PAGE
108
ועדת המדע והטכנולוגיה
06/06/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 8>
מישיבת ועדת המדע והטכנולוגיה
יום חמישי, כ"ח בסיון התשע"ג (06 ביוני 2013), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 06/06/2013
חוק קרן לאזרחי ישראל, התשע"ד-2014
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק הקרן לניהול הכנסות המדינה מהיטל על רווחי נפט, התשע"ג-2013>
מוזמנים
¶
>
מוריס דורפמן - סגן ראש המועצה הלאומית לכלכלה, משרד ראש הממשלה
יוגב גרדוס - רכז מאקרו-תקציב, הגנת הסביבה, אגף התקציבים, משרד האוצר
גיל כהן - מנהל החוב הממשלתי, אגף החשב הכללי, משרד האוצר
ליאור דוד-פור - מנהל סיכונים, אגף החשב הכללי, משרד האוצר
איתי טמקין - רפרנט תקציב, אגף התקציבים, משרד האוצר
אלעזר במברגר - לשכה המשפטית, משרד האוצר
ליאור חן - מינהל רישוי אוצרות טבע, משרד האנרגיה והמים
אלעד גולן - יועץ משפטי, משרד האנרגיה והמים
ספי זינגר - משפטן, משרד המשפטים
ד"ר אלה שטראוס - ראש תחום כימיה, אנרגיה, חומרים וננוטכנולוגיה, משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל
נעמה שחל - לשכה משפטית, המשרד להגנת הסביבה
בארי טאף - יועץ בכיר לנגיד, בנק ישראל
רעות חנן - כלכלנית, רשות ההגבלים העסקיים
פרופ' רות ארנון - נשיאה, האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים
ד"ר מאיר צדוק - מנכ"ל, האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים
דנה טבצ'ניק - ראש תחום כלכלה וסביבה, אדם טבע ודין
אורי אטינגר - מתמחה, אדם טבע ודין
שני גולדברג - פעילה, המשמר החברתי
נחום גוטנטג - כלכלן, הפורום המשפטי למען ארץ ישראל
רנית בודאי-הימן - פורום פעולה אזרחית
זכריה רייך - לוביסט, חברת פרילוג
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת המדע והטכנולוגיה, על סדר-היום: הצעת חוק הקרן לניהול הכנסות המדינה מהיטל על רווחי נפט, התשע"ג-2013. אנחנו קיימנו דיון השבוע על הנושאים העקרוניים, הציג את עמדתו נגיד בנק ישראל, יושב-ראש המועצה לכלכלה יוג'ין קנדל, פרופ' ששינסקי ואחרים. אני רוצה להתחיל לעבוד, להתחיל לעבור על סעיפי החוק. מכיוון שאני איש פשוט אני לא עושה דיונים יותר מדי אידיאולוגיים אלא פשוט לעבור החוק ולדון על כל סעיף, אבל מכיוון שפרופ' רות ארנון, נשיאת האקדמיה הלאומית למדעים, ביקשה לדבר אני מאפשר ומתכבד לתת לך רשות דיבור אבל אם אפשר בקצרה כי הישיבה הזו כבר לא עוסקת באידיאולוגיה. התברר לי במהלך כל השנים שאני כאן שאידיאולוגיה כבודה במקומה מונח, בסופו של דבר האמת היא בפרטים הקטנים, בסעיף הזה והזה של החוק, אבל אני מכבד אותך. בבקשה.
רות ארנון
¶
ממש בקצרה, רק כמה נקודות: קודם כל, כל נושא הגז והנפט בארץ הוא נושא חדש ועד לפני כמה שנים, עד שהתחילו בכלל הקידוחים בים, לא היה כאן שום דבר. לאור זאת לא היה בארץ בכלל שום מחקר או גם כוח מיומן הנדסי שיתעסק בנושא הזה, פשוט אנחנו מתחילים מנקודה מאוד נמוכה. הקידוחים נעשו על ידי חברה זרה ואני בטוחה שימשכו קידוחים גם בעתיד ואנחנו לא רוצים שכל מה שיעשה בנושא הזה יעשה על ידי חברות זרות. לכן אנחנו צריכים להשקיע מאמץ עכשיו בצד אחד בהוראה והכשרת סגל בנושא הזה בכל האוניברסיטאות בארץ, ומצד שני, ברגע שיהיה לנו סגל מיומן להשקיע גם במחקר ופיתוח בנושא הזה כי אחרת אנחנו שוב נמצא את עצמנו תמיד תלויים באחרים.
האקדמיה ראתה את זה בשלב מוקדם מאוד, לאור זה היא הקימה ועדה בינלאומית שתייעץ לה בנושא ולאור ההמלצות של הוועדה הבינלאומית ישבה ועדה ישראלית, המליצה את המלצותיה אשר הוגשו לראש הממשלה ולשרים הנוגעים בדבר וגם לכנסת. בינתיים לא קרה הרבה אבל כן קרה משהו, ות"ת כן הרימה את הכפפה ונרתמה לנושא הזה והחליטה להקים מכון לחקר הים התיכון, שמרוכז באוניברסיטת חיפה והוא קונסורציום של 6 אוניברסיטאות בארץ אשר, מצד אחד, עוסקות במחקר ומצד שני מכשירות חוקרים. במקביל בשני מקומות בארץ נפתחו מרכזי הוראה לנושא הזה של חקר הים התיכון, שזה כולל את הכול, מפיזיקה וגיאולוגיה וגיאופיזיקה ועד ביולוגיה ואקולוגיה שקשורים לנושא כיוון שהבעיות שיכולות להתעורר, הבעיות האקולוגיות, יכולות להיות ממש הרות משמעות.
המכון הזה, המכון לחקר הים התיכון שהוקם על ידי ות"ת, תוקצב ל-3 שנים. ב-3 השנים – שכבר שנה מהם חלפה – יש איזשהו תקצוב לנושא הזה אבל אין שום דבר מעבר לזה. חייבים להבטיח את ההמשך של מחקר ופיתוח, גם מחקר בסיסי, גם מחקר יישומי ומעשי וגם הכשרה של כוח אדם הנדסי שיעסוק בנושא הזה על כל היבטיו. לפיכך אנחנו חושבים ש-3% מהכנסות מהקרן הזו צריכים להיות מיועדים למחקר ופיתוח שקשור לנושא הזה ישירות כי זה יאפשר את העתיד.
היו"ר משה גפני
¶
לבי אתך בעניין הזה אבל אני מציע לא עכשיו, אני מציע בהמשך, אנחנו נגיע למטרות בסעיפים. אם לא נגיע היום למטרות אני אתן לך לדבר לפני סיום הישיבה, בסדר?
היו"ר משה גפני
¶
בגלל שאני יכול להגיד את מה שאת רוצה להגיד כנראה, ואת תגידי את זה בכישרון רב ממני, אבל אני רוצה להתחיל, כשנגיע לזה נדבר על זה.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא אוהב את זה, אני לא אוהב את השם הזה, אני מבקש שיהיה כתוב: "הצעת חוק הקרן לניהול הכנסות המדינה מהיטל על רווחי גז". הנפט נראה שחור מדי, גז זה יותר לבן.
שגית אפיק
¶
הנפט לקוח מתוך חוק מיסוי רווחי נפט, חוק ששינסקי, ששם יש הפניה לפקודת הנפט ולכן זה נוסח כך. אם רוצים לתקן צריך לתקן תיקון עקיף בחוק ששניסקי, לתת שם הגדרה אחרת ואז להיכנס כאן כי בעצם ההיטל לקוח משם. זה מה שאתה רוצה לעשות?
אלעזר במברגר
¶
החוק הזה כולו נגזר הרי מכוח סעיף מסמיך, סעיף 53א לחוק מיסוי רווחי נפט, שזה החוק ששלח את הממשלה, הורה לממשלה להגיש את הצעת החוק, אתם ודאי מכירים. גם מכוח הסעיף הזה זה ברור שהשם נגזר משם וגם במהות, הרי אנחנו מדברים על היטל רווחי נפט, אני לא חושב שיש אפשרות לשנות אלא אם כן נלך לחקיקה ראשית.
היו"ר משה גפני
¶
רגע, אני עוד לא מציע שום דבר, אני לא מציע בלי הסכמה כלום. להציע אני יכול, אתם יכולים להתנגד, אני שואל אם אתם מתנגדים. אני רוצה שיהיה כתוב "רווחי גז ונפט".
אלעזר במברגר
¶
אני לא חושב שיש לנו בעיה עם זה כל עוד זה משקף את המהות, את ההיטל עצמו, פשוט מבחינתנו זה לא במסגרת הצעת החוק הזאת.
היו"ר משה גפני
¶
לא חשוב, הכנסת סוברנית לקבל החלטות גם אם היא הולכת לתקן תיקונים עקיפים, אתם מכירים את זה.
שגית אפיק
¶
יש לכם כאן תיקון עקיף כבר לחוק מיסוי רווחי נפט, בסוף הצעת החוק הם מבטלים את זה, אז תיקון עקיף אפשר לעשות.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא יודע איך לקרוא לקרן הזאת, ביקשתי גם כשהיה פה נציג בנק ישראל בישיבה הקודמת מכמה אנשים שיתנו הצעות. זה הולך להיות חוק שבעזרת השם ילווה אותנו עשרות שנים, בכל פעם יתחילו להתבלבל וכנראה באנגלית זה מתחיל להסתבך – לא שאני יודע, אבל אני מתאר לעצמי – צריך שיהיה לזה שם. נגיד בנק ישראל קרא לזה "קרן העושר", אני גם לא אוהב את זה בגלל שאז נראה כאילו אנחנו לא נטפל בנושאים החברתיים. אני כן רוצה לטפל בזה. למצוא שם. נחפש כולם, תציעו גם אתם, אבל אני מבקש שיהיה כתוב "רווחי גז ונפט" וצריך לתקן גם את התיקונים העקיפים בעניין הזה. רצית להתייחס?
היו"ר משה גפני
¶
גז ונפט, ודאי. אבל גז קודם בגלל שבאמת מה שהולך להיות במשך השנים הבאות, אנחנו כך גם מקווים, הוא נושא הגז, נפט פחות אף על פי שיש כאלה שטוענים - - -
נחום גוטנטג
¶
רציתי להוסיף לדברי קודמי, הוא צדק שהסמכות היא מאותו סעיף שמדבר על נפט וגז אבל בעקבות בקשת כבוד היושב-ראש אפשר להציע שזה יהיה "תמלוגים מאוצרות טבע" ואז בעתיד לבוא אולי לאפשר גם לכספים נוספים להיכנס. "אוצרות טבע" כולל גם גז ונפט.
היו"ר משה גפני
¶
יש בעיה ב"אוצרות טבע", אתה נכנס פה לנושא שלי אין עניין עכשיו להיכנס אליו, הוא נושא ראוי לדיון בפני עצמו. ים המלח נכלל בהגדרה הזאת?
היו"ר משה גפני
¶
ואז אתה יודע לאיזה מוקש אני עולה פה? אני לא אגמור את החוק הזה בקדנציה הזאת. הרי זה מתחיל בעיה עם "החברה לישראל", זה מתחיל בעיה עם משרד האוצר, זה מתחיל בעיה עם משרד המשפטים. אני עברתי את הסאגה הזאת, כבר הייתי בה. מכיוון שאת החוק הזה אני רוצה להעביר, אני רוצה להעביר כמו שאני רוצה – יש לי פה כמה שינויים, אני מקווה שהממשלה תסכים – אבל אם אנחנו נכנסים לסוגיה של אוצרות טבע אנחנו נכנסים למשהו חדש. לא שאני חולק עליך, אני חושב שמן הראוי היה, בניגוד למה שהיה בראשית שנות המדינה שנתנו את אוצרות הטבע שהקב"ה נתן לכל עם ישראל במחירים מגוחכים לאנשים שלא היו כל כך זקוקים לכסף, יותר היו זקוקים לכסף הזה תושבים ב"שכונת הארגזים" מאשר אלה שקיבלו את אוצרות הטבע. אבל אני לא בא לשפוט אף אחד, אני לא יודע מה היה אז, יכול להיות שאז היתה תקופה אחרת. צריך לטפל במה שאתה אומר, אני לא חולק עליך, אבל לא במסגרת החוק הזה, החוק הזה מדבר על גז ונפט, ואנחנו מתפללים להקב"ה שזה באמת ילך ויגבר ושההכנסות יהיו לצורך העניין. בקיצור, אנחנו משנים את זה גם בתיקונים עקיפים, במה שצריך, ולגבי השם אנחנו נחזור בסוף, מי שיציע את ההצעה הכי יפה - - -
שגית אפיק
¶
"1.
בחוק זה –
"דולר" – דולר של ארצות הברית של אמריקה;
"היטל על רווחי נפט"" – אמרנו שנשנה.
""ועדת האיתור" – הוועדה לאיתור מועמדים, כמשמעותה בסעיף 24;
"ועדת הביקורת" – ועדת הביקורת של הקרן, כמשמעותה בסעיף 20;
"ועדת ההשקעות" – ועדת ההשקעות של הקרן, כמשמעותה בסעיף 14;"
אני לא מסבירה את הסעיפים האלה כי אנחנו נגיע אליהם בהמשך, אין צורך.
שגית אפיק
¶
כן, כן. אני לא מסבירה את סעיף 20 וסעיף 14, תכף נראה את מבנה הקרן ממילא.
""חוק בנק ישראל" – חוק בנק ישראל, התש"ע–2010;
"חוק החברות" – חוק החברות, התשנ"ט–1999;"
שגית אפיק
¶
כן, זה החליף את החוק מ-1954.
""חוק החברות" – חוק החברות, התשנ"ט–1999;
"מחלקת הניהול" – מחלקת הניהול של הקרן, כמשמעותה בסעיף 29;
"מוסדות הקרן" – המועצה, ועדת ההשקעות וועדת הביקורת;
"המועצה" – מועצת הקרן כמשמעותה בסעיף 4;
"הנגיד" – נגיד בנק ישראל שמונה לפי חוק בנק ישראל;
"נכסי הקרן" – נכסי המדינה שבניהול הקרן, כמשמעותם בסעיף 32;
"עובד בנק ישראל" – לרבות המשנה לנגיד;"
שגית אפיק
¶
"הקרן" – הקרן לניהול הכנסות המדינה מהיטל על רווחי נפט שהוקמה לפי סעיף 2;" – פה השם משתנה.
שגית אפיק
¶
כן. ""השר" – שר האוצר."
אני מבינה שהכוונה פה כשכותבים: "השר – שר האוצר", שהוא זה אחראי על החקיקה הזאת?
אלעזר במברגר
¶
אני מניח שהרקע הוצג, היתה ועדה בין-משרדית שישבה ודנה גם על הדברים האלו ארוכות, תקופה מאוד ארוכה. נמצא כאן יוגב מאגף תקציבים שיוכל להרחיב על העבודה וגם מוריס.
יוגב גרדוס
¶
יושב-ראש המועצה הלאומית לכלכלה עמד בראש הוועדה, הסגן שלו פה יכול להציג את עבודת הוועדה שוב למרות שהוצגה כבר בישיבה הקודמת.
יוגב גרדוס
¶
המועצה הלאומית לכלכלה, החשבת הכלכלית, הממונה על התקציבים, היועץ המשפטי לממשלה, מבנק ישראל היו מספר נציגים.
היו"ר משה גפני
¶
כן, אם אפשר להעביר לוועדה. למה שר האוצר? אני אסביר לכם מה השאלה שלי, השאלה איזה שר – אגב, אנחנו לא מדברים על השר הנוכחי, אני מוסר הודעה לפרוטוקול, אנחנו מדברים על השר של 2017, שזה יכול להיות מישהו שיושב פה ליד השולחן, לך תדע מה יהיה ב-2017 – אני לא שאלתי על הנגיד ולא שאלתי על המועצה, אני שואל על השר. השאלה היא לגבי הקונספט של הקרן, מה זה הולך להיות, האם זה הולך להיות תקציב המדינה ובצדו יש קרן או שיש משהו אחר מנותק לחלוטין? אם הוא משהו שעומד ליד תקציב המדינה אז השר הוא שר האוצר. אני בוסר בעניין, אני מתחיל.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אבל אם אנחנו מדברים על משהו חדש, זאת אומרת שיש תקציב מדינה אבל הוא לא רלוונטי לענייננו. בוקר טוב, חבר הכנסת טופורובסקי, אני חוזר עוד הפעם לכבוד חבר הכנסת: אנחנו נמצאים בחלק של ההגדרות, קיבלנו החלטה כבר, אם אתה רוצה להתנגד לה אתה מוזמן, לא יקרא לחוק – ואנחנו עושים גם תיקון עקיף לחוק ששינסקי, חוק ששניסקי זה חוק על היטל על רווחי הנפט והגז – אני לא רוצה שיהיה כתוב בשם של החוק על "רווחי הנפט", אני רוצה שיהיה כתוב "רווחי הגז והנפט". הגז היום הוא יותר טרנד. על כל פנים, בהגדרות אנחנו הגענו להגדרה שהשר הוא שר האוצר ואני שואל את נציגי הממשלה - - -
שגית אפיק
¶
"השר - שר האוצר", המשמעות של זה שהוא הממונה על ביצוע החוק, בין היתר אגב הוא גם קובע את תחילתו של החוק.
היו"ר משה גפני
¶
את זה נראה בהמשך, זה לא רלוונטי כרגע. כרגע אני לא שואל למה השר זה שר האוצר ואמרתי שאנחנו מדברים על שר האוצר של 2017, אמרתי בדיוק כשהיית בדלת שאני לא מדבר על שר האוצר הנוכחי בגלל שזה בוודאי לא הולך עליו, זה הולך על שר של עוד כמה שנים. השאלה האם החוק הזה או הקרן הזאת עומדת ליד תקציב המדינה: יש תקציב מדינה, יש קרן לרווחי הגז והנפט, ואז השר הממונה הוא שר האוצר. הוא רואה את שני הדברים יחד: הוא רואה את תקציב המדינה, הוא רואה את ההכנסות מהקרן ואת פירותיה ולכן הוא השר הממונה.
אם הקונספציה היא אחרת לגמרי, זאת אומרת, יש תקציב מדינה אבל הוא לא רלוונטי לעניינו, יש תקציב מדינה שצריך לטפל בבעיות – אלא אם כן יש שעת חירום, שאת זה נראה בהמשך החקיקה – אבל יש קרן על רווחי הגז והנפט שזה משהו אחר לחלוטין, כמו שיש במדינות אחרות בעול, אז השר שצריך להיות מופקד על זה הוא או ראש הממשלה או הממשלה, לא שר האוצר. אם זה שר האוצר אז הפירוש שזה חלק מהעניין. למה החלטתם שר האוצר?
יוגב גרדוס
¶
כמה סיבות: קודם כל, אני שמח שהזכרת את המדינות האחרות בעולם, יש קרנות. במרבית המדינות המפותחות להן יש קרנות דומות משרד האוצר הוא האחראי על ניהול נכסי הקרן, אפילו במידה הרבה יותר קרובה לתקציב מאשר מה שאנחנו מציעים פה, שכמעט אין קשר בין הקרן הזאת לתקציב המדינה. דבר שני, שר האוצר לא אחראי רק על הגשת תקציב המדינה אלא הוא גם אחראי על כל נכסי המדינה, ובהחלט, חד-משמעית, הקרן תהיה חלק מנכסי המדינה. הכספים הם כספים של העם, של המדינה וראוי שמשרד האוצר יהיה אחראי על התוויית המדיניות הכללית של השקעות הקרן.
הכסף עצמו, כמו שהוצג בישיבה הקודמת, מנוהל באופן מוחלט על ידי בנק ישראל, התפעול של הכסף, אבל המועצה שקובעת את מדיניות ההשקעה הכללית, את הסיכון שיש לקחת, את דרך העברת הכספים לתקציב המדינה, הפירות, בראשה יעמוד שר האוצר ויהיו נציגי ציבור, נציגי ראש הממשלה ונציגי בנק ישראל ומתחתיה יש ועדת השקעות, שבראשה עומד נציג ציבור שמונה על ידי ועדת איתור. ולכן המבנה הזה משקף לדעתנו את המבנה הנכון ביותר, גם בהתאם למה שלמדנו מקרנות אחרות בהתאם ל"עקרונות סנטיאגו" שהוצגו פה גם בישיבה הקודמת, וכך גם הממשלה קיבלה את ההצעה ואנחנו מבקשים שגם הכנסת תקבל את הצעתנו.
אלעזר במברגר
¶
יש כאן איזשהו מתח עדין בין גוף שבסך הכול צריך להיות גם גוף מקצועי בסוף, כפי שהוסבר הוא מתווה עקרונות מדיניות השקעה לוועדת ההשקעות שתחתיו, ומצד שני יש פה גם איזשהו משקל סמלי מסוים, הגוף כולו הרי הוא גוף של לא נבחרים למעט העומד בראשו שהוא הנבחר, הוא שר האוצר. אז מצד אחד רצינו כאן איזשהו ייצוג למדינה כי הכסף הוא של העם, של הריבון, של המדינה, ומצד שני עדיין גוף שיש לו גם את היכולת - - -
שגית אפיק
¶
אבל יש הבדל גם בין המועצה, שבראשה גם באמת עומד שר האוצר, לבין הממונה על ביצועו החוק, שגם זה שר האוצר.
אלעזר במברגר
¶
כי אתה מחפש את הזרוע של הממשלה, של הנבחרים, של הציבור שעדיין היא הזרוע שגם יש לה את היכולת המקצועית להתמודד עם דבר כזה. בסוף עושים שם עבודה מקצועית. שר האוצר, לא הוא אישית, משרד האוצר לצורך העניין, אגף חשב כללי, אגף ממונה על שוק ההון, אגף תקציבים, אלה אגפים שיש להם את היכולות המקצועיות גם לתרום במישור המקצועי לעבודת המועצה.
היו"ר משה גפני
¶
נמשיך ונראה איך אנחנו מתקדמים עם החוק. אם אכן אנחנו נשארים עם אותם עקרונות אז זה שר האוצר, אם העקרונות שונים אז זה צריך להיות מישהו אחר, נראה בהמשך. אני רק רוצה אם אפשר לקבל את מה שקורה בעולם.
שגית אפיק
¶
"פרק ב': הקמת הקרן לניהול הכנסות המדינה מהיטל על רווחי"– זה יהיה גז ונפט – "ומטרותיה
2. מוקמת בזה הקרן לניהול הכנסות המדינה מהיטל על רווחי נפט."
אמנם מוקמת כאן הקרן אבל צריך לב שבאחד הסעיפים האחרונים נאמר שתחילתו של החוק היא במועד שיקבע שר האוצר בצו, אז ההקמה תהיה - - -
היו"ר משה גפני
¶
את זה אני אומר מתפקידי הקודם, אנחנו לא מסכימים עם דבר כזה. עם כל הכבוד אנחנו לא יודעים מי תהיה הממשלה, אנחנו לא יודעים מי יהיו השרים, הכנסת מחליטה עכשיו על הדבר הזה, אפשר להחליט. זה לא שפתאום יבוא מישהו ויגיד שנוח לו משהו חדש. אתם יודעים מה, אתה צודק, נגיע לזה.
היו"ר משה גפני
¶
לא, חבר הכנסת טופורובסקי אומר שלפי מה שנראה עכשיו זה נראה שזה לא יכול להיות כך. בוודאי שיכולת השכנוע שלכם – זה אני מוסיף – יכולה לשנות את דעתו, כמו גם את דעתי, אבל נגיע לשם.
שגית אפיק
¶
"3.
מטרת הקרן לנהל את הכנסות המדינה מהיטל על רווחי נפט, בראייה כלכלית ארוכת טווח, לשם הקצאת פירות הקרן, מדי שנה בשנה, למטרות חברתיות, כלכליות וחינוכיות ולשם סיוע באמצעות נכסי הקרן בהתמודדות עם אירועים חריגים, לרבות אירועים סביבתיים, בעלי השפעה שלילית חריגה על כלכלת ישראל."
אני רק אציין שהמילה "כלכלית" התווספה לנוסח בכנסת בסוף, בטיוטה הקודמת זה לא היה ואני חושבת שגם הוספת המילה "בראיה כלכלית" וגם בכלל הנוסח של הסעיף הזה – אם אני זוכרת נכון כשוועדת הכספים הוסיפה את סעיף 53 לחוק מיסוי רווחי נפט אלו לא היו המטרות שהיא ראתה למול עיניה, ואני לפחות הבנתי כשניסחנו אז את הסעיף, שהמטרה היא להקים קרן למטרות חברתיות, גם כלכליות בנסיבות מסוימות, אבל שתהיה הקצאה מסוימת, אולי אפילו לפי אחוזים למטרות מסוימות ואיזושהי חלוקה.
היו"ר משה גפני
¶
גברתי היועצת המשפטית, החוק הוא של הממשלה ואני רוצה שהממשלה תסביר את הסעיף הזה. בבקשה.
מוריס דורפמן
¶
אמת. הקרן בעצם תשאב את ההכנסות מהיטל על רווחי גז ונפט והמטרה של הקרן היא למקסם את הערך שלהם לשימושים שמוגדרים שייעשו על ידי הפירות. זאת אומרת, המטרות שאת מדברת עליהן שאתם התכוונתם זה בעצם הכסף שיצא מתוך הקרן, לאיזה מטרות הוא ישמש ויש פה בשביל זה התייחסות. אבל הקרן עצמה, המטרה, הכסף שיישב בבנק ישראל, הם יצטרכו למקסם את הערך הכלכלי שלו כדי שיהיה הרבה ככל הניתן משאבים לאותן מטרות. לכן הקרן עצמה – המטרה היא למקסם רווח כלכלי של הקרן, של השקעות, ואז הכסף שילך ילך אכן למטרות שצוינו פה בפירוט.
שגית אפיק
¶
יש לכם הבחנה, אם אני מבינה נכון את הסעיף, פירות הקרן מדי שנה בשנה ינותבו למטרות חברתיות, כלכליות וחינוכיות, ונכסי הקרן ישמשו לסיוע בהתמודדות עם אירועים חריגים לרבות אירועים סביבתיים – אני מבינה נכון? יש פה הבחנה כזאת?
שגית אפיק
¶
"בעלי השפעה שלילית חריגה על כלכלת ישראל" – תכף תצטרכו להסביר גם את ביטוי השסתום הזה – אבל אתה אומר שהראייה הכלכלית היא, בגלל שצריך למקסם את הכסף שנמצא בקרן, בחשבון בבנק ישראל, פירות הקרן ילכו למטרות חברתיות, כלכליות וחינוכיות שנדבר עליהן בהמשך, ונכסי הקרן – זאת אומרת שאפשר לאכול גם מהנכסים עצמם – לצורך התמודדות עם אירועים חריגים.
היו"ר משה גפני
¶
את כנראה למדת את זה קודם, אני לא, תסבירו את זה. כל מילה פה היא חשובה. מטרת הקרן לנהל את הכנסות המדינה מהיטל על רווחי גז ונפט, בראייה כלכלית ארוכת טווח – מה זאת אומרת?
היו"ר משה גפני
¶
ואם אנחנו מחליטים שאנחנו רוצים לקחת מנכסי הקרן בגלל שמערכת החינוך במדינת ישראל קרסה? יש מדינות בעולם שלפי דעתי לוקחים 2% או 3%.
היו"ר משה גפני
¶
רגע, אנחנו עוד לא ממשיכים הלאה, קודם כל כאן: מטרת הקרן לנהל את הכנסות המדינה מהיטל על רווחי הגז והנפט בראייה כלכלית ארוכת טווח – אם הקרן מחליטה שהיות ומערכת החינוך במדינת ישראל קרסה ב-2029, אני פשוט אומר את זה כדי שניכנס לפרופורציה של הזמן, ולוקחים 3% מנכסי הקרן, לא מהפירות, לפי השורה ראשונה שמופיעה כאן זה לא עובד מכיוון שזה רק לראיה כלכלית.
יוגב גרדוס
¶
לא נכון, אם יוגדר שאירוע חריג קרה ומערכת החינוך קרסה אז יהיה אפשר לפי הסיפה של הסעיף לקחת את הכסף.
אלעזר במברגר
¶
חבר הכנסת גפני, יש תשובה, אני חושב שהסביר אותה מוריס, אני רק אחדד עניין אחד: יש הפרדה מוחלטת בין עבודת הקרן לשאלה של השימושים, לאן הולכים כספי הקרן. מוסדות הקרן – זה נכון למועצה, זה נכון לוועדת הביקורת, לוועדת ההשקעות, גופים שנראה בהמשך, יחידת הניהול – מטרתם אחת, וזה מה שמדגיש הסעיף, לעשות כסף. הם לא מדברים לאן הולך הכסף, הם צריכים למקסם תשואות, לעשות עבודה מקצועית, זו עבודתם. הם אנשי מקצוע, הם צריכים להרוויח כמה שיותר על הכספים הללו.
אלעזר במברגר
¶
החידוד הזה הגיע בוועדת השרים לענייני חקיקה שעלתה שאלה: הקרן עושה את עבודתה, מנסה למקסם תשואות, האם היא יכולה לערב שיקולים שהם באמת שיקולים מעולם השימושים? וגם שימושים למשל פוליטיים? האם היא יכולה לערב שיקולים מדיניים-ביטחוניים? נכון עכשיו להשקיע בנכסים בברזיל – שאלה שעלתה בוועדת שרים לענייני חקיקה.
אלעזר במברגר
¶
נכון. הם ביקשו לחדד שאנשי הקרן עושים עבודה מקצועית, מטרתם למקסם תשואות ולכן הם מערבים רק שיקולים כלכליים. הראיה היא כלכלית מבחינתם. שימו לב שהמילה "ראיה כלכלית" מוסבת על "לנהל את הכנסות המדינה". ניהול ההכנסות, כלומר, ההשקעה כאן על הכנסות בכל מיני סוגים שונים של השקעות תיעשה בראיה כלכלית. זה חידוד שהיה חשוב לוועדת שרים ואנחנו חשבנו שהוא נכון.
נחום גוטנטג
¶
מה שחסר לי פה בהגדרה, ואני לא חולק על קודמי, זה שהקרן גם תשקיע את הכספים שלה לטובת המשק הישראלי. אם למשל יש צורך להרחיב את המשק הישראלי זה לא כלול בין המטרות האלה שהגדרנו כרגע.
נחום גוטנטג
¶
כמה שאלות כרגע שהן אקטואליות: צריך הובלה מ"לווייתן" לחוף, האם הקרן הזו יכולה לממן או איננה יכולה לממן את זה?
היו"ר משה גפני
¶
אני לא יודע מה הסעיף קובע, אני חושב שלא. אם המצב הוא שאנחנו נצטרך להסיע מ"לווייתן" לחוף אז יותר טוב שזה יישאר בים.
היו"ר משה גפני
¶
לזה נגיע, זה סיפור מסובך. אני מסכים, אני לא רוצה את "המחלה ההולנדית" אבל אני רוצה שהאנשים פה ירוויחו בסוף, אפילו משקיעים בחו"ל.
נחום גוטנטג
¶
דוגמה אחרונה שאתמול דנו בוועדת הכלכלה היתה למשל אם המשק ירצה להרחיב את התעשייה שמנצלת את הגז ומוכרת את המוצר הסופי, האם הקרן יכולה להשתתף בעידוד אותה תעשייה וכו'? זו הרחבה של המשק.
היו"ר משה גפני
¶
טוב. ומה יהיה עם תקציב המדינה, עם משרד הכלכלה שתפקידו לעשות את זה? הוא לא יצטרך לעשות? נעשה את זה מהקרן?
נחום גוטנטג
¶
לפי מה שאני שמעתי במשרד האוצר הם הגדירו את תקציב המדינה להוצאות שוטפות, והוצאות לטווח ארוך והשקעות וכו' זה במסגרת אחרת שהקרן הזו יכולה כן לנצל אותם.
היו"ר משה גפני
¶
טוב, נגיע לזה. עמדתי הבסיסית – יכול להיות שהיא תשנה, אני פתוח לשמוע דברים, נשמע את נציגי הממשלה שמכירים את העניין הזה – היא שהקרן לא באה במקום תקציב המדינה. תקציב המדינה צריך להתמודד עם הבעיות שאתה מעלה. אם הוא לא יודע להתמודד וזה ילך מהקרן, "המחלה ההולנדית" תהיה קלה לעומת המחלה שתהיה כאן מכיוון שיבואו שרים – כמו שבאים אלי כבר ואני אגב מתכוון להזמין אותם לכאן לוועדה, שיגידו את עמדתם כאן שהם רוצים כסף לכל מיני נושאים, שיגידו את זה כאן. אז אנחנו מפזרים את תקציב המדינה מאוד מעניין, זאת אומרת, לא יתאמצו, במקום לשבת עם פקידי האוצר – אני לא יודע אם אתה פעם ישבת עם פקידי האוצר, אני ישבתי אתם, מאוד קשה אתם – השרים יגידו: אתם יודעים מה? למה אני צריך להתמודד עם הפקידים במשרד האוצר, אני אבוא לגפני בוועדת המדע לקבל כסף מהרווחים. זאת אומרת, אנחנו מפרקים את המסגרת. אני לא חושב שזה נכון. זה לא בא במקום תקציב המדינה. יכול להיות, אבל כמו שאתה אומר, שיש דברים גדולים מאוד שהם שלא קשורים בכלל לתקציב המדינה, זה סיפור אחר. צריך לנסח את זה אחרת לפי מה שאתם אומרים.
היו"ר משה גפני
¶
כן, קודם כל את העקרונות, העקרונות כאן בוועדה, תשבו עם היועצת המשפטית, אני גם מבקש את זה, אבל קודם כל את העקרונות. יש פה 3 חלקים לסעיף 3: החלק הראשון זה הקרן, שצריך למקסם את הקרן עצמה ואת הרווחים שלה; החלק השני זו הקצאת הפירות – "הפירות" זה גם שם קצת שונה – שזה הולך למטרות חברתיות, כלכלות וחינוכיות; החלק השלישי, שמהקרן עצמה לוקחים כסף לאירועים חריגים. אלה 3 החלקים. הניסוח היא ניסוח בסדר אבל פה כל מילה היא קריטית. החלק הראשון, אמרנו, שישבו למקסם את הקרן עצמה.
היו"ר משה גפני
¶
בראיה ארוכת טווח וכלכלית וכל המילים שאתם רוצים. זו לא מטרת הקרן, זה שם אחר, זה את הכסף הבסיסי שיש לקרן. הקרן זה שם כולל. הקרן, נקרא לזה עכשיו כמו הנגיד" "קרן העושר", הקרן זה גם הקרן עצמה, הכסף הבסיסי, זה גם הרווחים של הכסף וגם האירועים החריגים.
היו"ר משה גפני
¶
לא מוסכם עוד שום דבר, בסוף יוסכם, כשנצביע. הרי אנחנו מחדדים ביחד, אנחנו לא משני צדי השולחן, אנחנו מנסים להגיע למטרה הראויה. אז החלק הראשון הובהר, זה ברור שאנחנו מדברים על הכסף הבסיסי של רווחים שנכנסים מהגז והנפט, שאותו צריך למקסם, אנחנו עוד נראה בהמשך החקיקה באמצעות מה. זה החלק הראשון. עכשיו אנחנו בחלק השני, לוקחים כסף, שתכף נראה כמה הוא, ומשתמשים אתו מדי שנה למטרות חברתיות, כלכליות וחינוכיות, מה זה? תסבירו.
מוריס דורפמן
¶
קודם כל חשוב להגיד שההחלטה לאן הולכים פירות הקרן, שזה דומה לאחוזים שציינת קודם, היא של הממשלה וזה יאושר על ידי הכנסת ביחד עם התקציב.
מוריס דורפמן
¶
פירות הקרן, לאן הם הולכים באופן ספציפי, זה יאושר על ידי הממשלה ואחר כך יאושר על ידי הכנסת.
היו"ר משה גפני
¶
לא קרסה איזו מערכת במדינת ישראל וברוך-השם לא היתה מלחמה, הכול בסדר. אלה הימים הרגילים שבהם אנחנו נמצאים בניהול שוטף של המדינה ואיש תחת גפנו ואיש תחת תאנתו, על זה מדברים, נכון?
שגית אפיק
¶
סעיף 36, עמ' 301 להצעה, קובע שאחת לשנה, בהתאם להוראת המועצה יועבר לאוצר המדינה מחשבון הקרן 3.5% מסך ההכנסות במועד התחילה.
היו"ר משה גפני
¶
על זה אני שואל, אתה צודק. אנחנו מדברים על ימים רגילים, לא ימים שבהם צריך לקבל החלטות דרסטיות. אנחנו עכשיו מתכננים את 50 השנים הבאות? כמה אנחנו? לא ספרתי.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מדברים כבר על השנה הזאת? המשיח יבוא השנה בעזרת-השם, הוא ישאל: איזה חוק עשיתם פה?
היו"ר משה גפני
¶
נכון. אני שואל: אנחנו מדברים על ימים רגילים ובימים רגילים אתם אומרים פירות הקרן – נראה בהמשך מה זה פירות הקרן – למה אנחנו לא קובעים מהן המטרות ומהם האחוזים שנותנים לכל המטרות האלה? הרי זה ימים רגילים. למה דווקא הממשלה באישור הכנסת?
שגית אפיק
¶
זה גם לא באישור הכנסת, זה הממשלה קובעת מה שסעיף 37 אומר ובעצם זה נכנס לתקציב ואז הכנסת רואה את זה.
היו"ר משה גפני
¶
אבל זה בסעיף 37, קודם כל את העיקרון: למה אי אפשר היום שנהיה מדינה מסודרת, סקנדינבית כזאת – וואו, לאן הלכתי? – שאנחנו קובעים באופן מסודר, כאלה יקים. הימים הם ימים רגילים – תכף נגיע לימי חירום – אנחנו רוצים מתוך האחוז ההוא של פירות הקרן אחוז מסוים הולך למו"פ, כפי שהעלתה גב' ארנון, אחוז מסוים הולך למטרות חינוכיות, כפי שאתם קובעים פה בהצעת החוק, אחוז מסוים הולך לפיתוח המשק, לא חשוב מה, אבל נגדיר. אני אגיד לכם למה אני שואל את זה, אתם יודעים שבעזרת-השם בעוד 5 שנים אתם כבר תהיו מאוד בכירים בשוק הפרטי או בממשלה – סתם, זו היתה בדיחה לא לעניין – אתם תהיו מאוד בכירים, גם היום אתם מאוד בכירים אבל תחשבו כל הזמן עוד 5 שנים, למה שלא יהיה מסודר? למה שניתן שאז יתחיל ויכוח פוליטי פה והחרדים יהיו בקואליציה והם יגידו: תתנו את זה לישיבות? נמנע את זה כבר עכשיו.
יוגב גרדוס
¶
אל"ף אני רוצה להזכיר שהמטרות שלשמן יוקצה הכסף כבר נקבעו במרץ 2011 בחוק שעבר בוועדת הכספים, נראה לי שאתה מכיר את החוק.
היו"ר משה גפני
¶
יוגב, אתה מכיר אותי, אתה גם הבנת אותי. אם אתם מתנגדים לזה תגידו, אז ננהל את הדיון. אנחנו בוועדת הכספים בקדנציה הקודמת קבענו את המטרות, קבענו את המטרות ואמרנו שאנחנו נקיים את הדיון הזה אחרי שהממשלה או הצוות הבין-משרדי יקבעו את העניין ואז אנחנו נשב לדון על החוק עצמו. עכשיו אנחנו יושבים על החוק עצמו.
שגית אפיק
¶
אגב, אפילו כתבנו את זה בחוק: הקרן תוקם בחוק שיסדיר את אופן פעולתו, הוצאת הכספים והמטרות שלשמן יועברו, בבקשה.
היו"ר משה גפני
¶
יוגב יודע, הוא בחור מוכשר, אין ויכוח. השאלה: אם אתם מתנגדים, תגידו, אז בואו נתחיל את הוויכוח עכשיו, אם אתם לא מתנגדים אז בואו נתחיל לדבר על האחוזים.
אלעזר במברגר
¶
יש משהו שחוזר לתפקיד המרכזי של ממשלה ושל כנסת. כל מה שהחוק הזה נותן בסוף בשוטף, לא באירועים החריגים, זה שמדי שנה הכנסות המדינה ייהנו מעוד איזשהו משהו, בעזרת-השם זה יהיה משהו גדול. ברגע שזה נכנס להכנסות המדינה יכולה הממשלה – זה מבחינתה עוד הכנסה, עוד הכנסה שהיא בורכה בה –יכולה עכשיו לחלק אותה כפי שהיא מחלקת את כל כספי התקציב שהיא מחלקת בחוק התקציב השנתי בכנסת. יש כאן משהו שחוזר לתפקיד המרכזי של ממשלה ושל כנסת בקביעת סדרי עדיפויות. אין לך הרי שום חוק שמבצר, שלוקח איזה סכום משמעותי, סכום גדול בחוק תקציב ומייעד אותו, סוגר אותו בנפרד מחוק התקציב השנתי לטובת מטרה מסוימת, אלא שחשבנו שזה סכום שהוא צפוי להיות גדול, שנכון להכניס אותו לפול הגדול הזה של הכספים שהממשלה והכנסת מחלקות מדי שנה.
היו"ר משה גפני
¶
הבנת מה שאתה אומר? זה בסדר, אבל הבנת? המשמעות של מה שאתה אומר היא שזה חלק מהתקציב, אני לא אוהב את זה.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, אבל אני מדבר עכשיו על החלק השני, אני מדבר על ימי שלום, רגיעה, תקציב המדינה מתנהל רגיל, הוא גם לא תקציב דו-שנתי, הוא תקציב חד-שנתי כפי שהודיע שר האוצר, בינתיים הוא הביא תקציב דו-שנתי, יהיה תקציב חד שנתי והכול בסדר אין מלחמה, שלום ושקט. למה אנחנו צריכים לתת לממשלה להחליט? לא אכפת לי לקבוע חריג, תכף נגיע לסעיף החריג, אבל למה שאנחנו לא נקבע היום אחוז מסוים?
ספי זינגר
¶
נכון, זה סעיף 36 שקובע מה עובר, איזה חלק עובר. אז בהתחלה אנחנו לא יודעים מה הרווחים, לכן אנחנו קובעים אחוז, ובסוף אנחנו יודעים מה הרווחים ואנחנו רואים שקל לנו לחשב את זה. הרווחים האלה עוברים למטרות שנקבעו בחוק: מטרות חינוכיות, כלכליות וחברתיות. הרעיון שהיום אנחנו נגיד: 10% למדע, 15% לבתי ספר, כשאנחנו מדברים על קרן שהיא ארוכת טווח, שאנחנו לא יודעים בדיוק מה יהיו הצרכים של מדינת ישראל בכל שנה נתונה, להגיד שהיום אנחנו נעשה את זה, בעיני פוגע בשני דברים: אל"ף, זה פוגע בתכליות, מכיוון שאנחנו באמת לא יכולים לדעת היום מה באמת נרצה ואיזה נתח נרצה. בי"ת, זה פוגע גם בדמוקרטיה וביכולת של הכנסת להחליט בעצמה, הממשלה והכנסת, כי זה עובר כמו חוק תקציב עם סדרי עדיפויות וחלוקת עדיפויות, והיא לא מחלקת את ההכנסות שלה.
ספי זינגר
¶
כי היום אנחנו בעצם קובעים שכסף מסוים שיבוא לממשלה, שהכסף הזה הוא הכנסות המדינה, ההמשלה שתבוא והכנסת שתבוא לא תוכלנה להחליט על סדרי עדיפויות שלהן אלא תהיינה כפופה לסדרי עדיפויות שקבענו היום.
היו"ר משה גפני
¶
היות ואתה לא משרד האוצר אז אתה לא מרגיז אותי, אבל מה זאת אומרת "פגיעה בדמוקרטיה"? כשמביאים בחוק ההסדרים – בסוף זה לא נכלל בחוק ההסדרים, זה פוצל – אבל כשמביאים בחוק ההסדרים שכדי לשנות נושא תקציבי צריך 61 חברי כנסת, זאת לא פגיעה בדמוקרטיה?
היו"ר משה גפני
¶
מה הפגיעה בדמוקרטיה? אנחנו באים לאבטח את הכסף הזה. אני חושש משר האוצר של 2017 או מראש הממשלה של 2017 שיעשה מניפולציות וייקח את הכסף של הציבור שמיועד למו"פ ויגיד: מה מעניין אותי המו"פ, בלאו הכי העסקים יממנו את זה, כמו שאומרים היום, וניקח את הכסף הזה לכיסוי הגירעון, לשלם חובות, ונגיד שזה נושא חברתי. למה לא לאבטח את זה עכשיו, כשהכסף לא לפנינו, כשאין יצר הרע שבא ואומר בואו נעשה עכשיו סדר? אתה אומר פגיעה בדמוקרטיה? אין שום בעיה - - -
היו"ר משה גפני
¶
זה בסדר, זה דווקא היה טוב בשבילי. תבוא ב-2017 הכנסת ותיראה שבאמת המו"פ מסודר וצריך לתת את זה לבניית בתי ספר, שזה עכשיו היעד הכי חשוב של מדינת ישראל, אנחנו יכולים גם לקבוע את זה בחוק ולהגיד שיש אפשרות בכך וכך חברי כנסת, כמו שאנחנו קובעים על שינוי תקציבי, שאפשר לשנות את מה שכתוב בחוק הזה. אני לא אומר, אנחנו בשר ודם, זה לא ניתן למשה בסיני.
ספי זינגר
¶
אבל זה חוזר להסדר הנכון שהוא חוק התקציב. חוק התקציב עוסק בשאלה איך הכנסות הממשלה מתחלקות.
היו"ר משה גפני
¶
אני רק מבקש עוד תוספת קטנה, גם בתוך האחוז הזה לעשות חלוקה. נזמין לכאן את שר הרווחה, נזמין לכאן את שר המדע, נזמין לכאן את שר החינוך.
היו"ר משה גפני
¶
אני הולך להגיד, את השר להגנת הסביבה, אולי אפילו את שרת הבריאות, נזמין לכאן שיגידו את עמדתם. הכול בהסכמה.
שגית אפיק
¶
בהסכמה שכספי הקרן להיות ליד תקציב המדינה. ברגע שאתה נותן איזשהו מונח שסתום אז אפשר יהיה להשתמש – "מטרות חברתיות כלכליות" יכול להיות גם מלחמה.
בועז טופורובסקי
¶
אני מצטער, אני פשוט צריך ללכת, עליתי לכאן מתל-אביב ועכשיו מורידים אותי חזרה לתל-אביב, אני מצטער.
היו"ר משה גפני
¶
מה שהולך לקרות, היות ולא היית בקדנציה הקודמת ולא היית בוועדת הכספים אז, הסדר הוא כזה: אל"ף, אין שום מחטף, הכול נעשה בתיאום עם חברי הוועדה. בראש ובראשונה לא יעשה שום דבר בלי תיאום עם חברי הוועדה, הכול נעשה בהסכמה עם הממשלה, כלומר, הממשלה צריכה להסכים עם חברי הוועדה אבל זה יעשה בהסכמה. אני הולך לפי הסדר וברגע שנסיים את זה ואני מקווה שנגיע להסכמה כולנו נודיע על מועד הצבעה, וזה ייקח עוד ימים ארוכים בגלל שאני מתכוון להזמין לפה לשרים.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו נכנסים עכשיו גם לחוק ההסדרים ולתקציב המדינה, שזה יכול לשבש את עבודת הוועדה, אבל הכול יהיה מסודר בעזרת השם.
בועז טופורובסקי
¶
ברור. אני רק רוצה להגיד כמה דברים כלליים שאולי חלקם יהיו ספציפיים. "מטרות חברתיות, כלכליות וחינוכיות" זה בעצם כל מטרה, אין משהו בתקציב המדינה שלא יכול להיכנס תחת מטרה כלכלית, חברתית או חינוכית. כשאומרים שהממשלה מחליטה לאן ילכו פירות הקרן המשמעות פחות או יותר שהכסף הזה נכנס לתקציב המדינה בלי שום "say" של הקרן. אני מאוד רוצה את ההשוואה העולמית שישלחו לנו, אני מאוד מבקש כי אני כמעט בטוח, אני זוכר – התעסקתי בזה קצת כשהייתי יושב-ראש התאחדות הסטודנטים, זה היה לפני כמה שנים טובות – שבחו"ל זה לא ככה. בחו"ל הרבה יותר מצומצם הנושא לאן הולכים פירות הקרן, יכול להיות שאני טועה.
בועז טופורובסקי
¶
בעבודה המעולה שנעשתה על ידי הוועדה שהכינה את זה נעשתה הרבה בדיקה עולמית והרבה השוואות, אני רוצה גם לראות את זה בנוגע לזה.
בועז טופורובסקי
¶
אני רוצה להגיד כמה דברים, אני גם ברשותך רוצה "לסנדל" את עצמי כי אתה יודע, אני בא מהקואליציה אז אני גם ככה "מסנדל" את עצמי.
בועז טופורובסקי
¶
תן, תן לי לעזור לכולנו כאן. אני חושב שכן איכשהו צריך לצמצם את הסיפור הזה לאן הכסף הזה הולך. אני חושב שיש להוסיף גם יעדים, אני מסכים לגמרי, יש כאן נושא של אנרגיה מתחדשת, אני גם אביא לך הצעה בנושא הזה, אני חושב שזה חשוב מאוד דווקא בגלל שזה מגיע מרווחי גז, ואולי נפט בעתיד. אני חושב שצריך להקשות את יכולת המדינה בסופו של דבר לקחת את הכסף הזה למטרות שהן לא ראויות. כאן יש בקשה של רוב של 65 חברי כנסת במקרים - - -
היו"ר משה גפני
¶
אל תגיד את המילים "לא ראויות", כל מטרה היא ראויה אם היא ציבורית, רק היא מטרה שהיא לא מטרת הקרן הזאת.
בועז טופורובסקי
¶
אוקיי, אני מקבל את הניסוח שלך. רוב של 61 חברי כנסת הוא לדעתי רוב לא מספיק ואנחנו נצטרך להעלות אותו. גם הערך של הקרן נשמר כערך נומינלי, תשים לב בסעיף 36, ערך נומינלי, ואני חושב שאנחנו צריכים לחשוב על שמירת גודל הקרן גם במושגים ריאליים.
בועז טופורובסקי
¶
בסופו של דבר מיליון שקל היום זה לא מיליון שקל בעוד 10 שנים אז מאוד מאוד חשוב גם לשים את זה. אני חושב שאם לנו כחברי הוועדה תהיה ההשוואה העולמית, אני עוד פעם אומר, יהיה לנו קצת יותר מושג ללמוד מטעויות של אחרים או מהצלחות של אחרים. אני מצטער ממש שאני צריך ללכת.
היו"ר משה גפני
¶
לא חשוב. אבל זה הכול בפרטים, זה הכול סעיף-סעיף. אם במיוחד אתה נוסע למשיח וזה אז לא תפסיד פה שום דבר מכיוון שהכול בסוף יהיה גלוי על השולחן. תודה.
דנה טבצ'ניק
¶
אם אפשר לגבי המטרות, אז גם אנחנו ראינו בהגדרה של "חברתיות, כלכליות וחינוכיות" מטרות לא מוגדרות וזה אכן יכול מאוד לפגוע במטרת הקרן. מכיוון שזה כבר פורט כאן בהרחבה, חשוב לנו גם מאוד שחלק מהמטרות כאן יהיו סביבתיות מהעובדה המאוד פשוטה שהכספים האלה מגיעים מהסביבה. הם מגיעים על ידי כך שבאמת לוקחים משהו מהסביבה כדי ליצור לנו מקור אנרגיה חשוב, ואף אחד לא מתנגד למקור עצמו, אבל בהחלט חייבים לזכור את זה שמה שנלקח מהסביבה צריך לחזור לסביבה.
מהסיבה הפשוטה הזו אנחנו רואים את הצעת החוק הזו כצריכה לתת גם את המקור לפיתוח משק אנרגיה בר קיימא מכיוון שמדובר במשאבים מתכלים, משאבים שלא יהיו בעוד 30-40 שנה ככל הנראה והדורות הבאים יאלצו להתמודד לא רק עם כך שאין להם יותר משאבים אלא גם עם זיהום האוויר וההתחממות הגלובלית שהותרנו להם משימוש בדלקים פוסיליים, כולל הגז. ולכן אנחנו חושבים שזה נכון, זה צדק בין-דורי, מה גם שזה צדק חברתי-סביבתי לייעד חלק מהכספים האלה גם למטרות של פיתוח משק אנרגיה בר קיימא, למו"פ, להתייעלות אנרגטית, לפיתוח מחקרים לגבי אנרגיות מתחדשות, וזה נעשה גם בעולם. קרנות רבות שמוקמות בעולם מכספים שמגיעים ממשאבי טבע - - -
דנה טבצ'ניק
¶
הלוואי, בוודאי, זאת המטרה. אנחנו רואים בגז כחלון הזדמנויות בלבד לפיתוח משק אנרגיה אמיתי בר קיימא. אנחנו ראינו בפרוטוקולים שפורסמו מוועדת צמח שגם הממשלה חושבת שבעוד 30 שנה לא נצטרך יותר גז ובגלל זה גם רוצים לייצא את רובו, כי הם כבר חושבים שאולי בעוד 30 שנה אנחנו נוכל להתקיים ללא דלקים פוסיליים. הלוואי, אנחנו לא חושבים כך אבל אנחנו כן רואים את זה כחלון הזדמנויות לפתח כמה שיותר אחוזים מאנרגיות מתחדשות ומשק בר קיימא ולכן חשוב לנו מאוד להוסיף במטרות, ושהן כן יהיו מוגדרות ולא סתם "חברתיות, כלכליות", גם סביבתיות, ואנחנו אפילו פירטנו מהן הסביבתיות וכמה אחוזים לסביבתיות, הכול מפרוט כאן.
יש לנו גם הצעת חוק נפרדת שקובעת את זה, שכרגע אנחנו בדיונים אתה עם משרד האנרגיה, עם בכירים במשרד האנרגיה שרואים בהצעת החוק שהצענו לגבי פיתוח משק אנרגיה כאכן הצעת חוק ראויה והם באמת רוצים לשתף אתנו פעולה לגבי איך לקדם אותה. כך שזה מובן מאליו אפילו גם לגורמים בכירים בממשלה שכסף שנלקח מהסביבה צריך לחזור לסביבה וגם מההיבטים של צדק בין-דורי, אני אתייחס לזה גם בסעיף 36. ואותן הערות לגבי ההגדרה האמורפית – בגלל שאנחנו מגיעים לזה – לגבי "אירועים חריגים".
דנה טבצ'ניק
¶
כי אנחנו רואים בקרן, אחד הדברים החשובים ביותר שלה, זה להרחיק אותה כמה שיותר מהזרוע הפוליטית כדי שהיא באמת תממש את הייעוד שלה, שזה למנוע את "המחלה ההולנדית" ולהביא לצדק בין דורי. אז אם אנחנו רוצים להרחיק אותה כמה שיותר מהזרוע הפוליטית צריך גם להגדיר איך.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא בעד להרחיק אותה מזרוע הפוליטית, אני בעד להרחיק אותה מקבלת החלטות שוטפות יומיומיות. בסופו של דבר הזרוע הפוליטית במשטר דמוקרטי תקבע, גם אם נקבע את זה פה בחקיקה ובהסכמה יכולה לבוא הכנסת בעוד כמה שנים ולשנות את ההחלטה הזאת, ברוב כזה או אחר, זה לא חשוב, אבל הזרוע הפוליטית במשטר דמוקרטי היא זו שקובעת. אם אנחנו קובעים את זה בחקיקה, אנחנו קובעים אחוזים, יהיה מאוד קשה לשנות את זה, אין מציאות אבל – יש דבר אחד שלא משנים, זו התורה שניתנה בסיני, שאר הדברים אפשר לשנות.
היו"ר משה גפני
¶
תכף נגיע ל"אירועים חריגים", זה לגבי החלק הזה. אני מניח את ההצעה הזו לפתחכם, אני חושב שמן הראוי שהיום נקבע באחוז מסוים מה אנחנו נותנים, מהם הצרכים. אני אדבר גם עם השרים, אני אבקש שיבואו נציגי המשרדים, השרים או נציגיהם.
היו"ר משה גפני
¶
כן, אני רק אשלים את המשפט. זה יהיה כמובן ניתן לשינוי אבל שנקבע קודם את העקרונות. אם בעוד כמה שנים יהיו שינויים אפשר יהיה לשנות. בבקשה, מוריס.
מוריס דורפמן
¶
מה שכרגע אמרת זה מה שבדיוק עמד לנגד עינינו ולדעתי ההצעה שלך עם האחוזים קצת לא מתיישבת עם זה. אנחנו לא רצינו שהחלטה לגבי מה יעשה בפירות הקרן תתערבב עם שיקולים של תקציב המדינה, אנחנו רצינו שכל פעם יבואו איתם – כמו שכרגע ציינה פרופ' ארנון, עכשיו יש נושא שהוא מאוד חשוב, כל הנושא של גז ונפט כרגע באמת נושא בוער, יכול להיות בעוד 5 שנים יהיה נושא אחר בוער ויכול להיות שבעוד 25 שנים יהיה נושא אחר בוער. אחת שאתה תקבע חוזים, מה שאתה תיצור זה ערבוב בין הקרן לתקציב המדינה. למה אני אומר את זה? נניח אתה אומר: 30% ילך ל - - -
מוריס דורפמן
¶
אנרגיה מתחדשת, ובעוד 15 שנה אתה נוכח לדעת שהיית רוצה הרבה יותר כסף דווקא לזה כי זה הנושא החשוב, ואז מה שאתה תעשה, בגלל שכבר קיבעת את עצמך פה ל-30%, אתה תלך לתקציב המדינה ותוסיף שם ובסוף מה שיצא, אתה תערבב בין שניהם בשביל לשרת את אותן מטרות שרצינו שהן יהיו חריגות. אמרנו: כל פעם יעלה הנושא שהוא רלוונטי לאותה תקופה וזה הנושא אליו ילך הכסף, שלדעתי לזה אתה מכוון, וזה יהיה בשונה מסדר העדיפויות השוטף של הממשלה. בזה שאתה תקבע חוזים אתה תערבב ביניהם כי אתה לא תוכל לתעדף בכל נקודת זמן.
היו"ר משה גפני
¶
אבל אני צריך למצוא לעניין הזה פתרון. מה שאתה אומר הוא נכון, באמת יש סברה בזה שאם אנחנו נגיד: אחוז מסוים הולך מו"פ, מה שיקרה הוא שהממשלה שתהיה אז תגיד: היות ואנחנו נותנים מהקרן אנחנו נמשיך הלאה לקצץ במו"פ.
היו"ר משה גפני
¶
אבל אני צריך להחליט, יש חיסרון אחר והוא שאתה לא מגדיר בכלל מהן המטרות החברתיות, מהן המטרות החינוכיות. אנחנו צריכים להגדיר את הדברים האלה ויכול להיות שאנחנו נצטרך למצוא איזו נוסחה שתפתור את הבעיה שאתה אומר.
היו"ר משה גפני
¶
מה שאתה אומר היא סברה נכונה, אני לא חולק עליה. צריך למצוא את הנוסחה שמצד אחד נגדיר בדיוק – ניקח את המו"פ, המו"פ זה אינטרנציונל, כולם מסכימים על זה – נגדיר את העניין הזה, צריך להגדיר אותו, להגיד באיזושהי צורה שאם אנחנו מקצים לו נניח אחוז מסוים הוא לא יאפשר לממשלה לעשות שינויים בתקציב המדינה. אין לי פתרון לעניין הזה, בסדר, אני לא יכול למצוא פתרון ב-10 דקות, אבל תחשבו גם אתם. צריך למצוא פתרון, הרי אנחנו רוצים שבסופו של דבר זה יהיה החוק הטוב ביותר שיכול לצאת תחת ידינו. הרי יש פה חיסרון יותר גדול, אם אנחנו לוקחים את הניסוח הזה כמו שהוא אנחנו נותנים לממשלה של 2017 לעשות מה שהיא רוצה, אין פה שום דבר מוגדר. תגיד לי, לתת כסף לפיתוח "כיפת ברזל" כשיש מלחמה עם סוריה, זה נושא חברתי?
שני גולדברג
¶
החוק צריך להגדיר את השימושים בפירות הקרן. אנחנו מדברים על מטרת החוק. התקציב לא יכול להיות דרך תקציב המדינה, צריך תקציב נפרד כמו שלביטוח לאומי יש תקציב נפרד, אפילו לרשות השידור יש.
היו"ר משה גפני
¶
כן, החוק הזה עושה תקציב נפרד. אוי ואבוי אם אנחנו נצא פה עם חוק כמו תקציב הביטוח הלאומי. הביטוח הלאומי מזמן מולאם על ידי האוצר, עוד מהישיבה שועדת הכספים, כשאני לא הייתי היושב-ראש, היתה בתל אביב. הלאימו את הביטוח הלאומי, אני מקווה שכאן לא ניתן את זה ושהאוצר יסכים.
שני גולדברג
¶
זה צריך להיות תקציב נפרד בכנסת כמו כל רעיון אחר שיש לו שיניים עם נציגים מהמגזר החברתי.
נחום גוטנטג
¶
אני קצת מבולבל וייתכן שאם אני התבלבלתי אז גם אחרים התבלבלו. מדובר פה על קרן ועל פירות ועל דברים. לקרן, כהגדרה, כל שנה התמלוגים האלו לפי חוק ששינסקי יכנסו, אז כל שנה מתווספים אותם הכספים לכספים שכבר קיבלו לפי כן. גורם שלישי זה הרווחים שאותם הכספים יניבו. מה מתוך הסכומים האלה יפרישו לאותן המטרות, האם 3.5% מה-100 של כל שנה? האם 3.5% מהסך הכול? לא ברור לי.
היו"ר משה גפני
¶
לא, אתה לא מבולבל בכלל, שאלת שאלות נכונות, כשנגיע לסעיפים נדון בהן, עכשיו אנחנו מדברים על הסעיף הזה. זה נכון מאוד, הרי הקרן צריכה לקבל כל שנה עוד כספים, זה גם הוצג בישיבה הראשונה כאן, הוועדה הבין-משרדית גם דנה בעניין הזה, אתה צודק לחלוטין. נגיע לסעיפים של הקרן, איך היא מתנהלת ואיך עושים את התשואה הכלכלית המתאימה ומה זה פירות הקרן, נגיע לשם ונדון. אתה צודק לחלוטין, אתה לא מבולבל בכלל, הולכים לפי הסדר. החלק השלישי מהו? מה אומרת ההגדרה שאתם בוועדה הבין-משרדית אמרתם: "ולשם סיוע באמצעות נכסי הקרן בהתמודדות עם אירועים חריגים, לרבות אירועים סביבתיים, בעלי השפעה שלילית חריגה על כלכלת ישראל." – מה זה?
מוריס דורפמן
¶
התפיסה היתה כזאת: בסופו של דבר תהיה פה קרן שיהיו בה משאבים של המדינה, של הציבור. הקרן הזה ביומיום בתפיסה היא בין-דורית, היא מחלקת כל שנה פירות כך שכל הדורות יוכלו ליהנות. הסוגיה השנייה שעלתה מולנו היא מה קורה אם יש אירוע חריג, למה מתכוון ב"אירוע חריג"? אני אתן לך דוגמה שכן עשינו ניתוח, רעידת אדמה מאוד חריגה. אומרים שמדינת ישראל על השבר הסורי-אפריקאי, יש סיכוי לא רע שתהיה פה יום אחד רעידת אדמה משמעותית.
היו"ר משה גפני
¶
לי נורא חשובה כאן ההגדרה בגלל שזה פתח המילוט שממנו הממשלה יכולה, אם פתאום יתברר - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא חשוב, עזוב את חברי הכנסת עכשיו, עכשיו אנחנו מדברים על חקיקה, אני פה לבד. בסקר "PISA" הבינלאומי התברר שמדינת ישראל נמצאת במערכת החינוך בתחתית הסולם, אחרי זמביה, נמצאת במצב שאי אפשר לצאת לרחוב, יותר גרוע מרעידת אדמה, לילדים שלנו אין חינוך. כולם אומרים, משידור "מבט", שיאיר לפיד כנראה ישדר אז – סליחה, אני מבקש לא לכתוב את זה בפרוטוקול – ועד אחרון העיתונאים ואחרון חברי הכנסת, אפילו אני אגיד את זה, שרעידת האדמה הגדולה ביותר במדינת ישראל זו התרסקות מערכת החינוך וצריך להביא עוד מורים וצריך לצמצם את מספר הילדים בכיתות. זה אירוע חריג?
אלעזר במברגר
¶
באופן כללי רק נחדד שאירוע חריג צריך שיהיה לו גם אימפקט כלכלי, זה כתוב בסעיף שנגיע אליו. אימפקט כלכלי. מדובר שם על פגיעה כלכלית שנגרמה כתוצאה מהאירוע החריג, זה לא אירוע חריג בעלמא.
היו"ר משה גפני
¶
הרב מוזס, העברת לי את נושא תלמידי חו"ל, חכה, מה אני הולך לעשות עם זה. שב, בבקשה, בכבוד.
היו"ר משה גפני
¶
מאה אחוז. אני הגעתי למסקנה בחיים הציבוריים שאין כמעט נושא שאי אפשר להשיג בכסף. ראיתי בעיתון שבפענוח הרצח בבר נוער השקיעו הון תועפות, לא היתה חקירה שהשקיעו בה כל כך הרבה כסף כמו בחקירה הזאת וכשמשקיעים כל כך הרבה כסף משיגים. אם מדינת ישראל תשקיע המון כסף באיזשהו נושא היא תגיע לתוצאות. לי יש מחלוקת אידיאולוגית בעניין הזה אבל מעשית, האירוע החריג שעליו אני מדבר, שמערכת החינוך קרסה, עם כסף אפשר לפתור את הבעיה: אפשר לצמצם את מספר הילדים בכיתה, אפשר לבנות בניינים למערכת החינוך. תשאל כל איש חינוך, אני אביא לפה את שר החינוך, אם הוא לא יצחק אז הוא יספר לך בדיוק את הכול.
היו"ר משה גפני
¶
הנה סגן שר החינוך לשעבר, עם כסף אפשר לעשות הרבה דברים בחינוך. השאלה האם זה נקרא אירוע חריג, למה התכוונתם?
יוגב גרדוס
¶
אני רוצה לקחת שניה צעד אחורה להסביר למה בכלל נדרשת אופציה לקחת כסף מהקרן, הרי אנחנו רוצים שהקרן תהיה, כמו שמוריס הסביר, לדורות הבאים, להשתמש רק בפירות ושהקרן עצמה תישמר. הצורך לקחת כסף מהקרן הוא צורך בעיקר מימוני, הוא לא צורך תקציבי. אנחנו מדברים על מצב, ראינו את זה גם בעולם, במקרה של אירלנד ובישראל ב-2002, שנקטמת יכולת המימון של המדינה, היא לא מסוגלת לקבל הלוואות. המדינה תמיד מממנת את עצמה באמצעות הלוואות, היא לא מסוגלת לקבל הלוואות במחירים סבירים. אם תרצו להרחיב על הנושא הזה אז נציג החשב הכללי נמצא פה והוא יכול להסביר.
יוגב גרדוס
¶
ולכן, מה שאתה מדבר עליו, על לקחת כסף למטרות נוספות, למשל להגביר את ההשקעה בתקציבי החינוך, היא לא רלוונטית לעניין הזה. אנחנו מדברים על מקרה חריג שבו יש השפעה כלכלית מהותית. למשל, יש צורך בהשקעה – בוא ניקח לדוגמה שאני מקווה שלא תקרה – היתה רעידת אדמה ויש צורך השנה מידית להשקיע 20,30,40 מיליארד שקל בחיזוק תשתיות, פינוי הריסות, דברים כאלה. המדינה תצטרך לגייס את הכסף הזה במזומן מאיפשהו ובמידה ולא יהיו לה מקורות מימון, יכול להיות שהשווקים - - -
יוגב גרדוס
¶
לא, רגע, אני רוצה להסביר בדיוק את הדוגמה ההפוכה למה לא לכתוב "מלחמה" והנושא הזה עלה בדיונים של הוועדה.
היו"ר משה גפני
¶
דקה. רעידת אדמה משמעותית שמשפיעה על כלכלת ישראל הבנתי. מלחמה משמעותית שמשפיעה על כלכלת ישראל אי שם באמצע בגלל שמבצע "עמוד ענן" לא השפיע על כלכלת ישראל ומלחמת לבנון לא השפיעה בסופו של דבר על כלכלת ישראל , מלחמת יום הכיפורים כן השפיעה.
היו"ר משה גפני
¶
אני יודע מה שאתם הולכים להגיד, אבל את זה צריך להגדיר בגלל שאחרת יבוא ראש ממשלה שאנחנו לא יודעים מיהו - - -
יוגב גרדוס
¶
הדוגמה היא הפוכה, כבוד היושב-ראש. מה שאתה מציע בדיוק מסביר למה לא צריך להגדיר. במידה ואנחנו נגדיר בחוק "מלחמה" - - -
יוגב גרדוס
¶
במידה ואנחנו נגדיר את זה זה דווקא ייצור תמריץ לממשלה להשתמש בכל מקרה, שהוא אפילו לא חריג, בכסף הזה כי רשום בחוק "מלחמה".
היו"ר משה גפני
¶
יוגב, הניסוח הקיים אומר: "נכסי הקרן בהתמודדות עם אירועים חריגים, לרבות אירועים סביבתיים, בעלי השפעה שלילית חריגה על כלכלת ישראל." אתה מדבר על אירועים סביבתיים, אתה מדבר על אירועים חריגים. "בעלי השפעה שלילית חריגה על כלכלת ישראל" זה ניסוח נכון, את הניסוח הזה צריך להשאיר אבל לכתוב לפני זה למה אתה מתכון, אתה מתכוון למלחמה משמעותית שמשפיעה השפעה שלילית חריגה על כלכלת ישראל.
יוגב גרדוס
¶
אנחנו לא רוצים למצוא את עצמנו בעוד כמה שנים עם רשימת מכולת בתוף הסעיף הזה, שכל פעם שיהיה איזה משהו יוסיפו "לרבות".
היו"ר משה גפני
¶
לא חשוב, אל תיתן עצות לשונאים שלנו. אבל עכשיו אתה משאיר את זה פתוח לגמרי, אתה לא נותן רשימת מכולת, אתה נותן רשימת סופרמרקט עכשיו. ספי, בבקשה.
ספי זינגר
¶
יש פה שני חסמים: יש את החסם המהותי שכתוב בסעיף שזה אירוע חריג, ואחרי זה יש חסם תהליכי שהוא חסם מאוד משמעותי כי התהליך לאישור - - -
ספי זינגר
¶
תהליכי. התהליך לאישור דורש הצעת ראש ממשלה, התייעצות גם נגיד בנק ישראל, שהוא גוף עם נקודת מבט נוספת, הצעה ובסוף גם אישור של הכנסת ברוב מיוחד של 65 חברי כנסת, שתמיד צריך לזכור שאת החוק עצמו תמיד אפשר לשנות. לכן כשאנחנו עושים כזה תהליך, מבחינה תהליכית, לאישור ההוצאה של נכסי הקרן, תמיד אנחנו זוכרים שאפשר להוציא את נכסי הקרן בדרך אחרת, פשוט לשנות את החוק ולקבוע דברים אחרים בחוק.
שגית אפיק
¶
אבל החוק מתווה חשיבה מקדמית לפני שיוצאים לתהליך, ואם החשיבה המקדמית היא כזו שיש פה מונח יחסית שסתומי פתוח אז אפשר להפעיל את התהליך - - -
מוריס דורפמן
¶
ב-2002 אנחנו היינו, ואפשר פה לדבר על זה, על סף פשיטת רגל. זה לא נבע ממלחמה וזה לא נבע מרעידת אדמה.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, אז האירוע החריג זה אם ארצות הברית לא עוזרת למדינת ישראל, נכתוב את זה. האירוע של 2002 – היות ואני הייתי ואני הייתי אז בקואליציה וב-2003 כבר לא הייתי בקואליציה אבל הייתי מעורב, כמו תמיד, גם היום אני באופוזיציה ואני גם כן משתדל להיות מעורב, לא כל כך אוהבים את זה – מדינת ישראל יצאה מזה. אתם עכשיו אומרים: בואו ניקח את הכספים שיש בקרן ונעזור למדינת ישראל לצאת מזה.
יוגב גרדוס
¶
גם ממצרים מדינת ישראל יצאה ואנחנו לא רוצים לחזור לשם. אנחנו לא רוצים להיות תלויים במקורות מימון ובטובת מדינות אחרות, אנחנו רוצים למנוע את המצב הזה.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, תודה רבה על ההשתתפות שלכם, תודה רבה, אתם מוזמנים גם לישיבות הבאות, שיהיה לכם בהצלחה. מה ההגדרה, מתי גירעון בתקציב המדינה הוא אירוע חריג ומתי גירעון הוא לא אירוע חריג? שלא תהיה אי הבנה, לא יצא מפה החוק להערכתי אם לא תהיינה הגדרות מדויקות. אני לא אקבל את הניסוחים המעורפלים האלה, אתם תצטרכו לחשוב. אני אומר את זה פעם שישית בישיבה הזאת, זה יהיה בהסכמה. אין אירוע חריג, אין דבר כזה. אירוע חריג מבחינתי זה שאומרים היום "ותן טל ומטר לברכה", זה אירוע חריג. מה זה אירוע חריג? אירוע חריג הוא דבר יחסי. אנחנו מדברים על ממשלה שאנחנו לא מכירים אותה. להגדיר, להגדיר היום מה זה אירוע חריג. אתה אומר, 2002 זה אירוע חריג? תגדיר מה זה האירוע החריג הזה.
אלעזר במברגר
¶
אני מבין, רק כאן צריך להסביר שכשיש רשימה של מטרות, שאתה רושם למשל מלחמה ורעידת אדמה - - -
אלעזר במברגר
¶
איך שלא תכנה את זה. אז צריך להבין שגם לרשימת דוגמאות יש משקל, יש לזה משקל מגביל, משקל מצמצם, ואני חושב שבחוק מהסוג הזה, ששוב, צופה פני עתיד, אולי 50-60 שנה קדימה, יהיה מאוד מאוד בעייתי להגדיר מין רשימה שלפחות הדברים צריכים להיות דומים לה.
היו"ר משה גפני
¶
הערת ביניים. מה שאמרת נכון, אנחנו יודעים שבכלל התלמודי כלל ופרט, אם אתה מפרט אותו בפרט אין בכלל אלא מה שבפרט, אני לא לזה התכוונתי. אני לא אמרתי שאנחנו נעשה רשימת מכולת. כשהוא אמר לי את זה אמרתי לו: אני לא מדבר על רשימת מכולת, בגלל שאחרת מה שאמרת הוא נכון לחלוטין מכיוון שאין בכלל אלא מה שבפרט. פירטת: מלחמה ורעידת אדמה, זהו, אין יותר מכיוון שזה הפרט. אני לא מדבר על רשימת מכולת, אני מדבר שההגדרות שרשומות כאן הן פרצה שקוראת למישהו שמתהולל ולא מעניין אותו, אין לו אחריות על תקציב המדינה ויש לו קרן. כל דבר הוא יוכל להגדיר את זה ויהיו תמיד יועצים משפטיים במשרד המשפטים שיתנו לו – אני מדבר על 2017, לא היום, היום לא יתנו לו אבל ב-2017 יהיו יועצים משפטים שיתנו לו, יגידו לו: כן, אתה צודק, או ירצו קידום, לא קידום, אני לא יודע מה. ב-2017 כמובן, לא היום.
זה צריך להיות מוגדר בצורה הרבה יותר משמעותית ממה שזה מופיע כאן, זה לא יכול להיות כך, לא בהגדרה הראשונה שיש פה, לא בהגדרה השנייה ולא בהגדרה השלישית. בהגדרה הראשונה, במטרת הקרן, צריך לשנות את הנוסח, זו לא מטרת הקרן, מטרת הקרן היא אחרת לגמרי וההגדרה פה צריכה להיות שונה, מנוסחת נורמלי שנדע שלזה הכוונה. הקצאת פירות הקרן – תצטרכו להגדיר בדיוק את הדברים, לפי דעתי באחוזים, אבל בוודאי שיצטרכו להגדיר, נצטרך למצוא ניסוח עם ההערות שאתם הערתם, מה שמוריס העיר ומה שאתם הערתם. ולגבי הנושא של האירוע החריג, האירועים החריגים, זה חייב להיות דבר ברור עד כמה שאנחנו יכולים להגדיר. אנחנו יודעים שאי אפשר להגדיר דבר ב-100% אבל אפשר להגדיר אותו ב-90%, זה מוגדר ב-50%, הוא לא מוגדר ביותר מזה. כן, בבקשה.
רנית בודאי-הימן
¶
רציתי להגיד שכיוון שהיה ברור שאנחנו נגיע לנקודה הזאת אז כשפרופ' סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל, היה פה רשמתי את הדברים שהוא אמר לגבי המטרה השלישית של הקרן. הוא אמר ככה: כרית ביטחון, קביעת כללים מחמירים וברורים להעברת כספים לממשלה במצבי חירום, כרית ביטחון במצבי קיצון חריגים בעלי השלכות בין דוריות. אולי אפשר להשתמש במינוח הזה של הנגיד להשלכות בין דוריות.
שגית אפיק
¶
שיהיה ברור. גדר שיקול הדעת של הממשלה יצומצם ביחס למה שכתבתם, וזה עניין עקרוני, זה לא עניין של נוסח.
היו"ר משה גפני
¶
נכון. תמיד הממשלה ההיא והכנסת ההיא יכולות לשנות את ההחלטה הזו אבל שאנחנו מתווים את הדרך בחקיקה הראשית. אנחנו כבר ראינו ניסיון קודם שכאשר מתווים את זה בחקיקה ראשית קשה מאוד לשנות אלא אם כן באמת מדובר באירועים חריגים. זה ניסיון העבר. אבל זה תמיד לא מונע מממשלה וכנסת עתידית לשנות את הדברים במקרה הזה ולקבל גם סיוע. אנחנו לא צריכים לנעול את זה ברשימה סגורה כפי שנאמר, לא צריך לנעול את זה באופן הרמטי בגלל שאז זה נראה לא רציני, איך אנחנו יכולים לצפות את מה שיהיה. מה שאמרתם בעניין הזה היה נכון אבל זה לא יכול לעבור ככה, אין מציאות כזאת, זו עבודה "חפיפית" כזאת, יאללה, בואו נעביר את זה מהר שיגידו שגפני מעביר חוקים מהר. זה לא הולך לקרות. זה מצריך ניסוח נורמלי.
היו"ר משה גפני
¶
הוועדה הבין משרדית עשתה עבודה מצוינת, אני עברתי על החוק, באמת עבודה יוצאת מן הכלל. הוועדה הבין משרדית ידעה שזה יגיע לוועדת המדע ולכן היא סמכה עלינו שנשנה ונדייק יותר.
מוריס דורפמן
¶
זו דוגמה לאירוע. בארצות הברית היה אירוע של אסון שנשפכה מאחד המאגרים כמות מאוד גדולה של נפט.
היו"ר משה גפני
¶
כל פעם הם עושים לי את זה, כשהם רוצים שאני לא אבין הם מדברים באנגלית או ביידיש. דבר בעברית.
מוריס דורפמן
¶
לא, היא כבר הלכה פשוט לזה שצריך לשלם. ייתכן מצב שבו, במידה והמלצות לנושא מדיניות משק הגז יאושרו באופן כזה שהמדינה תהיה הבעלים של חלק מהמאגרים, אז יכול להיות שהמדינה תצטרך לשלם.
מוריס דורפמן
¶
לא אמרתי, אמרתי שייתכנו מצבים שבהם האחריות על חלק מהנכסים תהיה של המדינה ואז – אני לא יודע לחזות את העתיד בעניין הזה.
מוריס דורפמן
¶
הסתברות לרעידת אדמה גדולה בישראל היא 1 ל-250 שנה רעידת אדמה בהיקף נזק של 40-50 מיליארד שקל. זה הנחות.
היו"ר משה גפני
¶
לא חשוב, עזוב. אירועים סביבתיים אתה מתכוון לאירוע נניח שנשפך פה נפט בסדרי גודל גדולים? מה זה אירועים סביבתיים?
אלעזר במברגר
¶
הדיון בשאלה למה אנחנו מתכוונים הוא קצת תיאורטי כי שוב, זה הוסבר, יש כאן מנגנון מאוד מוסדר של איך ייקבע ומה ייכלל תחת הגדרת אירוע כזה.
היו"ר משה גפני
¶
יש לנו קצת ויכוח, קצת, אנחנו נצטרך להגיע לאיזשהו מקום באמצע. אתם אומרים: אלה מסקנות הוועדה פחות או יותר, אל תיכנס לפרטים – אני אומר את זה באופן קיצון אבל אפשר לרכך את זה מעט – יש מנגנון מסודר, המנגנון המסודר לא יאפשר להגיד אירועים סביבתיים על משהו שהוא לא בסדרי גודל כאלה שאכן מצדיק הקצאה חריגה מכספי הקרן. זה מה שאתם אומרים. אני אומר: אני רוצה להגיע להגדרה לפני שהמנגנון המסודר מטפל בו, אני רוצה להגיע להגדרה שנדע שכשאנחנו אומרים אירועים סביבתיים למה אנחנו מתכוונים. לא להגיד: להם יש את המנגנון ההוא, אני לא סומך עליהם, אני יודע מה יהיה בדור הבא? יש תמיד ירידת הדורות, מה שהיה בכנסת הקודמת היום כבר יש פחות, אני כבר נמצא כאן מהכנסת ה-12, גרף בעייתי בעניין הזה מבחינת הרמה.
היו"ר משה גפני
¶
גם ככה כבר, אתה יודע, עד מעל הראש. אני רוצה שנגדיר. אני בכלל בחקיקה תמיד חושב, גם בחקיקות פרטיות שאני עשיתי, שצריך להגדיר. לא לאפשר – אמרתי את זה מיליון פעם, אמרתי את זה במליאת הכנסת – אני לא רוצה לאפשר לבית המשפט לפסוק, אני רוצה שאנחנו נחליט. אני לא רוצה לתת לגוף שאנחנו לא יודעים מיהו, אנחנו לא יודעים גם מיהו יהיה, ואפילו אם אנחנו יודעים מיהו, מה פתאום אנחנו נותנים לו? בואו נחליט עכשיו. זה ייקח עוד ישיבה? אז עוד ישיבה.
שגית אפיק
¶
אבל יש הבדל בין אסון טבע ידי שמיים, כוח עליון, לבין אסון טבע מעשה ידי אדם. זה הבדל משמעותי מאוד, לא בטוח שאסון טבע מעשה ידי אדם צריך להיכנס לכאן, כמו שפיכת נפט, לא בטוח.
נעמה שחל
¶
אנחנו ביקשנו את התוספת הזאת ואני ארצה להרחיב. קודם כל, בהקשר הזה אני לא חושבת שנכון להיכנס לשאלה של מי האחריות הכספית, האחריות הנזיקית בסופו של דבר לשלם על אותו אירוע. אנחנו, כשיש אירוע סביבתי ובטח אירוע סביבתי בהיקפים כאלה - - -
היו"ר משה גפני
¶
תעצרי דקה. העירה כאן היועצת המשפטית של הוועדה הערה. מנקודת ראותך כמשרד להגנת הסביבה הבנתי את העמדה הזאת, אני מדבר רק על הקטע הראשון. אני מאוד חושש, בגלל הניסיון שלי בעניין הזה, שכשיגיע מצב שבו מישהו יעשה נזק לחופי ישראל, אדם שיש לו את היכולת ויצטרכו להתמודד אתו בבתי משפט ותעמוד לנו הקרן ומהקרן אפשר להוציא את הכסף, אז ישבו באיזה בית קפה בתל אביב שני אנשים, אחד מייצג את הממשלה ואחד מייצג את החברה הזאת, את אותו טייקון, ואם אין קרן וההוא חוזר הביתה למשרד ויודע שאם הוא לא ילך למלחמה עם האיש הזה שזיהם את חופי ישראל, אם הוא לא ילך אתו למלחמה משפטית להוציא ממנו את הכסף לניקוי – אם הוא יחשוב שהוא יכול להוציא את זה מהקרן הדיון בבית הקפה ההוא יהיה שונה לחלוטין, את לא חושבת?
היו"ר משה גפני
¶
היות ואני גם לא הולך לבתי קפה אז אני אומר לך שזה מה שיהיה. מניסיון רב בעניין הזה של משאים ומתנים, לא בבתי קפה, אבל במשאים ומתנים כשאת יודעת שיש לך גב שלא פוגע באף אחד, קרן - - -
נעמה שחל
¶
אנחנו בכלל לא בשלב הזה, אנחנו כמה שלבים לפני. אנחנו מדברים על השלב שכרגע ראש אגף ים וחופים של המשרד מקבל את ההודעה שקרה אירוע קטסטרופה, האירוע שהכי פחדנו ממנו ועכשיו אנחנו נמצאים בנקודה שצריך להתמודד עם האירוע הזה. אנחנו לא מדברים על עוד חצי שנה, מי משפה את מי, מי מתמודד עם זה, אנחנו הולכים למשרד המשפטים ומבקשים להגיש תביעת נזיקין נגד גורם המפגע, אנחנו לא מדברים על זה. אנחנו מדברים על השלב המידי של לטפל באירוע ובשלב המידי הזה אנחנו צריכים כסף, כסף שיכול להיות באירוע סדר גודל כזה ולא למשרד להגנת הסביבה בטח ובטח – אבל זו סוגיה אחרת – ולא למדינת ישראל כרגע יש את היכולת הכלכלית להתמודד אתו. אז אנחנו בעצם באים ופונים לקרן ומבקשים את אותה הלוואת חרום. זו היתה מבחינתנו הסיבה לבקשה ממשרד האוצר להתמודד עם זה. אנחנו קודם כל רוצים להיות מסוגלים להתמודד עם האירוע. בשלבים הבאים אנחנו נתחיל לשאול את שאלת האחריות הנזיקית, האחריות הכספית, מי אחראי לזה, ואת זה אנחנו נעשה בבתי משפט ונעשה בהליכים נלווים, אבל קודם כל נרצה את הגב להתמודד עם האירוע.
אלעזר במברגר
¶
באמת לבקשת המשרד הוסף המונח הזה וזה בעיני דווקא דוגמה למה לפעמים המשוכה היא פשוט לא הכרחית ואפילו מצמצמת. "מטרות חברתיות כלכליות" - אני חושב שלא תוכל להישמע טענה שטיפול בנזק מאסון מהסוג שתואר כאן היא לא מטרה כלכלית-חברתית אז דרשו שיחודד "אירועים סביבתיים", בעיני זה מובהק, זה ברור.
שגית אפיק
¶
אבל, אלעזר, מטרה כלכלית חברתית זה מהפירות, עכשיו אנחנו בסיפור ההלוואה, מענק לממשלה באירועים החריגים. זה שני סיפורים אחרים.
נעמה שחל
¶
אני רוצה להזכיר לנציג משרד האוצר שאנחנו באים לפי החלטת ועדת שרים לחקיקה ואני לא חושבת שנכון - - -
היו"ר משה גפני
¶
שניה, עם כל הכבוד, דקה, אני אאפשר לך להגיב אבל אי אפשר ככה. דווקא הוויכוח הזה מאוד מעניין אותי.
אלעזר במברגר
¶
מה שאני אומר הוא שהמילה הזו הוספה לבקשת המשרד, זה בנוסח, זה בסדר גמור, אין שום טענה. אני רק אומר שאף אחד לא היה חושב שאירוע חריג מהסוג שמתואר כאן, עם כל כובד המשקל שמיוחס לזה כאן ומה שזה מצדיק, אני חושב שזה היה ברור לחלוטין שאירוע סביבתי, אסון טבע בקנה מידה שתואר כאן, הוא ודאי אירוע חריג מהסוג שהתכוונו אליו כאן ולכן ההבהרה הזאת בעיני היא לא נדרשת וגם בלעדיה זה היה נכון וזה קיים.
נעמה שחל
¶
אני רק רוצה להגיד שמהזווית שלנו, של המשרד להגנת הסביבה, אנחנו נתקלים בנסיבות רבות שברור לנו שההתייחסות הסביבתית היא נדרשת והיא מחויבת גם מנוסח החוק ולא תמיד זאת עמדת משרד האוצר או שאר משרדי הממשלה ולכן ראינו לנכון לבקש את זה וועדת השרים לחקיקה החליטה לקבל את עמדתנו, ולכן זאת עמדת הממשלה שמוצגת כאן בוועדה, אני רק רוצה להזכיר את זה.
אדוני, אם רק הייתי יכולה להוסיף ולומר שעמימות המונח "אירוע סביבתי" נובעת בין היתר מהסיבה שמה שאנחנו היום רואים אותו כאירוע סביבתי יכול להיות שישתנה ממה שייתפס כאירוע סביבתי בעתיד, ולכן לדעתנו כן נכון להשאיר את זה בצורה הזאת. גם המדע וגם התפיסות הסביבתיות הולכות ומשתנות במהלך השנים ומה שאנחנו רואים היום כסביבתי זה לא מה שנתפס לפני 20 שנה כסביבתי. ולכן לדעתי דווקא את המונח הזה נכון היה להשאיר בצורתו הרחבה, כדי לאפשר למדינה להתמודד באמת עם אירועים בסדרי גודל כאלה. לדעתי נכון להתמודד עם התוצאה, זאת אומרת, נכון להתייחס למונח "השפעה חריגה על כלכלת ישראל" ולא למצמצם את זה למונח סביבתי.
היו"ר משה גפני
¶
אם זה לא היה נמצא אז יכול להיות שהייתי מבקש את זה בגלל שאני חושב שאם יש אירוע למשל של זיהום החופים בסדרי גודל כאלה שפוגע בכלכלת ישראל – זה יכול לקרות גם בגלל הכרייה של הנפט ושל הגז, זה יכול לקרות גם כתוצאה מדברים כאלה שאנחנו לא יכולים לצפות אותם – אם זה נמצא אז זה יהיה צריך להיות ברור יותר, הוא לא יישאר עמום. אתם רוצים להוציא אותו אז נתמודד עם להוציא אותו, אבל אם הוא נשאר, כמו שדיברנו קודם, הוא לא יישאר סתם באוויר. אין "אירועים סביבתיים", אירועים סביבתיים תגידו מה, לא רשימת מכולת אבל מתי הקרן נמצאת.
ועוד דבר, זה מה שנאמר קודם והיא לא התייחסה לזה – בצדק מבחינתה, היא לא אחראית על הכסף, היא אחראית על הסביבה – היא אומרת: אותי לא מעניין כלל מה יהיה עם הכסף, יש אירוע כזה שהוא אירוע סביבתי קשה באופן כל כך דרמטי, את החשבון עם הכסף נעשה אחר כך, קודם נטפל בבעיה, נכון זה מה שאמרת?
נעמה שחל
¶
העיקרון הוא שגם מבחינה כלכלית לאירועים סביבתיים חריגים, אם לא מטפלים בהם מידית, עלולות להיות השלכות כלכליות חריגות.
היו"ר משה גפני
¶
עד כאן בסדר. אמרתי, צריך להגדיר את זה יותר מדויק, לדעת מה זה ההשלכות הכלכליות ומה זה החריג, אנחנו צריכים לשמור על הקרן. אבל אני אומר דבר אחר: יהיה חייב, כשאנחנו נגיע לסעיף ההוא –יש אירוע סביבתי, זוהמו חופי ישראל באופן דרסטי ופוגעים בכלכלת ישראל וההחלטה היא שלוקחים מהכסף של הקרן, לוקחים הלוואה או לא חשוב מה, או מענק, הממשלה יכולה לקחת מענק, ומטפלים בזה קודם כל לפתור את הבעיה ואחרי זה הולכים 5 שנים לבתי משפט נגד מי שעשה את זה ומוציאים ממנו בסוף את הכסף, הכסף חוזר לקרן, הוא לא חוזר לממשלה. זה לא כתוב בשום מקום בחוק למיטב ידיעתי.
היו"ר משה גפני
¶
יוגב, אני מדבר על זה – וזה לאו דווקא באירוע סביבתי, אירוע סביבתי זה המקרה הקלאסי שבא מישהו וזיהם, אנחנו מדברים על זיהום באופן דרמטי והולכים אתו, ואני מקבל את העמדה הזאת שקודם כל צריך לנקות, קודם כל צריך לסדר את זה ואחרי זה הולכים לבתי משפט. הכסף, ברגע שההחלטה היא שהוא צריך להחזיר את הכסף והוא מחזיר, לא חוזר לממשלה, הוא חוזר חזרה לקרן. אז אם זו הממשלה שלקחה הלוואה והיא מחזירה את ההלוואה בסדר, אבל זה צריך להיות כתוב שחור על גבי לבן, ברחל בתך הקטנה שהכסף חוזר לקרן. יש לכם התנגדו לזה? אני לא חושב שאתם צריכים להתנגד, אתם אולי לא חשבתם על זה.
היו"ר משה גפני
¶
לא מקרה ספציפי, מקרה כללי. קודם כל מטפלים והקרן, על פי ההגדרות שאנחנו קבענו, מטפלת בזה ואחרי זה באים ומתיישבים. אחרי שעבר מצב החירום או תוך כדי מצב החירום, יושבים המשפטנים של הקרן – אגב אנחנו נצטרך להוסיף מחלקה משפטית לקרן.
אלעזר במברגר
¶
צריך לזכור שבדרך המלך, בסיטואציה שתוארה, הכסף הרי מוגדר כהלוואה בשלב ראשון. יש להניח - - -
אלעזר במברגר
¶
לא, ויש להניח שבסיטואציה מהסוג שתוארה שיש דרך אמיתית לחזור למישהו, לאשם בנזיקין, ולקבל בחזרה את הסכום שהוצא לטובת טיפול בנזק, אני חושב שסביר מאוד להניח שהממשלה תראה בזה מנוף להחזר ההלוואה אם יפרע מהאדם שאשם ותחזיר את ההלוואה.
היו"ר משה גפני
¶
אלעזר, אני מדבר על זה שיהיה כתוב סעיף. אנחנו יודעים מה שכתוב בהלוואה, נגיע לשם, אפשר להפוך את זה למענק, הכול טוב ויפה, צריך שיהיה כתוב, אם כנים דבריכם, שבאמת הקרן זה דבר עצמאי. אם כנים דבריכם צריך שיהיה כתוב שבמידה וניתנה ההלוואה או ניתן המענק או לא חשוב מה נעשה באירוע הזה על פי ההגדרות שנגדיר, הקרן מממנת את זה, החזר הכסף, במידה והיתה תביעה משפטית, חוזר לקרן, לא חוזר לתקציב המדינה. ולכן אני חושב שיצטרכו לקרן הזו יועץ משפטי.
היו"ר משה גפני
¶
אז נעזוב את הלשכה המשפטית, אני רואה שזה מעורר מחלוקת. לגבי העניין שהכסף חוזר, אין ספק בכלל שבסברה ישרה הקרן מימנה, הוציאו את זה חזרה מאותו אחד שגרם לנזק הזה, הכסף חוזר לקרן.
היו"ר משה גפני
¶
אם הכוונה שלכם באירועים סביבתיים שהקרן תממן כשיש אירוע סביבתי שמשפיע על כלכלת ישראל - - -
ספי זינגר
¶
לא, לא כתוב שהקרן תממן כשיש אירוע סביבתי, כשיש מזיק, ולוקחים קודם מהקרן ובסוף זה חוזר. מה שאמרה נעמה זו חלופה אפשרית שיכולה לקרות ולהתרחש באיזושהי סיטואציה ספציפית שבה יהיה את כל התהליך ואת כל הפרוצדורה ונלקחה הלוואה, אם היא תילקח במקרה הזה היא תינתן לממשלה, לא לאגף החופים, לממשלה, מי שיתחייב מול הקרן להחזיר את הכסף זו גם תהיה הממשלה, הממשלה תעשה בזה שימוש.
ספי זינגר
¶
כשהממשלה תיקח את הכסף חזרה מאותו גוף, תגבה את הנזק, אז זה יהיה המקור שלה להחזרת ההלוואה ולכן עד כאן לא צריך לכתוב שום דבר בחקיקה.
היו"ר משה גפני
¶
אתה צודק אבל אני אגיד לך ממה אני חושש, אני אומר את זה כל הזמן. יש 3 מקרים שעליהם דיברנו: דיברנו על רעידת אדמה משמעותית מבחינת הכלכלה, שאת זה אי אפשר לתבוע; מלחמה משמעותית, שאת זה אי אפשר לתבוע; המקרה השלישי הוא האירועים הסביבתיים. אתם כתבתם את זה, לא אני. באירועים הסביבתיים אנחנו יודעים, והמקרה שהובא קודם על ידי דנה – ולכן גם ביקשו להכניס את זה ואתם הסכמתם – זה מקרה שפתאום יש זיהום חופים או זיהום אחר באופן דרסטי ששם יכול להיות שמישהו עשה את זה, שזה מעשה ידי אדם. אנחנו מדברים על זה שעברנו את כל התהליכים, יש הלוואה, ודאי שהממשלה מבצעת את זה והמשרד להגנת הסביבה הוא בעניין ומשרד האוצר בעניין, כולם בעניין אבל על פי החוק הקיים בסופו של דבר זה ניתן בתור מענק לממשלה על פי הקריטריונים שקבענו בחקיקה, בגלל שאנחנו לא קובעים קריטריון מיוחד לנושא סביבתי וקריטריון מיוחד לרעידת אדמה, זה הפך להיות מענק. יבוא שר האוצר של אז ויגיד: הכול טוב ויפה, לקחנו את זה מהקרן בגלל שהחוק אמר לקחת את זה מהקרן אבל את הכסף הזה שעכשיו תבענו בבית המשפט ומשרד המשפטים עבד והפרקליטות עבדה מאוד חזק וגם הצליחה, הולך לתקציב המדינה. איפה כתוב שלא?
היו"ר משה גפני
¶
אגב, אני גם לא מבקש מכם, ודאי לא בישיבה הזאת, הסכמות. אנחנו צריכים להתייעץ גם עם האנשים.
יוגב גרדוס
¶
לצורך העניין זה נשמע לי מאוד סביר, אנחנו צריכים לשבת עם משרד המשפטים, לראות אם יש טעם בלהכניס את זה לחוק ונשב עם הלשכה המשפטית שלך ונראה אבל אני חושב שהדיון שאנחנו עושים פה וגם הדיונים שיתקיימו בפעם הקודמת ממחישים דווקא את הדוגמה שאי אפשר לצפות כל דבר שיקרה עכשיו 20, 30, 40, 50 שנה קדימה ואנחנו מנסים פה להיכנס לתרחישים ספציפיים ולהגדיר אותם בחוק. במקרה הזה החוק יהיה מאוד ניתן לשינויים, בואו נניח, בשנים הבאות כי כל פעם שיעלה איזשהו נושא שלא מתיישב עם מה שקבענו כהוראה ספציפית בחוק נצטרך לשנות אותו, ולשנות את החוק הזה זה לא משהו שראינו לנגד עינינו שיהיה שינוי כל שנה-שנתיים-שלוש.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, אני חושב שסיימנו את הקטע הזה. אני רק אומר לכם, היות ואני נמצא הרבה בחקיקה, אני לא שם לב אבל זה כבר הרבה שנים, אני כבר כמעט למעלה מ-24 שנים בחקיקה כאן בכנסת, יש דברים שמגיעים לכאן וכשאנחנו צריכים לשנות יש פה מין אמירה כזאת שאומרת שהאבות המייסדים היו כאלה שידעו מה שהם עשו, ולשנות חוק מלפני 20 שנה זה צריך להיות הרבה יותר מאשר שאותה עושה איזה חוק חדשני. תמיד כשהולכים לתקן חוק שהיה כבר לפני שנים זה לוקח הרבה מאוד זמן וצריך באמת עבודה דרמטית, או צריך לקרות משהו דרמטי, כדי לשנות חוק של פעם. כאשר זה מופיע בחקיקה אתה מתווה דרך. הרי ודאי שזה יבוא לא לידי ביצוע ואף אחד לא ילך לשנות את זה ב-5 שנים הקרובות, זה יבוא לידי ביצוע אולי בעוד 10 שנים.
אנחנו כולנו מתפללים שלא יהיה שום אירוע דרמטי ושהחיים יתנהלו באופן מסודר והכול בסדר, לא יהיה אירוע סביבתי חריג. אנחנו לא רוצים את זה. עד שזה יגיע חשוב מאוד – לא כשאנחנו נמצאים פה עם הבעיה, שאז אתם תתחילו לרוץ, אגף התקציבים בכלל יצעק שיש חור תקציבי של 40 מיליארד שקל, וזה גם לא תמיד נכון שיש חור תקציבי של 40 מיליארד שקל, לפעמים יש, לפעמים אין. יש עכשיו חור תקציבי כזה? בעוד 10 שנים, אם אתה מתווה עכשיו את הדרך כשאתה יושב – אנחנו מקיימים כמעט דיון פילוסופי, הוא דיון כמעט לא מעשי נכון לעכשיו, לכן אנחנו יכולים לפעול בראש שקט, לא לתת להם אז לעשות את זה בגלל שאז הם לא יעשו את זה באופן אובייקטיבי ויכולים לפגוע בכל מטרות הקרן ולכן זה הנושא.
לא יכול להיות שיהיה מצב שבו יהיה איזה שר אוצר אז או ממשלה שתבוא: הנה, אתם יודעים מה? אנחנו נשקיע את הכסף מהקרן וניקח את הכסף חזרה בעוד כך וכך שנים, אחרי שזה יהפוך למענק. אנשים יכולים לעשות גם את זה בכוונה בממשלה, ויהיו כאלה שיתנו להם עצות, עצות כלכליות, משפטיות. היום אנחנו יכולים לקבוע את זה, אף אחד לא יכול לחשוד בנו שהתכוונו למשהו או שהיה לנו איזה אינטרס בזה. אז זו גם כן בעיה שאנחנו צריכים לטפל בה. עוד מישהו רצה להתייחס לעניין הזה? אנחנו ממשיכים הלאה.
היו"ר משה גפני
¶
לגבי השר אנחנו עדיין לא החלטנו שזה שר האוצר. השר כאן זה שר האוצר והוא יושב-ראש המועצה והוועדה לא החליטה עדיין. אתם מציעים שהשר יהיה שר האוצר, אנחנו עדיין לא החלטנו. כאן זה כבר בא לידי ביטוי ממש, השר הוא יושב-ראש המועצה.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, אבל זאת אמירה מאוד משמעותית. זה לא רק השר שמופקד על החוק, הפירוש הוא שהוא מנהל את תקציב המדינה, הוא אחראי על נכסי המדינה והוא אחראי גם על הקרן, נכון?
היו"ר משה גפני
¶
כן, אני רק הערתי ליועצת המשפטית שלגבי העניין הזה יש עדיין דיון ואנחנו נראה בהמשך. הלאה.
שלומית ארליך
¶
"(2)
עובד משרד ראש הממשלה, שימנה ראש הממשלה;"
פה מדובר בכל עובד? יש פעמים בחקיקה שמדובר במנכ"ל או נוקבים בבעל תפקיד.
שלומית ארליך
¶
"(3)
עובד משרד האוצר, שימנה השר;"
גם פה, מדובר בעובד משרד האוצר ומבחינתכם אם יש את שר האוצר – ?
היו"ר משה גפני
¶
הם יכולים לשים מישהו מרשות המסים שרוצים להתפטר – "עובד משרד האוצר שימנה השר" זה מקובל, אני חושב שזה דבר שקיים בחקיקה. מי שנושא באחריות, זה לא שלוקחים איזה עובד בדרג זוטר שהוא איננו מבין בכל הנושא הזה בגלל שהאחריות היא על השר, המחוקק קובע שהשר ממנה אותו, שר לא ימנה מישהו שלא מתאים לעניין הזה, זאת הערכה.
היו"ר משה גפני
¶
במקרה הזה לפי דעתי סביר להניח שהנגיד ימנה את המשנה, סביר להניח, אלא אם כן יש איזה עובד בכיר - - -
היו"ר משה גפני
¶
נכון. סביר שבמשרד האוצר ימנו או את החשב הכללי או את הסגן שלו או את ראש אגף תקציבים או הסגן שלו, לא ימנו על פחות מזה, ולכן ההערכה שלי שהנגיד במקרים רגילים ימנה את המשנה לנגיד. לא מחויב המציאות אבל משנה הנגיד כלול בהגדרה של עובד שממנה הנגיד. הלאה.
שלומית ארליך
¶
"(5)
שלושה נציגי ציבור, שימנו ראש הממשלה, השר והנגיד, על פי המלצת ועדת האיתור כאמור בסעיף 25,"
זה משהו שהוא אפשרי? אפשר להגיע להסכמה כש-3 צריכים להסכים? זה לא משהו שמעלה אצלכם איזשהו חשש?
מוריס דורפמן
¶
זו קרן ממשלתית ועל כן יש פה בעצם 4 נציגי ממשלה, 3 נציגי ציבור, שזה אגב דרישה גבוהה ממה שנדרש בחברות.
היו"ר משה גפני
¶
ואם אין הסכמה? אנחנו מדברים על 2017, היום יש הסכמה, אוי ואבוי להסכמות האלה אבל אנחנו מדברים על 2017, אין הסכמה.
היו"ר משה גפני
¶
בחוק בנק ישראל כשהעברנו, אם אתם זוכרים, כשהגיע מצב כזה של חוסר הסכמה מצאנו פתרון, חייבים למצוא פה פתרון.
היו"ר משה גפני
¶
פה ראש הממשלה הוא צד לעניין ולכן צריך למצוא פתרון. אני הייתי מציע "מועצת גדולי התורה" אבל לא תסכימו.
היו"ר משה גפני
¶
חייבים למצוא לעניין הזה פתרון, אי אפשר לעשות ככה. סביר להניח ש-3 נציגי ציבור, ראש הממשלה, שר האוצר והנגיד – לא סביר להניח אבל מאוד יכול להיות שלא תהיה הסכמה. מאוד יכול להיות.
היו"ר משה גפני
¶
אבל לא כתוב. מה שכתוב בהצעת החוק הוא: " שלושה נציגי ציבור, שימנו". זאת אומרת, זה לא מספיק שאחד לא יסכים ושניים יסכימו, הם צריכים שלושתם למנות אותם.
רנית בודאי-הימן
¶
המטרה של המועצה זה רק למקסם את פירות הקרן? זאת אומרת, לא צריך שיהיה שם מישהו עם רגישות חברתית.
רנית בודאי-הימן
¶
השאלה האם צריך שיהיה שם מישהו בעל רגישות חברתית או סביבתית או של רווחה או שכל המטרה שלהם זה רק למקסם כלכלית את מה שיש בקרן?
שלומית ארליך
¶
"(א)
נציג בעל תואר שני בכלכלה או במינהל עסקים ובעל ניסיון מקצועי של שמונה שנים לפחות בניהול השקעות מחוץ לישראל בהיקף כספי משמעותי;
(ב)
נציג בעל תואר שלישי בכלכלה או במינהל עסקים ובעל ניסיון מקצועי של חמש שנים לפחות בתחום הכלכלי או הפיננסי;
(ג)
נציג שמתקיים בו אחד מאלה
¶
(1)
הוא בעל תואר שני בכלכלה או במינהל עסקים ובעל ניסיון מקצועי של שמונה שנים לפחות בתחום הכלכלי או הפיננסי;
(2)
הוא בעל מומחיות מיוחדת ובעל ניסיון מקצועי של עשר שנים לפחות בתחום הכלכלי או הפיננסי."
היו"ר משה גפני
¶
לא. זאת שאלה שנשאלה בוועדה המוניטרית של בנק ישראל, דיברנו על בייגה שוחט – נהייתה עבודה זרה של תואר שני בכלכלה. יש מישהו שיש לו תואר שני בכלכלה והוא סתום, הוא לא יודע לעשות כלום ויש מישהו שאין לו תואר אבל מאוד רוצים אותו ובחוק בנק ישראל היה ויכוח עם הנגיד, ותסכלו בחוק בנק ישראל, יש אחד שהוא נציג ציבור שאין לו את ההשכלה, יש לו ניסיון, הוא איש ציבור. אני לא מבין, זה ממש נהיתה עבודה זרה, תואר שני בכלכלה. פעם התווכחתי עם מישהו עם תואר שני בכלכלה, הוא לא ידע אפילו להגיד לי מה מזג האוויר.
ספי זינגר
¶
גם במועצה: "(ג) נציג שמתקיים בו אחד מאלה:
(2) הוא בעל מומחיות מיוחדת ובעל ניסיון מקצועי של עשר שנים לפחות בתחום הכלכלי או הפיננסי."
היו"ר משה גפני
¶
מה כתוב בחוק בנק ישראל? אני צריך לראות מה שכתוב שם, אנחנו הגענו אז להסכמה והנגיד גם אמר שבסופו של דבר בוועדה המוניטרית של בנק ישראל – שם זה לא קרן של עוד 10 שנים, זה היום, הוא צריך לקבל החלטות על הנושאים המוניטריים של מדינת ישראל – והיה איש אחד שאין לו את ההשכלה הזו וממנים אותו. לא ימנו מישהו שהוא איננו - - -
שלומית ארליך
¶
השאלה היא גם בכלל אם כשירויות כלכליות זה דבר מספק, זאת אומרת, לכל הנציגויות כאן של נציג הציבור צריך להיות איזשהו הקשר כלכלי, השאלה אם לא - - -
מוריס דורפמן
¶
כי הם רק מנהלים את הכסף, זו המטרה, זה לא הפירות, לא צריך לשקול פה שיקולים – התפיסה פה למקסם את הרווח, זה מה שאמורה לעשות הקרן הזאת. הפירות זה במקום אחר, זה לא פה.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, אני לא בטוח אבל שאתם צודקים בחלק הזה. גם כשצריך להשקיע, הכול צריך להיות בכלכלה, כלכלה? אתם חושבים שזה נכון מה שאתם אומרים?
היו"ר משה גפני
¶
יישבו 3 נציגי משרדים: בראש יישב שר האוצר, אחרי זה מגיעים נציגי הציבור, שפה אנחנו מתחילים לדבר על לצאת מהקופסה, לא לקבל החלטות בממשלה אלא לדבר דבר נורמלי כדי למקסם את ההשקעה, חייבים שכולם יהיו כלכלה, כולם? זה המצב?
מוריס דורפמן
¶
אני רק רוצה לחדד, התפיסה שלנו היתה שייתכן מאוד מצב שבו נציגי ציבור יהיו בעלי מומחיות גבוהה יותר בתחום הפיננסי מנציגי ממשלה, זה מצב לא בלתי סביר.
היו"ר משה גפני
¶
אני רק שואל אם אתה בטוח שכלכלה זה הדבר המקסימלי שצריך להיות כאשר אנחנו מדברים על דבר כזה? לא צריך שיהיה מישהו בדברים אחרים?
היו"ר משה גפני
¶
אבל ודאי שיושבים פה אנשים עם מומחיות בתחום. אגב, יש פה רוב שאין להם מומחיות בתחום, תסתכל, זה מה שאתה מציע, יש 3 שיש להם מומחיות על פי ההצעה שלכם ו-4 שלא. אפילו שר אוצר בלי בגרות.
היו"ר משה גפני
¶
עובד בנק ישראל, הוא יכול לשים עובד בנק ישראל שאין לו השכלה כלכלית אלא משהו אחר. אתה כתבת שהוא צריך להיות בעל השכלה כלכלית?
היו"ר משה גפני
¶
לא, נגיד בנק ישראל חושב שיש לו מישהו עם היגיון בריא, עם סברה נכונה, הוא מכיר את הנושא הכלכלי, הוא חושב שלטובת הקרן צריך לשים אותו. יש 3 שאתם מגדירים אותם רק כלכלי, לגמרי.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, גם בהשקעות לפעמים יש בן אדם שאין לו תואר שני או שלישי בכלכלה והוא טוב יותר והם רוצים לשים אותו.
היו"ר משה גפני
¶
לא חשוב, תבדקו את זה, אנחנו נבדוק את זה, נראה. אגב, שתדעו שאין פה הגדרה, הניסוח הוא יפה אבל הוא לא לעניין בגלל שאתם לא מגדירים לפני זה מה זה. אתם כותבים: לקרן תהיה מועצה, אנחנו עדיין צריכים להגדיר בסעיף ההוא שאנחנו מדברים רק על ההשקעות, זה לא כתוב פה. זה הביא אותה לטעות וגם אותי שאנחנו מדברים על מועצה שהיא – הניסוח צריך היות פה מסודר.
שלומית ארליך
¶
"(ב)
לא ימונה לחבר המועצה –
(1)
מי שהורשע בעבירה שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה אין הוא ראוי לכהן כחבר המועצה, או מי שתלוי ועומד נגדו כתב אישום בעבירה כאמור;
(2)
מי שעלול להימצא, במישרין או בעקיפין, באופן תדיר, במצב של ניגוד עניינים בין תפקידו כחבר המועצה לבין עניין אישי שלו או תפקיד אחר שלו; - "
ספי זינגר
¶
זה סעיף, למיטב זכרוני, סטנדרטי של סעיף ניגוד עניינים שנמצא לדעתי בכמה חוקים או שאולי פה הוא קצת חודד.
היו"ר משה גפני
¶
תבדוק מאיפה זה, יכול להיות שזה מועתק מבנק ישראל מכיוון שאני חושב שאנחנו שינינו דברים בסעיף הסטנדרטי של ניגוד עניינים. הלאה.
שלומית ארליך
¶
"עניין אישי", של אדם – לרבות עניין אישי של קרוב או עניין של גוף שאותו אדם או קרובו מנהלים –"
ספי זינגר
¶
ניגוד עניינים שהוא חד פעמי אז הפתרון שלו הוא לא לא למנות אלא לנקוט פתרון שהוא למקרה הזה.
שלומית ארליך
¶
"שאותו אדם או קרובו מנהלים או עובדים אחראים בו, או עניין של גוף שיש להם בו חלק בהון המניות, בזכות לקבל רווחים, בזכות למנות מנהל או בזכות הצבעה; לעניין הגדרה זו, "קרוב", של אדם – בן זוג, הורה, הורי הורה, אח, גיס, צאצא, צאצא של בן זוג ובני זוגם של כל אחד מאלה, או אדם אחר הסמוך על שולחנו, וכן סוכן, שותף, מעביד או עובד שלו."
שלומית ארליך
¶
"(ג)
השר יפרסם הודעה ברשומות בדבר מינוי המועצה והרכבה, וכן בדבר כל שינוי בהרכבה."
עכשיו אנחנו עוברים לסעיף 5, אלה תפקידי המועצה.
היו"ר משה גפני
¶
רק לגבי השר, הכוונה כאן בחוק הזה שר האוצר, אנחנו לא מקבלים את זה עדיין, יתקיים על זה דיון כפי שאמרתי בהתחלה. יש למישהו הערות? טוב, הלאה.
תפקידיה של המועצה הם
¶
(1)
לקבוע את עקרונות מדיניות ההשקעה של הקרן, לרבות רמת הסיכון, אופק ההשקעה, רמת נזילות ההשקעה, המדד שישמש לבחינת ביצועי ההשקעה וסוגי הביטחונות הנדרשים;"
הקביעה הזאת זו תהיה קביעה שהיא שקופה? היא מפורסמת?
אלעזר במברגר
¶
כן, לעניין הפרסומי יש כאן החלטה ספציפית שמדברת על סעיף של סדרי המועצה ושם מדובר על פרסום באתר האינטרנט של ההחלטות ושל הפרוטוקולים.
שלומית ארליך
¶
של ההחלטות והפרוטוקולים אבל האם אנחנו נדע מהם עקרונות המדיניות, עניינים כמו רמת סיכון?
דנה טבצ'ניק
¶
יש לי שאלה בנוגע לעקרונות מדיניות. אני חושבת שמה שהפריע אולי קודם בעניין הנציגים שהם כלכליים בלבד, אולי צריך לציין שבעקרונות המדיניות כן יתחשבו בהשקעות בחברות שהן כן מתחשבות בסביבה או ברווחה או בזכויות אדם, גם כן בדומה לקרן הנורבגית.
יוגב גרדוס
¶
מה שאת אומרת זה שהקרן בעצם תהפוך להיות גוף שמשקיע ולא ממטרות כלכליות וזה נוגד את הסעיף הקודם.
דנה טבצ'ניק
¶
זה בכלל לא מה שאני אומרת, אני אומרת שזה צריך להיות אולי חלק מעקרונות המדיניות. אני אפילו אומרת שזה צריך להיות חלק מעקרונות המדיניות, שצריך גם להבין איפה משקיעים את הכסף ולא רק בדבר הכי כלכלי שיש, אלא אולי גם צריך להתחשב בעקרונות קצת אחרים מאשר רק כלכלה.
אלעזר במברגר
¶
הנושא הזה נדון בממשלה. אגב, בממשלה עצמה, לא ועדת שרים, בממשלה עצמה הנושא הזה נדון. עלתה שאלה, ואני חושב שאולי אפילו ראש הממשלה עצמו דיבר על כך, שגם אם הדבר הזה נכון כשלעצמו הרי הממשלה מנהלת השקעות מהרבה מאוד סוגים, הוא רוצה לחשוב על הנושא הזה באופן רוחבי, זה לא משהו שייחודי להשקעות הללו שעושה הקרן, זה נושא רוחבי, זה נושא עקרוני ומהותי. זה לא נכון שרק בהשקעות של הגוף הספציפי הזה של הנכסים מהסוג הזה נחיל מין עקרונות מיוחדים מהסוג שדיברת.
מוריס דורפמן
¶
מה שהוא אמר נכון לגבי כל קרן שמנהלת המדינה, לא צריך לייחד התייחסות לקרן הספציפית הזאת.
דנה טבצ'ניק
¶
אבל יש עכשיו הצעת חוק לקרן הזאת ספציפית שאתם באמת משווים אותה לא מעט לקרן הנורבגית, אז למה לא גם כאן? יש כאן משהו ראוי שצריך לדון עליו.
מוריס דורפמן
¶
אנחנו מסכימים שזה צריך להיות גם כאן, אחת שייקבע לאופן שבו המדינה מנהלת את נכסיה זה מן הסתם ישפיע גם על כל קרן וקרן.
דנה טבצ'ניק
¶
אני מבינה אבל אני לא רואה את הצורך עכשיו בהחלטה רוחבית שעלולה להתעכב ולהיעשות עוד מספר שנים כשאנחנו כבר דנים עכשיו ספציפית בקרן ויכולים כבר עכשיו לעשות את הדבר הנכון ספציפית לקרן הזאת.
היו"ר משה גפני
¶
בניגוד להשקעות אחרות של המדינה שאני לא יודע לדבר עליהן, כאן מדברים על סדרי גודל מאוד גדולים של קרן שמשנה לשנה הכסף שנמצא בקרן הולך וגדל. אם תתקבל החלטה שלא משקיעים בגוף מזהם או שלא משקיעים בנושאים שגורמים נזק אנחנו יכולים לתת פה מנוף אדיר לתיקונים שהממשלה דנה בהם, שאמנם לא קיבלה החלטה אבל הממשלה דנה בהם. אולי זה הזמן, אולי זה המקום, זה מה שהיא טוענת.
בארי טאף
¶
בנושא הזה אני רוצה לציין שאחד מעקרונות סנטיאגו הוא שמטרות הקרן צריכות למקסם את התשואה הכלכלית גרידא, והסיבה היא שמהרגע שמכניסים גורמים נוספים זה מה שנקרא מדרון תלול, תלול מאוד שאפשר להכניס כל מיני שיקולים לא ענייניים ושיקולים זרים ואין לדבר סוף. מה שנראה מטרה ראויה או השקעה ראויה למישהו אחד יכול להיות למישהו אחר לא ראויה. אני רק רוצה לציין למשל הכנסת השיקול האתי הזה - - -
בארי טאף
¶
בסדר, זה יכול להיות סביבתי אבל יכול להיות אחר כך אתי, יכול להיות אחר כך פוליטי, זה בדיוק המדרון התלול מאוד ולכן אנחנו רוצים להגביל את זה לשיקולים כלכליים. למשל, בנורבגיה, אחד מהתוצאות של הכנסת שיקולים אחרים סביבתיים זה לא להשקיע בחברות ישראליות.
דנה טבצ'ניק
¶
אבל זה פוגע בנורבגיה באיזושהי צורה? השיקול הספציפי שלהם לא להשקיע בישראל בהחלט אולי לא - - -
דנה טבצ'ניק
¶
יש אולי מחיר למוסר אבל זה לא אומר שלא צריך לקחת אותו. אני לא רואה סיבה לא לעשות את זה. לא נראה לי שנורבגיה נפגעה מזה באיזושהי צורה.
בארי טאף
¶
נאמר כמה וכמה פעמים שצריך לחשוב ב-2017, 2025 ו-2030, אנחנו לא יודעים איזה שיקולים ואיזה אמות מידה אנשים יכניסו לזה. המטרה של ניהול הקרן, של ניהול נכסי הקרן זה למקסם את הרווחה הכלכלית של מדינת ישראל.
היו"ר משה גפני
¶
למה הממשלה קיימה על זה דיון אם ככה? הרי אין לדבר סוף. אני עברתי דיונים כאלה גם בוועדת הכספים, גם לפני כן, אתה יודע שאני ירוק, אתה יודע שאני חבר הכנסת השחור הכי ירוק בכנסת. המציאות הזאת של נושא סביבתי הוא לא נושא של נורבגיה שמחרימה תוצרת ישראל או תוצרת שמגיעה מיהודה ושומרון. הנושא האתי, הפוליטי, הציבורי וכל הדברים האלה זה לא נושא סביבתי. נושא סביבתי הוא משהו אחר, אין לו מדרון חלקלק. הרי אנחנו מדברים פה על כסף שמגיע מפגיעה בסביבה, ממה שמוציאים – אתם יודעים מה, בלי המילה "פגיעה". אנחנו דנו בנושא הסביבתי הרבה פעמים, גם הממשלה, מספרים החברים, דנה אבל לא קיבלה החלטה, ומדברים על כספי ממשלה או כספי מדינה שרוצים למקסם את הרווחים שלהם, ובכל אופן הממשלה קיימה דיון על הנושא הסביבתי, לא על נושאים אחרים.
אלעזר במברגר
¶
זה לא שהיא קיימה דיון אלא להפך, האמירה שם היתה שזה נושא רוחבי שראוי להתייחס אליו כנושא שהממשלה צריכה - - -
היו"ר משה גפני
¶
אוקיי, ההערה נשמעה, הערה ראויה, אני לא בטוח שזה יתקבל בסוף, אני רואה שהם צוחקים עלינו אבל בסדר. סתם, סתם. באמת יש לזה השלכה רוחבית, אני חושב שהנושא הסביבתי שונה מכל החלטה אחרת, שונה. כן, הלאה.
יוגב גרדוס
¶
לא, המועצה קובעת מדיניות, המדיניות מיושמת על ידי ועדת השקעות ויחידת הניהול. המועצה צריכה לעקוב אחר היישום.
מוריס דורפמן
¶
מן הסתם כל ישיבה שתהיה יהיה דיווח מיחידות למטה כלפי למעלה אחרי הביצועים. תזכרי שגם יתרה מזאת יצאו דוחות שצריכים להיות מאושרים על ידם, שזה בדיוק האופן שבו אתה עוקב. כלומר, המליאה תאשר כל דבר שיצא החוצה, ואנחנו פה רוצים שכל רבעון יצא דיווח החוצה, זה בעצם מעקב. יתרה מזאת, יש ועדת ביקורת שיוצאת מתוך אותה מליאה שתעקוב באופן יותר שוטף אחר כל מה שקורה ביחידות מתחת.
אלעזר במברגר
¶
הסעיף הזה מתכתב עם הסעיף של ועדת ההשקעות: אחד אומר לקבוע עקרונות מדיניות השקעה, אחרי שהמועצה קבעה עקרונות מדיניות השקעה ועדת ההשקעות קובעת מדיניות השקעה מפורטת, זה מופיע בסעיף של ועדת ההשקעות, ואחרי שהיא קבעה מדיניות השקעה מפורטת חוזרת המועצה ועוקבת אחר יישום מדיניות ההשקעה. זה התהליך.
ספי זינגר
¶
יש גם חובת דיווח, דרישת מידע ממחלקת הניהול שלמטה שזו גם אפשרות של מעקב. וגם בעצם היושב-ראש של ועדת ההשקעות הוא איש - - -
שגית אפיק
¶
הוא נציג ציבור שיושב במועצה בעצם. הוא נציג הציבור הבכיר של המועצה שיושב בראש ועדת ההשקעות.
שגית אפיק
¶
"(3)
למנות חברים מקרב הציבור לוועדת ההשקעות, על פי המלצת ועדת האיתור, כאמור בסעיף 14(א)(4);"
היו"ר משה גפני
¶
אני לא מבין איך הכנתם את החוק הזה מבחינת הסדר, אנחנו עוד לא קבענו שיש ועדת השקעות ואתם כבר אומרים שצריך לעקוב אחריהם ולמנות חברים.
אלעזר במברגר
¶
אולי מבחינת סדר החקיקה אתה צודק, אדוני, שסעיפים (1) ו-(2) הם לב העניין, המהות, זה לב עבודתה של המועצה, כל היתר, אתה צודק שזה אוסף של סמכויות, תפקידים, שיש - - -
היו"ר משה גפני
¶
שנדע שאנחנו מדברים על דבר שעדיין לא בא לעולם, הוא יבוא לעולם אחרי שנגיע לפרק של ועדת ההשקעות. אז המועצה הזאת ממנה חברים מקרב הציבור, כמה חברים?
היו"ר משה גפני
¶
טוב, אפשר להמשיך הלאה, בינתיים אני לא מבין כלום. צריך לראות מה התמונה של ועדת ההשקעות ולפי זה נחליט אם זה נכון.
שגית אפיק
¶
"(4)
למנות, לפי הצעת הנגיד, בהסכמת השר, את מנהל מחלקת הניהול של הקרן" – שזה בעצם מה שישב בבנק ישראל, זו מחלקת הביצוע, אפשר להגדיר את זה ככה – "או להעבירו מכהונתו,"
היו"ר משה גפני
¶
יש שם של מישהו שאני רוצה לשאול אותו בסוד, מי שהכין את זה, השר הוא יושב ראש המועצה, אז מה "בהסכמת השר"? זה אם השר במיעוט? מה זה "בהסכמת השר"? הוא בעל הבית, אנחנו מדברים על שר האוצר.
היו"ר משה גפני
¶
אתה יודע שלפעמים אני לא מבין כלום. אתם אומרים: "למנות חברים מקרב הציבור" – בסדר. "למנות, לפי הצעת הנגיד, בהסכמת השר, את מנהל מחלקת הניהול של הקרן, או להעבירו מכהונתו" – תסבירו את זה.
שגית אפיק
¶
אז זה לא הנגיד, זו המועצה ממנה. מה שכתוב פה זה שהמועצה ממנה לפי הצעת הנגיד ובהסכמת יושב-ראש המועצה שלה.
היו"ר משה גפני
¶
יש מועצה בת 7 חברים, בתוך המועצה הזאת לשר יש את הקבוצה הכי גדולה שיכולה להיות מכיוון שכל אחד הוא נפרד, נציגי הציבור הם כאלו שמונו על ידי שלושה, כל אחד הביאו אותו, אחד ממטולה, אחד מאילת והשלישי מתל-אביב, אולי מבני ברק. אחרי זה יש נציג של שר האוצר כששר האוצר עומד בראש, לא רק שהוא עומד בראש הוא גם ממנה עוד חבר. זאת אומרת, יש שניים, אחד מהם היושב-ראש, יש להם את הכוח הכי חזק במועצה, אז צריך את ההסכמה שלו למה שהמועצה ממנה? זה המצב?
שגית אפיק
¶
זה מראה אולי שבאמת זה שהשר בראש המועצה זה לא דבר נכון, שיכול להיות שזה צריך להיעשות אחרת.
היו"ר משה גפני
¶
אבל אני יוצא מתוך הנחת יסוד שמה שהם הכינו נכון. תסבירו למה צריך את הסכמת השר, הסכמת המועצה.
היו"ר משה גפני
¶
כן, אבל יש לו שניים, אחד מהם היושב-ראש, לאף אחד אין שניים. מה יכול לקרות? תן לי את תסריט האימה הכי גדול אם לא כתוב "בהסכמת השר", מה יקרה? הנגיד מציע מישהו, מתכנסת המועצה, 7 חברים, בראשה יושב שר האוצר לפי דבריכם ובין החברים יש שם 3 נציגי ציבור – שגם שר האוצר היה בעניין הזה – יש נציג שלו שהוא עובד משרד האוצר, יש עובד משרד ראש הממשלה ועובד בנק ישראל.
היו"ר משה גפני
¶
לא, אני כל הזמן הדגשתי את זה, לשיטתכם. אנחנו נצטרך להחליט יחד מה אנחנו עושים עם העניין. למה שמתם "בהסכמת השר"?
אלעזר במברגר
¶
נכון, אז כאן התהליך הוא אחר. הנגיד ודאי צריך להציע כי הוא אדם שמופקד על הגוף שמתוכו ייבחר הבן אדם, הוא ודאי צריך להציע. לכן עוד בשלב שהשם עוד לא עולה למועצה רוצים שלשר יהיה גם איזושהי אמירה, לפני שההצעה עולה למועצה. אגב, המועצה יכולה להתקבל ולהידחות, אני לא חושב ששר האוצר יוכל לקבל שם כל החלטה, יש לך שם נציגי ציבור במינון גבוה יחסית של נציגי ציבור אז היגיון יש שם.
שגית אפיק
¶
אבל נדמה לי שברוב קולות חייב לנכוח יושב-ראש המועצה, אני טועה? המניין החוקי בישיבות המועצה הוא שיהיו 5 חברי המועצה ובהם יושב-ראש המועצה, כלומר, אי אפשר לקבל החלטה בלעדיו.
היו"ר משה גפני
¶
אתם כל הזמן סביב שר האוצר, כל הזמן, אפילו פעמים שאין צורך בזה. אתם יותר שמים את הדגש על שר האוצר. מה עכשיו שר האוצר הגיע לפה? אם היינו מחליטים שזה ראש הממשלה ואתם באים ואומרים: ראש הממשלה הוא לא יושב-ראש הקרן, הוא לא יושב-ראש המועצה אני מבין. הכול סביבו, הכול שר האוצר, אז תגידו, בואו ניקח את הכסף, נכניס אותו לתקציב המדינה.
אלעזר במברגר
¶
לא, אני מסביר. יש סעיף בהמשך שמייחד החלטות שנחשבות להחלטות יותר משמעותיות, שהחלטות מהסוג המשמעותי יותר צריכות להתקבל ברוב של 5 חברי מועצה, 5 מתוך 7.
אלעזר במברגר
¶
אז אני מספר שאחת מההחלטות שטוענות רוב מיוחד כזה היא החלטה על מינוי מנהל הקרן, אז להגיד שזה עובר אוטומטי לפי רצון שר האוצר זה ודאי לא, צריך רוב של 5 מתוך 7 חברים כדי לקבל החלטה במועצה על מינוי מנהל הקרן.
היו"ר משה גפני
¶
צריך רוב של 5, אז צריך את הסכמת השר? כל כך קשה למנות את המנהל הזה. ודאי שבלי השר. יושב יושב-ראש המועצה שהוא שר האוצר, ויושב הנציג שלו ויושבים נציגי ציבור שהוא היה חלק מהמינוי שלהם וצריך 5, אז צריך את הסכמת השר לפני זה כדי להביא את זה לדיון?
מוריס דורפמן
¶
זה חלק מאיזושהי תפיסה. הרי מה אנחנו בסוף, צריך לזכור, עשינו? רוב נכסי המדינה מנוהלים על ידי קרנות תחת משרד האוצר ופה הלכנו ואמרנו: אנחנו רוצים לנתק את זה. הרחקנו את זה ושמנו את זה בתאגיד סטטוטורי נפרד כשבעצם משרד האוצר לא יכול להיות מעורב ביומיום במה שקורה שם על אף שזה נכסי המדינה.
מוריס דורפמן
¶
אנחנו ניתקנו, אבל חשבנו שזה נכון שלשר האוצר יהיה "say" מסוים במי הבן-אדם שינהל את אותם נכסי המדינה שהוא אמון עליהם.
שגית אפיק
¶
לא, זו רק הצעת הנגיד, לא הנגיד ממנה. לא נכון יותר באמת שהנגיד ימנה מישהו במחלקת הניהול שיושבת אצלו?
היו"ר משה גפני
¶
תחשבו בהיגיון, אל תהיו שבויים בקונספציה של עצמכם, תחשבו. הנציג מציע מנהל, זה מגיע למועצה, צריך 5 מתוך 7 שיסכימו, יושב-ראש המועצה זה שר האוצר.
מוריס דורפמן
¶
לא התכוונו לשחק במשחקים של איך תיווצר ההצבעה והיה כן חשוב התפיסה שאומרת בסופו של דבר - - -
היו"ר משה גפני
¶
5 שמתוכם 3 נציגי ציבור, אחד מהם הוא נציג של ראש הממשלה, אחד מהם נציג של בנק ישראל ו-3 נציגי ציבור שהשר היה בממנה שלהם, ורק השניים האלה, השר יושב-ראש המועצה והנציג שלו של משרד האוצר, רק הם המתנגדים ונציגי הציבור שהוא מינה אותם לא מתנגדים? תאמין לי הייתי מפטר את שר האוצר הזה.
היו"ר משה גפני
¶
לא, נלך לפי הסדר, הלאה. לקחתי בחשבון שיש דברים שאני לא יודע עדיין אז לא צריך לקרוא.
שגית אפיק
¶
"(5)
לקבוע את רשימת מנהלי ההשקעות החיצוניים ואת היקף הנכסים המרבי שניתן להעביר לניהולם, כאמור בסעיף 35(א);"
מוריס דורפמן
¶
אני רוצה רק להסביר: גופים שמנהלים כספים בדרך כלל נוטים להעביר חלק מהכסף לניהול חיצוני ולו אפילו במטרה שיהיה להם איזשהו מדד השוואה לראות אם הם מנהלים טוב או רע. בדרך כלל נוטים להעביר לפחות חלק החוצה בשביל לראות איך זה. אנחנו לא רצינו שאותה יחידת השקעות תחליט לבד לאן היא מעבירה ולמי וחשבנו שזה נכון לשים מגבלה בכך שאותה רשימה למי בכלל אתה יכול להעביר תאושר על ידי המליאה. כלומר, לשים מגבלה על יכולת יחידת התפעול למטה לקבל לבד החלטה לאיזה מנהלי השקעות היא מעבירה את הכסף. זה סעיף די טכני בעניין הזה.
אלעזר במברגר
¶
נכון, היתה כאן אמירה שלכאורה אפשר גם להשאיר את זה פתוח אבל אמרנו שנכון שבסוף גם תהיה מועצה שאומרת: עשינו את המתמטיקה, זה הסכום שיצא והנה אנחנו מאשרים אותו כדי שזה לא יהיה פתוח, שזה לא יהיה באוויר, אבל הנוסחה עצמה קבועה בחוק.
שגית אפיק
¶
אבל הכסף של ההיטל הולך לרשות המסים, לא? מי גובה את ההיטל? חשבתי שרשות המסים כי יש מקדמות. אנחנו קבענו בחוק ששינסקי מקדמות לרשות המסים.
שגית אפיק
¶
ה-3.5% נגזרים מהפירות, הפירות נגזרים מההשקעה של הנכסים, הנכסים הם סך כל ההיטל, אז נתחיל מסך כל ההיטל. מי יודע את סך כל ההיטל?
יוגב גרדוס
¶
נקבע היטל ב-2011, חוק מצוין, נקבע היטל. החברות שמפיקות את הגז או את הנפט צריכות לשלם את ההיטל על פי פקודת מס הכנסה לרשות המסים. רשות המסים גובה את הכסף ומעבירה אותו, רשום פה בחוק כיצד היא מעבירה אותו, לתוך הקרן לחשבון בבנק ישראל, חשבון נפרד, ולכן יש חשבון נפרד שבו כל הכספים מגיעים ורשומים. השאלה אם יש לכם הסתייגויות? יש פה מנגנון סגור.
בארי טאף
¶
זה יהיה חלק מהדיווחים של מינהל הכנסות המדינה ורשות המסים, זה ברור. אותו חלק שהוא או תמלוגים או היטל.
היו"ר משה גפני
¶
יוגב, אולי צריך לכתוב איזה סעיף שרשות המסים או משרד האוצר יהיה חייב לדווח, הממונה על ההכנסות יהיה צריך לדווח?
אלעזר במברגר
¶
יש כאן סעיף מהותי שמטיל חובה להעביר את כל הכנסות המדינה מההיטל לחשבון בנק נפרד, סעיף 33.
היו"ר משה גפני
¶
נגיע לזה, שם נדבר על זה. הטענה של שגית היא טענה פשוטה, התחלתי לחשוב, יכול לבוא מישהו ולהגיד: בוא נעקוף את כל הדברים האלה, אלה שעשו את החוק הזה – צריך כסף, בוא נגיד שקיבלנו פחות, הרי לא כתוב בשום מקום. אפשר להגיד תירוצים הרי לא כתוב בשום מקום בחוק. הוא לא לוקח את הכסף חס וחלילה לכיסו, הוא אומר: קיבלנו 20 מיליארד שקל, אני אגיד רק 19.
אלעזר במברגר
¶
מי שעושה את זה מפר את החוק, יש כאן חובה חוקית שאומרת: הכנסות המדינה מהיטל על רווחי נפט. זה כתוב באופן מפורש.
היו"ר משה גפני
¶
לא, יש גם חשדנות. אומר אלעזר: זה קבוע בחוק, אבל אם לא יכול להיות מצב שבו אני יושב, אני פקיד ברשות המסים, ובא אלי מנהל רשות המסים ובא אלי שר האוצר ואומר: תשמע, יש בלגן גדול עכשיו בתקציב המדינה, אין עליך שום חובה, אתה לא לוקח את זה חס וחלילה לכיס, 19 מיליארד תכניס לקרן, מיליארד תכניס לתקציב המדינה.
יוגב גרדוס
¶
מה שאתם רציתם ומה שאנחנו רצינו זה מה שהוסבר פה, להפריד את הקרן מהניהול השוטף של המדינה ולכן יש העברה מהקרן למדינה.
יוגב גרדוס
¶
מי מאשר? בנק ישראל צריך ללחוץ כל כפתור, להעביר את הכסף מחשבון בנק נפרד לחשבון הבנק של המדינה, מי מאשר את זה? זה לא יכול להיות בן אדם ביחידת הניהול שהחליט לחשב כך או כך, זה חייב להיות דיווח, המועצה צריכה לקבל את כל הדיווחים.
יוגב גרדוס
¶
נכון, אז היא מאשרת שזה הסכום. זה נכון, זה הסכום, הוא חושב על פי החוק, קיבלתי את כל הדיווחים.
יוגב גרדוס
¶
אנחנו נתקלים בגופים סטטוטוריים שיש להם ויכוחים רבים עם המדינה לגבי כל מיני העברות שמוסדרות בחוק, צריך שיהיה - - -
היו"ר משה גפני
¶
זו שאלה של ניסוח בגלל שכשאתה אומר למישהו לאשר –כשמגיע לוועדה או למליאה נושא של אישור אומרים לי: אתה מוכרח לאשר, תסתדרו לבד.
היו"ר משה גפני
¶
אין בו כלום, זה לא אישור, זה המחוקק קבע. צריך למצוא נוסח. הלאה. אנחנו רק סעיף 5, חשבתי שכבר נהיה ב-37.
שגית אפיק
¶
"(7)
לאשר את הדוחות הכספיים הרבעוניים של הקרן ולהגישם לממשלה ולוועדת הכספים של הכנסת, כאמור בסעיף 40;
(8)
לאשר את הדוחות הכספיים השנתיים של הקרן ולהגישם לממשלה ולוועדת הכספים של הכנסת, כאמור בסעיף 41;"
שגית אפיק
¶
כי זה מספיק חשוב כדי שזה יגיע ליו"ר הכנסת ואם הוא ירצה להעביר את זה לוועדת המדע או לוועדת הכספים לדיון הוא יעשה את זה. זה לא אמור לשנות לכם כך או כך.
שגית אפיק
¶
שזה יגיע לכנסת והכנסת תקבע באיזה ועדה היא רוצה. זה לא תקציב מדינה, לא צריך לדווח לוועדת הכספים, זה אמור להיות משהו טיפה שונה לפחות.
היו"ר משה גפני
¶
תשבו על זה, היא צודקת, אני לא חשבתי על הרעיון הזה. מה מביאים לוועדת הכספים? מביאים לוועדת הכספים העברות – חוץ מזה שמאשרים תקציב כמובן – מביאים את התהליך הכספי של תקציב המדינה. אם אנחנו מכניסים לאותה קונוטציה הקרן לא שונה. אנחנו שוב נמצאים במסלול של התקציב הרגיל. זה דיון ציבורי ממדרגה ראשונה. עם כל הכבוד לוועדת הכספים ועוד יותר כבוד לוועדת המדע זה דיון ציבורי ממדרגה ראשונה, באמת. תחשבו על זה, הלאה.
שגית אפיק
¶
נתקן את זה אחר כך, מי יקבע את הפרטים של הדוחות.
"(9)
להגיש לאישור השר, בעבור כל שנת כספים, הצעה לתקציב הקרן, כאמור בסעיף 43(ג);"
זה עוד הפעם כמו אותו סעיף של המינוי בהסכמת השר, זה קצת מוזר שמועצה שבראשה השר – נכון שפה יש לו גם כובע נוסף כשר אוצר אבל זה שוב מדגיש את הבעייתית שהוא יושב בראש המועצה.
יוגב גרדוס
¶
זה לא מדגיש את הבעייתיות, הפוך, מדגיש את הצורך. הסעיף הזה מדבר על תקציב הקרן, תקציב הניהול השוטף, לצורך העניין כיבוד לישיבות, הדפסות ולשכה משפטית אם תוחלט שתהיה. התקציב הזה, וזה מופיע לפי דעתי בהמשך, יהיה מתקציב המדינה, אנחנו גם לא נוגסים בתקציב הקרן עצמה בשביל למממן את הפעילות השוטפת של הקרן ולכן השר שמופקד על תקציב המדינה נכון לעכשיו הוא שר האוצר.
שגית אפיק
¶
זה כתוב ב-43 שזה יהיה תחום פעולה נפרד והממונה על תחום פעולה זה יהיה שר האוצר. זאת אומרת, זה לא בגלל שהוא ממונה על כל תקציב המדינה, זה בגלל שהוא ממונה במקרה הזה על תחום הפעולה הזה.
שגית אפיק
¶
אני חושבת שזאת הסיבה שמגישים את זה ואומרים שתקציב הקרן ישמש למימון הוצאות תפעול הקרן אבל לא למימון פעילותה של מחלקת הניהול בבנק ישראל.
היו"ר משה גפני
¶
אם השר שמופקד על החוק הזה הוא שר האוצר הסעיף הזה נכון, את הכיבוד הוא צריך להחליט, אבל אני לא חושב שזה שר האוצר. הלאה.
שגית אפיק
¶
יש לי שאלה: תקציב של דבר שהוא טיפה חיצוני או קצת עצמאי יותר, כמו למשל רשות השידור, זה לא בתוך תקציב המדינה, תקציב רשות השידור מוגש לוועדת הכספים באופן ישיר. השאלה אם לא צריך לקבוע גם פה את המנגנון הזה ולא ללכת על המנגנון שזה יושב בתוך תקציב המדינה?
היו"ר משה גפני
¶
הוא יצא מתקציב המדינה בגלל שבעל המאה הוא בעל הדעה, מי שמגיש את הכיבוד הוא יחליט. צריך לנתק את זה לחלוטין מתקציב המדינה.
יוגב גרדוס
¶
השאלה אם אנחנו רוצים שמנהלי הקרן, האנשים שנמצאים בה, ישתמשו בכספי הקרן לצורך מימון הפעילות השוטפת שלה?
יוגב גרדוס
¶
ולכן אנחנו חשבנו שהכסף צריך להיות מתקציב המדינה. כמובן שכל תקציב המדינה כפוף לאישור הכנסת ולאישור פרטני של וועדת הכספים.
יוגב גרדוס
¶
אבל מדובר פה בתקציב זעום, זעום. אני מקווה מאוד שהתקציב יהיה תקציב כמו רשום, לתפעול ולשכר לחברי הקרן החיצוניים, אולי להדפסות.
שגית אפיק
¶
גם תקציב ועדת הבחירות השוטף הוא זעום ורצו לתת לו עצמאות מסוימת באישור ועדת כספים, נתנו לו מנגנון אישור.
יוגב גרדוס
¶
אבל הוא בתוך תקציב המדינה, הוא חלק מתקציב המדינה. תקציב הכנסת הוא בתקציב המדינה, תקציב מבקר המדינה הוא חלק מתקציב המדינה.
היו"ר משה גפני
¶
חבל על הוויכוח. גברתי ואדוני הוויכוח מיותר, הוא צריך להיות כמו תקציב חיצוני שנמצא עם תקציב המדינה, הוא לא יכול לבוא מתקציב הקרן, עם זה אני מסכים. השר, מכיוון שלא החלטנו אז ודאי שהשר יהיה מופקד על התקציב הזה, אבל התקציב הזה הוא תקציב נפרד, כמו תקציב מבקר המדינה, כמו תקציב רשות השידור, כמו התקציבים האלה. זה יבוא מכספי המדינה אבל זה לא יהיה בתוך תקציב המדינה, זה יצריך אישור נפרד. אם השר הוא שר האוצר אז הוא מופקד על זה, זה בסדר אם זה השר. צריך לחשוב על פתרון דומה לגופים האלו. אני מסכים שזה לא מהקרן, הקרן, אתה לא יכול להתחיל לבזבז אותה.
יוגב גרדוס
¶
אבל זה גוף נפרד. רשות השידור זה גוף שמתפעל מאות מיליונים של שקלים, פה מדובר במיליון-שני מיליון שקל.
אלעזר במברגר
¶
מה שגם אולי לא הוזכר, שהתקציב השוטף, ההוצאה השוטפת ביומיום, בסוף מי שעובד ביומיום, הגוף האופרטיבי הוא מחלקת הניהול של בנק ישראל ויש לה הגדרת תקציב אחרת.
אלעזר במברגר
¶
כל תקציבה מבנק ישראל ולכן בשוטף, ביומיום, מה שאמר יוגב נכון, לא אמור להיות כאן תקציב שוטף אמיתי כמו שיש לך ברשות השידור.
שגית אפיק
¶
"(10)
למנות לקרן מבקר פנימי ורואה חשבון מבקר כאמור בסעיף 44;
(11)
למלא כל תפקיד אחר שהוטל עליה בחוק זה."
היו"ר משה גפני
¶
זאת מועצה, יושב בראשה שר או ראש ממשלה, תתעורר הבעיה שהעלתה הגב' מהלשכה המשפטית, תתעורר בעיה כזאת, שיהיה מישהו שיגיד מבחינה משפטית: אנחנו צריכים את הכסף חזרה.
אלעזר במברגר
¶
הבעיה שהתעוררה היא דוגמה טובה, היא לא נוגעת לעבודת הקרן, הקרן עושה עבודה כלכלית, משיאה רווחים.
היו"ר משה גפני
¶
יהיה יועץ משפטי במשחק הזה, אני אחזור בתשובה על מה שאמרתי עכשיו אבל יהיה יועץ משפטי. למה יהיה יועץ משפטי? מכיוון שאני כל הזמן רוצה את עצמאות הקרן, אני רוצה שיישב שם משפטן שיבוא ויגיד: תראו, אתם לא יכולים להוציא עכשיו את הכסף הזה, על פי החוק זה לא קיים, ויבוא משרד האוצר עם כל הלשכה המשפטית שלו, כמו בחוק ההסדרים, ויגידו: זה כן צריך לצאת מהקרן. אני רוצה שתהיה התמודדות, שמישהו יעמוד מולם, אחרת נגמר העניין.
היו"ר משה גפני
¶
איך הוא מגיע? אתם ממנים מבקר פנימי, רואה חשבון, איך אתם ממנים אותו? מאיפה הוא, מהשוק הפרטי?
היו"ר משה גפני
¶
הקרן צריכה להיות עצמאית, אם תשב סוללה של היועצים המשפטיים של משרד האוצר מול הקרן ויגידו: מבחינה משפטית אתם לא עוברים בג"ץ, מבחינה משפטית הכסף הזה צריך לצאת מהקרן, צריך שיעמוד אחד ושיגיד להם: לא, מבחינה משפטית אתם טועים. אז אם זה לא בקרן הזאת אז זה בפירות הקרן, מישהו צריך לשבת על זה.
היו"ר משה גפני
¶
סוללה, יעמוד משרד האוצר, מיואל בריס עד אחרון הלשכה המשפטית, יגיד: מבחינה משפטית אתם פשוט טועים, נציגי הציבור יבואו יגידו - - -
היו"ר משה גפני
¶
כמו שצריך מבקר צריך משפטן. יכול להיות יועץ משפטי שעובד חודש בשנה, אבל שיהיה מישהו שיתמודד עם העניין הזה.
היו"ר משה גפני
¶
צריך יועץ משפטי אם אנחנו רוצים את עצמאות הקרן, שזאת המטרה של כולם, על כל פנים זה מה שנאמר. אנחנו יודעים שיכולות להיות בעיות משפטיות בין האוצר או בין תקציב המדינה ובין הקרן, לא משנה באיזה שלב שלה, בשלב של ההשקעות או בשלב של הפירות או בשלב שנותנים לכל מיני דברים אחרים. תבוא סוללה של עורכי דין של הממשלה והיועץ המשפטי לממשלה ויגידו "לא", שיהיה משפטן אחד שיגיד להם: רבותי, אתם טועים בעניין הזה, זה לא נכון. שמישהו ישמיע כדי שגם אם מישהו אז ילך לבג"ץ מישהו יוכל להגיד טענה נגדית, אחרת הם משאירים את הקרן חשופה לגמרי. תראו מה שעשיתם, שר האוצר הוא יושב-ראש המועצה, הוא ממנה את המנהל, כל מה שעשיתם הכול צריך להיות בהסכמת השר, הדוח מוגש על ידו ואפילו הכיבוד אצלו, הוא יחליט שאין בורקסים אז בכלל נציגי הציבור ילכו ובסוף הלשכה המשפטית תעשה מה שהיא רוצה ולא יהיה מי שיעמוד נגדם. לא בא בחשבון, יהיה פה יועץ משפטי, לא חשוב איפה אבל יהיה. אני מדבר ברצינות, זה יכול להיות משרה חלקית - - -
היו"ר משה גפני
¶
הגענו לנקודה, אומר ספי, טוב שהוא פה, כל המערכת הזאת שאנחנו מדברים עליה היא מערכת שכפופה ליועץ המשפטי לממשלה.
היו"ר משה גפני
¶
עכשיו אני אומר, לא אתה. הוא לא אומר, אני אומר. היא מערכת שכפופה בסופו של דבר מבחינה משפטית ליועץ המשפטי לממשלה, שר האוצר כפוף, הוא יושב-ראש המועצה, עובדי הציבור שם, עובדי המשרדים כפופים ליועץ המשפטי לממשלה. המערכת המשפטית מגיעים לדיון, באים ואומרים: הממשלה החליטה ככה, אתה לא יכול לשנות מההחלטה המשפטית. אני בא ואומר: כל המערכת הזאת צריכה להיות מנותקת. אם יש יועץ משפטי, אפילו שלא יעשה כלום, לקרן, למועצה הזאת, שלא כפוף ליועץ המשפטי לממשלה – בסופו של דבר היועץ המשפטי לממשלה הוא סמכות משפטית עליונה במדינה אבל הוא לא כפוף מינהלית ליועץ המשפטי לממשלה, כמו שיועצת משפטית בכנסת לא כפופה ליועץ המשפטי לממשלה.
היו"ר משה גפני
¶
של הכנסת, בסדר. אני בעד זה שיהיו 2 יועצים משפטיים לקרן, אחד יועץ משפטי כמו של הכנסת – לא, זה מוגזם, אחד, אחד, לא יותר.
היו"ר משה גפני
¶
אבל אני באמת מתכוון לזה, לא החוויתי פה דעה על יועצים משפטיים. אם אנחנו רוצים עצמאות – אנחנו חיים במדינה או בעולם שבו החלק המשפטי הוא חלק מרכזי ואם כל החלק המשפטי יהיה בצד של הממשלה, לא יהיה אחד שתפקידו להגן משפטית על הקרן. הקרן תונע בידיים של היועץ המשפטי לממשלה, נקודה, וזה לא יכול להיות, זו לא הכוונה.
אלעזר במברגר
¶
מצד שני גם לא היית רוצה התכתשות בבתי משפט או בבית משפט עליון בג"צי בין שני גופים של מדינה ובסוף גם משהו של הציבור.
היו"ר משה גפני
¶
זה נכון מה שאתה אומר, צריך למצוא לעניין פתרון. יש לנו כבר שתי שאלות מה קורה כשיש מחלוקת, גם לגבי מינוי הנציגים וגם במקרה הזה אם יש מחלוקת משפטית, לא ללכת להתדיין בבתי משפט אלא למצוא לעניין פתרון. "למלא כל תפקיד אחר", מה זה כל תפקיד אחר?
אלעזר במברגר
¶
הרשימה מונה את התפקידים הקונקרטיים הספציפיים המובהקים שאותם מן הראוי לפרט. מעבר לזה, לפעמים – וזה קורה בחוקים שיש דברים שהם סמכות שהיא נשאבת מהסמכות - - -
שגית אפיק
¶
"תקופת הכהונה
6.
תקופת כהונתו של חבר המועצה שהוא נציג ציבור תהיה ארבע שנים וניתן להאריך את כהונתו לתקופת כהונה נוספת, ובלבד שלא יכהן יותר משתי תקופות כהונה רצופות; הארכת תקופת הכהונה של חבר המועצה שהוא נציג ציבור אינה טעונה המלצה מאת ועדת האיתור כאמור בסעיף 4(א)(5)."
<אז מי יאריך בעצם, אם לא צריך המלצה של ועדת האיתור? >
שגית אפיק
¶
"הפסקת כהונה
7.
חבר המועצה יחדל לכהן לפני תום תקופת כהונתו, בהתקיים אחד מאלה:
(1)
הוא התפטר במסירת כתב התפטרות למי שמינה אותו כחבר המועצה, ולעניין חבר המועצה שהוא נציג ציבור – ליושב ראש המועצה;
(2)
התקיים בו סייג מן הסייגים המפורטים בסעיף 4(ב)," – זה סייגי ניגוד עניינים – "ויושב ראש המועצה העבירו מכהונתו בהודעה בכתב;"
שגית אפיק
¶
"(3)
הוא חדל מלכהן בתפקיד שבשלו התמנה ואם התמנה כנציג ציבור – הוא התמנה לעובד המדינה או לעובד בנק ישראל;
(4)
נבצר ממנו דרך קבע למלא את תפקידו או שנעדר בלא סיבה סבירה משלוש ישיבות רצופות של המועצה, או מחמש ישיבות של המועצה במהלך שנתיים, ויושב ראש המועצה העבירו מכהונתו בהודעה בכתב.
הימנעות מניגוד עניינים
8.
(א)
חבר המועצה יימנע מהשתתפות בדיון ומהצבעה בישיבות המועצה, אם הנושא הנדון עלול לגרום לו להימצא, במישרין או בעקיפין, במצב של ניגוד עניינים בין תפקידו כחבר המועצה לבין עניין אישי שלו או תפקיד אחר שלו; חבר המועצה לא יטפל במסגרת תפקידו במועצה בנושא האמור, גם מחוץ לישיבות המועצה; לעניין זה, "עניין אישי" – כהגדרתו בסעיף 4(ב)(2)."
היו"ר משה גפני
¶
מה קורה במקרה כזה אם הוא כן יושב בישיבות ומחליט? מה החוק בניגוד עניינים כללי אומר? מה קורה אם יושב מישהו שהוא בניגוד עניינים?
שגית אפיק
¶
תלוי בפגם, תלוי בסוג הפגם. אם זה פגם מהותי, זאת אומרת, נושא מהותי וניגוד העניינים הוא מהותי אז צריך לבטל את ההחלטה בדיעבד ואם זה פגם טכני אז בדרך כלל לא.
שגית אפיק
¶
אפשר לכתוב, זה לא כתוב פשוט במקומות אחרים שבהם יש ניגוד עניינים אם כי ב-4(ב) ניגוד העניינים די רחב, הוא אפילו יותר רחב ממה שיש במקומות אחרים כי ניסו להתייחס פה גם לעניינים כלכליים וכספיים.
היו"ר משה גפני
¶
טוב, אני חושב שכן כדאי לנסח. אם אתם לא רוצים אז לא אבל לכתוב את זה אפילו אם זה לא כתוב בשום מקום אחר, נחדש את זה כאן, שאם יש פגם מהותי בניגוד העניינים אז ההחלטה לא תקפה.
אלעזר במברגר
¶
הבעיה תמיד שזה מקרין על הרבה מאוד חוקים אחרים שבהם זה לא כתוב ואז מה המשמעות? האם בכל מקום אחר שזה לא כתוב לא התכוונת שההחלטה תישלל בגלל פגם כזה?
שגית אפיק
¶
אולי צריך במקום שבו יש את הפרוטוקולים והם אמורים להיות גלויים, אולי צריך שם לראות כי אלה דברים שיהיו גלויים.
שגית אפיק
¶
אלה דברים שיהיו גלויים. זאת אומרת, ישיבת מועצה שבה הוא השתתף והוא היה בניגוד עניינים זה יהיה דבר ידוע שמישהו יצטרך לטפל בו בדיעבד.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, אני אומר שזה לא מקרים של ניגוד עניינים שאנחנו מדברים על מכרז באיזשהו יישוב מסוים, כאן מדובר על מאות מיליארדים.
ספי זינגר
¶
לא בכל חקיקה כתוב ניגוד עניינים בחקיקה ראשית וכמו היא כתובה באופן מאוד מפורט, מאוד בהיר וברור.
היו"ר משה גפני
¶
אם אפשר כן להכניס את זה פה בחקיקה מבלי שיהיה לזה השלכת רוחב, כלומר, שבמקום שזה לא כתוב אז אנחנו מתכוונים אחרת אפשר לנסח את זה, להגיד שבגלל שמדובר פה במקרה ייחודי אנחנו מדגישים את זה. אם לא אז לא אבל אני חושב שמן הראוי כן לכתוב את זה.
שגית אפיק
¶
"(ב)
התברר לחבר המועצה כי נושא הנדון בישיבת המועצה או המטופל על ידו עלול לגרום לו להימצא במצב של ניגוד עניינים כאמור בסעיף קטן (א), יודיע על כך מיד ליושב ראש המועצה."
על ההודעה הזאת תהיה שקיפות או שאתם חושבים שאין צורך? כי כמו שאמר היושב-ראש, מדובר במיליארדים.
שגית אפיק
¶
"ישיבות המועצה
9.
(א)
ישיבות המועצה יתקיימו אחת לרבעון, לפחות.
(ב)
המועצה תקיים ישיבה מיוחדת לפי דרישת חבר המועצה או מנהל מחלקת הניהול; הישיבה תתקיים בתוך 21 ימים ממועד הדרישה ויידונו בה הנושאים שפורטו בדרישה.
(ג)
המניין החוקי בישיבות המועצה יהיה חמישה חברי המועצה ובהם יושב ראש המועצה."
בעצם דיברנו על זה כבר שיושב-ראש המועצה ינכח בכל ישיבות המועצה.
שגית אפיק
¶
מה שאנחנו מנסים להגיד הוא שמבנית, ניהולית, לא בטוח שזה נכון שהוא יהיה יושב-ראש המועצה. זה משהו שעולה אגב לאורך כל הסעיפים, שזה יוצר סוג של בעייתיות שלא בטוח שזה נכון. תחשבו על זה גם אתם.
היו"ר משה גפני
¶
אני חושב אפילו כמו היועצת המשפטית של הוועדה. אבל זה נכון, נעזוב את הצחוקים, זה נושא, זה לא פשוט. אנחנו כבר ספרנו 6-7 נקודות שהשר פה בעל הבית, שזה שר האוצר שאחראי על תקציב המדינה, ואתם חושבים שלא יהיה לו יצר הרע כשהוא יהיה במצב גירעוני? שלא יחפש דרך כדי לקחת מזה כסף גם לתקציב? הוא צריך להיות מלאך.
היו"ר משה גפני
¶
יישבו אצלו יועצים משפטיים והוא יגיד להם: תתנו לי עצה משפטית, וישברו את הראש וימצאו פתרונות איך להעביר כסף ולא יהיה אפילו יועץ משפטי נגד שיגיד משהו אחר. שום דבר לא כזה ראה וקדש, הלאה.
שגית אפיק
¶
"סדרי עבודת המועצה
10.
(א)
החלטות המועצה יתקבלו ברוב קולות של חבריה המשתתפים בהצבעה, ואולם החלטות כאמור בסעיף 5(1)," – שזה מדיניות השקעה – "(3)," – מינוי חברים – "(4)," – מינוי מנהל מחלקת הניהול – "(6) ו-(8)" – תקציב הקרן – "טעונות רוב של חמישה חברי המועצה, לפחות.
(ב)
המועצה תפרסם באתר האינטרנט של משרד האוצר את החלטותיה ואת הפרוטוקולים של ישיבותיה,"
אגב, זה החלטות של המועצה. ההחלטה להדיח חבר מועצה בגלל ניגוד עניינים היא של יושב-ראש המועצה, אין פה פרסום של החלטות יושב-ראש המועצה. הפרסום הוא של החלטות המועצה והפרוטוקולים של הישיבות, אולי צריך להוסיף "החלטות יושב-הראש".
היו"ר משה גפני
¶
צריך להוסיף. אבל למה באתר האינטרנט? למה דווקא באתר האינטרנט? אם אין לי אינטרנט איך אני אדע?
היו"ר משה גפני
¶
זה לא רשומות נכון? לא. אבל צריך להוסיף גם את יושב-ראש המועצה, היושב-ראש או השר, מי שיהיה, יש בעיה?
שגית אפיק
¶
כשמפורסם משהו באינטרנט יש לגבי זה הוראות בחקיקה הכללית – אני לא יודעת, באמת אני שואלת – כמה זמן זה צריך להיות שם? אין כלום?
שגית אפיק
¶
כשמפרסמים באינטרנט פרוטוקולים, יש שם ליומיים, חודשיים, שנתיים? מדברים פה על קרן נצחית. אני לא מכירה הוראות כאלה פשוט בחקיקה, אני שואלת אתכם אולי אתם מכירים.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא בטוח, צריך שיהיה כתוב הזמן הסביר, צריך לראות, שגית תבדוק את זה, אני לא חושב שצריך להכניס את זה בחוק, לא מדברים פה על דברים דרמטיים. אבל צריך להוסיף גם את ההחלטות של השר, לשר יש פה החלטות די דרמטיות.
שגית אפיק
¶
"(1)
לא תפורסם החלטה או פרוטוקול הכוללים מידע שהוראות סעיף 9(א) לחוק חופש המידע, התשנ"ח–1998 (בסעיף זה – חוק חופש המידע) חלות לגביו;"
9(א) מדבר על מידע שבגילויו יש חשש לפגיעה בביטחון המדינה, בביטחון הציבור או בביטחונו בשלומו של אדם, מידע בנושאים ששר הביטחון קבע אותם בצו ומידע שגילויו מהווה פגיעה בפרטיות ומידע שאין לגלותו על פי כל דין.
"2)
המועצה רשאית שלא לפרסם החלטה או פרוטוקול הכוללים מידע שהוראות סעיף 9(ב) לחוק חופש המידע חלות לגביו;"
שזה מידע שגילויו עלול לשבש את התפקוד התקין של הרשות הציבורית או את יכולתה לבצע את תפקידה, מידע על אודות מדיניות הנמצאת בשלבי עיצוב, מידע על אודות פרטי משא ומתן, מידע בדבר דיונים פנימיים, מידע הנוגע לניהול פנימי של הרשות הציבורית, מידע שהוא סוד מסחרי, מידע על אודות שיטות עבודה ונהלים של הרשות הציבורית ומידע הנוגע לענייני משמעת של עובד של רשות ציבורית. פה היא רשאית שלא לפרסם. ההחלטה שלה לא לפרסם תהיה גם מפורסמת, נכון?
אלעזר במברגר
¶
כל הסעיף הזה כולו משקף לנו בחקיקה החדשה – תמיד אנחנו מכניסים אותו לצד חובה של פרסום פרוטוקולים, אלה הסייגים שבאים בצמוד אליו.
שגית אפיק
¶
"(3)
על פרסום מידע כאמור בפסקאות (1) ו-(2), יחולו הוראות סעיף 11 לחוק חופש המידע, בשינויים המחויבים;
(4)
אין בהוראות סעיף קטן זה כדי לגרוע מזכותו של מבקש מידע לפי חוק חופש המידע.
(ג)
המועצה תקבע את סדרי עבודתה וישיבותיה, ככל שלא נקבעו לפי חוק זה."
דנה טבצ'ניק
¶
יש לי שאלה: החריג של 9(א), האם הכוונה היא שפשוט ההחלטה לא תפורסם בכללותה או שישחירו את זה כמו שחוק המידע למעשה מתכוון?
נחום גוטנטג
¶
אמנם אנחנו מדברים פה על חופש המידע אבל יש החלטות שהן יכולות להיות מכריעות ברגע שמפרסמים. בוא נניח שיפרסמו איזשהו מידע שהקרן רוצה לקנות איזושהי חברה או משהו כזה, או להשקיע במניות, הדבר הזה, רק המידע, ישפיע על הבורסה, על כל מיני דברים. אז השאלה איך הניגוד בין השקיפות מצד אחד - - -
נחום גוטנטג
¶
כי ברגע שמפרסמים שהקרן שוקלת לקנות כך וכך רק המידע הזה יעלה את הבורסה, את המחיר וכו' ואז אנחנו יכולים להימצא במצב - - -
שגית אפיק
¶
אבל יש לך סעיף 9(ב) את המידע על מדיניות שנמצאת בשלבי עצוב למשל, שזה לא יאפשר, מידע על דיונים פנימיים. 9(ב) נותן הרבה אפשרויות למועצה שלא לפרסם.
שגית אפיק
¶
"11.
קיום המועצה, סמכויותיה, תוקף החלטותיה ופעולותיה, לא ייפגעו מחמת שהתפנה מקומו של חבר המועצה, או מחמת ליקוי במינויו או בהמשך כהונתו."
זה, אגב, נותן תשובה לשאלה ששאלת קודם, אם התפנה מקומו של חבר מועצה ההחלטות שלה יישארו על כנן.
היו"ר משה גפני
¶
כן, כשהוא נכח בישיבה, הוא עבר על החוק. זה ברור שהוא עבר על החוק, השאלה האם אין תוקף להחלטות בגלל שהוא פעל בניגוד עניינים. פה זה גם לא משנה, גם אם ירדו 3 מחברי המועצה אז לא יהיה מניין חוקי.
אלעזר במברגר
¶
לפעמים עולה טענה, זה קורה לפעמים בתובענות ייצוגיות, שהיה ליקוי במינויו של בעל תפקיד מסוים ועל כן רוצים לשלול את כל החלטותיו למפרע. זה יוצר נזק נוראי אז אומרים שכל עוד היה לך את הקוורום זה שאחד - - -
שגית אפיק
¶
"12.
השר יקבע הוראות בדבר תשלום גמול והחזר הוצאות לחברי המועצה שהם נציגי ציבור."
זה לא צרך להיות באישור ועדת כספים או חוקה, בדומה לגמול לנציגי ציבור בחקיקה אחרת שיש?
היו"ר משה גפני
¶
את שואלת אותם? אין מה לשאול. צריך. מה השאלה? עוד פעם, השר יבוא ויגיד: אם אתם לא מצביעים ככה אני מוריד לכם את הגמול. מה זה "השר"? עוד הפעם השר?
שגית אפיק
¶
"החלת דינים על חברי המועצה
13.
חברי המועצה שהם נציגי ציבור, דינם כדין עובדי המדינה לעניין חיקוקים אלה:
(1)
חוק הבחירות לכנסת [נוסח משולב], התשכ"ט–1969;
(2)
חוק שירות המדינה (סיוג פעילות מפלגתית ומגבית כספים), התשי"ט–1959;"
שגית אפיק
¶
"(3)
חוק שירות הציבור (מתנות), התש"ם–1980;
(4)
חוק העונשין, התשל"ז–1977 – ההוראות הנוגעות לעובדי ציבור;
(5)
פקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א–1971;
(6)
חוק שירות הציבור (הגבלות לאחר פרישה), התשכ"ט–1969."
היו"ר משה גפני
¶
טוב. אנחנו עוצרים כאן. אם את יכולה בבקשה לעשות סיכום כדי שנדע מה אנחנו צריכים לברר ועם איזה תשובות צריכים לחזור.
שגית אפיק
¶
אז אמרנו שנתקן בתיקוף עקיף את המונח "היטל על רווחי נפט", נהפוך אותו ל"היטל על רווחי גז ונפט".
שגית אפיק
¶
לעניין מטרות הקרן, הסעיף ינוסח מחדש כך שהוא יבחין בין 3 הדברים: ניהול הכנסות מדינה, הקצאת פירות הקרן וסיוע באמצעות נכסי הקרן. מונחי השסתום, ננסה למצוא להם ניסוחים ספציפיים יותר ומהודקים יותר, כל מונחי השסתום שמופיעים שם, גם לעניין המטרות. ננסה למצוא אופציה שבה תהיה חלוקה בין מטרות הקרן בשיעורים של אחוזים, נראה אם אפשר למצוא משהו שיעמוד גם בבעיות שעלו כאן.
היו"ר משה גפני
¶
נעצור רגע. לפני שאת ממשיכה, ענת, אני מבקש שתפני ל-6 שרים: שר הרווחה, שר האנרגיה, השר להגנת הסביבה, שר החינוך, שר המדע, שרת הבריאות, שאנחנו דנים בוועדה על הקמת הקרן לרווחי הגז והנפט ואנחנו דנים בשאלה של נושאים חברתיים, אם הם רוצים להופיע או לשלוח את נציגם או אם יש להם עמדה בעניין הזה אנחנו רוצים לדעת את עמדתם. אני מבקש לא לדבר עם השרים האלה עד שאני לא מקבל תשובות.
היו"ר משה גפני
¶
לא, רק לדעת. יכול להיות שיש שרים שאין להם עניין בזה, או שיש להם עניין ואנחנו לא חייבים לקבל את העמדה שלהם. אם תגידו לחכות אני אחכה.
היו"ר משה גפני
¶
טוב, בגל הראשון זה הם, אחרי זה נראה לגבי הספורט. הדת לא קשורה לעניין, מה הדת? שר הדתות מופקד על רישום נישואין, זה לא קשור, מה עוד הוא עושה?
היו"ר משה גפני
¶
אבל הם הוציאו את זה מחוק ההסדרים. אני כל כך הצטערתי שהוציאו את זה, כבר הכנתי נאום על הארנונה על הנפטרים, על אלה שקבורים. למה הוצאתם את זה מחוק ההסדרים, את הארנונה על קברים?
היו"ר משה גפני
¶
שפיצלתם, למה? ראיתי בדפים שפיצלתם, אני הכנתי נאום, אני כבר חצי שנה מתכנן את הנאום על זה.
היו"ר משה גפני
¶
בחוק ההסדרים, מה אני אעשה בחקיקה רגילה? יש לי כבר נאום. אני באמת הכנתי, אני לא צוחק. יש במדרש, אני אראה לכם, על מלך במצרים, ריקון נדמה לי שקראו לו, שלקח ארנונה, כך כתוב במדרש, לקח ארנונה מהמתים.
היו"ר משה גפני
¶
לא יודע מה עלה בגורלו, אני כבר לא זוכר אותו, אבל הכנתי את זה כבר, מה שהייתי עושה לכם, למה הוצאתם את זה?
היו"ר משה גפני
¶
נכון, זה חלק מהשאלה הזאת, אבל את זה תיקחו ברצינות, השאלה הזו היא שאלה שעוברת פה כחוט השני על כל הפרק הזה שדיברנו עליו.
יוגב גרדוס
¶
אני רק רוצה להגיד לעניין הזה שגם היו על זה דיונים, אנחנו לא חשבנו שראוי שיושב-ראש המועצה יהיה גם אחראי על ניהול הנכסים אז הסוגיה הזאת עוברת כחוט השני על כל החוק, אולי שווה לדבר על זה.
שגית אפיק
¶
הנציגים ממונים על ידי ראש הממשלה, השר והנגיד, מה קורה כשאין הסכמה ביניהם, כשיש חילוקי דעות, הם יחזרו עם תשובה.
היו"ר משה גפני
¶
אחרי זה התארים שלהם, אמרנו כמו בבנק ישראל. אני אמרתי שזו עבודה זרה התארים, אם יש מישהו עם שכל ישר ושיש לו ניסיון - - -
היו"ר משה גפני
¶
צריך לראות בבנק ישראל מה עשינו, לבדוק את העניין הזה. צריך שתהיה אפשרות למנות אחד מהשלושה גם אין לו תואר שלישי בכלכלה, שלפעמים זו לא מעלה אפילו.
שגית אפיק
¶
אין בעיה. אחר כך מבין תפקידי המועצה, העניין של למנות את מנהל מחלקת הניהול בהסכמת השר, ייבדק האם זה דרוש.
שגית אפיק
¶
להוסיף יועץ משפטי איפה שזה מתאים לעניין הקרן, נמצא את המיקום הנכון וגם את הקונסטלציה והמודל המתאימים לזה. לתקן כך שאישור תקציב הקרן יהיה בהליך של אישור חיצוני ולא כחלק מתקציב המדינה, גם לזה נמצא איזשהו מודל מקובל שאפשר לחיות לפיו.
היו"ר משה גפני
¶
טוב, אני מודיע לפרוטוקול שחלק גדול מהדיבורים שנאמרו כאן היו בהומור והחלק הרציני כל אחד יבין לבד. היה לי פעם פרוטוקול בוועדת הכספים, אני וג'ומס התחלנו לדבר על כיפה – בקיצור התקשר מנכ"ל בנק וצעק עליו: איך אמרת דבר כזה? וזו היתה בדיחה. בסדר, אנשים יבינו אבל בסופו של דבר.
שגית אפיק
¶
לגבי סעיף 10, יתווסף פרסום לגבי החלטות יושב-ראש, נבדוק בחקיקה אחרת איך מתפרסמים פרוטוקולים ונעשה את זה בהתאמה.
היו"ר משה גפני
¶
או ועדת חוקה או ועדת מדע. את זה נשאיר לסוף, נראה לאיזה ועדה. וההחלטה של ועדת כספים, מה שכתוב שם שצריך מליאת הכנסת?
אלעזר במברגר
¶
כן. רק שנבין, כל הרשימה הזו זו רשימה של נושאים שמבקשים להמשיך את השיח בינינו לבין הייעוץ המשפטי?
היו"ר משה גפני
¶
יושב-ראש ועדה בכנסת הוא יותר מהאפיפיור, אתם יודעים את זה, אפיפיור צריך את אישור החשמנים, יושב-ראש ועדה לא צריך כלום. אני יכול לאשר את מה שאמרתי עכשיו, זאת עמדתי. אז אני התחייבתי שהכול יעשה בהסכמה ואתם צריכים להסכים אתי כדי שאני אוכל בסוף להצביע. מה עוד נשאר? ניגוד עניינים, מה קורה אם הוא מצביע?
היו"ר משה גפני
¶
ואם אין הוראה צריך למצוא פתרון בגלל שאנחנו מדברים פה על דבר שהוא יכול להיות קול מכריע בהחלטה על עשרות מיליארדים, אפילו מאות מיליארדים. זה משחק בהרבה כסף ולכן אם הוא מצביע בניגוד עניינים הוא עושה את החשבון: גם אם אני אקבל עונש אבל האינטרס הכספי או הכלכלי שלי פה הוא קריטי. צריך למצוא פתרון מה קורה אם הוא הצביע בניגוד עניינים.
היו"ר משה גפני
¶
יש מישהו שרוצה עוד להעיר? בסדר, אנחנו ניקח עכשיו פסק זמן של כמה ימים לגבי הפרק הזה, אני מבקש שתבדקו את זה ונראה איך אנחנו ממשיכים הלאה. את עמדתנו אתם שמעתם, תעדכנו אותנו, תהיו בקשר עם היועצת המשפטית כדי לראות איך אנחנו מתקדמים ובישיבה הבאה אנחנו נמשיך בוועדת ההשקעות. תודה רבה, הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 13:55.>