הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 47>
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום רביעי, ד' בתמוז התשע"ג (12 ביוני 2013), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 12/06/2013
הצעה לסדר-היום בנושא: "הזנחה, וונדליזם, זוהמה ומסגד לא חוקי בהר הזיתים"
פרוטוקול
סדר היום
הצעה לסדר-היום בנושא: "הזנחה, וונדליזם, זוהמה ומסגד לא חוקי בהר הזיתים"
מוזמנים
¶
>
איזי לרר - קבט, משרד הבינוי והשיכון
מיכה מרש - קב"ט, משרד הבינוי והשיכון
משה דגן - סמנכ"ל, המשרד לשירותי דת
יצחק ישי - מנהל אגף קבורה, המשרד לשירותי דת
פרידה יובל - סגנית מנהל מח' ירדן, משרד החוץ
הראל גולדברג - רפרנט, משרד המשפטים
אמיר ארזני - מפקד תחנת שלם י-ם, המשרד לבטחון פנים
מיכה פרנקנבורג - יועמ"ש מחוז ירושלים, המשרד לבטחון פנים
אהובה זקן - סמנכ"ל תקינה תפעול ואיכות השירות, משרד התיירות
רקפת לוי - מנהלת אגף מוצר תיירותי, משרד התיירות
דוד קורן - יועץ רה"ע לענייני מזרח ירושלים, עיריית ירושלים
שלמה ברסקה - סגן ראש העיר, עיריית ירושלים
רפאל פישר - בית ציוני אמריקה
ג'פרי דאובה - בית ציוני אמריקה
הרווי שוורץ - בית ציוני אמריקה
אברהם לובניסקי - בית ציוני אמריקה
היו"ר דוד צור
¶
בוקר טוב. ראשית, אנחנו בשידור אז מי שלא רוצה לומר משהו שהוא לא רוצה שידעו, חובת האזהרה. אני אמלא את מקומה של יושבת ראש הוועדה, חברת הכנסת מירי רגב. אנחנו פה בדיון בנושא שהועבר לוועדה בעקבות הצעה לסדר היום שהעלה חבר הכנסת מיכאלי. הוא נמצא אתנו כאן ותכף ניתן לו להציג את הנושא. הנושא הוא: הזנחה, וונדליזם, זוהמה ובניה של מסגד בלתי חוקי באזור הר הזיתים. נמצאים אתנו פה הנציגים. את הנציגים של המשרד לביטחון פנים אני רואה. ממשרד הבינוי והשיכון, משרד החוץ, למרות שאתם בשביתה? אנחנו מאד מעריכים את זה.
דוד צור מ"מ
¶
משרד המשפטים, עדין לא הגיע. עיריית ירושלים, תיירות. אחרי כן נשמע את המוזמנים האחרים. חבר הכנסת מיכאלי, בבקשה תפתח ותציג את זה, כפי שהצגת את זה יפה במליאה.
אברהם מיכאלי
¶
תודה אדוני היושב ראש. אכן, אנחנו מעלים סוגיה שלצערנו, זאת לא הפעם הראשונה. אנחנו כבר דנים בסוגיית הר הזיתים כמה שנים, לפחות אני כאן בשתי קדנציות קודמות והסוגיה הזאת עלתה. ועדת הפנים, יאמר לזכותה, התייחסה לזה בכובד ראש. קיימנו כמה סיורים בשטח אבל לצערי, חייבים לומר שיש שם שיפורים, יש שם מאמצים. את כל הגורמים אני יכול לציין לשבח שעשו מאמצים אבל התוצאה כרגע לא טובה. אני ציינתי במליאה שהר הזיתים הוא אחד המקומות הקדושים לעם ישראל לא רק במובן שזה בית עלמין. זה בית עלמין מיוחד. יהודי העולם וארץ ישראל התייחסו להר הזיתים כמקום מיוחד במינו בגלל המסורת ובגלל הדברים המיוחדים שיוחסו לקבורה במקום הזה. עובדתית, היום, גם בארץ וגם ביהדות העולם המקום הזה נחשב כמקום שלא עלינו, מי שנפטר, רוצה להיקבר שם. העובדות היום שאנשים קונים שם חלקה, חלק גדול מאד בחיים וחלק אחרי פטירה חוזרים לשם והמשפחות היום חוששות להגיע לקבר של היקיר שלהם. עובדות שמובאות היום אלינו ולגורמים שונים שמלווים את המשפחות האלה, של הנפטרים שקבורים שם, מעידות על כך שפשוט מאד באו להר והותקפו פיזית. עם כל זה שיש שם היום מערכת אבטחה שהיא יחסית חדשה, ותחנת משטרה חדשה שהוקמה לא מזמן, עדין אנשים היום מותקפים שם פיזית, זורקים עליהם אבנים. זה בקטע של ביקור בשטח. יש יהודים מחוץ לארץ, אדוני היושב ראש, שלא מבינים ולא מאמינים שהם הביאו את יקירם לקבורה שם וכשהם מגיעים לבקר במיוחד, מגיעים לאזכרה, הם לא יכולים להגיע לשם במובן של להביא את עצמם או את בני המשפחה שלהם, לפעמים מבוגרים ולפעמים צעירים, כדי לבקר בהר בצורה שקטה.
לגבי ונדליזם על המצבות
¶
יש שם בעיה חוזרת ונשנית של פורעים שמסתובבים שם והורסים את המצבות. הרי לפגוע במצבה, כולנו יודעים, באף דת היא לא מקובלת אבל מה לעשות, יש שם פורעים שעושים את זה בכוונה בשביל להרגיז את מי שקשור למצבות האלה שם. פעם אחרי פעם אנחנו נמצאים שם במצב של ונדליזם והמצבות הרוסות.
יש שם גם חלקה אחת, שאני חייב לציין אותה כי אני ביקרתי שם לאחרונה מספר פעמים. יש שם חלקה שנקראת: חלקת הרוגי מלכות. קבור שם ראש הממשלה בגין זכרונו לברכה. נמצאים פשוט שם חלקה אחת ליד ומדי פעם, כשאני בא לבקר שם כדי להיות נוכח באירועים כאלה ואחרים, זה חוזר וחוזר שמשפצים ומתקנים ואחרי שנה רואים שוב שהמצבות הרוסות.
אני כרגע מציג את הבעיה הזאת כי מישהו יכול להגיד: כבר דנו בזה ושיפרנו את זה. אני לא מאמין ואתה, מהעבר שלך יודע, שממקדים מטרה כדי לטפל בה, אין דבר כזה שאי אפשר לפתור אותה. לא מדובר פה במשהו בשטחים. לא מדובר פה על זה שאני צריך להוציא יחידות מיוחדות כדי להגן על האתר הזה. מדובר בתופעה - -
אברהם מיכאלי
¶
יש כאלה שיש להם תירוץ: בשטחים לא נשקיע, לא יודע. אני כרגע מדבר על לב ירושלים. העליתי את הסוגיה הזאת ביום ירושלים, זה היה משהו קצת אירוני. אמנם חוגגים את שחרור ירושלים, את עצמאות ירושלים ובתוך ירושלים, 100 מטר מהכותל המערבי אנחנו לא יכולים לשלוט בסדר בבית עלמין יהודי עתיק עם היסטוריה ואמרתי את כל המסורת.
לכן, אדוני היושב ראש, אנחנו, כוועדה, תפקידנו שוב להידרש לסוגיה הזאת, שוב לחזור לבחינה של כל הדברים מחדש. אנשים שמבקרים בהר יכולים בהחלט לסמוך על כך שאנחנו לא נרפה מהענין הזה ולא נזניח את הענין הזה ונטפל בו בצורה כזאת שכולם יהיו בריאים, עד 120, אבל כשבאים לבקר את אותם יקירים ובאמת, קבורים שם גדולי האומה של כל העדות. האשכנזים, האדמו"רים הגדולים וראשי מדינה או ראשי עם. לכן, אני מודה על כך שנעניתם לדיון הזה בצורה זריזה יחסית כיוון שזה נקבע במליאה ואחרי שנפתח פה את הדיון, כמובן נתייחס לזה אחר כך בהמשך. תודה.
היו"ר דוד צור
¶
אני אבקש ממשרד השיכון, שהוא בעצם אחראי על האבטחה, אני חייב לומר שהנושא הזה לא חדש לגמרי, אני זוכר אותו עוד מהתקופה שהייתי ראש המטה במשרד לביטחון פנים והדבר הזה היה בא חדשות לבקרים לפתחנו. צריך להסתכל על זה גם בהיבט של הפגיעה הרגשית הדתית והסימבולית. ויש בזה גם משום רפיון של הריבונות שלנו בירושלים, שיש בזה גם סמליות כזאת שצריך לתת עליה את הדעת. נשמע תכף את המשרד לביטחון פנים ואת משרד התיירות אבל הייתי מבקש ממשרד השיכון קודם, תן לנו סקירה על מה שנעשה שם ומה התכניות לגבי ההמשך.
מיכה מרש
¶
אני מנהל פרויקט האבטחה במזרח ירושלים מטעם משרד הבינוי והשיכון. בשנת 2004, כשמשרד הדתות החליף את שמו, קיבלנו אחריות על האבטחה בהר הזיתים עם ניידת עם שני מאבטחים שסורקת את ההר. הצלחנו להגיע לאיזו שהיא רמה של ונדליזם. אנחנו לא יכולים לקבל שום ונדליזם אבל הגענו לרמה של ונדליזם שאנחנו יכולים להשתלט עליה באיזו שהיא צורה. בשנת 2012, אחרי הפרויקט הגדול שמשרד ראש הממשלה עשה בהר הזיתים, הם השקיעו שם קרוב ל-20 מיליון שקל בנושא של המצלמות ובנושא של מוקד חדש שממוקם בהר הזיתים, הכנסנו עוד שתי ניידות להר הזיתים, שזה שילש לנו את מוטת השליטה שלנו, וגם מוקד שרואה כמעט את כל הקברים בזמן אמת. יש לו תכנית סריקה של כל הקברים.
נכון להיום, יש מוקד שעובד 24 שעות עם מספר טלפון שמפורסם באינטרנט וכל תושב במדינת ישראל שרוצה להזמין ליווי מקבל ליווי דרך שלוש הניידות שנמצאות.
מיכה מרש
¶
בכל שעות היממה כולל בלילה, כולל שישי, כולל שבת. 24/7 מקבלים ליוויים. אני אתן המספר אם אין אותו אבל אני מאמין שהוא מפורסם בכל מקום. נכון להיום, אנחנו עומדים על בין 50,60 ליווים ביממה על כל הר הזיתים. אנחנו לא יכולים לאבטח מישהו שלא מגיע ללא ליווי, השטח הוא ענק, השטח הוא גדול. זאת חלקת התימנים והאפגנים והחלקה לכיוון ראס אל עמוד, חלקת צור. זה לא מתחם קטן. אנחנו נותנים היום אבטחה לכל מי שדורש, לכל מי שמתקשר לאותו מוקד ומזמין ליווי.
היו"ר דוד צור
¶
מיכה, למרות שאנחנו מאד מתרשמים מאחוזי הרייטינג של רצוץ 99 לאחרונה, אנחנו לא יכולים להבטיח שזה מביא לידיעת - -
מיכה מרש
¶
גם דרכם עשינו את זה וגם דרך עמותת "אלעד" בעיר דוד נתנו את מספר הטלפון, יש להם את האתרים שלהם. בכל אתר שהוא נתנו את מספר הטלפון.
דבר נוסף שצריך לקחת בחשבון לגבי הוונדליזם: נכון להיום, ויעיד על זה מפקד תחנת "שלם" פה, נכון להיום, 2013, אנחנו מדברים על שני אירועים של ונדליזם בקברים של הר הזיתים - -
מיכה מרש
¶
האינטראקציה היא מלאה. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא. אנחנו יושבים בישיבות שלהם, יושבים בהכל.
מיכה מרש
¶
אנחנו עובדים בשיתוף פעולה. יש לנו תחנת משטרה חדשה, נקודת משטרה בהר הזיתים. אנחנו עובדים אתה בשיתוף מלא. לפעמים מאשימים אותנו שאנחנו כמעט שוטרים אבל כל הנושא של תלונות ושל הגשות תלונה של אזרחים והכל, מלווים אותם לתחנה. הם מגישים שם תלונות.
אברהם מיכאלי
¶
לגבי הוונדליזם, רק שני מקרים נרשמו? מצבות שבורות זה לא ונדליזם? אנחנו מדברים פה על מאות פניות שלנו יש פה?
מיכה מרש
¶
אין ברזל שם, לא שמים שם ברזל. היתה תקופה שהיתה גניבה של מצבות, וראינו אותן על הקירות של התושבים הערבים, הם שמו אותן בתוך בטון אבל אני אספר קצת איך אגף הביטחון עובד בנושא של האבטחה בהר הזיתים: ב-2004 קיבלנו אחריות על הר הזיתים. בדקנו וצילמנו את כל הקברים בהר הזיתים. 65,700 במספר. יש לי היום במשרד, אצלי, יש לי את זה על המחשב, מצולמים כל הקברים שיש בהם ונדליזם. יש פה דוגמאות של כל מיני קברים שנשברו עוד מ-67 וקברים שנפגעו בכל מיני תאריכים וגם קברים חדשים. הנוהל הוא כזה: שלושת הניידות שעובדות 24 שעות ביממה מתודרכות לעשות סריקה ב-24 שעות. אני, בתוך 24 שעות, סורק פיזית את כל הקברים בהר הזיתים. אותו מאבטח שנמצא, יש לו בתוך הרכב ספריי צבע קטן - -
מיכה מרש
¶
שניים. יש שישה בסך הכל. לכל מאבטח בניידת יש ספריי וברגע שהוא מזהה משהו, הוא מחפש מסביב לקבר אם אין את הסימן שאנחנו יודעים שזה משהו חדש. דבר שני, המאבטח שבא אחריו יודע שכבר יודעים על זה ודבר שלישי זה תלונה במשטרה. אנחנו מגיעים למשטרה, מגישים תלונה על ונדליזם או על כל דבר שהוא. גם על לכלוך וגם על זריקת אבנים, כל דבר שקורה בהר הזיתים - -
מיכה מרש
¶
לא, אחד הדברים שנתנו לנו את האחריות זה בגלל הפריסה שלי במזרח ירושלים, שאני יכול לתת גיבויים. למשל, בהר הזיתים, כשאנחנו מגיעים להילולות שיש לא מעט ואנחנו צריכים לתת שם תגבור, אני לוקח תגבור גם מעיר דוד וגם מאזור הרכס ואני נותן שם אבטחה.
מיכה מרש
¶
כולם בוגרי יחידות קרביות, רובאי 07 ומעלה. כמובן שהאחמ"שים הם בוגרי קורס פיקודי או קורס קצינים או מש"קים. הם בוגרי צנחנים, גבעתי, גולני - -
מיכה מרש
¶
חלק, לא כולו. במקום שהוא לא מואר המצלמות התרמיות נותנות את המענה. בא נגיד כך: אני לא הולך לשווק פה את הפרויקט הזה אבל מאז המוקד הזה נכנס, לפני שנה וחודשיים, יש שם - -
מיכה מרש
¶
כן, אתם מוזמנים לראות. יש שם אירועים מסוימים, כשמגיע מישהו ומנסה לשבור קבר, מגיעים האנשים שלי ואז אנחנו מביאים את המשטרה כי לנו אין סמכויות של שוטר. אנחנו לא נכנסים לדבר הזה.
איזי לרר
¶
אפשר להוסיף משהו? אני מנהל האגף במשרד השיכון. היו הרבה דיונים על האבטחה בהר הזיתים. הבעיה המרכזית היא שהגזרה מאד גדולה. הר הזיתים, בניגוד לבתי עלמין אחרים, זה מקום שלא מגודר. המצלמות יכולות לצפות, ויש הרבה מצלמות, אבל חלק נכבד מהייעוד שלהן זה בעיקר נושא התחקור. היום כל אדם יכול להיכנס מכל נקודה שלא תהיה לתוך ההר ולא תמיד ניתן לאתר אותו. כך שהסיבה, מתוך מה שהבנתי, זה שמירת הסטטוס-קוו בהר הזיתים, לא לעשות שום שינוי. אני בטוח שאם - -
איזי לרר
¶
אם גדר דקורטיבית היתה מתחמת את כל הענין והניתוב של המבקרים היה דרך מעברים קבועים, הפתרון היה - -
מיכה מרש
¶
זה ענין טכני וזה גם לא ענין תקציבי. יש בהר הזיתים בשנים עברו שכונות מגורים שהן בתוך הר הזיתים. כך שאם אתה סוגר את הר הזיתים בצורה של גדר, אני מעריך שזה ילך לבג"ץ כי אתה סוגר להם את דרכי הגישה אליהם הביתה.
היו"ר דוד צור
¶
אני רק רוצה לסגור את המעגל הזה של האבטחה על ידי מפקד תחנת "שלם". אמיר, תן לנו קצת בזווית של מה שאתם עושים בענין. כמה אירועים אתם מכירים, האם נתפסו לאחרונה או בכלל, כמה אנשים הועמדו לדין על אירועים כאלה?
אמיר ארזני
¶
או שהוא מעביר אלינו או שאזרחים התלוננו. כל מי שמעביר אלינו, בסוף אנחנו מטפלים בזה כתלונה מסודרת. בסך הכל הכללי, אני רוצה להגיד שמאז שהוקמה נקודת הר הזיתים אז - -
אמיר ארזני
¶
עובדת בשתי משמרות, כשהתחנה מגבה אותה במשמרת השלישית, וזה בגלל שרוב האירועים של הנקודה יותר במשמרות של בוקר וצהרים. התחנה נותנת את הסיוע בשביל שתוכל להעצים את היכולות שלה במשמרת בוקר וצהרים ובלילה, אנחנו לוקחים אחריות על האזור.
אמיר ארזני
¶
שתי ניידות סיור לבוקר ושתי ניידות סיור לצהרים וכשהניידות חופפות, זה אומר שבשעות העומס היא הרבה יותר חזקה וכך יכולה לתת שירות יותר טוב. יש לנקודה הזאת כוח בילוש, כוח חקירות. מבוצעות שם פעילויות יום יומיות גם בנושא יידוי אבנים. רק אתמול נתפס בחור שיידה אבנים בפעילות בילוש. כל הזמן מבוצעות שם פעילויות.
אמיר ארזני
¶
בשנתיים האחרונות היו אירועים של כתבי אישום. היה גם אירוע אחד של ניסיון של גניבת ברזל, שגם הוא - -
אמיר ארזני
¶
בעיקר ילדים משועממים או כמו שמיכה ציין, כאלה שרצו להשליך אבנים או דברים כאלה אבל בסך הכל הכללי, אין לנו אצבע מכוונת לשכונה מסוימת. זה ונדליזם.
היו"ר דוד צור
¶
מה לגבי התנכלויות, כפי שאמר חבר הכנסת מיכאלי, למי שבאים? שמרגישים לא בטוחים בגישה שלהם?
אמיר ארזני
¶
קודם כל, יש אירועים. ודאי שיש אירועים. כל אירוע של יידוי אבנים נתפס אצלנו כאירוע מאד רציני ומטופל לעומק. בשנה שעברה היו 282 יידויי אבנים לעומת השנה, שיש לנו 148, שנה מול שנה באותו חתך.
אמיר ארזני
¶
יש ירידה גדולה. 282 בשנה הקודמת לעומת 148 באותה תקופה מקבילה. יש ירידה די גדולה. צריך לזכור שבנוסף לזה אנחנו עושים אכיפה מאד גדולה. אכיפה, מטבע הדברים, מעוררת יצרים בשנים הראשונות, עד שהיא מביאה לרגיעה מסוימת.
אמיר ארזני
¶
יש לנו יחידה של משמר הגבול שעובדת בצמוד לתחנה. היא כפופה לתחנה והיא מטיילת כל היום בשטח, לא רק באזור הר הזיתים.
היו"ר דוד צור
¶
יש ימים מסוימים, משרד הדתות אולי יגיד לנו, שהם יותר בווליום גבוה? תיירים שמגיעים? יש פה ממשק שמתואמים אתכם?
אברהם מיכאלי
¶
תאמין לי, אדוני היושב ראש, זה קל כי ההילולות או האדמו"רים הגדולים שמגיעים לשם אלפים, אז המשטרה בוודאי שם. הרבה פעמים באות משפחות מיוזמתן, לבד, הן רוצות לעלות לקבר יקירם.
אברהם מיכאלי
¶
זאת בדיוק הנקודה. אני יודע שלא תסרב או אתם לא תסרבו ללוות אותם אבל כנראה שהם לא מודעים או שאין מספיק כוח אדם או אני לא יודע מה. תאר לך שבאה עכשיו משפחה שרוצה לבוא הלילה, בשעה סבירה, לעשות אזכרה.
מיכה מרש
¶
לא. אני אסביר לך איך זה עובד: אנחנו נותנים בין 40 ל-45 דקות לליווי. הוא מגיע, לפעמים הוא משלים מנין ועוד שני מאבטחים. הם לא מלווים אותם לתוך הרכב - -
מיכה מרש
¶
אני יודע. - - הם לא מלווים את המשפחה בתוך הרכב, הם מלווים אותם אחריהם. המשפחה נוסעת אחריהם ולפעמים הם מגיעים למצב שהם מראים למשפחה איפה החלקה.
מיכה מרש
¶
- - לא כולם יודעים איך להגיע. אנחנו מדברים על תצ"א כזאת שיש לכל מאבטח עם החלקות ועם הכל, עם השמות של החלקות והכל, ובסופו של דבר הם מביאים אותם לחלקה ואם הם מסתבכים, אז יש את המוקד של עיר דוד, שיש להם אתר אינטרנט שאתה מכניס את השם והוא מקפיץ לך איפה הוא נמצא.
דוד אזולאי
¶
רק הערה לנושא הזה: אני חייב להגיד לגבי השירות הזה, שהאנשים שרוצים להגיע לקבר יקיריהם מקבלים את השירות דרך מרכזייה - -
משה דגן
¶
אני סמנכ"ל שירותי דת וגם ממונה של מועצת בתי העלמין בירושלים. למיטב ידיעתי, הוקמו על ידי המדינה 37 מצלמות אבטחה שבעצם באמצעותן ובאמצעות מערך המאבטחים - -
משה דגן
¶
אוקי. - - בעצם באמצעותן שומרים על ביטחון המבקרים בהר וגם מונעים את מעשי הוונדליזם. למעשה, הרל"י (הרשות לפיתוח ירושלים) פועלת לשיקום הקברים יחד עם חברות הקדישא. השיקום מתייחס לקברים הישנים יותר ולגבי שבילים ציבוריים. האחריות על החלקות בהר והתחזוקה השוטפת שלהם היא על חברות הקדישא. למעשה, הרגולציה שלנו היא על חברות הקדישא, וככל שאנחנו מתרשמים שיש מעשה ונדליזם שנעשה על קבר ויש קשר עם המשפחה או חלילה שהחלקות שבאחריות חברות הקדישא אינן מתוחזקות כראוי, אנחנו יוצרים קשר עם חברות הקדישא באופן ישיר ומבקשים את ההתייחסות שלהן לענין ועוקבים אחרי התיקון של הליקויים. כלומר, אם נסכם את זה, האחריות שלנו היא למעשה מול חברות הקדישא.
למשרד לשירותי דת או למועצת בתי העלמין אין תקציב כזה או אחר לפיקוח או תחזוקה של - -
היו"ר דוד צור
¶
אבל האם אתם מפרסמים את היכולת הזאת לקבל ליווי בעת ההגעה לקברים? זה מפורסם אצלכם, באתרים של שירותי דת?
היו"ר דוד צור
¶
אם אתה אומר שזה למיטב ידיעתך, זה אומר שאתה צריך לבדוק. אני מבקש שתבדוק את זה ותראה שזה באמת קורה.
היו"ר דוד צור
¶
אומרת לי מנהלת הוועדה המיתולוגית, יפה, שהיה פה איזה פרויקט של שיקום אסירים, שסייעו בקברים שם. זה עדין קורה או שאתה לא בקי?
מיכה מרש
¶
אנחנו לא משקמים אסירים אבל משרד השיכון עשה פרויקט של בתי ספר, ילדים מבתי ספר שקיבלו ליווי ושיקמו את הקברים והכל. כל מיני בתי ספר ממעלה אדומים וכולי.
אברהם מיכאלי
¶
שיקומים היו, מאמצים היו. יש שם חלקה אחת, אדוני היושב ראש, יש קהילה ששחזרה אבל מה הם אומרים לי? שחזרנו, השקענו מיליונים בשיקום ועכשיו זה מתחיל שוב להיהרס. לכן, אני שמח על הנתונים הנמוכים האלה אבל השאלה אם יש ארגונים שמלווים את זה, אני יודע, בליווי צמוד.
אברהם לובינסקי
¶
(אומר דברים באנגלית, להלן התרגום החופשי)
אני יו"ר הוועדה הבינלאומית לשימור הר הזיתים. אנו עובדים בשתוף פעולה הדוק עם "Malculm Online", עם השר לבטחון פנים מר אהרונוביץ' ועם ראש הממשלה, בניסיון להכניס קצת היגיון לעניין ההר הזה.
אני לא צריך להסביר לכולם כאן על העושר הקיים בבית הקברות בהר הזיתים. יש לנו שם ניצולי שואה, יש את הנרייטה סולד, יש שם ראש ממשלה, רבנים ואפילו ארבעה נביאים. טמון שם כל כך הרבה עושר, שסביר להניח שזה יכול להיות אתר התיירות השני בגודלו בישראל.
התפיסה הקיימת היום בעולם היא, שאי אפשר לבקר בהר הזיתים. אני מקבל מאות פניות של אנשים מצרפת, מבריטניה וממקומות רבים אחרים בעולם, שנמנעים מלהגיע להר הזיתים כבר יותר מ- 20 שנה בגלל פחד הקיים מהעלייה להר. הרי כדי לבקר בהר הזיתים, אתה צריך להיות מלווה באבטחה, וברגע שאתה שומע את המילה "אבטחה" ושאתה צריך אבטחה כדי להגיע לשם, תחושת הפחד מקבלת עוצמה הרבה יותר גדולה.
הר הזיתים הוא בית הקברות העתיק והקדוש ביותר של העם היהודי וצריך שתהיה לכל יהודי בעולם האפשרות לבקר את יקיריו הטמונים בהר ולא משנה לי אם אתה מאירופה, דרום אפריקה, רוסיה או כל מקום אחר בעולם. אני מכיר היטב את הר הזיתים ויודע מה דרוש כיום להר. אני עובד בשיתוף פעולה הדוק גם עם מיכה מרש, חברי הטוב ועם דודו חיון שהיה לפני אמיר ואני יכול לומר לכם שאם כולנו נאחד כוחות, נוכל לשנות שם את הדברים באופן מיידי.
יש שתי נקודות גישה לבית הקברות בהר הזיתים: אחת – דרך ככר ראס אל עמוד, שלמרגלות ההר, בדרך העולה למעלה לכיוון בית הקברות. לילדים המקומיים, מאוד קל להגיע למקום מה שנותן להם את האפשרות ליידות שם אבנים. לפני שנה הבאתי לשם לביקור את שני חברי הקונגרס, נדלר ואנגל ובמהלך הביקור הזה חבר הקונגרס אנגל כמעט ומצא את מותו, כאשר אבן גדולה הושלכה לעברו והחמיצה את ראשו בסנטימטרים ספורים. הוא אפילו לקח איתו את האבן לארה"ב, כדי להראות זאת ליתר חברי הקונגרס.
אנו יכולים לאבטח את הגישה להר הזיתים והדרך לעשות זאת היא מאוד פשוטה. כמו שעושים בניו-יורק, בלונדון ובמקומות אחרים בעולם, ניתן לאבטח את המקום על ידי הצבת שני שוטרים במקום, בתוך ביתן קטן שימוקם כ- 200 מטר מעל הככר וכן להתקין שתי מצלמות אבטחה בככר עצמה, מה שיוכל למנוע את יידוי האבנים בעתיד. נקודת גישה שנייה – ירידה מכיוון הכפר א-טור, שגם שם אנו ננקוט באותה שיטה, הצבת ביתן עם שני שוטרים למעלה והתקנת מצלמות אבטחה, מה שייתן זוית ראייה רחב יותר למקום שבו בעצם מתרחשים רוב אירועי האלימות.
קיימת דרך אחרת שבה נוכל בקלות לאבטח את הר הזיתים, שאם כאן לא יימצא לה מימון נוכל למצוא לה בקלות מימון בארה"ב.
כיום, קיימת הקצאה של 35 שוטרים לצורך אבטחת המקום. אני לא יודע היכן כל אלה מוצבים, אבל אף אחד לא רואה יותר משוטר אחד או שניים בכל איזור הר הזיתים. הייתי שם אתמול וראיתי שוטר אחד בתוך הביתן והשני היה בדרך החוצה, כנראה להפסקת צהרים, מלבד שני השוטרים האלה לא נראה אף שוטר אחר באזור ההר עצמו.
אולי כדאי שהשוטרים האלה ישתמשו בקטנועים, לא מדובר בהוצאה גדולה ואם לא יימצא לה כאן המימון, אנחנו נממן זאת בארה"ב. הם יוכלו להשתמש בקטנועים כדי לבצע מפעם לפעם סיורי פתע במקום, דבר שיוכל אולי להרתיע את הילדים המקומיים כי הם לא יוכלו לדעת מתי הקטנוע יגיע. אם ננקוט בצעדים הפשוטים האלה, שהם לא יקרים מידי, נוכל להביא לשינוי בכל אזור הר הזיתים.
ברצוני לציין נקודה אחת נוספת. כל אחד בישראל יודע תמיד לאיזה מספר להתקשר ולאן לפנות, במקרה של פעולת טרור או כל מקרה חרום אחר בארץ. אף אמריקאי או כל אדם אחר בעולם, לא יודע לאן להתקשר במקרים כאלה. דיברתי עם אחד מה- JBA ואנו מקווים שבמקרי חירום, יפורסמו הנחיות ברורות לאן להתקשר ולמי לפנות.
זה כל מה שיש לי לומר לכם, תודה רבה.
היו"ר דוד צור
¶
(אומר דברים באנגלית, להלן התרגום החופשי)
למרות שבאופן רשמי ניתן להשתמש בכנסת רק בשפות עברית וערבית, אולם אפשרתי לאדוני לדבר באנגלית.
מספר מילים לגבי אותה תפיסה שהוזכרה כאן קודם, ואני לא אכנס כעת לנושא האבטחה והטרור. כאחד שהעביר את מרבית הקריירה שלו בלוחמה בטרור, אני יכול לומר לך שהתפיסה הקיימת לגבי האבטחה, בין אם זה בישראל או בארצות הברית, זה כמו להגיד שאתה לא יכול לבקר בבוסטון בעקבות אירוע הטרור שהיה שם, או בלונדון בעקבות אירוע דומה. אני חושב שזהו אחד האתגרים העיקריים והחשובים שלנו. לצערנו הרב, בחצי השנה האחרונה, מדיניות החוץ שלנו נמצאת תחת מתקפה אולם אף אחד לא מתייחס לכך.
אני חושב שהתפיסה של ישראל בעולם, גרועה מאוד ואנחנו לא עושים מספיק כדי לקדם את יופייה ובטחונה של המדינה, אבל לדעתי ניתן לעשות זאת באמצעות הקהילה היהודית ניתן יהיה לעשות זאת בצורה יותר ממוקדת.
הבנתי מדבריך, שאתה בקיא בכל מה שקשור לנושא האבטחה ולכן לדעתי אתה יכול לתרום הרבה, ע"י מתן הנחיות ברורות לאלה הבאים לישראל, כיצד ולמי לפנות במקרי חרום, זאת כדי לתת להם יותר הרגשת בטחון כאשר הם באים לסיור בהר-הזיתים. תודה רבה לכם.
משרד התיירות, בבקשה.
אהובה זקן
¶
אני הסמנכ"לית לתפעול תקינה ואיכות השירות. הייתי מתחילה עם המספר של המבקרים מחו"ל. אנחנו מדברים על 3.5 מיליון תיירים שמגיעים לישראל בשנה, מתוכם למעלה מ-90% מבקרים בהר הזיתים, כאתר, כמו שאמר מיסטר אייב, אחד האתרים הפופולאריים והמושכים ביותר בארץ.
אהובה זקן
¶
בעיקר לנקודת התצפית אבל לא רק לנקודת התצפית. אם מסתכלים על הר הזיתים, אז יש לזה שני אספקטים: בית הקברות עצמו, שהוא נקודת משיכה גם לתיירים מישראל וגם לתיירים מהתפוצות, שבאים לבקר את קרוביהם ולנו, למשרד התיירות, יש ענין מאד מאד גדול לוודא שהמקום, המתחם, נגיש, נקי, מתוחזק, ראוי ומכובד לאורחים שלנו מחו"ל וכמובן, לאורחים מישראל, להם גם לא פחות חשוב. לכן, כשאנחנו מדברים על שירות לתייר, משרד התיירות ובעיקר המנהל שעליו אני אחראית, מטפל בשני תחומים בעיקר כשמדובר על מתחמי תיירות, והר הזיתים, מבחינתנו, הוא מתחום תיירותי, גם התצפית, והתצפית בדרך כלל מתוחזקת היטב. היא נקיה, היא נגישה והייתי אומרת שמבחינה תיירותית היא אחד האזורים המתויירים ביותר אבל לא רק נקודת התצפית. צריך להסתכל גם על המשעול או על השביל שיורד מהר הזיתים מטה לגת שמנים, שבו משתמשים לא מעט תיירים על מנת לבקר בכנסיות הרבות הנמצאות על ההר וכמובן, יורדים עד לכיוון "יד אבשלום", שהוא גם חלק ממרגלות הר הזיתים.
כך שמבחינתנו, אנחנו פועלים בשני תחומים: תחום אחד זה תחום הביקורת. לנו יש יחידת ביקורת שפועלת במהלך כל השנה על מנת להגיע למקומות הללו ולוודא שהם מתוחזקים, נקיים ונגישים בעיקר בתחום הזה. כשאנחנו מגלים איזה שהוא פגם, איזו שהיא בעיה, הנושא מדווח באותו רגע ישירות לרשות המקומית, לעירייה. יש לנו שיתוף פעולה יוצא מן הכלל עם העירייה וכשמדובר על איזה שהן תקריות שקשורות לסדר, שקשורות לוונדליזם וכיוצא בזה, אנחנו מדווחים למשטרה. יש לנו גם קשר עם נקודת המשטרה שממוקמת בהר הזיתים, תחנת המשטרה, יש לנו קשר נפלא עם הנציג שלכם, אלדד בן נון, ואנחנו יודעים להגיד לכם שברמת התלונות ופניות הציבור, בשנה האחרונה הגיעו אלינו רק שתי תלונות. זה לא אומר שאין תלונות אחרות, מן הסתם, אבל אלה התלונות שהגיעו אלינו. אני שומעת מהדוברים שדיברו לפני שמדובר על עשרות תלונות. שוב, אני אומרת, לא כולן מגיעות אלינו. אותן תלונות שמגיעות אלינו, אם מדובר, שוב, בתחזוקה, ניקיון, נגישות, אנחנו מפנים לרשות המקומית, ואם מדובר על ונדליזם וכולי, אנחנו מפנים למשטרה. ככה שאנחנו נותנים מענה.
אהובה זקן
¶
- - אני מסיימת במשפט אחד שהייתי לוקחת אתי כתוצאה מהשמיעה, ואני מברכת על המפגש הזה: האפשרות להסתייע בתיאום מראש לקבוצות תיירים. אני אשמח לפרסם את האפשרות הזאת לתיירות ואני גם אשמח להוסיף. יש לנו איגרת לתייר שמקבלים תיירים שמגיעים לארץ עם מספרי טלפון חירום שהם נמצאים במצוקה. יש להם "תור-פון", טלפון פעיל של 24 שעות שאנחנו יודעים לתת להם את התשובות וכמובן, המשטרה מופיעה שם.
דוד קורן
¶
אני יועץ ראש העיר, ניר ברקת, לענייני מזרח העיר. ראשית, אני מבקש לברך על הדיון הזה, את היושב ראש וחברי הכנסת וגם המשתתפים. גם ראש העיר עצמו, ברקת, וגם סגניתו, גברת נעמי צור, מלווים בצורה אישית את הטיפול בסוגיית הר הזיתים. הם גם נפגשים עם חברי הוועד, ראש העיר נפגש אתם רק לפני מספר ימים בענין הזה. קודם כל, בראייתנו יש שיפור גם בהיבטים הביטחוניים אבל לא פחות חשוב מכך גם בהיבטי ההזנחה והוונדליזם. הרשות לפיתוח ירושלים, שהיא גוף משותף למשרד ראש הממשלה ולעיריית ירושלים, השקיעה במהלך השנתיים האחרונות עשרות מיליונים גם בשיקום קברים ושבילים וגם בשיקום מצבות. אנחנו מדברים על שיקום של כ-14 אלף קברים. גם בניקיון בשבילים ובאזור ולכן, כל מה שקשור בהיבטים של הזנחה, בראייתנו יש שיפור בתמונת המצב. כמובן שיש צורך בהמשך ההעצמה של זה ואנחנו חושבים שהמצב ישתפר. כך גם אנחנו שומעים מהמבקרים.
עוד סוגיה אחת שבה יש מעורבות עירונית וגם לי, אישית, כיועץ ראש העיר אבל גם למנהל חינוך אצלנו בעירייה, ומנהל תרבות ופנאי, בכל ההיבטים של אלימות מצד בני נוער אנחנו ממקדים שני מאמצים: 1. בהיבטים של ממשקים קהילתיים, שאני ומנהלי הרובעים - -
דוד קורן
¶
לא, על הנוער באזור הר הזיתים, סילואן, א-טור וכולי, קודם כל שיחה עם מנהיגי הקהילה על הצורך במיתון רמת האלימות, שזה דבר שעולה בפגישות שלי אתם. 2. ריכוז מאמץ בשני היבטים: א. פעילות חינוכית בתוך בתי הספר ודבר שני, בקייטנות הקיץ. אחד האזורים שאנחנו שמים בו הכי הרבה דגש גם מבחינה תקציבית וגם מבחינה פדגוגית זה האזור של סילואן, ראס אל עמוד והר הזיתים, מתוך תפיסה שזריקת האבנים הרבה פעמים מגיעה כאיזה שהוא אקט שהוא לא בהכרח לאומני אלא כאקט - -
היו"ר דוד צור
¶
אתה יכול להאיר את עינינו בענין של פריסת המצלמות בכלל בעיר ירושלים. היא דווקא מרשימה. האם שם, בנקודה הזאת, בכיכר ובנקודות הגישה אל הר הזיתים, האם מתוכננת פריסה כזאת של מצלמות?
דוד קורן
¶
מבחינת מוקד השליטה, הוא שולט על כל האזור המרחבי של בית הקברות, כמו שאמר מיכה. הוא כבר ציין את 142 המצלמות. מבחינתנו, מבחינת הממשק שלנו כעירייה באגף הביטחון גם עם משרד השיכון וגם עם גורמי המשטרה, אנחנו רואים כיסוי הרבה יותר טוב של מה קורה במרחב וכן, יכולת הרבה יותר טובה להגיע - -
קריאה
¶
רק משפט אחד בהמשך למה שאמרה אהובה, אנחנו נפרסם את אותו מספר בכל ערוצי המדיה העירונית, בפייסבוק וכדומה.
שלמה ברסקה
¶
אני סגן ראש עיריית ירושלים. ראשית, שמחתי לשמוע על הנתונים המשמעותיים שנאמרו כאן גם מנציג משרד השיכון והמשטרה. אני סבור שלידיעה הזאת לנבחרי הציבור ולסגן ראש עיר יש משמעות חשובה מאוד. אגיד את כל הנקודות בקצרה: בנושא ליווי המשפחות – כבר חבר הכנסת, הרב אברהם מיכאלי וגם דוד אזולאי העלו את הנושא של הפרסום. אני אומר חד משמעית שאנחנו מוכנים לקחת את הנושא הזה בענין הפרסום העירוני. אני והלשכה שלי ביחד עם עיריית ירושלים כדי שהפרסום יגיע בצורה נכונה. אני חושב שאם יהיה תיאום מראש, אז יהיה להם גם קל יותר כי אי אפשר ללוות כל משפחה באופן פרטני אבל אם יהיה תיאום, אפשר לקחת קבוצה של משפחות בשעה כזו או אחרת - -
שלמה ברסקה
¶
אני מבין, אבל יש הצעת ייעול שאם יהיה תיאום אפשר כמה משפחות ביחד ואז זה יקל להם על כוח האדם.
רציתי להעיר לגבי הנושא של אי מידתיות וחוסר שוויוניות באכיפה במזרח ירושלים בכלל ובהר הזיתים בפרט. אני חושב שהנושא הזה הוא נושא כבד משקל והוא לוקה בחסר. אני יכול לתת לכם נתונים ברורים: עד שנת 2009 היו בממוצע 70 הריסות במזרח ירושלים. לאחר 2009 זה ירד עד כדי כך שבשנה יש מקסימום 23 - -
היו"ר דוד צור
¶
לא, אין לנו זמן. אתה מעלה פה איזו סוגיה שהיא לא שייכת לדיון. אני רוצה להגיד לך שהעירייה לא יכולה לנקות את עצמה מהענין של הפעילות הזאת. פעילות אכיפה נעשית גם על ידי רשויות מקומיות והיא צריכה לקבל סיוע מגורמים אחרים. זו סוגיה בפני עצמה. אם אתה רוצה לדבר על אכיפה במזרח ירושלים, נעשה דיון על זה. פה אנחנו מדברים על הר הזיתים ואני מבקש להתמקד בענין הזה. האם העירייה משקיעה, כמה היא משקיעה. נאמר פה למשל לגבי הירידה לגת שמנים. האם העירייה עושה שם מספיק?
שלמה ברסקה
¶
בתגובה לשאלה שלך אני אומר בצורה חד-משמעית שעיריית ירושלים מוציאה צווי הריסה כולל למסגד בהר הזיתים. כשאתה מדבר על הר הזיתים, עשו שם הרחבה והרחיבו אותו פי כמה על חשבון הר המנוחות בהר הזיתים. הדבר הזה יגרום בעיות על ידי חניות נוספות ועוד דברים נוספים. העירייה הוציאה צו הריסה מזמן ואחר כך פנתה למשטרה. המשטרה פונה הלאה לשר לביטחון פנים ומבחינת המדיניות, יש מדיניות שגורמת אזלת יד. אני יכול להגיד בקצרה שהגיעו אלי אנשים ממזרח ירושלים שרוצים דווקא לבנות כן באישור והם קרובים לטופס 4 אבל אדם בשם פאדי אומר לי שלא יכול להיות, והוא פונה אלי כסגן ראש עיר, שבונים שיכון לידי ואני מחכה כל כך הרבה זמן.
היו"ר דוד צור
¶
אוקי. נמצא פה חבר הכנסת מיכאלי והוא, מן הסתם, יעלה את הסוגיה הזאת לדיון בנפרד ואני אשמח אם יהיה דיון בנפרד בנושא של אכיפה בכלל במזרח ירושלים. אני לא רוצה לקיים את הדיון הענק הזה על הפריזמה הזאת של הר הזיתים.
היו"ר דוד צור
¶
אני מבין אבל אנחנו צריכים לפנות פה בעוד 5 דקות. בכנסת עומדים בזמנים, אני לא יודע איך זה במועצת העיר אבל מההיכרות שלי עם ראש העיר שלך, אני יודע שהוא גם עומד בזמנים וכמי שישן מיטה למיטה אתו בטירונות - -
אברהם מיכאלי
¶
א. אנחנו רואים פה שהגופים השונים, כל אחד מציג את עמדתו. לי יש עדין תחושה שחסרה פה יד אחת מכוונת, מרכזת. מדובר פה על אתר בתוך עיר אבל מצד שני, כל מיני משרדי ממשלה קשורים לזה, כל אחד מתקצב את זה בנפרד. אנחנו ניסינו לקדם פה בכנסת הקודמת והקודמת לה הקמת רשות להר הזיתים. הממשלה משום מה מתנגדת וגם אז היא התנגדה. אנחנו ננסה את זה גם בקדנציה הזאת כדי לתת יד מכוונת אחת לכל הסוגיות האלה.
אני כן מבקש מהוועדה: יש יהודי אחד שקוראים לו הרב מילר, שהוא כבר - -
אברהם מיכאלי
¶
- - הוא עוסק בזה שנים והוא הפך את הר הזיתים לאחד הפרויקטים החשובים בחייו. אנחנו שומעים תלונות. אני מציע, אם אפשר, אולי אפילו לקיים סיור חוזר. היינו שם לפני שנה שנתיים. גברת יפה, אם אפשר שאני אמליץ לוועדה וליושבת הראש הקבועה שאנחנו נקיים באחד הסיורים הקרובים סיור בהר הזיתים כדי שנתרשם בשטח על השיפורים שהחברים מדווחים פה וגם להקים מוקד אחד, שנוכל לעשות הפצה לכלל הציבור הן בחו"ל והן בארץ. מוקד 100 נוח לי, אין לי בעיה אבל השאלה אם בחו"ל יודעים מה זה מוקד 100. תודה.
היו"ר דוד צור
¶
אני מודה לחבר הכנסת מיכאלי שיזם את הדיון הזה. אמרתי בפתח הדברים ואני רוצה להגיד גם בסיומם: הפגיעה בבתי קברות, ובמיוחד בהר הזיתים בירושלים, יש בה פעם אחת פגיעה גם ברגשות שלנו, כיהודים, אבל בעיקר, יש בה משום ערעור הריבונות שלנו על ירושלים, שהיא נושא חשוב ולכן, הנושא של האכיפה במזרח ירושלים הוא נושא מאד חשוב. הייתי שם רק לפני שבועיים או שלושה בסיור במזרח העיר ואני חייב לומר שאי האכיפה לא קשורה רק לענייני פלילי ומשטרה. היא קשורה בעיקר, לדעתי, לסדרי שלטון. התנועה, התחבורה, האוטובוסים שמתקיימים שם הם נפרדים. יש קווים נפרדים. חניות בלתי חוקיות, "דבל פרקינג" ברמות שכשמנסים לעבור מהר הזיתים לכיוון א-טור ולהתקדם למטה או לצאת לגת שמנים, זה הופך לבלתי אפשרי, באזור של בית החולים, בית הספר. לכן, כל הנושא הזה של אכיפה במזרח ירושלים, ואני יודע שראש העיר הנוכחי לקח על עצמו והשקיע הון עתק בפיתוח העיר המזרחית אבל יש דברים נקודתיים שחייבים להיעשות, במיוחד במקום הזה.
אני צריך לומר שאני דווקא יוצא מהדיון הזה די מעודד. זאת אומרת, ההשקעה של משרד השיכון, פחות לדעתי משרד הדתות, זו ההתרשמות שלי אבל אני אבקש תכף לציין גם למה. משרד השיכון משקיע מאמצים גדולים מאד באבטחה ובשימור המקום, וזה יפה מאד. זאת אומרת, אני חושב שאם היו לנו טענות למשרד השיכון לפני מספר שנים, אני חושב שמשרד השיכון הרים את הכפפה הזאת בצורה יפה. יש דברים טקטיים ואני לא רוצה להיכנס אליהם פה, שלדעתי דורשים שיפור. אני לא רוצה לחזור לימי במדים אבל אני מזהה, למשל, שהמצב שבו אין תקשורת, זה שני גופים שפועלים בטריטוריה אחת לביטחון המקום, היה רצוי שיהיה ממשק יותר הדוק בין התחנה לבינכם. אני מציע לעשות את הענין הזה יותר כמו למשל, שהמצלמה הרואה כן תהיה במוקד 2000. שיהיה מוקד אחד באזור הזה שמקבל את זה מהפס שלכם. כשאתה אומר לי שיש בעיה של פס רוחב וכן הלאה, תשמע, ראיתי כבר בחיי דברים יותר מורכבים מזה. אם יש טרקטורון שמשדר מהירח, נראה לי שאפשר לחבר את המצלמה הרואה של משרד השיכון למוקד 2000 במרחק של 100 מטר משם או קילומטר בקו אווירי. לכן, אני חושב שזה מסוג הדברים שאפשר לעשות אותו.
נושא השיטור – אמיר, תשקיעו מחשבה בענין ובצדק נאמר כאן על ידי אייב ששוטר מקוף, שוטר סיור רגלי, יש לו לפעמים אימפקט ומשמעות הרבה יותר חזקה מניידת שעוברת כל שעה. בשעות ה"פיק" של הגעת התיירים, בעיקר האוטובוסים, בעיקר התצפיות, שיראו שם שוטרי מג"ב שמסיירים ברגל, שוטר סיור שמסייר ברגל. לדבר הזה יש משמעות יותר גדולה מאשר ניידות שחולפות עם המזגן ובקושי רואות מטר הצידה. זה ברמה הטקטית.
ברמה העקרונית, אני חושב שתהליכי ההפרטה שעובר המשרד לביטחון פנים, אני לא מדבר דווקא בהיבט של הסוגיה הזאת, ובכלל במה שקשור בנושא של שיטור הוא דבר שצריך להמעיט בו ככל שניתן. ולכן, אני בעד האבטחה במקום הזה כי המשטרה היא לא גורם שמאבטח נקודתית אבל הסיורים מסביב, ביזור הסמכויות צריך להיעשות במשורה ולא להפריט את עצמנו לדעת.
לגבי הגידור של המקום – אני מבקש ופה אני בא למשרד הדתות וגם לגבי השימור של בית הקברות עצמו. אני רואה פה תמונות, יכול להיות שהן ישנות ולא מהזמן האחרון. כל נושא שימור המקום עצמו בהיבטי פסולת, בהיבטי שבילים, גישה, צמחיה. ההזנחה הזאת, זה דבר שחברת קדישא חייבת לעשות אותו במיוחד בהתחשב בזה שמדובר - -
שלום, חבר הכנסת ברכה הצטרף אלינו. אני שמח מאד שהצטרפת אלינו לדיון על בית הקברות בהר הזיתים.
היו"ר דוד צור
¶
- - ולכן, אני חושב שבענין הזה יש למשרד הדתות תפקיד חשוב מאד. אני מבקש להסב את תשומת לבכם לענין הזה. אני יודע שהשקעתם בזה מאמצים אבל כנראה לא מספיק. אף פעם זה לא יהיה מספיק. לא חייבים לענות לי. אני אומר: תבדקו את זה.
דבר נוסף שעלה כאן, ואני שמח שהוא עלה ומתואם - -
חבר הכנסת מיכאלי, אתה מנסה לשכנע אותו לתמוך בכל זאת?
היו"ר דוד צור
¶
- - לכן, הסוגיה של הפרסום, השירות היוצא מהכלל הזה שמשרד השיכון נותן, אגף האבטחה, חייבים לפרסם את זה גם בעיריית ירושלים. אני מבקש גם ממשרד הדתות, תבדקו את זה באתר אצלכם. משרד התיירות כנ"ל, ומשרד החוץ, אולי בהקשרים של ההסברה שהוא עושה.
היו"ר דוד צור
¶
כן. אני מקבל את ההצעה של חבר הכנסת מיכאלי, שנעשה סיור, אם כי בלוח זמנים שהוועדה ממילא יוצאת. אני מודה לכולם על ההשתתפות בדיון. מספר הטלפון של מוקד הביטחון 02-6271598 הר הזיתים, משרד הבינוי והשיכון.
<הישיבה ננעלה בשעה 10:03.>