PAGE
16
ועדת הפנים והגנת הסביבה
11/06/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 44>
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שלישי, ג' בתמוז התשע"ג (11 ביוני 2013), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 11/06/2013
הקמת ושימוש באולמות אירועים באזור תעסוקה הצפוני של אור עקיבא
פרוטוקול
סדר היום
<הקמת ושימוש באולמות אירועים באזור תעסוקה הצפוני של אור עקיבא>
מוזמנים
¶
>
שי קרפ - פיקוח מחוז חיפה, מינהל מקרקעי ישראל
יהודה כהן - מנכ"ל התאחדות בעלי אולמות וגני אירועים
שמחה יוסיפוב - ראש העיר, עיריית אור עקיבא
נוח שמאילוב - עוזר ראש העיר, עיריית אור עקיבא
בני עג'מי - בעל אולם אירועים באור עקיבא
אריק חכם - יזם, בעל אולם פלנטה, אור עקיבא
אבי בין - מנהל אגף קשרי ממשל, משרד הפנים
יעקב אדרי - חבר כנסת לשעבר
דוד דהאן - פעיל המשמר החברתי
היו"ר מירי רגב
¶
בוקר טוב, אני פותחת את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת בדיון בסוגיה של הקמה ושימוש באולמות אירועים באזור התעסוקה הצפוני של אור עקיבא. הדיון הזה הוא דיון שנערך ביוזמתו של ראש עיריית אור עקיבא, ומן הראוי להגיד שגם פנה אלי חבר הכנסת לשעבר, אדרי, בבקשה לבדוק את הסוגיה שתיכף יציג אותה פה בצורה מפורטת ראש עיריית אור עקיבא. לאחר מכן נשמע את ההתייחסות שלך, אתה היחיד כאן ממינהל מקרקעי ישראל, ואחר כך אני מקווה שעוד ייכנסו כאן גם ממשרד הפנים, כי הכוונה שלי פה לסכם דברים ולראות כיצד אנחנו הולכים לקראת הבקשה של אור עקיבא ולא רק כדי לקיים פה דיון, מבחינת שעשינו וי וקיימנו דיון. אני מציעה שאתה תציג את הנושא.
שמחה יוסיפוב
¶
קודם כול, בוקר טוב, יושבת-ראש הגנת הפנים וועדת הסביבה ולכל החברים שנמצאים כאן. אני ראש עיריית אור עקיבא. מדובר באזור תעסוקה של אור עקיבא, שהוקם בשנות ה-90. בזמן שהוקם אזור התעסוקה לא נתנו את הדעת לנושא של המסחר. היתה בזמנו חלוקה של המגרשים בבתים ובחצרות לבעלי עסקים. רצו לפתור את הבעיות ואותם בעלי העסקים הגיעו להסכם עם המינהל והתמ"ת כדי לעשות את זה ללא מכרז.
בזמנו נתנו רק 100% בנייה ולא היה אישור לתוספות נוספות ואנשים רכשו קרקעות וחלק התחילו לבנות. היתה בעיה נוספת שהיתה חלוקה של חצי דונם לכל בעל עסק ולא היה אפשר לשווק חצי דונם, ואז חיברו חצי וחצי לדונם, וכך לאט-לאט התפתח הנושא.
חלק גדול היה ללא מכרז, לצערי הרב. ולכן משהו קרה. משהו קרה, אנשים התחילו לבנות את המפעלים שלהם, קטנים וגדולים, אבל עם הזמן באזור התעסוקה היה צריך להיות גם הנושא של מסחר. לא נתנו את הדעת על המסחר, אבל היו צריכים לחשוב על מסחר.
לאחרונה בוועדה המחוזית במשרד הפנים בחיפה היתה גם החלטה על הקמת אולמות אירועים באזור התעסוקה. אנחנו מדברים על אזור התעסוקה באור עקיבא שלמעשה זה מקום קלסי להקמת אולמות, כי בבוקר עד הערב יש שם תעשייה ועובדים מגיעים לשם ויש חניות בשפע, בשלב זה. מגיעים לשם ועובדים מהבוקר עד הערב, אחרי-הצהריים הכול ריק. ואז אמרנו שהיו צריכים להיות גם מקומות לבילוי. אותם היזמים שרכשו קרקעות והתחילו לבנות בתעשייה. הם הקימו את המפעלים שלהם, אבל עם הזמן יש מקומות שהמפעלים נכשלו ועשו בהם שימוש לאולמות.
אנחנו לוקחים למעשה כרגע אולם אחד, גני שיר, שנהרס על-פי החלטת בית המשפט, כי היה גם שימוש וגם ללא היתר, והיום אולמי פלנטה, שהוא למעשה - - -
שמחה יוסיפוב
¶
כרגע יש לנו בערך ארבעה אולמות גדולים וקטנים. הגדולים הם למעשה אולמי שיר, שהוא על-פי החוק, הוא קנה את השטח כאולם למסחר, ויש לו רישיון על-פי החוק.
שמחה יוסיפוב
¶
הם עברו ועדת תכנון, גם כי ביקשנו שימוש חורג. השימוש החורג אושר בוועדה המקומית, אבל מינהל מקרקעי ישראל לא אישרו את זה. הם אמרו שמאחר שהם קנו ללא מכרז את המגרשים, אין אפשרות לאפשר להם שימוש לאולמות.
אני אספר לכם דבר נוסף, אולמי פלנטה בזמנו פנו למינהל ולתמ"ת וקיבלו אישור לשינוי ייעוד מתעשייה למסחר.
שמחה יוסיפוב
¶
לדוגמה אולמי פלנטה. בזמנו הם קיבלו אישור מהתמ"ת וממינהל מקרקעי ישראל בתשלום של בערך מיליון שקל, אבל בגלל שהמצב שלהם היה כל-כך קשה הם עשו אולם. והסברתי למה הם עשו אולם, כי המפעל שהם רצו להקים, המתפרה "מוניטין", היתה בקשיים, אז הם שינו. אתם יודעים שמצב הטקסטיל בארץ מאוד קשה. הם הפכו רק חלק לאולם, לא הכול אולם. מדובר רק בקומה אחת, ולמבנה הזה יש שתי קומות.
היו"ר מירי רגב
¶
עזוב רגע את האולם. אני שואלת אותך שאלת הבהרה, שמחה. כרגע אנחנו מדברים על שלושה אולמות.
שמחה יוסיפוב
¶
יש להם היתרי בנייה וגם ביקשו שימוש חורג, ולא אושר להם שימוש חורג, בגלל שזה לא גורם מסחרי. השטחים ששווקו הם לא למסחר.
שמחה יוסיפוב
¶
הם פנו לוועדה וביקשו בנייה על-פי היתר לתעשייה. הסברתי שעם הזמן, בגלל המצב של התעשייה, ובמיוחד בטקסטיל, היה מצב קשה, היזמים האלה שינו מתעשייה לאולמות. אני חושב שהיה גם צורך באולמות.
שמחה יוסיפוב
¶
יש להקים אולמות באזורי תעסוקה.
לאחרונה הצלחנו לאשר תוכנית להסבת תכליות לאולמות, וקיבלנו אישור מתן תוקף, הנה, שבאזור התעשייה אור עקיבא אפשר להקים אולמות. הבעיה היחידה בנושא הזה בגלל שהם קנו את הקרקע ללא מכרז והשתמשו בזה לאולם. זו הבעיה היחידה.
שמחה יוסיפוב
¶
נכון. אני פניתי למינהל, פניתי לתמ"ת, אמרתי: רבותי, קרה מה שקרה באזור הזה והיו הרבה טעויות שנעשו באזור הזה, באזור התעסוקה, בואו היום לא נהרוס את המשפחות. כבר נהרס שם אולם אירועים אחד. המשפחה נהרסה, לא רק האולם. עם האולם נהרסה גם המשפחה.
כ-60 תושבי אור עקיבא מועסקים באולמות. זה כמו מפעל. צריך לראות את האולמות האלה כמפעל, כי מעסקים שם עובדים: טבחים, הכול.
דבר נוסף, אני חושב שמן הראוי לבוא ולומר: עשיתם מה שעשיתם, תשלמו את ההפרשים. מדובר בהרבה כסף. דיברתם פה על מיליון שקל שהיה צריך לשלם לפני כמה שנים, והיום בוודאי זה כבר עלה.
שמחה יוסיפוב
¶
גם בעבר הם היו מוכנים.
ניקח את אולמי פלנטה לדוגמה, הוא לא הצליח, כי לא היה לו כסף, הוא היה במצב קשה. הוא בנה אולם, השקיע בבניין 25 מיליון שקל, ואחר כך לא היה לו כסף לכלום. הוא אומר: בניתי עוד בניין, מה אני אעשה אתו? האולם הזה ריק. להשאיר אותו נטוש ושייהרס? הוא אומר: בקומה אחת אני אעשה אולם, בקומה השנייה אני אעשה מתפרה, אבל באים והורסים. כבר נהרס אולם אירועים אחד.
נמצא פה בני עג'מי שהוא בנה. היה צורך באולמות, כמו בכל מקום, ומדובר באזור תעסוקה, לא ליד תחנת דלק ולא בשטח חקלאי.
דוד אזולאי
¶
אני מכיר את זה ממקומות אחרים. היתה תקופה שבמינהל המקומות האלה היו מתים והמינהל נתן קרקעות בחינם. המקום במשך השנים פרח, נהייתה שם עבודה, ואז אנשים שינו את הייעוד. באו ואמרו: אנחנו יכולים לשלם, הבעיה שהמינהל לא היה מוכן גם לתשלום. אני מכיר מקומות שפשוט אילצו את האנשים לפנות את המקומות האלה. אפילו תמורת תשלום של הרבה מאוד כסף שהיו מוכנים לשלם, המינהל לא הסכים בשום אופן. אני מקווה שנציג המינהל פה.
היו"ר מירי רגב
¶
כן, הוא פה. חבר הכנסת לשעבר אדרי, לאחר מכן נציג האולמות, ואני רוצה גם התייחסות של ממ"י. כן, אדרי.
יעקב אדרי
¶
קודם כול, אני רוצה להודות לך על הדיון המהיר וגם תודה לדוד שהגיע, הוא גם מתמצא בנושאים האלה. יש פה איזה אבסורד גדול מאוד. אזור התעשייה קיים כמעט 20 שנה. כמובן התכלית שלו היתה לפנות את כל המטרדים מהיישוב, כולל אולמות. לדוגמה אולם שלא היה ביישוב, הוצאנו אותו לאזור התעשייה, כי זה היה הדבר הכי נכון, להוציא את כל המטרדים מתוך העיר. אחרי שסוף-סוף – ושמחה פה הזכיר את זה – לפני כמה חודשים אושר בוועדה המחוזית מתן תוקף על שינוי תכליות, שאפשר לעשות אולמות באזור התעשייה, המינהל מתחיל למצות את הדין עם כל מיני בעלי אולמות.
אני לא בא להגיד שהדברים נעשו על-פי דין, זה ודאי שלא. אבל אם יש אפשרות להסדיר את זה, צריך לעשות את זה ולא ללכת עכשיו למשפטים ולהריסות. נהרס אולם, נהרסו הרבה משפחות, כפי שאמר שמחה.
האישור העקרוני כבר ניתן ב-2005, בישיבה שזימנתי עם שר המסחר והתעשייה דאז, אולמרט, ומנהל המינהל. כבר אז הם אמרו: רבותי, גשו לשינוי תוכנית, נאפשר את השינוי ונאפשר אולמות באזור התעשייה באור עקיבא.
יתרה מזו, ושוב גם זה צוין, נתנו הודעת תשלום לבעל אולם. מה ששמחה הראה, זה קיים, זאת אומרת, משרד המסחר והתעשייה והמינהל אפשרו להקים אולם, רק אמרו: תשלמו. עכשיו אפשר להסדיר את זה סוף-סוף בצורה מסודרת, להביא שמאים, להגיד: רבותי, זה ערך הקרקע לתעשייה, זה ערך הקרקע למסחר, תשלמו את ההפרשים ונגמור את הסיפור הזה. אחרת, תקימו את כל אור עקיבא עליכם. זה אבסורד שדווקא עכשיו אתם רוצים למצות את הדין אחרי 20 שנה עם כל האנשים האלה. אפשר לפתור את זה. עם רצון טוב אפשר לגמור את זה.
יהודה כהן
¶
בוקר טוב ליושבת-ראש, ואני מברך קודם כול על הדיון. אני מנכ"ל התאחדות בעלי אולמות וגני אירועים בישראל. לצערי הבעיה לא מקומית, הבעיה היא ארצית. הבעיה בכל מקום בארץ. אנחנו רואים חדשות לבקרים שאולמות וגני אירועים נהרסים, נסגרים, עושים המון בעיות לבעלי אולמות וגני אירועים.
יהודה כהן
¶
אולמות וגני אירועים זה לא סככות אבטיחים שנפתחות בין לילה ונסגרות בין לילה. אולמות אירועים נפתחים עם יוזמות, עם תכנונים, עם ידע. הנושא של עמק חפר נבדק, הנושא של גזר נבדק. היטיב להגיד את זה חבר הכנסת אמנון כהן. בישיבה בוועדה לביקורת המדינה בנושא של גזר, הוא אומר: אני לא רוצה לדון על זה, זו בעיה לאומית, היא לא בעיה מקומית. אנחנו נמצא את הקביעות האלה בכל מקום.
יהודה כהן
¶
בתחילה כל אולמות האירועים היו סביב התחנות המרכזיות, ראינו את זה בעפולה, בנתניה, כי זה היה מביא את כל הקהל ומחזיר את כל הקהל. ראשי העיריות ביקשו מאתנו להתפנות מהמקומות האלה, כי זה גם לבעיה בסביבה. התפנינו לאזורי תעשייה. מה קרה באזורי התעשייה? אתם מגלים מקומות, לאו דווקא אצלך, בהרבה מקומות אין מקום לקליטת כלי הרכב. אתה רואה את זה בירושלים בתלפיות - - -
יהודה כהן
¶
מה קורה היום? היה דיון פה בוועדת הפנים בכנסת השבע-עשרה, בוועדה המשותפת בנושא חוק התכנון והבנייה, צירפתי לך את זה. שמאי אסיף: בתוכנית תמ"א 35 לא הכניסו את הנושא של אולמות אירועים. לא יכול להיות במדינת ישראל, המדינה היחידה בעולם שיש לה ברית מילה, בריתה, בר-מצווה, בת-מצווה, אירוסין ואחר-כך חתונה – מכלול של אירועים שדרוש לציבור, שאין תכנון בכל הדבר הזה. הוא אומר במפורש שזה לא קיים. היושב-ראש אמנון כהן, וגם מצורף לפה פרוטוקול הדיון, הזמין את מינהל מקרקעי ישראל, וכרגיל המינהל לא הגיע. הוא הוציא להם מכתב - - -
יהודה כהן
¶
גם אני רואה את המצוקה שלהם. אני יודע את המצוקה שלהם. כואב לי לבוא למקום ולראות אולם כמו שנהרס.
שי קרפ
¶
לי קוראים שי קרפ, אני סגן מנהל מחוז חיפה, אני אתייחס קודם כול ברמה הגלובלית. צריך להבחין, רוב גני האירועים שהתייחסת אליהם היו ממוקמים על קרקע חקלאית באזורים חקלאיים.
שמחה יוסיפוב
¶
כבוד היושבת-ראש, אמרתי בתחילת דברי, מדובר באזור תעסוקה שמותר לבנות. אנחנו לא מדברים על שטח חקלאי. שטח חקלאי זה סיפור אחר.
היו"ר מירי רגב
¶
סליחה. אני מנהלת פה את הדיון. אני מבקשת עכשיו לתת לו להתייחס לעניין. הוא יתייחס כללית, כמו שאתה התייחסת כללית, ואחר-כך נקודתית. תודה.
שי קרפ
¶
בנושא שטחים חקלאיים הדיון לגמרי אחר. אנחנו מדברים כאן על אירועים שמתבצעים באזור תעשייה. אנחנו צריכים ללכת קצת להיסטוריה, מדובר באזור תעשייה שמינהל מקרקעי ישראל, התמ"ת, משרד האוצר, השקיעו בו המון-המון כסף במטרה שתבוא תעשייה למקום ותיתן תעסוקה. בתהליך הזה יש פטור ממכרז, סעיפים מיוחדים לפי חוק חובת מכרזים, גם הנחה על הקרקע, גם הנחה בתשתיות. יש לנו פה למעשה מציאות שמצד אחד הקצינו לגני שיר למטרה של מכבסה ויצרנו גן אירועים, ולפלנטה – למטרת מתפרה ויצא לנו גם גן אירועים.
שי קרפ
¶
למטרת תעסוקה. אלה היעדים של מדינת ישראל, דרך מינהלת התעסוקה של משרד התעשייה. זה למטרה של תעשייה, לא למטרה של מסחר, ואולמות אירועים זה מסחר לכל דבר.
דוד אזולאי
¶
המציאות היתה שזה לא היה ביד שלו לאחר מכן. היתה תקופה של שפל, והמקומות האלה הפכו להיות מקומות מוזנחים, וכתוצאה מזה באו ואמרו: נעשה משהו יפה במקום הזה.
שי קרפ
¶
אם נבחן את הבינוי של המבנים האלה, אלה מבנים שנבנו למטרת אולמות. יש פה חריגה מלכתחילה. הנושא הזה נידון בבתי משפט, הוא כבר עבר בערכאה. בגני שיר לא הרסנו את המבנה, משרד הפנים הרס בחוץ. תפסנו את המבנה ואנחנו בהתדיינות איך - - -
שי קרפ
¶
יש גם באור עקיבא, יש גם בטבריה. כעיקרון מה שהוקצה בפטור ובתנאים מיוחדים, בית המשפט אמר שצריך לבטל את ההקצאה ולחזור אחורה כדי לתת לכלל הציבור הזדמנות לבוא ולהקים גן אירועים, כי לכל אחד שמורה הזכות ליזמות. גם בתביעה אנחנו פועלים לביטול של החוזה בפלנטה. יש לנו כבר פסקי דין שמומשו ומגרשים חזרו אלינו. ככל שייווצר אקלים אחר, יכול להיות שאפשר לדון - - -
יעקב אדרי
¶
אתם צריכים לגמור עם האבסורד הזה. אנשים קנו קרקעות, בנו, ואתם אומרים שעכשיו נהרוס, ייקחו את זה למכרז ומישהו אחר יזכה.
שי קרפ
¶
אפשר לעשות במקומות שהוקצו בדרך רגילה באמצעות מכרז. מה שהמדינה נתנה על מגש של כסף, עכשיו משנים את זה לצד השני?
אריק חכם
¶
אני לצערי הבעלים של פלנטה, אולם וגן אירועים. אני איש טקסטיל 22 שנים, יש לי מתפרה במעלה אדומים, פה על ידינו. היה לי חלום לעשות מפעל לבגדי עבודה. בזמן שהגשתי בקשה לפטור ממכרז היה מיסוי מסין של 100%. 100% מיסוי מסין. תוך כדי ההיתרים המיסוי ירד ל-12%. מינהל מקרקעי ישראל הגיש נגדי שתי תביעות משפטיות, שני קלסרים ענקיים, האחת על 5 מיליון שקלים והאחת על בקשה לפינוי היעד, תוך הצגה שמדובר לפחות ברוצח. לפחות. אני גם לא נראה כזה, אני גם לא כזה. הייתי בצבא קצין העיר חדרה. אני לא פושע, אני לא גנב. אני איש עסקים לגיטימי שעד היום מחזיק עובדים ומתפרה ונלחם על משכנתאות של עובדים. אתם מציגים אותי קודם כול כעבריין. תסתכל לי בעיניים אני לא עבריין. אני איש עסקים מכובד.
אריק חכם
¶
פניתי בצורה מסודרת, מכובדת, בשנת 2003 לתמ"ת ושמתי בפניהם את האמת, שעקב הורדת המיסוי אין לי אפשרות להקים מתפרה במדינת ישראל. אני לא יכול להתחרות עם עובד סיני שמרוויח 40 דולר.
היו"ר מירי רגב
¶
נכון. יש כאן מישהו שצריך לראות את זה מערכתית. לא כל אחד יכול להסתכל על זה בפני עצמו.
אריק חכם
¶
אני לא יכול להתחרות עם הסיני שמרוויח 40 דולר. לא מסוגל. מעבר לזה, וזה לא שייך לפורום הזה, מדינת ישראל קונה היום מדים לצבא מסין. מדינת ישראל קונה מדים למשטרה מסין. אני לא יכול להתחרות. פניתי בצורה מסודרת, בצורה עניינית, בצורה של איש שומר חוק. אני מקבל אישור להחלפת הייעוד, כתוב בפירוש, שחור על גבי לבן – שינוי מטרת הקצאת קרקע חתומה, מקבל שוברי תשלום, ריבון העולמים. מדינת ישראל מוציאה לי שוברי תשלום לשלם על החלפת הייעוד. אדון יעקב אפרתי - - -
היו"ר מירי רגב
¶
טוב שהגעת באיחור. סגן-אלוף, אני מצדיעה לך, אבל זו הפעם האחרונה שאתם מגיעים באיחור לדיון.
היו"ר מירי רגב
¶
זה לא בסדר. אני כבר אגיד לגדעון סער את דעתי על העניין הזה. אתה מחליף, אני לא באה אליך בתלונות.
אריק חכם
¶
יעקב אפרתי, מנהל המינהל, מאשר לי את ההחלפה, תמורת תשלום של 91% הפרשי ערך. איש העסקים אריק חכם, לא עבריין, הוגבלתי בבנק ממצוקת האשראי כי הטקסטיל נחת. נהייתי מוגבל באמצעים. הייתי במחלקת מסווגים של בנק מזרחי. זאת אומרת, דקה לפני כונס נכסים, רצו לקחת את הבתים שלנו, את הבתים של ההורים שלי. יש לי הכול בכתובים. לא הצלחתי לשלם. הנה, יושב פה ראש העיר, שמחה יוסיפוב, יושב פה יעקב אדרי ראש העיר דאז. ברגע שטיפה התאוששתי, התחננתי אחרי כל דלת: תנו לי לשלם, אני רוצה להיות בסדר. מה קרה מאז ועד היום? עכשיו אני אגיד לך עוד משהו, מה שהמינהל עושה עכשיו זה מחטף.
אריק חכם
¶
מחילה. סליחה. באולם העברייני הזה, שקוראים לו פלנטה, עובדים 60 ילדים שההורים שלהם משתכרים בשכר מאוד נמוך, שזה הנעליים שלהם, זה הבגדים שלהם, זה שהם באים אחרי בית הספר והם אוכלים כי הם רעבים, ולא בטוח שבבית יש בשר, אבל באולם שלי נותנים להם בשר, וגם כך אצל החבר שלי, מר בני עג'מי. תפסיקו לשתות לאנשים את הדם.
היו"ר מירי רגב
¶
תודה, אריק. חיכינו רק לך לפני שאני אסכם את הדיון. משרד הפנים, אנחנו דנים בסוגיה של אזור התעסוקה הצפוני של אור עקיבא, אבל בכלל באופן עקרוני בסוגיה של הריסת אולמות בגלל שינוי יעד, וכתוצאה מזה שהעברנו את הטקסטיל לסין וכל מיני דברים כאלה. יש כבר אישורים של ועדת התכנון, כולל של התמ"ת, לשינוי יעד של אזור התעשייה באור עקיבא מתעשייה לאולמות. בגלל שזה לא עבר מכרז, באים ממ"י ואומרים: לא, אנחנו עכשיו הורסים להם את האולמות כדי שהם יוציאו את זה למכרז. זאת אומרת, נהרוס לאנשים את החיים - -
היו"ר מירי רגב
¶
- - במקום לעשות הסדרה של העניין הזה, כמו שעושים הסדרה עם המושבים, עם הקיבוצים, וכל מה שזה אומר. אני רוצה לשמוע את עמדת משרד הפנים לפני שאני מסכמת פה.
אבי בין
¶
מבחינה תכנונית בשנה האחרונה, הבנתי במחוז חיפה, שהוסף שימוש ומתאפשר שם מיקום של אולמות אירועים. אני מבין שהבעיה זזה קדימה, והיא בעיה חוזית הסכמית בין ממ"י לבינם.
שי קרפ
¶
זה עניין של כסף, של הסדרה, של שינוי כל הסעיף של ההקצאה בשאלה של הפטור מחובת מכרזים, זה עניין גם מהותי בסופו של דבר.
היו"ר מירי רגב
¶
הכול עניין מהותי, אבל יש כאן בעיה מהותית. אני יודעת, זה קשה לפקידים, אתם בדרך כלל בתוך הקופסה, ואנחנו אומרים: תצאו רגע מהקופסה, כי בסוף יש פה אנשים ועיר עם תעסוקה ועם מפעלי עוגן. נכון, אתה צודק, צריך למצוא לזה פתרון. הפתרון הוא לא בהריסה והקמה מחדש. לא היה עושה את זה שום גורם עסקי אחר. כשזה היה מגיע לבית המשפט, הוא היה אומר להם: לכו לגישור ותראו איך עושים את הדברים. רק במדינה שלנו, יאללה, כל הפקידים – מה אכפת לנו, נהרוס ועוד פעם נבנה, נהרוס ועוד פעם נבנה. זה לא מקובל עלי. ולכן אני מסכמת את העניין. זאת עמדתכם, הבנתי?
דוד אזולאי
¶
גברתי היושבת בראש, אני אומר לאנשי אור עקיבא: התמזל מזלכם ואתם על סדר-היום, אבל יש עוד הרבה מקומות, אתם לא יחידים. ופה צריך להיות דיון כללי על כל המקומות הללו. אמרתי בפתיחת דברי קודם שיש מקומות שאני מכיר של אנשים שהשקיעו את מיטב כספם, את חייהם במקום שמעסיק הרבה מאוד אנשים. נכון, אני מסכים אתך, למקומות האלה יש ייעוד מסוים, לכן הם קיבלו את זה ללא מכרז, אבל מה לעשות, המדינה שלנו השתנתה, פעם אזורי התעשייה היו אזורים מוזנחים, שלא עבדו בהם, לא הכירו בהם, בלילה זה היה מקום מת וזה הפך למקום של פשע ושאר מרעין בישין שלא כאן המקום להזכיר. השתנתה המדינה שלנו, ואזורי התעשייה בכל מקום בארץ הפכו למקומות פורחים. הזכרת קודם את טבריה. מי שמכיר קצת את טבריה יודע מה היה באזור התעשייה לפני 20 שנה, היום זה הפך להיות מרכז העיר, מה לעשות.
אתה בטח מכיר את הסיפורים שם של שני האולמות, אחד מול השני, ובאור עקיבא ונדמה לי שגם בחדרה – היום אי-אפשר לדבר על חדרה. הם בכותרות, אז לא נדבר על זה – ויש עוד הרבה מקומות.
מה שאני מציע, גברתי היושבת-ראש, כפי שמשרד הפנים עשה איזה נוהל כללי לגבי כל המקומות האלה ונתן פתרונות, נתן מענה, עם כל הכבוד לאיש הנכבד מהמינהל שיושב כאן, ודאי שזה לא בסמכותו. צריך להיות גורם בכיר עם דיון מעמיק בוועדה, יכול להיות שצריך גם שינוי חקיקה. אי-אפשר להגיד: בלי מכרז, קחו את המקומות. אי-אפשר אם לא יהיה שינוי חקיקה, לא נוכל להתקדם.
לכן הצעתי היא שהוועדה תפנה לשר הבינוי והשיכון, הממונה על מינהל מקרקעי ישראל, נציג בפניו את הבעיות הקשות הללו ונדרוש ממנו פתרונות תוך זמן סביר. בינתיים שתצא הנחיה להקפיא רגע. יש פה בעיה אמיתית, אומר את זה נציג המינהל, וזה נכון. יש במקומות מסוימים תקדימים של פסיקת בית המשפט שהמינהל מסתמך עליהם. מה נעשה אחר כך?
דוד אזולאי
¶
מחוז חיפה בר מזל שמינהל התכנון עשה עבודה. תראה שבמחוז הצפון זה לא בדיוק קורה, והעניין שם תקוע. לכן אני חוזר ואומר: הבעיה היא לא בעיה מקומית, הבעיה היא בעיה ארצית. צריך הסדרת פתרון, ואני חושב שהפתרון יהיה דרך שר הבינוי והשיכון וקיום דיון בוועדה, כמובן במעקב של - - -
שמחה יוסיפוב
¶
אני חייב לציין שעיריית אור עקיבא יזמה תוכנית נוספת של שינוי ייעוד מאזור תעשייה לאזור תעסוקה ומסחר. באור עקיבא היה רק אזור תעסוקה. אנחנו הולכים היום לשנות את אזור התעסוקה שלנו גם למסחר, ואז להוסיף הגדלת אחוזי בנייה מ-100% ל-150%, הגדלת גובה וכו'. אנחנו הולכים לקראת השינוי, אבל אנחנו חייבים גם את ההסדרה. המינהל חייב להסדיר את הנושא הזה, זה ביכולתם.
יעקב אדרי
¶
גברתי היושבת-ראש, הם נתלו בזמנו בהליכים המשפטיים שעשו שאין אפשרות. היום יש אפשרות, אז אומרים: אנחנו באמצע תהליך.
היו"ר מירי רגב
¶
אני מבקשת להוציא מכתב עוד היום לשר השיכון והבינוי לממ"י, לעצור בשלב זה את כל ההריסות של אולמות בכל הארץ עד לקיום דיון עקרוני בסוגיה בוועדת המשנה לתכנון ובנייה שאני היושבת-ראש שלה.
היו"ר מירי רגב
¶
אני מבקשת לדיון הזה להזמין, ואני מבקשת שלא יגיעו לי לא באיחור ולא במדים, עם כל הכבוד, פקידים ברמה שלא יכולים לקבל החלטות. אני מבקשת ממשרד הפנים את המנכ"ל, את בינת שוורץ - - -
היו"ר מירי רגב
¶
אני רוצה את בינת ואת משלב. אני רוצה בממ"י את ראש מינהל מקרקעי ישראל. הגיע הזמן שגם נראה אותו בדיונים; אני רוצה את נציגות הפרקליטות שעוסקת בסוגיה הזאת; אני מבקשת את נציג התמ"ת שבא ומבין את החשיבות של סוגיית האולמות; אני מבקשת את נציג האוצר; כמובן את נציגי האולמות.
בואו נראה אם שכחתי מישהו – ממ"י, משרד הפנים, בינת שוורץ, פרקליטות, תמ"ת, אוצר, אולמות.
היו"ר מירי רגב
¶
אפשר להביא את נציג השלטון המקומי. לא רק זה, אתה תפיץ בקרב כל בעלי האולמות וראשי הערים שיש אתן בעיה. אל תציף אותי פה, רק אולמות שנבנו באותו סיפור כזה, שנבנו על היתר בנייה לדוגמה - - -
היו"ר מירי רגב
¶
תכין לנו נייר מסודר על כל הסוגיה, להסביר על מה הדיון, שאנשים יבואו מוכנים לדיון, על הסוגיה של שינוי ייעוד באזורי תעסוקה או באזורים שונים. תעביר לנו נייר מסודר, יהודה כהן, איפה יש בעיות, שנעביר את זה בצורה מסודרת לגורמים הרלוונטיים. אנחנו לא מסתירים, הכול בשקיפות, שתוכלו להתייחס. אני מבקשת עכשיו מייד לעצור את כל ההריסות, להמתין עם זה גם אם יש החלטת בית משפט. יש החלטות בית משפט להרוס בתים של ערבים ובדואים וזה לא קורה. תמתינו רגע עד שנעשה דיון עקרוני. אל תזדרזו להרוס פרנסה של אנשים, כי אחר-כך נצטער. תמתינו רגע עד שאני אדבר היום עם שר השיכון והבינוי, אני אדבר היום עם ממ"י, ונקיים את הדיון בשבועיים הקרובים.
היו"ר מירי רגב
¶
עם כל הכבוד יש לכם סמכות. שר השיכון יודע כמה החלטות להריסה יש שלא מתבצעות ומה כן מתבצע.
דוד אזולאי
¶
אני מציע לכם בעניין הזה, בעקבות ההחלטה של ועדת הפנים, שתפנו את הבקשה לשר הבינוי והשיכון, שיורה לכם מה לעשות.
דוד דהאן
¶
יש מעל עשר ועדות שהחליטו לא לעשות פינויים יותר של משפחות וילדים לרחובות, ועקפו את כל ההחלטות האלה וכן המשיכו.