PAGE
18
ועדת החוקה, חוק ומשפט
27/05/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 11>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, י"ח בסיון התשע"ג (27 במאי 2013), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 27/05/2013
חוק חובת המכרזים (תיקון מס' 22 - הוראת שעה), התשע"ג-2013
פרוטוקול
סדר היום
<הצעת חוק חובת המכרזים (תיקון מס' 20 - הוראת שעה) (תיקון) (הארכת הוראת שעה), התשע"ג-2013>
נכחו
¶
חברי הוועדה: >
שולי מועלם-רפאלי – מ"מ היו"ר
משה מזרחי
אברהם מיכאלי
מרב מיכאלי
אורי מקלב
שלי יחימוביץ
נחמן שי
מוזמנים
¶
>
חנן ארליך - יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
יונתן בצלאל - רכז בכיר כלכלה ורכש , מנהל הרכש, משרד האוצר
קינסט אלון - מרכז כלכלה ורכש, מנהל הרכש, משרד האוצר
יעל גריל - ר' היח' לכלכלה הדרכת רכש ומכרזים, משרד הביטחון
שני בן איבגי צברי - מנהלת מחלקה משפטית בכירה לרכש ופרויקטים, משרד הביטחון
מור יחיאלי - לשעת יועץ משפטי מע' הביטחון, משרד הביטחון
ענבל גלעדי - לשכת יועץ משפטי מע' הביטחון, משרד הביטחון
יצחק וכטל - ממונה על רכש ותאגידים, משרד הביטחון
יונתן לוינשטיין - פרקליטות צבאית יועמ"ש אט"ל לחוזים והתקשרויות, משרד הביטחון
לילך מושייב - ר' ענף התקשרויות והתייעלות אט"ל, משרד הביטחון
אבי פרנקל - ע' יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
אילן מגר - רמ"ד מסחר, המשרד לביטחון פנים
חיים אמיגה - ע' יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
איילת סולטן-פרנקל - ע' יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
עודד ברוק - יועמ"ש שירותי כבאות והצלה, המשרד לביטחון פנים
יאיר שירן - מנהל מנהל תעשיות, משרד הכלכלה
צבי ליברמן - מנהל איגוד תעשיות טקסטיל, התאחדות התעשיינים
רונית פרל - יועצת משפטית, התאחדות התעשיינים
קנג' קבלן - מנכ"ל מק"ט ספורט, התאחדות התעשיינים
מאג'ד קבלן - בעלים, התאחדות התעשיינים
אריה בורנשטיין - מנכל סלטקס, התאחדות התעשיינים
בן בורנשטיין - סמנכ"ל סלטקס, התאחדות התעשיינים
רישום פרלמנטרי
¶
רמי בן שמעון
<הצעת חוק חובת המכרזים (תיקון מס' 20 - הוראת שעה) (תיקון) (הארכת הוראת שעה), התשע"ג-2013>
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
אז בעזרת השם, אחרי השבת הקרובה, יגיע הקידוש. אנחנו בישיבת ועדת חוקה, חוק ומשפט בנושא של הצעת חוק חובת המכרזים (תיקון מס' 20 - הוראת שעה) (תיקון) (הארכת הוראת שעה), התשע"ג-2013.
אני מזמינה את חברת הכנסת שלי יחימוביץ להציג את החוק.
שלי יחימוביץ'
¶
תודה לך, חברת הכנסת שולי מועלם, מעבר לזה שזו ישיבה ראשונה שאת מנהלת זו גם ישיבה שעושה טוב להרבה אנשים ומתקנת מצב מעוות אז בכלל התברכת פעמיים.
שלי יחימוביץ'
¶
ציוני. מדובר בחוק שנחקק לפני שלוש שנים. חוקקנו אותו ביחד קבוצה של חברי כנסת חוצת-סיעות. הוא נחקק כהוראת שעה ואנחנו מבקשים להאריך את הוראת השעה הזאת. ביקשנו להאריך אותה ב-5 שנים, שר התמ"ת הסכים להאריך את החוק אבל ביקש שנתיים.
לשיטתו, הוא רוצה באותן שנתיים לייצר כ-1,200-1,000 מקומות עבודה חדשים במקום העבודה בטקסטיל. אני חולקת עליו בעניין הזה, אני סבורה שיש מקום גם ל- Low techבמדינת ישראל ואין שום סיבה שחייל צה"ל ילבש מדים שיוצרו בסין על-ידי פועלת סינית. אבל אני בכל זאת רוצה להודות לו על כך שהוא תמך בהארכת החוק ואף נאבק על זה בוועדת שרים לחקיקה.
מהות החוק בקצרה
¶
כוחות הביטחון –צבא, משטרה, שירות בתי הסוהר – יוכלו לרכוש טקסטיל תוצרת הארץ, גם אם ההצעה הישראלית תהיה יקרה ב-עד 50% מההצעה שמוגשת ממדינה זרה, מחוץ למדינת ישראל.
החוק הזה מתאפשר כיוון שעל פי הסכמי הסחר הבינלאומיים, המדינות כולן, כשזה נוגע לכוחות הביטחון שלהן, לא כפופות להסכמי הסחר, לכן החוק הזה דומה מאוד לחוק אמריקאי דומה ולחוקים אחרים.
החוק הזה ייצר באופן מידי 1,000 מקומות עבודה והוא ממשיך לייצר אותם. מדובר במקומות עבודה יציבים, טובים, לא דרך קבלנים. אנחנו רואים ממש בעיניים את קווי הייצור שנוספו למפעלים ולכן אנחנו מבקשים להאריך את התוקף שלו. יש על כך הסכמה של הממשלה, הסכמה של הכנסת – זה עבר פה אחד בטרומית.
אבל יש דבר אחד שאני כן רוצה להעלות על סדר היום והוא סוגית התקנות שנלוות לחוק: אנחנו סבורים שאין סיבה לתקן את התקנות מחדש כיוון שאלה תקנות שפשוט זהות לחלוטין לתקנות של החוק הקודם.
אנחנו מעבירים את החוק כלשונו – אין סיבה שהתקנות לא יימשכו באופן רציף כלשונן. פשוט כי אנחנו חוששים שזה יעכב את חידוש החוק וזה עלול לעלות במקומות עבודה של מיש עובדים הודות למכרזים שהמפעלים קיבלו.
כדי לאשש את הבקשה הזאת, אני חייבת לציין שהתוקף של החוק בעצם פג, אבל המשרדים ממשיכים להתנהג על פי התקנות. גם יש בידי מכרזים של משרד הביטחון שיצאו אחרי שתוקף החוק פג, כשהם מתייחסים ישירות לתקנות כאילו הן ממשיכות מכוח רציפות ומכוח הנוהג ומכוח החוזים הקיימים.
לכן אני מבקשת לפטור גם את המשרד מהמאמץ המיותר הזה וגם פשוט להמשיך את התקנות הקיימות.
חנן ארליך
¶
שלום. אני אתייחס לכמה נקודות. ראשית, לגבי הצעת החוק עצמה: ועדת השרים לחקיקה החליטה לתמוך בהצעת החוק בכפוף להארכת הוראת השעה בשנתיים ולתיאום הליכי החקיקה עם המשרדים הרלוונטיים – אוצר, ביטחון כלכלה ובט"פ.
לגבי התיאום הזה, אולי יתייחסו אחרי זה אנשי הצדדים האחרים - - -
חנן ארליך
¶
לגבי נושא התקנות – אם יידרשו שינויים בתקנות בגלל אותם שינויים מציאותיים שהזכרתי, נצטרך לעשות אותם - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
כשקראתי חומר כהכנה – היא אז לא הייתי חברת כנסת – גיליתי לתדהמתי שלקחו 7 חודשים להביא את התקנות.
חנן ארליך
¶
השלד של התקנות קיים – לא רק השלד, התקנות קיימות ואם יידרשו תיקונים הם יהיו, אני מעריך, לא גדולים ולא צריכה להיות השתהות כזו. לגבי רציפות התקנות – התקנות פקעו ברגע שפקע החוק.
חנן ארליך
¶
בהתאם לחוק הפרשנות, חקיקת משנה פוקעת כשהחקיקה המסמיכה פוקעת. בררתי בימים האחרונים את השאלה האם כאשר אנחנו מחיים, כביכול, את החוק באמצעות הארכת הוראת השעה, האם חקיקת המשנה שמכוחו חוזרת וחיה או שצריך להתקין אותה מחדש.
התשובה היא שבאופן עקרוני, במקרה הזה, לא צריך להתקין מחדש את חקיקת המשנה – היא יכולה לחזור. אבל אני אומר שני סייגים: אחד, התיקונים שהזכרתי; השני, לא התייחסתי ולא הייתי מודע למה שציינה עכשיו חברת כנסת יחימוביץ שנעשו חוזים ופורסמו מכרזים כאילו התקנות עדיין בתוקפן - -
חנן ארליך
¶
- - אנחנו מדברים על השבועות האחרונים, בפער שבין פקיעת התקנות למועד הנוכחי. אז צריך עוד לבדוק את הנקודה הזו לגבי הנושא של ההחלה הרטרואקטיבית. אם אכן יסתבר שיש צורך – אז באמת יהיה צריך להגיש מחדש את התקנות.
שלי יחימוביץ'
¶
קודם כל, אני שמחה על הדברים שלך. אנחנו יכולים לקבל כאן החלטה שהתקנות בתוקף אלא אם יתברר שצריך לתקן תקנות חדשות?
חנן ארליך
¶
מבחינת השאלה המשפטית של החלה רטרואקטיבית של הרצף של תקנות כאשר חוק חוזר וחי – האם התקנות שמכוחו, במקרה הזה, יכולות להמשיך ברצף? התשובה היא חיובית, אבל אני אומר שיש סייגים אחרים שצריך לבחון.
אלעזר שטרן
¶
אני רוצה להוסיף נקודה עקרונית על מה שחנן אמר – הטכניקה של הצעת החוק, אני מבין את הרגישויות, אבל הטכניקה המשפטית שהצעת החוק נוקטת בה היא כשלעצמה תקדים לא פשוט. החייאה רטרואקטיבית של חקיקה היא לא דרך המלך של החקיקה. חקיקה נעשית מכאן ולהבא ולא בצורה רטרואקטיבית.
אני מודע לרגישויות שהצגת, לקשיים ולחבלי הלידה שהיו גם להצעת החוק וגם לתקנות, אבל בשביל הפרוטוקול אני חייב לומר שמבחינה משפטית זאת דרך חקיקה שהיא בעייתית. אם חברי הוועדה יחליטו בסופו של דבר – יהיה צורך בוודאי להחריג את כל המכרזים שציית שהוצאו.
שלי יחימוביץ'
¶
אני לא מקבלת את מה שאתה אומר כי משרד הביטחון פעל על פי הכלל הזה כבר מכוח עצמו ומכוח רצונו עוד לפני שהחוק נחקק, לכן יש לו זכות מלאה להמשיך ולהוציא מכרזים ברוח החוק. אז עם כל הכבוד, אנחנו לא מוחקים עכשיו את המכרזים שכבר יצאו לדרך. העובדים כבר עובדים שם. אין צורך להערים - - -
שלי יחימוביץ'
¶
לא. זה עודף ביורוקרטיה מיותרת שנועדה להערים קשיים כשיש לך כאן נציג של הממשלה שאומר לך ההפך.
שלי יחימוביץ'
¶
יש עניין של רציפות של הסכמים ורציפות של חוזים וברגע שיש לקונה והמערכת מתנהגת על פי הנוהל הקיים וממילא הנוהל הזה מתחדש – אז אתה יכול עכשיו להגיד לנו - - -
אברהם מיכאלי
¶
אני אשאל אותך שאלה אלעזר, כביורוקרט, כמשפטן – אם אנחנו מקבלים את החוק הזה, בעצם אנחנו מחילים את החוק רטרואקטיבית?
אברהם מיכאלי
¶
יפה. אם כן מחילים, אז כל מה שהם עשו זה כשר, זה בסדר. אז גם המעשים שלהם כשרים. אלא אם כן אתה תגיד לי שאנחנו מאשרים חוק מהיום ואילך – אז יש ואקום. אין דבר כזה. אנחנו כן הולכים לאשר רטרואקטיבית.
אברהם מיכאלי
¶
עשינו את זה בעבר, אני חושב, היו כמה חוקים שעשינו את זה כי אי אפשר היה, בגלל הבחירות או בגלל משהו אחר, שהמדינה תיעצר.
אורי מקלב
¶
- - - הממשלה עובדת ככה גם כן בחוק ההסדרים – היא מכריזה על דברים, נניח על ביטול משכנתאות והחוק עוד לא חל – היא מחילה את זה אחורנית כשזה נגד האזרח ואומרת: מאז שאנחנו פרסמנו את ההודעה.
הממשלה מפרסמת שהיא רוצה לחוקק חוק כזה – רואים את זה כמו שזה כבר חל ואחרי שהחקיקה מסתיימת זה חל רטרואקטיבית. הרציפות שיש בדבר הזה, בהכרזה שאמורה להאריך את התוקף, היא עצמה אמירה שמחזקת - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
בדיוק. אני חושבת שגם נציג משרד המשפטים, ותכף נשמע את הנציג של משרד הכלכלה, אומר שאין בעיה מבחינה חוקית להחיות את התקנות, אם אנחנו מחליטים להמשיך את החוק – אז בואו ניקח את זה בכפוף לסייגים שחנן העלה.
נציג משרד האוצר, בבקשה.
קינסט אלון
¶
אני מהחשב הכללי, מנהל הרכש. אני לא אכנס לנושא המשפטי – זה לא עניין שלנו. אנחנו תומכים בהארכת החוק בשנתיים. אני רק אציין שהבקשה המקורית הייתה ל-5 שנים. אחת הסיבות שאנחנו מעדיפים לאשר את זה לפרק זמן יותר קצר היא שנעשית עכשיו בחינה במסגרת ועדה מייעצת לחשבת הכללית שנושאה העדפת תוצרת הארץ. מסקנות של הבחנה אמורות להיות מוגשות בסוף השנה. זאת ועדה משותפת למשרד האוצר ולמשרד הכלכלה. לאור תוצאות הבחינה אנחנו נגבש עמדה עתידית בנושא.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
בעקבות הדברים החשובים שלך, אלון, אני אגיד פה לפרוטוקול שלמרות שאנחנו דנים בנושא טקסטיל, קיבלנו כל חברי הוועדה פנייה מחברת בריל שמייצרת נעליים צבאיות, שיש מקום גם להעלות את הדיון הזה לגבי ייצור של נעלים בארץ. אבל אנחנו לא דנים בזה פה, אנחנו דנים בטקסטיל כמובן, פה אנחנו בהארכת החוק של חברת הכנסת יחימוביץ ונחמן שי.
יצחק וכטל
¶
אני סגן היועץ המשפטי וממונה על הייעוץ המשפטי לרכש במשרד הביטחון. אנחנו תומכים בהארכה לשנתיים ויש לנו תיקונים ספורים לאור הפעל החוק והתקנות עד היום. בגלל ההבדלים שנוצרו בינינו לבין המשרד לביטחון פנים ומבחינת הפרוצדורה, למשל, הגדרת האומדן – אצלם זה אומדן לגבי רכש קודם ואצלנו זה רק רכש בארץ.
במקומות שלא היה רכש בארץ – אני לא יכול לפנות למחיר בשוק אבל הם יכולים לפנות; ספקים אצלנו מעלים ב-400% את המחיר - - -
יצחק וכטל
¶
אני רוצה שיהיו לי אותם כללים כמו לבט"פ, כשאני הולך לרכש קודם, או משווה אותו לרכש קודם – לא משווה אותו רק לרכש בארץ, כי אם לא היה לי רכש בארץ אז אין לי למה להשוות בכלל.
יצחק וכטל
¶
זה מה שכתוב כאן – במשרד הביטחון, להבדיל מהבט"פ, החריגו מכללי המכרזים הכלליים וקבעו אומדן לגבי רכש קודם בישראל. אם לא היה לי רכש קודם בישראל – אני לא יכול לפנות למחיר בשוק אלא נשאר תקוע, בו בזמן שלבט"פ כתבו: רכש קודם או מחיר בשוק.
שלי יחימוביץ'
¶
אני לא מבינה אתכם, למה אתם מביאים את זה עכשיו לפה? הרי אנחנו בדיאלוג כל-כך אינטנסיבי אתכם.
יצחק וכטל
¶
העלינו את זה, בכפוף להסתייגות – כתבו: בכפוף לשיחות עם המשרדים. במקום לדון בזה אמרו לנו להעלות את זה בהתקנת התקנות.
יצחק וכטל
¶
יש לנו שתי בעיות עיקריות, לכאורה, אנחנו היינו הראשונים שהסכמנו לתקנות כי אצלנו, בניגוד לנאמר פה, מעולם לא קנו מסין – אנחנו קונים מספקים ישראליים גם עוד לפני החוק. קונים אפילו מספקים יחידים, לא עושים מכרזים אלא מחלקים את השוק כדי שכל המתפרות, שהן קטנות ברובן, יזכו כולן.
יצחק וכטל
¶
כן. לא היה מצב כזה לפני כן, למשטרה זה אפשרי אבל לא לחייל צה"ל. מאחר ואנחנו הסכמנו לתקנות בהתחלה והיינו הראשונים שהסכמנו ומי שהתנגד היה הבט"פ, התקנות שלנו יותר נוקשות מאלה של ביטחון הפנים.
התקנות שלנו נשארו על אף שהתקנות של ביטחון הפנים שונו. אצלנו יש חובה לעשות קודם מכרז בין יצרנים ישראליים ואם אין יצרנים ישראליים – לצאת עוד פעם. מה שקורה זה שספקים חיצוניים מגישים, אנחנו פותחים את המעטפות, סוגרים אותן ושולחים להם בחזרה ויוצאים עוד פעם, בו בזמן שלביטחון פנים - - -
יצחק וכטל
¶
לא תקנו את זה. נוצר אצלנו עיוות שאני צריך לעשות פעמיים את המכרז אם אין ספק ישראלי בעוד שהמשרדים האחרים עושים מכרז אחד – קודם בודקים את הישראליים ואם אין, בודקים את היתר.
יצחק וכטל
¶
אין לנו התנגדות לחוק. יש פה ויכוח אם התקנות חלות אוטומטית או לא – שלא נהיה במצב שיגידו: חלו התקנות אז תחכו עוד שנתיים.
שלי יחימוביץ'
¶
אתם לא יכולים לדבר בשתי שפות – הנה מכרז שהוצאתם ב-19 במאי 2013, אתם מכירים בזה שהתקנות חלות.
חיים אמיגה
¶
יש לנו הערה לגוף נוסח החוק. החוק מדבר על העדפת תוצרת הארץ במכרזים של מערכת הביטחון, כשהמשרד לביטחון פנים מוגדר כולו כמערכת הביטחון – אחד מהגופים של מערכת הביטחון לעניין זה.
מאז שהחוק נחקק, רשות הכבאות וההצלה צורפה למשרד לביטחון הפנים אך לפי אמנות בינלאומיות זה לא מוגדר כגוף ביטחוני – יש להם זכות לשבות - - -
חיים אמיגה
¶
בכל מקרה, אנחנו כרגע גם בדיאלוג מול משרד המשפטים שהחוק, כפי שהוא מנוסח כרגע; שרשות הכבאות וההצלה נמצאת בתוכו, סותרת למעשה הסכמים בינלאומיים - - -
חיים אמיגה
¶
באמנות בינלאומיות הרשות לכבאות והצלה אינה מוגדרת כגוף ביטחוני. אחד הדברים שיוצאים מכך הוא שמותר להם לשבות.
שלי יחימוביץ'
¶
אתם לא יכולים לעשות את זה, אתם פועלים פה בשני חיצים: מצד אחד אתם רוצים להפוך את שרותי הכבאות לחלק מכוחות הביטחון ולשלול מהם את זכות השביתה, מצד שני אתם אומרים: גילינו שהם לא כוחות הביטחון ואנחנו לא רוצים שהחוק יחול עליהם.
יש כאן שני תהליכים שמתנגשים אחד בשני, ועובדה: החוק הזה נחקק כשהמצב היה זהה, אם לא אפילו לחומרה מהבחינה שאתה מציג, לפני שלוש שנים, אז פתאום נזכרתם?
חיים אמיגה
¶
רשות הכבאות וההצלה לא הייתה חלק מהמשרד לביטחון פנים לפני שלוש שנים. החוק מכוון לגופי מערכת הביטחון.
חיים אמיגה
¶
רשות הכבאות וההצלה, לפי אמנות בינלאומיות, היא לא גוף ביטחוני. זה יכול להוות כרגע סתירה להסכמים בינלאומיים. ככל שזה מהווה סתירה להסכמים בינלאומיים, אני מניח שגם משרד המשפטים וגם הוועדה לא ירצו - - -
שלי יחימוביץ'
¶
ההסכמים אומרים שזה חל כוחות הביטחון, אז כשהם יהיו תחת כוחות הביטחון אז הם יהיו כפופים להסכמים הבינלאומיים.
חיים אמיגה
¶
כאשר הם יהיו – אבל הם לא יכולים להיות. זו אחת הסיבות, למשל, שגם משרד המשפטים התנגד להגבלת זכות השביתה שלהם בשעתו.
עודד ברוק
¶
נכון להיום, הרשות לכבאות ולהצלה היא חלק מהמשרד לביטחון פנים, שהחוק הזה מוחל עליו, בשעה שעל פי ההסכמים שעליהם חתומה מדינת ישראל, היא לא יכולה להחיל את החוק על שירותי כבאות והצלה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
אני רוצה לשמוע את חנן. אנחנו פה בדיון על הטקסטיל, אז בואו נתמקד וננסה לגמור אותו הכי נכון לטובת העניין.
חנן ארליך
¶
כשאמרתי קודם שייתכנו שינויים התכוונתי, בין היתר, לדבר כזה. השאלה אם כיבוי והצלה נכללים או מוחרגים מההסכמים הבינלאומיים – מתכוונים בעיקר להסכם ה-GPA – אנחנו בודקים כרגע את השאלה הזו וטרם מוצתה הבדיקה. כנראה שהוא לא מוחרג, זאת אומרת הוא כפוף להסכמים, אבל לא סיימנו את הבדיקה.
חנן ארליך
¶
אבל אני רוצה להזכיר שבנוסח הקודם של החוק, בחוק עצמו שעכשיו אנחנו רוצים להאריך, שירותי הכבאות וההצלה לא נכללו כי הם היו משויכים למשרד הפנים ולא למשרד לביטחון פנים, אז אם המטרה של הצעת החוק – וזאת הייתה ההבנה ואני חושב שגם ועדת השרים תמכה בה בכפוף לתיאום –להאריך את מה שקיים ואת זה אנחנו מאריכים.
אנחנו לא משנים את המצב הנוכחי, לא גורעים ממנו, לא מוסיפים עליו אלא מאריכים אותו וממשיכים אותו. לכן לפי זה שירותי הכבאות וההצלה לא צריכים להיכלל בהצעת החוק אלא צריך לנהוג כלפיהם כמו כל שאר ההתקשרויות כי הם לא היו בתהליך הקודם – הם היו במשרד הפנים.
ולכן גם מהבחינה הזו וגם מהעניין שמה הם לא מוחרגים מה-GPA ולכן אנחנו סותרים אמנה בינלאומית אם אנחנו מכלילים אותם. אני חושב שכדאי להוציא אותם מהתחולה – אני כרגע לא מדבר על ההיבט הערכי, התכליתי, של החוק אלא מבחינה משפטית – בכל מקרה, גם אם לא יאמר במפורש, מכיוון שיש לנו תקנות שאומרות בדיוק מהם הפריטים עד לרמה מאוד מסוימת שכלולים באותה העדפה, אז צריך יהיה לכתוב שם.
בכל מקרה, התקנות לפי סעיף 5, כפופות להסכמים בינלאומיים, אבל כדאי להבהיר את הדבר הזה במפורש והייתה הצעה אפשרית מבחינתנו להחליף את המילים ובמקום לכתוב "המשרד לביטחון פנים", לכתוב: "משטרה ושירות בתי הסוהר", שהם הגופים המשמעותיים, כמעט היחידים מבחינת ההשלכה שלהם על הרכש.
שלי יחימוביץ'
¶
ממש לא. ממש לא. אין שום סיבה להכניס ולו שינוי של פסיק בחוק. החוק הוא חוק עקרוני – הוא מדבר על התקשרות של כוחות ביטחון עם ספקים בישראל. אנחנו ביקשנו שהתקנות ימשיכו כפי שהן ולכן אם תעתרו לבקשה שלנו שהתקנות ימשיכו כפי שהן באופן מפורש אז ממילא הבקשה הזו מתייתרת – היא לא כלולה בתקנות.
חנן ארליך
¶
אם אנחנו יודעים מראש על דבר שטמון בתקנות וסותר את האמנות הבינלאומיות – אנחנו נשתדל להרחיק אותו כדי שלא יהיו תקלות, כדי שלא יהיה מצב שבו כיבוי אש יעדיפו התקשרות שיטענו כלפיה שהיא סותרת אמנה בינלאומית ונגיע למקומות שאנחנו לא רוצים להגיע אליהם.
חנן ארליך
¶
במקרים כאלה, כשאנחנו מודעים מראש, אנחנו מעדיפים להבהיר את הדברים בחקיקה. לפעמים לא מודעים ואז מגיעים לפרשנויות.
אורי מקלב
¶
כמה ישבתם כדי לפתור את הבעיה לפני שאמרתם – אנחנו נבוא לכאן, לכנסת, נבקש לבטל את זה ובזה נגמר הסיפור. ישבתם בישיבות שלכם ביחד, עם היועץ המשפטי של הוועדה כדי לראות איך אפשר לפתור את זה.
הדרך הקלה היא לבוא לוועדה, לחשוב שלא יבינו חברי הכנסת או שיוזמת החוק לא נמצאת פה כדי לעמוד על הדברים ולא תיתן לשנות פסיק ואז תחריגו את זה ובזה ייגמר הסיפור. לא. אחרי שישבתם והיו כנים דבריכם והייתם מראים מה עושים במדינות אחרות ורק אז הייתם אומרים שאתם לא יכולים – אולי היינו דנים בזה.
אנחנו יודעים בדיוק איך זה קרה: אתם מסדרים כאן את הדברים בתוך הוועדה אחרי שאתם אומרים שהדרך הקלה להחריג את זה ובזה נגמר הסיפור.
חיים אמיגה
¶
כפי שציין הנציג של משרד המשפטים, הנושא נמצא בבדיקה. ככל שיש באמת סתירה בין החלת החוק על רשות הכבאות וההצלה לבין הסכמים בינלאומיים – אני מניח שתיקון החוק מתבקש. ככל שאין סתירה - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
אני מסכימה עם הדברים ואני מניחה שזה יעלה שוב בסוף הבדיקה שלכם לקראת הקריאות הבאות.
רונית פרל
¶
אני מהתאחדות התעשיינים. קודם כל, יש התייחסות גם בתקנה עצמה, תקנה 3א, כתוב במפורש בסעיף (ב): "ככל שאינה סותרת התחייבויות של מדינת ישראל".
רונית פרל
¶
לכן, גם אם מוצאים שזה כן – לא צריך להעביר את זה מחדש כי ברגע שהמשרד לביטחון פנים, אם היה וימצא שזה לא חל, זה לא מחייב עכשיו את העיכוב של התקנות כי יש התייחסות ספציפית. לדברים של משרד הביטחון: גם התקנות עצמן מתייחסות לאומדנים חריגים והעלאות מכוונות של מחירים, גם לזה התייחסנו ונתנו 25% חריגה משיעור אומדן העסקה ואז הם לא מחויבים להעדפה הזו – זאת אומרת שגם לזה יש פתרון פה.
רונית פרל
¶
לא. על אחת כמה וכמה. ברגע שאנחנו שמנו מגבלה, התייחסנו לאפשרות הזאת ושמנו מגבלה, אם זה 400% אז בטח שהם יכולים להחריג. הכול נמצא פה ויש פתרון.
רונית פרל
¶
אנחנו עשינו איזונים וגם אנחנו עשינו הרבה ויתורים בחוק הזה. הם דרשו להוציא מהחוק הזה – ואנחנו החרגנו – הרבה מוצרים שחבל לנו והיינו רוצים להחיל אותם בתקנות האלה.
יאיר שירן
¶
בקצרה אומר שגם משרדנו תומך בהארכת החוק בשנתיים. יש לנו שר חדש ומן הסתם הוא מעוניין ללמוד את הנושא גם בהיבטים של תעסוקה.
אורי מקלב
¶
חברת הכנסת מיכאלי אולי תרצה לדבר על עצם הוראת השעה, אבל אני רוצה לדבר על הזמן – מדוע שכשמבקשים 5 שנים – אומר השר שנתיים. בבלימה אנחנו יודעים להיות טובים מאוד, אם יש לך תכניות ויש לך ועדות, אז כשיהיו תוצאות תשנה את הדברים האלה.
ייווצר שוב מצב בעוד שנתיים שייקח זמן עד שיביא את זה ואז שוב יגידו: אתה כן עושה רטרואקטיבית, לא עושה, ומה יהיה עם התקנות.
אני חושב ששנתיים, על פי הניסיון שיש לנו, זה לא מספיק זמן בשביל כל הוועדות האלה לעשות את זה. הזמן של שנתיים הוא קצר מאוד בשביל לשנות את הדברים האלה ואחרי זה אנחנו יושבים עוד פעם.
שלי יחימוביץ'
¶
אורי, אני כמובן מסכימה אתך, אני ביקשתי להאריך את החוק ב-5 שנים, אבל אני מכבדת את ההסכמות שהושגו עם השר ואני לא רוצה - - -
שלי יחימוביץ'
¶
כן, אבל אני חושבת שניהלתי את המשא ומתן גם בשמכם. אנחנו לא רוצים שבסופו של דבר החוק לא יעבור – אנחנו רוצים שהוא יעבור ומהר ובהסכמה.
מרב מיכאלי
¶
אני מבינה שאנחנו לא מעבירות את זה לחקיקת קבע כי באוצר או משרד הביטחון יושבת איזו ועדה ובודקת וכמובן הם לא השכילו להתכנס לתאריך שבו נגמרת הוראת השעה ולבוא עם מסקנות קבועות.
מספר הוראות השעה שיצא לי להצביע עליהן מאז שהגעתי לכנסת, בשלושה חודשים וחצי, זה דבר שהוא פשוט מופרך בכל קנה מידה. זה שמשרדי ממשלה, ותסלחו לי שאני אומרת לכם את זה ביחד, כי בוועדות השונות בנושאים השונים לא מתארגנים לקראת סופן של הוראות שעה עם ההחלטות של מה צריכה להיות חקיקת הקבע.
זה פשוט דבר שאולי אנחנו ככנסת צריכות להתחיל לחשוב עליו ביחסים בין כנסת לממשלה. עברו כבר מספיק שנים שאפשר היה שתסיים הוועדה את עבודה ותקבל הסכמות כדי שאפשר יהיה לעשות חקיקת קבע.
מרב מיכאלי
¶
כן, בדיוק. זה באמת לא יתואר. לדיון הזה זה כאמור לא רלוונטי משום שיש הסכמות. כולנו מכבדים את ההסכמות והכול בסדר גמור. אבל כלל - - -
צבי ליברמן
¶
אני מנהל את איגוד הטקסטיל בהתאחדות התעשיינים. רציתי לציין בני היושבת-ראש ובפני חברי הוועדה, חברי הכנסת המכובדים, כמה טוב עשה החוק הזה למדינת ישראל. פשוט תהיו אנשים מהשטח – אני לא מבין בבעיות המשפטיות, בהחרגות ובסיפורים – תדעו לכם שפשוט לראות בעיניים איך אנשים עובדים, מה שלא היה לפני כן.
רק לידיעתכם, אתם בוודאי קראתם את זה גם בעיתונים, בזמנו כל השוטרים במדינת ישראל לבשו בגדים תוצרת סין. היום, ברוך השם, הם לובשים תוצרת הארץ. יש לזה משמעות אדירה – יושב לידי בעל מפעל סלטקס מקרית שמונה שמעסיק כמעט 100 עובדים ונמצאים פה חברה מבית ג'ן שמעסיקה 150 עובדים – והם עובדים עבור כוחות הביטחון בלבד. זה פשוט תענוג לראות את זה.
אילולא חוק הזה זה לא היה. היום, משטרת ישראל, 30,000 שוטרים, לובשים מדים מתוצרת הארץ. זה דבר פנטסטי. אותו דבר לגבי משרד הביטחון. צריך לדאוג להמשכיות של העניין. אם יש בעיה פרוצדורלית שצריך להסדיר אותה – זו פרוצדורה, זה ביורוקרטיה - - -
צבי ליברמן
¶
בשטח יש פריחה וזה פשוט נהדר לראות זה. אני מזמין גם את יושבת-ראש הוועדה ואת חברי הוועדה, אני מוכן לקח אתכם לסיור בכמה מפעלים באזור הצפון. אתם תיהנו לראות את פרי מעשה ידכם. תודה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
תודה. כמו שאמרתי בתחילת דברי לחברת הכנסת יחימוביץ ולחבר הכנסת נחמן שי, זה חוק שהוא גם מוסרי, גם הגיוני, גם צודק, גם ציוני, גם חברתי. יש בו פשוט את כל הדברים הטובים בזכותם ובעזרת השם זה ימשיך בתמיכה של הממשלה.
נלך להצבעה. אלעזר, בבקשה לקרוא.
אלעזר שטרן
¶
אני קורא את החוק: "הצעת חוק חובת המכרזים (תיקון מס' 20 – הוראת שעה) (תיקון – העדפת תוצרת הארץ במכרזי מערכת הביטחון – הארכת הוראת שעה), התשע"ג-2013
סעיף 1. בחוק חובת המכרזים (תיקון מס' 20 – הוראת שעה), התשע"א-2010, בסעיף 1, במקום "שנתיים" יבוא – צריך להיות ארבע שנים לפי ההסכמות - - -
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
מי מצביעים פה? מי בעד?
הצבעה
בעד אישור הצעת החוק – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת חוק חובת המכרזים (תיקון מס' 20 - הוראת שעה) (תיקון) (הארכת הוראת שעה), התשע"ג-2013, כולל התיקונים שהוצעו, נתקבלה.
היו"ר שולי מועלם-רפאלי
¶
חמישה בעד, אין מתנגדים – פה אחד. החוק עבר.
תודה רבה לכולכם, יישר כוח גדול. הישיבה נעולה.
<הישיבה ננעלה בשעה 11:35.>