הכנסת התשע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
<פרוטוקול מס' 13>
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, ד' בסיון התשע"ג (13 במאי 2013), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-19 מתאריך 13/05/2013
מעמדם של מאבטחי שגרירויות ישראל בחו"ל
פרוטוקול
סדר היום
<מעמדם של מאבטחי שגרירויות ישראל בחו"ל>
מוזמנים
¶
>
א' - רח"ט בטמ"ח, משרד החוץ
אמיר גנאור - מנהל מחלקת עובדים פנים, משרד החוץ
אליהו לוי - מנהל מחלקת כספים- שכר ופנסיה עמ"י, משרד החוץ
רונית מונסה - מנהלת תחום בכיר-משכורות- אגף כספים, משרד החוץ
נעמי אלדובי - עו"ד במחלקה למשפט דיפלומטי ואזרחי, משרד החוץ
משה בכר - רפרנט דתות וחינוך באגף השכר והסכמי עבודה, משרד האוצר
פיני לוי - מנהל אגף ביטחון, משרד הכלכלה
אביבה גייבל - מנהלת אגף מינהל המחקר, המוסד לביטוח לאומי
דני זקן - מנהל אגף הביטוח והבריאות, המוסד לביטוח לאומי
אבי-חי שפירא - אב למאבטח במשרד החוץ
סמדר אונה - המשמר החברתי
היו"ר חיים כץ
¶
בוקר טוב. יום שני בשבוע, ד' בסיוון, 13 למאי 2013, ואני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, והנושא: מעמדם של מאבטחי השגרירויות ישראל בחוץ לארץ. הישיבה הזאת הגיעה בעקבות פנייה של חבר הכנסת, חברי, ישראל חסון. תן סקירה.
ישראל חסון
¶
תודה לך, אדוני היושב-ראש. שלום לכל הנוכחים, למי שאני מכיר ולמי שאני לא מכיר. אדוני היושב-ראש, כשאומרים לך מאבטח במשרד החוץ, הדבר הראשון שמצטייר לך זה שליחות ממלכתית. בעצם, מדינת ישראל שולחת לאבטח את הנציגויות שלה ברחבי העולם.
ישראל חסון
¶
תיכף אנחנו נגיע לזה.
ישנם שלושה סוגים או ארבעה סוגים מרכזיים: סוג אחד, הקב"טים, שהם, לכל דבר ועניין, עובדי משרד החוץ, עוברים הכשרה, כזו או אחרת, ונוסעים; ישנם המאבטחים, שקוראים לזה: בריח, שהם, לכל דבר ועניין, עובדי משרד החוץ. הם עוברים אותו קורס כמו קב"ט; ישנם מאבטחים שעוברים קורס בארץ של חודשיים, כשהם – עד לפני כחודש, חודש ומשהו – גויסו. אני אתחיל אחרת: עד לפני כשלוש שנים הם גויסו על-ידי מערכת של השב"כ, אומנו חודשיים על-ידי מערכת של השב"כ, ונשלחו לאבטח עם חברה קבלנית. הם היו עוברים להיות בחברה קבלנית שנקראת: "מיקוד".
חבר'ה, אני אומר לכם
¶
אם אני טועה בעובדה, תקנו אותי. אין לי כוונה להתנגח, אני רוצה לעזור, אוקי? אין פה שני צדדים. אנחנו פה במטרה לעזור.
בעקבות אירועים כאלה ואחרים שהלכו, כולל עתירות משפטיות, כאלה ואחרות, הדבר הזה שונה, ועד לפני מספר חודשים השב"כ היה הגורם שהיה ממיין, מגייס את המאבטחים הללו, מאמן אותן חודשיים, ואז העובד הזה היה עובר למשרד החוץ – הוא לא היה עובד משרד החוץ באותו רגע – מקבל כרטיס טיסה, טס למדינת היעד שלו, שם השלוחה הקונסולרית הייתה מחתימה אותו על חוזה עמ"י, שדרך אגב, אם אתה תיכנס למחשב ותקליד "חוזה עמ"י" – תמצא את כל החוזים מלבד חוזה כזה. חוזה כזה לא קיים במערכת הממוחשבת של משרד החוץ, בדוק להבוקר. והבן-אדם לא עובד משרד החוץ, הוא נשלח לעשות ביטוח בחברה בריטית, בינלאומית, שמבטחת.
היו"ר חיים כץ
¶
הוא יודע את כל זה לפני שהוא הולך, מקבל אישור משרה? כשהם מפרסמים את הזה, אומרים לו: אתה תרוויח ותהיה עמ"י. אתה תעשה זה, אתה שכר נמוך.
ישראל חסון
¶
זה לא, לא אומרים לו: אתה תהיה עמ"י. אני אומר לך – תיכף תשמע, אני ממשיך אתך.
התחושה היא – אני אומר לך, אני, כמי שהיה קצת בקי בתחומים הללו – כשנכנסתי לעומק, נדהמתי, כי לי היה ברור שמאבטח זה שליחות ממלכתית.
עכשיו, שתבין, אם קורה לאותו מאבטח משהו בחוץ לארץ, למאבטח הזה, - -
ישראל חסון
¶
- - חברת הביטוח הבריטית, הבינלאומית. זה הסטטוס שלו.
עכשיו, כל שלושה חודשים הוא צריך לבוא, לעשות פה אימון מסוים – לא משנה, שלושה חודשים, ארבעה חודשים, הוא צריך לעשות אימון. הוא מגיע לפה, הוא לא עובד משרד החוץ, הוא לא מבוטח, הוא עמ"י.
ישראל חסון
¶
לא מבוטח. וחוזר חזרה לשם, וכל חצי שנה או כל פרק זמן מסוים נותנים לו כרטיס חזרה לארץ, הוא מגיע לפה. הוא לא עובד משרד החוץ. ממתין, מקבל כרטיס טיסה נוסף, טס לארץ היעד החדשה, שם מחתימים אותו עוד פעם – המחלקה הקונסולרית – וחוזר חלילה.
ישראל חסון
¶
אני אומר לך ככה: קודם-כל, בחתך כמעט מייצג – אני אומר לך – רוב האנשים שמגיעים לעשות את הדבר הזה, מבינים שהם עושים פה תפקיד ממלכתי. ולא היא. שלא תהיה טעות, ולא היא. אני אומר לך שלראיה, ותקנו אותי אם אני טועה, התקבלה החלטה לפני חודש, חודשיים, שלושה: השב"כ לא מוכן יותר לעשות את המסלול הזה. הוא אמר למשרד החוץ: בבקשה, אתם פותחים מסלול גיוס משלכם. אתם תגידו לאנשים את מה שאתם רוצים להגיד להם. תעסיקו אותם באופן שאתם מעסיקים אותם. לא איתנו. אנחנו לא משתתפים. ואני אומר לך, זו מילה שלי עכשיו – זאת אומרת, זו ההגדרה שלי – אנחנו לא משתתפים במין תרגיל הונאה כזה.
עכשיו, זו המציאות שאני משוכנע שכל מי שעוסק בעניין במשרד החוץ היה רוצה לשנות אותו. אין לי ספק קל שבקלים.
יעקב מרגי
¶
חבר הכנסת חסון, רק לידיעה: הזכויות האזרחיות שלהם, כאזרח מדינת ישראל, משתנות בתקופה - - - – מס בריאות, קצבת ילדים?
ישראל חסון
¶
אוקי, אני הבנתי שאת זה לא ניתן. הביטוח שלו, הוא מדויק? הביטוח שלו – כמו שאמרתי – הוא נכון? שהוא נאלץ לחתום על ביטוח - - -
היו"ר חיים כץ
¶
אז הנה, אתה נדרש. תן לנו סקירה על המצב, סטטוס, של האנשים האלה, עמ"י, מבחינת פנסיה ושכר.
אליהו לוי
¶
אז עמ"י מגויסים. הם אמנם חותמים על חוזה כעובדי עמ"י בחוץ לארץ. הם מקבלים שכר כפי שנקבע על ידי ועדת שכר של משרד האוצר. הם מחויבים לעשות ביטוח רפואי כמו כל אחד שיוצא לחוץ לארץ. מקבלים את מה שמגיע, את ההחזר שמגיע להם על פי חוק. הם מבוטחים בביטוח לאומי. הם מבוטחים בביטוח פנסיוני – זה על פי הבחירה שלהם. הם משלמים מס כמו כל אזרח במדינת ישראל.
ישראל חסון
¶
כן? אפשר לראות את החוזה שלו בהזדמנות? אני אומר לך שמה שנמצא אצלי – העובד המקומי הזה, המאבטח, בסדר? לא עומד במה שאתה אומר, לפי מיטב ידיעתי. אבל אתה יודע מה, אני מציע, אדוני היושב-ראש, יושב פה אדם שהתעמק בזה.
היו"ר חיים כץ
¶
עוד שנייה, שנייה. אבל תקשיב, אנחנו באנו, אני עשיתי פה דיון לבקשתך. אמרת דברים חמורים. בא הבן-אדם ואומר: לא כצעקתה. בן-אדם, רשמית. יכול להיות שהתנאים יותר טובים, יכול להיות שהתנאים פחות טובים – אני לא נכנס לזה – אבל הוא עובד לכל דבר ועניין, צובר פנסיה ישראלית. ממומן – משלמים לו, לפי החוק, פנסיה. הוא עובד ישראלי, אחרת הוא לא משלם לו פנסיה לפי החוק. הוא משלם ביטוח לאומי, הוא משלם מס בריאות, הוא משלם הכול.
עכשיו, יכול להיות שיש מישהו אחר בחדר הזה שאומר הפוך ממך, תיכף נבדוק. כן, אדוני, לפרוטוקול, מי אדוני?
אבי-חי שפירא
¶
אבי שפירא. אני רוצה להגיד, יש שני הסכמים שאני מכיר. אני לא יכול לדעת את הכול, אני מכיר לפי הבן. ההסכם הראשון הוא הסכם של עמ"י, והבעיה שם: הם מרוויחים, בהסכם של עמ"י – אני מדבר על הביטוח – כ-13 אלף שקלים לערך. מתוך זה, המשכורת בארץ היא בערך 5,000 שקל, לא יותר. על ה-5,000 שקל הם מקבלים זכויות של אובדן כושר עבודה ו-risk. עכשיו, ברגע שיש אובדן כושר עבודה לבן-אדם – אני לא מדבר, אם הוא נזקק לטיפול רפואי, אז יש ביטוח רפואי. אבל אם הוא נכנס למצב של אובדן כושר עבודה, נגיד, עד גיל 60, 65; זה גם לא מוכרח להיות מעבודה. זה יכול להיות ממחלה או תאונה רגילה – אז אובדן כושר העבודה שהוא יקבל יהיה מקסימום 75% מזה – 3,700 שקל.
אז אדם שמרוויח 13 אלף שקל, אתה נותן לו 3,700 שקל, אז זה מעט מאוד. עכשיו, כשהוא עובר לחוזה של מתגברים - - -
אבי-חי שפירא
¶
בסדר, אבל פה אתה בג'וב ממלכתי, שאתה נותן, אתה אמור להגן על אחרים, ואתה אמור להיות דוגמה, ואתה אמור לסכן את עצמך. אתה גם בפעילות הרבה יותר קשה מפקיד אחר, אז לא מגיע לו 3,750 שקל. אבל זה לא הסוף. בחוזה, לדעתי, של מתגברים, הם לא מקבלים בכלל זכויות פנסיוניות. הם עוברים לחוזה - - -
אבי-חי שפירא
¶
זה שיפור במצב של עמ"י, הם עולים בשכר. יש בעיה בשעות הגלובליות. אני לא רוצה להיכנס.
אני אומר עוד דבר: גם לא הייתי פונה - - -
אליהו לוי
¶
היות ואנחנו גוורדיה גדולה – כל אחד מתעסק בתחום שלו – אני מציע שכל אחד, שזה קרוב אליו, - - -
אבי-חי שפירא
¶
זה מעל עמ"י, זה יותר טוב. ואז הם לא מקבלים בכלל, מכניסים אותם למסלול של עובד זמני. עושים איתם הסכמים לחצי שנה בדיוק – שלא יעברו ביום את החצי שנה – אבל הם כן עוברים בגלל שיש דרישות ביטחוניות בשטח, אז הם עוברים את החצי שנה. אבל נראה לי שעל השיקול של החצי שנה הם לא מקבלים כלום.
אבי-חי שפירא
¶
אמור להיות חוזה, הוא לא חותם בכלל על חוזה. אומרים לו: יש לך חוזה לחצי שנה. הוא לא חותם בכלל על חוזה. מחזיקים אותו שם. אם פתאום יש צורך וחסרים מאבטחים - - -
אבי-חי שפירא
¶
אני לא יודע – או שמסודר מאוד מבחינה או שהם גם לא חושבים על ההשלכות. הם מסודרים מבחינת הקיצוץ בתקציבים, וזה גורם להשלכות שהם לא ערים לזה.
אני גם לא כועס. אני אומר, אם הייתי יכול לשלם עבור הבן, כמו כל צעיר אחר, ביטוח ל-risk, אובדן כושר עבודה, מחלות קשות – הייתי עושה, לא הייתי מטריד אף אחד ולא הייתי פונה. הייתי משלם גם כפול או כפול - - -
אבי-חי שפירא
¶
פנו לביטוח משנה. ב"מגדל", ישבתי איתם, וגם ב"הראל" פנו לכמה ביטוחי משנה – אף אחד לא הסכים. תראה, לצעיר בגילו עולה 150-100 שקל, ביטוח עד לפה. וניסיתי בכל מיני וריאציות: לבודד את הפעילות המבצעית או כזה דבר להוריד. או להגיד שאובדן כושר עבודה רק אם הוא לא יהיה מסוגל להיות - - -
א'
¶
חבר הכנסת ישראל חסון צודק, שלפני מספר שנים, עד לפני שנתיים לערך, האנשים האלה הועסקו על ידי חברה קבלנית, לא משנה כרגע – "מודיעין אזרחי" או whatever.
א'
¶
אנחנו, בשקלול של כל העסק הזה, בחנו את העסק הזה וחשבנו שהם מקופחים על ידי החברה הקבלנית, והחלטנו להעביר אותם לחוזים שלנו. ואכן יש מה שקרוי פה" עמ"י אבטחה, שמגויס אצלנו ועובר את הקורס בשב"כ, בסדר? עד עכשיו, עד לפני חודש-חודשיים, הם היו מגויסים, כל תהליך הגיוס היה באמצעות השב"כ. לפני חודשיים השב"כ העביר את זה אלינו, את הגיוס, לא את ההכשרה. אני מזכיר שאני איש שב"כ, בסדר? אני גם לא רק איש שב"כ, אלא אני מונחה כשב"כ, בהנחיה המבצעית שלי וההנחיה של הנהלים.
אבל אני רוצה להתייחס רגע לתנאי השכר ולתנאי ההעסקה: יש פה שלושה מתארים של מאבטח: יש את המאבטח – מה שאנחנו קוראים – עמ"י אבטחה, שמתחייב אלינו, עושה קורס בשב"כ, משהו בסדר גודל של חודשיים וחצי-עשרה שבועות. לאחר מכן יוצא לשליחות של עד שנה וחצי, כאשר בשליחות עצמה הוא מחליף שתיים או שלוש תחנות, בהתאם לנסיבות ובהתאם לצרכים המבצעיים. זו ההתחייבות הג'נטלמנית בינינו, ואנחנו, בסך הכול, די עומדים בה. מטיבי הלכת נשארים אצלנו, במערכת, ומתקדמים בחיל.
מעבר לזה, יש קבוצה נוספת, מה שאנחנו קוראים לה: מאבטחי - - -
א'
¶
לא. תראו, אלה חבר'ה צעירים שסיימו צבא, שהם בעצמם לא יודעים מה הם רוצים לעשות כשהם יהיו גדולים. אז הם עושים שנה וחצי-שנתיים, הם יוצאי יחידות קרביות, הם תורמים למדינת ישראל. אנחנו נותנים להם את המעטפת, נותנים להם את ההכשרה. הם מסיימים – מרביתם, מחציתם, הולכים ללמוד או אפילו יותר. אני לא עשיתי כרגע סטטיסטיקה, אבל זה הכיוון, זה הווקטור.
א'
¶
אז זה סיפור אחד.
חלק אחר נשאר במערך שלנו, במערך העתודה שלנו, ואנחנו קוראים להם, מה שנקרא: מאבטחים לטווח קצר של עד חצי שנה. אז הם נמצאים ב-pool שלנו, והתשלום שלהם אחר.
א'
¶
והם עובדים בשכר אחר, לפי חוזה אחר. הם נותנים את המקטע שהם נותנים: חודש תגבור, חודשיים או חצי שנה, בהתאם לתכניות שלו ללימודים, בהתאם לתכניות האחרות. כאשר אני פחות בקי, כרגע, בהפרשות הסוציאליות וכל זה. נמצאים פה, איתי, הגברת רונית מונסה - - -
היו"ר חיים כץ
¶
סביר להניח. אם הוא עובד ישראלי במשרד ממשלתי, תחת פיקוח של משרד ממשלתי, אז כנראה שהוא משלם ביטוח לאומי, וכנראה שהוא משלם מס בריאות, וכנראה שהוא מקבל פנסיית חובה.
רונית מונסה
¶
שמי רונית מונסה, ואני מנהלת תחום שכר במשרד החוץ.
חבר הכנסת ישראל חסון צודק כשעשה את ההבחנה הראשונית, בין מאבטחים שהם שליחים, שהוא קרא להם עובדי משרד החוץ; לבין מאבטחי עמ"י, שהם אנשים שיוצאים לתקופה קצרה וחותמים על חוזה מהשגרירות. מי שחתום על החוזה, בדרך כלל, קצין המנהלה והשגריר או ראש הנציגות – הקונסול הכללי.
אנחנו עושים לכל המאבטחים, באשר הם, מנכים גם את מיסי החובה של מדינת ישראל: ביטוח לאומי, ביטוח בריאות ומס הכנסה; ואנחנו גם מפרישים כספים לפנסיה. הכול לפי כללי קרנות הפנסיה ואגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון.
ישראל חסון
¶
זאת אומרת, אם קורה לו משהו בחוץ לארץ, וקורה לקב"ט. הקב"ט מקבל שירות ממדינת ישראל; המאבטח – ממי מקבל את השירות, מחברת הביטוח שהוא מבוטח בה?
רונית מונסה
¶
אני אומרת לך: מבחינת הביטוחים, הם מכוסים אותו דבר – גם המאבטח-השליח, וגם עמ"י. מבחינת הביטוח הרפואי בנציגות – מה שדיבר כאן האבא של המאבטח – אכן שניהם מבוטחים אותו דבר. מבחינת המיסים, שניהם מבוטחים אותו דבר. מבחינת קרנות הפנסיה, הם מבוטחים אותו דבר. הדבר היחיד שמפריד בין מאבטח לעמ"י, זה שמאבטח-שליח יכול לעשות קרן השתלמות, ולעמ"י אין את האפשרות - - -
רונית מונסה
¶
מאבטח שנפגע, בין אם הוא עמ"י ובין אם הוא שליח, יש שתי דרכים לפנות: אם הוא נפגע בעבודה, הוא יכול להגיש תביעה לפגיעה בעבודה, דרך משרד החוץ למוסד לביטוח לאומי; והוא יכול לפנות לקרן הפנסיה שהוא מבוטח בה.
ישראל חסון
¶
הרי מה את עושה? את מגייסת פה, בארץ, ממיינת פה, בארץ, מכשירה פה, בארץ, נותנת לו כרטיס ואומרת לו: רק שם תתגייס. למה את עושה את זה?
רונית מונסה
¶
כי הוא עמ"י שמקבל שכר, שהוא עמ"י, שהוא שונה משכר של שליחים. יש הבדל בין שכר של שליח, לבין שכר של - - -
היו"ר חיים כץ
¶
בעיות רישום. בעיות רישום, במכסות של תקנים וכיוצא בזה. אני לא מכיר. אבל, אתה יודע, בפרוצדורה הרישומית - - -
ישראל חסון
¶
אני שואל אותך. אליי פשוט הגיעו הרבה פניות, בגלל זה אני העליתי את הנושא, ואני שואל אותך שוב פעם: המאבטח אומר לי: אדוני, אני התייצבתי בשביל למלא תפקיד בשירות ממלכתי. אני לא עושה את זה. אני לא עושה את זה.
היו"ר חיים כץ
¶
לא, יש לי אלייך שאלה: שמעתי את האבא של הבחור, והוא אומר שיש לו תת-ביטוח. השכר שלו מורכב משני חלקים: - -
היו"ר חיים כץ
¶
- - מחלק אחד שמוכר במדינת ישראל, ומחלק אחר שזה כנראה תנאים נלווים או תנאי שירות בחוץ לארץ. והשכר, החלק שמשולם בחוץ לארץ – אין עליו הפרשות, לא ביטוח לאומי, לא מס הכנסה.
רונית מונסה
¶
אני אגיד לכם איך מורכבות המשכורות בחוץ לארץ, בין אם מדובר בשליחים ובין אם מדובר בעמ"י: יש משכורת שמשולמת בפועל, שעליה מנוכים מיסי החובה: מס הכנסה, ביטוח לאומי ומס בריאות; ויש משכורת שנקראת משכורת הצל – זה מה היה קורה לו אותו עובד היה משרת בארץ באותה דרגה.
היו"ר חיים כץ
¶
שמע, אתה מבין מה שהיא אומרת? היא אומרת כזה דבר: בעולם הביטוח – יש לנו פה סוכן ביטוח – אני נמצא בארץ, מרוויח 10,000 שקל, ואני בפנסיה תקציבית. ויש לי 10,000 שקל. וחבר הכנסת ישראל חסון חבר שלי, עשה לי צ'ופר, שלח אותי ללונדון. אמר לי: אתה כבר בן 64, וואלה אני אשלח אותך ללונדון, והמשכורת שלי בלונדון - -
היו"ר חיים כץ
¶
- - יורדת – המשכורת בארץ ל-7,000 שקל. עזוב שהמשכורת שם, אני עוד 10,000 פאונד. ואני מגיע לשם, אני יושב שם שלוש שנים, ומגיע לארץ והשכר שלי הוא 7,000 שקל. ואני, כל חיי, אקבל את הפנסיה לפי 7,000 שקל.
היו"ר חיים כץ
¶
זאת אומרת, אתם יוצרים, לאנשים שאתם שולחים – היום, בכלל, יש, שהם הולכים לפנסיה, מחשבים את הפנסיה, אין יותר פנסיה תקציבית. אבל יש אנשים בוותיקות, אצלכם – שיטות הממוצעים. אתם מורידים להם את הממוצעים של השכר. אתם פוגעים להם בפנסיות כשהם יפרשו. בזה שאתם שולחים אותם לחוץ לארץ, אתם יוצרים אצלם הפרשות נחותות, בפרקי זמן גדולים, ואתם פוגעים להם בהזדקנות.
היו"ר חיים כץ
¶
עזוב, אני מדבר עכשיו, פה, על המצב, וזה המצב. אם זה המצב, כמו שאתה מתאר, אז שיהיה לך ברור שאתה יוצר לאנשים נזק בפנסיה שאתה לא יודע לתקן אותו.
ישראל חסון
¶
אדוני היושב-ראש, יש פה שגרירים, בארץ, שפנו אליי, שהם יושבים על פנסיה של 5,000-4,000 שקל, נכון?
היו"ר חיים כץ
¶
תקשיב, אני שומע את זה בפעם הראשונה. אבל מה שאמרה פה הממונה על השכר, אני אומר לך, יכול להיות שאתם לא מתכוונים, ויכול להיות שהמטרות שלכם טובות, אבל אתם שולחים אנשים ואתם עושים להם נזק.
היו"ר חיים כץ
¶
עושים להם נזק. לא רק זה שאם קורה לו משהו, חלילה, והוא מבוטח באובדן כושר עבודה, בין עיסוקי או לא עיסוקי – הוא מבוטח, והולך לנכות, - -
היו"ר חיים כץ
¶
- - אז הוא מקבל נכות חלקית לפי מה שאתה מבטח אותו. וגם אם הוא בריא, היום, הפנסיה, שאתה שולח אותו, זו קופת חיסכון. אין יותר פנסיה. זו קופת חיסכון. ואתה, לפרק הזמן שהוא בחוץ לארץ, אתה חוסך לו סכום מופחת.
רונית מונסה
¶
- - ואנחנו עושים את זה על פי הוראות השות"ש, שזה שכר ותנאי שירות בחוץ לארץ. ואנחנו עושים את זה על פי תקנון שירות החוץ, שכל הדברים האלה נסגרו בוועדה הבין-משרדית של משרד האוצר.
היו"ר חיים כץ
¶
לא אמרתי, חלילה, שאתם לא עובדים חוקי. אני אומר לכם שאתם פוגעים באנשים שאתם שולחים לחוץ לארץ, לשרת את המדינה, ואתם עושים להם נזק. ואני כולו חבר כנסת שבקושי מבין בזה. ואתם כולכם יושבים על שכר, ומכוונות טובות, ולפי החוק – כל מי שאתם שולחים לחוץ לארץ, אתם עושים לו נזק.
כן.
אמיר גנאור
¶
שמי אמיר גנאור, אני מנהל תחום משאבי אנוש במשרד החוץ. אני רק משלים את האמירה של הגברת רונית מונסה: זה לא משרד החוץ, אלא כל עובדי המדינה. אני לא אומר שהדברים שאני אומר צודקים, אלא אני מתאר את הבסיס - - -
אמיר גנאור
¶
כל עובדי המדינה שיוצאים לחוץ לארץ, כל עובדי המדינה, בין אם הם אנשי משרד החוץ, שב"כ, המוסד, משרד האוצר, משרד החקלאות, משרד הכלכלה וכדומה, מסגרת ההעסקה שלהם והמסגרת הפנסיונית שלהם – ההפרשות וכדומה – מוגדרות אצל הממונה על השכר בוועדה בין-משרדית, שיושבים בה נציגי הממשלה ומשרד האוצר, והיא זו שמכתיבה את רמת השכר ואת סוג ההפרשות הפנסיוניות. ושם מוגדר באמת – כמו שאתה צודק – סוג של תת-תקצוב.
היו"ר חיים כץ
¶
לא, במודע, יש לו שכר יותר נמוך פה. השכר שלו יורד. יכול להיות שהוא בא לארץ, גומר שם, ומעלים לו את השכר חזרה. אבל בפרק הזמן שהוא היה בחוץ לארץ, הוא צבר תת-ביטוח, ותת תנאים ותת כסף. הבעיה יותר חמורה ממה שחשבנו.
כן.
דני זקן
¶
- - אבל יש לזכור שעל פי חוק הביטוח הלאומי יש מספר ענפים שהם גמלאות מחליפות שכר: דמי לידה, דמי אבטלה, ומילואים. כלומר, ברגע שיש – איך שהגדרת את זה – תת-ביטוח, הרי יש קשר ישיר בין ההכנסה ברוטו, שממנה אנחנו מנכים את מס ההכנסה, דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות, לבין בסיס ההכנסה שמשמש בסיס לחישוב הגמלה.
דני זקן
¶
אותו אחד שמפסיקים לו את העבודה או שהוא מפסיק, והוא רוצה לקבל דמי אבטלה, לפי הדוגמה שלך, של ה-10,000 שקלים או ה-7,000 שקלים - -
דני זקן
¶
- - אז רמת החיים שהוא הורגל הייתה 10,000 שקלים; ואחר-כך, בגלל שהוא הלך למספר חודשים לעבוד בחוץ לארץ, לפי בסיס של 7,000 שקלים, זה יהיה גם בסיס החישוב של דמי האבטלה, בסדר?
היו"ר חיים כץ
¶
וזה בסכסוך העבודה של משרד החוץ? טוב, בואו נראה איך זה מתפתח. אם לא, אנחנו נצטרך לחוקק שם.
היו"ר חיים כץ
¶
יש פה נציג של משרד האוצר? בוא, תגיד לנו משהו, עכשיו. ספר לנו. לפרוטוקול – איך קוראים לך?
משה בכר
¶
עכשיו, הדיון הוא על משהו אחר לגמרי: על איך מבטחים את המשכורת של שליח או של עמ"י – כי זה מבוטח באותו אופן בדיוק – בשעה שהוא נמצא בחוץ לארץ.
עכשיו, אני רוצה להסביר איך זה עובד: שליח הוא עובד קבוע של משרד החוץ, ומעת לעת הוא יוצא לשליחות. אגב, זה נכון למשרד החוץ, וגם לכל המשרדים ששולחים נציגים, כולל גם משרד האוצר, לצורך העניין. יש לעובד שכר שהוא מקבל אותו בארץ – לזה אנחנו קוראים החלק הישראלי; וכשהוא נמצא בחוץ לארץ, לא ממשיכים לשלם לו אך ורק את החלק הישראלי של השכר, כי זה לא יספיק לו להתקיים בחוץ לארץ, כי בחוץ לארץ נגרמות לו הרבה הוצאות אחרות. לכן, כשהוא נמצא - - -
היו"ר חיים כץ
¶
אם זה כמו שאתה אומר. אם אני מרוויח פה 20 אלף שקל לחודש ממשרד החוץ, ועכשיו שולחים אותי לחוץ לארץ. הרווחתי 20 אלף שקל, ושולחים אותי לחוץ לארץ. בחלק הישראלי בארץ, כל ההפרשות שלי ממשיכות להיות על 20 אלף שקל?
ישראל חסון
¶
הוא לא עובד פה.
תקשיב טוב, אני שואל אותך שאלה נורא פשוטה: עמ"י לא חתום מולך, הוא לא עובד משרד החוץ בארץ. זאת אומרת, כשהוא לא בתפקיד שם, מה דרגת השכר שלו פה? אין לו, הוא לא עובד שלך.
רונית מונסה
¶
יש הגבלה של דרגות של שליחים בחוץ לארץ. אם אני, למשל, בדרגה 43 מח"ר, יש לי את הדרגה המקבילה שלי בדירוג חוץ לארץ. עמ"י אותו הדבר – יש לו את הדרגה שלו בדירוג האחיד, לעומת הדרגה שלו בדירוג חוץ לארץ. יש טבלה שהיא מקבילה, לדרגות.
רונית מונסה
¶
תלוי איזו דרגה הוא מקבל. אני יכולה לתת לך דוגמאות: אם עמ"י נמצא, למשל, בדרגה 8 עמ"י, הוא בדרגה 14 בדירוג המינהלי; ואם הוא בדרגה 9 עמ"י, הוא בדרגה 15 בדירוג המינהלי, וכן הלאה.
אבי-חי שפירא
¶
אני אומר: אל"ף, בחוזה מתגברים לא הפרישו בכלל לפנסיה. אז את שולחת בן-אדם לאפריקה, הוא לא מבוטח. אם מחר קורא לו משהו, והוא צריך לקבל אובדן כושר עבודה מהפוליסה, אין לו, והוא גם לא יכול לקנות. לעומת שליח, שהוא, נגיד, בעבודה פקידותית, הולך לחברת ביטוח, קונה ומבטח את עצמו.
אבי-חי שפירא
¶
עכשיו, המתגבר לא מקבל. הוא היה חצי שנה באפריקה, לא הפרישו אגורה לקרן פנסיה, ואין לו ביטוח, והוא לא יכול לקנות - - - ביטוח - - -
אבי-חי שפירא
¶
עכשיו, עמ"י רגיל מקבל 40% מהשכר, מקבל על 40% מהשכר ומפרישים לו פנסיה. אז אם קורה לו משהו, אז גם הוא לא במצב - - -
היו"ר חיים כץ
¶
טוב, הבנו מה שהם אומרים. אתה רוצה שיצ'פרו אותו בהפרשות הפנסיוניות על החלק בחוץ לארץ, שלצורך העניין זה צ'ופר ביחס למשכורת בארץ.
אבי-חי שפירא
¶
לא, אני לא רוצה אפילו את זה. אתה יודע מה? גם לא רוצה לדאוג לפנסיה. אני אומר שאם לא הייתה אוזלת יד במשרד החוץ, היו משיגים הסכם עם חברת ביטוח; שאפילו הפנסיה לא הייתה גודלת, אבל הרכיבים הביטוחיים על פוליסת המנהלים היו גדלים או שהיו עושים risk קולקטיבי או מישהו - - -, ואני לא רוצה אפילו את הפנסיה, והייתי משלם מעצמי, גם. זה הכול.