PAGE
23
ועדת החוקה, חוק ומשפט
29/05/2013
הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 13>
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, כ' בסיון התשע"ג (29 במאי 2013), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 29/05/2013
חוק-יסוד: נשיא המדינה (תיקון מס' 8), חוק מבקר המדינה (תיקון מס' 46), התשע"ג-2013
פרוטוקול
סדר היום
<1. הצעת חוק מבקר המדינה (תיקון - הצעת מועמדים לכהונת מבקר המדינה), התשע"ג-2013 (פ/402)>
<2. הצעת חוק-יסוד: נשיא המדינה (תיקון - הצעת מועמדים לכהונת נשיא המדינה) (פ/395)>
מוזמנים
¶
>
עו"ד אודית קורינלדי-סירקיס - היועצת המשפטית לנשיא המדינה
עו"ד שרית שפיגלשטיין - מנהלת מחלקה, משרד המשפטים
עו"ד עמי ברקוביץ - ממונה חקיקה, משרד המשפטים
יפית שלו - מתמחה, משרד המשפטים
ארבל אסטרחן - היועצת המשפטית של ועדת הכנסת
רישום פרלמנטרי
¶
ירון קוונשטוק
<הצעת חוק מבקר המדינה (תיקון - הצעת מועמדים לכהונת מבקר המדינה), התשע"ג-2013>
היו"ר דוד רותם
¶
בוא נאמר ככה: אתה קבעת כל מיני כללים, גם תיקנת את התקנון, ועכשיו אתה תגלה כמה זה רע.
יריב לוין
¶
טוב, אני אומר ככה: הצעת החוק הזאת היא באמת תולדה של מצב שנקלענו אליו בבחירות האחרונות שהיו לבחירת מבקר המדינה, כאשר אחד המועמדים הגיש, עד כמה שאני זוכר, 11 חתימות. בדיעבד התברר, כאשר הוגשו כל המועמדויות, שארבע מתוכן היו חתימות כפולות ולכן למעשה פחת מספרן מהמינימום הדרוש כדי להיות מועמד. ואז התעורר ויכוח, האם במצב הזה יש לפסול אותו או שצריך בכל זאת למצוא איזושהי דרך להשאיר אותו?
מה שקרה בסופו של עניין היה שיושב-ראש הכנסת דאז החליט לאפשר לו להתמודד. אני מוכרח לומר שאני באופן אישי סברתי שההחלטה הזאת אולי עשתה צדק מסוים עם האיש אבל הייתה קצת בעייתית מבחינת הנוסח של החוק כפי שהוא היום.
ובעקבות זאת הצענו, עוד בכנסת הקודמת, להבהיר את הנושא הזה. אז בגלל פיזור הכנסת לא הספקנו לקדם את העניין ולכן הוא מגיע לכאן היום, אגב, בהסכמתו של יושב-ראש הכנסת, על דעתו, ולמען האמת גם על דעת יושב-ראש הכנסת הקודם שגם הוא בשעתו ברך על הניסיון הזה להסדיר את העניין.
יריב לוין
¶
אין קשר אתה אומר. טוב, נראה.
בכל מקרה ההצעה היא פשוטה, למעשה לקבוע להקדים את המועד להגשת המועמדים, ואז לייצר איזשהו חלון זמן של מספר ימים כדי לאפשר, במקרה שיתברר שמפאת חתימות כפולות פחת מספרן של החתימות הדרושות מעשר החתימות, לאפשר לאותו מועמד שיש צורך בכך להשלים את החתימות. אם יצליח יוכל כמובן להתמודד ואם הדבר לא יעלה בידיו אז מועמדותו תיפסל. ונדמה לי שההסדר הזה הוא גם פשוט, גם הגיוני וגם יחסוך ויכוחים.
היו"ר דוד רותם
¶
יריב, למה אתה בכלל עוסק בזה, אני לא מבין. זה לא ברור שזה צריך להיות יושב-ראש הבית היהודי?
יריב לוין
¶
זה היה ברור לחלק מהאנשים, אבל אני לאט לאט מרגיש שמחלחלת התובנה שזה לא בדיוק יהיה ככה. אבל גם בזה עוד נעסוק פה כנראה, אז ניפגש פה בעניין הזה. יהיה לך קצת מהנחת שאני חווה מהעיסוק בנושא הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
אוי, כמה נחת שיהיה לי מזה, אתה לא מתאר לעצמך. אולי באותה הזדמנות אנחנו גם נוסיף שם לחוק שאין יותר רבנות ראשית לישראל. טוב.
כן, גברתי, אז מה אנחנו עושים בלי פיצול?
יריב לוין
¶
אגב, אם מותר לי עוד משפט, כמובן ההסדרים הם דומים גם לחוק המבקר, גם לחוק הנשיא, ויש לנו בעצם שני חוקים כאן שמונחים בפנינו.
אפרת חקאק
¶
אז בהמשך אני באמת אפרט קצת יותר על ההסדר, כי יש ניואנסים בהסדר שאולי חברי הכנסת ירצו לדון בהם. זה דבר אחד.
דבר שני זה העניין של האכסניה של התיקון הזה. אנחנו הצענו לעשות מהלך של חקיקת חוק נשיא המדינה חדש. מה שהניע אותנו בהצעה שלנו, שזה מה שמופיע לכם פה, זה שהתיקון שמוצע על-ידי המציעים הוא תיקון מעין תקנוני כזה: מה קורה אם יש צורך לתקן, מה קורה אם חברי הכנסת לא פועלים בעצם לפי החוק?
וחשבנו שזה לא מכבד את חוק היסוד להכניס את התיקון הזה לתוכו, וחשבנו שזו הזדמנות טובה להתחיל מהלך של חקיקת חוק רגיל. כמו שיש בחוקי יסוד רבים אחרים – יש חוק יסוד ויש חוק רגיל. וחשבנו שדווקא הנושא הזה של בחירת מועמדים וקביעת יום הבחירה הם שני נושאים שאפשר כבר עכשיו להוציא מחוק היסוד, לחוקק בחוק רגיל.
ובהמשך אני מניחה שכשהתיקון הבא של חבר הכנסת לוין יגיע לוועדה הזאת אז נוציא גם העניין של הסבבים של הבחירה, וגם בהמשך נעשה עבודה יותר מסודרת ונוציא את כל מה שראוי להוציא מחוק היסוד. אז זו שאלה אחת: האם לעשות את התיקון?
יריב לוין
¶
אני בכלל אומר שאני הייתי בעד זה, אלא שאני מבין שלפחות מבחינת בית הנשיא יש איזושהי הסתייגות.
אודית קורינלדי-סירקיס
¶
לא, המהלך כשלעצמו אין ספק שזה יהיה נכון לעשות חוק יסוד: הנשיא, ולצדו חוק הנשיא. וחוק יסוד: הנשיא לא צריך לכלול הוראות שהן טכניות באופיין ונכון שיחוקק חוק הנשיא.
אבל אנחנו חושבים שלעשות חוק נשיא צריך אז לעשות חוק נשיא, לקחת את חוק יסוד: הנשיא, לנתח מה לא מתאים בו, להעביר אותו לחוק הנשיא, ולעשות את זה בצורה מסודרת. ולא מה שאנחנו יוצאים זה עם חוק נשיא המדינה שיש בו שני סעיפים שאף אחד לא מבין מה זה הדבר הזה, זאת אומרת שחוק נשיא המדינה פותחים ורואים שני סעיפים כאלה. זה מנותק מהקשר. לנו זה נראה משהו קצת לא מכבד ולא נכון.
זאת אומרת כל כך הרבה שנים חיינו עם חוק יסוד: הנשיא שכלל, אז בואו נעשה את זה בצורה מסודרת. אני בעד, הפרויקט הזה הוא פרויקט נחמד גם להתעסק אתו, נשמח להרים את הכפפה ולעשות את זה כמו שצריך, ולא בהזדמנות הזאת לחוקק חוק נשיא. זו העמדה. כמובן היא לא לגופו של התיקון. התיקון אין לנו בעיה אתו.
ארבל אסטרחן
¶
זו באמת החלטה עקרונית, והעמדה שנשמעה פה, אני מתארת לעצמי שחברי הכנסת יקבלו אותה, אבל גם לגופו של עניין אני סברתי ש - - -
ארבל אסטרחן
¶
כן כן. אגב, אני לא יודעת איך אמור להתחיל חוק נשיא המדינה, הוא גם הרי לא יתחיל באיזושהי צורה חגיגית. בכל מקרה, גם אם זה ייעשה מסודר, יש לשער שאלה הסעיפים שיהיו ראשונים בו, כי חוק היסוד מתחיל בצורה חגיגית.
יריב לוין
¶
תראו, כל השאלה היא שאלה הרי טכנית לחלוטין. האם אנחנו קודם נעשה את זה עכשיו במסגרת הזאת ואחר כך נרחיב את חוק הנשיא או שאנחנו עכשיו נשאיר את זה בתוך חוק היסוד ונייצר את חוק הנשיא אחר כך? כשלעצמי אני אומר שאני מרגיש לא כל כך בנוח לעשות מהלך, שבאים מבית הנשיא ואומרים: לא קל לנו אתו, למרות שאני באופן אישי חושב שהוא יותר נכון טכנית, כי ההפרדה היא במקומה, היא באמת הפרדה נכונה. אבל אם יש בקשה כזאת שלהם, אני מציע שנכבד אותה.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, יש לי בעיה. אתה יודע, הוועדה הזאת היא ועדה עסוקה. אני לא יכול לקבוע מועדים ולא לנצל אותם.
יריב לוין
¶
לא, זה אין שום בעיה. אז אם אנחנו מכבדים את הבקשה שלהם, אז אנחנו נשאיר כרגע את התיקון בתוך חוק היסוד ואחר כך אנחנו - - -
יריב לוין
¶
בסדר גמור. אני מציע שנשאיר, למרות שעוד פעם, אין ספק שההפרדה היא נכונה. אבל אם זאת הבקשה, אני מציע שניענה לה. אני לא חושב שזה יהיה נכון לנהוג אחרת.
אפרת חקאק
¶
אולי אני אפרט את ההסדר שמוצע פה בנוסח? כי יש כמה שינויים מהמצב הקיים. ראשית, קבענו שכל ההצעות למועמדות יוגשו ביום אחד, ביום ה-14 שלפני יום הבחירה, שזה שונה ממה שכתוב היום. היום יש תקופה יותר ארוכה, היום כל ההצעות תוגשנה ביום אחד, ואז אין בעיות של חזרה מחתימה וכל אלה. ההצעות תוגשנה כולן באותו זמן. מי שעשרה חברי כנסת הציעו את מועמדותו - - -
אורי מקלב
¶
אתה לא נתון ללחצים, לא נתון לשינויים, הדברים יותר ברורים, באותו יום. יכול להיות שחתמת גם עשרה ימים קודם, אבל כשזה מוגש, כשזה מונח, אנחנו יותר מצמצמים את הזמן הזה שיכולים להיות שינויים או בעקבות שהוא לא ידע, או בעקבות שלחצו אותו. כפי שאנחנו נוהגים למשל בדברים אחרים, גם במועמדים של הכנסת לבית המשפט או לוועדה למינוי שופטים.
אפרת חקאק
¶
אבל פה זה יהיה קצת יותר מסודר אם כולם מגישים את ההצעות באותו יום. באותו יום אם יש למועמד עשר חתימות אז המועמד יהיה מועמד, לא משנה אם חבר הכנסת מת, התפטר, לא משנה מה, הוא מועמד חוץ מהעניין הזה של חתימה כפולה.
אם חבר כנסת אחד חתם על שתי הצעות אז הסנקציה המוצעת פה היא כפולה. סנקציה אחת שמוחקים את חבר הכנסת משתי ההצעות, ושנית שחבר הכנסת הזה לא יוכל לתקן ולחזור ולחתום לאחד מהמועמדים. כי אנחנו כן ניתן למועמד ארבעה ימים לאסוף עוד כמה חתימות כדי שהוא יוכל להגיע לעשר חתימות, אבל לא ניתן לחבר הכנסת שחתם פעמיים לחתום לאחד מהמועמדים.
יריב לוין
¶
לא, אני אומר לך: לכן אנחנו עושים גם את האיזון במובן הזה שאנחנו קובעים את המועד, מועד אחד שבו מגישים. ואז אם השתנו דברים, פתאום הופיע מועמד שלא היה כשמישהו חתם והוא החליט לשנות את דעתו, אז הוא מודיע לאותו מועמד: תסיר את חתימתי, אני עובר לתמוך במועמד אחר. מי שבכל זאת ואף על פי כן הגיש ביום הקובע את חתימתו בשתי מקומות, מאחר שהחוק אומר ששתי חתימות הן פסולות, אז הוא נפסל.
עמי ברקוביץ
¶
בהמשך לשאלה שעלתה כאן, כי הנוסח בטרומית לא היה ברור, השאלה אם אתה גם בעצם קובע איזושהי סנקציה שהוא לא יכול לצרף ב-14 יום את קולו לאחד - - -
יריב לוין
¶
התשובה כן כי המטרה היא לתמרץ מצב שבו אין שתי חתימות. הרי אם נקבע קביעה כזאת ואנחנו עלולים ליצור מצב שאנשים יחתמו לכולם ואחר כך יראו מי המועמדים ויבחרו אחד. אני לא חושב שזה תהליך נכון. זה לא יהיה תהליך נכון.
עמי ברקוביץ
¶
מצד שני, שוב, אני מתמצא בזה הרבה פחות, אבל כיוון שתהליך ההחתמה עלול להיות תהליך ממושך יכול להיות שמישהו חתם לפני - - -
שולי מועלם-רפאלי
¶
לא יודעת, יש פה המון הנחות שלא צריך לעשות אותן. אנשים צריכים לקחת אחריות על המעשים שלהם.
יריב לוין
¶
אני חושב שהמצב הזה, אם אנחנו נעשה הסדר כזה כמו שאתה מציע, אלטרנטיבי, זה ייראה נורא. אני אומר: גם יש איזה נראות לכל התהליך הזה. אנחנו בוחרים פה שני בעלי תפקידים משמעותיים, גם איך שהכנסת נראית, אנחנו רוצים לתמרץ אנשים לא לחתום פעמיים, ובטח לא לתמרץ אותם לחתום חמש פעמים ואחר כך לבחור.
עמי ברקוביץ
¶
רק עוד שאלה אחת: מבחינת המועמד עצמו, שבעצם אם מישהו היו לו עשר חתימות ועכשיו הוא כתוצאה מהמהלך הזה יורד לתשע חתימות, השאלה אם טווח הזמן שאתה קובע כאן הוא מספיק בעצם לארבעה ימים.
יריב לוין
¶
לא, חוות הדעת של היועץ המשפטי הייתה, שבמצב החוקי הקיים זה המצב. אבל לשאלתך, יש לא מעט מקרים שהתשובה היא כן.
יריב לוין
¶
זה באמת נכון. בגלל שאני אזכיר לך, שהתכנון המקורי לפחות מבחינתי היה שאני אשב במקום שלך ואתה תהיה במקום שלי. אז אני הייתי יכול לנסוע לאילת. אבל יש מי שידעו לנהל את זה יותר טוב ממני ולכן זה המצב.
אורי מקלב
¶
זה נכון שאנחנו בעצם מציפים דבר שיכול לפגוע או בכל אופן להקשות על המועמד, מכיוון שהמועמד לא יודע שהוא חתם פעמיים. זה לא חייב להיות, זה בטוח אפילו לא.
יריב לוין
¶
אני מציע: בואו נקבע פרק זמן של שבעה ימים, אז אנחנו יודעים שנופל בזה גם ה - - - זה פותר את הבעיות.
ארבל אסטרחן
¶
שאלה. אפרת אמרה שהמקרה היחיד שבו לא יהיה מועמד זה אם פחת מספר האנשים. אם המועמד עצמו פתאום התחרט, האם אי-אפשר ללמוד מכאן שכתוב: מי שעשרה הציעו אותו יהיה מועמד אלא אם המספר פחת? – ברור שהוא יכול להגיד יום לפני: בעצם אני התחרטתי.
היו"ר דוד רותם
¶
האם את באמת מעלה בדעתך שאם יש מישהו שעשרה חברי כנסת חתמו עליו להיות מועמד לנשיא המדינה הוא יפרוש?
אורי מקלב
¶
אבל אתה נשאר עם המקרה הזה, אדוני היושב-ראש, שמי שלא רלוונטי לא יכול להיות כזה דבר שחבר הכנסת נכה.
אורי מקלב
¶
קודם כול, כשאני מגיע אז אני מגיע בזמן. מכיוון שלא שמעתי, לא זכיתי לשמוע את דברי בית הנשיא, הנציגות של בית הנשיא, אני מאוד אודה, לצורך העניין, אם יחזרו על הדברים.
אודית קורינלדי-סירקיס
¶
אנחנו אמרנו שכמובן לגבי התיקון אין לנו שום הערות, והתיקון הוא כשלעצמו לא בעייתי. מה שאנחנו חשבנו שהוא לא מהלך נכון, זה בהזדמנות הזאת שעושים את התיקון הזה לחוקק את חוק נשיא המדינה. באופן עקרוני לחוקק את חוק נשיא המדינה לצדו של חוק יסוד: הנשיא, זה מהלך נכון וצריך לקדם אותו, רק שזה נכון שזה ייעשה בצורה מסודרת לדעתנו, עם באמת הסעיפים שלא מתאימים להיות בחוק יסוד: הנשיא, שיעברו לחוק הנשיא, ולא שחוק הנשיא יהיה בנוי משני סעיפים באופן אקראי בגלל שהיה פה היום דיון בתיקון הזה.
אז אנחנו מציעים בשלב הזה לתקן את זה בחוק יסוד: הנשיא, ולנסות להיערך לתיקון לחוקק את חוק הנשיא. אולי הם לא רואים את זה כי זה בנוסח המשולב, אני לא יודעת. אתם רואים על מה אני מדברת?
אפרת חקאק
¶
אנחנו הצענו נוסח שנוציא את הפרוצדורה הזאת מחוק היסוד ונחוקק חוק חדש, חוק נשיא המדינה חדש, ונתחיל את המהלך של חקיקת חוק נשיא רגיל. ואחר כך במהלך הכנסת הזאת, אנחנו קיווינו, נוסיף עוד סעיפים מחוק היסוד ונעביר אותם לחוק הנשיא.
היו"ר דוד רותם
¶
חבר הכנסת הרב גפני, אתה וחבר הכנסת יריב לוין תגישו הצעה משותפת לחוק נשיא המדינה, כאשר אתם תתאמו את זה מראש עם בית הנשיא ויהיה לכם תמיכה של בית הנשיא.
אפרת חקאק
¶
אבל אנחנו הצענו את התיקון הזה, כי חשבנו שזה תיקון מעין תקנוני. וזה לא המקום לעשות את התיקון.
אפרת חקאק
¶
לעניין התאריכים שוב, אז אני כן רוצה לעבור על התאריכים, כי אולי תרצו לתת תאריכים קצת שונים. אז אולי נלך לנוסח של חוק מבקר המדינה, נעשה אותו דבר בחוק הנשיא, אבל יהיה לכם הכי קל בנוסח המשולב של חוק מבקר המדינה, וזה עמוד 2.
משה גפני
¶
במליאה יריב דיבר על הנשיא, אני דיברתי על המבקר, אבל אין לזה שום משמעות. החתימות הן אותן חתימות. יש הרבה דברים שאני ויריב מסכימים יחד. וגם אורי. יש דברים שלא.
יריב לוין
¶
כן, יש לי איתם מחלוקת קשה. הם חושבים שלא הוספנו מספיק נשים בחוק של שטרן. אנחנו מנסים לגשר על הפערים.
אפרת חקאק
¶
אוקיי, אז אנחנו הצענו שבסעיף 2(ב) אנחנו נשנה את היום, שיושב-ראש הכנסת יקבע את יום הבחירה ויודיע עליו בכתב. היום כתוב "עשרים ימים", אנחנו ניתן עוד יום – שלושה שבועות.
ובגלל זה גם בסעיף 3 הצענו שיום ההגשה יהיה ביום ה-14. נשנה את זה, אבל אני אפרט את המועדים שאנחנו קבענו פה. יום ההגשה היה אמור להיות היום ה-14, ואז יש לו ארבעה ימים לתקן עד יום העשירי לפני.
אפרת חקאק
¶
רגע, יש עוד אפשרות, כי בסעיף 3(ב) כתוב ש"יושב-ראש הכנסת יודיע לכל חברי הכנסת, בכתב, לא יאוחר משבעה ימים לפני יום הבחירה". אז אפשר להגיד - - -
אפרת חקאק
¶
לא, אז ב-3, יש לו כמה ימים לתקן, אז אפשר לתת לו דווקא עד היום השמיני, במקום עשרה ימים אפשר לתת לו עד שמונה ימים לפני יום הבחירה. חבר הכנסת לוין, הבנת את ההצעה שלי?
ארבל אסטרחן
¶
זאת אומרת כשזה בשבועות שלמים אנחנו יודעים שלא, אבל פה צריך רק לספור את זה. ואם נגיד הבחירה היא ביום שני במליאה, אז - - -
שולי מועלם-רפאלי
¶
עלה העניין פה שארבעה ימים למועמד לתקן את החתימות זה מעט, כי אם זה נופל על שישי-שבת.
אפרת חקאק
¶
יושב-ראש הכנסת קובע את יום הבחירה שלושה שבועות לפני, ההגשה שבועיים לפני, ואז יש לו עד יום השמיני לפני ה - - -
אפרת חקאק
¶
"הצעת מועמד למבקר המדינה תוגש ליושב-ראש הכנסת, בצירוף הסכמת המועמד בכתב, ביום הארבעה-עשר שלפני יום הבחירה; לא ישתף עצמו חבר הכנסת בהצעה של יותר ממועמד אחד.
(2) מי שעשרה חברי הכנסת לפחות הציעו את מועמדותו יהיה מועמד למבקר המדינה" – ונעשה את אותו דבר בנשיא המדינה – "אלא אם כן פחת מספר המציעים מעשרה בשל מחיקת שם של חבר הכנסת כאמור בפסקה (3)".
חבר הכנסת גפני, זה טיפה שונה ממה שהצגנו לך אז, שביום הארבעה-עשר, ביום ההגשה, מהיום הזה ואילך המועמד הוא מועמד אפילו אם מישהו נפטר, יצא מהכנסת, לא משנה מה, הוא המועמד.
אפרת חקאק
¶
החריג היחיד זה באמת אם חבר כנסת אחד חתם פעמיים. על זה דיברנו לפני שהגעת. זה טיפה שונה ממה שהצגנו לך.
יריב לוין
¶
פתאום מישהו התפטר ביום ה-12, אז עכשיו פתאום מודיעים להוא: לך תשיג עוד חתימה, כי ההוא התפטר מהכנסת. זה לא הגיוני.
אפרת חקאק
¶
"(3) שיתף עצמו חבר הכנסת בהצעה של יותר ממועמד אחד, יימחק שמו של חבר הכנסת מרשימת המציעים של כל המועמדים שהציע; פחת מספר המציעים של מועמד מעשרה בשל מחיקת שם מרשימת המציעים, רשאי חבר הכנסת שלא שיתף עצמו באף הצעה לצרף את שמו לרשימת המציעים של אותו מועמד" – זו הסנקציה הכפולה – "לא יאוחר" – אנחנו נכתוב: משמונה ימים – "לפני יום הבחירה".
היו"ר דוד רותם
¶
יפה. רבותי, אפשר להצביע? זה הולך ככה: הקואליציה מצביעה בעד, כך הנוהל בוועדה הזאת, האופוזיציה, אלא אם כן היא הציעה את החוק, רשאית להצביע נגד, אבל רק אחד מהאופוזיציה. ועדיף שהאופוזיציה לא תצביע נגד, כי זה חוקים טובים. טוב, מי בעד?
היו"ר דוד רותם
¶
שתי הצבעות. מי בעד התיקון לחוק מבקר המדינה, נוסח משולב?
הצבעה
בעד התיקון לחוק מבקר המדינה – פה אחד
התיקון לחוק, בכפוף לשינויים, נתקבל.