PAGE
45
ועדת החוקה, חוק ומשפט
03/06/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 15>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, כ"ה בסיון התשע"ג (03 ביוני 2013), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 03/06/2013
צו איסור הלבנת הון (חובות זיהוי, דיווח וניהול רישומים של נותני שירותי מטבע למניעת הלבנת הון ומימון טרור), התשע"ג-2013
פרוטוקול
סדר היום
<צו איסור הלבנת הון (חובות זיהוי, דיווח וניהול רישומים של נותני שירותי מטבע למניעת הלבנת הון ומימון טרור), התשע"ג-2013>
מוזמנים
¶
>
לילך וגנר - יעוץ וחקיקה פלילי, משרד המשפטים
שרון פרידמן - ראש תחום אכיפה כלכלית משולבת, פרקליטות המדינה, משרד המשפטים
מאיה לדרמן - היועצת המשפטית בפועל, הרשות לאיסור הלבנת הון
תמר וולדמן - מחלקה משפטית, הרשות לאיסור הלבנת הון
יואב צבר - מנהל אגף א' נותני שירותי מטבע, משרד האוצר
נטע דורפמן-רביב - סגנית היועץ המשפטי, משרד האוצר
יצחק מלכה - מנהל מחלקת ביקורת נותני שירותי מטבע, משרד האוצר
אבו-סאלח מורהף - עו"ד בלשכה המשפטית, משרד האוצר
ירון בנימין - קמ"ד חקירות באח"מ, המשרד לביטחון פנים
עידו יעקובי - קמ"ד מוקד המודיעין המשלוב, המשרד לביטחון פנים
רונן ניסים - מחלקה משפטית, בנק ישראל
רון דרור - עו"ד, איגוד נותני שירותי מטבע
גדניאן מאיה - עו"ד, אגוד נותני שירותי מטבע
אופיר מנצ'ל - עו"ד, אגוד נותני שירותי מטבע
שחר מזרחי - מנכל פיננסים
דניאל מזרחי - מנכ"ל אופל בלאנס 2006 בע"מ
עידן דינאי - יועץ משפטי, חברת קליר שיפט
מנחם ירון - מנהל טכנולוגיות
אריק צוהר - מנהל ישות ניהול והשקעות בע"מ
טל ציקורל - מנהל ציקורל המרה בינלאומית בע"מ
נועם שלו - מנכל חברת גי. אם. טי. בע"מ
שלומי גולן - יועץ משפטי ארגון נש"מים
יצחק מימון - עורך דין
אוהד מימון - עורך דין
רומן גורביץ' - לוביסט, אגוד הבנקים
רישום פרלמנטרי
¶
רמי בן שמעון
<צו איסור הלבנת הון (חובות זיהוי, דיווח וניהול רישומים של נותני שירותי מטבע למניעת הלבנת הון ומימון טרור), התשע"ג-2013>
היו"ר דוד רותם
¶
בוקר טוב, רבותי. על סדר-היום צו איסור הלבנת הון (חובות זיהוי, דיווח וניהול רישומים של נותני שירותי מטבע למניעת הלבנת הון ומימון טרור).
נטע דורפמן-רביב
¶
אנחנו מתכבדים להביא לוועדה בשנית – למעשה, לוועדה הזאת בפעם הראשונה בכנסת הזאת – את הצו. עשינו את כל התיקונים לעומת הנוסח שנשלח לכנסת הקודמת לפי הערות הוועדה. שלחתי לאלעזר "עקוב אחר שינויים" כדי שיוכל לראות אותם ויש לנו עוד מספר תיקונים בצו עצמו.
האם אדוני רוצה שנעבור על הצו מההתחלה או שנמשיך - - -
נטע דורפמן-רביב
¶
יש נושא של תיקון פקודת מס הכנסה. זה תיקון שמקדמת רשות המיסים, הם לא נמצאים פה בחדר מכיוון שהצו הזה לא נוגע לרשות המיסים.
נטע דורפמן-רביב
¶
נכון. דיווחים של חלפנים לרשות המיסים – דיווחים שנוגעים למיסוי. זה לא נוגע לעניינו של הצו הזה, להבנתי.
היו"ר דוד רותם
¶
הכול נוגע לצו הזה מן הטעם האחד והיחיד: אני לא אוהב את המשחקים האלה שחלק הולך בחוק ההסדרים וחלק הולך בצווים וכל הדברים האלה – זה לא עובד אצלי.
אברהם מיכאלי
¶
ההערה של יושב-ראש הוועדה היא בכיוון שאנחנו כבר רמזנו בפעם הקודמת כשאתם ניסיתם ביום האחרון לפני הבחירות להעביר את הצו הזה בחטף. חוקים כאלה או צווים כאלה לא מעבירים בחטף.
נטע דורפמן-רביב
¶
השאלה אם אדוני מעוניין להתחיל לעבור עליו מלכתחילה או להמשיך את הדיונים שנעשו בפעם שעברה?
היו"ר דוד רותם
¶
כן. תסבירו לנו מה אתם רוצים. אני חושב שהבנתי מה אתם רוצים אבל אני לא בטוח שמיכאלי הבין.
נטע דורפמן-רביב
¶
חבר הכנסת מיכאלי בדיוק אמר שזו בדיוק אותה ועדה אז פשוט נחזור על הדיון שהיה בכנסת הקודמת.
ההגדרה הראשונה היא
¶
"אזור" – כל אחד מאלה: יהודה והשומרון ורצועת עזה;"
אני רוצה לומר שמכיוון שיש הרבה שינויים בצו הזה לעומת הצו הקודם אנחנו בעצם מבטלים את הצו הקודם ומחילים צו חדש. חלק גדול מההגדרות שנמצאות בצו הזה נמצאות גם בצו הקודם ולכן לא כולן הגדרות חדשות.
"איש ציבור זר" - תושב חוץ בעל תפקיד ציבורי בכיר בחוץ לארץ, לרבות בן משפחה של תושב חוץ כאמור או תאגיד המצוי בשליטתו או שותף עסקי של תושב חוץ כאמור; לעניין זה, "תפקיד ציבורי בכיר" - לרבות ראש מדינה, נשיא מדינה, ראש עיר, שופט, חבר פרלמנט, חבר ממשלה וקצין צבא או משטרה בכיר, או כל ממלא תפקיד כאמור, אף אם תוארו שונה;".
ההגדרה הזאת נדרשת בהמשך הצו מכיוון שבסטנדרט הבינלאומי יש התייחסות מיוחדת לאנשי ציבור זרים וזה יובא לידי ביטוי בהמשך הצו.
"בן משפחה" - כהגדרתו בחוק ניירות ערך, התשכ"ח-1968;
"בעל שליטה" - מי שיש לו שליטה בתאגיד - כהגדרתה בסעיף 7(א) (1)(ב) לחוק;
"הממונה"- הרשם אשר מונה על פי סעיף 11ב(א) לחוק;
"הרשות המוסמכת" - כהגדרתה בסעיף 29 לחוק;".
היו"ר דוד רותם
¶
אני מוכרח לשאול: אני בא להחליף מטבע חוץ אצל אחד מהחלפנים האלה – איך הוא יכול לדעת מי השותפים שלי?
נטע דורפמן-רביב
¶
הוא צריך להצהיר. בכל אופן, זה אמור להיות בטפסים וזה הסטנדרט שקיים בכל הצווים, לא מיוחד לצו הזה. אנחנו לא המצאנו פה הוראה חדשה לכבוד צו איסור הלבנת הון של נותני שירותי מטבע.
היו"ר דוד רותם
¶
רק צריך לחשוב עם מי אנחנו מתעסקים פה. מאיפה אתם רוצים שהחלפנים האלה, שזה סניף אחד שיושב שם אדם שהמקסימום שהוא יודע זה להפעיל מכונה לספירת שטרות. איך אתם רוצים שהוא יידע את כל הדברים, איפה הוא יתייק אותם, מה הוא יעשה על כל זה? איך המידע יעבור ממקום למקום?
נטע דורפמן-רביב
¶
כשאדם מגיע לבקש שירות, הוא צריך לחתום על טופס הצהרה. למעשה, נותן שירותי המטבע יכול להבין זאת רק מהטופס ההצהרה של אותו אדם. אין מחשבה שיהיו לו תמונות של כל אנשי הציבור הזרים באשר הם והוא יבדוק אם הוא דומה לתמונה. זה אמור לבוא לידי ביטוי בצו עצמו – לא בהגדרה – ובטפסים הנדרשים.
מאיה לדרמן
¶
יש חובה כללית להכרת הלקוח לגבי מי שבא לקבל שירותי מטבע, במסגרת הזאת הוא צריך גם לשאול או למלא בטופס – אם הוא קובע לעצמו טופס – אם הוא איש ציבור זר.
מאיה לדרמן
¶
בדרך כלל זה נעשה בטופס – אנחנו לא חייבנו טופס מסוים. אם אתה זוכר, דנו בזה ולא חייבנו שיאמצו טופס כזה או אחר, הם יכולים לקבוע לעצמם טופס.
מאיה לדרמן
¶
בנוהל הוא קובע לעצמו הוראות לעניין הכרת הלקוח: אילו שאלות הוא שואל, מה הוא שואל. הוא יכול לשאול שאלה: האם אתה איש ציבור זר.
מאיה לדרמן
¶
אחת, הוא יכול להסתמך על תשובתו של הלקוח; שתיים, נותני שירותי מטבע גדולים יותר, כמו גופים פיננסיים, יכולים להשתמש במאגרים ציבוריים. הסברנו את זה בדיון שהיה לפני הבחירות, אפשר להשתמש גם במאגרים ציבוריים גלויים או כאלה שאפשר לרכוש.
יואב צבר
¶
ביום חמישי הייתי בביקורת של עסק שעוסק בהיקף של כמעט 20 מיליון שקל ביום. ביום 20 מיליון שקל. הגודל שלו – 5 חדרים. הוא מעסיק 8 עובדים, ללא שליחים. זה אחד מהעסקים שאתם מגדירים אותו קטן.
יואב צבר
¶
חבר הכנסת, אני לא אמרתי דבר כזה – הכול מוקלט ואתה יכול לבדוק את ההקלטות, חבר הכנסת מיכאלי. אני מכיר את נותני שירותי המטבע מכף רגל ועד ראש. ישנם קטנים – של חדר אחד, של שני חדרים, של ארבעה חדרים. הגודל נקבע על פי ההיקף הכספי שלו. ההיקף הכספי של העסקים האלה במשק, אדוני היושב-ראש, הוא 100 מיליארד שקל בשנה. זה היקף העסקים שמעל הרף – את מה שמתחת לרף אנחנו לא יודעים – כשאנחנו בודקים אנחנו מגלים.
יש קטנים, זה נכון, ואתה תראה בהמשך שלא כללנו אותם. עד היקף של 3 מיליון שקלים לא נכללים בחובת המחשוב. יש כאלה שהם ענקיים, מפלצות. יש כאלה שלא מתביישים להתמודד מול הבנקים ויש כאלה שנופקו בבורסה.
ויש עוד אחד שבנקים קנו את המניות שלו בהיקף של 68 מיליון דולר על, נדמה לי, 25%. אז יש ויש – אני לא אמרתי שכולם קטנים, אבל לא כולם ענקים. זה היקף עסקים משכנע לכל דבר. ברשותכם, מותר לי להגיד שאני מכיר את חוק ההסדרים שעבר או מה שצריך לעבור ואני מכיר את הצו שהוא כורח המציאות לטובת נותני שירותי המטבע ולא לרעתם.
זה כורח המציאות, אם אנחנו חפצים ביקרה של מדינת ישראל צריך לשמוע את הצו הזה ולהקשיב לו בנפש חפצה, ואני אומר את זה באמת מהלב. אנשים פה שמייצגים את נותני שירותי המטבע מכירים אותי היטב ויודעים בדיוק שאני בא לטובה ולא לרעה, לא להקשות.
לכן, מה שעבר או צריך לעבור או מה שהכניסו בחוק ההסדרים לא באחריותנו וזה לא תפקידנו וזה לא משנה מה דעתנו בנושא הזה אבל הצו הוא שחשוב.
נטע דורפמן-רביב
¶
מבחינת הטופס, יש אפשרות להכניס את זה, אם רוצים, לטופס של התוספת השלישית, אבל זה טופס שמדבר רק על פעולות שחייבות בדיווח. יש אפשרות לנותן שירותי המטבע, מכיוון שחלה עליו החובה שלא לתת שירות לאיש ציבור זה, לשאול אדם שבא לקבל שירות.
כמובן שלא סביר לשאול אדם ישראלי מוכר, זה במקרים שהוא יכול לחשוב כך או פשוט להחתים אותו – זה ממש לפי אחריותו שלא לתת את השירות.
רון דרור
¶
אני מייצג, נכון לייפויי הכוח שקיבלתי עד אתמול, 64 נותני שירותי מטבע וכן עמותה בייסוד של נותני שירותי מטבע שרוצים שיהיה להם גוף יציג בדומה לאיגוד הבנקים, אנחנו מקווים שזה גם יקרה.
יש לי הערה כללית – דיברתי אתמול עם אחד מנותני השירותים שאמר לי שהכול בסדר, שיתנו לקופאי או לפקיד שיושב שם טופס אחד או נוסח אחד במחשב כך שכאשר יבוא אליו אדם שהרשות דורשת לגביו בדיקות מסוימות - - -
רון דרור
¶
הבעיה היא, כבודו, שיש כל-כך הרבה דרישות כאן שאני יכול להגיד לך שאני כעורך דין עם 18 שנות ניסיון, קורא את הצו הזה 4-3 פעמים ועדיין אני לא יורד לעומקם של דברים. המטרה של האנשים היא שהמערכת תגיד להם: יש לכם תוכנה מסוימת מאושרת, כמו שיש, נגיד, לרואי חשבון שמדווחים בשע"מ או שיש לכם טופס מסוים שכל נותן שירותי מטבע שמציית לו – מכוסה.
אחרת מה יקרה? יבוא אליו וגידו לו: למה לא שאלת על בן הדוד של תושב החוץ שאולי הוא לא שותף עסקי שלו - - -
רון דרור
¶
גם אני חשבתי כמו אדוני עד שלאחרונה בפרקליטויות החליטו שהם לא נותנים הגנת הסתמכות על חוות דעת של עורך דין כי אולי עורך הדין נתן את זה בכוונה לאנשים שיפרו, חלילה, חוק. אנחנו באמת רוצים לציית לחוק, הם חייבים להבין את זה, אבל שייתנו לנו כלי.
נטע דורפמן-רביב
¶
אני חושבת שדווקא אם אתם מקימים עמותה וגוף שיהיה יציג, אז אותו גוף יכול לעזור - - -
רון דרור
¶
תאשרו מספר תוכנות וכולם ידעו שמי שעובד לפי זה הוא שומר חוק ולא ימצא את עצמו מפר חוק בעל כורחו כי הוא לא ידע מה אתם דורשים ממנו כי אין טופס בצו עצמו. אין אפילו נוהל ברור בעניין הזה. ייקח אדוני למשל את נוהל הכרת לקוח, שלמען הסדר הטוב, אפילו לבנקים אין שום הוראת חוק או תקנה שמחייבת אותם אלא נהלים פנימיים.
יש בנקים שעושים Know your customer – אגב, לא מצייתים לו אף פעם ואין גם מי שמבקר אותם – תיקחו כל טופס שאדם ממלא בבנק ותמצאו בו 10 שגיאות. הם אומרים לנו: אתם צריכים לעשות איזשהו משהו עם הרבה שיקול דעת.
שרון פרידמן
¶
אדוני, עובדתית זה לא נכון. יש נוהל 411 שפורסם ברשומות. העובדה לא נכונה. העובדות שאמרת אינן נכונות.
יצחק מימון
¶
רציתי לשאול את נטע שאלה: הפנית להליך של הכרת הלקוח, רק שאת ההליך הזה אתם מבקשים מאתנו לבצע או לפחות ממליצים לנו, לעשות את זה לגבי מקבל שירות קבוע. אם אני אעשה הליך הכרת לקוח לפי מה שאתם מבקשים – אני אעשה את זה מתי שאני צריך לעשות את זה לפי הקריטריונים שקבעתם.
אם אני צריך לשאול אותו, במסגרת אותו הליך, אם הוא איש ציבור זר, זה אומר שאת כל אדם זר – לא אזרח או תושב מדינת ישראל – שיפנה אלי, אני חייב לשאול בלי שום קשר להליך של הכרת הלקוח שאת ציינת כי אחרת, איך אני אדע?
זאת אומרת, כל פעם שניגש אלי מישהו עם דרכון – אני צריך לשאול אותו: האם אדוני איש ציבור זר? אם זאת הכוונה – בואי נגיד את זה בצורה מפורשת ואז כולנו ידע שזה מה שאנחנו צריכים לעשות.
לילך וגנר
¶
יש פה קפיצה מסוימת מההגדרות לסעיפים עצמם. "איש ציבור זר", זאת הגדרה שרלוונטית לסעיף הכרת הלקוח. אם יש לכם הערה שנוגעת לסעיף הכרת הלקוח – בואו נחכה שנטע תגיע לסעיף הזה ואז תשאלו.
נטע דורפמן-רביב
¶
הגענו כבר לרשימה: "הרשימה" - רשימה מרוכזת של ארגוני טרור מוכרזים ושל מי שהוכרז אדם שהוא פעיל טרור, שפורסמה לפי סעיף 47(ב)(1)(ג) לחוק איסור מימון טרור; וכן ארגון או אדם כאמור, שהודעה על הכרזתו כארגון טרור או כאדם שהוא פעיל טרור הומצאה לנותן שירותי מטבע בדרך שנקבעה לפי סעיף 47(ב)(1)(ב) לחוק איסור מימון טרור, ונותן שירותי המטבע לא קיבל הודעה על ביטולה;
"יחיד"- מי שאינו תאגיד, או שאינו מוסד ציבורי או שאינו תאגיד שהוקם בחיקוק בחוץ לארץ;
"מוסד ציבורי"- משרדי הממשלה, הסוכנות היהודית לארץ ישראל, רשויות מקומיות וכן רשויות, תאגידים או מוסדות אחרים שהוקמו בישראל בחיקוק;
"מורשה חתימה" – מי שבעל חשבון ייפה את כוחו לפעול בחשבונו;
"מספר זהות" - כל אחד מאלה:
(1) ביחיד שהוא תושב - מספר זהותו במרשם האוכלוסין;
2) ביחיד שהוא תושב חוץ - מספר דרכון או מספר תעודת מסע ושם המדינה שבה הוצא הדרכון או
תעודת המסע; היה היחיד תושב אזור, מספר הזהות יכול שיהיה גם מספר זהותו בכרטיס מגנטי
שהנפיק המנהל האזרחי;
(3) בתאגיד הרשום בישראל - מספר הרישום במרשם המתאים;
(4) בתאגיד שאינו רשום בישראל - מספר הרישום במדינת ההתאגדות, אם קיים, ושמה, ואם לא
קיים רישום לתאגידים מסוגו - הפרטים הרשומים במסמך ההתאגדות של התאגיד או מספר
הרישום הפנימי אצל נותן שירותי המטבע;
(5) במוסד ציבורי ובתאגיד שהוקם בחיקוק בחוץ לארץ - מספר הרישום שיקצה לו נותן שירותי
המטבע;".
פה אני רוצה להעיר שבפסקה (4) שהוספנו בעקבות הערת הוועדה הקודמת את הנושא של מספר רישום פנימי אצל נותן שירותי המטבע לגבי תאגיד שאינו רשום בישראל. להמשיך?
נטע דורפמן-רביב
¶
"מען" - כל אחד מאלה: (1) ביחיד - מענו הרשום במסמך כאמור בסעיף 4או מקום מגוריו, כפי שמסר, הכולל את שם
היישוב, וכן את שם הרחוב, מספר הבית ומיקוד, אם נתונים אלה קיימים, ובתושב חוץ- גם שם
המדינה;
(2) בתאגיד - מענו הרשום במסמך כאמור בסעיף 4(3) או מקום ניהול עסקיו בישראל, ואם אינו
מנהל עסקים בישראל – מקום מרכז עסקיו מחוץ לישראל, וכל אלה – כפי שמסר; המען יכלול את
שם היישוב, וכן את שם הרחוב, מספר הבית ומיקוד, ובתאגיד שאינו רשום בישראל – גם שם
המדינה;
(3) במוסד ציבורי ובתאגיד בחוץ לארץ שהוקם בחיקוק- המען שמסרו הכולל את שם היישוב וכן
את שם הרחוב, מספר הבית ומיקוד, אם נתונים אלה קיימים, ובתאגיד בחוץ לארץ שהוקם
בחיקוק – גם שם המדינה;
"מבקש שירות" - מי שמבקש שירות מנותן שירותי מטבע, בין בעבור עצמו ובין בעבור אחר;".
בעקבות הערות הוועדה בכנסת הקודמת הורדנו את מנהל התאגיד ואת יושב-ראש הדירקטוריון או נציגיהם שהיו רשומים בהגדרת מבקש שירות.
"מקבל שירות" - מי שמקבל שירות מנותן שירותי מטבע, לרבות ספק המבצע עסקה עם לקוח כאמור בסעיף 11ג(א)(6) לחוק, אף אם אדם אחר ביקש את השירות בעבורו, ובתאגיד - גם מנהל התאגיד או יושב ראש הדירקטוריון;".
נטע דורפמן-רביב
¶
"מבקש שירות" זה אותו אדם שמגיע לנותן שירותי מטבע ועושה את הפעולה עצמה. "מקבל השירות" הוא מי שבעצם עבורו נעשה, ולכן אנחנו צריכים לדעת גם מי מנהל את התאגיד.
אלעזר שטרן
¶
אז המשמעות היא שכאשר עושים "הכר את הלקוח" למקבל שירות קבוע, צריך לעשות גם "הכר את הלקוח" למנהל התאגיד וליושב ראש הדירקטוריון? זאת המשמעות של ההגדרה הזאת.
אלעזר שטרן
¶
כן, אני אומר שאלו ההשלכות של ההגדרה הזאת. זה אומר שאם מגיע שליח של תאגיד ואומר לכם שהתאגיד הוא מקבל השירות – עכשיו נותן שירותי המטבע צריך לזמן את יושב-ראש הדירקטוריון ומנהל התאגיד ולעשות להם "הכר את הלקוח".
יואב צבר
¶
תאגיד הוא מקבל השירות אבל התאגיד לא יודע לדבר בשם התאגיד – מי שמדבר בשם התאגיד זה המנהל. לכן המנהל, שהוא המפעיל של התאגיד, צריך להיות מוכר.
אלעזר שטרן
¶
צריך להבהיר את זה בסעיף של הרישום – לא בסעיף של ההגדרה. המשמעות של סעיף ההגדרה היא שזה יחול גם על "הכר את הלקוח".
נטע דורפמן-רביב
¶
אנחנו זוכרים את ההערה שאומרת מה המשמעות כשמבקשים בתוך ההגדרה גם מנהל תאגיד או יושב-ראש דירקטוריון ונראה אם יש אפשרות לשנות בסעיפים עצמם ולא בהגדרה או שעדיין צריך להשאיר את זה בהגדרה.
יצחק מימון
¶
אני לא מקטין ראש. אני מודה לך על ההערה. כבודו, יש הצהרת מבקש שירות שהנוסח שלה היה קיים גם בצו הקודם ויש הסדר בצו הנוכחי, בסעיף 3, לגבי תאגיד שמבקש שירות - - -
נטע דורפמן-רביב
¶
אני מציעה שכשנשתמש בהגדרה נראה אם אפשר להשמיט או שיש צורך בכל זאת להשאיר. כמובן שניתן תחליפים מתאימים אם זה יושמט.
רון דרור
¶
יש עוד בעיה אחת, אדוני – אין פה החרגה. בקשר לבנקים, בצו הבנקאי יש החרגה בסעיף 8 שפוטרת אותם מדיווח כשמדובר בפעולות בין-בנקאיות כי יש עשרות ומאות פעולות. אם אתם מחילים עלינו חובות יותר מבנקים, אז על כל הפעולות שיש בין החלפנים לבין עצמם, כשכל אחד מזהה את הלקוח בנפרד, צריך לתת גם פטור כמו בצו הבנקאי.
נטע דורפמן-רביב
¶
"מקבל שירות קבוע" – מקבל שירות שבוצעו עבורו, במהלך 6 החודשים שקדמו לביצוע הפעולה, שלוש פעולות לפחות, בהיקף מצטבר של 200,000 שקלים חדשים ומעלה;".
יצחק מימון
¶
ההגדרה לא ברורה. אם רציתים להשיג משהו – ייתכן שאתם מפספסים. אם בא אלי לקוח חדש ומבקש לקבל שירות בסך של מיליון שקל, זאת הפעולה הראשונה שלו – אתם לא רוצים שאני אפעיל עליו את ההליך? נראה לי שכן.
אתם נתתם פה קריטריון מתמטי פשוט: צריך לספור שלוש פעולות. אם אין לי שלוש פעולות – הוא יכול גם לעשות 2 מיליון שקלים בארבעה חודשים אחרונים.
יצחק מימון
¶
אבל אם רצית משהו על בסיס של נפח, יש לי שתי הערות: אחת, הקריטריונים לא מנוסחים נכון, לפחות אי אפשר ליישם אותם ובטח שזאת לא הייתה הכוונה שלכם; שנית, אני חושב ש-200 אלף זה סכום קטן מדי.
מאיה לדרמן
¶
ניסינו לא להחמיר פה אלא ליצור משהו שהוא כמו בעל חשבון בנק שהוא לא מזדמן לגמרי אלא שיש לו איזושהי פעילות קבועה גם בהיקף וגם בכמות.
יצחק מימון
¶
ועדיין, 200 אלף שקל בחצי שנה, קחו בחשבון שזה הופך עבור חלק לא קטן מנותני שירותי המטבע את כל הלקוחות - - -
יצחק מימון
¶
אם מישהו עושה פעולה של מיליון שקל – אני מדבר בשם הלקוחות שלי – בכל מקרה אנחנו נבדוק אותו מלמעלה ועד למטה בין אם תבקש את הליך הכרת הלקוח או לא תבקש.
עידן דינאי
¶
אני מייצג כאן את חברת קליר שיפט שהייעוד שלה הוא בעיקר לסייע לחברות בינוניות וקטנות שמעוניינות בהמרת מטבע לקבל תנאים יותר טובים מהתנאים שהן יכולות לקבל מהבנקים כי לא כל הלקוחות יכולים להיות מחוברים לחדר עסקאות ולקבל את התנאים שחברות גדולות במשק מקבלות.
אני חושב שהנושא של קביעות צריך להיקבע, בין היתר, גם על בסיס הצהרה של הלקוח שמעוניין בבסיס התקשרות קבוע, אני חושב שצריך גם לפתוח את הפתח הזה.
נטע דורפמן-רביב
¶
ההערה נכונה. הכוונה בסעיף הייתה להקל – כיוון שדרשנו דרישות של הכרת לקוח, אמרנו שנטיל את הדרישות רק על מי שיש לו לקוח שבא שלוש פעמים. בעקבות הערות שקיבלנו קבענו גם הקלות מסוימות למקבלי שירות קבוע ולכן צריך לאפשר למי שיודעים מראש שהוא יהיה קבוע, מצד אחד את החבויות שהן פעולות הכרת הלקוח; ומצד שני גם את ההקלות – אין צורך לחכות חצי שנה ולשלוש פעולות של 200 אלף שקלים כדי לתת את אותן הקלות שאנחנו קובעים.
רון דרור
¶
נטע, צריך להחריג כאן גם מקרה כמו נניח שיש 8 זכיינים – הם לא מערכת אחת – אז זה לא אם נכנס מישהו לכל אחד משמונת הסניפים, כלומר זה מדבר רק על סניף, צריך שיובהר פה ש-200 אלף שקל בסניף.
נטע דורפמן-רביב
¶
יש פה כל מיני הערות שאנחנו מקבלים עכשיו להגדרה – אני חושבת שההערה שלך היא עקרונית, אני אסביר את ההערה – האם הצו צריך לחול על תאגיד כתאגיד או האם צריך לעשות חלוקה לפי סניפים? כלומר, בהחלת הצו אנחנו מתעלמים מהעובדה שיש לי תאגיד אחד, כל סניף הצו מתייחס אליו כאילו הוא נפרד.
אנחנו מתנגדים להפרדה הזאת בין סניפים. כאשר גוף מחליט שהוא פועל כתאגיד אחד – הצו צריך לחול עליו כתאגיד אחד. מבחינתנו זה לא משנה אם הוא בא לסניף א' או לסניף ב' – אתה צריך להיות ערוך לכך שכאשר יש לך מספר סניפים, יעבור מידע בין הסניפים.
נותן שירותי מטבע שאינו מעוניין שיהיו לו מספר סניפים – לפחות לפי מה שאני מכירה כרגע – אין מניעה שיקים מספר נותני שירותי מטבע. כשאתה החלטת תאגידית לפעול כגוף אחד – הצו חל עליך כגוף אחד מבחינתנו.
אלעזר שטרן
¶
נטע, אולי נחזור להערה הקודמת. לא הבנתי – כשאמרתם שאתם מסכימים, האם אתם מסכימים להשאיר שלוש פעולות או שאתם גם רוצים את החלופה של סכום גדול בפעולה אחת?
נטע דורפמן-רביב
¶
אני לא חושבת שזה קשור לסכום. יש פה שתי הערות, אחת של צחי מימון ואחת של דן דינאי. ההערה של צחי מימון אומרת, להבנתי: תגדילו את הסכום, אנחנו לא רוצים 200 אלף שקלים, ואז גם לא חשוב כמה פעולות נעשות. אנחנו אומרים לא. אנחנו חושבים שהסכום צריך להיות 200 אלף שקלים אבל רוצים את ההקלה של שלוש פעולות. לזה אנחנו לא מסכימים.
ההערה הנוספת שנאמרה פה, שבאמצעות הצהרה לקוח יכול מראש להודיע שהוא מעוניין להיות לקוח קבוע, לכן הוא ייכנס להגדרה כלקוח קבוע על סמך זה שהוא מעוניין להיות לקוח קבוע ולכן זה לא משנה בכלל מה הסף של הסכומים שהוא יפעל בהם – גם עבור שקל וגם אני לא סופרת פעולות – ואז נכניס אותו למערכת הכללים של מקבל שירות קבוע, גם לחומרה וגם להקלה.
לזה הסכמנו, ועכשיו צריך לראות איך מנסחים את זה בהגדרה – אפשר לומר: מקבל שירותי מטבע וכן מקבל שירות שיודיע כי הוא מעוניין להיות לקוח קבוע. משהו כזה.
נטע דורפמן-רביב
¶
אז זו ההצעה – להוסיף בהגדרה. אני מציעה שזה יהיה שהוא מודיע שהוא מעוניין להיות מקבל שירות קבוע, ושם אין סף. אולי שהודיע לנותן שירותי המטבע.
אני מציעה שבסוף ההגדרה יהיה כתוב: "וכן מקבל שירות שהודיע לנותן שירות המטבע שהוא מעוניין להיות מקבל שירות קבוע".
נטע דורפמן-רביב
¶
"שהודיע בכתב לנותן שירותי המטבע שהוא מעוניין להיות מקבל שירות קבוע".
"נושא משרה" – כהגדרתו בסעיף 11א לחוק;
"עורך דין" - בעל רישיון לעריכת דין בישראל, ולעניין תאגיד שאינו רשום בישראל, גם נוטריון שהוא עורך דין בעל רישיון במדינה החברה בארגון לשיתוף כלכלי ופיתוח (להלן- OECD) או נוטריון שהוא עורך דין בעל רישיון לעריכת דין במדינות ההתאגדות של התאגיד, ובלבד שהמדינה או הטריטוריה בה מואגד התאגיד אינה מנויה בתוספת הראשונה;
"פעולה" –פעולה בודדת; לעניין זה יראו מספר פעולות שבוצעו עבור אותו מבקש שירות או מקבל שירות במהלך יום אחד כפעולה בודדת;
"צדדים לפעולה" – כל אחד מן הצדדים לפעולה הנעשית באמצעות נותן שירותי המטבע; ולעניין שטרי חוב ושיקים – עושה השטר או מושך השיק, לפי העניין, וכן הנפרע בשטר או בשיק, לפי העניין;
"שם" – כל אחד מאלה
¶
(1) ביחיד - שם משפחה ושם פרטי, הרשומים במסמך הזיהוי כאמור בסעיף 4;
(2) בתאגיד - שמו הרשום, ואם הואגד במדינה שלא מתקיים בה רישום של תאגידים מסוגו – שמו
כפי שמסר;
(3) בתאגיד שהוקם בחיקוק – השם שנקבע בחיקוק, בין בארץ ובין בחוץ לארץ;
(4) במוסד ציבורי, למעט בתאגיד שהוקם בחיקוק - שמו כפי שמסר;
"תאגיד" – כל אחד מאלה
¶
(1) חברה, שותפות, אגודה שיתופית, אגודה עותומאנית, עמותה או מפלגה הרשומה בישראל;
(2) גוף הרשום כתאגיד מחוץ לישראל;
(3) גוף שהואגד במדינה שלא מתקיים בה רישום שלגופים מסוגו, ובלבד שהציג מסמך המעיד על
היותו תאגיד;
"תושב" - כמשמעו בחוק מרשם האוכלוסין, התשכ"ה-1965 , לרבות אזרח ישראלי שאינו תושב כאמור, הרשום במרשם האוכלוסין;
"תושב אזור" - מי שרשום במרשם האוכלוסין של האזור;
"תושב חוץ" - מי שאינו תושב.".
אלו ההגדרות – נמשיך בהקראת הסעיף?
עידן דינאי
¶
נאמנויות יכולות להיות משני טיפוסים – יש את הטיפוס של ה-Common law: יוצר נאמנות, נהנה ונאמן; ויש את הטיפוס של Establishment וה-Foundation באירופה. בואו נתחיל קודם כל בראשון, שהוא יותר שכיח. פה באמת יש התלבטות אמתית, את מי לרשום? את הנאמן, את הנהנה או את היוצר? אנחנו לא יודעים – אנחנו צריכים לקבל הנחיות פה בצו.
מאיה לדרמן
¶
אין הסדרה של נאמנויות בישראל, זה לא רשום, ככה שאי אפשר לדרוש שם על פי מרשם כזה וכזה ולאמת על פי מסמך שאלה המרשמים שלו, כי אין מרשמים של נאמנויות.
מאיה לדרמן
¶
יכול להיות שמשרד האוצר יוציא הנחייה או חוזר – אני לא משרד האוצר – ויגיד לרשום את היוצר - - -
מאיה לדרמן
¶
נתייעץ גם עם בנק ישראל ונלמד מה הם עושים לגבי הבנקים. אני מניחה שהסוגיה הזאת לא מיוחדת לנותני שירותי מטבע.
יצחק מימון
¶
יש לי הערה לעניין הגדרה של פעולה. הם רושמים: "פעולה" – פעולה בודדת" ואז אתם מסייגים את זה: "לעניין זה ייראו מספר פעולות שבוצעו על-ידי אותו מבקש שירות או מקבל שירות במהלך יום אחד כפעולה בודדת".
לדעתי אנחנו צריכים לקבל הסבר לעניין הזה מהסיבה הפשוטה: הנוסח שאתם מציעים פה היום הוא איזושהי הרכבה של הצו הקודם בתוספת ההוראות שפרסם ראש הראשות בשנת 2002 לעניין דיווחי נותני שירותי מטבע.
ההוראה שאנחנו נרצה ליישם אותה – היא אולי ישימה לגבי מקבל שירות אבל היא בלתי ניתנת ליישום לגבי מבקש שירות. מבקש שירות, על פי ההגדרה, יכול לבקש מנותן השירות עבור מספר מקבלי שירות שונים מתוקף ייפוי כוח שהוא קיבל לידיו. לכן לא ייתכן שאני אצרף את אותו מבקש לעניין מקבלים שונים.
זה יכול להיות רלוונטי לעניין של אותו מקבל שמקבל באותו יום שירותי מטבע. גם פה נדרשת הבהרה היות ויש לנו 11(ג)(א)(1) עד (8) בחוק, שיהיה ברור שאנחנו מדווחים מצטבר רק על אותו סוג של שירות מטבע, כי לא ייתכן עירוב של שני סוגים של שירות מטבע כי אחרת אתם מרחיבים את חובת הדיווח.
עוד לא הגענו לסעיף 8, אבל אם אני אערב המרה וניכיון שיקים אז אני כבר לא מדבר על 50, אני מדבר על 25 או על 30. אם כבר רוצים פעולה מצטברת אז לרשום את זה פשוט – למה לרשום פעולה בודדת ואז להגיד שזה מצטבר?
אם אנחנו דורשים בצורה אובייקטיבית שהדיווח יהיה מצטבר אז שיהיה ברור שאנחנו לא נדווח סובייקטיבית על אחד שבא כמה פעמים כי אתם מבקשים מאתנו לדווח על זה אובייקטיבית.
אברהם מיכאלי
¶
במקום היושב-ראש, הייתי שולח את כולכם הביתה עכשיו, ועד שלא תשבו ותגמרו את ההערות ביניכם לא תחזרו – אתם מבזבזים לנו זמן בוויכוחים.
רון דרור
¶
אני רוצה לציין שכאשר הולכים להטיל על הבנקים צו אז באים אליכם רק אחרי שיושבים ומסדירים איתם הכול.
רון דרור
¶
אבל כמו שהעיר חבר הכנסת מיכאלי, הייתה פגישה אחת ויש כאן עוד אנשים מלומדים שמעירים – באמת כדאי שנבוא אליכם אחרי שישבו עם השטח וגיבשנו משהו שהוא גם ישים מבחינת השטח.
נטע דורפמן-רביב
¶
לכן יותר קל לענות להערות של עורך דין רון כי אני מכירה אותן היטב, לעומת זאת אני שומעת את ההערות של צחי בדיון בפעם הראשונה.
יצחק מימון
¶
אני יכול להגיד לך לגבי ההערות שלי שכתבתי מכתבים לרשות לאיסור הלבנת הון, אולי לא אלייך, אבל מכתבים שלי יצאו לרשות לאיסור הלבנת הון ולמשרד האוצר בעניין - - -
יואב צבר
¶
בעקבות ההערה הקודמת שלכם, אדוני היושב-ראש, ברשותך אני רוצה לציין שישבנו עם כל הנציגים, ישבנו גם עם הנציג שלהם, עם שלומי ועם עורך דין מימון. קיבלנו את המסמך של עורך דין דינאי והתייחסנו לכל המסמכים, כך שההערה שלא נפגשנו איתם היא תלושה מהמציאות – ישבנו, דנו, עברנו על כל הניירות והתייחסנו לכול. לא את הכול קיבלנו אבל התייחסנו לכול.
היו"ר דוד רותם
¶
זאת בדיוק הבעיה – אתם לא מבינים שכשאתם יושבים איתם ומקבלים מהם נייר, תאשרו להם את זה, אחרת בשביל מה הם באים?
נטע דורפמן-רביב
¶
אני אשמח מאוד אם עורך דין צחי מימון יעביר לנו בכתב את ההערות לצו כי אני רואה שאת חלק מההערות אנחנו יכולים לשקול.
נטע דורפמן-רביב
¶
אני מציעה שנבדוק את הנושא כשאני אקבל את ההערות. על הערות שקיבלנו מראש ישבנו ודנו כמה שעות. אני לא רוצה להגיד תשובה מידית לגבי הערות שאנחנו מקבלים בפעם הראשונה בלי שאני בודקת את המשמעויות לעומק אבל אנחנו בהחלט נבחן את ההערה. אני מבינה שממילא אנחנו לא מאשרים את הצו בדיון הזה כך שיש לנו זמן.
נטע דורפמן-רביב
¶
כיוון שממילא הדיון לא יסתיים היום אז לקראת הדיון הבא נשקול את ההערה לגבי מקבל השירות, מקבל שירות והנושא של הפעולה. אפשר להמשיך?
נטע דורפמן-רביב
¶
"פרק ב': חובות הזיהוי
הכרת הלקוח
2. (א)
נותן שירותי מטבע לא ייתן למקבל שירות קבוע שירותי מטבע ביחס לפעולות החייבות בדיווח, כמפורט בסעיף 8(א), בלא שזיהה את מקבל השירות, בלא שביצע לגביו, פעם אחת לפחות, הליך של הכרת הלקוח, לפי מידת הסיכון שלו להלבנת הון ומימון טרור; לעניין זה ,"הליך של הכרת הלקוח"- בין השאר, בירור מקור הכספים שבאמצעותם נעשית הפעולה, עיסוקו ומטרת הפעולה; לגבי תושב חוץ – גם זיקתו לישראל ואם הוא איש ציבור זר; לגבי מי שהוא בעל עסק – גם סוג עסקיו; נותן שירותי המטבע יערוך רישומים של פרטים אלה לפי הנחיות שיקבע הממונה.".
אלעזר שטרן
¶
פה אנחנו חוזרים להערה שהערתי לגבי מקבל שירות. לפי הניסוח פה: "בלא שזיהה את מקבל השירות" ואם בתאגיד מקבל השירות מוגדר כאן גם יושב-ראש הדירקטוריון או מנהל התאגיד, המשמעות היא שצריך לערוך הכרת לקוח גם למנהל וליושב-ראש. זה לא נשמע סביר.
נטע דורפמן-רביב
¶
אז אני אוריד מההגדרה של מקבל השירות את מנהל התאגיד ויושב-ראש הדירקטוריון ונזכור, במקומות שרשום מקבל שירות, שנרצה להוסיף אותם מפורשות.
אוהד מימון
¶
אני רק מציע במקום מנהל התאגיד ויושב-ראש הדירקטוריון – מכיוון שמדובר בתאגיד ולכל תאגיד יש מורשה חתימה – הפרטים שצריכים להירשם הם פרטים של מורשה החתימה. בואו לא נלך להמצאות חדשות: מנהל תאגיד, יושב-ראש דירקטוריון. למה להגיע עד אליהם מורשה החתימה, אגב, קיים בצו הבנקאי. אלו הפרטים שצריכים להירשם.
אוהד מימון
¶
הגדרת מנהל בתאגיד ונושא משרה הן הגדרות שנתונות להרבה מאוד פרשנויות. תאגידים, אמר יואב צבר בצדק, לא עובדים מעצמם – הם עובדים על ידי מורשה חתימה עם פרוטוקול מורשה חתימה. מה יותר מסודר מזה? למה צריכים ללכת למנהל התאגיד וליושב-ראש הדירקטוריון?
נטע דורפמן-רביב
¶
הם מבחינתנו שני בעלי התפקיד הבכירים ביותר באותו תאגיד. ישוב-ראש דירקטוריון אתה יודע יפה מאוד מי הוא והציפיה היא שתאגיד יידע מי מנהל את אותו תאגיד. לא נראה לי שאלו פרטים שאמורים להיות חסויים.
אני לא חושבת שיש פה גם נושא שהוא מכביד. כשנגיע לסעיפים הספציפיים נרשום מי מנהל התאגיד ויושב-ראש הדירקטוריון של התאגיד.
נטע דורפמן-רביב
¶
הכוונה שאתה עושה הליך של הכרת לקוח שהוא לא רק בדיקת צ'ק ליסט של שלושת אלה. יש לנו נוהל שרצינו שיהיה חובה, עכשיו הוא הופך להיות נוהל אופציונלי, אתה יכול - - -
עידן דינאי
¶
בעניין הזה אמרת שזה דווקא יכול לפגוע באותם גופים שרוצים לייצר תחרות מול הבנקים, למשל. אם אני רוצה לעבוד עם חברת טבע, אז זה ירתיע איזה נושא משרה לא בכיר במערך הכספים בטבע שרוצה דווקא לעבוד לא רק עם הבנקים, כי אז הוא צריך לעבור ולתת פרטים לגבי יושב ראש התאגיד והמנכ"ל.
עידן דינאי
¶
זה Over doing. אף אחד לא יכנס לזה בכלל. זאת דוגמה מובהקת איך דרך רגולציה שומרים על ריכוזיות, לא בכוונה תחילה כמובן, אבל זאת דוגמה. יש גופים מסוימים שעצם העירוב של נושאי המשרה יכול לטרפד את כל העניין מלכתחילה.
נטע דורפמן-רביב
¶
כשנגיע לסעיף שמדבר על מה שאנחנו רוצים מאותם נושאי משרה בכירים, אפשר יהיה לראות אם זאת הכבדה יתרה או שזו דרישה גדולה מאוד.
<(היו"ר אברהם מיכאלי, 11:15)>
אריק צוהר
¶
סליחה, גברתי, לא ייתכן שמורשה חתימה, כלומר מי שיש לו כתב מורשה חתימה, רשאי ללכת לפצוח חשבון בבנק אבל בשביל לעשות פעולת המרה אצל חלפן הוא צריך את יושב-ראש הדירקטוריון.
נטע דורפמן-רביב
¶
אבל לא אמרנו שצריך – הוא לא צריך להביא אותו. זאת בדיוק הייתה ההערה. הורדנו מההגדרה את יושב-ראש הדירקטוריון ואת המנהל של אותו גוף כדי שלא יצטרך להביא אותו. אנחנו תכף נראה באילו מקומות אנחנו צריכים את הפרטים לגביהם. אנחנו לא דורשים שהם יבואו פיזית כדי להראות את עצמם מול נותן שירותי המטבע.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
למה אתם חושבים שהדרישה הזאת צריכה להתקיים כשהבנקים שעושים את אותן פעולות לא דורשים את זה?
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אתם לא דורשים בהגדרה שאתם מגדירים כהיכרות לקוח, להביא את יושב-ראש הדירקטוריון - - -
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
היום, כל תאגיד שפותח חשבון בנק, אני יודע שחוץ ממורשים, לפעמים מבקשים אישור רואה חשבון מי הם בעלי התפקידים, בעלי השליטה בתאגיד זה הגיוני. בל לא במובן של להגיע ליושב-ראש הדירקטוריון שבגופים גדולים - - -
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
הניסוח פה, לא רק שצריך לשנות את התוכן שלו, הוא גם משובש. את נעצרת באמצע קריאת משפט והבנתי שאת לא התכוונת לקרוא ברצף.
לילך וגנר
¶
לא הבנתי מה צריך להיות בתוכן הכרת הלקוח. ברגע שמקבל השירות לא צריך להגיע פיזית והסכמנו על זה והורדנו את זה מהגדרת מקבל השירות, אני לא מבינה למה צריך לתקן את ההגדרה של סעיף 2(א) שהיא זהה בכל הצווים האחרים.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
צריך לתקן את זה בצורה כזאת שיובן במה אותו שליח שבא לעשות המרה בשם תאגיד צריך להיות מצויד - -
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
- - זה הכול. בדברים האלה, אם תגידי שזה מובן מאליו, בסוף מישהו יטרטר את האנשים הלא נכונים כי זה לא מובן מאליו.
נטע דורפמן-רביב
¶
ההצעה שלי הייתה שנוריד מההגדרה של מקבל שירות את המנהל והיושב-ראש הדירקטוריון, כשנרצה להכניס אותם – נכתוב זאת במפורש. לכן הם אינם בתוך הסעיף כרגע בדיוק כפי שרציתם. כרגע, בדרך עקיפה על ידי תיקון ההגדרה, הורדנו את זה מהסעיף. הסעיף תוקן אוטומטית.
מנחם ירון
¶
אם נניח ששטראוס היא לקוחה שלנו, את מצפה שנעביר לך את תעודת הזהות של עופר שטראוס? ממילא אנחנו מדווחים לרשות את הח"פ של שטראוס ואת כל הפרטים.
נטע דורפמן-רביב
¶
כשנגיע לסעיף 3, סעיף פרטי הזיהוי – ההערה שלך תהיה במקום ואנחנו נגיב. עכשיו אנחנו בסעיף 2 ולא נוכל להתקדם אם אנחנו כל הזמן הולכים לסעיפים אחרים.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
מותר להם לשאול שאלה. את יכולה להגיד שנענה על זה בסעיף 3. תשמור את שאלה שלך להמשך. לפני שנתקדם לסעיף הבא, מי רצה קודם לדבר?
נטע דורפמן-רביב
¶
"(ב)
נותן שירותי מטבע לא ייתן שירותי מטבע לאיש ציבור זר, בסכום העולה על הסכום הקבוע בסעיף 3(א), אלא אם כן התקבל אישור לכך מנושא משרה אצל נותן שירותי המטבע, לרבות מי שכפוף ישירות למנהל הכללי; מתן אישור כאמור ייבחן לפי מידת הסיכון של הלקוח להלבנת הון ומימון טרור; התברר במהלך ההתקשרות כי לקוח הוא איש ציבור זר, לא יבצע נותן שירותי המטבע פעולה עד לקבלת אישור כאמור להמשך ההתקשרות.".
רון דרור
¶
נטע, כתוב: "לפי מידת הסיכון של הלקוח להלבנת הון". אני לא מבין, החלפן הוא ראש אגף אמ"ן מחקר? שגם הוא, דרך אגב, יכול להגיע לשתי מסקנות סותרות לגבי אותו אדם.
רון דרור
¶
אבל הנהלים פתוחים מדי, פרומים. החלפן יושב במשרד של אדם אחד הוא מקבל הערכת סיכון עד כמה האיש הזה יכול להלבין? אני אומר לכם, הייתי ראש מדור באמ"ן וגם כן לא יכולתי לקבל הערכות כאלה – אז הוא יכול לקבל הערכות כאלה?
רון דרור
¶
אל תתנו דרישות שהציבור לא יכול לעמוד בהן. תנו דרישות קונקרטיות, תנו טופס עם דרישות קונקרטיות, כדי שהפקיד יוכל להיות פקיד מסודר כמו בארצות הברית, כדי שכל אחד יידע מה הוא עושה. עשיתי כך וכך – עשיתי את העבודה שלי, המערכת עובדת.
מאיה לדרמן
¶
זאת המשמעות של הסדרה של שוק. הסדרה של שוק זה לא שתמשיכו לעבוד בלי שום חשיבה והבנה של מה שאתם עושים אלא תפנימו את חוק איסור הלבנת הון ואת חוק איסור מימון טרור.
רון דרור
¶
איזה נושא משרה? יש תאגידים שהפקיד הוא גם נושא המשרה והמנהל – כך זה ברובם, אגב. זאת לא מערכת כמו שיואב איתר מערכת אחת מופלאה.
אריק צוהר
¶
מגיע אטאטורק לסניף צ'יינג' ברחוב בן יהודה. אטאטורק לא יודע עברית. הוא מוציא מכיסו 10,000 אירו – מה עכשיו אמור לעשות אותו צ'יינג'ר?
היו"ר דוד רותם
¶
אתה רוצה שנכניס הנחיות שכל מי שרוצה רישיון לצ'יינג' יצטרך לדעת כמה שפות? אנחנו יכולים לארגן לך את זה.
היו"ר דוד רותם
¶
לא. מי שכותב את זה מבין היטב. מי שחושב שנותן שירותי מטבע יכול להיות בור ועם הארץ ולא לדבר בשום שפה חוץ מעברית – הוא בבעיה.
יצחק מלכה
¶
לשם האיזון, קודם דיבר עורך הדין שאם הוא רוצה לעבוד עם טבע, אז אנחנו מטילים עליו כל מני דרישות שהבנקים לא דורשים. מצד שני אתה רוצה להביא את אטאטורק. יש פה מנעד. אז קצת פרופורציות, הכול בסדר.
שלומי גולן
¶
כבוד היושב-ראש, אם לנסות לתמצת פה את כלל הדעות, נותני שירותי המטבע למעשה מבקשים לצמצם את שיקול הדעת שניתן להם. כלומר, אם הרשות רוצה להכליל כללים מסוימים – אין בעיה. נשב יחד ונגבש טופס שיוסכם על כולם.
נותן שירותי המטבע ימלא את הטופס כמו פקיד, ייצא ידי חובתו ויתקדם הלאה לקראת יתר הדברים.
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה להגיד לכם שאתם טועים לחלוטין. יושבים פה כל הצ'יינג'רים האלה ומסבירים לכם שהם לא מסוגלים להפעיל שום שיקול דעת.
מאיה לדרמן
¶
פקידי הבנק לחלוטין לא מתנערים משיקול הדעת שלהם, הם בודקים אם לקוח חורג מהפעילות שלו. אם לפקידה שיושבת מול לקוח מתעורר ספק, היא הולכת הלאה לממונים. זה לא רובוטים – מטילים פה חובות על אנשים עם שיקול דעת.
שלומי גולן
¶
את יודעת מה ההבדל? כדי להיות פקידה בבנק צריך תואר ראשון במנהל עסקים אבל כדי לפתוח צ'יינג' צריך רק לשלוח בקשה ליואב צבר.
אברהם מיכאלי
¶
גברת מאיה, מה שקרה זה שהרשות להלבנת הון נולדה לפני 10-5 שנים אבל החלפנים האלה קיימים כבר 40 שנה. תראו ותתמודדו עם המציאות, אל תהיו רק פקידים שחושבים כל הזמן כפקידים, אפילו שאתם עורכי דין, עם כל ההערכה לקולגות. תחשבו תמיד שיש מציאות שטח. או שנסגור את כולם היום ונפתח חדשים עם כללים חדשים או - - -
אברהם מיכאלי
¶
הוא לא יודע, יש לך טעות. הוא יודע את השפה שהוא דובר ולא מעבר לזה – הוא לא ידע לדבר עם ראש הממשלה הטורקי, עם הנשיא הטורקי שיגיע אליו. אני רוצה שניקח את המציאות ונמקסם את מה שניתן לעשות במציאות.
אם אתם רוצים להגדיל ראש של אנשים שלצערנו קיבלו אישורים לא היום, אלא לפני 30-20 שנה להפעיל צ'יינג'ים – זאת המציאות ונתמודד עם זה. באתם הנה כדי שנעזור לכם להעביר דברים סבירים. אני לא מסכים על כל הרצונות של כל מי שבא לפה, אבל בואו ניקח את המגזר הכללי שלצערנו הם הקטנים.
לגדולים אני לא דואג – יש להם יועצים, עורכי דין ורואי חשבון ומנגנונים של 5 חדרים, אין פה רחמים עליהם. אז בואו תהיו מציאותיים וכל הניסוחים בתקנות יהיו תמיד בהתאם לכך. זה הכול.
יואב צבר
¶
ברשותך, יושב-הראש, הצו הזה נכתב ממש על סמך ניסיון ועל בסיס ניסיון ועל בסיס פגישות עם אנשים – אי אפשר להגיד שנותני שירותי המטבע, החלפנים של לילינבלום לפני 60-50 שנה זה אותם נותני שירותי מטבע כיום - - -
יואב צבר
¶
אז אני ברשותך מצהיר שיש פה עורכי דין שהם נותני שירותי מטבע ויש אנשים משכילים מאוד שנותנים שירותי מטבע ולא כולם לא יודעים קרוא וכתוב. הם לומדים לקרוא ולומדים כלכלה ויודעים הרבה דברים שאנחנו עוד לא למדנו אותם.
אברהם מיכאלי
¶
אני מאוד מעריך את הסנגוריה שלך, אבל בסוף התלונות באות מהשטח וכנראה שאתה לא קשור לאותו שטח.
נטע דורפמן-רביב
¶
אין ספק שאנחנו מעלים בצו הזה את הסטנדרט. אנחנו מעלים את הסטנדרט, אנחנו מנסים לקרב את הצו של נותני שירותי מטבע לסטנדרט העולמי. אולי הסטנדרט העולמי לא כל-כך פשוט כפי שהיו רגילים לחיות בשנים האחרונות.
נטע דורפמן-רביב
¶
בנושא של אנשי ציבור זרים, הדרישה של הזיהוי ושל אי מתן שירות אלא אחרי אישורים וכולי, זה הסטנדרט הבינלאומי של הארגונים הבינלאומיים בתחום של הלבנת הון. זאת לא המצאה שאנחנו המצאנו בישראל לנותני שירותי המטבע. – מאיה מהרשות לאיסור הלבנת הון יכולה להרחיב בזה.
לא המצאנו פה במדינת ישראל דרישות שהן מנותקות מהסטנדרט הבינלאומי. ולכן יכול להיות, שנותני שירותי מטבע יצטרכו לשכור שירותים במקרים מסוימים של אנשים שיכולים להשיג את אותם אישורים, שיכולים לבחון אותם דברים ושיש להם את היכולת והמסוגלות לעמוד בצו.
זאת הדרישה של הצו – אנחנו דורשים מנותני שירותי המטבע לרשום לעצמם נהלים, לעשות בדיקות, לא להיות כאלה שעושים "וי" בטופס כתוכי. במקרה הזה אנחנו אומרים: אל תלך לאותו פקיד, הפקיד ילך למישהו שהתפקיד שלו לאשר. אותו אדם, שהוא נושא משרה או כפוף ישירות למנכ"ל, אמור להיות אדם שמסוגל לעשות את זה. אם אין כרגע אדם כזה – אז צריך למצוא אדם כזה.
נטע דורפמן-רביב
¶
זאת המשמעות של העלאת הסטנדרט בצו ואנחנו לא מתחבאים. אכן הצו הזה יגרום לכך שנותני שירותי המטבע יצטרכו להעלות את סטנדרט הפעולה שלהם מול הלקוחות לעומת הצו הקודם. הצו הזה הוא צו חדש.
שולי מועלם-רפאלי
¶
השאלה, גברתי, אם זאת גזרה שהציבור יכול לעמוד בה? זה לא היה מתואם ביני לבין חבר הכנסת מיכאלי ושנינו עמדנו על הנקודה - - -
נטע דורפמן-רביב
¶
צריך לזכור שבתחום הספציפי הזה של הלבנת הון יש בכל זאת סטנדרט בינלאומי וזה לא נדרש רק מדינת ישראל או מנותני שירותי המטבע בישראל. בודקים אותנו אל מול נותני שירותי מטבע בעולם.
מאיה לדרמן
¶
- - - אנחנו מדברים פה על סקטור שהוא מוסדר כבר: בשנת 2000 חוקק החוק ובשנת 2001 הותקן הצו – הם כבר מכירים דרישות. אלו לא דרישות חדשות ודרישות שהציבור לא יכול לעמוד בהן.
שלומי גולן
¶
אבל איך אפשר לומר את הדברים שאת אומרת? כשמסתכלים על העניינים שעולים לוועדת עיצומים - - -
מאיה לדרמן
¶
בוועדות עיצומים אנחנו רואים נש"מים שעובדים יפה מאוד. לא כולם לא יודעים מה קורה איתם. גם נש"מים קטנים – יואב צבר עשה ועדות עיצומים גם באילת – נש"מים קטנים מאוד שעובדים באוטובוס במקרה מסוים אפילו, עובדים יפה מאוד ומכירים את הדרישות.
אין מה לעשות – הסדרה של שוק אומרת הגדלת הנטל של הדרישות המוטלות. בכל זאת מדובר בנותני שירותים פיננסיים שקיבלו – אמנם לא רישיון – אבל המדינה אפשרה להם לעסוק בתחום הזה. מדובר גם בכספי ציבור, כל סקטור פיננסי אחר שמוסדר, שקיבל רישיון מהמדינה - - -
מאיה לדרמן
¶
כמו שיש רגולציה שחלה על הבנקים בגלל שהם מתעסקים עם כסף של הציבור, ועל חברי בורסה ומנהלי תיקים – יש גם כללי שצריכים לחול על הסקטור הזה כי בכל זאת הם מתעסקים עם כספים של אנשים ולוקחים אותם ומעבירים אותם וממירים אותם.
לכן צריך להיות גם אינטרס של המדינה שהשוק הזה יהיה כמה שיותר מוסדר. היום הוא לא מספיק מוסדר ואנחנו רואים ומכירים את זה בנותני שירותי מטבע – תעזוב את ועדות העיצומים – שמגיעים גם לכתבי אישום פליליים ונותנים שירותים לאירגוני פשיעה.
אברהם מיכאלי
¶
אני מציע למשרד האוצר להוציא היום צווי סגירה לצ'יינג'ים הוותיקים האלה – זה טסט יפה לשר האוצר.
מאיה לדרמן
¶
אדוני יושב-ראש הוועדה, אמרנו את זה בדיון שהיה לפני הבחירות. התחייבנו להוציא הנחיות, לעשות כנסים, להסביר להוציא חוברת - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אני חושב שאתם צריכים לזמן אליכם את הנציגים פה, לשבת אתם ולשמוע את כל מה שכואב להם כי אני כבר שמעתי. אני כבר מקבל מהם - - -
אריק צוהר
¶
לא. אותו עובד ציבור זר, הוא לא בא לצ'יינג', הוא בא לרשות לאיסור הלבנת הון עם דרכון – איך אתם יודעים שהוא עובד ציבור זר? הוא בא למשרד האוצר – אתם באכיפה, איך אתם יודעים שהוא עובד ציבור זר?
מאיה לדרמן
¶
קודם כל, חשוב לחבר את כל ההוראות של הצו יחד. נש"מים גדולים וגם בינוניים שמנהלים מחזור מעל 3 מיליון שקלים, יהיו חייבים לנהל עכשיו מאגר מידע ממוחשב – זה לא יהיה רק בניירת – זאת חלק מההסדרה.
כחלק מהמאגר, כשאתה יושב מול מחשב ובא אליך לקוח – תעשה אפילו גוגל. אני לא מדבר על הבנקים שרוכשים מאגרי מידע בינלאומיים - - -
היו"ר דוד רותם
¶
לא יתנו לכם שום נגישות לשום מקום. יושבים פה אנשים שמתארים את עצמם ככאלה שלא מסוגלים לשום דבר, ואני אתן להם גישה למאגרים? בחיים לא.
שלומי גולן
¶
לא קפץ השם, מאה אחוז. הגיעה חוליית ביקורת כעבור שנה ובגוגל קפץ השם ועכשיו יש לי ועדת עיצומים.
מאיה לדרמן
¶
יש חובה לבקרה שוטפת. לא תהיה ועדת עיצומים – חלה עליך חובה לבדוק את זה מדי פעם. ככה זה בכל הגופים.
היו"ר דוד רותם
¶
יש לי בקשה: תקבעו איתם זמן, שמעו את כל מה שיש להם להגיד לכם ותחליטו. אבל אני רוצה להיות בטוח שבמקום שאנחנו נשב פה וכל אחד יעלה את כל מה שכואב לו, שאתם תמצו את זה מראש.
מאיה לדרמן
¶
חבל שכאשר פורסם הצו להערות הציבור, לא הועברו הערות בכתב. כל מי ששלח הערות, אנחנו התייחסנו וגם נפגשנו אתו.
אורי מקלב
¶
יש היום חברות שמתמחות. אנחנו הרי דנים בנושא הזה כשאנחנו דנים בכספים של מסתננים ואנחנו הרי גם כן רוצים לסגור את ההסתננות ולכן אנחנו מבקשים לא לאפשר למסתננים להוציא סכום מסוים מהארץ כדי שהם לא ירצו להעביר כספים ולא יהיה להם כדאי להסתנן לפה. אבל מתברר מנתונים שהגיעו אלינו שיש חברות וואלה - - -
אורי מקלב
¶
הבנק הפיראטי הזה יהיה עכשיו לא רק לגבי המסתננים אלא יפעל לגבי כל הכספים שיש פה ולא רק בגופים במדינת ישראל. אותו וואלה הזה מתקיים בכל העולם ומגלגל מאות מיליארדים, כולל בארצות הברית שיש בה הקפדה ונותנים שם את האפשרות להעביר את הכספים גם למסתנן, גם לאזרח לא לגאלי.
כל מה שאנחנו אומרים כאן
¶
זיהוי לקוח, הגבלת סכומים – אנחנו רוצים לסגור את הצ'יינג'ים. בואו נגיד את הדברים על השולחן. זה מה שיקרה. זה מה שאנחנו רוצים.
אורי מקלב
¶
אבל אנחנו לא יכולים, כמו שאומרים, האחד חטא ועל כל העולם נקצוף. אם יש פעילות פלילית ולא חוקית – אנחנו צריכים להילחם בה. אנחנו אוהבים היום לפתור את הבעיה בזה שאנחנו מקפדים את ראשה ובזה פתרנו את הבעיה והסרנו את האחריות.
וכי אנחנו לא יודעים שהשוק השחור יצוץ אם נסגור אותם? הרי אנחנו יודעים שמול כל גנב צריך לא שוטר אחד – צריך שני שוטרים. הדבר הזה היה קיים גם בתקופות וגם במדינות שהעונש על עבירה כזאת ואפילו פחותה הייתה תלייה על עמוד התלייה מיד ללא משפט ועם כל זה נעשו דברים שחורים ונעשתה פעילות כזאת.
השאלה היא איך אנחנו מטפלים בה? האם אנחנו רוצים את דרך המלך? בענייננו זאת לא רק הדרך הכשרה – אנחנו עושים שירות מאין כמוהו לאזרח. יש היום תחרות בין הצ'יינג'ים ואנשים הולכים למי שנותן את השירות, את המחיר.
אנחנו נגרום לכך שהמחירים יהיו יותר גבוהים. אנחנו הולכים לפגוע באזרחים – באזרח כזה או אזרח אחר, לא משנה. בסופו של דבר בית המחסר משית את העלויות על הצרכן ואנחנו יודעים - - -
היו"ר דוד רותם
¶
הרי העלינו את המע"מ, כבר עשינו הרבה גזרות – אז מה קרה? זה הכול משרד האוצר, מה אתה רוצה?
אורי מקלב
¶
- - - אני רוצה לעשות פעולה כזאת של המרה בדואר, שהוא שירות ממשלתי, עם כל הרצון הטוב אנחנו משלמים שם באחוזים גבוהים יותר ממה שאפשר לקבל בצ'יינג'ים. זה שירות לאזרח, זה שירות לתייר, זה מגביר את התעשייה, את המסחר.
יש תופעות לא טובות – צריך להילחם בהן. אם נניח רוב הפעילות בצ'יינג'ים היא פעילות לא חוקית, עבריינית, אז אנחנו יודעים - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אורי – רוב הפעילות כשרה ולכן ביקשתי שהם ישבו יחד עם אנשי הרשות ויעלו את כל הטענות שיש להם לגבי הצו הזה וינסו להגיע להסדרים.
אורי מקלב
¶
נושאים את שם השם לשווא, אני אסביר למה הכוונה: לוקחים את הנושא של הלבנת הון להילחם בגופים של טרור ובסמים ומשתמשים בזה בקלות דעת. אדוני יושב-ראש הוועדה, אני לא ביקשתי שוועדת הפנים לא תדון בנושא של העברת הון המסתננים בגלל שהוועדה היא המוסמכת ולה יש את הניסיון לא לקחת את החוק הזה ולהשתמש בו בכל מקרה.
אבל אנחנו לוקחים את החוק של לבנת הון – כשבאתם לשולחן הזה בכנסת ואמרתם שאתם רוצים להשתמש בזה במקרים חריגים מאוד - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אתם לא צריכים להצטדק. מותר לכם להעביר את זה לוועדה בה יעבירו את זה בדיון של 10 דקות. זה בסדר גמור. לכן הלכתם לוועדת הפנים, לכן הלכתם לוועדת הכספים.
אורי מקלב
¶
אדוני היושב-ראש, אתה צריך לשמור על השם המקצועי של הוועדה הזאת שיודעת ומתמקצעת מאוד-מאוד טוב בנושא של איפה עוברים הקווים בין הלבנת הון לפעילות אחרת כזו. כל עבירה – גם אי תשלום מס ערך מוסף, גם אי תשלום מס הכנסה – היא בסופו של דבר עבירה פלילית והיא הלבנת הון.
אורי מקלב
¶
אנחנו לא משתמשים בפגז בשביל להרוג זבוב, לכן אנחנו עושים את מירב המאמצים למקד את זה בדברים שאנחנו יודעים שצריך להתמקד בהם. אנחנו שמים לזה סולם של סדרי עדיפויות. אנחנו היום עושים זילות בכל העניינים, גם בחלק הפלילי או הלא כשר, שעובר במודע או שלא במודע, דרך הצ'יינג'ים.
צריך להילחם במשהו שהוא הרבה יותר מידתי בעניין הזה ואנחנו צריכים להיות מידתיים לגבי כל השירות שהם עושים. אנחנו לא מסתכלים בכלל מה התועלת ומה השירות שלהם – לכן ביקשנו להקים את הרשת של הצ'יינג'ים האלה.
אני מודיע שבחיים לא נכנסתי לצ'יינג', אני לא יודע מה זה צ'יינג' – אני עובר ברחוב ורואה את זה. אבל אתם הופכים את הצ'יינג'ים לאיזה מקום שמי שרוצה לא יכול להיכנס - - -
לילך וגנר
¶
אני רוצה להגיד שההתייחסות לנותני שירותי מטבע היא התייחסות רצינית. זו התייחסות כמו לגופים פיננסיים אחרים. היא לא יוצאת מנקודת הנחה שהם פושעים ועבריינים. נהפוך הוא, עושים שימוש בהם כדי לאתר הפקדות להלבנת הון. לא מסתכלים עליהם בחשדנות – הצו הזה לא אומר שהם אוכלוסייה חשודה.
להיפך, הוא אומר שהם אוכלוסייה חשובה שעוברים דרכה כספים של אזרחים. עוברים דרכה גם כספים שעלולים להיות סיכון הלבנת הון – מזה יצא הצעת החוק שהוסיפה אותם לחוק איסור הלבנת הון. זו ההנחה שהתקבלה פה וזה כל הזמן מה שאנחנו מנסים לשדר.
בנוגע לבנקאות פיראטית – אם לא היה סעיף 11(ג)(3) לחוק איסור הלבנת הון – זה לא היה אסור. עכשיו אנחנו אומרים שמי שעוסק בבנקאות פיראטית צריך להירשם כנש"מ מכיוון שהוא מעמיד נכסים במדינה אחת תמורת נכסים במדינה אחרת כאשר כסף לא עובר.
אנחנו אומרים שמצב כזה מצדיק רישום אצל יואב צבר ומצדיק ביצוע פעולות מסוימות. אנחנו לא חושבים שההסדרה של הנושא הזה גורמת לייתר פיראטיות, נהפוך הוא. אנחנו בדיוק מנסים להסדיר את תנועת הכספים הזאת שהיא מחוץ בנקים.
מאחר ומדובר בפעולות שנעשות בהיקפים ניכרים ושהמחוקק יצא מנקודת הנחה שמדובר פה בפעילות שיכולה להוות ערוץ להלבנת הון – מכאן כל הפיקוח על המגזר הזה. אין פה שום אמירה שלנו שהמגזר הזה חשוד מעצם טיבו.
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה להבין, מתי אתם יכולים לשבת עם עורכי הדין שקודם הרימו את היד כדי לנסות - - -
אורי מקלב
¶
אנחנו יודעים שבנושא הזה יהיה דיון עקר בלי היועץ המשפטי. אתם תעמדו בעמדה שלכם, הם יגידו וזה ייגמר ואנחנו צריכים להחליט. אני חושב שהוא החלק האובייקטיבי שקיים ויכול להביא את זה לידי מעשים כמו שאתה מאוד רוצה ולראות איפה הקווים האדומים אצל הצ'יינג'ים - - -
שרון פרידמן
¶
אני מהפרקליטות ושנים הגשתי כתבי אישום בהלבנת הון. מהניסיון שלנו, אנחנו רואים ב-8 השנים האחרונות שאין ארגון פשיעה שעושה את הדברים הכי נוראיים, האכזריים ביותר, ואפילו אם הם לא ארגון אלא התגבשות, שאין לו נותן שירותי מטבע שעובד אתו באופן קבוע.
היו"ר דוד רותם
¶
זה נעים לשמוע את זה כי אתה מסביר לנו למה הפרקליטות לא מסוגלת למלא את תפקידה, ואת זה אני אוהב תמיד לשמוע.
שרון פרידמן
¶
אכן, אנחנו לא מושלמים, ודאי אנחנו לא מצליחים בכוחות שיש לנו להתמודד עם הכול ועם התיקים. מדובר בתיקי ענק, מגיעים אלינו ארגזים רבים וצריך לעבור על חומרי הנהלת חשבונות. אבל אין ארגון פשיעה ואין תופעת פשיעה רצינית שאין במרכז הסיפור נותן שירותי מטבע.
אין לי ראיות שנותן שירותי המטבע יודע מה עומד מאחוריו. כמו ששמענו, הם לא תמיד יודעים שפות שונות. אבל אני יודע שאם הייתה הסדרה של התחום, זה היה משפר בהרבה מאוד את מצבנו.
אורי מקלב
¶
אדוני היושב-ראש, אתה יודע, אתה מתמצא ואתה גם עוקב אחרי הפעילות של הביטוח הלאומי. הביטוח הלאומי מפעיל מערכת של ועדו וביקורת וקשיים לכל אחד שמבקש גמלה כזאת או אחרת. שאלנו אותם מה אחוז של המנסים לרמות את הביטוח הלאומי, שמתחזים, שבגללם מחזיק הביטוח הלאומי מערכת שלמה של ביורוקרטיה של מאות עובדים – הוויכוח הוא בין 3% ל-5%. זה כל הוויכוח, זה כל האחוז של המנסים לרמות או להתחזות.
אני חושב שחשוב לנו לדעת, גורם מקצועי היה צריך לתת לנו תשובה – זה מינימום כשבאים לעשות תקנות – מה אחוז הסכומים מתוך כלל מחזור הכספים שעוברים בתוך הצ'יינג'ים שהוא חשוד כפעילות חבלנית או פעילות טרור. זה דבר בסיסי כשבאים לוועדה ומבקשים – צריך לתת גם את זה.
לילך וגנר
¶
אבל אנחנו כבר מדברים על צו ועל מגזר שכבר הוחלט להכניס אותו לרגולציה מהטעמים האלה. כרגע אנחנו לא במצב שאנחנו מנסים להצדיק למה יש רגולציה מסוימת וחלקית לנושא של נותני שירותי מטבע. היינו שם ב-2002 כאשר תוקן החוק וחוקק הצו לראשונה.
כרגע אנחנו בשלב ב' שבו אנחנו מנסים לטייב את הצו ולהתאים אותו למציאות העדכנית וגם להמלצות הבינלאומיות.
אברהם מיכאלי
¶
אתם לא מתכוונים לזה, אבל אתם עושים את זה בפועל. אני יודע שאין לכם כוונה רעה. במעשים שלכם, מה שקראנו גזרות, עוד תחסלו 2,000 לפחות. אולי הגופים הגדולים יותר - - -
רון דרור
¶
נניח, לצורך העניין, שלפרקליטות שהוא נמצא בה יש 6 תיקים – זאת פרקליטות שעושה תיקים ספורים, היא לא עושה תיקים בהמוניהם – ואחרי כל השלבים מצאו שארגוני פשע עושים ניכיון שיקים, זה לא המרות כספים לאזרחים ולא אנשים שמעבירים 1,500 דולר לחו"ל – מדובר בניכיון שיקים.
נניח שיש 3-2 שארגוני פשע שיש להם In House כזה, כמו שיש עורך דין, חלילה בעוונותיו, In House כזה – אז אותם צריך למקד ולהוריד אותם.
שרון פרידמן
¶
יש לך טעות עובדתית אחת, אדוני: אני לא נמצא במחוז מסוים – אני נמצא בפרקליטות המדינה ואני רואה את כל המחוזות ומה שאמרתי מתבסס על כל התיקים שהפרקליטות מנהלת. יש שם לאו דווקא ארגון פשיעה אלא תופעת פשיעה. תמיד יש נש"מ שאולי לא יודע, אולי משתמשים בו, אבל - - -
היו"ר דוד רותם
¶
תודה רבה לכם, רבותי. אתם תפגשו ותעבירו לנו נייר עבודה. תודה רבה. הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 12:00.>