PAGE
57
ועדת המדע והטכנולוגיה
12/06/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 10>
מישיבת ועדת המדע והטכנולוגיה
יום רביעי, ד' בתמוז התשע"ג (12 ביוני 2013), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 12/06/2013
חוק קרן לאזרחי ישראל, התשע"ד-2014
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק הקרן לניהול הכנסות המדינה מהיטל על רווחי נפט, התשע"ג-2013>
מוזמנים
¶
>
מוריס דורפמן - סגן המועצה הלאומית לכלכלה, משרד ראש הממשלה
ליאור דוד פור - מנהל סיכונים חטיבה פיננסית, משרד האוצר
גיל כהן - מנהל יחידת החוב הממשלתי, משרד האוצר
אלעזר במברגר - לשכה המשפטית, משרד האוצר
יוגב גרדוס - רכז מאקרו-תקציב, הגנת הסביבה, אגף התקציבים, משרד האוצר
איתי טמקין - רפרנט תקציב, אגף התקציבים, משרד האוצר
שמעון כהן - מינהל אוצרות טבע, משרד האנרגיה והמים
מנחם גרינבלום - מנכ"ל, משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל
ד"ר אלה שטראוס - מנהלת תחום כימיה, אנרגיה, חומרים וננוטכנולוגיה, משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל
נתנאל גולדפינגר - יועץ בכיר למנכ"ל המשרד, משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל
ד"ר יוסי קאליפא - מנהל תחום מחקרים במדעי החיים, משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל
חגית אולונובסקי - יועצת המשרד (עמיתת ממשק), המשרד להגנת הסביבה
נעמה שחל - הלשכה המשפטית, המשרד להגנת הסביבה
משה שגיא - מנהל מינהל כלכלה ותקציבים, משרד החינוך
עדי ברנדר - מחלקת המחקר, בנק ישראל
דנה טבצ'ניק - עו"ד, ראש תחום כלכלה וסביבה, אדם טבע ודין
אורי אטינגר - מתמחה, אדם טבע ודין
רנית בודאי-היימן - חברת הנהלת פורום פעולה אזרחית
מאיה נחום - תנועת צוערים לשירות המדינה
יובל זנה - תנועת צוערים לשירות המדינה
נטע אלול - תנועת צוערים לשירות המדינה
מתן רטנר - תכנית צוערים לשירות המדינה
חוה מונדרוביץ - תכנית צוערים לשירות המדינה
אלכס גורדון - הטכניון
נעמה טשנר - מרכז המחקר והמידע
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. אנחנו עוסקים בהצעת חוק הקרן לניהול הכנסות המדינה מהיטל על רווחי נפט, התשע"ג-2013. אנחנו הגענו עד פרק ד', ועדת ההשקעות. אני מבקש לקבל תשובות על הנושאים שהעלינו בישיבה הקודמת. אני מעריך שאין עדיין תשובות על כל הדברים, אבל אני רוצה להזכיר. אני ביקשתי מהיועצת המשפטית שתכין את כל הדברים שדיברנו עליהם. אני מבין שחלק עוד שנוי במחלוקת. הדבר הראשון הוא שדיברנו על השם של הקרן, עוד אין לנו שם. אני מבקש מכולם שיהיה שם מכיוון שהולכים עם החוק הזה להרבה שנים. אנחנו דיברנו על שינוי המונח נפט עם תיקונים מקיפים. רווחי הנפט – בכל החוקים שמופיעים בעניין הזה, כולל בחוק ששיסנקי, מדובר על רווחי נפט. אני ביקשתי שזה יהיה רווחי גז ונפט, ולא הייתה התנגדות. ולכן על זה כבר החלטנו.
שגית אפיק
¶
אבל ממילא ההגדרה בחוק ששינסקי לקוחה מפקודת הנפט. פקודת הנפט מגדירה באופן די רחב גם את הגז, היא מתייחסת לגז טבעי. אנחנו מפנים להגדרה הזאת. מה שאומר היושב-ראש הוא שבמקום שנקרא לזה נפט – פקודת הנפט היא משנת 1952, ואז כנראה לא חזו שיהיה הרבה גז. הוא מבקש לשנות פשוט את המינוח.
היו"ר משה גפני
¶
ההערה שלך היא במקומה. והתשובה היא גם במקומה. זאת אומרת, המצב הוא כזה שזו הכוונה. כשננסח את החוק הזה לקריאה שנייה ושלישית למליאה, נוודא שאין פרצה בעניין של - - -
היו"ר משה גפני
¶
מה שמוגדר היום בנפט. תראה, יכולים לקרות הרבה דברים, בשביל זה יש כנסת שתיתן את דעתה על העניין. אם יהיה דבר שעכשיו אנחנו לא צופים אותו – בסדר, נצטרך לטפל בזה. כרגע זה סמנטי יותר מאשר דבר מהותי. מה שמופיע היום בהגדרות של נפט ומה שמופיע היום בהגדרות של גז, שזה יהיה כתוב, שיהיה כתוב גז ונפט.
הדבר הנוסף שדיברנו, זה כמובן הדבר המהותי, מי מופקד על החוק. ולזה יש הרבה השלכות, אני לא אפרט את כולן. ההצעה הממשלתית מדברת על שר האוצר. אני סבור שזה צריך להיות ראש הממשלה. כאן הדיון הוא מהותי, הוא לא דיון של סמנטיקה, מכיוון שיהיו לזה הרבה השלכות – האם אנחנו מדברים על כך שיש תקציב מדינה א', ויש תקציב מדינה ב', או שאנחנו מדברים על משהו אחר לחלוטין. במדינת ישראל יש תקציב, שהוא התקציב השוטף, כל מה שנלווה לעניין של תקציב שוטף. ויש לה משהו אחר לגמרי, שזו הקרן. ואם זה נכון שזאת הכוונה, לפי דעתי ראש הממשלה צריך לעמוד בראשה, או איזשהו גורם אחר שהוא גורם ממלכתי כללי, ולא מי שמופקד על תקציב המדינה. יש לכם תשובה על זה?
היו"ר משה גפני
¶
נכון מאוד, זה בדיוק. לכן אמרתי, השאלה מי עומד בראש הקרן היא שאלה מהותית – כשאנחנו מחוקקים את החוק הזה, איך אנחנו מתייחסים לקרן. הנושא הזה של יושב-ראש המועצה, גם אין החלטה לגביו. ההצעה היא, שוב, שר האוצר. אנחנו מוצאים את שר האוצר לאורך כל החוק. יכול להיות שצריך שיהיה נגיד בנק ישראל. צריך לחשוב על איזשהו פתרון. אלא אם כן אתם חולקים עלי מכל וכל, ואתם אומרים כזה ראה וקדש. ובהסכמות בינינו אין לכם זכות וטו, אתם צריכים להסביר לי. זאת אומרת, אתם לא מועצת גדולי התורה. אתם תצטרכו להסביר. אם תגידו שר האוצר, תסבירו למה. לנו יש פה טיעונים מאוד חזקים. אז אולי נגיד בנק ישראל – אני לא אומר כזה ראה וקדש. אבל אם התשובה תהיה חיובית או התשובה תהיה איזשהו מהלך באמצע – אם התשובה תהיה שלילית, תצטרכו לנמק למה. אבל שזה יהיה נימוק שישכנע אותנו.
דיון כאשר אין הסכמה בין ראש הממשלה, השר והנגיד – מי מכריע בעניין הזה, למינוי נציגי הציבור? הסכמת השר יורדת – מה שדיברנו על כך שבכל מינוי שהמועצה מבצעת נדרשת הסכמת השר, אמרנו שצריך להוריד את זה, אין בזה צורך.
שגית אפיק
¶
זה מופיע בעמ' 3 סעיף 5(4): "למנות, לפי הצעת הנגיד, בהסכמת השר, את מנהל מחלקת הניהול של הקרן".
היו"ר משה גפני
¶
לכן אמרתי, זה מהותי. אם הממשלה מסכימה שזה יהיה, נניח, ראש הממשלה – נניח, לא חייב, אפשר למצוא איזו אישיות אחרת שהיא - - -
שגית אפיק
¶
יש לך פה שניים, אחד הוא הממונה על ביצוע החוק והשני הוא יושב-ראש המועצה. צריך לראות את האיזון.
היו"ר משה גפני
¶
אם אין לכם מניעה, זאת ההחלטה. אנחנו דיברנו בישיבה הקודמת למי מוסרים את הדוחות. ההצעה של הממשלה הייתה לוועדת הכספים. מה פירוש מוסרים לוועדת הכספים? אני חסיד של ועדת הכספים, ואני חושב שזאת ועדה שצריך למסור לה דוחות. על מה? על תקציב המדינה. כשרוצים לעשות העברות מסעיף לסעיף, אם רוצים לשנות דברים – ועדת הכספים היא הכתובת. אבל אם אנחנו מדברים על קרן לאומית, שזה לא תקציב ב', אז זה לא ועדת כספים, אז צריך למסור למליאה. צריך לתת ליושב-ראש הכנסת, כמו בנושאים שהם נושאים כלליים. אם זה תקציב ב', אז זה ועדת הכספים.
היו"ר משה גפני
¶
יש בתקנון הכנסת – נדמה לי גם בחוק – שמליאת הכנסת רשאית לבחור ועדה שהיא מחליטה. מליאת הכנסת יכולה להחליט שעושים ועדה מיוחדת לנושא הקרן. היא יכולה לקבל החלטה. אני הייתי מציע שזו באמת תהיה ועדת הכספים, אבל המליאה. לא שהממשלה מעבירה את זה לוועדת הכספים, מוסרת דוחות לוועדת הכספים, זאת אומרת שזה תקציב ב'. אז יש הסכמה. אלא אם כן – אלעזר.
אלעזר במברגר
¶
עלו הרבה הערות, ועל חלקן אפשר להסכים. לכן חשבנו שמבחינת התהליך זה יותר נכון שנשב עם הייעוץ המשפטי שלכם ונפתור את הדברים יחד.
היו"ר משה גפני
¶
אבל קודם שנדע על מה יש הסכמות. זה בסדר, אני גם הצעתי את זה בפעם הקודמת, זה בסדר גמור.
היו"ר משה גפני
¶
אין למה שאני אומר עכשיו אין שום משמעות אופרטיבית, כאילו מה שאני אומר עכשיו זו ההחלטה. זה מה שהיה בדיון הקודם. אני מאזכר את זה, אני אומר על מה לא היה ויכוח. אפשר להעלות את זה, אפשר פתאום להגיד רגע, אנחנו חושבים אחרת. אבל על זה לא היה ויכוח ממשי. תיקון ניסוח של תפקיד המועצה לעניין אישור סכום ההקצאה השנתי – על זה דיברנו בפעם הקודמת. להוסיף לקרן יועץ משפטי. אני מתנצל בפני החברים שאני - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני מברך את קורס צוערים לשירות המדינה, האורחים שנמצאים פה. אני צריך להרצות לכם ב-15:30. ברוכים הבאים.
היו"ר משה גפני
¶
יפה. כל הכבוד. ברוכים הבאים. אני ממשיך. אני ביקשתי להוסיף לקרן יועץ משפטי. שלא תטעו לחשוב שאני פתאום נהייתי חסיד של היועצים המשפטיים. לא זה מה שקרה. אני רוצה להסביר לחברים למה אני מבקש את זה, ולמה אני מתעקש על זה אפילו. אני מבין שגם יהיה על זה ויכוח. יהיה ויכוח – למשל מה ששאלת קודם, חבר הכנסת אוחיון, לגבי הנושא של ההלוואה. צריך להחזיר, או שיש איזשהו מקרה בנושא סביבתי שבו הקרן פועלת מיד כדי לתקן את הנזק כיוון שנגרם נזק ברמה הלאומית?
היו"ר משה גפני
¶
אני אגיד לך למה לא רעידת אדמה במקרה הזה. מכיוון שברעידת אדמה אין מי שישלם. אבל מה קורה אם מישהו – חברה, או איזשהו גוף בינלאומי, גוף ענק – מזהם את חופי הארץ באופן חמור, זאת אומרת, דברים שעושים הרבה נזק, מה עושים בינתיים? הולכים לדיון משפטי עם החברה הזאת? החברה הזאת צריכה לשלם את זה, היא זיהמה. ברעידת אדמה אין את זה. ברעידת אדמה אין מישהו שאתה יכול לנהל אתו דיון כספי. ואז מה תעשה המדינה? המדינה תבוא לקרן ותגיד זה נכלל בקטגוריה שצריך לטפל בעניין. המדינה תצטרך לטפל מיד. מה יעשו אחרי זה? יתחילו לדון אתו בבתי משפט, שהוא צריך לשלם את מה שהקרן השקיעה. המדינה תנהל אתו דיון, והדיון יגמר אחרי עשר שנים. בינתיים המדינה לקחה הלוואה כדי לטפל בזה. מועד ההלוואה עבר ונגמר הסיפור, עכשיו לא צריך להחזיר, וזה הופך להיות מענק על-פי החוק.
יבואו היועצים המשפטיים של הממשלה, החל מהיועץ המשפטי לממשלה, דרך היועץ המשפטי של משרד האוצר ויגידו הקרן שילמה את זה ונגמר העניין. עכשיו ניצחו אותו בבית המשפט – המדינה ניצחה, והכסף הולך לתקציב המדינה. מי יעמוד מול היועצים המשפטיים? אף אחד. מי יעמוד מולם? לכן צריך לקרן יועץ משפטי.
מנחם גרינבלום
¶
אם אנחנו יודעים שזו הנקודה, בוא נעגן את זה בחוק, שחייבים בכל מקרה להחזיר. אם אנחנו חושבים שזה המקרה הקיצוני, למה אנחנו רוצים את היועץ המשפטי? לא שאני נגד להביא יועץ משפטי, אבל אני אומר שאם זו נקודה שהיא מהותית מאוד, אז כל הלוואה - - -
היו"ר משה גפני
¶
כשנגיע לזה, נדבר על זה, נכון. אבל זו דוגמה, זה לא הדבר היחיד. אם אתה עומד עם קרן שעומדת ביחסי גומלין מול המדינה, בעיקר מול משרד האוצר, שמופקד על תקציב המדינה, בעיות משפטיות יהיו כל הזמן. אם אנחנו לא שמים יועץ משפטי, המשמעות של העניין היא שלקרן אין מעמד. אנחנו יודעים שהיום הכול מגיע בסוף לוויכוחים משפטיים. לכן זה לא ששיניתי את דעתי לגבי היועצים המשפטיים, אבל אני חושב שצריך שיהיה יועץ משפטי. אגב, שלא תהיה טעות, יועצים משפטיים זה תלוי – כמו בכל דבר, גם חברי כנסת – יש טובים ויש פחות טובים.
מטרות הקרן – זה סעיף שצריך להגיד אותו. אני מבקש שתשימו לב לפרק ב', סעיף 3: "מטרת הקרן לנהל את הכנסות המדינה מהיטל על רווחי נפט, בראייה כלכלית ארוכת טווח, לשם הקצאת פירות הקרן, מדי שנה בשנה, למטרות חברתיות, כלכליות וחינוכיות ולשם סיוע באמצעות נכסי הקרן בהתמודדות עם אירועים חריגים, לרבות אירועים סביבתיים, בעלי השפעה שלילית חריגה על כלכלת ישראל".
אני טענתי בישיבה הקודמת שהסעיף הזה הוא סעיף לא ברור. כאילו מדברים פה על - - -
היו"ר משה גפני
¶
מאוד יפה, אבל לדבר אתו כסיסמא בתקשורת, אי-אפשר לכמת אותו לנושאים מוגדרים. ולכן ביקשתי להפריד אותו לשלושה חלקים, שזה מופיע בסעיף, אבל להגדיר אותו מדויק. נכסי הקרן, שזה החלק הראשון. רווחי הקרן, שזה החלק השני, מגדירים את זה כהקצאת פירות הקרן. והפירות עצמם. מה זה האירועים החריגים, לרבות אירועים סביבתיים וכולי? את כל הדברים האלה צריך להבהיר. אנחנו הסכמנו שאלה שלושת החלקים של הסעיף הזה, אבל צריך להגדיר אותו באופן מדויק ולהפוך אותו לדבר ממשי שאפשר גם להגדיר אותו מבחינה משפטית.
היו"ר משה גפני
¶
מצוין, בדיוק. שנדע בדיוק, וזה מה שכתבה לי היועצת המשפטית, להגדיר אירוע חריג בצורה מצומצמת, להקשיח את הניסוח בעניין זה, ולתת דוגמאות. זה גם?
היו"ר משה גפני
¶
זה כבר בחוק עצמו. להסדיר את אופן אישור תקציב הקרן, להבהיר שהוא חיצוני לתקציב המדינה. פרסום החלטות המועצה ייעשו בלו"ז שייקבע בחקיקה. תשלום לנציגי הציבור – הכנסתי בתקנות, זה יהיה באישור ועדת הכספים. מה סיכמו לגבי הכיבוד? זה יהיה מתקציב המדינה? מה סיכמנו?
יוגב גרדוס
¶
יחידת הניהול ממומנת על-ידי בנק ישראל כי כולם עובדי בנק ישראל. הקרן, המועצה וועדת ההשקעות – ככל שיש הוצאות, זה לא אמור להיות - - -
היו"ר משה גפני
¶
תקציב לא גדול, אבל בכל זאת. הייתה לנו הסגה לגבי העניין הזה. זה אמנם לא תקציב שהוא בסדרי גודל - - -
שמעון אוחיון
¶
לסעיף 4 בפרק ג'. חוץ מעובד משרד ראש הממשלה שימנה ראש הממשלה, למעשה כולם אנשי כלכלה, אנשי פיננסיים. בכלל במועצה שיהיה גם משהו קצת כללי, לאו דווקא הכול בהיבטים פיננסיים בלבד.
היו"ר משה גפני
¶
אתה מעלה הערות נכונות. אנחנו דיברנו על ההערות האלה. אנחנו תיכף נראה את זה. המבנה לא מובן לי – יש מועצה, יש ועדת השקעות - - -
היו"ר משה גפני
¶
כן. אני לא כל כך מבין. אבל למה אני צריך להקדים את המאוחר? אתה צודק, נגיע לזה. אני לא כל כך מבין את המבנה, אבל הם יצטרכו להסביר לנו. עכשיו אנחנו מגיעים לוועדת ההשקעות. בבקשה.
היו"ר משה גפני
¶
בועז, יש סקירה שהם הכינו. יש סקירה שאנחנו מכינים, הכנסת, הממ"מ. זאת לא תהיה אותה סקירה. הם מביאים בעיקר את המדינות שאפשר לכסות את הגרעון של תקציב המדינה. אנחנו נביא מדינות שנותנות את זה למטרות כלכליות, חברתיות וחינוכיות. אז נצטרך לעשות את - - -
היו"ר משה גפני
¶
בוודאי. אנחנו לא הגענו לליבת החוק. ליבת החוק לא תהיה בישיבה הזאת. ליבת החוק – מטרות הקרן, זאת אומרת למה מעבירים את הכסף – כנראה תהיה בישיבה הבאה.
היו"ר משה גפני
¶
הסקירה שעוד לא קיבלת, שלא קיבלו החברים – אנחנו מכינים בכנסת גם סקירה. מדינות שבהן זה לא הולך לתקציב המדינה, אלא הולך לדברים אחרים. נצטרך להחליט, אני לא אומר - - -
שגית אפיק
¶
עמ' 2 – עד עכשיו היה לנו את המועצה ואת התפקידים שלה. עכשיו פרק חדש, ועדת השקעות.
"14.
(א)
לקרן תמונה ועדת השקעות בת חמישה חברים, והם
¶
(1)
חבר המועצה שהוא נציג ציבור שמתקיימים בו תנאי הכשירות האמורים בסעיף 4(א)(5)(א)" – שזה נציג ציבור שניהל כספים בהיקף משמעותי. זה נציג ציבור עם הכשירות הגבוהה – "והוא יהיה יושב-ראש הוועדה; היה יותר מחבר מועצה אחד שהוא נציג ציבור שמתקיימים בו תנאי הכשירות האמורים – יבחרו ראש הממשלה, השר והנגיד, מבין חברי המועצה שמתקיימים בהם אותם תנאי כשירות, את יושב ראש הוועדה;
(2)
עובד משרד האוצר שימנה השר;
(3)
עובד בנק ישראל שימנה הנגיד;
(4)
שני חברים מקרב הציבור שתמנה המועצה, לפי המלצת ועדת האיתור כאמור בסעיף 25, שמתקיים בהם אחד מאלה:
(א)
הוא בעל תואר שני בכלכלה או במנהל עסקים ובעל ניסיון מקצועי של שמונה שנים לפחות בניהול השקעות בהיקף כספי משמעותי, מהן שלוש שנים לפחות בניהול השקעות מחוץ לישראל;
(ב)
הוא בעל מומחיות מיוחדת וניסיון מקצועי של שתים עשרה שנים לפחות בניהול השקעות, מהן שלוש שנים לפחות בניהול השקעות מחוץ לישראל, ובלבד שלא יכהן בוועדת ההשקעות יותר מחבר אחד בעל כשירות כאמור, בכל עת.
(ב)
חברי ועדת ההשקעות האמורים בסעיף קטן (א)(2) עד (4) לא ימונו מקרב חברי המועצה".
שמעון אוחיון
¶
מותר לי רק להגיד? לגבי ועדת ההשקעות, זה דבר טבעי, כל הנתונים הנדרשים מכל מועמד בעניין הזה, משום שהכול היבט כלכלי-פיננסי. כשאני מדבר על מועצה כללית, חשוב לי שיהיה גם מישהו מהיבט ציבורי כללי, ולא רק בהיבט הפיננסי. לכן זה הפריע לי במועצה.
תפקידי ועדת ההשקעות הם
¶
(1)
לקבוע מדיניות השקעה מפורטת לקרן במטרה להשיא את רווחי הקרן, וזאת בהתחשב ברמת הסיכון, באופק ההשקעה, ברמת נזילות ההשקעה ובעקרונות מדיניות נוספים שקבעה המועצה לפי סעיף 5(1);
(2)
להציע לאישור המועצה רשימה של מנהלי השקעות חיצוניים, ולהחליט על התקשרות עם מנהל השקעות המנוי ברשימה, כאמור בסעיף 35;
(3)
לפקח על פעילותה של מחלקת הניהול".
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה שתסבירו מה זה המבנה הזה. יש לנו גם מועצה שעוסקת רק בהשקעות, ויש לנו ועדת השקעות שעוסקת בהשקעות עצמן. ויש לנו – אחרי זה נדבר עליו – את המנהל. למה צריך את המועצה? מה המועצה אומרת? מה אומרת ועדת ההשקעות? מה עושה המנהל? יש שלושה חלקים בחוק הזה כפי שהם מציעים. קודם כל, מועצה שקובעת את מדיניות ההשקעות, ועדת השקעות – מה שקראנו עכשיו – לקבוע מדיניות השקעה. ואחרי זה כמובן את המנהל – ועדת האיתור שמביאה את המנהל, והוא עוסק בעניין. איפה יש מבנה כזה? אני פשוט לא מבין למה הכפילות. בבקשה.
מוריס דורפמן
¶
תודה אדוני היושב-ראש. אני מציע שתדמיינו משהו מאוד דומה לזה. קחו קרן פנסיה. כל קרנות הפנסיה שיש בישראל, איך הן מתנהלות? יש דירקטוריון, במקרה שלנו זו המועצה, שהוא בסוף מחליט את החלטות המקרו ונושא באחריות המלאה לנושא הזה. מתחת יש ועדת השקעות שמחליטה על מסגרת ההשקעות הספציפית. על מה אנחנו מדברים? אותו דירקטוריון – אצלנו זה המועצה – תחליט על המסגרת הכללית, על רמת הסיכון. היא תציב את גבולות הגזרה, תצייר את הקווים האדומים ותגיד זו המסגרת שבה אתם צריכים לבצע את ההשקעות.
ואז יורדים ברמה והולכים לאנשים שהם ועדת ההשקעות, שהם אמורים להיות מקצועניים, להבין ספציפית בהשקעות, להבין איך מנהלים כספים וכדומה. הם אמורים להתוות מדיניות יותר מפורטת, לקחת את המסגרת הגדולה ולפרוט אותה לריבועים קטנים. ובסוף יורדים ליחידה שעושה את התפעול – זה דומה לכל קרן פנסיה שתמצאו בישראל או בעולם – והם צריכים למלא את הריבועים הקטנים בתוכן, בהשקעות ספציפיות. זה המבנה המוצע. זה מבנה שמקובל בקרנות, הוא מקובל, כאמור, בכל גוף שמנהל חיסכון או כספי ציבור.
מוריס דורפמן
¶
תראו, בסוף האחריות – שוב, אלו נכסי המדינה. אבל זה דיון בנפרד לדעתי, כי כרגע אנחנו בשלב מתחת. אבל בסוף ועדת ההשקעות היא זאת שאמורה לקחת את המסגרת שהתוותה המליאה ולסדר את זה בריבועים קטנים שאומרים בתחום הזה תשקיע ככה, בתחום הזה אל תשקיע, זו רמת הסיכונים לאור מה שנאמר על-ידי המליאה שאנחנו רוצים לקחת פה.
שגית אפיק
¶
אני חושבת שיש הבדל מקרן פנסיה. קרן פנסיה – יש לה מטרה אחת ויחידה, והיא למקסם את הרווחים כי בסוף זה חוזר לעמיתים שהכסף שלהם מלכתחילה. לקרן הזאת יש מטרות קצת אחרות, לפחות כמו שאנחנו רואים את זה. המטרות שלה אמורות להיות גם מטרות חברתיות, ולכן מה שנאמר כאן - - -
מוריס דורפמן
¶
לא, שגית, זו ההבחנה. הקרן היא - - - היא אמורה למקסם את הכסף. השימושים שיעשו בכסף הם לא המטרה של הקרן. לצורך העניין, כמו שקרן הפנסיה מחלקת לעמיתים את פירות קרן הפנסיה, הקרן הזאת תחלק לעמיתים, באמצעות הצינור של הממשלה, את הפירות. ההחלטה לאן הולכים הפירות היא לא החלטה של הקרן.
בועז טופורובסקי
¶
אבל אני מנסה – יש את המועצה, יש את ועדת ההשקעות, וועדת ההשקעות יכולה לקחת עוד מנהל השקעות. יותר מדי אנשים - - -
מוריס דורפמן
¶
לא, אני אסביר לך למה. כל גוף שמנהל כספים, תמיד לוקח לפחות חלק ומוציא לניהול חיצוני. למה? כדי שיהיה לך מדד השוואה לאופן שבו אתה מנהל. איך אני יודע שאני מנהל טוב? לפחות חלק מהכסף אני מוציא למנהלים חיצוניים. לא תמיד החבר'ה שישבו שם יידעו להתמקצע – הם ינהלו 100-50 מיליארד שקל, יחליטו עכשיו להשקיע בדרום אמריקה בדברים מסוג X. הם ייקחו מנהל השקעות אד-הוק לתחום הזה.
בועז טופורובסקי
¶
אם לגישתך – נתתי לך שלוש שכבות בפירמידה הזאת, של מועצה, ועדת השקעות ומנהל. לכולם יש את אותה מטרה, להשיא רווחים. אז למה לא - - -
שגית אפיק
¶
למה צריך את המבנה הזה? זה מה שאנחנו כל הזמן חוזרים ושואלים. תראה, זה עולה אפילו מהניסוחים. אם נשווה את 15(1) ל-5(1), כש-5(1) זה תפקידי המועצה, ו-15(1) זה תפקידי הקרן, אז זה פשוט חוזר על אותן מילים, רק שפה זה לקבוע את המדיניות ופה זה המדיניות המפורטת. רמת הסיכון, אופק ההשקעה, רמת נזילות ההשקעה, מדד שישמש לבחינה – זה אותו הדבר.
גיל כהן
¶
אני גיל כהן מהחשב הכללי. אני רוצה לתת דוגמה פרטנית איך משתלב המבנה הזה. קודם כל, מטרת הקרן היא לקחת 100 שקל ולעשות 100+X, להשיא את הרווחים. חד-משמעית. הקרן מנותקת לחלוטין ממטרות השימוש בכסף. יש את המליאה. המליאה קובעת את התיאבון לסיכון. מה זה תיאבון לסיכון? ניקח דוגמה. נניח ש-50% מהכסף יושקע באג"חים, 50% במניות בדירוג טריפל A. באה ועדת ההשקעות, והיא קובעת 50% באג"חים, איזה אג"חים – treasury, אג"ח של אירופה וכן הלאה. מי שמתפעל את הקרן, בנק ישראל, הוא ילחץ על "אנטר", ילחץ על הכפתור שקונה את המניות בהתאם למה שוועדת ההשקעות תגיד לו. אלו שלושת הרבדים.
שגית אפיק
¶
- - אני קוראת ב-15(2). ולהחליט על התקשרות. זאת אומרת שוועדת ההשקעות תתקשר, ולא מחלקת הניהול. וזאת השאלה, אם לא נכון יותר שמחלקת הניהול, שאתם מציגים אותה כמחלקת ביצוע היא זאת שתעשה את זה. לא ברור לי היחס באמת.
מנחם גרינבלום
¶
אני יושב כאן כמנכ"ל משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל, אבל אני מגיע מהתחום הכספי. מה שמציעים כאן, כך צריכים לנהל. יש דירקטוריון, יש הנהלה ויש יחידת ביצוע. וזה מה שהם עושים.
<(היו"ר משה גפני, 10:02)>
בועז טופורובסקי
¶
סליחה, אדוני היושב-ראש, דיברו כאן על זה שיש לנו גם מועצה, גם ועדת השקעות. ועדת ההשקעות יכולה גם לקחת מנהל השקעות, ולכולם יש את אותה מטרה, שהיא להשיא את רווחי הקרן. השאלה היא למה צריך את שלוש השכבות האלה.
שמעון אוחיון
¶
היועצת המשפטית אומרת אנחנו לא בדיוק קרן פנסיה, אבל הדברים – בדרך כלל קרנות פנסיה ציבוריות רוצות למקסם, וזה לא עניין של איזושהי קרן פרטית כמו חברת "הראל", או משהו כזה. זה המבנה שהקמנו, מועצת מנהלים וועדת השקעות. ועדת ההשקעות לוקחת מנהל להשקעות, מפקידה בידיו חלק מן התיק והוא מטפל בו. וזה גם נכון, לצורך השוואה ובקרה, מה אני עושה מול - - -
היו"ר משה גפני
¶
אבל מותר לנו לערער על העניין הזה. א', כאן זה באמת משהו אחר. בניגוד לקרן פנסיה, זה נושא אחר לחלוטין. צריך למקסם רווחים וצריך לעשות את כל מה שנדרש כדי - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש רק דקה אחת, לפני שאנחנו ממשיכים הלאה, נמצא פה משה שגיא ממשרד החינוך. אני פניתי לכמה משרדים – לומר לגבי הנושא של הרווחים. אנחנו אמנם לא עוסקים שם, אבל אתה באת לעניין הזה.
משה שגיא
¶
התבקשתי לציין פה את המטרות שהמשרד רואה לנכון לייעד את הכספים של הקרן. אני אגיד את זה באופן כללי – אני מבין שהשר אמור להשתתף בדיון הזה והוא יפרט. אני אגיד שני משפטים קצרים, קודם כל, אנחנו חושבים שזה צריך להגיע לפרויקטים שמיועדים לסגירת פערים בין מגזרים במערכת החינוך, פערים חינוכיים ופערים פיזיים.
היו"ר משה גפני
¶
אין לכם את זה בתקציב? מה שיש בתקציב, הקרן לא תיגע – אני לא יודע גם ככה איך, אבל זה לא יהיה תקציב ב'. אין לכם את זה בתקציב, סגירת פערים?
משה שגיא
¶
כרגע, כפי שכולם יודעים, התקציב שיש לנו לנושא בינוי לא מספיק לצורך סגירת הפערים במערכת החינוך. גם סגירת פערים חינוכיים, הקמת מסגרות לאוכלוסיות מסוימות, למשל חינוך טכנולוגי במגזר החרדי או חינוך מקצועי וטכנולוגי במגזר הערבי.
היו"ר משה גפני
¶
אתה יודע מה שעשית עכשיו? זאת אומרת, אין לחרדים ממשרד החינוך? לא הבנתי. עוד יגידו שהקרן נמצאת בוועדת המדע בגלל שאני היושב-ראש ואני הולך להעביר כסף לחרדים.
היו"ר משה גפני
¶
לא חשוב, בבקשה, זה בסדר. משה, אתה ותיק במערכת התקציבית. מבחינתי, לא בא בחשבון שהקרן תבוא במקום תקציב, או בתוספת לתקציב. אתה אומר אנחנו הולכים לעשות במשרד החינוך דבר חדשני, אנחנו הולכים ללמד במערכת החינוך את כל הנושא של המחקר והפיתוח. אנחנו הולכים לעשות דברים שהם לא קיימים היום. אז זה דבר מובן, אבל תוספת כיתות – תביא כסף, תתמודד עם משרד האוצר. אתה הבנת מה שאני אומר?
היו"ר משה גפני
¶
הרי אנחנו לא רוצים שזה יהיה תקציב ב'. אני רוצה פרויקטים, נושאים במשרד החינוך, שאם לא הקרן, המדינה או אזרחי המדינה לא היו מגיעים לזה.
משה שגיא
¶
הדבר השני הוא באמת דבר לא קיים עכשיו, הוא לא נמצא. זה יותר פתיחת מסגרות לתלמידים בזמן חופשה, שיהיו להם מסגרת קיימות לצורך הארכת השהות שלהם בימי החופשה. זה הנושא השני שאני רוצה להתמקד בו. פה אני אסיים, באופן כללי אני לא רוצה להרחיב כשטרם קיימנו דיון מסודר במשרד בנושא הזה.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר משה. תודה רבה. אני חוזר עכשיו לעניין שאמרתם, למה צריך שזה יהיה שר האוצר? נניח שזה באמת ההליך. ההליך הוא מועצה ולאחר מכן ועדה, ולאחר מכן ניהול. למה זה שר האוצר? למה זה לא יכול להיות ראש הממשלה? אני אומר בתור דוגמה, למה זה לא יכול להיות נגיד בנק ישראל? לשאת באחריות, למה זה צריך להיות דווקא.
יוגב גרדוס
¶
מה שמוריס אמר זה ששר האוצר מופקד על נכסי המדינה, מההיבט הזה. אבל, בסדר. בסוף זה גם דיון מורכב יותר ואפשר גם – היה פה הנגיד ויוג'ין, שהם סומכים את ידם על המלצות הוועדה - -
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, לא רלוונטי מבחינת הכנסת. תורידו את זה מסדר-היום. זה המשפט הכי מעצבן. תורידו את זה. אני הרי - - -
יוגב גרדוס
¶
לא אמרנו שנוריד. אמרנו שהנושא הזה לא עלה בדרך אגב. הייתה פה חשיבה, ואנחנו נשמח להסביר באריכות.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. מכיוון שאני יודע מה היה בוועדה, אז אני יודע גם על הוויכוחים שם. אני לא אתערב בוויכוחים שהיו שם. אל תגיד הנגיד אמר ויוג'ין אמר. היו גם ויכוחים.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא אומר את זה, אז אל תגיד לי גם אחרת. אני מכבד את ההחלטות שלכם. הממשלה קיבלה החלטה. אני גם יודע מה היו הוויכוחים. אני גם יודע את חילוקי הדעות. אני לא נכנס לזה.
היו"ר משה גפני
¶
ויכוחים מקצועיים. אני לא חשבתי שיש למישהו איזה אינטרס. לנגיד יש אינטרס? יש ויכוחים מקצועיים. אני לא נכנס לעניין הזה. אתם מכירים אותי, מה שנאמר בממשלה, כבר לא רלוונטי מבחינתי. עכשיו תפקידי לבחון את זה.
יוגב גרדוס
¶
- - יש מליאה, יש ועדת השקעות ויש יחידת ניהול. בראש המליאה עומד שר האוצר. בראש ועדת ההשקעות עומד נציג חיצוני. בראש יחידת הניהול עומד בנק ישראל. ואם אתה מערער את המבנה הזה, אז צריך לחשוב על כל המבנה, ואפשר לחשוב על כל המבנה, אני לא אומר שלא.
שמעון אוחיון
¶
אבל ננסח את הסעיף קצת יותר ברור. אפשר לנסח את זה קצת יותר ברור, את תפקידה של ועדת ההשקעות, איזה פעילות מיוחדת בעניין הזה. כי זה משהו מאוד כללי, כאילו זה חוזר - - -
יוגב גרדוס
¶
יחידת הניהול צריכה לממש את מה שוועדת ההשקעות מנחה אותה לעשות. ובסוף רצינו לקבוע בחוק שאחד התפקידים של הוועדה יהיה לפקח על יחידת הניהול, ומכוח הסעיף הזה היא תוכל לדרוש ממנה כל דיווח שהיא תרצה. אנחנו לא יודעים עכשיו להגיד אם היא תרצה דיווח שבועי, חודשי או שנתי, אם היא תרצה לקבל דיווחים על העמלות שהיחידה משלמת, או על מספר המניות שהיא קנתה. אנחנו לא יכולים לקבוע את זה. קבענו כרגע סמכויות. הסמכות שלה היא לפקח על יחידת הניהול, שהיא מממשת את מה שוועדת ההשקעות הנחתה אותה לעשות.
מוריס דורפמן
¶
בהצעת ההחלטה, כשהממשלה העבירה את החוק הזה, היא גם קבעה – בימים אלה יש צוות, התחלנו לעבוד, שיקבע את סדרי הפעולה של הקרן – בדיוק מה שהעלתה היועצת המשפטית – בדיוק יפרט איך זה יעבוד. איך המנגנונים השונים יעבדו אחד עם השני. אנחנו ממש הולכים לקבוע, עוד לפני הקמת הקרן, את סדרי העבודה.
היו"ר משה גפני
¶
למה לא הניהול? הרי יש מי שמנהל. האמת היא שאני לא כל כך – אני לא מערער, אני פשוט מהרהר בקול. זו פירמידה כזאת שמי שמבצע בפועל זה הניהול, תיכף נגיע לזה. במהלך העבודה שלהם הם יודעים שמנהל ההשקעות צריך להיות פלוני אלמוני, ככה ימקסמו את הרווחים. הם נמצאים בעבודה, אז הם צריכים להביא את זה לוועדת ההשקעות, או שהם צריכים להביא את זה למועצה. למה ועדת ההשקעות? ועדת ההשקעות היא לא גוף שפועל בחיי היומיום.
מוריס דורפמן
¶
ברמה הטכנית, מה שיקרה – וזה כבר נכנס לסדרי פעולה – ברור שרשימת מנהלי ההשקעות המלאה תגובש ביחד עם הלמטה, עם יחידת התפעול. אבל בסוף, אנחנו רוצים שמי שיביא את זה למליאה יהיו גורמים שאחראיים שתחום - - -
אלעזר במברגר
¶
החוק קובע - - - את הרשימה הכוללת קובעת המועצה. מתוך הרשימה הכוללת, ועדת ההשקעות יכולה לסמן מנהלי השקעות שהיא בוחרת, ואז היא מחליטה מי מקבל את ההחלטה על התקשרות. בפועל – שוב, מכיוון שזה הוסבר מקודם – הגוף האופרטיבי, הגוף המבצע, הוא מחלקת הניהול. מחלקת הניהול מבצעת את ההתקשרות. ההיגיון היה החלטות שנתפסות כחורגות מהשגרה השוטפת הן כן החלטות שמתאימות לוועדת ההשקעות. ולכן זה נמצא אצלה. זו לא החלטה של יומיום, החלטה להתקשר עם מנהל השקעות חיצוני.
דנה טבצ'ניק
¶
שלום, דנה טבצ'ניק מ"אדם, טבע ודין". יש לי הערה לגבי מדיניות ההשקעה. אני חוזרת לסעיף 15(1). הערתי את זה בקצרה בישיבה הקודמת, אבל הפעם הגעתי אחרי מחקר משפטי של מספר קרנות פנסיה עולמיות. מסתבר שיש מדיניות השקעה ברורה מאוד לגבי מספר עקרונות של סביבה, רווחה ושקיפות, שיתוף ציבור. באנגלית הם קוראים לזה בשם כללי לאנטי-שחיתות. אותנו כמובן מעניינת הסביבה. מדובר בקרנות גדולות מאוד, כמו הקרן הנורבגית, קרן הפנסיה של קליפורניה, שהיא הקרן הגדולה ביותר בארצות-הברית והשנייה בגודלה בעולם. הקרן הקנדית לפנסיה, הקרן הניו-זילנדית לפנסיה. ויש גם עקרונות של האו"ם, ממש עקרונות שהתווה האו"ם בכל הנוגע להשקעה ראויה, למדיניות השקעה, בדגש על סביבה. אני חייבת לציין שיש הבדל ברמת ההתוויה וברמת העקרונות שקובעים, בין אם זה הנורבגית, שאלו עקרונות מאוד קשוחים שנקבעו בחקיקה, או הקליפורנית. זה משהו שהוא מאוד חשוב לנו, כי מדובר כאן בהשקעה, ביצירת חזון אמתי. לדוגמה, הקרן - - -
יוגב גרדוס
¶
זה הוסבר מבחינה מקצועית על-ידי בארי מבנק ישראל. הוא גם אמר מדרון חלקלק, אני רוצה להזכיר. הוא גם אמר שבסוף, מבחינה כלכלית, אם אתה מסתכל מבחינה כלכלית נטו – ואני לא אומר שזו חייבת להיות ההסתכלות – מבחינה כלכלית יש פה פגיעה בתשואה. וגם ספי ממשרד המשפטים הזכיר שהנושא הזה הוא נושא שצריך להסתכל עליו – הרי אלו לא כל נכסי המדינה. אם אתה קובע פה משהו, אתה צריך לקבוע אותו רוחבית על כל נכסי המדינה, וזה לא נושא שעושים אותו כבדרך אגב. בסוף, אם תרצו חוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה בנושא, אז - - -
שגית אפיק
¶
זאת אומרת, לדעתכם היא יכולה להשקיע גם במטרות לא ראויות, כמו למשל מניות של עישון, של סיגריות.
יוגב גרדוס
¶
זה לא עניין של מטרות לא ראויות. המטרה שלה היא להשיא את התשואה. אם את תקבעי באילו מטרות אי-אפשר להשקיע, אולי צריך יהיה לקבוע גם באילו מטרות כן צריך להשקיע. ואז את מערבת פה שיקולים פוליטיים ושיקולים שהם אין-סופיים.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה לדעת מבחינה משפטית, אם אנחנו נקבע סייגים בקרן, האם חייבת להיות לכך השלכה על תקציב המדינה. זאת השאלה שלי. אנחנו יכולים לקבוע בקרן - - -
היו"ר משה גפני
¶
דקה. אנחנו יכולים לקבוע בקרן שלא תהיה השקעה בגופים כאלה שפוגעים בסביבה באופן חמור. האם מבחינה משפטית יכול לקום מישהו ולהגיד יש למדינה קרנות שלא קשורות לקרן הזאת, שנמצאות בתקציב המדינה. האם אנחנו נוכל להגיד החלטנו כאן, ושם לא? האם יכולה להיות לזה השלכת רוחב אם מישהו ילך לבג"ץ?
שגית אפיק
¶
- - נכסי הקרן עומדים בפני עצמם. בדיוק. אבל הבעיה היא שאם המטרה היא למקסם את נכסי הקרן - -
שמעון אוחיון
¶
אבל מה זה המטרה – למקסם את נכסי הקרן בתעשיית הסיגריות? אז מישהו יגיד לך, בסדר, למרות שאני אקבל תשואה הרבה יותר גבוהה בתעשיית הסיגריות אני ממקסם את רווחי הקרן בעניין הזה, אז באה המדיניות ואומרת תעצור פה, מדובר במשהו שעלול לפגוע בסביבה. השאלה היא גם אנחנו רוצים לאמץ הנחיה כזאת ולהגביל אותנו, או להגיד לא, כרגע אנחנו רוצים רק כסף. כסף, כסף. מאיפה הוא בא?
היו"ר משה גפני
¶
אני אסביר. אני מדבר על הסביבה, בעיקר על הסביבה. אני לא מדבר על דברים אחרים שיכולות להיות להם השלכות, ואולי כן צריך לחשוב עליהם. אני מדבר על הסביבה, שזה דבר שמקובל בעולם. אם אנחנו אומרים הקרן הזאת – זאת אומרת, אנחנו לא מדברים על תקציב המדינה ולא על קרנות מסוג שונה. הקרן הזאת, שהיא לטווח ארוך – ומדובר בהרבה כסף, ואנחנו רוצים למקסם רווחים – ההבדל בין להשקיע למישהו שפוגע באופן חמור – אני לא מדבר על סתם על דבר שולי, באופן חמור בנושא של הסביבה – ההבדל במקסום הרווחים הוא לא תמיד הבדל גדול. אבל הוא הבדל. אנחנו מעודדים הזה את החברות לא לפגוע בסביבה. ואז אנחנו מרוויחים עוד כסף. אנחנו מרוויחים כסף כדי להתמודד עם נושאים סביבתיים.
זאת אומרת, אתה לא יכול גם מבחינה כלכלית לעשות את החשבון הצר. במשרד האוצר אתה תמיד עושה את החשבון הצר, בצדק מבחינתך, כיוון שאתה אומר אני צריך לנהל באופן שוטף את תקציב המדינה. אני צריך לנהל את הקרנות שהמדינה מתנהלת איתן, שזה הכול דברים שאני עכשיו צריך למקסם רווחים. אני לא יכול להיכנס לפרטים, עם כל החשיבות שלהם, שאתה אומר אותם. אתה לא יכול. זה המקרה הקלאסי שבו אתה לא מנהל אתו את תקציב המדינה. אתה לא חי אתו בחיים השוטפים. הכול פה זה לטווח הארוך, ובטווח הארוך אנשים יעשו חשבון. לא כדאי לי לזהם את הסביבה מכיוון שאז אני לא אקבל כספים מהקרן. אני הבנתי?
שמעון אוחיון
¶
כן. רק משפט אחד, גז טבעי – מדובר במשהו שהוא למען איכות הסביבה. הסיפור הזה מתחבר אצלנו שהשימוש בגז הטבעי מיטיב עם איכות הסביבה. גם זה וגם לפחות מחובר מבחינה רעיונית כרגע לנקודה. מעניין אותי איך אתם חולקים עלינו.
עדי ברנדר
¶
עדי ברנדר מבנק ישראל. רק להבהיר, הקרן תשקיע את כספיה אך ורק בחו"ל, ולכן הפגיעה באיכות הסביבה בישראל לא תהיה רלוונטית.
אלעזר במברגר
¶
אני רוצה לתת מענה לשאלה ששאלת, השאלה המשפטית – האם יש כאן יצירת טענה אפשרית לעתיד. אני חושב שזו בחינה צרה מדי, השאלה אם מישהו יכול להגיש בג"ץ ולטעון כאן נקבע הסדר מיוחד צריך, להחיל אותו על אחרים. בעיני השאלה יותר רחבה מזה.
אלעזר במברגר
¶
אני אומר התשובה הנכונה צריכה להיות שהקרן הזאת – נכון שהכספים שם הם ייחודיים בהרבה מובנים, אבל בסוף אלו כספי ציבור. אלו כספים של הציבור הרחב. ואפשר לחשוב על עוד הרבה דוגמאות שכספים של המדינה, שהמדינה מחזיקה – אגב, לפעמים בתוך תקציב המדינה, מחוץ לתקציב המדינה. אני חושב שגיל מהחשב הכללי יוכל לתת דוגמאות. יש הרבה מאוד סוגים של כספים. מעולם – מעולם – כהכרעה אידיאולוגיית ערכית לא הממשלה ולא הכנסת קבעו שצריכים להיות איזשהם כללים מהסוג שמוצע כאן, אגב, יכול להיות שהם נכונים וחשובים. אנחנו עדיין לא בדיון של אם זה נכון וחשוב.
אלעזר במברגר
¶
אדוני היושב-ראש, לדעתי, ודאי שאין דבר חקיקה רוחבי שהיית מצפה שיהיה אם יש הכרעה אידאולוגית. ולכן, לטעמי, לבוא היום מחבינה משפטית – ששוב, הוא מיוחד, אבל יש גם מיוחדים כמוהו – ולקבוע רק לגבי החוק הזה קוד אתי - - -
יוגב גרדוס
¶
להכניס נושאים מוסריים לתוך החוק הזה זה נושא בעייתי מאוד, כי מוסר של אדם אחד הוא לא מוסר של אדם אחר. אם תקבע פה בחוק למשל שלא ישקיעו כספים - - -
יוגב גרדוס
¶
אני אומר שגם פגיעה סביבתית הוא מונח שהוא לא מוגדר. השאלה היא גם מי יקבע אם זו פגיעה סביבתית או לא. האם השקעה למשל באגרות חוב של ממשלת ברזיל – בגלל שכשהם כורתים את יערות הגשם הם פוגעים בסביבה ולכן אנחנו לא יכולים להשקיע באגרות חוב של ממשלת ברזיל? השאלה היא מי יקבע את זה. זה נראה לי נושא שהוא בעייתי.
היו"ר משה גפני
¶
שנייה, המשמר החברתי, עם כל הכבוד הוא בסוף מכיוון שקודם כל המשרדים. המשרד להגנת הסביבה.
נעמה שחל
¶
תודה רבה. אני רק רוצה להזכיר לחברי ממשרד האוצר שיצאה חוברת משותפת של משרד האוצר יחד עם המשרד להגנת הסביבה שעוסקת בהטמעת סיכונים סביבתיים בשיקולי השקעות, שמדברת על זה שמבחינה כלכלית עדיף להשקיע בגופים שמצמצמים את הסיכונים הסביבתיים שלהם פשוט כי זה מוביל לתשואות גבוהות יותר. ולכן זה לא מדויק להגיד שזו פעם ראשונה שהדיון הזה עולה. זו חוברת משותפת. בהמשך לחוברת הזאת - - -
נעמה שחל
¶
כן. עם אגף התקציבים. בהמשך לחוברת הזאת גם יצא חוזר על המפקח על הבנקים שמורה לבנקים לשקול שיקולים סביבתיים בהשקעות שהם משקיעים. אני רק רוצה לדייק ולחדד שזה לא פעם ראשונה שהנושא הזה נידון. הוא נידון בעבר בדיונים משותפים של המשרד להגנת הסביבה עם משרד האוצר. אני אשמח להעביר לחברי עותק מהחוברת הזאת.
נעמה שחל
¶
אני אשמח. זו נקודה ראשונה. נקודה שנייה, אני רוצה לחדד, אני לא חושבת שזה נכון להתייחס לשיקול הסביבתי כאל איזשהו שיקול מוסרי. אני בהחלט חושבת שיש לו היבטים אתיים משמעותיים, אבל פה, בהקשר הזה, אני חושבת שיש לזה השפעות כלכליות נכבדות.
שמעון אוחיון
¶
יש עליו קונצנזוס. לכן הפריע לי החיבור הזה בין איכות הסביבה, נושא שיש עליו קונצנזוס, לבין סוגיות שהן תלויות תרבות בהקשר מוסרי כזה, ומה שמקובל אצלך מוסרי ולא מוסרי. לכן אני לא אוהב את הערבוביה הזאת.
היו"ר משה גפני
¶
חבר הכנסת אוחיון, היות ואני ניהלתי הרבה משאים ומתנים בחיים שלי. כשרציתי לדחות משהו, הייתי מביא את זה לאבסורד. אפשר להביא כל דבר לאבסורד. הנושא הסביבתי הוא נושא מקובל. מה שאמרה נציגת המשרד להגנת הסביבה נדון בכנסת פעמים רבות. כיושב-ראש ועדת הכספים קיימתי דיון על העניין הזה שלא להתקשר בחוזים שפוגעים באופן חמור. ניהלתי דיון על העניין הזה. כמובן שההחלטה בסופו של דבר הייתה בידי הממשלה. הממשלה – במקרה הזה, משרד האוצר. משרד האוצר מתנגד לזה מסיבותיו, שהן סיבות לא רק לגיטימיות, אלא גם רציניות. הוא רואה את הכול דרך הכסף. הוא רוצה למקסם את הכסף בשבילנו, בשביל הציבור.
זה נכון, אני מסכים עם זה שזאת לא הגדרה של דבר מוסרי. הנושא הסביבתי הוא נושא. אני חושש מהעניין. גם הנושא הזה שמשקיעים את זה בחו"ל, יוצר פה מן דבר. יכול להיות שאנחנו נרצה להזכיר את הנושא הסביבתי באופן לא מחייב, אבל שזה יהיה שקוף. שנדע ושתהיה ביקורת ציבורית על זה. כן, בקצרה.
אלכס גורדון
¶
אני אלכס גורדון מהטכניון. קודם כל, כיוון שיש פה נגיעה לנושא של אתיקה, אני חושב שתקנון אתי זה לא בושה. תקנון אתי קיים בכל מיני מוסדות, כולל באקדמיה. וגם באקדמיה מנוהלים כספים שהם בסופו של דבר כספים ציבוריים. אני חושב שתקנון אתי זה דבר בריא, בטח בטווח הארוך. אני רוצה לחזור לנושא הפירות ולזרום דווקא עם מה שאתה אמרת. מה לעשות עם הפירות האלה? אני חושב שהנושא של מחקר ופיתוח חדשני, פורץ דרך, איפה שזה מסוכן מאוד להשקיע – לפעמים כדאי להשקיע ב-20 השנים הבאות, או שזה מאוד יקר ברמה של השקעה ראשונית.
אני יכול לתת דוגמה, אבל זה מלפני עשר שנים או יותר. היה פרויקט שקראו לו "ארובות שרב". זו מערכת שעוסקת בהפקת אנרגיה נקייה מאוד, זולה מאוד ברמת הפוטנציאל, אבל מה, צריך להקים בשבילה מגדל של 1.4 ק"מ גובה, 400 מטר קוטר במדבר הצחיח, ולהזרים אליה מי ים מלוחים שיותזו מלמעלה ויפיקו אנרגיה יומם ולילה במחיר הכי זול בעולם. השקעה ראשונית לדבר הזה הייתה צריכה להיות משהו בסדר גודל כמו 60 מיליון דולר. אף אחד לא היה מוכן לקחת את זה. הפרויקט הזה עדיין מחכה למשקיע. פרויקט כזה היה יכול לשנות - - -
אלכס גורדון
¶
אתה יכול לבטל את זה אדוני, אבל אם אתה תקרא קצת – ולא יזיק לאף אחד לקורא משהו – אם היית קורא, היית רואה שבסופו של דבר, ההיתכנות של זה, גם מבחינה הנדסית וגם מבחינה כלכלית היא כזאת שאולי היה כדאי להשקיע. פשוט אף אחד לא היה מוכן להעז. לשם בדיוק צריכה להיכנס קרן כזאת, שיש לה - - -
היו"ר משה גפני
¶
טוב. קודם כל, אני מודה לך. ואני מזמין אותך כנראה גם לישיבה הבאה – אנחנו נראה לאן נגיע היום. בעניין של מטרות הקרן, זאת תהיה ליבת החוק. פה יהיו הוויכוחים הגדולים, האמתיים, לגבי העניין הזה.
נעמה שחל
¶
אני רוצה לתקן טעות קטנה שאמרתי קודם, אמרתי שהחוברת נכתבה בשיתוף עם אגף התקציבים. אני רוצה לתקן, היא נכתבה בשיתוף עם הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון במשרד האוצר. אני רוצה לדייק.
היו"ר משה גפני
¶
יחי ההבדל הקטן. אתם עוד לא למדתם במשרד להגנת הסביבה מה זה אגף התקציבים. אבל לא חשוב.
שגית אפיק
¶
אמרת שזה היה בשיתוף עם משרד האוצר, לא אמרת בשיתוף עם אגף תקציבים, אז את בסדר. הממונה על שוק ההון עדיין במשרד האוצר.
היו"ר משה גפני
¶
אבל אנחנו רוצים את החוברת. אני הייתי בדיונים, אני מכיר את הדברים האלה. נכון לרגע זה שאנחנו מדברים, ידו של אגף התקציבים הייתה על העליונה. עם כל הכבוד למשרד שלכם, ועם כל הכבוד לכנסת, ועם כל הכבוד למשרדים שונים שעסקו בעניין הזה, אגף התקציבים ניצח. אני לא מעביר ביקורת על זה אפילו. הוא ניצח מכיוון שהוא טען אני מופקד על הכסף, והנה, אני צריך לקצץ במשרד החינוך ובמשרד הרווחה, ובכל מיני דברים שאני צריך לקצץ. תנו לי למקסם את הכסף. זה היה טיעון העל של כל הנושא הזה. אני מעריך שבניסוח הסופי אנחנו נאזכר את העניין הזה, ואנחנו נבקש שקיפות. שהציבור יידע, ושתוכל להיות ביקורת ציבורית. אבל אנחנו עוד לא מקבלים החלטה, אני גם רוצה לראות את החוברת. המשמר החברתי אמרת? מה שמך? בקצרה.
יפתח בריל
¶
יפתח בריל. אני רציתי להעיר דווקא בקשר למשרד להגנת הסביבה, בקשר לשיקולים אתיים בהשקעות. השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, לפני חודשיים בערך, בוועדת בפנים, כשהוא התמנה לתפקיד, הציג את מדיניות המשרד והתייחס, בין היתר, לשיקולים אתיים בקרן הזאת, שעכשיו דנים בה. והוא אמר שהמשרד להגנת הסביבה – יש את זה בפרוטוקול – יתעקש, כשהחוק יגיע לכנסת, להכניס שיקולים אתיים, לא רק סביבתיים. הוא התייחס גם לעבדות של ילדים וכולי. זאת אומרת, שיקולים אתיים כלליים. השאלה אם המשרד מתכוון לעשות את זה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה. אני מודה לך ודוחה את הדברים שלך. לא התעללות בילדים ולא שום דבר אחר. עם כל הכבוד לעניין הזה, אנחנו מדברים רק על הנושא הסביבתי. שום דבר אחר לא, אחרת הם צודקים והם ניצחו. אני לא רוצה לתת להם את הניצחון הזה. אני רוצה לתת להם ניצחונות אחרים. איך אומר חבר הכנסת אוחיון? זה דבר שהוא בקונצנזוס. מה זה התעללות בילדים? לי יש עוד דברים. אתה יודע, אני חושב שהקרן צריכה לתת כסף לישיבות. אצלי זה הדבר הכי חשוב, זה מציל את עם ישראל, אז מה, אני אציע את זה?
היו"ר משה גפני
¶
גם זה בקונצנזוס, הנה. ואני לא מציע דבר כזה. אני מדבר רק על הנושא הסביבתי, והטענה שלהם היא טענה שאת הכסף הזה צריך למקסם. ולכן אם יש השקעה שהיא השקעה כדאית ונותנים אותו לנושא שפוגע בסביבה, אף על-פי כן צריך לעשות את זה בגלל שהתפקיד הוא למקסם את הכסף. אני סבור אחרת, אבל אם אנחנו נלך על עוד דברים, אז כבר אי-אפשר יהיה להשקיע בשום מקום, והם מחייכים בהנאה. הלאה.
שגית אפיק
¶
"16.
תקופת כהונתו של חבר ועדת ההשקעות שהוא נציג ציבור תהיה שלוש שנים, וניתן להאריך את כהונתו לתקופת כהונה נוספת, ובלבד שלא יכהן יותר משתי תקופות כהונה רצופות; הארכת תקופת הכהונה של חבר הוועדה שהוא נציג ציבור אינה טעונה המלצה מאת ועדת האיתור כאמור בסעיף 14(א)(4)". אני רק מפנה את תשומת לבכם שבמועצה תקופת הכהונה היא ארבע שנים, ופה שלוש.
מוריס דורפמן
¶
אנחנו בדקנו עם השוק בזמנו, עם האנשים האלה. אלו אנשים שבאים מהסקטור הפרטי. יהיה קשה יותר לקרוא להם - - -
שגית אפיק
¶
בסדר. "ישיבות ועדת ההשקעות –
17.
(א)
ישיבות ועדת ההשקעות יתקיימו אחת לחודש, לפחות.
(ב)
המניין החוקי בישיבות" - - -
היו"ר משה גפני
¶
יכול להיות שאתם רציתם גם להבחין בין המועצה לבין ועדת ההשקעות, עוד הבחנה? ולא בדקתם? לעשות הבחנה, בגלל שבמועצה זה ארבע שנים. אז רציתם גם לעשות הבחנה כזאת? זה גם נימוק.
היו"ר משה גפני
¶
אצלי זה לא נושא עקרוני. אתם רוצים לבדוק את עצמכם ולשנות? טוב. אתם רוצים לבדוק את עצמכם ולהישאר? גם טוב.
שגית אפיק
¶
"18.
(א)
החלטות ועדת ההשקעות יתקבלו ברוב קולות של חבריה המשתתפים בהצבעה, ואולם החלטות בעניינים אלה טעונות רוב של ארבעה חברי הוועדה לפחות:
(1)
החלטה על התקשרות עם מנהל השקעות חיצוני מתוך רשימת מנהלי ההשקעות החיצוניים שקבעה המועצה" – אתה רואה, ההתקשרות היא בסוף על-ידי ועדת השקעות, לא על-ידי המועצה.
שגית אפיק
¶
כן. "(2)
קביעת מדיניות החשיפה של הקרן למטבע חוץ מסוג מסוים.
(ב)
ועדת ההשקעות תקבע את סדרי עבודתה" - - -
שגית אפיק
¶
"(ב)
ועדת ההשקעות תקבע את סדרי עבודתה וישיבותיה, ככל שלא נקבעו לפי חוק זה". המניין החוקי הוא שלושה חברי ועדה, ובהם יושב-ראש הוועדה. זאת אומרת, אפשר לנטרל את יתר נציגי הציבור במצב כזה.
שגית אפיק
¶
"19.
הוראות סעיפים 4(ב), 7, 8, 12 ו-13" – שזה ניגוד עניינים – "יחולו, בשינויים המחויבים, גם לעניין ועדת ההשקעות".
"פרק ה'
¶
ועדת הביקורת
20.
(א) לקרן תהיה ועדת ביקורת בת שלושה חברים, והם:
(1)
חבר המועצה שהוא עובד משרד האוצר" - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא, ועדת ביקורת – דווקא חשבתי הרבה והבנתי. אבל חשבתי כל הזמן למה החלטתם שהיושב-ראש הוא איש משרד האוצר?
שגית אפיק
¶
במקור היושב-ראש היה איש משרד האוצר, אתה צודק. אתה כנראה קראת את ההצעה גם לפני כן. אבל ועדת שרים לענייני חקיקה תיקנה - - -
יוגב גרדוס
¶
יש גוף ביקורת במשרד האוצר שמבקר את כל כספי המדינה. נראה לי שראוי שזה יהיה נציג משרד האוצר. אתה לא חושב?
היו"ר משה גפני
¶
אני אסביר, בתור דובר משרד האוצר. יש במשרד האוצר כמה אגפים שהם שונים במהותם. אגף החשב הכללי מבקר את נכסי המדינה. הוא מבקר את פעולות המדינה, את פעולות ההוצאות של המשרדים השונים. אתה מכיר את זה.
היו"ר משה גפני
¶
אומרת הממשלה – נאמנה לעקרונותיה בחוק הזה – כמו שמנהלים את נכסי המדינה בכלל, מנהלים גם את הקרן הזאת. זה מה שהם אומרים פה. נציגי הממשלה אומרים את זה כל הזמן. ומכיוון שכך, בטיעון הראשוני גם היה שמי שמבקר את נכסי המדינה זה אגף החשב הכללי במשרד האוצר. כלומר, בחקיקה הכוונה היא למשרד האוצר, ולכן הוא גם היה צריך להיות יושב-ראש לפי הגרסה הראשונה. ואתה שואל שאלה נכונה, הרי מדובר על גוף חיצוני, על קרן שהיא חיצונית לגמרי. איך משרד האוצר בכלל מגיע לביקורת? זו הסיבה שזה מגיע לביקורת, בגלל שכמו בנכסי המדינה – הכוונה היא לאגף החשב הכללי, נכון? או שלא?
שגית אפיק
¶
"(ב) יושב-ראש ועדת הביקורת ייבחר בידי המועצה מבין נציגי הציבור האמורים בסעיף קטן (א)(2).
תפקידי ועדת הביקורת –
21.
תפקידי ועדת הביקורת הם
¶
(1)
לפקח על תקינות פעילותם של מוסדות הקרן ומחלקת הניהול" – מה זה מוסדות הקרן? למה הכוונה, לוועדת ההשקעות והמועצה?
בועז טופורובסקי
¶
אני מצטער, אני יכול ללכת אחורה ברשותכם? בסעיף 18(א), למה רק (1) ו-(2) הם עניינים שצריכים רוב מיוחד? למה דווקא שני אלה?
היו"ר משה גפני
¶
בגלל שאלו הדברים העיקריים. בדברים האחרים, שהם פחות עקרוניים, מספיק שלושה מתוך חמישה.
היו"ר משה גפני
¶
זה לא נושא עקרוני. הם חשבו שאלה הדברים העקרוניים. אם יש משהו שאנחנו נגיע למסקנה שהוא גם דבר עקרוני, אז הם יוסיפו את זה.
בועז טופורובסקי
¶
אז בסעיף 20, חבר מועצה שהוא עובד משרד האוצר – אני לא יודע, אני לא אומר שזו דעתי – אם אנחנו נחליט שזה יהיה ראש הממשלה ולא שר האוצר, יכול להיות שאנחנו נצטרך שזה יהיה עובד משרד ראש הממשלה אולי. אני לא יודע.
היו"ר משה גפני
¶
לוויכוח הזה, כמה הקרן עצמאית וכמה היא קשורה לממשלה ולמשרד האוצר – תהיה השלכה גם על הסעיף הזה, אני מסכים. אבל יכול להיות שבדיוק הפוך.
היו"ר משה גפני
¶
לא נגיע. אני אגיד לך לפני הישיבה הבאה אם אנחנו מגיעים לנושא, אף על-פי שחשוב שאתה נמצא בישיבות האלה. הישיבה הכי חשובה שאתם תהיו – ואני חושב שגם השר צריך להיות - -
היו"ר משה גפני
¶
- - זה הנושא – כשנדון על זה. אנחנו נודיע לכל המשרדים, אבל בוודאי למשרד המדע על הישיבה כשנדון על - - -
היו"ר משה גפני
¶
מאה אחוז. בסדר גמור. תודה, אני מודה לך על ההשתתפות שלך, שתרמה מאוד לעניין. בבקשה, הלאה.
היו"ר משה גפני
¶
כן, את כל אלה שנוגעים לעניין הזה – שר האוצר, שר החינוך, השר להגנת הסביבה ושר האנרגיה. אבל שר האוצר היה השר הראשון שכתבתי לו. שגית.
תפקידי ועדת הביקורת הם
¶
(1)
לפקח על תקינות פעילותם של מוסדות הקרן ומחלקת הניהול, לרבות התאמת הפעילות להחלטות המועצה, לעמוד על הליקויים בפעילות האמורה ולהמליץ על הדרכים לתיקונם; לשם ביצוע תפקידה כאמור תקיים ועדת הביקורת, בין השאר, התייעצות עם המבקר הפנימי של הקרן" – שהוא ממונה על-ידי המועצה.
"(2)
לאשר את רשימת מנהלי ההשקעות החיצוניים אשר קבעה המועצה, כאמור בסעיף 35(א);
(3)
להגיש למועצה, בתחילת כל שנת כספים, את תכנית הביקורת לאותה שנה וכן דוח ביקורת שנתי, ורשאית ועדת הביקורת להגיש למועצה דוחות ביקורת נוספים ככל שתמצא לנכון". דוח הביקורת השנתי יתפרסם לציבור?
שגית אפיק
¶
"22.
(א)
ועדת הביקורת תקיים שתי ישיבות לפחות בכל רבעון.
(ב)
המניין החוקי בישיבותיה של ועדת הביקורת יהיה שני חברי הוועדה ובהם יושב-ראש הוועדה.
23.
(א)
החלטות ועדת הביקורת יתקבלו ברוב קולות של חבריה.
(ב)
ועדת הביקורת תקבע את סדרי עבודתה וישיבותיה, ככל שלא נקבעו לפי חוק זה".
שמעון אוחיון
¶
לגבי ועדת הביקורת – אני מודה ומתוודה שאני מושפע מקרנות פנסיה. לכן מה שאני מדבר זה - - -
שמעון אוחיון
¶
- - אותן הקרנות הללו. כל מה שנגע לכל ההתנהלות לשכר פה ולשכר אחר, ולכל מיני הוצאות כספיות מיוחדות, אנחנו נהגנו שגם ועדת הביקורת אישרה אותם. תחשבו על זה.
אלעזר במברגר
¶
יש אנשים שעובדים ונוסף על תפקידם בשירות המדינה יש את נציגי הציבור שיש להם גמול לפי חוק. יש את עובדי בנק ישראל שהם עובדי בנק ישראל.
תוקם ועדה לאיתור מועמדים, ואלה חבריה
¶
(1)
שופט בדימוס של בית המשפט העליון או של בית המשפט המחוזי, שימנה שר המשפטים, והוא יהיה היושב-ראש;
(2)
המנהל הכללי של משרד ראש הממשלה;
(3)
המנהל הכללי של משרד האוצר;
(4)
המשנה לנגיד;
(5)
נציג ציבור, בעל תואר שלישי בכלכלה או במנהל עסקים, המכהן או שכיהן" - - -
בועז טופורובסקי
¶
שנייה, סליחה, אני מצטער, אני עדיין בוועדת ביקורת. "יושב-ראש ועדת הביקורת ייבחר בידי המועצה מבין נציגי הציבור האמורים בסעיף קטן" – יושב-ראש ועדת הביקורת הוא גם המבקר הפנימי?
שגית אפיק
¶
"(5)
נציג ציבור, בעל תואר שלישי בכלכלה או במנהל עסקים, המכהן או שכיהן בעבר כאיש סגל אקדמי בכיר במוסד להשכלה גבוהה בישראל או מחוץ לישראל, בעל מומחיות בתחומים הנוגעים לפעילות הקרן, שימנה שר המשפטים". עוד פעם, האוריינטציה פה היא כלכלית.
שגית אפיק
¶
זאת ועדת האיתור שתמנה את נציגי הציבור גם במועצה, גם בוועדת ההשקעות וגם בוועדת הביקורת, נכון?
שגית אפיק
¶
בדרך כלל זה הרכב של ועדת איתור כפי שנמצאה בחקיקה לגבי מקומות אחרים. השאלה אם המומחיות של נציג הציבור צריכה להיות אך ורק כלכלה ומנהל עסקים.
מוריס דורפמן
¶
אנחנו צריכים לבחור אנשים בעלי מומחיות כזו. נראה לנו נכון שנציג הציבור יהיה כזה שמבין, מדבר באותה שפה.
שמעון אוחיון
¶
כל אלה אנשים שבאים מהתחום הפיננסי. תסתכל על כל ההרכב – מנכ"ל ראש הממשלה לא, אבל המנהל הכללי של משרד האוצר, המשנה לנגיד. כל אלה באים כמובן מהתחום הפיננסי.
אלעזר במברגר
¶
בוועדות איתור נותנים בדרך כלל משקל לשר המשפטים. זה מקובל בוועדת איתור שראינו. התלבטנו איפה, ולכן הכי נכון היה נראה לנו שר המשפטים, בגלל שזו ועדת איתור.
שגית אפיק
¶
"תפקידי ועדת האיתור –
25.
ועדת האיתור תמליץ לראש הממשלה, לשר ולנגיד על המועמדים המתאימים ביותר לכהונה כחברי המועצה שהם נציגי ציבור, כאמור בסעיף 4(א)(5), ולמועצה – על המועמדים המתאימים ביותר לכהונה כחברי ועדת ההשקעות שהם נציגי ציבור, כאמור בסעיף 14(א)(4), וזאת לאחר שבחנה, בין השאר, את עמידת המועמדים בתנאי הכשירות הנדרשים לפי חוק זה". הכוונה היא שהיא תציע כמה מועמדים והם יבחרו מבינם.
אלעזר במברגר
¶
ויש כאן גם כיוון של פתרון, מכיוון שהוועדה יכולה להציע סל של מועמדים, אז יש לקוות - - -
היו"ר משה גפני
¶
אבל אנחנו שואלים על המקרה הקיצון, הם המליצו, חשבו – יש ישיבה של ועדת הפנים ב-11:00, שהייתה החלטה של ראש הממשלה, והיא השתנתה פתאום. היא התחלפה, ועכשיו יש החלטה של שר הכלכלה, וגם היא השתנתה. מה יקרה אם ישתנה פה? אנחנו רגילים במשטר שלנו שמחליפים החלטות בתוך רבע שעה.
שגית אפיק
¶
חוק בנק ישראל שחוקקנו, המועצה המוניטרית. הייתה המלצה – לקח המון זמן עד שמינו כי לא הגיעו להסכמה. זה קורה.
אלעזר במברגר
¶
נאמר שיביאו שם נוסף. אתה מתאר מצב דמיוני שלא ימצא אף מועמד שיהיה מוסכם על שלושת - - -
היו"ר משה גפני
¶
זאת השאלה הקודמת כבר. צריך למצוא לזה – ולא להשאיר את זה ככה. היא צודקת, היועצת המשפטית של הוועדה – המקרה של בנק ישראל. לקח לוועדה המוניטרית הרבה זמן להגיע להסכמה.
שגית אפיק
¶
אבל שם למשל זה מנע את תחילת החוק. תחילת החוק הייתה מותנית בזה. אגב, גם כאן זה יהיה מותנה במינויים והחוק לא יוכל להיכנס לתוקף קודם לכן.
היו"ר משה גפני
¶
נראה. על תחילת החוק יהיה דיון נפרד. אני מבקש פתרון כמו הפתרון ההוא. יכול להיות שנגיע למסקנה שאין פתרון. אני חושב שיש פתרונות, אבל נגיע למסקנה שאין פתרון, אז נצטרך לחשוב מה עושים. כן, שמעון.
שמעון אוחיון
¶
אני מבקש הבהרה, לא ברור לי כאן. ועדת האיתור ממליצה למועצה על המועמדים המתאימים כחברי ועדת ההשקעות? הניסוח לא ברור לי.
שמעון אוחיון
¶
אז הניסוח לא ברור לי. ועדת האיתור תמליץ לראש הממשלה כך וכך, ולמועצה. אז הייתם צריכים להפסיק פה ולהתחיל משפט חדש.
אלעזר במברגר
¶
הוועדה ממליצה לשלישייה הזו שממנה על שלושה נציגי ציבור למועצה. אחד מבין השלושה הוא הרי יו"ר ועדת ההשקעות. בוועדת ההשקעות יש שני חברים נוספים שהם נציגי ציבור, וגם לגבי השניים הללו, ועדת האיתור היא זו שמביאה - - -
שגית אפיק
¶
אז היא נותנת רשימה שמתאימה למועצה פעם אחת, ופעם אחת רשימה שמתאימה לפי הכשירויות של ועדת ההשקעות.
שגית אפיק
¶
"26.
תקופת כהונתם של יושב-ראש ועדת האיתור ושל חברי ועדת האיתור שהם נציגי ציבור תהיה שנה אחת, וניתן להאריך את כהונתם לתקופות כהונה נוספות, ובלבד שלא יכהנו ברציפות למעלה מארבע שנים".
יוגב גרדוס
¶
זו ועדה שלא מתכנסת באופן שוטף. היא בוחרת נציגים, ואם לא משתבש משהו, היא צריכה להחליט כל שלוש או ארבע שנים.
שגית אפיק
¶
"27.
ועדת האיתור תפעל על-פי הכללים הנהוגים בשירות המדינה לגבי עבודתן של ועדות לאיתור מועמדים, בשינויים המחויבים.
28.
הוראות סעיפים 4(ב), 7, 8, 12 ו-13" – אלו ההוראות של ניגוד עניינים והפסקת כהונה בשל כך – יחולו, בשינויים המחויבים, גם לעניין ועדת האיתור".
אלעזר במברגר
¶
בגלל שהחלנו את הסדרי ניגוד העניינים אתה גם מגביל את האנשים הללו, לכן לא נכון להגביל אותם לתקופות ארוכות מאוד, של שלוש וארבע שנים.
בועז טופורובסקי
¶
אני לא רוצה לשכוח לדבר על זה, אנחנו עוד מעט נדבר על הגדלת הרוב של חברי כנסת למקרים מיוחדים. חשוב גם לדבר על רוב לשינוי החוק. כי יכול להיות מצב אבסורדי שאנחנו נגדיר רוב של למשל 75 חברי כנסת לקחת את כספי הקרן למקרה חירום, ואם לא יהיה את הרוב ישנו את החוק ברוב רגיל, שצריך 40 חברי כנסת, סתם דוגמה. זה גם משהו שחשוב שלא נשכח לדבר עליו.
שגית אפיק
¶
"מחלקת הניהול –
29.
נכסי הקרן ינוהלו באמצעות מחלקת ניהול שתוקם לעניין זה בבנק ישראל.
מנהל מחלקת הניהול –
30.
(א)
מנהל מחלקת הניהול ימונה בידי המועצה, לפי הצעת הנגיד, בהסכמת השר, לתקופת כהונה של ארבע שנים, וניתן לשוב ולמנותו לתקופת כהונה אחת נוספת; לא הושגה הסכמה כאמור, ישמש מנהל חטיבת השווקים בבנק ישראל כמנהל מחלקת הניהול עד להשגת הסכמה אך לא יותר מארבעה חודשים; לא הושגה ההסכמה בתום ארבעת החודשים האמורים – יכריע בעניין ראש הממשלה.
עדי ברנדר
¶
היום, ניהול הכספים בבנק ישראל הוא שונה. ההשקעות בחו"ל של הרזרבות הן השקעות לטווח קצר, ופה אנחנו מדברים על קרן שתשקיע לטווח ארוך. ולכן הכישורים הם שונים וההתמחות היא שונה.
עדי ברנדר
¶
התקציב של בנק ישראל כפוף לתהליכי האישור של תקציב בנק ישראל. באותו זמן יראו כמה אנשים צריכים.
שגית אפיק
¶
"(ב)
המועצה, בהתייעצות עם הנגיד, רשאית להפסיק את כהונתו של מנהל מחלקת הניהול, אם מצאה כי אינו ממלא כראוי את תפקידו, ובלבד שנתנה למנהל מחלקת הניהול הזדמנות להשמיע את טענותיו.
עובדי מחלקת הניהול –
31.
מנהל מחלקת הניהול ועובדיה יהיו עובדי בנק ישראל".
שמעון אוחיון
¶
הם יהיו מבוקרים עד אז. שלא יגיד לי מישהו סליחה, אני לא חייב לך כלום, אני עובד בנק ישראל.
יוגב גרדוס
¶
לא, אנחנו קבענו פה כמה מנגנונים של ביקורת. גם ועדת הביקורת ויש פה גם חובות של מחלקת הניהול כלפי הקרן. הגשת דיווחים וכולי.
היו"ר משה גפני
¶
בעיני זה דבר משונה לחלוטין. עד היום למשרד האוצר לא הייתה דריסת רגל בבנק ישראל. בנק ישראל היה גוף מופרד. משרד האוצר מחוץ לעניין, כל אחד התנהל – כך גם ראוי שיהיה. בפרק הזה אנחנו עושים עירוב תחומים. אני לא יודע מה בנק ישראל אמר על זה. עוד לא בדקתי, אני אבדוק מה הוא אמר, אבל המשמעות של העניין היא שמשרד האוצר נכנס לתוך בנק ישראל. המועצה שבראשה עומד שר האוצר ממנה את עובד בנק ישראל, כמובן על-פי המלצת הנגיד, אבל בהסכמת השר. שוב בהסכמת השר. בעצם נכנסים לתוך הניהול. בנק ישראל הוא העובד השחור.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא יודע אם רצון. אולי אין לכם רצון, אבל זאת המציאות. הדבר שהיה כל הזמן – משרד האוצר נכנס להרבה תחומים שהוא לא היה צריך להיכנס אליהם – ביטוח לאומי וכאלה. נכנס. אבל עכשיו הוא נכנס לבנק ישראל. הוא נכנס.
אלעזר במברגר
¶
משרד האוצר לא נכנס לבנק ישראל. יש כאן יחידה אורגנית של הקרן שתוקם. היא תוקם בבנק ישראל. זה לא נותן למשרד האוצר, כמשרד אוצר, גישה לתוך בנק ישראל או סמכויות.
שגית אפיק
¶
אבל במשרד האוצר יהיו בכלל שר האוצר, או יושב-ראש המועצה – לא משנה – הוא ימנה את האדם שיעמוד בראש מחלקת הניהול.
היו"ר משה גפני
¶
רבותי, אני רוצה לסיים את הישיבה. הנושא הזה נכנס שוב לקטגוריה של הוויכוח מי עומד בראש המועצה, או יותר נכון מי ממונה על החוק הזה. אם ממונה על החוק הזה שר האוצר, אנחנו בבעיה. יש בעיה, יכול להיות שאתם תפריכו אותה, אבל יש בעיה. אם עומד מישהו אחר, הסיפור הוא אחר לגמרי. זאת אומרת, יש השלכה של מי שמופקד על החוק הזה או מי שעומד בראש המועצה. אם עומד שר האוצר, יש פה, לפי דעתי, עירוב תחומים. אם עומד ראש הממשלה או מישהו אחר, או נגיד הבנק – אני לא יודע מי – אז הסיפור הוא הרבה יותר קל. אתם בבנק ישראל הסכמתם לזה?
היו"ר משה גפני
¶
לא משנה, אני לא מתערב בזה. שלא יתערבו לי, אני לא מתערב לכם. הסכמתם – הסכמתם, בסדר, אתם מביאים את זה. אם הייתי בבנק ישראל יכול להיות שהייתי אומר אחרת, אבל אני לא בבנק ישראל.
יוגב גרדוס
¶
אני מבין שהיושב-ראש מבקש – כדי למנוע מצב שבו משרד האוצר נכנס לבנק ישראל – להעביר את מחלקת הניהול למשרד האוצר?
היו"ר משה גפני
¶
זה רעיון. ובראש המערכת יעמוד נגיד בנק ישראל. אבל זה כבר קשור לעניין הזה. אנחנו מבקשים תשובות לכל השאלות שאנחנו העלינו. כמה זמן אתם צריכים לזה?
היו"ר משה גפני
¶
טוב. בישיבה הבאה אנחנו נתחיל את נכסי הקרן ואופן השקעתם. אבל אנחנו נגיע לליבת העניין, השימוש בנכסי הקרן.