו בבחירת נציגי המועצה בוועדת הבחירות.
אבל המועצה בוחרת את נציגי המועצה בוועדת הבחירות גם כשהיא בוחרת את 10 החברים הנבחרים במועצה.
הסעיף מניח כי כתוב בסעיף 11(א): לביצוע בחירות של הרבנים הראשיים ושל חברי המועצה הנבחרים, נבחרו שני נציגים על ידי המועצה.
אני חושב שצריך לעשות הבחנה, אני אסביר. צריך לעשות הבחנה בין אם מדובר עכשיו בבחירות למועצה שאז כל חברי המועצה, בנסיבות כאלה, אם כולם חושבים להגיש מועמדות אז אין מישהו אחר שיבחר. לעומת זאת, עדיין לא כל 16 חברים - - -
עו"ד רוזנר, אני לא רוצה לקבוע מסמרות עכשיו, הצבת קושי שאי אפשר להתעלם ממנו, אנחנו צריכים לחשוב על התשובה לזה. עדיין, כאשר המועצה קובעת את נציגי המועצה, את נציגי ועדת הבחירות שבוחרת את המועצה זה סנריו אחד, וכאשר בוחרים רק ועדת בחירות לבחירות לרבנות הראשית, שאז בנסיבות מסוימות אנחנו מדברים רק על 2 חברים, 3 חברים, 4 מתוך 16 זו סיטואציה אחרת. אז בלי לקבוע מסמרות אני עדיין חושב שצריך להבחין בין שני הדברים, נצטרך לשבת ולחשוב.
הדבר היחידי שאמרתי שככל שהכנסת תקבל את החוק המכונה "חוק הרב עמר" ואכן תאפשר לרבנים הראשיים המכהנים להגיש מועמדות לכהונה נוספת, בנסיבות כאלה לטעמי המועצה תצטרך לשבת, להתכנס שוב ולבחור את נציגיה לוועדת הבחירות.
לטעמנו זה מצב שדומה למצב שבו בעצם אנחנו מפרים את המשחק לאחר שהוא כבר התחיל. משנים את הנציגים לוועדת הבחירות.
אני לא מבין את העמדה הזאת, תומר. הרבנים הראשיים היו שותפים. אני אגיד לך יותר מזה, כיוון שאני מכיר את הנציגים, הם הוצעו על ידי הרבנים הראשיים. תומר, אלה נציגים שהרבנים הראשיים הציעו, תבין לאן אתה מגיע.
ביחס ליושב-ראש ועדת הבחירות שהציע סגן השר, בנסיבות שבו הכנסת מאשרת את החוק המכונה "חוק הרב עמר", בנסיבות כאלה המינוי של יושב-ראש הוועדה יהיה השר באישור הממשלה.
זה הסכמתי אבל אני מדברת על סעיף 11. אני לא מדברת על זה, זה הסכמנו, אני מדברת על השניים שתבחר המועצה.
לא, אדוני איננו מבין את הצעת סגן השר כנראה, סגן השר הציע לשנות כרגע את הנושא הזה ושלא המועצה תבחר אלא שהשר יבחר.
אולי הדברים לא מובנים. מועצת הרבנות הראשית בחרה כבר 2 נציגים, אני רוצה להדגיש, על פי ההצעות של הרבנים הראשיים לישראל, תשימו לב, ואתם רוצים לאשר את זה? אני ממש לא מבין איזו עמדה משפטית זו, רבותי.
אני אסביר לך כדי שקודם כל תבין את העובדות, מה קרה. שני הרבנים הראשיים כינסו את מועצת הרבנות הראשית, כל אחד מהם הציע מועמד והמועצה אישרה את המועמדים הללו.
מה שהתכוונתי לומר זה דבר פשוט וזו שאלה משפטית שמנותקת לחלוטין לדעתי מהדיון בחוק ובנוסח החוק ואני לא חושב שהיא צריכה להיות מוכרעת כאן בוועדה הזו.
כאשר החוק יעבור אנחנו נצטרך לפנות למועצה שוב ולומר לה: מכיוון שיוצא עכשיו למפרע שההחלטה על מינוי נציגי המועצה לוועדת הבחירות התקבלה בניגוד עניינים משום שהיו מעורבים בה גם נשיא המועצה וגם הרב הראשי, כבוד נשיא בית הדין הרבני הגדול, אנא מועצה, תתכנסי שוב פעם והפעם שלא במעורבות הרבנים הראשיים לישראל ותבחרי את נציגיך בשנית. זה הכול.
קודם כל, הקושי שציין עו"ד תומר רוזנר, אני מזדהה אתו, זה אכן קושי. יחד עם זאת, ועדת הבחירות היא מקשה אחת, אין לה זכות קיום אם גוף אחד ממנה נציג או גוף אחד ממנה נציג ולכן כל עוד הממשלה - - -
רק רגע, חברי, רק תרשה לי. כל עוד הממשלה, גברתי היושבת-הראש, לא מינתה את נציגיה ולא מונה יושב-ראש לוועדה, לא הוקמה עדיין ועדת הבחירות.
לא, לא, ועדת הבחירות, 5 חברים. כל עוד לא הוקמה ועדת הבחירות כגוף אחד מבחינתנו עדיין לא מונתה ועדה.
הבנתי. אני מציע שנעשה כך, ותגיד לי אם זה נראה לך בסדר, וגם אתה, תומר: אנחנו נצביע לקריאה ראשונה על סעיף 11 בלי "ימונו על ידי השר" אלא רק את הסיפה בעניין הרבנים הראשיים. אתם תעשו עבודה, תבדקו עם היועץ המשפטי לממשלה, תבדקו היתכנות שזה יכול ליפול לנו בבג"ץ או משהו כזה ותביאו את זה לקריאה שניה ושלישית. אם נראה בקריאה שניה ושלישית שמה שאתה אומר זה נכון, קרי המועצה, בגלל שלא כל 5 המרכיבים של גוף הבחירה התכנסו וכל אחד עשה עבודה בנפרד, זה לא אומר שזו פגיעה בנוהל, הכול בסדר, אז בעצם אנחנו מביאים לקריאה שניה ושלישית את מה שאישרנו היום. והיה ונצטרך לשנות את זה נשנה את זה בהתאם. האם זה מקובל עליך, היועץ המשפטי של הוועדה?
היועץ המשפטי של הוועדה, אני שואל שאלה אחת: האם לפי דעתך, היועץ המשפטי של הכנסת, היה לנגד עיניו, כך מתגלה לנו פה עכשיו, שבעצם התהליך כבר התחיל, שמועצת הרבנות הראשית כבר בחרה נציגים?
אבל יש קונצנזוס בין היועצים המשפטיים שאפשר להתכנס שוב ולבחור את שני הנציגים מחדש וזה לא עומד בסתירה לחוק.
אני אחזור על מה מצביעים, אני מבקשת ערנות של משרד המשפטים והיועץ המשפטי של הוועדה. קודם כל, מי שיכול להצביע זאת אני כמובן, חבר הכנסת חמד עמאר שבמקומו מצביע שמעון אוחיון, לטובת הפרוטוקול, חברת הכנסת רינה פרנקל, חבר הכנסת זבולון קלפה וחבר הכנסת דוד אזולאי. אלה האנשים שיכולים היום - - -
סליחה, וחבר הכנסת אורי מקלב, פשוט כבר רשמתי שאתה נגד, וחבר הכנסת אורי מקלב. אלה חברי הכנסת שיכולים להצביע היום.
אתה סתם באת לפה, כדי להשמיע את דבריך. מה חשבת, שאתה יכול להצביע היום? לא, אז אתה לא יכול להצביע היום. אזולאי, בוא בבקשה לפה רגע, תחליף אותי.
<(היו"ר דוד אזולאי, 18:28)>
אני רוצה לבקש להוסיף עוד תיקון אחד להצעת החוק, בסעיף 5(א)(1) "בעת הבחירות מלאו לו 40 שנה" נקודה, כל מה שמופיע לאחר מכן למחוק.
רשום שם: "בעת הבחירה מלאו לו 40 שנה וטרם מלאו לו 70 שנה;", לסיים ב:"בעת הבחירה מלאו לו 40 שנה".
<(היו"ר מירי רגב, 18:30)>
5 דקות להתייעצות סיעתית כל אחד ואנחנו חוזרים להצבעה. אתה רוצה שאני אגיד על מה אנחנו מצביעים? שיהיה פה שקט, אני רגע רוצה להגיד על מה מצביעים ואני לא עושה הצבעה. משרד המשפטים, אני רוצה רגע להקריא את הנוסח. לפני ההתייעצות הסיעתית אני רוצה להקריא את הנוסח שעליו אנחנו מתכוונים להצביע. אני חוזרת ואומרת מי האנשים שיכולים להצביע בחוק: אני, חבר הכנסת שמעון אוחיון, חברת הכנסת רינה פרנקל, חבר הכנסת זבולון קלפה, חבר הכנסת דוד אזולאי וחבר הכנסת אורי מקלב. אלה האנשים שיכולים, כל השאר פה זה נחמד אבל זו תפאורה. עכשיו אני עוברת למה אני מציעה, תקשיבו רגע.
לא תמיד אנחנו ביחד, אני אציע את ההצעה שלי ואם ההצעה שלנו, של הוועדה, לא תהיה מקובלת עליך אתה תביא את ההצעה שלך וכמובן אנחנו נצביע עליה.
כדי להקל על המהלך אני מציע לך, יותר פשוט, תאמיני לי, אם נצרף את זה. זה יהיה הרבה יותר פשוט לאחר מכן.
אני לא מכיר את הנוסח, אני מכיר את התיקונים. אנחנו מציעים: בסעיף 5 לבטל את סעיף (ג), שזו בעצם ההגבלה על כהונה נוספת רצופה; בסעיף 7, לעניין בחירת 10 הרבנים לאסיפה הבוחרת, ההצעה היא שימונו על ידי שר הדתות באישור הממשלה; לעניין בחירת נציגי הציבור בסעיף 8(8) יבחר ראש הממשלה באישור הממשלה; בסעיף 11(א) בחירת יושב-ראש ועדת הבחירות יבחר השר באישור הממשלה; והסעיף שדיברנו עליו בהתחלה כהוראת שעה, לעניין בחירת הרבנים הראשיים בבחירות הקרובות, ניתן יהיה לבחור אותם עד תום כהונתם, כלומר, עד ה-24 ביולי.
ב-11(א) התיקון כרגע שיהיה בקריאה ראשונה רק לעניין בחירת יושב-ראש ועדת הבחירות, השר באישור הממשלה.
יש לי שאלה ליועצים המשפטיים: הסעיף של אנשי הציבור לא נוגע לעניין, הרי אנשי הציבור היום על פי החוק ממונים על ידי השר.
ספציפית על הסעיף הזה אני שואלת מכיוון שהיום זה ממונה על ידי השר באישור הממשלה, למה לא רק למחוק את ההתייעצות עם הרבנים?
אני אשיב לך: אנחנו הצגנו את הצעת יושבת-ראש הוועדה. השאלה אם זה יהיה השר או ראש הממשלה איננה שאלה משפטית, אתם צריכים להכריע בה.
אני קודם כל שואל גם את היועץ המשפטי של משרד המשפטים מדוע חוות הדעת של היועץ המשפטי של בתי הדין הרבניים מוסתרת ולא גלויה ולא נאמרה כאן על השולחן, שהוא פוסל את כל התהליך הזה בניגוד עניינים.
אני מציע להצביע להשאיר את הסעיף הזה, שמתוך היושרה ומתוך האמון שיש לי ברבנים הראשיים, שהרבנים הראשיים ימשיכו - - -
תרשום בבקשה את ההצעה האחרת של אורי מקלב, אנחנו נצביע ונפיל אותה. תודה רבה. זבולון קלפה, בבקשה.
ההצעה היא שהרבנים הראשיים ימשיכו לבחור את 10 הרבנים, אני חושב שזה מאוד מתאים למה שנעשה פה, גם מתוך אמון שיש לי ברבנים הראשיים וגם מכיוון שהתהליך כבר התחיל. אני חושב שאין שום צורך לבטל את הסעיף הזה, זה גם ימנע את כל הבעיות. אני גם אומר שאני גם אטען שזה נושא חדש אם אין לנו היום החלטה, דברים ברורים.
סעיף 5(א)(1): "בעת הבחירות מלאו לו 40 שנה" רשום שם, הייתי משנה את זה גם ל-50, אבל לאחר מכן תבוא נקודה וכל היתרה לאחר מכן נמחקת.
הממשלה לא דנה בהצעתו של חבר הכנסת קלפה ולכן נקודת המוצא היא שהממשלה מתנגדת לעניין הזה. כמו כן, זה נושא חדש לחלוטין.
מאה אחוז, תודה רבה לכם. אנחנו יצאנו ל-5 דקות הפסקה ונחזור להצבעה.
<(הישיבה נפסקה בשעה 18:36 ונתחדשה בשעה 19:30.)>
עוד פעם מי מצביע, עוד פעם אני אקריא: חברת הכנסת מירי רגב, חבר הכנסת שמעון אוחיון, חברת הכנסת רינה פרנקל הלכה משום מה, חבר הכנסת זבולון קלפה, חבר הכנסת דוד אזולאי וחבר הכנסת אורי מקלב.
אין לשנות עכשיו, זה מה שזה. אתה אתנו? תחליט. הקראנו את הנוסח, את כל השינויים הקראנו.
לא, אנחנו לא מחכים, אנחנו יודעים מה את רוצה לעשות. הקראנו את השינויים. קודם כל אנחנו מביאים את ההצעה של זבולון להחלטה, מי בעד ההצעה של זבולון? מי נגד ההצעה של זבולון?
מי נגד ההצעה של זבולון?
הצבעה
בעד – 1
נגד – 3
ההצעה של חבר הכנסת זבולון קלפה לא נתקבלה.
ההצעה של זבולון נפלה. מביאים את ההצעה של אורי מקלב, מי בעד ההצעה של אורי מקלב? מי נגד ההצעה של אורי מקלב?
הצבעה
בעד – 1
נגד – 3
ההצעה של חבר הכנסת אורי מקלב לא נתקבלה.
אוקיי, עכשיו אנחנו עוברים להצעה שלנו, להצבעה שלנו למה שאמרנו על ה-10, על המועד ועל כל מה שדיברנו קודם.
ההצעה שאנחנו אמרנו, 10 רבנים על ידי ראש הממשלה לאישור הממשלה ו-10 אישי ציבור שר הדתות באישור הממשלה.
שמעון, 10 רבנים שר הדתות באישור הממשלה, 10 נציגי ציבור ראש הממשלה באישור הממשלה. זה מה שאמרנו.
זה נגד ליבמן, ליברמן לא אמר כך. אם אתה מצביע בעד הצעה זו אתה מצביע נגד ליברמן, שלא ישגעו אותך. אתה גם מבזה אותו ברבים אם אתה עושה הפוך ממה שהוא אמר, מה שהוא אמר בעצמו. הם פשוט מכשילים אותך.
ההצעה של הבית היהודי היא שאת אנשי הציבור, כפי שזה היום, אין שום צורך לשנות, ימנה שר הדתות, ואת הרבנים הראשיים, מכיוון שאת זה כן צריך לשנות, 5 ימנה שר הדתות ו-5 ראש הממשלה.
הוא הולך להתייעץ, לא ראיתי דבר כזה, לא ראיתי סרט כזה. תאמינו לי, אין דברים כאלה, פעם ראשונה, לא ראיתי סרט כזה.
תמשיכי את ההצבעה, את באמצע ההצבעה. זה פשוט משקף את כל מה שאתם עושים לכל אורך הדרך. אתם באמת כך עשיתם, לכל אורך הדרך זה היה בחדרי חדרים, עכשיו לעיני כל ישראל. זה בדיוק מה שעשיתם, אתם עובדים על אנשים מעבודה לעבודה.
אבל איך אפשר באמצע הצבעה? אין דבר כזה, זה באמצע תהליך ההצבעה. אדוני היועץ המשפטי, אין דבר כזה.
היה באמצע, הוא אמר שהוא נמנע, אני מבקש לבדוק את הפרוטוקול. הוא אמר שהוא נמנע וזה באמצע הצבעה ואי אפשר להפסיק באמצע הצבעה. לא יכול להיות דבר כזה.
טוב, אני דוחה את ההצבעה למחר בבוקר. תודה רבה לכם, הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 19:40.>