PAGE
34
ועדת החינוך, התרבות והספורט
03/06/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 21>
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שני, כ"ה בסיון התשע"ג (03 ביוני 2013), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 03/06/2013
1. תקנות הספורט (חיוב בתעודת הסמכה) (הוראת שעה), התשע"ג-2013 2. אישור תקנות מכוני כושר (רישוי ופיקוח) (פטור מנוכחות מדריך בחדר כושר), התשע"ג-2013
פרוטוקול
סדר היום
<1. תקנות הספורט (חיוב בתעודת הסמכה) (הוראת שעה), התשע"ג-2013
2. אישור תקנות מכוני כושר (רישוי ופיקוח) (פטור מנוכחות מדריך בחדר כושר), התשע"ג-2013>
מוזמנים
¶
>
שלמה סביה - הכשרת מאמנים ומדריכים, משרד התרבות והספורט
עו"ד מיטל שרעבי - לשכה משפטית, משרד התרבות והספורט
עו"ד יעקב פרידברג - משרד המשפטים
מיקי דור - ראש אגף רפואה כללית, משרד הבריאות
עו"ד מוריה בן צור - משרד הבריאות
רומן ברזובסקי - נציגות אישית
פנינה בן-דוד - כלכלנית, התאחדות המלונות
זהר לוי - לוביסטית, התאחדות המלונות
רשמת פרלמנטרית
¶
שרון רפאלי
<1. תקנות הספורט (חיוב בתעודת הסמכה) (הוראת שעה), התשע"ג-2013
2. אישור תקנות מכוני כושר (רישוי ופיקוח) (פטור מנוכחות מדריך בחדר כושר), התשע"ג-2013>
היו"ר עמרם מצנע
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט. אנחנו דנים בתקנות הספורט. במה אנחנו מתחילים?
מיטל שרעבי
¶
חוק הספורט נחקק ב-1988. סעיף 2א לחוק הספורט קובע שרשאי השר לקבוע בצו שבענף מסוים לא יוכל אדם לעסוק כמדריך או כמאמן, אלא אם כן יש בידו תעודת הסמכה לאותו ענף. בשנת1997 הותקנו תקנות ונקבעה רשימה של ענפי ספורט רבים שבהם נדרשת תעודת הסמכה כמדריך או כמאמן. אחד הענפים המופיעים בסעיף 53 זה הענף שאנחנו נדון בו היום – רכיבה על סוסים. סעיף 3 לאותן תקנות קובע שבמקרה שבו אדם רוצה להדריך ילדים עד גיל 16 הוא נדרש לתעודת מדריך בלבד, ואם הוא רוצה לאמן ילדים מעל גיל 16 הוא נדרש לתעודת מאמן.
מיטל שרעבי
¶
הוא רשאי להדריך ילדים עד גיל 16, ואם הוא רוצה לאמן אנשים מעל גיל 16 הוא נדרש לתעודת מאמן.
שלמה סביה
¶
המונחים "הדרכה" ו"אימון" כפי שאתה תופס אותם, שניהם אימון. אבל הדרכה ואימון זה מדריך או מאמן. בחוק נקבע שמדריך יכול לעבוד עם ילדים עד גיל 16.
היו"ר עמרם מצנע
¶
אני חשבת שמאמן זה תחרויות ספורט, והדרכה זה לכיף או ספורט עממי. זאת אומרת עד גיל 16 זה ייקרא "מדריך", ומגיל 16 זה אימון. זה במקרה של רכיבה על סוסים.
מיטל שרעבי
¶
המצב הוא שעד מרס 2011 לא היו מאמנים בארץ וגם לא היו קורסים להכשרת מאמנים, אלא רק קורסים להכשרת מדריכים. מה שקרה הוא שאותם אנשים שיש בידיהם תעודת הסמכה בפועל הם הדריכו גם אנשים שהם מעל גיל 16, וזה בעצם בניגוד לתקנות. קצת לפני מרס 2011 התאחדות הרכיבה, שהוא גוף דו-מהותי שמוכר על-ידי משרד הספורט ועל-ידי הגופים הבין-לאומיים בא למנהל הספורט ואמר שיש באפשרותה להתחיל לקיים בארץ קורס יישור קו. זה קורס שנועד להכשיר את הטובים ביותר, לפי קריטריונים מסוימים להיות מאמנים, והם בעצם אלה שיאמנו ספורטאים מעל גיל 16. נערך קורס יישור קו, והוכשר גרעין מסוים של מאמנים, וכיום יש קורסים משלימים שהוא קורס רחב יותר לאותם אנשים שיש בידיהם תעודת הדרכה, והם רוצים לקבל תעודת מאמן.
באותה פנייה שהתאחדות הרכיבה אמרה שיש בידה לקיים קורס יישור קו היא גם אמרה בצדק שיש אולי לתת מענה לסוגיה שעד שישלימו את הקורס המלא תהיה התאמה בתקנות שתאפשר להם לאמן גם מעל גיל 16 תקופה מסוימת.
מיטל שרעבי
¶
כן. עד שהם ישלימו את ההכשרה של אלה שלא נכנסו לקורס יישור קו. אנחנו, כמובן, נענינו לבקשה שלהם. בהתחלה חשבנו ששנתיים זה פרק זמן מספיק. הפנינו את הטיוטה להערות בהתאחדות הרכיבה, והיא ביקשה פרק זמן של ארבע שנים, אם אני לא טועה. בסוף הוחלט על שלוש שנים שזה בעצם פרק הזמן שיאפשר להם לעשות את ההשלמה - -
מיטל שרעבי
¶
- - ובאמת לפעול לפי החוק ולפי התקנות. אנחנו מבקשים לתקן את תקנות ההסמכה כך שבסעיף 1 יבוא 53 שיאפשר כל פעילות לכל מי שיש בידו תעודת מדריך, והוא יוכל גם למי שמלאו 16 שנים, ואחרי התקופה של 1 בדצמבר 2014 שזה פרק הזמן שעבר – כשלוש שנים – לחזור למצב שקיים היום שלמי שיש תעודת מדריך יוכל להדריך עד גיל 16, ולמי שיש בידו תעודת מאמן יוכל לאמן מעל עד גיל 16. זה התיקון המוצע.
אתמול הייתה לנו שיחה עם מירב ועם משרד המשפטים, ואנחנו מציעים לקבוע כאן סעיף נוסף שהוראת השעה תחול רק במקרה שאדם התחיל את קורס ההסמכה שלו אחרי פרסום התקנות. זאת אומרת אנחנו מפרסמים את התקנות ברשומות, אם יאושרו, כמובן, ומי שהתחיל את הקורס אחרי הפרסום ברשומות יחול עליו הדין הקיים היום שהוא יוכל להדריך עד גיל 16.
מירב ישראלי
¶
זאת אומרת בעצם הוראת השעה תחול רק על מי שהתחיל את הקורס לפני תחילת התקנות. אם להגיד הפוך.
מיטל שרעבי
¶
כדי לא לפגוע באינטרס ההסתמכות שלו שהוא ידע שאנחנו – אנחנו גם הצענו להגיש את התיקון במסגרת העתירה שתלויה ועומדת בבג"ץ, וכמובן, ציינו שזה כפוף לאישור הוועדה.
היו"ר עמרם מצנע
¶
לא הבנתי. אני מדריך, ואני רוצה להירשם אחרי שהתקנות יפורסמו להסמכה למאמן – אני לא יכול?
יעקב פרידברג
¶
לכם יש שליטה אפקטיבית על פתיחת קורסים מכוח הוראות חוק אחרות. מדוע לא פשוט תמנעו פתיחה של קורסים מעכשיו עד שהוראת השעה הזאת מסתיימת? או שתוודאו שהם לא מסתיימים?
שלמה סביה
¶
אין כניסה לקורס מאמנים ולקורס מדריכים. אז אתה תמנע פתיחת קורס מדריכים אז לא יהיו אנשים שילמדו קורס מאמנים. אתה תעשה פעולה הפוכה, אתה תפגע בזה.
שלמה סביה
¶
אפילו יותר. כל ענף הרכיבה היום מבוסס אך ורק על מדריכים, רק על קורס יישור קו שציינה כאן מיטל. כלומר עד היום בכלל לא היה קורס מאמנים.
מירב ישראלי
¶
אז אם אני מבינה נכון אתם בעצם אומרים שצריך להגדיר איזה קורס כי אני מבינה שיש קורס יישור קו ויש קורס מאמנים - -
שלמה סביה
¶
מי שרוצה לעבוד עם אוכלוסייה של ספורטאים או חניכים מעל גיל 16 יהיה חייב בתעודת מאמן, על-פי החוק.
מירב ישראלי
¶
אם ככה אנחנו אומרים שההוראה הזאת תחול על מי שהתחיל את הקורס שאנחנו צריכים לתת לו שם- -
שלמה סביה
¶
למה אנחנו צריכים לנקוב במילים "מי שהתחיל" או "מי שסיים"? מי שעד היום מחזיק בידו תעודת מדריך - -
מירב ישראלי
¶
אוקיי. התקנות יתפרסמו בעוד שלושה שבועות. אתה רוצה שמי שסיים את קורס מדריכים בעוד שבועיים כבר יוכל מאמן? זאת המשמעות?
מירב ישראלי
¶
אוקיי, אז מה שאתם אומרים הוא לא מדויק. בעיקרון מה שאתם רוצים זה שמי שצבר איזשהו ניסיון ומוכשר לאמן ניתן לו לאמן עד שהוא יקבל תעודת מאמן.
מירב ישראלי
¶
אבל למה? אני שוב אומרת: אם התחלת לפני חצי שנה את קורס המדריכים ותקבל את התעודה מחר, למה שאני אתן לך לאמן? איזו סמכות יש לך פה?
שלמה סביה
¶
עובדים בפועל היום בניגוד לתקנות עם אוכלוסייה מעל גיל 16. אנחנו רוצים לתת להם זמן להשלים את הכשרתם כדי שיעמדו בתקנות. זאת הכוונה שלנו.
שלמה סביה
¶
אבל זה תהליך עד שאנחנו מכשירים את האנשים. אנחנו לא נעצור את ההתפתחות של הענף, ונגיד, אוקיי, עושים "פוס", עצור - -
מירב ישראלי
¶
לא, לא. למה הייתה הערה? עושים הוראת מעבר על אנשים שהמחוקק מבין שהם מוכשרים לבצע את הדבר הזה - -
מירב ישראלי
¶
- - אבל ייקח להם זמן לקבל את ההסמכה. מי שרק אתמול התחיל קורס מדריכים או לפני חצי שנה, ועכשיו מקבל את התעודה, השאלה אם אתה חושב שהוא כשיר לאמן מעל גיל 16?
שלמה סביה
¶
מירב, מאחר שאין לנו מעקב על תעסוקתם של אותם מוסמכים כמדריכים – יכול להיות שמישהו הוסמך לפני שלוש שנים ולא עסק בתחום הזה. אני לא חושב שאנחנו צריכים להיכנס לרזולוציה כזאת של מי שעסק ומי רכש ניסיון.
יעקב פרידברג
¶
להבנתי, הוראת המעבר חלה על מי שעושה את ההכשרה הנוספת הזאת שהם קראו לה "יישור קו", שהוא כאילו עובד ועמל על ההסמכה כמאמן.
שלמה סביה
¶
יעקב, אל תכניס את המילה "יישור קו" כי קורס כזה היה פעם אחת ונגמר – אין יותר. אתה מדבר אולי על קורס מדריכים.
יעקב פרידברג
¶
אז מי שעושה את אותו קורס אין לו הוראת השעה הזאת. לא להחיל אותה על אחרים – כמו שאומרת מירב, זה לא מידתי. מילא שהם היו עבריינים כל השנים.
שלמה סביה
¶
מספר החניכים בקורס יכול להיות גם 14. להכשיר את כל הכמות הזאת ייקח המון זמן, ואני לא רוצה לבוא ולומר, תן רק לאלה שעברו. אני אתן להם שלוש שנים, לכל אלה שיש בידיהם תעודת מדריך נכון להיום. כל אחד שמתחיל קורס מדריכים.
היו"ר עמרם מצנע
¶
אני אגיד במילים פשוטות שמה שהם מתכוונים זה לקחת את כל אלה שיש להם היום תעודת הסמכה למדריך, ולאפשר להם לאמן גם מעל גיל 16 בשלוש השנים הקרובות.
מירב ישראלי
¶
יש פה בעייתיות מסוימת כי הרי היה היגיון בקביעה שרק מי שעבר הסמכה מסוימת רשאי לאמן מעל גיל 16. בעצם אנחנו מאיינים לתקופה של שלוש שנים את ההבחנה.
היו"ר עמרם מצנע
¶
תפקידנו גם להקטין ביורוקרטיה ולא להגדיל ביורוקרטיה. אילו התקנה הזאת הייתה באה לפני שנה זה היה תופס בטח פחות אנשים - -
היו"ר עמרם מצנע
¶
אבל אם היו מעמידים אנשים לדין, והם היו בבחינת עבריינים הם היו רצים לחפש קורסים. כשמחפשים קורסים יש ביקוש, ויש גם היצע.
שלמה סביה
¶
הוא בא ואמר שהוא רוצה לתקן את המצב. כל קודמיו, זה לא עניין אותם ולא היה אכפת להם. אז אנחנו מברכים על כך שמצד אחד הוא בא ורצה ליישם את החוק וגם להשביח את רמת המאמנים. אין ספק שהקורסים האלה משביחים את המאמנים ובמישרין גם תורמים להישגים.
מיטל שרעבי
¶
הוראת השעה כן תחול. אני קודם אמרתי שיש עתירה תלויה ועומדת. אנחנו הסכמנו בלי שום קשר לעתירה לפני שהיא הוגשה שזה הדבר הנכון. אני מניחה שהיה לזה הד תקשורתי, וזה עבר מפה לאוזן, ואנשים כן הסתמכו על זה. אמרנו שזה כפוף לאישור השרה ולאישור הכנסת.
שלמה סביה
¶
אני רוצה שנהיה ברורים: מתוך מה שאמרת כרגע, מירב, זה כולל גם את אלה שיש כבר בידיהם תעודת הסמכה.
היו"ר עמרם מצנע
¶
כל אלה שסיימו ואלה שהתחילו. זה אומר שבשלושת השבועות הבאים ירוצו כולם להתחיל קורסים.
מירב ישראלי
¶
אני אקריא, זה טכני. אבל אולי אני גם אסביר במה מדובר.
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 2(א) ו-18 לחוק הספורט, התשמ"ח-1988 (להלן - החוק), לאחר התייעצות עם ארגוני הספורט ובאישור ועדת החינוך והתרבות של הכנסת, אני מתקינה תקנות אלה:
הוראת שעה
1. בתקופה שעד יום ט' בכסלו התשע"ה ( 1 בדצמבר 2014) יראו כאילו בתקנה 3 לתקנות הספורט (חיוב בתעודת הסמכה), התשנ"ז - 1997 בטור א' בטבלה-
(1) בפרט 1 אחרי "(45)" בא "(53)";
(2) בפרט 4 הסימן "(53)"- יימחק.
בעיקרון המשמעות של המחיקה של סעיף (53) שהוא הפסקה של רכיבה על סוסים, אם אני מוחקת אותה מפרט 4 שמחייב תעודת מאמן כדי לאמן מעל גיל 16, ואני מוסיפה אותה בפרט 1 שזאת בעצם הדרכה – תעודת מדריך – זה אומר בגדול שמי שיש בידו תעודת מדריך עד ליום 1 בדצמבר 2014 יכול יהיה להדריך או לאמן בכל גיל. מ-1 בדצמבר 2014 המצב יחזור לקדמותו – מי שיש בידו תעודת מדריך ידריך עד גיל 16, ומי שיש בידו תעודת מאמן יאמן גם מעל גיל 16.
שלמה סביה
¶
אני סתם זרקתי מספר. נכון להיום אין לנו נתונים על מספר המדריכים המאמנים בישראל בענפים השונים.
שמעון אוחיון
¶
סליחה שנכנסתי באיחור, הייתי בדיון. אבל לקחתם בחשבון שהביקוש שיש לחוגים הללו כמו רכיבה על סוסים, גם לצד הטיפולי שיש בהם - -
שמעון אוחיון
¶
אז אני יורד מזה. האם לקחתם בחשבון – ואני בא מדיון בוועדה לביקורת המדינה שעוסקת בתאונות של כל מה ששייך לפעילות בתוך בית הספר ומחוץ לבית הספר. זה נלקח בחשבון?
שלמה סביה
¶
אנחנו מדברים על ספורט תחרותי, לא על בתי ספר. בתי ספר הולכים לרכיבה טיפולית, נקרא לזה כך.
שמעון אוחיון
¶
עזוב את הרכיבה הטיפולית כרגע. אתה בא ואומר שאתה רוצה להשאיר תחת הדרכה בלבד ולא תחת הסמכה קבוצה מסוימת ולא לדרוש ממנה - -
שלמה סביה
¶
החוק קובע שמי שעובד עם ספורטאים ברכיבה תחרותית שעד גיל 16 הוא חייב בתעודת מדריך. מעל גיל 16 – תעודת מאמן.
שלמה סביה
¶
בפועל לא היה קורס מאמנים בארץ מעולם עד לפני שנתיים. המציאות שנוצרה היא שבעלי תעודת מדריך עובדים גם עם חבר'ה מעל גיל 16 בניגוד לתקנות. לפני שלוש שנים ההתאחדות הרימה את הכפפה ורצתה להתחיל כבר לקיים קורסי מאמנים.
מירב ישראלי
¶
אז לנוסח שהקראתי אנחנו מוסיפים את ההוראה של התחולה. התחולה של הוראת השעה הזאת היא בעצם על מי שהתחיל את קורס ההדרכה לפני תחילתן של התקנות. על זה צריך להצביע.
היו"ר עמרם מצנע
¶
מישהו רוצה להעיר עוד משהו? להוסיף עוד משהו? לא. שמעון, אנחנו מצביעים. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד אישור התקנות – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
התקנות אושרו.
מיטל שרעבי
¶
חוק מכוני כושר נחקק בשנת 1994. סעיף 3 קובע את החובה לנוכחות מדריך ככל שמופעל חדר כושר, ומקנה לשרה את הסמכות לתת פטור לסוגים מסוימים של חדרי כושר שיהיו פטורים מההוראה הזאת, כלומר מנוכחות מדריך.
בדברי ההסבר לתיקון הזה – אני אצטט, ברשותכם: "מאחר שקיימים מכוני כושר מסוגים מסוימים אשר עשויה להיות הצדקה לפטרם מחובת נוכחות של מדריך בכל עת, כגון בבתים משותפים ובמקומות עבודה, מוצע להקנות לשר סמכות לפטרם כאמור. עם זאת מוצע להבהיר כי בפטור האמור אין כדי לסייג את חובת הנוכחות של מדריך בעל הכשרה מיוחדת כאשר מתאמנים במקום קטינים".
כלומר גם בדברי ההסבר לסעיף הייתה חשיבה שאולי יש מקום לפטור בתים משותפים ומקומות עבודה מנוכחות של מדריך. הסיבה שאנחנו חושבים שיש לתת פטור בתנאים מסוימים זה מכיוון שאנחנו חושבים שיש חסם להפעיל חדרי כושר. היום אנחנו מקבלים הרבה פניות ציבור שיש חדרי כושר בבתים משותפים וגם במקומות עבודה כמו שב"כ ושירות בתי-הסוהר שפונים אלינו, ואומרים שהם חושבים שנכון לתת פטור. במיוחד בבתים משותפים מאוד קשה להפעיל חדר כושר כשיש דרישה לנוכחות של מדריך כפי שקיים היום. אנחנו חושבים שמוצדק בנסיבות האלה לתת את הפטור מכיוון שזה מהווה חסם, וכמובן, בבית משותף במיוחד שזה לא מקום ציבורי, אלא מקום שמשמש בעיקר את דיירי הבניין.
היו"ר עמרם מצנע
¶
הנקודה הזאת די ברורה. אבל למה אתם מגבילים את זה? למה 100 דירות? מה אכפת לי כמה דירות יש בבית המשותף הזה?
מיטל שרעבי
¶
אני חושבת שככל שיש יותר דירות יש יותר מתאמנים. כשיש יותר מתאמנים הסיכון מן הסתם עולה. גם יש מגדלים - -
שמעון אוחיון
¶
אבל מה ההבדל? מה זה משנה? אם אנחנו דואגים לבטיחותו של אדם מה זה משנה אם הוא דייר או בעל - -
שלמה סביה
¶
בפועל היום כל אדם רשאי לשים בביתו מכשיר של חדר כושר, ולעסוק בפעילות גופנית. היום בבתים משותפים כדי לשפר את איכות החיים של הדיירים, במקום שכל אחד ישים אצלו מכשיר בבית עושים מין חדר משותף, ויש חדר כושר לדיירי הבניין בלבד. אנחנו מסייגים את זה למעט קטינים שעד גיל 18 לא יוכלו להיכנס בגלל חוק קטינים כדי להבטיח, כמו שאת אומרת, בטיחות.
היו"ר עמרם מצנע
¶
כשיש מבוגרים. היום התקנות מחייבות שלכל חדר כושר באשר הוא ובגודל מסוים חייב להיות מדריך כושר.
היו"ר עמרם מצנע
¶
המשרד רוצה להחריג, כלומר שלא תהיה חובת מדריך כושר בבניינים משותפים ובמקומות עבודה. תכף גם נשאל למה לא בבתי מלון.
מיטל שרעבי
¶
במקומות עבודה אני חייבת לציין שבהתייעצות עם משרד המשפטים הם חשבו שזה כן נכון להגביל את מספר העובדים במקום העבודה כי זה הופך את המקום לציבורי יותר, והוא כבר מקום שפתוח לקהל הרחב. אני רואה שיש כאן נציגות של התאחדות בתי המלון.
מיטל שרעבי
¶
אנחנו קיבלנו את הפנייה. יש בכוונת המשרד להניח על שולחן הוועדה טיוטה של תקנות לתת אישור לבתי מלון על חובת נוכחות מדריך. הטיוטה נמצאת כבר באישור סופי אצל היועצת המשפטית של המשרד, זה צריך לעבור לשרה, ומהשרה זה יונח על שולחן הוועדה.
מיטל שרעבי
¶
אנחנו מתכוונים גם לבקש לתת פטור לבתי מלון במסגרת ההתחייבות שלנו בהצעת מחליטים בעניין הזה. זה לא נכנס לפה כי זה עדיין לא עבר את האישור.
יעקב פרידברג
¶
בשאלת ה-100 וה-1000? זאת שאלה מקצועית של משרד הספורט. אם אתה שואל אותי כאדם שמתעסק בחקיקת ספורט – לא כמשרד המשפטים – אני סבור שהחוק שעושה רגולציה למכוני כושר הוא חוק שלא בטוח שצריך אותו בכלל. אני יודע שאני לא היחיד שחושב כך. אבל בהינתן החוק כפי שהוא היום אנחנו כן צריכים ליצור איזונים בין ציבורי לפרטי כדי שהחוק יהיה קוהרנטי.
היו"ר עמרם מצנע
¶
ציבורי ופרטי אני מסכים איתך, על זה אין ויכוח. גם הבית המשותף עד 100 דיירים זה בתנאי שזה לדיירי הבית. אז מה אכפת לי שיהיה 120? הלוא בו-זמנית לא יכולים להתאמן שם יותר מכמות המכשירים.
מיטל שרעבי
¶
אנחנו דיברנו עם לירון אדלר וגם עם נציג היועץ המשפטי לממשלה ערן, ואני חייבת לציין שהם בעיקר עמדו על ההגבלה במקומות עבודה, לא בבית משותף.
יעקב פרידברג
¶
במקומות עבודה התחושה הייתה שצריך בכל זאת לעשות הגבלה מסוימת כי ככל שמדובר במקום בודה גדול יותר כך יש הטשטוש בין זה לבין עסק - -
היו"ר עמרם מצנע
¶
אבל אז זה לא מוגדר. למשל יש מפעל כלשהו שיש לו שלושה מפעלים – האם מקום העבודה זה רק המתחם המסוים? הלוא כשיש 1,000 עובדים הם בדרך כלל מפוזרים בכמה מתחמים.
מיקי דור
¶
זה עוד חסם. כי המעסיק שם, במקום לשים חדר כושר עם כמה מכשירים יגיד שהוא צריך עכשיו להעסיק שם עוד אדם.
היו"ר עמרם מצנע
¶
עמדתי בכל הדברים האלה היא כמה שפחות ביורוקרטיה. אחר כך ייצא דוח מבקר המדינה שמשרד התרבות והספורט לא שלח מפקחים לבדוק באיזה בניין שיש בו 102 דיירים וזה לא חוקי.
יעקב פרידברג
¶
הבעיה היא אחרת. זה שיש רגולציה על התחום של מכוני כושר זה גורם לכך שאנשים מדירים רגליהם מחדרי כושר משלל סיבות, ושכרנו יוצא בהפסדנו כשאנחנו שוקלים את הבטיחות לעומת הבריאות והחינוך לבריאות הציבור. השאלה של בתי מלון שאדוני שאל עליה היא גם כן רלוונטית בהקשר הזה.
היו"ר עמרם מצנע
¶
דרך אגב, יש היום מתקני כושר פתוחים. אז מה, אתה שם שם מדריך כושר? שם יכולים להיות אלפים.
שמעון אוחיון
¶
אבל זה סוג של מתקנים. לכן צריך אולי לעשות את ההבחנה – האם מתקנים קבועים מקובעים שהסיכוי להיתקל בהם או ייפלו - אתה נכנס היום לחדר כושר, ויש בו עדיין מתקנים שמחזיקים משקולות, ואם אתה לא נזהר אתה יכול להפיל משקולת בדרך. השאלה גם בדברים הללו האם זה נלקח בחשבון.
היו"ר עמרם מצנע
¶
זה נכון. ברוב מדינות המערב יש הרבה מאוד ספורט אתגרי שלוקחים סיכון.
נציגת התאחדות המלונות, בבקשה.
היו"ר עמרם מצנע
¶
את יכולה לקצר כי אנחנו מבינים שבבתי מלון זה בסוף גם עלות החדר, ויש טענות שבתי המלון יקרים מדי – כל הטיעונים האלה ברורים.
פנינה בן דוד
¶
בנובמבר בשנה שעברה התקבלה החלטת ממשלה כדלהלן – אני קוראת רק את הסעיף הרלוונטי: "הממשלה רושמת לפניה ששרת התרבות והספורט תפעל בהתאם לסמכותה לפי סעיף 3א לחוק מכוני כושר (רישוי ופיקוח) ובאישור ועדת החינוך והתרבות של הכנסת, לפטור מפעילי חדרי כושר בבתי מלון הפתוחים לאורחי המלון בלבד, למעט קטינים, מחובת העסקת מדריך חדר כושר ובתנאים שייקבעו על-ידיו, וזאת תוך שלושה חודשים".
פנינה בן דוד
¶
אבל החלטת הממשלה הזאת התקבלה אחרי שוועדת נועז בר-ניר, מנכ"ל משרד התיירות לשעבר, ובחנו את כל נושא יוקר התיירות והמלונאות כאן בארץ, כל הנושא של עלויות תפעול מאוד קשות. אני רוצה להגיד שבחדרי כושר במלונות בעולם לא קיימת חובה כזאת. הבעיה היא שלפעמים מלון רוצה, כמו שהם אמרו, להחזיק שניים-שלושה מכשירים – הליכון ועוד שני מכשירים – וזה כבר, לפי החוק, חדר כוש, וצריך מדריך. אלה עלויות מאוד גבוהות. עובדה שגם ועדה ממשלתית שישבה בנושא וגם החלטת ממשלה המליצו לבטל את זה. אנחנו מבינים שיש כזאת הצעה על השולחן, אבל אנחנו מבקשים שכל התקנות האלה הרגע, יידחה האישור שלהן עד שיוכנס לכאן הסעיף של בתי המלון.
פנינה בן דוד
¶
בסדר, אבל אנחנו לא רוצים להיערך ככה. אם כבר יש תקנות שמדברות על הנושא הזה, למה לא להכניס עוד סעיף על בתי מלון?
רומן ברזובסקי
¶
כמדריך לשעבר במשך שבע שנים. הייתי רכז קורס תקופה קצרה וגם עבדתי תחת שלמה סביה בזמנו כאחד מתוך ארבעה מבקרים.
ההחלטה בסופו של דבר היא שלכם. כרגע אני בא מהשטח; אצלנו, במקרה בעפולה, בפרויקט של 6 בתי מגורים עם חדר כושר למטה – שנה החזקתי את המכון כמדריך בהתנדבות. לכן אני מביא את הדברים מהשטח טרי.
אני רוצה לתת דוגמאות קלסיות. השלב הבא לאחר מכן זה לבקש פטור מרוקחת בבית מרקחת, מרופא בבית חולים - -
רומן ברזובסקי
¶
- - ומורים בבתי ספר.
בכל בית משותף יש ועד בית שאוסף כספים, אנשים לא משלמים מכיסם ישירות. כמו שיש מעלית, ניקיון, איטום גגות יש גם מכון כושר. אם לקחת בחשבון נושא בריאותי ובטיחותי מצד שני – והיו לי פניות לא מעטות גם מהדיירים בבלוק – בעניין של משותף לעומת ציבורי נכון שיש הפרדה, אבל אני לא רואה שום הבדל בין 100 דירות לבין 4 דירות. ברגע שמדובר על דירה אחת בלבד, שטח פרטי של משפחה אחת – כמובן, אין שום בעיה לשים מתקן ולהתאמן.
אמנם אני מאוד מכבד את שלמה סביה, אבל כרגע אני מייצגת עמדה אחרת לגמרי ועליכם לשקול. אני גם עובד תחת בית מרקחת שיש להם עוזרות, אבל חוץ מזה אין דבר כזה שבית מרקחת נפתח בלי רוקחת. אין דבר כזה שמוכרת בחנות נעליים תמכור תרופות. גם מדריך בחדר כושר – אני לא אומר שבאים בכמויות, אבל התושבים של הבלוק הם עדיין אותם אנשים שעלולים להיפצע. עזרה ראשונה, קודם כול.
אדם שנמצא שם לא יכול להיות משגיח בלבד. לי אישית קרו שלושה מקרים בחודשיים הראשונים: בחורה כלשהי לוחצת על הכפתור של המסילה, ובמקום 6 היא מעלה את זה ל-16. אם אתה לא עוצר אותה בזמן, והיא לא שמה את החבל שעוצר את המסילה אנחנו נחפש את העצמות שלה על הקיר.
נושא של תביעות לא תופס כל עוד אין מדריך, אבל זאת סוגיה של המשפטנים. אני לא חושב שאנחנו צריכים להגיע למצב שבמקום להימנע מכניסים את עצמנו למצב – אני כבר לא מדבר על פיטורים של מאות או אלפי אנשים. בסופו של דבר נכנסים למצב של פיטורים של הרבה מאוד אנשים שעובדים במקומות עבודה כמדריכים בבתים משותפים. כמו שציינתי, זה נלקח מהקופה המשותפת. בן אדם שרוכש דירה בבלוק משותף עם מכשור מסוים – כמו שהוא לוקח בחשבון שאם הוא גר בקומה שישית הוא יצטרך לשלם על מעלית, בקומת קרקע צריך לשלם על ביוב ובקומת גג צריך לשלם על איטום גגות, וזה משותף – הכול נלקח מהקופה.
פניות של הציבור זה נחמד לשמוע לא מבעלי מקצוע. הם באים ומבקשים שאפתח להם את חדר הכושר. הפתיחה עצמה זאת סוגיה אחרת לגמרי. בלוק שנמסר עם מעלית נמסר עם מעלית ועם חברת אחזקה. אין דבר כזה שבלוק נמסר ללא חברת אחזקת מעליות. אחרת מבחינה בטיחותית אנחנו נכנסים לפלונטר שאי אפשר לצאת ממנו. מצד שני ברגע שאנחנו מדברים על השוואה בין חברות האחזקה של מעליות וחדרי כושר בבתים משותפים אני מניח שמעלית תיפול אחת לאלף או מיליון לעומת אנשים שיפלו בחדרי כושר, גם אם זה במסילה או במתקן הכי פשוט שיש.
רומן ברזובסקי
¶
עוד דבר קטן: הפטור יעודד בסופו של דבר אך ורק פציעות ולא פעילות גופנית. תחשבו על ההשלכות למחר כתוצאה ממעשים של היום.
שמעון אוחיון
¶
כן, אבל אתה נשאב כל היום. אני לא מכיר מישהו שמסוגל לעזוב את הישיבות וללכת באמצע לדבר כזה.
אני שוקל ותוהה – מצד אחד הדברים הללו הולכים ומתפתחים והופכים להיות חלק משגרת חיינו. זה קיים בבתים משותפים. אתה משלם עלויות רבות של כל מיני הוצאות. שאלה שאני שוקל כרגע היא האם מטעמי בטיחות אני לא אזהר? אני פשוט עכשיו תחת ישיבה של ועדת ביקורת בעניין של כל כך הרבה אסונות בטיחות במסגרת מערכת החינוך. יש שם ישיבה מאוד סוערת. אין לנו נתונים לגבי תאונות במכוני כושר. השאלה אם לא כדאי לחשוב על תקופת מעבר. אני לא איש מקצוע בדברים הללו, אבל כפי שאתה הצבעת, בגינות ציבוריות המתקנים קבועים ומקובעים, והם כמובן לא גמישים, ומי שרוצה להתעמל – דבר כזה בבית משותף שגם בן אדם צעיר וגם בן אדם מבוגר יכולים להיכנס הוא לא מחפש בדיוק להרים משקל כבד ומשקל קטן, אלא הדברים די מקובעים. אם יש מתקנים כאלה – ואנחנו עדים – זה לא חדרי כושר שאנחנו מכירים מלפני 30-20 שנה.
רומן ברזובסקי
¶
בפארקים אתה לא יכול להזיק לעצמך כל עוד זאת עבודה עם הגוף שלך בלבד. המכשיר הוא שונה לחלוטין מאשר במכון כושר.
שמעון אוחיון
¶
לכן אני שוקל אולי לתקופות מעבר להשאיר את המסגרות המחייבות של מספרים. אני לא יודע בדיוק אם יש קשר בין המספרים כאן - -
היו"ר עמרם מצנע
¶
לדעתי, אין שום קשר. הבעיה היא רק אם זה מקום מסחרי שבו אנשים משלמים כסף כדי להיכנס או זה מקום פרטי – בנו בית עם 100 דירות ורוצים לעשות למטה שניים-שלושה-ארבעה מכשירים או יותר. או במקום עבודה. תראו, לא יעשו חדרי כושר. אם בית של 50 דיירים צריך לשלם משרה של בן אדם - -
שלמה סביה
¶
אנחנו למדים שאנשים אוהבים לעשות את הפעילות הגופנית בזמן שנוח להם, בזמן החופשי. תגביל אותם לשעה הם לא יבואו.
היו"ר עמרם מצנע
¶
אתה יודע כמה בתים למשל מחזיקים שומר בבית? אתה יודע כמה זה יקר? זה מגדיל את עלות ועד הבית. אשתי יושבת-ראש ועד בית שיש בו בסך הכול 8 דירות. היא עובדת יותר קשה ממני.
היו"ר עמרם מצנע
¶
בשביל מה? דעתי היא שלא צריך לשים מגבלה של 100. אם אתם רוצים שנאשר את זה תתקנו את התקנה הזאת או שתגידו שאתם כבר מקבלים את זה.
יעקב פרידברג
¶
צריך לוודא שבניין מגורים פירושו מתחם מוגדר. כי היום הגמישות של השוק יוצרת כל מיני דברים משונים.
מיטל שרעבי
¶
לרישום - - - אמרו להפך, שאם נרשום את זה לפי חוק המקרקעין לגבי בתי משותף אנחנו ניכנס - -
היו"ר עמרם מצנע
¶
אני מבקש מהמשרד – מאחר שאתם אומרים שזה עבר כבר את היועץ המשפטי, וזה כבר מונח על שולחנה של השרה- -
היו"ר עמרם מצנע
¶
כן. אני מבקש שתתחייבו על זמן שזה מגיע לוועדה. חודש זה בסדר? אני רוצה לגמור את זה עוד לפני הפגרה.
יעקב פרידברג
¶
אני רוצה לחדד את העניין הזה. צריך לוודא – אני חושב על ניסוח שיהדק יותר – שאם אנחנו לא מגבילים במספר שיהיה ברור לחלוטין מהו מתחם מגורים.
יעקב פרידברג
¶
אני מדבר כרגע על מתחם מגורים. אם נניח יש פרויקט חדשני שיש בו גם שטח מסחרי וגם ארבעה מגדלים וקוטג'ים וחדר כושר אחד שמשמש גם לציבור – כלומר אנחנו מ כירים דברים כאלה.
מירב ישראלי
¶
הפתרון לעניין של הציבור יש בזה שכתבנו: "המשמש באופן בלעדי את המתגוררים בבניין, ואינו פתוח לציבור הרחב". הבעיה היא רק בהגדרה של בניין מגורים. האם מדובר באמת בבניין אחד? האם מדובר במתחם של כמה בניינים?
מירב ישראלי
¶
שלושה מגדלים שיש בהם חדר כושר אחד. אם זה 100 דירות איכשהו אפשר היה, אבל כאן מכיוון שאנחנו מורידים את המגבלה נשאלת השאלה למה הכוונה בבניין מגורים.
היו"ר עמרם מצנע
¶
זה יהיה קיים, אל תדאגו. אבל כשאתה אומר "מתחם" זה יכול להיות גם בניינים שלא קשורים זה לזה.
יעקב פרידברג
¶
לכן בעיניי ההבחנה צריכה להיות בין הפרטי לציבורי כל עוד מדובר במקום שהוא פתוח אך ורק למתגוררים בו, והוא רכוש פרטי לחלוטין, אין בו שום צד עסקי ציבורי כלשהו.
יעקב פרידברג
¶
אז אני סבור שמקום כזה אנחנו לא כוללים כאן כל עוד יש לנו חוק מכוני כושר (רישוי ופיקוח) שקובע שצריך רישיון עסק.
היו"ר עמרם מצנע
¶
בואו נשאיר את זה "בניין מגורים". יש בעיה עם בתים מוגנים שלפעמים פרוסים על פני השטח.
מירב ישראלי
¶
אם יש שלושה מגדלים שחדר הכושר אמור לשרת את שלושתם, והוא בבניין האמצעי, אז השאלה אם אתה אומר "בניין מגורים" זה חל על שלושת הבניינים או רק באותו בניין.
היו"ר עמרם מצנע
¶
אני לא מציע לעשות משהו חפוז. נשאיר את זה כפי שהצעתם, ואם תחשבו בעתיד שזה יוצר בעיה אז לא בעיה לתקן תקנה.
מירב ישראלי
¶
אני מקריאה את התקנות:
תקנות מכוני כושר (רישוי ופיקוח) (פטור מנוכחות מדריך בחדר כושר), התשע"ג-2013.
בתוקף סמכותי לפי סעיף 3 לחוק מכוני כושר (רישוי ופיקוח), התשנ"ד- 1994 באישור ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת אני מתקינה תקנות אלה:
פטור מנוכחות
1. מכון כושר יהיה פטור מנוכחות מדריך בהתקיים אחד מאלה –
מדריך ותנאיו
(1) מכון כושר המצוי בבניין מגורים המשמש באופן בלעדי המתגוררים בבניין ואינו פתוח לציבור הרחב.
(2) מכון כושר במקום עבודה שאינו פתוח לציבור הרחב המשמש את עובדי מקום העבודה בלבד, שמספרם באותו בניין או מתחם שבו מצוי מכון הכושר אינו עולה על 1,000.
תחילה
2. תחילתן של תקנות אלה 30 ימים מיום פרסומן.
אנחנו, כמובן, מורידים את הסיפא שהיה בסעיף 1(1).
רומן ברזובסקי
¶
זה מונע מסיבה אחת פשוטה: ברגע שלא תצטרך לשלם 30 שקלים למדריך ישלמו 20 שקלים למישהו שהוא לא מדריך. בעקיפין זה יבוא.
היו"ר עמרם מצנע
¶
אני אומר לכם כמי שהפעיל בריכות, מי שמפקח – זה גם משרד הפנים וגם משרד הבריאות. יש היום בריכות שיש להן מוניטור און-ליין למחוז של משרד הבריאות לבדוק כל הזמן את מצב הכלור.
היו"ר עמרם מצנע
¶
אנחנו מצביעים. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד אישור התקנות – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
התקנות אושרו.